Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Burträsk.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Burträsk."

Transkript

1 Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Burträsk.

2

3 Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika åsikter om vad som gör just sportfiske till en fanstastisk hobby. En del fiskare gillar utmaning och spänning medan andra söker avslappningen vid vattnet. Fiske är en rolig aktivitet som lätt kan delas med andra, delad glädje är dubbel glädje. Är du allvädersälskare? Nyfiken på natur och friluftsliv? Sugen på att testa något nytt? Kanske vill du ha en ny, riktigt rolig hobby, men har ännu inte riktigt bestämt dig för vad? Svaret kan vara fiske. En populär och spännande fritidssysselsättning som erbjuder något för alla. I den här pärmen kan du hitta fakta, tips och inspiration. Information som ska få dig att greppa fiskespöet och ge dig ut på dina egna fiskeäventyr. Det här är en av flera lokala fiskeguider för våra serviceorter i Skellefteå kommun. Här får du kunskap om de vanligaste fiskarterna, kartor på bra fiskeplatser och fisketips på var, när och hur du ska fiska för att ha bäst chans till napp. Pärmarna innehåller även förslag på trevliga platser för fiskeutflykten och recept på hur du kan tillaga din fångst ute i naturen. För dig på fritidsgården finns en lista över all fiske- och friluftsutrustning som finns att låna från fritidskontoret i Skellefteå. Så nu kör vi, snart är du fiskare! 1 På kroken. Våra vanligaste arter för sportfiske. Kunskap som gör det lättare för dig att fånga den fisk du är på jakt efter. 2 Lokala fisketips. Kartguider till fiskeplatser och naturupplevelser i ditt närområde. Både för sommarens och vinterns fiske. 3 Fiskemetoder & utrustning. Beskrivningar av de vanligaste fiskemetoderna och vilken utrustning du behöver för att komma igång och fiska. 4 Fiske på djupet. Kunskap om när och varför fisken är på hugget. Länkar, lästips och fördjupning kring sådant som rör fiske. Förklaringar på en del konstiga ord och termer som finns inom sportfisket. 5 Fiskevett. De viktigaste sakerna du bör känna till innan du åker ut och fiskar; Regler, allmänna och lokala bestämmelser, sjövett och säkerhet kring vattnen. 6 Lokala fiskeutflykter. Förslag på enkla och trevliga utflyktsmål i området. Lättillgängliga platser med bra fiskemöjligheter.

4

5 1. på kroken På kroken. Fiskar är inte dumma djur som planlöst simmar runt i älvar, sjöar och hav. Det finns alltid anledningar till varför fiskarna trivs på vissa platser. Fiskar är olika och deras beteende påverkas av miljön de lever i och vad de äter. För att bli en riktigt duktig fiskare måste du nästan tänka som en fisk, då förstår du bättre var och när du ska fiska för att hitta fisk på hugget. Det är kanske när solen går ner, när vattnet blir varmare eller när insekterna kläcker. Våra vanligaste sportfiskearter. Det finns tusentals fiskarter på jorden, alla unika och anpassade till miljön de lever i. En del fiskar trivs i varmt vatten, andra föredrar kallt. Några håller sig långt nere i djupet, andra på grunt vatten. Många fiskar lever hela sitt liv i samma område, andra simmar långa sträckor för att hitta mat eller för att fortplanta sig. Detta kapitel handlar om de vanligaste arterna för sportfiske i Skellefteå. Du får lära dig fakta, några fisketips och kuriosa. Du kan även se vilka tider på året arterna är mest på hugget här i Skellefteå. Som ett första fisketips kan det vara bra att tänka på att fiskar har bra hörsel och är lättskrämda. Är du försiktig vid vattnet ökar dina fångstchanser.

6 1. på kroken Abborre. Den randige riddaren. En populär och huggvillig fighter. Abborren är en av våra vanligaste sportfiskar och kanske den första rovfisk du fångar. Den finns i nästan alla vatten och är både glupsk och huggvillig. Abborren äter gärna sina kamrater. Fiskarna i stimmen är därför ofta av ungefär samma storlek. Abborrstimmen uppehåller sig i närheten av platser där de kan söka skydd. Fiska längs vasskanter, bland stenar, vid grund och runt bryggor. Här hittar du abborren. Mete med mask är kanske det vanligaste sättet att fiska abborre. En jigg, spinnare, popper, wobbler, skeddrag eller fluga kan locka de stora abborrarna till hugg. Att fiska abborre med jigg eller poppers är mycket roligt. Får du igång abborrstimmet kan du uppleva ett intensivt fiske när abborrarna avundsjukt slåss om ditt bete. Detta fiske blir extra kul på en lite mindre utrustning. Abborren älskar värme och är aktiv under sommarens soliga dagar. Ibland jagar abborrar småfisk så det skvittrar i ytan, där är det bra att fiska. Åska och lågtryck ger abborren huvudvärk och de blir mindre intresserade av att äta. Lågtryck är alltså en dålig tid för abborrfiske. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. Abborren är populär att fiska hela året. Högsommarens värme gör abborren extra aktiv. En annan bra period är vårvinter då pimpelfiske ofta ger goda fångster.

7 1. på kroken Gädda. Sjöarnas lejon, den största av våra rovfiskar. Gäddan är vår största och mest populära rovfisk. Den lever i de flesta av våra vatten, även i havet längs kusten. Färgen är grön med ljusa prickar. Kroppen är långsmal och ryggfenan sitter långt bak. Gäddans enorma gap har 700 sylvassa tänder. Den kan nå vikter över 30 kilo men vanligaste vikten är mellan två till fem kilo. Gäddan är glupsk och kan ta stora byten i förhållande till sin egen kroppsvikt. Så ett stort bete avskräcker den inte från att hugga. Gädda fiskas oftast med spinn eller trolling. Stora wobblers, skeddrag, stora spinnare och jiggar är populära beten för gädda. Använd lite grövre tafs, lina och spö som klarar gäddfiske. Gäddan är en kallvattensfisk. När sommarsolen värmer vattnet söker sig gäddan till kallare vatten på djupet. På kvällen går den in grunt igen för att jaga när solen går ner. Bra fiskeplatser är vid vasskanter, runt friliggande grund och längs tvära djupkanter där bytesfisk samlas. Gäddans attack är explosiv och den snabbaste bland alla sötvattensfiskar. Var beredd och håll ordentligt i spöet. Gäddan har tydliga huggperioder och kan ibland vara svårare att fiska än abborren. Lär du dig var och när du ska fiska kan du uppleva ett fantastiskt gäddfiske med hugg i nästan varje kast. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. Gäddan kan fångas året runt. Bästa gäddfisket är vår och höst när vattnet är svalare, då är gäddan på hugget. Vid högsommarvärme kan den vara mer svårflörtad.

8 1. på kroken Gös. De mörka vattnens furste, fiskarnas greve Dracula. Gösen är abborrens större och mer ovanliga kusin. Den är vacker med sin brungröna färg, ljusa buk och mörka ränder längs sidorna. Gösen är en varmvattensfisk som trivs i varma, grumliga vatten. Detta gör den mycket ovanlig på våra kalla breddgrader. Gösens ljuskänsliga ögon ger den ett övertag på sina byten eftersom den jagar då ljuset är svagt. Den förföljer bytet och nafsar för att skada. De vassa huggtänderna lämnar vampyrliknande bitmärken. Att hitta gösen kan vara svårt. Trolling med wobbler är effektivt för att söka av stora ytor och testa olika fiskedjup. Hittar du gösarna kan många fiskar finnas inom ett litet område. Fiske med jigg eller pimpelspö från båt är då effektivt. Gösen står ofta nära botten. Bottenmete med agnfisk, eller en vertikalfiskad jigg lurar ofta gösen till hugg. En bra tumregel för gösfiske är att fiska kring sjöns djupa områden dagtid och in mot grundare vatten när solen går ner. Sjöarna längs Bureälven är bästa platserna för gösfiske i Skellefteå. De leker före midsommar. En kall vår kan försvåra leken så att årskullen blir svag. Gös växer långsamt. En lekmogen fisk på 35 centimeter kan vara mer än tio år gammal. Var därför rädd om bestånden och släpp tillbaka stora fiskar som ger mycket rom. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. När vattnet blir varmt ökar gösens aktivitet. Från midsommar och en bit in på hösten är bästa fisketiden. Gösen kan även fångas vintertid på ismete eller pimpelspö.

9 1. på kroken Lake. Nattens fara. En slingrig, glupsk och okänd sportfisk. Laken är en långsmal, glupsk fisk som är vanlig i våra vatten men relativt ovanlig att fiska. Den vackra färgtäckningen och det speciella utseendet gör den lätt att känna igen. Fenorna sträcker sig längs bakkroppen och går i vågor när denna ormliknande fisk slingrar sig fram. Laken är mycket glupskt och äter det mesta i sin väg. Både levande och död föda slinker ner när den glider fram i mörkret vid botten. Laken kan bli stor och vikter över fem kilo är inte ovanliga. Fiske efter lake är exotiskt och spännande eftersom det bästa fisket sker under vinterns mörka timmar. Laken är nyfiken och har mycket bra luktsinne. Fiskas främst med ismete eller pimpelfiske. Pimpelfisket är enkelt. Betet består av skramlande blänken och kroken agnas med fiskbitar. Betestacklet dunkas i botten för att väcka lakens intresse. Ta med en kompis ut på isen, tänd en brasa och fånga mörkrets slingrande jägare. Förut räknades laken till släktet torskfiskar Numera tillhör den släktet lakfiskar. Laken är en god matfisk, köttet är ljust och påminner om torsk. Det är populärt att koka soppa av lake men skinnet är tjockt och segt, därför flår man laken innan tillagning. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. Laken kan fiskas året runt, men den bästa fisketiden är mellan november och februari. Mitt i vintern och i skydd av mörkret har du bäst chans att fånga din livs lake.

10 1. på kroken Lax. Kungen i älven. Den största utmaningen för fiskare i Sverige. Blank, stor, stark och vacker. Laxen har gett namn åt hela familjen laxfiskar. Dessa känner man igen på den lilla fettfenan som sitter på ryggen framför stjärtfenan. Laxen lever största delen av sitt liv i havet, men leker i älvarna. De vandrar upp i älvarna under sommaren för att leka senare på hösten. Laxen är en dröm och passion för många fiskare. Att fånga en lax är ingen enkel uppgift. Ofta krävs det många fisketimmar för att lyckas. Laxfiske kräver både tur och timing. Fiska på ofiskade platser där fiskarna inte blivit störda. Åker du ut och fiskar sen kväll eller tidig morgon på populära fiskeplatser ökar dina chanser att hitta huggvillig fisk. Laxfisket är ofta extra bra när vattenföringen sjunker efter en tids högvatten. Använd större beten och fiska djupare om vattnet är kallt och högt. När vattnet är varmare kan ett mindre bete presenterat nära ytan vara rätt metod. Laxen är svårfångad i älvarna eftersom de inte äter under sin lekvandring. Ett hett tips är därför att fiska betet snabbt över laxens ståndplats. Överraskar du laxen kan den hugga betet instinktivt av ren reflex. Laxens aggressivitet och huggvillighet ökar när lektiden närmar sig. O N D S A FM A M I våra oreglerade älvar är laxfisket bäst perioden maj till juni. Skellefteälven erbjuder det bästa fisket från augusti till november. Mörkare färg = Bättre fiske.

11 1. på kroken Öring. Älvens och havets prickiga prins. Stark, vacker och populär. Illustration: Thommy Gustavsson Öringen är vacker med sitt prickiga mönster över nästan hela kroppen. Till skillnad från lax har öring oftast betydligt fler prickar nedanför sidolinjen. Nystigen havsöring är silverblank medan fisk som varit en längre tid i älven får en brunare färg. Öring som lever stationärt kallas ofta brunöring. Öringen är stark i förhållande till sin storlek och därför en populär sportfisk. Öringen kan vara skygg. Lär dig hitta fiskarnas ståndplatser i älven och fiska försiktigt, då ökar dina fångstchanser. Öring kan fiskas på många olika sätt. Det vanligaste öringfisket i Skellefteå är flug- och spinnfiske efter vandrande havsöring i älvarna. Fiske på stationära bestånd förekommer i några av våra älvar, sjöar och bäckar. Trollingfiske efter öring är populärt i stora sjöar och vattendrag. Kustfiske efter havsöring är ovanligt i Skellefteå. Det finns säkert många outforskade fiskeplatser längs kusten med bra chans till fångst. Havsöring, insjööring, stationär öring, forell, brunöring, bäcköring. Kärt barn har många namn men alla tillhör egentligen samma art. Öringarnas utseende, storlek och beteende varierar beroende på deras livsmiljö. De anpassar sig efter förutsättningarna i vattnet. O N D S A FM A M Havsöringsfisket i våra älvar är bäst under vår och höst. Bra fiske efter stationär öring ges när insekterna börjar kläckas kring midsommar. Mörkare färg = Bättre fiske.

12 1. på kroken Illustration: Thommy Gustavsson Harr. Ryggfena som ett segel och vänner vid sin sida. Harren är en mycket vacker fisk. Den stora karaktäristiska ryggfenan med sina vackra färger och blanka fjäll som skiftar i guld. Kroppsformen är slankt spolformad och munnen liten. Harren lever i både sjö, älv och hav. Leken sker på våren i strömmande vatten. Harren är oftast stationär och rör sig inom ett litet område. De söker sina lekområden i närheten. Undantaget är de havslevande harrarna som kan vandra längre sträckor för att leka. Harren står gärna tillsammans i små grupper. De är inte lika skygga eller revirskyddande som öring och lax. Den är en rolig och relativt lättfångad sportfisk som inte är kräsen med vad den äter. Vanliga beten för harrfiske är spinnare, små skeddrag eller flugor. Bra flugval är nymf eller torrfluga. Vad som fungerar bäst beror på om harren söker föda på eller under ytan. Harren är en god matfisk. Smaken är bäst om den tillagas direkt efter fångst. Köttet blir snabbt dåligt så harr är ingen fisk att ta hem. Harren får lätt mjölksyra och bör därför drillas snabbt om den ska återutsättas. Den kan även behöva en stunds återhämtning innan du släpper tillbaks den i vattnet. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. Harr går att fiska året runt och är en populär fisk att pimpelfiska. Sommarens bästa harrfiske har du då insekterna kläcker kring midsommar.

13 1. på kroken Sik. Silver från havet, en fisk att kika närmare på. Siken har silverfärgade fjäll, gråa fenor och fettfena. Den tillhör familjen laxfiskar. Huvudet är litet i förhållande till kroppen. Sik finns i sjöar, älvar och längs kusten. En del havslevande sik vandrar upp i älvarna för att leka under hösten. Storleken kan variera mycket beroende på livsmiljö och tillgång på föda. Sik kan nå vikter över åtta kilo. Större sikar är ofta väldigt breda över magen. Vanlig storlek för sik i våra vatten kring Skellefteå är centimeter. Vanligaste sportfiskemetoden efter sik är pimpelfiske och särskilt kikpimpling. Fisket är bäst när isen just lagt sig. Vintermånaderna med tjock is och snö ger i regel trögt fiske. När vårsolen börjar värma upp isen i slutet av mars kommer siken igång igen, vilket ger härliga möjligheter att ge sig ut för att njuta av vårsolens strålar och ett spännande kikfiske. Flugfiske med torrfluga efter sik är populärt under försommarens första insektskläckning. Under lekperioden samlas stora mängder lekvandrande sik i våra vattendrag. Förut var håvning ett populärt sätt att fånga sik. Mängden sik har minskat kraftigt i våra vatten under senare år. Du bör därför begränsa dina fångster för att skydda sikbestånden. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. Pimpelfiske efter sik är bäst när isen lägger sig och före den river. I Skellefteå brukar detta vara i december och april. Flugfiske efter sik är bäst i juni och juli. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

14 1. på kroken Braxen. Många metares favorit och en stor utmaning. Braxen har en sammantryckt, hög kropp och ryggpuckel. Munnen är liten men kan skjutas ut när braxen letar efter mat. Fenorna är mörkgrå och stjärtfenan djupt kluven. Braxens rygg är mörk med en ton av grönt på ryggen medan sidorna skiftar i mässing och silver. Braxen leker på våren strax efter gäddorna. Leken sker i grunda vikar eller på lägdor som översvämmas av vårfloden. Om vattnet är grunt kan man ibland se ryggar på fiskar som leker. Flötmete eller bottenmete är vanliga fiskemetoder för braxen. Det finns många olika agn du kan använda. En klassiker är mask och majs på samma krok. Andra saker att testa kan vara bröd, maggots, burkskinka, kikärtor eller gröna ärtor. Söta saker faller braxen i smaken. Braxen håller sig ofta nära botten, särskilt de stora. Placera ditt agn på eller just ovanför botten. Där har du bäst chans till fångst. En braxen, flera braxnar. Det låter konstigt men är faktiskt rätt sätt att säga fiskens namn. Fast de flesta säger bara brax. Braxen växer långsamt. Det kan ta upp till åtta år för den att nå ett kilos vikt. Vanlig storlek i svenska vatten är 1-2 kilo. Braxen innehåller mycket ben. Men i många länder är den en populär matfisk. O N D S A FM A M Mörkare färg = Bättre fiske. Fiske efter braxen är som bäst under sommaren när vattnet är varmt. Under leken kan man se mycket fisk i lekvikarna. Men fiskar som leker är sällan intresserade att nappa.

15 2. lokala fisketips Lokala fisketips. För att lyckas fånga fisk gäller det först att att hitta dem. Dessa kartor visar bra fiskeplatser i närområdet kring Burträsk. Hot spots med goda chanser till fina fångster, både sommar och vinter. Kartorna visar även eldplatser, vindskydd och annat som kan vara bra att veta om i närheten. Bra tips för ett enklare fiske helt enkelt. Burträsk. Neboträsket till Bodträsket Bureälven är en skogsälv som börjar i trakterna söder om Bastuträsk. På sin väg mot havet rinner älven igenom flera fina fiskesjöar till exempel Neboträsket, Burträsket, Bodträsket och Mjövattsträsket. De vanligaste arterna för sportfiske kring Burträsk är gädda, gös, abborre och braxen. Du kan även fiska harr och öring i vissa av de små vattendragen. Burträsket är en av kommunens största sjöar och erbjuder stor variation av fiske. Årligen fångas det stora gäddor och gösar i området. Du kan nå många fiskeplatser från land, men en båt ger dig fler valmöjligheter. Fiskevårdsområdet har båtar att hyra, dessa hyrs ut av Burträsk camping. Kanot kan du hyra på campingen i Bodbysund

16 2. lokala fisketips Norra Burträsket. Den norra halvan av Burträsket har stor variation i sin karaktär. Tvära djupkanter, stora djup, grunda områden och friliggande grynnor. De största djupen finns på den nordöstra sidan, medan den södra delen har en mer grund och jämn bottenstruktur. Under våren simmar rovfiskarna in i grunda vikar för att leka. Före och efter leken är de hungriga och lättfångade. Under denna tid kan du därför fånga stora exemplar av både gädda, gös och abborre från land. En bra fiskeplats är vid Bureälvens inlopp i Burträsket. Senare på sommaren när vattnet värms upp söker de större fiskarna sig ut mot kallare vatten på större djup. Är du på jakt efter din drömfångst kan trolling med wobbler, pimpel- eller jiggfiske vara effektiva metoder för att fånga gös, gädda och abborre på djupare vatten. Kvällstid kan de friliggande grunden vara värda ett besök. ABBORRE GÄDDA BRAXEN PARKERING VINDSKYDD/ ELDPLATS GÖS ÖRING HARR VINDSKYDD VINTERTIPS Gargviken. Bra vik för gäddfiske i närhet till Burträsk centrum. Kommunisterviken. Hela viken från älvens inlopp i Burträsket ner till Lappskatan erbjuds bra möjligheter till gäddfiske. Båt rekommenderas. 3 4 Åbybron. Runt bron och ner mot inloppet i Burträsket kan du fånga gädda. Grynnan. Vid friliggande grund i närhet till djupare vatten samlas ofta stora mängder småfisk, i skymning simmar rovfisk in mot grynnor för att jaga. 5 6 Åbergs udde. Djupkanterna går här i närhet till land, detta ger möjlighet att fiska på djupet även från land. Djupfåran. Gösen står ofta djupt under dagtid. Trolling med lite mindre wobblers längs djupkanter kan vara en mycket effektiv metod.

17 2. lokala fisketips Södra Burträsket. Södra halvan av Burträsket har ett större medeldjup och få grunda områden. Vid Tonäset på den södra sidan går djupkanten nära land, vilket gör det möjligt att fiska relativt djupt utan även utan att använda båt. Området vid småbåtshamnen och Smedsholmen ligger nära Burträsk och erbjuder bra fiskeplatser för gädda och abborre. För att fånga gös har du bör du söka dig ut på större djup, längs Långnäsets södra strandkant eller i Moralandet vid Burträskets södra sida är bra områden. För gäddfiskaren kan ett besök i Vargviken ge fina fångster. Vill ta en paus från fisket finns bad- och grillmöjligheter vid Smedsudden eller ute på Långnäset. ABBORRE GÄDDA BRAXEN PARKERING VINDSKYDD/ ELDPLATS GÖS ÖRING HARR VINDSKYDD VINTERTIPS Hamnen. Denna fiskeplats ligger nära centrala Burträsk, här kan du fiska gädda, abborre och meta mört. Smedjeholmen. Utanför campingen ligger ön Smedjeholmen. Runt ön har du bra chans att fånga gädda och abborre. Även bra pimpelplats på vintern. 3 4 Långnäsudden, norr. På grundområdet norr om Långnäsudden finns gott om abborre. ungfruviken. Trolling längs Långnäsets södra kant brukar ge fina fångster av både gädda och gös Skataviken. Bra fiskeplats efter gädda inne i viken. Moralandet. Under sommarens varma dagar kan trollingfiske utanför Tonäsviken ge bra gösfångster. Tonäsgrundet. En av de bästa platserna för gösfiske.

18 2. lokala fisketips Bodträsket. Burträskets utlopp ligger i Bodbysund där älven rinner vidare ner i Bodträsket. Denna grunda sjö erbjuder ett enkelt fiske efter gädda och abborre som trivs i det grunda varma vattnet. I småbåtshamnen i Bodbysund kan du fiska från bryggorna eller hyra en kanot för en lite längre tur i Bureälven, som är en av kommunens fina kanotleder. Längre nedströms hittar du Svarttjärndammen som reglerar vattennivån i sjöarna. I anslutning till dammen finns en av kommunens mest populära platser för fiske efter Braxen, under sommaren kan du fånga stora Braxnar här. ABBORRE GÄDDA BRAXEN PARKERING VINDSKYDD/ ELDPLATS GÖS ÖRING HARR VINDSKYDD VINTERTIPS Utloppet. Fisk samlas i närhet till sjöarnas utlopp, då är rovfiskarna aldrig långt borta. Bodbysund. Lättfiskad plats i närhet till båthamnen med sina flytbryggor. Kanoter finns att hyra i området. 3 4 Djuphålet. Under varma sommardagar söker sig gäddorna mot djupets kallare vatten. Kvarnrisbäckens utlopp. Inne i det grunda vattnet vid bäckens utlopp samlas småfisk för att äta, då är rovfisken aldrig långt borta. 5 6 Svarttjärnavan. Denna sjölika del av Bureälven håller mycket gädda. Svarttjärndammen. En av kommunens bästa platser för fiske efter braxen. Fiska nedströms kraftverksdammen.

19 2. lokala fisketips Neboträsket. Strax uppströms Burträsket ligger sjön Neboträsket. Detta är en sjö med stor variation i sin bottenstruktur, vilket ger spännande möjligheter till olika sorters fiske. Sjöns djupaste partier når ända ner till 11 meters djup. Tack vare detta trivs gös och gädda eftersom de kan söka sig ner i djupet mot kallare vatten när sommarens sol värmer. För att nå de bästa fiskeplatserna och det lättaste fisket efter gös underlättar det att ha en båt, men det finns även många bra platser för fiske från land. ABBORRE GÄDDA BRAXEN PARKERING VINDSKYDD/ ELDPLATS LAX ÖRING HARR VINDSKYDD VINTERTIPS 1 Utloppet. Vid Neboträskets utlopp kan du fånga gädda i närhet till land, lättast tidigt på våren innan vassen vuxit upp Norra Åbyn. Längs stranden ner till utloppet kan du gå och fiska gädda och abborre på sommaren. Ön. I närhet till ön finns goda chans att hitta ett stim hungriga abborrar. 4 4 Holmen. På öns norra sida kan du fiska abborre både sommar- och vintertid Burudden. Gösar simmar in från sjöns djupare delar för att jaga småfisk i närhet till älvens inlopp. Fiske med jigg eller pimpelspö kan vara effektiva metoder ifall du vet i vilket område fisken brukar finnas. Södra Åbyn. Inne i vass och vikar finns alltid chans att fånga gädda, speciellt före och efter leken på våren. När vattnet värms upp söker de större gäddorna sig ut mot djupet igen, fiskar du i vassen på högsom maren är storleken på gäddorna oftast mindre. 2 1

20

21 3. Fiskemetoder & utrustning Fiskemetoder & utrustning. Fiske kan vara en djungel. Termer, metoder, utrustning, arter och teorier kan göra den vane fiskaren snurrig. Behöver du kunna allt? Absolut inte! Men det kan vara kul att förstå vad sportfiskarna pratar om, så att du snabbare blir en i gänget. I det här kapitlet förklaras många saker kring fiske på ett kort och enkelt sätt. Hjälp på vägen för att börja lära dig mer. Vad behöver jag för att fiska? Även om det finns fiskeprylar i oändlighet så behöver du faktiskt inte så värst mycket utrustning för att komma igång. En bra start kan vara att skaffa en spinnutrustning. Spö, rulle och lina bör klara betesvikter mellan gram. Med några beteslås, tafsar och en mindre uppsättning beten är du redo att fiska många olika arter. Alltifrån abborre med spinnare, gädda med skeddrag eller lax och öring med wobbler och spinnfluga. För ett roligare fiske med bättre känsla är det viktigt att ha bra kontakt med betet. Andvänd därför en lagom kraftig utrustning för den fisk du vill fånga. Fiske ska ju vara lite sport. Det heter trots allt sportfiske. Har du ingen egen fiskeutrustning kan du som är medlem på en fritidsgård låna utrustning från fritidskontoret. Fritidsgårdsmedlemmar kan låna detta på fritidskontoret: Fiskeutrustning. - Haspel-, flug- och metspön - Pimpelutrustningar - Lakfiskeutrustningar - Beten - Flytvästar - Flytoveraller Matlagning ute. - Spritkök, Trangia - Kåsor, tallrikar och bestick - Muurikka, stekhäll - Grytor och stekpannor - Kokkaffepanna - Grilltunna, halvfat Friluftsutrustning. - Tält, för tre eller fyra personer - Ryggsäckar - Ligg- och sittunderlag - Sovsäckar med överdrag - Pallar för pimpelfiske - Spade och yxa

22 3. Fiskemetoder & utrustning Några vanliga fiskemetoder för sommarfiske. Spinnfiske. Vanligaste formen av sportfiske är spinnfiske. Fiskespön som används kallas ofta kastspön. De är fjädrande och har olika längd och styvhet. Den andra komponenten är spinnrullen som rymmer mycket lina och har en slirbroms. Olika rulltyper för spinnfiske är haspelrulle, kapselrulle och multiplikatorrulle. Vanliga beten för spinnfiske är wobblers, skeddrag, spinnare eller jiggar av gummi. Du kan även fiska fluga eller meta med spinnutrustning. erkbait. erkfiske är en populär typ av spinnfiske. Korta, styva spön används. Beten som används är ofta wobblers utan haksked. Dessa saknar eget rörelsemönster och styrs genom att ryckvis röra spötoppen och göra pauser under invevningen. Eftersom fisket är effektivt för stor gädda används oftast grov, spunnen flätlina, samt en tafs som klarar gäddans vassa tänder. Du kan även fånga abborre, gös och havsöring på jerkbait. Flugfiske. Som namnet antyder handlade flufiske till en början enbart om fiske med beten som liknade flugor och insekter. Numera kan betena även likna fiskar, möss, grodor eller annat som lockar fisken till att hugga. Storleken på flugorna kan variera, från cirka 5 mm till över 20 cm. Eftersom flugan väger lite så finns själva kastvikten i fluglinan. Linan har även andra egenskaper som ger unika möjligheter vid flugfiske. Du kan fiska på ytan, strax under eller på djupet om du använder en sjunkande fluglina. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna Mete. Den äldsta formen av sportfiske, men fortfarande under ständig utveckling. Mete är en effektiv och flexibel fiskemetod. Beroende på art, fiskeplats eller säsong använder man olika metoder. Det kan vara mete med flöte efter mört och abborre, enklare bottenmete eller avancerat mete med dyra spön, nappalarm och annan utrustning.

23 3. Fiskemetoder & utrustning Några vanliga fiskemetoder för vinterfiske. Pimpelfiske. Bra fiskemetod på vinter genom isen eller sommartid från båt. Pimpelspön finns i olika utförande och storlek. Vanliga pimpelbeten är vertikalpirk, blänke, balanspirk och mormyshka. Betet agnas ofta med maggot eller mask. Vanliga arter för pimpelfiske är abborre, mört, röding och sik. Vass isborr och en isskopa gör fisket enklare. Får du inte fisk inom några minuter, flytta dig och prova på en annan plats. Kikpimpling. Spännande pimpelmetod där du fiskar på grunt vatten, vilket gör att du kan se fisken kring betet. Vanliga arter att kikpimpla är sik, harr, och röding. Fisket är populärt i havet och i fjällen där det i regel är klart vatten. Släpp ner lite krossat äggskal i hålet och lägg en jacka eller filt över huvudet så ser du botten bättre. Ett stort hål ger dig större fönster mot botten. Vänd dig med fötterna mot vinden så känns det mindre kallt. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna Lakfiske. Laken är aktiv när det är mörkt. Det är då du bör fiska. Vikten kan uppgå till flera kilo, använd därför ett grövre pimpelspö och kraftigare nylonlina. Isborren bör vara stor nog för att kunna lirka upp den slingriga fisken genom hålet. Betet består av flera blänken som skramlar mot varandra med en krok cirka 15 centimeter under. Agna kroken med en fiskbit, strömming eller siklöja är bra val. Fiska nära botten och studsa ditt tackel emot botten med jämna mellanrum. Vänta några sekunder med mothugg, då hinner kroken fastna. Ismete. En bra metod för fiske efter gädda, gös och lake. Du använder korta spinnspön med en enkel multiplikatorrulle som kan ge efter lina vid hugg. Ofta riggar man upp flera utrustningar med nappalarm. Det kan vara en flagga eller bjällra för att se nappen. Betet består av levande eller död mört eller abborre som fästs med två trekrokar. Isborren bör vara stor så att fisken kan komma upp genom hålet. När du riggat klart dina spön är det bara att sätta dig och vänta på det första hugget.

24 3. Fiskemetoder & utrustning Fiskemetoder. Trolling / ro drag. Trolling, ro drag eller dragrodd är ungefär samma sak. Fiskemetoden går ut på att man kör båt och drar sina beten efter båten. Detta är en mycket effektiv fiskemetod eftersom den ger möjlighet att söka av stora ytor efter fisk. Fisket kan bedrivas med flera spön per fiskare, olika djup kan sökas av och många olika beten kan användas. Bra metod för de flesta arter. Vertikalfiske/Drop shot. Två populära och effektiva metoder av jiggfiske, särskilt för fiske efter gös och abborre. Man fiskar oftast nära botten och det krävs både finess, känsla och snabbhet eftersom huggen ibland är mycket försiktiga. Vertikalfiske liknar pimpling, fast med spinnspö och jigg. Vid dropshotfiske används ett flyttbart sänke längst ner på linan och en jigg en bit ovanför. Spinnfluga. Det går att fiska fluga med spinnutrustning. Den vanligaste metoden är med spinnfluga. För att ge vikt till tacklet fästs ett sänke cirka 1,5 meter framför flugan. Kasta ut och låt tacklet sjunka mot botten, lyft och veva in. Sänket studsar fram längs botten och flugan dansar i strömmarna. Bra metod för många arter, särskilt populärt för fiske från land i älvar. Kastdobb/Bombarda. Kastdobben fungerar både som tyngd och flöte. Den ger möjlighet att fiska lätta beten som flugor, jiggar eller agn på spinnutrustning. Tyngden ger längre kast, vilket kan ge fördelar i räckvidd jämfört med vanligt flugfiske. Kastdobben monteras på fiskelinan. Bakom sitter en lång tafs med betet. Metoden är populär för havsöringsfiske. Kan fiskas på olika djup.

25 4. fiske på djupet Fiske på djupet. Det här materialet lär dig inte allt om fiske. Det är ett alldeles för stort ämne för att allt ska få plats. Vår förhoppning är att det ska hjälpa dig att komma igång och väcka din nyfikenhet. I det här kapitlet lär du dig bland annat om hur väder och vind påverkar fiskarna. Du får även bra tips på böcker, filmer, webbsidor och andra ställen där du kan lära dig mer om fiske. Fiskeväder. Man skulle kunna säga att det finns bra och dåligt väder. Men det beror kanske på vem du frågar, vissa gillar ju faktiskt regn. Även fiskar trivs i olika väder. Abborren och gösen älskar värme och njuter när solen värmer upp vattnet på sommaren. Rödingen och gäddan däremot vill ha det kalllare och blir mer aktiva då temperaturen sjunker. Förändringar i vädret ger ofta en effekt på både fiskarna och fisket. Har det varit högtryck länge med varmt och soligt väder kan en regnskur göra fisken aktiv, eftersom vattnet kyls ner och syresätts. Detta kan vara bra tillfällen att ge sig ut och fiska. Om lufttrycket är lågt och åskan ligger i luften är fiskarna inaktiva, vilket medför dåligt fiske. Det kan dessutom vara livsfarligt att befinna sig på en sjö om det blixtrar, ditt fiskespö av kolfiber kan lätt bli en åskledare. När åskan mullrar är det därför bäst att hålla sig borta från vattnet. Passa istället på att läsa en bok om fiske. Kanske lär du dig nya knep att testa när det blir bättre fiskeväder. När nappar det? Det finns ingen gyllene regel för när fiskar är på hugget. Men det finns bättre och sämre perioder för fiske. Sportfiskare brukar ofta prata om att fiskar har huggperioder. Detta är korta tidsperioder då fisken av olika anledningar nappar extra bra. Vad det beror på kan inte förklaras enkelt. Det finns oftast anledningar till att fiskarna blir mer aktiva och söker föda. Teorierna är många om vad som påverkar fiskarnas beteende. Några saker som relativt säkert påverkar fiskarna är tid på dygnet, väder, vind och lufttryck. Många hävdar att månens faser påverkar fisket. Att skriva fiskedagbok kan vara ett bra hjälpmedel för att lära sig förstå vad som påverkar ditt fiske. u mer du fiskar och skriver om dina fångster desto tydligare ser du när fisket varit bra eller dåligt. Då kan du koppla ihop statistiken från dina fångster och kommer att lära dig när det nappar bäst i dina favoritfiskevatten.

26 4. fiske på djupet Så fungerar fisken. Det finns väldigt många olika sorters fiskar. Deras biologi varierar och gör att de trivs i olika temperaturer, äter vid olika tillfällen eller påverkas av lufttryck. Att lära sig litegrann om den fiskart du vill fånga ökar dina fångstchanser, eftersom du förstår när det kan vara bra att fiska. Kunskap om vilken vattentemperatur fiskarterna trivs i eller vilka tider de jagar och äter är sådant som är bra att kunna. Fiskar är växelvarma djur. Det betyder att fiskar anpassar sin kroppstemperatur efter vattnets temperatur. Detta påverkar både fiskens aktivitet och deras jakt efter föda. Som alla levande organismer behöver fiskar energi för att deras kroppar ska fungera. Ibland förbrukas all energi till att hålla igång de viktigaste kroppsfunktionerna, då blir fisken inaktiv. Vintern är en sådan tid för de flesta fiskarter eftersom vattnet är kallt och tillgången på föda liten. Temperaturförändringar i vattnet påverkar fiskarna olika beroende på art. Håller vattnet inte rätt temperatur förflyttar sig fisken till ett annat område. Gäddan söker sig ner på djupet till kallare vatten under sommaren. Gösen som trivs i varmt vatten simmar gärna in mot grunda, varma vikar. Denna kunskap kanske kan hjälpa dig att hitta fisken lättare nästa gång du är ute och fiskar. visste du att? Rödingen till skillnad från abborren måste ha kallt vatten för att trivas. I Skellefteå är de flesta sjöar och vattendrag ganska varma, så rödingen förekommer inte naturligt. I många sjöar med kallt vatten planteras röding ut för att fiskas upp. Detta fiske kallas put and take som betyder sätt ut och ta upp.

27 4. fiske på djupet Lär dig mer om fiske. Det här materialet ger bara en lite glimt av allt spännande som finns att lära sig om våra vanligaste fiskar och sportfiske. Blir du sugen att lära dig mer kan du hitta mycket på internet, i fisketidningar eller i någon av de mer än 300 böckerna om fiske som finns att låna från biblioteken i Skellefteå kommun. Här har vi samlat en lista med tips på bra webbsidor, böcker och filmer att kolla in. Mycket nöje! Fisketidningar. Fiskejournalen Fiskefeber Fiske för alla Allt om flugfiske Flugfiskefeber Flugfiske i Norden Fly & tie Svenskt Fiske, SportFiskarnas tidning Fiskeböcker på Stadsbiblioteket. För de lite äldre: Stora boken om sportfiske Stora boken om flugfiske Modernt ismete. H Nordin Så fångar du storgäddan. Rasmussen Trolling, spinn & mete. N Vestergaard Fiske med fluga. G Cederberg Gösfiske: fakta och fisketips. K ohansson Öringfiske: bäcköring, insjööring, havsöring Instruktionsfilmer på Stadsbiblioteket. Fiska med Anders, Stadsbiblioteket Grundläggande kastteknik 1 & 2 (fluga) Våtflugefiske i strömmande vatten Webbsidor SportFiskarnas förbund - ungdomsfiskeförbund - sportfiskeforum - fiskeblogg med filmer Fiskenyheter på nätet För de yngre: Familjens fiskebok. R Warhuus. Ut och fiska! H ohansson Fiskelycka: Barnens bok om fiske. Olsson Storfiskarens nybörjarbok. Verner-Carlsson Vildmarksfiskaren, flugfiske för nybörjare Fiskeskolan - Sommarfiske Fiskeskolan - Vinterfiske Fiskefilmer, inspiration. Fiska! Fiska! Fiska! Informationsfilm, SportFiskarna Gäddfeber, klassisk gäddfiskefilm ig Master, Gös, abborre och gädda på jigg. Fly vs. erk 1,2,3 & 4 Torrflugelandet 1 & 2 A backyard in nowhere, gäddflugfiskefilm Mayfly Madness, Stadsbiblioteket

28 4. Fiske på djupet Fisketermer och uttryck. Fiskstam eller fiskbestånd. Fisk av samma art som lever lokalt i samma vatten. Nästan som en stor familj eller släkt. Lek eller fisklek. Annat namn för fiskarnas fortplantning. Honan lägger rom som hanen befruktar med sin mjölke. Fisken måste växa till en viss storlek innan den kan leka. Olika arter leker vid olika tid på året och på olika platser. När leken startar beror bland annat på vattnets temperatur. Reproduktion. Är resultatet av lek, det vill säga hur många nya fiskar som föds. Stora fiskar lägger mer rom och har bättre och mer livskraftiga gener att föra vidare. De är alltså extra viktiga för reproduktionen. Var därför rädd om de stora fiskarna. Lekvandring. När fisk från havet simmar upp i älvar för att leka säger man att de lekvandrar. De söker sig uppströms till lämpliga områden med bottnar där de kan gräva ner sin rom. Lekande fisk kan vara svår att fiska och du bör inte störa dom alltför mycket. Minimi- och maximimått. Storleksbegränsningar sätts för att skydda de viktigaste fiskarna i den lokala fiskstammen. Minimimått är för att fiskarna ska hinna bli stora nog för att leka innan de tas upp. Maximimått för att de stora fiskarna är viktiga av flera anledningar, bland annat reproduktionen. Fångstbegränsning / Bag limit. Fångstbegränsning innebär att man inte får ta upp mer än ett visst antal fiskar. Detta för att försäkra att det inte fångas mer fisk från vattnet än det föds nya. Fisken ska räcka till alla, både människor och djur, nu och i framtiden. En bra tumregel kan vara att inte ta mer fisk än den du kan äta upp färsk. Put & Take. Inom fiske betyder detta att släppa ut och fånga. Man söker tillstånd och planterar ut fisk i sjöar för att sedan fånga dem. Vanliga arter för detta är röding och regnbåge. Sjöarna är oftast mindre skogstjärnar eller sjöar med kallt vatten där rödingen trivs bra. Fredningstid. Perioder då man inte får fiska i vissa områden eller efter vissa fiskarter. Reglerna är till för att skydda svaga bestånd. Under fiskarnas lek i älvarna på hösten är det ofta förbjudet att fiska. Skyddade fiskarter. Arter som riskerar att bli utrotade. Att döda fisk av skyddade arter är olagligt. Du måste ALLTID släppa tillbaka skyddade fiskar. Den enda skyddade arten som förekommer i våra vatten är ålen. Den är idag mycket ovanlig och är klassad som utrotningshotad. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

29 4. fiske på djupet Ordlista. Älvsmynning. Där älven rinner ut i havet. Nedströms. Den riktning vattnet rinner i älven. Uppströms. Motsatt vattnets riktning i älven. Sel. Lugnflytande område i älv. Oftast större djup i vattnet och mindre strömmar. Reglerade vatten. Älvar med vattenkraftverk som kontrollerar vattenflödet. Sund. Smalare passage i sjö eller hav. Grund/grynna. Grundområde med större djup runtomkring. Här samlas småfisk och rovfisk. Nystigen fisk. Fisk som just vandrat upp i älven från havet. Silverblanka, kallas ofta blänkare. Stationär fisk. Fisk som lever hela sitt liv i samma område av en älv eller sjö. Ståndplats. Platser i älven där fisken trivs bra att stå eftersom tillgången på föda är god. Gäle/gälar. Fiskarnas andningsorgan som sitter på sidan av huvudet. Känsliga för beröring. Spinnare, wobbler, skeddrag. Olika beten för spinnfiske. Lär dig mer från våra illustrationer för hur du fiskar i sjöar och strömmande vatten. De finns på Nymf. Tunga fiskeflugor som används för att fiska lite djupare. Torr- och våtfluga. Torrfluga fiskas på ytan medan våtfluga fiskas under ytan. Tafs. Del av fiskelina som fästs mot betet, förlänger linan och skyddar mot vassa tänder. Sänke. Tyngd som används för att få ner betet eller kroken djupare. Lekande. Tillbehör som knyts i linan för att montera krokar eller skarva lina. Motverkar att linan tvinnar sig. Beteslås. Litet snabblås av metall som knyts i änden på linan. Förenklar snabbt byte av bete. Rigg/tackel. Lina, lekanden, sänken och beten som knyts ihop för att fiska med.

30

31 5. Fiskevett Fiskevett. Fiske är en rolig och spännande aktivitet som de flesta kan göra och tycker är roligt. Även om fiske är ganska fritt i Sverige finns det vissa saker du bör känna till innan du drar ut och fiskar. Säkerhet kring vatten, hantering av fisk, lokala fiskeregler och information om allemansrätten är exempel på sådant du hittar i det här kapitlet. Fiske i Skellefteå kommun. Det finns 1500 sjöar, fem stora älvar och cirka 40 mil kuststräcka i Skellefteå kommun. Fisket i havet kostar inget. För att fiska i andra vatten krävs det i regel att man löser fiskekort som säljs av lokala fiskevårdsområden. Dessa föreningar sköter om vattnen och ser till att fisket fungerar bra. Pengarna från fiskekort används till fiskevård. Vilka fiskeregler som finns varierar mellan olika områden. Du måste själv ta reda på vad som gäller där du ska fiska. Lokala regler finns oftast att läsa på fiskevårdsområdets hemsida, i broschyrer eller på informationstavlor i området. För mer information om fiske i Skellefteå: Via denna sida finns även djupkartor till cirka 90 av kommunens sjöar. En djupkarta är ett bra verktyg för att hitta de bästa fiskeplatserna. Visste du att? Det finns många föreningar som håller på med fiske. Lokala sportfiskeklubbar, fiskevårdsområden och rikstäckande organisationer som SportFiskarna eller Unga Sportiskares förbund. Att dela ditt fiskeintresse med andra är både roligt och lärorikt. Vill du veta mer om detta kan du kontakta Skellefteå kommuns fiskekonsulent. Fiska ansvarsfullt. För att fiskarna i våra vatten ska räcka och finnas kvar även i framtiden bör du inte fiska upp mer fisk än du själv behöver. Regler och bestämmelser sätts för att skydda våra fiskbestånd. En del fiskeregler gäller enligt svensk lag medan andra är lokala regler. Fisketillsyn förekommer i de flesta fiskevårdsområden. Bryter du mot gällande regler kan du få böter. Fiskar du tänkt ta med hem för att äta ska hanteras på ett bra sätt och snabbt avlivas. Döda fisken genom att slå den hårt i huvudet några gånger. Sikta mellan ögonen. Ska fisken släppas tillbaks ska den hanteras varsamt så att den inte tar skada. Utsätt inte fisken för onödig stress och kroka lös den försiktigt. Blöder fisken från gälarna eller har tagit mycket skada kan det vara bäst att avliva den. Skona småfisken så att de hinner växa sig tillräckligt stora för att leka.

32 5. Fiskevett Lokala bestämmelser. Fiskeregler finns för att kontrollera att vi inte fiskar upp mer fisk än våra vatten klarar av att producera. Det är din skyldighet som fiskare att veta vilka regler som gäller där du fiskar. Pengar från försäljning av fiskekort används för att vårda och utveckla fisket i området. Bureälvens övre fiskevårdsområde. Fisket inom området förvaltas av Bureälvens övre fiskevårdsområde. För att fiska i området måste du lösa fiskekort. Kräftfisket är undantaget, mer information nere till höger. Fiskekort kan köpas bland annat OKQ8 i Burträsk, Burträsk akt & Fiske, Burträsk Camping och på Bodbysunds Bygdegård. Minimimått. Gös 45 cm Öring 35 cm Harr 35 cm Rekommendation. Att släppa tillbaks all stor fisk, gös och gädda från 3 kilor och uppåt. Stora fiskar är viktiga för bestånden eftersom de för sina starka gener vidare och producerar mycket rom. Tänk på att den drömfisk du släpper tillbaks kan ge fler drömfiskar åt oss alla. Fångstrapportering. Rapportera dina fångster på hemsidan och hjälp till att lära oss mer om våra fiskevatten. Besök föreningens hemsida för aktuell och uppdaterad information. Kräftfiske. Bureälven har bestånd av flodkräfta. OBS! Kräftfisket sköts INTE av fiskevårdsområdet utan av byalagen. Speciellt fiskekort krävs. Du får bara fiska kräfta under begränsade perioder. Kontakta byalagen för mer information. Kräftpest är ett stort hot mot flodkräftan. Pesten sprids av arten signalkräfta, men kan även spridas via fiskeutrustning. För att förhindra spridning är det viktigt att följa gällande regler. Att flytta kräftor mellan olika vatten är förbjudet enligt lag. Observera att lokala regler och bestämmelser kan förändras över tid.

33 5. Fiskevett Att släppa tillbaka fisk i vattnet. Catch & Release-metoden. Snabbt tillbaka i vattnet. Fisk tål inte luft och sol så bra. Skynda dig därför att få tillbaka fisken i vattnet så snabbt som möjligt. Bäst är att hålla kvar fisken i vattnet medan du lossar kroken. Hantera fisken varsamt. Fiskar har slemhinnor på sina fjäll och är känsliga för beröring, försök därför att röra fisken så lite som möjligt. Använd helst en håv med skonsamt nät. Blöt dina händer innan du tar i fisken. Om du måste lyfta fisken är bästa sättet att ta tag med en hand runt stjärtspolen framför stjärtfenan. Den andra handen hålls som stöd under fiskens mage. Detta stöd bör du även ge om du lyfter fisk i käken med så kallat gälgrepp. Tänk på att fiskens käke inte är gjord för att klara hela fiskens vikt fritt hängande i luften. Gör du gälgreppet fel kan du skada fisken. Kroka av fisken försiktigt. Var försiktig när du ska ta loss kroken. Tång eller peang är bra verktyg både för dig och fisken. De gör det lättare att nå kroken om den sitter långt inne i fiskens mun. Då kommer du snabbt och enkelt åt att nypa fast kroken och lossa den. Hjälp fisken att piggna till. En trött eller medtagen fisk måste få hjälp att återhämta sig ordentligt innan den släpps. Håll fisken runt stjärten, sänk ner den i vattnet och för fisken framåt så att vatten passerar gälarna och den kan andas. Ryck inte fisken bakåt eftersom fiskens gälar kan ta skada, de inte är gjorda för att fisken ska simma bakåt. Undvik kyla. Fiskar är väldigt känsliga för kall vinterluft. Håll fisken under vattenytan om det är kallt ute, annars kan den tunna vattenhinnan på fiskens ögon frysa och fisken får synskador. Fisken kan även få köldskador på sina slemhinnor. Fler drömfiskar. Släpper du tillbaka drömfisken kan du eller någon annan kanske fånga den igen när den blivit ännu större. Fler drömfiskar åt alla helt enkelt.

34 5. Fiskevett Allemansrätten. Inte störa inte förstöra Det är huvudregeln i allemansrätten. I Sverige har vi förmånen att få vandra och röra oss ganska fritt i naturen, även om det är någon annan som äger marken. Denna rättighet kallas allemansrätten och är en viktig del i den svenska kulturen. Vistas du i naturen måste du visa hänsyn. Du får inte skada naturen, störa djur eller människor eller förstöra något som någon annan äger. Du FÅR: Gå, cykla och rida nästan överallt, även på privata vägar. Men gå inte för nära någon annans hus och stäng grindar du öppnat. Fiske ingår inte i allemansrätten. Det kräver ofta tillstånd av markägaren eller fiskekort från fiskevårdsområdet. Fisket är fritt I havet och i Sveriges fem största sjöar. Tälta en natt utan markägarens tillstånd Bada, åka båt och gå iland, bara man inte gör det för nära någons bostad eller stuga. Plocka blommor, bär och svamp. Göra upp en eld. Var försiktig och elda inte om det är eldningsförbud. Vilket det är under torrperioden på sommaren. Elda inte direkt på berghällar eftersom de kan spricka. Du får INTE: Gå över någon annans gård, trädgård, plantering eller odlad mark. Gäller även åkrar. Köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Inte heller på stigar, motionsspår, vandringsleder eller parkvägar. Elda vid torrperiod och eldningsförbud. Elden kan spridas med vinden och starta en skogsbrand. Elda försiktigt och släck ordentligt innan du lämnar platsen. Skada träd eller buskar, till exempel för att ta ved till en brasa. Plocka frukt, bär, grönsaker eller något som växer på någon annans gård, tomt, trädgård eller åker. Skräpa ner. Djur och andra människor kan skära sig på glas och burkar. Nedskräpning skadar naturen. Ta med dig skräpet hem och kasta i soporna. Hjälps vi åt att hålla naturen skräpfri blir det trevligare för alla. aga, störa eller skada djur. Du får inte heller röra fågelägg eller på något sätt störa djurens ungar i deras bon. Låta hundar springa lösa i naturen. De kan skrämma eller skada vilda djur. Det är bäst är att ha hunden kopplad. Visste du att? Nationalparker och naturreservat är områden där naturen är extra känslig. Här gäller hårdare regler än de i allemansrätten. Följ skyltning och gällande regler för området.

35 5. Fiskevett Säkerhet vid sjö, älv och på is. När du fiskar befinner du dig i en miljö som kan vara farlig. Varje år drunknar många personer under fisketurer. Även om du är simkunnig kan oförutsedda saker ske som gör att du hamnar i en farlig situation. Din båt kan välta, isen brista eller att du halkar på en hal sten och faller i älven. Att kunna säkerhet på is och kring vatten kan vara skillnaden mellan liv och död för dig, dina vänner eller andra som hamnar i nöd. I båten. - Använd alltid flytväst, även om du är en duktig simmare. - Sitt ner och placera dig så att båten är i balans. - Var inte fler i båten än den är anpassad för. - Stanna vid båten om du faller i vattnet. - Ha alltid något mellan dig och den nödställde, detta kallas den förlängda armen. - Ta upp den nödställda i aktern (längst bak) på båten. - Är du i nöd så ropa på hjälp och vifta långsamt med armarna över huvudet. - Ha alltid öskar, ankare, livlina och en extra åra eller paddel i båten. Vid vattnet. - Man ska ha stor repekt för vattnet, en olycka kan hända snabbt. - En flytväst kan rädda ditt liv. - Om du faller i strömmande vatten, simma med strömmen och ta dig i land längre ner. - Kämpa inte mot strömmen. - Andas och simma lugnt. Då orkar du simma längre. Säkerhet på is. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna Snö ovanpå isen garanterar INTE att isen är säker att gå på, även om någon gått där förut. Kunskap - Olika isar har olika hållbarhet. Isen ser inte likadan ut överallt. Lär dig isens svaga punkter och testa isen med ispik innan du går ut på den. Utrustning - Det är viktigt att du har lämplig utrustning. Ta med dig: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp. Sällskap - Ha alltid en kamrat (utrustad med räddningslina) med dig på isen. Det är inte säkert att du själv klarar att ta dig upp ur en vak, även om du har isdubbar. Vass, brygga, bro, udde, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn. Vid dessa platser är isen ofta svag för att vattnet under är i rörelse. Är du varmt klädd och andas lugnt får du mer tid att ta dig upp ur vattnet om du faller i. Ska du ut på vattnet bör du alltid meddela var du ska och när du tänkt komma hem. Ifall en olycka sker kommer hjälpen snabbare. Foto: Bengt Olsson / SportFiskarna

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Kåge.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Kåge. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Kåge. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

Förekommer rikligt i vissa vatten och finns i

Förekommer rikligt i vissa vatten och finns i Välkommen att fiska i destination Funäsdalen Här finns hundratals upplåtna vatten i ett område med en mängd sjöar, tjärnar och åar. Vi är ett spännande gränsområde där skog möter fjäll, vilket innebär

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se Sportfiske Catch and Release www.blekingearkipelag.se BLEKINGE Olofström Karlshamn Ronneby Sölvesborg Karlskrona Att återutsätta en fisk, även kallat Catch and Release (C&R), är en metod med syfte att

Läs mer

Fisketips. Sommar och vinter i Bodens kommun

Fisketips. Sommar och vinter i Bodens kommun Fisketips Sommar och vinter i Bodens kommun Fiskeetiska normer I dag har det blivit allt vanligare att vi släpper tillbaka de fi skar som vi inte behöver till snar spis. En god regel är därför att aldrig

Läs mer

FISKEGUIDE Ljungby Kommun

FISKEGUIDE Ljungby Kommun FISKEGUIDE Ljungby Kommun Fiske kräver giltigt fiskekort. Kontakta Ljungby kommun Turistbyrå för mer information. Speciella regler och bestämmelser angående utrustning och fisk gäller för olika sjöar.

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket

Våtflugefiske. Bottenstrukturen toppen för fisket Våtflugefiske Det traditionella våtflugefisket har under senare år alltmer kommit i skymundan. Torrflugefiske och nymffiske har brett ut sig i stället. Ibland kan dock våtflugan med sitt ofta mjuka hackel

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

Grönt friluftsliv. Introduktion. Idrott och hälsa 1. Kunskapskrav: Här får du som lärare välja vilka kunskapskrav du/ni tolkar in.

Grönt friluftsliv. Introduktion. Idrott och hälsa 1. Kunskapskrav: Här får du som lärare välja vilka kunskapskrav du/ni tolkar in. Grönt friluftsliv Idrott och hälsa 1 Introduktion Allemansrätten är unik i Sverige och i några andra få länder runt om i världen. Ni har kommit i kontakt med allemansrätten vid grundskolan samt andra gånger.

Läs mer

Torrflugefiske. I strömmande vatten. I stilla vatten

Torrflugefiske. I strömmande vatten. I stilla vatten Torrflugefiske Torrflugefisket är ju ett fiske framförallt ovanpå vattnet, men på senare tid kan man, tycker jag, också lägga till fisket i ytan, d v s fiske med kläckare och flytande nymfer. I strömmande

Läs mer

Flugfiska i Åsele Av Lars Norberg

Flugfiska i Åsele Av Lars Norberg Flugfiska i Åsele Av Lars Norberg Att fiska med fluga i Åsele i ord och bild och sammansatt av min och mina fiskebröder Ove E och Björn P:s upplevelser under en period av nästan 20 års flugfiske inom kommunens

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen.

ISSÄKERHET. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän det bar på utvägen. ISSÄKERHET Innan man ger sig ut på is bör man alltid testa underlaget noggrant med ispik eller isbill. Isen förändras hela tiden på grund av inverkan av väder och strömmar, och kan brista på hemvägen fastän

Läs mer

BERGSJÖ GNARP HARMÅNGER HASSELA ILSBO JÄTTENDAL

BERGSJÖ GNARP HARMÅNGER HASSELA ILSBO JÄTTENDAL BERGSJÖ GNARP HARMÅNGER HASSELA ILSBO JÄTTENDAL Gradin Text & Bild AB, 2014 Välkomna till Nordanstigs Fiskevårdsområden Fiskemöjligheterna är mycket goda i Nordanstigs kommun. Vi har sex fiskevårdsområden

Läs mer

Proffstacklet SOM KROKAR FLER

Proffstacklet SOM KROKAR FLER TEXT Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se FOTO Jens Bursell & Peder Lichtenberg Vid fiske med naturligt agn efter gädda, gös och abborre kan andelen missade fiskar vara störande hög, speciellt om du

Läs mer

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I TIPS OCH ÖVNINGAR Simning i läroplanen Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. I årskurs 1-3 ska simning finnas med i undervisningen. Det ska leda till att eleverna

Läs mer

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN Historik En del äldre uppgifter från bildandet av Furusjön, Kiasjön och Badebodaåns gemensamhetsfiske från början av 1940-talet visar att ett visst sportfiske förekom redan

Läs mer

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda. Sommaren 2010 En medlemstidning från Svenska Gäddklubben Nicka filosoferar Det är hugget som lockar, så att ryggmärgen vibrerar. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Läs mer

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN

SPORTFISKE I LJUNGANDALEN SPORTFISKE I LJUNGANDALEN Om du söker ett varierat fiske i otillgängliga vildmarksvatten, med sina åar, tjärnar och insjöar eller lättåtkomliga lugna vatten belägna vid allfarvägarna. Då har du kommit

Läs mer

102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O

102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O 102 FISKEJOURNALEN 4/ 201 O FISKEJOURNALEN 4/ 201 O 103 N är regnbågsvatten ser ut så här och dessutom ligger på ett sådant bekvämt avstånd från motorvägen är det lätt att bli biten av put and take-fisket,

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga.

Övningar och tester. Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Övningar och tester Dessa kan genomföras av medföljande skolpersonal med de elever som av simlärarna bedömts simkunniga. Genomförs i samråd med simlärarna. Övningarna på sid 2 genomförs hemma på egna skolan.

Läs mer

Redovisning av delprojekt: Trolling

Redovisning av delprojekt: Trolling ALLMÄNT Redovisning av delprojekt: Trolling Trollingfiske Trollingfiske handlar om att dra beten efter en båt på olika djup och med varierande hastighet. Trolling handlar om att hitta fisk. Presentera

Läs mer

Fiska i Hallsbergs kommun

Fiska i Hallsbergs kommun Fiska i Hallsbergs kommun www.hallsberg.se 0582-68 53 36 1 2 3 4 6 14 11 10 5 7 12 13 9 8 15 16 1 2 3 4 5 6 7 8 Fiskesjöar Gallabergssjön Bäcksjön Tripphultssjön Tisaren Sottern Molången Sättrasjön Avern

Läs mer

Fiskeguide. Hur fungerar Bottom Sneaker? Det bästa ur flera världar. Sparar dyra drag och många fula ord

Fiskeguide. Hur fungerar Bottom Sneaker? Det bästa ur flera världar. Sparar dyra drag och många fula ord Fiskeguide Hur fungerar Bottom Sneaker? Genom sin unika konstruktion följer Bottom Sneaker alla bottenkonturer utan att krokarna fastnar. Den glider elegant över stenar, trädstammar, grenar, dumpade bildäck,

Läs mer

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme är alltså en form av energi. En viss temperatur hos ett ämne motsvara alltså en viss inre energi. Vatten

Läs mer

SP RTFISKE I STOCKHOLMS STRÖM

SP RTFISKE I STOCKHOLMS STRÖM SP RTFISKE I STOCKHOLMS STRÖM UPPLEV FISKELYCKAN I STORSTADSMILJÖ Välkommen till det fria handredsk Ett 30-tal fiskarter gör Strömmen till det artrikaste fiskevattnet i stockholmsregionen. Mest omtalat

Läs mer

Felix och gammelgäddan

Felix och gammelgäddan Felix och gammelgäddan Tycker du om den här sagan? Surfa in på www.smasagor.se Där kan du hitta fler sagor Har du funderingar, kommentarer eller frågor skicka ett epostmeddelande till jonny_carlsson@passagen.se

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:-

NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- NR 3 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- Hemsila på topp igen Teknik för tjecknymf Vinkla kasten i öringån Fickfiske med streamer Frihet i laxfisket med enhandsspö text och foto: Johan Klingberg

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Fiske i 2014/15. Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån

Fiske i 2014/15. Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån Fiske i 2014/15 Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån Sportfiske i Oskarshamn Oskarshamns kommun är omgärdat av spännande fiskevatten.

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

Sebastian Wiman. Dan Brüno Forsberg

Sebastian Wiman. Dan Brüno Forsberg Sebastian Wiman Dan Brüno Forsberg Under några dagar i maj 2011 var den franska tävlingsfiskaren Frederic Julian i Sverige för att spela in en fiskefilm. Han berättade då passionerat om finessfisket, och

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Anders Selander. Für Alles in der Welt!

Anders Selander. Für Alles in der Welt! Anders Selander 4340 flugfångade fiskar under 1776 fisketillfällen de senaste 34 åren (47% på torrfluga och 31% på nymf). snitt 2,53 flugfångade fiskar per tripp. Für Alles in der Welt! Tärnaby - Ö-vik

Läs mer

Kursledare: Carl-Johan Månsson. FISKET SOM RESURS utveckling som gynnar alla!

Kursledare: Carl-Johan Månsson. FISKET SOM RESURS utveckling som gynnar alla! Kursledare: Carl-Johan Månsson FISKET SOM RESURS utveckling som gynnar alla! Planering för kurs Fiskeentreprenörer Idag: Bakgrund, förvaltning, vattenekologi och vattenresurser. Fiskemetoder och fiskeregler.

Läs mer

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO)

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Beslut om att anta föreliggande dokument har fattats på Munksjön-Rocksjöns FVO årsstämma 2014-05-05. De ändrade reglerna gäller

Läs mer

Visa ditt intresse. Finns det något bättre än att spöa farsan i fiske.

Visa ditt intresse. Finns det något bättre än att spöa farsan i fiske. Visa ditt intresse Finns det något bättre än att spöa farsan i fiske. Visa ditt intresse Ett abborrfiske jag minns speciellt väl är den gången min dotter Smulan fick sju abborrar och jag ingen. Platsen

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål...

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... Malmö Naturskola FISKAR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... 5 1 Abborre Abborren är en av de vanligaste fiskarna i Sverige.

Läs mer

Fiske i Ronnebyån. Priser

Fiske i Ronnebyån. Priser Sportfiske 2017 Fiske i Ronnebyån Havsörings- och regnbågefiske i Ronnebyån är välkänt och lockar fiskeentusiaster från när och fjärran varje år. För allas trivsel, var vänlig respektera följande grundregler:

Läs mer

Harren behöver inte vaka för att torrflugefisket ska fungera i Ammerån det är viktigare att väder, vind och vattenstånd är rätt.

Harren behöver inte vaka för att torrflugefisket ska fungera i Ammerån det är viktigare att väder, vind och vattenstånd är rätt. Guide till Ammerån Det vackra vattendraget ringlar fram genom de djupa, jämtländska skogarna. För vissa flugfiskare är ån en uppskattad pärla och för många andra är vattnet okänt. Följ med på härligt harrfiske

Läs mer

En allmän grundregel vid gäddfiske är att man ska använda snabba, livliga beten när vattnet är varmt och långsamma, sävliga när det är kallt.

En allmän grundregel vid gäddfiske är att man ska använda snabba, livliga beten när vattnet är varmt och långsamma, sävliga när det är kallt. FISKETIPS OCH FAKTA Nästan alla fiskar är utrustade med färgseende, även om förmågan varierar från art till art. Vissa fiskar kan urskilja upp till 24 färgnyanser vid god sikt, medan andra, exempelvis

Läs mer

Sydost. Nordväst Nordost. Sydväst. Fiskekort Arvidsjaur-Älvsbyn, översiktskarta

Sydost. Nordväst Nordost. Sydväst. Fiskekort Arvidsjaur-Älvsbyn, översiktskarta översiktskarta Det vidsträckta skogslandskapet i området erbjuder varierat fiske och härliga vildmarksupplevelser. Här finns både strömmande vatten med harr, öring och tidvis lax samt skogstjärnar med

Läs mer

Frågesport om allemansrätten

Frågesport om allemansrätten 1. FÅR DU GÅ VAR DU VILL NÄR DU ÄR UTE PÅ LANDET? 1. Nej, du får inte gå närmare ett boningshus än maximalt 20 meter. 2. Nej, du får inte passera över någons tomt. 3. Ja, du får passera över annans tomt

Läs mer

Sista dagen på landet

Sista dagen på landet Sista dagen på landet Sommarlovet är snart slut. Om en vecka börjar kusinerna Joel och Irma i skolan och morfar börjar jobba. I övermorgon åker alla tillbaka in till stan. De har redan börjat packa. Joel

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Leaderprojekt : Fiske i Södra Lappland LAG Jnr:

Leaderprojekt : Fiske i Södra Lappland LAG Jnr: Leaderprojekt : Fiske i Södra Lappland LAG 2010.02.01 Jnr: 2010-785 Redovisning av delprojekt: nya arter Utveckling av fisketurism Lake (Lota Lota) är den enda sötvattenlevande torskartade fisken och lever

Läs mer

Fisketips för dej som har funktionshinder 2011-02-08

Fisketips för dej som har funktionshinder 2011-02-08 Plats Bjevrödsdammarna Fulltofta Rt 90 Wgs 84 Anpassning Put and take-fiske med en tillgänglighetsanpassad strövslinga på 2 km i området. Den lämpligaste platsen att fiska är på en tillgänglighetsanpassad

Läs mer

Regler för sportfiske 2013

Regler för sportfiske 2013 Regler för sportfiske 2013 Gunnarvattnets fvo, Valsjöns fvo & Rörvattnet-Skogsjö fvo i samarbete med Ta chansen att vinna 3 000 kr - skicka in din bästa fiske- eller naturbild tagen i området Läs mer på

Läs mer

AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se

AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se AV Jens Bursell redaktion@fiskejournalen.se Vill du utveckla din teknik för spinnfiske efter kustöring? Då ska du ta ett djupt andetag och dyka in i den här detaljrika artikeln. Här radar några av Danmarks

Läs mer

1. Mal X. Lake 2. Gädda. www.tipspromenadfragor.se

1. Mal X. Lake 2. Gädda. www.tipspromenadfragor.se 1 Det här är den enda sötvattenlevande torskfisken vi har. Lång skäggtöm och marmorerad färgteckning. Den förekommer i hela landet förutom i Bohuslän och i nordvästra fjällandskapet. Ofta passiv på dagtid,

Läs mer

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen.

Ha en tamp fäst på knap i fören och en i aktern på båten. De behövs när man ska hitta rätt läge på slipvagnen. VBS-upptagning för nybörjare. En enkel guide för dig som är ny i klubben. Upptagningen är något mer avancerad än sjösättningen, men fortfarande ganska lätt och riskfri. Det som i huvudsak skiljer från

Läs mer

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan vår vackraste fisk Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan anses ofta som vår vackraste fisk. Färgprakten hos hanen kan utan

Läs mer

Värme, kyla och väder. Åk

Värme, kyla och väder. Åk Värme, kyla och väder Åk 4 2017 Viktiga begrepp att kunna: Solen Energi Ljus Värme Växelvarm Jämnvarm Lagrad solenergi Värme genom ledning Värme genom strålning Värme genom strömning Ledare Isolator Spara

Läs mer

Allemansrätten i ett nötskal

Allemansrätten i ett nötskal FISKE ÄR KUL Vad är den? Den nationella fiskedagen hålls årligen den sista onsdagen i maj. Under dagen får barn och unga lära sig om våra inhemska fiskarter och bekanta sig med fiske som hobby. Dagens

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Välkomnande variationer och möjligheter

Välkomnande variationer och möjligheter Våra fiskevatten 2 Välkomnande variationer och möjligheter 42 långa mil havskust. 1 500 spegelblanka sjöar. 5 stora, kustmynnande älvar. Pratar vi om någon speciellt fiskeanpassad nationalpark? Nej, bara

Läs mer

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006 Länsstyrelsen på Gotland har uppdrag av regeringen att arbeta för att det på ett långsiktigt och hållbart sätt genomförs en ansvarsfull hushållning av fiskresurserna så att de ger en god och långsiktig

Läs mer

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL

MAT I NATUREN LÄRARHANDLEDNING TEMA: MATEN I VÅRA LIV SYFTE GENOMFÖRANDE CENTRALT INNEHÅLL LÄRARHANDLEDNING Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa, Biologi Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna lär sig mer om att planera proviant för en längre utflykt i skog och natur

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

NR 2 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:-

NR 2 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- NR 2 2008 Sverige: 68:- Danmark: 73:- Norge: 78:- Bäckslända och torrfluga Det tjeckiska nymffisket Havsabborre på Irland Väder för laxfiske Bibio tidig insekt för öring och regnbåge Det tjeckiska nymffisket

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial IDAN 1 Boken handlar om: Turbo är en kille på tio år. Varje sommar brukar Turbo, och hans familj, åka till Åland. Turbo tycker om att vara där. Han kan bada, och fiska, hur mycket han vill.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

DOROTEA FLUGFISKEKLUBB FISKEPLAN 2014-2018

DOROTEA FLUGFISKEKLUBB FISKEPLAN 2014-2018 Bakgrund Dorotea Flugfiskeklubb (DFFK) startades 2000 och i samband med uppstartandet arrenderades Långtjärn vid byn Fågelsta. 2002 arrenderades ytterligare en rad vatten från SCA på Fågelberget och i

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

erkända gäddhunters verkar till och med anse att ismete efter stor gädda är för lätt

erkända gäddhunters verkar till och med anse att ismete efter stor gädda är för lätt Vissa erkända gäddhunters verkar till och med anse att ismete efter stor gädda är för lätt 56 FISKEJOURNALEN 3/2008 Sugen på att landa en riktigt stor gädda i vinter? Är antalet av mindre betydelse? Kan

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Olika fiskar har olika former och färger. Platta, runda, långsmala, tjock och kompakta. Fenorna är också olika i form, antal och storlek. Alla fiskar är utvecklade

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Fiskeregler i Vänern. Allmänt vatten Allt vatten som inte är enskilt.

Fiskeregler i Vänern. Allmänt vatten Allt vatten som inte är enskilt. Fiskeregler i Vänern November 2012 Vi hoppas att din fisketur på Vänern blir trevlig och spännande. I sam band med ditt besök på Vänern finns det ett antal regler som måste följas. Syftet med reglerna

Läs mer

Ka r t o r & An v i s n i n g a r

Ka r t o r & An v i s n i n g a r SPORTFISKEKORTETS Ka r t o r & An v i s n i n g a r 2010 Sportfiskarna Stockholm Innehållsförteckning Kräftfisket 3 T.D.A. Kortet 3 Allmänna bestämmelser 4 Put-&-Take fiske 5 Att tänka på 31 Sjöar i Sportfiskekortet

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk

ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk Åldersbestämning av fisk Fiskar är växelvarma djur och de växer i längd under hela sitt liv. Tillväxten följer årstidsväxlingarna. Under sommaren är tillväxten snabb och det

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Karin Beronius Erkenlaboratoriet. Öppet vatten, fisk

Karin Beronius Erkenlaboratoriet. Öppet vatten, fisk Öppet vatten, fisk Vem har inte suttit i en eka en ljummen sommarkväll och metat eller fiskat med kastspö? Några har kanske till och med testat att pimpla på vintern? Men att lägga nät för att studera

Läs mer

Sagan om Karin och skräpet i havet

Sagan om Karin och skräpet i havet Sagan om Karin och skräpet i havet Läs berättelsen för barnen och uppmuntra barnen att fundera och berätta vad de vet eller undrar över. Karin och hennes pappa har åkt till stranden en vacker sommardag.

Läs mer

Abborren som slog kanadagåsen på näbben. Nästan lika tung som ett mjölkpaket

Abborren som slog kanadagåsen på näbben. Nästan lika tung som ett mjölkpaket FISKE I VILHELMINA KOMMUN Jag släppte sakta ner min mycket lättpaddlade kanadensare av tunna granribbor mot forsnacken. Lite läskig känsla när det är frågan om en väldigt liten farkost för öppna vatten,

Läs mer

Fiskar och Fiske. i Eskilstuna kommun

Fiskar och Fiske. i Eskilstuna kommun Fiskar och Fiske i Eskilstuna kommun Innehållsförteckning Förord... 1 Vad säger lagen?... 2 Allemansrätten... 5 Sportfiskarens etiska regler!... 6 Vatten och vattenvård... 8 Fiskarter i Eskilstuna kommun...

Läs mer

Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län

Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län Bestämmelser vid fiske inom Västernorrlands län (Uppdaterad: 2009-05-28) Vi som jobbar med fiskefrågor på länsstyrelsen kontaktas ofta av olika personer som vill få upplysningar om vilka bestämmelser som

Läs mer

Av Eva Sahlström publicerad i Friluftsliv nr 4, 2004 (med bilder av Patrik Ritzén)

Av Eva Sahlström publicerad i Friluftsliv nr 4, 2004 (med bilder av Patrik Ritzén) Livet på sin spets Att du ska ha isdubbar med dig när du ger dig ut på naturis vet du förstås, men vilka dubbar ska du köpa? Fungerar en enkel klassiker som Hansadubben lika bra som en tre gånger så dyr

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

Elev: SESSION 19. Fisketuren

Elev: SESSION 19. Fisketuren Fisketuren Lyssna efter [l] Det är vindstilla och vattnet är spegelblankt av den neråtgående solen. Jag tar ett till kraftfullt och långsamt årtag. Spetsen på spöet böjs lätt varje gång båten far framåt.

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

RÖDING ÖRING HARR GÄDDA ABBORRE SIK. i Vilhelmina. Fånga ditt livs. Chans på grov. Fantastiskt fiske efter. Flugfiske efter.

RÖDING ÖRING HARR GÄDDA ABBORRE SIK. i Vilhelmina. Fånga ditt livs. Chans på grov. Fantastiskt fiske efter. Flugfiske efter. i Vilhelmina Fånga ditt livs RÖDING Chans på grov ÖRING Fantastiskt fiske efter HARR Flugfiske efter GÄDDA Lättsam jakt på ABBORRE Rockens kläckning ger drömfiske efter SIK FJÄLLOMRÅDET Från stillsam harmoni

Läs mer

SPORTFISKE. 38 Maj 1992. Av RISTO o SEPPÄNEN Teckningar: THOMMY GUSTAVSSON

SPORTFISKE. 38 Maj 1992. Av RISTO o SEPPÄNEN Teckningar: THOMMY GUSTAVSSON Gädda, gös, abborre, insjööring, harr, regnbåge, havsöring och lax. Sammanlagt erbjuds bortåt 15 mil variationsrikt fiske från Hedemora i väster till havet i öster. Vi har tagit pulsen på Nedre Dalälven,

Läs mer