VOLONTÄRPOLICY. Ansvarig för volontärpolicyn: Projektledare Gayathri Mudigonda Senast uppdaterad: Sida 1 av 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VOLONTÄRPOLICY. Ansvarig för volontärpolicyn: Projektledare Gayathri Mudigonda Senast uppdaterad: 2015-04-27 Sida 1 av 7"

Transkript

1 Sida 1 av 7 VOLONTÄRPOLICY OM KODCENTRUM Kodcentrum är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening. Föreningen grundades 2014 av den sociale entreprenören Johan Wendt och är en systerorganisation till Mattecentrum. Kodcentrums huvudsakliga verksamhet är idag våra kodstugor. Våra kodstugor vänder sig till tjejer och killar mellan 9-13 år utan förkunskaper som är nyfikna på och vill introduceras till programmering. Det är helt gratis att delta i en kodstuga och eleven behöver inte ha med sig en egen dator. Kodcentrum samverkar med olika neutrala plattformar som skolor och universitet där det finns tillgång till datorer och nätverk. Eleverna behöver anmäla sig i förväg för att få en plats i en kodstuga. I kodstugan får eleverna individuell hjälp på egen nivå av de volontärer som är på plats. En termin i en kodstuga pågår 15 tillfällen, en timme i veckan med uppehåll för lov och helgdagar. Kodcentrum ser ett stort värde i kontinuiteten som det innebär att delta under en termin. Under första terminen med Kodcentrum introduceras deltagarna till programmeringsspråket Scratch. Scratch är ett programmeringsspråk som på ett kreativt och utforskande sätt syftar till att lära ut grunderna i programmering genom att skapa interaktiva berättelser, spel och animationer. Scratch är helt gratis och framtaget av MIT Media Lab och vänder sig till barn och unga mellan 8-16 år. Finansiering och stöd Kodcentrum har tre huvudsponsorer: innovationsmyndigheten Vinnova, musiktjänstföretaget Spotify och IT-utbildningsföretaget Informator. Stiftelser och fonder bidrar med medel till projekt och/eller till ordinarie verksamhet, däribland Kronprinsessparets Stiftelse, SPP Klart att du kan! och Stiftelsen CHELHA. Vi arbetar även med stödföretag som väljer att göra bidrag som ett led i deras CSR-arbete och erbjuda sina medarbetare volontärskap hos Kodcentrum. Några aktörer har valt att hjälpa föreningen med att erbjuda sina tjänster i form av lokaler, input om varumärkesstrategi, IT-support och illustrationer.

2 Sida 2 av 7 ATT VARA VOLONTÄR Volontärerna är Kodcentrums hjältar. Varje person som ställer upp är viktig och fler barn och unga får ta del av verksamhetens aktiviteter. Det är volontärerna som finns där för eleverna i kodstugorna de som kan förklara, ge sammanhang och introducera programmering genom ett framtaget lektionsmaterial. De flesta av Kodcentrums volontärer är yrkesverksamma programmerare, men många är också studenter och vissa är seniorer. Rekrytering av volontärer Kodcentrum rekryterar kontinuerligt volontärer till kodstugorna. Vi blir kontaktade av människor som har läst om oss i media, sett på vår hemsida att vi söker volontärer eller fått information via sin arbetsplats om att vi finns. Våra önskemål på en volontär är att det är någon: som har kunskaper i ett eller flera programmeringsspråk, är beredd att lägga minimum 2-3 tillfällen à 1h/vecka under en månad, gillar sin sysselsättning kopplat till programmering har pedagogiska erfarenheter eller ambitioner ställer sig bakom vår värdegrund om alla barns lika värde och rätt till utbildning Intagningen av nya volontärer bygger på främst tre steg: 1. Den intresserade får information om vad volontärsuppdraget innebär genom en uppdragsbeskrivning (se mer under Volontärsöverenskommelsen nedan). 2. Uppvisande av ett utdrag ur belastningsregistret speciellt riktat till individer som arbetar inom föreningar med barn och unga. 3. Ett fysiskt möte eller ett telefonsamtal med personal på kansliet. Har den intresserade gått med på och undertecknat volontärsöverenskommelsen som innefattar uppdragsbeskrivningen och etiska riktlinjer, bjuds hen in att observera och/eller delta i en kodstuga. Efter första tillfället är det tydligare om förväntningarna matchar verkligheten och finns intresset kvar att bli volontär tas hen in till volontärgruppen för kodstugan ifråga. Praktiska verktyg Som volontär väljer du att delta så mycket du vill och kan under kodstugeterminen som sträcker sig över 15 tillfällen.

3 Sida 3 av 7 När du deltar i en kodstuga är du täckt av Kodcentrums olycksfallsförsäkring hos Folksam. Du får tillgång till dokument på Google Drive som är relevanta för kodstugan och du behöver se till att informationen som rör dig är korrekt och uppdaterad. Detta gäller bemanningsschema, kontaktlistor och närvarorapportering av elever. Vi ser helst att alla volontärer skriver upp sig på gällande bemanningsschema med målet att få en regelbundenhet. Om du som volontär deltar mer än sporadiskt, och så pass frekvent att det går att bygga en relation till barnen (och övriga i volontärgruppen), tror vi att engagemanget blir mer givande. Är du i behov av stöd eller hjälp kan du utnyttja kanaler som din specifika volontärsgrupp har och använder sig utav. Det finns en hemlig Facebook-grupp för samtliga kodstugor som kan användas för att bolla idéer och kommunicera med andra volontärer som är medlemmar i gruppen. Behöver du vända dig till någon med ett specifikt problem eller en fråga kan du vända dig till kodstugeledaren som har ett övergripande ansvar för praktiska frågor som rör den specifika volontärgruppen i kodstugan och är länk till kansliet. Skulle det av någon anledning inte kännas rätt att vända sig till kodstugeledaren, är det i andra hand projektledaren på kansliet som kan kontaktas. Relationen mellan volontär och anställd Volontärskapet bygger också på ömsesidighet, så det innebär att Kodcentrum ska lägga upp uppdraget på så vis att volontären är helt och hållet ansvarsbefriad, inom ramarna för volontärsöverenskommelsen (som innefattas av en uppdragsbeskrivning och våra etiska riktlinjer). Motprestationen är förstås att du frivilligt har valt att helt ideellt delta i något genom att bidra med sin tid av skälet att du vill ge något, utan krav på att få. I engagemanget hoppas vi varje enskild volontär får ändå något tillbaka, i interaktionen med barnen och vad vi som en större enhet och rörelse bidrar med till samhället. Personalen på kansliet har till uppgift att stödja, handleda och ta emot feedback från volontärerna. Det innebär att som volontär kan du förvänta dig att du får relevant information innan du påbörjar volontärsuppdrag och att du ska kunna få material som behövs för att utföra arbetet i kodstugan. Anställda bär ansvaret för att alla förutsättningar finns för att verksamheten i kodstugan ska fortlöpa smidigt och kontinuerligt samla in information från kodstugeledaren om aktiviteterna i kodstugan, hur det fungerar med volontärer och elever samt hålla kontakten med lokala samarbetspartners (t.ex. skolrektor, lokalansvarig, stödföretag etc). Vid avslut av ett uppdrag ska kontakt tas med volontär för att ta tillvara på volontärens erfarenheter och synpunkter. Förhållandet mellan volontär och anställd ska präglas av ömsesidig respekt och förståelse för att rollerna i och förutsättningarna för verksamheten är olika.

4 Sida 4 av 7 Tips inför uppdraget Det är stor variation bland eleverna i Kodcentrums kodstugor. Du som volontär ska försöka möta varje elev där de är och entusiasmera med ditt engagemang. Frågor du får kan vara allt från enkel läsförståelse till en beskrivning av ett koncept som övningen bygger på. Tänk på att det är praktiskt att ställa sig på huk bredvid eleven så att du hamnar i någorlunda ansiktshöjd och ha datorn mellan er två. Undvik att stå bakom och över eleven medan du lyssnar och hjälper till. Innan du tar steget in i kodstugan får du gärna reflektera kring vad som ledde in dig på programmering och vad som lockade med ämnet. Hur kan du förmedla till en elev som möter programmering för första gången att förstå grundläggande koncept, bli problemlösare och växa som individ? Volontären ska inte göra elevernas lektionsuppgifter utan det är viktigt att se det som ett lagarbete. All hjälp är på individuell nivå, baserat på övningen eleven sitter och jobbar med just då. Försök att få eleven att klara uppgiften själv, genom vägledning, och för en dialog så du vet att eleven hängt med i varje steg. Först då växer eleven. Eftersom det inte förekommer en organiserad genomgång enligt traditionell lärarledd undervisning kan det vara bra att närma sig även elever som inte räcker upp handen. Det är bra att då och då att gå runt och fråga eleverna vad de arbetar med och förklara sin lösning högt. När en elev ber om konkret hjälp är det bra att förklara begrepp genom att försök att hitta enkla analogier, undvika att använda nya termer och begrepp när du förklarar. Kan det kopplas till något annat i vardagen? Begreppet algoritm kan t.ex. förklaras med instruktioner till ett legobygge eller ett pannkaksrecept. Ställ frågan utifrån dig själv: Har jag förklarat så att du förstår?. Precis som eleverna är volontärerna individer och hjälper till på precis sitt eget sätt. Detta är en styrka eftersom det ger eleven möjligheten att få samma problem förklarat på ett par olika sätt vid samma tillfälle. Ta hjälp av en annan volontär om du kör fast i din förklaring. Det blir effektivare om man hjälps åt och fler elever blir hjälpta. Det är det viktigaste.

5 Sida 5 av 7 VOLONTÄRSÖVERENSKOMMELSEN Volontärsöverenskommelsen består av uppdragsbeskrivningen och etiska riktlinjer för Kodcentrum. Den tas igenom enskilt mellan anställd och volontär för att skapa realistiska förväntningar om uppdraget och tydliggöra på vilka premisser du blir del av organisationens verksamhet samt för att informera att du som volontär blir medlem i föreningen per automatik. Genom överenskommelsen godkänner du vår värdegrund och lovar att agera inom ramarna för den. Oavsett om du har fått ta del av överenskommelsen via e-post eller vid ett fysiskt möte alternativt på telefon, är den gällande när du bekräftar att du har tagit del av den och är införstådd med innehållet i den, antingen med en underskrift på papperet eller i ditt svar med återvändande e-post. Uppdragsbeskrivning - volontär i kodstuga Under 15 tillfällen som löper parallellt med skolterminen efter skoltid arbetar barn och unga i ålder 9-13 år i Scratch, ett pedagogiskt programmeringsspråk utvecklat av MIT Media Lab. Scratch syftar till att lära ut grunderna genom att skapa interaktiva berättelser, spel och animationer. Din utgångspunkt är att skapa en plattform där barn och unga kan inspireras och stimuleras utifrån sin individuella nivå. Som volontär förväntas du att: alltid vara till stöd för eleverna med uppgifter i Scratch under kodstugetimmen och försöka förmedla dina kunskaper på ett sådant positivt, pedagogiskt sätt som möjligt, uppmuntra elever som vill arbeta med egna projekt inom programmering och vara behjälplig med frågor relaterade till det, hjälpa kodstugeledaren med praktiska göromål i den mån det är möjligt, fylla i bemanningsschema för hela terminen och rapportera i god tid till kodstugeledare vid förhinder, vid avslut eller avhopp från uppdraget rapportera i god tid till kodstugeledaren och ha en avstämning. Uppdragsbeskrivning kodstugeledare i kodstuga Som kodstugeledare samordnar du verksamheten i kodstugan; du är kontaktperson till föräldrar och är länken mellan kodstuga, ansvarig på skolan/universitetet och kansliet i Stockholm. Det innebär rent konkret att man är på plats en stund innan kodstugan sätter igång och slutar en liten stund efter kodstugan avslutats samt har kontinuerlig koll på vissa dokument som rör din specifika kodstuga.

6 Sida 6 av 7 Som kodstugeledare ansvarar du för: Att lokalen/datorsalen öppnas och låses upp före och låses efter genomförd kodstuga. Att lokalen/datorsalen lämnas i befintligt skick, med samtliga datorer och utrustning på rätt ställe. Att all lektionsmaterial finns på plats vid varje lektionstillfälle. Att eventuella nycklar och eller kod till lokal och kassaskåp är i säkert förvar. Att ha överblick av bemanningen av volontärer enligt riktmärket 3-5 elever/volontär och se till volontärerna kommer ihåg att skriva upp sig på schema. Att se till att kontaktlista till volontärer och föräldrar är kompletta. Att skriva upp och rapportera in närvaron i kodstugan. Att, vid behov, vara behjälplig att rekrytera nya volontärer med stöd av kansliet. Att informera kansliet i Stockholm om det uppstår några oegentligheter i kodstugan, bland barnen och/eller volontärerna. Att vara kontaktperson gentemot barnens föräldrar. Att ta emot lokalpress om journalister vill göra reportage, med stöd från kansliet. En symbolisk summa per termin på 1500kr arvoderas kodstugeledaren. Etiska riktlinjer De etiska riktlinjer som gäller när du är volontär i Kodcentrums verksamhet kommunicerar vår värdegrund. I kodstugorna och på våra events värnar vi om ett klimat som präglas av öppenhet, intresse och respekt för samtliga medverkande. Som volontär har du en viktig roll som förebild och ska ta ansvar för att upprätthålla den. Dessa riktlinjer finns för att skapa en stämning som är trygg, avslappnad, informell och välkomnande. För Kodcentrum är dessa riktlinjer en förutsättning för att kunna bedriva en väl fungerande verksamhet. Som volontär är jag införstådd med att: aldrig ta emot pengar eller gåvor från elever eller föräldrar aldrig konsumera tobak, alkohol eller droger i samband med Kodcentrums aktiviteter (kodstuga, barn-hackaton eller andra events) behandla alla elever likvärdigt vid något misstänkt/olämpligt i samband med Kodcentrums aktiviteter, agera och meddela ansvarig person (kodstuge-/projektledare) så att åtgärder kan vidtas att närvara vid kodstugan efter överenskommelse med kodstuge-/projektledaren

7 Sida 7 av 7 Jag ska vara: volontär i kodstuga kodstugeledare Jag har läst igenom ovanstående riktlinjer och information om uppdraget. Härmed intygar jag att jag kommer att följa dem i alla sammanhang som volontär i en kodstuga eller i annat sammanhang när jag representerar Kodcentrum. Namnteckning Namnförtydligande Ort och datum Fylls i av representant från Kodcentrum: Utdrag ur belastningsregistret daterat är uppvisat för...utan anmärkning.

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2 VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER

VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Volontärpolicy. Syfte: Volontärpolicyn finns för att Fryshusets verksamheter ska ha gemensamma riktlinjer i. Uppdateras av: HR

Volontärpolicy. Syfte: Volontärpolicyn finns för att Fryshusets verksamheter ska ha gemensamma riktlinjer i. Uppdateras av: HR Volontärpolicy Syfte: Volontärpolicyn finns för att Fryshusets verksamheter ska ha gemensamma riktlinjer i sitt arbete med volontärer. Den är skriven för internt bruk. (Information riktad till volontärer

Läs mer

Fryshusets Volontärpolicy

Fryshusets Volontärpolicy Fryshusets Volontärpolicy Fastställd av ledningsgruppen den 2 juni 2010 Volontärpolicy Volontär verksamheten på Fryshuset drivs i enlighet med Fryshusets vision, värdegrund och policydokument. I denna

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige

Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige Volontärpolicy för IMs verksamheter i Sverige Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till IMs arbete i Sverige. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd för dig som

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka uppdaterad version december 2016 Nannette Büsgen Koordinator Riktlinjerna är till hjälp för organisationer som tar emot volontärer och ger stöd och vägledning

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Mentorskapsprojektet i Göteborg

Mentorskapsprojektet i Göteborg 2008/2009 Mentorskapsprojektet i Göteborg FÖRBUNDET FÖR J URISTER, CIVILEKONOMER, SY STEMVETARE, PERSONALVETARE OCH SAMHÄLLSVETARE 2 (13) 3 (13) Välkommen till Juseks mentorskapsprojekt i Göteborg 2008/2009

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition

8. Allmänt om medarbetarsamtal. Definition 8. Allmänt om medarbetarsamtal Definition En förberedd regelbundet återkommande dialog mellan chef och medarbetare syftande till att utveckla verksamhet och individ och som präglas av ömsesidighet. (A

Läs mer

Riktlinjer för Volontärverksamheten

Riktlinjer för Volontärverksamheten Riktlinjer för Volontärverksamheten Piteå församling 2016 Reviderad januari 2016 Riktlinjer för volontärverksamhet i Piteå församling Varför har Svenska kyrkan i Piteå ideella medarbetare/volontärer? Att

Läs mer

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund

Stavsborgskolans Gemensamma Värdegrund Trygghet Kreativitet Öppet klimat Samarbete Höga förväntningar Vi tror på trygghet för alla. På vår skola ser och lyssnar vi på varandra. Vi hälsar och bemöter varandra positivt och visar att vi bryr oss

Läs mer

För Människor Av Människor Medmänniskor

För Människor Av Människor Medmänniskor För Människor Av Människor Medmänniskor 0 Innehåll Identitet och värdegrund... 2 Eskilstuna Stadsmission rekryterar volontärer utifrån två syften... 2 Anställda och volontärer... 2 Rekrytering och arbetsuppgifter...

Läs mer

Effektrapport. Rasmus Ornstein Fredlund

Effektrapport. Rasmus Ornstein Fredlund 2014 Effektrapport Rasmus Ornstein Fredlund Om Mattecentrum Mattecentrum grundades 2008 av Johan Wendt, som är utbildad civilingenjör på Lunds Tekniska Högskola. Genom en personligt upplevd händelse, då

Läs mer

Bedömningsunderlag. Förskollärarprogrammet. VFU II Gäller from kull ht-15

Bedömningsunderlag. Förskollärarprogrammet. VFU II Gäller from kull ht-15 Bedömningsunderlag Förskollärarprogrammet VFU Gäller from kull ht-15 BEDÖMNINGSUNDERLAG VFU Förskollärarprogrammet På följande sidor finns målen VFU I beskrivna. Betygsnivåer i kursen är, eller Väl godkänd.

Läs mer

En handbok för företaget

En handbok för företaget En handbok för företaget Inledning Den här handboken vänder sig till er på företaget som är inblandade i PRAO-verksamheten. Det kommer nästan dagligen rapporter om den brist på arbetskraft som näringslivet

Läs mer

ARBETSPLAN. för föräldrasamverkan. Kap. 1. Skolans värdegrund och uppdrag

ARBETSPLAN. för föräldrasamverkan. Kap. 1. Skolans värdegrund och uppdrag ARBETSPLAN för föräldrasamverkan Utdrag ur läroplan 2011 : Kap. 1. Skolans värdegrund och uppdrag Skolan ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Sveaskolan Höstterminen

Läs mer

ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING

ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING ATT UTBILDA MED Rätt åt dig! EN PRAKTISK & PEDAGOGISK HANDLEDNING 1 INNEHÅLL I HANDLEDNINGEN INLEDNING INNAN ATT INFORMERA OM OCH TÄNKA PÅ INNAN UTBILDNINGEN UNDER TIPS OCH TRIX UNDER UTBILDNINGENS GÅNG

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

Bedömningsunderlag. Förskollärarprogrammet. VFU I Gäller from kull ht-15

Bedömningsunderlag. Förskollärarprogrammet. VFU I Gäller from kull ht-15 Bedömningsunderlag Förskollärarprogrammet VFU I Gäller from kull ht-15 BEDÖMNINGSUNDERLAG VFU 1 Förskollärarprogrammet På följande sidor finns målen VFU I beskrivna. Betygsnivåer i kursen är, eller Väl

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Vår gemensamma värdegrund.

Vår gemensamma värdegrund. Vår gemensamma värdegrund. Dynamiskt engagemang Bemötande Personligt mod Gemensamt arbete Kunskapstörst På vår skola visar vi ett positivt och varmt engagemang i varandra och i skolan. Vi visar vilja att

Läs mer

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7 Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Lektionsförfattare: Lotta Ohlin Andersson Till läraren 1. Loopar och ljud 2. Repetera det du gjort Sida

Läs mer

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7

Loopar och ljud 3 av 7. Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Loopar och ljud 3 av 7 Lektionen handlar om att lära sig programmera loopar och använda ljudeffekter med verktyget Scratch. Lektionsförfattare: Lotta Ohlin Andersson Till läraren 1. Loopar och ljud 2. Repetera det du gjort En

Läs mer

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad

Pedagogisk plattform. Dalhags förskolor Reviderad Pedagogisk plattform Dalhags förskolor Reviderad 2014-01-21 Inledning Utifrån Läroplanens intentioner har Dalhags förskolor enats om en samsyn kring barn, lärande och förhållningssätt. Plattformen är ett

Läs mer

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen

En handbok från Kulturskolerådet. Från musikskola till kulturskola - tips på vägen En handbok från Kulturskolerådet Från musikskola till kulturskola - tips på vägen Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig och

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR ADEPTER mentormatch@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 1 SPF Seniorernas värdegrund (antagen av kongressen 2017) SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Vi värnar om varje

Läs mer

En förskola och skola för var och en 2.0. Barn- och utbildningsförvaltningens värdegrund

En förskola och skola för var och en 2.0. Barn- och utbildningsförvaltningens värdegrund En förskola och skola för var och en 2.0 Barn- och utbildningsförvaltningens värdegrund 2 (7) En gemensam bild av vår värdegrund Dokumentet du håller i din hand beskriver värderingar och beteenden inom

Läs mer

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol!

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men

Läs mer

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER

MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER Sök... MENTOR MATCH GUIDE FÖR MENTORER alumn@oru.se I 1 Syftet med mentorskap kan beskrivas som att stötta och uppmuntra människor till att ta ansvar för sitt eget lärande så att de kan nå sin fulla potential,

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Bedömningsunderlag. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 VFU I Gäller from kull ht-15

Bedömningsunderlag. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 VFU I Gäller from kull ht-15 Bedömningsunderlag Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 VFU I Gäller from kull ht-15 BEDÖMNINGSUNDERLAG - VFU I Grundlärarutbildningen åk 4-6 På följande sidor finns

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket?

1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 1. När och hur har du lärt dig ett nytt språk senast? 2. Kommer du ihåg hur lång tid det tog innan du började kunna kommunicera på det nya språket? 3. Kan du fortfarande kommunicera på det språket? 4.

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se

Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning. aplhandledare.skolverket.se Tips för att utbilda handledare med hjälp av Skolverkets webbaserade handledarutbildning aplhandledare.skolverket.se Webbaserad handledarutbildning din roll som utbildare Du är viktig som utbildare av

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Umeå universitet Fakultetsnämnden för lärarutbildning Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Studentens namn: Lokal lärarutbildare: Ansvarig universitetslärare: Kurs: Termin: Partnerområde/skola:

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Observationsprotokoll för lektionsbesök

Observationsprotokoll för lektionsbesök Observationsprotokoll för lektionsbesök Datum och tidpunkt för observationen: Observerad lärare: Skola: Antal närvarande elever i klassen/gruppen: Årskurs/årskurser: Lektionens ämne: Lektionens huvudsakliga

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

METODMATERIAL. språkfika

METODMATERIAL. språkfika METODMATERIAL språkfika Detta material är framtaget för att hjälpa dig som volontär att starta språkfika på din ort. VAD ÄR EN SPRÅKFIKA? En språkfika är en mötesplats för att träffa människor, både nya

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Specsavers Recruitment Services (SRS)

Specsavers Recruitment Services (SRS) Specsavers Recruitment Services (SRS) SRS är Specsavers interna rekryteringsteam, som arbetar uteslutande med att attrahera och rekrytera kompetent optikpersonal till våra nordiska butiker. Vårt mål är

Läs mer

Bästa student, Vid de finländska universiteten genomförs undersökningen Kandidatrespons, en riksomfattande enkät som riktar sig till studerande.

Bästa student, Vid de finländska universiteten genomförs undersökningen Kandidatrespons, en riksomfattande enkät som riktar sig till studerande. Bästa student, Vid de finländska universiteten genomförs undersökningen Kandidatrespons, en riksomfattande enkät som riktar sig till studerande. Enkäten har skickats till dig för att du har avlagt kandidatexamen

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2017/2018 Synliggöra

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Fortsätt med Scratch: Så funkar kloner (del 3/6)

Fortsätt med Scratch: Så funkar kloner (del 3/6) Fortsätt med Scratch: Så funkar kloner (del 3/6) I lektionen programmerar eleverna ett spel Scratch och lär sig använda kloner. Till läraren 1. Kloner i Scratch 2. Hur fungerar kloner i Scratch? 3. Nästa

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Med hjälp av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkorten syftar till att hitta de resurser som bidrar till att skapa hållbart

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18

Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 EKTORPSRINGEN Gemensam pedagogisk grund för pedagoger på Ektorpsringen läsåret 17/18 Område Jag... reflektion Exempel: Jag... 1. Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö 1 skapar en positiv atmosfär

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1 Kommunikation Sida 1 Kommunikation uppstår i alla relationer och möten människor emellan. Kommunikation betyder överföring av budskap. En fungerande kommunikation är en viktig förutsättning för framgång

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops Inspiration för Integration 19 november 2016 Dokumentation Från workshops MEDLEMSAVGIFTER Ge idéer på hur man ska kunna ha lägre medlems- och träningsavgifter - Bidrag via SISU/ VIF/ Kommun - Söka fondmedel

Läs mer

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare.

Webbstrategi. Strategi. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande 2010-12-06. Giltighetstid. Tillsvidare. Webbstrategi Strategi Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2010-12-06 Giltighetstid Tillsvidare Ansvarig funktion Kommunikationsdirektör Målgrupp Alla förvaltningar i Sundsvalls

Läs mer

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen

Information. till Handledaren ett stöd i handledarrollen Information till Handledaren ett stöd i handledarrollen Inledning Totalt finns det tre olika former av praktik; Prao, som är för eleverna på högstadiet, APU (Arbetsplatsförlagd Utbildning) som ingår i

Läs mer

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012

Förväntansdokument. Utfärdat augusti 2012 Förväntansdokument Utfärdat augusti 2012 Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014 Familjedaghemmen i Skäggetorp 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys... 4 Åtgärder... 4 UTVECKLING OCH LÄRANDE... 5 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

LÄGGA GRUNDEN ATT BÖRJA PRATA OM SEXUALITET

LÄGGA GRUNDEN ATT BÖRJA PRATA OM SEXUALITET LÄGGA GRUNDEN Det är viktigt att avsätta tid för den startsträcka som ofta behövs för att sätta sexualundervisningen i ett sammanhang och skapa förtroende. I detta kapitel finns tips och metoder för att

Läs mer

Information. Mattecentrum i korthet

Information. Mattecentrum i korthet Elevenkät 2017 Information Det här är en sammanställning av enkätsvaren som riktade sig till alla studenter som besöker Mattecentrums räknestugor. Enkäten genomfördes mellan v.47-48 2017 och nådde ut till

Läs mer

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan

Lokal verksamhetsplan. Björkhagaskolan Lokal verksamhetsplan Björkhagaskolan 2014-2015 Verksamhetsbeskrivning Björkhagaskolan Enheten Björkhagaskolan är en F-6 skola med ca 340 elever. Skolans verksamhet omfattar två enheter. En med elever

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Jag vet. Ett mentorskapsprogram för personer med funktionsnedsättning

Jag vet. Ett mentorskapsprogram för personer med funktionsnedsättning Jag vet. Ett mentorskapsprogram för personer med funktionsnedsättning Vad är problemet? Den som föds med en funktionsnedsättning, eller förvärvar en skada som barn, ges en rad insatser som stöd för att

Läs mer

Det är så lätt att glömma sånt där som kommunikation.

Det är så lätt att glömma sånt där som kommunikation. Det är så lätt att glömma sånt där som kommunikation. Välfärdskonferens Vänersborg augusti 2014 Pedagog: Elisabeth Ericson, Lindfors & Co 070-797 87 20 elisabeth@lindforsco.se Kulturkapital Alla företag,

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer