Studieaktuellt våren 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieaktuellt våren 2014"

Transkript

1 Studieaktuellt våren 2014

2 Beställa studiematerial? Gå in på och klicka på Butiken i toppmenyn, och gör dina beställningar. Eller kontakta kundtjänst på StjärnDistribution: E-post: / Tel Allt nytt studiematerial finns att ladda ner på PRO:s intranät som pdf:er. Logga in på intranätet via Logga in i toppmenyn på med namn: pro och lösenord: pensionaren OBS! PRO:s studiematerial får endast säljas inom PRO, till föreningar, samorganisationer och distrikt. Lycka till med studiearbetet! Hälsar PRO:s kansli Kontaktpersoner: Dan Karlsson Studieombudsman Katri Nordgren Utbildningsadministratör PRO, Pensionärernas Riksorganisation Växel nr:

3 Verksamhetsnytt Nytt medlemssystem på gång Från och med när årets faktura ska skickas ut ska ett helt nytt medlemssystem ha ersatt det nuvarande medlemsregistret Melos. Vad detta system ska innehålla håller på att tas fram i olika projektgrupper där ett representativt urval av föreningar, distrikt och personal är involverade. Från och med slutet av oktober kommer en omfattande utbildningsinsats att genomföras för att ge föreningarna verktyg att använda detta nya medlemssystem. För att leda detta arbete utses IT-ansvariga i distrikten som bland annat ska organisera dessa utbildningsaktiviteter. Förutom ett rent medlemsregister ska detta medlemssystem bl. a. innehålla olika möjligheter för alla organisationsled att kommunicera med medlemmarna digitalt och postalt. Varje organisationsled ska alltid kunna, på ett enkelt sätt, hämta uppgifter ur systemet och mycket annat. Struktur för ledarskaps-och funktionsutbildningar inom PRO PRO:s nya struktur för ledarutbildningar har väl lämnat nyhetsstadiet och börjat sjösättas i distrikt och föreningar. Strukturen är i fyra steg. Steg 1 och 2 utgår från boken Ditt förtroendeuppdrag i PRO. Steg 1 tar upp PRO:s organisation och verksamhet. Steg 2 handlar om styrelsens funktioner och en liten inblick frågor som rör ledarskapet. Vi har lagt till ett 2 B, Valberedningar i PRO med materialet Handledning för valberedare i PRO. Steg 3 utgår ifrån studiematerialet Att styra en idéburen organisation och består av fem studiehäften som lämpar sig för studiecirkel för hela styrelsen tillsammans. Materialet beställs i ABF:s webbutik. I höst kommer de första spetsutbildningarna för nuvarande eller blivande förtroendevalda som gått något eller flera av de olika stegen. v. 35 Studieorganisatörer v. 36 Kassörer v. 37 Ordförandekurs v. 38 Sekreterare med datorinriktning v. 39 Ledarskap i idéburna organisationer v. 44 Valberedningar För mer information om innehåll, anmälan m.m. kontakta PRO:s folkhögskola Gysinge E-post:

4 Intressepolitik & påverkan Råd för Råden handledning för pensionärsråd Artikel nr. PRO651 Pris 0 kr Handledning för pensionärsråd i kommuner och landsting. Om budgetprocesser, lagar som styr kommunernas och landstingens arbete och självklart om PRO:s roll i dessa råd. Tre träffar om pensioner Artikel nr. PRO646 Pris 0 kr Detta är ett studiematerial skrivet för att öka kunskapen om pensioner men också för att stimulera till diskussion och aktivitet. Pensionssystemet blev det som tänkt? Artikel nr. PRO637 Pris 40 kr Denna utredning har gjorts på initiativ av PRO i samarbete med RPG, SKPF, SPF och SPRF. Vilka intentioner hade politikerna när pensionssystemet byggdes? Diskussionsmaterial om handlingsprogrammet Artikel nr. PRO645 Pris 0 kr Detta studiematerial vägleder studiecirkeln och dess deltagare kring hur vi ska kunna använda Handlingsprogrammet för att utveckla inflytandet för landets pensionärer och för att skapa en organisation under ständig utveckling.

5 Intressepolitik & påverkan Koll på läkemedel Inom Koll på läkemedel finns 2 broschyrer och en studiehandledning för 3 studiecirkel träffar. Det ena heter Kloka frågor och är en systematisk uppställning av vanliga före kommande frågor vid besök hos läkaren eller apotek. Den andra heter Kloka rättigheter och beskriver vad en läkemedelsgenomgång är utifrån Socialstyrelsen författning till rätten att få en genomgång utförd av läkare. Klocka frågor Art nr: PRO640 Klocka rättigheter Art nr: PRO654 Studiehandledning Art nr: PRO655 Pris 0 kr Kakburken, ett verktyg för att arbeta med värderingar och attityder Beställs hos ABF Malmö/Lomma Tel: , e-post: Pris: 139 kr exklusive frakt Är vår största fördom att vi tror att vi inte har några fördomar? Kakburken är ett resultat av ett samarbete mellan ABF och Antidiskrimineringsbyrån i Malmö. Enkel att använda och sätter fart på diskussionerna. Ställ kakburken på bordet. En deltagare tar en valfri kaka (ett kort) ur burken och läser upp påståendet. Sen går man laget runt så alla får presentera sin åsikt. När diskussionen börjar gå på tomgång är det dags att ta en ny kaka. Kakburken fungerar utmärkt i studiecirkelform. Seniorer i samverkan Beställs från ABF:s webbutik Artikelkod AB6046 Pris 20 kronor Inom PRO diskuteras mycket kring hur vi som organisation ska nå ut till människor med bakgrund. Detta studiematerial handlar om erfarenheter och goda råd för studiecirklar i integration.

6 Organisation & medlemsvärvning Handlingsprogrammet Artikel nr PRO639 Pris 0 kr Handlingsprogram beskriver hur PRO vill utvecklas som en öppen och stark organisation. I vilken riktning vill PRO förändra t.ex. pensionssystemet och äldreomsorgen. Stadgar Artikel nr. PRO291 Pris 0 kr Stadgarna är vår organisations rättesnöre varför det är viktigt att alla organisationsled inom PRO har en bra kännedom om dem. Stadgarna tar efter kongressen 2012 fasta på att grunden i PRO:s verksamhet är föreningarna. Ditt förtroendeuppdrag Artikel nr. PRO662 Pris 50 kr Den gröna boken finns nu uppdaterad med mycket av den information och kunskap som en förtroendevald i PRO kan tänkas behöva. Bland nyheterna kan nämnas avsnittet om ledarskap, hur man gör en arbetsordning för styrelsen och hur man formulerar mål för verksamheten. Verktyg för valberedningar Artikel nr. PRO659 Pris 15 kr Detta material tar upp hur valberedningen och styrelsen kan samverka för att fylla på med kompetenser i en styrelse. Hur kan en arbetsordning för valberedningen se ut? Hur utvärderar man jobbet?

7 Organisation & medlemsvärvning Handledning för studieorganisatörer Artikel nr. PRO658 Pris 15 kr Materialet har uppdaterats i konsekvens med de nya stadgarna och vårt nya handlingsprogram. Materialet är ett behändigt uppslagsverk för dig som är ny som studieorganisatör eller om du behöver lite inspiration inför nästa termins planering. Ju fler desto starkare! Artikel nr. PRO197A Pris 0 kr Detta är ett tips- och studiecirkelmaterial som handlar om hur man kommunicerar med nya medlemmar, hur man gör en värvarplan i föreningen och om hur viktigt det är att första kontakten med PRO blir bra. PRO Kontakt Artikel nr. PRO203 Pris 25 kr Inom PRO värvar vi årligen mellan till nya medlemmar. Men hur får vi våra nya medlemmar att stanna kvar? Studiehäftet om PRO:s kontaktverksamheten är en bra inspirationskälla när man ska bygga upp och utveckla medlemsvården i föreningen. En bra kontaktorganisation gör att färre lämnar.

8 IT & webb PROsIT Nya PROsIT Allt i ett om Internet Artikel nr Pris: 130 kr OBS! Allt i ett om Internet finns att beställa hos Docendo tfn eller via epost, Materialet finns inte i Butiken. Sedan januari 2014 har Allt i ett om Internet gått ut i cirka exemplar. Detta visar att PRO gör skillnad när det gäller att minska den digitala klyftan bland äldre. Materialet fokuserar på alla möjliga former av funktioner och tjänster inom Internet. Det tidigare PROsIT materialet Word Din ingång till Internet finns tillgängligt på Intranätet för utskrift men inte i längre i tryckt form. Webben vårt ansikte utåt En majoritet av PRO:s föreningar och samorganisationer har en hemsida igång men fortfarande är det för många föreningar som inte har det. Oavsett vad man tycker om Internet och dess utveckling så är det de facto så att om man inte syns så finns man inte, och det gäller i högsta grad Internet. Alla föreningar och samorganisationer har en egen webbplats under pro.se. För att komma igång beställer ni inloggningsuppgifter och tar del av följande material samt PRO:s policy för hemsidor. Allt finns på intranätet*. Starta en cirkel inom ramen för PROsIT och lär tillsammans hur ni ska utveckla webben i föreningen eller samorganisationen. Handbok 2.0 Avancerade funktioner Inspirationsmaterial Webbredaktören Policy för hemsidor * Intranätet: (Namn: pro Lösenord: pensionaren)

9 IT & webb Handledarmaterial för cirklar i smartphones, surfplattor m.m. Ett enkelt handledarmaterial finns att hämta på PRO:s Intranät* via vänstermenyn Studiematerial. Materialet hjälper ledaren med tips och trix inför cirkeln, och ger innehållsförslag för fem träffar. Digitalfotografering Artikel nr PRO233 Pris 90 kr. Frakt tillkommer Ett Docendo-material finns i en anpassad PRO-upplaga. Boken går igenom ämnen från att välja kamera via skannad fotografering till hur man korrigerar och manipulerar bilder på datorn. Släktforskning på nätet Artikel nr. PRO223 Pris 90 kr Det är bra om man har grundkunskaper i släktforskning men boken är instruktiv och fungerar bra ändå. ABF har tecknat ett avtal med portalen Aktiv Digital AD AB om deltagarabonnemang för deltagare i ABF:s studiecirklar i släktforskning. Abonnemanget är personligt och gäller i 10 veckor. Priset är 150 kr inkl moms per deltagare och cirklar om 10 veckor. Detta beställs och faktureras av ABF på den verksamhets ort som arrangerar kursen eller cirkeln. Alla kan blogga Fler människor borde skriva om sina liv, om sin vardag och sina erfarenheter. Att blogga ger dig både möjlighet att säga vad du tycker och att berätta dina erfarenheter. I den här boken får du råd om hur du kan komma igång att börja blogga. Beställs på LO distribution: Telefon: Pris 85 kr

10 Resor Handledning för reseansvariga i PRO Artikel nr. PRO683 Pris 0 kr Denna handbok är till dig som är reseansvarig. Broschyren är fylld av konkreta tips på allt du behöver veta, och på hur du kan lägga upp ditt jobb som reseansvarig. Om information, planering och utvärdering. Du kan även använda handboken som cirkelmaterial för tre fyra träffar tillsammans med resekommittén om det finns en sådan eller tillsammans med reseledarna inom samorganisationens föreningar. Res & Lär till Prag eller Kraków! I samarbete mellan PRO, ABF och PROmedlemsresor erbjuds två olika studiecirkelpaket Res & Lär till Prag respektive Kraków. Under hösten 2014 finns ett flertal avresor, där cirkeldeltagarna själva väljer datum, i mån av plats. För både Res & Lär till Prag och Res & Lär till Kraków finns studiehandledningar framtagna, så cirkelledaren behöver inte själv vara expert på den stad som studeras. I samband med bokning presenteras samtliga byggstenar i Res & Lär. I studiecirkeln fokuserar deltagarna sedan på de delar som intresserar just dem, och väljer själva vilka tillvalsutflykter som ska ingå under resan. Studiehandledningarna för Res & Lär till Prag och Res & Lär till Kraków finns i ABF:s webbutik under PRO, på adress: webbutik.abf.se

11 Resor Kort om Prag Artikelkod: VIRT046 Pris 0 kr Kompositörer, konstnärer och författare har i alla tider dragits till den gyllene staden Prag. Här skrev Mozart flera av sina mest berömda verk och Goethe ansåg staden vara den vackraste juvelen i världens krona. Upplever den sällsamma atmosfären i Tjeckiens huvudstad, vid floden Moldau. Kort om Kraków Artikelkod: VIRT091 Pris 0 kr Kraków är ett perfekt weekendresmål! Staden lockar med såväl UNES- CO-skyddad stadskärna som vackra kyrkor och angenäm prisnivå. De medeltida byggnaderna i Gamla stan samsas med mysiga caféer och utanför Kraków finns flera intressanta utflyktsmål. Lär känna denna pärla av städer i Europa! Mer information: För mer information kontakta PROmedlemsresor E-post: Tel: promedlemsresor.se/prag promedlemsresor.se/krakow Studiehandledningarna för Res & Lär till Prag och Res & Lär till Kraków finns i ABF:s webbutik: webbutik.abf.se under PRO

12 Säkerhet Bättre tänka efter före, från benbrott till inbrott Säkerhet i vardagen tips och råd på äldre dagar Artikelnr. PRO672 Ett nytt studiematerial har tagits fram inom ramen för projektet med massor av tips och råd kring vad man bör tänka på, på äldre dagar. Förutom detta nya material finns det sedan tidigare en studiehandledning med tips på föreläsningar, både på hel- och halvdag. Dessutom handledning för studiecirkel, allt med tanke på hur vi själva kan öka säkerhet och trygghet i vardagen och förebygga fallolyckor och brott! Studiehandledning kan hämtas från Internet, Här finner du studiehandledning, en PP Presentation samt en broschyr med talartips till presentationen. I studiehandledningen finns alla tips var du kan finna kompletterande material, de flesta är gratis! Har du inte tillgång till internet kan du beställa ett exemplar från vaktmästeriet, PRO:s kansli: alt Projekt Bättre tänka efter före stöds av MSB-myndigheten. Projektet avslutas preliminärt under För varje redovisad studiecirkel eller föreläsning finns 500 kr att hämta från projektet. PRO:s Trafikbok Artikel nr. PRO221 Pris 60 kr PRO:s studiematerial för ALLA trafikanter! Behandlar allt från att vara gångtrafikant, cyklist, bilförare med information om nya regler och vägmärken, till diskussion om när och varför man bör sluta köra bil. OH-material till cirkelledaren finns för utskrift via intranätet på PRO:s hemsida*. * Intranätet: (Namn: pro Lösenord: pensionaren)

13 Hälsa Livet är ditt hälsoskola Gymnastik är generellt sett inte godkänt att genomföra i studiecirkelform. Om man däremot använder boken Livet är ditt i ABF:s Hälsoskola läser man om olika sätt att stärka kroppen. Tanken är deltagaren ska få pröva olika aktiviteter för att upptäcka vilken aktivitet som passar en själv och vad som är roligast. Det ska alltså vara olika aktiviteter varje sammankomst. Prova-på delen får dock inte vara den övervägande delen av cirkel sammankomsten. Livet är ditt beställs via ABF:s Tips! Lek, spel och idrott är inte statsbidragsberättigad studiecirkelverksamhet och kan därför inte bedrivas i cirkelform. Rapportera ändå all typ av verksamhet till ABF och låt dem avgöra vad som är och inte är bidragsberättigad verksamhet. Delar av den kan vara Annan folkbildningsverksamhet. webbutik: webbutik.abf.se Artikel nr: AB7615 Pris 90 kr Boken om läkemedel på gott och ont Artikel nr. PRO234 Pris 60 kr Om läkemedel och forskning samt ur du som patient kan få avgörande inflytande över din läkemedelsbehandling När en anhörig eller vän blir svårt sjuk Den här boken försöker vara din samtalspartner. Den informerar sakligt, också om sådant man inte vågar fråga. Boken beställs via Studiehandledning. Pris 74,50 kr

14 Konsumtent Tryggare ekonomi på äldre dar PRO kommer under 2014 att tillsammans med de övriga pensionärsorganisationerna, Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen att delta i ett folkbildningsprojekt kring ekonomi, konsumenträtt m.m. Ett studiematerial håller på att tas fram med studiehandledning. Dessa material kommer att göras tillgängliga på PRO:s webb när det är klart. Information om det kommer det nummer av PRO Informerar som ligger i anslutning till publiceringen. Hållbar mat nu! 24 sidor för dig som i studiecirkel vill veta mer om hur du som konsument kan påverka livsmedelsproduktionen i världen. Du som konsument är den viktigaste personen i världens livsmedelsproduktion. Genom dina inköp bestämmer du, vad som produceras, Hur det produceras och Var det produceras. Hållbarhet mat nu! är ett cirkelmaterial som reder ut begreppen angående Klimatsmart mat, Ekologisk mat och Rättvisemärkt. Materialet tar även upp och belyser några av de farligaste tillsatserna. Hållbar utveckling nu! 30 sidor för dig som i studiecirkel vill veta mer om hur dina egna vanor och vardagsrutiner kan på verka utvecklingen! Vad du kan göra som enskild individ, som medlem i ett hushåll eller som anställd på en arbetsplats, för att minska dina och/eller din familjs koldioxidutsläpp. Genom ett kreativt material, där du anger vad du redan gör och vad du kommer att göra, är Hållbar utveckling nu! ett snabbt, enkelt och roligt verktyg att använda för att bli en mer medveten klimataktör. Författare: Leif Åke Falk och Lena Nätt Utgiven av ABF Jönköpings län Artikel nr: AB Pris ca 20 kr Beställ via din ABF avdelning Författare: Lena Nätt Utgiven av ABF Jönköpings län Artikel nr: AB Pris ca 20 kr Beställ via ABF-avdelning

15 Lite om annat Gatsmart odling Finns i ABF:s webbutik. Artikelkod Pris 198 kr Många PRO medlemmar har inte tillgång till odlingsbar mark men skulle vilja testa sina gröna fingrar. Varför inte prova Gatsmart odling i studiecirkelform? Boken ger handfasta tips på vad du kan odla och inte minst inspiration till var du kan odla. Gatsmarta odlare från svenska städer men även från London, Paris och Berlin delar med sig av sin kunskap. Författare; Ulrika Flodin Furås Sjunga i kör Finns i ABF:s webbutik. Artikelkod AB Pris 150 kr Körsången har en stark tradition i landet. Boken reder inte bara ut musikaliska begrepp och grunder, utan beskriver också sångens folkbildande och friskvårdande sidor. En inspiration för dig som leder eller deltar i körsång.

16 PRO:s folkhögskola Foto: Mikael Forslund PRO:s folkhögskola PRO:s folkhögskola Gysinge med dagfolkhögskolan på Högbergsgatan i Stockholm är världens enda folkhögskola för pensionärer. Alla är välkomna men inriktningen på våra kurser är från 55 år och uppåt. Kursutbudet är brett och täcker in allt ifrån funktionsutbildningar för PRO:s föreningar till allmän folkhögskolekurs på 15 veckor. Däremellan finns utbildningar för dansledare, webbansvariga, för munspelssugna och glada silversmeder på amatörnivå. Besök vår hemsida via För information om kursutbud, anmälningar m.m. kontakta oss tel: eller e-post: Bidrag och resebidrag Subventionen för kost och logi till föreningskurserna i folkhögskolans program bibehålles oförändrad, dvs 300 kr /deltagare, gäller kurser märkta med P = prioriterad/subventionerad i folkhögskolans kursprogram, enligt beslut av riksorganisationens styrelse. Resebidrag till föreningskurser och distriktskurser på PRO:s folkhögskola utbetalas för resekostnader som överstiger 500 kr/deltagare, gäller kursen märkta med P = prioriterad/subventionerad i folkhögskolans kursprogram. Subventionen för kost och logi samt resa för distriktskursena, 600 kr/deltagare, upp till 40 deltagare, bibehålls oförändrad. Subventionen gäller för en kursvecka/distrikt och år. Ersättning för resa till och från föreningskurs på folkhögskolan i Gysinge administreras via skolan! Resan ska företas med billigast möjliga färdsätt.

17 PRO:s folkhögskola Medlemsrabatt på PRO:s folkhögskola Du vet väl om att alla PRO-medlemmar har ca 1200 kr i rabatt/kurs på PRO:s folkhögskola i Gysinge? Det är PRO:s Rikslotteri, Trippelskrapet som ger medlemmar den möjligheten. Ordinarie pris, utan subvention, för en kursvecka är ca 3400 kr. Ordinarie pris för kost och logi, utan subvention, för en kursvecka är kr från och med höstterminen Som medlem betalar du således endast I grundpriset avses boende i dubbelrum, tre mål mat om dagen samt kvällsfika med smörgåsar och kulturarrangemang varje tisdag kväll. Du kan få enkelrum mot tillägg. Själva kursen är gratis. Det tillkommer kostnader för material vid vissa kurser. ABF Information från ABF För en studiecirkel ska kunna godkännas måste alla studiecirkeldeltagare ha tillgång till studiematerial eller en gemensamt utarbetat arbetsplan som innehåller beskrivning av metoder och material ni avser att använda i studiecirkelarbetet. Studiematerial från ABF hittar du genom att gå in på ABF:s hemsida, klicka på OM ABF uppe i högerkanten, klicka sedan på ABF:s webbutik på höger kanten. Där hittar du en presentation av aktuella material gruppvis i vänsterkanten. ABF:s material beställs från StjärnDistribution Tel: (mån-fre ) E-post: Frakt tillkommer.

18

Studieaktuellt våren 2015

Studieaktuellt våren 2015 STUDIEAKTUELLT 2015 Studieaktuellt våren 2015 1 STUDIEAKTUELLT 2015 PRO:s webbutik. Via www.pro.se/butiken kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det går även bra att beställa

Läs mer

Studieaktuellt hösten 2015

Studieaktuellt hösten 2015 STUDIEAKTUELLT 2015 Studieaktuellt hösten 2015 1 STUDIEAKTUELLT 2015 PRO:s webbutik Via www.pro.se/butiken kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det går även bra att beställa

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

ATT ARBETA I STYRELSEN. Tips och råd för ledamöter i SPF Seniorernas föreningsstyrelser

ATT ARBETA I STYRELSEN. Tips och råd för ledamöter i SPF Seniorernas föreningsstyrelser ATT ARBETA I STYRELSEN Tips och råd för ledamöter i SPF Seniorernas föreningsstyrelser Innehåll SPF Seniorerna 4 Styrelsen föreningens ledare 6 Vad gör ledamöterna? 10 Ha bra möten 13 Årsmötet 15 Informera

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema

NÄRHET, RELATION och KÄRLEK. Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema NÄRHET, RELATION och KÄRLEK Pedagogiska tips för dig som vill arbeta med kurser och cirklar med detta tema M ånga cirkelledare och andra intresserade av temat; Närhet, Relation och Kärlek har hört av sig

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Syftet med den här guiden är att den snabbt ska kunna hjälpa er att komma igång med arbetet i klubben. Ni får tips och råd om hur ni kan utvecklas i

Syftet med den här guiden är att den snabbt ska kunna hjälpa er att komma igång med arbetet i klubben. Ni får tips och råd om hur ni kan utvecklas i NYSTARTAD KLUBB Syftet med den här guiden är att den snabbt ska kunna hjälpa er att komma igång med arbetet i klubben. Ni får tips och råd om hur ni kan utvecklas i era uppdrag som förtroendevalda och

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF R E T TE 7 I V I KT A 2 1 f UNF-träf 8 4 Förenings boken 3 10enings- 9 Värva f UNF-träf 22 Värva 29 18 17 16 15 11 För boken 23 30 6 5 25 24enings- NF-aren U n e r a UNF- 12 Teater 14 13 20 19 26 27 21

Läs mer

samarbete leder längre gör en annan värld möjlig

samarbete leder längre gör en annan värld möjlig Med i ABF samarbete leder längre gör en annan värld möjlig ABF Produktion: ABFs förbundsexpedition Foto: O mslag och sid 10 Kent Wärne Sid 4, 5, 6, 7, 19, 20: Jonas Hallqvist Sid 14: Mattias Vepsä Sid

Läs mer

MEDLEMSREGISTER. Lärgruppsplan IdrottOnline

MEDLEMSREGISTER. Lärgruppsplan IdrottOnline MEDLEMSREGISTER IdrottOnline är idrottens nya verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline är svensk idrotts eget verktyg och är byggt utifrån att individ, förening och förbund ska ha ett

Läs mer

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning

Studiehandledning Läxläsning 1. Studiehandledning Studiehandledning Läxläsning 1 Studiehandledning Alla barn ska klara sina läxor Alla barn är allas barn Alla barn ska klara sina läxor. Det är ett mål som Unga Örnar och ABFs projekt Jämlika barn har som

Läs mer

DHRs föreningshandbok

DHRs föreningshandbok DHRs föreningshandbok Tips och idéer för medlemmar och förtroendevalda Principer förtillgänglighe DHR För ett samhälle utan rörelsehinder DHR 2012 Skribent: Fredrik Canerstam 2 Innehållsförteckning Välkommen

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

Utredning Senior- och pensionärsverksamheten

Utredning Senior- och pensionärsverksamheten SKTFs förbundsmöte Utredning Senior- och pensionärsverksamheten Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande över rapporten... 1 Sammanfattning av rapporten... 2 Inledning... 3 Varför denna rapport?... 3 Om begreppet

Läs mer

Att arbeta med vuxenutbildningsfrågor

Att arbeta med vuxenutbildningsfrågor Att arbeta med vuxenutbildningsfrågor HANDIKAPPFÖRBUNDENS SAMARBETSORGAN Vuxenutbildning för alla, Handikappförbundens samarbetsorgan Sundbyberg 2006 ARTIKLAR Carina Järvenhag, Susanne Glennegård, Voff

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

HEMSIDA. Lärgruppsplan IdrottOnline

HEMSIDA. Lärgruppsplan IdrottOnline HEMSIDA IdrottOnline är idrottens nya verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline är svensk idrotts eget verktyg och är byggt utifrån att individ, förening och förbund ska ha ett gemensamt

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Studietidningen VERKSAMHETSÅRET 2013-2014 SKELLEFTEÅ SID 7 SID 13 SID 4. Martin förverkligar sin vision för Folkparken

Studietidningen VERKSAMHETSÅRET 2013-2014 SKELLEFTEÅ SID 7 SID 13 SID 4. Martin förverkligar sin vision för Folkparken Studietidningen VERKSAMHETSÅRET 2013-2014 SKELLEFTEÅ SID 4 SID 7 SID 13 Mer plats åt konsten och nytt galleri Hantverksfestivalen fortsätter att förnyas Martin förverkligar sin vision för Folkparken Innehåll

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Unga Folkbildare Om Framtiden

Unga Folkbildare Om Framtiden Unga Folkbildare Om Framtiden En intervjuskrift om folkbildningens idé och framtid Unga Folkbildare Om Framtiden En intervjuskrift om folkbildningens idé och framtid Innehåll Förord 4 Redaktören har ordet

Läs mer

FoU Välfärd Region Västerbotten Joyn Service Design. En guide till Min Plan

FoU Välfärd Region Västerbotten Joyn Service Design. En guide till Min Plan Min Plan 2015 FoU Välfärd Region Västerbotten En guide till Min Plan Min Plan 2015 FoU Välfärd Region Västerbotten Min Plan är samskapad av brukare och personal i Vännäs, Robertsfors och Umeå kommuns daglig

Läs mer

Handbok i organisering

Handbok i organisering Handbok i organisering S o c i a l i s t i s k a P a r t i e t Handbok i organisering En skrift utgiven av Socialistiska Partiet info@socialistiskapartiet.se Tel: 0700 193081 VARFÖR ORGANISERA SIG? Vi

Läs mer

Flexibla studiecirklar för alla. en studiehandledning för dig som är ledare

Flexibla studiecirklar för alla. en studiehandledning för dig som är ledare Flexibla studiecirklar för alla en studiehandledning för dig som är ledare folkbildningsförbundet 2004 om flexibla cirklar för alla! Det här materialet är tänkt att fungera som underlag i vanliga, fysiska

Läs mer