Moodle. en snabbguide för utvecklare av virtuella rum - Hans Lindetorp

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Moodle. en snabbguide för utvecklare av virtuella rum - Hans Lindetorp 2007. http://moodle.kmh.se"

Transkript

1 Moodle en snabbguide för utvecklare av virtuella rum - Hans Lindetorp Moodle är en plattform för nätbaserat flexibelt samarbete och lärande. Det bygger på den nya generationens webbsidor (ibland kallat Webb 2.0) där användare tillsammans fyller på innehållet i ett förprogrammerat ramverk. Här finns bl.a. tillgång till diskussionsforum, kursmaterial, uppgiftinlämning och digital portfolio. Har du frågor eller vill börja använda ett virtuellt rum i Moodle för en kurs eller en arbetsgrupp, vänd dig till Vad behövs? För att kunna göra övningarna i denna snabbguide, behöver du tillgång till en dator med internetuppkoppling och ett virtuellt rum skapat med dig som redigerare. Använder du MAC ska du använda webbläsaren FireFox istället för Safari för att enkelt kunna redigera utséendet och innehållet på ett virtuellt rum.

2 Sid. 2 Inloggning och redigering av personlig profil När du loggar in på moodle använder du din fullständiga epostadress eller Lösenordet är samma som du använder för epost och andra IT-resurser på KMH. Du kan logga in från förstasidan på moodle.kmh.se uppe till höger. Ibland kan du bli hänvisad till en särskild inloggningssida. Du ska använda samma uppgifter i båda fallen. Första gången du loggar in i moodle kommer du till en sida där du ska ange några personuppgifter för att kunna arbeta vidare. Fälten förnamn, efternamn, epostadress, stad/ort och beskrivning är obligatoriska. Om du vill kan du också ladda upp en bild på dig själv och fylla i fler uppgifter. När du är inloggad kan du när som helst klicka på ditt namn uppe till höger för att komma tillbaka till din profil och där kunna redigera dina uppgifter och lägga till eller byta bild. Du kan också få rapporter om dina inlägg i forum mm.

3 Sid. 3 Navigering i Moodle Högst upp till vänster finns alltid information om var i moodle du befinner dig. Du kan enkelt navigera genom att klicka på något av orden. Exemplet nedan visar att du befinner dig på KMH Moodle i det virtuella rummet Musiklära i filarkivet. Genom att klicka på Musiklära kommer du till det rummets första sida. Genom att klicka på KMH Moodle kommer du till Moodles förstasida. Det finns ibland en navigeringsmeny som gör det möjligt att hoppa till olika delar i ett virtuellt rum. Om ett virtuellt rum består av flera teman/veckor (mer om det under grundinställningar för ett virtuellt rum ) kan man välja att visa samtliga veckor/teman eller bara ett tema/vecka genom att klicka på den inringade symbolen i bilden nedan:

4 Sid. 4 Utforma ett virtuellt rum för en kurs steg för steg I moodle kallar vi det utrymme på webben som används för t.ex. en kurs eller en arbetsgrupp för ett virtuellt rum. 1) Skapa ett virtuellt rum Gör så här för att skapa ett nytt virtuellt rum på moodle.kmh.se: a) Kontakta b) Ange namnet på kursen (eller arbetsgruppen). Om det är en kurs ska kursnamnet stämma överens med namnet på kursen i ODEN. c) Ange kurskod d) Ange vem eller vilka som ska ha rätt att redigera upplägget och utséendet på det virtuella rummet. e) Avvakta svar från Hans på att det virtuella rummet är skapat. 2) Registrera deltagare Om du angav dig själv som redigerare för det virtuella rummet kan du nu lägga till fler deltagare. Ofta lägger man i detta skede till de andra lärarna (om det förekommer) medan man väntar med att lägga till studenter tills upplägget på det virtuella rummet är klart. Studenter kan antingen registrera sig själva till ett virtuellt rum (om du ger dem den nyckel du bestämt) eller bli registrerade av dig som lärare:

5 Sid. 5 3) Grundinställningar för ett virtuellt rum När ett virtuellt rum är skapat kommer det ha några grundinställningar som du troligtvis vill justera omedelbart. Klicka på Inställningar i blocket Administration. I detta fönster gör du inställningar som påverkar grundfunktionen i det virtuella rummet. Du sparar dina ändringar med knappen Spara ändringar längst ner. Rör inte de översta inställningarna med pröva att ändra inställningar nedan. Om du vill veta mer om de andra kan du klicka på det lilla frågetecknet till höger om resp. inställning. Summering: Denna text syns i sammanställningen av alla virtuella rum på KMH. när man klickar på (i). Format: Ändra mellan gemenskapsformat, ämnesformat och veckoformat. Spara mellan varje och se de olika uppläggen på det virtuella rummet. Antal veckor/ämnen: Se till att Format står på ämnen eller veckor och se hur denna inställning anger hur många rutor som skapas på det virtuella rummets första sida. (Lämna inställningen på ämnen för att övningen nedan ska stämma). Nyckel och gästbehörighet: Testa att ange en nyckel och att tillåta gäster med nyckel. Logga sedan ut och leta upp ditt virtuella rum och försök gå in som gäst. Då kommer du behöva fylla i nyckeln du angav. På detta sätt kan du tillåta t.ex. kollegor att gå in och titta på ditt virtuella rum utan att de blir registrerade och utan att samtidigt tillåta dem som inte känner till din nyckel att komma in. Ditt ord i singular och plural för distanslärare/handledare/coach och lärande/student/studerande/elev/deltagare: Här kan du ändra beteckningarna på er som deltar i rummet till det som är relevant. Ändra och se hur det påverkar beteckningarna i blocket Administration på rummets förstasida.

6 Sid. 6 4) Redigera innehåll Som redigerare av ett virtuellt rum kan du styra över upplägget, utséendet och innehållet. Det kan finnas en eller flera personer med behörighet att redigera rummet. Det bestämmer du när du lägger till lärare. Om du använder en MAC när du ska redigera innehåll och utséendet på ditt virtuella rum är det viktigt att du använder webbläsaren FireFox istället för Safari. Om du inte redan installerat FireFox, går du till och laddar ner programmet och installerar det gratis. a) Aktivera redigering För att starta redigeringsarbetet klickar du på knappen Aktivera redigering uppe till höger. Då ändras utséendet på ditt virtuella rum något och det kommer upp nya menyer och ikoner att klicka på för att redigera rummet. b) Summeringsfälten Om du lämnade inställningen för Format på Ämnesformat så har du nu ett antal rutor under varandra i mitten på ditt virtuella rum. Ruta två och nedåt är numrerade med sina ämnesnummer. Varje ruta har en liten ikon för att redigera summeringen för det ämnet. Summeringen är oftast en kortfattad summering av innehållet i en lektion. Klicka på ikonen för att redigera innehållet i den översta rutan. Du använder verktygen för att formatera utséendet på texten precis som i t.ex. Word. Skriv några rader och pröva olika rubriknivåer. i) Klicka på OK. När du är färdig med redigeringen av summeringen klickar du på Spara ändringar.

7 Sid. 7 5) Filer Till ett virtuellt rum följer ett filarkiv där du kan lägga upp och tillhandahålla filer för deltagarna. Filarkivet är ett utrymme på servern som är skyddat från obehöriga så att endast de som är registrerade till ditt virtuella rum kommer åt dem. Klicka på Filer i blocket Administration. a) Skapa mappar Klicka på Skapa en mapp, ge mappen ett namn och klicka på Skapa så har du skapat en mapp som fungerar ungefär som en mapp på din egen hårddisk. b) Ladda upp filer Så här laddar du upp en fil från din hårddisk till moodle: i) Klicka på Ladda upp en fil ii) Klicka på Bläddra iii) Leta upp en fil iv) Klicka på Ladda upp denna fil c) Flytta filer och mappar På din dator kan du flytta filer och mappar genom att dra och släppa. I moodle använder man menyerna och knapparna för att utföra samma moment. Så här gör man: i) Markera en eller flera file genom att bocka för dem ii) Gå till önskad mapp iii) Klicka på Flytta filerna hit iv) Filerna dyker upp

8 Sid. 8 6) Resurser Till varje ämnesruta kan du lägga till resurser som t.ex. PDF-dokument, mp3-filer, videofiler, länkade webbsidor. Resurser är i moodle material FRÅN läraren TILL studenten. Du lägger till resurer i valfri ämnesruta med resursmenyn i den rutan. a) Visa en mapp Om du vill dela ut filer till studenterna passar resursen Visa en mapp. Välj Lägg till en resurs > Visa en mapp. Då kan du fylla i Namn (syns på rummets första sida), Summering (syns på sammanställning av resurser) och till sist väljer du vilken mapp som ska visa. När du klickar Spara ser du resursen som studenterna kommer se den när de klickar på länken från förstasidan. b) Utforma en webbsida Resursen Utforma en webbsida passar bra när du vill skapa länk på förstasidan till en sida med formaterad text och bilder. Välj Lägg till en resurs > Utforma en webbsida. Nu kommer en ruta upp med tre textfält: Namn, Summering och Full text. Namnet syns på rummets första sida, summeringen syns på sammanställning av resurser och Full text är det studenten ser när den har klickat på resursen från framsidan. Du formaterar sidan med verktygen som i t.ex. Word. Pröva att använda olika textformat och t.ex. en tabell. När du klickar på Spara ändringar ser du webbsidan som den kommer visas för deltagarna. c) Infoga en etikett En etikett är ett område med t.ex. text och bild på förstasidan. Välj Lägg till en resurs > Infoga en etikett och du får upp en ruta som påminner om Summeringen ovan. Du använder verktygen för att formatera utséendet på texten precis som i t.ex. Word. Skriv några rader och pröva olika rubriknivåer.

9 Sid. 9 Pröva gärna också att sätta in en bild. Gör så här: i) Klicka på ikonen för att infoga en bild ii) Minimera fönstret med menykommandot Fönster > Minimera (detta p.g.a. en bugg som gör att det första fönstret ligger kvar ovanpå popupfönstret för bildinfogningen) iii) Klicka på önskad fil i rutan Filläsare iv) Fyll i alternativ text längst upp för dem som inte kan se bilden Om du inte redan hade laddat upp någon bildfil kan du enkelt göra det från denna ruta: v) Klicka på Bläddra och leta upp önskad bild på din hårddisk vi) Klicka på Ladda upp d) Länk till fil eller webbplats Du kan länka till en webbplats (eller till en enstaka fil från filarkivet). Det har dock sina nackdelar att länka musikfilerna eftersom de då inte alltid blir möjliga att spara ner till hårddiskarna. (Vi rekommenderar oftast Visa mapp när man vill tillhandahålla olika mediefiler). i) Välj Lägg till en resurs > Länk till fil eller webbplats. ii) Fyll i Namn och Summering som tidigare. Vid Plats anger du webburlen eller väljer önskad bild från filarkivet. iii) När du klickar Spara ser du resursen som studenterna kommer se den när de klickar på länken från förstasidan.

10 Sid. 10 7) Aktiviteter Aktiviteter är just aktiviteter där både lärare och studenter kan delta. Här följer några exempel. a) Uppgift En uppgift är bra när man t.ex. vill att studenterna ska skicka in en fil som redovisning. Som lärare får du alla studenters redovisningar och din respons samlade på ett ställe. Så här skapar du en uppgift: i) Välj Lägg till en aktivitet > Uppgift ii) Ge uppgiften ett namn (det blir det som syns på framsidan) iii) Gör en beskrivning (det blir den texten studenterna läser för att förstå vad de förväntas göra) iv) Gör datuminställningar för när uppgiften ska vara inlämnad v) Klicka Nästa vi) Ändra ev. inställningarna vii) Klicka Nästa viii) Nu ser du resursen som studenterna kommer se den när de klickar på länken från förstasidan. b) Forum I ett forum kan studenter och lärare diskutera ämnen. Man kan prenumerera på fora vilket betyder att man får automatiska epostutskick varje gång någon gör ett inlägg i det forumet. När ett virtuellt rum är nyskapat finns det två forum: ett nyhetsforum och ett lärarforum (du hittar dem i blocket Aktiviteter under Forum. Gör så här för att skapa ett nytt forum: i) Välj Lägg till en aktivitet > Forum ii) Gör inställningarna som du vill ha dem. Kom ihåg att klicka på de små frågetecknen för att lära dig mer om de olika möjligheterna. Särskilt intressanta kanske inställningarna för prenumeration är, där du som lärare kan tvinga alla att prenumerera permanent (d.v.s. du kan vara säker på att alla får epost varje gång du eller någon annan gör ett inlägg) och möjligheten att begränsa studenternas rätt att t.ex. skapa nya diskussionsämnen till att bara t.ex. tillåta svar (vilket styr diskussionstrådarna och håller ordning i forumet)

11 Sid. 11 c) Ord- och begreppslista Den här aktiviteten gör det möjligt att skapa en ordlista eller en lista över begrepp. Bidragen skapas av lärare eller studenter och de kan visas i olika format. Du kan söka efter termer. Ordoch begreppslistan tillåter också export av bidrag från en ord- och begreppslista till en annan (den övergripande) inom samma kurs. Gör så här: i) Välj Lägg till en aktivitet > Ord- och begreppslista ii) Gör inställningarna som du önskar dem (det går naturligtvis att ändra senare) iii) Spara och ordlistan är färdig att fyllas på med ord, begrepp och termer. iv) När man arbetar med ordlistan kan man förutom ord lägga till bifogade filer till bidragen samt kommentera ord och begrepp. d) Flytta och redigera resurser och aktiviteter När man skapat en mängd resurser och aktiviteter kanske man behöver omstrukturera innehållet i sitt virtuella rum, då gör man så här: Exempel: Uppgiften ska flyttas så att den ligger mellan ordlistan och mappen. Behöver du redigera en resurs eller aktivitet är det bara klicka på ikonen med handen och pennan.

12 Sid. 12 8) Block På vänster och höger sida i ett virtuellt rum ligger s.k. block av olika typ. När ett rum är nyskapat innehåller det följande block: Personer Aktiviteter Sök forum Administration Mina virtuella rum Senaste nytt Kommande händelser Senaste aktivitet Kanske vill du ta bort något eller några block för att rensa rummet från onödiga delar, kanske vill du lägga till något av de blocken som inte finns med. Så här gör du: a) Kalender i) Välj Lägg till block > Kalender i blocket med rubriken Block b) Portfolio Testa att på samma sätt lägga till en digital portfolio: Block > Lägg till > Portfolio Keeper

13 Sid. 13 c) Meddelanden En användbar funktion i moodle är meddelanden som går direkt till en annan användare (om han/hon är online) och annars som epost. I vilket fall sparas alla meddelanden i moodle så att man t.ex. efter avslutad termin kan följa en dialog mellan lärare och student som underlag för kommentarer och bedömning. Du lägger till ett block för meddelanden med Block > Lägg till > Meddelanden. d) Flytta, gömma och radera block. När du vill flytta ett block uppåt eller nedåt eller mellan vänster och höger sida, klickar du på pilknapparna. Vill du ta bort blocket (det är enkelt att få tillbaka genom Block > Lägg till ) och vill du gömma ett block för studenter (typ under utveckling av det virtuella rummet) klickar du på ögat.

14 Sid. 14 9) Grupper Ett virtuellt rum kan ha deltagarna insdelade i grupper för att t.ex. motsvara grupper i verkliga livet. Det gör det möjligt för olika grupper att dela resurser, men t.ex. ha separata diskussionsfora, ordlistor mm. Så här skapar du grupper: i) Klicka på "Grupper" i blocket "Administration" t.v. i din kurs. ii) Skapa ny(a) grupp(er) (bild 1) iii) Markera de studenter och den grupp de ska läggas in i och klicka på "Lägg till det valda till grupp" (bild 2) iv) Gå tillbaka till kursens huvudsida och klicka på "Inställningar" i blocket administration. v) Se till att inställningarna vid "Gruppläge" är "Olika grupper" och Tvinga: "Nej vi) Gå till kursens huvudsida och aktivera redigering (om du inte gjort det) vii) Se till att gruppläget är ställt till "Olika grupper" för den aktivitet du avser (det indikeras av den högraste ikonen på raden efter aktivitetens namn. (Stanna upp med pilen så får du tooltip och kan läsa vad aktuell ikon representerar)

15 Sid. 15 Moodlekörkort Här är ett test där du kan testa dig själv. När du klarat det har du grundläggande kunskaper för att kunna utveckla virtuella rum på moodle.kmh.se Utforma ett virtuellt rum så att det ser ut och fungerar enligt bilden nedan: Lägg noga märke till: Vilka resurser som ligger var Vilka block som ligger var Textformatering Resursen Mapp ska visa en mapp med minst en fil i filarkivet. Resursen Länk till KMH ska länka till KMH s webbsida. Bilden hittar du om du söker efter körkort på s bildsökning. CTRLklicka på den och välj Spara bild som så kan du ladda upp den till ditt virtuella rum sedan. Lycka till! Med vänlig hälsning Hans Lindetorp, LIKA

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Introduktion i Moodle 2

Introduktion i Moodle 2 Introduktion i Moodle 2 INNEHÅLL 1. BÖRJA ANVÄNDA MOODLE: LOGGA IN I OCH GRUNDA EN KURS I MOODLE... 2 2. KURSSIDANS STRUKTUR... 2 3. REDIGERA INSTÄLLNINGAR... 3 4. REGISTRERA ANVÄNDARE PÅ KURSEN... 4 5.

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista

Lathund GUL Lärare. Allmänt. Hur du presenterar Dig själv för kursdeltagarna. Hur du lägger upp din kontaktlista Lathund GUL Lärare Allmänt I plattformen kallas din kurs för aktivitet Första gången du loggar in GUL så kommer du att få välja vilket språk du vill att plattformen skall ha. Därefter kommer du in i plattformen.

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Introduktion i Moodle

Introduktion i Moodle Introduktion i Moodle INNEHÅLL 1. Logga in på Moodle 2. Kurssidans struktur 3. Redigera inställningar 4. Redigera material i kursen 4.1 Infoga textmaterial 4.2 Överför filer till Moodle (Ladda upp en fil)

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Logga in med ditt användarnamn och lösenord

Logga in med ditt användarnamn och lösenord Introduktion till Moodle Moodle är en virtuell lärmiljö, (VLE; Virtual Learning Environment). Du kan betrakta programmet som en kommunikationsplattform mellan dig och dina lärare eller mellan dig och dina

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle Elevmanual Inledning Inledning Den här manualen ska vara en hjälp för eleverna hur Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal fungerar och hur den används. Bearbetning

Läs mer

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg

Manual. It s learning. Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Manual It s learning Målgruppen: externa utförare inom Vård och Omsorg Rekommenderade webbläsare: Internet Explorer, aktuella versioner (PC) Safari (ipad, Mac) Örebro kommun 20150911 v 1.1 orebro.se 2

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Lathund för hantering av kalender och schema funktioner i TimeEdit och Moodle.

Lathund för hantering av kalender och schema funktioner i TimeEdit och Moodle. Lathund för hantering av kalender och schema funktioner i TimeEdit och Moodle. Alla lokaler som bokas i universitetets lokaler hamnar i TimeEdit. Detta är gäller alltså alla lokaler som bokas via Annette

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Snabbguide till Moodle

Snabbguide till Moodle Snabbguide till Moodle Moodle 3.0, Forslund, Lärandestöd 12.4.2016 1. GUIDER OCH HJÄLP... 1 2. BÖRJA ANVÄNDA MOODLE: LOGGA IN I OCH GRUNDA EN KURS I MOODLE... 1 3. KURSSIDANS STRUKTUR OCH INSTÄLLNINGAR...

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Skapad: 2011-08-11 Innehåll Vilka verktyg finns det i

Läs mer

Blackboard CE8 Användarmanual Student

Blackboard CE8 Användarmanual Student Blackboard CE8 Användarmanual Student 2009-09-02 (CE 8.0.3) Inledning 1 Logga in på Blackboard 1 Verktyg 2 Diskussionsforum 2 Läsa ett diskussionsinlägg (trådade forum) 3 Läsa ett diskussionsinlägg (bloggforum)

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Grupper; Gruppindelningar; Vanliga inställningar för modul

Grupper; Gruppindelningar; Vanliga inställningar för modul Personalsupport Medicinska fakulteten, Lunds universitet Grupper; Gruppindelningar; Vanliga inställningar för modul Moodle version 2.7.1 Lars Rundgren, 2012-2014 Moodle 2.7.1 Grupper; Gruppindelningar;

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Snabbguide till Moodle

Snabbguide till Moodle Snabbguide till Moodle 1. GUIDER... 1 2. BÖRJA ANVÄNDA MOODLE: LOGGA IN I OCH GRUNDA EN KURS I MOODLE... 1 3. KURSSIDANS STRUKTUR OCH INSTÄLLNINGAR... 2 3.1 VÄLJ SPRÅK OCH AKTIVERA REDIGERING-KNAPPEN...

Läs mer

Ditt användarnamn är den e-postadress som du angav när du registrerade dig. Ditt lösenord får du från ditt barns klasslärare.

Ditt användarnamn är den e-postadress som du angav när du registrerade dig. Ditt lösenord får du från ditt barns klasslärare. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Moodle STUDENTMANUAL

Moodle STUDENTMANUAL Moodle STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För de

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com

Office365 for educations Snabbguide. https://portal.micorosft.com Office365 for educations Snabbguide https://portal.micorosft.com Innehåll 1. Logga in:... 4 1. Outlook- E-post... 5 2.1 E-post inställningar... 6 2.1.1 Signatur... 6 2.1.2 Dolda kopior... 6 2.1.3 Bilagor...

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Välkommen till Kriminologi 1 på distans!

Välkommen till Kriminologi 1 på distans! 1 Introduktionsuppgift (1 hp) HT 2014 Välkommen till Kriminologi 1 på distans! Om du är registrerad på kursen har du förhoppningsvis redan fått dina inloggningsuppgifter för kursen. Kursen bedrivs i Mondo

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Så fungerar Diskutera i Ping Pong

Så fungerar Diskutera i Ping Pong Dokumentnamn lathund_diskussionsforum Datum Sida 21 juli 2011 1 / 5 Så fungerar Diskutera i Ping Pong Diskutera är aktivitetens forum för kommunikation mellan flera personer i utvalda grupper. Kommunikationen

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Snabbguide till Polopoly

Snabbguide till Polopoly Snabbguide till Polopoly Följande handledning är en snabbintroduktion till Polopolysystemet och hjälper dig att fort komma igång med att skapa, redigera och ta bort innehåll. Utförligare orientering ges

Läs mer

Kårkulla samkommun. Moodle

Kårkulla samkommun. Moodle Kårkulla samkommun Moodle Manual 1 Vad är Moodle?...2 1.1Användarnamn och lösenord...3 1.2Programvara för att ta del av t.ex. nätföreläsningar...3 2.1Logga in på kursen...3 3 BLI BEKANT MED SYSTEMET...4

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. Skapad: 2010-06-09 1 Innehåll Vad är Fronter?... 3 Rättigheter... 6 Idagsidan innehåller... 7 Undre menyraden...

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Pedagogiskt användarstöd:

Pedagogiskt användarstöd: 1 Pedagogiskt användarstöd: Medieverkstan E-post: medieverkstan@isd.su.se Telefon: 08-1207 6803 Öppettider måndag-torsdag kl 9-16, fredag kl 9-15 Lunchstängt alla dagar kl 12.30-13.30 Innehåll 1 Varför

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

Verktyg i Fronter, för student

Verktyg i Fronter, för student Verktyg i Fronter, för student Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Skapad: 2011-08-17 Innehåll Vilka verktyg finns det i Fronter?...

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Verktyg i Fronter, för student. Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum.

Verktyg i Fronter, för student. Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Verktyg i Fronter, för student Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?... 3

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Användarmanual Vklass lärplattform. Student

Användarmanual Vklass lärplattform. Student Användarmanual Vklass lärplattform Student Användarmanual Vklass lärplattform (Lärare) Sida 2 av 52 Innehållsförteckning Om Vklass lärplattform... 4 Videomanualer... 5 Inloggning till Vklass... 6 Vad är

Läs mer

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Skapa ny Importera Kopiera Sida Skapa en sida med text, bild, ljud eller film. Mapp Skapa en mapp som kan innehålla annat innehåll. Test Skapa ett test med poängsatta

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan

Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan Innehållsförteckning Vad är Moodle vs samarbeta.se? 4 Skapa ett konto 4 Skapa elevkonto 4 Instruktioner

Läs mer

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida

Redaktörens Lathund för Glokala. Så här redigerar du en redan befintlig hemsida. Så här skapar du en länk till en extern hemsida Redaktörens Lathund för Glokala Glokala Folkhögskolan www.glokala.se Hej och välkommen till redaktörens lathund! Detta är en snabbguide för dig som har behörigheter att skapa och uppdatera sidor på Glokalas

Läs mer

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben 1 Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar

Läs mer

Kom igång med GUL lärarverktyg

Kom igång med GUL lärarverktyg Kom igång med GUL lärarverktyg Version 1.6 GUL är en webbaserad plattform med aktiviteter och virtuella rum, för information, kommunikation och samarbete mellan lärare och student. Lärplattformen lämpar

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Karlstads universitetsbibliotek

Karlstads universitetsbibliotek Karlstads universitetsbibliotek 2015 Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha True Fiction Production AB Sveavägen 98, Stockholm

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha True Fiction Production AB Sveavägen 98, Stockholm ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.8 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ändra

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

1. För att komma till inloggningen skriver du in följande adress i din webbläsare: http://skolpost.varnamo.se

1. För att komma till inloggningen skriver du in följande adress i din webbläsare: http://skolpost.varnamo.se 1. För att komma till inloggningen skriver du in följande adress i din webbläsare: http://skolpost.varnamo.se 2. När du är framme vid själva inloggningen, fönstret nedan, där du skriver in ditt användarnamn

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Meddelanden + övriga informationskanaler

Meddelanden + övriga informationskanaler Meddelanden + övriga informationskanaler 1. MEDDELANDEN... 1 1.1SKICKA MEDDELANDEN TILL ALLA/MÅNGA PÅ KURSEN... 1 1.2. SKICKA MEDDELANDE TILL ENSKILDA PERSONER... 2 1.3 HISTORIK FÖR MEDDELANDEN... 2 1.4.

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Webbmanual hittaut.nu

Webbmanual hittaut.nu Webbmanual hittaut.nu - Webbmanual för hittaut.nu Manualen är sammanställd av hittaut.nu-kansliet. Saknas något eller är det något som inte stämmer? Kontakta då hittaut.nu-kansliet på info@hittaut.nu!

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Foto: Manual till hur du skapar din egen IUP- och Portfolio-sajt i Cambro

Foto:  Manual till hur du skapar din egen IUP- och Portfolio-sajt i Cambro Foto: www.fotoakuten.se Manual till hur du skapar din egen IUP- och Portfolio-sajt i Cambro Denna sajt kommer att följa med dig genom hela utbildningen. Det är du som äger sajten och ansvarar för dess

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör

Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Kom igång! Snabbstart för dig som är administratör Innehåll Snabbstart och användarmanual 4 Personalhandbokens uppbyggnad 5 Redigeringsläget 6 Att redigera i personalhandboken 7 Publicering av de redigerade

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

Snabbguide för E-lomake

Snabbguide för E-lomake Snabbguide för E-lomake 1 Om E-lomake/E-blankett...1 1.1 Inloggning...1 1.2 Symboler...1 1.3 Användargränssnittets flikar...1 1.4 Skapande av en ny blankett...2 2 Skapande av en ny blankett, Fält-funktionen...3

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

2012-10-09. Skapa Bufblogg

2012-10-09. Skapa Bufblogg Skapa Bufblogg Vill du skapa en blogg till klassen/avdelningen? Alla anställda inom BUF har möjlighet att skapa blogg på http://bufblogg.kristianstad.se. Elisabeth Banemark, Skoldatateket Sida 1 Innehåll

Läs mer

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER]

[MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] 2011 Eslövs kommun Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen [MANUAL TILL LUVITS GRUNDFUNKTIONER] Manualen vänder sig till dig som är studerande vid Yrkeshögskolan, Komvux, Sfi, Särvux, Gymnasiet och

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer