Y:\Data\Privata filer\shf\der Rote Faden\Röda Tråden - NY\Bakgrundsmaterial\Material att jobba med\rt_1.1_ doc

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Y:\Data\Privata filer\shf\der Rote Faden\Röda Tråden - NY\Bakgrundsmaterial\Material att jobba med\rt_1.1_ doc"

Transkript

1 Skövde HF RT_1.1_ doc 1 (11)

2 Skövde HF RT_1.1_ doc 2 (11) 1. Övergripande syfte och mål med ungdomshandbollen Skövde HF tillämpar Svenska Handbollsförbundets Policy för barn och ungdomshandboll vilket innebär att träningen och spelarutbildning skall syfta till följande: o hög rolighetsgrad - känna att man gör framsteg o hög aktivitetsgrad - små grupper på träningen och undvika köer o hög bollkontaktsgrad Samt att vi, från ungdomsnivån, också skall vi jobba med: o hög attitydsgrad ("att alltid göra sitt bästa") o individuella utvecklingsmål för spelarna (från ungdomsnivå) Skövde HF vill även utifrån riktlinjerna i Riksidrottsförbundets "Idrotten vill" skapa en handbollsverksamhet som ger en positiv idrottslig och social upplevelse/fostran, som ger barnen och ungdomarna förutsättningar att, om de vill, fortsätta sin utveckling i den vuxna handbollen. Ett övergripande mål är att internt kunna rekrytera två ungdomsspelare till A-laget/år. Syftet med ungdomshandbollen är också att skapa förutsättningar så att detta mål uppfylls. Detta övergripande mål och syfte ska vara väl känt hos samtliga ledare, spelare och föräldrar, dvs. hela föreningen. Från och med 11 år ålder (C-flickor 2) genomförs ett enklare spelarsamtal(4-5 frågor), som syftar till att tydliggöra individens utveckling. Från 13 års ålder (B-flickor 2) fördjupas spelarsamtalet och ett av resultaten är att varje spelare skall ha en individuell utvecklingsplan. Denna utvecklingsplan skall ställas mot de olika åldersgruppernas individuella och kollektiva mål och aktuella riktlinjer. Via denna utvecklingsplan så får varje spelare en CV, där det framgår vilka områden varje individ/spelare (och lag) fått kunskap om och vilka färdigheter som uppnåtts. Syftet är att säkerställa utveckling, så att spelaren får kvitto på sina uppnådda färdigheter och sin kompetenshöjning.

3 Skövde HF RT_1.1_ doc 3 (11) 2. Resultatmål för de olika åldersgrupperna/klasserna Åldersgrupp/klass D-flickor 2 ( 9 år) D-flickor 1 (10 år) C-flickor 2 (11 år) C-flickor 1 (12 år) B-flickor 2 (13 år) B-flickor 1 (14 år) A-flickor 2 (15 år) A-flickor 1 (16 år) Juniorer (18-17 år) SM motsv. 1 Lokala serier Övrigt Lokala Delta i Skadevi Cup Sammandrag --- Deltagande Delta i någon cup förutom Skadevi Cup --- Deltagande Delta i någon cup förutom Skadevi Cup Steg 4 av 5; 1-3:e plats Gå till A-slutspel i New Body Cup någon cup/turnering Deltagande 1-3:e plats 1-4 plats i A-slutspel i cup/turnering Steg 4 av 5 1-3:e plats 1-4 plats i A-slutspel i cup/turnering Steg 3 av 5 1-3:a plats 1-4 plats i A-slutspel i cup/turnering Steg 5 av 5 1-2:a plats 1-4 plats i A-slutspel i cup/turnering Steg 5; 1:a plats 1-4 plats i A-slutspel i 1-3:e plats cuper/turneringar Barn/ Barn Barn Barn Minst fyra ungdomsspelare skall representera Skövde HF i VHF:s olika distriktslag (beroende på ålder). Det medför att klubb, tränare, ledare och spelare inom verksamheten ska vara aktiva på distriktsläger-, distriktslag- och landslagsverksamheten och veta vad som krävs för att få representation i junior- och U-landslag. 3. Riktlinjer för spelare Att träna och spela handboll med Skövde HF innebär att det finns krav och förväntningar från föreningen på dig som spelare. Skövde HF vill att: o Du uppträder enligt Röda Tråden och är ett föredöme för dina klubbkompisar, både på och utanför plan o Du planerar din tid (studier, övriga fritidssysselsättningar etc.) så att du inte behöver avstå handbollen o Du ger alltid ditt yttersta och är väl förberedd inför träning och match o Du meddelar din tränare/ledare om du är förhindrad att träna eller spela o Du är positiv och lojal mot ditt lag, dina lagkamrater och ledare. o Du som spelare (och tränare) använder det fastställda sortiment av kläder t e x matchdräkter, tränings- och collegeoveraller när du representerar Skövde HF 2 1 Målen revideras inför varje säsong 2 Andra matchställ/overaller får EJ användas i representationssyfte vid t ex match eller cuper. Skövde HFloggan får EJ användas utan tillstånd på andra kläder, varor eller i sammanhang som inte är sanktionerade av marknadsansvarig/styrelse.

4 Skövde HF RT_1.1_ doc 4 (11) 4. Riktlinjer för föräldrar Det är viktigt för spelarna, ledarna och föreningen att föräldrarna är engagerade i sina barn och ungdomars fritidsaktiviteter. Föräldrarna lär dessutom känna andra föräldrar och skapar nya sociala kontakter. Se engagemanget/medlemskapet i Skövde HF som social och sportslig investering. Föreningen är beroende av föräldraengagemanget för att få verksamheten att gå runt och fungera. Exempel på vad föräldrarna hjälper till med: o Vara matchfunktionär vid hemmamatcher o Köra till bortamatcher o Hjälpa till i kiosken etc. o Lagföräldrar o Informationsansvarig (hantera hemsidan mm.) o Hantera lagkassan och vara försäljningsansvarig o Under cupspel är föräldrarna en viktig resurs som hjälper till med transporter, till och från hallar, matsalar etc. På träning och på match och cuper vill vi att du som förälder tänker på att: o Vara ett föredöme för barnen i alla situationer o Det är ledaren som avgör ditt barns roll i laget o Du respekterar domare och motståndarlag o Vara positiv och heja på och uppmuntra alla i det egna laget Vi har krav på försäljning 3 av t.ex. Rödvita rabatten, Bingolotto, MetsäSärla papper osv. Detta är obligatoriskt och gäller samtliga som har sitt barn i vår verksamhet från D-flickor 2. Från vissa försäljningar finns möjlighet att friköpa sig. 5. Riktlinjer för tränare/ledare Skövde HF ställer höga krav på ledare och den tränings- och matchverksamhet som bedrivs inom föreningen, både på och utanför planen. Inom Skövde HF bygger ungdomsverksamheten på ideellt satsande och engagerade ledare, som dessutom har ett stort intresse för handboll och ungdomsidrott. Ledarna har också viktig funktion att fylla, för att locka föräldrar och andra handbollsintresserade vuxna och ungdomar till att ta en ledarroll inom föreningen. För att kunna leva upp till föreningens övergripande mål och riktlinjer så är det viktigt att dessa är kända och efterföljs. Detta innebär att föreningens bästa sätts i första hand, före det enskilda laget. För att uppnå de uppsatta färdighetsmålen på respektive individ- och åldersnivå, så kan kompetensindelning på träning vara nödvändig. Detta för att resp. individ skall få träning och utveckling på en lämplig och utmanande nivå. 3 Revideras inför varje säsong

5 Skövde HF RT_1.1_ doc 5 (11) Inom varje åldersgrupp är strävan det alltid finnas minst två utbildade ledare/tränare. De kurser som rekommenderas för att få leda respektive grupp i träningar och matcher är följande: o Handbollsskolan: Internutbildning (GHL) o D flickor " o C flickor ", T1-kurs o B flickor ", " o A flickor 4 ", T2-kurs o Juniorer 5 ", " Skövde HF vill att: o Du uppträder enligt vår Röda Tråd och är ett föredöme för dina spelare och ledarkollegor, både på och utanför plan o Du deltar i intern tränar- och ledarutbildning o Du sätter utveckling och prestation före resultat o Du stöttar och hjälper våra egna ungdomsdomare o Du uppmuntrar dina spelare att gå och se på A-lagets hemmamatcher en jättebra utbildning 6. Riktlinjer för träning Ledaren för respektive åldersgrupp planerar de enskilda träningspassen så att det leder till att de resultat- och utvecklingsmål som är uppsatta nås över tiden. För att ha koll på träningsgruppernas storlek är det viktig att ledaren genomför en "spelarinventering" vid säsongsavslut och säsongsuppstart. Träningen skall också präglas av en successivt stegrande utmaning för spelaren, samt att den till så stor del som möjligt bedrivs under matchliknande situationer. Bålstabilitet och skadeförebyggande träning är fokuserade träningsområden. Från C-flickor 2, är det föreningens ambition att erbjuda träning och matchspel/cuper under hela året (under sommarsäsongen kan t.ex. två åldersklasser slås ihop för att skapa rätt storlek på träningsgrupperna). Från B-flickor 2, så tränar vi regelbundet året runt. 7. Riktlinjer för våra matcher Skövde HF strävar efter att ha så många lag som möjligt i seriespel och cuper. Syftet med detta är att varje ungdomsspelare skall få så mycket speltid som möjligt. För att bidra till att uppnå denna strävan, så är ambitionen att vi skall ha separata åldersklasser från D-flickor 2 till och med A-flickor 1. Detta innebär att det är först som juniorspelare två åldersklasser slåss samman. 4 För A flickor och Juniorer tillsätter ledningen för Skövde HF ansvarig huvudledare/ledare 5 Som fotnot 4 ovan.

6 Skövde HF RT_1.1_ doc 6 (11) I de yngsta åldersklasserna (Handbollsskolan och D-flickor) skall spelarna få möjlighet att spela på både 6 meter och 9 meter. De spelare som vill skall få prova på att stå i mål. I dessa åldrar avgörs speltiden av träningsnärvaro. Upp till och med C-flickor 1 är det träningsflit 6 som styr speltiden på matcher. Den som är ambitiös och tränar mycket spelar mer och vice versa. Från B-flickor 2 och uppåt är det kombinationen av, träningsflit, ambition och förmåga som belönas med mer speltid. Från och med C-flickor 2, om spelarunderlaget så tillåter, skall ett av lagen spela i en serie för ett år äldre spelare. I detta lag spelar de spelare som har kommit längst i sin utveckling, s.k. nivågruppering 7. Målsättningen är dock att alla spelare skall få chansen att spela i det "äldre" laget, om ledarna bedömer detta lämpligt för individen. Övriga lag spelar i en serie för den egna åldersgruppen. I åldersgrupperna B-flickor till Juniorer är vi med och spelar i s-sm och strävar efter att nå uppsatta resultatmål. Redan som B-flickor 2 börjar vi spelar USM, som förberedelse och första steg mot det långsiktiga målet, ta medalj i USM för Juniorer. De spelare, som inte deltar i USM, inom respektive åldersklass, skall istället ges möjlighet att delta i någon cup/cuper så att vi totalt sett ger alla spelarna möjlighet att få likvärdig matcherfarenhet mot kvalificerat motstånd. I USM spelar vi med det bästa laget inom respektive åldersklass och matchar detta lag för att vinna matcherna, s.k. toppning 8. Från B-flickor 2 och upp till A-flickor 1 gäller denna möjlighet också samtliga seriematcher i VHF:s-elitserier, samt att det kan ske i någon ytterligare cup under säsongen. C-flickor 1 förbereder sig för USM, genom att vid någon cup under vårsäsongen (motsv.) spela med det bästa laget och matcha detta lag för att vinna matcherna. För Juniorerna fastsälls matchningsprinciper av ansvarig tränare 8. Så utbildas våra spelare Barnhandbollen (upp till 12 år) respektive shandbollen (13-18 år) inom föreningen, strävar efter att följa Svenska Handbollsförbundets Policy för barn och ungdomshandboll och skall kännetecknas av en långsiktig individuell färdighetsutveckling. För att behålla barnen inom vår verksamhet är det viktigt att tillgodose barnens behov och att verksamheten genomförs på barns villkor. Exempel på barns behov är: Att få vara aktiv och i rörelse, helst med boll. Att känna sig trygg i gruppen. Att det är ordning och reda. Att bli sedd under träning och match. Att få pröva på nya utmaningar. Att kämpa, känna glädje och vinna matcher, men också att lära sig förlora. Att ha roligt! Är det inte roligt stannar man hemma. 6 innebär inte bara närvara på träningen utan också att alltid vara koncentrerad och göra sitt bästa 7 nivågruppering - spelaren får matchning och utmaningar efter sin aktuella kunskap och förmåga 8 toppning ledarna matchar det för stunden bästa laget för att vinna matchen - kan innebära att alla uttagna inte spelar lika mycket, även om träningsfliten skulle vara likvärdig

7 Skövde HF RT_1.1_ doc 7 (11) Spelarna utbildas för att trivas och känna trygghet i träningsverksamhet och under matcher. Varje åldersgrupp omfattas av både individuella och kollektiva krav och mål som ger en balanserad stegringsföljd från lägsta till högsta åldersnivå. Utbildning som leder till ett personligt ansvar för sin egen utveckling prioriteras. Viljan och inställningen till att bli en bra kamrat och duktig handbollsspelare är andra områden som vi lyfter fram. Generell fysisk träning, rätt kostintag och sund livsföring i allmänhet är hörnstenar i utbildningen. Vi fokuserar och prioriterar på att utbilda våra spelare i att spela och behärska ett offensivt och rörligt försvarsspel, som individ och som kollektiv. Att som barn- och ungdomsspelare tränat och spelat olika offensiva försvarsspel är något som ger en ordentlig grund (fysik, teknik och spelförståelse) för individen att bygga vidare på i utvecklingen till en duktig och komplett seniorspelare. När det gäller anfallsspel så sätts utveckling av spelarens individuella färdigheter främst. Våra åldersgrupper Från handbollsskolan och uppåt i åldrarna så tränas och repeteras relevanta övningar och färdigheter. 7-8 år, Handbollsskolan Här skall spelets idé presenteras på ett pedagogiskt sätt. Det viktigaste här är att alla tjejer känner glädje och gemenskap. Lära sig de första grunderna om spelets idé: Sök luckan Skjut Gå på genombrott uell teknik Leka med bollen Koordination Kasta-Fånga-Balans-Hoppa Springa Spela handboll med få/enkla regler

8 Skövde HF RT_1.1_ doc 8 (11) 9-10 år, D-flickor Nu utvecklas handbollsträningen vad gäller innehåll och mängd. Allsidig bollträning Kasta-Fånga-Balans-Hoppa-Dribbla uell anfalls- och försvarsteknik Koordination Lära sig mer om grunderna och få förståelse för spelets idé (anfall och försvar) Lära sig mer om reglerna Lära sig om de olika positionerna på planen Allmän fysisk träning med avsikt att bygga en bred motorisk bas för att underlätta framtida teknikinlärning och mer specifik träning med avsikt att automatisera bra löp-, kast- och hoppteknik år, C-flickor Vi fortsätter att träna och utveckla de grundläggande färdigheterna såsom passa/skjuta, finta, dribbla osv. Ledarna genomför enskilda spelarsamtal. Nu försöker vi plantera ett helhetstänkande hos spelaren, där förståelse finns för hur olika framgångsfaktor påverkar utvecklingen och resultat. Så mycket boll som möjligt i alla övningar, mer avancerad bollmotorisk träning Utveckla skott- och passningsteknik Anfall och försvarsträning i de olika positionerna, mer och mer specialisering Vidareutveckla löp-, kast- och hoppteknik. Introducera olika former av styrketräning med syfte att förebygga skador, höja prestationsförmågan samt utveckla en god lyftteknik år, B-flickor Här ökar kraven på spelarna och total träningsdos hamnar på ca 5-6 h i veckan. Som B-ungdom så deltar vi i s SM. Stimulering av individens kreativitet, både på träning och match Utveckling av samspel och samarbete 2 och 2, 3 och 3 Utveckling av det taktiska kunnandet Ökad fysisk träning och löpträning Fokus på individuell teknik Bli medveten om "framgångshjulet" - spelaren som siktar på elitnivå ser handbollen och utbildning som en livsstil, en totalsatsning enligt modellen "framgångshjulet" (se nästa sida)

9 Skövde HF RT_1.1_ doc 9 (11) Framgångshjulet Positiva Bilder Konstruktiv Utvärdering Vilja Mental Beredskap Tro Störningskontroll 100% Fokus år, A-flickor Under A-flickstiden höjs kraven ytterligare och träningen för den som satsar helhjärtat på handboll sker i princip året runt. Flera kollektiva pass i veckan och dessutom har spelaren ansvar för ytterligare några pass med individuell träning. Från och med den här åldern så jobbar vi aktivt för att ta hand om eventuella spelaravgångar. Vi vill kunna erbjuda alternativa vägar inom handbollen för dem som så önskar. Man kan fortsätta som domare, ledare, tränare eller med andra uppgifter inom föreningen. Ökad spelförståelse Specialträning för den egna anfalls- och försvarspositionen Ytterligare fokus på individuell teknik Mycket samarbete 2 och 2. Ökat individuellt ansvar för den fysisk träningen. Ökad individuell och kollektiv träningsmängd. Ökad kunskap om de olika delarna i det kollektiva spelet, som är gemensamma härifrån och uppåt i åldrarna. Börja arbeta aktivt med framgångshjulet och dess delar (se bild under "13-14 år, B-flickor"). Rekommendation om handbollsgymnasium/specialidrott handboll som det individuella valet. Börja jämföra fysiska, tekniska, taktiska och mentala färdigheter med J-landslag och U- landslag. Få förståelse för vad som krävs för att uppnå elitnivå.

10 Skövde HF RT_1.1_ doc 10 (11) år, Juniorer Nu förbereder vi spelarna för det kommande seniorspelet. Spelarna skall nu vara så fysiskt förberedda och tekniskt/taktiskt skolade att vi skall kunna ta medalj i s SM. Spelare från Skövde HF skall vara aktuella för landslagsspel. Spelaren som siktar på elitnivå ser handboll som en livsstil vilket innebär en totalsatsning. - och lagprestationen är alltid inriktad mot en hög prestationsnivå på träning och match. Spelaren bör ha tillräcklig insikt om egna förmågor och kunskap om hur dessa skall utvecklas via individuell träning som ett viktigt komplement till den kollektiva träningen. Vi söker riktigt bra motstånd för dessa åldrar, tuffa turneringar. Sammanställning för träningsmängd/tider per åldersgrupp Antalet pass/vecka på olika nivåer bör regleras så att ett minimum antal upprätthålls. Säsongen Ålder Säsong Dagar/ vecka Dagar h Totalt (h) Uthållighet Styrka Snabbhet/ Smidighet Handbollsskola S höst/vår 1 1 1,5 1,5 0.5 h Handbollsskola N höst/vår 1 1 1,5 1,5 0.5 h 9 D-Fl 2 höst/vår , h 10 D-Fl 1 höst/vår , h 11 C-Fl 2 höst/vår* ,5 4,5 0.5 h 12 C-Fl 1 höst/vår* ,5 4,5 0.5 h 0.5 h 0.5 h 13 B-Fl 2 helår ,5 4,5 2 x 0.7 h 2 x 0.5 h 2 x 0.5 h 14 B-Fl 1 helår ,5 4,5 2 x 0.7 h 2 x 0.5 h 2 x 0.5 h 15 A-Fl 2*** helår 4 4 1, A-Fl 1*** helår 4 4 1, Jun helår 5 5 1,5 7,5 * helår erbjuds *** Under tränar 94:or (A-Fl 2) och 93:or (A-Fl 1) separat (stora årsklasser) - vi räknar med att A-Fl är två träningruppser från denna säsong och framåt i tiden.

11 Skövde HF RT_1.1_ doc 11 (11) 9. BILAGOR ( alt länkar, CD/DVD, litteratur) 1. Övergripande syfte och mål med ungdomshandbollen 1.1. SHF Policy för Barn och ungdomshandboll ( ) 1.2. Framtidens handbollsspelare (DVD:n med Bengt Johansson) 1.3. Spelar CV 2. Resultatmål för de olika åldersgrupperna 2.1. Västgötalaget (distrikstlagen) ( ) 2.2. Landslagen ( ) 3. Riktlinjer för spelare 4. Riktlinjer för föräldrar 5. Riktlinjer för tränare/ledare 5.1. Jobba med SISU skapa resurser för laget 5.2. Fadderskap för nya ledare och lag inom Skövde HF 5.3. Ledarutbildningar 6. Riktlinjer för träning 6.1. Skövde HF:s inlärningsmodell 7. Riktlinjer för våra matcher 7.1. Spel i USM 8. Så utbildas våra spelare 8.1. Framgångshjulet 8.2. Skotteknik i praktiken 8.3. Bålstabilitet (CD med ex på knäskadeförebyggande övningar) 8.4. Mall för spelarsamtal Bilagor med kursiv stil är under framtagning

Gröna Tråden 2018/2019

Gröna Tråden 2018/2019 Riktlinjer och Policy för barn- och ungdomshandboll IF HVT -81 Gröna Tråden 2018/2019 Gröna tråden informeras ut på följande sätt: Publicering på förenings officiella sida Information på Ungdomsledarmöten

Läs mer

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12

Den blå tråden. Den blå tråden. HK Ceres Norrtälje, HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden HK C C Den blå tråden HK Ceres Norrtälje, 2018 HK Ceres Norrtälje Sida 1/12 Den blå tråden 3.2. Till dig som förälder Föräldramedverkan är en förutsättning för att verksamheten ska fungera

Läs mer

Syftet med detta dokument är att:

Syftet med detta dokument är att: augusti 2014 Strömnäs GIFs policy har växt fram med hjälp av Svenska Handbollsförbundets policy för barn- och ungdomshandboll i en interaktion mellan styrelsen och aktiva ledare i klubben. Syftet med detta

Läs mer

Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden)

Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden) Detta är IFK Strängnäs handboll (Den Blå Tråden) - Vår VISION är att ha en stark och framgångsrik barn- och ungdomsverksamhet och genom den bygga förutsättningar för att ha en stabil junior- och seniorverksamhet

Läs mer

PIF handboll KARRIÄRSTIG

PIF handboll KARRIÄRSTIG PIF handboll KARRIÄRSTIG Godkänd av PIF handboll styrelsen 6.10.2016 Inledning... 3 Handbollsföräldrarna... 3 PIF handbollens stig... 4 Bollskoj och Minimix... 4 E F juniorer... 4 D juniorer... 4 C juniorer...

Läs mer

IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN

IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK SKÖVDE Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN Det här är IFK Skövde Handboll IFK Skövde Handboll har en klubbidé som beskriver hela klubbens verksamhet. IFK Skövde Handboll ska Genom landets ledande

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK. Handboll

IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK. Handboll IFK SKÖVDE HK UNGDOM BLÅ TRÅDEN IFK SKÖVDE Handboll Det här är IFK Skövde Handboll IFK Skövde Handboll har en klubbidé som beskriver hela klubbens verksamhet. IFK Skövde Handboll ska Genom landets ledande

Läs mer

BARN & UNGDOMS- POLICY

BARN & UNGDOMS- POLICY BARN & UNGDOMS- POLICY Laholms Fotbollsklubb 2015 Förord Denna policy har upprättats och antagits av ungdomssektionens styrelse, och till sin hjälp har det funnits en arbetsgrupp med ledare från ett antal

Läs mer

Blå tråden IFK Skövdes HK:s riktlinjer för barn & ungdomsverksamheten

Blå tråden IFK Skövdes HK:s riktlinjer för barn & ungdomsverksamheten Blå tråden IFK Skövdes HK:s riktlinjer för barn & ungdomsverksamheten Innehåll: Inledning... 1 Värdegrund IFK Skövde HK... 2 IFK Skövdes HK:s klubbidé... 2 Barn- och ungdomsverksamheten... 2 Till dig som

Läs mer

Svenska Handbollförbundets policy beträffande

Svenska Handbollförbundets policy beträffande Svenska Handbollförbundets policy beträffande Barnhandboll Ungdomshandboll Trafik Alkohol/Droger Rent spel (etik) 2006 05 01 2009 12 01 SVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Svenska Handbollförbundets policy för

Läs mer

LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB

LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB LYSEKILS HANDBOLLSKLUBB VI VÄRNAR OM FRAMTIDEN - Handboll skall vara roligt - Respektera kompisar, ledare, domare och föräldrar - Utveckling i första hand vinst i andra hand - I en god social miljö skapas

Läs mer

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN

KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN KÄVLINGE HK - RAKA LINJEN Antagen av styrelsen januari 2019 BAKGRUND - Tränare agerat med egna lösningar - Beslut som dragit ut på tiden och varit kortsiktiga - Ofta dåligt samarbete mellan lagen MÅL -

Läs mer

SPÅRVÄGEN HF Blå Tråden

SPÅRVÄGEN HF Blå Tråden SPÅRVÄGEN HF Blå Tråden Uppdaterad version 2013-04- 30 Innehåll 1. Vad innebär "den blå tråden"?... 3 2. Målsättning... 3 a) Handbollsskolan... 3 b) Flickor D... 3 c) Flickor C... 3 d) Flickor B... 4 e)

Läs mer

Vinröda Vägen. Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet. Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd

Vinröda Vägen. Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet. Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vinröda Vägen Styrdokument för LUGI Handbolls ungdomsverksamhet Föreningsidé En förening för hela familjen som förenar elit och bredd Vision Att vara Sverigeledande på herr- och damsida med många spelare

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy)

GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) GRÖNA TRÅDEN UNGDOMSFOTBOLL (Sektionspecifik idrottslig bilaga till övergripande policy) Innehåll Inledning... 2 Fotbollssskola 5-6 år... 3 P/F 8 ungdom (7-8 år)... 4 P/F 10 ungdom (9-10 år)... 5 P/F 12

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC.

Spel och träningsplan Knarrbackens ungdomslag. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Inledning Detta dokument vänder sig till tränare och ledare för 5 och 7-mannalag i Knarrbackens FC. Syftet är att inriktningen på fotbollen för barnen blir den rätta och att den inte skenar iväg åt fel

Läs mer

Policy för Barn och Ungdomsinnebandy 2016/2017

Policy för Barn och Ungdomsinnebandy 2016/2017 Policy för Barn och Ungdomsinnebandy 2016/2017 För att behålla barnen och ungdomarna inom vår verksamhet är det viktigt att tillgodose barnens behov och att verksamheten genomförs på barnens villkor. Exempel

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax:

ÅRE SLK FOTBOLL. Värdegrund & riktlinjer. Åre Slalomklubb Box Åre Tel: Fax: ÅRE SLK FOTBOLL Värdegrund & riktlinjer ÅRE SLK Fotboll Vår främsta uppgift är att skapa en miljö där barn och ungdomar trivs, mår bra och har roligt. Vi har även som fotbollsklubb ett ansvar att ge en

Läs mer

Röda Tråden för HK Brätte En gemensam klubbpolicy för 2018/2019

Röda Tråden för HK Brätte En gemensam klubbpolicy för 2018/2019 Röda Tråden för HK Brätte En gemensam klubbpolicy för 2018/2019 1 Riktlinjer och Policy För seniorer, barn- och ungdomshandboll i HK Brätte informeras ut på följande sätt: Publicering på förenings hemsida

Läs mer

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL GRÖNA TRÅDEN BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL Innehåll Inledning 2 Fotbollsskola 5-6 år.aktiv Start 4 P/F 7-8 år.fotbollsglädje 5 P/F 9-10 år.lära att träna 6 P/F 11-12 år..lära att träna 7 P/F 13 år.träna för

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Grundläggande principer, mm.

Grundläggande principer, mm. Grundläggande principer, mm. Senast uppdaterat: 2016-08-18 Grundläggande Principer - Alla spelare ska få möjlighet att utvecklas/utbildas under säsongen 2016/2017. Detta utifrån sin nuvarande nivå och

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND

VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND VERKSAMHETSPOLICY FÖR INNEBANDYKLUBBEN HÄRNÖSAND Vision I vår förening vill alla engagera sig i att driva och utveckla verksamheten. Verksamhetsidé IBK Härnösand erbjuder innebandy för så många som möjligt,

Läs mer

Coachning Träning - Seriespel Cuper - Mål

Coachning Träning - Seriespel Cuper - Mål Coachning Träning - Seriespel Cuper - Mål Hur gör vi? 2015-11-20 Backa Sharks jobbar med Coachning - #TILLSAMMANS. Träning Seriespel Cuper Målet Som coach ger vi inga råd, bara ser möjligheter i varje

Läs mer

Gula spåret. Styrdokument för Barn- & ungdomshandbollen inom Eslövs IK

Gula spåret. Styrdokument för Barn- & ungdomshandbollen inom Eslövs IK Gula spåret Styrdokument för Barn- & ungdomshandbollen inom Eslövs IK Årsmötet 2013 Innehållsförteckning D Det är vi som är Eslövs IK 3 Inledning 3 Eslövs IK:s klubbidé och organisation 4 Sektionerna kort

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

Blå Tråden Version 5 2014-06-10

Blå Tråden Version 5 2014-06-10 Blå Tråden Version 5 2014-06-10 Regler och riktlinjer för Alingsås HK 1 Innehållsförteckning FÖRORD... 3 Delaktighet... 4 Media... 4 I Alingsås HK... 4 MÅLSÄTTNING... 6 NIVÅANPASSNING OCH TOPPNING... 6

Läs mer

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM

Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM Policy Barn & ungdom t o m 15 år UNGDOM 2016 10 05 Policy Tävling barn och ungdom Föreningskrav Tränare och spelare är med i en förening. Tränare ska agera som ett föredöme inför sina spelare och omgivning

Läs mer

Vill du stötta Enköping HF och dessutom synas? Kontakta då någon av oss i Marknadsgruppen för att diskutera ett samarbete

Vill du stötta Enköping HF och dessutom synas? Kontakta då någon av oss i Marknadsgruppen för att diskutera ett samarbete Inom Enköpings HF ägnar vi oss åt handbollsverksamhet. Verksamheten omfattar barn, ungdomar och vuxna av båda könen. Vi bedriver en handbollsskola för de allra yngsta. Totalt är vi ca 300 medlemmar. Vår

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Verksamhetsinriktning för Kramfors Alliansens Handbollssektion 140429 (Ett levande dokument som revideras årligen.)

Verksamhetsinriktning för Kramfors Alliansens Handbollssektion 140429 (Ett levande dokument som revideras årligen.) Verksamhetsinriktning för Kramfors Alliansens Handbollssektion 140429 (Ett levande dokument som revideras årligen.) Verksamheten i Kramfors Alliansens Handbollssektion vill vi ska: erbjuda en fysisk aktivitet

Läs mer

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017

Reymersholms IK. Gröna Tråden. Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten. Beslutad av styrelsen 25/1 2017 Reymersholms IK Gröna Tråden Föreningens syfte, vision, värderingar och målsättningar för verksamheten Beslutad av styrelsen 25/1 2017 1 Syfte Föreningens syfte är att bedriva verksamhet där vi: Spelar

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03

Skövde Handbollsflickor. Kick Off Säsongen SKÖVDE HF F03 Skövde Handbollsflickor Kick Off Säsongen 2015-2016 SKÖVDE HF F03 Agenda 09:00- Samling 09:05- Information 10:00- Utdelning matchställ Spelarfoto 10:15- Lagfoto 10:20- Träningspass 1 11:30- Lunch med TV-

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå.

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå. Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Policy Järpens Idrottsförening

Policy Järpens Idrottsförening Policy Järpens Idrottsförening - Alla har en plats i JIFs gemenskap- Idrott: - är inte bara prestationer, segrar eller att göra snygga mål - är framför allt att ha roligt tillsammans - är sammanhållning

Läs mer

Konkreta riktlinjer för olika åldrar

Konkreta riktlinjer för olika åldrar Konkreta riktlinjer för olika åldrar Inspirerade av Svenska Fotbollsförbundets policies och våra egna erfarenheter följer här Lerums IS riktlinjer för olika åldrar: 6 9 år (3- och 5-mannaspel) Efter fotbollsskolan

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Den vinröda tråden Näsets SK Nä

Den vinröda tråden Näsets SK Nä Den vinröda tråden Vision och målsättning Vision Näset är en förening för alla som vill träna och spela fotboll. Vi välkomnar både killar och tjejer, så väl barn, ungdom och seniorer, både bredd och topp.

Läs mer

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna

5 6 år. 7-8 år. Få information varför man gör de olika övningarna 5 6 år Målsättningen med denna åldersgrupp är att det skall vara mycket teknikträning på ett leksamt sätt. Betoning på att bli vän med bollen, övningar med mycket bollkontakt. Införa begreppet uppvärmning.

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Datum: Ändring/revision: Initierad av:

Datum: Ändring/revision: Initierad av: Kärra HF Gul tråd Revisionshistoria Denna sida beskriver de ändringar/revisioner som gjorts i dokumentet. Revideras av styrelsen årligen. Datum: Ändring/revision: Initierad av: 2015-11-23 Version 2.0 Styrelsen

Läs mer

SÄSONGSPLANERING_AP 2016/2017

SÄSONGSPLANERING_AP 2016/2017 SÄSONGSPLANERING_AP 2016/2017 Innehåll 1. Gruppen P01 1.1 Truppen 1.2 Ledare 2. Kommande säsong 2.1 Förväntningar 2.2 Målsättningar 2.3 Klimat i gruppen 2.4 Rehab vid skador 3. Match 3.1 Seriespel 3.2

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM SPELARE OCH FÖRÄLDER I TRANEMO IF FOTBOLL!

VÄLKOMMEN SOM SPELARE OCH FÖRÄLDER I TRANEMO IF FOTBOLL! VÄLKOMMEN SOM SPELARE OCH FÖRÄLDER I TRANEMO IF FOTBOLL! Vi är en ideell förening i Tranemo, med målet att ge barn och ungdomar en aktiv och meningsfull fritidsverksamhet. Alla är välkomna hos oss. BETALA

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 6-9 år Fotbollsglädje Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF

POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF POLICYDOKUMENT FÖR LEDARE, SPELARE OCH FÖRÄLDRAR I ÄLVSJÖ AIK FF Sida 1 av 9 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Vision... 3 Föreningsmål... 3 Organisationsstruktur... 4 Älvsjö AIK:s synsätt... 4 Engagemangsmodellen...

Läs mer

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll

Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Skurups AIF s policyplan för ungdomsfotboll Policyplanen är en tydlig riktlinje gällande ungdomsfotbollen i Skurups AIF. Den ska fungera som ett stöd och förhållningssätt för alla som är delaktiga i verksamheten

Läs mer

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll

Blåvita tråden. Barn & ungdomsplan. Överkalix IF Fotboll Blåvita tråden Barn & ungdomsplan Överkalix IF Fotboll Målsättning med Överkalix IF: s fotbollsverksamhet: Att erbjuda så många barn och ungdomar som möjligt fotbollsspel. Att fostra spelarna till ansvarskännande

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK

Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK Blå/Vita tråden - Verksamhetsfilosofi för IFK VÄSTERVIK IFK Västervik har som målsättning att alla i föreningen ska känna glädje och samhörighet både på och utanför fotbollsplanen. För att vi som tillhör

Läs mer

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet

Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Måldokument för Hittarps IK:s verksamhet Hittarps IK är en fotbolls- och gymnastikförening med lokal förankring i Laröd, Hittarp och Domsten. Föreningen står för: God klubbkänsla och kamratskap Engagerade

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

FÖRÄLDRAMÖTE PRESENTED/PREPARED BY: FREDRIK FIHN LINDA HELGESSON ANDERS NÄS ANNA JOHANSSON MIKAEL BERGEBY

FÖRÄLDRAMÖTE PRESENTED/PREPARED BY: FREDRIK FIHN LINDA HELGESSON ANDERS NÄS ANNA JOHANSSON MIKAEL BERGEBY 1 FÖRÄLDRAMÖTE 2016-04-12 PRESENTED/PREPARED BY: FREDRIK FIHN LINDA HELGESSON ANDERS NÄS ANNA JOHANSSON MIKAEL BERGEBY AGENDA SERIESPEL/LAGINDELNING VAD F-06 FOKUSERAR PÅ 2016 FÖRÄLDRARS ROLL PÅ KANTEN

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

Röda tråden. - så fungerar vår förening

Röda tråden. - så fungerar vår förening Röda tråden - så fungerar vår förening K FUM Örebro Basket 1 Inledning Röda tråden är en vägledning för alla i vår förening och handlar om hur vi vill att vår barn- och ungdomsverksamhet ska bedrivas.

Läs mer

Föreningspolicy

Föreningspolicy Föreningspolicy 2010-2011 Alvesta Innebandyklubbs föreningspolicy ska vara ett levande dokument som uppdateras minst en gång/år. Policyn ska vara ett stöd för ledare, spelare, föräldrar, styrelse och andra

Läs mer

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet Utgåva 2 - augusti 2016 1 Förord I detta kompendium har vi försökt tydliggöra KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för alla ledare, spelare

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

POLICYDOKUMENT. www.nasbyhandboll.se

POLICYDOKUMENT. www.nasbyhandboll.se POLICYDOKUMENT www.nasbyhandboll.se FÖRENINGSPOLICY Föreningspolicy för spelare, ledare och föräldrar i vår förening Näsby handboll, Talangfabriken, vänder sig till alla barn, ungdomar och vuxna, både

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Förälder i BK Heid. En vägledning till alla föräldrar i BK Heid

Förälder i BK Heid. En vägledning till alla föräldrar i BK Heid Förälder i BK Heid En vägledning till alla föräldrar i BK Heid BK Heid bildades 1946 av Lennart Carnefur, Leif Carlsson och Kurt Mathiason. De hade sina rötter på Karl Johansskolan i Majorna. Man anmälde

Läs mer

Vara spelare i Åkarps IF

Vara spelare i Åkarps IF Vara spelare i Åkarps IF Som spelare i Åkarps IF skall man ha följande Man skall ha kul när man tränar Man skall leka, röra sig, dribbla, utmana, göra mål, jubla etc. Man skall tänka på Att vara koncentrerad

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare.

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare. Röda Tråden I dokumentet nedan beskrivs kort de övergripande målen för föreningen samt vilket ansvar som åligger både spelare, ledare samt föräldrar i de olika åldersgrupperna. Detta dokument kallar vi

Läs mer

Reviderad IFK Örebro Fotboll. Spelarutvecklingsplan år. Blå-Vita linjen!

Reviderad IFK Örebro Fotboll. Spelarutvecklingsplan år. Blå-Vita linjen! Reviderad 2011-05-18 IFK Örebro Fotboll Spelarutvecklingsplan 7-15 år Blå-Vita linjen! Inledning Detta dokument skall fungera som en riktlinje för den barn- och ungdomsverksamhet som bedrivs i IFK Örebro

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

RÖDA TRÅDEN. Version

RÖDA TRÅDEN. Version RÖDA TRÅDEN Version 2018-01-01 GT Söder handbollsförening välkomnar samtliga idrottsintresserade i Farsta och Sköndal med omnejd. Med en stark föreningskänsla i hela verksamheten erbjuder GT Söder medlemmarna

Läs mer

MAKING PLAYERS FOR THE GAME!

MAKING PLAYERS FOR THE GAME! MAKING PLAYERS FOR THE GAME! Andersbergs IBK:s Ungdomsmodell Version: 2008-08-26 (I samverkan med IBK Alba) Underlag för AILU (Andersbergs Interna LedarUtbildning) Grundregel Det ska vara enkelt att vara

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former.

Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för alla och att den organiseras enligt demokratiska former. Verksamhetsidé Vi vill vara en gedigen, trygg och välskött förening med verksamhet i framkant och med öppenhet för nya utmaningar Verksamhet i Pålsboda IBF ska utformas så att den blir tillgänglig för

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

Spårvägen HF Stockholm

Spårvägen HF Stockholm Spårvägen HF Stockholm Spårvägens "Blå tråd" Vad innebär "den blå tråden"? I Spårvägen HF Stockholm är en fastställd målsättning för vår verksamhet en självklarhet. De mål och de riktlinjer som anges är

Läs mer