Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17)"

Transkript

1 Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred , kl Beslutande Bengt Nilsson, s Eva Johansson Rosso, kd Kjell Lundgren, s Gunilla Aronsson, c Tommy Aronsson, s Sture Persson, m Stig Andersson, s Lars Eriksson, kd Conny Wittlock, v Elisabeth Löfkvist, c Övriga närvarande Jan Hellström Utses att justera Sture Persson Underskrifter Paragrafer Sekreterare Ordförande. Yvonne Knutsson. Bengt Nilsson Justerande. Sture Persson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Socialnämnden Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats av protokollet Underskrift Socialkontoret. Yvonne Knutsson

2 2 Sn 123 Dnr 2005/ Information om intraprenaden Framsteget Verksamhetschef Bengt Jonsson informerar om intraprenaden Framsteget som startades Intraprenaden har upprättat arbets- och utvecklingsplaner för alla medarbetare. I denna arbets- och utvecklingsplan är en intervju grunden. Minst en gång om året skall det ske en genomgång av planen. Samtliga planer för medarbetare skall vara klara senast Ekonomin är god. En tekniksatsning på datorer kommer att genomföras. Datorer används i utvecklings- och utbildningssyfte. En utbildnings- och kompetensutvecklingsöversyn kommer också att genomföras. Rent allmänt kan konstateras att den första tiden med intraprenaden har varit mycket intensiv och utvecklande för verksamheten. Från såväl anhöriga som kunder har det inkommit många positiva reaktioner. Beslut Socialnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna

3 3 Controller Sn 124 Dnr 2005/ Ekonomirapporter Controller Ola Gustafsson presenterar ekonomirapport för november (se bilaga). Beslut Socialnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna.

4 4 Sn 125 Dnr 2005/ Avvikelsehantering i Hultsfreds kommun Redovisning av statistik angående avvikelsehantering under tiden på Lindgården samt hemtjänsten i Hultsfred. Av cirka tillfällen då läkemedel har överlämnats på Lindgården är det 55 avvikelser som inrapporterats. Den största delen, 84%, är att man glömt överlämna läkemedel. Ibland har brukaren både apodos och dosett. Detta har gjort att vårdpersonalen missat att brukaren har läkemedel från två olika doseringsanordningar. Udda medicintider har också gjort att missuppfattning och glömska skett vid överlämnande av läkemedel. Vid granskning av avvikelserna har det framkommit att det inte alltid är samma vårdpersonal som gjort avvikelserna. Vidare framkom dock att de tider då flest misstag skett är vid kl: 08:00 samt på kvällen. Den ordinarie personalen får ta ett större ansvar för läkemedelsöverlämnandet innan ny personal får denna delegering av sjuksköterskan. Vårdpersonalen och sjuksköterskorna har varit mycket noga med att anmäla de fel som förekommit vilket är positivt. Många av avvikelserna som inträffat beror på den mänskliga faktorn och har rättats till. Patientansvariga sjuksköterskan har tillsammans med läkaren försökt minimera de udda medicintider som går. Övrigt som åtgärdats är att brukarnas medicinskåp har rensats på onödigt material. Diskussion om avvikelserna har förts regelbundet på arbetsplatsträffarna tillsammans med patientansvarig sjuksköterska och genomgång av läkemedelsrutiner har gjorts. En gemensam mall för hur delegering skall ske har upprättats. Inom hemtjänsten i Hultsfred har vårdpersonalen felat vid överlämnande av läkemedel vid 7 tillfällen. De fel som begåtts är att man glömt överlämna läkemedel och fel medicin har även givits vid fel tillfälle. Vid 7 tillfällen har avvikelser från hemtjänst Hultsfred lämnats in mot landstinget. Det har då gällt provtagning, svårt att få kontakt med distriktssköterskan via mobil eller via akutmottagningen. Detta innebär lång väntetid för vårdpersonal och framför allt för brukaren som känner otrygghet. Beredning Au Beslut Socialnämnden beslutar att lägga informationen till handlingarna.

5 5 Sn 126 Dnr 2005/ Omföring av medel inom individ- och familjeomsorgen När individ- och familjeomsorgen delas upp på flera verksamheter fick budgeten för övriga kostnader tillsvidare vara kvar på ett centralt konto. Kontot belastas främst med avgifter för deltagande i Focus, övergripande datakostnader och större utbildningskostnader. I övrigt belastas respektive verksamhetskonto med. Förvaltningen föreslår socialnämnden att besluta om en omfördelning av budget enligt följande: Ekonomigruppen tillförs 126 tkr Utredningsgruppen tillförs 217 tkr Fältgruppen tillförs 175 tkr IFO-kontot minskas med 518 tkr Beredning Au Beslut Socialnämnden beslutar enligt förslaget.

6 6 Sn 127 Dnr 2005/ Underlag till nytt avtal för Intraprenaden Framsteget Intraprenadens budget före justeringar av interna tjänster: tkr Budgeten ska höjas till tkr i nytt avtal fr o m Total budgethöjning: 426 tkr i form av tjänster. Jour- och ob-ersättningar som felaktigt hamnat i Framstegets budget ska räknas bort med 165,5 tkr. Ny budget för verksamheten blir ,5 tkr. Beredning Au Beslut Socialnämnden beslutar att tillföra intraprenaden 426 tkr i form av tjänster inför budgetår 2006 samt räkna bort jour- och obersättningar med 165,5 tkr.

7 7 Sn 128 Dnr 2005/ Delegation av budgetomföring mellan verksamheter För att underlätta budgetförändringar mellan verksamheter under budgetåret föreslås att budgetansvarig tjänsteman för respektive avlämnande och mottagande verksamhet tillsammans med socialförvaltningens controller får delegation att föra om budgeterade medel mellan förvaltningens verksamheter. Beredning Au Beslut Socialnämnden beslutar att ge socialnämndens arbetsutskott delegation att för om budgeterade medel mellan förvaltningens verksamheter.

8 8 Sn 129 Dnr 2005/ Riktlinjer gällande hjälp i hemmet i Hultsfreds kommun Riktlinjerna avser att ge vägledning hur biståndet utformas, i vilka situationer det bör ges och i vilken omfattning. Riktlinjerna är inte en absolut gräns för att få hjälp och stöd eller inte. Ansökan om bistånd prövas individuellt utifrån den enskildes egna förutsättningar att klara sin dagliga livsföring. Den enskildes situation kan motivera såväl mindre som mer insatser. Insatser utöver fastställda riktlinjer ska dock alltid fattas i samråd med sektionschef, socialchef eller socialnämnd. Orsak till avvikelse från riktlinjerna ska motiveras i bedömning och beslut. Socialtjänstens övergripande mål 1 kapitlet 1 Socialtjänstlagen. Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas - - ekonomiska och sociala trygghet, - jämlika levnadsvillkor, - aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser. Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet. Grundläggande för en individuell utformning av insatserna är en professionell och rättssäker behovsbedömning samt att den enskilde får information om socialtjänstens möjligheter till stöd och hjälp. God kvalitet i omsorg och vård av äldre förutsätter att den enskilde och/eller dennes företrädare ges ett verkligt inflytande över insatsernas utformning. 3 kapitlet 6 Socialtjänstlagen Socialnämnden bör genom hemtjänst, dagverksamheter eller annan liknande socialtjänst underlätta för den enskilde att bo hemma och ha kontakt med andra. Nämndens insatser bör i första hand inriktas på att göra det möjligt för den enskilde att bo kvar i den invanda miljön. Det är av stor vikt att nämnden medverkar till att bryta den isolering som kan följa av t ex ett handikapp. 4 kapitlet 1 Socialtjänstlagen Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin livsföring i övrigt. Den enskilde skall genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Biståndet skall utformas så att det stärker hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.

9 9 Innehåll och nivå av biståndet anges i lagen genom begreppet skälig levnadsnivå. Biståndet skall utformas så att det stärker den enskildes möjligheter att leva ett självständigt liv. Innehållet i insatserna preciseras inte i lagen. Begreppet för sin livsföring i övrigt sammanfattar en lång rad olika behov av stöd och hjälp. Med begreppet avses alla de olika behov som den enskilde kan ha för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Rätten till bistånd är inte ovillkorlig. Som en förutsättning gäller att den enskilde själv saknar förmåga att tillgodose behovet och att behovet inte kan tillgodoses på annat sätt. Den enskildes ekonomi får inte avgöra om han eller hon är i behov av insatser såsom hemtjänst. Vid prövning om den enskilde har rätt till bistånd skall insatserna utformas i samförstånd med den enskilde. 5 kapitlet 4 Socialtjänstlagen Socialnämnden skall verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfulltillvaro i gemenskap med andra. 5 kapitlet 5 Socialtjänstlagen Socialnämnden skall verka för att äldre människor får goda bostäder och ge dem som behöver stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service. Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre som behöver särskilt stöd. När de insatser som kan ges i hemmet är otillräckliga och då den enskilde har ett omvårdnadsbehov med kritiska intervaller dygnet runt, kan särskilt boende erbjudas. 5 kapitlet 10 Socialtjänstlagen Socialnämnden bör genom stöd och avlösning underlätta för den som vårdar närstående som är långvarigt sjuka eller äldre som har funktionshinder. Politiska mål och visioner i Hultsfreds kommun Allt arbete i socialnämnden och dess verksamheter bedrivs med hög kvalitet och utvärderas löpande. Alla medborgare får rätt insats genom socialnämndens samarbete och samverkan med andra parter. I all samverkan finns den enskilde medborgaren i centrum. Särskilda boendeformer finns för dem som har behov av det. De särskilda boendeformerna erbjuder individanpassad hemlik miljö. Individens önskemål om bemötande och integritet tillgodoses. Det är möjligt att bo kvar i eget boende livet ut. Alla upplever trygghet och har möjlighet att påverka sin vardag. Anhöriga får det stöd de är i behov av.

10 10 I Hultsfreds kommun är dagverksamheten väl utvecklad i samarbete med studieförbund, frivilligorganisationer och väntjänst så att våra äldre får en god social gemenskap. Bistånd enligt 4 kapitlet 1 socialtjänstlagen, för sin livsföring i övrigt Hjälp i hemmet Syftet med hjälp i hemmet är att genom olika insatser underlätta för den enskilde att kunna bo kvar i sin invanda miljö och ges möjlighet till gemenskap och ett meningsfullt liv. Hjälp i hemmet kan ges i form av personlig omvårdnad och/eller serviceinsatser. Personlig omvårdnad Med personlig omvårdnad avses de personliga insatser som den enskilde behöver för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov. Hjälp med måltider avser själva intagandet av mat och dryck. Hjälp att sköta hygien avser praktisk hjälp eller stöd för att klara av sin personliga hygien. Tvätt och städ utöver serviceinsatser får prövas utifrån individens specifika behov. Hjälp med på- och avklädning avser praktisk hjälp eller stöd för att klara påoch avklädning. Hjälp med förflyttningar avser praktisk hjälp eller stöd för att kunna förflytta sig. Social samvaro avser stöd för den enskilde med nedsatt förmåga att delta i och upprätthålla vanliga sociala relationer. Stöd och hjälp för att finna lämpliga former för social samvaro utförs normalt med 0,5 timmar per vecka. Beslutet beviljas under maximalt tre månader då uppföljning och omprövning sker. Trygghetslarm om behov av hjälp uppstår akut utöver planerade insatser. Bidrar till att öka den enskildes möjligheter att bo kvar hemma och att leva ett självständigt liv med trygghet. Promenader avser praktisk hjälp eller stöd för att komma ut och promenera. Promenader utförs normalt med 0,5 timmar per vecka. Ledsagarservice avser att ge hjälp eller stöd till en enskild person för att denne ska ges möjlighet att delta i samhälls-, fritids- nöjes- och/eller kulturaktiviteter. Den som kan få ledsagarservice ska ha en bestående eller tillfällig funktionsnedsättning. Ledsagarservice ska ses som ett komplement till annan hjälp som kommunen, anhöriga och närstående ger. Ledsagarservice utförs normalt 1-2 gånger per månad, upp till max 6 tim per månad.

11 11 Ledsagarservice vid resa till vårdcentral eller sjukhus beviljas endast då den enskilde är i behov av hjälp under resans gång. Ledsagningen ska vara knuten till själva resan. Den enskilde ska inte klara av att resa på egen hand med den service som normalt ges av transportören eller föraren för att rätt till ledsagare ska föreligga (8 Färdtjänstlagen). Egenvård/vård på eget ansvar Egenvård är åtgärder som en person själv utför för att upprätthålla hälsa och välbefinnande. I egenvården innefattas åtgärder som en person utför på rekommendation av hälso- och sjukvårdspersonal och i så fall inte initierar själv. Det är utförandet och inte initierandet som är kännetecknet på egenvård. En individuell bedömning görs av den enskildes hälsotillstånd och förmåga att klara egenvården. Detta skall fortlöpande bedömas av hälso- och sjukvården. Kommunen skall av den enskilde begära ett skriftligt intyg med läkarens underskrift att uppgiften är att bedöma som egenvård. Det är hälso- och sjukvårdens sak att avgöra vad som är att betrakta som hälso- och sjukvård. Detta innebär att det är hälso- och sjukvården som har tolkningsföreträde. Serviceinsatser avses praktisk hjälp med hemmets skötsel. Tvätt insatsen avser hjälp att hantera och hänga personlig tvätt. Enklare klädvård såsom strykning i viss omfattning ingår vid behov i insatsen. Den enskilde ansvarar för att det finns tillgång till tvättmaskin och material för eventuell strykning. Tvätt utförs normalt 1 gång varannan vecka, max 45 minuter per tillfälle. Städning insatsen avser t ex dammsugning, våttorkning av golv, damning samt rengörning av kök och toalett. Städning till enskild utförs med två rum och kök och utförs normalt varannan vecka, max två timmar per tillfälle. I specifika fall, som då makar delar sovrum kan städning beviljas i tre rum och kök. Tidsåtgången kan då utökas med max 30 minuter. Den enskilde ansvarar för att det finns städmaterial. Matdistribution insatsen avser att färdiglagad mat distribueras hem till bostaden. Färdiglagad mat distribueras antingen för lunch och kvällsmat eller enbart lunch. Insatsen beviljas endast i samband med personlig omvårdnad samt serviceinsatser för den enskilde. Serviceinsatser för den enskilde. Inköp/hemkörning av varor insatsen avser dagligvaror. Vid behov av hjälp med inköp hänvisas till hemkörning av varor från livsmedelsaffär. Vid hemkörning av varor från livsmedelsaffär kan hjälp ges att beställa och ta emot

12 12 varor. För övriga inköp ska i första hand god man, anhörig eller närstående anlitas. Ärenden insatsen avser post-, bank- och apoteksärenden. Ärenden ska samordnas och utförs max 1-2 gånger per månad. Personal skall inte hantera kontanta medel. Tillagning av mat för enskild som inte kan sköta sin kosthållning själv hänvisas till matdistribution. Hjälp kan ges för tillagning av frukost, enklare kvällsmat samt värmning av färdiglagad mat. Verkställighet av personlig omvårdnad och serviceinsatser för den enskilde. Hjälp i hemmet gällande insatsen personlig omvårdnad utförs av kommunens hemtjänstpersonal. Tillgång till hemtjänstpersonal finns i hela kommunen dygnet runt. Kontrakt gällande utförandet tecknas mellan den enskilde och utföraren. Verkställighet av serviceinsatser gällande praktisk hjälp med hemmets skötsel Hjälp i hemmet gällande serviceinsatser såsom städ och tvätt kan utföras av kommunens personal eller professionella utförare. Kontrakt gällande utförandet tecknas mellan den enskilde och utföraren. Förvaltningens förslag är att den enskilde själv kan välja entreprenör gällande rena serviceinsatser såsom städ och tvätt. Avlösarservice i hemmet Insatsen är till för att tillgodose anhörigvårdarens behov av ledighet och vila. För att få ta del av avlösarservice ska den som vårdas vara långvarigt sjuk, mer än sexmånader, eller ha ett varaktigt funktionshinder med omfattande vård och omsorgsbehov. Huvudprincipen vid prövning av ansökan om avlösarservice är att först pröva om behovet kan tillgodoses inom befintlig verksamhet såsom dagverksamhet. Avlösarservice är avgiftsfri upp till max 10 timmar per månad och kan erhållas dagtid mellan kl Den enskilde och dennes anhöriga kan själv i samråd med områdeschef eller kontaktperson använda beviljad tid. Avlastning i hemmet Avlastning i hemmet är till för att tillgodose anhörigvårdarens behov av ledighet och vila under längre tid. För att ta del av avlastning i hemmet ska anhörigvårdaren och den enskilde bo tillsammans. Den som vårdas ska vara långvarigt sjuk, mer än sex månader, eller ha ett varaktigt funktionshinder med ett omfattande omvårdnadsbehov.

13 13 Avlastning i hemmet är en insats som kan användas som alternativ till avlastningsboende. Den enskilde får stöd och hjälp i det egna boendet. En individuell prövning av insatser görs vid varje tillfälle utifrån den enskildes behov. Avlastningsboende Syftet med avlastningsboende är att fördröja behovet av särskilt boende, komplettera hemtjänstinsatser samt avlastning för anhöriga. Insatsen kan även beviljas i väntan på vidare utredning. Vistelsen ska ge den enskilde stöd för att bevara självkänslan och identiteten samt stöd och hjälp för att bibehålla och stärka funktionsförmågan. Avlastingsboende kan även beviljas i samband med vård i livets slutskede. Huvudprincipen vid prövning av ansökan om avlastningsboende är att först pröva om behovet kan tillgodoses i det egna hemmet. Ersättning för anhörigvård i form av kontantbidrag En enskild som har stöd och hjälp i hemmet av anhörig/närstående som utför anhörigvård kan ansöka om kontantbidrag. Anhörig/närstående ska ha uppnått pensionsålder (65 år). En huvudprincip för att kunna få kontantbidrag är att behovet hos omsorgstagaren är av grundläggande karaktär. Det ska finnas behov av följande insatser: Hjälp med hygien praktisk hjälp för att överhuvudtaget klara sin personliga hygien. Hjälp att klä på och av sig praktisk hjälp för att ta på och av sig sina kläder. Hjälp med måltider praktisk hjälp med intagandet av maten. Hjälp att kommunicera den enskilde behöver en annan person närvarande för att kommunikation ska vara möjlig. Annan hjälp kan vara kvalificerad motivations eller aktiveringsinsatser av en person med ingående kännedom om den enskilde för att förmå denne att utföra personlig omvårdnad samt att kommunicera. Kontantbidrag utbetalas i två nivåer utifrån omfattningen av omsorgstagarens grundläggande behov. Nivå 1 30 % av basbeloppet Minst två av ovanstående grundläggande behov måste finnas. Nivå 2 60 % av basbeloppet Minst tre av ovanstående grundläggande belopp måste finnas. Behovet av omvårdnad skall vara omfattande och kräva insatser som tar längre tid. Grundregeln är att ersättningen ej kan kombineras med hemtjänst. I vissa undantagsfall kan ersättning vid anhörigvård kombineras med hemtjänst då insatsen kräver två personal.

14 14 Särkilt boende för service och omvårdnad för äldre För att den enskilde ska beviljas särkilt boende ska behovet av stöd och hjälp i form av personlig omvårdnad och serviceinsatser vara omfattande. Det ska finnas behov av omvårdnad med kritiska intervaller dygnet runt. Orsaker till behovet kan vara förlust av orienteringsförmåga samt desorientering. Omständigheter som medför så stora problem i den dagliga livsföringen att en flyttning till särskilt boende kan bli aktuell kan vara störda relationer, likgiltighet och social isolering. Detta innebär att särskilt boende ska beviljas först när alla möjligheter i hemmet är uttömda. Beredning Sn Beslut Socialnämndens arbetsutskott beslutar att beslut angående riktlinjerna tas på sammanträdet i januari 2006 eftersom remissvar inväntas från pensionärsorganisationerna.

15 15 Sn 130 Dnr 2005/ Höjning av barnbidrag. Höjt barnbidrag betalas ut i december om riksdagen säger ja till regeringens förslag. I förslag till statsbudget för 2006 föreslås regeringen höjt barnbidrag och flerbarnstillägg. Beslut i riksdagen väntas den 8 december. Om riksdagen säger ja till regeringens förslag gäller höjningen från Den retroaktiva utbetalningen kommer då att ske och avse oktober, november och december. Regeringens förslag innebär: Antal barn Barnbidrag Flerbarnstillägg Summa I dagsläget har vi ca 30 barn aktuella i den åldersgruppen. Den retroaktiva höjningen betalas ut lagom till jul då barnfamiljer ofta har extra kostnader. Det kan i det läget finnas skäl att även de som uppbär försörjningsstöd ska kunna få en extra summa. Förvaltningen förslag är att i normberäkningen bortse från den retroaktiva höjningen med 100 kr per barn och månad, dvs 300 kr i december. Justering av riksnormen förväntas sedan genomföras inför Beredning Socialnämnden beslutar att med hänsyn till barnperspektivet bortse från den retroaktiva utbetalningen av barnbidraget med 300 kr per barn i december 2005.

16 16 Sn 131 Ärendegranskning Beslut Socialnämnden beslutar att granska tre ärenden från biståndsgruppen på arbetsutskottets sammanträde 18 januari.

17 17 Sn 132 Anmälningsärenden Delegationslistor Äldre- och handikappomsorgen november 2005 Försörjningsstöd, november 2005 Utredning och familjerätt, november 2005 Familjerättsbeslut november Protokoll från förtroenderåd Klockargården Ekliden Hemgården Lundagården Järnforsen Lindgården Lindgården Hemgården Beslut att ej inleda utredning Beslut från annan myndighet Domar från länsrätten i Kalmar län Protokoll från kommunfullmäktige 101/2005 Protokoll från kommunfullmäktige 100/2005 Protokoll från kommunfullmäktige 99/2005 Protokoll från kommunstyrelsen 119/2005 Protokoll från kommunstyrelsens arbetsutskott 550/2005

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (25)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (25) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (25) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred 2005-10-27 kl 13.30 15.00 ande Bengt Nilsson, s Eva Johansson Rosso, kd Mattias Wärnsberg, s Gunilla Aronsson, c Kjell

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1111 Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (29) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl 14.00 15.45 ande Bengt Nilsson, s Eva Johansson Rosso, kd Mattias Wärnsberg, s Sture Persson, m Stig Andersson,

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 2002-08-28 kl 14.00-17.30 Beslutande Bengt Nilsson, s Åke Nilsson, kd Arne Jonsson, s Lars Eriksson, kd Mattias Wärnsberg,

Läs mer

Riktlinje för insatser enligt SoL 0.5.

Riktlinje för insatser enligt SoL 0.5. Antagen av Omsorgsnämnden 2011-03-02 Inledning Följande riktlinjer skall utgöra stöd och vägledning vid bedömning och beslut om beviljande av insatser avseende bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) i

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (26)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (26) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (26) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 2005-04-28 kl 08.30-14.40 Beslutande Bengt Nilsson, s Eva Johansson Rosso, kd Kjell Lundgren, s Gunilla Aronsson, c Mattias

Läs mer

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN

HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN HEMTJÄNST I KRISTIANSTADS KOMMUN Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan Du läsa om vilket stöd Du kan söka från hemtjänsten i Kristianstads kommun. Målsättningen med hemtjänst är att

Läs mer

Hemtjänst i Båstads kommun

Hemtjänst i Båstads kommun Hemtjänst i Båstads kommun Fotograf: Lars Bygdemark Vår verksamhetsidé Vård och omsorg i Båstads kommun ska präglas av respekt, värdighet, trygghet och professionalism. Vad är hemtjänst? Kommunen har enligt

Läs mer

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Tillsynsenheten Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Omsorgskonsulent Tillhör Tillsynsenheten Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2012-10-10 kl 13.00 16.45. Gunilla Aronsson, C

Kommunhuset, Revelj 2012-10-10 kl 13.00 16.45. Gunilla Aronsson, C Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 13.00 16.45 Beslutande Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Evert Möller, KD Eva Svedberg, S Monica Bergh, KD Stig Andersson,

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL

Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Handläggare Datum Ann-Christine Kittel-Olsson 2012-10-15 0480-45 29 04 Riktlinjer för tillämpningen av 2 kap. 3 SoL och 4 kap. 1 SoL Allmänt om riktlinjer Socialtjänstlagen är en ramlag som reglerar kommunens

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Bo hemma. i Kinda kommun

Bo hemma. i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun Bo hemma i Kinda kommun I den här broschyren kan du läsa om vilket stöd du kan söka från Kinda kommun om du behöver hjälp för att du ska kunna bo hemma vid sjukdom eller hög ålder.

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd

Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd Information om hjälp i hemmet, äldreboende och anhörigstöd DALS-EDS KOMMUN Socialförvaltningen Biståndsenheten Vem kan ansöka om hjälp? Enligt Socialtjänstlagen har man rätt till bistånd om man inte själv

Läs mer

Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm.

Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm. Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet Hjälp i hemmet kan beviljas i form av omsorgsinsatser, serviceinsatser samt trygghetslarm. Omsorgsinsatser Du kan få hjälp med din personliga hygien och med på och avklädning.

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD. Vår omsorg, din trygghet INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD Vår omsorg, din trygghet Socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet Rätten till bistånd 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET

INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET INFORMATION FRÅN ENHETEN FÖR BISTÅND OCH STÖD VÅR OMSORG -DIN TRYGGHET SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) 4 KAPITLET RÄTTEN TILL BISTÅND 1 Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda

Läs mer

Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun

Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 5.22 Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-12, 83 Gäller från beslutsdatum Riktlinjer för bistånd inom äldreomsorgen i Vingåkers kommun Inledning Insatser från kommunen ska i första

Läs mer

Hemtjänst. Sektor Socialtjänst. Stenungsunds kommun

Hemtjänst. Sektor Socialtjänst. Stenungsunds kommun Hemtjänst Sektor Socialtjänst Stenungsunds kommun Hemtjänst Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Riktlinjer för bistånd enligt SoL inom sektor Vård och äldreomsorg i Kungälvs kommun

Riktlinjer för bistånd enligt SoL inom sektor Vård och äldreomsorg i Kungälvs kommun Biståndsenheten 2012-03-09 Riktlinjer för bistånd enligt SoL inom sektor Vård och äldreomsorg i Kungälvs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen 2012-03-09 2012 ÄLDREOMSORG VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset

Läs mer

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL)

Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Stöd enligt socialtjänstlagen (SoL) Omsorg, stöd och service för dig som har en funktionsnedsättning och som bor i Huddinge. Vart vänder jag mig? Du som bor eller vistas i Huddinge kommun, är under 65

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Revelj Kommunhuset Hultsfred, onsdagen den 10 juni 2015 kl. 13:00 16:00.

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Revelj Kommunhuset Hultsfred, onsdagen den 10 juni 2015 kl. 13:00 16:00. Plats och tid Revelj Kommunhuset Hultsfred, onsdagen den 10 juni 2015 kl. 13:00 16:00 ande Per-Inge Pettersson, c ordf Eva Svedberg, s Conny Daag, m Britt Wireland Sorpola, s Jonny Bengtsson, s Lizette

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23 Ansvarig: Verksamhetschef

Läs mer

Mattias Wärnsberg, s Sture Persson, m. Sture Persson 82 Gunilla Aronsson Underskrifter Paragrafer

Mattias Wärnsberg, s Sture Persson, m. Sture Persson 82 Gunilla Aronsson Underskrifter Paragrafer 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Revelj onsdag kl 14.00 17.35. ande Mattias Wärnsberg, s Sture Persson, m Gunilla Larsson, s Ingela Gustavsson, m Maria Knutsson, s Marianne Leijon, c Stig Andersson, s Gunilla

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning HÄRNÖSANDS KOMMUN Socialförvaltningen Information till äldre och personer med funktionsnedsättning RÄTTIGHETSFÖRKLARING Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att socialnämnden skall verka för att äldre

Läs mer

Insatser enligt Socialtjänstlagen

Insatser enligt Socialtjänstlagen SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Myndigheten för personer med funktionsnedsättning Insatser enligt Socialtjänstlagen - för personer med funktionsnedsättning under 65 år Vem vänder sig insatserna till?... 3

Läs mer

Förutsättningar för införande hemtjänst utan behovsprövning i Robertsfors kommun

Förutsättningar för införande hemtjänst utan behovsprövning i Robertsfors kommun Förutsättningar för införande hemtjänst utan behovsprövning i Robertsfors kommun Sociala utskottets ordförande Kjell Åke Nilsson, har gett sektorchef i uppdrag att undersöka förutsättningarna för Robertsfors

Läs mer

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4.

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. Kommunens äldreomsorg styrs av ramar som utgörs av bland annat socialtjänstlagen, hälsosjukvårdslagen, ekonomiska förutsättningar och politiska mål.

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2004-02-26

Sammanträdesdatum Socialnämnden 2004-02-26 Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 2004-02-26 kl 14.00-17.00 ande Bengt Nilsson, s Eva Johansson Rosso, kd Kjell Lundgren, s Lars Eriksson, kd Karl-Göran Jonsson,

Läs mer

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG

HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG HEMTJÄNST VÅRD OCH OMSORG Information om Hemtjänst! Verksamheten utgår från att kommunmedborgaren ska erbjudas möjlighet till en fungerande vardag. Verksamheten vänder sig till äldre samt personer med

Läs mer

SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.4.11) TJÄNSTEGARANTIER En tjänstegaranti som talar om vad du kan förvänta dig av Vård och omsorg och Individ- och familjeomsorgen inom Sociala omsorgsförvaltningen Dokumenttyp Tjänstegaranti

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun När du behöver hjälp När du behöver hjälp eller stöd vänder du dig till den behovsbedömare som ansvarar för det område där du bor. För det mesta gör behovsbedömaren

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Vägledning vid handläggning av bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) avseende äldreomsorg

Vägledning vid handläggning av bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) avseende äldreomsorg 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2015-03-27 Vägledning vid handläggning av bistånd enligt Socialtjänstlagen (SoL) avseende äldreomsorg Definition och syfte med dokumentet Många kommuner har generella riktlinjer

Läs mer

1 Beskrivning av stödinsatser. 2 Omsorgsinsatser. 3 Serviceinsatser

1 Beskrivning av stödinsatser. 2 Omsorgsinsatser. 3 Serviceinsatser 1 Beskrivning av stödinsatser Här beskrivs vilka insatser som du kan ansöka och vad de innebär: 1. Dagverksamhet demens Insatsen riktar sig till äldre personer som har en kognitiv funktionsnedsättning

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen

Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Till dig som behöver stöd, hjälp eller service Bistånd enligt Socialtjänstlagen Välfärdsförvaltningen Rättighetsförklaring Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen anger att nämnden ska verka för att äldre

Läs mer

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten

Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal och privat utförare Kundval inom hemtjänsten Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun vård- och omsorgsförvaltningen. December 2010. Foto omslag IBL Kundval inom hemtjänsten

Läs mer

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S

Kommunhuset, Revelj 2013-09-11 13.00 17.00. Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Revelj 13.00 17.00 Beslutande Per-Inge Pettersson, C, ordf Göran Lundberg, S Evert Möller, Kd Sylve Rydén, S Gunilla Aronsson, C, Stig Andersson,

Läs mer

Hemtjänst i. Strängnäs kommun. Dnr SN/2015:251-707

Hemtjänst i. Strängnäs kommun. Dnr SN/2015:251-707 Hemtjänst i Strängnäs kommun Dnr SN/2015:251-707 Förord I den här broschyren har vi samlat information för dig som vill veta mer om hemtjänst i Strängnäs kommun. Vi beskriver hur en ansökan om hemtjänst

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

stöd och hjälp i det egna boendet.

stöd och hjälp i det egna boendet. Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Korttidsplats Övriga insatser stöd och hjälp i det egna boendet. Välkommen! Vi Vill ge äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda

Läs mer

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats

Äldreomsorg i Olofströms kommun. Särskilt boende. Hemtjänst. Ditt hem en arbetsplats Äldreomsorg i Olofströms kommun Man ska som äldre känna trygghet och kunna leva ett självständigt liv även på äldre dagar. Så långt det är möjligt ska kvarboende i den egna miljön eftersträvas. Ditt hem

Läs mer

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen

Omvårdnads- och serviceinsatser. inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Omvårdnads- och serviceinsatser inom äldreomsorgen Antaget av Omsorgsnämnden 090526 Så här går en ansökan om bistånd till: Alla insatser inom kommunens äldreomsorg inleds med att du gör

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.00 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Socialtjänstlagens uppbyggnad

Socialtjänstlagens uppbyggnad Socialtjänstlagens uppbyggnad Lagen innehåller 16 kapitel med tillhörande paragrafer 1. Socialtjänstens mål 2. Kommunens ansvar 3. Socialnämndens uppgifter 4. Rätten till bistånd 5. Särskilda bestämmelser

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

Krokoms kommun, socialnämnden. Information om vård och omsorg i Krokoms kommun

Krokoms kommun, socialnämnden. Information om vård och omsorg i Krokoms kommun Krokoms kommun, socialnämnden Information om vård och omsorg i Krokoms kommun Vad är hemtjänst? Med hemtjänst avses den sociala service och omvårdnad som utförs i din bostad eller i särskilt boende, utifrån

Läs mer

Gullspångs kommuns riktlinje för biståndshandläggning inom vård och omsorg

Gullspångs kommuns riktlinje för biståndshandläggning inom vård och omsorg Gullspångs kommuns riktlinje för biståndshandläggning inom vård och omsorg Antagen av VoO nämnden 2018-01-08, 14 Dnr: KS 2017/861 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Årjäng den 27 september 2011 kl 08.00 12.00 Beslutande Rolf Emanuelsson, ordf FP Annika Holmstrand C Lotta Wignell C Margareta

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade Innehållsförteckning Inledning 2 Syfte 2 Grundläggande utgångspunkter för rätten till bistånd 2 Dokumentation

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift!

Vård och Omsorg är vår uppgift! Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionshinder behöver hjälp och stöd. Du ska kunna känna trygghet

Läs mer

Mattias Wärnsberg, s Ove Lothson, PRO. Majvi Johansson, SKPF

Mattias Wärnsberg, s Ove Lothson, PRO. Majvi Johansson, SKPF Sammanträdesprotokoll 1(5) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, kl 08.30 12.15. Beslutande Mattias Wärnsberg, s Ove Lothson, PRO Sture Persson, m Elsy Larsson, SPF Lilian Nestor, SPF Erik Lundgren,

Läs mer

Hemtjänst. i Kristianstads kommun

Hemtjänst. i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Töreboda kommuns riktlinjer för biståndsbedömning inom äldre- och handikappomsorg

Töreboda kommuns riktlinjer för biståndsbedömning inom äldre- och handikappomsorg TÖREBODA KOMMUN Vård och omsorg Socialnämnden 2010-02-23 Sidan 1 av 6 Töreboda kommuns riktlinjer för biståndsbedömning inom äldre- och handikappomsorg Giltighet fr. o. m 2010-04-01 Socialtjänstlagen 1

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för biståndsbedömning av hemtjänst ... Beslutat av: Socialnämnd modell plan policy program Riktlinje för biståndsbedömning av hemtjänst regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnd Beslutandedatum: 2018-02-28 23, reviderad 2018-09-26

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Enheten. Äldreenheten. (30 personer)

Enheten. Äldreenheten. (30 personer) Äldreenheten Sid 1 Enheten Äldreenheten (30 personer) Enhetschef Gruppledare Vårdplanerare Hemhandläggare 3 team Boendesamordnare Avgiftshandläggare Ombedömningsteam Jour Sid 2 Vilka kan ansöka? Den enskilde

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare

Kundval inom hemtjänsten. Välj mellan kommunal eller privat utförare Kundval inom hemtjänsten Välj mellan kommunal eller privat utförare Innehåll Kundval Hemtjänst Hemsjukvård Privat utförare Kommunal utförare Valet Kommunens ansvar I 3 I 3 I 4 I 5 I 5 I 5 I 6 På följande

Läs mer

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp.

Hemtjänst i Kristianstads kommun. Ditt behov av hjälp avgör. I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst i Kristianstads kommun Hemtjänst i Kristianstads kommun I den här broschyren kan du läsa om hur det går till att ansöka om stöd och hjälp. Hemtjänst ska ge det stöd som just du behöver för att

Läs mer

Omvårdnad och service

Omvårdnad och service Omvårdnad och service i hemtjänsten www.ronneby.se 1 Innehåll Hemtjänst detta erbjuds... 3 Avgifter för hemtjänst... 5 Betalningsperiod... 6 Avdrag på avgift... 6 Hemtjänstavgift för makar/sambos... 6

Läs mer

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads

HEMVÅRD. Välkommen till Landskrona stads HEMVÅRD Välkommen till Landskrona stads LANDSKRONA STADS HEMVÅRD - med dina önskemål i fokus Med god lokal kännedom, mångårig erfarenhet och bred kunskap är vår ambition att ge dig hemvård med hög kvalitet.

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

Stöd och hjälp i det egna boendet

Stöd och hjälp i det egna boendet Hemtjänst Trygghetslarm Dagverksamhet Anhörigstöd/Växelvård Trygg hemgång Övriga insatser Stöd och hjälp i det egna boendet VI VILL GE äldre i Åtvidaberg förutsättningar att leva under goda och trygga

Läs mer

Hemtjänst i Ljungby kommun

Hemtjänst i Ljungby kommun Hemtjänst i Ljungby kommun Information Hemtjänst i Ljungby kommun Människors förutsättningar förändras när vi blir äldre. För att du ska kunna bo kvar i det egna hemmet med en väl fungerande vardag stöttar

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada

Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth 2009-12-11 1(5) Rapport ang. ledsagning/ledsagarservice vid synskada Socialnämnden beslutade 2009-11-03 uppdra åt socialkontoret att sammanställa

Läs mer

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86)

Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Förklaring av föreskriften (HSLF-FS 2016:86) Vård och omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Uppgifterna samlas in med stöd av förordningen (1981:1370)

Läs mer

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Hjälp och stöd i hemmet FÖR ÄLDRE OCH FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HJÄLP OCH STÖD I HEMMET Svedala kommun har enligt Socialtjänstlagen (SoL) ansvar för att personer som bor eller vistas i kommunen

Läs mer

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning

HJÄLP OCH STÖD. för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning HJÄLP OCH STÖD för dig som är äldre eller har funktionsnedsättning 1 Lomma kommun har ansvar för att du som bor eller vistas i kommunen, får det stöd och den hjälp du behöver, allt enligt Socialtjänstlagen

Läs mer

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom hemvården i Åre kommun

Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen inom hemvården i Åre kommun Beslutad av: Socialnämnden Dokumentansvarig: Hemvårdschef Dokumenttyp: Riktlinje/Program Giltighetstid: Årligen Gäller från: 2010-11-01 Diarienr: Riktlinjer för biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun

Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning. Socialnämnden, Motala kommun Riktlinjer för insatser och tjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 14/SN 0184 Datum: 2015-02-11 Paragraf: SN 29

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun

INFORMATION. Socia(qänsten Övertorned fj(ommun INFORMATION Socia(qänsten Övertorned fj(ommun Telefonnummer och kontaktuppgifter Biståndshandläggare (telefontid 08.00-09.30) Birgitta Emanuelsson (personer födda dag 1-15) 0927-72156 Annica Lahti (personer

Läs mer

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun

Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun Välkommen till äldreomsorgen i Karlskrona kommun 1 Denna broschyr har arbetats fram av Birgitta Håkansson, Margareta Olsson, Eleonore Steenari och Ewa Axén Gustavsson, Äldreförvaltningen våren 2004 Layout,

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl Socialnämnden 2012-06-27 1(11) Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid: Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl 13 00 16.45 Beslutande: Övriga: Hans Sternbro (s),

Läs mer

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp

Vård och Omsorg är vår uppgift! Så här söker du hjälp Hälsa och Omsorg Vård och Omsorg är vår uppgift! Det ska finnas vård och omsorg av god kvalitet för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd och hjälp. Du ska kunna känna

Läs mer

Ursprunglig ansökan Uppföljning av tillfällig utökning av hemtjänstinsatser.

Ursprunglig ansökan Uppföljning av tillfällig utökning av hemtjänstinsatser. EXEMPELUTREDNING HEMTJÄNST Läs hela utredningen men det som ligger till grund för genomförandeplanen börjar efter rubriken behov i den dagliga livsföringen. De livsområden som brukaren berörs av är de

Läs mer

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136

Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20. Peter Borgström, s 130-136 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Revelj kl 14.00 17.20 Beslutande Mattias Wärnsberg, s Gunvor Nilsson, m Stig Andersson, s Gillis Gustafsson, m Göran Lundberg, s Gunilla Aronsson, c Ingbert Andersson,

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1. Socialnämnden 2015-05-13

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1. Socialnämnden 2015-05-13 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.00 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Håkan Spärlin (C) Inga Jonsson (C) Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) Karin L Folkegård (FP) Alexandra Ekstrand (S) Renée

Läs mer

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun

Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. i Åstorps kommun Hemvård Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Om Hemvård Många vill bo kvar hemma även

Läs mer

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare

Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare Februari 2007 Hemtjänst, ledsagning, avlösning Definition och beskrivning av olika insatser Regler, rutiner och samverkan mellan biståndshandläggare och anordnare 1. Hemtjänst 1.1 Kunddebiterad tid sid

Läs mer

Hultsfreds kommun 1 (18)

Hultsfreds kommun 1 (18) Hultsfreds kommun 1 (18) Socialnämnden 2005-09-22 Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred 2005-09-22 kl 14.00 15.55 ande Bengt Nilsson, s Eva Johansson Rosso, kd Mattias Wärnsberg, s Gunilla Aronsson, c Kjell

Läs mer

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/

Mina timmar. Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar. Antagen av VON. Datum KS 2014/ Mina timmar Gullspångs kommuns riktlinjer för beställning och utförande av Mina timmar Antagen av VON Datum 2018-06-11 KS 2014/373 233 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Mål... 3 Vem har tillgång till

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl Ingrid Holmgren (c) 1(16) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.30 Beslutande: Ingalill Jonsson, (m) ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Övriga deltagande: Agneta Nygren, (s), ersättare Pirjo

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.10-16.30 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-29 ande Övriga deltagande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Kenneth Magnusson (C) Christoffer Gullberg (M) Linda

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer