Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms läns landsting"

Transkript

1 Stockholms läns landsting MOTION Motion av Anders Lönnberg (S) m.fl. om ökade insatser för medicinsk forskning, utveckling och life-science Det är dags att på allvar börja betrakta medicinsk forskning och utveckling som en investering för samhället och att i Stockholms läns landsting anamma denna insikt i konkret politisk handling. Idag arbetar cirka personer inom det svenska forsknings- och innovationssystemet för livsvetenskaperna; läkemedel, medicinteknik, bio- och nanoteknologi enligt Vinnova. Läkemedelsindustrin utgör Sveriges fjärde största nettoexportör. Samtidigt som industrin har ett stort ekonomiskt värde i Sverige så har den en mycket stor betydelse också för patienter och för utvecklingen av hälso- och sjukvården. Cirka patienter per år i Sverige ges nya läkemedel i form av kliniska försök. Vidare satsar läkemedelsindustrin mer än 15 miljarder kronor på forskning och utveckling i Sverige, vilket kan jämföras med att staten satsar sammanlagt drygt 7 miljarder kronor på medicinsk forskning. Trots den stora betydelsen som den medicinska forskningen och utvecklingen redan har i Sverige, har vi växande problem. Till exempel minskade antalet anställda inom forskande läkemedelsföretag med personer under perioden FoUinvesteringarna i de största svenska multinationella företagen har det senaste årtiondet nästan uteslutande gått till utlandet. Antalet kliniska prövningar har minskat med en tredjedel sedan 1980-talet. Sveriges traditionella tätplacering inom medicinsk forskning blir allt mer hotad. Globaliseringen ökar konkurrensen inom läkemedelsindustrin och den medicintekniska industrin. Företagen omprövar snabbt sina lokaliseringar beslut som är av avgörande betydelse för sysselsättning och tillväxt. Det finns tre huvudskäl att satsa på life-scienceområdet: Det skapar nya varor och tjänster med högt förädlingsvärde som ger tillväxt och arbete. Den medför att hälso- och sjukvården inte bara medför kostnader utan skapar inkomster för landet. Den skapar nya och effektivare behandlingar av sjukdomar, vilket gör att fler kan behandlas bättre eller till och med botas för sjukdomar som idag inte kan behandlas. En forskningsanknuten hälso- och sjukvård ger en bättre kvalitet i vården och medverkar till att ny kunskap snabbare kommer till användning inom vården.

2 2 (6) Sverige och Stockholmsregionen har nyligen nåtts av en mycket stark varningssignal i och med AstraZenecas beslut att avveckla sin forsknings och utvecklingsverksamhet i Södertälje. Bara på forskningssidan handlar det om cirka anställda, en stor del av dessa utgör spetskompetens inom medicinsk forskning. AstraZenecas FoUenheter har sysselsatt 20 procent av alla disputerade som arbetar i privat FoU i Sverige, och för 15 procent av industrins samlade svenska FoU. Produktionen finns visserligen kvar i Södertälje men,när forskningen läggs ned är även dess framtid osäker. Mot denna bakgrund är det hög tid för Stockholms läns landsting att höja sina ambitioner för medicinsk forskning och utveckling och ta nya resurser i anspråk tillfället att göra det är nu. Gör en neurologisk storsatsning på Karolinska Huddinge Spetskompetens och erfarna forskare riskerar att försvinna från regionen och landet i och med AstraZenecas nedläggning. Detta skulle innebära en allvarlig försvagning för Sverige inom life-scienceområdet, men det går att förhindra och Stockholms läns landsting förfogar över möjligheten att göra det. På Karolinska i Huddinge bedrivs redan idag framstående forskning inom neurologi med inriktning på Alzheimer och demens, ett område som ligger nära till hands för flera av dem som tidigare arbetat på AstraZeneca i Södertälje. Också i Södertälje har en stor del av forskningen varit inriktad på neurologiska läkemedel, det vore oansvarigt att inte ta tillvara på den kompetens som redan idag finns där och aktivt se till att knyta dessa forskare och deras kunskap till Sverige och till Stockholms läns landsting i så stort utsträckning som möjligt. Det finns med andra ord en unik chans att ta tillvara redan etablerad och existerande kunskap och säkerställa att den bibehålls i regionen genom att utvidga och stärka den utvecklingsverksamhet och forskning som idag finns vid Karolinska Huddinge. Stockholm måste fortsatt kunna tillhandahålla ett aktivt och starkt innovations- och forskningsklimat, men då måste vi inom Stockholms läns landsting våga ta frågan på större allvar, vilket kräver såväl mer resurser som att aktivt sätta denna fråga högst på dagordningen. Vidare är planerna på investering i den så kallade Innovationsplatsen vid Karolinska Huddinge av stor strategisk betydelse. Innovationsplatsen är tänkt som en mötesplats för forskare från både företag och akademi, studenter samt sjukhuspersonal. På närmare kvadratmeter ska högteknologisk sjukvård med innovation och utveckling kunna blandas. Genom att gå vidare med dessa planer skapas unika möjligheter när den dagliga vården möter avancerad teknisk simulering, forskning och nya innovationer.

3 3 (6) Innovationsupphandling, villkor för kliniska prövningar, forskningens meritvärde m.m. Stockholms läns landsting behöver se till att skapa bättre förutsättningar för fortsatt och utvidgad forskning, utveckling och innovation både inom och utanför våra sjukhus. En verkningsfull forsknings- och innovationsstrategi måste vara långsiktig med tydliga tidsatta mål. Därför bör ett första steg vara att skapa en process och mötesplats för de berörda parterna så att denna strategi kan konkretiseras och följas upp. Innovationsprocesserna har över tid blivit alltmer integrerade mellan akademi med grundforskning och translationsforskning och industrin som utvecklar kemiska och biologiska behandlingar samt nya tekniker för behandling och hälsooch sjukvården som har patienterna och bedriver det egentliga vårdarbetet. Därför måste alla dessa tre grupper vara deltagare och ägare av en långsiktig strategi. Vi har inte tid att vänta på staten, utan kan själva på landstingsnivå bilda en beredning, där företrädare från såväl landstingspolitiker, medicinska universitet (KI, KTH) och företrädare för branschorganisationer och företag från industrin bör skapas. Beredningen bör tillsammans utveckla de olika verktygen för framgångsrik forskning såsom: kvalitetsregister, biobanker och vårddataregister samt se till att en samordning av gemensamma behov och policyfrågor sker. Beredningen bör vidare söka ett träffa ett avtal som beskriver hur ett gemensamt arbetssätt ska skapas och där oklarheter i dagens samarbete kan klargöras. Det handlar bland annat om: att skapa entydiga priser och andra villkor för kliniska prövningar där serviceåtaganden från sjukvårdens, akademins och industrins sida regleras att förenkla förekomsten av kombinerade/blandade anställningar att ge generösa villkor för sjukvårdsanställda vid tillfällig övergång till industrin att komma överens om kriterier för meritvärde av forskning och arbete i industrin för landstingstjänster att komma överens om gemensamma finansieringsåtaganden för projekt av olika slag former för upphandling av ny teknik och ny teknologi att utveckla landstingets strategi för läkemedelsanvändning. Den offentliga upphandlingen av medicinsk teknik och innovation, nu helt inriktad på pris, måste ändras i grunden. Dagens modell gynnar företag vars enda idé är att pressa kostnaderna och kväver kvalitet och kompetens. Sverige och Stockholmsregionen behöver satsa på innovationsupphandling som kan återskapa den anda som bland andra Elekta och flera andra inom den medicintekniska industrin efterlyser. Färdiga förslag på hur innovationsupphandlingar kan implementeras finns från Ingenjörsvetenskapsakademin.

4 4 (6) Vill vi behålla läkemedelsindustrin i Sverige måste vi även vara beredda att betala för det och nyttja den nya tekniken och medicinen som kommer ut på marknaden. Stockholms läns landsting måste börja se på hela sjukdomsförlopp istället för budgetår. På lång sikt kan den regionala utvecklingen generera skatteintäkter om företag etablerar verksamhet inom regionen. Även sjukvårdens strukturfrågor måste beaktas ur ett FoU-perspektiv. Just nu står landstinget till exempel inför en framtida utveckling av så kallade specialistcentra. Exakt hur dessa ska vara utformade eller vad de ska innehålla är ännu inte klart. Dessa specialistcentra skulle i en inte allför avlägsen framtid kunna utvecklas till Centers of Excellence, som utgår från olika diagnoser, exempelvis diabetes och ett par andra stora diagnosgrupper bland de stora folksjukdomarna. Genom att redan nu ha med detta i planeringen av specialistcentra kan en struktur och en miljö skapas som är direkt ägnad att tillämpa och utveckla kunskap. Detta FoUU-perspektiv måste integreras i arbetet med framtidens hälso- och sjukvårdsstruktur. Utöka de ekonomiska resurserna för FoUU Stockholms läns landstings FoU-resurser består idag av dels det statliga ALF-anslaget och dels av medel som landstinget skjuter till för riktade satsningar. År 2011 avsatte landstinget 269,5 miljoner kronor i generella medel för klinisk forskning och därtill tillkom ytterligare 566,5 miljoner kronor i statliga medel för klinisk forskning genom ALF-anslaget. Utöver detta lämnade landstinget vissa riktade forskningsbidrag till bland annat Centrum för oral hälsa, odontologi och Centrum för Biovetenskaper om cirka 90 miljoner kronor. Landstingets egna FoUU-medel 2011 (d.v.s exklusive de statliga ALF-medlen) uppgick alltså totalt till mindre än 400 miljoner kronor. Enligt hälso- och sjukvårdslagen har landstingen ett ansvar för den kliniska forskningen. Trots det är inte intresset för klinisk forskning och utveckling och samarbete med akademi och industri tillräckligt. Under flera år har istället de ekonomiska förutsättningarna att bedriva klinisk forskning i landstinget försämrats. Hela den förra mandatperioden minskade medlen till forskning och utveckling. Vi menar att landstingets stöd till FoUU behöver öka kraftigt och långsiktigt. Under 2011 uppgick landstingets omsättning mätt som bruttokostnader till över 68 miljarder kronor. Ett rimligt mål är att inom fem år ha nått en situation där 1 procent av landstingsets bruttokostnader utgörs av egna resurser avsatta för FoUU. På tio års sikt bör målet vara att 2 procent av landstingsets bruttokostnader utgörs av egna resurser avsatta för FoUU. Merparten av utökningen bör naturligtvis göras för att främja den kliniska forskningen. En mindre del av de nya resurserna bör särskilt vikas för att successivt

5 5 (6) öka landstingets engagemang inom Centrum för Teknik, Medicin och Hälsa (CTMH) och underlätta för de landstingsdrivna vårdproducenterna att aktivt söka samarbetsprojekt med den svenska medicintekniska industrin. Samtidigt som mer resurser till den medicinska och medicintekniska forskningen behöver tillföras bör landstinget utveckla metoderna för en bättre redovisning av forskningsmedlens användning, resultat och inverkan på medicinsk praxis. Ett exempel på en redovisningsmodell kan vara ett så kallat forskningsbokslut som kan bidra till att tydliggöra resultaten av landstingets investeringar i forskningen. Bokslutet kan även ligga till grund för nödvändiga prioriteringar av forskningsresurser. Med anledning av ovanstående föreslår vi landstingsfullmäktige besluta att omgående uppdra till landstingsstyrelsen att ta erforderliga initiativ för att knyta forskare inom neurologi som fram till nu varit verksamma vid AstraZeneca i Södertälje till den neuroligiska forskningen vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge samt att till fullmäktige återkomma med en plan för arbetet och de ekonomiska tillskott som fordras för att snabbt genomföra en sådan plan att uppdra till landstingsstyrelsen att genomföra erforderliga byggnadsinvesteringar för Innovationsplatsen vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge att uppdra till landstingsstyrelsen att bilda en forsknings- och innovationsstrategiberedning med representanter från KI och KTH, för landstinget, och för den samlade life science industrin att denna forsknings- och innovationsstrategiberedning bland annat bör arbeta fram ett samarbetsavtal som syftar till att: - skapa entydiga priser och andra villkor för kliniska prövningar där serviceåtaganden från sjukvårdens, akademins och industrins sida regleras - förenkla förekomsten av kombinerade/blandade anställningar. - att ge generösa villkor för sjukvårdsanställda vid tillfällig övergång till industrin - komma överens om kriterier för meritvärde av forskning och arbete i industrin för landstingstjänster - komma överens om gemensamma finansieringsåtaganden för projekt av olika slag - utveckla former för upphandling av ny teknik och ny teknologi - att utveckla landstingets strategi för läkemedelsanvändning.

6 6 (6) att uppdra till hälso- och sjukvårdsnämnden att i arbetet med planerade specialistcentra beakta ett FoUU-perspektiv som innebär att dessa specialistcentra skulle kunna utvecklas till Centers of Excellence som utgår från olika diagnoser, exempelvis diabetes och ett par andra stora diagnosgrupper bland de stora folksjukdomarna att ange ett mål om att Stockholms läns landstings egna årliga resurser för FoUU på fem års sikt ska uppgå till minst 1 procent av landstingets årliga ekonomiska omslutning (mätt som totala bruttokostnader) att ange ett mål om att Stockholms läns landstings egna årliga resurser för FoUU på tio års sikt ska uppgå till minst 2 procent av landstingets årliga ekonomiska omslutning (mätt som totala bruttokostnader) att uppdra till landstingsstyrelsen att ta fram metoder för en bättre uppföljning av forskningsmedlens användning, resultat och inverkan på medicinsk praxis. Stockholm den 15 mars 2012 Anders Lönnberg Helene Hellmark Knutsson Dag Larsson Nanna Wikholm

Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökatte insatser för medicinsk forskning, utveckling och lifescience

Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökatte insatser för medicinsk forskning, utveckling och lifescience Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-02-20 LS 1203-0464 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 13*03-02 00020 Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökatte insatser

Läs mer

Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser för medicinsk forskning, utveckling och Life science

Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser för medicinsk forskning, utveckling och Life science 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab 2013-01-07 LS 1203-0464 Landstingsstyrelsen Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser för medicinsk forskning, utveckling

Läs mer

Yttrande över motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser för medicinsk forskning, utveckling och Life science

Yttrande över motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser för medicinsk forskning, utveckling och Life science Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (16) 2012-12-06 p 20 2012-11-05 Handläggare: Anders Olsson Yttrande över motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser för

Läs mer

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet

Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård med Karolinska Institutet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-09-19 LS 1203-0501 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-10-rs 00010 Överenskommelse inom klinisk forskning och hälsooch sjukvård

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-03-20 LS 1303-0356 Landstingsstyrelsei Ökat landstingsbidrag till hälso- och sjukvårdsnämnden för år 2013 för 4D - ett samverkansprojekt

Läs mer

Förslag till budget 2013 för forskning, utveckling och utbildning (FoUU).

Förslag till budget 2013 för forskning, utveckling och utbildning (FoUU). Stockholms läns landsting 1 (8) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Handläggare: Magnus Hammarberg FoUU-budget 2013 Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens arbetsutskott Ankom Stockholms

Läs mer

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting

Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms Läns Landsting Landstingsstyrelsens förvaltning FoUU-kansliet Bilaga 2006-03-30 Dnr LS 0602-0316 Förslag om att bygga upp en ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första hand läkemedel, inom Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Tilldelande av verksamhetsuppdrag SLL Innovation till Danderyds sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Tilldelande av verksamhetsuppdrag SLL Innovation till Danderyds sjukhus AB 1 (2) FÖRSLAG 2013:6 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Tilldelande av verksamhetsuppdrag SLL Innovation till Danderyds sjukhus AB Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendebeskrivning Landstingsdirektören

Läs mer

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma Ärendebeskrivning

Läs mer

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87 Starka tillsammans Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier Stockholm 2013 SOU 2013:87 Sammanfattning Uppdraget Utredningens uppdrag har varit att föreslå ett system för nationell

Läs mer

Prövningar för svensk medicin och Starka tillsammans Vad har hänt? Vårdhuvudmannaperspektivet

Prövningar för svensk medicin och Starka tillsammans Vad har hänt? Vårdhuvudmannaperspektivet Prövningar för svensk medicin och Starka tillsammans Vad har hänt? Vårdhuvudmannaperspektivet Bertil Lindahl, forskningsstrateg; Det snabba svaret En hel del! Det komplexa svaret En hel del, men det krävs

Läs mer

Sverige som ledande forskningsnation inom Life Science?

Sverige som ledande forskningsnation inom Life Science? Sverige som ledande forskningsnation inom Life Science? Rundabordsdiskussion med 24 viktiga forskningsaktörer och beslutsfattare Arrangör: BiogenIdec Datum: 5 juli 2012 Plats: Almedalen Moderator: Linda

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

Socialdemokraterna i Stockholm Uttag 2012-04-04 Nyheter vecka 14. Nyhetsklipp

Socialdemokraterna i Stockholm Uttag 2012-04-04 Nyheter vecka 14. Nyhetsklipp Socialdemokraterna i Uttag 2012-04-04 Nyheter vecka 14 Nyhetsklipp Vi måste behålla forskningen Dagens Industri 2012-04-04 2 Grattis Sumpan, ni är rikast i Metro - 2012-04-03 4 (S) vill ställa Annie Lööf

Läs mer

Hälso- och sjukvård som regional utvecklingskraft i Uppsala län. Olof Linde Sweco Society

Hälso- och sjukvård som regional utvecklingskraft i Uppsala län. Olof Linde Sweco Society 1 Hälso- och sjukvård som regional utvecklingskraft i Uppsala län Olof Linde Sweco Society Den ständiga vårdkrisen Är detta världens dyraste sjukhus? Stor läkarbrist på länets hälsocentraler Brister inom

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-11.30 1-8 Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Datum för justering: 2016-01-22 Plats Skärgårdssalen, landstingshuset Närvarande ledamöter Peter

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

Stockholms läns landsting FoUU-strategi

Stockholms läns landsting FoUU-strategi 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting FoUU-strategi Ärendebeskrivning I ärendet ges förslag till ett strategidokument för landstingets

Läs mer

Strategisk innovationsagenda för life science per den 20 november 2013 1

Strategisk innovationsagenda för life science per den 20 november 2013 1 Strategisk innovationsagenda för life science per den 20 november 2013 1 Vad betyder innovationsagendan för dig? Du som företagare kommer att verka i en konkurrenskraftigare miljö och når snabbare ut på

Läs mer

Den forskningspolitiska propositionen 2016

Den forskningspolitiska propositionen 2016 Den forskningspolitiska propositionen 216 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft Denna ppt upprättades 216-11-28 Forskningspolitiska propositionen, översikt De statliga

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0754 Landstingsstyrelsen Redovisning av på vilket sätt Karolinska Universitetssjukhuset, i samråd med Karolinska Institutet,

Läs mer

Sammanfattning. Stockholm den 27 maj 2008. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

Sammanfattning. Stockholm den 27 maj 2008. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 27 maj 2008 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissärende: Betänkande av Utredningen om utvärderingen av myndighetsorganisationen för forskningsfinansiering Forskningsfinansiering

Läs mer

Stockholms nya universitetssjukhus (SNUS)..de bärande planeringsidéerna med fastighetsplanerarens ögon. (Per Lagheim)

Stockholms nya universitetssjukhus (SNUS)..de bärande planeringsidéerna med fastighetsplanerarens ögon. (Per Lagheim) Stockholms nya universitetssjukhus (SNUS)..de bärande planeringsidéerna med fastighetsplanerarens ögon. (Per Lagheim) BAKGRUND : 1 Strategisk fysisk planering - - s.k. fastighetsutvecklingsplan (FUP),

Läs mer

Lägesrapport 2014. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport 2014. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2014 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2014 Förord Sveriges regering har uttryckt ett mål om att de samlade investeringarna i forskning och

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2016:30 av Jens Sjöström m.fl. (S) om behovet av att öka antalet rekryteringsbostäder

Förslag till yttrande över motion 2016:30 av Jens Sjöström m.fl. (S) om behovet av att öka antalet rekryteringsbostäder 1 OC u m. VÄRDEN FÖR VÄRDEN 2016-10-27 12016-11-24 - ÄRENDE 08 BESLUT 1(1) Diarienummer LOC 1610-1121 Affårsutvecklingsdirektör Marie Boestad Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för Locum AB Förslag

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

Återrapportering av 4D - samverkansprojekt mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet

Återrapportering av 4D - samverkansprojekt mellan Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-03-05 LS 1312-1531 Landstingsstyrelse^ LANDSTINGSSTYRELSEN 1-4 -04-08 00 00 5 ' Återrapportering av 4D - samverkansprojekt mellan

Läs mer

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin En utskrift från Dagens Nyheter, 2016 03 24 21:32 Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/debatt/forskningen maste inriktas pa individanpassad medicin/ DN Debatt Forskningen måste inriktas på individanpassad

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer

Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting

Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen P 12, 2014-11-04 Landstinsstyrelsen i (?) Landstingsstyrelsen Ny politisk organisation för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Vad betyder SILS-agendan för dig? Du som företagare får bättre tillgång till forskningsresurser

Läs mer

Riktlinjer för landstingets engagemang i klinisk forskning - utredningsuppdrag

Riktlinjer för landstingets engagemang i klinisk forskning - utredningsuppdrag Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-04 LS 2016-0383 Landstingsstyrelsen Riktlinjer för landstingets engagemang i klinisk forskning - utredningsuppdrag Föredragande

Läs mer

Värdebaserad vård i upphandling i Stockholms läns landsting

Värdebaserad vård i upphandling i Stockholms läns landsting Värdebaserad vård i upphandling i Stockholms läns landsting Daniel Forslund (FP) innovationslandstingsråd Stockholms län växer behovet av innovation ökar! Nya utmaningar Befolkningen ökar. Stockholms län

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

med anledning av skr. 2016/17:79 Riksrevisionens rapport om statliga stöd till innovation och företagande

med anledning av skr. 2016/17:79 Riksrevisionens rapport om statliga stöd till innovation och företagande Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3609 av Lars Hjälmered m.fl. (M, C, L, KD) med anledning av skr. 2016/17:79 Riksrevisionens rapport om statliga stöd till innovation och företagande Förslag

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting i Kl 10.00-11.40 38-46 Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Datum för justering) 2017-10-20 Peter Carpelan j \ Solveig Holmgren» Plats Skärgårdssalen, Landstingshuset

Läs mer

Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa transporter

Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa transporter Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-09-24 LS 1405-0688 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse om att landstinget bör forska på effektiv energi, smarta klimatåtgärder och innovativa

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef FoU-delegation 20170124 Jonas Bonnedahl Forskningschef Regional Life-science strategi Uppdrag från regionsjukvårdsledningen: Att utforma förslag till en långsiktig strategi för sjukvårdsregionens arbete

Läs mer

Förbättringar i hälso- och sjukvården

Förbättringar i hälso- och sjukvården Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1408 av Finn Bengtsson (M) Förbättringar i hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Diarienummer Ägardirektiv Stockholms läns sjukvårdsområde Gäller för Stockholms läns sjukvårdsområde Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13, LS 2015-0385, ändrad av landstingsfullmäktige 2017-12-05,

Läs mer

Välkommen att växa med oss!

Välkommen att växa med oss! Välkommen att växa med oss! Vi växer i Flemingsberg One giant leap for Här skapar vi en miljö där idéer kan växa till innovativa företag. health technology Den närmaste femårsperioden investeras cirka

Läs mer

Innovation och utveckling i ett Stockholm som växer

Innovation och utveckling i ett Stockholm som växer Stockholms läns landsting Socialdemokraternas förslag till budget 2013 och planering för 2014 och 2015 Innovation och utveckling i ett Stockholm som växer Den 22 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:27 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Regionalt samarbete mellan landstingen i Stockholms, Sörmlands och Västmanlands län, godkännande av avsiktsförklaring Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg Kajsa Westling TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, P 17 1 (3) HSN 1209-1123 Yttrande över motion 2012:15 av

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE. Landstingsstyrelsens förvaltning LS Landstingsstyrelsen

TJÄNSTEUTLÅTANDE. Landstingsstyrelsens förvaltning LS Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2007-10-22 LS 0602-0316 Landstingsstyrelsen Avrapportering av projekt om uppbyggnad av ny fristående enhet för samordning av kliniska prövningar, i första

Läs mer

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till

Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Tema kliniska prövningar och licenser: När godkända läkemedel inte räcker till Enligt lagstiftningen måste ett läkemedel som ska ges till en patient i Sverige vara godkänt för försäljning i vårt land.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:111 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:53 av Andres Käärik m fl (fp) om att bättre ta tillvara sjukvårdens behov vid högskoleutbildningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsen. Remissvar avseende delbetänkandet Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7) Ärendet

Landstingsstyrelsen. Remissvar avseende delbetänkandet Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7) Ärendet 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Landstingsstyrelsen Remissvar avseende delbetänkandet Åtgärdsplan för den kliniska forskningen (SOU 2008:7) Ärendet Utbildningsdepartementet har

Läs mer

Data från medicintekniska utrustningar rakt in i journalen Möjligheter och hinder

Data från medicintekniska utrustningar rakt in i journalen Möjligheter och hinder Data från medicintekniska utrustningar rakt in i journalen Möjligheter och hinder Kjell Andersson Med Tekn Civ Ing Skaraborgs Sjukhus kjell.andersson@vgregion.se 8:e Nationella Konferensen om Patientsäkerhet

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018.

Kommittédirektiv. Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll. Dir. 2018:9. Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Kommittédirektiv Offentlig-privat samverkan, styrning och kontroll Dir. 2018:9 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018. Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att utreda former

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Upphandling som driver utveckling

Upphandling som driver utveckling Upphandling som driver utveckling innovation som strategiskt reformverktyg! Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting SLL vård, trafik och kultur för Sveriges största län Landstinget

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45

Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka. Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 1 (8) Sammanträde i Programberedningen för äldre och multisjuka Datum Tid 14.00 16.20 Plats Mälarsalen, Landstingshuset, Hantverkargatan 45 Ledamöter (KD) Thorbjörn Larsson Ordförande (M) Caroline Wallensten

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:62 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet och hälso- och sjukvårdsnämnden om inrättande av kvalitetsregistercentrum, QRC Stockholm Föredragande

Läs mer

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar

Strategi för samverkan med högskolor och universitet - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-11 SN-2015/3094.103 1 (4) HANDLÄGGARE Nyh, Carin carin.nyh@huddinge.se Socialnämnden Strategi för samverkan med högskolor

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:2 av Aram El Khoury m.fl. (kd) om farmacevten i vården - sjukvårdsintegrerad farmaci Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Forskningsberedningen PROTOKOLL 4/2017 LS 2017-0071 i Kl 10.00-12.00 18-25 Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Datum för justering: Peter Carpelan jj Solveig

Läs mer

För en bra utveckling och användning av läkemedel i Sverige. Våra tankar för fortsatt framgång

För en bra utveckling och användning av läkemedel i Sverige. Våra tankar för fortsatt framgång För en bra utveckling och användning av läkemedel i Sverige Våra tankar för fortsatt framgång 1 Apotekarsocieteten är en ideell förening med cirka 5.200 medlemmar, som samlar kompetenser från olika professioner

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen

Biobank Sverige. Sonja Eaker. Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobank Sverige Sonja Eaker Ordf. Biobank Sveriges beredningsgrupp Chef Regionalt biobankscentrum Uppsala Örebro regionen Biobankprov - Till nytta för patienten, vården och forskningen Med hjälp av insamlade

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting

JIL Stockholms läns landsting JIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2015 LS 2015-0165 Forskningsberedningen 2015-01-29 1-11 Kl 10.00 12.00 i Sammanträde med landstingsstyrelsens forskningsberedning Peter Carpelan

Läs mer

Inbjudan till industridialog

Inbjudan till industridialog Inbjudan till industridialog Förstudie inför upphandling av Bild och Funktion till Nya Karolinska Solna Universitetssjukhuset 2011-10-17 Som svar på de krav som ställs på morgondagens sjukvård har Stockholms

Läs mer

Lägesrapport En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2015 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2015 Förord Politiker och allmänhet är överens om att Sverige ska vara ett kunskapsland och att forskning

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC)

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC) 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2015-05-04 HSN 1411-1527 HSN Handläggare: Gunnel Blomgren Jan Forslid Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, p 10 Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:83 LS 0906-0522 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:18 av Tove Sander m.fl. (S) om personer med utvecklingsstörning och deras behov av hälso- och sjukvård Föredragande landstingsråd:

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-01-14 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, P 20 1 (4) HSN 1210-1271 Yttrande över motion 201:14 av Lars Dahlberg m.fl.

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor

Motion av Jonas Lindberg m.fl. (V) om införandet av akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor Stockholms läns landsting 1(4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab 2015-08-03 LS 2015-0121 Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Landstingsstyrelsens personalutskott Ankom Stockholms

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Remissvar på betänkandet Starka tillsammans (SOU 2013:87) Utredningen om nationell samordning av kliniska studier

Remissvar på betänkandet Starka tillsammans (SOU 2013:87) Utredningen om nationell samordning av kliniska studier 2014-04-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet Starka tillsammans (SOU 2013:87) Utredningen om nationell samordning av kliniska studier Svenska Läkaresällskapet ställer sig

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:8 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:13 av Lena-Maj Anding m.fl. (mp) om fysisk aktivitet på recept, FaR Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet Motionärerna

Läs mer

Stockholms läns landsting i (2)

Stockholms läns landsting i (2) Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1309-1077 lamos^lgsstmseh Landstingsstyrelsen 13*11-19 00 Skrivelse från Lars Dahlberg (S) och Helene Hellmark Knutsson

Läs mer

Jens Sjöström m.fl. (S) har lämnat en motion om inrättande av ett regionalt kompetens- och valideringscentrum i Stockholms läns landsting.

Jens Sjöström m.fl. (S) har lämnat en motion om inrättande av ett regionalt kompetens- och valideringscentrum i Stockholms läns landsting. Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTE UTLÅTANDE Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:4 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 1998:5 av Andres Käärik m fl (fp) om gemensam forsknings- och utvecklingssatsning inom äldrevården Föredragande landstingsråd: Ralph

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsen

Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(4) 2011-08-17 LS 1105-0839 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: 2011-08- 1 7 Landstingsstyrelsen (LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1-08- 1 7 * 0 2 3

Läs mer

Forska!Sveriges opinionsundersökning Om allmänhetens och politikernas inställning till medicinsk forskning

Forska!Sveriges opinionsundersökning Om allmänhetens och politikernas inställning till medicinsk forskning Forska!Sveriges opinionsundersökning 06 Om allmänhetens och politikernas inställning till medicinsk forskning Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupper Svenska allmänheten 8 år och äldre Politiker:

Läs mer

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid

Stockholms läns landsting Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd. Måndagen den 12 september. Tid Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling LSF Kansli 2016-09-12 Möte med landstingsstyrelsens pensionärsråd Datum Måndagen den 12 september 1(5) LS 2016-0008

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1134 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Susanne Nordling (MP) om Macchiariniskandalen - vad gör landstinget

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

BUDGET 2013, FORSKNINGSNÄMNDEN FOU-gemensamt VFU - Örebro universitet VFU - Övriga utbildningsanordnare 16 340 000 kr -6 000 000 kr 184 000 kr Forskningsbidrag inom ÖLL 71 801 000 kr * Landstingsbidrag

Läs mer

Svar på skrivelse från Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om hälso-och sjukvårdens långsiktiga utveckling

Svar på skrivelse från Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om hälso-och sjukvårdens långsiktiga utveckling Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Yvonne Lettermark TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 1 (5) HSN 2017-1968 Svar på skrivelse från Moderaterna, Liberalerna,

Läs mer

Bilaga 10 - Innovationssamverkan

Bilaga 10 - Innovationssamverkan Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen INNOVATIONSSAMVERKAN 2014-11-24 1 (8) Bilaga 10 - Innovationssamverkan Stockholms läns landsting Box 22550 104 22 Stockholm

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:48 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:32 av Andres Käärik m fl (fp) om fler utbildningsplatser för distriktssköterskor Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:36 LS 0910-0865 1 (3) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:29 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om inrättande av ett resurscentrum för forskning och behandling av patienter med

Läs mer

Rapport från Utredningen om nytt universitetssjukhus

Rapport från Utredningen om nytt universitetssjukhus Landstingsstyrelsen Moderata samlingspartiet Folkpartiet liberalerna Kristdemokraterna Förslag till beslut 2003-03-18 Ärende 7 LS 0201-0049 Rapport från Utredningen om nytt universitetssjukhus Landstingsstyrelsen

Läs mer