Lärarhandledning Lärarhandledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning Lärarhandledning"

Transkript

1 e l nd a h rar Lä g n i n d Lärarhandledning

2 Innehåll Välkommen till Drömprojektet Centrala innehållet - LGR 11 Önskedrömmen Lek med företagsord Gruppen Idén Projektplan Genomförande

3 Välkommen till Drömprojektet Drömprojektet är ett verktyg där elever i grupp får driva ett litet företag från idé till genomförande. Drömprojektet är uppbyggt i sex delar; önskedrömmen, gruppen, idén, projektplan, genomförande, måluppfyllelse. När man använder materialet låter man eleverna arbeta i grupp i projekt, för att efterlikna det verkliga arbetslivet. Det här verktyget övar eleverna i kreativitet, medarbetarskap, social kompetens, kunskap om företagande, kunskap i marknadsföring samt tränar förmågan att se möjligheter för att uppnå egna mål. Drömprojektet passar främst till att arbeta med i skolår 4-6, men man kan även inspireras till att använda delar av materialet till både yngre och äldre elever. Det handlar om att ta tillvara elevernas egna idéer och deras drivkraft, att våga gå från ord till handling. Det gör att eleverna stärks i sin tro på sig själva. Varför inte göra ett drömprojekt av Luciafirande, öppet hus, skolmusikalen eller likande aktiviteter! Det handlar om att se möjligheter att göra lärande av de tillfällen som ges, både i skolan och på fritidshemmet. Genom att använda Drömprojektet kan man uppnå delar av det centrala innehållet i LGR 11 bland annat i samhällskunskap, bild, matematik och svenska. Låt eleverna vara delaktiga hela vägen, från att identifiera vilka mål de anser kan uppfyllas med deras drömprojekt till att sätta upp kriterier för bedömning i arbetets olika faser. Drömprojektet ger möjlighet att beröra olika delar av det centrala innehållet. Här följer några förslag:

4 Centrala innehållet - LGR 11 Svenska i årskurs 4-6 Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter och ord, bild och ljud samspelar. Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Matematik i årskurs 4-6 Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer. Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar. Tolkning av data i tabell och diagram. Matematisk formulering av frågeställning utifrån vardagliga situationer. Bild i årskurs 4-6 Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap. Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap. Samhällskunskap i årskurs 4-6 Privatekonomi och relationen mellan arbete, inkomst och konsumtion. Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur. Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte i olika medier med ett källkritiskt förhållningssätt. Engelska i årskurs 4-6 Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar i sammanhängande tal och skrift. Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, händelser och aktiviteter.

5 Drömprojektet Under detta kapitel ska klassen tillsammans arbeta fram olika idéer om något de vill göra tillsammans. Det är viktigt att ha en gemensam dröm eller vision som mål, för att eleverna ska hitta sin inre drivkraft och vilja att arbeta mot målet. I elevhäftet på sida 2 finns en övning som lyfter fram allas drömmar om något de önskar att göra. En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Skolan ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. (LGR11, s.9) Vi på FramtidsFrön har nio nyckelord som vi anser är viktiga ingredienser i entreprenörskap i skolan. Dessa ord baserar vi på våra erfarenheter samt forskning som har bedrivis runt om i landet på bland annat Umeå universitet och Linnéuniversitet i Växsjö. I de orangea cirklarna i lärarhandledningen uppmärkarsammar vi vilka av nyckelorden som främjar entreprenörskap i respektive steg. Dessa ord är: - Verklighetsbaserat - Involvera omvärlden - Ämnesövergripande - Motverka facitkultur (öppna frågor och svar - Medarbetarskap (se varandra som resurser) - Företagande (kunskskap om) - Roligt och motiverande - Visa upp

6 Spara några bra alternativ som eleverna har kommit fram till för att senare arbeta vidare med dem under avsnittet projektplan. Centrala innehållet Som pedagog är det bra att veta vilka delar av det centrala innehållet som du får med i arbetet i respektive ämne. Låt eleverna vara delaktiga i processen så att de blir medvetna om vilka ämnen och vilket innehåll som kommer att beröras och som utgör underlag för bedömning. Se under rubriken Måluppfyllelse i slutet av lärarhandledningen. Nyckelord: Testa idéer- Risktagande Medarbetarskap Motverkar facitkultur Roligt -motiverande Anteckningar: Med den här övningen lär sig eleverna olika begrepp som används ute i arbetslivet, både som anställd och som företagare. Inled med att tillsammans med eleverna gå igenom orden på mittenuppslaget i elevhäftet, för att se vad de har för erfarenhet och kunskap om begreppen. Låt sedan eleverna spela memory för att på ett lekfullt och roligt sätt befästa dessa begrepp. Denna övning ger eleverna en bra grund eftersom begreppen återkommer under arbetet med Drömprojektet. Tips! Översätt orden till engelska för att integrera Drömprojektet.Låt eleverna skriva meningar med begrepp och gör charader/ sketcher för att befästa orden. Leta efter orden i tidningar, komplettera med bilder, klistra upp och gör som ett collage för att synliggöra begreppen och befästa dem ytterligare.

7 Anteckningar: Nyckelord: Företagande Ämnseövergripande Verklighetsbaserat Gruppen Under detta kapitel är det viktigt att synliggöra olika förmågor som behövs när man arbetar i grupp kring ett projekt. På sidan 4-6 finns en övning som på ett roligt sätt lyfter fram vad respektive elev är bra på. Passa på att diskutera i helklass om olika förmågor och vinsten av att komplettera och uppskatta varandra i en grupp. För att alla ska känna sig delaktiga är gruppens storlek av betydelse. På sidan 7 i elevhäftet kan man fundera över hur gruppen sätts samman, om den ska vara stor eller liten. Man kan använda sig av symbolerna från föregående övning som underlag till gruppindelning. Det är viktigt att göra eleverna medvetna om varför gruppsammansättningen ser ut som den gör. På så sätt kan de bli medvetena om vilka roller de är bra på och vilka roller de behöver utveckla. På sidan 7-10 i elevhäftet finns olika övningar där eleverna själva får fundera över hur gruppen ska göra alla delaktiga.

8 Tips! För att varje enskild gruppmedlem ska känna att den är delaktig och förstår gruppens arbete kan man använda sig av Trafikljus. Med det menas att man har alltid en grön och röd mugg eller lapp framme när gruppen arbetar tillsammans. När någon i gruppen inte hänger med eller känner sig åsidosatt kan han eller hon ställa fram den röda muggen. Då är det gruppens ansvar att göra alla delaktiga igen. När den gröna muggen står framme vet alla i gruppen vad de ska arbeta vidare med. Det här är också ett hjälpmedel för dig som pedagog att se hur de olika gruppernas arbeten fortskrider. Ta fram olika kriterier för hur man kan dela in i grupp. Låt eleverna fundera över hur de tänker för att få en grupp att arbeta och ha roligt tillsammans. Gruppen kan skriva ett gruppkontrakt. Forskning visar att ett väl använt grupparbete kan på ett gynnsamt sätt bidra till att eleverna tillägnar sig ämneskunskaper. Eleverna kan diskutera och få förklara, lära av varandra och på så sätt nå längre än vid individuellt arbete. (Forslund - Frykedal 2011, LiU)

9 Idén I det här avsnittet arbetar grupperna med att ta fram olika ideér. De väljer ut den bästa och hittar på ett namn på drömprojektet samt en logotyp till idén. Komma på en bra idé På sidan 10 i elevhäftet finns slumpordsleken. Det är ett roligt och innovativt sätt att få öva på att vara klurig i sin vardag. Eleverna sitter i sina grupper. På mittenuppslaget i elevhäftet finns det kort med bilder och ord på som eleverna ska använda. Eleverna drar två slumpmässigt och ska utifrån dessa komma på en rolig affärsidé. Om gruppen skulle fastna och inte komma på något, låt dem då dra ett nytt kort. Tänk på att klargöra för eleverna att idén kan lika gärna vara en tjänst de ska utföra som en vara. Låt dem samla på sig många idéer innan de börjar sortera och värdera bland sina idéer. Välj ut er bästa idé På sidan 13 i elevhäftet finns övningen välj ut er bästa idé. Där ska eleverna utse en drömprojektsdé som de gemensamt vill arbeta vidare med. Hitta på ett namn på Drömprojektet När eleverna har utsett sin idé ska de hitta på ett projektnamn. Gå igenom kända företagsnamn och namnets koppling till vad företaget gör och varför de valt sitt namn. Några tydliga exempel är: Falks Arbetar med hemlarm och övervakning. Falken kan associeras till att den ser allt och är skarpögd. Burger King Hamburgerrestaurang. Namnet kan man associera till att de serverar kungen av hamburgare. Stadium - Försäljning av sportartiklar. Namnet kan associeras till en sportarena.

10 Låt eleverna komma på fler exempel. Nu ska eleverna själva fundera över vad de vill säga med sitt projektnamn, se övning s. 14 i elevhäftet. Gör en logotyp När man har utsett sin idé samt projektnamn ska eleverna hitta på en logotyp. På sidan 15 finns en inspirationsövning. Övningen på sidan 16 i elevhäftet leder fram till elevernas egna logotyp. Nyckelord: Risktagande - testa idéer Involvera omvärlden Motverka facitkultur Roligt - motiverande Verklighetsbaserat Visa upp Gå igenom kända företagslogotyper och vad de vill förmedla. Prata även om hur l ogotyperna är utformade, färg, läsbarhet och typsnitt. Färg förmedlar ofta en känsla, exempelvis CocaColas logga är röd och vit. Låt eleverna fundera över vad den skulle förmedla om den var grön och vit? Skulle känslan förändras? (Grön miljö) Några tydliga exempel är: 7-Eleven Företagets servicebutiker har öppet mellan sju och elva. Lekia Leksakföretag vars logga associerar till lek. Loggan har klara färger och hög läsbarhet och är lätt för barn att känna igen. Låt eleverna komma på fler exempel. Be dem ta med tidningar hemifrån. Låt dem sedan klippa ut olika logotyper och därefter kategorisera logotyperna efter verksamhet. Kan de se något mönster? Kategorisera efter färg.

11 Tips! Lägg till egna ord och bilder i slumpordsleken. Om eleverna ska arbeta kring ett tema exempelvis öppet hus, göra om skolgården eller Luciafirande kan orden lätt anpassas till motsvarande tema. På samma sätt kan man tänka om skolan har tillgång till mycket tyg, träbitar, papper eller annat som ni vill ska komma till användning. Ett sätt att utse den bästa idén/ projektnamn/ logotyp är att alla elever i gruppen får exempelvis 5 poäng att fördela mellan alla idéer. Därefter plockar man fram de tre förslag som har fått flest poäng. Sedan gör man om processen tills ett förslag kvarstår som alla i gruppen vill arbeta vidare med. Spara och synliggör alla idéer/namn/logotyper på exempelvis föräldramöten eller på skolans anslagstavla för att synliggöra elevernas kreativitet. Gå gärna på namnjakt i omgivningen och få inspiration till både företagsnamn och logotyp. Anteckningar:

12 Projektplan I det här avsnittet arbetar grupperna med att ta fram en projektplan. I avsnittet finns flera övningar i elevhäftet som hjälper eleverna framåt i arbetet, exempelvis på sidan Räkna ut ett pris Det är viktigt att eleverna förstår att ett pris på en vara eller tjänst bygger på olika kostnader som man har. Övningen på sidan 17 i elevhäftet ger eleverna förståelse för detta. Lyft gärna olika begrepp som rimlighet, konkurrens och efterfrågan så att de sätts i ett sammanhang. Formulera ett gemensamt mål Nu är det dags att gruppen bestämmer vilket gemensamt mål de har med sitt Drömprojekt. Be eleverna plocka fram sina önskedrömmar och låt dem utgöra grunden för det gemensamma målet. På sidan 18 i elevhäftetfår eleverna också fundera kring hur de ska göra för att nå målet. Gör en budget Övningen på sidan 19 i elevhäftet är ett stöd för hur eleverna kan tänka när de ska göra projektets budget. Här är det viktigt att klargöra för eleverna varför varje företag behöver en budget, till löner, till lokaler, till utveckling osv.

13 Tips! Låt eleverna intervjua ett företag om vad som ingår i deras budget. Man kan också koppla det till privatekonomi, genom att eleverna intervjuar sina föräldrar om vad familjens budget (pengar) ska räcka till. Eleverna kan även arbeta med sin egen budget, vad deras månadspeng/veckopeng ska räcka till. Anteckningar:

14 Genomförande I det här avsnittet behandlas själva genomförandet av företagsidén, på sidorna i elevhäftet finns stödjande övningar till detta. Inköp Låt eleverna utnyttja de resurser och nätverk som finns. Tanken är inte att eleverna ska satsa en massa pengar utan med sin egen arbetsinsats driva sitt projet. Kanske finns det ett företag som kan sponsra med material, eller låt eleverna samla in pantburkar för att få ett startkapital om det behövs. Kanske finns det material som behövs redan på skolan så att eleverna kan betala när de tjänat in sina första pengar. Det bästa är förstås om det går att driva sitt projekt med eget driv och klurighet. På sidan 23 i elevhäftet finns en tabell där eleverna kan bokföra sina inköp. Bestäm hur tillverkningen ska gå till Eleverna behöver fundera över hur tillverkningen av varan eller utförandet av tjänsten ska gå till. Vad behövs? Var kan de vara? Hur lång tid tar det att tillverka varan eller utföra tjänsten? Övningar finns som underlag till detta på sidan 21 och sidan 22 i elevhäftet. Om eleverna ska tillverka en vara i ett större antal och samtidigt hålla samma kvalité kan det vara till stor hjälp att besöka ett företag som har serietillverkning. Om idén är att utföra en tjänst kan eleverna vara hjälpta av att besöka ett företags hemsida som utför liknade tjänster eller be att få komma på ett studiebesök. Vem ska ni sälja till Eleverna måste fundera på vilka som är deras framtida kunder och hur de ska göra för att träffa dem. Underlag finns på sidan i elevhäftet. Eleverna får möjlighet att öva sin sociala kompetens och mod i mötet med sina kunder. Därför kan det vara bra att öva på varandra eller på sina föräldrar i förväg hur man ska uttrycka sig på ett artigt och säljande sätt. Eleverna kan tillsammans skriva ner några stödfraser som de kan öva in och använda i säljsituationen.

15 Resultat För att eleverna ska få kunskap om hur en redovisning i ett företag går till måste de noggrant bokföra sin försäljning genom att ge varje kund ett kvitto och sedan bokföra en kopia. Underlag till kvitto finns på sidan 24 i elevhäftet. En tabell för att bokföra de sålda varorna/ tjänsterna finns på sidan 25 i elevhäftet. När all försäljning är klar ska eleverna räkna ut vinsten. På sidan 26 i elevhäftet finns en formel för hur eleverna ska räkna ut sitt resultat. Total försäljning - totala inköp/ kostnader =resultat/ vinst. Låt eleverna utvärdera resultatet, är de nöjda, skulle vinsten kunnat bli större, hur skulle de kunna påverka resultatet. Underlag för diskussion finns på sidan 26 i elevhäftet. Tips! Intervjua gärna ett lokalt företag om hur de använder sin vinst. Låt eleverna gör en marknadsundersökning genom att intervjua några grannar, sina föräldrar eller några i centrum om de skulle vara intresserade att köpa deras vara/tjänst. Vad skulle de i så fall vara beredda att betala för den? Sedan kan eleverna sätta samman resultatet från de olika intervjuerna på en matematiklektion och göra statistik över svaren. Försäljare Finns det en försäljare bland föräldrarna? Kanske kan den i så fall komma till klassen och prata om hur man ska vara som försäljare och vad som är viktigt att tänka på. Anteckningar:

16 För att eleverna ska få en verklighetsförankring och att arbetet ska kännas meningsfullt är det viktigt att återkoppla till det mål som de satt upp i sin projektplan. Låt eleverna diskutera hur de tycker att de har uppfyllt sitt mål och klarat sin budget. Underlag finns på sidan i elevhäftet. Vid det tillfälle som eleverna genomför sin önskedröm är det bra att prata om hur drömmen blev möjlig och att dokumentera tillfället med bild och ord. LGR 11 När du som pedagog arbetar med Drömprojektet får du fundera över vilka mål i det centrala innehållet som eleverna kan arbeta mot. Låt eleverna vara delaktiga i identifieringen av dessa mål samt vilka kriterier som ska utgöra underlag för bedömning. Då blir det enklare att ge feedback utifrån de gemensamma kriterier som tagits fram tillsammans med eleverna. Eleverna blir på så sätt delaktiga och medvetna om vad som utgör underlag för bedömning av deras arbete både individuellt och i grupp. På nästa sida har vi givit förslag på vad i det centrala innehållet som man skulle kunna beröra när man arbetar generellt med verktyget Drömprojektet, men beroende på hur arbetet utvecklas så kan du säkert identifiera fler mål. Det är viktigt att följa upp arbetet med Drömprojektet. För att veta hur eleverna upplever arbetet och hur och vad de tar till sig för kunskaper är det av stor vikt att du tillsammans med eleverna utvärdera arbetet. Utvärdera både individuellt och i grupp under tiden eleverna arbetar i sina grupper med Frö-Retaget men även efter att arbetet är avklarat. Det handlar om att de ska bli medvetna om både hur de lär, deras delaktighet och deras styrkor. Om de fokuserar på sina och gruppens styrkor, växer de i sin självkänsla. Genom att de har fokus på sina starka sidor kan de lättare utveckla de sidor de behöver arbeta mer med.

17 Utvärdering vid uppstart När eleverna har arbetat några tillfällen är det bra att stämma av deras upplevelser både kring känslan av att arbeta med Drömprojektet men även hur de upplever sin roll i gruppens arbete. Ett förslag till utvärdering: Gör en ring runt tre ord som du tycker stämmer överens mest med hur du tycker att de första arbetspassen med Drömprojektet och din grupp har varit. Bra Dålig Roliga Spännande Intressanta Svåra Lätta Kluriga Långtråkiga Röriga Bråkiga Kanonbra Jobbiga Vanliga För korta För långa

18 Måluppfyllelse Skriv och berätta om hur du tycker att det går med Drömprojektet och arbetet i gruppen Hur har du hjälpt till i gruppens arbete? Känner du att du har fått vara med och vara delaktig och bestämma om gemensamma beslut? Vilka är dina styrkor i gruppen? Vilka är gruppens styrkor?

19 Vad är du mest stolt över i er grupp när det gäller ert Drömprojekt? - - Finns det något som du skulle vilja ändra på i gruppens arbete med Drömprprojektet? Litteratur Forslund Frykedal, Karin (2011). Att skapa fungerande arbetsgrupper. LiU Hammar Chiriac, Eva & Hempel Anders (2008)(red.) Handbok för grupparbete. Att skapa fungerande grupparbeten i undervisningen. Lund: Studentlitteratur. Lundahl, Christian (2011). Bedömning för lärande. Nordstedts Läroplan för grundskolan, föreskoleklassen och fritidshemmet 2011(2011). Stockholm: Skolverket.

MAKE A DIFFERENCE - LÄRARHANDLEDNING SKOLA- OMVÄRLD SAMVERKAN. Om Make a difference. Hur går det till att jobba med Make a difference?

MAKE A DIFFERENCE - LÄRARHANDLEDNING SKOLA- OMVÄRLD SAMVERKAN. Om Make a difference. Hur går det till att jobba med Make a difference? SKOLA- OMVÄRLD MAKE A DIFFERENCE - LÄRARHANDLEDNING SAMVERKAN Om Make a difference Make a difference är ett läromedel där elever kan lösa olika uppdrag åt företag och organisationer. Alla uppdrag är verklighetsbaserade

Läs mer

Innehållsförteckning. 19 styrdokument Generella tips för alla uppdrag 20

Innehållsförteckning. 19 styrdokument Generella tips för alla uppdrag 20 LÄRARHANDLEDNING Innehållsförteckning Om Make a difference 3 Att tänka på innan du börjar 4 Välj uppdrag 6 Tips välj uppdrag 7 Anmäl er! 8 Tips anmäl er! 9 Lös uppdraget! 10 Visa upp 11 Tips visa upp 12

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap

Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap Att arbeta ämnesintegrerat med entreprenörskap Det här är vi! Pernilla Holmgren Yvonne Eriksson Anpassningsbara läromedel Grundskola Gymnasium Särskola Förberedelseklass SFI Grundvux Efter gymnasiet Gymnasiet

Läs mer

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Övergripande mål och riktlinjer: Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola - kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande,

Läs mer

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att:

Förankring i läroplanen. Innehåll. I arbetsområdet kommer eleven att ges förutsättningar att utveckla förmågan att: Studieteknik för faktatexter 5 LGR11 Hi Re SvA Sv Ke Planering och bedömning i svenska/sva för ett tema om studieteknik för faktatexter i samarbete med SO- och NO-ämnet. Förankring i läroplanen I arbetsområdet

Läs mer

Får jag använda bilden? Lektionen handlar om upphovsrätt för bilder. Får jag använda bilden? Lektionsförfattare: Greger Ravik.

Får jag använda bilden? Lektionen handlar om upphovsrätt för bilder. Får jag använda bilden? Lektionsförfattare: Greger Ravik. Lektionen handlar om upphovsrätt för bilder. Lektionsförfattare: Greger Ravik Till läraren 1. Var hittar du bilder? 2. Hitta den bästa bilden 3. Visa era bilder för varandra 4. Välj den bild du vill ha

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild Förslag på ämne Ämnesövergripande; SO, Svenska, Bild Årskurs 3-9 Omfattning, tidsåtgång 2-3 lektioner Namn på övningen Ämnen = Yrken; Yrkesträd Övningen planerad av Jenny Norberg Randowo Koppling till

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Plan för matematikutvecklingen

Plan för matematikutvecklingen Plan för matematikutvecklingen i förskola, förskoleklass och skola i Ale kommun Det faktiska matematiska syns i alltsammans. Anne-Marie Körling 2010-10-20 1 Innehåll Allmän del Inledning Vad är det att

Läs mer

Studiedag. tisdag 7/1

Studiedag. tisdag 7/1 Studiedag tisdag 7/1 Schema em Lite matnyttigt - Peter (13.00-13.45) Workshops (14.00-16.00) Activboard - Kerstin Björkegren QR - Julia Blogg i WP - Peter ClaroRead, StavaRex - Christina, Maggan Sätt upp

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.

Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler. Centralt innehåll 4-6 DIGITALISERING Idrott och hälsa Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler. Matematik

Läs mer

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: Samhällskunskap Målet med undervisningen är ett eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar, analysera och kritiskt

Läs mer

Plan för studie- och yrkesvägledning

Plan för studie- och yrkesvägledning 160113 Plan för studie- och yrkesvägledning Inledning Under läsåret 2015 har Långbrodalsskolan arbetat fram en lokal arbetsplan för studie- och yrkesvägledning. Den ska syfta till att eleverna på Långbrodalsskolan

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. Provlektion: Utanförskap Följande provlektion är ett utdrag

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

Betygsskalan och betygen B och D

Betygsskalan och betygen B och D Betygsskalan och betygen B och D Betygsstegen B och D grundar sig på vad som står under och över i kunskapskraven för betygen E, C och A. Betygen B och D speglar en kunskapsprogression där eleven har påvisbara

Läs mer

Mininypon Turbo och kojan

Mininypon Turbo och kojan SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Turbo och hans bästa vänner tycker om att vara i skogen och klättra. Nu har de bestämt sig för att bygga en koja. Turbos granne har brädor som de kan använda

Läs mer

Tjejen på skolgården. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Tjejen på skolgården. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Jag brukar gå till skolgården för att spela basket. Jag går dit när eleverna har lektion, då blir jag inte störd. Men vem är tjejen som kommer ut på planen och

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ville och hans kompisar är i skaparverkstaden, redo för att skapa. När Jill kommer in med inspiration i form av en modell av Mars så förflyttas de snabbt bakåt

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Minifakta om kattungar

Minifakta om kattungar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om katter och speciellt om kattungar. Visste du till exempel att en kattunge varken kan se eller höra när den föds och att den bara sover

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Välkommen till Arnljotskolans Fritidshem

Välkommen till Arnljotskolans Fritidshem Välkommen till Arnljotskolans Fritidshem Välkommen till Arnljotskolans fritidshem På Arnljotskolans fritidshem går det ca 220 elever från förskoleklass upp till årskurs två. Det finns tre avdelningar på

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan 3.7 Modersmål Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska och

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa ska gå på bio. Erik blir nyfiken på den nya filmen som handlar om vampyrer, men man måste vara 15 år för att få se den. Erik och pappa ska se

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ VCc ^j^\ Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ Specialpedagogiska skolmyndigheten Definition Tvåspråkighet: Funktionell tvåspråkighet innebär att kunna använda båda språken för att kommunicera med omvärlden,

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren

Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren Första gången jag kom i kontakt med termen entreprenörskap och Ung företagsamhet var när jag läste till lärare på Malmö högskola.

Läs mer

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv Media Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv När vi jobbar med media kommer du att få lära dig om reklamens syfte och påverkan. Du får lära dig hur en tidning är uppbyggd samt hur hur de olika delarna, som tex

Läs mer

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Läroplan Här nedanför finns exempel på delar av LGR 11 vilka kopplar till projektet Spindeljakten. Tanken är att projektet skall kunna lyftas in i undervisningen istället för att vara ytterligare arbetsmoment

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Pass 3 Bygga ett samhälle

Pass 3 Bygga ett samhälle Kursplaner åk 1 3 Pass 1 Vad är ett samhälle? Samhällskunskap Att leva i närområdet Centrala samhälls funktioner, till exempel sjukvård, räddningstjänst och skola. Yrken och verksamheter i närområdet.

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Lokal arbetsplan. Prästbols fritidshem. Läsåret

Lokal arbetsplan. Prästbols fritidshem. Läsåret Lokal arbetsplan Prästbols fritidshem Läsåret 2017 2018 Kvalitet i fritidshem, Skolinspektionen 2010 Mål Fritidshemmet ska - utveckla goda kamratrelationer i barngruppen och ge eleverna en god omsorg som

Läs mer

BERÄTTA OM ETT YRKE. LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi

BERÄTTA OM ETT YRKE. LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi BERÄTTA OM ETT YRKE LEKTION FÖR ÅRSKURS 7-9 ÄMNEN: Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi BERÄTTA OM ETT YRKE MÅLGRUPP Årskurs 7-9 ÄMNEN Samhällskunskap, Svenska, Bild, Geografi VAD SKA VI GÖRA IDAG?

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Kursplaner och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk Reviderad 2016 Kommunal vuxenutbildning på

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLEKLASSEN

INFORMATION OM FÖRSKOLEKLASSEN INFORMATION OM FÖRSKOLEKLASSEN På Ekebyhovskolan har vi förskoleklassverksamhet varje dag. Vi startar dagen 8.15 med samling och avslutar skoldagen ca 13.00, därefter är det fritidstid. Vi arbetar efter

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola:

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Hej! Vad roligt att just du ska få gå på Ung Företagsamhets mässa för unga företagare! Det kommer att bli en dag fylld av upplevelser och kreativitet! I

Läs mer

Kursplanen i ämnet matematik

Kursplanen i ämnet matematik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet matematik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=?

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Hanna Melin Nilstein Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Lpp (Lokal pedagogisk plan) för verklighetsbaserad och praktisk matematik Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Jag har limmat fast gitarren på bakgrunden genom att jag först limmat små bitar av tjock papp/frigolit för att få ett djup i bilden.

Jag har limmat fast gitarren på bakgrunden genom att jag först limmat små bitar av tjock papp/frigolit för att få ett djup i bilden. Picassos gitarr Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund - Bild, Årskurs 1-3 Syfte Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där design

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Förskolan Skogsgläntan

Förskolan Skogsgläntan Verksamhetsplan Ht 2017 Vt 2018 Förskolan Skogsgläntan 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Försättssida sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Verksamheten sid 3 Vision sid 4 Pedagogisk idé sid 5 Projektarbete sid 6 Målområden

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. 1 Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

: Ni har sett filmen Fröken Omöjlig tillsammans i klassen och gått igenom FilmCentrums filmhandledning.

: Ni har sett filmen Fröken Omöjlig tillsammans i klassen och gått igenom FilmCentrums filmhandledning. Skapa en text och kombinera den med en bild. Lära känna olika text-sammanhang (självbiografi och debattartikel) och dess typiska stildrag. Förstå hur bild och text samspelar. : Ni har sett filmen Fröken

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle ska åka till sin farmor. Han ska ta tåget alldeles själv, men farmor ska möta honom på stationen. Efter en stund på tåget blir han kissnödig,

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om e-sport. Vi får bland annat lära oss om några olika sorters spel som är populära. Inom e-sport används främst engelska begrepp eller

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Lokal arbetsplan Lekåret

Lokal arbetsplan Lekåret Lokal arbetsplan Lekåret 2012-2013 Södra Haga förskola Förskolan för glädje, lek och lärande Nora kommun Postadress E-postadress Telefon Telefax Bankgiro Organisationsnr Nora kommun skola@nora.se Bildningsförvaltningen

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Förankring Lgr11. Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2013

Förankring Lgr11. Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2013 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna kommer att ha goda möjligheter att utveckla förmågorna

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer