BARDO Ett kulturellt samarbete mellan Irakiska Kurdistan och Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BARDO Ett kulturellt samarbete mellan Irakiska Kurdistan och Sverige"

Transkript

1 BARDO Ett kulturellt samarbete mellan Irakiska Kurdistan och Sverige

2 Fri att välja längtan. Kurdish Fine Art Society har sitt huvudsäte i den kurdiska regionens kulturella huvudstad, Slemani. Tillsammans med Teater Trixter i Göteborg inleddes 2012 ett långtgående samarbete i syfte att med dramatik som vapen belysa jämlikhetsfrågan. Aktörer från båda grupperna färgar våra gemensamma berättelser och ökar förståelsen och kunskapen om våra respektiva kulturer. Vi fokuserar på genus, hedersrelaterat våld, kärlek och mod. I Mellan österns teatertradition är en yttre historiebeskrivning viktig, det ställer vi mot den västerländska teatern där personlig konflikt ofta är det centrala temat. Vi backar inte från de svåra frågorna och ser till att diskussionsforum finns i samband med föreställningar och konstutställningar. Plattform för samtal och ambivalens krävs när stor skeptism finns och vi anser att detta utbyte av ideer i trygg miljö är lika viktigt som själva det konstnärliga genomförandet. Det som från början var ett experiment har nu fördjupats och formulerats och vi är klara att genomföra ett fantastiskt kulturellt samarbete och vi hoppas nu att er organisation vill stödja det fortsatta arbetet. Bild 1. Affishbild för Dansarens kvinna. Bild 2. Miran Kamala regisserar den kurdiska ensemblen på Teater Trixter.

3 Steg för steg Översättning av Dansarens kvinna, pjäs av Petra Revenue drev Teater Trixter årets största konstnärliga samarbete med en kurdisk teatergrupp. Teatern lyckades, tillsammans med sin Kurdiska motpart Sulaymaniyah, Kurdish Fine Arts Society, översätta, repetera och spela Petra Revenues pjäs Dansarens Kvinna i både Kurdistan och i Sverige. Den svenska delen kunde genomföras tack vare anslag från Konstnärsnämnden och det interkulturella stödet från Göteborgs Stad. I Kurdistan stöttades vi av Kurdistans motsvarighet till vår kulturförvaltning. Detta trots att projektet ej ingick i någon av teatrarnas ordinarie planering, utan var ett experiment. Uppsättningen och samarbetet blev uppmärksammat, i Sverige, men framför allt i Kurdistan, där frågan om individen kontra samhället och kvinnors sexualitet innehåller en högre grad sprängstoff. I Kurdistan blev Miran Kamala hotad för att ha framställt en mulla på ett sätt som kunde tolkas som komik, och i Sverige drabbades Petra Revenue av hot med rasistiska undertoner för att vi valde att samarbeta med en Kurdisk grupp. Men en föreställning som blandade svenska och kurdiska konstnärer lyckades trots allt locka både den svensktalande och den kurdiskspråkiga teaterpubliken Dansarens kvinna har premiär i Kurdistan. Regi Miran Kamala Den kurdiska ensemblen har nypremiär på Dansarens kvinna i Göteborg på Teater Trixters scen. Kurdisk musikafton ordnas. Nyår firas. Workshop anordnas där de båda grupperna diskuterar dramatiken de spelat samt betydelsen av text/ läsart i de olika kulturerna. Offentliga samtal anordnas på tema Tvångsgifte. Politiker med rötter i Kurdistan deltar, liksom kvinnor som själva blivit bortgifta. Teater Trixter och Sulaymaniyah, Kurdish Fine Arts Society har valt att fortsätta, och fördjupa, vårt samarbete med Miran Kamala, kursdiskfödd svensk skådespelare och regissör som länk mellan de olika teatergrupperna Dramatiker Petra Revenue reser med Miran Kamala till Kurdiska Slemani och påbörjar arbetet med nästa pjäs, Bardo. (Mars/April.) Läsning, workshop och nätverkande med centrala kulturorganisationen i Irakiska Kurdistan, såsom teaternämnd, filmnämnd...mm Besök på filminspelning och teaterskola. Påbörjad casting för Bardo.

4 Framtiden (Med start i Augusti) Översättning, bearbetning av Petra Revenues pjäs Bardo. Manusworkshop med läsning i Sverige. Fokus på läsart. Skillnaden mellan yttre och inre konflikt. Slutsatser efter resan till Kurdistan dras. Utställning med Kurdiska bildkonstnärer i Sverige. Fokus på skillnader och likheter i bildspråk. Filmvisning om att lämna sin kultur för en annan. I Sverige. Vi kommer nu att sätta upp Bardo av Petra Revenue tillsammans. Bardo skrevs för Teater Trixter 1995 och spelades i teaterns lokaler i Renströmska Badhuset. Pjäsen hanterar det eventuella ansvaret vi har för vårt eget liv och är inspirerad av den Tibetanska Dödsboken. Bardo är ett begrepp taget ur denna bok, det äldsta stora skrivna verket, och beskriver vad som händer 49 dagar och 49 nätter under stadiet när vi håller på att dö, en handledning för den döde Miran Kamala repeterar Bardo i Slemani i Kurdistan med en kurdisk/ svensk ensemble. Premiär i Sverige Kurdisk dramatiker (ännu ej vald) översätter och en tvåspråkig uppsättning planeras. Motsvarande fördjupande workshops i Sverige. Repetition i Kurdistan. Premiär i båda länderna. Internationell turne.

5 Dansarens kvinna hade nypremiär i Göteborg på Teater Trixter, 2014 Efter premiären i Kurdistan 2013 kom den helt kurdiska ensemblen till Sverige och lyckades locka både kurdiskspråkig publik och svensk. Det blev också det största internationella teatersamarbetet i Sverige det året.

6 Musiken, ensemblen och debatterna...

7 I Petra Revenues Bardo är huvudrollen en man, men handlingen drivs framåt av fem starka kvinnoroller som ställer honom till svars, och som kräver att bli sedda. Att det fortfarande i Sverige är färre kvinnor än män på scenerna är något vi på Tetaer Trixter är en del av att förändra, vi bidrar genom ny svensk dramatik av kvinnliga dramatiker. Kurdistan är idag ett samhälle i extrem omvandling. Krisen med IS har ställt alla samhällsfunktioner på sin spets och många människor har inte fått sina löner på flera månader. Kvinnorna som anses lovliga att döda och våldta av terrororganisationen IS har själva gått ut i kriget, vilket paradoxalt nog kan leda till större autonomi och frihet för dem. Miran Kamala, som är projektledare och regissör är engagerad i den feministiska kampen inom den kurdiska kulturen. Kvinnans sexualitet och att hon uttrycker den ses som kontroversiellt av många. Att röra vid manliga motspelare anses fortfarande olämpligt i vida kretsar och förekommer tex inte i Kurdiska tv-serier. Genom att samarbeta med Sulaymaniyah, Kurdish Fine Arts Society har vi fått möjlighet att se andra delar av världen än vår egen, och möjlighet att möta och tala med människor med helt andra erfarenheter och syn på teater och dess möjligheter.

8 Kort sammanfattning, handling och tema En man på 37 år råkar skära sig på en slö potatisskalare, får blodförgiftning och dör. Plötsligt vaknar han upp i ett, för honom, okänt rum. Det är det buddisktiska dödsriket, en mellantillvaro som han inte förstår. Ledsagad av sin egen själ i form av en budbärarinna möter han sitt förflutna. Bland dansande demoner och illusioner konfronteras han med sitt liv, sina tänkta tankar, handlingar, svagheter och önskningar, och den effekt han har haft på andra människor. Allt enligt den urgamla tibetanska dödsboken där den döde befinner sig i ett tillstånd som kallas Bardo under 49 dagar mellan döden och återfödelsen. Han känner sig tafatt i den nya miljön. Kvinnor mannen mött tar sig gestalt i olika arketyper som krigsgudinnan Athena och kärleksgudinnan Venus. Alla verkar vilja honom något. Genom dans manar de fram bilder ur hans liv, hans andra sidor och olika skikt inom honom. Det tvingar honom att se tillbaka på sitt liv, där det viktiga som skulle hända honom aldrig hände. För levde han så värst mycket egentligen? Egentligen höll han bara på och väntade i 37 år. Han har inte vågat visa sina egna känslor, inte vågat visa svaghet utan nöjt sig med ett liv i ensamhet och självömkande, hellre än att kasta sig ut i intet och riskera allt. Bardo handlar i grunden om att våga leva livet fullt ut. Föreställningen är allvarlig och absurd och formen blandar dans, text, sång och musik, humoristiska, dråpliga situationer med allvar. Dansen blir en metafor för livet. Vilket är vårt ansvar för vårt eget liv? Kan vi ställas till svart för brott mot oss själva? Och i mötet med den andre. Har man skuld om man inte känner den? Vad är jag när alla mina minnen är borta? När allt som vi förknippar med jaget skalats av? Hur beredda är vi på att dö? På att leva? Vi ser fram emot att undersöka dessa frågor tillsammans med våra Kurdiska kollegor och låta våra respektive ideer och tankar krocka med varandra.

9 OM Miran Kamala Miran Kamala är skådespelare och regissör, född i Kurdistan och bor i Sverige sedan 1989 och bosatt i Göteborg. Han är regiutbildad vid Institutet för Högre TV-utbildning (IHTV) i Göteborg och har gått teaterlinjen vid Göteborgs Folkhögskola Miran har sedan 1983 arbetat som skådespelare och då framför allt inom film/tv men även på teaterscenen, både i Sverige och i Kurdistan. Han regisserade Dansarens kvinna med kurdisk ensemble Han har också haft viktiga roller i SVT-produktionerna: Kniven i hjärtat, Leende guldbruna ögon och Kungamordet. Även ett antal fria TV- och filmproduktioner som Beck, Ettor och nollor, Johan Falk, Dödsängeln, Offside, SEBE och Gina. En timme kvar på Teater Trixter 2010 och Bibeln på Göteborgs Stadsteater

10 REDOVISNING AV BIDRAG FÖR INTERNATIONELLT KULTURUTBYTE -TEATER Miran Kamala, projektledare, skådespelare och regissör. Inbjudan av sex skådespelare från Kurdistan till Sverige. Tack vare bidraget fick jag möjlighet att tillsammans med Teater Trixter genomföra kulturutbytet. Bakgrund I Miran Kamalas regi har Dansarens Kvinna av Petra Revenue repeterades och spelades i Kurdistan under juni - sep Motsvarigheten till kulturförvaltningen i Kurdistan finansierade uppsättningen i Kurdistan men även Interkulturella Stödet och resebidraget som jag fick av er förra året möjliggjorde denna uppsättning och hjälpte till att skapa de kontakter som vi nu fortsatte att bygga vidare på. Genomförande Hur och när genomfördes kulturutbytet? Det internationella kulturutbytet genomfört under perioden Inom denna tidsram genomfördes sex föreställningar, några Seminarier och andra viktiga kulturella aktiviteter. Teater Trixter bjöd in Sulaymaniyah Kurdish Fine Arts Society till Sverige för ett konstnärligt utbyte och för att spela Dansarens Kvinna. Vi anordnade en vecka av kulturutbyte på Teater Trixter mellan scenkonstnärer i Kurdistan och Göteborg. Teater Trixters och projektledaren för besöket, Miran Kamalas, långsiktiga mål med kulturutbytet var att skapa ett långsiktigt samarbete mellan teatrar i Göteborg och Kurdistan där vi kan ta del av varandras erfarenheter, genom olika konstnärliga projekt och samarbeten. Projektet var också ett redskap för att nå ut till den stora gruppen kurdisktalande i Göteborg och locka dem till teatern. Sex föreställningar mellan två av dem var för skolor. Föreställningen blev mycket uppskattad av publiken som gav oss en strålande respons. Vi fick även stor uppmärksamhet av massmedia. Se länkar nedan: I samtliga möten med publiken har vi berättat om Konstnärsnämnden och hur vi fått stöd för kulturutbytet. Seminarium om skillnad mellan svensk och Kurdisk kulturpolitik. Samtal om skillnader mellan den Kurdiska och Svenska kulturpolitiken, synen på konstnären i olika kulturer samt könsroller i förändring på teaterscenen. Praktisk improvisationsteknik Teatern bortom språket. Scenkonstnärer från Kurdistan och Sverige möts i ordlösa improvisationer med enkla förutsättningar. Hur arbetar vi med musik, Körer och röster? En fest anordnades på Trixter med mat från Kurdistan, dans och musik. Utflykter till Göteborgs Konsthall, Stadsteatern, Konstmuseum och Universum. Truppen fick se en del av Göteborgs kulltur sida, där besökte de Göteborgs konsthall, Stadsteatern, konstmuseum och universum, och fick se Kikkiland på Stadsteatern i Göteborg. Publiksamtal om tvångsäktenskap efter Dansarens Kvinna. I Dansarens Kvinna av Petra Revenue skildras en ung kvinnas ambivalens när hon står framme vid altaret tillsammans med sin utvalde man. Sveriges regering har nyligen lagt ett nytt lagförslag mot tvångsäktenskap. Varför är det viktigt? Hur påverkar det individen och samhället både här och i Kurdistan att unga människor tvingas gifta sig mot sin vilja? Shadiye Heydari (S) och riksdagsledamot, Tara Olsson ordförande för (Kurdiska Kvinnoföreningen Nergiz), Petra Revenue (textförfattare), Miran Kamala (regissör) Deltog i detta samtal med publiken.

11 Vilken betydelse kan det få/har det fått för min konstnärliga verksamhet? Det har varit otroligt spännande och lärorikt att regissera föreställningen Dansarens kvinna. Även om man alltid önskar att det fanns mer tid, har projektet på alla sätt övergått mina förväntningar. För mig personligen har det varit väldigt roligt och lärorikt att se en svensk pjäs på mitt modersmål. Få en smak av hur man kan använda språket och vad jag själv behöver jobba på i framtiden om jag skulle arbeta med eller på Kurdiska. På lång sikt anser jag mig ha fått mer förståelse och inspiration för att arbeta i internationella projekt. Ett av mina långsiktiga mål är att göra teater som handlar om den globalisering som världen nu genomgår inte bara till innehållet, men också till formen, och till teaterhandlingen; att göra teater som fungerar i alla länder, och göra föreställningar som människor över hela världen kan känna igen sig i, för att därmed göra föreställningen i sig till en manifestation av våra internationella möten. Jag har i och med detta projekt fått en chans att börja den resan, att lära mig om de svårigheter olika kulturella referenser att ta hänsyn till när manus skrivs och föreställningen utformas och möjligheter det intresse som väcks så fort det finns ett element av exotism, intresset som väcks när man pratar om de olika kulturella referenser som blir tydliga i artbetet. En stor del av publiken var teater- och kulturarbetare men även andra nyfikna svenskar som kurder som hittade till föreställningen. Truppen bestod av 24 personer, bland annat VD för teaterkonst förvaltningen i Sulaimaniyah, Safin Anwar, Konstnärlig ledare för Sulaymaniyah Kurdish Fine Arts Society, Shamal Fahmi Ali, två teaterpedagoger från Sulaimaniyas teaterhögskola, Burhan Ghafoor Abdulrahman och Sergul Hssein Sulaiman, samt flera internationellt erkända musiker och skådespelare. Kontakter som vi har fått via detta projekt är med Sulaymaniyah Kurdish Fine Arts Society, Kultur och teater förvaltning i Sulaimaniya samt alla kända skådespelare och musiker som var med. Bidraget som jag fick från er tillsammans med bidraget som kom från Interkulturellastödet, har gått till inrikesresor, transport, kost och logi osv. Det bästa av allt är att vi ska fortsätta, att det inte tar slut här, vi har diskuterat om hur Kurdish Fine Arts Society ska bjuda över Teater Trixter till Kurdistan nästa. Sist vill jag säga att jag är väldigt glad och tacksam över att ha fått resebidraget förra året, och nu bidrag för internationellt kulturutbyte, och om någon vill åka till Kurdistan i framtiden eller har något form av kulturutbyte med Kurdistan är jag intresserad av att hjälpa till! Med vänlig hälsning Miran Kamala

12 Pjäs om hedersproblem kommer tillbaka 23 mars 2014 Pjäsen Dansarens kvinna hade premiär i Hjällbo på 1990-talet. Nu har pjäsen som handlar om hedersproblematik spelats i Kurdistan av kurder. I veckan blir det nypremiär på Teater Trixter i Göteborg med den nya ensemblen. Pjäsen börjar med ett bröllop. Kvinnan ska gifta sig med en man hon inte känner. Men när paret står framför prästen och bruden skall svara blir det tyst. Hon tänker tillbaka och pjäsen utvecklas till ett drömspel om hennes fantasier, drömmar och längtan bort. - Jag ville med pjäsen, när jag skrev den, visa att individens rätt att välja sitt eget liv är grundläggande för att vi överhuvudtaget ska vara ett samhälle, säger Petra Revenue som skrev pjäsen på 1990-talet. Innehåller sprängstoff Miran Kamala spelade i pjäsen som skådespelare på 1990-talet. Nu är han regissör för samma pjäs som spelats i Kurdistan med kurdiska skådespelare. - Jag brukar alltid tänka att när det händer ett hedersmord eller hedersproblematik i ett hem eller vid en katastrof - då håller man en tyst minut, säger Miran Kamala. Jag vill bryta detta. Istället för att vara tyst så vill jag skrika ut och väcka känslorna - väcka folk och be dem tänka om. Pjäsen har spelats i Kurdistan, där är innehållet sprängstoff. Men enligt Miran Kamala så var publiken nöjda med innehållet i pjäsen. Men att det också fanns andra som inte tyckte om att man visade upp en kvinna som är fri på det sätt som i pjäsen. - Skådespelarna är med mig och vill skrika ut med mig. Det finns behov för en sådan här pjäs i Kurdistan, säger Milan Kamala. Lasse Weldeborn lasse.weldeborn@svt.se Publicerad:19 mars :26 Kvinnors rätt att välja sitt liv är temat

13 Kvinnors rätt att välja sitt liv är temat Kvinnors rätt till egna val i livet är temat. 24 skådespelare och musiker från Kurdistan är i Göteborg för ett gästspel på Teater Trixter. Dansarens kvinna skrevs 1995 av dramatikern Petra Revenue, som också är en av drivkrafterna bakom Teater Trixter. Pjäsen handlar om en kvinnans inre resa då hon ska gifta sig med en man hon inte känner, om hennes fantasier, drömmar och längtan bort. När pjäsen uruppfördes gjorde skådespelaren och regissören Miran Kamala en av rollerna. Han har själv sina rötter i Kurdistan och han har översatt pjäsen till kurdiska och gett den en kurdisk dräkt, helt i samförstånd med Petra Revenue. - Jag vill visa på den starka påverkan familj och samhälle kan ha på sina barn och anhöriga genom krav och förväntningar. Rädslan att bli utesluten kan göra att man går med på saker man inte vill, säger. Miran Kamala. Hur ser kvinnans roll ut i dagens Kurdistan? - Mycket har förändrats till det bättre under de senaste tjugo åren men tyvärr förekommer tvångsgifte fortfarande i vår kultur. Med den här pjäsen vill jag skrika TÄNK OM!!! Vi måste våga bryta med det som är dåligt i vår kultur och själva få bestämma över våra liv. Samtidigt vill han också plocka fram det positiva i kulturen - språket, musiken och många goda traditioner. - På sikt vill jag att det byggs en bro mellan Sverige och Kurdistan, det här är bara den första lilla stenen. På scen: teatergruppen Sulamaniyah Kurdish Fine Arts Society från irakiska Kurdistan Föreställningar: 20/3 kl 19, 21/3 kl 13 och 19, 23/3 kl 19 och 24/3 kl 13 och 19. Eleonor Ekström-Frisk eleonor.ekstrom-frisk@gp.se

14

15 OM Petra Revenue Petra Revenue är dramatiker, regissör och författare med bakgrund inom teater. Sedan 1990 har hon varit en av de konstnärliga ledarna på Teater Trixter i hemstaden Göteborg. Petra har skrivit ett tjugotal pjäser förutom Bardo och Dansarens kvinna. RadiopjäsenValkyria för SR, översattes även till finska och danska. År 2000 skrev hon tv-dramat Den stora teatern för SVT. Sedan dess har hon skrivit en vild mix från filmmanus för Henning Mankells Wallander till sin egen långfilm Nästan Elvis. Kortfilmen Den bästa utsikten, 2010, visades på SVT och vann hederspriset vid Göteborgs filmfestival. Petras senaste filmade projektet är konstfilmerna Fysiska bevis och Motiv, Petra arbetar också som dramaturg åt ett flertal bolag bla Cinenicfilm samt Götafilm. Hon har suttit två år i Dramatikerförbundets styrelse och även i styrelsen för Författarcentrum Väst.

16 OM Teater Trixter mars åkte Petra Revenue och Miran Kamala tillsammans till Sulaymaniyah för att börja arbeta med vår kurdiska samarbetspartner Sulaymaniyah, Kurdish Fine Arts Society. Petra Revenue var även inbjuden till det irakiska universitetet för att ge en masterclass i dramatik och författarskap med Miran Kamala under två dagar. Petra Revenue och Miran Kamala träffade även VD för teaterkonstförvaltningen i Sulaymaniyah, Safin Anwar. Vårt mål är att fördjupa samarbetet mellan grupperna genom att ta del av varandras arbetssätt i uppförandet av Bardo.Det konstnärliga samtalet där olika konstformer och idéer får dela utrymme är en viktig del av vad Teater Trixter är. Gränsenmellan föreställning och samtal suddas ut och publiken blir delaktig i skapandet av verket. Nyss avslutades diskussionsserien Technologies of The Self /Aspekter av Jaget på Teater Trixter. Genom samtal och konst diskuterades relationen mellan makten och individen. Hur styrs våra kroppar och vem och vad är det som sätter agendan? Vi diskuterade samhällsstyrningens påverkan på hur vi betraktar oss själva genom att utgå från teorier om makt. Hur man tex genom sociala medier vill upprätthålla bilden av ett gott och lyckat liv, och hur man på så sätt inrättar sig i att praktisera self-management. Människor gör sig själva till subjekt som passar in i normen och avvikandet exkluderas. Kvällarna innehöll bland annat filmvisningar, som premiären av Johanna St Michaels nya film Ett smörgåsbord av synd. Den Perfekta Kroppen av Renzo och Hanna Aneröd om kvinnliga bodybuilders, monologer, perfomance, en installation av bodybuilders, en selfieutställning, grafittikonst och filosofi. Vi talade med unga kvinnor som skönhetsopererat sig, en karriärcoach och universitetslektorn Stina Hansson som försökte ringa in temat. Teater Trixter spelade även Som varje annan dag av Eskil Lundgren i samproduktion med Teater Järnstudion under våren. Föreställningen hade stort publiktryck och regisserades av Björn Melander. I september är det premiär för Expressions efter en idé av Karin Blixt om den västerländske mannen.

17

MIRAN KAMALA

MIRAN KAMALA MIRAN KAMALA miran@cinemir.com www.cinemir.com 0046 707 304 100 "Jag vill inte bli känd utan godkänd" Min vision är att arbeta och utveckla mig vidare inom film och Tv-branschen, både som regissör och

Läs mer

I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015

I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015 I CAME TO SEE YOU Urpremiär på Intiman 10 oktober 2015 Om jag så bara har en enda dag kvar att leva ska jag resa tillbaka Kan en människa bli kvitt sitt förflutna och radera sin historia? Salim har allt

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid.

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid. Ansökan VG regionen mars 2010 Makt och maktlöshet nio röster från Västra Götaland Ett skrivprojekt för ny dramatik. Sammanfattning Under 2010 2011 vill Barnteaterakademin utveckla sitt uppdrag vad gäller

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014! av Karin Ekberg, 2015-05-07!!

Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014! av Karin Ekberg, 2015-05-07!! Redovisning resebidrag till Nordox i Kina, november 2014 av Karin Ekberg, 2015-05-07 Inbjuden av nionde upplagan av Nordox filmfestival reste jag med hjälp av Konstnärsnämndens resebidrag till Kina i november

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017"

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017 REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017" Förra året sökte och beviljades jag bidrag från Konstnärsnämnden för att genomföra en utställning på Centre Pompidou i Paris. Jag

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman

Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Till Västra Götalandsregionens kulturnämnd Utveckling av teater och nyskriven dramatik för barn och ungdom Projektbeskrivning för Barnteaterakademin 2009 med Angereds Teater som ny huvudman Syfte Ansökan

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 Innehåll Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 FÖRORD Påskveckan infaller någon gång i mars eller i april. Det är en intensiv tid på många sätt, också i naturen då vinter möter

Läs mer

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare

Kan man besvara den frågan? Kanske finns det lika många svar som frågeställare Varför tror människor? Kanske är det så här? - vi har längtan efter trygghet, - vi vill söka meningen med livet, - vi har en längtan efter kunskap, - vi vill ha svar på frågor mm. FINNS DET EN MENING MED

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM

SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo / KREATIVT KAOS I RYDAHOLM SILENT BOOKS PÅ RYDAHOLMS SKOLA och RYDAHOLMS BIBLIOTEK Rydaholm, Värnamo 2017-04-27 / 05-04 KREATIVT KAOS I RYDAHOLM I samarbete med Värnamo Internationella vänner, http://internationellavanner.se/, ska

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström HA N DLEDNIN G S M A T E R I A L FÖR L Ä R A R E O C H A N D R A V U X N A > > ENSAM BLA N D A N D R A Foto: Micke Sandström OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE Ungdomsensemblen består av 10-15 ungdomar

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Teater för Äldre 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN

Teater för Äldre 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN 2012 2014 METODER FÖR DRAMA OCH TEATERPEDAGOGIK INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Introduktion Vi mår alla bättre om vi är aktiva genom eget skapande och har en meningsfull vardag med stimulerande innehåll. Många äldre

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok

Åldrandets glädje. Sophia Ivarsson. om äldres åldrande ur ett positivt betraktande. tillägnad alla jag möter med denna bok Åldrandets glädje om äldres åldrande ur ett positivt betraktande tillägnad alla jag möter med denna bok Sophia Ivarsson Åldrandets glädje Bild, text och layout: Sophia Ivarsson Utgivare: Gloria Förlag

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Redovisning till Konstnärsnämnden gällande förstudien till Candide, eller optimismen som scenisk framställning. av KLO Productions

Redovisning till Konstnärsnämnden gällande förstudien till Candide, eller optimismen som scenisk framställning. av KLO Productions Redovisning till Konstnärsnämnden gällande förstudien till Candide, eller optimismen som scenisk framställning av KLO Productions I denna förstudie har vi behandlat följande frågeställningar med utgångspunkt

Läs mer

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin!

Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! Nr 7163 november april 2007 2009 Teatersmedjan + Kammarkören = Lilla Sångakademin! En nystartad barngrupp med teaterövningar mixade med sång! Björn Stoltz, Agneta Ljungström och Sylvi Viberg är ledare.

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen.

LÄRARHANDLEDNING. Diskussionsfrågorna är förslag till ämnen, förmodligen har eleverna även andra frågor att ta upp efter föreställningen. LÄRARHANDLEDNING Don Quijote - Riddaren av den sorgliga skepnaden av Pelle Öhlund Efter Miguel de Cervantes roman Den snillrike riddaren Don Quijote Till läraren: Det lämpligaste är att använda handlingsbeskrivningen

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Bakom leendet. Varför snackas det så lite om något som betyder så mycket? Om arbetsmiljö

Bakom leendet. Varför snackas det så lite om något som betyder så mycket? Om arbetsmiljö Bakom leendet Varför snackas det så lite om något som betyder så mycket? Om arbetsmiljö ABF vill starta diskussion om villkoren på arbetsplatsen Det är ett allt större problem hur vi umgås och hur makt

Läs mer

Rapport från Charleville-Mèziéres. FESTIVAL MONDIAL DES THEATRES DE MARIONETTES Sept 2017

Rapport från Charleville-Mèziéres. FESTIVAL MONDIAL DES THEATRES DE MARIONETTES Sept 2017 Rapport från Charleville-Mèziéres FESTIVAL MONDIAL DES THEATRES DE MARIONETTES 16-24 Sept 2017 Som representant för UNIMA Sverige fick jag möjlghteten att åka till Charleville-Mèziéres och den internationella

Läs mer

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre

Sundsvalls Kommun. till projektslutrapporten Kultur för äldre Bilaga 8 till projektslutrapporten Kultur för äldre Sundsvalls Kommun Slutrapport Utförandedatum: 04-02-2013 09:41:13 Antal svar: 36 Den här undersökningen har totalt 36 respondenter och en svarsfrekvens

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«

>>VERKLIGHETENS FOLK HEJ! >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN. En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det« >>VERKLIGHETENS FOLK >>URPREMIÄR 11 FEB, LILLA SCENEN En elak komedi»det är inte sexigt att ha det för bra. Det blir ingen bra konst av det«på en teater har man på uppdrag av regeringen dragit igång ett

Läs mer

+ Tjejjouren Idun Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen

+ Tjejjouren Idun Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen Sigtuna Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen Plats: Sigtuna Sommar 2013 Juni Sigtuna var på Hultsfredsfestivalen. Sigtuna var och lyssnade på Allan Wade. Sida 3 Vi söker nu fler volontärer. Är du en av

Läs mer

KULTURCENTRUMS ANSÖKAN TILL VÄSTRA GÖTALANDS KULTURNÄMND 2012-03-15

KULTURCENTRUMS ANSÖKAN TILL VÄSTRA GÖTALANDS KULTURNÄMND 2012-03-15 KULTURCENTRUMS ANSÖKAN TILL VÄSTRA GÖTALANDS KULTURNÄMND 2012-03-15 OM BEHOVET AV KULTURCENTRUMS PROJEKT I SKARABORG Föreningen Kulturcentrum bildades 2008 i Skaraborg av en grupp unga kulturarbetare med

Läs mer

Vårens programtips följer här under

Vårens programtips följer här under Hej! Hoppas det finns möjlighet att sprida info kring dessa många spännande, roliga och intressanta programtips för våren 2014 med bland annat Skådespelarna Albin Flinkas och Fredrik Meyer från Soppteatern

Läs mer

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen

Nypon förlag. Skölden. Läsförståelse. Elevmaterial NIKLAS KROG SIDAN 1. Namn: Detta hände i bok 1, Karavanen NIKLAS KROG SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Detta hände i bok 1, Karavanen 1. Var bodde Traz? 2. Vad hände en dag? 3. Vem är Krom? Beskriv honom. 4. Vad gjorde karavanen? 5. Traz flydde. Vad hände?

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Bråka med Normen aktivt jämställdhetsarbete genom sagor

Bråka med Normen aktivt jämställdhetsarbete genom sagor Bråka med Normen aktivt jämställdhetsarbete genom sagor Johan Theodorsson Berättare, Dramapedagog och Genusvetare Bråka med normen Fångad/ Fri - normer Rödluvan som exempel Att jobba med sagor Prinsessprovet

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

2015 - det tjugonde året!

2015 - det tjugonde året! Malmö AmatörteaterForums Nyhetsbrev 10 november 2015 2015 - det tjugonde året! Hösten är i full gång och vintern knackar på dörren! Utställningen om MAFs Tjugonde år på Teatermuséet kommer att fortsätta

Läs mer

ÄFVENTYRSRAKETEN. Känslornas och konstens pedagogik. Att med konsten som verktyg komma rakt in i sig själv

ÄFVENTYRSRAKETEN. Känslornas och konstens pedagogik. Att med konsten som verktyg komma rakt in i sig själv ÄFVENTYRSRAKETEN Känslornas och konstens pedagogik Att med konsten som verktyg komma rakt in i sig själv Zirkus Loko-Motiv utforskar möjligheterna att med Konstens hjälp hitta nya pedagogiska metoder för

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..

INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET...5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL.. INNEHÅLL VAR MED I AKTION FN.3 AKTION FN FÖR JÄMSTÄLLDHET.. 4 10 FAKTA OM JÄMSTÄLLDHET.....5 FÖRDJUPA ER OM JÄMSTÄLLDHET..7 MATERIAL..8 2 VAR MED I AKTION FN Aktion FN är en aktion genomförd av FN-elevföreningar

Läs mer

KULTURVERKSTAN. LIA 2 rapport av Lasse Persson i KV 03 som haft praktikplats på Unga FolkTeatern

KULTURVERKSTAN. LIA 2 rapport av Lasse Persson i KV 03 som haft praktikplats på Unga FolkTeatern KULTURVERKSTAN LIA 2 rapport av Lasse Persson i KV 03 som haft praktikplats på Unga FolkTeatern Lasse Persson lasse.persson03@kulturverkstan.net från måndagen den 29 mars 2004 till fredagen den 30 april

Läs mer

galaxens bästa Operaverkstad

galaxens bästa Operaverkstad www.malmoopera.seomåhända galaxens bästa Operaverkstad 05 08 19 28 24 03 13 32 O _ n? 23 06 14 30 26 09 o s 02-03: Operaverkstan spelar musikteater för små barn, stora barn och vuxna barn. Vi är Malmö

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Fåglarnas Färd. - Att ha flyktingar i Västra Götalandsregion, som medverkande och välja ut 3-4 personer i projektet från målgruppen.

Fåglarnas Färd. - Att ha flyktingar i Västra Götalandsregion, som medverkande och välja ut 3-4 personer i projektet från målgruppen. Fåglarnas Färd Konstnärlig ledare: Talat Samawi Grupp: International Akito Company Mål: Den här ansökan från International Akito Company i Västra Götalandsregion, som heter "Fåglarnas Färd" och avser genom

Läs mer

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Firat Nemrud Projekt ledaren Kurdiska föreningen i Eskilstuna Ali Karimi Projektledaren Kurdiska föreningen i Eskilstun SLUTRAPPORT OM PROJEKTET

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966

Animation med äldre. Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Animation med äldre Slutrapport från projektet 2012-2013, KUR 2011_5966 Stanislaw Przybylski, projektledare Projektägare: Folkhälsosektionen, Landstinget i Jönköpings län Paula Bergman, Eva Timén Innehållsförteckning

Läs mer

NÖJESPARKEN PROJEKTBESKRIVNING FÖR ÄLDREOMSORG. Martin Ellborg Anna Lahmer. Peder Nabo

NÖJESPARKEN PROJEKTBESKRIVNING FÖR ÄLDREOMSORG. Martin Ellborg Anna Lahmer. Peder Nabo NÖJESPARKEN PROJEKTBESKRIVNING FÖR ÄLDREOMSORG Martin Ellborg Anna Lahmer Peder Nabo BAKGRUND Med utgångspunkt i en modell som sedan 2007 med stor framgång spelats runt om i Skåne, presenterar Byteatern

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför?

Våld i nära relation. Hur ser det ut? Vem, när och varför? Våld i nära relation Hur ser det ut? Vem, när och varför? www.karlskoga.se Våld är ett svårt ord vem vill För oss är det viktigt att skilja på person och handling. Inget blir bättre av att man stämplar

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Dockteaterkollektivet. Dockspelare i föreställningarna Monster! och Örnen och Björnen.

Dockteaterkollektivet. Dockspelare i föreställningarna Monster! och Örnen och Björnen. Kronologisk CV Erik Häger 073-937 45 97, info@erikhager.se www.erikhager.se 2013-02 Dockteaterkollektivet. Dockspelare i föreställningarna Monster! och Örnen och Björnen. 2012-10-2013-02 Hågoland Teater,

Läs mer

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi!

Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Hej på er! Ännu en månad har rusat förbi! Under november månad har vi fortsatt med demokratiutbildning för ledningsgrupperna i förvaltningarna. Detta var årets sista tillfälle för demokratiutbildning!

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008

Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Fjällpoesi av de glada eleverna i 6 Gul 2008 Farten med min vackra bräda Är obeskrivlig Men ändå så är det synen Som fångade mina ögon. Jag kollar på de andra. Så ser vilken fart de åker med. Men ändå

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv Läsnyckel På plats i tiden 1 Vide i Lund Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. I denna första del befinner

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

Peter och draken Elliot

Peter och draken Elliot Filmhandledning Peter och draken Elliot Filmen börjar med en bil som kör fram längs vägen. En familj med mamma, pappa och barn sitter i bilen. Den lilla pojken, Peter, sitter i baksätet och läser en bilderbok:

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

UKM Riksfestival 2014 Halmstad

UKM Riksfestival 2014 Halmstad UKM Riksfestival 2014 Halmstad Program UKM riksfestival 2014 Halmstad Lördag 14 juni 14.00 16.00 Incheckning på Sturegymnasiet 14.00 16.00 Målning och kostympimp på Nolltrefem 16.00-17.30 Middag på Sturegymnasiet

Läs mer

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig?

S.O.C. Hör du mig. 25 mars S.O.C. Hör du mig? ? S.O.C. Hör du mig 25 mars 2017 En workshop med socialsekreterare och ungdomar som haft kontakt med socialtjänsten och vill utveckla socialtjänsten. Socialtjänsten i Helsingborg har under ett antal år

Läs mer

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING

FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING FÅNGAD AV NÄTET EN FILM OM NÄTMOBBNING >>Fångad av nätet

Läs mer

Hamlet av William Shakespeare

Hamlet av William Shakespeare Hamlet av William Shakespeare Om uppsättningen Premiär: 9 februari 2019, Stora scenen Speltid: 2 timmar och 40 minuter, med paus Rök från rökmaskin förekommer i föreställningen Svensk och engelsk text

Läs mer

diagrambilaga skapande skola

diagrambilaga skapande skola diagrambilaga skapande skola Del 1 Här presenteras resultaten från sammanställningen av redovisningar. 1. Deltagande barn elever per år, antal År 4 År 5 År 6 År 7 År 8 År 9 0 10 000 20 000 30 000 40 000

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder

En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder En rapport om Kvinnojouren Ninas arbetssätt och hinder Kvinnojouren Nina är en verksamhet av Irakiska Kommittén för Kvinnors Rättigheter (IKKR). I sitt arbete mot våld och hedersrelaterad våld tar kvinnojouren

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Teater SAT

Verksamhetsberättelse. Teater SAT Verksamhetsberättelse 2015 Sida 1 av 7 Ordförandens ord. Föreningen 26:e verksamhetsår har gått till ända. Vi har fått se många bra produktioner under året, både egna,. Samarbeten och en inköpt föreställning

Läs mer

TID: TISDAG OCH ONSDAG, NOVEMBER 2017 PLATS: S FV-HUSET G18, GEORGSGATAN 18, HELSINGFORS

TID: TISDAG OCH ONSDAG, NOVEMBER 2017 PLATS: S FV-HUSET G18, GEORGSGATAN 18, HELSINGFORS DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA PROGRAM MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION TID: TISDAG OCH ONSDAG, 28 29 NOVEMBER 2017 PLATS:

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2019/20 KÄRA NÅN! förskolan - åk 1 NU! åk 3-5 Did I really? åk 4-6 That s Revolting! åk 8-9

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2019/20 KÄRA NÅN! förskolan - åk 1 NU! åk 3-5 Did I really? åk 4-6 That s Revolting! åk 8-9 SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2019/20 KÄRA NÅN! förskolan - åk 1 NU! åk 3-5 Did I really? åk 4-6 That s Revolting! åk 8-9 Teaterföreställningar & Skapande Skola för elever från förskolan åk 9 Expressteatern har

Läs mer

doing stuff that nobody

doing stuff that nobody Sjukvård I guess I think about doing stuff that nobody else has done. Lena Dunham Sjukvård 59 Titti Lundgren Sjukvården utvecklas hela tiden med hjälp av teknik. Idag kan människor opereras av robotar

Läs mer