SV Förenade i mångfalden SV A8-0076/1. Ändringsförslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SV Förenade i mångfalden SV A8-0076/1. Ändringsförslag"

Transkript

1 A8-0076/1 1 Tania González Peñas, Barbara Spinelli, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck Skäl D D. Det framgår av tillgängliga uppgifter att obetald eller dåligt betald föräldraledighet gör att denna möjlighet utnyttjas i låg grad, och att fäder bara i begränsad omfattning utnyttjar sin rätt till föräldraledighet. Helt eller delvis icke överlåtbar och tillräckligt betald föräldraledighet leder till att föräldrarna i större utsträckning delar på uttaget, och bidrar till att minska diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden. D. Det framgår av tillgängliga uppgifter att obetald eller dåligt betald föräldraledighet gör att denna möjlighet utnyttjas i låg grad, och att fäder bara i begränsad omfattning utnyttjar sin rätt till föräldraledighet. Helt eller delvis icke överlåtbar och tillräckligt betald föräldraledighet leder till att föräldrarna i större utsträckning delar på uttaget, och bidrar till att minska diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden. Införandet av överföringsmöjligheter strider mot principen om individuella sociala rättigheter.

2 A8-0076/2 2 João Pimenta Lopes, Fabio De Masi, Paloma López Bermejo, Marisa Matias, Tania González Peñas, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck, Kostas Chrysogonos, Jiří Maštálka Skäl H H. Hela EU står inför en allvarlig demografisk utmaning eftersom födelsetalen sjunker i de flesta medlemsstater. En jämställd familjepolitik borde förbättra kvinnors situation på arbetsmarknaden, förbättra möjligheterna att kombinera arbete och familj samt minska skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller löner, pensioner och livsinkomster och inverka positivt på de demografiska processerna. H. Hela EU står inför en allvarlig demografisk utmaning eftersom födelsetalen sjunker i de flesta medlemsstater. Detta beror inte på något val som kvinnor och par gör om huruvida de ska ha barn eller inte, utan på deras försämrade levnads- och arbetsvillkor, som ett direkt resultat av den så kallade åtstramningspolitiken, vilket har lett till arbetslöshet och osäkra arbetstillfällen och avsaknad och överträdelse av rättigheter för mammor och pappor på arbetsplatsen, samt medfört ökade kostnader för nödvändiga varor och tjänster, förstört offentliga tjänster och försvårat tillgången till barnomsorg.

3 A8-0076/3 3 João Pimenta Lopes, Fabio De Masi, Paloma López Bermejo, Barbara Spinelli, Marisa Matias, Tania González Peñas, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck, Kostas Chrysogonos, Jiří Maštálka Skäl J J. Kommissionen bör tillsammans med medlemsstaterna vidta särskilda åtgärder för att främja en ny sorts arbetsorganisation genom flexiblare modeller som, genom styrmedel för balans mellan arbetsliv och privatliv, gör det möjligt för föräldrar att på ett effektivt sätt utöva sin rätt till föräldraskap. Åtgärderna kan bidra till att minska diskrimineringen av kvinnor och till att kvinnor kommer in på, stannar kvar och återgår till arbetsmarkanden utan ekonomiskt och socialt tryck. J. Kommissionen bör tillsammans med medlemsstaterna vidta särskilda åtgärder för att främja en arbetsorganisation som, genom styrmedel för balans mellan arbetsliv och privatliv och med stöd av arbetsnormer och kollektivavtal, gör det möjligt för föräldrar att på ett effektivt sätt utöva sin rätt till föräldraskap. Åtgärderna kan bidra till att minska diskrimineringen av kvinnor och till att kvinnor kommer in på, stannar kvar och återgår till arbetsmarknaden utan ekonomiskt och socialt tryck.

4 A8-0076/4 4 João Pimenta Lopes, Paloma López Bermejo, Barbara Spinelli, Marisa Matias, Stefan Eck, Kostas Chrysogonos Punkt 9 9. Europaparlamentet konstaterar att direktivet, över ett årtionde efter medlemsstaternas införlivande, fortfarande inte är jämställt när det gäller uttaget av föräldraledighet. Det råder också stora skillnader mellan medlemsstaterna i fråga om föräldraledighetens maximala varaktighet och lagstiftningens utformning och systemen för lön under ledigheten. Frågan om lön under ledigheten är avgörande för att säkerställa att föräldrar med låga inkomster och ensamstående föräldrar kan utnyttja systemet på ett jämlikt sätt. Det är glädjande att det förekommer bestämmelser som uppmuntrar fäder att utnyttja sin föräldraledighet. Europaparlamentet erkänner EU:s betydelse för att fästa medlemsstaternas uppmärksamhet vid behovet av åtgärder och av att förmedla utbyte av råd och stöd till de medlemsstater som behöver det, särskilt vad gäller rätten till socialförsäkringsskydd. Kommissionen bör föreslå åtgärder som uppmuntrar fäder att ta ut mer föräldraledighet och medlemsstaterna bör främja ett effektivare utbyte av bästa praxis på området. 9. Europaparlamentet konstaterar att direktivet, över ett årtionde efter medlemsstaternas införlivande, fortfarande inte är jämställt när det gäller uttaget av föräldraledighet. Parlamentet noterar att denna verklighet i många medlemsstater inte kan frikopplas från det faktum att ojämlikheten mellan kvinnor och män avseende arbetsvillkor inte bara fortsätter utan även har ökat under senare år, vilket, tillsammans med det faktum att föräldraledigheten inte ersätts med 100 % av referenslönen, betyder att det för den stora majoriteten par innebär en större ekonomisk kostnad när det är den med högre lön som tar ut föräldraledighet. Parlamentet noterar att det också råder stora skillnader mellan medlemsstaterna i fråga om föräldraledighetens maximala varaktighet och lagstiftningens utformning och systemen för lön under ledigheten. Parlamentet menar att frågan om lön under ledigheten är avgörande för att säkerställa att föräldrar med låga inkomster och ensamstående föräldrar kan utnyttja systemet på ett jämlikt sätt, och att föräldraledigheten bör ersättas med 100 % av referenslönen. Parlamentet välkomnar de olika bestämmelser som kan komma att antas för att uppmuntra fäder

5 att utnyttja sin föräldraledighet. Parlamentet erkänner EU:s betydelse för att fästa medlemsstaternas uppmärksamhet vid behovet av åtgärder och av att förmedla utbyte av råd och stöd till de medlemsstater som behöver det, särskilt vad gäller rätten till socialförsäkringsskydd. Parlamentet anser att kommissionen bör föreslå åtgärder som uppmuntrar fäder att ta ut mer föräldraledighet och att medlemsstaterna bör främja ett effektivare utbyte av bästa praxis på området.

6 A8-0076/5 5 João Pimenta Lopes, Fabio De Masi, Barbara Spinelli, Stefan Eck Punkt Europaparlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att tillsammans med kommissionen garantera att familjerelaterade politiska styrmedel såsom föräldraledighet är likvärdiga när det gäller individuella rättigheter och lika tillgängliga för bägge föräldrarna, för att uppmuntra dem att kombinera arbetsliv och privatliv för barnens bästa. Rättigheterna bör i möjligaste mån vara individuella för att bidra till uppnåendet av Europa strategins mål om en sysselsättningsgrad på 75 procent för kvinnor och män och för att främja jämställdhet. Föräldrarna bör ha viss flexibilitet när det gäller uttaget av föräldraledighet och det bör under inga omständigheter utgöra ett hinder för uppnåendet av Europa strategins mål om en sysselsättningsgrad på 75 procent för kvinnor och män. Det system som arbetsmarknadens parter antar bör främja en lösning som innebär att en betydande del av ledigheten inte kan överlåtas. Likabehandling måste gälla för bägge föräldrarna när det gäller rätt till inkomst och föräldraledighetens längd. 11. Europaparlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att tillsammans med kommissionen garantera att familjerelaterade politiska styrmedel såsom föräldraledighet är likvärdiga när det gäller individuella rättigheter och lika tillgängliga för bägge föräldrarna, för att uppmuntra dem att kombinera arbetsliv och privatliv för barnens bästa. Parlamentet anser att det system som arbetsmarknadens parter antar bör främja en lösning som innebär att en del av ledigheten inte kan överlåtas. Det rör sig om en obligatorisk minimiperiod för moderns ledighet på sex veckor efter förlossningen, vilket parlamentet den 20 oktober 2010 föreslagit i sin ståndpunkt vid första behandlingen av ett förslag till ändring av direktiv 92/85/EEG. Parlamentet understryker att likabehandling måste gälla för bägge föräldrarna när det gäller rätt till inkomst och föräldraledighetens längd.

7 A8-0076/6 6 Tania González Peñas, Barbara Spinelli, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck Punkt Europaparlamentet noterar kommissionens tillbakadragande av förslaget till direktiv om mammaledighet och att det av färdplanen om en nystart för att förvärvsarbetande familjer ska kunna förena arbetsliv och privatliv framgår att kommissionen för närvarande inte planerar att offentliggöra någon slutlig rapport om genomförandet av direktivet om föräldraledighet. Parlamentet uppmanar kommissionen att återkomma med ett ambitiöst förslag som verkligen ökar möjligheterna att förena familjeliv och arbete, samtidigt som subsidiaritetsprincipen iakttas. 18. Europaparlamentet noterar kommissionens tillbakadragande av förslaget till direktiv om mammaledighet och att det av färdplanen om en nystart för att förvärvsarbetande familjer ska kunna förena arbetsliv och privatliv framgår att kommissionen för närvarande inte planerar att offentliggöra någon slutlig rapport om genomförandet av direktivet om föräldraledighet. Parlamentet uppmanar kommissionen att omarbeta de befintliga direktiven till ett enhetligt direktiv som föreskriver en jämställd och icke överförbar föräldraledighet som verkligen ökar möjligheterna att förena familjeliv och arbete, samtidigt som subsidiaritetsprincipen iakttas.

8 A8-0076/7 7 João Pimenta Lopes, Tania González Peñas, Paloma López Bermejo, Barbara Spinelli, Marisa Matias, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck, Kostas Chrysogonos Punkt Europaparlamentet anser att med tanke på att olika familjerelaterade ledigheter är sammanlänkade krävs det samstämmighet mellan texterna på EU-nivå och att arbetsmarknadens parter involveras för att ge familjer ett perspektiv som omfattar all ledighet under en livscykel för att främja en mer jämställd fördelning av omsorgsansvaret mellan kvinnor och män. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att överväga att aktivera klausulen om översyn av EU-lagstiftningen om föräldraledighet för detta ändamål. Det behövs tydligare formulerad lagstiftning som avlägsnar komplexiteten, förbättrar efterlevnaden och skyddar arbetstagarna. 21. Europaparlamentet anser att med tanke på att olika familjerelaterade ledigheter är sammanlänkade krävs det samstämmighet mellan texterna på EU-nivå och att arbetsmarknadens parter involveras för att ge familjer ett perspektiv som omfattar all ledighet under en livscykel för att främja en mer jämställd fördelning av omsorgsansvaret mellan kvinnor och män. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen och arbetsmarknadens parter att lägga fram ett lagstiftningsinitiativ med målet att bättre koppla samman rättigheterna till mammaoch föräldraledighet, i syfte att ta itu med kvinnors och mäns verkliga livssituation i medlemsstaterna, samt att överväga att aktivera klausulen om översyn av EUlagstiftningen om föräldraledighet för detta ändamål. Parlamentet menar att det behövs tydligare formulerad lagstiftning som avlägsnar komplexiteten, förbättrar efterlevnaden och skyddar arbetstagarna, däribland åtgärder som garanterar att bidraget vid föräldraledighet alltid grundar sig på 100 % av referenslönen, en särskild form av mammaledighet vid för tidig födsel för den tid då den nyfödda bebisen måste vara kvar på sjukhus, samt

9 ledighet vid fall då bebisar föds med åkommor som kräver sjukhusvistelse.

10 A8-0076/8 8 Tania González Peñas, Barbara Spinelli, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck Punkt Europaparlamentet påpekar att mer samordnade, sammanhållna och lättillgängliga system för ledigheter (mamma-, pappa- och föräldraledighet) i medlemsstaterna leder till att fler utnyttjar dessa möjligheter och till större samlad effektivitet. Ett EU-direktiv om minst två veckors pappaledighet är absolut nödvändigt och brådskande. 26. Europaparlamentet påpekar att mer samordnade, sammanhållna och lättillgängliga system för ledigheter (mamma-, pappa- och föräldraledighet) i medlemsstaterna leder till att fler utnyttjar dessa möjligheter och till större samlad effektivitet. Parlamentet understryker i detta sammanhang behovet av att införa en icke överförbar föräldraledighet av samma varaktighet med full ersättning.

11 A8-0076/9 9 João Pimenta Lopes, Fabio De Masi, Paloma López Bermejo, Barbara Spinelli, Marisa Matias, Tania González Peñas, Miguel Urbán Crespo, Lola Sánchez Caldentey, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Stefan Eck Punkt Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att öka föräldrarnas medvetenhet om fördelarna med att delta i förskoleverksamhet, för barnen och dem själva. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att anpassa kriterierna för utformningen av och rätten till högkvalitativ och inkluderande förskoleverksamhet och barnomsorg efter de allt mer skiftande arbetsmönstren och därigenom hjälpa föräldrarna att fullgöra sina arbetsrelaterade åtaganden eller hitta ett arbete, samtidigt som de fokuserar starkt på barnets bästa. 31. Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att öka föräldrarnas medvetenhet om fördelarna med att delta i förskoleverksamhet, för barnen och dem själva. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att anpassa kriterierna för utformningen av och rätten till högkvalitativ, offentlig, kostnadsfri och allmän förskoleverksamhet och barnomsorg efter de allt mer skiftande arbetsmönstren och därigenom hjälpa föräldrarna att fullgöra sina arbetsrelaterade åtaganden eller hitta ett arbete, samtidigt som de fokuserar starkt på barnets bästa.

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2

B8-0488/2016 } B8-0489/2016 } B8-0490/2016 } B8-0491/2016 } B8-0492/2016 } B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 B8-0493/2016 } RC1/Am. 2 2 Stelios Kouloglou, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Xabier Benito Ziluaga, Estefanía Torres Martínez, Miguel Urbán Crespo, Tania González Peñas, Marie- Christine Vergiat,

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 18.9.2009 B7-.../2009 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-.../2009 och B7-.../2009 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM

Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Malin Looberger Samberedning av skett med: Avdelningen för administration Avdelningen för vård och omsorg Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 17

B8-0885/2016 } B8-0892/2016 } B8-0893/2016 } RC1/Am. 17 B8-0893/2016 } RC1/Am. 17 17 João Pimenta Lopes, João Ferreira, Miguel Viegas, Marie-Christine Vergiat, Stefan Eck, Barbara Spinelli, Marisa Matias, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Kostadinka

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-1042/3. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-1042/3. Ändringsförslag 3.10.2016 B8-1042/3 3 Skäl Ca (nytt) Ca. Frihandelsavtal som har underminerat länders suveränitet, inklusive livsmedelssuveränitet, och uteslutit lokala jordbrukare från deras egna marknader, har bidragit

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-1296/2016 23.11.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B8-1812/2016, B8-1813/2016 och B8-1814/2016 i enlighet med artikel

Läs mer

Minska löneskillnaderna mellan könen.

Minska löneskillnaderna mellan könen. Minska löneskillnaderna mellan könen Sammanfattning Vad innebär löneskillnader mellan kvinnor och män? Varför kvarstår löneskillnaderna mellan kvinnor och män? Vilka åtgärder har EU vidtagit? Vad spelar

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0234/17. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0234/17. Ändringsförslag 28.6.2017 A8-0234/17 17 Takis Hadjigeorgiou, Neoklis Sylikiotis, Marie-Christine Vergiat, Sofia Sakorafa, Rina Ronja Kari, Kateřina Konečná, Dimitrios Papadimoulis, Kostadinka Kuneva, Stelios Kouloglou,

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2017/0085(COD) 6.3.2018 ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om balans mellan

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor 29 augusti 2002 PE 315.521/1-9 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-9 Förslag till yttrande (PE 315.521) Thomas Mann Bedömning av de

Läs mer

TCO har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till direktiv och lämnar här sitt svar.

TCO har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till direktiv och lämnar här sitt svar. 1(5) 2017-06-15 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa 103 33 STOCKHOLM Forsell asa.forsell@tco.se Yttrande TCO Förslag till Europaparlamentets och Rådets direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0170/66. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0170/66. Ändringsförslag 20.3.2019 A8-0170/66 66 Martin Schirdewan, Paloma López Bermejo, Patrick Le Hyaric, Kostadinka Kuneva, Dimitrios Papadimoulis, Marisa Matias, Kostas Chrysogonos, Rina Ronja Kari, Younous Omarjee, Stelios

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen 7.3.2012 A7-0041/8 8 Punkt 9 9. Europaparlamentet uppmanar rådet att gå vidare med parlamentets ståndpunkt om en ändring av direktivet om mammaledighet, framför allt när det gäller ersättning till kvinnor

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 11.7.2017 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från det nederländska parlamentets

Läs mer

1. Introduktion. 2. EU:s politik avseende förenlighet

1. Introduktion. 2. EU:s politik avseende förenlighet Samråd med de europeiska arbetsmarknadsparterna om åtgärder för att förenkla föreningen av yrkes-, privat- och familjeliv Antagen av EPSU:s styrelse det 20 och 21 november 2006 1. Introduktion Den 12 oktober

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 29.11.2012 2012/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om kvinnors rörlighet inom utbildningen och på arbetsmarknaden

Läs mer

Stockholm 20130318. Foto: Pål Sommelius

Stockholm 20130318. Foto: Pål Sommelius 1. Jämställdhet är ett politiskt mål i Sverige. Regeringen har formulerat det som att män och kvinnor ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Sverige har tillsammans med de nordiska länderna

Läs mer

KOMPROMISSÄNDRINGSFÖRSLAG 1-7

KOMPROMISSÄNDRINGSFÖRSLAG 1-7 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 17.9.2010 2010/2018(INI) KOMPROMISSÄNDRINGSFÖRSLAG 1-7 Förslag till betänkande Britta Thomsen (PE442.875v01-00)

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU

RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU 18.3.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 68/13 DIREKTIV RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU av den 8 mars 2010 om genomförandet av det ändrade ramavtalet om föräldraledighet som ingåtts av BUSINESSEUROPE,

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2010L0018 SV 01.01.2014 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU av den 8 mars 2010 om genomförandet

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.4.2017 SWD(2017) 203 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn En ny modell för föräldraförsäkringen Slutbetänkande av Utredningen om en modern föräldraförsäkring 35 Föräldrapenninguttag barn födda 2007 30 25

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) 17279/3/09 REV 3 ADD 1 SOC 762 CODEC 1426 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets ståndpunkt vid första

Läs mer

^Arbetsgivarverket Vårt dnr 2017/0404 Ert dnr A2017/00950/ARM

^Arbetsgivarverket Vårt dnr 2017/0404 Ert dnr A2017/00950/ARM ^Arbetsgivarverket 2017-06-12 Vårt dnr 2017/0404 Ert dnr A2017/00950/ARM Arbetsmarknadsdepartementet, Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö Ill 57 Stockholm Yttrande över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn En ny modell för föräldraförsäkringen Slutbetänkande av Utredningen om en modern föräldraförsäkring 35 Föräldrapenninguttag barn födda 2007 30 25

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0067/4. Ändringsförslag. João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0067/4. Ändringsförslag. João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas för GUE/NGL-gruppen 16.12.2014 A8-0067/4 4 João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Miguel Viegas Punkt 1a (ny) 1a. Europaparlamentet anser att det är oerhört viktigt att säkerställa en nettoökning av anslagen för poster i EU-budgeten

Läs mer

Rådets direktiv 96/34/EG av den 3 juni 1996 om ramavtalet om föräldraledighet, undertecknat av UNICE, CEEP och EFS

Rådets direktiv 96/34/EG av den 3 juni 1996 om ramavtalet om föräldraledighet, undertecknat av UNICE, CEEP och EFS Page 1 of 8 Avis juridique important 31996L0034 Rådets direktiv 96/34/EG av den 3 juni 1996 om ramavtalet om föräldraledighet, undertecknat av UNICE, CEEP och EFS Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-22. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2007/2206(INI) 4.3.2008

EUROPAPARLAMENTET ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-22. Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2007/2206(INI) 4.3.2008 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för industrifrågor, forskning och energi 2007/2206(INI) 4.3.2008 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-22 Den Dover (PE400.662v02-00) Kvinnor och vetenskap (2007/2206(INI)) AM\712026.doc

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET SOLIDARITET HANDLING. GUE/NGL:s arbete inom Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män

JÄMSTÄLLDHET SOLIDARITET HANDLING. GUE/NGL:s arbete inom Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män JÄMSTÄLLDHET SOLIDARITET HANDLING GUE/NGL:s arbete inom Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män Jämställdhet, solidaritet, handling Kampen för kvinnors

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för konstitutionella frågor

EUROPAPARLAMENTET Utskottet för konstitutionella frågor EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för konstitutionella frågor 2014/2252(INI) 7.5.2015 YTTRANDE från utskottet för konstitutionella frågor till utskottet för rättsliga frågor över årsrapporterna om

Läs mer

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 11

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Am. 11 B8-0450/2017 } RC1/Am. 11 11 Dimitrios Papadimoulis, Lola Sánchez Caldentey, Merja Kyllönen, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka, Stelios Kouloglou, Kostas Chrysogonos, Fabio De Masi, Eleonora Forenza Punkt

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0027/7. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV A8-0027/7. Ändringsförslag 6.3.2015 A8-0027/7 7 Liadh Ní Riada, Pablo Echenique, Marisa Matias, Pablo Iglesias, Curzio Maltese, Dimitrios Papadimoulis, Kostadinka Kuneva, Stelios Kouloglou, Sofia Sakorafa, Kostas Chrysogonos, Fabio

Läs mer

Likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare ***II

Likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare ***II P7_TA-PROV(2010)0167 Likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare ***II Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 18 maj 2010 om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet

Läs mer

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. till utskottet för sysselsättning och sociala frågor EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 26.11.2013 2013/2111(INI) YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1053/2016 28.9.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om behovet av

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.10.2008 KOM(2008) 637 slutlig 2008/0193 (COD) C6-0340/08 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 92/85/EEG om

Läs mer

Den som har låg eller ingen inkomst har rätt till en ersättning på grundnivå, 225 kronor per dag eller 6 750 kronor per månad.

Den som har låg eller ingen inkomst har rätt till en ersättning på grundnivå, 225 kronor per dag eller 6 750 kronor per månad. Föräldraförsäkringen 1. Något om dagens regler 1 Föräldraförsäkringen infördes 1974 och ersatte den dåvarande moderskapspenningen. Syftet var att båda föräldrarna skulle ha möjlighet att kombinera föräldraskap

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0867/2016 29.6.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om den senaste

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/19. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/19. Ändringsförslag 11.4.2016 B8-0442/19 19 Takis Hadjigeorgiou, Neoklis Sylikiotis, Barbara Spinelli, Javier Couso Permuy, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina, Dimitrios Papadimoulis, Kostas Chrysogonos,

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Grönbok om pensioner MEMO/10/302. Varför offentliggör kommissionen den här grönboken nu? Vilken uppgift har EU på pensionsområdet?

Grönbok om pensioner MEMO/10/302. Varför offentliggör kommissionen den här grönboken nu? Vilken uppgift har EU på pensionsområdet? MEMO/10/302 Bryssel den 7 juli 2010 Grönbok om pensioner Varför offentliggör kommissionen den här grönboken nu? En åldrande befolkning sätter press på pensionssystemen i EU eftersom vi nu lever längre

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2016/0359(COD) 11.4.2017 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och sociala frågor till utskottet för rättsliga

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 2011/0455(COD) 5.3.2012 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 2017/0085(COD) 20.4.2018 ÄNDRINGSFÖRSLAG 19-262 Förslag till betänkande David Casa (PE618.193v01-00) Balans mellan arbete och

Läs mer

10291/18 ais/cjs/ss 1 DG B 1C

10291/18 ais/cjs/ss 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 25 juni 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2017/0085 (COD) 10291/18 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 10055/18

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för industrifrågor, utrikeshandel, forskning och energi 12 februari 2004 PRELIMINÄR VERSION 2003/0265(CNS) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för industrifrågor,

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/27. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0442/27. Ändringsförslag 11.4.2016 B8-0442/27 27 Marie-Christine Vergiat, Barbara Spinelli, Javier Couso Permuy, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina, Lidia Senra Rodríguez, Dimitrios Papadimoulis, Kostas

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.3.2013 SWD(2013) 78 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 18.11.2010 2010/0210(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet

Läs mer

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män

Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 6.12.2013 2013/2183(INI) YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014 2019 Plenarhandling B8-0340/2017 15.5.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om att åstadkomma

Läs mer

14411/18 tf/chs 1 LIFE.1.C

14411/18 tf/chs 1 LIFE.1.C Europeiska unionens råd Bryssel den 19 november 2018 (OR. en) 14411/18 SOC 715 EMPL 535 ECOFIN 1064 EDUC 430 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 10. 7. 1999 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 175/43 RÅDETS DIREKTIV 1999/70/EG av den 28 juni 1999 om ramavtalet om visstidsarbete undertecknat av EFS, UNICE och CEEP EUROPEISKA UNIONENS

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor PRELIMINÄR VERSION 2002/0072(COD) 28 juni 2002 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor 15.4.2015 2014/2236(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om socialt entreprenörskap och social innovation för att bekämpa arbetslöshet

Läs mer

Europaparlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om situationen för ensamstående mödrar (2011/2049(INI))

Europaparlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om situationen för ensamstående mödrar (2011/2049(INI)) P7_TA(2011)0458 Situationen för ensamstående mödrar Europaparlamentets resolution av den 25 oktober 2011 om situationen för ensamstående mödrar (2011/2049(INI)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-34

ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-34 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 12.4.2010 2008/0192(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-34 Förslag till andrabehandlingsrekommendation Astrid

Läs mer

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) samt förslag enligt bilaga

Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101) samt förslag enligt bilaga YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-04-20 Förhandlingssektionen Charlotta Undén, Tina Eriksson, Carina Rajala Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor PRELIMINÄRT FÖRSLAG 31 maj 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för sysselsättning och socialfrågor till utskottet för kvinnors

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0032/82. Ändringsförslag. Pervenche Berès, Rovana Plumb för utskottet för sysselsättning och sociala frågor

SV Förenade i mångfalden SV A7-0032/82. Ändringsförslag. Pervenche Berès, Rovana Plumb för utskottet för sysselsättning och sociala frågor 30.6.2010 A7-0032/82 82 Artikel 8 punkt 1 1. Medlemsstaterna ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de arbetstagare som avses i artikel 2 är berättigade till en sammanhängande barnledighet

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0579/2017 24.10.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om bekämpandet av sexuella

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN

JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN I EUROPEISKA UNIONEN Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Förslag till direktiv (COM(2017)0253 C8-0137/ /0085(COD))

Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Förslag till direktiv (COM(2017)0253 C8-0137/ /0085(COD)) 1.4.2019 A8-0270/ 001-095 ÄNDRINGSFÖRSLAG 001-095 från utskottet för sysselsättning och sociala frågor Betänkande David Casa Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare A8-0270/2018

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för sysselsättning och sociala frågor Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 28.4.2016 2016/2017(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om

Läs mer

Sammanfattning 2015:5

Sammanfattning 2015:5 Sammanfattning Syftet med denna rapport är att ge ett samlat kunskapsunderlag om föräldraförsäkringens utveckling i Sverige och andra länder, samt att utvärdera på vilket sätt ett mer jämställt föräldraledighetsuttag

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av föräldraförsäkringen. Dir. 2004:44. Beslut vid regeringssammanträde den 7 april 2004.

Kommittédirektiv. Översyn av föräldraförsäkringen. Dir. 2004:44. Beslut vid regeringssammanträde den 7 april 2004. Kommittédirektiv Översyn av föräldraförsäkringen Dir. 2004:44 Beslut vid regeringssammanträde den 7 april 2004. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att göra en översyn av reglerna

Läs mer

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR SOCIALDEMOKRATERNA I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR 2 (8) 3 (8) PAPPA PÅ RIKTIGT Jag tror att de allra flesta som skaffar barn vill vara förälder på

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 29.8.2013 2013/2066(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om könsaspekter på EU-ramen för nationella strategier

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2017 SWD(2017) 479 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

ARBETSMILJÖ RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT

ARBETSMILJÖ RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT ARBETSMILJÖ Allt sedan 1980-talet har en bättre arbetsmiljö varit en viktig fråga för EU. EU-lagstiftningen har infört normer för minimiskydd för arbetstagare, men den lagstiftningen förbjuder inte EU-länder

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-6

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-6 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 23.1.2009 2008/0170(CNS) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-6 Hiltrud Breyer (PE418.117v01-00) Ingående från Europeiska

Läs mer

David Casa Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare (COM(2017)0253 C8-0137/ /0085(COD))

David Casa Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare (COM(2017)0253 C8-0137/ /0085(COD)) 27.3.2019 A8-0270/102 Ändringsförslag 102 Marita Ulvskog för utskottet för sysselsättning och sociala frågor Betänkande David Casa Balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare (COM(2017)0253

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 27.6.2012 2012/2030(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 Angelika Niebler (PE491.093v01-00) Fullbordandet av den inre e-marknaden (2012/2030(INI)) AM\907170.doc

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM88. Direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM88. Direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare Arbetsmarknadsdepartementet 2017-05-31 Dokumentbeteckning KOM (2017) 253 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Intervjuarinstruktion för ad hoc modul 2010 Möjligheten att förena arbete och familjeliv INLEDNING

Intervjuarinstruktion för ad hoc modul 2010 Möjligheten att förena arbete och familjeliv INLEDNING Intervjuarinstruktion för ad hoc modul 2010 Möjligheten att förena arbete och familjeliv INLEDNING I enlighet med EU-kommissionens förordning 577/98 ska medlemsländerna varje år genomföra en tilläggsundersökning

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 24.9.2013 2013/2116(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om tillämpningen av direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder (2013/2116(INI))

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 204-209 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 4.4.207 207/2008(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om kvinnors ekonomiska egenmakt i den privata och den

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2004-09-27 Bilaga 4. PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Jämställdhetslagen Den 1 januari 1992 trädde den nya Jämställdhetslagen i kraft. Fr o

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Budgetutskottet 16.2.2015 2015/2017(BUD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-14 Förslag till betänkande Liadh Ní Riada (PE546.865v02-00) Utnyttjande av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter

Läs mer

EU-kommissionens Grönbok med sikte på tillräckliga, tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem.

EU-kommissionens Grönbok med sikte på tillräckliga, tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem. HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Renée Andersson 2010-10-12 20100427 ERT DATUM 2010-09-14 ER REFERENS Socialdepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens Grönbok med sikte på tillräckliga,

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.4.2017 COM(2017) 253 final 2017/0085 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 12 december 2001 PE 305.728/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Marie-Thérèse Hermange (PE 305.728) RESULTATTAVLAN

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 10 december 2001 PE 305.716/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Ioannis Koukiadis (PE 305.716) ARBETSTIDENS FÖRLÄGGNING

Läs mer

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION

GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1351/2015 } B8-1358/2015 } B8-1359/2015 } B8-1361/2015 } RC1 15.12.2015 GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION i enlighet med artiklarna 128.5 och 123.4 i arbetsordningen

Läs mer

Bryssel den 12 september 2001

Bryssel den 12 september 2001 Bryssel den 12 september 2001 Enligt Anna Diamantopoulou, kommissionens ledamot för sysselsättning och socialpolitik, genomgår EU:s arbetsmarknader en omvandling. Resultaten har hittills varit positiva,

Läs mer

A8-0175/51. Bernd Lange Förhandlingarna om det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar (TTIP) 2014/2228(INI)

A8-0175/51. Bernd Lange Förhandlingarna om det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar (TTIP) 2014/2228(INI) 3.6.2015 A8-0175/51 51 Helmut Scholz, Marisa Matias, Eleonora Forenza, Lola Sánchez Caldentey, Stelios Kouloglou, Patrick Le Hyaric, Marina Albiol Guzmán, Malin Björk, Matt Carthy, Javier Couso Permuy,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för transport och turism ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-42

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för transport och turism ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-42 EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för transport och turism 2009 2008/0195(COD) 28.1.2009 ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-42 Förslag till yttrande Johannes Blokland (PE416.565v01-00) om förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 2011/2091(INI) 5.5.2011 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om situationen för kvinnor som närmar sig pensionsåldern

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Atypiska anställningsformer, säkra yrkesgångar samt nya former för social dialog

Atypiska anställningsformer, säkra yrkesgångar samt nya former för social dialog P7_TA-PROV(2010)0263 Atypiska anställningsformer, säkra yrkesgångar samt nya former för social dialog Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 6 juli 2010 om atypiska anställningsformer, säkra

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV. om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden "A - "A - EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 22.9.2004 KOM(2004) 607 slutlig 2004/0209 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2003/88/EG om arbetstidens

Läs mer

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 1 Arbetsliv och familjeliv två sammanflätade delar Val hemma påverkar ställning i arbetslivet

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 2014/2160(INI) 6.3.2015 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

BETÄNKANDE. SV Förenade i mångfalden SV. Europaparlamentet A8-0076/

BETÄNKANDE. SV Förenade i mångfalden SV. Europaparlamentet A8-0076/ Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling A8-0076/2016 5.4.2016 BETÄNKANDE om tillämpningen av rådets direktiv 2010/18/EU av den 8 mars om genomförandet av det ändrade ramavtalet om föräldraledighet som

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0547/1. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0547/1. Ändringsförslag 26.11.2018 B8-0547/1 1 Skäl H H. Åtstramningsåtgärder inverkar negativt på kvinnor och personer med funktionsnedsättning i allmänhet, vilket resulterar i flerfaldig diskriminering. H. Åtstramningsåtgärder

Läs mer