KÄRNAVFALLSFONDEN 1(9) Dnr KAF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KÄRNAVFALLSFONDEN 1(9) Dnr KAF"

Transkript

1 Placeringspolicy Fastställd av styrelsen den 15 december 2015 som en bilaga till verksamhetsplanen för 2016 att gälla från och med den 1 januari Ersätter den placeringspolicy som fastställdes den 16 december 2014.

2 1(9) Innehåll 1 Om placeringspolicyn Ansvarsfördelning mellan styrelsen och Kammarkollegiet Avkastningsmål Långsiktigt mål för den reala avkastningen Mål för Kammarkollegiets aktiva förvaltning Tillåtna placeringar och återköpstransaktioner Tillåtna placeringar Återköpstransaktioner Normportfölj Aktiv förvaltning Jämförelseindex Finansiella risker Ränterisk i fondens placeringar Kreditrisk Motpartsrisk Emittentrisk Likviditetsrisk och likviditetsplanering Administrativa risker Rapportering och uppföljning... 9

3 2(9) 1 Om placeringspolicyn Syftet med placeringspolicyn är att ange regler för hur Kärnavfallsfondens kapital får placeras, hur ansvaret för placeringsbesluten ska fördelas, hur olika risker ska mätas och begränsas samt hur placeringsverksamheten ska rapporteras och följas upp. Placeringspolicyn fastställs av styrelsen. Dokumentet ska årligen revideras och ingå som en del av den årliga verksamhetsplanen. Därvid bör särskilt de olika riskbegränsningarna genom limiter övervägas. Vid behov kan styrelsen under löpande år besluta om förändringar i eller tillfälliga avsteg från placeringspolicyn. En mer genomgripande översyn av placeringspolicyn bör göras med intervall på 3-5 år och då grundas på en utvärdering av verksamheten med kapitalförvaltning. Därvid bör särskilt normportföljens sammansättning övervägas. 2 Ansvarsfördelning mellan styrelsen och Kammarkollegiet Styrelsen beslutar genom denna placeringspolicy i följande frågor: Avkastningsmål för förvaltningen. Normportfölj som anger den långsiktiga fördelningen av placeringar med nominell respektive real avkastning. Ramar för den aktiva förvaltningen i form av - tillåtna intervall för avvikelser från normportföljens andelar för placeringar med nominell respektive real avkastning, - limiter för å ena sidan placeringar på konto i Riksgäldskontoret eller placeringar i skuldförbindelser utfärdade av staten och å andra sidan skuldförbindelser utgivna enligt lagen (2003:1233) om utgivning av säkerställda obligationer, samt - limiter för duration i placeringarna. Jämförelseindex. Principer för hantering av risker i placeringsverksamheten och begränsningar av riskerna, s.k. limiter. Principer för rapportering och uppföljning av fondens avkastning och risk. Kammarkollegiet beslutar i följande frågor:

4 3(9) Fördelning mellan placeringar med nominell respektive real avkastning inom de ramar för den aktiva förvaltningen som styrelsen beslutar om i denna placeringspolicy eller i särskilda styrelsebeslut. Fördelning mellan å ena sidan kontoplaceringar i Riksgäldskontoret eller skuldförbindelse utfärdade av staten och å andra sidan skuldförbindelser utgivna enligt lagen (2003:1233) om utgivning av säkerställda obligationer inom de ramar som styrelsen beslutar om i denna placeringspolicy eller i särskilda styrelsebeslut. Placeringar i form av statspapper 1 eller på konto i Riksgäldskontoret. Duration i placeringarna inom de ramar som styrelsen beslutar om i denna placeringspolicy. Genomförande av köp och försäljning av värdepapper samt kontoplaceringar. Återköpstransaktioner (repor) med värdepapper inom de ramar som styrelsen beslutar om i denna placeringspolicy eller i särskilda styrelsebeslut. 3 Avkastningsmål 3.1 Långsiktigt mål för den reala avkastningen Målet är att med beaktande av de begränsningar som statsmakterna beslutat om för placeringsverksamheten uppnå högsta möjliga reala avkastning på det förvaltade kapitalet. Med real avkastning avses den nominella avkastningen minskad med inflationen, mätt som konsumentprisindextalets procentuella förändring under mätperioden. 1 Nominella och reala statsobligationer samt statsskuldväxlar.

5 4(9) 3.2 Mål för Kammarkollegiets aktiva förvaltning Målet är att fondens nominella avkastning över en femårsperiod överträffar jämförelseindex med i genomsnitt minst 0,5 procentenheter per år. 4 Tillåtna placeringar och återköpstransaktioner 4.1 Tillåtna placeringar Placeringar får ske i nominella och reala obligationer som är utgivna av staten, statsskuldväxlar och på avistakonto i Riksgäldskontoret, samt skuldförbindelser som är utgivna enligt lagen (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer. Om det vid ett visst tillfälle bedöms ekonomiskt fördelaktigt kan placeringar i statsskuldväxlar ersättas med placeringar på konton i Riksgäldskontoret med räntebindningstid som är högst ett år. 4.2 Återköpstransaktioner 2 Kärnavfallsfonden får delta i repomarknaden för att förbättra avkastningen. Därvid gäller följande. Det är tillåtet att genom återköpstransaktioner repa ut ett eller flera värdepapper och placera den erhållna likviden på avistakonto i Riksgäldskontoret eller i en omvänd repa (se nedan) placera likvida medel på repomarknaden (omvänd repa) under förutsättning att repan avser ett värdepapper som är tillåtet för placeringar (se avsnitt 4) Om det finns ett ovillkorat återköpsavtal behöver värdepapper som anskaffas genom omvända repor inte inräknas vid uppföljningen mot de limiter som anges i avsnitt 6 och Tillåtna motparter vid återköpstransaktioner är endast sådana som Kärnavfallsfonden har träffat avtal med. Avtal träffas endast med motparter 2 Repor

6 5(9) som har en kreditrating på lägst A- eller motsvarande enligt något eller några av de tre ledande ratinginstituten. Om det finns rating från flera av de tre ledande ratinginstituten, tillämpas den mellersta 3 ratingnivån. Om någon motpart med A- i rating av ratinginstitutet ges negativ outlook ska styrelsens ordförande omedelbart kontaktas för beslut om vilken åtgärd som ska vidtas. Den totala risken i utestående återköpstransaktioner med en och samma motpart får inte överstiga 100 miljoner kronor för institut med bättre rating än A-. För institut med A- i rating är limiten 50 miljoner kronor. Med risken avses i detta sammanhang det belopp som fonden riskerar att förlora i det fall motparten inte kan fullfölja sitt åtagande i utestående repotransaktioner. Om limiten överskrids vid marknadens stängning en handelsdag, ska åtgärder vidtas senast vid nästa handelsdags början så att limiten åter är uppfylld. Återköpstransaktioner får vara utestående i högst 90 dagar. 5 Normportfölj 4 Normportföljen består av 70 procent placeringar med nominell avkastning och 30 procent placeringar med real avkastning. Andelarna avser marknadsvärdet av kapitalet i fonden. Normportföljens avkastning och risk mäts som avkastning och risk för det jämförelseindex som anges i avsnitt 7. 6 Aktiv förvaltning Kärnavfallsfondens tillgångar förvaltas aktivt. Utgångspunkten för den aktiva förvaltningen är normportföljens fördelning mellan nominella och reala placeringar. I den löpande förvaltningen får Kammarkollegiet avvika från normportföljen inom följande intervall: 3 Om en motpart har samma rating från två av tre ratinginstitut, gäller det kreditbetyg som två av tre ratinginstitut har. Om en motpart har olika rating från alla tre ratinginstituten, gäller det mellersta kreditbetyget. Om en motpart har rating från bara två ratinginstitut gäller det lägsta kreditbetyget av dessa. Om en motpart har rating från bara ett ratinginstitut, sänks det kreditbetyget med ett steg. 4 Långsiktig fördelning mellan placering med nominell respektive real avkastning.

7 6(9) (% av marknadsvärde) Nominella placeringar Reala placeringar Lägsta andel Normportfölj 5 Högsta andel Vidare sker en aktiv förvaltning genom att Kammarkollegiet beslutar om fördelning mellan å ena sidan placeringar som Riksgäldskontoret svarar för och å andra sidan säkerställda obligationer inom de riskbegränsningar (limiter) som styrelsen anger i denna placeringspolicy 6. (% av marknadsvärde) Statspapper 7 och konto i Riksgäldskontoret Säkerställda obligationer Lägsta andel Högsta andel Slutligen sker en aktiv förvaltning genom att Kammarkollegiet beslutar om placeringarnas duration inom de riskbegränsningar som styrelsen anger i denna placeringspolicy (se avsnitt 8.1). 7 Jämförelseindex Som jämförelseindex används ett sammanvägt index som består av 30 procent OMRX Real Return Bond Index (OMRX REAL) 70 procent OMRX Treasury Bond Index (OMRX TBOND) Som jämförelseindex för delportföljen med reala placeringar används OMRX REAL. Detta index består till 100 % av realränteobligationer som är utgivna av svenska staten. 5 Normportfölj fastställs endast för avvägningen mellan nominella och reala placeringar. 6 För denna fördelning finns inget normvärde fastställt. I stället sker en mjukare styrning utifrån sammansättningen av de fastställda jämförelseindexen (se avsnitt 7). 7 Nominella och real statsobligationer samt statsskuldväxlar.

8 7(9) Som jämförelseindex för delportföljen med nominella placeringar används OMRX TBOND. Detta index består av samtliga nominella obligationer som är utgivna av svenska staten och har s.k. benchmarkstatus. 8 Finansiella risker Genom att kapitalet placeras på räntemarknaden utsätts det för finansiella risker. Exponeringen och riskerna i placeringsverksamheten ska regelbundet mätas och följas upp med de metoder som är allmänt vedertagna på de finansiella marknaderna. För att begränsa de finansiella riskerna ska förvaltningen ske inom vissa ramar, s.k. limiter, som anges i det följande. 8.1 Ränterisk i fondens placeringar Med ränterisk avses den värdeförändring på ett räntebärande värdepapper som uppstår när marknadsräntan stiger eller sjunker. Graden av påverkan bestäms av räntebindningstiden. En längre räntebindningstid medför större värdeförändring vid en given marknadsränteförändring. Som riskmått för ränterisk används ofta duration, varvid en limit i form av ett durationsintervall brukar anges för att begränsa ränterisken. Durationen i var och en av delportföljerna för nominella respektive reala placeringar får inte avvika från durationen i respektive delportföljs jämförelseindex med mer än +/- 2 år. 8.2 Kreditrisk Kreditriskerna utgörs av motpartsrisk och emittentrisk Motpartsrisk Med motpartsrisk avses risken att en motpart vid köp eller försäljning av värdepapper inte kan fullgöra sina förpliktelser i samband med avvecklingen av affären. Motpartsrisken ska begränsas på följande sätt: Värdepappersaffärer får göras endast med värdepappersinstitut som har tillstånd enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden att utföra order avseende finansiella instrument på kunders uppdrag. Det ankommer på Kammarkollegiet att löpande fastställa en lista över godkända motparter som uppfyller detta krav och som i övrigt av kollegiet bedöms vara lämpliga motparter för att motpartsrisken ska vara så liten som möjligt. Endast affärer med likvid mot leverans är tillåtna. Antalet dagar mellan affärsdag och likviddag ska inte överstiga vad som är normalt på marknaden för den aktuella värdepapperstransaktionen. Om det finns synnerliga skäl får tiden utsträckas, dock

9 8(9) längst till 21 dagar. Sådan avvikelse ska i förväg godkännas av styrelsens ordförande och vice ordförande gemensamt. Begränsningen av motpartsrisk vid återköpstransaktioner anges under avsnitt Emittentrisk Med emittentrisk avses risken att den som utfärdat en skuldförbindelse inte betalar ränta och amortering på utsatt tid. Emittentrisken begränsas på följande sätt. Procentsatserna avser andelar av marknadsvärdet av den totala portföljen vid varje tidpunkt. Max totalt (%) Max per emittent (%) Räntebärande konto i Riksgälden Skuldförbindelser utfärdade av staten Säkerställda obligationer AAA Angiven rating avser rating för de säkerställda obligationerna (inte ratingen för det emitterande institutet). Skulle en förändring i rating ske som innebär att en limit överskrids, ska ordföranden omedelbart kontaktas för beslut om vilken åtgärd som ska vidtas. Följande banker och kreditmarknadsbolag är godkända emittenter. Samtliga har Finansinspektionens tillstånd att ge ut säkerställda obligationer. Nordea Hypotek SEB Bolån Stadshypotek SCBC/SBAB Länsförsäkringar Swedbank Hypotek Landshypotek 8.3 Likviditetsrisk och likviditetsplanering Med likviditetsrisk avses risken att ett värdepapper på grund av marknadssituationen inte kan omsättas vid önskad tidpunkt till önskat pris och/eller till önskad volym. Nominella statsobligationer har mycket god likviditet på räntemarknaden. Säkerställda obligationer har lägre likviditet men under normala marknadsförhållanden är likviditeten nästan lika bra som för statsobligationer. För realränteobligationer är marknaden mindre likvid och det tar därför längre tid att omsätta dessa. Mot bakgrund av de

10 9(9) begränsningar som gäller för Kärnavfallsfondens placeringar och normportföljens sammansättning (se avsnitten 4 och 5) behövs inga ytterligare limiter för att begränsa likviditetsrisken. En likviditetsplanering ska göras så att fondens kassamedel (placeringar på avistakonto) alltid är tillräckliga för att möta planerade utbetalningar från fonden. 8.4 Administrativa risker Administrativa risker kan uppstå på grund av bristande rutiner för hur affärer ska genomföras, bekräftas, kontrolleras, registreras, bokföras etc. De administrativa riskerna hanteras genom att Kammarkollegiet sköter administrationen med tillämpning av samma rutiner som kollegiet i övrigt använder i sin kapitalförvaltningsverksamhet. Samtliga värdepappersaffärer ska avvecklas genom den anlitade depåbanken. 9 Rapportering och uppföljning Fondens tillgångar marknadsvärderas varje dag och avkastningen beräknas med tidsviktad avkastning vilken dagligen tar hänsyn till kapitalflöden. Månatligen uppdateras information om konsumentprisindex för att beräkna inflationskompensation på de reala placeringarna. Eftersom det långsiktiga avkastningsmålet är uttryckt i reala termer, beräknas såväl nominell som real avkastning. För att fondens avkastning ska kunna jämföras med marknadsutvecklingen, redovisas i en månadsrapport följande. Fondens reala avkastning (den nominella avkastningen minskad med inflationen mätt som förändring av konsumentprisindex). Den nominella avkastningen i fonden jämförs med normportföljens avkastning, som visas av jämförelseindex. Denna jämförelse visar vad Kammarkollegiets aktiva förvaltning bidragit med i förhållande till en helt passiv förvaltning. För uppföljning av den aktiva risken ( tracking error ) redovisas historiskt tracking error grundat på månadsdata för rullande 12-månadersperioder. Den nominella avkastningen för varje delportfölj (nominella placeringar respektive reala placeringar) jämförs med jämförelseindex för varje delportfölj. För delportföljen med nominella placeringar visas hur placeringarna i nominella statsobligationer respektive säkerställda obligationer bidragit till avkastningen. Dessa jämförelser ger en mer detaljerad bild av Kammarkollegiets aktiva förvaltningsresultat. Månadsrapporten omfattar vidare genomförda transaktioner, utestående repor och riskexponering mot respektive motpart för repor, portföljens

11 10(9) procentuella fördelning mellan nominella och reala placeringar, duration, genomsnittliga placeringsräntor, marknadsränta och marknadsvärde per instrument samt övriga nyckeltal som normalt ingår i rapportering om finansiell förvaltning. Till varje styrelsemöte görs en prognos över fondens avkastning under året och behållning vid årets slut baserad på aktuella räntor, portföljsammansättning och beräknade in- och utbetalningar.

KÄRNAVFALLSFONDEN 1(9) 2014-12-16 Dnr KAF 1.1-20-14

KÄRNAVFALLSFONDEN 1(9) 2014-12-16 Dnr KAF 1.1-20-14 Placeringspolicy Fastställd av styrelsen den 16 december 2014 som en bilaga till verksamhetsplanen för 2015 att gälla från och med den 1 januari 2015. Ersätter den placeringspolicy som fastställdes den

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE DONATIONSMEDEL 1 INLEDNING Denna placeringspolicy avses tillämpas för det finansiella kapital som kommunen förvaltar inom ramen för Varbergs kommun samförvaltade

Läs mer

Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL 1 INLEDNING 1.1 Kiruna kommuns pensionsåtagande Kiruna kommun har i kommunfullmäktige

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Placeringspolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions styrelse 2012-06-02 Dokumentansvarig: Ekonomichef Innehåll Syfte... 2 Förvaltningsmål...

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden Fastställd vid styrelsemöte 16 mars 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 2 Bakgrund och syfte 2 Uppdatering av placeringspolicyn 2 Organisation och

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1 Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1. Syfte med placeringspolicyn I vilka tillgångar och med vilka limiter kapitalet får placeras Hur förvaltningen och dess resultat ska rapporteras Hur ansvaret

Läs mer

HJÄRNFONDENS PLACERINGSPOLICY

HJÄRNFONDENS PLACERINGSPOLICY HJÄRNFONDENS PLACERINGSPOLICY HJÄRNFONDENS PLACERINGSPOLICY 1 INTRODUKTION 2 Bakgrund och syfte 2 Uppdatering av placeringspolicyn 2 Organisation och ansvarsfördelning 2 PLACERINGSREGLER 3 Avkastningsmål

Läs mer

ÖVERLIKVIDITETSPOLICY ALINGSÅS KOMMUN. Överlikviditetspolicy för Alingsås kommun

ÖVERLIKVIDITETSPOLICY ALINGSÅS KOMMUN. Överlikviditetspolicy för Alingsås kommun Överlikviditetspolicy för Alingsås kommun Oktober 2012 1 1 LIKVIDITETSHANTERING 1.1 BAKGRUND Kommunen har en likviditetsförvaltning för att över en period på flera år försäkra sig om att kunna möta de

Läs mer

Placeringspolicy för KTH:s donationskapital 2012-05-28

Placeringspolicy för KTH:s donationskapital 2012-05-28 KUNGL TEKNISKA HÖGSKOLAN Placeringspolicy för KTH:s donationskapital 2012-05-28 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Ansvarsfördelning och organisation... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Övergripande mål...

Läs mer

Placeringspolicy för Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond

Placeringspolicy för Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond Placeringspolicy för Stiftelsen Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond Antagen av stiftelsens styrelse den 10 mars 2016 1 Placeringspolicy Innehåll 1 Förvaltningsorganisation... 3 2 Förvaltningens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för kapitalförvaltningen Antagen av kommunstyrelsen 2016-10-03 183 Innehållsförteckning Regler för kapitalförvaltningen... 1 1 Inledning... 2 2 Tillåtna tillgångsslag... 2 2.1 Fördelning av det

Läs mer

Placeringspolicy för kapitalförvaltning. Reviderad efter FS-beslut i september 2014

Placeringspolicy för kapitalförvaltning. Reviderad efter FS-beslut i september 2014 Placeringspolicy för kapitalförvaltning Reviderad efter FS-beslut i september 2014 Placeringspolicy för kapitalförvaltning 1. Inledning Syfte med placeringspolicyn Syftet med denna placeringspolicy är

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 00:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 00:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 00:2 Kf 113/1999,Kf 127/2006, Kf 116/2009 Dnr Ks 2012/129 Kf 151/2010 Ks/K 2006.10286 Dnr 1999.000346 024 Reglemente för placering och förvaltningen av

Läs mer

Avgränsning Dessa föreskrifter avgränsas till att gälla endast Kalix kommun. Bolagen i kommunkoncernen har ett eget ansvar för sina föreskrifter.

Avgränsning Dessa föreskrifter avgränsas till att gälla endast Kalix kommun. Bolagen i kommunkoncernen har ett eget ansvar för sina föreskrifter. PENSIONSFÖRPLIKTELSER C:92 1 Inledning Syfte Syfte med dessa föreskrifter är att skapa regler för hur förvaltning av medel avsatta för pensionsförpliktelser inom Kalix kommun skall bedrivas och rapporteras.

Läs mer

FÖRESKRIFTER FÖR REGION SKÅNES FÖRVALTNING AV STIFTELSEKAPITAL

FÖRESKRIFTER FÖR REGION SKÅNES FÖRVALTNING AV STIFTELSEKAPITAL Region Skåne 1999 12 06 Adm. ledningsstaben Regionstyrelsen beslöt 1999-12-14 att anta föreskrifter för förvaltning av stiftelsekapital FÖRESKRIFTER FÖR REGION SKÅNES FÖRVALTNING AV STIFTELSEKAPITAL 1.

Läs mer

Placeringspolicy. för stiftelser anknutna till. Stockholms universitet

Placeringspolicy. för stiftelser anknutna till. Stockholms universitet Dnr SU 33-0932-10 Placeringspolicy för stiftelser anknutna till Stockholms universitet Fastställda av universitetsstyrelsen 20100416 1. Inledning 1.1 Målsättning 1.2 Syfte med placeringspolicyn 1.3 Uppdatering

Läs mer

Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning

Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning 2015-05-20 Placeringspolicy - Riktlinjer för kapitalförvaltning Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt för att

Läs mer

Policy för kapitalförvaltning Beslutad av förbundsstyrelsen och gällande från och med 2010-04-26

Policy för kapitalförvaltning Beslutad av förbundsstyrelsen och gällande från och med 2010-04-26 Policy för kapitalförvaltning Beslutad av förbundsstyrelsen och gällande från och med 2010-04-26 1 Inledning 1.1 Utgångspunkt Kyrkans Akademikerförbunds (KyrkA) kapitalförvaltning ska vara långsiktig och

Läs mer

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011 Placeringsstrategi För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser Maj 2011 Reviderat 2014 med anledning av namnbyte, enda ändringen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

2.1 Fördelning av ansvar och befogenheter Följande ansvars- och befogenhetsfördelning gäller för kommunens medelsförvaltning.

2.1 Fördelning av ansvar och befogenheter Följande ansvars- och befogenhetsfördelning gäller för kommunens medelsförvaltning. 1 Inledning 1.1 Syfte Syftet med placeringspolicyn är att ge kommunen ett regelverk som säkerställer att man genom att följa detsamma kommer att uppfylla kommunallagens krav i 8 kap. 2:a och 3:e paragraferna

Läs mer

Placeringspolicy med Placeringsreglemente. Fastställd 2015-05-10

Placeringspolicy med Placeringsreglemente. Fastställd 2015-05-10 med Placeringsreglemente Fastställd 2015-05-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Hjärtebarnsfondens stadgar... 3 1.2 Syfte med placeringspolicyn... 3 1.3 Förvaltningen... 4 1.4 Uppdatering av placeringspolicy...

Läs mer

Suicide Zero Placeringspolicy

Suicide Zero Placeringspolicy Suicide Zero Placeringspolicy Fastställd av styrelsen den 27 augusti 2019 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Placeringspolicy för Suicide Zero... 2 Förvaltningsmål... 2 Förvaltningsorganisation

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Njurfonden

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Njurfonden Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Njurfonden Fastställd november 2016 Sida 1 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 Bakgrund och syfte 3 Uppdatering av placeringspolicyn 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Underlagspromemoria 3E

Underlagspromemoria 3E 2013-03-13 1( 8) Underlagspromemoria 3E Förslag till förordning om förvaltning av inbetalade medel i kärnavfallsfonden En promemoria från arbetsgruppen för regeringsuppdrag avseende översyn av finansieringslagen

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 24 maj 2019 Senast årlig översyn genomförd 24 maj 2019 Inledning Denna sammanställning

Läs mer

Placeringspolicy Godkänd av styrelsen 2014-02-19 PLACERINGSPOLICY

Placeringspolicy Godkänd av styrelsen 2014-02-19 PLACERINGSPOLICY PLACERINGSPOLICY 1 1. PLACERINGSPOLITIK FÖR CANCERREHABFONDEN Detta dokument utgör regelverket för den kapitalförvaltning som CancerRehabFonden har. Syftet med placeringspolitik är att ange hur förvaltningen

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR STOCKHOLMS STAD SAMFÖRVALTADE DONATIONSSTIFTELSER. Förslag till EKU

PLACERINGSPOLICY FÖR STOCKHOLMS STAD SAMFÖRVALTADE DONATIONSSTIFTELSER. Förslag till EKU PLACERINGSPOLICY FÖR STOCKHOLMS STAD SAMFÖRVALTADE DONATIONSSTIFTELSER Förslag till EKU 2017-06-21 1. Generella principer Som förvaltare är Stockholms stad skyldig att följa stiftelselagen samt stiftelseförordnandet

Läs mer

Placeringspolicy 2014-08-18 PLACERINGSPOLICY

Placeringspolicy 2014-08-18 PLACERINGSPOLICY PLACERINGSPOLICY 1 1. PLACERINGSPOLITIK FÖR CANCERREHABFONDEN Detta dokument utgör regelverket för den kapitalförvaltning som CancerRehabFonden har. Syftet med placeringspolitik är att ange hur förvaltningen

Läs mer

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Placeringspolicy pensionsmedelsförvaltning 1. Allmänt 1.1 Bakgrund Förvaltningen av pensionsmedel som motsvarar hela pensionsskulden skall ske under

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 17 maj 2018 Senast årlig översyn genomförd 17 maj 2018 Inledning Denna sammanställning

Läs mer

Placeringspolicy för gåvo- och donationskapital

Placeringspolicy för gåvo- och donationskapital Styrdokument Dnr A2 4352/02 Placeringspolicy för gåvo- och donationskapital Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Lars Nilsson Beslutsdatum 2002-12-16 Giltighetstid Sammanfattning

Läs mer

Placeringspolicy. Stiftelsen Radiohjälpen

Placeringspolicy. Stiftelsen Radiohjälpen Stiftelsen Radiohjälpen 1. Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte med placeringspolicyn 1 1.3 Målsättning med medelsförvaltningen 1 1.4 Revidering av policyn 1 2. Ansvarsfördelning 2 2.1 Styrelsen 2 2.2

Läs mer

Placeringspolicy för extern kapitalförvaltning gällande pensionsmedel

Placeringspolicy för extern kapitalförvaltning gällande pensionsmedel ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 706 2007-03-26, 23 Placeringspolicy för extern kapitalförvaltning gällande pensionsmedel Åstorps kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2000-06-26

Läs mer

Placeringspolicy Pensionsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 1999-12-07, 170

Placeringspolicy Pensionsmedel. Antagen av kommunfullmäktige 1999-12-07, 170 Placeringspolicy Pensionsmedel Antagen av kommunfullmäktige 1999-12-07, 170 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 2 1.3 Uppdatering av placeringspolicyn 2 2. Placeringsregler 3 2.1

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.20

Laholms kommuns författningssamling 6.20 Laholms kommuns författningssamling 6.20 Föreskrifter för förvaltningen av medel avsatta för pensionsförpliktelser; antagna av kommunfullmäktige den 24 februari 2005, 35 1. 1. ALLMÄNT 1.1 Mål Laholms kommuns

Läs mer

Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond

Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond Antagen av Diabetesfonden den 18 oktober 2009 Reviderad den 21 maj 2019 Inledning Denna sammanställning syftar

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.21

Laholms kommuns författningssamling 6.21 Laholms kommuns författningssamling 6.21 Föreskrifter om förmögenhetsplacering för av kommunen förvaltade stiftelser; antagna av kommunstyrelsen den 23 augusti 2005 233 i. Laholms kommun föreskriver följande

Läs mer

Checklista för placeringsriktlinjer för pensionsstiftelse

Checklista för placeringsriktlinjer för pensionsstiftelse Checklista för placeringsriktlinjer för pensionsstiftelse En pensionsstiftelse måste besluta om vissa placeringsriktlinjer för det kapital stiftelsen ska förvalta. Även en kommun eller ett landsting måste

Läs mer

Förvaltning ska tillförsäkra en långsiktig godtagbar tillväxt av kapitalet.

Förvaltning ska tillförsäkra en långsiktig godtagbar tillväxt av kapitalet. Placeringspolicy Inledning Hörselskadades Riksförbund, HRF, väljer från fall till fall om gåvor i form av fonder eller aktier ska säljas direkt eller vara kvar som långsiktig placering. Primärt arbetar

Läs mer

- Donationsportföljen vars huvudsakliga inriktning ligger på att långsiktigt skapa värdetillväxt och direktavkastning

- Donationsportföljen vars huvudsakliga inriktning ligger på att långsiktigt skapa värdetillväxt och direktavkastning Placeringspolicy för Diabetesfonden - Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond antagen av Diabetesfonden den 18 oktober 2009 reviderad den 17 december 2013 Inledning Denna sammanställning syftar

Läs mer

Placeringspolicy för Region Värmland

Placeringspolicy för Region Värmland Placeringspolicy för Region Värmland Beslutat av regionfullmäktige den: 2013-11-08 Ersätter placeringspolicy daterad den: 2008-05-15 Innehållsförteckning 1. Syfte... 2 2. Målsättning... 2 3. Uppdatering...

Läs mer

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N K Ä R N AV FA L L S F O N D E N Fakta om Kärnavfallsfonden 2014 , c/o Kammarkollegiet Box 2218, 103 15 Stockholm Växel: 08-700 08 00 Fax: 08-20 38 81 e-post: karnavfallsfonden@kammarkollegiet.se Internet:

Läs mer

Statistiska definitioner för penning- och obligationsmarknaden (FI)

Statistiska definitioner för penning- och obligationsmarknaden (FI) Statistiska definitioner för penning- och obligationsmarknaden (FI) DNR 2011-568-AFS Källa: Sveriges riksbank, Bank for International settlements (BIS), Europeiska Kommissionen och NASDAQ OMX. SELMArapporteringen

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER

PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER Antagen av KF 2012-02-28 www.ljungby.se 1 INLEDNING... 4 1.1 Syfte med placeringspolicyn...4 1.2 Mål för kapitalförvaltningen...4 1.3 Ansvarsfördelning...4

Läs mer

Finanspolicy Trosa Kommun

Finanspolicy Trosa Kommun Finanspolicy Trosa Kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-12, 48, dnr KS 2019/101 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.1 INLEDNING... 3 1.2 SYFTE... 3 1.3 MÅLSÄTTNING... 3 1.4 OMFATTNING...

Läs mer

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR Inledning 3 Etiska hänsynstaganden 3 Rapportering och uppföljning 3 Fördelning av ansvar och befogenheter 3 Definitioner av risk 4 Önskad placeringsstrategi 5 Policy för Teknologkårens placeringar 2 (6)

Läs mer

Kommunstyrelsens bestämmelser

Kommunstyrelsens bestämmelser Kommunstyrelsens bestämmelser för medelsförvaltningen Dokumentets syfte Den övergripande målsättningen för finansverksamheten är främst att säkra betalningsförmågan och uppnå bästa möjliga finansnetto.

Läs mer

Case Asset Management

Case Asset Management Case Asset Management Riktlinjer för riskhantering i fonderna Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Case Asset Management AB vid styrelsemöte 2012 12 05 1 Innehåll 1. INLEDNING OCH SYFTE...

Läs mer

Riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2015

Riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2015 2015-03-12 Riktlinjer för statsskuldens förvaltning 2015 Förvaltningen av statsskulden regleras i budgetlagen (2011:203), förordningen (2007:1447) med instruktion för Riksgäldskontoret och regeringens

Läs mer

Riktlinjer för placeringsverksamheten

Riktlinjer för placeringsverksamheten Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 2015:1 2015:2 2014-12-09 2015-06-08 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för riskhantering Riktlinjer för

Läs mer

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N K Ä R N AV FA L L S F O N D E N Årsredovisning 2009 , c/o Kammarkollegiet Box 2218, 103 15 Stockholm Växel: 08-700 08 00 Fax: 08-20 49 69 e-post: karnavfallsfonden@kammarkollegiet.se Internet: www.karnavfallsfonden.se

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 26 augusti 2014 Senaste årlig översyn genomförd den 5-7 december 2014 Inledning Denna

Läs mer

Placeringsriktlinjer för Kyrkans pensionskassa

Placeringsriktlinjer för Kyrkans pensionskassa Placeringsriktlinjer för Kyrkans pensionskassa 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Placeringsriktlinjer... 3 2 Verksamhetens indelning i avdelningar... 3 3. Placeringsstrategi... 3 3.1 Mål

Läs mer

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N K Ä R N AV FA L L S F O N D E N Fakta om Kärnavfallsfonden 2016 Kärnavfallsfonden, c/o Kammarkollegiet Box 2218, 103 15 Stockholm Växel: 08-700 08 00 Fax: 08-20 38 81 e-post: karnavfallsfonden@kammarkollegiet.se

Läs mer

Policy gällande Pensionsmedelsförvaltning för Västra Götalandsregionen

Policy gällande Pensionsmedelsförvaltning för Västra Götalandsregionen UTKAST 12 REGIONKANSLIET 2007-01-29 EKONOMIAVDELNINGEN BESLUTAD AV REGIONFULLMÄKTIGE: 2007-XX-XX Policy gällande Pensionsmedelsförvaltning för Västra Götalandsregionen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Utdrag ur stadgarna för Stiftelsen för miljöstrategisk Forskning ( Mistra eller Stiftelsen ):

Utdrag ur stadgarna för Stiftelsen för miljöstrategisk Forskning ( Mistra eller Stiftelsen ): policy Styrelsens placeringspolicy med placeringsreglemente för Stiftelsen för miljöstrategisk forskning Placeringspolicy 1 Inledning 1.1 Mistras stadgar Utdrag ur stadgarna för Stiftelsen för miljöstrategisk

Läs mer

Förslag till revidering. Finanspolicy. för Tyresö kommun och dess helägda företag. Antagen av kommunfullmäktige

Förslag till revidering. Finanspolicy. för Tyresö kommun och dess helägda företag. Antagen av kommunfullmäktige Förslag till revidering Finanspolicy för Tyresö kommun och dess helägda företag Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-17 2 Innehållsförteckning 1 Finanspolicyns syfte... 3 1.1 Avgränsningar... 3 2 Finansverksamhetens

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS PENSIONSMEDEL

PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS PENSIONSMEDEL PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS PENSIONSMEDEL Antagen av KF 2011-06-14 www.ljungby.se 1 INLEDNING... 4 1.1 Syfte med placeringspolicyn...4 1.2 Mål för kapitalförvaltningen...4 1.3 Ansvarsfördelning...5

Läs mer

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Punkt Innehåll Sidan 1. Bakgrund 3 2. Mål 3 3. Organisation och ansvar 3-4 4. Placeringsregler 4 5. Risker 4 6. Belåning 4 7. Etiska regler 4

Läs mer

Finansiella anvisningar för samförvaltade stiftelser

Finansiella anvisningar för samförvaltade stiftelser Finansiella anvisningar för samförvaltade stiftelser Antagna av Kommunstyrelsen, Eskilstuna kommun 2015-11-10 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 De finansiella anvisningarnas syfte... 3 1.2 Målsättning... 4

Läs mer

Forum Syds kapitalplaceringspolicy

Forum Syds kapitalplaceringspolicy Bilaga 1 Forum Syds kapitalplaceringspolicy Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 2016-10-19 Giltighetstid: 2017-10-31 Ansvarig: Ekonomichef Forum Syd Katarinavägen 20 Box 15407 SE-104 65 Stockholm

Läs mer

SUNDBYBERGS STAD POLICY FÖR KAPITALFÖRVALTNING

SUNDBYBERGS STAD POLICY FÖR KAPITALFÖRVALTNING SUNDBYBERGS STAD POLICY FÖR KAPITALFÖRVALTNING Antagen av kommunfullmäktige den 31 mars 2014 53 och gäller från och med den 15 april 2014 1 (11) Innehåll 1 SYFTE OCH MÅL... 2 2 FÖRDELNING AV PLACERADE

Läs mer

Oktober 2010. Med vänlig hälsning Enter Fonder AB. www.enterfonder.se

Oktober 2010. Med vänlig hälsning Enter Fonder AB. www.enterfonder.se Oktober 2010 Källa: stock.xchng Med vänlig hälsning Enter Fonder AB www.enterfonder.se Enter Fonder AB Telefon 08 790 57 00 Fax 08 790 57 50 E-mail: info@enterfonder.se Enter Sverige Senaste månaden Sedan

Läs mer

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N K Ä R N AV FA L L S F O N D E N Fakta om Kärnavfallsfonden 217 Kärnavfallsfonden, c/o Kammarkollegiet Box 2218, 13 15 Stockholm Växel: 8-7 8 Fax: 8-2 38 81 e-post: karnavfallsfonden@kammarkollegiet.se

Läs mer

Placeringspolicy för Åbo Akademi (ÅA) / Godkänd 8.12.2010

Placeringspolicy för Åbo Akademi (ÅA) / Godkänd 8.12.2010 Placeringspolicy för Åbo Akademi (ÅA) / Godkänd 8.12.2010 1. Inledning Denna placeringspolicy har fastställts av ÅA:s styrelse och gäller tillsvidare from 1.1.2011. Detta policydokument utgör regelverket

Läs mer

2 Övergripande mål för kapitalförvaltningen Investeringsfilosofi... 5

2 Övergripande mål för kapitalförvaltningen Investeringsfilosofi... 5 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Allmänt om AP7... 4 1.2 Regelverk... 4 1.3 Syfte med placeringspolicyn... 5 1.4 Organisation och ansvarsfördelning för kapitalförvaltningen... 5 2 Övergripande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLACERING AV PENSIONSMEDEL

RIKTLINJER FÖR PLACERING AV PENSIONSMEDEL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler > > Styrdokument RIKTLINJER FÖR PLACERING AV PENSIONSMEDEL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2016-09-29, 145 ANSVAR UPPFÖLJNING: Ekonomichef GÄLLER TILL

Läs mer

VÄRNAMO STADSHUSKONCERNEN VÄRNAMO STADSHUS AB FINNVEDSBOSTÄDER AB VÄRNAMO ENERGI AB VÄRNAMO KOMMUNALA INDUSTRIFASTIGHETER AB FINANSPOLICY

VÄRNAMO STADSHUSKONCERNEN VÄRNAMO STADSHUS AB FINNVEDSBOSTÄDER AB VÄRNAMO ENERGI AB VÄRNAMO KOMMUNALA INDUSTRIFASTIGHETER AB FINANSPOLICY VÄRNAMO STADSHUSKONCERNEN VÄRNAMO STADSHUS AB FINNVEDSBOSTÄDER AB VÄRNAMO ENERGI AB VÄRNAMO KOMMUNALA INDUSTRIFASTIGHETER AB FINANSPOLICY kkfn 1 Ramar och riktlinjer för företagens finansverksamhet Finanspolicy

Läs mer

Placeringspolicy. Fastställd av styrelsen 2009-04-08 Reviderad av styrelsen 2010-04-29 Reviderad av styrelsen 2014-05-08

Placeringspolicy. Fastställd av styrelsen 2009-04-08 Reviderad av styrelsen 2010-04-29 Reviderad av styrelsen 2014-05-08 Placeringspolicy Fastställd av styrelsen 2009-04-08 Reviderad av styrelsen 2010-04-29 Reviderad av styrelsen 2014-05-08 Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0)8 15 41 00 Org.

Läs mer

Utdrag ur stadgarna för Stiftelsen för miljöstrategisk Forskning ( Mistra eller Stiftelsen ):

Utdrag ur stadgarna för Stiftelsen för miljöstrategisk Forskning ( Mistra eller Stiftelsen ): policy Styrelsens placeringspolicy med placeringsreglemente för Stiftelsen för miljöstrategisk forskning Placeringspolicy 1 Inledning 1.1 Mistras stadgar Utdrag ur stadgarna för Stiftelsen för miljöstrategisk

Läs mer

16-17 November 2011 handlingar separat bilaga. Nr 104 Förvaltning av stiftelsekapital 2010 samt regler för förvaltning av kommunens stiftelser

16-17 November 2011 handlingar separat bilaga. Nr 104 Förvaltning av stiftelsekapital 2010 samt regler för förvaltning av kommunens stiftelser 16-17 November 2011 handlingar separat bilaga Nr 104 Förvaltning av stiftelsekapital 2010 samt regler för förvaltning av kommunens stiftelser Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads

Läs mer

Placeringspolicy för Diabetesfonden

Placeringspolicy för Diabetesfonden Placeringspolicy för Diabetesfonden Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond Antagen av Diabetesfonden den 18 oktober 2009 Reviderad den 20 oktober 2016 Inledning Denna sammanställning syftar

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER

PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER PLACERINGSPOLICY FÖR LJUNGBY KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER Antagen av KF 2016-08-29 118 www.ljungby.se 1 INLEDNING... 4 1.1 Syfte med placeringspolicyn... 4 1.2 Mål för kapitalförvaltningen... 4 1.3 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Placeringspolicy Utfärdad den 2013-12-16 Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Stefan Bergh ID: 497 Version: 17

Placeringspolicy Utfärdad den 2013-12-16 Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Stefan Bergh ID: 497 Version: 17 1. Allmänt Fastställd av styrelsen 2013-11-28 Cancerfondens finansiella tillgångar består dels av placeringstillgångar, dels av kapital i rörelsen som i sin tur består av likvida medel och strategiska

Läs mer

Placeringspolicy. Svenska Röda Korset utdrag

Placeringspolicy. Svenska Röda Korset utdrag Placeringspolicy Svenska Röda Korset utdrag Fastställd av Svenska Röda Korsets styrelse 2014-09-15 Inledning Bakgrund och syfte Svenska Röda Korset är en allmännyttig ideell förening som har till ändamål

Läs mer

====================== = = www.styrdokument.adm.gu.se. Beslutsdatum 2002-12-16

====================== = = www.styrdokument.adm.gu.se. Beslutsdatum 2002-12-16 Styrdokument Dnr A2 4352/02 Placeringspolicy för stiftelser Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Rektor Lars Nilsson Beslutsdatum 2002-12-16 Giltighetstid Sammanfattning Tills

Läs mer

Kapitalplaceringspolicy

Kapitalplaceringspolicy Kapitalplaceringspolicy 1. Syfte med placeringspolicyn Syftet med denna placeringspolicy är att ange regler för förvaltningen av Stiftelsens Världsnaturfonden WWF samlade kapital (moderstiftelsens och

Läs mer

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N K Ä R N AV FA L L S F O N D E N Verksamhetsberättelse 2012 Kärnavfallsfonden, c/o Kammarkollegiet Box 2218, 103 15 Stockholm Växel: 08-700 08 00 Fax: 08-20 38 81 e-post: karnavfallsfonden@kammarkollegiet.se

Läs mer

Finansiella riktlinjer i Flens kommun

Finansiella riktlinjer i Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2017:14-040 Finansiella riktlinjer i Flens kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-09-04 111 1 1 Inledning Vid Kommunfullmäktiges sammanträde den 2017-02-23 fastställdes finanspolicyn

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSFONDEN

PLACERINGSPOLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSFONDEN PLACERINGSPOLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSFONDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för förvaltning av kommunens stiftelser Förvaltning av stiftelser 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för

Läs mer

Direktionen Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen

Direktionen Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen Regel BESLUTSDATUM: BESLUT AV: GÄLLER FRÅN: ANSVARIG AVDELNING: FÖRVALTNINGSANSVARIG: 2017-05-22 Direktionen 2017-05-22 Stabsavdelningen/Riskenheten Riskchefen SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för förvaltning av kommunens stiftelser

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler. Borås Stads. Regler för förvaltning av kommunens stiftelser Strategi Program Plan Policy Riktlinjer» Regler Borås Stads Regler för förvaltning av kommunens stiftelser Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

FINANSPOLICY. Hörby kommun. Beslutshistorik. Kommunledningsförvaltningen Ekonomiavdelningen

FINANSPOLICY. Hörby kommun. Beslutshistorik. Kommunledningsförvaltningen Ekonomiavdelningen FINANSPOLICY Hörby kommun Beslutshistorik Antagna av kommunfullmäktige 2009-11-30 138 Reviderad 2010-12-20 av kommunfullmäktige 153 Reviderad 2018-11-26 av kommunfullmäktige 213 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

PLACERINGSREGLEMENTE FÖR PENSIONSMEDELS- FÖRVALTNING

PLACERINGSREGLEMENTE FÖR PENSIONSMEDELS- FÖRVALTNING 1 (13) PLACERINGSREGLEMENTE FÖR PENSIONSMEDELS- FÖRVALTNING 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund Samtliga kommuner och landsting är skyldiga att anta bestämmelser för förvaltning av pensionsmedel. Det framgår av kommunallagen

Läs mer

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N

K Ä R N AV FA L L S F O N D E N K Ä R N AV FA L L S F O N D E N Fakta om Kärnavfallsfonden 2015 K Ä R N AV FA L L S F O N D E N INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kort om Kärnavfallsfonden 2015... 2 Avkastning 1996 2015... 3 Finansieringssystemet...

Läs mer

Placeringspolicy. för långsiktig medelsförvaltning inkl pensionsmedel. Tibro Kommun

Placeringspolicy. för långsiktig medelsförvaltning inkl pensionsmedel. Tibro Kommun Placeringspolicy för långsiktig medelsförvaltning inkl pensionsmedel Tibro Kommun Maj 2003 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 3 1.1. Bakgrund 3 1.2. Målformulering 3 1.3. Placeringshorisont och risktolerans

Läs mer

Underlagspromemoria 2A

Underlagspromemoria 2A 2013-01-22 1( 11) Underlagspromemoria 2A Förändrad förvaltning av Kärnavfallsfonden En promemoria från arbetsgruppen för regeringsuppdrag avseende översyn av finansieringslagen och finansieringsförordningen

Läs mer

PLACERINGSRIKTLINJER FÖR SÖDRA-KONCERNENS PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT NYA TJÄNSTEPENSIONS- DIREKTIVET

PLACERINGSRIKTLINJER FÖR SÖDRA-KONCERNENS PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT NYA TJÄNSTEPENSIONS- DIREKTIVET PLACERINGSRIKTLINJER FÖR SÖDRA-KONCERNENS PENSIONSSTIFTELSE ENLIGT NYA TJÄNSTEPENSIONS- DIREKTIVET 6 december 2006 18 maj 2010 1(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Övergripande ansvarsfördelning...

Läs mer

Riktlinjer för stiftelseförvaltningen

Riktlinjer för stiftelseförvaltningen STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4632 Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Stiftelsen Friends policy för kapitalplacering

Stiftelsen Friends policy för kapitalplacering Stiftelsen Friends policy för kapitalplacering Beslutad av Styrelsen Giltig fr.o.m. Tillsvidare från 2014-07-01 Revidering Vid behov Upprättande och revidering Versionsnummer Datum Fastställd av Författare/funktion

Läs mer

Bilaga A till Finanspolicy för kommunkoncernen Stockholms stad

Bilaga A till Finanspolicy för kommunkoncernen Stockholms stad Sida 1 (5) 2018-12-19 kommunkoncernen Stockholms Denna bilaga gäller från och med den 1 januari 2019 enligt beslut från kommunstyrelsens ekonomiutskott den 19 december 2018 och ersätter bilaga A till finanspolicy

Läs mer

FINANSPOLICY. Vårgårda Kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 201X-XX-XX, Y

FINANSPOLICY. Vårgårda Kommun. Antagen av kommunfullmäktige, 201X-XX-XX, Y FINANSPOLICY Vårgårda Kommun Antagen av kommunfullmäktige, 201X-XX-XX, Y 1. Finanspolicyns syfte Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom kommunen skall bedrivas. Med

Läs mer

Linköpings kommuns donationsstiftelser

Linköpings kommuns donationsstiftelser Placeringsriktlinjer för Linköpings kommuns donationsstiftelser Beslutade av kommunstyrelsen: 2011-02-08, xxx Reviderad av kommunstyrelsen: PLACERINGSRIKTLINJER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS DONATIONSSTIFTELSER

Läs mer

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Kontakt; Sjöräddningssällskapet Jeanette Liljedahl jeanette.liljedahl@ssrs.se Ansvarig; Sjöräddningssällskapets styrelse Antagen av Sjöräddningssällskapets

Läs mer

Riktlinjer för medelsförvaltningen inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR)

Riktlinjer för medelsförvaltningen inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Riktlinjer för medelsförvaltningen inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Omfattning Riktlinjerna för medelsförvaltningen avser att reglera förvaltningen av det likvida kapital som Göteborgsregionens

Läs mer

Finanspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-27 8. Vimmerby kommun 1/12 Finanspolicy 2014-01-27

Finanspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-27 8. Vimmerby kommun 1/12 Finanspolicy 2014-01-27 Antagen av kommunfullmäktige 8 Vimmerby kommun 1/12 1. ns syfte Denna finanspolicy anger ramar och riktlinjer för hur finansverksamheten inom kommunen skall bedrivas. Med finansverksamhet avses likviditetsförvaltning

Läs mer

Instruktion för bästa resultat vid utförande av order

Instruktion för bästa resultat vid utförande av order Instruktion för bästa resultat vid utförande av order Instruktion: Fastställd: Revision: Instruktionsansvarig: Instruktion för bästa resultat vid utförande av order 2011-12-20 av verkställande direktör

Läs mer

Placeringsriktlinjer för Kyrkans pensionskassa

Placeringsriktlinjer för Kyrkans pensionskassa Placeringsriktlinjer för Kyrkans pensionskassa Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Placeringsriktlinjer... 3 2 Verksamhetens indelning i avdelningar... 3 3. Placeringsstrategi... 3 3.1 Mål

Läs mer