INTERVJU MED PETER GERMER, näringslivschef Timrå kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTERVJU MED PETER GERMER, näringslivschef Timrå kommun"

Transkript

1 INTERVJU MED PETER GERMER, näringslivschef Timrå kommun Peter Germer har det berömda Y-et i miniversion på kontoret Först beskriver Peter Timrå som näringslivskommun: -Flaggskeppsföretag är till exempel Permobil, Norrlands hall och kapell (NHK Arena!) och naturligtvis SCA med den historiska Östrands-miljardinvesteringen, (7,8 miljarder) - den största industriinvesteringen sedan andra världskriget. SCA duktiga på att hitta lokala underleverantörer, att skapa en vitamininjektion och företagsanda i hela kommunen. Många känner nu är det läge att köra!, även om de inte gynnas av just Östrands-investeringen. Näringslivsklimatet i kommunen var all time high i maj i enkätundersökningen, rankingen presenteras i höst. Arbetslösheten i Timrå lägst i länet och lägre än rikssnittet. Vi har cirka 1250 aktiva företag. Kommunen har ett oslagbart läge med E4, hamnar, flyg, järnväg så nära. Det handlar om logistik! En gammal bruksort som klarat övergången till ett modernt, globaliserat industrisamhälle. Nära Sundvall med service, universitet, stort arbetsmarknadsområde, shopping. Birsta i närheten, bra shopping. Massor av anledningar finns att välja Timrå!

2 Vad är en talang, hur definierar du det? Någon som har lyckats förvalta en förmåga. Hur utvecklas talanger? Det handlar om rätt miljö. Att få utrymme/verktyg att utvecklas. Men att hitta sätt att identifiera talanger är svårt. Hur tar vi vara på talanger? Det varierar väldigt. Företag kan ofta vara duktiga söker hos andra arbetsgivare, använder sociala medier, headhuntar. Men det behövs mer kunskap hos näringslivsfolk (och det offentliga) hur man gör. Kan vi skapa talanger? Nej, det tror jag inte, men däremot kan man skapa miljöer för dem. Miljöer som gör det enklare att identifiera talangerna och ge dem möjlighet att utvecklas inom sitt område. Dels handlar det om att se till att de får redskap, utbyta erfarenheter, få rätt utbildningsinsatser de kanske inte alltid har all den formella kompetens som krävs. Dels handlar det om att jobba hårt för att få individen att trivas, ge möjlighet att träffa andra kreativa, talangfulla människor. Inom designområdet på Miun har man t ex skapat en mycket bra miljö. Det handlar om att få jobba ihop praktiskt, umgås, hitta lösningar. Umeå och Stanford två andra exempel där man tänker så här. Vem eller vilka i länet äger talangfrågan? Bron innovation, Miun. Åkroken inkubator. Det gäller att samarbeta för att identifiera, utveckla och göra talanger anställningsbara. Regionala inkubatorer tror jag på, exempel: som affärsrådgivaren jobbar här i Timrå träffar många och sorterar ut blivande inkubatorsverksamheter. Alla kommuner i länet borde ta ett gemensamt grepp och känna att man tillsammans tar ansvar för och äger talangfrågan. Det är inte alltid så att begåvningar vill gå in i befintliga företag, de kanske inte heller har lätt för att ta kontakt. Tror att bristande skolning ligger dem i fatet, trots goda idéer och god kunskap. Det handlar för oss som jobbar med näringslivsfrågor i kommunerna om att vi måste sänka trösklarna för att ta kontakt, vi måste bli mycket mer välkomnande, öppna, smidiga. Affärsrådgivaren från inkubatorn har sänkt tröskeln för Timråföretagen så är det. Vi skapar en stämning här där det bara är att trilla in, cafékänsla, ingen reception, man är välkommen att sätta sig en stund. Hur identifieras talanger bäst? Genom lyhördhet och medveten attityd. Redan i skolåldern kan talang skönjas, det finns många exempel på storstjärnor som haft det tufft i skolan. Trots att de uppvisat stor kreativitet, brinnande intresse för vissa saker har de inte bemötts rätt eller uppfattats som begåvade. Lärare/mentorer behöver förstå detta. Vad attraherar talanger, förutom pengar, tror du?

3 Frihet att lägga upp arbetet på det sätt som passar ens personlighet, möjlighet till erfarenhetsutbyte och utbildning. Viktigare än pengar! Vilken är den främsta utmaningen för rekrytering av talanger? Att identifiera och fånga upp dem innan de försvinner! Vilka faktorer finns för en lyckad rekrytering? Att börja arbeta med rekrytering i rätt kanaler vara klar över vem det är man söker och i vilka kanaler hen kan nås. Det handlar om att vara generös med tid, inte ha bråttom, utforska möjligheten att hitta rätt person/personer. När man hittat rätt vara ödmjuk och skapa förutsättningar för personen att trivas och skapa. Ser du några trender, branscher som är på uppgång i Västernorrlands län? Det har hänt mycket i Sundsvall på IT-sidan, inte bara utvecklingsarbete utan också it-stöd som för SPV, de stora försäkringsbolagen och bankerna. Inom traditionell skogsnäring ser jag att det händer mycket på energisidan, nya drivmedel utvecklas, fokus på energieffektivitet. Cirka 200 stora datacenter behövs i Europa de närmaste åren och förutsättningarna finns i vårt län. Vi har närhet till universitetet där man kan utbilda och rekrytera personal, vi har rent vatten, kylning, kommunikation, logistik, klimat. Vi är några kommuner (Sundsvall, Timrå, Sollefteå, Kramfors, Härnösand, Örnsköldsvik) som jobbar gemensamt i nätverket Big Green Data. Det handlar om hur man ska resonera, vi träffar företrädare från datacenter, lär vilka förutsättningar som behövs för att få datacenteretableringar. Tänk bara vad Facebooketableringen betydde för Luleå, det är en viktig framtidsfråga. Vi kom i vårt arbete bland annat fram till att vi liksom många andra län skulle behöva en IPA investment promotion agency som t ex Investera i Norrbotten. Det blev vårt nästa uppdrag att skapa en IPA få kvalificerat folk som på heltid jobbar med att proaktivt få till etableringar av datacenter för det klarar ej kommunerna själva. Det handlar om ett treårigt projekt, Grow Green. De fokusområden vi valt att jobba med är Skog, Clean Tech, Besöksnäring och ICT (där Datacenter ingår.) Vilka är de viktigaste utvecklingsmiljöerna i länet? Skogsnäringen med stor kunskap och utvecklingspotential som energi. IT, starkt område. Besöksnäringen underutvecklad men viktig utvecklingsmiljö, svårt med brist på entreprenörer, det behövs mer folk. Hållbar utveckling Clean-Tech ett annat viktigt område. Vilka västernorrländska utvecklingsmiljöer tycker du har störst attraktionskraft? Skog och IT. Hur kan man se att dessa miljöer lockar talanger?

4 Jag har bl a träffat SCA:s forskningsavdelning, oerhört kvalificerade och duktiga människor har sökt sig dit. På Permobil är man i ständig utveckling och lyckas locka talanger. Det finns mycket för de mindre företagen att lära av hur dessa stora, internationella och proffsiga företag tänker kring global kunskap, utveckling och etnicitet. Hur marknadsförs dessa miljöer idag? Globalt. De tänker större! Det ger talanger en skjuts att vilja ta chansen att jobba i en miljö som ger internationella erfarenheter. Jag tror att företagens arbetssätt och utbyte med sina internationella utposter är oerhört stimulerande för talanger. Är de nationellt och/eller internationellt erkända/kända? Japp, inget snack om den saken! Någonting som inte finns men borde finnas? Återigen, en bättre besöksnäring. Det finns tyvärr en gammal föreställning i detta län att turism är väl inget riktigt jobb. Så är det inte alls i t ex Sörmland, där jag arbetat med näringslivsfrågor. Det finns också stora utmaningar inte minst politiskt inom området sjukvård/omsorg där man måste hitta nya lösningar. Anpassa lösningar för olika målgrupper, samtidigt som regelverket fungerar bra och håller undan lycksökare. Exempelvis visar det sig att äldre tenderar gå tillbaka till sitt gamla modersmål då behövs givetvis personal med rätt språkkunskaper! Jag tror vård och omsorgssektorn har möjlighet att skapa många nya intressanta företag. Vad har regionen för attraktionskraft? Jaadu. Vi lider brist på identitet här! Titta på grannlänet Jämtland med sin självklara och tydliga identitet. Men här vi är dåliga på samverkan. Läns- eller regionidentiteten verkar svår att få till, det finns ingen homogenitet. Men jag vill att man vid kusten ska kunna lyfta inlandet eller att en stadskommun ska kunna lyfta en landsbygdskommun att vi känner stolthet och samhörighet i HELA länet! Det kommer att gynna företagsetableringar, besöksnäring. Generositet och hjälpsamhet. Det som kommer länet till del är bra för oss alla, även om det sker i grannkommunen. Det är positivt med de regionala inkubatorerna i alla fall. Men man måste verkligen sluta se bara sin egen lilla värld och se helheten i det här länet! Jag tror vi kan bli rejält attraktiva om vi lyfter fram oss som INDUSTRIREGIONEN i Sverige där företagande/infrastruktur/stora jättar OCH kreativt småföretagande finns. Visa på våra enormt goda förutsättningar, vårt geografiska läge, vår livskvalitet och möjlighet att skapa förutsättningar för livslång karriärutveckling. DET kommer att skapa attraktion! Vad skulle det kunna betyda att kunna hitta talanger bland utrikes födda? Jättemycket! Ökad internationalisering är nödvändigt, att titta utåt, satsa mer på export även för mindre företag. Öka kontaktytan för mindre företag, se de nyanlända som en viktig resurs skapa språngbrädor direkt in i olika branscher. Anställ talangscouter på varje arbetsförmedling!

5 Tycker du att Västernorrlands län ska satsa långsiktigt och strategiskt på talangförsörjning? Hur konkret ska det gå till, vilka aktörer bör ta huvudansvaret, hur ska arbetet planeras och finansieras? Ja, jätteviktigt. Kommunerna måste träffas och ta fram förslag. Vilken organisation och finansiering som ska till kommer att lösa sig, det finns kanske redan en näringslivsorganisation exempelvis som kan börja. Huvudsaken att offentliga aktörer skapar ekonomiska förutsättningar och ger UPPDRAGET att börja arbeta med talangförsörjning. Hur ser du på branschvis samarbeten? Positivt. Inom vissa områden kan det funka jättebra, inom andra är det bättre med branschöverskridande samarbeten för att slippa konkurrenssituationen. Satsningar på t ex utbildning och rekrytering kan definitivt fungera bättre om man gör det gemensamt. Det når fler till lägre kostnad, helt enkelt. Vad vill du hälsa västernorrländska beslutsfattare/makthavare? Vad bör de satsa på för att få fart på talangförsörjningen i länet? -Sätt igång! Text och foto Ann-Louise Rönestål Ek

Genom stimulans, annars tappar man motivationen. Det är som i träning, man måste uppmuntras genom träning med likasinnade.

Genom stimulans, annars tappar man motivationen. Det är som i träning, man måste uppmuntras genom träning med likasinnade. INTERVJU MED JOHAN WIKSTRÖM, kommunikationsbyrån Genomtänkt (årets studentföretagare 2016) Vad är en talang, hur definierar du det? Kvalitéer och en förmåga att använda dessa. Talangen är kanske inte alltid

Läs mer

INTERVJU MED OMAR BARSOM, vd Active Life Assistans, Sundsvall

INTERVJU MED OMAR BARSOM, vd Active Life Assistans, Sundsvall INTERVJU MED OMAR BARSOM, vd Active Life Assistans, Sundsvall Omar Barsom på sitt kontor Vad är en talang, hur definierar du det? En utvecklare med nya idéer och inspiration. En inspiratör! Hur utvecklas

Läs mer

INTERVJU MED PETER ERIKSSON, RESTAURANG LINNÉA OCH PETER, ÖRNSKÖLDSVIK

INTERVJU MED PETER ERIKSSON, RESTAURANG LINNÉA OCH PETER, ÖRNSKÖLDSVIK INTERVJU MED PETER ERIKSSON, RESTAURANG LINNÉA OCH PETER, ÖRNSKÖLDSVIK Linnéa Liljedahl och Peter Eriksson tar en paus på jobbet Vad är en talang, hur definierar du det? Att en utvecklar det en håller

Läs mer

INTERVJU MED INGER NORDQVIST casinochef Sundsvall samt med i kvinnliga

INTERVJU MED INGER NORDQVIST casinochef Sundsvall samt med i kvinnliga INTERVJU MED INGER NORDQVIST casinochef Sundsvall samt med i kvinnliga Affärsnätverket Q-biz Casinochefen Inger Nordqvist har koll på spelets regler! Vad är en talang, hur definierar du det? En unik kompetens

Läs mer

INTERVJU MED ANITA ÖBERG, näringslivschef Sundsvall

INTERVJU MED ANITA ÖBERG, näringslivschef Sundsvall INTERVJU MED ANITA ÖBERG, näringslivschef Sundsvall Energisk dam som älskar sitt jobb Anita Öberg Först beskriver Anita Sundsvall som näringslivskommun: -Sundsvall har tagit sikte mot framtiden! Det blir

Läs mer

INTERVJU MED VICTORIA MC DONALD, egenföretagare från Sundsvall. Ägare och chef på Nordsjögården AB, ett boende för asylsökande i Ljusdals kommun.

INTERVJU MED VICTORIA MC DONALD, egenföretagare från Sundsvall. Ägare och chef på Nordsjögården AB, ett boende för asylsökande i Ljusdals kommun. INTERVJU MED VICTORIA MC DONALD, egenföretagare från Sundsvall. Ägare och chef på Nordsjögården AB, ett boende för asylsökande i Ljusdals kommun. Vad är en talang, hur definierar du det? -En person som

Läs mer

Henrik Olsén, rekryteringsansvarig och David Sandin, controller inom produktledning

Henrik Olsén, rekryteringsansvarig och David Sandin, controller inom produktledning INTERVJU MED HENRIK OLSÉN OCH DAVID SANDIN Clavister, Örnsköldsvik Henrik Olsén, rekryteringsansvarig och David Sandin, controller inom produktledning (H=Henrik, D=David) Vad är en talang, hur definierar

Läs mer

INTERVJU MED PETTER DE VAHL, STENHAMMARENS BRYGGERI, SUNDSVALL

INTERVJU MED PETTER DE VAHL, STENHAMMARENS BRYGGERI, SUNDSVALL INTERVJU MED PETTER DE VAHL, STENHAMMARENS BRYGGERI, SUNDSVALL Petter de Vahl lever sin dröm sedan han flyttade hem till Sundsvall igen. Tillsammans med sina bröder driver han bryggeriet Stenhammaren.

Läs mer

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig 7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig www.visma.se/enterprise Sverige befinner sig sedan ett par år i en högkonjunktur och har relativt låg arbetslöshet. Många företag

Läs mer

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020.

Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Att vilja. Det här är Väster norrlands regionala utvecklingsstrategi för 2020. Tillsammans. Ju fler som drar åt samma håll, desto större är chansen att lyckas. Så enkel är den grundläggande idén bakom

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Arbetsförmedlingens lokala kontor i Kramfors förslag till utveckling och forskning

Arbetsförmedlingens lokala kontor i Kramfors förslag till utveckling och forskning SKRIVELSE 1 (5) Arbetsförmedlingens lokala kontor i Kramfors förslag till utveckling och forskning har nåtts av signaler om en förestående nedläggning av Arbetsförmedlingens kontor i Västernorrland. Vi

Läs mer

Risker med prioritering Möjligheter med profilering Tankar kring profilering

Risker med prioritering Möjligheter med profilering Tankar kring profilering Dokumentet är en sammanställning av den input som medarbetare gav oss utifrån området profilering. Vad är syftet, vilka risker och möjligheter ser ni? Samt nuläge hur ser det ut idag? Längre ner finns

Läs mer

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030

Har Norrbotten en. hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Har Norrbotten en hållbar framtid? Du bestämmer! Dialogunderlag till workshops Regional utvecklingsstrategi 2030 Vi har bara blivit 264 norrbottningar fler på 63 år. Unga kvinnor fortsätter att flytta

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete 1 Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Gustav Malmqvist Huvudsekreterare 2 Internationell context Trender och tendenser i omvärlden EU som policyskapare

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Välkommen! Regional casting labb

Välkommen! Regional casting labb Välkommen! Regional casting labb Helena Gidlöf, SKL Göran Hallin, Kontigo Peter Kempinsky Regionernas roll Rapport/kartläggning/analys Strategiska roller i det regionala utvecklingsarbetet Hur regionerna

Läs mer

Ranking av företagsklimatet 2013

Ranking av företagsklimatet 2013 Ranking av företagsklimatet 2013 Ett bra företagsklimat Ett bra företagsklimat handlar om att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla ett företag. Fler lönsamma och växande företag skapar jobb,

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Verksamhetsplan och budget Piteå Science Park AB 2014

Verksamhetsplan och budget Piteå Science Park AB 2014 Verksamhetsplan och budget Piteå Science Park AB 2014 Piteå Science Park AB Allmän verksamhetsbeskrivning Genom att föra samman kreatörer och ingenjörer i en utvecklingsmiljö skapas förutsättningar för

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Turism 35 Genom Höga Kusten skapa en hög attraktionskraft som ger en långsiktig, konkurrenskraftig besöksnäring som bidrar till ökad tillväxt och social hållbarhet. (Härnösand Översiktsplan) 36 Turistnäringen

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Regionens olika skepnader, näringslivets olika önskemål och kommunernas olika visioner måste därför

Regionens olika skepnader, näringslivets olika önskemål och kommunernas olika visioner måste därför Regionens olika skepnader, näringslivets olika önskemål och kommunernas olika visioner måste därför lyftas och diskuteras för att det regionala arbetet ska kunna fortsätta. Regionfrågan/-indelningen är

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

OLA AGERMARK NÄRINGSLIVSCHEF

OLA AGERMARK NÄRINGSLIVSCHEF OLA AGERMARK NÄRINGSLIVSCHEF Småland Business Region SBR: - Samverkansmodell för offentliga aktörer som jobbar med näringslivsutveckling. - Ursprung i nätverket för kommunernas näringslivsansvariga. -

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Företagsetablering i Ronneby Kommun

Företagsetablering i Ronneby Kommun Företagsetablering i Ronneby Kommun Vision (tagen av KF 2011) År 2020: - tycker företagen i Ronneby kommun att kommunen är bland de 50 bästa i landet som plats när det gäller att driva och utveckla företag.

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Uthyrning, fastighetsservice 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Verksamhet inom Juridik, ekonomi, vetenskap & teknik 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever

Läs mer

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala

Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Florell Kristian Näsström Yvonne Palmquist Teresa Datum 2016-03-23 Diarienummer KSN-2016-0374 Kommunstyrelsen Reviderad varumärkesplattform för varumärket Uppsala Förslag

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

En stad för business och hjärta.

En stad för business och hjärta. En stad för business och hjärta. Sundsvall: Sveriges mittpunkt Strategiskt läge vid kusten mitt i Sverige 38 mil norr om Stockholm 27 mil söder om Umeå Goda pendlingsmöjligheter Max en timmes resväg till

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA

UPPROP FRÅN BRANSCHRÅD VA Våga rekrytera smartare! Branschråd VA vill uppmuntra dig att tänka både kreativt och strategiskt vid rekrytering. Det finns väldigt många människor med kunskaper som du inte har råd att bortse ifrån,

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Christian Söderberg +46(0)

Christian Söderberg +46(0) Christian Söderberg +46(0)70-235 51 51 christian.soderberg@timra.se @Skymmlaren Den viktigaste frågan först! Hur hamnade jag här? Svara på frågan varför det är som det är när jag svarade på den där viktigaste

Läs mer

Näringsliv Verksamhet 2014. Näringsliv & Samhälle

Näringsliv Verksamhet 2014. Näringsliv & Samhälle Näringsliv Verksamhet 2014 Strategiska områden Barn och unga vår framtid Barn och unga ges förutsättningar för en god start i livet. Vi tar tillvara barn och ungas delaktighet, engagemang och kreativitet.

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västernorrlands län

Företagsamheten 2017 Västernorrlands län Företagsamheten 2017 Västernorrlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

landsbygdsprogram Landsbygdsprogram för Timrå kommun

landsbygdsprogram Landsbygdsprogram för Timrå kommun landsbygdsprogram Landsbygdsprogram för Timrå kommun 2015-2019 1 Bakgrund Programmets tillkomst En motion till kommunfullmäktige om att skapa ett landsbygdsprogram antogs 2007. Uppdraget genomfördes 2010-11

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking

Lokalt företagsklimat Ranking Lokalt företagsklimat Ranking 2012 1 Lokalt företagsklimat Företagsklimatet = Summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som möter företagaren i vardagen (Svenskt Näringslivs definition)

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Kultur, nöje & fritid 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Regionalfonden. Magnus Karlsson

Regionalfonden. Magnus Karlsson Regionalfonden Magnus Karlsson 20151030 Regionalfonden Projektägare Ansökan Medfinansiär Medfin intyg Tillväxtverket Handläggning Beslut Länsstyrelse/ Regionförbund Yttrande Strukturfondspartnerskap Till

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT.

HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT. STRATEGI 2030 HUR BESÖKSNÄRINGEN I DALARNA SKA BLI NORRA EUROPAS LEDANDE OCH MEST ATTRAKTIVA DESTINATION SOM ERBJUDER VÄLKOMNANDE OCH ÄKTA UPPLEVELSER ÅRET RUNT. 1 2 Strategi 2030 är framtaget av branschens

Läs mer

Målbild med mätbara samt generella mål

Målbild med mätbara samt generella mål Målbild med mätbara samt generella mål I regionala och kommunala dokument finns det en rad mål och visioner. Dessa mål är en viktig del i strukturbilden. Vissa mål är viktigare än andra därför har avgränsningar

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

FÖRSTÄRKT JOBBSKAPANDE I KALMAR LÄN

FÖRSTÄRKT JOBBSKAPANDE I KALMAR LÄN FÖRSTÄRKT JOBBSKAPANDE I KALMAR LÄN Kalmar den 9 juni 2016 Lars Niklasson, Linköpings universitet och OECD Tre OECD-rapporter Nationell rapport om jobbskapande Jobbskapande i Kalmar län Nationell rapport

Läs mer

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1

Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete vers 3 1 Unga inte lata så vill arbetsgivarna få fler i arbete -02- vers 1 Om undersökningen: Chefer med personalansvar på företag med fler än tio anställda. 1 respondenter. Genomfördes med webbintervjuer. Genomförd

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

En väl fungerande arbetsmarknad

En väl fungerande arbetsmarknad En väl fungerande arbetsmarknad 2014-2020 EU-medel + nationella anslag 270 000 000 Projektens medfinansiering 161 000 000 Europa 2020 strategin - för smart, hållbar och inkluderande tillväxt + ökad sysselsättning

Läs mer

Välkomna till Verksamhetsdag!

Välkomna till Verksamhetsdag! Välkomna till Verksamhetsdag! Syfte med dagens arbete Hitta arbetssätt för regionala styrgruppen, som för vårt gemensamma arbete framåt Dagens agenda Fika 9.30-10.00 Lunch 11.30-12.30 Fika 14.30-15.00

Läs mer

Lokalt företagsklimat Västernorrland Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg

Lokalt företagsklimat Västernorrland Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Lokalt företagsklimat Västernorrland 2012 Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Information om undersökningen ScandInfo har under perioden september till november 2012 genomfört undersökningen Lokalt

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning

Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Upplev landsbygden med funktionsnedsättning Målgrupp Projektet riktar sig till personer inom LSS- verksamhet inom de kommuner som ingår i leader Folkungalands område. I första hand är detta projekt riktat

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Information & kommunikation 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en

Läs mer

Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö

Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö Röster från er ambassadörer detta vill ni berätta om Växjö En stad där livspusslet går ihop. Närhet till stadsliv, naturliv och kulturliv. /Sebastian Villabos på Remium Aktiv Förvaltning, Klas Qvarnström

Läs mer

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt

Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Universitet som drivkraft för utveckling och tillväxt Gräv där du står! Vision 2016: Örebro universitet är ett framstående universitet med ämnesmässig bredd, mod att ompröva och förmåga att utveckla Vårt

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

Sundsvall växer. Gatu- och parkdagarna maj 2017 Anders Bolin, tf Stadsbyggnadsdirektör

Sundsvall växer. Gatu- och parkdagarna maj 2017 Anders Bolin, tf Stadsbyggnadsdirektör Sundsvall växer Gatu- och parkdagarna maj 2017 Anders Bolin, tf Stadsbyggnadsdirektör Hur ser man hur en stad mår? Man tittar uppåt Sundsvall arbetar utifrån RIKARE (strategi för Hållbar Tillväxt 2021)

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Bilagor till Näringslivsstrategi

Bilagor till Näringslivsstrategi Bilagor till Näringslivsstrategi 2016-2020 På landet, i staden och mittemellan - här kan företag gro och växa. Precis som för tusen år sedan. och i tusen till. För där människor trivs blomstrar affärerna.

Läs mer

Smart Specialisering en möjlighet för landsbygden! Lasse Lindqvist

Smart Specialisering en möjlighet för landsbygden! Lasse Lindqvist Smart Specialisering en möjlighet för landsbygden! Lasse Lindqvist Kungliga Skogs- och Landsbygdsakademin 24 oktober 2013 Storsjöyran 2013 Smart specialisering Smart specialisering är en utvecklad

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län

Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län Mat och livsmedelsstrategi Jämtlands län inledning Mat- och livsmedelsproduktion är viktigt för Jämtlands län. Inte bara för att mätta länets befolkning och bidra till den globala livsmedelsförsörjningen

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Smart affärsutveckling. Just do it!

Smart affärsutveckling. Just do it! Smart affärsutveckling Just do it! Hur kan du utveckla ditt företag och dina idéer till ett smart, lönsamt, hållbart företag? Välkommen till IUC Skånes affärsutvecklingsprojekt för kvinnor i de kulturella

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG?

Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? Varför FRAMTIDS- FÖRETAG? För företag som vill öka synlighet och profilering och attrahera jobbsökande i fastighets- och samhällbyggnadssektorn. För jobbsökande som vill kunna jämföra samma slags tjänster

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. för rollen som

Uppdragsbeskrivning. för rollen som Uppdragsbeskrivning för rollen som VD Välkommen till FDT 04/09 2015 EEL-koncernen, i vilken bland annat kedjorna ELON, Elkedjan samt Euronics Norge verkar, satsar stort i Luleå. Under det senaste året

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2140. Arbetsmarknad Västsverige. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Arbetsmarknadsläget i Västsverige

Motion till riksdagen 2015/16:2140. Arbetsmarknad Västsverige. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Arbetsmarknadsläget i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2140 av Jan-Olof Larsson m.fl. (S) Arbetsmarknad Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer