Lantmäteriets strategiska plan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lantmäteriets strategiska plan"

Transkript

1 LANTMÄTERIET Diarienummer: /2523 Lantmäteriets strategiska plan Sex strategiska teman Lantmäteriet TELEFON , E-POST INTERNET

2 LANTMÄTERIET Förord Lantmäteriets verksamhet är långsiktig. Det vi gör är av grundläggande betydelse i samhällets alla sektorer. Vår verksamhet betyder mycket för medborgare och företag, för kommuner och för andra myndigheter. Samtidigt skiljer den sig från många andra myndigheters eftersom den inte påverkas så mycket av förändringar i det politiska landskapet. Som en minister sa vid ett tillfälle står vi stadigt som en fyr och leder andra, oavsett vilken regering landet har! I vår förra strategiska plan beskrev vi vår verksamhet i följande verksamhetside: Lantmäteriet bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling genom att skapa förutsättningar för att: bebygga och utveckla fastigheter och samhällets infrastruktur köpa, äga och sälja fastigheter söka, hitta och använda geografisk information och fastighetsinformation. Vi gör det i samverkan med andra inom offentlig och privat verksamhet, i Sverige och internationellt. Denna verksamhetside gäller fortfarande. Den visar tydligt att vi har flera olika myndighetsroller. Vi är lantmäterimyndighet, inskrivningsmyndighet och kartmyndighet. Vi hanterar olika uppdrag från statsmakterna i Lantmäteriet. När vi i direktionen inledde arbetet med detta dokument kallade vi det för vår nya strategiska plan, men jag tycker att vi också kan kalla det "våra strategiska teman". Dessa teman är våra ledstjärnor som, tillsammans med den statliga värdegrunden och vår egen värdegrund, lägger basen för det vi ska arbeta med de närmaste åren. Dessa strategiska teman försöker beskriva en förflyttning - områden som är viktiga och som vi måste arbeta med för att kunna nå dit vi vill befinna oss år Det här är det som alla medarbetare i Lantmäteriet ska känna till, och förhålla sig till. Sedan byggs detta på med andra strategiska dokument, som är mer specifika för våra olika verksamheter. Varje år lämnar vi ett budgetunderlag till regeringen som innehåller vår begäran om anslag men också en hel del annat: beskrivningar av förändringar i omvärlden, vår utveckling och om satsningarna som de ser ut just då. Det finns strategiska ställningstaganden även i det dokumentet. Dessutom har vi olika strategier för områden som forskning, kommunikation och HR och inom divisionerna tas det fram beskrivningar av förändringar, önskat läge i framtiden - och strategier för att nå dit. 2(12)

3 LANTMÄTERIET Alla dessa dokument hänger ihop och har sin bas i vårt uppdrag från regering och riksdag och i denna strategiska plan med sina strategiska teman. I våra olika verksamheter, och i de regelverk vi tillämpar, används olika benämningar på dem som medverkar i våra processer. I det här dokumentet använder vi "kunder" genomgående, som ett lättanvänt, begripligt samlingsbegrepp för våra sakägare, ingivare, fastighetsägare, återförsäljare och informationsanvändare. Ibland har vi en tendens att fastna på enstaka ord eller formuleringar. Jag tror därför att det är viktigt att - som alltid - läsa sådana här dokument med sunt förnuft. Att vi exempelvis ska ha en ökad processorientering betyder inte att vi ska slänga hela vår organisation överbord och att vi använder ordet kund innebär inte att kunden alltid har rätt! Se till helheten när du läser och tänk efter vad dokumentets innehåll betyder för dig snarare än att fundera på detaljerna, och diskutera med arbetskamraterna vad det betyder för er gemensamma verksamhet. Till sist - många har under arbetets gång bidragit med kloka ord och värdefulla synpunkter. Vi i direktionen har försökt vara så lyhörda som möjligt. Tack till er alla! ~A\,, Bet/t ~~ ~~son l~a/ 3(12)

4 LANTMÄTERI ET Inledning Lantmäteri ets ansvar I regeringens instruktion för Lantmäteriet står det att Lantmäteriet är en "förvaltningsmyndighet för frågor om fastighetsindelning, om grundläggande geografisk information och fastighetsinformation, om inskrivning enligt jordabalken och om geodetiska referenssystem". Myndigheten har också ett nationellt samordningsansvar för produktion, samverkan, tillhandahållande och utveckling inom geodataområdet. Av de årliga reglerings breven från regeringen framgår närmare hur vi ska genomföra vårt uppdrag. Lantmäteriets uppdrag kan beskrivas utifrån tre olika slags roller: Lantmäteriet ska fungera enligt de krav som ställs på en rättstillämpande myndighet. Det innebär krav som enhetlighet, rättssäkerhet och!egalitet. Lantmäteriet ska ge stöd för samhällets utveckling. I den här rollen ska Lantmäteriet bland annat lägga fast en nationell geodatastrategi för att bidra till lösningen av miljö- och klimatutmaningar samt att stödja innovation och konkurrenskraft. Lantmäteriet ska också vara en organisation som ger god service på ett snabbt, korrekt och kostnadseffektivt sätt. Syftet med den strategiska planen Denna strategiska plan innehåller sex teman som pekar ut i vilken riktning Lantmäteriet som helhet ska utvecklas under perioden Den strategiska planen grundas på vårt samhällsuppdrag och på omvärldsanalyser som visar att villkoren för vår verksamhet befinner sig i ständig förändring. Med hjälp av framtidsscenarier har vi kartlagt viktiga trender, såsom digitaliseringen, urbaniseringen, globaliseringen samt en mer hållbar utveckling. Andra frågor som vi förhåller oss till är Sveriges och svenskt näringslivs internationella konkurrenskraft, demografin och framtidens arbetsmarknad. Många delar av Lantmäteriet har involverats i dessa framtidsdiskussioner. Aktörer i vår omvärld har också deltagit, till exempel i Lantmäteriets debattantologi "Framtidens samhällsplanering". Hur ska vi använda den strategiska planen? Den strategiska planen är ett styrdokument för hela Lantmäteriet. Genomförandet ska ske i divisioner och koncernenheter. De tre divisionerna har sina planer för arbetet fram till år 2020 där mer specifika insatser redovisas. De återfinns därför inte här. 4(12)

5 LANTMÄTERIET På myndighetsgemensam nivå sker också ett liknande arbete till exempel kring vår planering och uppföljning och med att ta ytterligare steg mot digitalisering av verksamheten. Sådana frågor som gäller oss alla återkommer under flera rubriker i denna plan. Varje avsnitt avslutas med några punkter om vad vi ska göra under planeringsperioden på myndighetsgemensam nivå för att arbeta i riktning mot förverkligandet av planen. 5(12)

6 LANTMÄTERI ET En utvecklad statstjänstemannaroll - offentlighet, tydlighet och enhetlighet Här vill vi vara Vi är alla statstjänstemän. Det innebär att vi ska agera utifrån de värderingar som följer med den rollen. Den gemensamma statliga värdegrunden sammanfattas i de grundläggande principerna om demokrati,!egalitet, objektivitet (likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet), fri åsiktsbildning, respekt för allas lika värde, frihet och värdighet samt effektivitet och service. Lantmäteriets värdegrund ansluter till dessa principer när den aktualiserar service, öppenhet och handlingskraft ("Se, Le och Ge"). Statstjänstemannarollen bär vi alltid med oss, och den är lika grundläggande när vi arbetar på egen hand som när vi samverkar med andra. Den behöver ständigt hållas levande och förtydligas och nu i synnerhet anpassas till den digitala teknikens möjligheter. All handläggning ska ske likvärdigt och vi ska behandla alla lika oavsett kundens geografiska hemvist, personliga omständigheter, kön, ålder eller andra olikheter. Vi verkar med integritet och under offentlighet. Våra medarbetare agerar med vår värdegrund som utgångspunkt. Vi har för kunden förutsägbara handläggningstider. Effektivitet skapas genom enhetliga processer och arbetssätt. Processerna är transparenta och ger goda möjligheter till insyn. Det är så vi förtjänar ett högt förtroende bland medborgarna. Lantmäteriet ska ligga långt fram i den digitala utvecklingen. Vi ska medverka i och driva på utvecklingen mot för statsförvaltningen och ibland också kommunsektorn gemensamma och medborgaranpassade tjänster. Principen är" digitalt först" - digitala tjänster och kanaler ska vara utgångspunkten vid kontakter med Lantmäteriet. Alla processer som kan vara digitala, med hänsyn till vårt uppdrags genomförande, ska vara digitala. Detta arbetar vi med under perioden på myndighetsnivå Vi för dialog om och konkretiserar vad statstjänstemannarollen innebär och har en styrning av Lantmäteriet som baseras på den värdegrund som gäller för statstjänstemän. Vi kortar handläggningstiderna genom nya arbetssätt och gör processerna än mer enhetliga över hela landet. Leveranstiderna ska vara desamma för samma typ av ärende. Vi bidrar med kompetens till utvecklingen av statsförvaltningens gemensamma tjänster och infrastrukturer. Det innebär också att vi medverkar till att effektivisera medborgarnas tillgång till offentliga uppgifter. Digitalisering ger här stora möjligheter. 6(12)

7 LANTMÄTERI ET En synlig och viktig myndighet till nytta för samhällets utveckling Här vill vi vara Lantmäteriet äger viktig information som ska användas till nytta för samhällets fortsatta utveckling: det handlar om geografiska data och fastighetsdata. Vi har också goda insikter i samhällsomvandlingen i samband med att nya fastigheter bildas samt i frågor om ägande och finansiering. Lantmäteriet ger förutsättningar för investeringar och ekonomisk tillväxt. Vi är en viktig och proaktiv samhällsaktör på de arenor där vi kan bidra utifrån vårt sektorsansvar. Aktuella exempel är samhällets säkerhet, regional utveckling, samhällsplanering, bostadsfrågoma och politiken för global utveckling. Inom sådana områden ska vi såväl ta initiativ till som samordna och delta i samverkan med andra samhällsaktörer. På det sättet skapar vi nytta åt varandra och bidrar tillsammans till samhällsutvecklingen som helhet. Vi har också en viktig roll när det gäller att skapa ett hållbart och gränsöverskridande digitalt offentligt Sverige. Vårt förtroende hos allmänheten förblir högt. Rollen som samhällsaktör innebär att vi måste ha förmågan att delta i formuleringen av strategier för områden där vi bidrar. Det förutsätter i sin tur tydligt omvärldsfokus hos oss. För att kunna följa, förstå och identifiera hur vi kan vara aktiva och skapa nytta ska medarbetarna vid Lantmäteriet vara väl förtrogna med det aktuella läget och känna till de trender som påverkar utvecklingen inom de vidare sammanhang där vi verkar. Lantmäteriet bidrar genom sin internationella verksamhet till de globala hållbarhetsmålen och får samtidigt fördjupade insikter i hur vårt kunnande och våra erfarenheter kan komma andra länder till del. Vi har en löpande och nära dialog med vår uppdragsgivare om hur våra uppgifter kan utföras och utvecklas på bästa sätt och i enlighet med regleringsbrev och instruktion. Detta arbetar vi med under perioden på myndighetsnivå Under perioden ökar vi vår synlighet och tydlighet i det offentliga samtalet om frågor där vi kan bidra med kunskap och underlag. Vi analyserar omvärldens behov av tjänster från myndigheter och kommuner inom vår samhällssektor och lägger dessa till grund för vår verksamhet. Vi utvecklar och förstärker rollen som sektorsansvarig samordnare av geodata, utvecklar former för samverkan och tydliggör ansvarsfördelningen med andra aktörer. Det gäller på såväl nationell nivå som inom våra verksamhetsområden på de regionala och kommunala nivåerna. Vi driver på för att få till stånd ett modernt regelverk anpassat till den digitala utvecklingen och att finansieringen av Lantmäteriets tjänster ska utformas på ett ändamålsenligt sätt. Vi utformar våra geodata så att de kan kombineras med varandra och andra aktörers data så att organisationsöverskridande informationsutbyte blir möjlig. 7(12)

8 LANTMÄTERI ET Tjänster och service för kunden Här vill vi vara De tjänster vi erbjuder våra kunder ska vara så utformade att de är lätta att förstå och använda. Det innebär att vi måste förstå kundens situation och behov när vi utvecklar vår verksamhet. Vi ser mångfalden hos våra kunder och strävar efter att det ska vara lika lätt för alla att konuna i kontakt med oss med sitt ärende eller sina frågor. Alla behandlas med sanuna hänsyn och respekt. Det gäller både vid användning av digitala kanaler och vid personlig kontakt. Inom Lantmäteriet arbetar vi processorienterat över organisationsgränser i syfte att skapa och paketera nya tjänster som är användarvänliga, svarar mot kundbehovet och ger en god kundupplevelse. Vi strävar ständigt efter en hög tillgänglighet och servicenivå. Kunden möter en koordinerad myndighet och behöver inte navigera i vår organisation för att hamna rätt. Kunden ska också möta ett effektivt Lantmäteri. Det innebär bland annat att vi förmår styra våra resurser dit behoven är störst. Lantmäteriet har flera olika myndighetsroller och detta ska vara tydligt och transparent, inte minst när vi samverkar med aktörer utanför Lantmäteriet. Samverkan sker i respekt för olika aktörers uppdrag. Detta arbetar vi med under perioden på myndighetsnivå Under perioden ökar vi vår tillgänglighet, skapar mer användarvänliga tjänster, prioriterar enkelhet och förutsägbarhet i våra processer mot kund. Vi vidareutvecklar ett gränsöverskridande och processorienterat arbetssätt i tjänste- och serviceutvecklingen kring en gemensam strävan att ge en god kundupplevelse. Det innebär att vi skapar ett gränssnitt mot kunden: "en uppgift, en gång". Kunden möter en myndighet. Vi arbetar för att vår information och våra tjänster är tillgängliga dygnet runt och verkar för att vår geografiska information och adresser ska vara öppna data, det vill säga tillhandahållas utan avgift och begränsande villkor. Vi verkar för digitala fastighetsöverlåtelser. 8(12)

9 LANTMÄTERI ET Högre effektivitet och större värde - mer tid till det som kräver vårt särskilda kunnande Här vill vi vara Medarbetarna vid Lantmäteriet ska kunna fokusera på att utföra uppgifter där deras kompetens och erfarenheter kommer till bäst nytta. Så skapas utrymme för att höja effektiviteten i verksamheten samt värdet och kvaliteten i våra tjänster. Det handlar också om att frigöra mer tid för att utveckla nya tjänster och öka användbarheten av våra data. Det ska finnas mer utrymme för att fokusera på samverkan och samordningsrollen med andra aktörer. Lantmäteriet tar ett helhetsansvar för statliga uppgifter som idag är fördelade på flera aktörer. Samtidigt kan enskilda uppgifter som inte kräver myndighetens expertis hanteras av samverkanspartners. Möjligheten till självservice ska öka. Kunden ska få större möjligheter att på egen hand utföra arbetsmoment i sitt ärende och hämta data som vi tillhandahåller. Vi inför successivt automatiska processer för att initiera ärenden och för att fatta beslut. Samtidigt ska det finnas digitala system för avancerade analyser och beslutsstöd för sådana ärenden som kräver medverkan av våra medarbetare. Detta skapar effektivitet och ger utrymme för högre kvalitet. För att digital offentlig förvaltning ska lyckas krävs utveckling och att kunder och samverkanspartners vill använda sig av de nya möjligheterna. Våra egna medarbetare ska ges stöd i att utvecklas mot nya arbetssätt. Detta arbetar vi med under perioden på myndighetsnivå Våra digitala system ger ökade möjligheter till självservice, automatiska beslut och analys- och beslutsstöd. Vi digitaliserar vår handläggning och skapar automatiserade flöden och processer. Vi utvecklar medarbetares, kunders och samverkanspartners kompetens och färdigheter för att arbeta med hjälp av våra system och data. Vi uppdrar åt andra aktörer att utföra delar av vår verksamhet och inför registrering vid källan där det innebär nytta för kunden eller verksamheten. Vi driver på för att skriftliga pantbrev ska avskaffas och för att ersätta pantbrevsregistret med registrering av panthavare ifastighetsregistret. Vi verkar också för koordinater med rättsverkan/ koordinatbestämnda fastighets gränser. 9(12)

10 LANTMÄTERI ET En attraktiv arbetsgivare Här vill vi vara Lantmäteriet har ett starkt och attraktivt arbetsgivarvarumärke hos både befintliga och presumtiva medarbetare. Verksamheten kan bara utvecklas om medarbetare stödjer utveckling och utvecklas tillsammans med den. Denna attraktivitet åstadkommer vi bland annat genom att arbeta med de andra delarna i denna strategiska plan. Det kan till exempel vara genom processer över gränserna som öppnar för nya karriärvägar, en tydlig roll som samhällsaktör som bidrar med samhällsnytta, och arbetssätt där den egna kompetensen kommer till största möjliga användning. Vår strategi för kompetensförsörjning utgår från att vi har tillgång till nödvändigt spetskunnande. Vi rekryterar välutbildade specialister som kan vara med och utveckla innovativa lösningar. Samtidigt ska vi bredda kompetensbasen till mer generella kunskaper och insikter om det sammanhang vi verkar i, nationellt och internationellt. Insikter om det bredare sammanhanget är en nödvändig förutsättning för att vi ska kunna leva upp till den roll och ansvar som det innebär att ge stöd till samhällets utveckling. Genom ökad mångfald inom Lantmäteriet kan vi utföra vårt uppdrag på ett bättre sätt. På Lantmäteriet som arbetsplats råder respekt för mångfalden. Inom ramen för hur vårt uppdrag ska utföras strävar vi efter flexibilitet som medger anpassning till den enskilda medarbetarens livssituation. Ledarskap och medarbetarskap är varandras spegelbilder. Båda bygger på förtroende och en tro på att alla vill vara med och bidra till verksamhetens framgång och utveckling. Detta arbetar vi med under perioden på myndighetsnivå Under perioden utvecklar vi ett ledarskap och medarbetarskap som bygger på tillit, förtroende och en tro på att alla vill bidra till verksamhetens framgång och utveckling. Vi ökar personalrörligheten över divisions- ochenhetsgränser. Vi utgår från strategier och policys som stöder genomförandet av den strategiska planen. Vi arbetar aktivt för att åstadkomma fler utbildningsplatser inom lantmäteriområdet. 10(12)

11 LANTMÄTERIET Vi är ETT Lantmäteri Här vill vi vara Lantmäteriet är en myndighet där olika uppdrag och verksamheter av olika karaktär samlas. Samtidigt förutsätter uppdragen, för att kunna förverkligas på det sätt den strategiska planen pekar ut, en god samverkan mellan Lantmäteriets olika delar. Vi utvecklar tjänster där olika slags kunnande berikar. Verksamheten präglas av tvärgående, processer som hakar i varandra med fokus på att utföra myndighetens uppdrag väl. Det råder kompetensdelning och kompetensöverföring mellan myndighetens olika delar. Det finns en personalrörlighet mellan divisioner och enheter. Rekryteringen av medarbetare görs till Lantmäteriet som helhet, och inte till någon enskild del av myndigheten. Vi stöttar varandra internt. Lantmäteriet ska ha ett, starkt, gemensamt varumärke som både omgivningen och våra medarbetare känner igen och förknippar vår verksamhet med. Det gäller för alla de sammanhang där vi är verksamma. Kunderna ska uppfatta oss som en sammanhållen myndighet. Alla medarbetare vid myndigheten ska kunna huvuddragen i hela myndighetens verksamhet. Lantmäteriet präglas av en gemensam kultur där medarbetarna känner till och engagerar sig i hur hela myndigheten lyckas med sitt uppdrag. Det förutsätter en väl utvecklad internkommunikation där alla lätt kan följa vad som händer också i andra delar av myndigheten än där man själv har sin arbetsplats. Detta arbetar vi med under perioden på myndighetsnivå I våra strategier utgår vi från synsättet om ett Lantmäteri, vi har lagt fast gemensamma principer som ska ligga till grund för styrningen av Lantmäteriet. Vi inför en styrmodell som styr mot gemensamma mål och uppdrag samtidigt som den ska passa för och fungera i myndighetens olika delar. Vi ökar samverkan och ömsesidigt utbyte genom processorientering och digitalisering. 11(12)

12 LANTMÄTERIET

MEDARBETARPOLICY januari

MEDARBETARPOLICY januari MEDARBETARPOLICY 2017 januari VERKSAMHETSIDÉ Beskriver vår uppgift och roll i samhället Lantmäteriet bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling genom att skapa förutsättningar för att:

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Kustbevakningen. nu och för framtiden

Kustbevakningen. nu och för framtiden Kustbevakningen nu och för framtiden Vårt strategiska ramverk Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som ansvarar för sjöövervakning och räddningstjänst till sjöss på uppdrag av riksdag och regering.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

GD Erik Wennerström har ordet Strategins syfte Brås övergripande mål och uppdrag Brås grundvärden... 4

GD Erik Wennerström har ordet Strategins syfte Brås övergripande mål och uppdrag Brås grundvärden... 4 Strategi 2015 Innehåll GD Erik Wennerström har ordet... 2 Strategins syfte... 3 Brås övergripande mål och uppdrag... 3 Brås grundvärden... 4 Förstärkt roll som kunskapscentrum i rättsväsendet... 5 Fokus

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Nästa steg. för svensk polis

Nästa steg. för svensk polis Nästa steg för svensk polis Polisen har gjort en resa som få andra myndigheter gjort. För tre år sedan blev vi en samlad polismyndighet för att skapa förutsättningar för en polisverksamhet som ska vara

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige Digitalt först Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige 2016-2018 Digital förnyelse du och jag är redan där Foto: Julia Sjöberg/Folio Foto: Oskar Kihlborg/Folio Men det offentliga Sverige

Läs mer

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se

Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall. nackavattenavfall.se Varumärkesplattform Nacka vatten och avfall nackavattenavfall.se Varumärket Nacka vatten och avfall att bygga och utveckla ett starkt och framgångsrikt varumärke är ett kontinuerligt arbete som kräver

Läs mer

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV

Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV Förvaltningspolitiken BP2015 Välkommen till ESV 08.35 09.00 Förvaltningspolitiken Torkel Nyman 09.00 09.25 e-förvaltning Anders Nyström 09.25 09.30 Utvecklingen av Charlotta Eriksson resultatstyrningen

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Strategisk färdplan Kortversion

Strategisk färdplan Kortversion Strategisk färdplan 2017 2020 Kortversion Vår färdplan Den strategiska färdplanen är ett stöd i Socialstyrelsens arbete för att svara mot vårt uppdrag. Uppdraget utgår från de lagar som styr myndighetens

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Svenskt Lantmäteri. En viktig grund för det goda samhällsbygget. Foto: Lantmäteriverket Gävle I 2006/2443

Svenskt Lantmäteri. En viktig grund för det goda samhällsbygget. Foto: Lantmäteriverket Gävle I 2006/2443 Svenskt Lantmäteri En viktig grund för det goda samhällsbygget Foto: Lantmäteriverket Gävle I 2006/2443 Vision om framtidens samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet Kommunerna och Lantmäteriet samverkar

Läs mer

Digitalisering av det offentliga Sverige

Digitalisering av det offentliga Sverige Digitalisering av det offentliga Sverige 2016-08-28 Frukostseminarium Mål för digitaliseringen av det offentliga Sverige Förvaltningspolitik It-politik Digital förvaltning Digitalt först En innovativ och

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

CHALMERS VISION OCH STRATEGIER

CHALMERS VISION OCH STRATEGIER N V Ö 1829 2029 S CHALMERS VISION OCH STRATEGIER 2016 2022 3 Vi lever i en värld där förutsättningarna snabbt förändras. Trender kopplade till bland annat globalisering och digitalisering påverkar oss

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA

STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA STRATEGISK PLAN STOCKHOLMS KONSTNÄRLIGA HÖGSKOLA 2016 2019 VISION Stockholms konstnärliga universitet skapar genom sin unika sammansättning av utbildningar och konstnärlig forskning möjligheter för framtidens

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Bakgrund och inledning Högskolan Dalarnas styrelse fastställde i december 2014 en vision för Högskolan. Visionen är inte tidsatt

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

Medarbetare i Norrköpings kommun

Medarbetare i Norrköpings kommun Antagen av personalutskottet den 16 december 2011, KS 2011/0765 Medarbetare i Norrköpings kommun Det goda livet finns i Norrköping en framtidsvision för Norrköping Medarbetarskap gör skillnad! Har du tänkt

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

STYRANDE PRINCIPER 4VIKTIGA I MEDBORGARENS TJÄNST VÄRDEN

STYRANDE PRINCIPER 4VIKTIGA I MEDBORGARENS TJÄNST VÄRDEN 6 STYRANDE PRINCIPER 1 I MEDBORGARENS TJÄNST 4VIKTIGA VÄRDEN Ansvar Respekt Demokrati Balans Engagemang Legalitet Objektivitet, saklighet och likabehandling Respekt Effektivitet och service Fri åsiktsbildning

Läs mer

Värdegrund. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Värdegrund. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Värdegrund Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:59 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 april 2017 Dokumentet gäller för: alla nämnder

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur Regional digitaliseringsstrategi Från varför till hur Uppdrag Bakgrund Behov av revidering Tidplan 2 Bakgrund Digitalisering som omvälvande samhällskraft Transformation av samhället och verksamheter Möjligheter

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Inledande ord Statens geotekniska institut (SGI) är en kunskaps intensiv myndighet som tillsammans med kompetenta medarbetare är under ständig utveckling.

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 2018-11-05 Kommunledningskontoret HR KSKF/2018:409 Karin Tannergren 016710 50 02 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till beslut

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Myndigheten för digital förvaltning

Myndigheten för digital förvaltning Myndigheten för digital förvaltning Organisationskommittén för inrättande av en myndighet för digitalisering av den offentliga sektorn (Fi2017:09) KommITS Digitaliseringsdagarna 23 april 2018 Utredning

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Beslut 1. Förslag till policy för medarbetare, chefer

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Verksamhetsstrategi 2015

Verksamhetsstrategi 2015 Verksamhetsstrategi 2015 Innehåll Inledning 4 Vårt uppdrag 5 Bruka utan förbruka 5 Skogsriket med värden för världen 6 Skogspolitiska mål 6 Produktionsmålet 6 Miljömålet 6 Sveriges miljömål och miljöarbete

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se Avgörande läge för välfärden Arbetsför ålder +[VÄRDE ]% +[VÄRDE ]% +11% +6% +3% 0 ÅR 1-19 ÅR 20-64 ÅR 65-79 ÅR 80+ ÅR Källa: SCB april

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer