Byggnads- och miljönämnden Byggnads- och miljönämnden Byggnads- och miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggnads- och miljönämnden Byggnads- och miljönämnden Byggnads- och miljönämnden"

Transkript

1 Byggnads- och miljönämnden Byggnads- och miljönämnden Byggnads- och miljönämnden Föreläggande att avlägsna en övergiven pråm i Kantviks hamn och föreläggande av hot om tvångsutförande/ om verkställighet av hotet om tvångsutförande/utlåtande till Helsingfors förvaltningsdomstol om besvär som anförts över beslut om verkställighet av tvångsutförande Byggnads- och miljönämnden Tillstånds- och tillsynssektionen Ärende 1316/444/2008 Föreläggande av vite för förstärkande av uppmaning att avlägsna en övergiven pråm i Kantviks hamn / Risto Eskelinen På Kantviks hamnområde har övergetts en gammal pråm, som delvis har sjunkit till havsbottnen. På pråmen finns också en grävmaskin som sjunkit i havet. Enligt information av polisinrättningen i Esbo härad ägs pråmen av Risto Eskelinen. Risto Eskelinen har tillsänts ett daterat brev med uppmaning om att avlägsna pråmen och grävmaskinen från hamnområdet omedelbart. Efter uppmaningen har till honom skickats en daterad begäran om förklaring (hörande) i ärendet som eventuellt leder till tvångsmedel enligt avfallslagen. Eskelinen har inte svarat på begäran om förklaring inom utsatt tid. Enligt avfallslagen 19 får skräp, smuts eller en maskin, en anordning, ett fordon, ett fartyg eller något annat kasserat föremål inte lämnas i miljön så att det kan förorsaka hälsan någon fara eller skada, osnygghet, förfulning av landskapet, minskad trivsel eller någon annan liknande risk eller olägenhet. Enligt 58 i avfallslagen kan kommunens miljöskyddsmyndighet förstärka föreskriften med vite eller hot om att åtgärden vidtas på den försumliges bekostnad. Beredning: Paula Alahelisten Tillstånds- och tillsynssektionen förelägger följande vite enligt avfallslagen: Pråmens ägare Risto Eskelinen ska omedelbart transportera bort pråmen och grävmaskinen från Katviks hamnområde. Pråmen och grävmaskinen ska ha avlägsnats senast Förpliktelsen ska uppfyllas vid vitet att tillstånds- och tillsynssektionen låter utföra arbetet och fakturerar pråmens ägare i efterhand.

2 Om ovan nämnda egendom överlåts eller nyttjanderätt till den upplåts, ska förvärvaren underrättas om i detta beslut nämnd förpliktelse och vite eller hot genom att omnämnande om det intas i överlåtelsehandlingen eller annars bevisligen. Den förpliktade ska dessutom lämna den myndighet som har förelagt hotet uppgift om förvärvarens namn och adress. Tillstånds- och tillsynssektionen föreskriver att detta beslut skall iakttas trots eventuellt ändringssökande. Ändring i detta beslut får sökas genom besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Besvärsanvisningen ingår som bilaga. BEHANDLING: Föredragandens nya beslutsförslag vid sammanträdet: Tillstånds- och tillsynssektionen beslutar Risto Eskelinen anlände för att personligen ge den begärda förklaringen angående avlägsnande av pråmarna och grävmaskinen i Kantvik hamn. Förklaringen gavs efter utsatt tid. Under den förda diskussionen avtalades att pråmen som finns på land avlägsnas i januari 2009 och pråmen och grävmaskinen som sjunkit avlägsnas före valborg Ifall åtgärder inte vidtagits inom avtalad utsatt tid vidtas tvångsåtgärder för slutförande av ärendet. Tillstånds- och tillsynssektionen: Sektionen beslutade efter en diskussion enhälligt i enlighet med föredragandens ändrade beslutsförslag. Byggnads- och miljönämnden På Kantviks hamnområde finns fortfarande en metallpråm (ca 7 x 20 m) som är halvsjunken i områdets norra strand. Det finns ingen närmare teknisk information om pråmen. På pråmen finns en grävmaskin av modellen Åkerman H3B. Bara grävmaskinens valsar är under vatten. Enligt tekniska uppgifter som skaffats om grävmaskinen är dess totalvikt ungefär 8,5 ton. Tillstånds- och tillsynssektionens (miljövårdsmyndighetens) beslut i ärendet sändes med mottagningsbevis till Risto Eskelinen, men beslutet hade återsänts till myndigheten eftersom det inte hämtats.

3 Det finns skäl att innehållsmässigt precisera beslutet genom att fatta ett nytt beslut och delge Risto Eskelinen beslutet genom stämningsman. Den nuvarande situationen med pråmen och grävmaskinen konstaterades på plats Pråmens nedsjunkna ända lutar uppenbarligen mot hamnbassängens botten eftersom det inte klart kunde konstateras att pråmens ställning skulle ha förändrats avsevärt under de senaste åren. På pråmen finns förutom grävmaskinen även diverse metallsaker. Det telefonnummer till Risto Eskelinen som antecknats i hörandebrevet är inte längre i bruk, och som adress och enda kontaktuppgift antecknades då en poste restante-adress. Risto Eskelinen hördes genom att man skickade ett hörandebrev till den adress som tidigare använts i ärendet. Eftersom ärendet anhängiggjordes då avfallslagen (1072/1993) gällde tillämpas i detta beslut i regel den lagen. Om det i ärendet senare anses att den rätta lagen att tillämpa skulle ha varit avfallslagen (646/2011), skulle det inte ha inverkat på avgörandet av eller motiveringarna för ärendet. Beredning: miljöinspektör Juhana Jalkanen, tfn fornamn.efternamn@kirkkonummi.fi Tilläggsmaterial: - selityspyyntö/kuulemiskirje kuulemiskirje Byggnads- och miljönämnden, som är Kyrkslätts kommuns miljövårdsmyndighet, beslutar förelägga Risto Antero Eskelinen (Hirsijärvi, Somero) att från fastigheten städa upp den halvsjunkna pråmen, grävmaskinen av modellen Åkerman H3B som finns på den samt övriga avfall av metall m.m. från promen och föra dem till en behörig mottagare senast (huvudförpliktelse) För den händelse att åtgärden försummas föreläggs ett hot om tvångsutförande enligt 14 i viteslagen (1113/1990), varvid en försummelse av den förelagda åtgärden leder till att åtgärden vidtas på den försumliges bekostnad. (förstärkande) Enligt 67 i avfallslagen ska beslutet följas trots eventuellt ändringssökande. Motiveringar:

4 Ärendet har enligt handlingarna varit anhängigt sedan Att pråmen och grävmaskinen på den lämnats i miljön är uppenbarligen sådan verksamhet som förorsakar nedskräpning enligt 19 i avfallslagen (1072/1993) och 72 i avfallslagen (646/2011) genom vilken den förstnämnda upphävts. Att förelägga ett i 58 i avfallslagen avsett hot om tvångsutförande är nödvändigt för att undvika att ärendet fördröjs ytterligare. Ett hot om tvångsutförande lämpar sig nu bättre än ett vite eftersom det är fråga om ett ärende som kräver omedelbara åtgärder. När pråmen ytterligare rostar och eventuellt sjunker kan grävmaskinen på den falla djupt i hamnbassängen, varvid situationen ytterligare förvärras. Delgivning av beslutet: Risto Antero Eskelinen med mottagningsbevis. Byggnads- och miljönämnden: Nämnden beslutade enligt beslutsförslaget. N'mnden beslutade också justera protokollet för denna paragrafs del vid sammanträdet. För kännedom Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland Besvärsanvisning Ändring i byggnads- och miljönämndens beslut i detta ärende kan sökas hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Besvärsanvisningen bifogas. Byggnads- och miljönämnden Kyrkslätts kommuns miljövårdsmyndighets beslut har delgetts Risto Eskelinen genom stämningsman Eskelinen har anfört besvär över föreläggandet hos Helsingfors förvaltningsdomstol Nämnden har beslutat att föreläggandet ska följas trots ändringssökande, så beslut om verkställighet kan med stöd av 15.2 i viteslagen (1113/1990) fattas trots att besvär anhängiggjorts. Enligt miljövårdsmyndighetens överklagade föreläggande ska Eskelinen från fastigheten ha städat upp den sjunkna pråmen, grävmaskinen och övriga avfall av metall m.m. från pråmen och fört dem till en behörig mottagare senast

5 Läget kontrollerades Åtgärderna enligt föreläggandet hade inte genomförts. Åtgärderna hade inte alls vidtagits och man kunde konstatera att förhållandena var desamma som vid tidpunkten då föreläggandet utfärdades. Ett brev för hörande om verkställighet av hotet om tvångsutförande postades till Risto Eskelinen Eftersom ärendet anhängiggjordes då avfallslagen (1072/1993) gällde tillämpas i detta beslut i regel den lagen. Om det i ärendet senare anses att den rätta lagen att tillämpa skulle ha varit avfallslagen (646/2011), skulle det inte ha inverkat på avgörandet av ärendet eller motiveringarna. Beredning: miljöinspektör Juhana Jalkanen, tfn , e-post: fornamn.efternamn(at)kirkkonummi.fi Tilläggsmaterial: - kuulemiskirje täytäntöönpanosta Byggnads- och miljönämnden, som är Kyrkslätts kommuns miljövårdsmyndighet, beslutar verkställa det hot om tvångsutförande som förelagts Risto Eskelinen Enligt 16 i viteslagen (1113/1990) får den myndighet som har beslutat om tvångsutförande svara för utförandet eller avbrytandet genom att själv vidta de åtgärder som behövs eller genom att låta någon annan myndighet eller en enskild person vidta åtgärderna. Enligt 17 i samma lag betalas kostnaderna för tvångsutförande betalas i förskott av kommunens medel och indrivs hos den förpliktade eller en mottagare som avses i 20 enligt vad som stadgas om indrivning av skatter och avgifter i utsökningsväg. et ska följas med stöd av 67 i avfallslagen (1072/1993), 139 i avfallslagen (646/2011) och 15 viteslagen trots ändringssökande, om inte besvärsmyndigheten beslutar något annat. Motivering: Den förpliktade Risto Eskelinen har trots miljövårdsmyndighetens föreläggande och föreläggande av hot om tvångsutförande inte vidtagit några åtgärder för att avhjälpa situationen. Med beaktande av att den förpliktade känt till sitt ansvar för ärendet sedan år 2009 finns det inte längre några som helst grunder att skjuta upp myndighetsbesluten i ärendet. Den faktiska situationen i fråga om avfallet i hamnbassängen bara förvärras och som värst, när grävmaskinens metallfästen rostar sönder, faller den i hamnbassängen.

6 Tillämpade rättsnormer när ärendet anhängiggjorts 19 21, 58 och 67 i avfallslagen (1072/1993, upphävd), nu 72 75, 129 och 139 i avfallslagen (646/2011) samt 15, 16, 17 och 22 i viteslagen (1113/1990). Byggnads- och miljönämnden: Nämnden beslutade enligt beslutsförslaget. Delgivning av beslutet Risto Antero Eskelinen, Hirsijärvi, med mottagningsbevis Byggnads- och miljönämnden Risto Eskelinen har anfört besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol över verkställigheten av byggnads- och miljönämndens order om städning ( 130). Eskelinens besvär baserar sig främst på påståenden om att han inte skulle äga den i ordern specificerade pråmen (pontonen) eller grävmaskinen och att han på så sätt inte skulle vara ansvarig för att de övergivits. Eskelinen har inte framfört några handlingar om äganderättsförvärv som stöd för påståendena. Myndigheten har utrett saken per e-post med den instans som i besvären påstås vara ägare. Enligt ett e-postmeddelande som inkommit av advokaten för den instans som påstås äga Eskelinens pråm har äganderätten inte i något skede övergått, och den påstådda ägarinstansen har innan förfrågan inte ens haft kännedom om var pråmen finns. I det här ärendet har ägarförhållandet inte annars heller någon avgörande betydelse, eftersom avfallslagen i första hand ansvarsbelägger den som skräpat ner. Åbo hovrätt har meddelat sitt avgörande (R 09/1992) om att Risto Eskelinen då han övergivit pråmen (pontonerna) och grävmaskinen konstaterats skyldig bl.a. till avfallslagen (1072/1993) 6 punkterna 4) avfallet och avfallshanteringen får inte orsaka hälsan eller miljön fara eller skada; och 6) avfall får inte överges eller behandlas på ett okontrollerat sätt samt samma lags 19 om att bryta mot nedskräpningsförbud. I besvären har det inte framkommit något varför ärendet borde prövas annorlunda än myndigheten gjort i sina beslut i ärendet. Beredning: miljöinspektör Juhana Jalkanen, tfn , e-post: fornamn.efternamn(at)kirkkonummi.fi

7 Tilläggsmaterial: - vastaus omistuskysymykseen, sähköposti lausuntopyyntö hallinto-oikeudesta Besvären ska förkastas. Byggnads- och miljönämnden: Nämnden beslutade enligt beslutsförslaget. För kännedom Besvärsanvisning Utlåtande, ändring kan inte sökas

9.2 Utkast till lag. Ny dammsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser

9.2 Utkast till lag. Ny dammsäkerhetslag. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 9.2 Utkast till lag Ny dammsäkerhetslag 1 kap. Allmänna bestämmelser 1. Syfte Syftet med denna lag är att garantera säkerheten i samband med anläggande, underhåll och drift av dammar samt att minska

Läs mer

Anvisning 14/2011 1 (5)

Anvisning 14/2011 1 (5) Anvisning 14/2011 1 (5) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om hygieniska arrangemang och avfallshantering vid stora offentliga tillställningar 10.6.2009/405 Hygieniska arrangemang och avfallshantering

Läs mer

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g )

BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (5) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM OMHÄNDERTAGANDE AV EGENDOM (mentalvårdslagen 22 g ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Tillsynsmyndigheten har anhängiggjort förvaltningstvångsärendena.

Tillsynsmyndigheten har anhängiggjort förvaltningstvångsärendena. BESLUT OM ÄRENDET SOM ÄR I ENLIGHET MED 84 OCH 88 I MILJÖSKYDDSLAGEN Savijärvi Gård Fast.Sam.Sl. 1. ÄRÄNDE Beslut om förvaltningstvång enligt miljöskyddslagen (86/2000) 84 och föreläggande av vite. Beslutet

Läs mer

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete Avgränsning av tillsynsområdet Förelägganden enligt miljöbalken

Läs mer

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (5) 244 Meddelande av ett föreläggande enligt 51 i hälsoskyddslagen åt den enskilda näringsidkaren Tran Thi Huong HEL 2016-006914 T 11 02 02 02 Beslut Beslutsobjekt

Läs mer

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul.

Besvärsmyndighet Ändring i besluten i 24, 27 och 30 kan sökas genom kommunalbesvär hos Helsingfors förvaltningsdomstul. Förbud att söka ändring BESVÄRSANVISNING (Kommunalbesvär) Eftersom besluten i 23, 25-26 och 28-29 endast gäller beredning eller verkställighet, kan kom munalbesvär inte anfö ras över besluten (KomL 91).

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Lag. om ändring av körkortslagen

Lag. om ändring av körkortslagen Lag om ändring av körkortslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i körkortslagen (386/2011) 65 3 mom., ändras 64 1 mom. och 2 mom. 3 och 4 punkten, det inledande stycket i 65 1 mom., 66 2 mom.,

Läs mer

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja)

Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) 13 (beslut om vård av patient som tagits in av egen vilja) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (7) BESLUT OM INTAGNING FÖR VÅRD Blankett M3 (fyll i på blankettens språk) 1. Den undersöktas personuppgifter Efternamn Förnamn Personbeteckning

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

Sibbo kommuns miljövårdsmyndighets taxa. Kommunfullmäktige Byggnads- och miljöutskottet

Sibbo kommuns miljövårdsmyndighets taxa. Kommunfullmäktige Byggnads- och miljöutskottet Sibbo kommuns miljövårdsmyndighets taxa Kommunfullmäktige 11.11.2013 135 Byggnads- och miljöutskottet 17.12.2013 146 INNEHÅLL 1 Tillämpningsområde... 2 2 Grunderna för fastställande av avgifter... 2 3

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål

Lag. RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål RIKSDAGENS SVAR 52/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål Ärende Regeringen har till 2009 års riksmöte överlämnat sin proposition

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2017-06-15 Stockholm Mål nr M 8062-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-05 i mål M 3398-16, se bilaga A

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2018-05-28 Stockholm Mål nr P 2934-18 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-03-14 i mål nr P 5633-17, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060201 DOM 2019-01-11 Stockholm Mål nr P 10333-18 Sid 1 (3) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-10-23 i mål nr P 3844-18,

Läs mer

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter

75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter 106/2013 75 Rapport om enkäten beträffande helsingforsförsamlingarnas förtroendevaldas påverkningsmöjligheter Beslutsförslag Gemensamma kyrkofullmäktige antecknar rapporten om helsingforsförsamlingarnas

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 147/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. fartyg och 1 i lagen om verkställighet av böter.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 147/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. fartyg och 1 i lagen om verkställighet av böter. RIKSDAGENS SVAR 147/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om förhindrande av miljöförorening från fartyg och 1 i lagen om verkställighet av böter Ärende Regeringen

Läs mer

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen)

under en brådskande placering (38 4 mom. i barnskyddslagen) Beslut om ändring av plats för vård utom hemmet (43 3 mom. i barnskyddslagen) ärendet som gäller barnets omhändertagande/vård utom hemmet har anhängiggjorts i förvaltningsdomstolen/högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-09-08 B E S L U T Orexo AB FI Dnr 15-8937 Verkställande direktören Nikolaj Sörensen Delgivning nr 2 Box 303 751 05 Uppsala Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde Lag om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser som kompletterar Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol

Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol Studiedag inom barnskyddsfrågor 14.5.2013 Behandlingen av barnskyddsärenden vid Vasa förvaltningsdomstol Jan-Erik Salo, Vasa förvaltningsdomstol Antal ärenden vid förvaltningsdomstolen Inkomna ansökan

Läs mer

DOM 2013-06-18 Stockholm

DOM 2013-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060109 DOM 2013-06-18 Stockholm Mål nr P 10617-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-07 i mål P 3298-12, se bilaga

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

Övriga deltagande: Christine Perjala, beredning, föredragning, protokollförare. tfn , e.post

Övriga deltagande: Christine Perjala, beredning, föredragning, protokollförare. tfn , e.post Tid och plats: 18.2.2016 klo 17.00-17.35, Munkabacken 51, Lojo Beslutfattare Egentliga medlemmar Ersättande medlemmar x Seija Kannelsuo, ordförande Raseborg Petri Kajander Raseborg x Eva Roos, viceordförande

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15. Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 258/15. Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar MYNDIGHETSBESLUT 05.8.15 Dnr: 2013-0395-9 ÅMH-Mb 258/15 Verksamhet Ålands Problemavfall Ab, ÅPAB Karlby omlastningsstation Kökar Beslut Verksamheten bestående av en omlastningsstation för insamling av

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid

Lag. RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid RIKSDAGENS SVAR 1/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om dödförklaring och om ändring av 6 lagen om beräknande av laga tid Ärende Regeringen har till 2004 års riksmöte överlämnat sin

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande Lag om ändring av lagen om beskattningsförfarande I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om beskattningsförfarande (1558/1995) 1 3 mom., 2 2 mom., 7 1 4 och 7 mom., 8 3 mom., 32, 34 a och 49,

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård)

81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den (arrendering av fast egendom, tomt i Malmgård) 602/2015 81 Helsingfors domkapitel har fastställt kyrkofullmäktiges beslut av den 14.6.2018 58 (arrendering av fast egendom, tomt 91-33-249-001 i Malmgård) Beslutsförslag Beslut Gemensamma kyrkofullmäktige

Läs mer

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag kl

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag kl Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 17.10.2018 10 132-135 Plats och tid Beslutande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag 20.20. Brage Wilhelms, ordförande Lil Strandholm-Karlsson, vice ordförande Cecilia

Läs mer

Page 1 of 5 Ingångssida Kommunförbundet Cirkulär och utlåtanden Cirkulär 2011 Cirkulär 15/80/2011, Ulla Hurmeranta, Ritva Laine/eg, 8.8.2011 Detaljplanernas aktualitet är ett kontinuerligt arbete en särskild

Läs mer

Dammsäkerhetslag. RIKSDAGENS SVAR 65/2009 rd. sin proposition med förslag till dammsäkerhetslagen. Ärende. Beredning i utskott.

Dammsäkerhetslag. RIKSDAGENS SVAR 65/2009 rd. sin proposition med förslag till dammsäkerhetslagen. Ärende. Beredning i utskott. RIKSDAGENS SVAR 65/2009 rd Regeringens proposition med förslag till dammsäkerhetslagen Ärende Regeringen har till 2008 års riksmöte överlämnat sin proposition med förslag till dammsäkerhetslagen (RP 214/2008

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö

MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14. Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö MYNDIGHETSBESLUT 4.6.2014 Dnr: 2013-1157-8 ÅMH-Mb 179/14 Verksamhet Vindkraftverk Lilla Hummelholm Torsholma, Brändö Beslut Vid uppförande och drift av vindkraftverk med en maximal effekt på 2,8 MW på

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-06-27 B E S L U T Global Health Partner AB FI Dnr 13-5259 Östra Hamngatan 26-28 Delgivning nr 2 411 09 Göteborg Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2014:655 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

RP 2/2019 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ändras.

RP 2/2019 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 kap. 7 och 14 kap. 1 i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om rättegång i förvaltningsärenden och till vissa lagar som har samband med den

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om rättegång i förvaltningsärenden och till vissa lagar som har samband med den Ålands tingsrätt Utlåtande 13.06.2017 Ärende: OM 17/41/2015 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om rättegång i förvaltningsärenden och till vissa lagar som har samband med den Allmänt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (1987:10); SFS 2005:942 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 5

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Byggnads- och miljönämnden delges följande beslut: Biträdande justitiekansler , Dnr OKV/398/1/2015

Byggnads- och miljönämnden delges följande beslut: Biträdande justitiekansler , Dnr OKV/398/1/2015 Byggnads- och miljönämnden 59 12.04.2016 Byggnadstillsynens anmälningsärenden Byggnads- och miljönämnden 12.04.2016 59 Byggnads- och miljönämnden delges följande beslut: Tjänsteinnehavarna har 1.3-5.4.2016

Läs mer

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande.

Den som är missnöjd med följande beslut kan framställa ett skriftligt rättelseyrkande. Församlingsrådet 23 15.03.2016 Anvisningar för rättelseyrkande och besvärsanvisning Fr 23 FÖRBUD MOT ATT SÖKA ÄNDRING Grunderna för förbudet Förbud mot att söka ändring vid beredning och verkställighet

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2017-06-09 B E S L U T FI Dnr 16-18799 Delgivning nr 2 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Särskild

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2017-10-09 Stockholm Mål nr P 1442-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-01 i mål nr M 1760-16, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060205 DOM 2016-09-22 Stockholm Mål nr M 10967-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-17 i mål nr M 3342-15, se bilaga A KLAGANDE 1. MS 2. J-ES MOTPART

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö

MYNDIGHETSBESLUT Dnr: ÅMH-Mb 288/15. Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö MYNDIGHETSBESLUT 7.9.2015 Dnr: 2014-0964-2 ÅMH-Mb 288/15 Verksamhet Fiskslakteri Flisö Föglö Beslut ÅMHM har granskat er ansökan enligt 15 landskapslag (2008:124) om miljöskydd och har inget att invända.

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

Verksamhet Rödhamn Lemland. Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn

Verksamhet Rödhamn Lemland. Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn Vår referens: Mikael Stjärnfelt Tel: (0)18-528 621 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2019-300-2 Beslut: MB-2019-255 5.8.2019 Verksamhet Rödhamn Lemland Verksamhet Avloppsanläggning för gästhamn Beslut Vid drift

Läs mer

Inledande bestämmelser

Inledande bestämmelser 2 (6) INLEDANDE BESTÄMMELSER... 2 TRAFIKBESTÄMMELSER... 3 FÖRTÖJNING, FÖRHALNING, FÖRFLYTTNING MM.... 3 ANMÄLNINGSSKYLDIGHET M M... 4 LASTNING, LOSSNING, UPPLÄGGNING AV GODS M M... 5 SÄRSKILDA ORDNINGSFÖRESKRIFTER...

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 82/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till ändring av vissa hänvisningsbestämmelser i skogslagstiftningen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås tekniska

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 6/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 25.4.2017 kl. 16.00 20.00 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) Heli Nyberg

Läs mer

RP 23/2014 rd. I denna proposition föreslås det att bilskattelagen,

RP 23/2014 rd. I denna proposition föreslås det att bilskattelagen, Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av bilskattelagen, 50 och 53 i fordonsskattelagen och bränsleavgiftslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Ympäristölautakunta

Ympäristölautakunta Ympäristölautakunta 25 08.02.2017 Utlåtande till Vasa förvaltningsdomstol med anledning av Oy Porta Marina Ab:s och Stormälön Mariina Oy:s besvär över Södra Finlands regionförvaltningsverks beslut enligt

Läs mer

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020.

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020. UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa bestämmelser inom miljöministeriets förvaltningsområde som gäller offentliga kungörelser PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-01-21 BESLUT KappAhl AB FI Dnr 13-7789 Verkställande direktören Johan Åberg Delgivning nr 2 Box 303 431 24 Mölndal Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2011-04-01 BESLUT Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm Nordea Bank AB (publ) FI Dnr 10-308 [Brunnsgatan 3] Att: Verkställande direktören Delgivning nr 2 Smålandsgatan 12 105 71 Stockholm Tel

Läs mer

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap )

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap ) 2014-01-01 1 (7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap 16-18 ) 2014-01-01 2 (7) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2012-05-14 B E S L U T Tindaf AB FI Dnr 11-12790 Att. Verkställande direktören Delgivning nr. 2 Nybrokajen 4 111 48 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm Finansinspektionen [Brunnsgatan

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr P 3163-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-03-11 i mål nr P 4353-14, se bilaga KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-10-17 BESLUT NGS Group Aktiebolag FI Dnr 13-7791 Holländargatan 13 111 36 STOCKHOLM Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument Finansinspektionen

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. samt vissa lagar som har samband med den. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 268/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. samt vissa lagar som har samband med den. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 268/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lag om offentlighet vid rättegång i förvaltningsdomstolar samt vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande

Beslut. Lag. om ändring av lagen om beskattningsförfarande RIKSDAGENS SVAR 67/2003 rd Regeringens proposition med förslag till ändringar som förvaltningslagen förutsätter i skattelagstiftningen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med

Läs mer

Kommunkansliet i Klemetsby, Lumparland Fredag kl

Kommunkansliet i Klemetsby, Lumparland Fredag kl Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 18.10.2019 9 01-07 Plats och tid Kommunkansliet i Klemetsby, Lumparland Fredag 20.00 Beslutande Frånvarande Erika Sjölund, ordförande Mikael Blomqvist, vice ordförande Åsa

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011

Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 Bildningsnämndens ekonomiska utfall 1-9/2011 nr 11/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDN 100 BILDN 101 Mötets konstituering Laglighetsövervakning av tjänsteinnehavarbeslut BILDN 102 s ekonomiska utfall 1-9/2011 BILDN 103 Övriga ärenden BILDN 104 Utlåtande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skyddsrum; Utkom från trycket den 14 juni 2005 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I denna lag finns

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 02.03.2011 Nr: 2 Paragrafer: 9-13 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 2 mars 2011 kl. 19.00-19.20 Raija-Liisa Eklöw, kommunfullmäktiges

Läs mer

Kyrkslätts kommun Protokoll 4/2015 1

Kyrkslätts kommun Protokoll 4/2015 1 Kyrkslätts kommun Protokoll 4/2015 1 Tid 17.09.2015 kl. 17:30-17:53 Plats Samhällstekniska kansliets sammanträdesrum Apila, Ervastvägen 2, Kyrkslätt Närvarande Viitanen Markku viceordförande ordförande

Läs mer

Sammanfattning av informationssamhällsbalkens (917/2014) paragrafer om domännamn

Sammanfattning av informationssamhällsbalkens (917/2014) paragrafer om domännamn Sammanfattning av informationssamhällsbalkens (917/2014) paragrafer om domännamn AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Lagens syften och definitioner I denna lag avses med 3 Definitioner 21) skyddat

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Föreläggande om åtgärder 15 Åtgärder eller förbud? Vad visar utredningen? Hur stor är omfattningen av problemen? Går det att åtgärda problemen? Vad är skäligt att ställa krav på? Det ska inte vara mer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2008:153 Utkom från trycket den 22 april 2008 utfärdad den 10 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

PROTOKOLL. Organ Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 4 / 2009 30.3.2009 1. I vice ordförande Kalevi Kallonen. II vice ordförande Jan Drugge

PROTOKOLL. Organ Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsen 4 / 2009 30.3.2009 1. I vice ordförande Kalevi Kallonen. II vice ordförande Jan Drugge PROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Blad 4 / 2009 30.3.2009 1 Sammanträdestid: Måndagen den 30 mars 2009 kl. 16.00 17.40 Sammanträdesplats: Kommunkansliet i Dalsbruk Beslutande: Mårten Nurmio ordförande

Läs mer

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

JOMALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JOMALA KOMMUN Organ Sammanträdesdatum Nr Kommunstyrelsen 8.10.2018 12 Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Övriga närvarande 8.10.2018 kl. 16:45 19:40. Hotell Pommern Jansson Harry, ordförande,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad Södra Finland Beslut Nr 199/2010/4 Dnr ESAVI/434/04.09/2010 Givet efter anslag 1.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena

Läs mer

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder.

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder. Utkast till regeringsproposition 29.12.2017 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen angående spannmålslånemagasin och utsädesfonder. PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar. RIKSDAGENS SVAR 15/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av avfallslagen och vissa andra lagar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till

Läs mer

SAMMANFATTNING AV DOMÄNNAMNSPARAGRAFERNA I LAGEN OM TJÄNSTER INOM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION (917/2014)

SAMMANFATTNING AV DOMÄNNAMNSPARAGRAFERNA I LAGEN OM TJÄNSTER INOM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION (917/2014) SAMMANFATTNING AV DOMÄNNAMNSPARAGRAFERNA I LAGEN OM TJÄNSTER INOM ELEKTRONISK KOMMUNIKATION (917/2014) AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Lagens syften och definitioner I denna lag avses med 3 Definitioner

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 2013-01-08 Stockholm Mål nr P 6260-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-18 i mål nr P 1150-12, se bilaga A KLAGANDE L A Ombud:

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Övergripande best., 11 kap 5 PBL

Övergripande best., 11 kap 5 PBL Övergripande best., 11 kap 5 PBL En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns anledning att anta

Läs mer

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga:

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga: Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2010-02-05 Handläggare Miljöinspektör Caroline Tandefelt Miljöinspektör Lisa Törnqvist Direkttelefon 040-34 20 44/56 Ärende: 543:05698-2008 Förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2014-10-01 BESLUT Axfood AB FI Dnr 14-11581 Verkställande direktören Anders Strålman Delgivning nr 2 107 69 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00

Läs mer

Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter Mariestads hamn

Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter Mariestads hamn Lokala ordnings- och säkerhetsföreskrifter Mariestads hamn Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 1996-02-19 Datum: 2012-02-13 Dnr: Sida: 2 (5) Beslutade av kommunfullmäktige den 19 februari

Läs mer

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1

FÖRELÄGGANDE VID VITE ATT FÖRETAGET SKALL FÖLJA GÄLLANDE LAGSTIFTNING SOM REGLERAR HANTERING AV ANIMALT AVFALL KATEGORI 1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR 2008-010386-351 SID 1 (4) 2008-10-01 Marc Hess Stadsveterinär 08-508 28 817 lars.thoang@miljo.stockholm.se Fruängens Kött och Fläsk AB Box 5050 121 05 JOHANNESHOV

Läs mer

Personlig presentation. Peo Wikström, myndighetsjurist Luba Ouroussova, myndighetsjurist

Personlig presentation. Peo Wikström, myndighetsjurist Luba Ouroussova, myndighetsjurist Personlig presentation Peo Wikström, myndighetsjurist Luba Ouroussova, myndighetsjurist Myndighetsutövning! Myndighetsutövning är: Att besluta om förmåner eller skyldigheter för enskilda. Exempel på myndighetsutövning:

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2011-04-04 BESLUT Nordnet AB (publ) FI Dnr 10-11865 Box 14077 Delgivning nr 2 167 14 Bromma Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 2/2019 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 04.03.2019, Klo/Kl. 17:30-19:00 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Festsalen Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Kaiser Elvira 17:30-19:00 ordf.

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer