let us inspire YOU to get a good leadership

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "let us inspire YOU to get a good leadership"

Transkript

1 KATALOG let us inspire YOU to get a good leadership

2 KATALOG Att stå på en komocka Varför gör vi våra utbildningar och föreläsningar? Vi som jobbar med det här är nyfikna personer, Mike t ex målade som barn solar i regnbågens alla färger och experimenterade med hur länge han kunde stå på en komocka innan han sjönk igenom och blev kladdig om fötterna. Vi kräver inte att du skall stå på en komocka bara att du skall reflektera över nya perspektiv med stor nyfikenhet. Vi har fortsatt att använda komocketricket för att se vad som erbjuds under ytan, vi vågar testa och vi utmanar dig att testa. En komocka används numera till mer än bara gödningsmedel, den torkas och används till bränsle och för att producera biogas, det görs till och med handkräm av den och på vissa ställen i världen används den som lera till tegel. Det gäller bara att tänka Tvärtom, Både och & Lite till!

3 KATALOG Innehållsförteckning UTBILDNINGAR I LEDARSKAP...7 Leadership Classic...8 Leadership Premium...9 Leadership Master...10 Retoriskt ledarskap...11 Kommunikativt ledarskap...12 Hjälp! Jag är med personal!...13 Effektiv kommunikation...14 Komflikthantering på arbetsplatsen...15 Grön arbetsplats...16 Bemötande i arbetslivet...17 Retorik...18 Presentationsteknik...19 Mediaträning...20 Personlighetstest...21 Karriärrådgivning...22 Mentorskap-Coachning -Vägledning...23 Coachande samtal...24 FÖRELÄSNINGAR...25 Arbetsglädje...26 Effektiv Kommunikation...26 Bemötande...26 Humor i arbetsmiljö...27 Kreativitet...27 Hjälp! Jag är med personal!...28 Psykologiska kontrakt...30 Konsten att fatta nya beslut...31 Mångfald...32 Konsten att veta VEM man är?...33 Mänskligt beteende färger...34 Medarbetarundersökningar...35

4 KATALOG ! 4 BLI EN BRA CHEF OCH LEDARE! Du som chef har stort ansvar både för hur företaget levererar och hur människorna, medarbetarna, mår. Därför skall du satsa extra mycket på att se över dina ledartalanger och odla dem så att du lyckas bra med din uppgift på jobbet. Vi på MF Företagsutveckling är alltid uppdaterade inom ledarskap och medarbetarskap för att du ska få det senaste i forskning och vetande. Vi finns för dig och vår mission är att du och ditt företag skall lyckas i konsten att få era medarbetare motiverade och effektiva. Vi vill att just ditt företag skall bli framgångsrikt. Vårt mål är att era medarbetare skall vissla på vägen till jobbet, de skall trivas hos er och göra sitt allra bästa. Därför hälsar vi er alla hjärtligt välkomna till våra föreläsningar, seminarier och utbildningar, för här får du gedigna redskap, processer och metoder som tar dig vidare i din roll på arbetet. Du kommer få en personlig utveckling som bidrar till både ditt arbetsliv och privatliv. Vi erbjuder personlig coachning och psykologiska tester om du vill komma djupare och vidare i din egna utveckling. Testerna utförs av certifierad personal och du får noggrann återkoppling. Vi har erfarenheter och kompetenser från högskolor, universitet och privata utbildningar inom retorik, psykologi, ledarskap, coachning, organisation, gruppsykologi, svåra samtal samt media och kommunikation. Du får alltid i våra ledarskapsutbildningar våra egna böcker som vi själva skrivit vilket gör att vi vet vad som står och vad vi talar om. Vi vill hjälpa dig, så vad behöver du? Välkommen att ta en titt i katalogen och hör gärna av dig med frågor eller en bokning, vi hjälper dig med rätt nivå för dig och ditt team. Välkommen till oss! Mike Florette,VD let us inspire YOU to get a good leadership

5 KATALOG ! 5 BOKNING Alla föreläsningar, utbildningar och kurser hålls angivna datum hos oss på Malmvägen alternativt i lokaler i Stockholm men ni kan även beställa dem exklusivt för er, då kommer vi till era lokaler. Egen litteratur ingår i utbildningarna. Boka den kurs, utbildning eller föreläsning du önskar genom att sätta in betalningen på plusgirokonto och skriv vilken utbildning du skall gå samt ditt namn, adress, företag och telefonnummer. Skriv alltid din mailadress! Först till kvarn gäller. Är du sent ute kan du alltid ringa för att höra efter om platstillgången. Ingen återbetalning eller ombokning är tillåten men du kan alltid överlåta din plats till någon annan. Lunch och fika ingår i våra utbildningar (ej föreläsningar) men anmäl alltid allergier eller andra önskemål till oss minst en vecka innan. Diplom erhåller du på utbildningarna. Välkommen önskar MF Företagsutveckling!

6 KATALOG ! 6 PRESS Sveriges hetaste talare Tidningen Chef Nov 2012 Bilaga Dagens Industri 2011 Vattenfall Magazine 2012

7 KATALOG ! 7 UTBILDNINGAR I LEDARSKAP CLASSIC Inspiration och förståelse för chefs- och ledarrollen. Ökad reflektion över egna styrkor och utvecklingsområden som ledare. PREMIUM Team och ledarrollen. Reflektion över teamstyrkor. Gruppsykologi, gruppretorik och psykologiska kontrakt. Utbyte med kollegor i liknande situation. MASTER Inspiration och förståelse för den coachande ledarrollen. Kunskap om coachnings- metodik, förändringsprocesser samt retorik. Utbyte med kollegor i liknande situation.

8 Leadership Classic Kursdatum jan 2013 KATALOG ! 8 2 dagar Max 14 deltagare/ klass. Pris:11.900:- exkl moms Innehåll: Ny i rollen Dina egenskapers värde Ditt privata jag vs arbetsrollen Personalhantering- hjälp jag är med personal Samtalskonstruktion och kommunikation Hantera konflikter- lite oväder i hjärnan Retorik, presentation och mötesteknik Rekrytering Ge och ta feedback Syfte: Inspiration och att få förståelse för chefs- och ledarrollen, ökad reflektion över egna styrkor och utvecklingsområden samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap i chefs- och ledarskapsrollen, ökad förståelse och kunskap om egna styrkor och utvecklingsområden. Utbyte med kollegor i liknande situation. Alltid teori, praktiska övningar, diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Psykologiska tester och personlighetstester kan beställas i samband med kursen till ett förmånligt pris för egen djupare förståelse av dina egenskaper och styrkor samt utvecklingsområden. Pris i samband med kursbokning 5900:- exkl moms (ordinarie pris är :- exkl moms) Lunch, fika och egen litteratur ingår. Vid specialkost ring oss. Utbildningen hålls på Malmgatan 1 i Stockholm alternativt i era lokaler för ert företag. Bokningen är bindande och anmälan sker genom inbetalning av hela beloppet på konto PG: Bokningsbekräftelse fås via mail.

9 Leadership Premium Kursdatum feb 2013 KATALOG ! 9 2 dagar Max 14 deltagare/ klass. Pris:11.900:- exkl moms Innehåll: Team vs grupp Gruppsykologi Teamroller- förstå sin roll Teamhantering för ledare Gruppsamtal och kommunikation Hantera konflikter i grupp Gruppretorik och samarbete Psykologiska kontrakt Hållbara team och hållbara mål Ge feedback i grupp Syfte: Inspiration och att få förståelse för team och ledarrollen, ökad reflektion över teamstyrkor och utvecklingsområden samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap i team- och ledarskapsrollen, ökad förståelse och kunskap om teamstyrkor och utvecklingsområden. Utbyte med kollegor i liknande situation. Alltid teori, praktiska övningar, diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Psykologiska tester och personlighetstester kan beställas i samband med kursen till ett förmånligt pris för egen djupare förståelse av dina egenskaper och styrkor samt utvecklingsområden. Pris i samband med kursbokning 5900:- exkl moms (ordinarie pris är :- exkl moms) Lunch, fika och egen litteratur ingår. Vid specialkost ring oss. Utbildningen hålls på Malmgatan 1 i Stockholm alternativt i era lokaler för ert företag. Bokningen är bindande och anmälan sker genom inbetalning av hela beloppet på konto PG: Bokningsbekräftelse fås via mail.

10 Leadership Master 2 dagar Max 14 deltagare/ klass. Pris:15.900:- exkl moms Innehåll: Förebild och bygga tillit Inlärningsstilar och förhållningssätt Coachmetodik- coachningscykeln Coacha i förändringsprocesser Värderingar och attityd Retorik och kommunikation Hållbara mål i hållbara organisationer Reflektionscykeln Beröm och belöning Kursdatum mars 2013 KATALOG ! 10 Syfte: Inspiration och att få förståelse för coachning i ledarrollen, ökad reflektion över förändringsprocesser och utvecklingsområden samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap i coachande ledarskap. Förståelse och kunskap om coachningens styrkor, om tillit och att vara en förebild. Utbyte med kollegor i liknande situation. Alltid teori, praktiska övningar, diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Psykologiska tester och personlighetstester kan beställas i samband med kursen till ett förmånligt pris för egen djupare förståelse av dina egenskaper och styrkor samt utvecklingsområden. Pris i samband med kursbokning 5900:- exkl moms (ordinarie pris är :- exkl moms) Lunch, fika och egen litteratur ingår. Vid specialkost ring oss. Utbildningen hålls på Malmgatan 1 i Stockholm alternativt i era lokaler för ert företag. Bokningen är bindande och anmälan sker genom inbetalning av hela beloppet på konto PG: Bokningsbekräftelse fås via mail.

11 KATALOG ! 11 RETORISKT LEDARSKAP Är du en chef eller är du en ledare? I november 2008 står Barack Obama och håller sitt segertal i Chicago efter att ha vunnit över John McCain. Det är ett redan klassiskt tal med den svängande frasen; Yes we can som återkommande tema. I november 2012 stod presidenten igen och segertalar i Chicago, denna gång är temat: Framåt! Obama är en erkänt duktig talare, retoriker och ledare. Hans ledaregenskaper är dock större än bara hans förmåga att hålla vackra tal. Han utövar ett retoriskt ledarskap, med det menar vi att han använder sig av retoriska principer för att göra sitt jobb som USA s president. Han har en struktur som genomsyrar hela hans sätt att arbeta och den strukturen går att härleda till både klassisk och modern retorik. Innehåll: Hur du som ledare kan använda: Ethos Pathos Logos Hur du kan: Strukturera möten efter retoriska dispostionsprinciper. Använda retorisk planering för medarbetarsamtal. Öka din och medarbetarnas kreativitet med retorik. Analysera din egen insats med retoriska analysverktyg. En mängd olika exempel på lyckad användning av medvetna retoriska strategier. Ta chansen att lära dig ett roligt, inspirerande och effektivt sätt att leda! Boka genom att sätt in betalningen på plusgiro: Pris: kr + moms Kurslokal: Malmvägen 1- Stockholm Antal dagar: 2 Datum 2013: februari samt 6-7 maj

12 KATALOG ! 12 Kommunikativt ledarskap Kommunikation är basen för allt ledarskap och förmågan att kommunicera påverkar framgång och välmående i företag. Tillit och förtroende är grundbulten i den goda kommunikationen som ger det goda ledarskapet. När du kan samspela och skapa en dialog med dina medarbetare gällande beslutsprocesser, ansvar och arbetsglädje så formar du en relation som ni kan utgå ifrån för att stärka gruppen. Du behöver veta vilka förväntningar medarbetarna har på dig och företaget och enda sättet att få kunskap om det är genom att kommunicera och skapa tillit. Utan förtroende är det svårt att leda människor mot uppsatta mål. Det kommunikativa ledarskapet genererar närvaro, tydlighet och effektiv handlingskraft. Det inspirerar och motiverar dina medarbetare till autonomi och kreativitet. Kommunikation är en resurs när du ska implementera vision och värderingar och styra dina medarbetare mot ett gemensamt mål. Innehåll: Beteenderoller och kommunikationssätt Kommunikation, förtroende och tillit Förväntningar och kommunikationsansvar Konsten att fatta beslut Att ta emot och ge feedback Retorik ä ä Hönan och fjädern - hur budskap förs fram Professionella vs privata samtal Kommunikation vid konflikter Den här utbildningen hålls på förfrågan

13 KATALOG ! 13 HJÄLP! JAG ÄR MED PERSONAL! Att bli chef kan innebära möjligheter, makt eller kännas som Hjälp! Jag är med personal!. Med inspiration, tillit och motivation ska du få personalen att jobba effektivare och helst ska de vissla på vägen till jobbet. Samtidigt ska du hantera konflikter, hålla i svåra samtal och hantera sjukskrivningar, men det kräver att du kan bygga tillit, förtroende samt en medvetenhet om dina egna styrkor och hinder. Du är inte ensam ansvarig för gruppens resultat men däremot är gruppen är beroende av dina beslut, din expertis och dina resurser. Utbildningen tar upp spännande, intressanta och roliga ämnen om varför det är bra att en ledare inte märks men dåligt när ledaren inte syns. Innehåll: Psykologiska kontrakt JAGET och ROLLEN Samtal och kommunikation Konflikter - när det är lite oväder på jobbet Whistleblowing Feedback Samarbete Att vissla på väg till jobbet Syfte: Att få inspiration och få förståelse för yrkesrollen vs privata Jaget. Få ökad reflektion över psykologiska kontrakt med medarbetare och i ämnet whistleblowing. Kunskap i feedback och reflektion som en resurs och samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap i rollen, ökad förståelse och kunskap om egna styrkor och utvecklingsområden. Processer och metoder gällande personalhantering. Boka genom att sätt in betalningen på plusgiro: Pris: 9,990 kr + moms Kurslokal: Malmvägen 1- Stockholm Antal dagar: 2 Datum: januari, 7-8 februari samt 2-3 maj

14 KATALOG ! 14 Effektiv Kommunikation Professionell kommunikation skapar tydlighet, effektivitet och samarbete. Hör du vad andra säger egentligen och lyssnar de på dig? Kursen ger dig förståelse för vad du egentligen säger, och inte säger. Du utvecklar din kommunikation. Innehåll: Kommunikation, tillit och lärande Kommunikations och beteendestilar Kommunikation i Rollen vs Jaget Kommuikationsklimat Retorik och coachande frågor Lyssna eller höra Presentera ditt budskap effektivt. Kroppen, orden och rösten VAK metoden Privata och professionella samtal Feedback och reflektionscykeln Syfte: Inspiration och att få förståelse för effektiv kommunikation, ökad reflektion över kommunikationsprocesser samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap om kommunikation som medel, ökad förståelse och kunskap om dina styrkor och utvecklingsområden i ämnet. Utbyte med kollegor i liknande situation. Alltid teori, praktiska övningar, diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Psykologiska tester och personlighetstester kan beställas i samband med kursen till ett förmånligt pris för egen djupare förståelse av dina egenskaper och styrkor samt utvecklingsområden. Pris i samband med kursbokning 5900:- exkl moms (ordinarie pris är :- exkl moms) Boka genom att sätt in betalningen på plusgiro: Pris: 9900 kr + moms Kurslokal: Malmvägen 1- Stockholm Antal dagar: 2 Datum: april

15 KATALOG ! 15 Konflikthantering på arbetsplatsen 2 dagar Max 14 deltagare/ klass. Pris:14.900:- exkl moms Konflikter suger energi, tar tid och påverkar relationerna på våra arbetsplatser. Det handlar om behov som önskas tillfredsställas och som hindrar ledare, grupper och företag att effektivt nå sina mål. Vi kan välja att fokusera på problemen eller så hjälps vi åt att komma närmare en lösning. Många är rädda för konflikter och har nästan ingen träning i hur man gör utan kör hellre huvudet i sanden och hoppas på att det ska gå över. Det gör det inte men vi lär dig hur du kan komma vidare. Innehåll: Kommunikation och tillit Konflikter och beteendestilar Under ytan Retorik och coachande frågor Utveckla lyssnandet eller bara höra? Lösnings- eller problemfokus? Kroppen, orden och rösten Jaget och rollen Privata och professionella samtal Feedback och reflektionscykeln Syfte: Hantering av och förståelse för kommunikation vid konflikthantering, ökad reflektion över konfliktprocessen samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap om kommunikation som medel vid konflikter, ökad förståelse och kunskap om dina styrkor och utvecklingsområden i ämnet. Utbyte med kollegor i liknande situation. Alltid teori, praktiska övningar, diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Psykologiska tester och personlighetstester kan beställas i samband med kursen till ett förmånligt pris för egen djupare förståelse av dina egenskaper och styrkor samt utvecklingsområden. Pris i samband med kursbokning 5900:- exkl moms (ordinarie pris är :- exkl moms) Den här utbildningen hålls på förfrågan

16 KATALOG ! 16 Grön arbetsplats 2 dagar Max 14 deltagare/ klass. Pris:14.900:- exkl moms Grön arbetsplats är en arbetsplats med god psykosocial arbetsmiljö. Idag har vi arbetsplatser som kräver flexibla, kompetenta medarbetare som ska leverera i högt tempo från dag ett- oftast utan introduktion. Våra arbetsplatser, företag, organisationer och kontor behöver bli trygga, framgångsrika arbetsplatser med klarhet kring arbetsmål och fördelningen av arbetsuppgifter. På arbetet ska medarbetaren kunna filtrera bort intryck, buller och kollegors samtal i kontorslandskapen samtidigt som de ska tolka, bearbeta och sortera viktig information. Allt detta kan skapa komplicerade och svåra arbets- och beslutssituationer. I yrkesrollen ska medarbetaren vara professionell och ha god attityd och bemötande. Ändå skvallras det, mobbas det och ger stress på våra arbetsplatser. Här får du möjlighet att diskutera ämnet- är ni en god grön krispig arbetsplats? Innehåll: Respektlös eller hänsynsfull? Tillit Beteendestilar En god kollega Minimera skvaller i korridoren Humor och arbetsglädje Lösnings- eller problemfokus Varför går vi till jobbet? Jaget och rollen Privata och professionella samtal Feedback och reflektionscykeln Syfte: Hantering av och förståelse för en god grön arbetsmiljö, ökad reflektion över er arbetsplats samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap om psykosociala förhållanden, ökad förståelse i ämnet. Ökad självkännedom. Utbyte med kollegor i liknande situation. Alltid teori, praktiska övningar, diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Psykologiska tester och personlighetstester kan beställas i samband med kursen till ett förmånligt pris för egen djupare förståelse av dina egenskaper och styrkor samt utvecklingsområden. Pris i samband med kursbokning 5900:- exkl moms (ordinarie pris är :- exkl moms) Den här utbildningen hålls på förfrågan.

17 KATALOG ! 17 BEMÖTANDE I ARBETSLIVET Nöjda medarbetare håller längre Mike Florette Hur vi bemöter och behandlar andra människor är grunden för god mänsklig kommunikation och kräver lyhördhet och engagemang. Vi kan bara förvänta oss ett bra bemötande om vi själva bemöter andra med respekt och vänlighet. Börja tänka på vad du kan ge istället för vad du kan få i mötet med andra. Ett bra bemötande i vardagen är inte krångligt utan går per automatik sedan vi var små. Vi hälsar på grannarna, tar av oss skorna när vi kommer hem och ställer oss i kö och inväntar vår tur. Det handlar om att fokusera på att förstå andra istället för att alltid göra sig själv förstådd. Du kan ha egna mål och egen agenda men att i varje arbetssituation fokusera på omsorg om andra, är till och med inskrivet i lagar för att reglera bemötandet av t.ex. en patient, klient eller kund. Genom ett bra bemötande lär du dig hitta nya sidor hos dig själv och andra. Ibland kan det räcka att ändra sin attityd för att få ett helt nytt bemötande. Innehåll: Professionellt bemötande Jaget vs rollen Psykologiska kontrakt Beteendestilar Spegelneuroner Attityd och inställning Feedback eller kritik Självkännedom Arbetsglädje Syfte: Inspiration och att få förståelse för professionellt bemötande, ökad reflektion över bemötandeprocesser samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap om professionellt bemötande. Föreläsningen är interaktiv med processfrågor och diskussioner för att få ett lärande och reflektion. Den här föreläsningen görs på förfrågan.

18 KATALOG ! 18 RETORIK Varför blev många berörda av Barack Obama s klassiska segertal 2008 med orden: Yes we can? Varför lyssnar vi på Nelson Mandela? Varför läser vi vissa bloggar? Svaren på alla tre frågorna finns i retoriken! Barack Obama är medveten om hur den klassiska retoriken fungerar och har kopplat ihop den med den moderna tidens mediala krav. Vi utsätts för retorik mer än någonsin och därför ökar kraven på att tänka kritiskt. Med ökad medvetenhet kan Du bli både en skickligare sändare och en kritisk mottagare. Att vara kunnig i retorik ökar Din personliga frihet! Vi går igenom retorikens grunder, de ca 2500 år gamla principerna som fortfarande är giltiga och mer aktuella än någonsin. Retoriken har outtömliga möjligheter och användningsområden eftersom vi använder retorik vare sig vi är medvetna om det eller inte. Lär dig övertyga, få andra att lyssna till det du säger, sänd ut de budskap du själv önskar både kroppsligt och med ord. Här lär du dig retorik som ett medel för analys, självkännedom och presentation av dig och dina idéer. Innehåll: Etos, Patos, Logos - Retorikens grundpelare Partesmodellen - att bygga en framställning Effektiva dispositionsprinciper Topiker - att hitta idéer Minnestekniker-memoria Framförande, actio - röst, kropp och ord samt talängslan Boka genom att sätt in betalningen på plusgiro: Pris: kr + moms Kurslokal: Malmvägen 1- Stockholm Antal dagar: 2 Datum 2013: mars samt april

19 KATALOG ! 19 PRESENTATIONSTEKNIK Tänk dig att göra en presentation som alla kommer ihåg, länge! Tänk dig att alltid känna dig trygg med hur du skall gå tillväga för att förbereda en presentation oavsett om du har 5 minuter eller 5 dagar på dig! Tänk dig att se fram emot att göra en presentation! Vi lär dig att utnyttja din fulla potential när det gäller att göra en presentation så att du kan övertyga dina åhörare. I många yrken är det höga förväntningar på medarbetare att kunna göra bra presentationer med kort varsel för kollegor, chefer eller ledningsgrupper. För många människor är det ett stressmoment. Det behöver det inte vara. Med vår långvariga erfarenhet av presentationer i alla tänkbara sammanhang kan vi ge dig verktygen för att lyckas med alla dina presentationer oavsett förberedelsetid eller publik. Innehåll: Talängslan Scennärvaro Retoriska dispositionstekniker Kreativa tekniker för att hitta stoff till din presentation Röstbehandling Konsten att övertyga Att få andra att lyssna till Dig Boka genom att sätt in betalningen på plusgiro: Pris: kr + moms Kurslokal: Malmvägen 1- Stockholm Antal dagar: 2 Datum 2013: 4-5 mars samt maj

20 KATALOG ! 20 MEDIATRÄNING Konsten att samtala med media och journalister är viktigare än någonsin, det finns stor möjlighet att du någon gång kommer att uttala dig å företagets vägnar i media. Sociala media har gjort att journalister plockar upp information blixtsnabbt och vill ha kommentarer. Både tidningar och radio har webb-tv och det finns mängder av oberoende mediaaktörer som filmar och intervjuar på kongresser, konferenser och event. Du måste vara förberedd, när som helst kan du bli filmad eller inspelad och bara några minuter senare kan det du sagt vara tillgängligt för en potentiell miljonpublik på internet. Målet med utbildningen är att öka och skapa medvetenhet om vad som krävs i kontakten med olika media samt ge teoretiska och praktiska kunskaper i mediahantering. Du lär dig konsten att strukturera en muntlig framställning i kombination med en målgruppsanalys, med rätt kunskaper kan du säkerställa att det är ditt budskap som når läsare, tittare och lyssnare samt känna dig tryggare även i en situation där förberedelsetiden är minimal. Innehåll: Förberedelser inför mediakontakter Svarstekniker Kroppen, rösten, orden Öppna och slutna frågor Maktpositioner Retorisk situation Spelregler Trovärdighet Framing Retoriska fällor Boka genom att sätt in betalningen på plusgiro: Pris: kr + moms Kurslokal: Malmvägen 1- Stockholm Antal dagar: 2 Datum 2013: mars

21 KATALOG ! 21 PERSONLIGHETSTEST Vi erbjuder personlighetstester för organisationer, företag och medarbetare som ett hjälpmedel. Våra testers syfte är att göra bedömningar som sedan kan användas som underlag vid urval av nya medarbetare, när du ska vidareutveckla individer i organisationen, vid rekrytering när du ska anställa och känner en osäkerhet om du väljer rätt personlighet, när du ska göra gruppsammansättning inför olika projekt, när du själv behöver personlig utveckling, när företaget behöver ledarutveckling och när du ska göra framtida karriärplanering. Inför en beställning av test så går vi igenom behovet av test och vad som passar ert syfte och mål med testet. Vi tittar på valet av test, genomförandet samt hur hanteringen av resultatet går till. Vi använder tester som har dokumenterat god kvalitet, den som utför testet och ger återkoppling är certifierade i testerna. Vi följer etiska aspekter för användande av tester och du får alltid återkoppling och kan själv ge kommentarer till resultatet. Tester för: Personlighetsdrag Urval av nyanställda Karriärplanering Personalutveckling Omplacering Omställningsarbete Beteendemönster Ledarutveckling Gruppsammansättning Teambuildning Vi använder Garuda s och SHL s tester såsom OPQ, Ouick Sift mm Pris: 11000:- + moms I samband med kursbokning 5900:- + moms

22 KATALOG ! 22 KARRIÄRRÅDGIVNING Rådgivningen som ökar din möjlighet att få ut maximalt av dina kompetenser och drömmar. Vi kartlägger dina önskningar, krav och möjligheter att uppfylla det du verkligen önskar. Med en målbaserad handlingsplan skapar vi din väg mot det du själv vill. Vet du inte vad du vill eller har du kört fast så börjar vi där och sätter delmål. I arbetet identifierar vi de hinder som eventuellt finns och hur du kan ta dig förbi dem för att komma vidare. I samtal med din rådgivare får du möjlighet att komma vidare och hitta nya tankar, nya känslor för att kunna fatta nya beslut. Vi tar emot nya kunder löpande och rekommenderar minst fyra samtal. Etiska riktlinjer såsom sekretess följs och beaktas. Pris: 90 minuter första gången 3000:- + moms 60 minuter 2000:- + moms 4 gånger á 60 minuter 7500:- + moms

23 KATALOG ! 23 MENTORSKAP-COACHNING -VÄGLEDNING MENTORSKAP Mentorskap bygger på tillit och trovärdighet. Vi börjar därför alltid med att prata om förväntningar på mentorskapet och hur många gånger vi skall börja med att ses för samtal. Efter det överenskomna antalet gånger gör vi tillsammans en utvärdering som utgör grunden för fortsättningen. I mentorskapet jobbar vi med att stödja dina mål genom personlig och ärlig feedback som blir din kompass i färden mot målet eller målen. Vi utmanar dig till att växa bortom de begränsningar som du satt för dig själv. Sammantaget ökar det din medvetenhet om dig själv. Men först och främst lyssnar vi på Dig. COACHNING Tillsammans definierar vi vilka eller vilket område du önskar coachning i och vad målet är med samtalen. Efter överenskommelse så träffas vi ett antal gånger i 90 minuter där coachen genom att ställa frågor får dig att reflektera i en process. Vi börjar vid nuläget för att sedan titta på önskat läge sedan kartlägger vi hinder, styrkor och svagheter. Allt för att hitta dina tillgängliga resurser för att komma närmare mål. Du får kontinuerlig feedback. VÄGLEDNING Samtalen är en process där du får du stöd i dina beslutsprocesser. Samtalen syfte är att få ökad självkännedom både för kortsiktiga beslut och långsiktig planering. Vi tittar på olika möjligheter och eventuella konsekvenser för dina val. Du får möjlighet att reflektera över din nuvarande situation för att tydligare kunna se nya möjligheter det kan handla om vilka alternativ som är möjliga och vad det i så fall skulle innebära. Vi tittar på hur du fattar beslut och ser om du behöver en handlingsplan för att nå önskat läge. På förfrågan

24 KATALOG ! 24 COACHANDE SAMTAL COACHNING Coachning bygger på tillit och trovärdighet. Vi börjar därför alltid med att prata om förväntningar och hur många gånger vi skall börja med att ses för samtal. Efter det överenskomna antalet gånger gör vi tillsammans en nulägesanalys som utgör grunden för fortsatt coachning och handlingsplan. Vi jobbar med att stödja dig mot dina nyuppsatta mål genom personlig och ärlig feedback som blir din kompass i färden mot målet eller målen. Vi utmanar dig till att växa bortom de begränsningar som du satt för dig själv. Sammantaget ökar det din medvetenhet om dig själv. Men först och främst lyssnar vi på Dig. Var börjar vi? Tillsammans definierar vi vilka eller vilket område du önskar coachning i och vad målet är med samtalen. Efter överenskommelse så träffas vi ett antal gånger i 90 minuter där coachen genom att ställa frågor får dig att fundera, reflektera och hitta nya tankebanor. Vi börjar vid ditt nuläge för att sedan titta på önskat läge, sedan kartlägger vi hinder, styrkor och svagheter. Allt för att hitta dina tillgängliga resurser för att komma närmare mål. Du får kontinuerlig feedback. Hur går vi vidare? Syftet med samtalen är att du ska få ökad självkännedom både för kortsiktiga beslut och långsiktig planering. Vi tittar på olika möjligheter och eventuella konsekvenser för dina val. Du får möjlighet att reflektera över din nuvarande situation för att tydligare kunna se vilka alternativ som är möjliga och vad det i så fall skulle innebära. Vi tittar på hur du fattar beslut och ser om du behöver en handlingsplan för att nå önskat läge. Pris: 90 minuter första gången 3000:- + moms 60 minuter 2000:- + moms 4 gånger á 60 minuter 7500:- + moms

25 KATALOG ! 25 Föreläsningar Vår mission är att att alla ska kunna vissla på vägen till jobbet. En bra början är en inspirerande föreläsning som sätter igång tankar, funderingar och processer hos dig och din personal. Vi ser till att det blir många skratt och mycket lärande!

26 Börja skriv för att lägga in text KATALOG ! 26 Föreläsningar För Er specifika situation skräddarsyr vi föreläsningar Fingertoppskänsla, bredd, erfarenhet och engagemang beskriver Mike Florette bäst. Mike skapar en fantastiskt god stämning med många gemensamma skratt. Mike belyser olika problem-ställningar från många olika synvinklar och hjälper oss släppa loss energin och kreativiteten. Han presenterar vikt och värde av att tänka nytt! Arbetsglädje Arbetsglädje är ett interaktivt föredrag som inspirerar. Arbetsglädjen och lusten väntar på oss, det gäller bara att våga släppa fram den. Motivationen ökar och broar byggs mellan individerna. När behovet finns att slipa på samarbetet mellan personal från olika kulturer eller för att bli påmind om källorna till arbetsglädje. Effektiv Kommunikation Mänskliga relationer bygger på kommunikation. Vissa pratar för mycket och andra avbryter ständigt i samtal. Vid möten har vi ett personligt ansvar för att kommunikationen ska bli meningsfull. Vad du säger och hur det upplevs styr den bild som personen får av dig. Kommunikationen har därför en avgörande betydelse. Den måste fungera för att du ska bli förstådd. Lär dig lyssna aktivt, ta pauser samt ha en tydlig inledning och ett avslut. Ställ frågor som gör den andre aktiv, ha ögonkontakt samt utnyttja den ordlösa kommunikationen. Effektivt tränar vi kommunikativa färdigheter i möten med andra. Lär dig vikten och värdet av en tydlig kommunikation bli en attraktiv kommunikatör. Bemötande Vikten av ett personligt och vänligt bemötande ökar både i samhället och på arbetsplatser. Syftet med föreläsningen är att uppmuntra till ett bättre bemötande genom gott omdöme, statusförhållanden, ordlös kommunikation samt en titt på vår människosyn. Vi går igenom etik, moral, attityder samt lär oss att inte avbryta i samtal.

27 KATALOG ! 27 Humor i arbetsmiljö Värdet av humor som medarbetarkommunikation har stor betydelse. Grupputveckling skapar trivsel vilket ger möjligheter att prestera bättre resultat. I omfattande forskningsprojekt placeras humor som den mest uppskattade egenskapen. Den ger större arbetsglädje och socialkompetens. Vi blir friskare och gladare har LO och Svenskt Näringsliv kommit fram till genom forskning. Kreativitet En kreativ person hittar nya vägar när det behövs och ibland när de inte behövs. Med din kreativitet kan du se på världen från en annan utsiktspunkt än du brukar. För att stimulera kreativitet används bl a Out of the box tänk, Edward de Bonos sex tänkande hattar eller tvärtom metoden. Fler idéer leder till utveckling för den enskilde och företaget. Min mission är att alla ska kunna bidra och lära sig mer både privat och i arbetslivet. Mike är retorikern och föreläsaren som inspirerar och ger oss svar på funderingar inom arbetslivsfrågor. Mike höjer er kompetens och förmåga, lär er vara förebilder samt hur vi skapar ett lärande och coachande sätt i vår kommunikation Det handlar om att vara nyfiken, bli inspirerad och viljan att utvecklas. I mina möten med er ger jag dig svar på frågor om chef och ledarskapet. Mike pratar om vikten av att förstå koder på jobbet och ha ett professionellt bemötande och att mångfald leder till fler perspektiv och att vi ständigt behöver förändra och lära oss nytt. Mike är författare till flera böcker och är högskoleutbildad i retorik, gruppsykologi, ledarskap och coachning samt organisation. Mike har drivit företag i 30 år och varit chefscoach och mentor på alla nivåer.

28 KATALOG ! 28 Hjälp! Jag är med personal! Att gå från medarbetarskap till ledarskap kan innebära gigantiska möjligheter, ökad makt eller kännas som Hjälp! Jag är med personal!. Som ny ledare utmanas du att på bästa sätt fatta beslut, leda arbetsgrupper samt att involvera personalen i att förstå hur ditt beteende, dina tankar och dina metoder påverkar dem i deras arbete. Med inspiration, tillit och motivation ska du få personalen att jobba bättre och effektivare, helst ska de vissla på vägen till arbetet. Samtidigt ska du hantera konflikter, hålla i svåra samtal och hantera sjukskrivningar. Att vara ledare och ansvara för framgångar eller misslyckanden betyder inte att du måste vara på ett speciellt sätt, utan att du behöver kunna anpassa ditt ledarskap efter situationen och individerna i arbetsgruppen. Din uppgift är att få en självgående personal som du kan delegera arbetsuppgifter till, då räcker din arbetstid och ni kommer nå uppsatta mål, men det kräver att du kan bygga tillit och förtroende och en medvetenhet om dina egna styrkor och hinder.

29 KATALOG ! 29 Som chef är du inte ensam ansvarig för gruppens resultat men gruppen är beroende av dina beslut, din expertis och dina resurser. Du ska kunna peka ut vägen mot specifika mål, introducera metoder och processer som passar. Du behöver upptäcka mönster för att kunna skapa struktur, kunna ge effektiv feedback och dessutom kommunicera för ett fungerande samarbete bland din personal. Så hur kan du få lönsamhet och en personal som visslar på väg till jobbet? Här behövs hjärnans resurser för att tänka nytt och tänka lite tvärtom i nya banor. Med din nyfikenhet, ambition och styrkor kan du komma långt och slipper fatta beslut som ger uppförsbackar eller t o m utförsbackar. Mike Florette delar med sig av sin kunskap baserad på modern hjärnforskning, psykologi och retorik. Spännande, intressanta och roliga ämnen som Rollen och Jaget, Psykologiska kontrakt, Whistleblowing, Framing och varför det är bra att en ledare inte märks men dåligt när ledaren inte syns. Du lär dig motivera dina medarbetare, du lär dig professionella samtal, du lär dig att leda genom att lära. Med föreläsningen som inspiration blir det lättare att vissla på vägen till jobbet! Innehåll: Psykologiska kontrakt Privata JAG vs professionella ROLLEN Personalhantering- Hjälp jag är med personal! Samtal och kommunikation Konflikter - när det är lite oväder på jobbet Whistleblowing Feedback Samarbete Att vissla på väg till jobbet Syfte: Att få inspiration och få förståelse för yrkesrollen vs privata Jaget. Få ökad reflektion över psykologiska kontrakt med medarbetare och i ämnet whistleblowing. Kunskap i feedback och reflektion som en resurs och samt ökad kunskap i innehållets ämnen. Mål: Ökad kunskap i rollen, ökad förståelse och kunskap om egna styrkor och utvecklingsområden. Processer och metoder gällande personalhantering. Föreläsning på förfrågan FÖRELÄSNING

30 KATALOG ! 30 PSYKOLOGISKA spelregler på KONTRAKT jobbet PSYKOLOGISKA KONTRAKT på arbetsplatserna har ökat i betydelse och påverkar arbetsplatsrelationerna och organisationen i stort. DET HANDLAR OM spelregler på arbetsplatsen, outtalade löften och förväntningar som i värsta fall kan skapa ohälsa, konflikter och mobbning. FORSKAR HAR PÅVISAT ATT psykologiska kontrakten påverkar tilliten mellan chefer och anställda, särskilt vid förändringsarbete och nedskärningar då psykologiska kontrakt oftast ändras. ARBETSTAGARE HAR OLIKA åtaganden gentemot arbetsgivaren som oftast regleras i ett skriftligt kontrakt. Det innebär att arbetstagaren ska utföra ett visst sorts arbete i utbyte mot lön, semester och andra förmåner. PÅ DET MENTALA PLANET ingår vi också ett psykologiskt kontrakt som handlar om tillit. Det är ett kontrakt som byggs upp genom positiva erfarenheter och i relation till din närmsta chef. Ett psykologiskt kontrakt är skört och kan brytas genom till exempel byte av chef eller en omorganisation. DET ÄR AV VIKT och värde att det psykologiska kontraktet är förankrat och ömsesidigt formulerat för att få ut så många positiva effekter som möjligt för de berörda parterna och i förlängningen företaget. Det skapar stor lönsamhet samt motiverade och lojala medarbetare. FÖRELÄSNING

31 KATALOG ! 31 Konsten att fatta nya beslut Ständigt fattar du små och stora beslut. På jobbet behöver du kunna motivera och förklara besluten med fakta och argument. Att göra bedömningar och fatta beslut om att göra saker rätt eller att göra rätt saker, det är en konst. Det handlar om våra metakognitiva bedömningar där minnet och hjärnan kan lura oss. Fattar vi beslut olika i våra privatliv och affärsliv? Mänskliga egenskaper, omedvetna faktorer och erfarenheter påverkar dina beslut. Det handlar om att göra bedömningar och värdera olika uppgifter i kombination med dina egna erfarenheter. INNEHÅLL: Forskning visar att vi ofta övervärderar vår kunskapsförmåga och på det sättet fattar felaktiga beslut som ger företag oönskade resultat. Företagskultur och värdegrunden fungerar som plattform när anställda behöver prioritera och fatta egna beslut. Vissa har svårt att besluta sig, andra känner sig obekväma vid svåra beslut om uppsägningar, omplaceringar eller annat som påverkar situationen negativt. Välja eller välja bort Egna eller andras bedömningar Beslutsstilar Svårt att bestämma sig Känslor och beslut Våga ändra ett beslut Makt Våga fatta obekväma beslut Vad påverkar oss att fatta ett beslut och får man ångra sig? Låter vi magkänslan, förväntningar och dagsformen styra besluten eller samlar vi information och fakta? Företagets kultur och värderingar Drivkrafter Problemorienterad eller lösningsfokuserad FÖRELÄSNING

32 KATALOG ! 32 Här MÅNGFALD Mångfald - Kulturella skillnader som framgångsfaktor Mångfaldsfrågorna behöver få en naturlig plats i vårt dagliga arbete. Vi behöver se människors unika olikheter som en stor tillgång och möjlighet för att berika vår arbetsmiljö och utveckla våra företag och organisationer. Mångfald handlar om en unik personlighet med dess bakgrund, kompetens och erfarenhet som får betydelse för arbetslivet. Det är diskrimineringslagarna som ska främja lika möjligheter och rättigheter oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, sexuell läggning, funktionshinder, religion eller annan trosuppfattning samt könsöverskridande identitet eller uttryck. Det handlar om tankar, attityder, värderingar och människosyn. I vårt samspel med andra människor utgår vi från vårt eget perspektiv, egna upplevelser, tankar och erfarenheter. Vi behöver hitta nya tankar och känslor och reflektera över fördomar och maktstrukturer. tillsammans med andra tydliggöra dina egna tankar och värderingar och genom en processriktad metod få verktyg som förändrar och utvecklar till ett lärande. Föreläsningen tar upp: Mångfaldens möjligheter Självkännedom och personlig utveckling Vad har vi känslor till? Hjärnkraft Fördomarnas påverkan Synvillor och tankefällor Attityd och värderingar Diskrimineringslagarna Maktstrukturer i korridorerna Lönsam mångfald FÖRELÄSNING

33 KATALOG ! 33 Konsten att veta VEM man är? om roller, beteenden och attityder på jobbet I de sociala medierna har vi oftast lättare att uttrycka oss och visa upp sidor vi inte trodde fanns hos oss själva. Men i dagens arbetsliv gäller det att veta vem man är, vad man vill och hur man fungerar i team, arbetsgrupper eller som ledare. Många gånger anpassar vi oss till chefen, ledningen, teamet eller saker som sägs fungera. Vår värld är full av perspektiv, trender och mirakelmetoder, men det som funkar för en person kanske inte är bra för alla. Vi förhåller oss till andra och till olika situationer och då är det inte alltid lätt att veta VEM ÄR JAG? Att undra och fundera över vem man är och hur man kommer reagera eller fungera i olika situationer på arbetsplatsen ingår i människans liv. Vi behöver kunna handskas med olika relationer och göra det utifrån vår erfarenhet och vår kunskap. I krissituationer, omställningssituationer eller vid en chock får vi oftast plocka fram flera av våra egenskaper som vi inte använt så mycket och oftast vet vi inte vad som händer då? Så, vem är du egentligen? Det handlar om vad du tänker och känner. Så hur går dina tankar och är du relationsinriktad eller uppgiftsinriktad på jobbet? Den bild du sänder ut och den roll du tar på jobbet kanske inte känns bekväm för dig? Vår egen insikt kan få oss att förstå att vi är olika, med olika motivation, olika drivkrafter. Vi ska samarbeta även om konflikter uppstår. Därför blir din attityd, ditt sätt att kommunicera och din möjlighet att förstå andra människor dina verktyg till ett behagligare arbetsliv. Våga utmana hjärnan att prova nya tankar eller göra saker på ett nytt sätt först då kommer du hitta nya egenskaper hos dig själv. För precis som vi har styrkor har vi utvecklingsbara områden att upptäcka hos oss själva. Välkommen till en spännande föreläsning där du står i centrum! Till vardags så tränar vi oss oftast bara i ett par roller och blir bekväma i det. FÖRELÄSNING

34 Mänskligt beteende i färger KATALOG ! 34 1 dag Pris: 35000:- exkl moms 1 dag Pris: 35000:- exkl moms Varför springer alla till Karin när de har problem? Varför skrattar alla när Olle kastar kommentarer på mötena? Hur kommer det sig att Lena alltid blir vald till skyddsombud på alla arbetsplatser? Vårt grundbeteende kommer från barndomen och påverkar vår attityd och inställning. Men du utvecklas också i familjen, i skolan och arbetslivet. Vem är du på arbetsplatsen, i ert team eller som ledare? Här är en intressant workshop med skratt, reflektioner, teori och praktiska övningar för att få ett lärande och utveckling på er arbetsplats. Innehåll: Förväntningar förhoppningar och förståelse Attityder och beteenden Jaget & Rollen Samarbeta eller motarbeta Missuppfattas, missförstås eller misstolkas? Grupprocesser Konsten att fatta beslut Konflikthantering Övningar Syfte: Titta på nyckelbeteenden, attityder och personlighetsprofiler för att få utveckling i ledarskapet, teamet och organisationen. Mål: Skapa medvetenhet om beteenden på jobbet. Öka kunskapen om våra beteenden och olika personlighetstyper i ett team och att förstå varandra bättre. I alla team behöver vi skapa tillit för att kunna samarbeta, fatta rätt beslut och nå mål.

35 KATALOG ! Fyll i det svar som passar bäst35 Medarbetarundersökningar Enkät inför 2013 Varje enskild medarbetare behöver bidra med sina specifika kunskaper och egenskaper till företaget eller organisationen. Det är medarbetaren som ska tillföra idéer, utveckling och leverera företagets tjänster eller produkter. Då behövs personal som är nyfikna, omtänksamma och har så stor arbetslust att de visslar på väg till jobbet. Trivs medarbetaren så är möjligheten stor att resultat och företagets lönsamhet ökar. Med en medarbetarundersökning kan du få en djupare insikt i vad företaget har för humankapital och vad ni behöver. Kanske finns det luckor i kompetensen eller i den sociala förmågan som behöver förändras till nästa rekrytering? Med medarbetarundersökningar så får ni ett lärande som bidrar till utveckling. Vi utför gärna samtalsundersökningar, intervjuer eller medarbetarenkäter. Vi utför även tester för att komma djupare i förståelsen av både individ, team eller ledare. Vid omställningssituationer, konflikter och krissituationer kan både tester, samtal och intervjuer hjälpa personerna att komma vidare samt ge företaget värdefull information. Vi utför både kvantitativt och kvalitativt och ger alltid återkoppling, Medarbetarundersökningar Djupintervjuer Medarbetarundersökning 2012 Tester Enkäter Medarbetarsamtal UTVÄRDERING

36 KATALOG ! 36????????+++ Våra värdeord betyder något för oss! Vi vill hjälpa Dig med nyfikenhet, omtanke och skapa en god arbetslust.?+++n?? Tanke Nyfikenhet Känsla Omtanke Handling Arbetslust

37 KATALOG ! 37 let us inspire YOU to get a good leadership

Katalog 2014-2015. Malmvägen 1-3, 102 54 Stockholm Telefon 0708-270136 E-post: info@mfchefsutveckling.se www.mfchefsutveckling.se

Katalog 2014-2015. Malmvägen 1-3, 102 54 Stockholm Telefon 0708-270136 E-post: info@mfchefsutveckling.se www.mfchefsutveckling.se Katalog 2014-2015 Att stå på en komocka Varför gör vi våra utbildningar och föreläsningar? Vi som jobbar på MF Chefsutveckling är alla nyfikna. Mike t ex målade som barn solen i regnbågens alla färger

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Föreläsningar och utbildningar 2014/2015 Let us inspire you! Innehållsförteckning Bli en bra chef och ledare 3 Bokning 4 Utbildningar i ledarskap 5 Leadership Classic 6 Leadership Premium 7 Leadership

Läs mer

Retorik 2014/2015. Malmvägen 1-3, 102 54 Stockholm Telefon 0708-270136 E-post: info@mfchefsutveckling.se www.mfchefsutveckling.se

Retorik 2014/2015. Malmvägen 1-3, 102 54 Stockholm Telefon 0708-270136 E-post: info@mfchefsutveckling.se www.mfchefsutveckling.se Retorik 2014/2015 Att stå på en komocka Varför gör vi våra utbildningar och föreläsningar? Vi som jobbar på MF Chefsutveckling är alla nyfikna. Mike t ex målade som barn solen i regnbågens alla färger

Läs mer

Katalog 2014/2015. Mobil. 073-323 38 57 Mail. Info@lisbetduvringe.se Hemsida. www.lisbetduvringe.se

Katalog 2014/2015. Mobil. 073-323 38 57 Mail. Info@lisbetduvringe.se Hemsida. www.lisbetduvringe.se Katalog 2014/2015 Mobil. 073-323 38 57 Mail. Info@lisbetduvringe.se Hemsida. www.lisbetduvringe.se Innehållsförteckning Välkommen! 3 Kommunikativt ledarskap 4 Effektiv Kommunikation 5 Konflikthantering

Läs mer

Retorikgruppen Ledarskap, Retorik och Psykologi. Föreläsningar och utbildningar 2014/2015

Retorikgruppen Ledarskap, Retorik och Psykologi. Föreläsningar och utbildningar 2014/2015 RG Retorikgruppen Ledarskap, Retorik och Psykologi Let us inspire you! Föreläsningar och utbildningar 2014/2015 Innehållsförteckning Retorik för alla 3 Bokning 4 Retorik i arbetslivet Yes you can! 5 Retoriskt

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Resultatrapport för Totalt Nacka kommun

Resultatrapport för Totalt Nacka kommun Sida 1 av 31 Medarbetarundersökning 2017 Nacka kommun rapport för Totalt Nacka kommun Stapel 1: svar på Totalt Nacka kommun 2017: 3557 av 3956 (90%). MI: 75 Stapel 2: svar på Totalt Nacka kommun 2016:

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Välkommen till HAST Ärligt talat! Kontakta oss på

Välkommen till HAST Ärligt talat! Kontakta oss på HASTs moduler för utveckling av chefer och ledare HAST Utveckling AB www.hastutveckling.se Att vara ledare och chef är ett privilegium. Ett privilegium som kan kännas kul, utmanande, givande och intressant

Läs mer

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum.

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum. Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl. 08.30-16.30 på Arvika Näringslivscentrum. Om att inspirera, skapa engagemang och få medarbetare att göra ett bra jobb Välkommen till

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se O innehåll förord 5 ledarskap, styrelse och strategi 6 4 råd för att bli en bättre ledare 7 4 råd för att skapa framgångsrika team 11 4 råd om att leda i en förändring 14 4 råd för att engagera medarbetare

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Bengts föreläsningar, seminarier och kurser 2019

Bengts föreläsningar, seminarier och kurser 2019 Bengts föreläsningar, seminarier och kurser 2019 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarskaps- och chefsutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling,

Läs mer

NLP PRACTITIONER. Med ditt personliga ledarskap och din utveckling i fokus

NLP PRACTITIONER. Med ditt personliga ledarskap och din utveckling i fokus INLPTA Certifierad NLP - Practitioner utbildning Hösten 2015 NLP PRACTITIONER Med ditt personliga ledarskap och din utveckling i fokus En INLPTA - certifierad utbildning, 5 långhelger, 15 dagar Vill du

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65572 Totalt har 6 av 6 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-26 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden Ledarskapsprogrammet Många menar att NLP är det bästa man kan hitta inom chefsutveckling. Det tror vi är en bra grund för framgångsrikt ledarskap. Läs här om alla verktyg du kommer lära dig. Genom hela

Läs mer

NLP Practitioner med INLPTA Certifikat Höstterminen 2012.

NLP Practitioner med INLPTA Certifikat Höstterminen 2012. NLP Practitioner med INLPTA Certifikat Höstterminen 2012. NLP Practitioner kurs För personligt ledarskap och utveckling En internationellt certifierad kurs 4 långhelger, 16 dagar Vill du: Kommunicera bättre

Läs mer

KOMMUNICERA BÄTTRE SÄLJ MER

KOMMUNICERA BÄTTRE SÄLJ MER KOMPETENSUTVECKLING PÅ HEMMAPLAN KOMMUNICERA BÄTTRE SÄLJ MER Kommunikation är ofta en vilja att övertyga. Att just din vara, tjänst, idé eller att du själv är ett bra alternativ. Det kan handla om att

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65190 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-22 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN ansvar engagemang respekt VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG: KRONOBERGARNAS BÄSTA Alla vi som är medarbetare

Läs mer

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna!

KunskapsDagarna. Välkommen till Kunskapsdagarna! Välkommen till Kunskapsdagarna! Scandic Örebro Väst 2018 Välj mellan 8 inspirerande seminarier och inspirerande talare! Vi räknar med stort intresse - så anmäl dig Nu! Vi ser fram emot att träffa dig 7

Läs mer

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Inledande ord Statens geotekniska institut (SGI) är en kunskaps intensiv myndighet som tillsammans med kompetenta medarbetare är under ständig utveckling.

Läs mer

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson Boomerang 360 Demo Totalt har 17 av 20 slutfört analysen (85 %) Analysdatum: 2012-11-15 Utskriftsdatum: 2018-10-30 +46 735 220370 Innehållsförteckning 3 Introduktion 4 Översikt 5 Mål 9 Kommunikation 13

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

Att vara ledare i Huddinge kommun

Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Huddinge kommun vill genom en gemensam ledarskapsmodell förmedla samsyn kring vilket ledarskap och vilka förväntningar som ligger på

Läs mer

Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare

Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare Civilekonomerna Frukostseminarium 11 maj 2017 Eva Norrman Brandt Socionom, leg. Psykoterapeut, konsult, författare och forskare Institutet för Personal

Läs mer

Nova Futura - Bosse Angelöw

Nova Futura - Bosse Angelöw ARBETSGLÄDJE Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se www.friskverktyget.se

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

Inkludering och mångfald

Inkludering och mångfald 2017 Inkludering och mångfald Ställningstagande Ställningstagande för SEB-koncernen, antagen av styrelsen för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), december 2017. 1 Innehåll Vår VD och koncernchef har

Läs mer

Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag. I samarbete med. Man Kvinna. Kön

Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag. I samarbete med. Man Kvinna. Kön Kön Vi utvecklar humankapitalet och ökar lönsamheten för företag I samarbete med Respondenter 1330 363 Svar 1042 297 Svarsfrekvens 78% 82% NMI & Index 74 75 78 68 64 67 65 66 68 53 55 59 HME-Index NMI

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Ett hållbart ledarskap

Ett hållbart ledarskap Det Legitima Ledarskapet 070-714 10 49 Ett hållbart ledarskap Ledarskapet är en dynamisk process, en följd av samspelet mellan situationer och olika individer. Att förstå sig på hur olika människor fungerar

Läs mer

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation.

Janne Tengvall. Janne Tengvall. Nycklarna till framgång och välmående för dig, ditt ledarskap, företag och organisation. Håll upp din hand framför dig. Sträck ut alla fingrar och titta på dem. Du tittar just nu på den hand som kommer att vara ditt redskap och din hjälp under din positiva utveckling de kommande åren. Bilden

Läs mer

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 1972 Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Ledarutvecklingsprogram

Ledarutvecklingsprogram Kalmarsundsregionens arbetsgivarring erbjuder i samverkan med Indigo Management Ledarutvecklingsprogram UGL + 2+2+2+2+1 dagar Hur hanterar du att bli chef över dina tidigare kollegor? Vilken ledarstil

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se Vad används SCARF modellen till? SCARF modellen är ett tankeverktyg som gör dig medveten om de faktorer

Läs mer

THE. The Human Element. Deltagarnytta. Eftersom organisationer består av människor

THE. The Human Element. Deltagarnytta. Eftersom organisationer består av människor THE The Human Element Du får en veckas upplevelser som vill utmana dig att ifrågasätta invanda tankesätt och se ärligt på dig själv och din påverkan på andra. Vi börjar med att fokusera på oss som individer

Läs mer

THE. The Human Element. Deltagarnytta

THE. The Human Element. Deltagarnytta THE The Human Element Du får en veckas upplevelser som vill utmana dig att ifrågasätta invanda tankesätt och se ärligt på dig själv och din påverkan på andra. Vi börjar med att fokusera på oss som individer

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

Ledarskap och medarbetarskap

Ledarskap och medarbetarskap Ledarskap och medarbetarskap Innehåll i vårt avsnitt Våra tankar om ledarskap Hur kvalitetssäkrar vi individuell vård- och omsorg på natten Sveriges bästa äldreboende Vår vision: Ditt val, ditt hem, ditt

Läs mer

Ledarskapskriterier. Sida 1/5

Ledarskapskriterier. Sida 1/5 Sida 1/5 Ledarskapskriterier Den policy för ledarskap och medarbetarskap som antogs av kommunfullmäktige den 12 maj 2005 utgör, i de delar som rör ledarskapet, grunden för vad som förväntas av en ledare

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens AMP- Ability Management Program Investering i kompetens Genom att investera i kompetens för chefer kommer dessa via AMP genomföra förändringsarbeten som resulterar i värden större än investeringskostnaden,

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

DUKA för en utvecklande arbetsplats

DUKA för en utvecklande arbetsplats DUKA för en utvecklande arbetsplats Förord Sedan Försäkringskassan blev en myndighet den första januari 2005 har vi arbetat intensivt med att skapa myndighetsgemensamma metoder, processer och en gemensam

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE.

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. H elhetssyn. Engagemang. Nytänkande. Tydlighet. Till dig som arbetar eller söker arbete i Söderköpings kommun. MEDARBETARSKAP Medarbetarskapet i Söderköpings kommun bygger

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer

Ledarskap och kommunikation med NLP

Ledarskap och kommunikation med NLP Ledarskap och kommunikation med NLP Lev, lär, träna och förändra utbildningen som ger dig helt nya perspektiv och resultat NLP Business Practitioner är utbildningen för dig som vill utvecklas som ledare

Läs mer

INLPTA Certifierad NLP - Practitioner utbildning Hösten 2014.

INLPTA Certifierad NLP - Practitioner utbildning Hösten 2014. INLPTA Certifierad NLP - Practitioner utbildning Hösten 2014. NLP PRACTITIONER För personligt ledarskap och utveckling En INLPTA - certifierad utbildning, 4 långhelger, 16 dagar Vill du Kommunicera bättre

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter

Plan för lika rättigheter och möjligheter KULTURFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Plan för lika rättigheter och möjligheter Kulturförvaltningens uppdrag är att skapa möjligheter för alla i Stockholm att ta del av kultur av hög kvalitet som är angelägen

Läs mer

Program för Föreläsning och kurser

Program för Föreläsning och kurser Program för Föreläsning och kurser Vi hjälper dig att hitta vägen till ditt bästa jag! En vinnare är den som vinner sitt eget livs lopp, den som följer sitt eget hjärtas röst, uppnår sina egna mål och

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: 2. Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 2 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2010-08-11 Utskriftsdatum: 2017-01-25 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

-Oj, vilka spännande ämnen du talar om!

-Oj, vilka spännande ämnen du talar om! 1 av 5 -Oj, vilka spännande ämnen du talar om! Hej! Jag skulle gärna vilja hjäpa dig och din organisation till en ökad positiv utveckling! I mer än 25 år har jag arbetet som affärsman. Ibland med affärs-

Läs mer

Utbildning Katalog Hösten 2015

Utbildning Katalog Hösten 2015 Utbildning Katalog Hösten 2015 Trivs bättre prestera mera - med klar och dialogisk kommunikation i kulturmöten och i konflikter! - Det är lönsamt att investera i medarbetarnas utbildning! På våra kurser

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer