Få din egen SIRIUS via epost

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Få din egen SIRIUS via epost"

Transkript

1 Tema Kompetensoch utbildning Nr Nyheter från Sirius finns också på Kompetenscenter skapar lärande mötesplatser i Mönsterås Få din egen SIRIUS via epost Du läser just nu tidningen Sirius. Tidningen ges ut av Skogsindustrins råd för industriell utveckling i samverkan. Du som nu får ett första nummer och vill fortsätta få tidningen (men i digital form) kan gå in på adress: och fylla i dina uppgifter. Den mejlas ut gratis inom branschen.

2 Ett Kompetenscenter skapar nya mötesplatser på Södra Cell i Mönsterås. Ett nytt arbetssätt, med en egen Massaskola och ett systematiskt introduktionsprogram, ökar möjligheten till kommunikation mellan personalen. Kunskap som finns inom bruket sprids på ett nytt sätt. Vi har dragit igång bra idéer tidigare men ofta har det blivit projekt som stannat av, säger Percy Schiöld, HRspecialist på Södra Cell Mönsterås. Men nu har vi en struktur som ger bättre uthållighet. Kunskap sprids när Södra Cell Mönsterås satsar på nytt Kompetenscenter Carsten Wieger, platschef Södra Cell Mönsterås Vår satsning skapar trygghet, den anställde vågar mer. Och vi kan matcha de hårdare kraven utifrån. Vi stärker vår samlade konkurrenskraft. Ing-Marie Rapakko, ordförande Pappers avd 24 Vårt Kompetenscenter ger möjlighet till effektiv kunskapsöverföring inom företaget. Percy Schiöld tar emot på kontoret vid den småländska östkusten mellan Kalmar och Oskarshamn. Han har själv en bakgrund som operatör på sodapannan på 1990-talet men är idag bl a initiativtagare och projektledare till det Kompetenscenter som just nu byggs upp som ett nav i företagets internutbildningar. Vi har en marknad som ständigt kräver förnyelse, vi har en generationsväxling som kräver en strukturerad kunskapsöverföring och vi har gjort medarbetarundersökningar som tydligt pekar på behovet av utbildningssatsningar, förklarar han som en bakgrund. Massaskolan Under tre år har formerna vuxit fram. Vi är i början av någonting fortfarande, poängterar han. Massaskolan startades för några år sedan. Det är åtta halvdagar utspridda under ett år med en halvdag på renseriet, en på kokeriet, en på underhåll, en på ekonomiavdelningen etc. Varje avdelning får ansvar för utbildningen som berör det egna blocket. Allt är schemalagt som ett läsår, berättar Percy Schiöld. Den startar i september med 40 elever varje gång. Främst nyanställda men även anställda med många år på bruket. Vi hade en elev som uppskattade Massaskolan väldigt - han hade jobbat här i 35 år... Introduktion av nyanställda Förutom Massaskolan är inskolning och introduktion av nyanställda, vikarier och elever en Arbetet ska göras i linjen men inom Kompetenscenter ser vi helheten, vi samlar ihop och sprider kunskaperna. annan del av Kompetenscenters verksamhet. Ett pilotprojekt som idag körs på bl a torkmaskinen och som bygger på mentorskap och en klar strategi. Percy förklarar vidare: Vi utser en handledare per processavsnitt och skiftlag. De följer ett tydligt inskolningsprogram där kunskaperna sedan följs upp var sjätte vecka, prickas av och signeras. Dokumentet blir ett stöd, handledarna vet vad de ska lära ut. Med hjälp av handledarträffar sprids kunskaperna och idéer över blocken. Arbetet görs i linjen Arbetet ska göras i linjen men inom Kompetenscenter ser vi helheten, vi samlar ihop och sprider kunskaperna, säger Percy Schiöld. Vi är ett stöd för avdelningarna, som i sin tur äger frågorna.

3 Percy Schiöld är HR-specialist på Södra Cell i Mönsterås och har som projektledare byggt upp det Kompetenscenter som nu är en del av verksamheten i Mönsterås. Vi har arbetat på ett bra sätt förut också, säger han. Men idag gör vi det mer systematiskt och strukturerat. Vi vill få en uthållighet som vi saknat tidigare. En styrgrupp står bakom Kompetenscenter, en grupp som består av bl a platschef, HR-chef, produktionschef, underhållschef, processingenjörer, fackliga representanter m fl. Vi vill ge en tydlig signal att detta är en viktig verksamhet för oss, säger HRchef Gunilla Ekstam. Vi ska inte bara förvalta något, vi ska driva utvecklingen. Inte minst för att bli attraktiva bland de yngre så måste vi visa att de kan utvecklas i arbetet här. Då måste vi arbeta långsiktigt och systematiskt. Ing-Marie Rapakko, ordförande för Pappers avd 24, poängterar det systematiska arbetssättet i inskolningen. Vi behöver satsa på kunskapsöverföring med tanke på vår genomsnittsålder, säger hon. Men systematik är inte allt, det behövs eldsjälar också, säger hon. Jimmy Johansson är nyanställd reparatör på energiblocket. Han går just nu på Massaskolan. Det är lärorikt att se hela processen, vad grejerna gör som vi skruvar på och var jag befinner mig i kedjan, säger han. Och spännande att lyssna till kollegor på andra delar av bruket som verkligen kan sin anläggning Utbildar handledare I satsningen ingår också att utbilda handledare och internlärare för introduktionen och för Massaskolan. Platschef Carsten Wieger ser två primära mål med utbildningssatsningen: Med ökad kunskap blir den enskilde tryggare i sin uppgift, med säkerhet följer modet att våga mer. Det är viktigt. Med ökat kunnande täcker vi bättre upp för varandra och blir flexiblare. Med ökat kunnande matchar vi också utmaningarna utifrån. Kraven, produkterna, arbetssättet förändras. Med ökat kunnande förstärker vi konkurrenskraften. Arbetslagen blir effektivare, säger Carsten Wieger.

4 Dan Enemark, drifttekniker och operatör, sodapannan Jag är handledare och har fått ett utbildningsmaterial som fungerar. Det känns bra att min kunskap värderas av företaget. Sofia Adolfsson, manöverrummet, TM (torkmaskin) som introducerar och skolar in nyanställda Vi har en inskolningspärm som vi följer. Nu vet vi tydligt när nyanställda har fått sin grundkompetens, det är en trygghet för alla inblandade. Magnus Karlsson, operatör på renseriet. Handledare för nyanställda. Jag gick en handledarutbildning som fick mig att se med andra ögon, att få större förståelse för att vi reagerar väldigt olika på samma situation. Det ger mig större möjlighet att arbeta som en bra handledare, tror jag. Lars-Olof Sand, redovisningsansvarig på ekonomikontoret. Har gått Massaskolan och medverkar vid utbildning inom ekonomi. Vi visar hur vi jobbar, fakturaflöden och liknande, men också de produktkalkyler vi gör. Det är spännande att få visa och lära övriga på bruket vad vi arbetar med. Stefan Borg (t.v.) är nyanställd och får introduktion på renseriet av Magnus Karlsson, som är handledare på skiftet. Här är det genomgång av trucken. Operatören får ökat ansvar när kunskap förs vidare De egna operatörerna har en nyckelroll när Södra Cell Mönsterås satsar på att sprida erfarenhet och kunskap. Som lärare i Massaskolan och som handledare för nyanställda lyfts personalen i den egna organisationen fram. Operatörer specialutbildas och får ett eget ansvar. Men hela tiden finns Kompetenscenter som ett stöd och en mötesplats. Stefan Borg är nyanställd på renseriet på Södra Cell i Mönsterås. Under sin introduktion har han återkommande kontakt med Magnus Karlsson, en erfaren renserioperatör. För sommarjobbarna har vi en lite mindre omfattande kravlista, men alla ska få en introduktion och genomgång av truck, barkmaskin, flishantering och säkerhet, säger Magnus Karlsson, som fått en intern utbildning som handledare. Alla på skiftet är egentligen handledare, men vi som har extra utbildning har ett ansvar för att den nyanställde går igenom alla punkter och vi checkar av hur långt han eller hon har kommit. Och jag, fortsätter Magnus, signerar aldrig ett dokument om jag inte är nöjd och bekväm med det jag ser. Sättet att arbeta provas just nu på någ- Tydlig dokumentation visar vad som krävs av en nyanställd och här ska också handledaren signera när kunskaperna är inhämtade.

5 Martin Stensson och Johny Lindahl arbetare båda i manöverrummet i energiblocket. Båda är utbildade internlärare i Massaskolan. ra block inom Södra Cell i Mönsterås. På torkmaskinen jobbar Mats Svensson och Sofia Adolfsson som operatörer. Arbetssättet skapar trygghet istället för den stress som en osäker nyanställd kan uppleva, säger de. Trygga människor har förutsättningar att växa, säger skiftledaren Roger Hägerström, som tillsammans med de handledande operatörerna och den nyanställde går igenom de punkter som finns på specifikationslistan. Vi ser att personen verkligen lärt sig det vi förväntar oss. Det är ett sätt för oss alla att utvecklas, säger Martin. Det skapar förståelse för både processerna och för varandras yrkesroller. Kunskap förs vidare Handledarnas kunskap förs vidare samtidigt som handledarna växer i sin egen yrkesroll. Det gäller också de internlärare som engagerats i Södra Cell Mönsterås Massaskola. Johny Lindahl och Martin Stensson arbetar båda i manöverrummet på energiblocket. De är båda engagerade som internlärare om indunstning och sodapannan i Massaskolan. De möter många kollegor från andra block, med andra kunskaper. Som felsökare på TM har Michael Sjögren ett ansvar för att reagera om någon av pumparna låter ovanligt eller börjar bli varm. Men han är också utbildad handledare för elever och nyanställda. Det känns som ett hedrande specialuppdrag där jag tvingas tränga djupare in i processerna och lär mig prata inför grupper, säger han.

6 Certifieringsutbildningarna vässas med projektarbete på hemmaplan Under snart 20 år har massa- och pappersindustrin haft gemensamma certifieringsutbildningar. Nu vässas utbildningarna med projektarbete på den egna arbetsplatsen parallellt med certifieringsutbildningen. Det kräver ett större engagemang av bruken men skapar också större utväxling av utbildningen, säger Stefan Pettersson, kompetenscoach inom utbildningsföretaget P&L. Projektarbetet har visat att utbildningen än mer optimerar och effektiviserar arbetet på bruken, menar han. Arton olika program Certifieringsutbildningarna är ett sätt att kompetenssäkra de olika befattningarna inom skogsindustrin. Idag finns 18 olika program där utbildning för sodahusoperatörer var den första som kom ut på marknaden. Under åren har allt fler yrkesgrupper fått specialanpassade utbildningar, en av de senare är certifieringsutbildning för kraft- och fjärrvärmeanläggningar. Projektarbetet Med inlagda projektarbeten på den egna arbetsplatsen - ofta ett förbättringsprojekt inom den egna avdelningen som ska genomföras i dialog med den egna chefen på hemmaplan - har utbildning- arna fått en tydligare verklighetsanknytning. Den enskilde operatören får en tydligare inblick och förståelse för processen, säger Stefan Pettersson. Slimmade organisationer I takt med att organisationer slimmas och kraven på operatörerna höjs, ser den enskilde hur han eller hon kan påverka och effektivisera med hjälp av nya teoretiska kunskaper, menar han. Vi märker tydligt hur förståelsen snabbt ökar och hur operatören kan ta till sig ny kunskap, säger Stefan Pettersson. Branschsammansatta styrgrupper Utbildningarna tas fram i samarbete med branschsammansatta styrgrupper. Stefan Pettersson har själv erfarenhet av certifieringsutbildningar sedan 1990-talet och ser tydligt hur utbildningarna skapar utrymme för företagen att bättre ta vara på operatörernas unika kunskaper. Med slimmade organisationer ökar kraven på kunskaper hos operatörerna inom massa- och pappersbruken. Med certifieringsutbildningen säkerställs kunskapsnivån, menar Stefan Pettersson kompetenscoach på utbildningsföretaget P&L. (foto: Hans Maunsbach)

7 Utbildningsdagar på M-real i Husum. Sune Westman håller kurs för operatörer, en kurs som brukets egna tekniker och operatörer medverkat till att skapa utifrån kraven i befattningen. (Foto: Tommy Sjölund) Vi på bruken måste ställa tydliga krav Certifieringsutbildningarna har sedan starten varit väl förankrade i massaoch pappersindustrin. I tät dialog har företagen varit med och designat utbildningsinnehållet. Idag måste vi ute på bruken ännu bättre formulera och definiera de utbildningar vi behöver, säger Sune Westman, kompetenskoordinator för pappersbruket inom M-real, Husum. Vi måste skärpa upp vår beställarkompetens, säger han. Sune Westman har lång erfarenhet inom branschen och jobbar inom M-real med att bland annat ta fram anpassade utbildningar för olika befattningar. Börjar med kraven Här har vi börjat med en kravlista från våra tre olika pappersmaskiner. Operatörer och tekniker tillsammans tagit fram utbildningsmaterialet som en intern pilotgrupp testar. Det skapar delaktighet och vi jobbar i rätt ordning - börjar med behovet och fortsätter med en anpassad utbildning för att ge djupa kunskaper. Och det är vi inom branschen som står för största delen av innehållet i utbildningen. Större tydlighet Han ser en vidareutveckling av det tankesättet där massa- och pappersindustrin hårdare håller i innehåll, styrning och kvalitetssäkring efter de krav som branschen beställer. Men att utbildningar också kan bevisa att industrin arbetar efter vissa rutiner t ex när det gäller miljöledning. Det kan skapa ett läge där vi bättre vet vad vi får och där utbildningsföretagen bättre vet vad de förväntas leverera, säger Sune Westman som betonar vikten av att ständigt stärka kompetensen och möjligheten att snabbt ändra kravspecifikationerna. Då kan vi också parera de snabba omvärldsfaktorer som styr oss, säger han. Utbildningsgrupp ska säkra kvaliteten Sirius är på väg att bilda en utbildningsgrupp där företrädare för både fack och företag från olika massa- och pappersbruk ingår. Uppdraget handlar om att säkerställa en långsiktig kvalitet och relevans för branschens certifieringsutbildningar. I gruppen ingår personer från både produktion och utbildningssidan och den kommer att bli en resurs för att matcha certifieringsutbildningarnas innehåll med företagens långsiktiga behov, säger Mårten Ericsson, som är sammankallande i utbildningsgruppen. Inom M-real, Husum pågår ständigt utbildningsaktiviteter. Anpassade för vår egen verksamhet, berättar Sune Westman.

8 Sverige porto betalt B Box 55525, Stockholm Sirius samlade och inspirerade för fortsatta förändringar Sirius är en mötesplats som ska inspirera till ökad samverkan på arbetsplatsen. Under tre konferenser i Karlstad, Högbo och Umeå har 350 personer från massa- och pappersbruken diskuterat arbetsmiljö, ökad kompetens, effektivare arbetsorganisation och ökad mångfald. Utvärderingarna visar att deltagarna inspirerats och vill jobba vidare med frågorna på hemmaplan. Jag hoppas att konferenserna lagt en bra grund som inspirerar till fortsatt positivt förändringsarbete på det lokala planet, säger Thommy Haglund, personaldirektör inom Holmen och ordförande i Sirius. Kategorier som deltog Pappers Företagsledning Tjänstemannafack Företagshälsovård Hos oss går en säker arbetsmiljö före produktionen. Jag instämmer... Övrigt Under konferenserna ställdes en mängd mentometerfrågor. Detta är en: En lång vinter och fler halkolyckor Antalet arbetsolyckor med en eller flera dagars frånvaro, låg år 2010 inom massa- och pappersindustrin på ungefär samma nivå som för år Det som utmärker sig är antalet fallolyckor på samma nivå, som ökade med 50 % under 2010 jämfört med tidigare åren ( ). Den långa vintern med Margareta Jernelöv halkolyckor står troligen för en hel del av denna ökning. De vanligaste händelserna som orsakar skada i branschen är förlorad kontroll över maskin och fallolyckor. År 2009 var ett år med låga olyckstal. Enligt Arbetsmiljöverket var även dödsolyckorna färre. Branschens övergripande vision är noll olyckor. Med färre sysselsatta visar den relativa arbetsolycksfallsfrekvensen på branschnivå en hög siffra för 2010; 1,9 arbetsolyckor per 100 anställda. Ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete med fokus på säkerhetskultur fordras för att branschens mål på 1,0 arbetsolyckor per 100 anställda ska kunna uppnås till år Ett bra redskap för det systematiska arbetsmiljöarbetet är PIA-systemet. Glädjande nog är det fler och fler som använder och rapporterar i PIA. Det finns dock mycket registrerat som övrigt. Sirius uppmanar alla som registrerar i PIA att fylla i uppgifterna så noggrant som möjligt, så att branschen får ett mer användbart system. Nya riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter Nya riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter -TLP10, har tagits fram av arbetsmarknadens parter. Riktlinjerna medför att Arbetsmiljöverkets krav på teoretiska och praktiska krav uppfylls. TLP10 kan ses som en revidering av den gamla truckläroplanen TLP2. Efter utbildningen utfärdas ett utbildningsintyg som visar vilka trucktyper eleven blivit godkänd för. Truckförarens ska också ha arbetsgivarens körtillstånd för att få köra truck på arbetsplatsen. De nya riktlinjerna, mall för arbetsgivarens körtillstånd för truck samt annat truckrelaterat material finns på stor del...delvis...inte alls SIRIUS är Skogsindustrins råd för industriell utveckling i samverkan. SIRIUS ska bidrar till att förverkliga den goda arbetsplatsen för ökad konkurrenskraft. SIRIUS är partsammansatt och har fyra fokusområden: Arbetsmiljö/säkerhet/hälsa, Kompetens- och utbildningsfrågor, Visa på nya vägar till en utvecklad arbetsorganisation samt Jämställdhet och mångfald. Legionella i slangar och nödduschar? Sirius vill uppmärksamma att höga halter av legionella kan förekomma i vatten som varit stillastående länge, t ex i brandslangar och nödduschar. Vid rengöring/spolning av dessa, kan vattendropparna som bildas utgöra en risk. Tänk på att använda andningsskydd vid arbetsmomenten (filterklass P3). För flera år sedan uppmärksammades förekomsten av legionella i en del bioreningsanläggningar. Branschen tog då fram rekommendationer och åtgärdsprogram för att minimera och hantera risken. Regler om personlig skyddsutrustning och mikrobiologiska arbetsmiljörisker finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, se Tidningen Sirius ges ut av Sirius, Skogsindustrins råd för Industriell Utveckling i samverkan. Ansvarig Utgivare: Mårten Ericsson Sirius på nätet: Text: Där inget annan anges, Sven Magnusson Foto: (där inget annat anges): Mårten Ericsson och Sven Magnusson Hur vill du ha tidningen distribuerad i fortsättningen? Som papperstidning eller via mejl? Gå in på vår hemsida och fyll i dina uppgifter:

Arenan som är en injektion för arbetet på hemmaplan

Arenan som är en injektion för arbetet på hemmaplan Nr 4 2009 Nyheter från Sirius finns också på www.skogsindustrierna.org/sirius Ny ISO-standard för socialt ansvar Nästa år lanseras en ISO-standard för socialt ansvarstagande, där hälsa och säkerhet på

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

SAMVERKAN RUNT UTBILDNINGAR. Nu blir det mer fokus på vårt eget behov. Flera bruk med samma behov kan gå samman

SAMVERKAN RUNT UTBILDNINGAR. Nu blir det mer fokus på vårt eget behov. Flera bruk med samma behov kan gå samman Tema: Kompetens- och utbildningsfrågor Nr 1 2016 Nyheter från Sirius finns också på www.industrisirius.se Nu blir det mer fokus på vårt eget behov Flera bruk med samma behov kan gå samman SAMVERKAN RUNT

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Systematiskt arbetsmiljöarbete Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Glasklart! Bra arbetsmiljö ger ökad lönsamhet. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete - SAM - ger ökad vinst genom minskade kostnader

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Liten guide för att komma igång med systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM Ett vägledningsdokument till Arbetsmiljöverkets mallverktyg Startpaket SAM, som bygger på föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete,

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

Utveckla er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren. Britt-Marie Larsson Projektledare, med dr

Utveckla er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren. Britt-Marie Larsson Projektledare, med dr Utveckla er säkerhetskultur med Säkerhetsvisaren Britt-Marie Larsson Projektledare, med dr Agenda Kort om Prevent Bakgrund till projektet Genomgång av hur Säkerhetsvisaren fungerar Testa själva! 2 Det

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd 1 Du har rätt till en säker arbetsdag Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma att utföra sitt

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2018-02-06 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2017 Arbetsmiljöenheten Kommunledningskontoret Adress

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Gemensam bas för chefer och skyddsombud Varsågod en kostnadsfri utbildning för bättre arbetsmiljö! Som delaktig i arbetsmiljöarbetet finns stora möjligheter att påverka

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

ALAA ÄR SPRÅKPRAKTIKANT PÅ STORA ENSO

ALAA ÄR SPRÅKPRAKTIKANT PÅ STORA ENSO Tema: Jämställdhet och Mångfald Nr 2 2016 Nyheter från Sirius finns också på www.industrisirius.se ALAA ÄR SPRÅKPRAKTIKANT PÅ STORA ENSO Integration med hjälp av svensk klassiker En öppen inställning till

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

ENGAGEMANGET HAR BLIVIT STÖRRE. Vi samlar allas kunnande i team. Boka redan nu KompetensForum i februari. Nya arbetsformer skapade förändringar:

ENGAGEMANGET HAR BLIVIT STÖRRE. Vi samlar allas kunnande i team. Boka redan nu KompetensForum i februari. Nya arbetsformer skapade förändringar: Tema: Arbetsmiljö, säkerhet och hälsa Nr 3 2014 Nyheter från Sirius finns också på www.industrisirius.se Framtidens kompetens Vi samlar allas kunnande i team Boka redan nu KompetensForum i februari Nya

Läs mer

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version

Arbetsmiljöarbete. Lättläst version Arbetsmiljöarbete Lättläst version Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren undersöker och åtgärdar de risker som finns på jobbet. De anställda ska inte skadas,

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu!

Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Kom igång med utbildningen bättrevardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller själv utbildar om arbetsmiljö för vuxna eller ungdomar

Läs mer

Vikten av systematiska utvecklingssamtal

Vikten av systematiska utvecklingssamtal Nr 1 2010 Nyheter från Sirius finns också på www.skogsindustrierna.org/sirius Mattias Ardesjö (till vänster) är skiftgående produktionsledare på Korsnäs Frövi och har ansvar för de BUM-samtal som man nu

Läs mer

NY KARRIÄR FÖR MÅNGA KVINNOR. Mixade grupper skapar kreativitet och flexibilitet. Könsfördelningen i gruvan har blivit en icke-fråga

NY KARRIÄR FÖR MÅNGA KVINNOR. Mixade grupper skapar kreativitet och flexibilitet. Könsfördelningen i gruvan har blivit en icke-fråga Tema: Jämställdhet Mångfald Nr 2 2014 Nyheter från Sirius finns också på www.industrisirius.se Forskaren: Mixade grupper skapar kreativitet och flexibilitet Könsfördelningen i gruvan har blivit en icke-fråga

Läs mer

Verktyg för ditt systematiska arbetsmiljöarbete

Verktyg för ditt systematiska arbetsmiljöarbete Verktyg för ditt systematiska arbetsmiljöarbete Att arbeta systematiskt med arbetsmiljön ska vara en naturlig del i den dagliga verksamheten i en organisation. Arbetsmiljön omfattar alla förhållanden på

Läs mer

Checklista för introduktion

Checklista för introduktion Checklista för introduktion Den här checklistan kan användas för introduktion av alla som är nya i organisationen anställda, praktikanter, konsulter eller inhyrda (vi kallar dem alla för enkelhetens skull

Läs mer

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan

Arbetsmiljö INNEHÅLL. Ansvaret är arbetsgivarens. Du som förtroendevald kan Arbetsmiljö 3 INNEHÅLL Arbetsmiljö 3 Jobba systematiskt 4 Jobba förebyggande 4 Skyddsombud/arbetsmiljöombud 5 Brister arbetsmiljön - checklista 6 Ditt stöd 7 Arbetsmiljö Arbetsgivare som satsar på en god

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE För skyddsombud och andra förtroende valda hur man framgångsrikt arbetar för en god arbetsmiljö. SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Metoden för en bättre arbetsdag Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är att

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

vem har arbetsmiljöansvaret?

vem har arbetsmiljöansvaret? vem har arbetsmiljöansvaret? Både uthyraren o Arbetstagare som hyrs ut har en speciell situation genom att arbetsgivaren har svårt att påverka arbetsmiljön hos inhyraren. Det är viktigt att såväl uthyraren

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun

Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Utvecklingssamtal kravmärkt yrkesroll LSS/Psykiatrin Enköpings kommun Namn Datum och tid Syftet med samtalet är att genom dialog se vilket behov av utveckling den enskilda medarbetaren har men också att

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön 2 Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli skadade

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Referensuppdrag 2007/08: SSAB Division Grovplåt i Oxelösund

Referensuppdrag 2007/08: SSAB Division Grovplåt i Oxelösund Referensuppdrag 2007/08: SSAB Division Grovplåt i Oxelösund ERBJUDER ARBETSGIVARE TJÄNSTER INOM REHABSAMORDNING OCH STRATEGISKT REHABARBETE I februari 2007 kontaktades jag av SSAB:s rehabsamordnare (RS)

Läs mer

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete

Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Lilla guiden till systematiskt arbetsmiljöarbete Vad är systematiskt arbetsmiljöarbete? Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att man ska undersöka om det finns risker på jobbet. De anställda ska inte

Läs mer

Byggnads policy. Företagshälsovård

Byggnads policy. Företagshälsovård Byggnads policy Företagshälsovård Byggnads policy om företagshälsovård Syftet med Byggnads företagshälsovårdspolicy är att beskriva vilka krav Byggnads ställer på innehållet i ett bra företagshälsovårdsavtal,

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) - rapport Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2014-03-03 2012/85 Personalenhetschef Helen Svensson 0410-73 34 96, 0708-81 79 35 helen.svensson@trelleborg.se Bildningsnämnden Uppföljning av det systematiska

Läs mer

PERSONAL. Kan, vill och vågar. Tema: En andra chans? Få delar ägarskap och vinst trots förtjänster

PERSONAL. Kan, vill och vågar. Tema: En andra chans? Få delar ägarskap och vinst trots förtjänster PERSONAL FACKTIDNINGEN FÖR PERSONALANSVARIGA #5 2012 & L E D A R S K A P Kan, vill och vågar Jernhusen tror att människor med god självinsikt driver företag framåt. Ulrika Frisk och Angela Rossi hjälper

Läs mer

Företagshälsovården behövs för jobbet

Företagshälsovården behövs för jobbet Företagshälsovården behövs för jobbet Det är viktigt att de anställda mår bra i sitt arbete och att arbetsmiljön är sund och säker. Det finns ett samband mellan olika psykosociala faktorer i arbetsmiljön,

Läs mer

Lilla guiden till. arbetsmiljö lagstiftningen

Lilla guiden till. arbetsmiljö lagstiftningen Lilla guiden till arbetsmiljö lagstiftningen Förord I den här skriften får du snabb information om vad som ingår i begreppet arbetsmiljö. Vilka lagar som styr och vilka rättigheter och skyldigheter du

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Uppföljning av. det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen

Uppföljning av. det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen Barn- och utbildningsnämnden År 2011 2 Bakgrund Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Att arbeta med truckar och maskiner

Att arbeta med truckar och maskiner Att arbeta med truckar och maskiner TYA är ett samarbetsorgan mellan arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportbranschen. TYA-SKOLAN är vår enhet för utbildning. Skolan har en mycket omfattande

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Enkät & Analysmetoden

Enkät & Analysmetoden 3a Verktyg för verksamhetsutveckling Modellen är en sak - Arbetssätten många. Följande tre underlag används i Utmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 för organisationer med färre än 200 medarbetare och i Kvalitetsutmärkelsen

Läs mer

Nyheter från Sirius finns också på www.skogsindustrierna.org/sirius

Nyheter från Sirius finns också på www.skogsindustrierna.org/sirius Nr 3 2009 SYFTET MED SIRIUS Sirius uppgift är att - i linje med samverkansavtalet - övergripande stödja företagens och medarbetarnas utveckling av kompetens, hälsa, säkerhet, arbetsmiljö, ledarskap och

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2014 A Städning i offentliga lokaler Motionär: Anna Fjellman, Konsument och medborgarservice När en städfirma upphandlas för att städa på våra arbetsplatser som kontor, skolor

Läs mer

Bruket som ser nya möjligheter med PIA

Bruket som ser nya möjligheter med PIA Tema Arbetsmiljö & säkerhet Nr 3 2011 Nyheter från Sirius finns också på www.skogsindustrierna.org/sirius Bruket som ser nya möjligheter med PIA Anders Björklund är operatör och skyddsombud på Stora Enso

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2019-02-01 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 HR-enheten Kommunledningskontoret Adress Box 611,

Läs mer

Björn Hultman Sveriges Ingenjörer: Det fackliga arbetet får mig att utvecklas. Tema: Medarbetarskap & Ledarskap

Björn Hultman Sveriges Ingenjörer: Det fackliga arbetet får mig att utvecklas. Tema: Medarbetarskap & Ledarskap Tema: Medarbetarskap & Ledarskap Nr 4 2011 Nyheter från Sirius finns också på www.skogsindustrierna.org/sirius Björn Hultman Sveriges Ingenjörer: Det fackliga arbetet får mig att utvecklas De jobbar båda

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö

PREVENTS MATERIAL. Se www.prevent.se, samlingssida Organisatorisk och social arbetsmiljö ORGANISATORISK OCH SOCIAL ARBETSMILJÖ, AFS 2015:4 Syfte 1 Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden i

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för baspersonal inom

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger/Martina Adiels Balk 2017-04-18 SFN 2017/0076 50446 Servicenämnden Resultat av inspektion 2017 hos Produktion Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

FLER YRKESLÄRARE BÖR UPPMÄRKSAMMAS.

FLER YRKESLÄRARE BÖR UPPMÄRKSAMMAS. FLER BÖR UPPMÄRKSAMMAS. REGERINGEN OCH WORLDSKILLS SWEDEN SATSAR GEMENSAMT PÅ YRKESUTBILDNINGAR. Alla är överens, vi behöver fler som vill gå ett yrkesprogram. Intresset för yrkesutbildningar har minskat

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Organisera för en jämställd arbetsmiljö från ord till handling En vitbok från Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag Kvinnors arbetsmiljö 2011-2016. Innehåll

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Tjänsteskrivelse 2018-05-02 Dnr 2018/253-026 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) rapport 2018 Bakgrund Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Time Cares tjänsteerbjudande

Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Cares tjänsteerbjudande Time Care tjänsteerbjudande Hur utbildar och stöttar vi våra chefer att leda verksamheter där varje krona har en berättelse och varje minut ett

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Arbetsmiljöarbete och motivation

Arbetsmiljöarbete och motivation Arbetsmiljöarbete och motivation Teoretisk översikt och konstruktion av ett frågeformulär Mattias Åteg, Ing-Marie Andersson, Greg Neely, Gunnar Rosén, Jonas Laring och Olle Nygren arbetslivsrapport nr

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor har du kommit helt rätt. För alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

TLP 10 SAMMANFATTNING

TLP 10 SAMMANFATTNING TLP 10 SAMMANFATTNING 1. Att arbeta med truck Trucken är den maskin som orsakar flest anmälda arbetsolyckor. Varje dag händer flera olyckor där truckar är inblandade. Kunniga truckförare ökar säkerheten,

Läs mer

Läraravtalet 2010 nya MöjLigHeter till en Bättre SKoLA

Läraravtalet 2010 nya MöjLigHeter till en Bättre SKoLA nya möjligheter till en bättre skola nya möjligheter till en bättre skola Vi som företräder arbetsgivarna och lärarna i landets skolor har tecknat ett nytt avtal som skapar förutsättningar för att ge

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer