STUDIEAKTUELLT VÅREN Handlingsprogram Pensionssystemet blev det som tänkt?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STUDIEAKTUELLT VÅREN 2013. Handlingsprogram 2012-2015. Pensionssystemet blev det som tänkt?"

Transkript

1 STUDIEAKTUELLT VÅREN 2013 Till studieorganisatören i samtliga PRO-föreningar Till PROs distrikt och samorganisationer Till ABFs distrikt och avdelningar Studieaktuellt finns på PROs hemsida Klicka på Studera i PRO i vänsterkanten, klicka därefter på Studiematerial. Handlingsprogram Artikel nr PRO292 Pris 10 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar Studiehandledning till PROs handlingsprogram är under produktion och kommer att kunna hämtas på PROs hemsida från vecka 51. Stadgar Artikel nr PRO291 Pris 5 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Pensionssystemet blev det som tänkt? Detta är en utredning som gjorts på initiativ av PRO i samarbete med de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna: PRO, RPG, SKPF, SPF och SPRF. Utredningen grundas på de intentioner politikerna hade när pensionssystemet byggdes. Blev det som det var tänkt? Vad behöver göras? Arbetsgruppens förslag presenteras i rapporten. Kommer i januari: Tre träffar om Pensionerna Studiehandledning till rapporten finns för nedladdning från PROs Intranät. Artikel nr PRO637 Pris 40 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Ett överskådligt och lättåtkomligt material kring pensionerna är under produktion och beräknas vara klart under januari månad. Materialet ska kunna behandlas under tre träffar i studiecirkelform men det är också möjligt att ha fler träffar med fördjupning.

2 2 Ditt förtroendeuppdrag i PRO Tillsamman med PROs Handlingsprogram och stadgar ger detta studiematerial en bra grund för alla med styrelseuppdrag i PROföreningarna. Detta studiematerial håller på att uppdateras och en ny version kommer att vara klar under våren Information kommer när det är klart för distribution. Artikel nr PRO206 Pris 50 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar Leva Livet - Länge. har drivits som ett projekt som syftat till att ge äldre med funktionsnedsättningar mod att ta för sig och tillåta sig ett bra och rikt liv. Omgivningens bemötande är många gånger intolerant, gentemot äldre med funktionsnedsättningar. Det gäller inte minst i frågor som rör närhet, kärlek och sexualitet. Det vill vi ändra på och därför startades projektet Leva Livet Länge, som från och med nu är en del av PROs ordinarie utbud. Det finns nu en studiehandledning som tagits fram för studiecirkelsammankomster kring temat. DVD film är framtagen som handlar om Steinars liv, hur han, trots sin kroniska sjukdom, har kunnat påverka och forma sitt liv till någonting bra. DVD film med följebrev och information har sänts till PROs distrikt. För mer information, kontakta Dan Karlsson på PROs kansli, Studiehandledning kan beställas från PROs kansli, e-postadress: vaktmasteriet@pro.se I projektet har följande organisationer samverkat: ABF, PRO, PSO, Psoriasisförbundet, Reumatikerförbundet, Riksförbundet Mag och Tarmsjuka, SKPF, Kommunalpensionärerna och Vårdförbundet.

3 3 Läs, lär och res till Prag I ett samarbete mellan PRO, ABF och PROmedlemsresor erbjuds nu ett studiecirkelpaket om Prag med ett stort urval av resor under En speciell studiehandledning är framtagen för denna satsning så det krävs inte att man är Prag-expert för att hålla i cirkeln. Prata med din ABF kontakt. Studiehandledningen finns på ABFs intranät. I studiecirkeln planeras sedan resan med utflykter m.m. För mer information, kontakta PROmedlemsresor. E-post: info@promedlemsresor.se, eller telefon Travsport Boken Travsport riktar sig till alla som vill kunna mer om trav, hästarna, människorna bakom, banorna, loppen och spelet. Boken är fullmatad med allt som är viktigt att känna till om travsporten. Studiehandledning till materialet finns. Författare: Tomas Ekman Pris: 259 kr exkl. frakt. Bilda Förlag Leda eldsjälar och bygga lag PROs Ledarskapsbok Denna skrift handlar om hur vi i PRO vill se på vår egen verksamhet och hur vi ska utveckla den så att vi på alla sätt främjar vår trivsel, vårt engagemang och når bra resultat. PRO vill utveckla ett medvetet ledarskap och en gemensam ledarsyn som går ut på att leda eldsjälar och bygga lag. Det handlar om att i stort och smått och efter bästa förmåga ta egna initiativ och uppmuntra andra att göra detsamma. Syftet med skriften är att förmedla idéer, tips och verktyg som stöd för alla som är eller kan tänka sig inta en ledarroll i PRO. Artikel nr PRO204 Pris 50 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar.

4 4 Ny Handledning för studieorganisatörer under produktion Tillsvidare går detta material att beställas från Stjärndistribution. Materialet kommer att ersättas av ett nytt under början av nästa år. Information kommer när det ligger färdigt för beställning. Artikel nr PRO254C Pris 15 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. PROs Trafikbok PROs studiematerial för ALLA trafikanter! Behandlar allt från att vara gångtrafikant, cyklist, bilförare med information om nya regler och vägmärken, till diskussion om när och varför man bör sluta köra bil. OH-material till cirkelledaren finns för utskrift via intranätet på PROs hemsida. Artikel nr PRO221 Pris 60 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Digitalfotografering för Seniorer ett Docendo-material som nu finns i en anpassad PRO-upplaga. Boken går igenom ämnen från att välja kamera via skanna fotografering och till hur korrigera och manipulera bilder på datorn. Artikel nr PRO233 Pris 90 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar.

5 5 Om PROkontakt En väl fungerande PRO Kontakt är ett av de viktigaste verktygen för att medlemmarna ska stanna kvar i organisationen. Varje år värvas I genomsnitt nya medlemmar, men avslutar årligen sitt medlemskap. PROs studiematerial om medlemsvården är ett lättöverskådligt studiematerial fyllt med bra tips och idéer för att utveckla Kontaktombudsverksamheten. Boken riktar sig till styrelseledamöter, kontaktombud och andra med förtroendeuppdrag. Artikel nr PRO203 Pris 25 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Medlemsvärvning i PRO föreningen Medlemsvärvarmaterial om hur man kommunicerar nya medlemmar, hur man gör en värvarplan i föreningen och hur man kontaktar nya medlemmar. Ersätter Våga fråga från och med Hösten Artikelkod PRO 197A Ingen kostnad, frakt och expeditionsavgift tillkommer. Medlemsvärvarblock Med utrymme för att anteckna nya medlemmars namn- och adressuppgifter. Därefter överlämnas uppgifterna till föreningen för inskrivning. Artikel nr PRO618 Ingen kostnad. Frakt tillkommer.

6 6 PROs Mobilär för er med äldre mobiltelefoner Ett studiematerial om telefoni, huvudsakligen mobiltelefoni, framtaget av PRO. Materialet tar upp mobiltelefonens historia och nyttor, abonnemang och säkerhet, likt och olikt i den vanliga telefonhanteringen, att använda mobiltelefon, skötsel, sms m.m. Artikel nr PRO238. Pris 50 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Paddor, Iphones, Smartphones, Androider Den nya generationens mobiltelefoner har helt andra funktioner än de tidigare. De är numera mer eller mindre kommunikationscentraler med tillgång till Internet, sociala medier, nyhetsförmedling, bildbehandling. Ja, användningsområdena är oändliga. Till detta kommer olika varianter av läsplattor med olika system beroende på vilket märke man väljer. Under våren kommer PRO därför att ta fram ett handledningsmaterial med pedagogiska- och metodiska tips kring hur man kan bedriva studiecirklar för att fler ska kunna förstå hur dessa apparater fungerar och vad man kan använda dem till.

7 7 Grundmaterialet i PROsIT består av två böcker: PROsIT är PROs eget material för studier i Internet. 1. Word din ingång till Internet bygger på Windows XP och Office Tidigare bok Första varvet i word har utgått, men kommer att finns tillgänglig via hemsidan för den som vill ha tillgång till den. Det är ett lättillgängligt och lättanvänt studiematerial i grundkurserna och används tillsammans med bok nr 2.. Vi surfar och skickar e-post ger oss information om Internet. Vi lär oss surfa och uträtta ärenden via datorn och lär oss skicka e-post. Artikel nr PRO211 Pris 90 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Fortsättningsmaterial i PROsIT Internet i vardagen vi uträttar ärenden och söker information Tar upp hur vi via datorn och Internet gör bank- och postärenden, bokar biljetter, sköter skatteärenden och deklarationer, hur vi kan söka samhällsinformation och information om kultur och bibliotek samt sjukvård och läkemedel. Artikel nr PRO215 Pris 60 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Vista ett Docendomaterial Vista En jämförelse mellan Windows XP och Windows Vista. Artikel nr PRO213 Pris 60 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Observera! Vista beställs från StjärnDistribution AB, inte från Docendo!!!

8 8 Släktforskning på nätet Det är bra om man redan har grundkunskaper i släktforskning, men boken är instruktiv och det fungerar ändå. ABF förbundet har förhandlat med portalen Arkiv Digital AD AB, se nedan. Artikel nr PRO223 Pris 90 kr inkl moms. Frakt tillkommer. Reservation för ev. prisändringar. Tips: Avtal för cirklar i släktforskning ABF har tecknat ett centralt avtal med portalen Arkiv Digital AD AB om speciella deltagarabonnemang för deltagare i ABFs studiecirklar i släktforskning. Enligt ABF är många kurs- och cirkeldeltagare mycket nöjda med Arkiv Digital AD AB. Cirkeldeltagare i ABFs cirklar får köpa speciella deltagarabonnemang. Deltagarabonnemanget är personligt för varje deltagare med individuellt användarnamn och lösenord. Abonnemanget får användas både i eventuell kurssal och i hemmet under tio (10) veckor. Priset för abonnemanget är 150 kr inkl moms per deltagare och cirklar om tio veckor. Beställs av och faktureras ABF på den verksamhetsort som arrangerar kursen eller cirkeln. I god tid före studiecirkelns slut får deltagaren via e-post erbjudande om att förnya sitt abonnemang till det förmånliga priset 995 kr inkl moms för ett helårsabonnemang. Det är då deltagaren som själv får beställa abonnemanget. Kontakta din ABF-avdelning om detta är intressant för er! Tips: Från nättidningen Rötters hemsida: Bibliotek: Här finns böcker och tidskrifter som handlar om släktforskning. De står i hyllan märkt Ld (=genealogi). De två bästa läroböckerna för släktforskaren är följande: - släktforska Steg för steg av Per Clemensson och Kjell Andersson (LTs förslag). - Släktforskning vägen till din egen historia av Elisabeth Thorsell (ICA bokförlag).

9 9 Kurser med bidrag i folkhögskolans vårprogram 2013 För nedanstående kurser under rubriken Föreningskurser samt Ledarkurser i skolans vårprogram utgår bidrag enligt information om bidragsregler i detta Studieaktuellt. Ex.vis linedance, internationell seniordans, teaterledare med flera. Vårens kompletta program sänds med skolans utskick till studieorganisatörer i PROs föreningar, samorganisationer och distrikt. Ordförande 1 2/4-5/4 Ordförande 2 15/4-19/4 Ledarskap i PRO 4/2-8/2 Ledarskap i styrelse 11/3-15/3 Kassörskurs 18/3-22/3 Databokföring 1 28/1-1/2 Databokföring 2 8/4-12/4 Kultur i PRO 11/2-15/2 Reseledare i PRO 28/1-1/2 Styrelsekurs 28/1-1/2 Valberedare i PRO 6/2-8/2 Kontaktombud i PRO 4/2-6/2 Studieorganisatörer 15/4-19/4 Äldrelagstiftning 11/2-15/2 Medlemsregister 11/2-15/2 Hemsidor steg 1 4/2-8/2 Hemsidor steg 1 25/2-1/3 Hemsidor steg 2 2/4-5/4 Hemsidor uppföljning 26/5-31/5 Lidedance 1 21/1-25/1 Linedance 2 22/4-26/4 Linedance, uppföljning 25/3-28/3 Forts.

10 10 Qi Gongledare 1 14/1-19/1 Programmet finns även på skolans hemsida som du hittar via Qi Gongledare 2 (förutsätter att du gått steg 1) 11/3-16/3 Qi Gongledare 3 (uppföljn. för dig som gått steg 1 o 2) 3/5-8/5 Seniordansledare 25/2-1/3 Teaterkurs 25/2-1/3 PROs Folkhögskola Gysinge Herrgård Bidrag och resebidrag Subventionen för kost och logi till Föreningskurserna i folkhögskolans program bibehålls oförändrad, dvs 300 kr/deltagare, gäller kurser märkta med P = prioriterad/subventionerad i folkhögskolans kursprogram, enligt beslut av riksorganisationens styrelse. Resebidrag till Föreningskurser och Distriktskurser på PROs folkhögskola utbetalas för reskostnader överstigande 500 kr/person, gäller kurser märkta med P = prioriterad/subventionerad i folkhögskolans kursprogram. Subventionen för kost och logi samt resa för Distriktskurserna, 600 kr/deltagare, upp till 40 deltagare, bibehålls oförändrad. Subventionen gäller för en kursvecka/distrikt och år. Ersättning för resa till och från föreningskurs på folkhögskolan i Gysinge administreras via skolan! Resan ska företas med billigast möjliga färdsätt. Du vet väl att alla PRO-medlemmar har ca kr i rabatt/kurs på PROs folkhögskola i Gysinge? Det är PROs Rikslotteri, Trippelskrapet, som ger medlemmarna den möjligheten. Ordinarie pris, utan subvention, för en kursvecka är ca kr.

11 11 STÖD INTRESSEFÖRENINGEN FÖR PROs FOLKHÖGSKOLA I GYSINGE Intresseföreningen gör varje år betydande insatser för PROs ägda byggnader i Gysinge. Det sker genom att bidra till upprustning, underhåll och konstnärlig utsmyckning av fastigheterna. Men också genom att förbättra den pedagogiska miljön genom förbättringar av ljud, bild och teknik. Det är av mycket stort värde för våra medlemmar att vi kan erbjuda kurser i en unik anläggning i en fantastisk bruksmiljö i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. Nästan alla PRO-föreningar är medlemmar i Intresseföreningen. Föreningarna bidrar med 2 kr/medlem och år. Vår strävan måste vara att alla PRO-föreningar är medlemmar. Genom enskilt medlemskap kan du stödja Intresseföreningen med 40 kr per år eller ständigt medlemskap genom att betala en engångsavgift på 300 kr. Medlemsavgiften kan sättas in på Pg eller Bg Genom ditt medlemskap stödjer du en mycket viktig verksamhet i PRO och du gör samtidigt en kulturhistorisk insats. Gåva vid uppvaktningar Ett alternativ till blommor eller presenter vid uppvaktningar är en penninggåva till Intresseföreningen. Gåvan kan användas vid födelsedagar, jubileer, begravningar etc. Intresseföreningen skickar Gåvobrev. Frågor om Intresseföreningen besvaras gärna av Lena Boström, PROs kansli, tel E-post: lena.bostrom@pro.se

12 12 Information från ABF För att en studiecirkel ska kunna godkännas måste alla studiecirkeldeltagare ha tillgång till studiematerial eller en gemensamt utarbetad arbetsplan som innehåller beskrivningar av metoder och material ni avser att använda i studiecirkelarbetet. Ta kontakt med din ABF-representant om du behöver hjälp med arbetsplanen och/eller vilka ämnesområden som är godkända som studiecirklar. Se ABFs webbutik Studiematerial från ABF hittar du genom att gå in i ABFs butik via klicka på OM ABF uppe i högerkanten, klicka sedan på ABFs webbutik på högra kanten. Där hittar du en presentation av aktuella material gruppvis i vänsterkanten. ABFs material beställs från: StjärnDistribution AB Tel: (mån-fre ) E-post: order@sdist.se Frakt tillkommer KAKBURKEN Är vår största fördom att vi tror att vi inte har några fördomar? Kakburken är ett resultat av ett samarbete mellan ABF och Antidiskrimineringsbyrån i Malmö. Enkel att använda och sätter fart på diskussionerna. Ställ kakburken på bordet. En deltagare tar en valfri kaka (ett kort) ur burken och läser upp påståendet. Sen går man laget runt så alla får presentera sin åsikt. När diskussioner börjar gå på tomgång är det dags att ta en ny kaka. Beställs hos ABF Malmö/Lomma, Telefon vx: Fax: E-postadress: info.malmo@abf.se Pris: 139 kr exklusive frakt.

13 13 Hållbar mat nu! 24 sidor för dig som i studiecirkel vill veta mer om hur du som konsument kan påverka livsmedelsproduktionen i världen. Du som konsument är den viktigaste personen i världens livsmedelsproduktion. Genom dina inköp bestämmer du, Vad som produceras, Hur det produceras och Var det produceras. Hållbar mat nu! är ett cirkelmaterial, som reder ut begreppen angående Klimatsmart mat, Ekologisk mat och Rättvisemärkt. Materialet tar även upp och belyser några av de farligaste tillsatserna. Författare: Lena Nätt Utgiven av ABF Jönköpings län Artikel nr: AB Pris inkl. moms: ca 20 kr Beställ via din ABF-avdelning! Hållbar utveckling nu! 30 sidor för dig som i studiecirkel vill veta mer om hur dina egna vanor och vardagsrutiner kan påverka utvecklingen! Vad du kan göra, som enskild individ, som medlem i ett hushåll eller som anställd på en arbetsplats, för att minska dina och/eller din familjs koldioxidutsläpp. Genom ett kreativt material, där du anger vad du redan gör och vad du kommer att göra, är Hållbar utveckling nu! ett snabbt, enkelt och roligt verktyg att använda som ett medel för att bli en mer medveten klimataktör. Författare: Leif Åke Falk och Lena Nätt Utgiven av ABF Jönköpings län Artikel nr: AB Pris inkl moms: ca 20 kr Beställ via din ABF-avdelning!

14 14 BILDA FÖRLAG Beställ via ABF och få 25 % rabatt! Aktuellt från Bilda Förlag Titta in i Bilda Förlags webbutik, Där hittar du en presentation av bl.a. Bilda Förlags aktuella studiematerial. Se även bilagda blad från Bilda Förlag. Observera! Vid beställning hos Docendo är det viktigt att uppge PROmedlemskap för att få förlagspris. DOCENDO erbjuder. ett brett sortiment av pedagogiska databöcker med hög kvalitet, som gör lärandet så roligt och enkelt som möjligt. Vår utgivning omfattar böcker för allt, från Word, Excel, PowerPoint, InDesign, Photoshop och Digitalfotografering till mer tillämpad Teknik- och Internet-anknutna böcker och affärskunskap. Docendo erbjuder även ett antal titlar anpassade för målgruppen seniorer. Läs provavsnitt ur Docendos böcker på Från andra förlag Alla kan blogga Författare, Rosemari Södergren Fler människor borde skriva om sina liv, om sin vardag och sina erfarenheter. Att blogga ger dig både en möjlighet att säga vad du tycker och att berätta om dina erfarenheter. I den här boken får du råd om hur du kan komma igång att börja blogga. Beställs på LO distribution, Telefon, Pris 85 kr.

15 15 Vårdalinstitutet Institutet för Vård- och Omsorgsvetenskap Vårdalinstitutet har sammanställt en studieplan för studiecirklar med temat äldres hälsa hur kan den främjas? För äldre - om äldre. Målet är att erbjuda deltagarna i cirkeln en möjlighet att lära sig mer om vilka faktorer som huvudsakligen påverkar äldres hälsa och som kan ha avgörande betydelse för hur vi mår och hur vi klarar av våra dagliga aktiviteter. Kunskaperna kan i synnerhet tillämpas i ett förebyggande och hälsofrämjande arbete för äldre. Vilken grupp som helst som är intresserad ska kunna hämta materialet på Internet och med det som utgångspunkt bilda sin egen studiecirkel. Alla är välkomna att använda materialet. Hämta studieplanen på Glänta på minnenas dörr - Elvis och bokmärkesängeln hjälper demenssjuka att minnas Nyutkommen bok, som kan användas som ett hjälpmedel i vård av människor med demenssjukdom, för att förbättra deras livskvalitet. Glänta på minnenas dörr stimulerar fyra av våra sinnen och väcker därigenom minnen till liv. Den innehåller bilder från och 60-tal och skrapdofter med tillhörande bilder. Den medföljande cd-skivan spelar 20 tidstypiska låtar, som Jailhouse rock med Elvis och Gösta Nordgrens Flottarkärlek, och miljöljud som fågelkvitter och skrivmaskinsknatter. Bilden med bokmärkesängeln är präglad så att man känner konturerna av den. Boken hjälper till att bygga broar mellan gammal och ung, eftersom den ger unga människor tillgång till de äldres språk. Boken har utvecklats med stöd från Uminova Innovation, ALMI Företagspartner och Studieförbundet Bilda. Den kan köpas hos Din Bok, Umeå, eller beställas via mejl: info@dinbok.se Pris ca 358 kr inkl moms + porto ca 48 kr.

16 16 När en anhörig eller vän blir svårt sjuk - Nu som pocket När någon är svårt sjuk vill man göra allt för att hjälpa. Men vad vågar man prata med den sjuka om? Hur tröstar man? Hur kan man lindra smärtor? Varför äter den sjuka så lite? Och vad får man egentligen göra på ett sjukhus? Ibland vill man sköta patienten hemma. Vad ska man tänka på och hur går det till att få hem den sjuka? Och när allt är över, hur gör man då? Hur ordnar man en begravning, vad är egentligen ett dödsbo? Den här boken försöker vara din samtalspartner. Den informerar sakligt också om sådant som du inte vågar fråga om. När en anhörig eller vän blir svårt sjuk är en praktisk handbok skriven för dig som är i en svår situation. Boken beställs via Studiehandledning kan hämtas hem från samma hemsida. Pris kr 74:50 inkl moms. Har jag en dotter? En bok om demens författare Gun Burman Elisabeths mamma försvinner in i sitt eget universum samtidigt som hon högst påtagligt är kvar. Med tiden blir de absurda och ofta nästan komiska situationerna fler och fler. En mamma som börjar uppträda som barn på nytt ger dottern en ny och omtumlande roll. Det gäller att vara psykologisk balanskonstnär. Gun Burman skildrar livet med en dement mor med värme och en god portion humor. Beställs från Alfabeta Anamma, Box 7031, Göteborg. Pris 139 kr inbunden. Tips: Denna bok är ett bra komplement till boken Nycklar till minnenas dörr - En titt i backspegeln boken som väcker minnen.

17 17 Studiematerial på anpassat medium SRF, Studiegruppen Enskede e-post: Tfn Fax Synskadades Riksförbund har ett statligt uppdrag att producera studiematerial till synskadade och dövblinda deltagare i statsbidragsfinansierade studiecirklar. De böcker eller kursmaterial som finns anpassade på något eller flera av för synskadade läsbara medier, finns beskrivna i SRF:s katalog som finns på flik studiecirkelmaterial. Kontakta SRF för produktion av efterfrågade kursmaterial som inte finns tillgänglig på anpassat media. Katalog och kursmaterial beställs från: Beställ din egen UR-Guide! Många UR-program passar perfekt att använda i en studiecirkel. För att du lättare ska hitta program som passar har UR tagit fram en katalog på 116 sidor. Utbildningsradion Här hittar du också böcker, språkhäften och lärarhandledningar. Beställ ett eget ex av UR-Guiden. Ring, faxa eller e-posta så sänds UR-guiden utan kostnad. UR-guiden kan beställas genom: Tel. kundtjänst: E-post: kundtjanst@ur.se Glöm inte heller att kontrollera om det kan finnas intressanta program på URakademiens hemsida:

18 18 Aktivt arbete för att förebygga brott från benbrott till inbrott! En fortsättning på projektet Bättre tänka efter före är projektet att förebygga brott! Från benbrott till inbrott. I studiehandledningen finns tips på föreläsningar, både på hel- och halvdag. Dessutom handledning för studiecirkel, allt med tanke på hur vi själva kan öka säkerhet och trygghet i vardagen och förebygga fallolyckor och brott! Studiehandledningen kan hämtas från klicka på studera i PRO därefter på studiematerial. Har du inte tillgång till Internet kan 1 ex av studiehandledningen beställas från PROs kansli, vaktmästeriet eller I studiehandledningen finns alla tips på var du kan ladda ner eller beställa material till cirkeln! Det gäller såväl material från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som SOS Alarm och Hjälpmedelsinstitutet. Dessa aktiviteter genomför PRO med stöd från MSB-myndigheten och i samverkan med SKPF och SPRF. Beviljat fortsatt stöd finns för

19 19 Generationer i samverkan Tips till far- och morföräldrar Läs och Berätta - av Susanna Ekström Från Allas barnbarn Handledning för högläsare och berättare som besöker barngrupper i förskola och förskoleklass. Handledningen finns att beställa via din ABF-avdelning. En bok för alla, Ca pris 60 kr. IESB: Information om Läs och Berätta finns på förlaget hemsida Telefon till förlaget: Barn-barns-böcker Boken är skriven av Annika Holm, en av Sveriges mest lästa och omtyckta barn- och ungdomsförfattare samt Lena Kjersén Edman, en välkänd bibliotekarie och bokpratare. I sina roller som mormor och farmor kände de att det finns ett behov av tips på bra böcker att läsa med barnbarnen, dvs en bok som INTE handlar om de allra mest kända böckerna utan som handlar om alla de andra underbara böckerna som finns att skratta med, rysa med, känna igen sig i, gråta till eller bara njuta av! Boken är indelad i läsvärda och läslustfrämjande tips på bilderböcker, läsa själva - läsa högt samt läsäventyr. Pris, se förlagets hemsida. Förlag: BTJ Förlag. Beställa kan man både göra hos ( eller via nätbokhandel. BTJ Förlag Scheelevägen LUND Tel: , Fax:

20 20 ett, ett, två lätt att slå! Till er som fortsatt att läsa för barnen i förskolan (dagis) efter PROs projekt Allas Barnbarn! Det här är en sagobok som levererats till alla förskolor. Men den är också fri att laddas ner och skriva ut direkt från SOS Alarms hemsida Just nu syns boken 112-Lätt att slå! på hemsidans högra sida, klicka även vidare på sagor. Om hemsidan har möblerats går det att söka efter boken. Pris, se hemsidan. För att veta när man ska ringa nödnumret 112 krävs kunskap. Därför genomför SOS Alarm informationsaktiviteter för barn och ungdomar under namnet "Vaddå 112?" Sagorna är författade av Annika Dopping i samarbete med SOS-operatörer med mångårig erfarenhet. De är inspirerade av situationer där barn, tack vare att de känt till 112, har ring och hjälpt till vid olyckor. Ni som inte kommit igång med Generationer i samverkan dvs läsa för en liten grupp barn i förskolan är oerhört uppskattat av barnen. Förskolan har ansvaret att ta fram 3-5 barn som behöver extra stöd i sin språkutveckling, barnboksbibliotekarien tar fram tips på bra sagoböcker och projektet Allas Barnbarn har tagit fram ett bra studiematerial! Det finns fler förskolor som vill ha läsare än det finns pensionärer idag. De PROare som läser idag säger att detta är bland det roligaste och mest stimulerande de gjort.

21 21 Alla har rätt - FNs förklaring om de mänskliga rättigheterna i bild för barn. Den 10 december 2008 var det 60 år sedan FNs generalförsamling antog den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. I samband med detta jubileum gav vi ut en bok för barn, där de 30 artiklarna återges i något förenklad form. Varje artikel är illustrerad av en internationellt välkänd illustratör, som t ex Axel Scheffler, Ole Könnecke och Quentin Blake. Boken utges i samarbete med Amnesty International och alla royaltyintäkter går oavkortat till deras arbete för de mänskliga rättigheterna. Förlag: Eriksson och Lindgren ca pris 118 kr i vanliga bokhandeln eller via (använd medmera-kortet) Friskvård Viktig information om studiecirklar PRO i rörelse Gymnastik är generellt sett inte godkänt att genomföra i studiecirkelform. Om man däremot använder boken Livet är ditt i ABFs Hälsoskola läser man om olika sätt att stärka kroppen. Tanken är att deltagaren ska få pröva olika aktiviteter för att upptäcka vilken aktivitet som passar en själv och vad som är roligast. Det ska alltså vara olika aktiviteter varje sammankomst. Prova-på delen får inte vara den övervägande delen av cirkelsammankomsten. Lek, spel och idrott är inte statsbidragsberättigad studiecirkelverksamhet och kan därför inte bedrivas i cirkelform. Boken Livet är ditt köpes via ABFs webbutik, artikel nr: AB7615, 90 kr. Rapportera ändå all typ av verksamhet till ABF och låt dem avgöra vad som är och inte är bidragsberättigad verksamhet. Delar av den kan vara Annan folkbildningsverksamhet.

22 22 PROs webbutik Beställ PROs material i webbutiken på PROs hemsida PROs webbutik med PROs studiematerial och artiklar finns på hemsidan att beställa. Du når PROs butik genom att klicka på fliken Butiken överst på Klicka därefter i vänsterkanten på det område du söker. Den tryckta materiallistan är slut. PROs studiematerial säljs endast till PROs lokalorganisationer. PROs studiematerial går även att beställas direkt från StjärnDistribution AB, per telefon eller e-post. Frakt tillkommer! Tel: (mån-fre ) E-post: order@sdist.se Eller sänds till: StjärnDistribution AB, Hästskovägen 12, Hofors. OBS! PROs studiematerial säljs endast till PRO föreningar, samorganisationer och distrikt. PROs studiematerial säljs inte till ABFs övriga medlemsorganisationer eller i det allmänna utbudet. Beställ Bildas material via ABF och få 25 % rabatt.

23 23 Några råd på vägen Låt er inte hindras genom att fundera över om era cirklar är god-kända eller inte. Låt fantasin flöda när det gäller studiecirklar. All verksamhet som medlemmarna tycker är intressanta är bra verk-samhet. Fråga alltid din ABFkontakt om råd, men all verksamhet är bra, den är inte sämre för att den inte är statsbidragsberättigad. Kör så det ryker! Ta vara på studiecirklarnas kunskaper och erfarenheter! Det kan vara intressant att låta t.ex. LPR, RPR eller KPR-ansvariga träffa deltagarna i studiecirklar om benskörhet, stroke och diabetes. Deltagarna i dessa cirklar har mycket matnyttigt att förmedla och diskutera! Bilagor: Bilda Förlag PROs best.tallong Till sist: Om fler cirklar rapporteras till ABF innebär det ökade möjligheter till stöd i PROs studieverksamhet. Dan Karlsson Studieombudsman dan.karlsson@pro.se Lycka till med studiearbetet! Hälsar PROs kansli Tel ,vx Elisabet Gustafsson Utbildningsadministratör elisabet.gustafsson@pro.se /eg

24 24

Studieaktuellt våren 2014

Studieaktuellt våren 2014 Studieaktuellt våren 2014 Beställa studiematerial? Gå in på www.pro.se och klicka på Butiken i toppmenyn, och gör dina beställningar. Eller kontakta kundtjänst på StjärnDistribution: E-post: order@sdist.se

Läs mer

Studieaktuellt våren 2015

Studieaktuellt våren 2015 STUDIEAKTUELLT 2015 Studieaktuellt våren 2015 1 STUDIEAKTUELLT 2015 PRO:s webbutik. Via www.pro.se/butiken kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det går även bra att beställa

Läs mer

Studieaktuellt våren 2016

Studieaktuellt våren 2016 STUDIEAKTUELLT VÅREN 2016 1 Studieaktuellt våren 2016 2 STUDIEAKTUELLT VÅREN 2016 PRO:s webbutik Via adressen butiken.pro.se kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det

Läs mer

Studieaktuellt hösten 2015

Studieaktuellt hösten 2015 STUDIEAKTUELLT 2015 Studieaktuellt hösten 2015 1 STUDIEAKTUELLT 2015 PRO:s webbutik Via www.pro.se/butiken kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det går även bra att beställa

Läs mer

STUDIEAKTUELLT HÖSTEN 2016

STUDIEAKTUELLT HÖSTEN 2016 STUDIEAKTUELLT HÖSTEN 2016 1 Studieaktuellt hösten 2016 2 STUDIEAKTUELLT HÖSTEN 2016 PRO:s webbutik Via adressen butiken.pro.se kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Många

Läs mer

PROs STUDIEAKTUELLT APRIL 2007. TILL STUDIEORGANISATÖREN I SAMTLIGA PRO-FÖRENINGAR OCH PROs DISTRIKT OCH SAMORGANISATIONER

PROs STUDIEAKTUELLT APRIL 2007. TILL STUDIEORGANISATÖREN I SAMTLIGA PRO-FÖRENINGAR OCH PROs DISTRIKT OCH SAMORGANISATIONER PROs STUDIEAKTUELLT APRIL 2007 TILL STUDIEORGANISATÖREN I SAMTLIGA PRO-FÖRENINGAR OCH PROs DISTRIKT OCH SAMORGANISATIONER samt till ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR Studieaktuellt finns även på intranätet

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Välkommen till kurser och konferenser våren 2016 Som förtroendevald eller tilltänkt förtroendevald inbjuds du till ett antal kurser och konferenser som vi

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt:

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt: Aktuellt Nummer 9 september 2013 PRO Skåne Ö Rönneholmsv 2 Box 170 21 200 10 Malmö 040-30 69 90 pro-skane@skane.pro.se www.pro.se/skane Exp. & telefontid: Må - to 9-12 & 13-15 Fr 9-12 Månadens citat "Din

Läs mer

Personuppgifter: Läs PRO:s GDPR-policy

Personuppgifter: Läs PRO:s GDPR-policy PRO informerar, maj 2018. PRO presenterar ny rapport: 150 000 pensionärer har avstått tandvård av ekonomiska skäl Nu presenterar PRO rapporten Bit ifrån som är den första i en rapportserie om äldres munhälsa

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND

KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND KURSKATALOG HSB SÖDRA NORRLAND HÖSTEN 2015 VÅREN 2016 1 KUNSKAP GÖR ARBETET I STYRELSEN ROLIGARE Att arbeta i styrelsen i en bostadsrättsförening är en stor och rolig utmaning. Du ingår i en grupp som

Läs mer

PROs STUDIEAKTUELLT. November 2006. Till PROs STUDIEORGANISATÖRER OCH DISTRIKT samt ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR

PROs STUDIEAKTUELLT. November 2006. Till PROs STUDIEORGANISATÖRER OCH DISTRIKT samt ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR PROs STUDIEAKTUELLT November 2006 Till PROs STUDIEORGANISATÖRER OCH DISTRIKT samt ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR Studieaktuellt finns även på intranätet Det är mycket viktigt att PRO-föreningarna alltid

Läs mer

-Studier i Linköping hösten 2010-

-Studier i Linköping hösten 2010- Jägarcirkel ABFs utbildningsavdelning, Snickaregatan 20, LINKÖPING Jägaskola i studiecirkelform för dig som vill lära dig om jakt och ekologi samt samla kunskaper för att kunna ta jägarexamen. Vi använder

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel STUDIEHANDLEDNING TILL Må bra med eller utan läkemedel Allmänt om studiecirkeln En studiecirkel består av deltagare som bestämt sig för att ge sin tid till att fördjupa sina kunskaper och dela med sig

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET Örebro län Roy Andersson Köpmangatan 54, 702 23 Örebro, Telefon: 019-140427, Mobil: 070-5332528, E-post: roy@orebrolan.pro.se, Hemsida: www.orebro-lan.pro.se Örebro län Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

INFORMERAR. Med detta nummer av PRO Informerar får ni information om hur ni för in uppgifter i aktivitetsrapporten.

INFORMERAR. Med detta nummer av PRO Informerar får ni information om hur ni för in uppgifter i aktivitetsrapporten. RIKSORGANISATIONEN SAMORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR HJÖRDIS Årsavisering I månadsskiftet januari/februari kommer medlemsfakturan gå ut till våra medlemmar tillsammans med tidningen. Även i år kommer det

Läs mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer Våldet går inte i pension För dig som vill veta mer Studiematerial Trygghet som saknas- om våld och övergrepp mot äldre Brottsofferjouren, Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Pensionärsförbund har

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram NORRA VÄRMLAND Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF Studieprogram VÅREN 2013 VÄLKOMMEN TILL ABF NORRA VÄRMLAND Folkbildningen finns till för att alla oavsett

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 1 Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 PRO arbetar utifrån det handlingsprogram som antogs av kongressen 2015. År 2016 är det år då vi fortsätter att utveckla organisationen

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

PRO Enköping i samarbete med ABF i Uppsala län STUDIECIRKLAR HÖSTEN 2013

PRO Enköping i samarbete med ABF i Uppsala län STUDIECIRKLAR HÖSTEN 2013 PRO Enköping i samarbete med ABF i Uppsala län STUDIECIRKLAR HÖSTEN 2013 SPRÅK Engelska fortsättning måndag 15.30 Christer Andersson 446508 tisdag 10.00 Birgit Savolainen 34616 tisdag 13.00 Birgit Savolainen

Läs mer

Finspång. Studieprogram hösten 2010

Finspång. Studieprogram hösten 2010 Finspång Studieprogram hösten 2010 Data Känner du dig som en slav under tekniken emellanåt? Bli herre över den istället! Oavsett om du är nybörjare som vill lära dig skicka e-post och betala dina räkningar

Läs mer

Läromedel & Utbildning

Läromedel & Utbildning Läromedel & Utbildning Best nr. 201301 Pris: 450:- exkl. moms NYHET Ett paket med 10 korta läseböcker i A5 format med symbolstöd (Widgitsymboler) för att underlätta läsförståelsen. Böckerna handlar om

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Utveckla studiecirkeln i PRO

Utveckla studiecirkeln i PRO Utveckla studiecirkeln i PRO Utveckla studiecirkeln i PRO är framtaget i samarbete mellan PRO och ABF. Syftet = utveckla och förnya metoder för studie- och kulturverksamhet. Materialet innehåller exempel

Läs mer

6 sept IT-kurs Trollhättan FH

6 sept IT-kurs Trollhättan FH OBS! KONTAKTA DIN STUDIEORGANISATÖR FÖR DELTAGANDE I KURS! STUDIEORGANISATÖREN GÖR SEDAN ANMÄLAN! 6 sept IT-kurs Trollhättan FH Målgrupp IT Informations och webbansvariga i föreningarna. Kursledare Lisbeth

Läs mer

Nummer 7 (sept) 2013

Nummer 7 (sept) 2013 Nummer 7 (sept) 2013 Medlemsbevis istället för medlemskort När avierna för medlemsavgiften skickas ut med Reumatikervärlden nr 6 kommer vi inte längre att ha med ett tryckt medlemskort. Vi vill att medlemmarna

Läs mer

HELA VÄRLDEN, BARA ETT KLICK BORT.

HELA VÄRLDEN, BARA ETT KLICK BORT. HELA VÄRLDEN, BARA ETT KLICK BORT. BREDBAND, TV OCH TELEFONI KAMPANJKOD: (MÅSTE ANGES VID BESTÄLLNING) 1 TA EN TUR I DET ÖPPNA NÄTET. I det öppna fibernätet är valfriheten stor och det finns massor att

Läs mer

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008)

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle Studieprogram 2008 INNEHÅLL Arbetarekommunens studieverksamhet

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Konsten att se film direkt på datorn

Konsten att se film direkt på datorn Konsten att se film direkt på datorn - En guide till strömmande media på SLI.se - GR Utbildning Läromedel, Besök: Gårdavägen 4, Post: Box 507, 40 Göteborg AV/Media: Tel 0-5 50 5, Fax 0-5 5, E-post: avm@grkom.se

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016

Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016 Anhörigstödets verksamhet Program för våren 2016 Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro kommun Telefon 0481-456 69

Läs mer

Prislista. för mobilabonnemang och förbetalt kort. Mobil telefoni. Så här får du veta mer

Prislista. för mobilabonnemang och förbetalt kort. Mobil telefoni. Så här får du veta mer LZTA 803 1015 2007-02 Mobil telefoni Prislista Så här får du veta mer För mer prisinformation gå in på www.telia.se eller ring kundtjänst, tel. 90 200 (privat) eller tel. 90 400 (företag) för mobilabonnemang

Läs mer

studiematerial ORGAniSATION Handledning för studieorganisatörer i PRO

studiematerial ORGAniSATION Handledning för studieorganisatörer i PRO studiematerial ORGAniSATION Handledning för studieorganisatörer i PRO 3 STUDIEMATERIAL Handledning för studieorganisatörer 3 Välkommen som studieorganisatör! Uppdraget som studieorganisatör är ett av de

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 1 Del 2, PRO:s organisation PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO är en stor och aktiv organisation och den främsta företrädaren för

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad?

TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? ANHÖRIGSTÖD INFORMATION OCH STÖD TILL DIG SOM VÅRDAR EN ANHÖRIG ANHÖRIGSTÖD 2 TILL DIG SOM ÄR ANHÖRIG ELLER NÄRSTÅENDE Har du en anhörig eller närstående som är sjuk, gammal eller funktionshindrad? Du

Läs mer

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Vårt gemensamma arbete för att minska äldres ofrivilliga

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

PRO Enköping i samarbete med ABF i Uppsala län STUDIECIRKLAR

PRO Enköping i samarbete med ABF i Uppsala län STUDIECIRKLAR PRO Enköping i samarbete med ABF i Uppsala län STUDIECIRKLAR VÅREN 2015 PRO Enköping Sveriges största PRO-förening PRO Enköping startade under 2014 140 studiecirklar! PROs studiecirklar leds av PRO-medlemmar

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Kyrkan på Facebook. Stockholm Göteborg Malmö. Mer information om de tre kurserna. Välkommen till kurs

Kyrkan på Facebook. Stockholm Göteborg Malmö. Mer information om de tre kurserna. Välkommen till kurs Välkommen till kurs Kyrkan på Facebook I februari, mars och april arrangeras tre olika kurser om Facebook för dig som är anställd eller på annat sätt verksam inom kyrka och församling: En grundkurs för

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro Kommun Telefon 0481-456 69 Ingen fråga är för liten Ni som förlorat er närstående

Läs mer

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning

SÄLJGUIDE. - så lyckas du med din försäljning SÄLJGUIDE - så lyckas du med din försäljning Hej! I den här guiden vill vi dela med oss av några tips och råd som vi tror att du och dina kompisar kan ha nytta av när webbutiken ska öppna och försäljningen

Läs mer

Bästa scoutföräldrar!

Bästa scoutföräldrar! Bästa scoutföräldrar! Under 2014 har Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry uppdaterat sitt medlemsregister. Alla kårens medlemmar finns inskrivna i registret. Samma medlemsregister används också för

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland.

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland. Glödlampan December 2014 Sörmland Representanter till LRFF 2015-2018 I detta nummer Ordförande har ordet Lena Talman Solveig Fredriksson Ulf Nordström Helge Andersson Ny mandatperiod i LRFF Christer Arnrup

Läs mer

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande

DIGITALA BERÄTTELSER. En handbok för digitalt berättande DIGITALA BERÄTTELSER En handbok för digitalt berättande 1 Inledning I alla tider har det varit viktigt att berätta. Både för att lära och för att underhålla. Genom berättandet får alla möjlighet att ge

Läs mer

Informationsoch. utbildningsträffar Datorhjälp Kurser. Våren 2015. Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon

Informationsoch. utbildningsträffar Datorhjälp Kurser. Våren 2015. Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon Informationsoch utbildningsträffar Datorhjälp Kurser Våren 2015 Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon Aktuell information finns på vår hemsida www.seniornetnacka Informationsoch utbildningsträffar

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig kan det vara svårt att veta vart

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2016 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2016 Nu när alla årsmöten i föreningar och samorganisationer genomförda är det tid att se över vilka utbildningar

Läs mer

KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA

KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA INNEHÅLL Sida 1. Översikt 3 2. Sökfunktionen 4 2.1. Fritextsökning 5 2.2. Ämnessökning 6 3. Att bli medlem 7 3.1. Mitt konto 10 3.2. Inställningar

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Ett aktivt liv. Studiecirklar

Ett aktivt liv. Studiecirklar Ett aktivt liv Det är hälsofrämjande att delta i föreningslivet. SPF Seniorerna genomför sociala aktiviteter på alla nivåer t.ex. promenader, resor, konserter och studiecirklar. Studiecirklar Sju goda

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016

Seniorträffar i Partille. Program våren 2016 Seniorträffar i Partille Program våren 2016 Du behövs! Är du som enskild eller som medlem i en förening intresserad av att engagera dig i seniorträffarnas verksamhet? Vill du bli volontär eller veta mer

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna Socialdemokraterna Gotland Studier 2017 Kunskap bygger Socialdemokraterna Medlemsutbildning Vår historia vår ideologi vår organisation Tillsammans med andra får du chansen att diskutera och få insikter

Läs mer

Informationsoch. utbildningsträffar Datorhjälp Kurser. Hösten 2015. Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon

Informationsoch. utbildningsträffar Datorhjälp Kurser. Hösten 2015. Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon Informationsoch utbildningsträffar Datorhjälp Kurser Hösten 2015 Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon Aktuell information finns på vår hemsida www.seniornetnacka.se Datum Informations-

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

Mariestads. Pensionärsförening

Mariestads. Pensionärsförening Mariestads Pensionärsförening 70 År 1944-2014 HISTORIK avseende Mariestads pensionärsförening, PRO Mariestad, 70 år 17 mars 2014. Inledning I år, 2014 fyller Mariestads pensionärsförening, PRO Mariestad,

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN. KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016. Uppdaterad 6 november 2015. Sida 1 av 14

STOCKHOLMS LÄN. KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016. Uppdaterad 6 november 2015. Sida 1 av 14 STOCKHOLMS LÄN KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016 Uppdaterad 6 november 2015 Sida 1 av 14 Välkommen till kurser och träffar! Vi erbjuder dig som förtroendevald utbildningar som ska inspirera

Läs mer

Utvärdering av inspirationsdagar i Örnsköldsvik och Söråker Tillsammans kan vi bättre

Utvärdering av inspirationsdagar i Örnsköldsvik och Söråker Tillsammans kan vi bättre 2013-03-23 Utvärdering av inspirationsdagar i Örnsköldsvik och Söråker Tillsammans kan vi bättre Bakgrund Inom satsningen Bättre liv för sjuka äldre 2013 anordnade Demensnätverket i Västernorrland tillsammans

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

Snart dags för PRO:s kongress

Snart dags för PRO:s kongress PRO informerar, juni 2018. Snart dags för PRO:s kongress Den 15-17 juni 2018 genomför PRO den 22:a kongressen på Clarion Hotell Arlanda. Omkring 250 ombud från PRO:s distrikt beslutar om PRO:s verksamhet

Läs mer

Medlemsträffar Datorhjälp Kurser

Medlemsträffar Datorhjälp Kurser Medlemsträffar Datorhjälp Kurser Våren 2016 Lär dig hantera dator, surfplatta och smart mobiltelefon Aktuell information finns på vår hemsida www.seniornetnacka.se Medlemsträffar Tisdagar kl. 14.00 16.00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2009-12-08

Sammanträdesprotokoll 2009-12-08 Sida 1 Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Drottninggatan 2, Motala Tisdag 8 december 2009, kl 08:30 12:00 Beslutande Martina Axene KD ordf Siv Ludén S Bertil Carlzon C Ingeman Svensson S Carl-Gunnar

Läs mer

Medlemsvärvning & Medlemsvård

Medlemsvärvning & Medlemsvård Medlemsvärvning & Medlemsvård En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag)

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) Stockholms län Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) PRO 1 PRO 2 Totalt 16 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO Stockholms

Läs mer

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om barnfattigdom. Syftet är att öka

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig till en person med demensdiagnos

Läs mer

Lärcentrum Vansbro, Parkgatan 8, 780 50 Vansbro. Tel: 0281-752 75. Fax: 0281-752 82 www.vansbro.se/larcentrum, larcentrum@vansbro.

Lärcentrum Vansbro, Parkgatan 8, 780 50 Vansbro. Tel: 0281-752 75. Fax: 0281-752 82 www.vansbro.se/larcentrum, larcentrum@vansbro. Lärcentrum Vansbro, Parkgatan 8, 780 50 Vansbro. Tel: 0281-752 75. Fax: 0281-752 82 www.vansbro.se/larcentrum, larcentrum@vansbro.se Välkommen att studera på Särvux i Vansbro! Var finns Särvux? Vi träffas

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete

målinriktat -ledarskap och organisationsarbete Studieplan målinriktat -ledarskap och organisationsarbete av Annika Grälls och Tomas Ekman Svensk damfotboll befinner sig i en spännande tid. Klubbarna satsar, vi har våra första yrkesspelare. Mer tid

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

STORA UPPLEVELSER ENKELT OCH PRISVÄRT.

STORA UPPLEVELSER ENKELT OCH PRISVÄRT. STORA UPPLEVELSER ENKELT OCH PRISVÄRT. UPPTÄCK VÅRA TJÄNSTER INOM BREDBAND, TV OCH TELEFONI. BESTÄLL FÖRE 25 FEBRUARI SÅ KAN DU VINNA TVÅ BILJETTER Soundercover Sammys äventyr 2 Warhorse SÅ HÄR ENKELT

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Prata pedagogik - ett fortbildningsarkiv Resultatförbättring genom kollegialt lärande. Läs detta först om startpaketet

Prata pedagogik - ett fortbildningsarkiv Resultatförbättring genom kollegialt lärande. Läs detta först om startpaketet Läs detta först om startpaketet Prata Pedagogik -arkivet består av tipsblad och samtalsunderlag i pdf format som kan laddas i surfplattor, datorer och mobiler. Allt fokuserar på en enda sak: att ge pedagogerna

Läs mer

Fotograferingar Produkter

Fotograferingar Produkter Fotograferingar Produkter Att investera i minnen Jag fotograferar alltid med fokus på känsla. Min bildstil är ljus men något dämpad, lite drömsk och pastelligt färgglad. Jag skapar alla mina bilder med

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

Studiehandledning beredskap i kris STUDIEHANDLEDNING. Beredskap i kris. Om livsmededelsstrategi och försörjning GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

Studiehandledning beredskap i kris STUDIEHANDLEDNING. Beredskap i kris. Om livsmededelsstrategi och försörjning GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG STUDIEHANDLEDNING Beredskap i kris Om livsmededelsstrategi och försörjning GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG 1 1 Studiehandledning Studieplan för studiecirkel om fem träffar om svensk försörjningsberedskap beträffande

Läs mer

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård Studiehandledning Riktlinjer för god njursjukvård Välkommen till......en studiecirkel om våra riktlinjer Det här är en studiehandledning som kan användas för att planera och hålla i en studiecirkel kring

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Syn och hörselinstruktörer i länets kommuner

Syn och hörselinstruktörer i länets kommuner SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 61/71 42 Syn och hörselinstruktörer i länets kommuner I skrivelse till Kommunförbundet Norrbotten har Synskadades Riksförbund (SRF)

Läs mer

Bästa scoutföräldrar!

Bästa scoutföräldrar! Bästa scoutföräldrar! Under 2014 har Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry uppdaterat sitt medlemsregister. Det nya medlemsregistret heter Kuksa. Alla kårens medlemmar finns inskrivna i registret.

Läs mer