Ett bildspel om Nordic Medtest en historia i tre faser.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett bildspel om Nordic Medtest en historia i tre faser."

Transkript

1 Ett bildspel om Nordic Medtest en historia i tre faser.

2 Ett bildspel om Nordic Medtest en historia i tre faser.

3 Från regional projektidé till nationellt kompetenscenter. Ett bildspel om Nordic Medtest en historia i tre faser.

4 En satsning med internationell potential och regionala utvecklingsmöjligheter. Ett bildspel om Nordic Medtest en historia i tre faser.

5

6

7 Vår historia i tre faser.

8 Fas 1: Prologen Från Försvarets Sjukvårdscentrum till Compare Testlab

9 2005 Försvarets Sjukvårdscentrum på Hammarö flyttas till Göteborg som en följd av försvarsnedläggningar. Värmland kompenseras med medel för att stimulera hållbar regional utveckling.

10 2005 Eva Eriksson - landshövding i Värmland: Vi vill etablera kunskapsplattformar inom områden där vi redan är duktiga. Compare är som neutral IT-stiftelse en bra plattform för den regionala samverkan som krävs för detta inom IT"

11 2006 IT-stiftelsen Compare Karlstad får i uppdrag att starta regionalt kompetenscenter inom IT. En regional projektidé om ett oberoende testcenter för affärskritiska system börjar ta form.

12 2006 Bengt Möller - TietoEnators platschef i Karlstad: "Det finns enorma behov och därmed affärsmöjligheter med att testa affärskritiska system - men för att lyckas på en global marknad tror vi att kompetenscentret måste vara neutralt och oberoende"

13 2007 Projektet Compare Business Innovation Centre (C-BIC) etablerar Compare Testlab i lokaler som tidigare använts av Försvarets Sjukvårdscentrum. Testlabbet invigs av landshövding Eva Eriksson.

14 2007 Göran Österman verkställande tjänsteman på Compare: "Det goda samarbetet mellan alla parter har varit nyckeln till att det gått fort att förverkliga denna idé. Tillsammans skapar vi den unika lyskraft som regionen behöver när konkurrensen blir allt mer global

15 2008 Compare Testlab genomför det första testuppdraget - att som oberoende part verifiera en algoritm för att spåra datafragment på en hårddisk på uppdrag av Karlstads universitet.

16 2008 Johan Garcia - IT-forskare vid Karlstads universitet: "För att kunna få fortsatt stöd blev jag rekommenderad att låta min algoritm bli testad av en oberoende part - därför passade det bra att bli ett pilotprojekt för Compare Testlab"

17 2009 Den regionala strategin "e-hälsa i Värmland presenteras på Compare Testlab. Målet är att stödja och effektivisera vården, stärka patientens ställning samt skapa god tillgänglighet till vården.

18 2009 Rolf Åström - projektledare för "e-hälsa i Värmland" "Vården är i förändring - kraven och förväntningarna ökar. IT behövs för att klara de utmaningar som vården står inför - och det är en möjlighet för Compare-företagen"

19 2010 Inera AB förlägger driften av stödsystem för kvalitetssäkring till Compare Testlab för att dra nytta av den infrastruktur som finns och de samordningsvinster som erbjuds i ett oberoende testcenter.

20 2010 Leif Carlson systemansvarig på Inera AB: "För att nå effektiv, god och säker vård behöver vi säkra lösningar. Möjligheterna ligger i nationella tjänster som är testade och kvalitetssäkrade för säker och enkel tillgänglighet för alla".

21 2011 Landstinget i Värmland och Compare inleder samarbete kring utveckling av testtjänster för IT-system i hälso- och sjukvården. Syftet är att öka patientsäkerheten och effektivisera landstingets verksamheter.

22 2011 Eva Hallström - ordförande i landstingets teknikutskott: Vi är beroende av IT-system inom vården - därför är det mycket viktigt att vi kan testa både funktionalitet och användarvänlighet innan de tas i drift i verksamheten"

23 2011 Fredrik Larsson - ordförande i landstingsstyrelsen: För oss är det här en mycket viktig fråga, det handlar inte bara om att ligga i framkant när det gäller utveckling av IT-system utan framför allt om ökad patientsäkerhet".

24 2012 Karlstads universitet startar högskoleutbildning för testare av programvara - den första i sitt slag i landet. Karlstads Teknikcenter startar yrkeshögskoleutbildning för kvalificerade programvarutestare.

25 2012 Henrik Emilsson testexpert, utbildare och föreläsare: "Universitetsutbildningar med inriktning på test finns egentligen bara i USA - därför är Karlstads universitet mycket tidigt ute, vilket är roligt och bra för hela Sverige"

26 Samverkansprojektet Compare Business Innovation Centre (C-BIC) avslutas efter sju år i juni 2014 och får "mycket väl godkänt när projektet summeras på ett erfarenhetsseminarium.

27 Anna Brunström - professor i datavetenskap vid Karlstads universitet: "C-BIC har bidragit till att stärka och utveckla datavetenskap vid Karlstads universitet inom såväl utbildning som forskning. Detta stärker vårt samarbetet med näringsliv och andra forskarnätverk"

28 Helena Nylund-Svahn - Tillväxtverket: "C-BIC-projektet har visat att satsningar här i Värmland ger resultat och att pengarna inte hamnar i något stort svart hål

29 Peter Furster ansvarig för Nordic Medtest: "Nordic Medtest har fått en rivstart och är redan igång med testuppdrag. Utan den testkompetens i regionen som byggts upp av C-BIC skulle vi aldrig ha kommit så här lång, så här fort".

30 Fas 1: Prologen C-BIC - ett projekt med många samverkanspartners

31 Fas 1: Prologen Från Försvarets Sjukvårdscentrum till Compare Testlab Fas 2: Projektet Från Compare Testlab till Nordic Medtest

32 Fas 2: Projektet Nordic Medtest ett regionalt samverkansprojekt med nationellt stöd och internationell potential. 1 oktober september 2015

33 1 oktober september 2015 Projektplanen var att Utreda år 1, Bygga år 2 och Köra igång med pilotprojekt år 3 med kommersiell start från 1 oktober Men det gick mycket snabbare än planerat

34 Oktober 2012 Landstinget, Compare och Karlstads universitet startar projektet. Göran Karlström (Landstinget i Värmland) blir projektledare - här med Sven Wedemalm (Compare Testlab) och Ulf Lidberg (Compare).

35 2012 Göran Karlström projektledare med mycket mera Med Nordic Medtest vill vi ta initiativet till bred samverkan kring ett nationellt testcenter för vård-it en gemensam och neutral arena för att testa och utveckla nya, säkra och användarvänlig IT-tjänster

36 November 2012 Nordic Medtest presenteras: "Nu är vi igång - och nu kommer det att gå fort. Därför inbjuder vi alla intresserade att hoppa på redan nu för att kunna ta del av de kommande affärsmässiga möjligheterna".

37 2012 Hans Karlsson landstingsdirektör Landstinget i Värmland: "Jag vill som ytterst ansvarig för verksamheten kunna sova gott på nätterna - därför behöver vi inom sjuk- och hälsovården bättre och säkrare IT-system så vi slipper tekniska avbrott och problem"

38 2012 Göran Österman IT-stiftelsen Compare Karlstad: "Med Compare Testlab har vi lagt en bra grund som vi nu kan bygga vidare på - dels genom samarbetet med Landstinget i Värmland, dels genom våra affärskontakter med Norge

39 December 2012 Nordic Medtest genomför en workshop med ett 40-tal deltagare från såväl IT- och testföretag som användare av vård-it. Workshopen ger värdefullt underlag för det fortsatta arbetet.

40 2012 Anders Åslund - VD för LearningWell West AB: "För bättre och säkrare vård-it krävs samverkan. Nordic Medtest är ett unikt initiativ som lägger grunden för en sådan samverkan. Det ger alla företag, både stora och små, möjligheten att bidra till detta"

41 Januari 2013 Riksdagens socialutskott studiebesöker Compare Testlab för att få information om Nordic Medtest - och vikten av samverkan för ökad patientsäkerhet.

42 2013 Hans Karlsson Landstinget i Värmland: "Vi har inte råd med dåliga IT-system som äventyrar patientsäkerheten - därför har vi tagit detta initiativ i samverkan med Compare för att dra nytta av IT-företagens erfarenheter av test inom andra branscher"

43 Juni 2013 Nordic Medtest tar form snabbare än planerat: De första test- och verksamhetsspecialisterna är på plats; De första leverantörerna är utvalda; De första tjänsterna och det första kunduppdraget är på gång.

44 Augusti 2013 Nordic Medtest börjar bygga upp en unik testmiljö för test och kvalitetssäkring av i princip alla nationella och lokala tjänster inom svensk e-hälsa.

45 2013 Hans Karlsson Landstinget i Värmland: "Vi har kraftig medvind som ökar till något av stormstyrka i takt med att allt fler ser behovet av att vårdens tjänster är testade innan de börjar användas. Det bekräftar att satsningen ligger helt rätt i tiden"

46 Augusti 2013 Inera AB tecknar avsiktsförklaring med Nordic Medtest. Målsättningen är att utveckla tester av IT-system i hälsooch sjukvården för att öka patientsäkerheten i Sverige.

47 2013 Göran Österman Compare: "Ett samarbete med Inera stärker Nordic Medtest och visar att vår långsiktiga satsning nu börjar ge konkreta resultat i form av affärer och arbetstillfällen"

48 September 2013 Nordic Medtest presenteras på välbesökt lunchmöte. Efter det första året konstateras att de första testuppdragen är på gång - betydligt snabbare än någon vågat hoppas på.

49 2013 Hans Karlsson beskriver situationen för Nordic Medtest: "Vi har just skickat ut inbjudningskorten till festen och vi håller på att leta recept till maten vi ska bjuda på när de första gästerna ringer på dörren "

50 September 2013 Nordic Medtest tar form som oberoende och öppet testcenter för vård-it och får ny logotype, nytt presentationsmaterial och ny webbplats nordicmedtest.se.

51 Oktober 2013 Nordic Medtest får det första uppdraget inom ramen för den avsiktsförklaring om samarbete kring test som tecknats mellan Inera och Nordic Medtest.

52 2013 Göran Karlström - Nordic Medtest: Uppdraget ger oss möjlighet att visa vår samlade och breda kompetens inom test genom att bland annat dra nytta av erfarenheter från andra branscher

53 December 2013 Första nationella e-tjänsten som testats av Nordic Medtest i drift. Intygstjänsten testas av Nordic Medtest som oberoende part mellan systemleverantörer, vårdgivare och Försäkringskassan.

54 2013 Henrik Emilsson teststrateg på Nordic Medtest: "Intygstjänsten visar att Nordic Medtest som oberoende part kan testa hur system från olika leverantörer fungerar tillsammans hos olika vårdgivare"

55 Januari 2014 Peter Furster förstärker Nordic Medtest som ny projektledare och verksamhetsansvarig: "Ett spännande uppdrag i ett intressant projekt som ligger rätt i tiden - då är det svårt att tacka nej".

56 Januari 2014 Gunilla Andersson blir ny ordförande i styrgruppen för Nordic Medtest efter Hans Karlsson som i sin nya roll på Sveriges Kommuner och Landsting blir SKL:s representant i styrgruppen.

57 Mars 2014 Nordic Medtest genomför på uppdrag av Landstinget i Värmland två tester av IT-system ur användbarhetsperspektiv - bland annat självbetjäningssystemet.

58 2014 Staffan Flodin utvecklingsledare på Landstinget i Värmland: "Det är en fördel att ha tillgång till Nordic Medtest som kombinerar test- och vårdkompetens när de skapar testscenarier för användbarhetstesterna

59 Mars 2014 Nordic MedTest presenterar sin tjänstekatalog med definierade tjänster inom testning och därtill hörande kompetensområden.

60 2014 Robert Magnusson - leveransansvarig på Nordic Medtest: "Den stora utmaningen är att tydliggöra för våra kunder vad test av vård-it är och hur våra tjänster kan bidra till att utveckla, kvalitetssäkra och på ett säkert sätt införa IT-tjänster i vården"

61 Juni 2014 Nordic Medtest kombinerar test- och vårdkompetens för att testa Svevac - en nationell e-tjänst som ökar patientsäkerheten och underlättar uppföljning av vaccinationsprogram.

62 2014 Malin Hedell - testspecialist på Nordic Medtest: Vårt uppdrag är att som oberoende part genomföra acceptanstest i samband med produktionssättning av Svevac kopplad till den nationella tjänsteplattformen"

63 Augusti 2014 Nordic Medtest expanderar för att möta efterfrågan på testtjänster - dels med egen basbemanning, dels med ramavtal för konsultstöd inom test av vård-it.

64 Augusti 2014 Test och testledning: LW LearningWell East AB; Altran Technologies AB; B3 IT Management AB; Omegapoint AB; ÅF-Technology AB Användbarhet: ÅF-Technology AB; Omegapoint AB; CGI Sverige AB Säkerhet: ÅF-Technology AB; Secure State AB; Omegapoint AB; CGI Sverige AB; Veriscan Security AB Nordic Medtest tecknar ramavtal för konsultstöd inom test av vård-it med ovanstående företag.

65 Augusti 2014 Nordic Medtest medverkar i förbättringar av IT-stödet till BBIC (Barns Behov i Centrum) för att skapa nationell enhetlighet i socialtjänsten.

66 2014 Robert Magnusson Nordic Medtest: Vi har bidragit med idéer när det gäller ett samordnat IT-stöd till BBIC. Och det bekräftar en grundidé med Nordic Medtest - att test måste vara med i ett systems livscykel redan från början"

67 September 2014 Sveriges första mobila version av nationella patientöversikten (NPÖ) - Tietos Lifecare Mobil Patientöversikt (MPÖ) - testas av Nordic Medtest i en pilotstudie inom Örebro läns landsting.

68 September 2014 Samarbetet mellan Inera och Nordic Medtest tar mer formella former för att öka patientsäkerheten och effektivisera vård och omsorg med hjälp av kvalitetssäkrade nationella e-hälsotjänster.

69 Oktober 2014 Svensk e-identitet AB (SVEID) anlitar Nordic Medtest för att testa "Mobil Access - SITHS för surfplattor" - en ny tjänst från SVEID som gör att vård- och omsorgsgivare kan använda valfri surfplatta.

70 December 2014 Experio Lab - en del av Landstinget i Värmland - inleder samarbete med Nordic Medtest för test av en ny öppen kommunikationskanal mellan patienter och vårdgivare.

71 2014 Peter Furster Nordic Medtest: Testuppdraget är ett bra exempel på vad vi kan erbjuda innovatörer inom e-hälsa - en öppen och leverantörsoberoende testmiljö med testkompetens för utveckling av nya innovativa IT-lösningar

72 Januari 2015 EVRY får genom Nordic Medtest tillgång till en säker testmiljö med nationella säkerhetstjänster för att kunna testa och kvalitetssäkra funktionalitet i sitt journalsystem NCS Cross.

73 2015 Torbjörn Wiger och Lars Hjelm Nordic Medtest: Vi kan skräddarsy en virtuell testmiljö för i princip alla nationella och lokala tjänster inom svensk e-hälsa det är en av våra unika styrkor

74 Januari 2015 WebDoc från Advance AB - ett journalsystemet för den privata hälso- och sjukvårdssektorn - testas och kvalitetssäkras av Nordic Medtest för att kunna anslutas till nationella Intygstjänsten.

75 2015 Niclas Hugosson - teknikchef på Atlan/Advance: "För att göra WebDoc så komplett som möjligt vill vi erbjuda våra användare även Intygstjänsten - men det förutsätter att vår integration till den nationella tjänsten kan godkännas"

76 Februari 2015 Premiär för Nordic Medtest på jobbmässa. Presenteras för studenter på Hotspot - Karlstads universitets jobbmässa som lockar närmare deltagare.

77 2015 Jonas Mattsson och Kristina Gullman - Nordic Medtest: "Det mesta talar för en fortsatt expansion under de kommande åren - därför behöver vi bli mer kända som en attraktiv arbetsgivare och redan nu knyta kontakter med IT-studenter för kommande rekryteringar"

78 Maj 2014 Med kompetensstöd från Nordic Medtest tar Inera fram tre testprocesser med testregelverk och testhandbok som stöd för test och kvalitetssäkring av anslutningar till de nationella tjänsterna.

79 2015 Anders Bergman - testkoordinator på Inera: "Nordic Medest har med sitt strategiska testtänkande och erfarenheter från genomförda anslutningstester bidragit till vårt nya angreppssätt när det gäller test och kvalitetssäkring av e-hälsotjänster"

80 Juni 2015 Stockholms läns landsting ger Nordic Medtest uppdraget att prestandatesta 1177 Vårdguiden på webben (1177.se) - en nationell e-hälsotjänst på webben med cirka sex miljoner besökare per månad.

81 Augusti 2015 Nordic Medtest och Omegapoint tar fram en pilotinstallation för en så kallad testdatafabrik - ett generiskt system för avidentifiering av stora mängder testdata inom vården.

82 2015 Carl-Arne Johannesson - seniorkonsult på Omegapoint: "Uppdragen för Nordic Medtest och det regionala nätverkandet genom Compare var avgörande för vår etablering här i Värmland"

83 Augusti 2015 Nordic Medtest flyttar till nya kontorslokaler på Bryggaregatan 11 i Karlstad. Serverdriften blir kvar i Sätterstrand Business Parks Datacenter på Hammarö.

84 2015 Peter Furster Nordic Medtest: "Efterfrågan på våra tjänster ökar snabbt - därför behöver vi nya och mer ändamålsenliga kontorslokaler som stödjer vårt arbetssätt och tryggar vår fortsatta expansion"

85 September 2015 Nordic Medtest avslutas som projekt 30 september men fortsätter efter 1 oktober på egna ben. Då kör vi igång på riktigt även officiellt

86 Fas 1: Prologen Från Försvarets Sjukvårdscentrum till Compare Testlab Fas 2: Projektet Från Compare Testlab till Nordic Medtest Fas 3: På egna ben från 1 oktober 2015 Ett nationellt kompetenscenter för test och kvalitetssäkring av e-hälsotjänster.

87 Oktober 2015 December 2016 Landstinget i Värmland tar i samverkan med nuvarande partners ansvar för fortsatt drift av Nordic Medtest under en förlängd projektperiod till och med 31 december "Övergångslösningen tryggar vår långsiktiga affärsverksamhet och kompetensförsörjning tills dess att vi etablerat oss som ett offentligt bolag. Därmed kan vi nu satsa för fortsatt expansion"

88 Oktober 2015 December 2016 Gunilla Andersson (ordförande) - landstingsdirektör i Landstinget i Värmland; Bo Edvardsson - vice rektor vid Karlstads universitet; Göran Österman - verkställande tjänsteman i IT-stiftelsen Compare Karlstad Hans Karlsson - direktör för SKL:s avdelning för vård och omsorg; Per Mosseby - chef för SKL:s avdelning för digitalisering; Johan Assarsson - VD på Inera; Arvid Söderhäll - projektledare Empros Pharma AB KI Science Park. Nordic Medtest fortsätter att ledas av en styrgrupp med bred regional förankring och starkt nationellt stöd.

89 Oktober 2015 December 2016 Nordic Medtest fortsätter att expandera som kompetenscenter med allt fler testspecialister och allt bredare testkompetens. Allt i takt med allt fler och allt större testuppdrag.

90 Oktober 2015 December 2016 Nordic Medtest fortsätter att expandera affärsmässigt med allt fler kompetenskrävande testtjänster för allt mer komplexa integrationer inom e-hälsa.

91 Oktober 2015 December 2016 Nordic Medtest fortsätter att expandera affärsmässigt med allt fler kunder både i och utanför Sverige som behöver kvalitetssäkra sina e-hälsotjänster.

92

93

94 Från regional projektidé till nationellt kompetenscenter.

95 Hans Karlsson - chef för avdelningen för vård och omsorg SKL: När Nordic Medtest startades som en regional projektidé fanns ambitionen att bli ett nationellt kompetenscenter. Idag vet vi att det lyckats - Nordic Medtest är ett initiativ av nationellt intresse"

96 Hans Karlsson - chef för avdelningen för vård och omsorg SKL: Nordic Medtest bidrar till en snabb utveckling av IT-stödet för svensk hälso- och sjukvård som är nödvändig både för patienterna och vårdens medarbetare"

97 Leif Carlson - informationssäkerhetschef på Inera AB: "Nordic Medtest fick 2013 ett pilotuppdrag att testa integrationerna i Intygstjänsten. Testerna blev en succé och vi utvecklade samarbetet vilket ledde fram till att Nordic Medtest blev vår testpartner"

98 Fas 1: Prologen Från Försvarets Sjukvårdscentrum till Compare Testlab Fas 2: Projektet Från Compare Testlab till Nordic Medtest Fas 3: På egna ben från 1 oktober 2015 Ett nationellt kompetenscenter för test och kvalitetssäkring av e-hälsotjänster. För säkrare IT i vården

99 En satsning med internationell potential och regionala utvecklingsmöjligheter.

100 Göran Karlström överläkare och medicinskt ansvarig i Nordic Medtest: "Idag vet de flesta inom svensk vård-it vad Nordic Medtest är. Nu gör vi motsvarande etableringsresa utanför landets gränser - initialt i de nordiska länderna men också ute i Europa"

101 Projekt och nätverk skapar internationella kontakter: Horizon 2020: U-test : Oslo Medtech Simula Research Laboratory (Norge) Fraunhofer (Tyskland) Tekniska universitetet i Wien Ikerlan och Ulma Manutencion (Spanien) Easy Global Market SAS (Frankrike) Future Position X (Gävle) Swedish Norwegian Cluster Cooperation : Oslo Medtech Arena Health and Innovation Trondheim Helseklynge ICT Grenland Hälsans nya verktyg (Linköping) Medicon Village (Lund) Region Halland Nordic Testbed Network : Oslo Medtech Oslo Universitetssjukhus Sunnaas Sjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Stockholms Läns Landsting Region Hovedstaden (Danmark) Helsingfors Universitetssjukhus Innovation Centre Iceland Nordic Public-Private Innovation Network Region Syd-Danmark (Jylland) Health Innovation Zealand (Själland) Welfare Tech (Odense) Helse Sør-Øst RHF (Hamar) Oslo Medtech NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) Sjukvårdsdistrikt Helsingfors/Nyland Helsingfors Universitetssjukhus Region Skåne Samarbetet ger direktkontakt med viktiga aktörer inom e-hälsa som vi har stor nytta av samtidigt som de har stor nytta av oss som testpartner

102 Horizon 2020: U-Test Nordic Medtest ingår som testpartner i U-Test - ett projekt för att förbättra tillförlitligheten i Cyber-Physical Systems (CPSS) med stöd av Model-Based Testing (MBT).

103 Nordic Network of Testbeds Nordic Medtest ingår som teknisk testpartner i projektet som samlar ledande aktörer inom hälso- och välfärdsteknologi och e-hälsa till ett nordiskt testbäddskonsortium.

104 Swedish Norwegian Cluster Cooperation Nordic Medtest deltog i ett norskt-svenskt samarbetsprojekt inom medicinteknik och e-hälsa med det övergripande målet att utveckla Norden till en föregångare inom den medicintekniska industrin.

105 Nordic Public-Private Innovation Network Nordic Medtest deltar i ett nordiskt samarbetsprojekt inom innovationsupphandling och e-hälsa. Projektet tittar på nya sätt att upphandla nya och innovativa lösningar istället för gammal teknik

106 och fler projekt är på gång: Standardisering inom hälso- och välfärdsteknologi i Norden ( ) Ett svensk-norskt interreg-projekt Nordic Digital Health Center ( ) Ett regionalt projekt som drivs av Compare Karlstad Bred regional samverkan med nationellt stöd i Sverige och etablerade samverkanspartners i Norge öppnar en nordisk marknad för kvalitetssäkrad e-hälsa.

107 Ulf Lidberg projektledare på Compare: Våra projekt visar att samverkan ger resultat - och att goda projektresultat i sin tur leder till mer och bredare samverkan. Ju mer resultat vi levererar, desto fler projektfinansiärer vill samverka med oss"

108 En satsning med internationell potential och regionala utvecklingsmöjligheter.

109 Gunilla Andersson landstingsdirektör Landstinget i Värmland Vi är stolta över att här i Värmland ha en verksamhet som bidrar till kvalitetssäkring av e-hälsotjänster och i förlängningen förbättrar patientsäkerhet

110 Fredrik Larsson landstingsråd Landstinget i Värmland: "Nordic Medtest har med sin unika kompetens satt Värmland på den svenska e-hälsokartan. Det bidrar till regional utveckling inom ett snabbväxande område - vårdens behov av säkra IT-system"

111 Göran Österman projektledare Business Värmland: Nordic Medtest skapar arbetstillfällen och affärer för IT-företagen i regionen och bidrar till att locka till företagsetableringar i regionen. Det visar vikten av lyskraft för att skapa regional tillväxt

112 Peter Furster Nordic Medtest: Välkommen till Nordic Medtest som kund, medarbetare eller samarbetspartner. Tillsammans kan vi bidra till bättre e-hälsotjänster genom att testa och kvalitetssäkra dessa innan de tas i drift

113

114

115 Våra viktigaste framgångsfaktorer.

116 Långsiktighet och uthållighet "Det tog oss tio år att komma hit "

117 Långsiktighet och uthållighet Fas 1: Från Försvarets Sjukvårdscentrum till Compare Testlab Fas 2: Från Compare Testlab till Nordic Medtest Fas 3: På egna ben som nationellt kompetenscenter Det tog oss tio år att komma hit. Utan bred regional projektsamverkan med nationellt och internationellt (EU/Interreg) stöd hade detta inte varit möjligt

118 Långsiktighet och uthållighet "Det tog oss tio år att komma hit " Stark samverkansvilja i regionen Vi har tillsammans lyckats med detta

119 Stark samarbetsvilja i regionen Offentlighet: Landstinget i Värmland Akademi: Karlstads Universitet Region Värmland Länsstyrelsen Karlstads kommun Hammarö kommun Näringsliv: IT-stiftelsen Compare Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Vinnova Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien Tillväxtverket EU Interreg Vi har tillsammans lyckats med detta tack vare bred samverkanskultur och stark samarbetsvilja i regionen med nationellt stöd"

120 Långsiktighet och uthållighet "Det tog oss tio år att komma hit " Stark samverkansvilja i regionen Vi har tillsammans lyckats med detta Bred och djup kompetens Vi kombinerar spetskompetenser inom vård, IT och test

121 Bred och djup kompetens: Vård Test IT Vi kombinerar spetskompetenser inom vård, IT och test. Och kompletterar detta med bred och djup kunskap om och erfarenhet av nationella e-hälsotjänster. Detta gör oss unika

122 Långsiktighet och uthållighet "Det tog oss tio år att komma hit " Stark samverkansvilja i regionen Vi har tillsammans lyckats med detta Bred och djup kompetens Vi kombinerar spetskompetenser inom vård, IT och test Öppet och oberoende "Ju fler IT-system, vårdgivare och leverantörer som ska samverka - desto större behov av ett oberoende testcenter"

123 Öppet och oberoende Nationella invånartjänster: Mina intyg Mina vårdkontakter Mina journaler 1177.se med flera Vårdgivare: Landsting Regioner Kommuner Privata IT-system: Cosmic TakeCare NCS Cross m.fl. Nationella vårdtjänster: NPÖ Nationell Patientöversikt MPÖ mobil NPÖ Intygstjänst Elektronisk remiss Pascal med flera Leverantörer: Tieto EVRY Cambio m.fl. "Ju fler IT-system, vårdgivare och leverantörer som ska samverka - desto större behov av ett öppet och oberoende testcenter. Öppet för alla. Oberoende för en neutral kvalitetssäkring

124

125

126 För säkrare IT i vården. Och bättre e-hälsotjänster. nordicmedtest.se

127 nordicmedtest.se

128 nordicmedtest.se

Reglab Göran Österman Göran Karlström

Reglab Göran Österman Göran Karlström Reglab 2013-09-12 Göran Österman Göran Karlström 100+ företag i samverkan 3500 ingenjörer och tekniker Genom samverkan bidrar vi till Compareföretagens tillväxt i regionen: Vi verkar för att Compare-företagen

Läs mer

www.nordicmedtest.se 2013-09-23

www.nordicmedtest.se 2013-09-23 www.nordicmedtest.se 2013-09-23 Nordic MedTest är ett testcenter för vård-it - ett leverantörsoberoende och öppet testcenter där vårdgivare (landsting, kommuner och privata aktörer) i samverkan med leverantörer

Läs mer

Innovationsimplementation

Innovationsimplementation Innovationsimplementation Hur tar vi tillvara innovationskraften och får mer och säkrare IT i vården? 2015-02-04 Peter Furster Nordic Medtest Utmaning % tid 2 Vatikanen - 2005 3 Vatikanen - 2013 4 Möjligheter

Läs mer

Nordic MedTest. Tillväxtverket. Regionalt Innovationsarbete och Kluster 2014-05-06. Peter Furster Göran Österman 2014-01-30

Nordic MedTest. Tillväxtverket. Regionalt Innovationsarbete och Kluster 2014-05-06. Peter Furster Göran Österman 2014-01-30 Nordic MedTest Tillväxtverket Regionalt Innovationsarbete och Kluster 2014-05-06 Peter Furster Göran Österman 2014-01-30 Varför Nordic MedTest? Sjukvården drabbas allt för ofta av allvarliga incidenter

Läs mer

2000-2015 COMPARE 15 ÅR

2000-2015 COMPARE 15 ÅR 2000-2015 COMPARE 15 ÅR 1999 Behov av samverkan IT-företagen skriker efter IT-kompetens Svårt att rekrytera till Karlstad som har för låg profil som IT-region. 2000 Stiftelsen Compare bildas IT-företagen

Läs mer

Fas 1 2007-2009. Fas 2 2010-2011. Fas 3 2012-2014

Fas 1 2007-2009. Fas 2 2010-2011. Fas 3 2012-2014 Fas 1 2007-2009 Fas 2 2010-2011 Fas 3 2012-2014 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 C-BIC:s syfte: Att skapa innovationssystem, stimulera kunskapstillväxt och näringslivstillväxt inom branschområdet

Läs mer

Compare Karlstad genvägen till ICT-företagen i regionen.

Compare Karlstad genvägen till ICT-företagen i regionen. Compare 100 ICT-företag i regional samverkan Stiftelsens styrelse Mats Skoting Conny Rexed C-M Eriksson A-C Sverkström Lennart Florell Anders Eriksson Johan Gotting Anna Brunström Tieto Stamford ÅF Effect

Läs mer

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla

Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Med digitalisering utvecklar Inera ett hållbart samhälle i världsklass för alla Inera och e-hälsovisionen Inera tar fram en av handlingsplanerna för att Sverige ska bli bäst i världen på att använda e-hälsa

Läs mer

Hur kvalitetssäkra komplexa IT-lösningar och vad är egentligen test?

Hur kvalitetssäkra komplexa IT-lösningar och vad är egentligen test? Hur kvalitetssäkra komplexa IT-lösningar och vad är egentligen test? Sätterstrand Business Park 2014-05-27 Peter Furster Robert Magnusson 2014-01-30 Varför Nordic MedTest? Sjukvården drabbas allt för ofta

Läs mer

Ett hundra ICT-företag i regional samverkan

Ett hundra ICT-företag i regional samverkan Ett hundra ICT-företag i regional samverkan Det var en gång (1999) ett antal IT-företag i Karlstad som expanderade och behövde rekrytera IT-kompetens. Det var en gång (1999) ett antal IT-företag i Karlstad

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Testbädd för IT inom hälso- och sjukvård NordicMedTest. I samverkan för skapandet av nationellt testcenter för vårdinformationsystem

Testbädd för IT inom hälso- och sjukvård NordicMedTest. I samverkan för skapandet av nationellt testcenter för vårdinformationsystem 2012-11-06 Testbädd för IT inom hälso- och sjukvård NordicMedTest I samverkan för skapandet av nationellt testcenter för vårdinformationsystem Göran Karlström Projektet skall bidra till att lösa en av

Läs mer

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län

Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Bakgrund till ReDA i Jönköpings län Jönköpings län ska bli en region som präglas av högt IT-användande som gynnar en hållbar utveckling. Regionförbundet, Landstinget och Länsstyrelsen i Jönköpings län

Läs mer

att uppdra åt landstingsdirektören att stödja framtagandet av en regional digital agenda i samverkan med andra samhällsaktörer.

att uppdra åt landstingsdirektören att stödja framtagandet av en regional digital agenda i samverkan med andra samhällsaktörer. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-02-13 LS 1301-0117 Landstingsstyrelsen r LANDSTINGSSTYRELSEN 13-03- 0 2 0 0 0 0 5 Avsiktsförklaring om regional digital agenda Föredragande

Läs mer

Hur påverkar digitaliseringen av hela samhället en IT-stiftelse som Compare?

Hur påverkar digitaliseringen av hela samhället en IT-stiftelse som Compare? Hur påverkar digitaliseringen av hela samhället en IT-stiftelse som Compare? Det var en gång (1999) ett antal IT-företag i Karlstad som expanderade och behövde rekrytera IT-kompetens. Men istället för

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Standardramverk för välfärdsteknologi och medicinsk teknik för att underlätta verksamhetsutveckling och Innovation

Standardramverk för välfärdsteknologi och medicinsk teknik för att underlätta verksamhetsutveckling och Innovation Standardramverk för välfärdsteknologi och medicinsk teknik för att underlätta verksamhetsutveckling och Innovation (IHE & Continua) Mikael Johansson, IT-strateg, inera mikael.johansson@inera.se 0706-987425

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Praktikanter i lyckat testuppdrag för LearningWell

Praktikanter i lyckat testuppdrag för LearningWell Praktikanter i lyckat testuppdrag för LearningWell 2013-03-12 Tre praktikanter - Patrik Johansson, Anton Danielsson och Patrik Eriksson (bilden) - har på uppdrag av LearningWell utvecklat en automatiserad

Läs mer

Compare Karlstad genvägen till ICT-företagen i regionen.

Compare Karlstad genvägen till ICT-företagen i regionen. Compare - 100 ICT-företag i regional samverkan Genom samverkan ska vi bidra till Compare-företagens tillväxt i regionen: Vi ska verka för att Compare-företagen kan göra fler affärer Vi ska verka för att

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Nya NPÖ. Möte i Göteborg 2014-10-07. Tomas Ahl Inera

Nya NPÖ. Möte i Göteborg 2014-10-07. Tomas Ahl Inera Nya NPÖ Möte i Göteborg 2014-10-07 Tomas Ahl Inera Journal- och läkemedelstjänster Historik (juni 2013-juli 2014) 1/1 1992? ÄDELREFORMEN Tomas Ahl Inera Tomas Ahl Inera Juni 2013.. Min Journal på nätet

Läs mer

Inera omvärld, uppdrag, framtid. Sofie Zetterström, vice vd

Inera omvärld, uppdrag, framtid. Sofie Zetterström, vice vd Inera omvärld, uppdrag, framtid Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Vad händer under en minut på webben? Ändrade förutsättningar världens största taxiföretag, äger inga

Läs mer

Regional Digital Agenda för Värmland

Regional Digital Agenda för Värmland Regional Digital Agenda för Värmland Internationellt samarbete 2013 Digitala Agendan för Europa ett av sju huvudinitiativ i EU 2020 Syfte - att maximera informations- och kommunikationsteknikens sociala

Läs mer

Accelerating Life Science business

Accelerating Life Science business Accelerating Life Science business The power of coaction Vårdens utmaningar tacklas i passionerat samarbete och av företag med global lyskraft 2 Lika stor omställning som att bilarna blir självkörande

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

SLL Innovation Stockholms läns landsting Annette Alkebo

SLL Innovation Stockholms läns landsting Annette Alkebo SLL Innovation Stockholms läns landsting Annette Alkebo 2017 Välkommen till SLL innovation! Den här bilden ska kunna fungera som övergripande temabild för SLL innovation. Den signalerar mänsklighet, nutid

Läs mer

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse Mötesprotokoll för Inera AB styrelse När: Onsdagen den 12 november, 2014, kl 13.00 15.00 Var: Inera AB, lokal Magasinera Närvarande styrelsen: Martin Andréasson (M), Västra regionen, per telefon Anders

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting Unika användare av NPÖ september 2012 (>10) Källa:Inera AB Örebro kommun Västra Götalandsregionen

Läs mer

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra?

Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Mina Vårdkontakter och HälsaFörMig - hur kompletterar de varandra? Sofie Zetterström, vice vd Inera Eva Leach, chef Avdelning Invånartjänster ehälsomyndigheten 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter)

Läs mer

Hur får vi fart på informationsutbytet i vård och omsorg?

Hur får vi fart på informationsutbytet i vård och omsorg? Hur får vi fart på informationsutbytet i vård och omsorg? 2017-10-03 Huvudmoderatorer: Sofie Zetterström, vice vd Inera Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Agenda förmiddagen Inledning Sofie

Läs mer

Kundforum för kommuner del mars 2018

Kundforum för kommuner del mars 2018 Kundforum för kommuner del 2 20 mars 2018 Agenda förmiddag (kl.10 12) Introduktion Sofie Zetterström, vice vd och avdelningschef Marknad och kommunikation Verksamhetsnära tjänster Tomas Lithner, avdelningschef

Läs mer

NDHC. Nordic Digital Health Center

NDHC. Nordic Digital Health Center NDHC Nordic Digital Health Center NDHC förprojekt 2016 Samhällsutmaningen Vi lever allt längre och efterfrågan på välfärdstjänster kommer att öka drastiskt i takt med att vi förväntar oss att ha en hög

Läs mer

Katarina Duca. Hej, Insänder härmed VINNOVAs redovisning av uppdrag angående dnr N2011/3000/FIN. Pappersoriginal insändes med post.

Katarina Duca. Hej, Insänder härmed VINNOVAs redovisning av uppdrag angående dnr N2011/3000/FIN. Pappersoriginal insändes med post. Katarina Duca Från: VINNOVA Skickat: den 27 juni 2014 09:35 Till: 'n.registrator@regeringskansliet.se' Ämne: N2011/3000/FIN, Slutrapport av regeringsuppdrag att genomföra en satsning med syfte att utveckla

Läs mer

Jonas Ek Projektledare välfärdsteknik E-hälsosamordnare Nacka kommun

Jonas Ek Projektledare välfärdsteknik E-hälsosamordnare Nacka kommun Jonas Ek Projektledare välfärdsteknik E-hälsosamordnare Nacka kommun Projektpartners Södertälje kommun Huddinge kommun Stockholms stad Nacka kommun Upplands Väsby kommun Stockholms läns landsting SICS

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa 1 (5) 2018-05-20 Förslag till aktivitetsplan 2018-2019 samverkan e-hälsa Bakgrund Chefsgrupp samverkan social välfärd och vård, har godkänt den första versionen av aktivitetsplanen för samverkan inom e-hälsa.

Läs mer

Säkerhetstjänster - verksamhetstillämpning och arkitektur

Säkerhetstjänster - verksamhetstillämpning och arkitektur Säkerhetstjänster - verksamhetstillämpning och arkitektur Säkerhetstjänster Verksamhetstillämpning och arkitektur Christer Allskog Inera AB Tomas Fransson Inera AB Fredrik Stegmark Region Halland Utmaningar

Läs mer

23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN

23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 23 Svar på skrivelse från Jonas Lindberg (V) om journalsystemet på Capio S:t Görans sjukhus HSN 2018-1406 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1406 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-02-01

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

TJÄNSTEINNOVATION SOM VERKTYG FÖR HÅLLBARA OCH VÄRDESKAPANDE TJÄNSTER

TJÄNSTEINNOVATION SOM VERKTYG FÖR HÅLLBARA OCH VÄRDESKAPANDE TJÄNSTER TJÄNSTEINNOVATION SOM VERKTYG FÖR HÅLLBARA OCH VÄRDESKAPANDE TJÄNSTER NATIONELL PLATTFORM FÖR TJÄNSTEINNOVATIONER Karlstad Service Innovation Lab är en nationell plattform för tjänsteinnovationer där kollektivtrafiken

Läs mer

Välkommen till Spridningsseminarium ehälsalyftet

Välkommen till Spridningsseminarium ehälsalyftet Välkommen till Spridningsseminarium ehälsalyftet 2019-05-08 Agenda 8 maj 13:00 Välkommen 13:20 Kort om ehälsalyftet: syfte, metod och modell 13:30 Varför vi delfinansierar ehälsalyftet, Europeiska Socialfonden

Läs mer

Hur man kan testa komplexa integrationer av IT-system i praktiken. Henrik Emilsson Landstinget i Värmland

Hur man kan testa komplexa integrationer av IT-system i praktiken. Henrik Emilsson Landstinget i Värmland Hur man kan testa komplexa integrationer av IT-system i praktiken Henrik Emilsson Landstinget i Värmland Bakgrund Problembeskrivning Vårt angreppssätt Genomförande Erfarenheter Innehåll Vad är testning?

Läs mer

Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar

Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar Nationell samordning av e-hälsotjänster - från e-recept till framtidens intelligenta chattbotar Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Snart 20-årsjubileum - med nära 40 tjänster

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

SKL och föreningen BIM Alliance hälsar er välkomna BIM en metod för effektiviserade byggprocesser

SKL och föreningen BIM Alliance hälsar er välkomna BIM en metod för effektiviserade byggprocesser SKL och föreningen BIM Alliance hälsar er välkomna BIM en metod för effektiviserade byggprocesser 2014-12-16 Den digitala vägen till morgondagens välfärd Åsa Zetterberg Center för esamhället, Avdelningen

Läs mer

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Sofie Zetterström, vice vd 27 oktober 2016 Sofie Zetterström Sofie.zetterstrom@inera.se Fram till idag över 40 tjänster 1999

Läs mer

Ordförandekonferens medicinska sektorsråden 6 februari 2014 Helena L Nilsson Enhetschef 1 FoUU Regionutvecklingssekretariatet

Ordförandekonferens medicinska sektorsråden 6 februari 2014 Helena L Nilsson Enhetschef 1 FoUU Regionutvecklingssekretariatet Ordförandekonferens medicinska sektorsråden 6 februari 2014 Helena L Nilsson Enhetschef 1 FoUU Regionutvecklingssekretariatet Två ansvar Hälso- Sjukvård Tillväxt och utveckling Det goda Livet visionen

Läs mer

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård

Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård BESLUTSUNDERLAG 1(2) Richard Widén 2014-05-26 Dnr: LiÖ 2014-660 Landstingsstyrelsen Gemensamt arbete för att medverka till utvecklingen av nya lösningar för distribuerad vård Landstinget i Östergötland

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Nätverk ehälsa SKAPAD AV Ann-Charlotte Klarén

Nätverk ehälsa SKAPAD AV Ann-Charlotte Klarén Nätverk ehälsa 20140919 1 Agenda Rapport från nationell ehälsosamordnarträff. Trygghemma med digital teknik, går det att samordna Förstudie initierad av socialcheferna i Skaraborg. Trygghet, service och

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Nationell kraftsamling för kommunernas digitalisering. Sofie Zetterström, vice vd

Nationell kraftsamling för kommunernas digitalisering. Sofie Zetterström, vice vd Nationell kraftsamling för kommunernas digitalisering Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Landstingens och regionernas gemensamma digitaliseringsresa via Inera ett 40-tal

Läs mer

Offentliga rummet 3 juni 2008 Håkan Sörman VD Sveriges Kommuner och Landsting

Offentliga rummet 3 juni 2008 Håkan Sörman VD Sveriges Kommuner och Landsting Offentliga rummet 3 juni 2008 Håkan Sörman VD Sveriges Kommuner och Landsting Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Bredband 2013 Bredband 2013 Bredband till hela landet (SOU 2008:40)

Läs mer

Testbädd LIÖ. för innovation i hälso- och sjukvård. Magnus Stridsman, MSc Projektledare Testbädd LIÖ. sponsored by:

Testbädd LIÖ. för innovation i hälso- och sjukvård. Magnus Stridsman, MSc Projektledare Testbädd LIÖ. sponsored by: Testbädd LIÖ för innovation i hälso- och sjukvård Magnus Stridsman, MSc Projektledare Testbädd LIÖ sponsored by: AGENDA Vad är en testbädd? Bakgrund Incitament Aktiviteter Vägen framåt Utmaningar Resultat

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Inera kommunernas digitalisering och producera till NPÖ

Inera kommunernas digitalisering och producera till NPÖ Inera kommunernas digitalisering och producera till NPÖ Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Tomas Ahl, kundansvarig tomas.ahl@inera.se 072-530 15 82 Ineras omvärld, organisation

Läs mer

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring

Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet. ehälsa nytta och näring Sammanfattning av rapport 2011/12:RFR5 Näringsutskottet ehälsa nytta och näring ehälsa nytta och näring Förord I Sverige finns goda förutsättningar att förbättra vården och omsorgen med hjälp av moderna

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse

Mötesprotokoll för Inera AB styrelse Mötesprotokoll för Inera AB styrelse När: Onsdag den 26 Oktober 2016, kl 13.00 16.00 Plats: Inera,, Stockholm lokal Magasinera Närvarande styrelsen: Närvarande övriga: Ej närvarande styrelsen: Ej närvarande

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Strategi för hälsa inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Bakgrund Kongressbeslut om en sammanhållen och långsiktig strategi. Tas fram med bred förankring

Läs mer

Vad krävs för att få fart på webbtidbokning?

Vad krävs för att få fart på webbtidbokning? Vad krävs för att få fart på webbtidbokning? Vad krävs för att få fart på webbtidbokning? Fredrik Sargren, Region Jönköpings län Maria Brunefjäll, Region Halland Vad innebär webbtidbok? Låt invånarna själva

Läs mer

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Datum 2016-05-18 Dnr 1601956. Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne Regionstyrelsen Lennart Svensson Strateg 0768-870445 lennart.r.svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601956 1 (6) Regionstyrelsen Fortsatt utveckling av MAPCI och av mobilområdet i Skåne

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma Ärendebeskrivning

Läs mer

Nu tas första steget i den nya moderna svenska sjukvården

Nu tas första steget i den nya moderna svenska sjukvården P R E S S A R T I K E L Storuman 2015-05-29 Nu tas första steget i den nya moderna svenska sjukvården Den 2 juni startar ett helt nytt komplement till den gängse hälso- och sjukvården i Sverige. Då öppnas

Läs mer

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet.

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet. Morgondagens vårdsystem finns redan idag Agneta Franksson Säljdirektör för Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Programmet April 2015 Agenda Introduktion Vad är? Medborgartjänster Hur

Läs mer

Regionalt program för ehälsa 2014-2018

Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Maj 2014 Margareta Hansson Ulrika Landström 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Nationell strategi... 4 Individen... 4 Vård- och omsorgspersonal...

Läs mer

Regionalt program för ehälsa

Regionalt program för ehälsa Regionalt program för ehälsa April 2010 Margareta Hansson Ulrika Landström 1. Bakgrund IT i vården är en viktig fråga. Med en genomtänkt strategi kan vården och omsorgen bli bättre på att hantera stora

Läs mer

Lyckade införanden av patientöversikter - och effekterna när man inte lyckas

Lyckade införanden av patientöversikter - och effekterna när man inte lyckas Lyckade införanden av patientöversikter - och effekterna när man inte lyckas Marie-Louise Forsberg Fransson Biträdande kommundirektör och socialchef Ljusnarsberg Torbjörn Bergvall Verksamhetsutvecklare

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Introduktion till Svenska e-hälsosamarbetet Från vision och strategi till handlingsplan. Johan Assarsson, tf vd

Introduktion till Svenska e-hälsosamarbetet Från vision och strategi till handlingsplan. Johan Assarsson, tf vd Introduktion till Svenska e-hälsosamarbetet Från vision och strategi till handlingsplan Johan Assarsson, tf vd Bakgrund 1998 Sjunet initieras av sju landsting för att få säkrare datakommunikation mellan

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 1 (6) Landstingets kansli 2011-12-06 LSAU 10/2011 Planeringsavd, Marianne Hammarström Justerat 2011-12-13 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 6 december 2011 kl. 09.00 11.10 Plats

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Landstings, regioners och kommuners handlingsplan för ehälsa Åke Rosandher Center för ehälsa

Landstings, regioners och kommuners handlingsplan för ehälsa Åke Rosandher Center för ehälsa Landstings, regioners och kommuners handlingsplan för ehälsa 2013-2018 Åke Rosandher Center för ehälsa CeHis roll och uppdrag Koordinerar landstingens och regionernas ehälsosamarbete Regleras i avtal mellan

Läs mer

Smartare välfärd INBJUDAN TILL UTMÄRKELSEN SVERIGES IT-KOMMUN 2015. Svenska utmaningar

Smartare välfärd INBJUDAN TILL UTMÄRKELSEN SVERIGES IT-KOMMUN 2015. Svenska utmaningar Smartare välfärd INBJUDAN TILL UTMÄRKELSEN SVERIGES IT-KOMMUN 2015 KVALITETSMÄSSAN DEN 3 5 NOVEMBER 2015 SVENSKA MÄSSAN I GÖTEBORG EUROPAS STÖRSTA KONFERENS OCH FACKMÄSSA OM VERKSAMHETS- OCH SAMHÄLLSUTVECKLING

Läs mer

Medicintekniska metoder i svensk vård och omsorg vägen framåt!

Medicintekniska metoder i svensk vård och omsorg vägen framåt! Medicintekniska metoder i svensk vård och omsorg vägen framåt! En dag om effektiv samverkan vid införande av medicinteknik i den svenska hälso- och sjukvården. Här följer ett axplock av talare som uppdateras

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Inera uppdrag, organisation, framtid. Sofie Zetterström, vice vd Offentliga rummet

Inera uppdrag, organisation, framtid. Sofie Zetterström, vice vd Offentliga rummet Inera uppdrag, organisation, framtid Sofie Zetterström, vice vd Offentliga rummet 2017-05-31 Agenda Bakgrund och organisation Uppdrag några exempel Planen framåt för kommunala sektorn Frågor? Bakgrund

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg

Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Anteckningar från Kommunberedningen den 14-15 januari, Falkenberg Närvarande: Mats Eriksson, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Ann Charlotte Stenkil, Eva Borg, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Compare-lunch 10 april 2015: "DigIT Värmland - en kickoff för Digitala Värmland Sven Carlsson

Compare-lunch 10 april 2015: DigIT Värmland - en kickoff för Digitala Värmland Sven Carlsson Compare-lunch 10 april 2015: "DigIT Värmland - en kickoff för Digitala Värmland Sven Carlsson Den digitala omställningen påverkar alla och skär rakt igenom samhället. Om 20 år väntas mer än hälften av

Läs mer