SV Förenade i mångfalden SV B8-1042/3. Ändringsförslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SV Förenade i mångfalden SV B8-1042/3. Ändringsförslag"

Transkript

1 B8-1042/3 3 Skäl Ca (nytt) Ca. Frihandelsavtal som har underminerat länders suveränitet, inklusive livsmedelssuveränitet, och uteslutit lokala jordbrukare från deras egna marknader, har bidragit till orättvisor och fattigdom.

2 B8-1042/4 4 Skäl M M. Att bekämpa felnäring betyder att man måste utveckla en hållbar jordbrukspolitik som ger företräde åt diversifiering av grödorna, i syfte att tillhandahålla näringsrik mat och skapa en varierad kosthållning. För att uppnå detta är kontroll, ägande och överkomliga priser vad gäller utsäde av avgörande betydelse för småbrukares och familjejordbruks tryggade livsmedelsförsörjning. M. Att bekämpa felnäring betyder att man måste utveckla en hållbar jordbrukspolitik som ger företräde åt diversifiering av grödorna, i syfte att tillhandahålla näringsrik mat och skapa en varierad kosthållning. För att uppnå detta är offentlig kontroll, ägande och överkomliga priser vad gäller utsäde av avgörande betydelse för småbrukares och familjejordbruks tryggade livsmedelsförsörjning.

3 B8-1042/5 5 Punkt 1a (ny) 1a. Europaparlamentet påpekar att vinstmaximering inte är förenligt med hungerbekämpning och arbete för att utrota hungern, och bekräftar att missbruk av marknadsmakt och prisdominans, ockupation av mark, dåliga arbetsförhållanden och beroende av växtbekämpningsmedel inte är förenligt med garantier för och förverkligande av rätten till mat och näring.

4 B8-1042/6 6 Punkt 1b (ny) 1b. Europarlamentet fördömer partisk jordbrukspolitik som gynnar multinationella företag till skada för småbönder och de befolkningsgrupper som berörs mest av hunger och felnäring.

5 B8-1042/7 7 Punkt 6 6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att i sin verksamhet ta fasta på en konsekvent politik för utveckling, och i enlighet med detta överväga konsekvenserna av bland annat sin handels-, jordbruks- och energipolitik för den globala livsmedelsförsörjningen. 6. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att i sin verksamhet ta fasta på en konsekvent politik för utveckling, och i enlighet med detta överväga konsekvenserna av bland annat sin handels-, jordbruks- och energipolitik för den globala livsmedelsförsörjningen. Parlamentet fördömer i detta sammanhang frihandelsavtal som har underminerat länders suveränitet, inklusive livsmedelssuveränitet, och uteslutit lokala jordbrukare från deras egna marknader.

6 B8-1042/8 8 Punkt 6a (ny) 6a. Europaparlamentet beklagar djupt främmande investerares markrofferi, som slår mot lokala småskaliga jordbrukare och bidrar till osäker livsmedelsförsörjning på lokal, regional, och nationell nivå.

7 B8-1042/9 9 Punkt 23a (ny) 23a. Europaparlamentet betonar att amning, som är den mest naturliga och bästa näringskällan för nyfödda och små barn, bör garanteras med genuint stöd för kvinnor genom att man säkerställer goda näringsrik kost och goda arbetsförhållanden samt erbjuder nätverk för socialt stöd och familjestöd, liksom rätt till betald mammaledighet.

8 B8-1042/10 10 Lola Sánchez Caldentey, Marie-Christine Vergiat, Barbara Spinelli, Paloma López Bermejo, Ángela Vallina, Xabier Benito Ziluaga, Tania González Peñas, Punkt Europaparlamentet betonar att all EUpolitik måste anpassas efter principen om en konsekvent politik för utveckling. Parlamentet vill därför att EU:s handelsoch utvecklingspolitik ska respektera utvecklingsländernas politiska och ekonomiska handlingsutrymme så att de kan inrätta den politik som behövs för att främja hållbar utveckling och värdighet för sin befolkning, inklusive livsmedelssuveränitet. 27. Europaparlamentet betonar att all EUpolitik måste anpassas efter principen om en konsekvent politik för utveckling. Parlamentet vill därför att EU:s handelsoch utvecklingspolitik ska respektera utvecklingsländernas politiska och ekonomiska handlingsutrymme så att de kan inrätta den politik som behövs för att främja hållbar utveckling och värdighet för sin befolkning, inklusive livsmedelssuveränitet, med respekt för lokala livsmedelsproducenters rätt att ha kontroll över sin mark, sitt utsäde och sitt vatten, och med förkastande av privatisering av naturresurser.

9 B8-1042/11 11 Lola Sánchez Caldentey, Marie-Christine Vergiat, Barbara Spinelli, Paloma López Bermejo, Ángela Vallina, Xabier Benito Ziluaga, Tania González Peñas, Punkt 30a (ny) 30a. Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att inte stödja privatisering av utsäden genom immaterialrättsklausuler i ekonomiska partnerskap eller handelsavtal med utvecklingsländer. Parlamentet betonar vikten av att samarbeta med jordbrukarna om prismässigt överkomliga, lokalt anpassade och förbättrade varianter av grödor, och av att inrätta en motståndskraftig och reaktionssnabb självägd utsädesproduktionskapacitet som kan vara självförsörjande och inte beroende av givarfinansiering för sin överlevnad.

10 B8-1042/12 12 Lola Sánchez Caldentey, Marie-Christine Vergiat, Barbara Spinelli, Paloma López Bermejo, Ángela Vallina, Xabier Benito Ziluaga, Tania González Peñas, Punkt 30b (ny) 30b. Europaparlamentet uppmanar EU och medlemsstaterna att inte stödja genetiskt modifierade grödor när de fullgör sina åtaganden avseende nutrition och en tryggad livsmedelsförsörjning i världen.

11 B8-1042/13 13 Punkt Europaparlamentet insisterar på att man måste anta ett holistiskt synsätt för den utmaning som undernäring utgör, vilket kräver insatser inom en mängd ekonomiska och sociala sektorer. Parlamentet betonar därför vikten av partnerskap med flera aktörer och den privata sektorns grundläggande roll för att förbättra livsmedelstryggheten och öka de nutritionsspecifika insatserna, bland annat genom innovation och investeringar i ett hållbart jordbruk, och genom förbättrade sociala, ekonomiska och miljörelaterade rutiner inom jordbruk och livsmedelssystem. 32. Europaparlamentet insisterar på att man måste anta ett holistiskt synsätt för den utmaning som undernäring utgör, vilket kräver insatser inom en mängd ekonomiska och sociala sektorer. Parlamentet betonar därför vikten av partnerskap med flera aktörer och förbättrade sociala, ekonomiska och miljörelaterade rutiner inom jordbruk och livsmedelssystem.

12 B8-1042/14 14 Punkt 33a (ny) 33a. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att främja åtgärder och strategier för nutrition och en tryggad livsmedelsförsörjning som säkerställer tillräckliga offentliga investeringar för att garantera varaktiga och hållbara lösningar för alla, undviker åtgärder som skulle hindra tillräcklig livsmedelsförsörjning, i synnerhet åtgärder som skulle förhindra människors tillgång till och användning av resurser och insatsvaror som garanterar deras överlevnad, undviker överförenklingar av näringsdimensionen i livsmedelsproduktionen genom att bortse från det faktum att tryggad livsmedelsoch näringsförsörjning innebär (kontinuerlig) tillgång till en varierad och näringsrik kost i fråga om kvalitet, kvantitet och mångfald och inte bara handlar om kaloriintag, skyddar och främjar tillgången till utsäde och insatsvaror för småbrukare

13 och marginaliserade grupper, utbyte och offentligt ägande av utsäde samt hållbara traditionella metoder som garanterar människors rätt till lämplig föda oh näring, uppmuntrar inriktning på odling av livsmedel med högt näringsvärde, och inhemska grödor och arter, i stället för grödor som skördas i överflöd med högt kalorivärde till nackdel för näringsinnehållet (majs, socker), vilket kan leda till näringsbrist på grund av kosten, säkerställer tillgång till varierad kost som är hälsosam och förenlig med kulturella värden och tillåter födointaget att utnyttjas på bästa sätt av kroppen för att välmående ska uppnås, med beaktande av den mänskliga värdigheten, som förverkligas genom tillgång till grundläggande offentliga tjänster (såsom hälsa, vatten och sanitet, bostad och social trygghet), säkerställer förverkligande av de fyra grundläggande inslagen i den mänskliga rätten till mat och näring, nämligen ändamålsenlighet, tillgång och tillgänglighet samt hållbarhet, utan att strategierna grundas enbart på produktion av mer livsmedel, säkerställer att livsmedel av god kvalitet finns att tillgå för alla människor, avvisar alla försök att ta patent på liv, växter och djur, genetiskt material eller grundläggande biologiska processer, särskilt när det gäller inhemska stammar och arter, genom åtaganderamar säkerställer att jordbrukare, fiskare, boende i skogsmarker och boskapsskötande grupper kan åtnjuta sin rätt till mark och skydd och att de skyddas från faran att förlora mark till privata investerare, säkerställer att de strategier som främjas inte kränker mänskliga

14 rättigheter i andra länder, i synnerhet den mänskliga rätten till livsmedel och näring, och att icke-statliga aktörer inte hindrar åtnjutandet av dessa rättigheter.

SV Förenade i mångfalden SV A8-0076/1. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0076/1. Ändringsförslag 4.5.2016 A8-0076/1 1 Tania González Peñas, Barbara Spinelli, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck Skäl D D. Det framgår av tillgängliga

Läs mer

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 2 Stelios Kouloglou, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Tania González Peñas, Marie- Christine Vergiat,

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. P8_TA(2016)0375 Globala mål och EU:s åtaganden om nutrition och en tryggad livsmedelsförsörjning

ANTAGNA TEXTER. P8_TA(2016)0375 Globala mål och EU:s åtaganden om nutrition och en tryggad livsmedelsförsörjning Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2016)0375 Globala mål och EU:s åtaganden om nutrition och en tryggad livsmedelsförsörjning Europaparlamentets resolution av den 5 oktober 2016 om nästa

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0360/37. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0360/37. Ändringsförslag 27.4.2015 B8-0360/37 37 Skäl A A. Temat för Expo 2015 i Milano är Att föda jorden. Energi för livet, och utställningen kan kraftigt sporra diskussionen om hur man ska förbättra produktionen och distributionen

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 23.11.2009 B7-0173/2009 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen om FAO:s världstoppmöte

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0000/2016 4.5.2016 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0000/2016 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0360/1. Ändringsförslag. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas för S&D-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0360/1. Ändringsförslag. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas för S&D-gruppen 27.4.2015 B8-0360/1 1 Skäl Ca (nytt) Ca. Expo 2015 i Milano har teman som främst avser livsmedel och som även omfattar fiskeriet, vilket liksom jordbruket har anknytning till frågor om livsmedel, självförsörjning

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0250/4. Ändringsförslag. Anne-Marie Mineur, Rina Ronja Kari, Stelios Kouloglou för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0250/4. Ändringsförslag. Anne-Marie Mineur, Rina Ronja Kari, Stelios Kouloglou för GUE/NGL-gruppen 23.2.2016 B8-0250/4 4 Anne-Marie Mineur, Rina Ronja Kari, Stelios Kouloglou Skäl A A. Australien och Nya Zeeland är bland EU:s äldsta och närmaste partner, har gemensamma värderingar och verkar för att

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för internationell handel. över den privata sektorn och utveckling (2014/2205(INI))

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för internationell handel. över den privata sektorn och utveckling (2014/2205(INI)) EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för internationell handel 2014/2205(INI) 1.6.2015 YTTRANDE från utskottet för internationell handel till utskottet för utveckling över den privata sektorn och utveckling

Läs mer

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 17

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 17 B8-0893/2016 } RC1/Am. 17 17 João Pimenta Lopes, João Ferreira, Miguel Viegas, Marie-Christine Vergiat, Stefan Eck, Barbara Spinelli, Marisa Matias, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Kostadinka

Läs mer

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 september 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Särskilda jordbrukskommittén/rådet Genomförandet

Läs mer

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12473/17 Ärende:

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 17.12.2013 B7-0000/2013 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7-0000/2013 i enlighet med artikel 115.5 i

Läs mer

Policy för Hållbar utveckling

Policy för Hållbar utveckling Policy för Hållbar utveckling Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2017-03-27 Policy för hållbar utveckling Kommunfullmäktige 2017-03-27 1 (3) Policy för hållbar utveckling i

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 17.9.2014 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0000/2014 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/19. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/19. Ändringsförslag 11.4.2016 B8-0442/19 19 Takis Hadjigeorgiou, Neoklis Sylikiotis, Barbara Spinelli, Javier Couso Permuy, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina, Dimitrios Papadimoulis, Kostas Chrysogonos,

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Kommittédirektiv Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling Dir. 2016:18 Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Sammanfattning Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i genomförandet

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2012/2063(INI) från fiskeriutskottet. till utskottet för utveckling

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2012/2063(INI) från fiskeriutskottet. till utskottet för utveckling EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Fiskeriutskottet 2012/2063(INI) 6.9.2012 YTTRANDE från fiskeriutskottet till utskottet för utveckling över EU:s rapport om en konsekvent politik för utveckling 2011 (2012/2063(INI))

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0067/4. Ändringsförslag. João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0067/4. Ändringsförslag. João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas för GUE/NGL-gruppen 16.12.2014 A8-0067/4 4 João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas Punkt 1a (ny) 1a. Europaparlamentet anser att det är oerhört viktigt att säkerställa en nettoökning av anslagen för poster i EU-budgeten

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 22.4.2015 B8-0360/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0109/2015 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen om Expo

Läs mer

12473/17 gg,bis/tf/chs 1 DG B 2B

12473/17 gg,bis/tf/chs 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 26 september 2017 (OR. en) 12473/17 AGRI 495 FAO 36 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Utkast

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 2011/2019(BUD) 5.5.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 (PE462.791v01-00) Mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012 (2011/2019(BUD)) AM\866542.doc

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0165/2. Ändringsförslag. Andrew Lewer, Ruža Tomašić för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0165/2. Ändringsförslag. Andrew Lewer, Ruža Tomašić för ECR-gruppen 1.2.2016 B8-0165/2 2 Skäl H H. Tillgängligheten till regionerna och förbindelserna mellan öarna utgör viktiga faktorer för att öka öarnas attraktionskraft. Kostnaderna för sjö- och flygtransporter för

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Vad säger FN:s nya hållbara utvecklingsmål om odlingsjordarna?

Vad säger FN:s nya hållbara utvecklingsmål om odlingsjordarna? Vad säger FN:s nya hållbara utvecklingsmål om odlingsjordarna? KSLA, 10:e december 2015 Nina Weitz, Research Associate Stockholm Environment Institute (SEI) SEI:s ARBETE MED MÅLEN Syfte? Att främja en

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-1296/2016 23.11.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B8-1812/2016, B8-1813/2016 och B8-1814/2016 i enlighet med artikel

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 7-25

ÄNDRINGSFÖRSLAG 7-25 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 18.3.2015 2014/0185(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 7-25 Förslag till yttrande Jeroen Lenaers (PE544.268v01

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 15.5.2012 B7- /2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7- /2012 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen om sysselsättningsaspekter

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0178/3. Ändringsförslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0178/3. Ändringsförslag. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger för ENF-gruppen 28.5.2018 A8-0178/3 3 Skäl P P. Under de senaste åren har jordbrukarna drabbats av en allt större prisvolatilitet till följd av prisfluktuationer på världsmarknaderna och osäkerhet orsakad av den makroekonomiska

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet PE v01-00

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet PE v01-00 EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 30.3.2005 PE 355.745v01-00 ÄNDRINGSFÖRSLAG 14-32 Förslag till yttrande Jerzy Buzek Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2011/2019(BUD) 26.5.2011. från utskottet för utveckling. till budgetutskottet

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2011/2019(BUD) 26.5.2011. från utskottet för utveckling. till budgetutskottet EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 26.5.2011 2011/2019(BUD) YTTRANDE från utskottet för utveckling till budgetutskottet över mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/27. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/27. Ändringsförslag 11.4.2016 B8-0442/27 27 Marie-Christine Vergiat, Barbara Spinelli, Javier Couso Permuy, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina, Lidia Senra Rodríguez, Dimitrios Papadimoulis, Kostas

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen 8.3.2018 A8-0048/21 21 Skäl Da (nytt) Da. I enlighet med artikel 8 i EUFfördraget ska EU främja jämställdhet mellan kvinnor och män och säkerställa jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet som en

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0312/5. Ändringsförslag. France Jamet, Edouard Ferrand, Matteo Salvini, Georg Mayer för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0312/5. Ändringsförslag. France Jamet, Edouard Ferrand, Matteo Salvini, Georg Mayer för ENF-gruppen 19.10.2017 A8-0312/5 5 Beaktandeled 7a (nytt) med beaktande av sin lagstiftningsresolution av den 8 september 2015 om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om kloning av nötkreatur, svin,

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0234/17. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0234/17. Ändringsförslag 28.6.2017 A8-0234/17 17 Takis Hadjigeorgiou, Neoklis Sylikiotis, Marie-Christine Vergiat, Sofia Sakorafa, Rina Ronja Kari, Kateřina Konečná, Dimitrios Papadimoulis, Kostadinka Kuneva, Stelios Kouloglou,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Margrete

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-152

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-152 Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 2015/2277(INI) 5.2.2016 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-152 Molly Scott Cato (PE575.117v01-00) Den nya alliansen för tryggad livsmedels-

Läs mer

Stadgar Antagna Reviderade , och

Stadgar Antagna Reviderade , och Stadgar För den ideella föreningen Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle Bildad den 15 juni 2009. Stadgar fastställdes vid bildandet. 1 Firma Föreningens firma är Biosfärområde Vänerskärgården med

Läs mer

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV. Europaparlamentet 2016/0298(NLE) från utskottet för utveckling. till utskottet för utrikesfrågor

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV. Europaparlamentet 2016/0298(NLE) från utskottet för utveckling. till utskottet för utrikesfrågor Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för utveckling 2016/0298(NLE) 31.5.2017 YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för utrikesfrågor över utkastet till rådets beslut om ingående på unionens

Läs mer

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument

utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Finansiella instrument utveckling med hjälp av ESIFs finansiella instrument Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling , som samfinansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, är ett hållbart och

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige

Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige Verksamhetsplan 2019 FIAN Sverige Om FIAN FIAN Sverige är den svenska sektionen av den internationella människorättsorganisationen FIAN (FoodFirst Information & Action Network). FIAN grundades 1986 i Heidelberg

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2017/xxxx(RSP) 11.7.2017 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-000000 i enlighet

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2016/2903(RSP) 21.10.2016 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0000/2016

Läs mer

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER

DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER DE GLOBALA MÅLEN FÖR ALLA MÄNNISKOR I ALLA LÄNDER Världens ledare har lovat att uppnå 17 globala mål till år 2030. Det innebär att alla länder tagit på sig ansvaret för en bättre, mer rättvis och hållbar

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP))

Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) P7_TA-PROV(2014)0043 EU:s strategi mot hemlöshet Europaparlamentets resolution av den 16 januari 2014 om EU:s strategi mot hemlöshet (2013/2994(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande

Läs mer

Detta är Jordbruksverket

Detta är Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Detta är Jordbruksverket Vi stärker den gröna sektorn för ett hållbart samhälle Jordbruksverket är regeringens expertmyndighet på det jordbrukspolitiska området och ansvarar för

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 15.4.2015 2014/2236(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om socialt entreprenörskap och social innovation för att bekämpa arbetslöshet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 9.12.2014 2014/0000(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 162-181 Förslag till betänkande Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Styrning av

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för rättsliga frågor 17.7.2013 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0073/2013) Ärende: Motiverat yttrande från den luxemburgska deputeradekammaren över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för transport och turism 2015/...(BUD) 23.6.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för transport och turism till budgetutskottet över Europeiska unionens allmänna

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-27

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-27 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2009/2171(INI) 8.4.2010 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-27 (PE439.256v01-00) Minskning av fattigdomen och skapande av arbetstillfällen i utvecklingsländerna:

Läs mer

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2012/2136(INI) 23.1.2013. från utskottet för utveckling. till utskottet för utrikesfrågor

YTTRANDE. SV Förenade i mångfalden SV 2012/2136(INI) 23.1.2013. från utskottet för utveckling. till utskottet för utrikesfrågor EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 23.1.2013 2012/2136(INI) YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för utrikesfrågor över den finansiella och ekonomiska krisens följder

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Strömbäck Caroline Vidmark Hannes Datum 2017-02-28 Diarienummer KSN-2017-0052 Kommunstyrelsen Policy för hållbar utveckling Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 11.10.2013 2013/2147(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-33 Barbara Matera (PE519.533v01-00) över Saudiarabien,

Läs mer

mat, jord och frihet en kampanj för småbönders rätt till försörjning

mat, jord och frihet en kampanj för småbönders rätt till försörjning mat, jord och frihet en kampanj för småbönders rätt till försörjning DEN INTERNATIONELLA KAMPANJEN FÖR JORDREFORMER: MAT, JORD OCH FRIHET FIAN (FoodFirst Information & Action Network) och den globala bonderörelsen

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0027/7. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0027/7. Ändringsförslag 6.3.2015 A8-0027/7 7 Liadh Ní Riada, Pablo Echenique, Marisa Matias, Pablo Iglesias, Curzio Maltese, Dimitrios Papadimoulis, Kostadinka Kuneva, Stelios Kouloglou, Sofia Sakorafa, Kostas Chrysogonos, Fabio

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 20.6.2013 B7-0000/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen om förhandlingarna mellan

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för utveckling. till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

EUROPAPARLAMENTET 2014-2019. Utskottet för utveckling. till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för utveckling 12.5.2015 2014/2239(INI) YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet över uppföljning av det europeiska

Läs mer

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8361/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7783/17 + ADD 1 Ärende: FIN 266

Läs mer

Strategi för Sveriges samarbete med FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO)

Strategi för Sveriges samarbete med FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) Bilaga till protokoll IV 9 vid regeringssammanträde den 7 december 2017, N2017/07428/EUI m.fl. 2017-12-07 Näringsdepartementet Strategi för Sveriges samarbete med FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation

Läs mer

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0

En bättre värld. United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 En bättre värld United Nations Photo's photostream Licens CC BY-NC-ND 2.0 Landyta Källa: Worldmapper Befolkning Källa: Worldmapper 1. Utrota extrem fattigdom och hunger Delmål: Halvera andelen människor

Läs mer

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar

Avmagring en allvarlig viktminskning och akut undernäring, ofta orsakad av svält och sjukdomar Välkomna Idag ska vi prata om en av de viktigaste investeringarna för att långsiktigt förbättra ett helt lands ekonomi, utveckling och sociala situation - utbildning! Jag/Vi kommer presentera grunderna

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1053/2016 28.9.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om behovet av

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för konstitutionella frågor

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för konstitutionella frågor EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för konstitutionella frågor 2014/2252(INI) 7.5.2015 YTTRANDE från utskottet för konstitutionella frågor till utskottet för rättsliga frågor över årsrapporterna om

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för regional utveckling 2009 2008/0013(COD) 6.6.2008 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för regional utveckling till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0184/36. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0184/36. Ändringsförslag 12.3.2019 B8-0184/36 36 Punkt 17c (ny) 17c. Europaparlamentet påminner om att EU:s företag, tack vare att EU är den första större ekonomi som satsar på klimatneutralitet, kommer att kunna erhålla initiativtagarfördelar

Läs mer

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1351/2015 } B8-1358/2015 } B8-1359/2015 } B8-1361/2015 } RC1 15.12.2015 GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION i enlighet med artiklarna 128.5 och 123.4 i arbetsordningen

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 30.9.2013 2013/0110(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

B8-0801/2016 } B8-0802/2016 } B8-0804/2016 } B8-0807/2016 } B8-0808/2016 } B8-0809/2016 } RC1/Am. 1

B8-0801/2016 } B8-0802/2016 } B8-0804/2016 } B8-0807/2016 } B8-0808/2016 } B8-0809/2016 } RC1/Am. 1 21.6.2016 B8-0801/2016 } B8-0802/2016 } B8-0804/2016 } B8-0807/2016 } B8-0808/2016 } B8-0809/2016 } RC1/Am. 1 Ändringsförslag 1 João Pimenta Lopes, Maria Lidia Senra Rodríguez för GUE/NGL-gruppen PPE,

Läs mer

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 6.12.2013 2013/2183(INI) YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 15.7.2013 2013/0024(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och

Läs mer

Utskottet för regional utveckling. till utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling

Utskottet för regional utveckling. till utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för regional utveckling 16.10.2013 2013/2098(INI) YTTRANDE från utskottet för regional utveckling till utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling över användningen

Läs mer

Programmen och pengarna

Programmen och pengarna Utvärderingsrapport 2018:3 Programmen och pengarna Resultat från landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regionaloch socialfondsprogrammet 2018 Författare Redaktör Linnéa Asplund, Jordbruksverket

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utrikesfrågor 25.5.2012 2011/0366(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utrikesfrågor till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0311/5. Ändringsförslag. France Jamet, Edouard Ferrand, Matteo Salvini, Georg Mayer för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0311/5. Ändringsförslag. France Jamet, Edouard Ferrand, Matteo Salvini, Georg Mayer för ENF-gruppen 19.10.2017 A8-0311/5 5 Beaktandeled 6a (nytt) med beaktande av sin lagstiftningsresolution av den 8 september 2015 om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om kloning av nötkreatur, svin,

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om Arktis, antagna av rådet den 20 juni 2016. Europeiska unionens råd Bryssel den 20 juni 2016 (OR. en) 10400/16 COEST 166 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 20 juni 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 10172/1/16 REV 1 Ärende:

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0175/43. Ändringsförslag. Godelieve Quisthoudt-Rowohl för PPE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0175/43. Ändringsförslag. Godelieve Quisthoudt-Rowohl för PPE-gruppen 3.6.2015 A8-0175/43 43 Punkt -1 (ny) -1. Europaparlamentet anser att EU och USA är viktiga strategiska partner. Det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar (TTIP) är det viktigaste gemensamma

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-26

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-26 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 2007/2285(INI) 4.3.2008 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-26 Czesław Adam Siekierski (PE400.688v01-00) Vitboken om en EU-strategi för hälsofrågor

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 9.7.2013 B7-0000/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7-0000/2013 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen om grön

Läs mer

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Slutlig Kommenterad dagordning rådet 2017-02-24 Näringsdepartementet Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 6 mars 2017 Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig

Läs mer

Mikroprojekt. Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling. Hälsa. Livslångt lärende Anpassad Teknologi. Lokal/global utbyte.

Mikroprojekt. Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling. Hälsa. Livslångt lärende Anpassad Teknologi. Lokal/global utbyte. 1 Hälsa Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling Mikroprojekt Livslångt lärende Anpassad Teknologi Ekonomi Lokaler Infrastruktur Övrigt Lokal/global utbyte Mikroprojekt Följande lista fungerar

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 25.11.2014 B8-0311/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om översynen av kommissionens

Läs mer

Ett nytt partnerskap för sammanhållning

Ett nytt partnerskap för sammanhållning Ett nytt partnerskap för sammanhållning konvergens konkurrenskraft samarbete Tredje rapporten om ekonomisk och social sammanhållning Europeiska kommissionen Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att

Läs mer

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 2009/2002(BUD) 8.9.2009 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-5 Jutta Haug (PE427.267v01-00) Förslag till Europeiska unionens allmänna budget

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ANTAGNA TEXTER

EUROPAPARLAMENTET ANTAGNA TEXTER EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2014)0072 Undernäring bland barn i utvecklingsländer Europaparlamentets resolution av den 27 november 2014 om undernäring och felnäring bland barn i utvecklingsländer

Läs mer

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg

Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg 63((&+ 0V0DUJRW:DOOVWU P Miljökommissionär Rapport om Europeiska rådets möte Göteborg Yttrande inför Europaparlamentet på kommissionens vägnar ledamot av kommissionen Strasbourg den 3 juli 2001 +HUUIUXWDOPDQSUHPLlUPLQLVWHUlUDGHOHGDP

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och sociala frågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och sociala frågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och sociala frågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och sociala frågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor PRELIMINÄR VERSION 2003/2173(INI) 22 oktober 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och sociala frågor

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1356/2015 9.12.2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för utveckling och samarbete PRELIMINÄR VERSION 2003/2078(INI) 22 augusti 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling och samarbete till utskottet för

Läs mer