Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser"

Transkript

1 Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser Företag som normalt brukar använda sig av leveransbestämmelserna NLM 10 och andra liknande bestämmelser som är avsedda för industriella leveranser får ibland krav på sig från beställaren att ABT 06 - eller någon gång AB 04 - ska gälla för affären. Det inträffar särskilt ofta när beställaren är en kommun eller när beställaren av annan anledning ofta upphandlar byggnadsentreprenader. I denna promemoria kommenteras några viktiga punkter där ABT 06 avviker från de industriella leveransbestämmelserna NLM 10 och där dessa avvikelser medför ökat ansvar för leverantören eller på annat sätt är betungande eller överraskande för denne. Kommentarerna är i viss utsträckning relevanta även för AB 04. Det gäller dock inte undantagslöst eftersom ABT 06 och AB 04 på åtskilliga punkter skiljer sig från varandra. På vissa punkter görs också jämförelser med ABA 99, som är ett kontraktspaket utgivet av Teknikföretagen för större eller mer komplicerade industriella anläggningsleveranser. AB 04 och ABT 06 AB 04 är villkor avsedda för byggnads- anläggnings- och installationsentreprenader där entreprenörens åtagande är att utföra entreprenaden i enlighet med ritningar och beskrivningar som beställaren - ofta genom en särskilt anlitad konsult - tillhandahåller. Eftersom beställaren utför projekteringen har entreprenören i princip inte något ansvar för entreprenadens funktion utan hans ansvar begränsar sig till att fackmässigt utföra de föreskrivna arbetena. ABT 06 har samma tillämpningsområde som AB 04 med den skillnaden att villkoren förutsätter att det är entreprenören som ombesörjer projekteringen utifrån en av beställaren tillhandahållen rambeskrivning vilken anger bestämda funktionskrav. I enlighet härmed får entreprenören också ansvaret för att de av beställaren angivna funktionskraven innehålls. I båda bestämmelserna anges att de är tillämpliga vid anläggningsentreprenader. Det kan ge intryck av att de är lämpliga för leveranser av industriella anläggningar av den typ som ofta levereras med tillämpning av NLM 10 eller ABA 99. Här handlar det dock om skilda anläggningsbegrepp. I ABT 06 och AB 04 avses härmed i första hand broar, järnvägar, flygplatser etc., däremot inte anläggningar som producerar nyttigheter såsom varor, kraft och värme. De skilda tillämpningsområdena för entreprenadbestämmelserna, jämfört med bestämmelser för industriella leveranser, medför att avtalsregleringarna avviker från varandra i stor utsträckning. Det uppkommer därför automatiskt problem - i första hand för leverantören/entreprenören - om en byggnadsentreprenadbestämmelse blir styrande för en industriell leverans. Ibland har dock leverantören inget val. Om det alls ska bli någon affär är han tvungen att godta de bestämmelser som beställaren åberopar. Ofta går det dock att förhandla om enskilda punkter i bestämmelserna. Denna promemoria är avsedd som ett hjälpmedel i sådana situationer. 1(6)

2 ABT 06 Entreprenör Leverantör Det objekt som omfattas av parternas avtal benämns i ABT 06 och AB 04 entreprenaden. Den som ska utföra arbetet kallas följaktligen entreprenören. Motsvarande begrepp i NLM 10 och ABA 99 är anläggningen och leverantören. Båda dessa begreppspar förekommer därför i kommentarerna nedan. Den köpande parten kallas i samtliga villkor beställaren. Där inte annat framgår avser hänvisningarna till kapitel och paragrafer i ABT 06. Kapitel 1 OMFATTNING 1:1 Kontraktsarbetena och kontraktshandlingarna Entreprenören har ett ansvar för att objektet kan användas för det syfte som beställaren redovisat för honom. Finns det specifika krav i kontraktet gäller dock dessa i första hand. Det är därför viktigt, särskilt när det gäller entreprenadens centrala funktioner, att dessa anges på ett sätt så att det objektivt kan konstateras om entreprenaden är avtalsenlig. 1:3 Motstridiga uppgifter Vid motstridighet mellan funktionskrav i förfrågningsunderlag och teknisk lösning i anbudshandling har funktionskravet företräde trots att anbudshandlingen annars har högre prioritet. Entreprenören bör således, om han är osäker på om hans föreslagna tekniska lösning motsvarar funktionskravet, uttryckligen reservera sig häremot. 1:6 Ansvar för uppgifter En part som tillhandahållit uppgifter, undersökningsmaterial eller tekniska lösningar ansvarar för desamma. Godkännande av den andra parten påverkar inte detta ansvar. 1:7 Förutsättningar Observera att entreprenören enligt denna bestämmelse förutsätts att genom besök skaffa sig kännedom om förhållandena på arbetsplatsen samt även om andra förhållanden som är av betydelse för hans anbud. Någon direkt skyldighet för entreprenören att inställa sig på arbetsplatsen finns dock inte, men han kan således inte för att undkomma ansvar för entreprenadens avtalsenlighet skylla på omständigheter som han skulle ha upptäckt vid sådant besök eller annars borde ha känt till. Beställarens ansvar för uppgifter han lämnat (1:6 ovan) inskränks dock inte härigenom. 1:8 Beställarens tekniska lösning En viss av beställaren föreskriven teknisk lösning ska i den delen anses motsvara kontraktsenliga fordringar. Entreprenörens funktionsansvar för anläggningen i övrigt bortfaller dock inte. Han måste därför på eget ansvar undersöka vilka följdeffekter den av beställaren föreslagna tekniska lösningen får. Kapitel 2 UTFÖRANDE 2:2 Kvalitets- och miljöarbete Entreprenören är skyldig att upprätta en kvalitets- och miljöplan för entreprenaden. Någon sådan skyldighet finns inte enligt NLM 10. 2(6)

3 2:3 ÄTA-arbete Entreprenören är skyldig att under entreprenadtiden utföra sådana ändrings- och tilläggsarbeten (ÄTA-arbete) som föreskrivs av beställaren. Arbetena ersätts i princip enligt de normer som gäller för övriga avtalade arbeten. Entreprenören måste också acceptera att beställaren inskränker arbetenas omfattning, s.k. avgående arbeten. Om vid en nettobedömning de avgående arbetena överstiger tilläggsarbetena har entreprenören rätt till viss ersättning för sin förlust, 6:11. Enligt NLM 10 däremot kan beställaren inte ensidigt beordra ändringar. Leverantören är endast skyldig att utföra sådana ändringar som parterna kommit överens om och sådana ändringar som blir nödvändiga på grund av ändrad lagstiftning eller praxis. Här kan även noteras att ABA 99 ger leverantören en mer omfattande skyldighet att utföra ändringar, men inte så omfattande som enligt ABT 06 och AB 04. 2:6, 2:7 och 2:8 Underrättelse om ÄTA-arbete Anser entreprenören att en instruktion från beställaren innebär en ändring eller om förhållandena nödvändiggör en ändring måste han omgående skriftligen underrätta beställaren om detta. Underlåter han det har han enligt 2.8 inte rätt till betalning för ändringen, såvida inte detta skulle vara oskäligt. Även vid leveranser som utförs enligt NLM 10 är det naturligtvis viktigt för leverantören att snarast möjligt underrätta beställaren om att leverantören anser sig ha rätt till tilläggsersättning t.ex. på grund av att beställaren enligt leverantörens mening framställt krav på tilläggs- eller ändringsarbeten. Även om det där saknas uttryckliga preskriptionsregler kan leverantören få svårt att hävda sin rätt till ersättning. Kapitel 3 ORGANISATION 3:1 Ombud Det ombud som vardera parten ska utse har behörighet att företräda sin huvudman i alla frågor som rör entreprenaden, t.ex. att ingå bindande avtal om ändrings- och tilläggsarbeten, att träffa ekonomiska uppgörelser etc. Behörigheten är således betydligt mer vidsträckt än behörigheten hos den representant som vardera parten ska utse enligt NLM 10 punkt 29. Dessa representanter har endast behörighet att fatta beslut om montagearbetet på anläggningsplatsen samt att motta meddelanden från den andra parten med verkan att meddelandet ska anses ha kommit den mottagande parten tillhanda. Kapitel 4 TIDER 4:7 Ansvarstid och garantitid + 5:5, 5:6 Skillnaderna i entreprenörens/leverantörens ansvarstid mellan å ena sidan ABT 06 och AB 04 och å andra sidan NLM 10 är bland de viktigaste att beakta. Enligt ABT 06 är ansvarstiden tio år från entreprenadens godkännande. Ansvarstiden inleds med en garantitid om fem år för såväl arbete som material. 3(6)

4 Om beställaren föreskrivit ett särskilt material eller en särskild vara - d.v.s. ett visst fabrikat - så är garantitiden endast två år för dessa. Om en längre garantitid för material eller vara gäller mellan material- /varuleverantören och entreprenören så gäller den automatiskt även i relationen mellan entreprenören och beställaren. Garantin innebär att det är entreprenören som har att bevisa att påtalade fel inte beror på honom. Det ytterligare ansvar som entreprenören har efter garantitidens utgång avser enligt 5:6 endast väsentliga fel vilka beror på entreprenörens vårdslöshet. Dessutom är det beställaren som måste styrka att felet beror på entreprenören, d.v.s. att felet är ursprungligt. Regleringen i AB 04 såvitt avser ansvaret för fel är densamma som i ABT 06 utom på en punkt. I AB 04 är garantitiden endast två år för material och varor. Men precis som enligt ABT 06 kan beställaren tillgodogöra sig eventuell längre gällande garantitid mellan material- /varuleverantören och entreprenören. Enligt NLM 10 punkterna 56 och 57 är garantitiden ett år med förlängd garantitid på utbytta eller reparerade delar. Förlängningstiden är ett år räknat från tidpunkten för avhjälpandet. Till följd av stupstocksregeln i punkt 66 har dock leverantören enligt NLM 10 inget ansvar för någon del i anläggningen längre än två år från övertagandet. Enligt ABA 99 är garantitiden två år från övertagandet och två år från garantiavhjälpande för utbytta eller reparerade delar. Stupstocksregeln skär där av ansvaret tre år efter övertagandet. Kapitel 5 ANSVAR 5:2 Ansvar under entreprenadtiden (Förtida ibruktagande) Beställaren har rätt att efter samråd med entreprenören ta entreprenaden i bruk innan den i sin helhet är avlämnad. (Observera att samtycke inte krävs.) Detta innebär typiskt sett en inte obetydlig risk för skador på entreprenaden, särskilt vid entreprenader som avser industriella anläggningar. I och för sig svarar beställaren för skada på entreprenaden till följd av brukandet, men diskussioner kan lätt uppkomma mellan parterna rörande skadornas orsak och värdering. Enligt NLM 02 (och ABA 99) leder ett förtida ibruktagande utan leverantörens skriftliga medgivande till att anläggningen omedelbart anses övertagen och att anläggningen därefter används på beställarens egen risk. 5:3 Vite vid försening Enligt denna bestämmelse ska entreprenören vid försening betala vite till beställaren för varje påbörjad vecka varmed entreprenören överskrider kontraktstiden. Emellertid anges inte veckovitets storlek. Inte heller anges det något maximum. Därför bör entreprenören se till att det i kontraktet bestäms ett vite som anges som en viss procent av kontraktssumman, t.ex. 1 %. Dessutom, och minst lika viktigt, bör ett tak anges, t.ex. 10 % av kontraktssumman. 5:5 och 5:6 Ansvar under respektive efter garantitid Se ovan under 4:7. 5:13 Tredje man Enligt denna bestämmelse är entreprenören ansvarig i förhållande till beställaren för skada som drabbar tredje man till följd av entreprenaden. Annorlunda uttryckt innebär detta att entreprenören i förhållande till beställaren bär produktansvaret 4(6)

5 för entreprenaden. Om en skadedrabbad tredjeman utkräver ersättning av beställaren för skada som entreprenaden orsakat honom kan således beställaren regressvis utkräva motsvarande ersättning av entreprenören. Entreprenören ansvarar dock inte om han kan bevisa att han inte rimligen kunnat förebygga eller begränsa skadan. Enligt NLM 10 punkt 68 har leverantören inget ansvar för skada på fast eller lös egendom som anläggningen vållar sedan den efter övertagandet är i beställarens besittning. Beställaren ska hålla leverantören skadeslös från anspråk från tredje man avseende sådan skada. Sammanfattningsvis har NLM 10 en omvänd reglering av produktansvaret jämförd med ABT 06. 5:23 Försäkringar Entreprenören är skyldig att ha dels en allriskförsäkring för skador på entreprenaden, dels en ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet. Den förstnämnda ska gälla under entreprenadtiden och, i fråga om skador som entreprenören ansvarar för, i minst två år sedan entreprenaden godkändes. Beställare som också är byggherre ska vara medförsäkrad. Försäkringsbeloppet ska motsvara entreprenadens återanskaffningsvärde inklusive arbete. Ansvarsförsäkringen ska gälla under entreprenadtiden och under minst två år sedan entreprenaden godkändes. Försäkringsbeloppet får vara lägst 200 prisbasbelopp. För båda försäkringarna gäller att självrisken får vara högst tre prisbasbelopp. NLM 10 saknar regler om försäkringsplikt. Leverantören har dock i praktiken alltid en montageförsäkring och en ansvarsförsäkring. Kapitel 7 BESIKTNING Reglerna om hur entreprenaden respektive anläggningen avlämnas är i grunden olika i ABT 06 och NLM 10. Enligt ABT 06 (och AB 04) ska entreprenaden före avlämnandet genomgå en slutbesiktning för att avgöra om entreprenaden är avtalsenlig. Besiktningen utförs av en besiktningsman som beställaren utser. Enligt NLM 10 ska i stället leverantören i beställarens närvaro och med dennes medverkan genomföra ett övertagandeprov som visar om anläggningen uppfyller avtalade krav. Detsamma gäller i ABA 99 men där används termen provdrift för att beteckna den funktionsprovning som leder fram till övertagandet. I begreppet besiktning ligger att det ska ske en okulär kontroll av objektet. När entreprenaden avser en industriell anläggning kommer det dock att krävas någon form av funktionsprovning under drift av anläggningen. Parterna bör därför i kontraktet noggrant ange hur detta ska ske, under vilken tid och vad som ska uppnås för att entreprenaden ska bli godkänd med avseende på de avtalade funktionerna. I annat fall är det upp till besiktningsmannen att avgöra hur och i vilken omfattning entreprenaden ska undergå funktionsprovningar, vilket gör att 5(6)

6 entreprenören i hög grad blir beroende av den av beställaren utsedde besiktningsmannens objektivitet och kompetens. Kapitel 9 och 10 TVISTELÖSNING Enligt ABT 06 (och AB 04) ska tvister avgöras av allmän domstol såvida inte det omtvistade beloppet överstiger 150 prisbasbelopp, vilket 2010 motsvarar kronor. Tvister om högre belopp ska avgöras genom skiljeförfarande. Dessutom erbjuder bestämmelserna i kapitel 10 en möjlighet till förenklad tvistelösning. Denna innebär att parterna gemensamt utser en skiljeperson som efter en begränsad prövning meddelar sitt beslut. Part som inte är nöjd med beslutet kan dock anmäla missnöje och låta tvisten slutligt avgöras enligt regeln i kapitel 9. Enligt NLM 10 ska tvister generellt avgöras genom skiljeförfarande. Enligt ABA 99 ska tvister avgöras genom skiljeförfarande enligt Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstituts regler. Tvister avseende mindre än en miljon kronor ska därvid avgöras enligt institutets regler för förenklat skiljeförfarande. Det sistnämnda innebär att man endast har en skiljeman, att skriftväxlingen begränsas och att skiljedomen ska meddelas inom tre månader efter att skiljemannen utsågs. Till skillnad mot den förenklade tvistlösningen enligt ABT 06 rör det sig dock här om ett slutligt avgörande som inte kan överklagas. Vad som generellt är att föredra beror på flera faktorer, varför det inte är möjligt att generellt förorda en viss form av tvistlösning. Några av fördelarna med skiljeförfarande är att det är snabbare och ger möjlighet att utse skiljemän med erfarenhet av de frågor som tvisten avser samt att förfarandet omfattas av sekretess. En fördel med allmän domstol är å andra sidan att det är billigare att inleda tvisten, vilket kan göra förfarandet mer lämpat för mindre tvister och när beställaren innehåller slutlikviden, en tvistesituation som inte är alltför ovanlig. De regler som ABA 99 innehåller utgör en ganska vanlig kompromiss som på ett rimligt sätt balanserar kraven på snabbt och billigt avgörande med kraven på rättssäkerhet. Exempel på formuleringar av skiljeklausuler finns på 6(6)

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik, del II Håkan Hagström 1 Konsumenttjänstlagen Tjänst i form av arbete på en vara samt på fast egendom och på byggnader och andra anläggningar på mark eller i vatten inklusive

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

Entreprenadrätt. Construction Management

Entreprenadrätt. Construction Management Entreprenadrätt Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att prestera

Läs mer

Agenda. Varför beställa - mål

Agenda. Varför beställa - mål Hantering av tvister i byggprojekt Agenda Vad köps och hur dokumenteras köpet? Spelregler för hantering av fel? Entreprenörens ansvar Beställaren driftstyrning Spelregler för hantering av tvister? Exempel

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Standardavtal Avtal AB04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad ABK09 Konsultupphandling ABM07 Materialupphandling ABU07 Upphandling av underentreprenörer ABS09 Småhusentreprenader

Läs mer

Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05

Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05 Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05 Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas för entreprenadavtal vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus (småhusentreprenader)

Läs mer

Byggandets Kontraktskommitté

Byggandets Kontraktskommitté Byggandets Kontraktskommitté Formulär 1/04 upprättat av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och anpassat till AB 04 ENTREPRENADKONTRAKT (AB 04) FAST PRIS Detta formulär är avsett att användas

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande av Utbyte av gatubelysning i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT 2(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

Mall: Avtal med byggfirma

Mall: Avtal med byggfirma Mall: Avtal med byggfirma Kund/beställare Byggfirma/entreprenör Adress (gata) Adress (gata) Postnummer och postort Postnummer och postort Telefon Telefon E-post Kontaktperson OBS! Alla fält ska ifyllas.

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Allmänna Villkor för Tjänsten

Allmänna Villkor för Tjänsten Allmänna Villkor för Tjänsten 2014-12-23 1. OMFATTNING OCH DEFINITIONER 1.1. Dessa Allmänna Villkor för Kund gäller när Joblife AB (nedan kallad Joblife ) ger privatpersoner ( Användare ) tillgång till

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929

ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 Mall Entreprenadavtal 2013-04-23. För aktuell version, se ncc.se/p303 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. OMFATTNING... 3

Läs mer

Konsulter är betydelsefulla

Konsulter är betydelsefulla Konsultupphandling Konsulttjänster Tjänsten avslutas med att ritningar, beskrivningar och utlåtande levereras eller att någon form av rådgivning lämnas. Förutsättningarna är unika för varje enskilt uppdrag

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer Gata/Box Ort Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer E-post Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person E-post Innehar F-skattsedel Övriga Av beställaren

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Detta formulär är avsett att användas som bilaga till Entreprenadkontrakt (ABS 18) vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) ABM (Allmänna

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Efter entreprenaden. Mål och planering för kvällen Vilka är vi? Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer

Efter entreprenaden. Mål och planering för kvällen Vilka är vi? Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer Efter entreprenaden Kursledare David Sjöqvist Ulrika Blomqvist Vilka är vi? Mål och planering för kvällen Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer 1 Regler för entreprenadjuridik

Läs mer

ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA

ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA 2 INNEHÅLL FÖRORD 4 FELANSVAR OCH HANTERING AV BESIKTNINGAR KVALITETS- OCH MILJÖARBETE 6 KONTROLL UNDER ENTREPRENADTIDEN 7 HANTERING

Läs mer

Produktinformation 2. Uppgifter i produktinformation och prislistor är bindande endast i den utsträckning avtalet uttryckligen hänvisar till dem.

Produktinformation 2. Uppgifter i produktinformation och prislistor är bindande endast i den utsträckning avtalet uttryckligen hänvisar till dem. LimGrossen i Norrköping AB - NL 01 för leveranser av maskiner samt annan mekanisk, elektrisk och elektronisk utrustning inom Sverige. Utgivna 2001 av Hovedorganisationen Dansk Industri, Danmark, Metalliteollisuuden

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

God kommunikation! Superviktigt!

God kommunikation! Superviktigt! 1 2 Första avtalet hette AB1966. ABK09 som utkom 2010 Utarbetades av BBK+representanter från konsultföretagen (förra -76 Arkitekt och ingenjörsföretagen AI Man passade på att anpassa med samma struktur

Läs mer

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor 1(5) 1 Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor (nedan Villkoren ) ska äga tillämplighet när Beställaren anlitar Entreprenören för utförande av tjänst,

Läs mer

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK TN 2015/1090 2015-11-01 Entreprenadkontrakt KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK Utförande av underhållsarbeten 2016 Objekten avser Arkelstorps Brandstation målning och omläggning av tak Smultronställets

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande skötsel av väg- och gatubelysningsanläggningen i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för den beställare (försäkrade) som angivits i försäkringsbrevet. 2. Vad försäkringen gäller

Läs mer

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning Entreprenadupphandling Avtal Avtalslagen AB 04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad AF AMA 98 Administrativa föreskrifter AB04-U Underentreprenader ABM 92 Materialleveranser 6 Vad skall vi leverera

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk Entreprenadavtalets livscykel Filip Funk 2018 03 28 Översikt Entreprenadformer Standardavtal Byggnadens och byggprocessens olika skeden Anbudsförfrågan (administrativa föreskrifter) Närmare om AB 04 och

Läs mer

Allmänna villkor. 1. Tillämplighet. 2. Nyttjanderätt. 3. Avhämtning och återlämnande. För uthyrning av maskiner m.m.

Allmänna villkor. 1. Tillämplighet. 2. Nyttjanderätt. 3. Avhämtning och återlämnande. För uthyrning av maskiner m.m. Allmänna villkor För uthyrning av maskiner m.m. 1. Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor gäller vid uthyrning av maskiner och annan utrustning eller liknande som Uthyraren tillhandahåller Hyrestagaren.

Läs mer

Checklista för upphandling av väghållningstjänster

Checklista för upphandling av väghållningstjänster Checklista för upphandling av väghållningstjänster Upphandling Måste vi som väghållare göra upphandlingar, är en berättigad och återkommande fråga till REV. Generellt så skall man nog i görligaste mån

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:320) om byggfelsförsäkring; utfärdad den 3 juni 2004. SFS 2004:552 Utkom från trycket den 16 juni 2004 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

GAR-BO Försäkring AB. Försäkringsvillkor ESBRF09. Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid

GAR-BO Försäkring AB. Försäkringsvillkor ESBRF09. Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid Försäkringsvillkor ESBRF09 Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid Innehållsförteckning BEGREPPSFÖRKLARING... 3 FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING... 4 1. Vem försäkringen gäller för... 4 1.1 Försäkrat

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF - Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 2. När försäkringen gäller... 2 3. Vad försäkringen gäller för... 2 4. Försäkringsbelopp...

Läs mer

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT Avtalsnummer: AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 januari 2015 T 407-13 KLAGANDE Secora Sverige AB, 556707-8976 Strandbergsgatan 61 112 51 Stockholm Ombud: Advokat HDK och advokat TS

Läs mer

De viktigaste nyheterna i AB 04 och konsekvenser i AF AMA

De viktigaste nyheterna i AB 04 och konsekvenser i AF AMA De viktigaste nyheterna i AB 04 och konsekvenser i AF AMA I följande artikel redovisas de nyheter och förändringarna i Allmänna Bestämmelser AB 04 för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader

Läs mer

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt.

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. Lösningar kapitel 13. För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. 13.2.1 Konsulten ska, innan uppdraget i övrigt påbörjas,

Läs mer

Reparation och ombyggnad mellan entreprenör konsument (Plåt/Vent RO 09)

Reparation och ombyggnad mellan entreprenör konsument (Plåt/Vent RO 09) Reparation och ombyggnad mellan entreprenör konsument (Plåt/Vent RO 09) Avseende entreprenadarbeten, exempelvis reparations- och ombyggnadsentreprenader (RO-entreprenader) där enskild konsument är beställare.

Läs mer

Energikrav 09. Svebyprogrammet. Projektrapport 2009-04-24

Energikrav 09. Svebyprogrammet. Projektrapport 2009-04-24 Energikrav 09 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-24 Förord I det delprojekt inom Sveby som här redovisas har syftet varit att utreda om förändringar i lagstiftning, BBR, angående krav på energihushållning

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet 1 (5) Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet Ingress Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas vid uppdrag inom området revision i kommuner, landsting och kommunala

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

Administrativa föreskrifter

Administrativa föreskrifter Administrativa föreskrifter Allmän rättsorientering Huvudområden Privaträtt Reglerar rättsförhållanden mellan fysiska, juridiska och offentliga personer. Offentlig rätt Reglerar offentlig (statlig och

Läs mer

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal.

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal. BILAGA 1 - PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Avtalet ) har träffats mellan [Avtalspart 1], org.nr [nummer], med adress [adress], ( Personuppgiftsbiträde ) och [Avtalspart

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser Allmänna Bestämmelser FÖR TOTALENTREPRENADER AVSEENDE BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSARBETEN ABT 05 Dessa bestämmelser med kommentartexter har utarbetats av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté,

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT. Beställare Namn Personnr/Organisationsnr. Personnr/Organisationsnr. Entreprenör Företag Organisationsnr.

ENTREPRENADKONTRAKT. Beställare Namn Personnr/Organisationsnr. Personnr/Organisationsnr. Entreprenör Företag Organisationsnr. Sida 1 (3) ENTREPRENADKONTRAKT i enlighet med ABS 09 Undertecknade har denna dag träffat följande överenskommelse: (Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller.) Beställare Namn Personnr/Organisationsnr

Läs mer

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Upphandling av entreprenader Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Upphandlingsform = Ansvarsform (entreprenadform) + Ersättningsform Ansvarsformer Mycket delad entreprenad Delad entreprenad

Läs mer

ABA 99 - Allmänna bestämmelser för leverans av industriella anläggningar

ABA 99 - Allmänna bestämmelser för leverans av industriella anläggningar ABA 99 - Allmänna bestämmelser för leverans av industriella anläggningar Detta standardavtal är utgivet av Sveriges Verkstadsindustrier och används för leverans av anläggningar och maskinutrustning, men

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA 2014-12-03 Dnr: SSL 1.3:328/14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA Allmän orientering Sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter Sid 2-3 AFD Entreprenadföreskrifter

Läs mer

Offert/Avtal. Fast Mark Dalarna

Offert/Avtal. Fast Mark Dalarna Offert/Avtal Denna offert övergår i avtal efter båda parters underskrift. Vid användande av denna offert- avtalsmall gäller också de tillhörande allmänna villkoren. Offertens giltighetstid är 30 dagar.

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS Tillämplighet 1 Dessa villkor ska tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Konsultföretag

Läs mer

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(8) Upprättad av Anders Bjäringe Sjöfartsverket och Datum Ver.

Sjöfartsverket Dokument Sida Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(8) Upprättad av Anders Bjäringe Sjöfartsverket och Datum Ver. Inköpsenheten Administrativa föreskrifter 1(8) Kanalcentral Trollhättan. LUFTBEHANDLING INKL STYR OCH REGLER Utförandeentreprenad. Nedanstående föreskrifter ansluter till AMA AF 07. Föreskrifter i AMA

Läs mer

ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE. GAR-BO AB Box 45053, STOCKHOLM

ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE. GAR-BO AB Box 45053, STOCKHOLM ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE GAR-BO AB Box 45053, 104 30 STOCKHOLM ABS 95, ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTRE- PRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT

Läs mer

2 Skiljeförfarande inleds genom att part ger in skrift (Påkallelse) till Handelskammarens Förtroenderåd ( Förtroenderådet ) med följande uppgifter:

2 Skiljeförfarande inleds genom att part ger in skrift (Påkallelse) till Handelskammarens Förtroenderåd ( Förtroenderådet ) med följande uppgifter: GÖTEBORGSKLAUSULERNA VÄSTSVENSKA HANDELSKAMMARENS FÖRTROENDERÅDSREGLER OM MEDLING OCH SKILJEFÖRFARANDE 1 Rekommenderad modellklausul: Tvister med anledning av detta avtal skall avgöras slutligt i enlighet

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans)

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) Tillämplighet 1 Dessa villkor skall tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Arbetstid

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:204 Diarienr: 1994:2848

Cirkulärnr: 1994:204 Diarienr: 1994:2848 Cirkulärnr: 1994:204 Diarienr: 1994:2848 Handläggare: Avdsek: Hans Ekman Civilrätt Datum: 1994-11-16 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen, Gator/Vägar, Fastigheter Nya allmänna bestämmelser för totalentreprenader

Läs mer

AA VVS 09 och NL 09 en jämförelse

AA VVS 09 och NL 09 en jämförelse AA VVS 09 och NL 09 en jämförelse Nedan följer en jämförelse av skillnaderna mellan AA VVS 09 och NL 09. Endast sakliga skillnader som inte är obetydliga behandlas. Jämförelsen utgår från punkterna i AA

Läs mer

Huvudavtal NetBusiness

Huvudavtal NetBusiness AVTAL om NetBusiness Gäller från 2018-05-25 Detta avtal har ingåtts mellan följande parter Skanova AB (nedan kallad Skanova ) Org.nr 556446-3734 Box 3010 169 03 Solna (nedan kallad Operatören ) Org.nr:

Läs mer

DETTA SAMARBETSAVTAL ( Avtalet ) är träffat mellan:

DETTA SAMARBETSAVTAL ( Avtalet ) är träffat mellan: DETTA SAMARBETSAVTAL ( Avtalet ) är träffat mellan: (1) Trelleborgs kommun, genom Kommunledningsförvaltningen, org nr 212000-1199 ( Kommunen ); och (2) Acrinova AB, org nr 556984-0910 ( Bolaget ). (1)

Läs mer

Allmänna försäljningsvillkor (N2015:1)

Allmänna försäljningsvillkor (N2015:1) Allmänna försäljningsvillkor (N2015:1) 1. TILLÄMPNING 1.1 Dessa allmänna försäljningsvillkor ( Villkoren ) gäller för samtliga leveranser av produkter ( Produkter ), konsulttjänster ( Konsulttjänster )

Läs mer

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV BYGGENTREPRENAD UPPHANDLINGAR UR ETT OSUND JURIDISKT STRATEGISK PERSPEKTIV ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Pedersen / Delägare Partner / / Advokat 21 27 september oktober

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Dessa Administrativa Föreskrifter ansluter till AF AMA 98

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Dessa Administrativa Föreskrifter ansluter till AF AMA 98 Samhällsbyggnadskontoret Bengt Marntell 0435-391 71 tekniskakontoret@perstorp.se Sida Administrativa föreskrifter 1(6) Datum Referens 2012-06-25 Beläggning 2012-2013 AF AFA AFA.12 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser Allmänna Bestämmelser FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONS- ENTREPRENADER AB 03 (I anslutning till AB 03 har utarbetats särskilda formulär, BKK:s formulär X/03 för fastprisavtal och BKK:s formulär

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 2. När försäkringen gäller... 2 3. Vad försäkringen gäller för... 2 4. Försäkringsbelopp...

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE 2013-08-14 Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA Allmän orientering Sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter Sid

Läs mer

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE.

Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Om inget annat överenskommits används nedanstående leveransvillkor, som gäller för produkter levererade av HAGENS FJEDRE. Allmänna leveransvillkor 1.Nedanstående allmänna leveransvillkor ska förutsatt

Läs mer

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid

Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Försäkringsvillkor 2015 Entreprenadsäkerhet, Garantitid Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 2 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade kontraktsarbeten... 2 1.2 Var försäkringen gäller...

Läs mer

VILLKOR FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING ENTREPRENADTID 2018

VILLKOR FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING ENTREPRENADTID 2018 VILLKOR FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING ENTREPRENADTID 2018 Gäller från 2018-01-01 Har du frågor? Ring oss gärna på 010-221 88 00 eller chatta med oss på gar-bo.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING...

Läs mer

Försäkringsvillkor 2016 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF

Försäkringsvillkor 2016 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF Försäkringsvillkor 2016 Entreprenadsäkerhet, Entreprenadtid BRF - Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 1 1.1 Försäkrat kontrakt och försäkrade kontraktsarbeten... 1 1.2 Ändringar och

Läs mer

DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M.

DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M. DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M. OMFATTNING AV ENTREPRENÖRENS ÅTAGANDE Omfattningen framgår av kontraktshandlingarna (kap 1 1 AB 04 och ABT

Läs mer

Onninen Presentation Juridik. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik Håkan Hagström 1 Konsumentlagar i Sverige Utmärkande för konsumentlagar Säljaren är näringsidkare och köparen är privatperson Köp för privat bruk Kan avtala bättre villkor

Läs mer

Avtal. Bilaga 1. Förlaga till. avseende. Nyckelsystem till Kungl. biblioteket (KB) mellan. Kungl. biblioteket. och. Leverantören

Avtal. Bilaga 1. Förlaga till. avseende. Nyckelsystem till Kungl. biblioteket (KB) mellan. Kungl. biblioteket. och. Leverantören 1(6) Bilaga 1. Förlaga till Avtal avseende Nyckelsystem till Kungl. biblioteket (KB) mellan Kungl. biblioteket och Leverantören Kommentar: Avtalet utgör tillsammans med förfrågningsunderlaget och leverantörens

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 14483 PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta Personuppgiftsbiträdesavtal ( Biträdesavtal/-et ) har denna dag träffats mellan: (1) Klicka här och skriv Studieförbundets namn, org nr [adress] ( Studieförbundet

Läs mer

Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, ENTREPRENADTID

Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, ENTREPRENADTID Försäkringsvillkor 2017 FÄRDIGSTÄLLANDEFÖRSÄKRING, ENTREPRENADTID Villkor Färdigställandeförsäkring, entreprenadtid 2017 Innehållsförteckning 1. Vem försäkringen gäller för... 1 1.1. Försäkrat kontrakt

Läs mer

VILLKOR ENTREPRENADSÄKERHET, ENTREPRENADTID BOSTADSRÄTTSFÖRENING 2018

VILLKOR ENTREPRENADSÄKERHET, ENTREPRENADTID BOSTADSRÄTTSFÖRENING 2018 VILLKOR ENTREPRENADSÄKERHET, ENTREPRENADTID BOSTADSRÄTTSFÖRENING 2018 Gäller från 2018-01-01 Har du frågor? Ring oss gärna på 010-221 88 00 eller chatta med oss på gar-bo.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRSÄKRINGENS

Läs mer

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN 1 (4) Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G Uppdragsbekräftelse / Utlåtande Avtal om besiktning i samband med överlåtelse av fast egendom ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN Det avtalade ändamålet med att genomföra

Läs mer

(1) Västsvenska Handelskammaren Service AB, org.nr , Box 5253, SE Göteborg ( Handelskammaren ) och

(1) Västsvenska Handelskammaren Service AB, org.nr , Box 5253, SE Göteborg ( Handelskammaren ) och DEPOSITIONSAVTAL (1) Västsvenska Handelskammaren Service AB, org.nr 556063-6796, Box 5253, SE-402 25 Göteborg ( Handelskammaren ) och (2) XXXXX, XXXX, org.nr 000000-000, ( Deponenten ) och (3) XXXXXX,

Läs mer

Franchiseavtalet som avtalstyp

Franchiseavtalet som avtalstyp Franchiseavtalet som avtalstyp Postat av: Andreas Hagen, 2015-07-09 Advokat Andreas Hagen Som advokat arbetar jag regelbundet med frågor som rör franchise. I mitt dagliga arbete företräder jag framförallt

Läs mer

Färdigställande- och Byggfelsförsäkringar.

Färdigställande- och Byggfelsförsäkringar. Vår del i din trygghet när du bygger ditt hus. Färdigställande- och Byggfelsförsäkringar. Med mera! Gar-Bo Broschy 12sid_NY.indd 1 2011-12-01 09:33 Råd och tips när du bygger nytt När du bestämt dig för

Läs mer

LEVERANSVILLKOR LLB2013S System

LEVERANSVILLKOR LLB2013S System LEVERANSVILLKOR LLB2013S System Dessa bestämmelser kompletterar LLB2013ÅF och LLB2013A när försäljningen även omfattar systemansvar och/eller montering. Punkterna 16-21 nedan gäller om säljarens åtagande

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR ÅTKOMSTFÖRSÄKRING FÖR MATERIALLEVERANTÖR N46:1 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll 6.3 Åtkomstförsäkring för materialleverantör 6.3.1 Försäkrade

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Senast uppdaterad 5 September, 2018 1 Inledning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Välkommen till My Mall och försäljning via vår marknadsplats på mymall.se. Vårt samarbete är viktigt och innebär såväl juridiska

Läs mer

RENOVERINGS- OCH OMBYGGNADSPROJEKT

RENOVERINGS- OCH OMBYGGNADSPROJEKT Du och din bostadsrättsförening RENOVERINGS- OCH OMBYGGNADSPROJEKT i bostadsrättsföreningen Här ska vi reda ut skillnaderna mellan en entreprenad som beställs av en näringsidkare (i det här fallet bostadsrättsföreningen)

Läs mer

Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp Fastigheter Personal Blockader vid byggnadsentreprenader

Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp Fastigheter Personal Blockader vid byggnadsentreprenader Cirkulärnr: 2005:17 Diarienr: 2005/0729 Handläggare: Sektion/Enhet: Hans Ekman Ellen Hausel Heldahl Göran Söderlöf Juridiska enheten Datum: 2005-03-22 Mottagare: Rubrik: Kommun /Landstingsstyrelsen Inköp

Läs mer

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter Serviceförvaltningen Lundafastigheter 1(6) 2018-01-17 Avtalsregleringar med anledning av arbetsrättsliga villkor (byggentreprenad) Lundafastigheter har regleringar under följande rubriker i AMA AF 12 med

Läs mer

Avtalshandlingar. AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad

Avtalshandlingar. AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad Avtalshandlingar AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad AB 04 är avsedd att användas för byggnadsentreprenader anläggningsentreprenader installationsentreprenader

Läs mer

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER

Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER Generell tillämpning av mät- och ersättningsregler MER ALLMÄNT Mät- och ersättningsregler MER är anpassade till AMA och är avsedda att användas vid förteckning av mängder och vid mätning och ersättning

Läs mer

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM

UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM 1(5) UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING AVTAL OM BESIKTNING I SAMBAND MED ÖVERLÅTELSE AV FAST EGENDOM 2(5) UPPDRAGSBEKRÄFTELSE ÄNDAMÅLET MED ÖVERLÅTELSEBESIKTNINGEN Med besiktningsförrättare i nedanstående

Läs mer

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren.

Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan Gislaveds kommun, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. Avtal 1. Parter Detta avtal är upprättat mellan, nedan kallat Beställaren och NN (XXXXX-XXXX) nedan kallad Utföraren. 2. Avtalstid Avtalet gäller under perioden XXXX-XX-XX till XXXX-XX-XX med möjlighet

Läs mer