Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto!"

Transkript

1 Järvsö Björn & Ingemar, maj Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto! Bäste stoägare Detta brev ska ses som en inspiration till dig som kallblodsvän och det står dig fritt att använda vilken hingst du önskar för det viktigaste för mig är att vi avlar på våra ston. Med din insats håller vi kallblodssporten vid liv. Spar detta brev och läs det en gång i veckan till den dag då handlingsplanen är klar Så avlar jag fram min Drömhäst!. Det känns angeläget för mig att dela ut några tankar och funderingar som fått betydelse i mitt liv med hästar. Det är med stor tacksamhet jag minns välvilliga hjälpsamma människor, nu levande och redan hädangångna. Järvsöfaks har givit mig möjlighet att bidra till kallblodshästens utveckling avkommor har snart sprungit in 200 miljoner kronor. Hans första årgång tävlar fortfarande, i år 15 år gamla, Nordiska mästaren Hallsta Lotus och V75-vinnaren Stamping är still going strong. Den slitstyrkan kan ge många nya miljoner till ägarna av yngre årgångar Järvsöfaksare. För den enskilde hästägaren är avelsstoet det viktigaste. Avelshingstarna påverkar aveln genom många avkommor. I dag går det att läsa sig till svar på de flesta frågor på Internet, förr tvingades hästkarlarna lära sig allt detta kunnande själva eller av kollegor och dyrköpta erfarenheter.

2 Jäntungens blod lever vidare skrev Lasse Fransson i Travrondens julnummer. Bilden från Bestpojken, Hallingjänta, Blankjänta, Steggjänta, Järvsöjänta, Järvsöpojken, Skarpjänta & Jäntungen. Viktiga frågor innan du börjar 1) Avlar du för att bevara en kär familjehäst? 2) Avlar du för att äga, träna och tävla själv? 3) Avlar du för att sälja? I så fall måste du välja en populär championhingst om du vill få bra betalt för fölet. Kallblodsavel är som längdskidåkning. Du kan köpa det allra bästa materialet som finns på marknaden för en förhållandevis rimlig penning. Att involvera flera medhjälpare och medfinansiärer kan vara en fruktbar idé. Med tillskott av kapital och arbetskraft blir din satsning uthållig. I de flesta fall behövs flera försök, även om du har rätt recept. Om du har tur lyckas du direkt. Fru Fortuna måste hitta till dig, så skylta rätta vägen och kratta uppfarten Gå in på gör en provparning med ditt sto och önskad avelshingst. Det kostar inget annat än tid så prova varje dag tills ett träd är planterat. Vattna och gödsla trädet och det växer till en hel skog. Låt fantasin flöda prova igen. Nya korsningar nya möjligheter. Många lotter ger fler vinstchanser. Ta hjälp av redan prövade korsningar och lär av utfallet försök samtidigt komma på något nytt. Tänk avel i flera generationer. Ta med i beräkningarna att stammen ska gå att avla vidare på. Försök att hitta nyckeln till ett turboladdat fartmonster.

3 Järvsö Björn vann Zornloppet på Rättvik V Ett gammalt sto gör du klokt i att betäcka med en ung hingst ill du satsa på nya avelsston är mitt råd, förbered dig noggrant det finns nedärvningssäkra stolinjer. Om dina utvalda ston är för dyra att köpa förhandla om leasing eller lån mot uppfödarpremier. I stamboken kan du finna syskonen till avelshingstar. En lätt genväg till vad uppfödare mödosamt byggt upp under många år. Ibland hoppar travanlagen över en generation eller två till uppfödarens förtret. Men är det nedärvningssäker stolinje är det ingen fara avelsgenerna finns, fast travet kan gömma sig ett varv emellanåt. Olyckliga omständigheter kan spela in. Flera topphästar har ostartade ston i flera led på moderssidan. Då är förklaringen oftast medveten avel på mycket unga ston för att snabba på generationsväxlingarna och därmed få fram verkligt snabba avkommor.! Har du ett ungt oprövat sto föreslår jag att du betäcker med en ned ärvningssäker championhingst. Då får du direkt ett kvitto på stoets avelsvärde. Om du har ett gammalt sto gör du klokt i att betäcka med en ung hingst med stark stam så vinner du mycket tid med snabba generationsväxlingar. Det har jag lärt av Björn Hagen, den norske avelsgurun, som på sitt stuteri Hjelset Gård betäckt över ston. Det var Björn som inspirerade mig att betäcka Järvsö Anna redan som tvååring. Resultatet blev Järvsölina/Faksinett/Monster Monsun & Järvsö Nettan. K öp boken Avelsgodkända kallblodiga travhingstar från Svensk Travsport. Läs och begrunda så har du egna kunskaper och slipper bli lurad av okunniga rykten. En god hjälp på traven är Professor Hans Erik Uhlins böcker Vår kallblodstravare från lanthäst till folkets häst och Vår kallblodstravare alla tiders häst. Läs också om avelsindex, bluptal som togs fram av Professor Thorvaldur Arnason. F ör avelsplanering med god hjälp av kunskap praktisera följande råd läs och lär allt vetenskapligt som finns skrivet om rörelsegenen; AA - CA - CC Hästkarlar har genom erfarenhet vetat hur detta har fungerat i praktiken innan det stod i bokstäver... CC-häst travar bäst i utförslöpan. CA-häst travar bäst på plan mark. AA-häst travar bäst i uppförsbacken.

4 Järvsöfaks & Ingemar, maj Absolut inte någon domedagsprofetia Att din häst har fått CC-resultat i SynchroGait-testet är ABSOLUT INTE någon domedagsprofetia det kan komma att ställa något högre krav på dig som tränare, men i avelsboxen är du bara en AA-hingst ifrån en CA-avkomma de som enligt statistiken tjänar mest pengar. CC-hästarna kan vara mycket starka, uthålliga och besitta både hjärta och lungor som gör dem till topphästar och mycket viktiga för kallblodsaveln. CA-hästar travar på fyra vanliga skor, kan tränas och köras av alla människor och är hållbara. De springer också in mest bland kallbloden. De två främsta genom tiderna, Järvsöfaks och Moe Odin, har båda visat sig vara CA-hästar. V iktig information! Kallblodstravarnas insprungna pengar i medeltal per startande avkomma efter topphingstarna: Järvsöfaks kr / avkomma Moe Odin kr / avkomma Lome Elden kr / avkomma Spikeld kr / avkomma H ar du ett Järvsöfakssto eller känner någon som har flera? Leta upp en medfinansiär och betäck Järvsöfaksston är en avelsresurs att tillvarata. I Norge finns tusentals hästar med Elding, Granvar, Vinvar i stamtavlorna. Därför är det så viktigt med svenska Järvsöfaks, Järvsö Anna, Lapp Nils, Junius, Junger, Elsass, Solo, Ceres, Eivin, Lans m.fl. för avelssamarbetet mellan länderna. När Jäntungen av sakkunnig expertis lovordas som linjebildande sto är det att bara att passa på om du får tillfälle att avla på ett sto som är bärare av Jäntungen och Järvsöfaks blod. Jäntungens mormor sänkte svenska rekordet för treåriga ston fem gånger redan Järvsöfaks är kallblodssportens räddning, sa Tor Wollebaek till mig. Lannem Silje Järvsöfaks är farfar. B.W.Modde Järvsöfaks är morfar. Hallsta Lotus Järvsöfaks är far. N orsk kallblodssport är dubbelt så stor som den svenska i antal hästar. Finland är som Sverige

5 Allt du verkligen vill är möjligt att förverkliga om du skaffar tillräckligt stark uppbackning. och Norge tillsammans men med lägre prispengar. Genom kallblodstravarens utveckling, Sleipners duktiga förhandlare, Järvsöfaks popularitet som folkets häst har kallblodstravaren stora prispengar sin väntar den som vågar satsa avla, träna och tävla. När vi pratar framtid vill jag också minnas vår historia och några viktiga milstolpar som fört kallblodssporten framåt. Birgitta Hyllsjö skapade Elitkampen på Solvalla 1986 där legendarerna Alm Svarten och Ulf Thoresen segrade i den första upplagan. Företagare i Voxnadalen sponsrade, Stefan Holmgren, Solvalla, beviljade travklubben Sleipner Bollnäs ansökan om att köra kallblodslopp under Elitloppshelgen. 1985: Allt du verkligen vill är möjligt att förverkliga om du skaffar tillräckligt stark uppbackning svarade Håkan Lillis Olsson på min fråga om möjligheten fanns att köra kallblodslopp på Elitloppsdagen. Detta visdomsord omsatt i praktiken gäller också avelsverksamhet. Märk väl turen vill hjälpa den skicklige Ingvar Hyllsjö segrade i Norges mest ärofyllda lopp Jacob Meyers Pokal 1984 som första svenske kusk med Pilmingutt. Han hävdade alltid att kallblodssportens framtid formas av entusiastiska män och kvinnor som avlar, tränar, tävlar och tar med sig fler människor in i sporten. När jag började med kallblodsaveln var det storslaget om en häst sprang in kr. Min målsättning var att alla skulle tjäna vilket på på tio försök skulle ge kr Men så fungerade det inte i praktiken. Resultatet var snarare att nio avkommor tjänade 0 kr medan den tionde tjänade 1 miljon ensam. Lek med tanken att någon orkar med 100 föl och 99 st hamnar på 0 kr insprunget då måste den enda sista chansen trava in 10 miljoner ensam. Vad blev facit av mitt avlande? Hälften så många föl 50 st, dubbelt så mycket pengar 20 miljoner. Tack vare Jäntungen och Järvsöfaks som lyfte en hel ras. Om du föder upp några föl av god härstammning kommer någon troligtvis trava in kronor under karriären, vilket ger dig som uppfödare kr med de nya uppfödarpremierna på 20%. Om du leasar ut tävlingsrätten till någon duktig tränare slipper du göra jobbet själv, se här vilken god idé det kan vara att leasa ut hästen: 70% till leasingtagaren: kr 30% till dig / ägare: kr 20% till dig / uppfödare: kr Vilken lysande affär för uppfödaren den slanten räcker till att föda upp många föl och få flera chanser. Uppfödaren äger fortfarande stoet och fölet stiger i värde. Kallblodens förtjänstmöjligheter är goda. På ett enda år delas det ut 70 miljoner i prispengar, premiepengar, uppfödarpremier och kvalificeringspremier. Med risk att själv bli ifrånsprungen på tävlingsbanorna framöver av dina uppfödningar önskar jag ändå ett STORT LYCKA TILL Ingemar Persson

Din uppfödning. vad är målsättningen?

Din uppfödning. vad är målsättningen? Din uppfödning vad är målsättningen? Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75 Ett kommersiellt tänkande är viktigare än någonsin. Siktar du på eliten eller bredden, och ser du tillräckligt affärsmässigt på din

Läs mer

Tidningen för alla travintresserade Nr 3 2010. Avelsvärdering sid 9. Ston sid 22. Äntligen dags för Elitauktionen! sid 34

Tidningen för alla travintresserade Nr 3 2010. Avelsvärdering sid 9. Ston sid 22. Äntligen dags för Elitauktionen! sid 34 Tidningen för alla travintresserade Nr 3 2010 Avelsvärdering sid 9 Äntligen dags för Elitauktionen! sid 34 Ston sid 22 Medlemsblad för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen. Ingår i medlemsavgiften

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

Erbjudande att investera i en travhäst från Broline

Erbjudande att investera i en travhäst från Broline Erbjudande att investera i en travhäst från Broline Erbjudande att investera i en travhäst från Broline...1 Att bli travhästägare...2 Privat eller i konsortier... 3 Motiv att köpa travhäst...4 Från föl

Läs mer

Allt du behöver veta för att. Vinna på. Outsiders. En konkret handbok från Storavinster.se. Johan Lindvall

Allt du behöver veta för att. Vinna på. Outsiders. En konkret handbok från Storavinster.se. Johan Lindvall Allt du behöver veta för att Vinna på Outsiders En konkret handbok från Storavinster.se Johan Lindvall Innehållsförteckning Visst går det att vinna på travspel 3 Lär dig snabbt 4 Hur du inte ska spela

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR.

ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR. ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR. Text och bild: Matti Holmgren, Working Husky Kennel Superledarhund med mycket intressant stamtavla säljes. Mycket lovande valpar efter våra tävlingshundar säljes. Skall

Läs mer

Nr 2 2008 HEMMA HOS: COMMANDER CROWE ÅRETS SM-VINNARE. I selkammaren: Olika huvudlag UNG KALLBLODSFANTAST. Häst & hälsa: Tema dopning.

Nr 2 2008 HEMMA HOS: COMMANDER CROWE ÅRETS SM-VINNARE. I selkammaren: Olika huvudlag UNG KALLBLODSFANTAST. Häst & hälsa: Tema dopning. Nr 2 2008 HEMMA HOS: COMMANDER CROWE ÅRETS SM-VINNARE I selkammaren: Olika huvudlag UNG KALLBLODSFANTAST Häst & hälsa: Tema dopning nr2 INNEHÅLL REDAKTÖRENS RADER SMÅPLOCK Springspår & Ponnyronden ges

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Nummer 6 december 2002 Utan hov ingen häst sid 4 Fyra damer i leken sid 10 Familjen Allen sid 17

Nummer 6 december 2002 Utan hov ingen häst sid 4 Fyra damer i leken sid 10 Familjen Allen sid 17 Nummer 6 december 2002 Utan hov ingen häst sid 4 Fyra damer i leken sid 10 Familjen Allen sid 17 God Jul & Gott Nytt År önskar ASVT PÅ OMSLAGET: Unghästar i snöyran på Skråmsta Stuteri vintern -98. FOTO:

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Projekt Hästägaren Slutrapport

Projekt Hästägaren Slutrapport Projekt Hästägaren Slutrapport Svenska Travsportens Centralförbund Sidan 2 av 20 Innehållsförteckning Projekt Hästägaren Bakgrund...3 Syfte och mål...3 Resultat...3 Webbplats: hastagaren.se...3 Köpa travhäst...4

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

Guide till Hattrick Uppdaterad 2012-04-09 version 2

Guide till Hattrick Uppdaterad 2012-04-09 version 2 Guide till Hattrick Uppdaterad 2012-04-09 version 2 Bakgrund till projektet Jag har under min tid på hattrick varit intresserad av hur man bäst startar ett lag. Jag har här satt ihop mina tankar om det

Läs mer

FREDAG 1/3 Lappeenranta (lunch) Hemma från Paris

FREDAG 1/3 Lappeenranta (lunch) Hemma från Paris V75 V86 DD V65 START- LISTOR & TIPS V5 V4 Trio ONSDAG 27/2 Halmstad (V4) Uleåborg (lunch) Odense (V5) Solvalla (V86+V5+V4) TORSDAG 28/2 Gävle (V4) Drammen (V5) Åby (V64) Örebro (V5) FREDAG 1/3 Lappeenranta

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Gerillamarknadsföring för småföretagare

Gerillamarknadsföring för småföretagare Gerillamarknadsföring för småföretagare Hur du använder din fantasi och energi snarare än pengar för att skaffa fler kunder och öka dina intäkter Den här workshopen i gerillamarknadsföring är garanterat

Läs mer

Låt kunderna göra jobbet!

Låt kunderna göra jobbet! Låt kunderna göra jobbet! Innehållsförteckning Inledning...4 Vad är referensprogrammet?...6 250 gånger 250-regeln...8 ABC-listan...10 Ha mig i åtanke...12 Bevara kontakten!...14 - Årsplan för utskick...16

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Nummer 5 oktober 2004. Två tidningar i en sid 21-36. TV-oraklet om sin första uppfödning sid 12 Tre nya AHAB-hingstar sid 44. Lösdrift hos.

Nummer 5 oktober 2004. Två tidningar i en sid 21-36. TV-oraklet om sin första uppfödning sid 12 Tre nya AHAB-hingstar sid 44. Lösdrift hos. Nummer 5 oktober 2004 TV-oraklet om sin första uppfödning sid 12 Tre nya AHAB-hingstar sid 44 Två tidningar i en sid 21-36 Lösdrift hos sid 5 PÅ OMSLAGET: Unghästar hos Ludde Kolgjini. FOTO: Lotta Isacsson

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar Innehållsförteckning 1 03. 04. 07. Din möjlighet Fyra elever, fyra upplevelser Vad vill du göra? 2 08. 08. 11. 12. 13. 16. Inför din

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Distriktsveterinärerna tipsar. Information till. Stoägare

Distriktsveterinärerna tipsar. Information till. Stoägare Distriktsveterinärerna tipsar Information till Stoägare Avelssäsongen Våren är här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över hela landet hos såväl ston som stoägare. Då det varje år

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer