SP RTFISKE I STOCKHOLMS STRÖM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SP RTFISKE I STOCKHOLMS STRÖM"

Transkript

1 SP RTFISKE I STOCKHOLMS STRÖM UPPLEV FISKELYCKAN I STORSTADSMILJÖ

2 Välkommen till det fria handredsk Ett 30-tal fiskarter gör Strömmen till det artrikaste fiskevattnet i stockholmsregionen. Mest omtalat är fisket efter havsöring under höst, vinter och vår och efter lax på sommaren och hösten. Nors, strömming, braxen och abborre finns i stor mängd under lektiden på våren. Blankhavsöring, minimimåttet är 50 cm. En vattendom reglerar den tillåtna avrinningen från Mälaren och periodvis är vattenflödet mycket lågt i Strömmen. En god vattenföring ökar förutsättningarna för ett lyckat fiske efter lax och havsöring. Hela sträckan mellan Stadshuset vid Mälaren och Blockhusudden på Djurgården har ett bra lax- och havsöringfiske. Fisket bedrivs med spinn, spinnfluga, kastdobb eller flöt- och bottenmete med naturligt agn. Ett begränsat flugfiske bedrivs vid norra Strömparterren, Strömsborg och vid Djurgårdsbrunnskanalen, från flytring även runt Skeppsholmen och delar av Djurgården. Trolling på Riddarfjärden ingår i TDA-fiskekortet. Abborre, gös och stor gädda fiskas främst under hösten fram till sommaren. Mete i olika former är de vanligaste metoderna. Varje år fångas 1000-tals laxar och havsöringar i Stockholms ström. Rekordet för lax är 21,8 kg och för havsöring 13,4 kg men större har tappats, något att betänka vid val av fiskeutrustning. Minst fots spö med mm lina rekommenderas.

3 apsfisket i Stockholms strömmar Rapportera din fångst vid invägningen bredvid informationstavlan på Strömparterren eller på FK Strömstararnas hemsida Din rapport ligger till grund för utvärdering och planering av fiskevården. Du får själv tillgång till fångststatistiken på hemsidan där det också finns en utförlig Fiskeguide med tips om fisket, aktuellt vattenflöde och senaste nytt om fisket i Strömmen. Fin havsöring tagen vid Nationalmuséet. Ett allt renare vatten i samverkan med uthållig fiskevård har gett Stockholms ström ett unikt fiske.

4 Fritt fiske i Ström Sportfisket i Strömmen har varit fritt för stockholmarna under mycket lång tid, däremot reglerades det yrkesmässiga fisket med exempelvis lanor på Kronans vatten bland annat av Riksrådet 1436 och i Drottning Kristinas privilegiebrev År 1860 övergick fiskevattnen till Stockholms stad, det fria sportfisket fick fortsätta infördes lagen om det fria handredskapsfisket i Mälaren och skärgården och den gäller därmed även i Strömmen. Håvbåtsfiskare, Håvbåtarna omnämns redan Ända in på 1950-talet fanns det många håvbåtar även runt Djurgården och Riddarfjärden. Under talen fanns det drygt 50 håvbåtar i bruk. Numera finns det fyra stycken varav ett par är av äldre typ. Hur bra lax- och havsöringfisket en gång var vet man inte säkert. Kung Adolf Fredrik skall 1771 ha låtit utplantera lax och havsöring vid Slottet. Kanske fisken började tryta redan då. Enligt skrifter kunde man in på 1800-talet fortfarande fånga lax och havsöring trots att vattenkvalitén blev allt sämre vartefter staden växte.

5 men lite historik En ny epok med lax och havsöring inleddes när reningsverken gjorde vattenkvalitén bättre i början av 1970-talet. I maj 1973 satte Stockholms idrottsförvaltning på försök ut 500 st havsöringssmolt av Åvaåstam. Två år senare återvände dessa till vad dom uppfattade som sitt födelsevatten och gav upphov till en hel del fångster hos förvånade braxenmetare och håvbåtsfiskare. Det lyckade försöket ledde till utsättningar i större skala från 1976 då Vattenfall gick in och stödde utplanteringarna. Sedan 1980 avsätter staden särskilda medel för fiskevården i Strömmen. Varje år utplanteras lax- och havsöringsmolt av Stockholms stad, Vattenfall och fiskeklubben Strömstararna gemensamt. Från 1973 till 2003 har det blivit drygt laxoch havsöringsungar. Vid Åvaån i Tyresö och vid Spjutsund i Haninge fångas varje höst lekfisk som kramas på rom och mjölke. Efter befruktningen läggs rommen in på en av Vattenfalls laxodlingar och uppföds där till öringungar. Efter 1,5-2,5 år utplanteras havsöringsmolten i Strömmen och i restaurerade bäckar. Den naturliga reproduktionen i Strömmen missgynnas, till skillnad mot i bäckarna, av reglerad vattenföring och många naturliga fiender för små öringungar. Utsättningarna är alltså en förutsättning för ett fortsatt bra fiske i Stockholm stad.

6 UPPLEV FISKELYCKAN I STORSTADSMILJÖ Havsöringshanne i lekdräkt, 13,4 kg. FK Strömstararna FISKEVÅRD IDROTTSFÖRVALTNINGEN

7 Lagar och regler Många intressen ska samsas runt Strömmen. Fisket sker mitt i Sveriges hjärta. Kungliga Slottet, Sveriges Riksdag, Rosenbad och Sagerska palatset ligger här. Man måste samsas med folkliv och trafik på kajer och broar och med fågelliv och båttrafik på vattnet. Det är därför extra viktigt att lagar och regler efterföljs. Följande gäller enligt lag: Fritt handredskapsfiske. Trolling, dragrodd och angel ingår inte men ingår i TDA-fiskekortet på Riddarfjärden. Gällande minimimått för fiskens längd är: Lax 60 cm, havsöring 50 cm, gös 40 cm, gädda 40 cm och ål 60 cm. Ryckfiskeförbud, fisken måste vara krokad i munnen. Fisk mindre än minimimåttet samt felkrokad fisk måste genast försiktigt återutsättas i vattnet, oavsett fiskens kondition. Under perioden 1 juli 31 december är allt fiske förbjudet från dammluckorna vid Mälaren till 5 m nedströms Riksbron respektive Stallbron. Det mörkt markerade området på kartan. Båttrafik är förbjuden på mälarsidan mellan Centralbron och dammluckorna. Tag hänsyn till andra och släpp alltid förbi gångtrafikanter och cyklister innan du kastar. Regler för allas trevnad: Fiska inte på lekplatserna under hösten när lax och öring leker. Titta och njut men stör inte leken. Ta inte upp mer fisk än vad du själv har behov av. Byt fiskemetod eller plats om du får smolt på kroken.

8 Uppehåll inte en fiskeplats under längre tid än en timme, cirkulera. Använd miljösänken i stället för blysänken. Inget fiske från båt mellan dammluckorna och Strömbron. Fiska inte vid fågelmatningen under perioden november mars, streckat på kartan. Plocka upp efter dig! Lämna inga linor som kan snara fåglar. Torka upp fiskrens. På kartan kan du se var de strömmande sträckorna finns med ståndplatser för Namn inom citationstecken är inbitna fiskares smeknamn på populära fiskepla

9 Ögonpunktsrom Gulsäcksyngel Fisketillsyn FK Strömstararnas fisketillsynsmän övervakar att lagar och regler efterlevs. Du kan också få bästa fisketipsen och annan information av dem. Även polisen är införstådd om fiskereglerna vid Strömmen. ax och havsöring. Flugfiskare vadar ibland ut vid norra Strömparterren. tser. Vid lektid kan lax- och havsöringleken ses under oktober november.

10 Lax eller havsöring Lax (Salmo salar) och havsöring (Salmo trutta) liknar varandra i många avseenden. Öring uppvisar dock långt fler variationer. Den stationära småväxta bäcköringen är av samma art som den storväxta havsvandrande öringen, havsöringen, som finns i Strömmen. Blanklax 19,4 kg, fångad på bottenmete med nors som agn. Gemensamma karaktärer för lax och havsöring ses inte minst i livscykeln. Vuxna mörkfärgade lekfiskar leker om senhösten i strömmande vattendrag. Hanens underkäke är omformad till en krok till hjälp då han strider för sitt revir. Rommen täcks med grus av honan. Lekfiskarna återvänder till havet efter leken. Under vintern silar vatten igenom grushögen med den gömda rommen. Till våren kläcker romkornet, det 15 mm stora gulsäcksynglet blir snart en stirr, dvs en lax- eller havsöringsunge som lever i sötvatten under 1-3 år. En vår när ungen är mogen för livet i havet och ca 15 cm lång blir den en smolt. Den blir då silverfärgad och präglas till det vattendrag den vandrar

11 ut ifrån. I havet har lax och havsöring samma silverblanka kamouflagefärg och är snarlika i övrigt. Havsöringen jagar strömming, småfisk och smådjur i skärgården medan laxen växer sig stor på strömming och skarpsill till havs runt Gotland och Bornholm. Efter 2-3 år återvänder fiskarna för lek till det vattendrag de vandrade ut från som smolt. De navigerar efter minnen av havsströmmar, magnetism och dofter. Små skillnader: Havsöringen leker något tidigare (oktober - november) och i mindre vattendrag jämfört med laxen. I Stockholms län finns ett 40-tal lekbäckar för havsöring medan laxen endast leker i Strömmen. Närmaste älv med egen laxstam är Dalälven. Havsöringen har fler prickar under sidolinjen, relativt sett mindre fjäll och större mun än laxen. Stjärtfenan är rakare i bakkant hos öring och stjärtspolen är grövre. Lax kan bli betydligt större, runt 35 kg jämfört med cirka 15 kg för öring. En 5 kg stor lax är cirka 4-5 år gammal medan en lika stor havsöring är 5-6 år. Lax Havsöring

12 Mera fiske i och runt Stockholm Sportfiskarnas Sportfiskekort gäller i 45 sjöar, varav flera har kräftfiske. Det finns flera så kallade put-andtake-sjöar, den närmaste är Trekanten i Gröndal. TDA-fiskekortet gäller för trolling, dragrodd och angelfiske på ha skärgårds- och mälarvatten. Även kräftfiske ingår bland annat vid Strömmen. Skärgården erbjuder ett mycket bra och omväxlande sportfiske bland annat efter havsöring. Fiskeguider finns men fiskemöjligheterna är också många inom tunnelbane- och bussavstånd från Strömmen. Kontakta oss om du vill veta mer: Stockholm stad, fiskekonsulenterna /58 Vattenfalls fiskeribiolog, FK Strömstararna Fisketillsyn Srömmen, E-post: fkstrommen@swipnet.se Sportfiskarnas stockholmsdistrikt / 89 Fax: E-post: stockholm@sportfiskarna.se Länsfiskekonsulenten, STÖD FISKEVÅRDEN! Fk Strömstararna är en öppen supporterklubb som arbetar för ett bra fiske i Strömmen, man hjälper fiskare tillrätta, sköter fisketillsynen, ansvarar för fångstrapportering och deltar i smoltutsättningarna tillsammans med Stockholms stad och Vattenfall. Bli medlem, 100 kr/år, pg Stockholms stads Fiskevårdsdekal, 100 kr, pg Inkomna medel går till fiskevård för havsöring och gös i skärgården.

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län

Bestämmelser för FISKE. inom Gotlands län Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län Fiske på Gotland Den som fiskar måste också känna till de bestämmelser som gäller. För att underlätta för dig som fritidsfiskare har vi i denna folder gjort en

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp:

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: Område: FISKAR Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: A. Häftet om fiskar Gör uppgifterna 1-12 med hjälp av häftet om fiskar från boken Runt i Naturen Uppgift 13 är en gemensam uppgift. Du ska sedan kunna

Läs mer

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN

SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN SPORTFISKET OCH FISKETURISMEN Historik En del äldre uppgifter från bildandet av Furusjön, Kiasjön och Badebodaåns gemensamhetsfiske från början av 1940-talet visar att ett visst sportfiske förekom redan

Läs mer

Ka r t o r & An v i s n i n g a r

Ka r t o r & An v i s n i n g a r SPORTFISKEKORTETS Ka r t o r & An v i s n i n g a r 2010 Sportfiskarna Stockholm Innehållsförteckning Kräftfisket 3 T.D.A. Kortet 3 Allmänna bestämmelser 4 Put-&-Take fiske 5 Att tänka på 31 Sjöar i Sportfiskekortet

Läs mer

Fiska i Hallsbergs kommun

Fiska i Hallsbergs kommun Fiska i Hallsbergs kommun www.hallsberg.se 0582-68 53 36 1 2 3 4 6 14 11 10 5 7 12 13 9 8 15 16 1 2 3 4 5 6 7 8 Fiskesjöar Gallabergssjön Bäcksjön Tripphultssjön Tisaren Sottern Molången Sättrasjön Avern

Läs mer

Fiske i Dellenbygden - en upplevelse!

Fiske i Dellenbygden - en upplevelse! Fiske i Dellenbygden - en upplevelse! Dellenbygdens Fiskevårdsområde ligger i norra Hälsingland. Här finner du en stor variation inom såväl sport- som fritidsfisket. Vi arbetar aktivt för ett hållbart

Läs mer

Markus Lundgren. med underlag från

Markus Lundgren. med underlag från Havsöring i Sverige förvaltning och beståndsövervakning Markus Lundgren med underlag från Havsöring leker i många små vattendrag.... och är en karaktärsart viktig för övrig biologisk mångfald! 2017-03-28

Läs mer

Fiske i. Sverige. Finansierat av Naturvårdsverket

Fiske i. Sverige. Finansierat av Naturvårdsverket Fiske i Sverige Finansierat av Naturvårdsverket Fiske i Sverige Fiske är en rolig och spännande fritidssysselsättning som du kan ägna dig åt året om. När du vistas i naturen i Sverige har du många rättigheter

Läs mer

Fisketips. Sommar och vinter i Bodens kommun

Fisketips. Sommar och vinter i Bodens kommun Fisketips Sommar och vinter i Bodens kommun Fiskeetiska normer I dag har det blivit allt vanligare att vi släpper tillbaka de fi skar som vi inte behöver till snar spis. En god regel är därför att aldrig

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Fiske i Dellenbygden - en upplevelse!

Fiske i Dellenbygden - en upplevelse! Fiske i Dellenbygden - en upplevelse! Dellenbygdens Fiskevårdsområde ligger i norra Hälsingland. Här finner du en stor variation inom såväl sport- som fritidsfisket. Vi arbetar aktivt för ett hållbart

Läs mer

Sydost. Nordväst Nordost. Sydväst. Fiskekort Arvidsjaur-Älvsbyn, översiktskarta

Sydost. Nordväst Nordost. Sydväst. Fiskekort Arvidsjaur-Älvsbyn, översiktskarta översiktskarta Det vidsträckta skogslandskapet i området erbjuder varierat fiske och härliga vildmarksupplevelser. Här finns både strömmande vatten med harr, öring och tidvis lax samt skogstjärnar med

Läs mer

15 regler matchar din sökning

15 regler matchar din sökning (search.html) 15 regler matchar din sökning Använda filter: Spö/Handredskap Nät Skaldjur Övrigt Webbplatsen är ett försök att underlätta för fritidsfiskare att tillgodogöra sig gällande regler, observera

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Fiske i Ronnebyån. Priser

Fiske i Ronnebyån. Priser Sportfiske 2017 Fiske i Ronnebyån Havsörings- och regnbågefiske i Ronnebyån är välkänt och lockar fiskeentusiaster från när och fjärran varje år. För allas trivsel, var vänlig respektera följande grundregler:

Läs mer

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006

Bestämmelser för FISKE inom Gotlands län ------------------------- FRÅN OCH MED 1 JANUARI 2006 Länsstyrelsen på Gotland har uppdrag av regeringen att arbeta för att det på ett långsiktigt och hållbart sätt genomförs en ansvarsfull hushållning av fiskresurserna så att de ger en god och långsiktig

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat två vattendrag. De inventerade vattendragen är Lahällabäcken som mynnar i Lökebergskile samt Tjuvkilsbäcken.

Läs mer

Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD

Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD ,QOHGQLQJ Havsöringen tillhör familjen laxfiskar, 6DOPRQLGDH. Det är en kraftigt byggd fisk

Läs mer

Stöd till fiskevården

Stöd till fiskevården Stöd till fiskevården NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS 22-23 november 2017 Ingemar Abrahamsson Stöd till fiskevården Stöd till åtgärder för fisket och fiskevården Fiskevårdsbidraget Bidrag till biologisk

Läs mer

Öring. Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm Von Wright. Vänern och Vättern Yrkes- och fritidsfiske

Öring. Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm Von Wright. Vänern och Vättern Yrkes- och fritidsfiske Öring Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm Von Wright UTBREDNINGSOMRÅDE Öring finns över hela landet, från kusten till fjället, och uppträder i kustvatten från Haparanda till Strömstad. LEK Öring leker i många

Läs mer

Regler för sportfiske 2013

Regler för sportfiske 2013 Regler för sportfiske 2013 Gunnarvattnets fvo, Valsjöns fvo & Rörvattnet-Skogsjö fvo i samarbete med Ta chansen att vinna 3 000 kr - skicka in din bästa fiske- eller naturbild tagen i området Läs mer på

Läs mer

!"#$%&'($)'*$*+,-./.0$ 123.$45"2("2$6)57.8$ 9:..&2$;"20,:.#$)'*$ <,/5"2$=&2,>1$$

!#$%&'($)'*$*+,-./.0$ 123.$452(2$6)57.8$ 9:..&2$;20,:.#$)'*$ <,/52$=&2,>1$$ Under 2014 knöt vi ihop säcken för många större projekt som finansierat med hjälp av EU:s fiskerifond. Vi kunde inviga den nya faunapassagen vid Ulriksdal. Det tog 10 år att genomföras hela projektet.

Läs mer

Redovisning av delprojekt: Trolling

Redovisning av delprojekt: Trolling ALLMÄNT Redovisning av delprojekt: Trolling Trollingfiske Trollingfiske handlar om att dra beten efter en båt på olika djup och med varierande hastighet. Trolling handlar om att hitta fisk. Presentera

Läs mer

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO)

Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Upplåtelse och regler för fiske inom Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområde (FVO) Beslut om att anta föreliggande dokument har fattats på Munksjön-Rocksjöns FVO årsstämma 2014-05-05. De ändrade reglerna gäller

Läs mer

Fiskeregler för Rämshyttans fiskevårdsområde

Fiskeregler för Rämshyttans fiskevårdsområde Fiskeregler för fiskevårdsområde Fastställda vid föreningens ordinarie årsstämma år 2010. I tillämpliga delar gäller Fiskelagstiftningen. Reviderade vid föreningens ordinarie årsstämma 2011, 2012, 2013,

Läs mer

Sammanställning fångstdata Vänern 2018

Sammanställning fångstdata Vänern 2018 Sammanställning fångstdata Vänern 218 Här är en sammanställning för de fångster som rapporterats inom Sportfiskarnas fångstdataprojekt i Vänern under 218. Vi har fått in 2687 rapporter 218. De har kommit

Läs mer

STRATEGI FÖR UTVECKLING AV SPORTFISKET I MOTALA STRÖM

STRATEGI FÖR UTVECKLING AV SPORTFISKET I MOTALA STRÖM STRATEGI FÖR UTVECKLING AV SPORTFISKET I MOTALA STRÖM Referensgruppen för strömmenfisket SAMMANFATTNING Kommunstyrelsen beslutade 2000-01-10 att Kultur- och fritidsnämnden skulle tillsätta en referensgrupp

Läs mer

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN

FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN Pm FISKETURISTISK UTVECKLINGSPLAN 2005-06-08 Mats Andersson Bakgrund Eriksbergs säteri som förvaltas av Skogssällskapet utgör en unik anläggning ur många aspekter. Ett stort hägnat område med varierande

Läs mer

Yttrande över Förslag till ändring av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) avseende fiske efter lax och öring i Skagerak och Kattegatt.

Yttrande över Förslag till ändring av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) avseende fiske efter lax och öring i Skagerak och Kattegatt. 2014-02-06 sid 1 (5) Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 Göteborg Yttrande över Förslag till ändring av Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36) avseende fiske efter lax och öring i Skagerak

Läs mer

Fiske i Ronnebyån. Priser

Fiske i Ronnebyån. Priser Sportfiske 2019 Fiske i Ronnebyån Havsörings- och regnbågefiske i Ronnebyån är välkänt och lockar fiskeentusiaster från när och fjärran varje år. För allas trivsel, var vänlig respektera följande grundregler:

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:14

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:14 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:14 Ja nu är årets fiske i gång i Suseån- Premiären var riktigt spännande då det visade sig att vi hade mycket av regnbågar i Suseån rymliga från Danmark. Det fångades

Läs mer

Låga fiskekortspriser

Låga fiskekortspriser Låga fiskekortspriser En utmärkt strategi att sänka värdet på våra enskilda fiskevatten Absolut något för dig som vill att förespråkare för införade av en statlig allmän fiskevårdsavgift eller ett nationellt

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Kursledare: Carl-Johan Månsson. FISKET SOM RESURS utveckling som gynnar alla!

Kursledare: Carl-Johan Månsson. FISKET SOM RESURS utveckling som gynnar alla! Kursledare: Carl-Johan Månsson FISKET SOM RESURS utveckling som gynnar alla! Planering för kurs Fiskeentreprenörer Idag: Bakgrund, förvaltning, vattenekologi och vattenresurser. Fiskemetoder och fiskeregler.

Läs mer

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering 2009-12-14 sid 1 (5) Härryda kommun Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering Två fiskare i Mölndalsån Sportfiskarna Per-Erik Jacobsen Fiskevårdskonsulent Sjölyckan 6 416 55 Göteborg

Läs mer

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten

Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Förvaltningsplaner för abborre och gädda i Österbotten Projekttid 1.7.2015-31.12.2019 Fångster (kg) BAKGRUND kommersiellt fiske Tyngdpunktsskifte i det österbottniska kustnära fisket 800000 700000 600000

Läs mer

Gemensamt fiskekort. Storuman

Gemensamt fiskekort. Storuman Gemensamt fiskekort Storuman Bakgrund O Började med ett medborgarförslag 2008 om att bättre utnyttja Uman som resurs. O 2009 togs en enkät fram med en intresseförfrågan och kontakter togs först med de

Läs mer

Fiske i 2014/15. Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån

Fiske i 2014/15. Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån Fiske i 2014/15 Östersjön Boarumegöl Emån Försjön Hummeln Hägern Hällesjöarna Kvillen Marströmmen Mösjön Sjöhorvan Skiren Virån Sportfiske i Oskarshamn Oskarshamns kommun är omgärdat av spännande fiskevatten.

Läs mer

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Massor med oro och frågor om fisken i Dalälven Oroande minskning av öring, harr, sik! Lax, harr, öring: Vad kan vi göra för att få det bättre för våra laxfiskar?

Läs mer

Fiskeinformation. Dekallotteriet 2012. Tack för ditt stöd till Fiskevården! Till dig som köpt Fiskevårdsdekalen och TDA-fiskekortet 2012

Fiskeinformation. Dekallotteriet 2012. Tack för ditt stöd till Fiskevården! Till dig som köpt Fiskevårdsdekalen och TDA-fiskekortet 2012 Fiskeinformation Till dig som köpt Fiskevårdsdekalen och TDA-fiskekortet 2012 Tack för ditt stöd till Fiskevården! Kan öringfisket vara på väg tillbaka? Vi hoppas innerligt det årets öringfisketävlingar

Läs mer

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Sommaren 2010. En medlemstidning från Svenska Gäddklubben. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda. Sommaren 2010 En medlemstidning från Svenska Gäddklubben Nicka filosoferar Det är hugget som lockar, så att ryggmärgen vibrerar. Nytt forskningsprojekt Catch and release och korttidsbeteende på gädda.

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Kåge.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Kåge. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Kåge. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge.

Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge. 1 (7) Länsfiskekonsulent Lars Lundahl lars.lundahl@lansstyrelsen.se Fiskarter som utgör grund för fisketurism i Blekinge. Redovisning av uppdrag 30 i Länsstyrelsernas regleringsbrev för år 2008. 1. SAMMANFATTNING..

Läs mer

Gotlands fiske.

Gotlands fiske. Gotlands fiske 33 fiskelicenser (fiskefartyg) 27 fiskelicensinnehavare, dvs. 6 st har två båtar Medelålder 56,2 år 1 personlig licens (för fiske i Mälaren) 4 fartyg över 15 m 3 trål, 1 garn 2 fartyg mellan

Läs mer

Information. Information. och försäljningsställen för Älvkarleby Sportfiske. och försäljningsställen för Älvkarleby Sportfiske

Information. Information. och försäljningsställen för Älvkarleby Sportfiske. och försäljningsställen för Älvkarleby Sportfiske Information Information försäljningsställen för Älvkarleby Sportfiske försäljningsställen för Älvkarleby Sportfiske www.alvkarlebysportfiske.nu Fiskekontoret www.alvkarlebysportfiske.nu Bra att veta Området

Läs mer

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån Undersökt område Arkivarbete Kartunderlag, äldre som nyare Sammanställning av elfiskedata och biotopkartering Underlag för fiskförekomst och produktionsberäkning

Läs mer

Fiskeregler i Vänern. Allmänt vatten Allt vatten som inte är enskilt.

Fiskeregler i Vänern. Allmänt vatten Allt vatten som inte är enskilt. Fiskeregler i Vänern November 2012 Vi hoppas att din fisketur på Vänern blir trevlig och spännande. I sam band med ditt besök på Vänern finns det ett antal regler som måste följas. Syftet med reglerna

Läs mer

Sportfiskarna region Värmland

Sportfiskarna region Värmland Sportfiskarna Sportfiskarna region Värmland Regionkontor, 5 anställda Camping och fiskecenter Sportfiskarna region Värmland Förvalta och upplåta fiskevatten Sportfiskarna region Värmland Fiske för barn

Läs mer

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se

Sportfiske. Catch and Release. www.blekingearkipelag.se Sportfiske Catch and Release www.blekingearkipelag.se BLEKINGE Olofström Karlshamn Ronneby Sölvesborg Karlskrona Att återutsätta en fisk, även kallat Catch and Release (C&R), är en metod med syfte att

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Skellefteå. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare

Läs mer

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker

FISKVANDRINGSSPELET. Text och idé: Renate Foks, Ola Sennefjord Jonsson Grafisk Formgivning: Karin Holmåker FISKVANDRINGSSPELET Detta spel har utvecklats som en del av projektet Vattendetektiver. Spelet kan spelas på många olika sätt och med olika målgrupper. Spelet syftar på at öka kunskap kring biologin i

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Burträsk.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Burträsk. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Burträsk. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2014 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2016

Faktablad om provfisket i Lumparn 2016 Faktablad om provfisket i Lumparn 2016 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015

Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Faktablad om provfisket i Lumparn 2015 Bakgrund Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern

Förvaltningsplan fisk och fiske Vättern Fisketillsyn Lagstiftningen är en viktig komponent i förvaltningen av fisk och fiske i Vättern som ett instrument för att reglera fisket. För att kontrollera regelefterlevnaden och verka för ett långsiktigt

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen

Läs mer

Kräftfiske TDA 4

Kräftfiske TDA 4 Kräftfiske 2019 - TDA 4 Namn: Period i Mälaren 17/8 8/9 Bonuskväll i någon av 16 andra sjöar den 24 augusti Pris: 250 kr Välkommen till kräftfisket i Stockholm. Kräftfisket i Mälaren fick ett visst uppsving

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2017 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Restaurering av Fiskvandringsleder i Malax

Restaurering av Fiskvandringsleder i Malax Restaurering av fiskvandringsleder i Malax 1 Restaurering av Fiskvandringsleder i Malax Malax Fiskargille r.f. har ansökt och erhållit finansiering för ett ERUF-finansierat projekt 2007-2013 via Södra

Läs mer

Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad

Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad iarienummer för ursprunglig ansökan: nr : 465-2786/2005 Projektets nummer och namn: B77 Fiskväg och biotopvård i Bällstaån atum

Läs mer

Fiskevård i Vegeån Ekeby Sportfiskeklubb

Fiskevård i Vegeån Ekeby Sportfiskeklubb Fiskevård i Vegeån Ekeby Sportfiskeklubb Innehåll 1 Öringen 2 Vegeåns status 3 Vad klubben kan göra Fiskevård i Vegeån Mikael Pertmann maj 2012 sid 2 av 18 Finns bara en sort av öring, nämligen öring.

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

FISKE. guide. Stockholms län

FISKE. guide. Stockholms län FISKE guide Stockholms län 1 Innehåll Att tänka på... 4 Vad säger lagen?... 5 Var får Du fiska?... 6 Fisketillsyn... 8 Utmärkning av redskap... 8 Minimimått och fredningstider... 10 Fredningsområden med

Läs mer

Förvaltning av fisk i Dalälven. Karl Gullberg Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Förvaltning av fisk i Dalälven. Karl Gullberg Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Gävleborgs län Förvaltning av fisk i Dalälven Karl Gullberg Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Gävleborgs län Hur förvaltas lax och öring idag? Lax: Internationell förvaltning, EU:s GFP - TAC för Östersjön m m Öring:

Läs mer

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016

Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Faktablad om provfisket vid Kumlinge 2016 Bakgrund Provfisket inleddes år 2003 med Nordic-nät. Utförs årligen i augusti. 45 stationer undersöks, indelade i olika djupintervall, se karta. Fisket görs på

Läs mer

Lax (och öring) i Klarälven kan vi få livskraftiga vilda bestånd?

Lax (och öring) i Klarälven kan vi få livskraftiga vilda bestånd? Lax (och öring) i Klarälven kan vi få livskraftiga vilda bestånd? Eva Bergman Kau, Avdelningen för biologi NRRV (NaturResurs Rinnande Vatten) Europeiska unionen Europeiska regional utvecklingsfond Vilka

Läs mer

Storröding i Vättern

Storröding i Vättern Storröding i Vättern Sydsvensk storröding I Vättern lever Sveriges största bestånd av sydsvensk storröding (Salvelinus umbla). Storrödingen isolerades i Vättern när inlandsisen smälte bort. Man kallar

Läs mer

Sportfiske är stort vid Stockholms ström

Sportfiske är stort vid Stockholms ström Journalistiskt C-projekt Hilda Hultén, JNA år 3 Södertörns högskola april 2006 Ca 27 000 tecken Sportfiske är stort vid Stockholms ström För den som vill fiska i Strömmen är det bara att ta sitt fiskespö

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

1. Vilka tider på året passar dig för att utöva sportfiske? Jan feb mar apr x maj jun jul xxxx aug xx sep okt nov dec

1. Vilka tider på året passar dig för att utöva sportfiske? Jan feb mar apr x maj jun jul xxxx aug xx sep okt nov dec Av elva möjliga grupper har sju svarat på vår enkät det tackar vi för. Här nedan följer en sammanställning av frågor och svar. Oftast är svaren bara markerade med ett kryss (X) så fyra kryss vid ett svar

Läs mer

Vad väntar du på? Det är bara att ge sig ut och pröva fiskelyckan! Broschyren är framtagen i samarbete med Upplev Norrköping.

Vad väntar du på? Det är bara att ge sig ut och pröva fiskelyckan! Broschyren är framtagen i samarbete med Upplev Norrköping. Fiska i Norrköping Att fiska är kul! I Norrköping finns ett brett utbud av fiskemöjligheter - både för stora och små, nybörjare och proffs! Här har vi Bråviken, Arkösunds skärgård, ett antal insjöar och

Läs mer

Förekommer rikligt i vissa vatten och finns i

Förekommer rikligt i vissa vatten och finns i Välkommen att fiska i destination Funäsdalen Här finns hundratals upplåtna vatten i ett område med en mängd sjöar, tjärnar och åar. Vi är ett spännande gränsområde där skog möter fjäll, vilket innebär

Läs mer

Öring. Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm von Wright. Vänern och Vättern Yrkes- och fritidsfiske

Öring. Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm von Wright. Vänern och Vättern Yrkes- och fritidsfiske Öring Öring Salmo trutta Bild: Wilhelm von Wright UTBREDNINGSOMRÅDE Öring finns över hela landet, från kusten till fjället, och uppträder i kustvatten från Haparanda till Strömstad. LEK Öring leker i många

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Bureå. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Fritidsfisket i Vättern 2015

Fritidsfisket i Vättern 2015 Fritidsfisket i Vättern 215 Resultat från enkätundersökning och fältobservationer Rapport 13 från Vätternvårdsförbundet Fritidsfisket i Vättern 215 Rapport 13 Referens Linderfalk. R, Halldén. A och Berndt.

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten

Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Myndigheternas roll i förvaltningen av enskilda fiskevatten Nationell Fiskevattenägarekonferens 22-23 november 2017 Per-Erik Larson, Länsstyrelsen Östergötland Håkan Carlstrand, Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

18-20 mars 2016 på Stockholmsmässan

18-20 mars 2016 på Stockholmsmässan Fotograf: Philip Truong - Stinger Productions 18-20 mars 2016 på Stockholmsmässan Samarbetspartners fa S P O R T F I S K E A K A D E M I N I F O R S H A G A SeFF SVERIGES FISKETURISMFÖRETAGARE www.facebook.com/sportfiskemassan

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

Fiskvandring i Smedjeån

Fiskvandring i Smedjeån 1 Fiskvandring i Smedjeån Lagan vid förra sekelskiftet Foton från Gamla Laholms årsbok 2010 2 Utbyggnad av vattenkraft Laholms kraftverk 1932 Fiskvandring i Smedjeån Majenfors 1907 Bassalt 1010 Knäred

Läs mer

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista REMISS Sida 1(9) Datum Beteckning Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36)

Läs mer

Faktablad om provfisket. i Lumparn Bakgrund. Provfiskeverksamhet inleddes år 1999:

Faktablad om provfisket. i Lumparn Bakgrund. Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: Faktablad om provfisket Bakgrund i Lumparn 2017 Provfiskeverksamhet inleddes år 1999: 1999 2010; nät serier ( ) 2010 -> Nordic-nät tas i bruk och används tillsvidare ( ). Tre stationer i nordost utgick

Läs mer

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske.

Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Gilla fiske. Grundkurs för dig som vill ha kul utomhus. Fiskeguide och lokala fisketips i Byske. Vad är grejen med fiske egentligen? Det finns inget generellt svar och förmodligen har alla fiskare olika

Läs mer

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF FISKEVÅRDEN Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF Historik Fiskevården i Kiasjöns m.fl. sjöars FVO (tidigare Furusjöns, Kiasjöns och Badebodaåns gemensamhetsfiske fram till 1967) har historiskt

Läs mer

Fiskeinfo 2006. Till dig som köpt fiskevårdsdekalen

Fiskeinfo 2006. Till dig som köpt fiskevårdsdekalen Fiskeinfo 2006 Till dig som köpt fiskevårdsdekalen Tack för ditt stöd till Fiskevården! För andra året i rad har vi haft bra vattenföring i våra bäckar och åar. Det har också varit rekordbra uppgång med

Läs mer

ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk

ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk ÅLDERS BESTÄMNING - av fisk Åldersbestämning av fisk Fiskar är växelvarma djur och de växer i längd under hela sitt liv. Tillväxten följer årstidsväxlingarna. Under sommaren är tillväxten snabb och det

Läs mer

Lite förvaltningsnostalgi Anno 1998

Lite förvaltningsnostalgi Anno 1998 Lite förvaltningsnostalgi Anno 1998 Sveriges Fiskevattenägareförbunds nationella konferens Norrköping 22-23 november 2017 Nuvarande situation Inget nytt under solen Handredskapsfisket är fritt och gratis.

Läs mer

Projekt Slussen Yrkes- och fritidsfisket - Konsekvensbedömning ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen

Projekt Slussen Yrkes- och fritidsfisket - Konsekvensbedömning ny reglering av Mälaren och ombyggnad av Slussen Underlag till miljökonsekvensbeskrivning 2011-12-21 Uppdragsnummer: 220784 Johan Ekvall 2 (28) 1 Bakgrund och syfte... 5 2 Avgränsning och begreppsförklaringar... 5 3 Ny reglering och ökad tappning...

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

SPORTFISKE. 38 Maj 1992. Av RISTO o SEPPÄNEN Teckningar: THOMMY GUSTAVSSON

SPORTFISKE. 38 Maj 1992. Av RISTO o SEPPÄNEN Teckningar: THOMMY GUSTAVSSON Gädda, gös, abborre, insjööring, harr, regnbåge, havsöring och lax. Sammanlagt erbjuds bortåt 15 mil variationsrikt fiske från Hedemora i väster till havet i öster. Vi har tagit pulsen på Nedre Dalälven,

Läs mer

Vattenkraft och ål. Johan Tielman, Elforskdagen 2010-10-28

Vattenkraft och ål. Johan Tielman, Elforskdagen 2010-10-28 Vattenkraft och ål Johan Tielman, Elforskdagen 2010-10-28 E.ON:s kraftverk i Sverige 76 kraftverk 8 000 GWh 1 700 MW Norra Sverige 37 kraftverk 7 500 GWh 1 580 MW Bergslagen 8 kraftverk 50 GWh 12 MW Södra

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Nätprovfiske 2015. Löddeån- Kävlingeån. Sid 1 (12) Nätprovfiske 2015 Löddeån- Kävlingeån Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 3 3.1 Lokaler 3 3.2 Fångst 4 3.3 Jämförelse med tidigare fisken 7 3.4 Fiskarter 9 4 Referenser 12 Sid 2 (12)

Läs mer