Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå."

Transkript

1 Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå.

2

3 Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika åsikter om vad som gör just sportfiske till en fanstastisk hobby. En del fiskare gillar utmaning och spänning medan andra söker avslappningen vid vattnet. Fiske är en rolig aktivitet som lätt kan delas med andra, delad glädje är dubbel glädje. Är du allvädersälskare? Nyfiken på natur och friluftsliv? Sugen på att testa något nytt? Kanske vill du ha en ny, riktigt rolig hobby, men har ännu inte riktigt bestämt dig för vad? Svaret kan vara fiske. En populär och spännande fritidssysselsättning som erbjuder något för alla. I den här pärmen kan du hitta fakta, tips och inspiration. Information som ska få dig att greppa fiskespöet och ge dig ut på dina egna fiskeäventyr. Det här är en av flera lokala fiskeguider för våra serviceorter i Skellefteå kommun. Här får du kunskap om de vanligaste fiskarterna, kartor på bra fiskeplatser och fisketips på var, när och hur du ska fiska för att ha bäst chans till napp. Pärmarna innehåller även förslag på trevliga platser för fiskeutflykten och recept på hur du kan tillaga din fångst ute i naturen. För dig på fritidsgården finns en lista över all fiske- och friluftsutrustning som finns att låna från fritidskontoret i Skellefteå. Nu kör vi, snart är du fiskare! 1 På kroken. Våra vanligaste arter för sportfiske. Kunskap som gör det lättare för dig att fånga den fisk du är på jakt efter. 2 Lokala fisketips. Kartguider till fiskeplatser och naturupplevelser i ditt närområde. Både för sommarens och vinterns fiske. 3 Fiskemetoder & utrustning. Beskrivningar av de vanligaste fiskemetoderna och vilken utrustning du behöver för att komma igång och fiska. 4 Fiske på djupet. Kunskap om när och varför fisken är på hugget. Länkar, lästips och fördjupning kring sådant som rör fiske. Förklaringar på en del konstiga ord och termer som finns inom sportfisket. 5 Fiskevett. De viktigaste sakerna du bör känna till innan du åker ut och fiskar; Regler, allmänna och lokala bestämmelser, sjövett och säkerhet kring vattnen. 6 Lokala fiskeutflykter. Förslag på enkla och trevliga utflyktsmål i området. Lättillgängliga platser med bra fiskemöjligheter.

4

5 1. på kroken På kroken. Fiskar är inte dumma djur som planlöst simmar runt i älvar, sjöar och hav. Det finns alltid anledningar till varför fiskarna trivs på vissa platser. Fiskar är olika och deras beteende påverkas av miljön de lever i och vad de äter. För att bli en riktigt duktig fiskare måste du nästan tänka som en fisk, då förstår du bättre var och när du ska fiska för att hitta fisk på hugget. Det är kanske när solen går ner, när vattnet blir varmare eller när insekterna kläcker. Våra vanligaste sportfiskearter. Det finns tusentals fiskarter på jorden, alla unika och anpassade till miljön de lever i. En del fiskar trivs i varmt vatten, andra föredrar kallt. Några håller sig långt nere i djupet, andra på grunt vatten. Många fiskar lever hela sitt liv i samma område, andra simmar långa sträckor för att hitta mat eller för att fortplanta sig. Detta kapitel handlar om de vanligaste arterna för sportfiske i Skellefteå. Du får lära dig fakta, några fisketips och kuriosa. Du kan även se vilka tider på året arterna är mest på hugget här i Skellefteå. Som ett första fisketips kan det vara bra att tänka på att fiskar har bra hörsel och är lättskrämda. Är du försiktig vid vattnet ökar dina fångstchanser.

6 1. på kroken Abborre. Den randige riddaren. En populär och huggvillig fighter. Abborren är en av våra vanligaste sportfiskar och kanske den första rovfisk du fångar. Den finns i nästan alla vatten och är både glupsk och huggvillig. Abborren äter gärna sina kamrater. Fiskarna i stimmen är därför ofta av ungefär samma storlek. Abborrstimmen uppehåller sig i närheten av platser där de kan söka skydd. Fiska längs vasskanter, bland stenar, vid grund och runt bryggor. Här hittar du abborren. Mete med mask är kanske det vanligaste sättet att fiska abborre. En jigg, spinnare, popper, wobbler, skeddrag eller fluga kan locka de stora abborrarna till hugg. Att fiska abborre med jigg eller poppers är mycket roligt. Får du igång abborrstimmet kan du uppleva ett intensivt fiske när abborrarna avundsjukt slåss om ditt bete. Detta fiske blir extra kul på en lite mindre utrustning. Abborren älskar värme och är aktiv under sommarens soliga dagar. Ibland jagar abborrar småfisk så det skvittrar i ytan, där är det bra att fiska. Åska och lågtryck ger abborren huvudvärk och de blir mindre intresserade av att äta. Lågtryck är alltså en dålig tid för abborrfiske. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. Abborren är populär att fiska hela året. Högsommarens värme gör abborren extra aktiv. En annan bra period är vårvinter då pimpelfiske ofta ger goda fångster.

7 1. på kroken Gädda. Sjöarnas lejon, den största av våra rovfiskar. Gäddan är vår största och mest populära rovfisk. Den lever i de flesta av våra vatten, även i havet längs kusten. Färgen är grön med ljusa prickar. Kroppen är långsmal och ryggfenan sitter långt bak. Gäddans enorma gap har 700 sylvassa tänder. Den kan nå vikter över 30 kilo men vanligaste vikten är mellan två till fem kilo. Gäddan är glupsk och kan ta stora byten i förhållande till sin egen kroppsvikt. Så ett stort bete avskräcker den inte från att hugga. Gädda fiskas oftast med spinn eller trolling. Stora wobblers, skeddrag, stora spinnare och jiggar är populära beten för gädda. Använd lite grövre tafs, lina och spö som klarar gäddfiske. Gäddan är en kallvattensfisk. När sommarsolen värmer vattnet söker sig gäddan till kallare vatten på djupet. På kvällen går den in grunt igen för att jaga när solen går ner. Bra fiskeplatser är vid vasskanter, runt friliggande grund och längs tvära djupkanter där bytesfisk samlas. Gäddans attack är explosiv och den snabbaste bland alla sötvattensfiskar. Var beredd och håll ordentligt i spöet. Gäddan har tydliga huggperioder och kan ibland vara svårare att fiska än abborren. Lär du dig var och när du ska fiska kan du uppleva ett fantastiskt gäddfiske med hugg i nästan varje kast. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. Gäddan kan fångas året runt. Bästa gäddfisket är vår och höst när vattnet är svalare, då är gäddan på hugget. Vid högsommarvärme kan den vara mer svårflörtad.

8 1. på kroken Gös. De mörka vattnens furste, fiskarnas greve Dracula. Gösen är abborrens större och mer ovanliga kusin. Den är vacker med sin brungröna färg, ljusa buk och mörka ränder längs sidorna. Gösen är en varmvattensfisk som trivs i varma, grumliga vatten. Detta gör den mycket ovanlig på våra kalla breddgrader. Gösens ljuskänsliga ögon ger den ett övertag på sina byten eftersom den jagar då ljuset är svagt. Den förföljer bytet och nafsar för att skada. De vassa huggtänderna lämnar vampyrliknande bitmärken. Att hitta gösen kan vara svårt. Trolling med wobbler är effektivt för att söka av stora ytor och testa olika fiskedjup. Hittar du gösarna kan många fiskar finnas inom ett litet område. Fiske med jigg eller pimpelspö från båt är då effektivt. Gösen står ofta nära botten. Bottenmete med agnfisk, eller en vertikalfiskad jigg lurar ofta gösen till hugg. En bra tumregel för gösfiske är att fiska kring sjöns djupa områden dagtid och in mot grundare vatten när solen går ner. Sjöarna längs Bureälven är bästa platserna för gösfiske i Skellefteå. De leker före midsommar. En kall vår kan försvåra leken så att årskullen blir svag. Gös växer långsamt. En lekmogen fisk på 35 centimeter kan vara mer än tio år gammal. Var därför rädd om bestånden och släpp tillbaka stora fiskar som ger mycket rom. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. När vattnet blir varmt ökar gösens aktivitet. Från midsommar och en bit in på hösten är bästa fisketiden. Gösen kan även fångas vintertid på ismete eller pimpelspö.

9 1. på kroken Lake. Nattens fara. En slingrig, glupsk och okänd sportfisk. Laken är en långsmal, glupsk fisk som är vanlig i våra vatten men relativt ovanlig att fiska. Den vackra färgtäckningen och det speciella utseendet gör den lätt att känna igen. Fenorna sträcker sig längs bakkroppen och går i vågor när denna ormliknande fisk slingrar sig fram. Laken är mycket glupskt och äter det mesta i sin väg. Både levande och död föda slinker ner när den glider fram i mörkret vid botten. Laken kan bli stor och vikter över fem kilo är inte ovanliga. Fiske efter lake är exotiskt och spännande eftersom det bästa fisket sker under vinterns mörka timmar. Laken är nyfiken och har mycket bra luktsinne. Fiskas främst med ismete eller pimpelfiske. Pimpelfisket är enkelt. Betet består av skramlande blänken och kroken agnas med fiskbitar. Betestacklet dunkas i botten för att väcka lakens intresse. Ta med en kompis ut på isen, tänd en brasa och fånga mörkrets slingrande jägare. Förut räknades laken till släktet torskfiskar Numera tillhör den släktet lakfiskar. Laken är en god matfisk, köttet är ljust och påminner om torsk. Det är populärt att koka soppa av lake men skinnet är tjockt och segt, därför flår man laken innan tillagning. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. Laken kan fiskas året runt, men den bästa fisketiden är mellan november och februari. Mitt i vintern och i skydd av mörkret har du bäst chans att fånga din livs lake.

10 1. på kroken Lax. Kungen i älven. Den största utmaningen för fiskare i Sverige. Blank, stor, stark och vacker. Laxen har gett namn åt hela familjen laxfiskar. Dessa känner man igen på den lilla fettfenan som sitter på ryggen framför stjärtfenan. Laxen lever största delen av sitt liv i havet, men leker i älvarna. De vandrar upp i älvarna under sommaren för att leka senare på hösten. Laxen är en dröm och passion för många fiskare. Att fånga en lax är ingen enkel uppgift. Ofta krävs det många fisketimmar för att lyckas. Laxfiske kräver både tur och timing. Fiska på ofiskade platser där fiskarna inte blivit störda. Åker du ut och fiskar sen kväll eller tidig morgon på populära fiskeplatser ökar dina chanser att hitta huggvillig fisk. Laxfisket är ofta extra bra när vattenföringen sjunker efter en tids högvatten. Använd större beten och fiska djupare om vattnet är kallt och högt. När vattnet är varmare kan ett mindre bete presenterat nära ytan vara rätt metod. Laxen är svårfångad i älvarna eftersom de inte äter under sin lekvandring. Ett hett tips är därför att fiska betet snabbt över laxens ståndplats. Överraskar du laxen kan den hugga betet instinktivt av ren reflex. Laxens aggressivitet och huggvillighet ökar när lektiden närmar sig. O N D S A J J FM A M J I våra oreglerade älvar är laxfisket bäst perioden maj till juni. Skellefteälven erbjuder det bästa fisket från augusti till november. Mörkare färg = Bättre fiske.

11 1. på kroken Illustration: Thommy Gustavsson Öring. Älvens och havets prickiga prins. Stark, vacker och populär. Öringen är vacker med sitt prickiga mönster över nästan hela kroppen. Till skillnad från lax har öring oftast betydligt fler prickar nedanför sidolinjen. Nystigen havsöring är silverblank medan fisk som varit en längre tid i älven får en brunare färg. Öring som lever stationärt kallas ofta brunöring. Öringen är stark i förhållande till sin storlek och därför en populär sportfisk. Öringen kan vara skygg. Lär dig hitta fiskarnas ståndplatser i älven och fiska försiktigt, då ökar dina fångstchanser. Öring kan fiskas på många olika sätt. Det vanligaste öringfisket i Skellefteå är flug- och spinnfiske efter vandrande havsöring i älvarna. Fiske på stationära bestånd förekommer i några av våra älvar, sjöar och bäckar. Trollingfiske efter öring är populärt i stora sjöar och vattendrag. Kustfiske efter havsöring är ovanligt i Skellefteå. Det finns säkert många outforskade fiskeplatser längs kusten med bra chans till fångst. Havsöring, insjööring, stationär öring, forell, brunöring, bäcköring. Kärt barn har många namn men alla tillhör egentligen samma art. Öringarnas utseende, storlek och beteende varierar beroende på deras livsmiljö. De anpassar sig efter förutsättningarna i vattnet. O N D S A J J FM A M J Havsöringsfisket i våra älvar är bäst under vår och höst. Bra fiske efter stationär öring ges när insekterna börjar kläckas kring midsommar. Mörkare färg = Bättre fiske.

12 1. på kroken Harr. Ryggfena som ett segel och vänner vid sin sida. Illustration: Thommy Gustavsson Harren är en mycket vacker fisk. Den stora karaktäristiska ryggfenan med sina vackra färger och blanka fjäll som skiftar i guld. Kroppsformen är slankt spolformad och munnen liten. Harren lever i både sjö, älv och hav. Leken sker på våren i strömmande vatten. Harren är oftast stationär och rör sig inom ett litet område. De söker sina lekområden i närheten. Undantaget är de havslevande harrarna som kan vandra längre sträckor för att leka. Harren står gärna tillsammans i små grupper. De är inte lika skygga eller revirskyddande som öring och lax. Den är en rolig och relativt lättfångad sportfisk som inte är kräsen med vad den äter. Vanliga beten för harrfiske är spinnare, små skeddrag eller flugor. Bra flugval är nymf eller torrfluga. Vad som fungerar bäst beror på om harren söker föda på eller under ytan. Harren är en god matfisk. Smaken är bäst om den tillagas direkt efter fångst. Köttet blir snabbt dåligt så harr är ingen fisk att ta hem. Harren får lätt mjölksyra och bör därför drillas snabbt om den ska återutsättas. Den kan även behöva en stunds återhämtning innan du släpper tillbaks den i vattnet. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. Harr går att fiska året runt och är en populär fisk att pimpelfiska. Sommarens bästa harrfiske har du då insekterna kläcker kring midsommar.

13 1. på kroken Sik. Silver från havet, en fisk att kika närmare på. Siken har silverfärgade fjäll, gråa fenor och fettfena. Den tillhör familjen laxfiskar. Huvudet är litet i förhållande till kroppen. Sik finns i sjöar, älvar och längs kusten. En del havslevande sik vandrar upp i älvarna för att leka under hösten. Storleken kan variera mycket beroende på livsmiljö och tillgång på föda. Sik kan nå vikter över åtta kilo. Större sikar är ofta väldigt breda över magen. Vanlig storlek för sik i våra vatten kring Skellefteå är centimeter. Vanligaste sportfiskemetoden efter sik är pimpelfiske och särskilt kikpimpling. Fisket är bäst när isen just lagt sig. Vintermånaderna med tjock is och snö ger i regel trögt fiske. När vårsolen börjar värma upp isen i slutet av mars kommer siken igång igen, vilket ger härliga möjligheter att ge sig ut för att njuta av vårsolens strålar och ett spännande kikfiske. Flugfiske med torrfluga efter sik är populärt under försommarens första insektskläckning. Under lekperioden samlas stora mängder lekvandrande sik i våra vattendrag. Förut var håvning ett populärt sätt att fånga sik. Mängden sik har minskat kraftigt i våra vatten under senare år. Du bör därför begränsa dina fångster för att skydda sikbestånden. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. Pimpelfiske efter sik är bäst när isen lägger sig och före den river. I Skellefteå brukar detta vara i december och april. Flugfiske efter sik är bäst i juni och juli. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

14 1. på kroken Braxen. Många metares favorit och en stor utmaning. Braxen har en sammantryckt, hög kropp och ryggpuckel. Munnen är liten men kan skjutas ut när braxen letar efter mat. Fenorna är mörkgrå och stjärtfenan djupt kluven. Braxens rygg är mörk med en ton av grönt på ryggen medan sidorna skiftar i mässing och silver. Braxen leker på våren strax efter gäddorna. Leken sker i grunda vikar eller på lägdor som översvämmas av vårfloden. Om vattnet är grunt kan man ibland se ryggar på fiskar som leker. Flötmete eller bottenmete är vanliga fiskemetoder för braxen. Det finns många olika agn du kan använda. En klassiker är mask och majs på samma krok. Andra saker att testa kan vara bröd, maggots, burkskinka, kikärtor eller gröna ärtor. Söta saker faller braxen i smaken. Braxen håller sig ofta nära botten, särskilt de stora. Placera ditt agn på eller just ovanför botten. Där har du bäst chans till fångst. En braxen, flera braxnar. Det låter konstigt men är faktiskt rätt sätt att säga fiskens namn. Fast de flesta säger bara brax. Braxen växer långsamt. Det kan ta upp till åtta år för den att nå ett kilos vikt. Vanlig storlek i svenska vatten är 1-2 kilo. Braxen innehåller mycket ben. Men i många länder är den en populär matfisk. O N D S A J J FM A M J Mörkare färg = Bättre fiske. Fiske efter braxen är som bäst under sommaren när vattnet är varmt. Under leken kan man se mycket fisk i lekvikarna. Men fiskar som leker är sällan intresserade att nappa.

15 2. lokala fisketips Lokala fisketips. För att lyckas fånga fisk gäller det först att att hitta dem. Dessa kartor visar bra fiskeplatser i närområdet kring Bureå. Hot spots med goda chanser till fina fångster, både sommar och vinter. Kartorna visar även eldplatser, vindskydd och annat som kan vara bra att veta om i närheten. Bra tips för ett enklare fiske helt enkelt. Bureälven. Från Bursjön till havet. Bureälven är en skogsälv som börjar i trakterna söder om Bastuträsk. Under sina sju mil rinner Bureälven genom flera stora och fina fiskesjöar, till exempel Burträsket, Hjoggböleträsket, Mjövattsträsket, Falmarksträsket och Bodaträsket. De vanligaste arterna för sportfiske i området är gädda, gös, abborre, öring, harr och braxen. Bureälven har även bestånd av flodkräfta. Forssträckorna är inte så många eller särskilt långa i Bureälven. Flera forsar är utbyggda med vattenkraftverk som reglerar vattenflödet. Bureälven är alltså en reglerad älv. De bästa sträckorna för strömfiske finns i älvens nedre delar. Från Bursjön till havsmynningen. Bureälvens varierande karaktär ger många fina möjligheter till sportfiske och friluftsliv vid sjö, älv och hav Lantmäteriet, dnri2006/01781 Skellefteå kommun.

16 2. lokala fisketips Bursjön till Strömsholm. Bureälvens sjöar har en mycket ovanlig invånare på våra kalla breddgrader, gösen. Detta bestånd är ett av sveriges nordligaste. Med båt kan du nå ut till platser i Bursjön där den mytomspunna och ibland svårfångade gösen gömmer sig. Linnéstigen följer älven upp till Bursjön och vidare mot Holmsjön. Längs vägen passerar du fina fiskeplatser för öring, abborre och gädda. Flottarbron som leder över älven vid Bursjöns utlopp ger möjlighet att fiska från båda sidor. Vid Holmsjöns södra strand finns ett fågeltorn. ABBORRE GÄDDA GÖS ELDPLATS TOALETT HARR ÖRING PARKERING VINDSKYDD VINTERTIPS 1 Holmsjön. I sjöns södra spets finns en bra plats för fiske och grillning. 2 Bursjön. Bland vassen vid Bursjöns utlopp trivs gäddorna Gäddviken. I det lugna bakvattnet har gäddan en bra plats att jaga. 4 Landfors. Spinnfiska vid forsfoten. Här finns havsöring på våren. 5 Strömsholm, övre. Södra sidan är en utmanande fiskeplats på våren. 6 Holmsjön. I den lugna sjöns djup simmar många stora abborrar. 7 Bursjön. Vid uddens södra spets kan abborrar fångas på pimpelspö Grillstugan. I djuphålen vid Landfors forsfot står ofta stora abborrar Bursjön. Gösen finns i Bursjön. Bäst fångstchans har du från båt som finns att hyra av fiskevårdsområdet. 3 5 Lantmäteriet, dnri2006/01781 Skellefteå kommun.

17 2. lokala fisketips Strömsholm till havet. Sug åt dig och njut av omgivningen. Du står vid Bureälvens största fors som rinner förbi anrika Strömsholms herrgård. Området bjuder på något för alla. Här börjar Linnéstigen. Där kan du gå i historiska fotsteg och utforska ett sprudlande växt- och djurliv. Älvens varierade karaktär erbjuder många platser för ett bra sportfiske. Du har dessutom chans att fånga många olika arter. Öring, gädda, harr, abborre och gös fångas regelbundet i området. Fisket är lättillgängligt och enkelt i området. ABBORRE GÄDDA GÖS ELDPLATS TOALETT HARR ÖRING PARKERING VINDSKYDD VINTERTIPS Lantmäteriet, dnri2006/01781 Skellefteå kommun Lantmäteriet, dnri2006/01781 Skellefteå kommun. 1 Strömsholm. Området är ett uppväxtsområde för öring. 4 Kvarnforsen. Selet vid campingen är en gädd-hot spot. 7 Strömsholm, nedre. Fiska på norra sidan i sidofåran. 2 Kvarnforsen. Öringen trivs i campingforsen. 5 Centrum. Denna sträcka av älven håller gott om gädda. 8 Kyrkforsen. En bra plats för harrfiske. 3 Kvarnselet. I bakvattnet vid forsens fot jagar gäddorna. 6 Ytterstforsen. I djuphålen vid forsfoten står de på lur. 9 Kyrkselet. I det lugna vattnet trivs abborrarna.

18 2. lokala fisketips Havet vid Burebukten. Där Bureälven möter havet hittar sportfiskaren många bra fiskeplatser. Här finns ett smörgåsbord av arter och platser att fiska på under hela året. Strax före Ytterforsen svänger Lillälven av norrut och rinner ringlande fram mot Oxviken i Norrfjärden. I denna sjöliknande havsvik finns den glupska laken. Bäst chans att fånga lake är på vintern med pimpelfiske. Burebukten erbjuder många bra platser för vinterfiske efter bland annat abborre, sik, harr och öring. Sommarens bästa fiske i området är gäddfisket. Vid älvens utlopp samlas mycket småfisk och jagande rovfisk. ABBORRE GÄDDA LAKE ELDPLATS / VINDSKYDD TOALETT HARR SIK ÖRING PARKERING VINTERTIPS 1 2 Älvsmynningen. Vid älvens utlopp simmar gäddor in från havet. Hotvikudden. I området utanför Norrfjärden finns gädda, lake och sik. 2 3 Älvsmynningen. Här jagar glupska abborrar stim av småfisk. 4 Tärngrundet, sydspets. En bra plats för vinterfiske efter abborrar Fiskehamnen. Sommartid fångas sik både på spinn och fluga Danielsten. Kikpimpla utanför badet för att fånga sik eller harr. 9 7 Tärngrundet, sydspets. Harren håller abborren sällskap i området. 8 Björkön. I området finns chans att fånga både harr, sik och öring Storgrundet. Utanför ön kan du fånga havsöring på spinnspöet. Stor-Skarven. Runt sydspetsen finns bra fiskeplatser för öring Fiskehamnen. I området mellan hamnen och piren trivs lakarna Norrfjärden. Sök platser med hård botten och strömmande vatten. Lantmäteriet, dnri2006/01781 Skellefteå kommun. 6

19 3. Fiskemetoder & utrustning Fiskemetoder & utrustning. Fiske kan vara en djungel. Termer, metoder, utrustning, arter och teorier kan göra den vane fiskaren snurrig. Behöver du kunna allt? Absolut inte! Men det kan vara kul att förstå vad sportfiskarna pratar om, så att du snabbare blir en i gänget. I det här kapitlet förklaras många saker kring fiske på ett kort och enkelt sätt. Hjälp på vägen för att börja lära dig mer. Vad behöver jag för att fiska? Även om det finns fiskeprylar i oändlighet så behöver du faktiskt inte så värst mycket utrustning för att komma igång. En bra start kan vara att skaffa en spinnutrustning. Spö, rulle och lina bör klara betesvikter mellan gram. Med några beteslås, tafsar och en mindre uppsättning beten är du redo att fiska många olika arter. Alltifrån abborre med spinnare, gädda med skeddrag eller lax och öring med wobbler och spinnfluga. För ett roligare fiske med bättre känsla är det viktigt att ha bra kontakt med betet. Andvänd därför en lagom kraftig utrustning för den fisk du vill fånga. Fiske ska ju vara lite sport. Det heter trots allt sportfiske. Har du ingen egen fiskeutrustning kan du som är medlem på en fritidsgård låna utrustning från fritidskontoret. Fritidsgårdsmedlemmar kan låna detta på fritidskontoret: Fiskeutrustning. - Haspel-, flug- och metspön - Pimpelutrustningar - Lakfiskeutrustningar - Beten - Flytvästar - Flytoveraller Matlagning utomhus. - Spritkök, Trangia - Kåsor, tallrikar och bestick - Mourikka, stekhäll - Grytor och stekpannor - Kokkaffepanna - Grilltunna, halvfat Friluftsutrustning. - Tält, för tre eller fyra personer - Ryggsäckar - Ligg- och sittunderlag - Sovsäckar med överdrag - Pallar för pimpelfiske - Spade och yxa

20 3. Fiskemetoder & utrustning Några vanliga fiskemetoder för sommarfiske. Spinnfiske. Vanligaste formen av sportfiske är spinnfiske. Fiskespön som används kallas ofta kastspön. De är fjädrande och har olika längd och styvhet. Den andra komponenten är spinnrullen som rymmer mycket lina och har en slirbroms. Olika rulltyper för spinnfiske är haspelrulle, kapselrulle och multiplikatorrulle. Vanliga beten för spinnfiske är wobblers, skeddrag, spinnare eller jiggar av gummi. Du kan även fiska fluga eller meta med spinnutrustning. Jerkbait. Jerkfiske är en populär typ av spinnfiske. Korta, styva spön används. Beten som används är ofta wobblers utan haksked. Dessa saknar eget rörelsemönster och styrs genom att ryckvis röra spötoppen och göra pauser under invevningen. Eftersom fisket är effektivt för stor gädda används oftast grov, spunnen flätlina, samt en tafs som klarar gäddans vassa tänder. Du kan även fånga abborre, gös och havsöring på jerkbait. Flugfiske. Som namnet antyder handlade flufiske till en början enbart om fiske med beten som liknade flugor och insekter. Numera kan betena även likna fiskar, möss, grodor eller annat som lockar fisken till att hugga. Storleken på flugorna kan variera, från cirka 5 mm till över 20 cm. Eftersom flugan väger lite så finns själva kastvikten i fluglinan. Linan har även andra egenskaper som ger unika möjligheter vid flugfiske. Du kan fiska på ytan, strax under eller på djupet om du använder en sjunkande fluglina. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna Mete. Den äldsta formen av sportfiske, men fortfarande under ständig utveckling. Mete är en effektiv och flexibel fiskemetod. Beroende på art, fiskeplats eller säsong använder man olika metoder. Det kan vara mete med flöte efter mört och abborre, enklare bottenmete eller avancerat mete med dyra spön, nappalarm och annan utrustning.

21 3. Fiskemetoder & utrustning Några vanliga fiskemetoder för vinterfiske. Pimpelfiske. Bra fiskemetod på vinter genom isen eller sommartid från båt. Pimpelspön finns i olika utförande och storlek. Vanliga pimpelbeten är vertikalpirk, blänke, balanspirk och mormyshka. Betet agnas ofta med maggot eller mask. Vanliga arter för pimpelfiske är abborre, mört, röding och sik. Vass isborr och en isskopa gör fisket enklare. Får du inte fisk inom några minuter, flytta dig och prova på en annan plats. Kikpimpling. Spännande pimpelmetod där du fiskar på grunt vatten, vilket gör att du kan se fisken kring betet. Vanliga arter att kikpimpla är sik, harr, och röding. Fisket är populärt i havet och i fjällen där det i regel är klart vatten. Släpp ner lite krossat äggskal i hålet och lägg en jacka eller filt över huvudet så ser du botten bättre. Ett stort hål ger dig större fönster mot botten. Vänd dig med fötterna mot vinden så känns det mindre kallt. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna Lakfiske. Laken är aktiv när det är mörkt. Det är då du bör fiska. Vikten kan uppgå till flera kilo, använd därför ett grövre pimpelspö och kraftigare nylonlina. Isborren bör vara stor nog för att kunna lirka upp den slingriga fisken genom hålet. Betet består av flera blänken som skramlar mot varandra med en krok cirka 15 centimeter under. Agna kroken med en fiskbit, strömming eller siklöja är bra val. Fiska nära botten och studsa ditt tackel emot botten med jämna mellanrum. Vänta några sekunder med mothugg, då hinner kroken fastna. Ismete. En bra metod för fiske efter gädda, gös och lake. Du använder korta spinnspön med en enkel multiplikatorrulle som kan ge efter lina vid hugg. Ofta riggar man upp flera utrustningar med nappalarm. Det kan vara en flagga eller bjällra för att se nappen. Betet består av levande eller död mört eller abborre som fästs med två trekrokar. Isborren bör vara stor så att fisken kan komma upp genom hålet. När du riggat klart dina spön är det bara att sätta dig och vänta på det första hugget.

22 3. Fiskemetoder & utrustning Fiskemetoder. Trolling / ro drag. Trolling, ro drag eller dragrodd är ungefär samma sak. Fiskemetoden går ut på att man kör båt och drar sina beten efter båten. Detta är en mycket effektiv fiskemetod eftersom den ger möjlighet att söka av stora ytor efter fisk. Fisket kan bedrivas med flera spön per fiskare, olika djup kan sökas av och många olika beten kan användas. Bra metod för de flesta arter. Vertikalfiske/Drop shot. Två populära och effektiva metoder av jiggfiske, särskilt för fiske efter gös och abborre. Man fiskar oftast nära botten och det krävs både finess, känsla och snabbhet eftersom huggen ibland är mycket försiktiga. Vertikalfiske liknar pimpling, fast med spinnspö och jigg. Vid dropshotfiske används ett flyttbart sänke längst ner på linan och en jigg en bit ovanför. Spinnfluga. Det går att fiska fluga med spinnutrustning. Den vanligaste metoden är med spinnfluga. För att ge vikt till tacklet fästs ett sänke cirka 1,5 meter framför flugan. Kasta ut och låt tacklet sjunka mot botten, lyft och veva in. Sänket studsar fram längs botten och flugan dansar i strömmarna. Bra metod för många arter, särskilt populärt för fiske från land i älvar. Kastdobb/Bombarda. Kastdobben fungerar både som tyngd och flöte. Den ger möjlighet att fiska lätta beten som flugor, jiggar eller agn på spinnutrustning. Tyngden ger längre kast, vilket kan ge fördelar i räckvidd jämfört med vanligt flugfiske. Kastdobben monteras på fiskelinan. Bakom sitter en lång tafs med betet. Metoden är populär för havsöringsfiske. Kan fiskas på olika djup.

23 4. fiske på djupet Fiske på djupet. Det här materialet lär dig inte allt om fiske. Det är ett alldeles för stort ämne för att allt ska få plats. Vår förhoppning är att det ska hjälpa dig att komma igång och väcka din nyfikenhet. I det här kapitlet lär du dig bland annat om hur väder och vind påverkar fiskarna. Du får även bra tips på böcker, filmer, webbsidor och andra ställen där du kan lära dig mer om fiske. Fiskeväder. Man skulle kunna säga att det finns bra och dåligt väder. Men det beror kanske på vem du frågar, vissa gillar ju faktiskt regn. Även fiskar trivs i olika väder. Abborren och gösen älskar värme och njuter när solen värmer upp vattnet på sommaren. Rödingen och gäddan däremot vill ha det kalllare och blir mer aktiva då temperaturen sjunker. Förändringar i vädret ger ofta en effekt på både fiskarna och fisket. Har det varit högtryck länge med varmt och soligt väder kan en regnskur göra fisken aktiv, eftersom vattnet kyls ner och syresätts. Detta kan vara bra tillfällen att ge sig ut och fiska. Om lufttrycket är lågt och åskan ligger i luften är fiskarna inaktiva, vilket medför dåligt fiske. Det kan dessutom vara livsfarligt att befinna sig på en sjö om det blixtrar, ditt fiskespö av kolfiber kan lätt bli en åskledare. När åskan mullrar är det därför bäst att hålla sig borta från vattnet. Passa istället på att läsa en bok om fiske. Kanske lär du dig nya knep att testa när det blir bättre fiskeväder. När nappar det? Det finns ingen gyllene regel för när fiskar är på hugget. Men det finns bättre och sämre perioder för fiske. Sportfiskare brukar ofta prata om att fiskar har huggperioder. Detta är korta tidsperioder då fisken av olika anledningar nappar extra bra. Vad det beror på kan inte förklaras enkelt. Det finns oftast anledningar till att fiskarna blir mer aktiva och söker föda. Teorierna är många om vad som påverkar fiskarnas beteende. Några saker som relativt säkert påverkar fiskarna är tid på dygnet, väder, vind och lufttryck. Många hävdar att månens faser påverkar fisket. Att skriva fiskedagbok kan vara ett bra hjälpmedel för att lära sig förstå vad som påverkar ditt fiske. Ju mer du fiskar och skriver om dina fångster desto tydligare ser du när fisket varit bra eller dåligt. Då kan du koppla ihop statistiken från dina fångster och kommer att lära dig när det nappar bäst i dina favoritfiskevatten.

24 4. fiske på djupet Så fungerar fisken. Det finns väldigt många olika sorters fiskar. Deras biologi varierar och gör att de trivs i olika temperaturer, äter vid olika tillfällen eller påverkas av lufttryck. Att lära sig litegrann om den fiskart du vill fånga ökar dina fångstchanser, eftersom du förstår när det kan vara bra att fiska. Kunskap om vilken vattentemperatur fiskarterna trivs i eller vilka tider de jagar och äter är sådant som är bra att kunna. Fiskar är växelvarma djur. Det betyder att fiskar anpassar sin kroppstemperatur efter vattnets temperatur. Detta påverkar både fiskens aktivitet och deras jakt efter föda. Som alla levande organismer behöver fiskar energi för att deras kroppar ska fungera. Ibland förbrukas all energi till att hålla igång de viktigaste kroppsfunktionerna, då blir fisken inaktiv. Vintern är en sådan tid för de flesta fiskarter eftersom vattnet är kallt och tillgången på föda liten. Temperaturförändringar i vattnet påverkar fiskarna olika beroende på art. Håller vattnet inte rätt temperatur förflyttar sig fisken till ett annat område. Gäddan söker sig ner på djupet till kallare vatten under sommaren. Gösen som trivs i varmt vatten simmar gärna in mot grunda, varma vikar. Denna kunskap kanske kan hjälpa dig att hitta fisken lättare nästa gång du är ute och fiskar. visste du att? Rödingen till skillnad från abborren måste ha kallt vatten för att trivas. I Skellefteå är de flesta sjöar och vattendrag ganska varma, så rödingen förekommer inte naturligt. I många sjöar med kallt vatten planteras röding ut för att fiskas upp. Detta fiske kallas put and take som betyder sätt ut och ta upp.

25 4. fiske på djupet Lär dig mer om fiske. Det här materialet ger bara en lite glimt av allt spännande som finns att lära sig om våra vanligaste fiskar och sportfiske. Blir du sugen att lära dig mer kan du hitta mycket på internet, i fisketidningar eller i någon av de mer än 300 böckerna om fiske som finns att låna från biblioteken i Skellefteå kommun. Här har vi samlat en lista med tips på bra webbsidor, böcker och filmer att kolla in. Mycket nöje! Fisketidningar. Fiskejournalen Fiskefeber Fiske för alla Allt om flugfiske Flugfiskefeber Flugfiske i Norden Fly & tie Svenskt Fiske, SportFiskarnas tidning Fiskeböcker på Stadsbiblioteket. För de lite äldre: Stora boken om sportfiske Stora boken om flugfiske Modernt ismete. H Nordin Så fångar du storgäddan. Rasmussen Trolling, spinn & mete. N Vestergaard Fiske med fluga. G Cederberg Gösfiske: fakta och fisketips. K Johansson Öringfiske: bäcköring, insjööring, havsöring Instruktionsfilmer på Stadsbiblioteket. Fiska med Anders, Stadsbiblioteket Grundläggande kastteknik 1 & 2 (fluga) Våtflugefiske i strömmande vatten Webbsidor. - SportFiskarnas förbund - ungdomsfiskeförbund - sportfiskeforum - fiskeblogg med filmer - Fiskenyheter på nätet För de yngre: Familjens fiskebok. R Warhuus. Ut och fiska! H Johansson Fiskelycka: Barnens bok om fiske. J Olsson Storfiskarens nybörjarbok. Verner-Carlsson Vildmarksfiskaren, flugfiske för nybörjare Fiskeskolan - Sommarfiske Fiskeskolan - Vinterfiske Fiskefilmer, inspiration. Fiska! Fiska! Fiska! Informationsfilm, SportFiskarna Gäddfeber, klassisk gäddfiskefilm Jig Master, Gös, abborre och gädda på jigg. Fly vs. Jerk 1,2,3 & 4 Torrflugelandet 1 & 2 A backyard in nowhere, gäddflugfiskefilm Mayfly Madness, Stadsbiblioteket

26 4. Fiske på djupet Fisketermer och uttryck. Fiskstam eller fiskbestånd. Fisk av samma art som lever lokalt i samma vatten. Nästan som en stor familj eller släkt. Lek eller fisklek. Annat namn för fiskarnas fortplantning. Honan lägger rom som hanen befruktar med sin mjölke. Fisken måste växa till en viss storlek innan den kan leka. Olika arter leker vid olika tid på året och på olika platser. När leken startar beror bland annat på vattnets temperatur. Reproduktion. Är resultatet av lek, det vill säga hur många nya fiskar som föds. Stora fiskar lägger mer rom och har bättre och mer livskraftiga gener att föra vidare. De är alltså extra viktiga för reproduktionen. Var därför rädd om de stora fiskarna. Lekvandring. När fisk från havet simmar upp i älvar för att leka säger man att de lekvandrar. De söker sig uppströms till lämpliga områden med bottnar där de kan gräva ner sin rom. Lekande fisk kan vara svår att fiska och du bör inte störa dom alltför mycket. Minimi- och maximimått. Storleksbegränsningar sätts för att skydda de viktigaste fiskarna i den lokala fiskstammen. Minimimått är för att fiskarna ska hinna bli stora nog för att leka innan de tas upp. Maximimått för att de stora fiskarna är viktiga av flera anledningar, bland annat reproduktionen. Fångstbegränsning / Bag limit. Fångstbegränsning innebär att man inte får ta upp mer än ett visst antal fiskar. Detta för att försäkra att det inte fångas mer fisk från vattnet än det föds nya. Fisken ska räcka till alla, både människor och djur, nu och i framtiden. En bra tumregel kan vara att inte ta mer fisk än den du kan äta upp färsk. Put & Take. Inom fiske betyder detta att släppa ut och fånga. Man söker tillstånd och planterar ut fisk i sjöar för att sedan fånga dem. Vanliga arter för detta är röding och regnbåge. Sjöarna är oftast mindre skogstjärnar eller sjöar med kallt vatten där rödingen trivs bra. Fredningstid. Perioder då man inte får fiska i vissa områden eller efter vissa fiskarter. Reglerna är till för att skydda svaga bestånd. Under fiskarnas lek i älvarna på hösten är det ofta förbjudet att fiska. Skyddade fiskarter. Arter som riskerar att bli utrotade. Att döda fisk av skyddade arter är olagligt. Du måste ALLTID släppa tillbaka skyddade fiskar. Den enda skyddade arten som förekommer i våra vatten är ålen. Den är idag mycket ovanlig och är klassad som utrotningshotad. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

27 4. fiske på djupet Ordlista. Älvsmynning. Där älven rinner ut i havet. Nedströms. Den riktning vattnet rinner i älven. Uppströms. Motsatt vattnets riktning i älven. Sel. Lugnflytande område i älv. Oftast större djup i vattnet och mindre strömmar. Reglerade vatten. Älvar med vattenkraftverk som kontrollerar vattenflödet. Sund. Smalare passage i sjö eller hav. Grund/grynna. Grundområde med större djup runtomkring. Här samlas småfisk och rovfisk. Nystigen fisk. Fisk som just vandrat upp i älven från havet. Silverblanka, kallas ofta blänkare. Stationär fisk. Fisk som lever hela sitt liv i samma område av en älv eller sjö. Ståndplats. Platser i älven där fisken trivs bra att stå eftersom tillgången på föda är god. Gäle/gälar. Fiskarnas andningsorgan som sitter på sidan av huvudet. Känsliga för beröring. Spinnare, wobbler, skeddrag. Olika beten för spinnfiske. Lär dig mer från våra illustrationer för hur du fiskar i sjöar och strömmande vatten. De finns på Nymf. Tunga fiskeflugor som används för att fiska lite djupare. Torr- och våtfluga. Torrfluga fiskas på ytan medan våtfluga fiskas under ytan. Tafs. Del av fiskelina som fästs mot betet, förlänger linan och skyddar mot vassa tänder. Sänke. Tyngd som används för att få ner betet eller kroken djupare. Lekande. Tillbehör som knyts i linan för att montera krokar eller skarva lina. Motverkar att linan tvinnar sig. Beteslås. Litet snabblås av metall som knyts i änden på linan. Förenklar snabbt byte av bete. Rigg/tackel. Lina, lekanden, sänken och beten som knyts ihop för att fiska med.

28

29 5. Fiskevett Fiskevett. Fiske är en rolig och spännande aktivitet som de flesta kan göra och tycker är roligt. Även om fiske är ganska fritt i Sverige finns det vissa saker du bör känna till innan du drar ut och fiskar. Säkerhet kring vatten, hantering av fisk, lokala fiskeregler och information om allemansrätten är exempel på sådant du hittar i det här kapitlet. Fiske i Skellefteå kommun. Det finns 1500 sjöar, fem stora älvar och cirka 40 mil kuststräcka i Skellefteå kommun. Fisket i havet kostar inget. För att fiska i andra vatten krävs det i regel att man löser fiskekort som säljs av lokala fiskevårdsområden. Dessa föreningar sköter om vattnen och ser till att fisket fungerar bra. Pengarna från fiskekort används till fiskevård. Vilka fiskeregler som finns varierar mellan olika områden. Du måste själv ta reda på vad som gäller där du ska fiska. Reglerna kan du oftast läsa på fiskevårdsområdets hemsida, i broschyrer eller på informationstavlor i området. För mer information om fiske i Skellefteå: Visste du att? Det finns många föreningar som håller på med fiske. Lokala sportfiskeklubbar, fiskevårdsområden och rikstäckande organisationer som SportFiskarna eller Unga Sportiskares förbund. Att dela ditt fiskeintresse med andra är både roligt och lärorikt. Vill du veta mer om detta kan du kontakta Skellefteå kommuns fiskekonsulent. Fiska ansvarsfullt. För att fiskarna i våra vatten ska räcka och finnas kvar även i framtiden bör du inte fiska upp mer fisk än du själv behöver. Regler och bestämmelser sätts för att skydda våra fiskbestånd. En del fiskeregler gäller enligt svensk lag medan andra är lokala regler. Fisketillsyn förekommer i de flesta fiskevårdsområden. Bryter du mot gällande regler kan du få böter. Fiskar du tänkt ta med hem för att äta ska hanteras på ett bra sätt och snabbt avlivas. Döda fisken genom att slå den hårt i huvudet några gånger. Sikta mellan ögonen. Ska fisken släppas tillbaka ska den hanteras varsamt så att den inte tar skada. Utsätt inte fisken för onödig stress och kroka lös den försiktigt. Blöder fisken från gälarna eller har tagit mycket skada kan det vara bäst att avliva den. Skona småfisken så att de hinner växa sig tillräckligt stora för att leka.

30 5. Fiskevett Lokala bestämmelser. Fiskeregler finns för att kontrollera att vi inte fiskar upp mer fisk än våra vatten klarar av att producera. Det är din skyldighet som fiskare att veta vilka regler som gäller där du fiskar. Pengar från försäljning av fiskekort används för att vårda och utveckla fisket i området. Bureälvens nedre fiskevårdsområde. För fiske efter laxfiskarna öring, harr och lax gäller följande regler för säsongen Fredningsperioder: 1/1-19/6 får sportfiske ske. MEN all laxfisk ska återutsättas enligt catch and release-metoden. 15/9-14/10 är älven totalfredad enligt lag (FIFS), INGET fiske får förekomma under laxfiskarnas lekperiod. Fredningsperioden gäller fiske på sträckan mellan Bursjön till havet + Vikfors. Fredningen omfattar ej fiske efter rovfisk i Bursjön och Bodaträsket. Måttbegränsningar. Minimimått: (gäller enligt FiFS 2004:36) Öring 35 cm Harr 35 cm Lax 50 cm Regler för gösfiske: Maximimått 45 cm (all gös över detta mått ska återutsättas). Fångstbegränsning: Max 3 gösar / person / dygn. Hyrbåtar finns i flera av våra sjöar, fråga den lokala fiskekortsförsäljaren om tillgänglighet. Våra fiskekort köps via lokala återförsäljare, internet eller sms. Mer information finns på vår hemsida: Observera att lokala regler och bestämmelser kan förändras över tid. Kräftfiske. Bureälven har bestånd av flodkräfta. OBS! Kräftfisket sköts INTE av fiskevårdsområdet utan av byalagen. Speciellt fiskekort krävs. Du får bara fiska kräfta under begränsade perioder. Kontakta byalagen för mer information. Kräftpest är ett stort hot mot flodkräftan. Pesten sprids av arten signalkräfta, men kan även spridas via fiskeutrustning. För att förhindra spridning är det viktigt att följa gällande regler. Att flytta kräftor mellan olika vatten är förbjudet enligt lag.

31 5. Fiskevett Att släppa tillbaka fisk i vattnet. Catch & Release-metoden. Snabbt tillbaka i vattnet. Fisk tål inte luft och sol så bra. Skynda dig därför att få tillbaka fisken i vattnet så snabbt som möjligt. Bäst är att hålla kvar fisken i vattnet medan du lossar kroken. Hantera fisken varsamt. Fiskar har slemhinnor på sina fjäll och är känsliga för beröring, försök därför att röra fisken så lite som möjligt. Använd helst en håv med skonsamt nät. Blöt dina händer innan du tar i fisken. Om du måste lyfta fisken är bästa sättet att ta tag med en hand runt stjärtspolen framför stjärtfenan. Den andra handen hålls som stöd under fiskens mage. Detta stöd bör du även ge om du lyfter fisk i käken med så kallat gälgrepp. Tänk på att fiskens käke inte är gjord för att klara hela fiskens vikt fritt hängande i luften. Gör du gälgreppet fel kan du skada fisken. Kroka av fisken försiktigt. Var försiktig när du ska ta loss kroken. Tång eller peang är bra verktyg både för dig och fisken. De gör det lättare att nå kroken om den sitter långt inne i fiskens mun. Du kommer snabbt och enkelt åt att nypa fast kroken och lossa den. Hjälp fisken att piggna till. En trött eller medtagen fisk måste få hjälp att återhämta sig ordentligt innan den släpps. Håll fisken runt stjärten, sänk ner den i vattnet och för fisken framåt så att vatten passerar gälarna och den kan andas. Ryck inte fisken bakåt eftersom fiskens gälar kan ta skada, de inte är gjorda för att fisken ska simma bakåt. Undvik kyla. Fiskar är väldigt känsliga för kall vinterluft. Håll fisken under vattenytan om det är kallt ute, annars kan den tunna vattenhinnan på fiskens ögon frysa och fisken får synskador. Fisken kan även få köldskador på sina slemhinnor. Fler drömfiskar. Släpper du tillbaka drömfisken kan du eller någon annan kanske fånga den igen när den blivit ännu större. Fler drömfiskar åt alla helt enkelt.

32 5. Fiskevett Allemansrätten. Inte störa inte förstöra Det är huvudregeln i allemansrätten. I Sverige har vi förmånen att få vandra och röra oss ganska fritt i naturen, även om det är någon annan som äger marken. Denna rättighet kallas allemansrätten och är en viktig del i den svenska kulturen. Vistas du i naturen måste du visa hänsyn. Du får inte skada naturen, störa djur eller människor eller förstöra något som någon annan äger. Du FÅR: Gå, cykla och rida nästan överallt, även på privata vägar. Men gå inte för nära någon annans hus och stäng grindar du öppnat. Fiske ingår inte i allemansrätten. Det kräver ofta tillstånd av markägaren eller fiskekort från fiskevårdsområdet. Fisket är fritt I havet och i Sveriges fem största sjöar. Tälta en natt utan markägarens tillstånd Bada, åka båt och gå iland, bara man inte gör det för nära någons bostad eller stuga. Plocka blommor, bär och svamp. Göra upp en eld. Var försiktig och elda inte om det är eldningsförbud. Vilket det är under torrperioden på sommaren. Elda inte direkt på berghällar eftersom de kan spricka. Du får INTE: Gå över någon annans gård, trädgård, plantering eller odlad mark. Gäller även åkrar. Köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Inte heller på stigar, motionsspår, vandringsleder eller parkvägar. Elda vid torrperiod och eldningsförbud. Elden kan spridas med vinden och starta en skogsbrand. Elda försiktigt och släck ordentligt innan du lämnar platsen. Skada träd eller buskar, till exempel för att ta ved till en brasa. Plocka frukt, bär, grönsaker eller något som växer på någon annans gård, tomt, trädgård eller åker. Skräpa ner. Djur och andra människor kan skära sig på glas och burkar. Nedskräpning skadar naturen. Ta med dig skräpet hem och kasta i soporna. Hjälps vi åt att hålla naturen skräpfri blir det trevligare för alla. Jaga, störa eller skada djur. Du får inte heller röra fågelägg eller på något sätt störa djurens ungar i deras bon. Låta hundar springa lösa i naturen. De kan skrämma eller skada vilda djur. Det är bäst är att ha hunden kopplad. Visste du att? Nationalparker och naturreservat är områden där naturen är extra känslig. Här gäller hårdare regler än de i allemansrätten. Följ skyltning och gällande regler för området.

33 5. Fiskevett Säkerhet vid sjö, älv och på is. När du fiskar befinner du dig i en miljö som kan vara farlig. Varje år drunknar många personer under fisketurer. Även om du är simkunnig kan oförutsedda saker ske som gör att du hamnar i en farlig situation. Din båt kan välta, isen brista eller att du halkar på en hal sten och faller i älven. Att kunna säkerhet på is och kring vatten kan vara skillnaden mellan liv och död för dig, dina vänner eller andra som hamnar i nöd. I båten. - Använd alltid flytväst, även om du är en duktig simmare. - Sitt ner och placera dig så att båten är i balans. - Var inte fler i båten än den är anpassad för. - Stanna vid båten om du faller i vattnet. - Ha alltid något mellan dig och den nödställde, detta kallas den förlängda armen. - Ta upp den nödställda i aktern (längst bak) på båten. - Är du i nöd så ropa på hjälp och vifta långsamt med armarna över huvudet. - Ha alltid öskar, ankare, livlina och en extra åra eller paddel i båten. Vid vattnet. - Man ska ha stor repekt för vattnet, en olycka kan hända snabbt. - En flytväst kan rädda ditt liv. - Om du faller i strömmande vatten, simma med strömmen och ta dig i land längre ner. - Kämpa inte mot strömmen. - Andas och simma lugnt. Då orkar du simma längre. Säkerhet på is. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna Snö ovanpå isen garanterar INTE att isen är säker att gå på, även om någon gått där förut. Kunskap - Olika isar har olika hållbarhet. Isen ser inte likadan ut överallt. Lär dig isens svaga punkter och testa isen med ispik innan du går ut på den. Utrustning - Det är viktigt att du har lämplig utrustning. Ta med dig: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp. Sällskap - Ha alltid en kamrat (utrustad med räddningslina) med dig på isen. Det är inte säkert att du själv klarar att ta dig upp ur en vak, även om du har isdubbar. Vass, brygga, bro, udde, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn. Vid dessa platser är isen ofta svag för att vattnet under är i rörelse. Är du varmt klädd och andas lugnt får du mer tid att ta dig upp ur vattnet om du faller i. Ska du ut på vattnet bör du alltid meddela var du ska och när du tänkt komma hem. Ifall en olycka sker kommer hjälpen snabbare. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

34

35 6. Lokala fiskeutflykter Lokala fiskeutflykter. I Skellefteå är det närmaste fiskevattnet aldrig långt borta. Det finns många bra platser för fiskeutflykter i ditt närområde. Tipsen visar bra fiskeplatser som ofta har grillplats och vindskydd i närheten. Vill du tillaga din fångst ute i naturen hittar du även ett enkelt recept för detta. Du kan även se packlistor för den utrustning som behövs till fisket. Det har aldrig varit så lätt att ge sig ut och fiska. Fiske är så mycket mer än bara fångsten. Det är upplevelsen att vara ute i naturen, att umgås med kompisar runt en brasa eller utmaningen i att lyckas fånga fisk. I Skellefteå är naturen alltid nära. Vi har många fantastiska fiskevatten i våra sjöar, älvar och hav. På många av dessa platser finns dessutom fina vandringsleder, grillplatser och vindskydd iordningställda. Allt detta gör att utflykter i naturen aldrig är krångligt i Skellefteå. Det finns massvis med vatten att testa fiskelyckan och oändligt natursköna platser att utforska. Både från kommunen och föreningslivet arbetas det aktivt med att förbättra möjligheterna och tillgängligheten till naturen och fisket. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss i naturen utan några större bekymmer. Men kom ihåg att det kan krävas ett fiskekort för att fiska och att det även kan finnas fiskeregler som du bör känna till. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare

Läs mer

Upplev fiskets möjligheter i Halland

Upplev fiskets möjligheter i Halland Fiskeguide Upplev fiskets möjligheter i Halland Innehåll InneIiUllsförrecknirig Viilkonznzen till lnxens lnndsknp Hnllands 32 vattensjstern Ln-$ske Ji.& medeltid till niitid Fiskevett och naturvett Fiskevird

Läs mer

att tänka på Foto ovan: Pia Persson Holmberg.

att tänka på Foto ovan: Pia Persson Holmberg. fiske i uppsala län Uppsala län erbjuder fantastiska möjligheter till fiske året runt. Vår del av Mälaren är vida känd för sitt fina gös- och gäddfiske. Länets sjöar bjuder på ett varierat fiske efter

Läs mer

att tänka på Foto ovan: Pia Persson Holmberg.

att tänka på Foto ovan: Pia Persson Holmberg. fiske i uppsala län Uppsala län erbjuder fantastiska möjligheter till fiske året runt. Vår del av Mälaren är vida känd för sitt fina gös- och gäddfiske. Länets sjöar bjuder på ett varierat fiske efter

Läs mer

Gula Kortet. 58 vatten i Göteborgsregionen

Gula Kortet. 58 vatten i Göteborgsregionen Gula Kortet 58 vatten i Göteborgsregionen Innehåll Gula Guiden, förord...3 Id, mört, färna... 4 Björkna, braxen...5 Gädda, abborre, gös... 8 Fiskeregler Gula Kortet...9 Delsjöområdet... 10 Göteborgs inre

Läs mer

Vasen en enkel och effektiv fiskevårdsåtgärd

Vasen en enkel och effektiv fiskevårdsåtgärd Vasen en enkel och effektiv fiskevårdsåtgärd Dokumentversion Version 1.3 Skapad av Per Anders Persson Datum 2012-07-18 Copyright Rekofiske.se 2012 Dokumentet med dess text och illustrationer får endast

Läs mer

Upptäck Södra Lapplands fiskepärlor Upplev spännande jaktäventyr Njut av underbar natur. sodralappland.se

Upptäck Södra Lapplands fiskepärlor Upplev spännande jaktäventyr Njut av underbar natur. sodralappland.se Upptäck Södra Lapplands fiskepärlor Upptäck Upplev spännande jaktäventyr Upplev Njut av underbar natur Njut sodralappland.se Destination Södra Lappland Här finns kalfjällets lockande miljöer, med porlande

Läs mer

VAKET. Extra salt. Stormfåglar, pilkar och vrakfiske på 70 distans

VAKET. Extra salt. Stormfåglar, pilkar och vrakfiske på 70 distans VAKET M e d l e m s t i d n i n g f ö r S t e n u n g s u n d s S p o r t f i s k e k l u b b Årgång 29 Nummer 2, 2006 Sidan två Ordföranden har ordet Säveån Ett vatten i förändring Fiskevårdsgruppen Stenungsund

Läs mer

Allemansrätten i ett nötskal

Allemansrätten i ett nötskal FISKE ÄR KUL Vad är den? Den nationella fiskedagen hålls årligen den sista onsdagen i maj. Under dagen får barn och unga lära sig om våra inhemska fiskarter och bekanta sig med fiske som hobby. Dagens

Läs mer

Flugfiska i Åsele Av Lars Norberg

Flugfiska i Åsele Av Lars Norberg Flugfiska i Åsele Av Lars Norberg Att fiska med fluga i Åsele i ord och bild och sammansatt av min och mina fiskebröder Ove E och Björn P:s upplevelser under en period av nästan 20 års flugfiske inom kommunens

Läs mer

Fiskeguide uppsala län 2012 2013

Fiskeguide uppsala län 2012 2013 Fiskeguide Uppsala län 2012 2013 Innehåll Att tänka på...4 Vad säger lagen...5 Var får du fiska?...6 Regler och mått...8 Utmärkning...9 Minimimått...10 Fredningsområden...11 Kartor över allmänt och enskilt

Läs mer

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6

Det stora Örnäventyret. --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 Det stora Örnäventyret --Ett skogigt uppdrag om allemansrätten för årskurs 1-6 1 Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2013 Författare: Lisa Adelsköld, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk

Läs mer

Fiske Jakt Vildmark www. miekak.com. Frihet. Äventyr. Upplevelser. Upptäck Miekak.

Fiske Jakt Vildmark www. miekak.com. Frihet. Äventyr. Upplevelser. Upptäck Miekak. Fiske Jakt Vildmark www. miekak.com Frihet. Äventyr. Upplevelser. Upptäck Miekak. En resa till Europas sista vildmark. Miekak ligger ca 50 km norr om polcirkeln i hjärtat av de lappländska fjällen och

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

www.sportfiskarna.se

www.sportfiskarna.se www.sportfiskarna.se Sida 1 Sportfiskarnas idépärm Sportfiskarnas idépärm har tagits fram som stöd för klubbarnas ungdomsverksamhet. Idéerna är insamlade från fiskeklubbar runt om i landet. Detta är en

Läs mer

Många påstår att karpen

Många påstår att karpen Karpfiske är den verkliga utma ningen. Ett fiske som bjuder på en spänning som kan mäta sig med den värsta laxfeber. Det krä ver kunskap och erfarenhet. An ders Forsberg ger oss grundkur. sen. Text och

Läs mer

VID KÄNDA OCH OKÄNDA VATTEN av Erik Widén

VID KÄNDA OCH OKÄNDA VATTEN av Erik Widén VID KÄNDA OCH OKÄNDA VATTEN av Erik Widén FORELLBÄCKEN Den tid då det vimlade av öring i var och varannan bäck i vårt land är nu ett minne blott. Utdikning, föroreningar, minkens härjningar och hänsynslös

Läs mer

ÅRSSKRIFT 2014 VATTEN OCH VÅTMARKER HUR GÅR DET FÖR GÄDDAN I ÖSTERSJÖN? VI RÄKNAR ASP I UPPSALA MYLLRANDE VÅTMARKER

ÅRSSKRIFT 2014 VATTEN OCH VÅTMARKER HUR GÅR DET FÖR GÄDDAN I ÖSTERSJÖN? VI RÄKNAR ASP I UPPSALA MYLLRANDE VÅTMARKER ÅRSSKRIFT 2014 HUR GÅR DET FÖR GÄDDAN I ÖSTERSJÖN? VATTEN OCH VÅTMARKER VI RÄKNAR ASP I UPPSALA MYLLRANDE VÅTMARKER 1 TIPS När vattentemperaturen närmar sig 7 grader och vårflödena står som högst är det

Läs mer

Våren 2010 Strängnäs Flugfiskeklubb

Våren 2010 Strängnäs Flugfiskeklubb Våren 2010 Strängnäs Flugfiskeklubb Gästskribent: Håkan Norling Klubbmästare 2009 Text: Göran Grehn I årets fisketävlingen i klubben delas det ut tre medaljvalörer guld, silver och brons med andra ord

Läs mer

Innehåll. Denna bok tillägnas Kjell Lagergren. av författaren

Innehåll. Denna bok tillägnas Kjell Lagergren. av författaren Denna bok tillägnas Kjell Lagergren Innehåll ISBN 91-0-037855-0 Omslag: Sven Rydén Teckningar: Leif Engström Leif Engström 1972 Printed in Sweden Alb. Bonniers boktryckeri Stockholm 1972 av författaren

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

l i}- Hörgård Spön. Vi har ett gott rykte när det gäller kvalitet på fiskespön. Spöna är anpassade till olika behov och finns i flera varianter.

l i}- Hörgård Spön. Vi har ett gott rykte när det gäller kvalitet på fiskespön. Spöna är anpassade till olika behov och finns i flera varianter. l i}- i FLUGLINOR. Stone Fly F1uglinor har en speciell ytbehandling som gör dom mycket glatta och smidiga, dänned blir det minimal friktion mot spöringarna och linan skjuter mycket bra. Fluglinorna finns

Läs mer

av den berömde botanikprofessorn Thore Fries, som deltog i Nordenskölds polar-expedition 1868. Professorn älskade de arktiska regionerna och deras

av den berömde botanikprofessorn Thore Fries, som deltog i Nordenskölds polar-expedition 1868. Professorn älskade de arktiska regionerna och deras ETT STENKAST FRÅN STRANDEN Tiden är inne för redliga kvinnor och män i sommarens klarögda gryning att vakta med vaksamma blickar från båt på flötet i hävande dyning att dingla med benen från brygga och

Läs mer

BAU FORVAU SITTA. Haglöll

BAU FORVAU SITTA. Haglöll BAU En bra ryggsäck skall passa sitt ändamål. Haglöfs Com bi är en ryggsäck med flera funktioner. Först och främst är det en bra ryggsäck att bära utrustning i på ett bekvämt sätt. Skonsam för ryggen därfqr

Läs mer

Nr 1-2/92 Pris 37:50 Momsbetriad DKK 37:50 NOK 37:50 FM 25: Årgång 19

Nr 1-2/92 Pris 37:50 Momsbetriad DKK 37:50 NOK 37:50 FM 25: Årgång 19 Nr 1-2/92 Pris 37:50 Momsbetriad DKK 37:50 NOK 37:50 FM 25: Årgång 19 VINTER-REA! Ambassadeur 7500C, ny modell, helkrom, en värsting för det grövre fisket Ett fåtal ex i Sverige. PriS: 1.595:- Ambassadeur

Läs mer

Strängnäs Flugfiskeklubb

Strängnäs Flugfiskeklubb våren 2007 Strängnäs Flugfiskeklubb Gästskribent: Gunnar Westrin Kamchatka - det ultimata äventyret Fototävlingen 2007 Av Göran Grehn För andra året i rad anordnade klubben en fototävling för sina medlemmar.

Läs mer

DÄGGDJUR. Innehåll. Malmö Naturskola

DÄGGDJUR. Innehåll. Malmö Naturskola DÄGGDJUR Innehåll Ekorre... 2 Fladdermus... 3 Hare... 4 Igelkott... 5 Kanin... 6 Mullvad... 7 Mus... 8 Rådjur... 9 Råtta... 10 Räven... 11 1 Ekorre Sitter ekorren alltid i granen? Ekorren trivs bra i barrskogar

Läs mer

MAGAZINET. Nu är det FRITT FRAM FÖR ODJURSFORSKNING I SVENSTAVIK HOVERBERGSGROTTAN EN UR-HÄFTIG UPPLEVELSE. Följ med till SÖLVBACKAS DRÖMFISKE

MAGAZINET. Nu är det FRITT FRAM FÖR ODJURSFORSKNING I SVENSTAVIK HOVERBERGSGROTTAN EN UR-HÄFTIG UPPLEVELSE. Följ med till SÖLVBACKAS DRÖMFISKE OM DET GODA LIVET I SÖDRA JÄMTLAND MAGAZINET FRÅN STORSJÖBYGDEN TILL LJUNGDALSFJÄLLEN ÅRG 4 2013 Följ med till SÖLVBACKAS DRÖMFISKE Nu är det FRITT FRAM FÖR ODJURSFORSKNING I SVENSTAVIK HOVERBERGSGROTTAN

Läs mer

2011-02-21. Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet

2011-02-21. Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet 2011-02-21 Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet Jorden - vattenklotet Vatten i rymden? Vatten finns i tre olika former, som is, vätska eller ånga. Temperatur och tryck avgör vilken

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS SOMMAR I NORR DENNA TIDNING GES UT AV MEDIAPLANET INFÖR SOMMAREN 2003. MEDFÖLJER SOM BILAGA I SVD JUNI 2003. Sommar i fjällen FAQ - Vanliga

Läs mer