Forska!Sveriges opinionsundersökning Om allmänhetens och politikernas inställning till medicinsk forskning

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forska!Sveriges opinionsundersökning Om allmänhetens och politikernas inställning till medicinsk forskning"

Transkript

1 Forska!Sveriges opinionsundersökning 06 Om allmänhetens och politikernas inställning till medicinsk forskning

2 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupper Svenska allmänheten 8 år och äldre Politiker: landstingsfullmäktige samt personer i hälso- och sjukvårdsrelaterade nämnder Metod: Onlineintervjuer med allmänheten 8 år och äldre genomförd av TNS Sifo Fältperiod: 6-0 maj 06 Antal intervjuer: 000 Elektronisk enkät till 87 landstingspolitiker utförd av PR-byrån Westander Fältperiod: 6- maj 06 Antal svarande: 76 (0 % total svarsfrekvens, 9 % fullmäktige, 5 % hälso- och sjukvårdsnämnder)

3 Sammanfattning 86 % av allänheten tycker att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning. 96 % av politikerna i landstingsfullmäktige och 98 % av politikerna i hälso- och sjukvårdsrelaterade nämnder tycker att det är viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning. Orsakerna till att det är viktigt anges vara: för att utveckla nya mediciner och behandlingar för att förbättra hälso- och sjukvårdssystemet för att få bättre hälsa för Sveriges befolkning för att skapa ekonomisk tillväxt för att skapa jobb

4 Sammanfattning forts. För varje krona som spenderas på sjukvård går samtidigt öre till medicinsk forskning och utveckling. 44 procent av allmänheten och 7 procent av politikerna tror att det är mer. 8 av 0 svenskar anser att det är ett bra förslag att öka investeringarna i medicinsk forskning från till 4 öre per vårdkrona för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling. 74 procent av politikerna tycker det är ett bra förslag att öka investeringarna i medicinsk forskning från till 4 öre per vårdkrona. Majoriteten av politikerna, oavsett partitillhörighet, tycker det är ett bra förslag.

5 Sammanfattning forts. Bara 0 procent av allmänheten och 6 procent av politikerna instämmer helt i påståendet att patienter på svenska sjukhus har tillgång till de säkraste och mest effektiva behandlingarna som finns att erbjuda. Det är dessutom en minskning jämfört med 0. 8 procent av allmänheten och 74 procent av politikerna är oroliga för att de själva eller en nära anhörig ska drabbas av någon sjukdom som inte går att bota. Endast 5 procent av allmänheten, men 4 procent av politikerna instämmer helt i påståendet att den svenska sjukvården kommer att ta väl hand om mig när jag behöver det. 46 procent av allmänheten och 4 procent av politikerna instämmer inte alls i påståendet att vi har en jämlik vård i Sverige.

6 Sammanfattning forts. 88 procent av allmänheten är positiva till att deras hälsodata används för att främja medicinsk forskning. Endast procent är ovilliga att dela hälsodata. I en liknande undersökning i USA och Australien var 4 respektive 4 procent ovilliga att dela hälsodata. 7 av 0 svenskar och 8 av 0 politiker tror att forskning för förbättrad hälsa är en del av lösningen när det gäller stigande hälso- och sjukvårdskostnader, eftersom det kommer att bidra till att minska kostnaderna.

7 Fråga. Allmänheten Hur viktigt är det att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning? Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte alls viktigt Tveksam, vet ej

8 Fråga. Politiker Hur viktigt är det att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning? 0, Hälsonämnder 67 Alla svarande 65 0, Fullmäktige Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte alls viktigt Tveksam, vet ej Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte alls viktigt Tveksam, vet ej

9 Fråga. Allmänheten Varför är det viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning? Svarsunderlag: De som svarat Mycket viktigt eller Ganska viktigt på fråga. Flera val möjliga Utveckla nya mediciner och behandlingar 8 Förbättra hälso- och sjukvårdssystemet 58 Bättre hälsa för Sveriges befolkning 56 Skapa ekonomisk tillväxt 48 Skapa jobb 45 Annat, vad? 5 Tveksam, vet ej

10 Fråga. Politiker Varför är det viktigt att Sverige är en världsledande nation när det gäller medicinsk forskning? Svarsunderlag: De som svarat Mycket viktigt eller Ganska viktigt på fråga. Flera val möjliga Utveckla nya mediciner och behandlingar Utveckla nya mediciner och behandlingar Bättre hälsa för Sveriges befolkning Bättre hälsa för Sveriges befolkning Förbättra hälso- och sjukvårdssystemet Förbättra hälso- och sjukvårdssystemet Skapa ekonomisk tillväxt Skapa ekonomisk tillväxt Skapa jobb Skapa jobb Annat, vad? Annat, vad? Hälsonämnder Tveksam/Vet ej Alla svarande Tveksam/Vet ej Fullmäktige

11 Fråga. Allmänheten För varje krona som spenderas på sjukvård, hur mycket tror du samtidigt går till medicinsk forskning för att utveckla nya och bättre behandlingar? Inget alls 5 - öre öre öre öre 5+ öre Tveksam, vet ej

12 Fråga. Politiker För varje krona som spenderas på sjukvård, hur mycket tror du samtidigt går till medicinsk forskning för att utveckla nya och bättre behandlingar? Inget alls Inget alls öre 5 öre öre öre öre öre öre 6 5 öre 5+ öre 5+ öre Tveksam/Vet ej 6 Alla svarande Tveksam/Vet ej 7 6 Hälsonämnder Fullmäktige

13 Fråga 4. Allmänheten För varje krona som används till sjukvård i Sverige går idag samtidigt öre till medicinsk forskning. Stiftelsen Forska!Sverige föreslår en ökning av investeringarna till 4 öre för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling. Tycker du att detta är ett bra förslag? Ja Nej Tveksam, vet ej

14 Fråga 4. Politiker För varje krona som används till sjukvård i Sverige går idag samtidigt öre till medicinsk forskning. Stiftelsen Forska!Sverige föreslår en ökning av investeringarna till 4 öre för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling. Tycker du att detta är ett bra förslag? Ja Nej Tveksam, vet ej 0 0 Ja Nej Tveksam/Vet ej 4 Alla svarande Hälsonämnder Fullmäktige

15 Fråga 4. Politiker För varje krona som används till sjukvård i Sverige går idag samtidigt öre till medicinsk forskning. Stiftelsen Forska!Sverige föreslår en ökning av investeringarna till 4 öre för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling. Tycker du att detta är ett bra förslag? C L KD M MP S SD V Övriga C L KD M MP S SD V Övriga C L KD M MP S SD V Övriga Ja Nej Tveksam, Vet ej

16 Fråga 5. Allmänheten Hur väl instämmer du i följande påståenden? Patienter på svenska sjukhus har tillgång till de säkraste och mest effektiva behandlingar som finns att erbjuda Jag är orolig för att jag eller någon nära anhörig skall drabbas av någon sjukdom som inte går att bota Den svenska sjukvården kommer att ta väl hand om mig när jag behöver det Jag tror att vi har en jämlik vård i Sverige. Dvs att patienter som t ex lider av Alzheimers får tillgång till läkemedelsbehandling i samma utsträckning, oavsett var de bor Instämmer helt Instämmer delvis Instämmer inte alls Tveksam, vet ej

17 Fråga 5. Politiker Hur väl instämmer du i följande påståenden? Alla svarande Patienter på svenska sjukhus har tillgång till de säkraste och mest effektiva behandlingar som finns att erbjuda Jag är orolig för att jag eller någon nära anhörig skall drabbas av någon sjukdom som inte går att bota 6 48 Den svenska sjukvården kommer att ta väl hand om mig när jag behöver det Jag tror att vi har en jämlik vård i Sverige. Dvs att patienter som t ex lider av Alzheimers får tillgång till läkemedelsbehandling i samma utsträckning, oavsett var de bor Instämmer helt Instämmer delvis Instämmer inte alls Tveksam, vet ej

18 Fråga 5. Politiker Hur väl instämmer du i följande påståenden? Hälsonämnder Fullmäktige Patienter på svenska sjukhus har tillgång till de säkraste och mest effektiva behandlingar som finns att erbjuda 79 7 Patienter på svenska sjukhus har tillgång till de säkraste och mest effektiva behandlingar som finns att erbjuda Jag är orolig för att jag eller någon nära anhörig skall drabbas av någon sjukdom som inte går att bota 4 4 Jag är orolig för att jag eller någon nära anhörig skall drabbas av någon sjukdom som inte går att bota 5 48 Den svenska sjukvården kommer att ta väl hand om mig när jag behöver det Den svenska sjukvården kommer att ta väl hand om mig när jag behöver det Jag tror att vi har en jämlik vård i Sverige. Dvs att patienter som t ex lider av Alzheimers får tillgång till läkemedelsbehandling i samma utsträckning, oavsett var de bor Jag tror att vi har en jämlik vård i Sverige. Dvs att patienter som t ex lider av Alzheimers får tillgång till läkemedelsbehandling i samma utsträckning, oavsett var de bor Instämmer helt Instämmer delvis Instämmer inte alls Tveksam, vet ej Instämmer helt Instämmer delvis Instämmer inte alls Tveksam, vet ej

19 Fråga 6. Allmänheten För vilket/vilka ändamål skulle du säga ja till att dina hälsodata, som till exempel resultatet av ett blodprov eller effekten av en behandling, används anonymt för att: Främja medicinsk forskning 88 Förbättra patientvården 7 Stödja myndigheters arbete för att t.ex. utveckla folkhälsa och smittskydd 6 Öka din egen delaktighet och på sikt få mer kunskap om den egna hälsan 57 Inget ovanstående ändamål Tveksam, vet ej 4

20 Fråga 6. Internationell jämförelse med Australien och USA Andelen ovilliga att dela hälsodata i respektive land Sverige USA Australien Baserat på liknande opinionsundersökningar i USA och Australien. % av de svarande i den svenska undersökningen valde alternativet Inget av ovanstående ändamål

21 Fråga 6. Politiker För vilket/vilka ändamål tror du att medborgare skulle säga ja till att deras hälsodata, som till exempel resultatet av ett blodprov eller effekten av en behandling, används anonymt för att: Främja medicinsk forskning 87 Främja medicinsk forskning Förbättra patientvården 69 Förbättra patientvården Stödja myndigheters arbete för att t.ex. utveckla folkhälsa och smittskydd Öka deras egen delaktighet och på sikt få mer kunskap om den egna hälsan Stödja myndigheters arbete för att t.ex. utveckla folkhälsa och smittskydd Öka deras egen delaktighet och på sikt få mer kunskap om den egna hälsan Inget att ovanstående ändamål Tveksam/vet ej Alla svarande Inget att ovanstående ändamål Tveksam/vet ej Hälsonämnder Fullmäktige

22 Fråga 7. Allmänheten När det gäller stigande hälso- och sjukvårdskostnader, tror du att forskning för förbättrad hälsa är en del av problemet eftersom det kommer att öka kostnaderna eller en del av lösningen eftersom det kommer att bidra till att minska kostnaderna? En del av problemet - det ökar kostnaderna En del av lösningen - det minskar kostnaderna Tveksam, vet ej

23 Fråga 7. Politiker När det gäller stigande hälso- och sjukvårdskostnader, tror du att forskning för förbättrad hälsa är en del av problemet eftersom det kommer att öka kostnaderna eller en del av lösningen eftersom det kommer att bidra till att minska kostnaderna? En del av problemet - det ökar kostnaderna En del av lösningen - det minskar kostnaderna Tveksam, vet ej 0 En del av problemet det ökar kostnaderna En del av lösningen det minskar kostnaderna Tveksam/vet ej Alla svarande Hälsonämnder Fullmäktige

24 Fråga 8. Allmänheten Hur viktigt anser du att följande är? Nya upptäckter om människors hälsa och sjukdomar 66 0 Omvandla upptäckter till nya mediciner och behandlingar 7 4 Investera i bättre lokaler och utrustning inom den medicinska forskningen 49 6 Investera i nationella program och utrustning som kan användas av alla som bedriver medicinsk forskning för att göra deras arbete mer effektivt Forskning för att göra vårt hälso- och sjukvårdssystem säkrare och effektivare Forskning inriktad på att hitta sätt att förebygga sjukdom och främja god hälsa 70 5 Samarbete med forskare runt om i världen för att lösa stora problem 74 0% 0% 0% 0% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 00% Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte viktigt alls Tveksam, vet ej

25 Fråga 8. Politiker Hur viktigt anser du att följande är? Alla svarande Nya upptäckter om människors hälsa och sjukdomar 7 4 Omvandla upptäckter till nya mediciner och behandlingar 78 0 Investera i bättre lokaler och utrustning inom den medicinska forskningen Investera i nationella program och utrustning som kan användas av alla som bedriver medicinsk forskning för att göra deras arbete mer effektivt Forskning för att göra vårt hälso- och sjukvårdssystem säkrare och effektivare Forskning inriktad på att hitta sätt att förebygga sjukdom och främja god hälsa 77 0 Samarbete med forskare runt om i världen för att lösa stora problem Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte alls viktigt Tveksam/Vet ej

26 Fråga 8. Politiker Hur viktigt anser du att följande är? Hälsonämnder Fullmäktige Nya upptäckter om människors hälsa och sjukdomar 75 Nya upptäckter om människors hälsa och sjukdomar 7 4 Omvandla upptäckter till nya mediciner och behandlingar 8 8 Omvandla upptäckter till nya mediciner och behandlingar 78 0 Investera i bättre lokaler och utrustning inom den medicinska forskningen Investera i bättre lokaler och utrustning inom den medicinska forskningen Investera i nationella program och utrustning som kan användas av alla som bedriver medicinsk forskning för att göra deras arbete mer effektivt Forskning för att göra vårt hälso- och sjukvårdssystem säkrare och effektivare Investera i nationella program och utrustning som kan användas av alla som bedriver medicinsk forskning för att göra deras arbete mer effektivt Forskning för att göra vårt hälso- och sjukvårdssystem säkrare och effektivare Forskning inriktad på att hitta sätt att förebygga sjukdom och främja god hälsa 8 5 Forskning inriktad på att hitta sätt att förebygga sjukdom och främja god hälsa 76 Samarbete med forskare runt om i världen för att lösa stora problem 78 0 Samarbete med forskare runt om i världen för att lösa stora problem Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte alls viktigt Tveksam/Vet ej Mycket viktigt Ganska viktigt Inte särskilt viktigt Inte alls viktigt Tveksam/Vet ej

Forska!Sveriges opinionsundersökning

Forska!Sveriges opinionsundersökning Forska!Sveriges opinionsundersökning 2016 Innehåll Om undersökningen Om undersökningen... 2 Sammanfattning... 3 Sjukdom och sjukvårdens kvalitet... 4 Investeringar i medicinsk forskning... 5 Värdet av

Läs mer

Stora Valenkäten 2014 Om politikernas och allmänhetens inställning till medicinsk forskning

Stora Valenkäten 2014 Om politikernas och allmänhetens inställning till medicinsk forskning Stora Valenkäten 2014 Om politikernas och allmänhetens inställning till medicinsk forskning 2014-06-24 Foto: Daniel Rosik Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Riksdagskandidater samt svenska

Läs mer

Undersökning om allmänhetens inställning till medicinsk forskning

Undersökning om allmänhetens inställning till medicinsk forskning Undersökning om allmänhetens inställning till medicinsk forskning 2013-04-05 Projektnr: 1527223 Om undersökningen Ämne: Medicinsk forskning Målgrupp: Svenska allmänheten 18 år och äldre Metod: Webbintervjuer

Läs mer

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013

Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Folkhälsorådets verksamhetsplan för lokalt folkhälsoarbete i Gullspångs kommun år 2013 Introduktion Gullspångs kommun och hälso- och sjukvårdsnämnden östra Skaraborg har ingått ett avtal om folkhälsoarbetet

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden

Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Genomförd av TNS Sifo våren 216 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting Bakgrund Med en av världens mest digitala befolkningar

Läs mer

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper 14 juni 2013 Styrelsebeslut SKL Kontakt: ingvor.bjugard@skl.se Hälsofrämjande hälso- och sjukvård Positionspapper ett dokument inom ett område där Sveriges

Läs mer

Resultat av enkät till landstingspolitiker

Resultat av enkät till landstingspolitiker Resultat av enkät till landstingspolitiker 211-1-12 BILD 1 Enkät till landstingspolitiker om landstingets regionala utvecklingsarbete Landstingspolitiker är våra viktigaste målgrupp Vår verksamhet är ifrågasatt

Läs mer

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015

Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Folkhälsoplan Essunga kommun 2015 Dokumenttyp Plan Fastställd 2014-11-24 av kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid 2015 Dokumentansvarig Folkhälsoplanerare Dnr 2014.000145

Läs mer

Lägesrapport 2014. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige

Lägesrapport 2014. En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Lägesrapport 2014 En unik sammanställning av läget för satsningar på medicinsk forskning i Sverige Maj 2014 Förord Sveriges regering har uttryckt ett mål om att de samlade investeringarna i forskning och

Läs mer

Läkemedel - trender och utmaningar

Läkemedel - trender och utmaningar Läkemedel - trender och utmaningar Landstingsfullmäktige utbildning 16 april 2015 Anders Bergström Läkemedelschef anders.bergstrom@nll.se Läkemedel Förebygga Bota Kompensera Lindra Läkemedel och lagstiftningen

Läs mer

Flyktingsituationen. erfarenheter från nationell nivå på FOHM. Anders Tegnell, Avd. för epidemiologi och utvärdering

Flyktingsituationen. erfarenheter från nationell nivå på FOHM. Anders Tegnell, Avd. för epidemiologi och utvärdering Flyktingsituationen erfarenheter från nationell nivå på FOHM Anders Tegnell, Avd. för epidemiologi och utvärdering Portalparagraf Folkhälsomyndighetens instruktion SFS 2013:1020 Allmänt: 1 Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet

Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Skånepanelen 1 2015 Medborgarundersökning integritet Genomförd av CMA Research AB Mars 2015 Region Skåne, Integritet 2015, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna

Läs mer

Totalt N=1583. 13-1006 IVF - totalrapport Totalt - Andel instämmer helt och instämmer till stor del (N=1583 varav 648 Män och 935 Kvinnor)

Totalt N=1583. 13-1006 IVF - totalrapport Totalt - Andel instämmer helt och instämmer till stor del (N=1583 varav 648 Män och 935 Kvinnor) Totalt - Andel instämmer helt och instämmer till stor del (N=1583 varav 648 Män och 935 Kvinnor) 10 81% 7 67% 6 5 1 Medicinsk vård Tillgänglighet Information Bemötande Delaktighet (c) IMPROVEIT 1 Medicinsk

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Granskning av grönbok om mobil hälsa

Granskning av grönbok om mobil hälsa Socialutskottets utlåtande 2013/14:SoU29 Granskning av grönbok om mobil hälsa Sammanfattning I utlåtandet behandlar utskottet Europeiska kommissionens grönbok om mobil hälsa ( m-hälsa ), KOM(2014) 219.

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA

PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA PÅ VÄG MOT EN JÄMLIK HÄLSA När människor mår bra, mår även Västra Götaland bra. JÄMLIK HÄLSA ÄR EN HJÄRTEFRÅGA Det är egentligen rätt enkelt. En region där människor trivs och är friska längre, har bättre

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Landstingets program om integration LÄTT LÄST

Landstingets program om integration LÄTT LÄST Landstingets program om integration LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa

Läs mer

Hur styrs landstinget..

Hur styrs landstinget.. Hur styrs landstinget.. 11.10-11.45 Landstingsplan, uppdrag, över- underskott, prioriteringar (Karin Jonsson) 11.45-12.00 Ledningssystem (Roland Frisdalen) Lunch 12.40-13.00 Investeringar, upphandling

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism I n l e d n i n g Våra medlemmar

Läs mer

Hur kan preventionsåtgärder effektivt nå befolkningsgrupper som traditionellt är svåra att nå med nya kanaler?

Hur kan preventionsåtgärder effektivt nå befolkningsgrupper som traditionellt är svåra att nå med nya kanaler? Hur kan preventionsåtgärder effektivt nå befolkningsgrupper som traditionellt är svåra att nå med nya kanaler? Forum för Välfärd www.forumforvalfard.se www.facebook.com/forumforvalfard 0 1 Bakgrund till

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Opinionsundersökning & Åtgärdsförslag

Opinionsundersökning & Åtgärdsförslag 1. Opinionsundersökning & Åtgärdsförslag Svenskarnas uppfattning om betydelsen av medicinsk forskning samt Forska!Sveriges åtgärdsförslag för att stärka Sverige Februari 2012 2. Sverige håller på att förlora

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2013/2061(INI) 5.9.2013 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om handlingsplanen för e-hälsa 2012 2020 Innovativ hälsovård för det 21:a

Läs mer

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Andra delen; tema Demokrati och legitimitet av Per Rosén Landstinget i Östergötland 2005-12-02 Vem ska bestämma? Hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Utredning av inrättande av stödlinje för narkotikaberoende

Utredning av inrättande av stödlinje för narkotikaberoende Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2017-09-18 1 (2) HSN 2017-0515 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Andreas Falk 2017-10-24 Utredning av inrättande av stödlinje för narkotikaberoende Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:36 LS 0910-0865 1 (3) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:29 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om inrättande av ett resurscentrum för forskning och behandling av patienter med

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Social inequity in health how do we close the gap? Nordisk folkhälsokonferens, Ålborg

Social inequity in health how do we close the gap? Nordisk folkhälsokonferens, Ålborg Social inequity in health how do we close the gap? Nordisk folkhälsokonferens, Ålborg Professor Olle Lundberg, ordförande Hur sluter vi hälsoklyftorna? Frågan som alla vill ha svar på och som den svenska

Läs mer

Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet:

Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet: Motion: Förebyggande behandling nödvändig för att undvika stroke Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet 2014-03-26

Läs mer

C9 Kommittémotion. 6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur det ska

C9 Kommittémotion. 6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur det ska Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2963 av Anders W Jonsson m.fl. (C) Beroendevård Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur ansvaret

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Westanders stora valenkät Bör riksdagen kräva att pr- och lobbyfirmor öppet redovisar sina lobbyinguppdrag?

Westanders stora valenkät Bör riksdagen kräva att pr- och lobbyfirmor öppet redovisar sina lobbyinguppdrag? Westanders stora valenkät 2010 Bör riksdagen kräva att pr- och lobbyfirmor öppet redovisar sina lobbyinguppdrag? 1. Bakgrund och sammanfattning Pr-byrån Westander genomförde den 21 maj 10 juni 2010 en

Läs mer

Tid Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (6) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2009-02-24 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX

Folkhälsoplan Folkhälsorådet Vara. Fastställd av Folkhälsorådet Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Folkhälsoplan 2015 Folkhälsorådet Vara Fastställd av Folkhälsorådet 2014-10-09 Hälso- och sjukvårdsnämnden västra Skaraborg 20XX-XX-XX Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda

Läs mer

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. 25 juni 2012

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. 25 juni 2012 Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder 25 juni 2012 Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder varför? 50% av alla kvinnor och 65% av alla män har minst en ohälsosam levnadsvana

Läs mer

Del 1. Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa

Del 1. Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa Del 1 Vad är folkhälsa? Nationella mål Definitioner Ojämlik hälsa Grundlagen har hälsoaspekter * Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans

Läs mer

Innovation på vårdcentral

Innovation på vårdcentral Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism 2 I n l e d n i n g Våra

Läs mer

Lägesrapport Sveriges satsningar på medicinsk forskning

Lägesrapport Sveriges satsningar på medicinsk forskning Lägesrapport 2016 Sveriges satsningar på medicinsk forskning Juni 2016 Copyright 2016 Forska!Sverige www.forskasverige.se 2 Förord Det finns saker som allmänhet, politiker och profession verkar vara överens

Läs mer

I den bästa av världar, Hur kan vi skapa ledningssystem som stimulerar till helhetsyn, långsiktighet och hälsa.

I den bästa av världar, Hur kan vi skapa ledningssystem som stimulerar till helhetsyn, långsiktighet och hälsa. I den bästa av världar, Hur kan vi skapa ledningssystem som stimulerar till helhetsyn, långsiktighet och hälsa. Margareta Kristenson,. Nationell koordinator för det svenska nätverket Hälsofrämjande sjukhus

Läs mer

Juni 2013. April maj 2013. Medborgarpanel 5. Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa

Juni 2013. April maj 2013. Medborgarpanel 5. Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa Juni 2013 April maj 2013 Medborgarpanel 5 Framtidens sjukvård vid psykisk ohälsa Inledning Landstinget Kronoberg startade hösten 2011 en medborgarpanel. I panelen kan alla som är 15 år eller äldre delta,

Läs mer

Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa

Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa Stockholms läns landsting 1 (22-) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-0261 Landstingsstyrelsen Motion 2016:2 av Tara Twana (S) och Swapna Sharma (S) om kunskapen om kvinnors hälsa Föredragande

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

Medborgardialog kring frågan om avgifter i hälso- och sjukvården

Medborgardialog kring frågan om avgifter i hälso- och sjukvården 1 (1) Ledningsstaben MISSIV Marie Lagerfelt 2008-01-10 LiÖ 2008-69 Hälso- och sjukvårdsnämnden Medborgardialog kring frågan om avgifter i hälso- och sjukvården Vid landstingsfullmäktiges sammanträde 2006-11-28,

Läs mer

Swedfund. Kännedomsmätning nov 2014

Swedfund. Kännedomsmätning nov 2014 Swedfund Kännedomsmätning nov 2014 141217 SWEDFUND Uppföljning ursprungsmätning 141219 Innehåll Om undersökningen Resultat från uppföljningsmätningen Jobb och tillväxt Fattigdomsbekämpning i utvecklingsländer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag för år 2011

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag för år 2011 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag för år 2011 Hälso- och sjukvårdsnämnden har huvudansvaret för att östgötarnas behov av hälso- och sjukvård uppfylls

Läs mer

Bilaga 4. Frågeformulär - Innovation inom hälsosektorn

Bilaga 4. Frågeformulär - Innovation inom hälsosektorn Bilaga 4 Frågeformulär - Innovation inom hälsosektorn Sektion A: Allmän information A.1. Hur länge har du varit ansvarig för er organisation? (Välj endast ett alternativ) a) Mindre än 6 månader... b) 6

Läs mer

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård En personorienterad svensk hälso- och sjukvård Copyright Forum för Välfärd www.forumforvalfard.se Vi är Forum för Välfärd Forum för Välfärd (FfV) lanserades under Almedalsveckan 2013 som en gemensam plattform

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017

Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017 Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017 Välkommen! Hur kan SveDem bidra till en fortsatt förbättrad vård och omsorg för personer med demenssjukdom i Värmland? SveDem som arbetsverktyg Nuläge Förbättringsområden

Läs mer

Rapport till Visita. Resultat från undersökning allmänheten. Resultat från undersökning allmänheten Proj (SoCe) TNS 1

Rapport till Visita. Resultat från undersökning allmänheten. Resultat från undersökning allmänheten Proj (SoCe) TNS 1 Rapport till Visita 2014-05-22 Proj 1529999 (SoCe) 1 Om undersökningen Fältperiod 22-24 april 2014 Undersökning bland 1 000 respondenter via TNS Sifo:s telefonbuss Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder

Läs mer

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap Demenssjukdom Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap 1 NATIONELLA RIKTLINJER Hur kan de nationella riktlinjerna hjälpa

Läs mer

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012 RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012 Kund: KSU Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Kontakt: Hans Ehdwall Datum: 9 november, 2012 Viktor Wemminger Tel: 0739 40 39 18 viktor.wemminger@novus.se

Läs mer

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du?

Inledning. Information till dig som arbetar på sjukhus: Avsnitt A: Allmän information. Avsnitt B: Typer av innovationer. A.1. Vilken position har du? Sida 1 av 8 Delar av blanketten skall inte besvaras av alla. Vilka frågor som skall besvaras bestäms t.ex. av svaren på andra frågor. I webbblanketten visas bara de frågor som är aktuella för dig, här

Läs mer

Totalt - Andel instämmer helt och instämmer till stor del (N=2905 varav 1271 Män och 1634 Kvinnor) 92% 92% 90% 90% 85% 81% 82% 80% 70% 70% 67%

Totalt - Andel instämmer helt och instämmer till stor del (N=2905 varav 1271 Män och 1634 Kvinnor) 92% 92% 90% 90% 85% 81% 82% 80% 70% 70% 67% Totalt - Andel instämmer helt och instämmer till stor del (N=2905 varav 1271 Män och 1634 Kvinnor) 10 82% 85% 81% 67% 5 2015 2013 4 3 2 1 Medicinsk vård Tillgänglighet Information Bemötande Delaktighet

Läs mer

Uppföljande kartläggning av användning av dopning, narkotika och kostillskott bland gymtränande

Uppföljande kartläggning av användning av dopning, narkotika och kostillskott bland gymtränande Uppföljande kartläggning av användning av dopning, narkotika och kostillskott bland gymtränande En sammanställning av resultat från,,,,, och CHARLOTTA REHNMAN WIGSTAD, STAD, CENTRUM FÖR PSYKIATRIFORSKNING

Läs mer

minska de negativa hälsoeffekterna av tobaksrökning genom att halvera andelen tobaksrökare till 5 % fram till 2015,

minska de negativa hälsoeffekterna av tobaksrökning genom att halvera andelen tobaksrökare till 5 % fram till 2015, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Cecilia Lindvall TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 27 1 (3) HSN 1509-1090 Svar på skrivelse från (L), (M), (C), (KD),

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt?

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) charlotta.rehnman-wigstad@socialstyrelsen.se

Läs mer

Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting

Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting Exempel på prioriteringsarbete inom Stockholms läns landsting 7:e Nationella Prioriteringskonferensen Gävle oktober 2013 Ann Fjellner senior medicinsk rådgivare Historik Stockholms läns landsting började

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län

Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län Vi måste prata 2017-05-19 Johanna Karlsson Sofias mamma Anhöriga barn ska uppmärksammas och erbjudas hjälp

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016

Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige. Kännedomsundersökning 2016 Kännedomsundersökning Fairtrade Sverige Kännedomsundersökning TNS -0- Allmän inställning till livsmedel och produktmärkningar I vilken grad instämmer du i följande påståenden? Omgivningen pratar ofta om

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping Protokollsutdrag

Läs mer

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen

Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen Hälsa och barnperspektiv i samhällsplaneringen 3 mars 2010 i Ånge. ARRANGÖRER: Länsstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län i samarbete med Statens folkhälsoinstitut. Välkomna! 2010-04-13 Sid 1

Läs mer

Arbetsgivares syn på föräldraledighet. Sid 1 Arbetsgivares syn på föräldraledighet

Arbetsgivares syn på föräldraledighet. Sid 1 Arbetsgivares syn på föräldraledighet Arbetsgivares syn på föräldraledighet Sid 1 Arbetsgivares syn på föräldraledighet Bakgrund och syfte Attitydundersökning för att kartlägga arbetsgivares inställning till de anställdas föräldraledighet

Läs mer

Rapport. Kännedom- och varumärkesmätning för Norrbottens Läns Landsting Målgrupp: Medborgare, Norrbottens län. Axel Björneke

Rapport. Kännedom- och varumärkesmätning för Norrbottens Läns Landsting Målgrupp: Medborgare, Norrbottens län. Axel Björneke Rapport Kännedom- och varumärkesmätning för Norrbottens Läns Landsting 201 Målgrupp: Medborgare, Norrbottens län Axel Björneke 201--21 TNS Sifo 2012 Om undersökningen Fältperiod: 8-24 augusti Insamlingsmetod:

Läs mer

Dnr 14OLL28 Verksamhetsberättelse 2013 Nämnden för folkhälsa ÖREBRO LÄNS LANDSTING Inledning Nämnden för folkhälsa ska känna till dagens livsvillkor, levnadsvanor och hälsoläget i befolkningen för att

Läs mer

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting

Folkhälsopolicy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-28 1 (3) Handläggare: Cecilia Lindvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Folkhälsopolicy 2017-2021 för Stockholms läns landsting Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:52 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:46 av Margot Hedlin och Cecilia Carpelan (fp) om screening av personer som har genetiska anlag för diabetes Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsa hos barn i utsatta områden

Yttrande över motion 2015:17 av Tara Twana m.fl. (S) om tandhälsa hos barn i utsatta områden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Kjell Bjerrehorn TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-10-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-12-01, P 14 1 (2) HSN 1509-1091 Yttrande över motion 2015:17 av Tara Twana m.fl.

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Bilaga 46 a 2013-03-01 Dnr HSS 2013-0021 Dnr CK 2012-0369 Bodil Aksén 018-611 62 24 Bodil.aksen@lul.se Landstingsstyrelsen Yttrande över motion Ta sjukdomen KOL på allvar Förslag till beslut Landstingsstyrelsen

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden YTTRANDE 1(3) 2013-03-07 LJ 2012/497 Landstingsfullmäktige Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden I en motion till landstingsfullmäktige yrkar Kristina Winberg, sverigedemokraterna

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 7 2010-11-05 Handläggare: Anna Forssell Gunilla Malmefeldt Peter Lundqvist Implementering av nationella riktlinjer

Läs mer

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering

Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering Social hållbarhet, folkhälsa och samhällsplanering 11 mars 2015 Filippa Myrbäck, Sektionen för hälsa och jämställdhet, SKL Kongressuppdrag: SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande

Läs mer

Nationella riktlinjer för f och omsorg

Nationella riktlinjer för f och omsorg Nationella riktlinjer för f god vård v och omsorg Helle Wijk Institutionen för f r Vårdvetenskap V och HälsaH Sahlgrenska Akademin Göteborgs Universitet Fakta om demenssjukdom Ca 148 000 demenssjuka -

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1

sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 sá=ìíîéåâä~ê î êçéå 1 De flesta experter - både i Sverige och internationellt - anser att svensk vård håller mycket hög kvalitet och standard, fördelas rättvist efter behov och till en jämförelsevis låg

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Allemansrätten. 1527496 April 2013. Jon Andersson

Allemansrätten. 1527496 April 2013. Jon Andersson Allemansrätten 1527496 April 2013 Jon Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 03 2 Genomförande 04 3 Resultaten i sammandrag 05 4 Resultat 07 2 Bakgrund och syfte Håll Sverige Rent vill med

Läs mer

Brukardialogberedningar i Region Östergötland

Brukardialogberedningar i Region Östergötland Brukardialogberedningar i Region Östergötland www.regionostergotland.se Man får vara beredd på att sätta av tid och energi ledamot i brukardialogberedning Denna broschyr vänder sig till dig som vill veta

Läs mer

Novus Opinion. Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer?

Novus Opinion. Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer? Novus Opinion Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer? 1 Undersökningen Målgrupp Väljare, dvs svenska medborgare 18 år eller äldre Metod Telefonintervjuer inom ramen för Novus telefonomnibus 4.000 intervjuer

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

På väg mot en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård

På väg mot en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård På väg mot en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård Gudrun Tevell verksamhetschef Folkhälsoenheten HÄLSA Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte bara

Läs mer

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4

A. Inledande frågor Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3. B. Frågor om patientlagen 4 Enkätens disposition A. Inledande frågor 2 1. Några frågor om dina kontakter med hälso- och sjukvården 3 B. Frågor om patientlagen 4 1. Några frågor om din allmänna kännedom om hälso- och sjukvårdens skyldigheter

Läs mer

HälsaFörMig en säker elektronisk lagringsplats där den enskilde kan samla sin hälsoinformation

HälsaFörMig en säker elektronisk lagringsplats där den enskilde kan samla sin hälsoinformation HälsaFörMig en säker elektronisk lagringsplats där den enskilde kan samla sin hälsoinformation Eva Leach, projektledare, Apotekens Service AB Henrik Moberg, departementssekreterare, Social/departementet

Läs mer

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader Indikatorer A Medicinska resultat allmänna indikatorer läkemedelsbehandling intensivvård cancersjukvård mödrahälso-, förlossnings- och nyföddhetsvård diabetesvård psykiatrisk vård strokesjukvård hjärtsjukvård

Läs mer

Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning.

Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning. Svar på medborgarförslag från Anna Tjäder Att landstinget utreder möjligheten att inrätta en specialiserad stressmottagning. (LiÖ 2012-2095) Anna Tjäder har inkommit med ett medborgarförslag där hon föreslår

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:2 av Aram El Khoury m.fl. (kd) om farmacevten i vården - sjukvårdsintegrerad farmaci Föredragande landstingsråd: Inger Ros Ärendet

Läs mer

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården

Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Resultatanalys av enkäten Prioriteringar i vården Tredje delen; tema Egenansvar och läkemedel av Per Rosén Landstinget i Östergötland 2006-03-05 Enkätstudie Under hösten har enkäter skickats ut till drygt

Läs mer

Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 2013

Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 2013 Folkbildningspolitikers attityder till studieförbunden 213 213-4-2 Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Bakgrund och syfte: Sifo har på uppdrag av Folkbildningsförbundet (FBF) genomfört en kvantitativ

Läs mer