JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN"

Transkript

1 JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN I EUROPEISKA UNIONEN Europeiska kommissionen

2 Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna publikation används. Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*): (*) Vissa mobiltelefonoperatörer tillåter inte nummer eller avgiftsbelägger dem. En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på Internet via Europa-servern ( Kataloguppgifter finns i slutet av publikationen. Luxemburg: Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer, 2008 Europeiska gemenskaperna, 2007 Kopiering tillåten med angivande av källan. Printed in Belgium Tryckt på icke klorblekt papper

3 JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN i Europeiska unionen 50 ÅR AV JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNING I EUROPA Likabehandling av kvinnor och män har varit Europeiska unionens mål i ett halvt sekel. Att kvinnor och män har rätt till lika lön för lika arbete fastställdes i EG-fördraget, som undertecknades i Rom 1957 av de sex länder som grundade Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG). Sedan dess har EEG växt och utvecklats till en europeisk union med 27 medlemsstater. Även när det gäller mäns och kvinnors rättigheter i fråga om likabehandling och icke-diskriminering har det skett en utveckling. 1 I dag är gemenskapens jämställdhetslagstiftning en grundpelare i EU:s politik när det gäller lika möjligheter. Tretton EU-direktiv om likabehandling av kvinnor och män har antagits. Direktiven är rättsligt bindande för EU:s medlemsstater, som är skyldiga att införliva dem med sin nationella lagstiftning. Lagstiftningen omfattar ett stort antal frågor allt ifrån tillgång till anställning, arbetsvillkor och lön till sociala trygghetssystem, egenföretagande och skydd för gravida kvinnor och nyblivna mödrar. Tillsammans utgör rättsakterna en stark och heltäckande grund för att respekt för principen om icke-diskriminering ska säkerställas. De ger medborgare som anser att deras rättigheter har kränkts möjlighet att väcka talan vid nationella domstolar. För att göra lagstiftningen tydligare och mer sammanhängande antogs 2006 ett direktiv som innebar att alla befintliga bestämmelser om lika lön, företags- eller yrkesbaserade system för social trygghet och bevisbörda samlades i en enda rättsakt.

4 EU-DIREKTIV OM JÄMSTÄLLDHET Sedan EG-fördraget undertecknades i Rom 1957 har Europeiska unionen antagit 13 direktiv om jämställdhet. De handlar om kvinnor och mäns rätt till likabehandling i fråga om arbete, lön och social trygghet, samt om tillgång till varor och tjänster. Genom direktiven ges gravida kvinnor och nyblivna mödrar särskilt skydd, och det fastställs gemensamma standarder för kvinnor som är egenföretagare eller hjälper sina makar i deras verksamhet. Likabehandling i arbetslivet Kvinnor och mäns ska ha lika lön för lika eller likvärdigt arbete. Den principen fastställdes i artikel 141 i EG-fördraget 1957 och genomfördes senare genom direktiv 75/117/EEG. 2 Principen om lika lön omfattar även socialförsäkringsförmåner inom ramen för företags- eller yrkesbaserade system för social trygghet. Rätten till lika tillgång och utbetalning av dessa förmåner behandlas i direktiv 86/378/EEG ändrat genom direktiv 96/97/EG. Genom EG-fördraget lades också grunden för lagstiftning om likabehandling av kvinnor och män i arbetslivet. Denna fråga behandlas i direktiv 76/207/EEG (ändrat 2002), där principen om likabehandling i fråga om arbetsvillkor, tillgång till anställning, egenföretagande och yrkesutbildning genomförs. Ett nytt direktiv antogs 2006 för att konsolidera och förenkla alla dessa direktiv. Det nya direktivet träder i kraft den 15 augusti 2009 och därmed upphör direktiven 75/117/EEG, 76/207/EEG, 86/378/EEG och 97/80/EG att gälla.

5 HUR DEFINIERAS DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER I GEMENSKAPSLAGSTIFTNINGEN? I gemenskapens jämställdhetslagstiftning görs åtskillnad mellan direkt och indirekt diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Direkt diskriminering När en person på grund av sitt kön behandlas mindre förmånligt än en annan person behandlas, har behandlats eller skulle behandlas i en jämförbar situation. Om en kvinna vägras anställning därför att hon är gravid rör det sig om direkt diskriminering. Indirekt diskriminering När en skenbart neutral bestämmelse eller ett skenbart neutralt kriterium eller förfaringssätt särskilt missgynnar personer av ett visst kön jämfört med personer av det andra könet, om inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet objektivt motiveras av ett berättigat mål och medlen för att uppnå detta mål är lämpliga och nödvändiga. 3 Exempel: om man i samband med ett anställningsförfarande kräver att sökande ska vara minst 170 cm långa anses det utgöra indirekt diskriminering, eftersom denna regel skulle missgynna betydligt fler kvinnor än män. Trakasserier När ett oönskat beteende som har samband med en persons könstillhörighet förekommer som syftar till eller leder till att en persons värdighet kränks och en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller kränkande stämning skapas. Exempel: upprepade kommentarer av nedsättande eller föraktfull karaktär om en persons kön. Sexuella trakasserier När någon form av oönskat verbalt, icke-verbalt eller fysiskt beteende av sexuell natur förekommer som syftar till eller leder till att en persons värdighet kränks, särskilt när en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller kränkande stämning skapas. Exempel: ovälkomna förslag eller krav av sexuell karaktär från överordnade eller arbetskamrater.

6 Kronologi: jämställdhetsdirektiven Rätten till lika lön för kvinnor och män fastställs i EG-fördraget och gör det möjligt att anta lagstiftning om förbud mot diskriminering i arbetslivet och när det gäller tillgång till varor och tjänster. Direktiv 75/117/EEG om lika lön för kvinnor och män. Direktiv 76/207/EEG om likabehandling i fråga om tillgång till anställning, yrkesutbildning och arbetsvillkor (ändrat 2002). Direktiv 79/7/EEG om likabehandling i fråga om social trygghet.

7 Sedan Direktiv 86/378/EEG om likabehandling i fråga om företags- eller yrkesbaserade system för social trygghet (ändrat 1996). Direktiv 86/613/EEG om likabehandling av kvinnor och män med egen rörelse och om skydd för kvinnor med egen rörelse. Direktiv 92/85/EEG om säkerhet och hälsa på arbetsplatsen för arbetstagare som är gravida, nyligen har fått barn eller ammar. Direktiv 96/34/EG om ramavtalet om föräldraledighet. Direktiv 97/80/EG om bevisbörda vid mål om könsdiskriminering. Direktiv 2004/113/EG om tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster. Direktiv 2006/54/EG om lika möjligheter och likabehandling i arbetslivet (omarbetning). 5

8 GRAVIDA ARBETSTAGARE OCH FÖRÄLDRALEDIGHET Arbetstagare som är gravida, nyligen har fått barn eller ammar skyddas särskilt genom direktiv 92/85/EEG, i vilket även mödraledighet och diskriminering på arbetsplatsen behandlas. Skydd mot diskriminering på grund av graviditet ges även genom lagstiftningen om likabehandling i arbetslivet. 6 Genom direktiv 96/34/EG utökades föräldrars rättigheter genom att det fastställdes minimikrav för föräldraledighet för manliga och kvinnliga arbetstagare och för anställningsskydd i samband med detta. Syftet med direktivet är att göra det lättare för förvärvsarbetande föräldrar att förena arbete och familj och att främja lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män. LIKABEHANDLING NÄR DET GÄLLER LAGSTADGAD SOCIAL TRYGGHET Enligt direktiv 79/7/EEG ska EU:s medlemsstater förbjuda direkt och indirekt diskriminering på grund av könstillhörighet i sina lagstadgade system för social trygghet. Detta gäller system för den förvärvsarbetande befolkningen, statliga ålderspensioner och sjukförsäkring för arbetstagare.

9 EGENFÖRETAGARE OCH DERAS MAKAR Direktiv 86/613/EEG gäller egna företagare och makar som hjälper dem i verksamheten utan att vara anställda eller delägare. Direktivet omfattar många olika frågor på detta område, om allt ifrån upprättandet av en affärsverksamhet till medhjälpande makars deltagande i system för social trygghet. Detta direktiv kompletterar den särskilda lagstiftningen om likabehandling i arbetslivet, i fråga om företags- och yrkesbaserade system för social trygghet och lagstadgade system för social trygghet. TILLGÅNG TILL VAROR OCH TJÄNSTER 7 Diskriminering och ojämlik behandling förekommer inte bara i arbetslivet, utan även i vardagen när det t.ex. gäller tillhandahållande av varor eller tillgång till tjänster. Enligt artikel 13.1 i EG-fördraget kan det antas EU-lagstiftning mot diskriminering på grund av könstillhörighet utanför arbetslivet. Detta togs upp i december 2004 genom direktiv 2004/113/EG om tillgång till varor och tjänster som är tillgängliga för allmänheten och som erbjuds utanför området för privat- och familjeliv. Det handlar om viktiga vardagstjänster som boende och bank- och försäkringstjänster. Medlemsstaterna är skyldiga att införliva direktivet med sin nationella lagstiftning senast i december 2007.

10 Visste du att kvinnor i EU i genomsnitt tjänar 15 procent mindre än män för likvärdigt arbete, trots att de har bättre akademiska meriter (källa: Eurostat), sysselsättningsgraden bland personer i åldern år i de 27 nuvarande EU-medlemsstaterna år 2006 uppgick till 57,2 procent för kvinnor och 71,6 procent för män (källa: Eurostat), 8 en Eurobarometerundersökning publicerad 2004 avslöjade att trots att 75 procent av männen är medvetna om att de har rätt till föräldraledighet, så uppgav 84 procent av dem att de inte hade utnyttjat den och inte heller tänkte göra det i framtiden. För mer information En enhet inom Europeiska kommissionen arbetar med rättsliga frågor som rör jämställdheten mellan kvinnor och män. Enheten kontrollerar att EU-direktiven om lika möjligheter och icke-diskriminering införlivas med ländernas nationella lagstiftning och att de tillämpas i praktiken. Den hanterar överträdelseförfarandet om medlemsstaterna inte fullgör sina skyldigheter och tar initiativ till nya lagstiftningsförslag vid behov. Kontakt Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter Enhet G.2: Jämställdhet, åtgärder mot diskriminering: rättsliga frågor B-1049 Bryssel E-post empl-info@ec.europa.eu Webplats

11 Europeiska kommissionen Jämställdhetslagstiftningen i Europeiska unionen Luxemburg: Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer s. 14,8 21 cm

12 KE SV-D Är du intresserad av publikationerna från generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter? Du kan hämta dem från: eller kostnadsfritt prenumerera på dem via webbsidan: ESmail är det elektroniska nyhetsbrevet från generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och lika möjligheter. Du kan prenumerera på det via webbsidan:

Likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare ***II

Likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare ***II P7_TA-PROV(2010)0167 Likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare ***II Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 18 maj 2010 om rådets ståndpunkt vid första behandlingen inför antagandet

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 373/37

Europeiska unionens officiella tidning L 373/37 21.12.2004 Europeiska unionens officiella tidning L 373/37 RÅDETS DIREKTIV 2004/113/EG av den 13 december 2004 om genomförande av principen om likabehandling av kvinnor och män när det gäller tillgång

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-34

ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-34 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 12.4.2010 2008/0192(COD) ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-34 Förslag till andrabehandlingsrekommendation Astrid

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 5.10.2002 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 269/15 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2002/73/EG av den 23 september 2002 om ändring av rådets direktiv 76/207/EEG om genomförandet av

Läs mer

Europeiska socialfonden Investering i människor

Europeiska socialfonden Investering i människor Europeiska socialfonden Investering i människor Europeiska kommissionen Denna publikation finns på samtliga officiella EU-språk. Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) 17279/3/09 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 8 mars 2010 (15.3) (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2008/0192 (COD) 17279/3/09 REV 3 ADD 1 SOC 762 CODEC 1426 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Rådets ståndpunkt vid första

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 18.9.2009 B7-.../2009 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågorna för muntligt besvarande B7-.../2009 och B7-.../2009 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen

Läs mer

Snabbkurs i etnisk diskriminering. Överinspektör Yrsa Nyman

Snabbkurs i etnisk diskriminering. Överinspektör Yrsa Nyman Snabbkurs i etnisk diskriminering Överinspektör Yrsa Nyman 8.9.2010 Finlands grundlag Grundlagen 6, lika behandling Alla är lika inför lagen. Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön,

Läs mer

Minska löneskillnaderna mellan könen.

Minska löneskillnaderna mellan könen. Minska löneskillnaderna mellan könen Sammanfattning Vad innebär löneskillnader mellan kvinnor och män? Varför kvarstår löneskillnaderna mellan kvinnor och män? Vilka åtgärder har EU vidtagit? Vad spelar

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET SV SV SV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 8.11.2007 KOM(2007) 686 slutlig MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET om överlämnande av det europeiska ramavtalet om trakasserier

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 1999 Utskottet för framställningar 2004 13 september 2004 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Framställning 163/99, ingiven av Michel Robert, fransk medborgare, om den ojämlikhet som råder i

Läs mer

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Borlänge Kommun Godkänd av Personalutskottet 2006-03-21 Att bli utsatt för sexuella trakasserier... 1 - Trakasserier grundade på kön... 1 - Trakasserier av sexuell

Läs mer

Ett nytt partnerskap för sammanhållning

Ett nytt partnerskap för sammanhållning Ett nytt partnerskap för sammanhållning konvergens konkurrenskraft samarbete Tredje rapporten om ekonomisk och social sammanhållning Europeiska kommissionen Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN DISKRIMINERINGSLG 2009-0-20 vsnitt 1(5) DISKRIMINERINGSLGEN Den 1 januari 2009 trädde den nya diskrimineringslagen i kraft. Samtidigt upphörde följande lagar att gälla: Jämställdhetslagen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor PRELIMINÄR VERSION 2002/0072(COD) 28 juni 2002 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering i dess lydelse den 1 april 2006 Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EG av den 27 november 2000 om inrättande av en allmän ram för likabehandling

RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EG av den 27 november 2000 om inrättande av en allmän ram för likabehandling L 303/16 RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EG av den 27 november 2000 om inrättande av en allmän ram för likabehandling EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV med beaktande av Fördraget om upprättandet

Läs mer

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering

Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering Ändring införd: till och med SFS Lag (2006:69). Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, etnisk läggning eller

Läs mer

HAKAN GORANSSON CLAES NORDLOF ARBETSLAGSTIFTNING LAGAR OCH ANDRA FORFATTNINGAR SOM DE LYDER 1 JULI 2005 REVIDERAD UPPLAGA 2005 NORSTEDTS JURIDIK

HAKAN GORANSSON CLAES NORDLOF ARBETSLAGSTIFTNING LAGAR OCH ANDRA FORFATTNINGAR SOM DE LYDER 1 JULI 2005 REVIDERAD UPPLAGA 2005 NORSTEDTS JURIDIK HAKAN GORANSSON CLAES NORDLOF ARBETSLAGSTIFTNING LAGAR OCH ANDRA FORFATTNINGAR SOM DE LYDER 1 JULI 2005 REVIDERAD UPPLAGA 2005 NORSTEDTS JURIDIK Innehall Forord till 32:a upplagan 3 Forkortningar 11 Ur

Läs mer

Rådets direktiv 2000/43/EG

Rådets direktiv 2000/43/EG Bilaga 1 Rådets direktiv 2000/43/EG RÅDETS DIREKTIV 2000/43/EG av den 29 juni 2000 om genomförandet av principen om likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung EUROPEISKA UNIONENS

Läs mer

Jämställdhetslag (1991:433) [Fakta & Historik]

Jämställdhetslag (1991:433) [Fakta & Historik] SFS 1991:433 Källa: Rixlex Utfärdad: 1991-05-23 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2000:773 Jämställdhetslag (1991:433) [Fakta & Historik] Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att främja kvinnors och mäns lika

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 2.7.2008 KOM(2008) 426 slutlig 2008/0140 (CNS) C6-0291/08 Förslag till RÅDETS DIREKTIV om genomförande av principen om likabehandling av personer oavsett

Läs mer

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling

EUROPAPARLAMENTET. Sammanträdeshandling EUROPAPARLAMENTET 2004 Sammanträdeshandling 2009 C6-0089/2006 2004/0084(COD) 16/03/2006 Gemensam ståndpunkt Gemensam ståndpunkt antagen av rådet den 10 mars 2006 inför antagandet av Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning

Europeiska gemenskapernas officiella tidning 10. 7. 1999 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 175/43 RÅDETS DIREKTIV 1999/70/EG av den 28 juni 1999 om ramavtalet om visstidsarbete undertecknat av EFS, UNICE och CEEP EUROPEISKA UNIONENS

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:147

Regeringens proposition 2004/05:147 Regeringens proposition 2004/05:147 Ett utvidgat skydd mot könsdiskriminering Prop. 2004/05:147 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 april 2005 Göran Persson Jens Orback

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 3.10.2008 KOM(2008) 637 slutlig 2008/0193 (COD) C6-0340/08 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om ändring av rådets direktiv 92/85/EEG om

Läs mer

Rättsfallssamlingen. DOMSTOLENS DOM (första avdelningen) den 6 april 2017 *

Rättsfallssamlingen. DOMSTOLENS DOM (första avdelningen) den 6 april 2017 * Rättsfallssamlingen DOMSTOLENS DOM (första avdelningen) den 6 april 2017 * Begäran om förhandsavgörande Likabehandling av personer oavsett deras ras eller etniska ursprung Direktiv 2000/43/EG Artikel 2.2

Läs mer

Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning

Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning HomOL (1999-133) Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning (Ändring t.o.m. SFS 2003:310 införd) Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

Finlex/Justitieministeriet och

Finlex/Justitieministeriet och Diskussion om jämställdhetslagens förankring i vår skola Syfte: Att tillsammans i t.ex. lärarkollegiet, jämställdhetsgruppen, likabehandlingsutskottet eller i det mobbningsförebyggande teamet reflektera

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT Europaparlamentet 204-209 Konsoliderat lagstiftningsdokument 2.9.207 EP-PE_TC-COD(206)0368 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 2 september 207 inför antagandet av

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A7-0041/8. Ändringsförslag. Marina Yannakoudakis för ECR-gruppen 7.3.2012 A7-0041/8 8 Punkt 9 9. Europaparlamentet uppmanar rådet att gå vidare med parlamentets ståndpunkt om en ändring av direktivet om mammaledighet, framför allt när det gäller ersättning till kvinnor

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2006/54/EG. av den 5 juli 2006

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2006/54/EG. av den 5 juli 2006 26.7.2006 SV Europeiska unionens officiella tidning L 204/23 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2006/54/EG av den 5 juli 2006 om genomförandet av principen om lika möjligheter och likabehandling av

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

Förslag till förordningar om makars förmögenhetsförhållanden

Förslag till förordningar om makars förmögenhetsförhållanden GENERALDIREKTORATET FÖR EU-INTERN POLITIK UTREDNINGSAVDELNING C: MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER OCH KONSTITUTIONELLA FRÅGOR RÄTTSLIGA FRÅGOR Förslag till förordningar om makars förmögenhetsförhållanden SAMMANFATTNING

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever; Utkom från trycket den 28 februari 2006 utfärdad den 16 februari 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.12.2013 COM(2013) 861 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET OCH EUROPAPARLAMENTET Rapport om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/54/EG

Läs mer

Jämställdhetsplan. Lemlands kommun

Jämställdhetsplan. Lemlands kommun Jämställdhetsplan Lemlands kommun Antagen av kommunstyrelsen den 25.1.2010 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Juridisk grund... 3 3. Syfte och målsättningar... 3 4. Kartläggning av situationen i

Läs mer

Remissanmodan: En sammanhållen diskrimineringslagstiftning

Remissanmodan: En sammanhållen diskrimineringslagstiftning Handläggare: Pär Wiktorsson Dnr: PM3-2/0506 2006-05-23 Remissanmodan: En sammanhållen diskrimineringslagstiftning har fått Diskrimineringskommitténs betänkande En sammanhållen diskrimineringslagstiftning

Läs mer

U 29/2009 rd. Minister Stefan Wallin

U 29/2009 rd. Minister Stefan Wallin U 29/2009 rd Statsrådets skrivelse till Riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (direktiv om likabehandling av kvinnor och män som är egenföretagare) I enlighet med 96 2 mom.

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 16.12.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0895/2011, ingiven av Anthony Webb, brittisk medborgare, om nekat bidrag till arbetssökande

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 014, 20/01/1998 s

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 014, 20/01/1998 s Page 1 of 8 Avis juridique important 31997L0081 Rådets direktiv 97/81/EG av den 15 december 1997 om ramavtalet om deltidsarbete undertecknat av UNICE, CEEP och EFS - Bilaga : Ramavtal om deltidsarbete

Läs mer

Integrera personer med funktionshinder

Integrera personer med funktionshinder Integrera personer med funktionshinder Europas strategi för lika möjligheter Europeiska kommissionen Lika möjligheter för lika rättigheter Europeiskt mervärde Europeiska handikappåret 2003 förde samman

Läs mer

ARBETSMILJÖ RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT

ARBETSMILJÖ RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT ARBETSMILJÖ Allt sedan 1980-talet har en bättre arbetsmiljö varit en viktig fråga för EU. EU-lagstiftningen har infört normer för minimiskydd för arbetstagare, men den lagstiftningen förbjuder inte EU-länder

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1991L0383 SV 28.06.2007 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV av den 25 juni 1991 om komplettering av

Läs mer

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen Rekrytera i Europa en vägledning för arbetsgivare Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2016-01-08 SN 2016/0022.01.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Jämställdhetsplan Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna Jämställdhetsplan.

Läs mer

EU-rätten och arbetskraftens fria rörlighet.

EU-rätten och arbetskraftens fria rörlighet. EU-rätten och arbetskraftens fria rörlighet ida.hellberg@jur.lu.se Upplägg Fri rörlighet för arbetstagare i FEUF Fri rörlighet i förordning 492/2011 Fri rörlighet i direktiv 2004/38 Gränsdragning mellan

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jämställdhetslagen (1991:433); SFS 2000:773 Utkom från trycket den 7 november 2000 utfärdad den 26 oktober 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2010L0018 SV 01.01.2014 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU av den 8 mars 2010 om genomförandet

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Plan för jämställdhet och likabehandling. Korsholms kommun 2016 2018

Plan för jämställdhet och likabehandling. Korsholms kommun 2016 2018 Plan för jämställdhet och likabehandling Korsholms kommun 2016 2018 Behandlad i: Arbetarskyddskommissionen 20.10.2015 Samarbetskommittén 16.11.2015 Personalsektionen 24.11.2015 Kommunstyrelsen 19.1.2016

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016

Likabehandlingsplan 2016 SFI SÖDERORT ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 Likabehandlingsplan 2016 2 Innehållsförteckning 1 Mål... 3 2 Skolans policy... 3 3 Styrdokument... 3 4 Ansvar... 4 5 Åtgärdsplan... 4 6 Åtgärdsrutiner... 5 6.1

Läs mer

Europeiska pelaren för sociala rättigheter. För ett socialare och rättvisare Europa. Ett socialt Europa

Europeiska pelaren för sociala rättigheter. För ett socialare och rättvisare Europa. Ett socialt Europa 1 Europeiska pelaren för sociala rättigheter För ett socialare och rättvisare Europa Ett socialt Europa Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2018 Europeiska unionen, 2018 Vidareutnyttjande

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:143 Diarienr: 2000/3032 P-cirknr: 2000:2-33 Nyckelord: Arbetsrätt, Jämställdhet Handläggare: Johanna Read Hilmarsdottir Ulf

Cirkulärnr: 2000:143 Diarienr: 2000/3032 P-cirknr: 2000:2-33 Nyckelord: Arbetsrätt, Jämställdhet Handläggare: Johanna Read Hilmarsdottir Ulf Cirkulärnr: 2000:143 Diarienr: 2000/3032 P-cirknr: 2000:2-33 Nyckelord: Arbetsrätt, Jämställdhet Handläggare: Johanna Read Hilmarsdottir Ulf Nordström Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen Datum: 2000-12-22

Läs mer

Jämlikhet mellan kvinnor och man i EG-rätten

Jämlikhet mellan kvinnor och man i EG-rätten Jämlikhet mellan kvinnor och man i EG-rätten En feministisk analys Karin Lundström IUSTUS FORLAG Innehäll Inledning 15 Premisser 15 Syften 17 Metod 21 Detjuridiskamaterialet 23 Disposition 24 Del I. Teori

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 5.5.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning 0080/2006 från José Camacho (portugisisk medborgare), för Federatie van de Portuguese

Läs mer

RP 44/2009 rd. 1. Nuläge och ändringsorsak

RP 44/2009 rd. 1. Nuläge och ändringsorsak Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 7 och 11 i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Enligt propositionen ska bestämmelsen

Läs mer

RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU

RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU 18.3.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 68/13 DIREKTIV RÅDETS DIREKTIV 2010/18/EU av den 8 mars 2010 om genomförandet av det ändrade ramavtalet om föräldraledighet som ingåtts av BUSINESSEUROPE,

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Diskrimineringsombudsmannen DO

Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering. Vi arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi bevakar

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 11.12.2012 2010/2043(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om införlivande och tillämpning av rådets direktiv

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Denna policy och handlingsplan för att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett av flera

Läs mer

Bidrag om åldersdiskriminering/niklas Bruun ALI 2007-02-04/Roland Kadefors/demografiuppdraget

Bidrag om åldersdiskriminering/niklas Bruun ALI 2007-02-04/Roland Kadefors/demografiuppdraget Bidrag om åldersdiskriminering/niklas Bruun ALI 2007-02-04/Roland Kadefors/demografiuppdraget Åldersdiskriminering och rättsläget i Sverige 1. Bakgrund I ett internationellt perspektiv är det inte ovanligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning; SFS 1999:133 Utkom från trycket den 23 mars 1999 utfärdad den 11 mars 1999. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

YTTRANDEfrånfacksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna

YTTRANDEfrånfacksektionen för sysselsättning, sociala frågor och medborgarna Europeiska ekonomiska och sociala kommittén SOC/444 "Utsatta gruppers rättigheter på arbetsplatsen särskilt problemen med diskriminering baserad på sexuell läggning" Bryssel den 10 september 2012 YTTRANDEfrånfacksektionen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 10 december 2001 PE 305.716/1-18 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-18 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Ioannis Koukiadis (PE 305.716) ARBETSTIDENS FÖRLÄGGNING

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering; SFS 2003:307 Utkom från trycket den 16 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens ändamål

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Kommenterad dagordning Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor (EPSCO-rådet) den 4 oktober 2004

Kommenterad dagordning Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor (EPSCO-rådet) den 4 oktober 2004 Kommenterad dagordning 2004-09-24 N2004/6898/EIS Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationell samordning Kommenterad dagordning Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor

Läs mer

Plan för jämställdhet och likabehandling

Plan för jämställdhet och likabehandling Plan för jämställdhet och likabehandling 2017-20 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Lag om jämställdhet mellan kvinnor och män... 3 1.2 Diskrimineringslag... 4 1.3 Värdegrund... 4 1.4 Målsättningar...

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.11.2017 C(2017) 7477 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 15.11.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1238 vad gäller

Läs mer

Unga på väg: Europa stöder unga människor

Unga på väg: Europa stöder unga människor FLYTTA RUNT Unga på väg: Europa stöder unga människor JOBBA LÄR DIG STUDERA DELTA SKAPA ENGAG ERA DIG UTBILDA DIG ieuropa Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens

Läs mer

DISKRIMINERING i arbetslivet. En handledning för arbetsgivare

DISKRIMINERING i arbetslivet. En handledning för arbetsgivare DISKRIMINERING i arbetslivet En handledning för arbetsgivare Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringslagarna, introduktion... 4 Schematisk bild diskriminering... 5 Diskrimineringslagen... 6

Läs mer

diskriminering -- Johanna Schiratzki Tema Barn Linköpings universitet Stockholms universitet

diskriminering -- Johanna Schiratzki Tema Barn Linköpings universitet Stockholms universitet Mobbning, kränkning och diskriminering -- Vad säger lagen? Johanna Schiratzki Tema Barn Linköpings universitet Stockholms universitet Rätt till undervisning = Barnkonventionen artikel 29 Fördraget om Europeiska

Läs mer

Mångfald och likabehandling

Mångfald och likabehandling Mångfald och likabehandling Policy och handlingsplan 2009-2011 Polismyndigheten i Gävleborgs län HR-enheten Wendela Björnell 2009-04-29 POLICY OCH HANDLINGSPLAN 2 (8) Mångfald och likabehandling INNEHÅLL

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

10449/12 AKI/IR/cc/je DG D LIMITE SV

10449/12 AKI/IR/cc/je DG D LIMITE SV EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 3 juni 202 (OR. en) 0449/2 Interinstitutionellt ärende: 20/043 (APP) LIMITE FREMP 8 JAI 366 COSCE 7 COHOM 22 OC 292 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT

Läs mer

Om avgång i samband med pension och åldersdiskriminering Ann Numhauser-Henning

Om avgång i samband med pension och åldersdiskriminering Ann Numhauser-Henning Om avgång i samband med pension och åldersdiskriminering Ann Numhauser-Henning Konferens i arbetsmarknadsrelationer Krusenberg herrgård, Uppsala 24-25 oktober 2011 Artikel 19 FunktionsF (Artikel 13 EG

Läs mer

Sveriges regering, genom A. Falk, i egenskap av ombud, och efter att den 31 januari 2008 ha hört generaladvokatens förslag till avgörande, Dom

Sveriges regering, genom A. Falk, i egenskap av ombud, och efter att den 31 januari 2008 ha hört generaladvokatens förslag till avgörande, Dom Sivu 1/14 DOMSTOLENS DOM (stora avdelningen) den 17 juli 2008 (*) Socialpolitik Direktiv 2000/78/EG Likabehandling i arbetslivet Artiklarna 1, 2.1, 2.2 a, 2.3 och 3.1 c Direkt diskriminering på grund av

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.12.2017 SWD(2017) 479 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSANALYSEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 22.1.2004 KOM(2004) 32 slutlig 2004/0009 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om omräkningskurserna mellan euron och valutorna för de medlemsstater som

Läs mer

Utdrag ur EU-kommissionens arbetsprogram KOM (2005) 15 slutlig

Utdrag ur EU-kommissionens arbetsprogram KOM (2005) 15 slutlig Sida 2005-04-21 1 (5) Bilaga 1 Utdrag ur EU-kommissionens arbetsprogram KOM (2005) 15 slutlig VÄLSTÅND Halvtidsöversynen av samt genomförandet av Lissabonstrategin. Initiativ/förslag: etablerandet av ett

Läs mer

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter

ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter ARTIKEL 29 Arbetsgruppen för skydd av personuppgifter 00065/2010/SV WP 174 Yttrande 4/2010 över FEDMA:s europeiska uppförandekodex för användning av personuppgifter i direkt marknadsföring Antaget den

Läs mer

Jämställdhets- och antidiskrimineringspolicy JÄMSTÄLLDHETS- OCH ANTIDISKRIMINERINGSPOLICY

Jämställdhets- och antidiskrimineringspolicy JÄMSTÄLLDHETS- OCH ANTIDISKRIMINERINGSPOLICY Jämställdhets- och antidiskrimineringspolicy JÄMSTÄLLDHETS- OCH ANTIDISKRIMINERINGSPOLICY Uppdaterad 30 november 2017 01 JUNG VON MATTS JÄMSTÄLLDHETS- OCH ANTIDISKRIMINERINGSPOLICY Jung von Matt / Strömmen

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel 8.11.2006 KOM(2006) 667 slutlig 2006/0219 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om högsta konstruktiva hastighet och lastplattformar för

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.4.2017 SWD(2017) 203 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS Handlingsplan mot trakasserier Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS2017.0143 Innehåll 1 Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier och diskriminering, pga kön, könsöverskridande identitet

Läs mer

Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015

Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015 Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-19 KS 80 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Jämställdhet... 1 1.2 Kön och organisation... 1 1.3 Jämställdhet

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Lissabonfördraget. Unionsfördraget (EUF) Artikel 2

Lissabonfördraget. Unionsfördraget (EUF) Artikel 2 Unionsfördraget (EUF) Lissabonfördraget Artikel 2 Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

L 314/28 Europeiska unionens officiella tidning (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) RÅDET

L 314/28 Europeiska unionens officiella tidning (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) RÅDET L 314/28 Europeiska unionens officiella tidning 15.11.2006 II (Rättsakter vilkas publicering inte är obligatorisk) RÅDET RÅDETS BESLUT av den 7 november 2006 om att tillåta vissa medlemsstater att tillämpa

Läs mer