INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK"

Transkript

1 ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 6/2014 Bulevarden Helsingfors 1(5) Tfn Fax Teemu Kastula INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK 1 Inledning Det är i regel alltid nödvändigt att fastställa inkomstnivån för ett yrke eller en utbildning både när man gör inkomstjämförelser efter yrkesinriktad rehabilitering och för fastställande av årsarbetsförtjänsten för en studerande eller ung person. Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden (EFO) har gett anvisningar för inkomstjämförelser i cirkulär 5/2014 och om delpensioner som grundar sig på inkomstminskning i cirkulär 8/2005. Närmare anvisningar om fastställandet av årsarbetsförtjänsten för studerande och unga personer finns å sin sida i cirkulär 7/2003 och 6/2004. Enligt cirkulär 5/2014 kan man vid fastställandet av inkomstnivån för ett yrke eller en utbildning använda antingen lönebestämningarna i arbets- eller kollektivavtalet inom vederbörandes bransch eller statistikuppgifter som grundar sig på faktiska löner. I situationer där inkomstnivån för ett yrke eller en utbildning av någon orsak inte kan fastställas med hjälp av lönebestämningarna i branschens kollektivavtal, uppmanar cirkuläret till att använda aktuell lönestatistik alltid då det finns tillräckligt omfattande och exakta statistikuppgifter att tillgå. Genom detta cirkulär ger EFO anvisningar till försäkringsanstalterna om förfarandet då lönestatistik begärs från Finlands Näringsliv EK och vilka uppgifter som EK behöver för att kunna verkställa försäkringsanstalternas statistikbegäran. I cirkuläret redogörs därtill kort om vilka statistikuppgifter som ingår i EK:s lönestatistik och vilken statistik som försäkringsanstalten behöver för att kunna fastställa inkomstnivån för ett yrke eller en utbildning. Som bilaga till cirkuläret finns en brevmall för begäran om statistik från EK. EK skickar statistiken både till försäkringsanstalten och till EFO. De viktigaste lönestatistikuppgifterna som använts för fastställande av inkomstnivån publiceras i EFO:s webbtjänst Vakuutuslaitos Extra. Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden är ett lagstadgat organ med uppgift att främja en enhetlig skadereglering enligt lagen om olycksfallsförsäkring genom att utfärda cirkulär och utlåtanden. Verksamheten vid ersättningsnämnden för olycksfallsärenden regleras i 30 b 1 mom., 30 c och 30 d i lagen om olycksfallsförsäkring (608/1948), statsrådets förordning om ersättningsnämnden för olycksfallsärenden (965/2002) samt av social- och hälsovårdsministeriets förordning om de ärenden i vilka försäkringsanstalterna ska be ersättningsnämnden för olycksfallsärenden om utlåtande (873/2002).

2 2(5) 2 Statistikuppgifter som används vid fastställandet av inkomstnivån Inkomstnivån ska i regel fastställas enligt lönen för ordinarie arbetstid (STA). Lönen från regelbunden arbetstid används vanligen i all lönestatistik, även om innehållet kan variera något. I allmänhet inräknas åtminstone följande poster: grundlön tillägg som betalas på basis av uppgift, yrkesskicklighet, tjänsteår o.d. tillägg som betalas på basis av arbetsplatsens läge och arbetsförhållandena arbetstidstillägg löneandel som utbetalas på basis av prestationer till tjänstemän och löner som betalas på basis av prestationer till arbetstagare naturaförmånernas beskattningsvärde (inte i fråga om timavlönade, inte i kvartalsstatistiken). I lönen för ordinarie arbetstid ingår inte löneposter av engångsnatur, t.ex. semesterpenning och resultatpremier. Om över hälften av dem som arbetar inom branschen emellertid får resultatpremier, kan löner för ordinarie arbetstid tillsammans med resultatpremier användas när inkomsten fastställs. Branscher där detta förekommer är t.ex. industri och byggverksamhet i fråga om tjänstemännen samt finans- och IT-branschen. Som poster av engångsnatur på samma sätt som resultatpremier betraktas i statistiken även semesterpenning och semesterpremie, och dessa ingår inte heller i lönen för ordinarie arbetstid i lönestatistiken. Beräknade semesterpenningar/semesterpremier (1/24-del eller 18,5 %) beaktas emellertid vid inkomstjämförelse eller när årsarbetsförtjänsten fastställs i det skede när lönerna enligt statistiken uppräknas på årsnivå. Fastställandet av inkomstnivån med hjälp av statistik bygger alltid på hur lönestatistiken för samtliga löntagare som omfattas av den aktuella branschen allmänt beter sig. Således beaktas inte t.ex. skillnader i inkomsterna mellan könen när inkomstnivån fastställs. Eventuella skillnader i inkomsterna som beror på boendeorten mellan löntagarna inom branschen beaktas inte heller då inkomstnivån fastställs utifrån statistikuppgifter. Då man utreder begynnelselönen för ett yrke eller en utbildning, används inkomsterna i den första decilen (decil 10 %) i lönestatistiken då inkomstnivån fastställs. I praktiken innebär den första decilen att 10 procent av de personer som statistikförts har mindre inkomster än så, medan 90 procent har större inkomster. Denna siffra anses med tillräcklig noggrannhet beskriva begynnelselönen för yrket/utbildningen. Då man utreder inkomstnivån med tre års arbetserfarenhet i ett yrke eller en utbildning, används kvartilen 25 % i lönestatistiken då inkomstnivån fastställs. Kvartilen 25 % innebär att 25 procent av de personer som statistikförts har mindre inkomster än så, medan 75 procent har större inkomster. Statistikuppgiften enligt kvartilen 25 procent tillämpas då man fastställer inkomstnivån med tre års arbetserfarenhet samt då man fastställer årsarbetsförtjänsten och bestämmer jämförelseinkomsten.

3 3(5) När inkomsten fastställs används alltid den statistikuppgift om lönenivån och lönenivån för det år som ger bästa möjliga bild av inkomsterna för yrket eller utbildningen vid tidpunkten för när inkomsterna fastställs. Då det gäller årsarbetsförtjänsten ska inkomsten fastställas utifrån den dag när olycksfallet har inträffat eller yrkessjukdomen har framträtt. Då det gäller jämförelseinkomsten ska inkomsten fastställas utifrån den tidpunkt från vilken man avser att utbetala olycksfallspension. Vilket års statistik som används när inkomsterna fastställs i respektive fall är i praktiken beroende av tidpunkten för fastställandet. Lönestatistiken grundar sig vanligen på löneuppgifterna i september eller vid årets sista kvartal och de publiceras i allmänhet i början av följande år. Som tidpunkt för fastställandet av inkomsten används således de bäst tillgängliga statistikuppgifterna som beskriver inkomstnivån i september eller vid det sista kvartalet under det kalenderår som föregår tidpunkten för fastställandet av inkomsterna. Exempel Då man fastställer begynnelselönen och inkomstnivån med tre års arbetserfarenhet för en disponent ska man enligt EFO:s meddelande 7/2012 använda Finlands Näringsliv EK:s lönestatistik över lönerna i oktober under statistikåret. Enligt meddelandets tillämpningsanvisningar används siffrorna som grundar sig på lönestatistiken år 2011 då man fastställer årsarbetsförtjänsten vid olycksfall som har inträffat och yrkessjukdomar som har framträtt efter samt som begynnelselön vid inkomstjämförelse och med tre års erfarenhet i fall där utbildningen har avslutats efter och EFO inte har utfärdat någon nyare anvisning. 3 EK:s lönestatistik och inhämtande av den 3.1 Uppgifter ur EK:s lönestatistik EK:s lönestatistik täcker omfattande lönerna inom hela den privata sektorn, med undantag för löner till bl.a. kabinpersonal i flygplan, sjömän, frisörer och personer inom advokatbranschen. EK:s lönestatistik innehåller lönestatistik för servicebranschen samt för industri och byggverksamhet. Med servicebranschen avses bl.a. handel, hotell- och restaurangbranschen samt finans- och försäkringsbranschen. Som exempel på industri och byggverksamhet kan nämnas livsmedelsindustrin, pappersindustrin, teknologiindustrin och den kemiska industrin samt husbyggnadsindustrin, mark- och vattenbyggande samt husteknikbranschen. Ur lönestatistiken för servicebranschen fås lönen för ordinarie arbetstid på månadsnivå (STA e/mån.). Lönestatistiken för servicebranschen har indelats enligt yrkesbeteckning, utbildning och bransch.

4 4(5) Då det gäller tjänstemännen inom industrin och byggverksamheten används i statistiken en något grövre indelning än i lönestatistiken för servicebranschen och i denna statistik används t.ex. inte yrkesbeteckningar, utan indelningen baserar sig på arbetsuppgift (t.ex. forskning/utveckling och experter). Statistiklönerna till tjänstemän inom industri och byggverksamhet fås ur EK:s statistik i form av lön för ordinarie arbetstid på månadsnivå (STA e/mån.). Då det gäller arbetstagare inom industri och byggverksamhet varierar de statistiska beteckningarna i lönestatistiken något mellan olika branscher, t.ex. beroende på om statistiken är indelad enligt arbetstagarens utbildning eller yrkesbeteckning. Ur lönestatistiken för arbetstagare inom industri och byggverksamhet fås inkomstuppgifterna i form av lön för ordinarie arbetstid på timnivå (STA e/h). Löneuppgifterna i EK:s lönestatistik insamlas i huvudsak i september eller under kalenderårets sista kvartal. Till lönestatistiken insamlas i regel löneuppgifter antingen i september eller under årets sista kvartal samt uppgifter om olika löneposter, arbetsinsats och personernas bakgrund. EK:s lönestatistik färdigställs och publiceras vanligen under det första halvåret följande år. 3.2 Inhämtande av lönestatistik från EK Då statistik begärs från EK ska följande anges i begäran: examen som den försäkrade avlagt/avlägger och eventuellt inriktningsalternativ och läroinrättning den försäkrades yrkesbeteckning och bransch, om den försäkrade har placerat sig i arbete som motsvarar utbildningen statistikuppgifter som behövs för att fastställa inkomstnivån tidpunkten för fastställandet av inkomstnivån EK ska alltid ges noggranna och exakta uppgifter om den examen som den försäkrade avlagt eller avlägger, eventuellt inriktningsalternativ och läroinrättning. Om den försäkrade har placerat sig i ett arbete som motsvarar utbildningen, ska dessutom den försäkrades yrkesbeteckning och branschen inom vilken han eller hon arbetar uppges i begäran om statistik till EK. Lönen för ordinarie arbetstid (STA e/mån. eller e/h) och uppgifter om antalet löntagare ska alltid begäras för det aktuella året från EK. Därtill ska uppgifter om lönen för ordinarie arbetstid tillsammans med resultatpremie (STA tillsammans med resultatpremie e/mån eller e/h) och om antalet arbetstagare som får resultatpremie begäras från EK. Då det gäller lönen för ordinarie arbetstid ska man begära uppgifter både enligt decilen 10 procent och kvartilen 25 procent. I statistikbegäran till EK ska man också uppge tidpunkten för fastställandet av inkomsten (dvs. då det gäller årsarbetsförtjänst tidpunkten för när olycksfallet inträffat eller yrkessjukdomen framträtt och då det gäller inkomstjämförelse tidpunkten för när rätten till olycksfallspension har uppstått). EK:s lönestatistik färdigställs vanligen i början av följande år, vilket innebär att EK i allmänhet skickar försäkringsanstalten statistikuppgifter som beskriver inkomstnivån i september eller det sista kvartalet i kalenderåret innan inkomsten fastställs.

5 5(5) Försäkringsanstalterna påminns om, att EK:s statistikavdelning inte svarar på andra förfrågningar än de som gäller lönestatistik, och att förfrågningar som gäller t.ex. längden på eller innehållet i den utbildning som den skadade avlägger alltid ska riktas till den aktuella läroinrättningen eller motsvarande instans. EK ger inte heller någon uppskattning av den kommande karriärs- eller löneutvecklingen för dem som utbildat sig till ett bestämt yrke eller avlagt en bestämd examen. EK:s statistikavdelning svarar inte heller på förfrågningar som gäller kollektivavtal. Sådana förfrågningar ska alltid riktas direkt till arbetsgivar- eller löntagarorganisationerna inom vederbörandes bransch. Frågor som gäller fastställandet av den semesterpenning eller semesterpremie som betalas inom branschen (dvs. huruvida den semesterpenning/semesterpremie som betalas inom branschen är t.ex. hälften av semesterlönen eller 18,5 procent av den lön som utbetalats under året), ska således riktas direkt till vederbörandes branschorganisation. ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN Mika Mänttäri ordförande Bilaga: Modellbrev för begäran om statistik från Finlands Näringsliv EK

VERKSAMHETSÅRET 2014 I ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN

VERKSAMHETSÅRET 2014 I ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN ERSÄTTNINGSNÄMNEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 1/2015 Bulevarden 28 00120 Helsingfors Telefon 0404 504 211 4.2.2015 Fax 0404 504 246 Merja Salonen 1(1) VERKSAMHETSÅRET 2014 I ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR

Läs mer

TILLÄGGSERSÄTTNING TILL MENERSÄTTNING I FORM AV ENGÅNGS- ERSÄTTNING

TILLÄGGSERSÄTTNING TILL MENERSÄTTNING I FORM AV ENGÅNGS- ERSÄTTNING ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 3/2015 Bulevarden 28 00120 Helsingfors 1(5) Tfn 0404 504 244 Fax 0404 504 246 Teemu Kastula 18.5.2015 TILLÄGGSERSÄTTNING TILL MENERSÄTTNING I FORM AV

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR BESTÄMMANDE AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR ( )

ANVISNINGAR FÖR BESTÄMMANDE AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR ( ) Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden, allmän anvisning 25.1.2016 21.9.2016 päivitetty laskentataulukkoa laskennallisen lomarahan laskennan osalta ANVISNINGAR FÖR BESTÄMMANDE AV ÅRSARBETSINKOMSTEN

Läs mer

Arbetskraftskostnadsundersökning år 2012

Arbetskraftskostnadsundersökning år 2012 Löner och arbetskraftskostnader 2014 Arbetskraftskostnadsundersökning år 2012 Kostnaden för arbetad timme 3 euro för arbetsgivaren år 2012 Enligt de preliminära uppgifterna i Statistikcentralens arbetskraftskostnadsundersökning

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2013

Lönestrukturstatistik 2013 Löner och arbetskraftskostnader 2014 Lönestrukturstatistik 2013 Medianlönen för löntagare 2 928 euro i månaden år 2013 Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var medianen för heltidsanställda

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2009

Lönestrukturstatistik 2009 Löner och arbetskraftskostnader 2010 Lönestrukturstatistik 2009 Utbildningens inverkan på lönen störst bland löntagare inom kommunsektorn år 2009 Enligt Statistikcentralens statistik över lönestrukturer

Läs mer

Timlöner inom den privata sektorn 2012

Timlöner inom den privata sektorn 2012 Löner och arbetskraftskostnader 2013 Timlöner inom den privata sektorn 2012 Timlönerna inom den privata sektorn som högst redan bland fyrtioåringarna Enligt Statistikcentralen var lönen för den ordinarie

Läs mer

LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2014

LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2014 LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2014 I de fall då företaget har upphört med sin verksamhet eller har färre än tre anställda, var vänlig och tag kontakt med oss på ÅSUB, tel. 01825 581 eller 01825

Läs mer

4:e KVARTALET: OKTOBER:

4:e KVARTALET: OKTOBER: Löneenkät för den privata sektorn 2009 Timavlönade Blankettanvisningar 4:e KVARTALET: OKTOBER: Industrin Byggbranschen Samfärdsel och bevakning Fastighets-, uthyrnings- och andra företagstjänster Miljöhygien

Läs mer

Månadslöner inom den privata sektorn

Månadslöner inom den privata sektorn Löner och arbetskraftskostnader 2011 Månadslöner inom den privata sektorn Lönerna för månadsavlönade löntagare inom den privata sektorn 3 255 euro i oktober 2010 Enligt Statistikcentralen var lönen för

Läs mer

SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL ( )

SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL ( ) Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden, allmän anvisning 21.12.2016 SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL (21.12.2016) Beaktande av jämkad arbetslöshetsförmån

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2012

Lönestrukturstatistik 2012 Löner och arbetskraftskostnader 2013 Lönestrukturstatistik 2012 Statens medellöner har ökat mest av arbetsgivarsektorerna åren 2003-2012 Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var den genomsnittliga

Läs mer

Timlöner inom den privata sektorn

Timlöner inom den privata sektorn Löner och arbetskraftskostnader 2014 Timlöner inom den privata sektorn Timlönefördelningen inom den privata sektorn har blivit något bimodal från år 2005 till år 2013 Enligt Statistikcentralens statistik

Läs mer

Timlöner inom den privata sektorn 2009

Timlöner inom den privata sektorn 2009 Löner och arbetskraftskostnader 2010 Timlöner inom den privata sektorn 2009 Lönerna för timavlönade löntagare inom den privata sektorn 14,39 euro under det sista kvartalet 2009 Korrigerad 27.9.2011 I statistiken

Läs mer

De Högre Tjänstemännen YTN r.f.

De Högre Tjänstemännen YTN r.f. De Högre Tjänstemännen YTN r.f. 1 En högre tjänsteman En högre tjänsteman utför uppdrag i egenskap av expert, förman, chef eller på ledningsnivå. En högre tjänstemäns arbete är relativt självständigt och

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2011

Lönestrukturstatistik 2011 Löner och arbetskraftskostnader 2012 Lönestrukturstatistik 2011 Totallönen för löntagare i genomsnitt 3 111 euro i månaden år 2011 Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var den genomsnittliga

Läs mer

Arbetskraftskostnadsundersökning år 2012

Arbetskraftskostnadsundersökning år 2012 Löner och arbetskraftskostnader 2014 Arbetskraftskostnadsundersökning år 2012 Kostnaden för arbetad timme 31,6 euro för arbetsgivaren år 2012 Enligt uppgifter i Statistikcentralens arbetskraftskostnadsundersökning

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare

Lag. om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare Lag om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare (276/2009) 1, 2 2 mom.,

Läs mer

Timlöner inom den privata sektorn 2010

Timlöner inom den privata sektorn 2010 Löner och arbetskraftskostnader 2011 Timlöner inom den privata sektorn 2010 Lönerna för timavlönade löntagare inom den privata sektorn 14,59 euro under det sista kvartalet 2010 Enligt Statistikcentralen

Läs mer

Månadslöner inom staten

Månadslöner inom staten Löner och arbetskraftskostnader 2014 Månadslöner inom staten 2013, november Hög utbildning höjer lönerna inom staten Enligt Statistikcentralen tjänade heltidsanställda månadsavlönade löntagare inom staten

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2010

Lönestrukturstatistik 2010 Löner och arbetskraftskostnader 2012 Lönestrukturstatistik 2010 Löntagarnas löneskillnader fortsatte att minska år 2010 Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var den genomsnittliga månadslönen

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2011

Lönestrukturstatistik 2011 Löner och arbetskraftskostnader 2013 Lönestrukturstatistik 2011 Medellönen för personer med lägre högskoleexamen har minskat i förhållande till övriga utbildningsnivåer under 2000-talet Enligt Statistikcentralens

Läs mer

LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2018

LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2018 LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2018 I de fall då företaget har upphört med sin verksamhet eller har färre än tre anställda, var vänlig och tag kontakt med oss på ÅSUB, tel. 01825 495 eller 01825

Läs mer

Arbetshälsa och långa arbetskarriärer?

Arbetshälsa och långa arbetskarriärer? Arbetshälsa och långa arbetskarriärer? Överläkare Nordiskt arbetsmiljöforum 5.9.2014 Faktorer vi diskuterar under denna session allmänt om pensionsystemet i Finland och om pensionsreformen 2017 lite statistiska

Läs mer

1 Syftet med detta avtal är att förbättra de kommunala arbetsplatsernas konkurrenskraft och tillgången till kompetent personal under de kommande

1 Syftet med detta avtal är att förbättra de kommunala arbetsplatsernas konkurrenskraft och tillgången till kompetent personal under de kommande KA BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 1/2003 1 (5) TILLÄMPNINGSDIREKTIV FÖR AVTALET OM UTVECKLING AV DET KOMMUNALA LÖNESYSTEMET 2003 2007 1 Utgångspunkter Syftet med detta avtal är att förbättra de kommunala arbetsplatsernas

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA Cirkulär 12-2014 Bilaga 5 1 (9) Vissa bestämmelser i semesterkapitlet i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA)

Läs mer

Löneutveckling inom industrin och 2002

Löneutveckling inom industrin och 2002 Löneutveckling inom industrin 2001 och 2002 En rapport från Facken inom industrins lönestatistiska referensgrupp Oktober 2003 Innehåll: 1. Källor och statistikproducenter 3 2. Parternas statistik..4 3.

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016. 1 Verkställande av sysselsättnings- och tillväxtavtalet

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016. 1 Verkställande av sysselsättnings- och tillväxtavtalet UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016 1 Verkställande av sysselsättnings- och tillväxtavtalet Genom detta kollektivavtal verkställs de centrala arbetsmarknadsorganisationerna

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd. proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen

Lag. RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd. proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen för den privata sektorn och till lag om utfärdande av arbetspensionsutdrag år 2012 Ärende Regeringen

Läs mer

Löneutveckling inom industrin

Löneutveckling inom industrin Löneutveckling inom industrin 2001-2003 En rapport från Facken inom industrins lönestatistiska referensgrupp Juni 2004 Innehåll 1. Källor och statistikproducenter 3 2. Parternas statistik 4 3. SCB:s konjunkturstatistik

Läs mer

Löneenkät för den privata sektorn 2010 Månadsavlönade. Blankettanvisningar Oktober

Löneenkät för den privata sektorn 2010 Månadsavlönade. Blankettanvisningar Oktober Löneenkät för den privata sektorn 2010 Månadsavlönade Blankettanvisningar Oktober Uppgifter om månadsavlönade anges så att löneposterna motsvarar lönen för en hel månad och innehåller avtalshöjningar!

Läs mer

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP Skickas till adressen: INDUSTRIFACKET RF Juridiska enheten PB 107 00531 HELSINGFORS Fyll i ansökan omsorgsfullt. En bristfälligt ifylld ansökan fördröjer behandlingen av ärendet.

Läs mer

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Försäkringsnummer 56- Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Denna ansökan gäller pensionsförsäkring som fyller minimivillkoren enligt lagen om pension för arbetstagare, som trädde i kraft 1.1.2007.

Läs mer

De individuella månadslönerna och timlönerna till arbetstagare på apotek höjs med 1,6 % från

De individuella månadslönerna och timlönerna till arbetstagare på apotek höjs med 1,6 % från Aktuellt 2/12 Lönehöjning för arbetstagare på apotek 1.5.2012 A. Individuella löner 1.5.2012 De individuella månadslönerna och timlönerna till arbetstagare på apotek höjs med 1,6 % från 1.5.2012. B. Tabellöner

Läs mer

Industrianställdas. löneutveckling. - olika statistikkällor

Industrianställdas. löneutveckling. - olika statistikkällor Industrianställdas löneutveckling - olika statistikkällor - 2001-2004 En rapport från Facken inom industrins lönestatistiska referensgrupp September 2005 Innehåll 1. Källor och statistikproducenter 3 2.

Läs mer

Lönestrukturstatistik 2012

Lönestrukturstatistik 2012 Löner och arbetskraftskostnader 2014 Lönestrukturstatistik 2012 Medellönen för löntagare klart högre i Nyland än i övriga landskap Enligt Statistikcentralens lönestrukturstatistik var den genomsnittliga

Läs mer

Månadslöner inom den privata sektorn

Månadslöner inom den privata sektorn Löner och arbetskraftskostnader 2014 Månadslöner inom den privata sektorn Lönen för ordinarie arbetstid hos månadsavlönade inom den privata sektorn var 3 500 euro i oktober 2013 Enligt Statistikcentralen

Läs mer

OFF OM DU DRABBAS AV ETT ARBETSOLYCKSFALL

OFF OM DU DRABBAS AV ETT ARBETSOLYCKSFALL OFF OM DU DRABBAS AV ETT ARBETSOLYCKSFALL 2 INNEHÅLL: Allmänt 3 Vad är ett arbetsolycksfall? 4 Vad är en yrkessjukdom? 5 Åtgärder då ett arbetsolycksfall inträffar 5 Olycksfallsanmälan 6 Olycksfalls- och

Läs mer

Ny kompetens genom läroavtal

Ny kompetens genom läroavtal Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behov hos EK:s medlemsföretag Finlands Näringsliv Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behovhos EK:s medlemsföretag VAD ÄR LÄROAVTALSUTBILDNING? TRE

Läs mer

Anställningsregistret

Anställningsregistret Anställningsregistret Kevas registerbeskrivning 1. Registrets namn ANSTÄLLNINGSREGISTRET 2. Registeransvarig Keva Besöksadress Unionsgatan 43 HELSINGFORS Postadress 00087 KEVA Telefon 020 614 21 3. Person

Läs mer

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården Utkast 14.12.2015 Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015): 1 Yrkesbeteckningen

Läs mer

ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN

ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN Semesterlagen ändras 1.5.2013. Bakgrunden till detta är EU-domstolens beslut, enligt vilket Finlands lagstiftning måste ändras så att den motsvarar EU-lagstiftningens krav. Lagändringen

Läs mer

RP 5/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015.

RP 5/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att till lagen om utkomstskydd

Läs mer

De Högre Tjänstemännen. YTN rf

De Högre Tjänstemännen. YTN rf De Högre Tjänstemännen YTN rf Högre tjänsteman En högre tjänsteman utför uppdrag i egenskap av expert, förman, chef eller på ledningsnivå. En högre tjänstemäns arbetsuppgifter kännetecknas av att de är

Läs mer

VD-löner 2008 en statistisk redovisning. Mars 2009

VD-löner 2008 en statistisk redovisning. Mars 2009 VD-löner 28 en statistisk redovisning Mars 29 Stor spridning av VD-lönerna 1 Stor spridning av VD-lönerna har drygt 55 medlemsföretag. Drygt två av tre företag är mindre, ägarledda företag med färre än

Läs mer

LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR TRÄDER I KRAFT ANVISNINGAR FÖR ERSÄTTNINGSFUNKTIONEN FÖR YRKESIN- RIKTAD REHABILITERING

LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR TRÄDER I KRAFT ANVISNINGAR FÖR ERSÄTTNINGSFUNKTIONEN FÖR YRKESIN- RIKTAD REHABILITERING ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 5/2015 Bulevarden 28 00120 Helsingfors 1(1) Tfn 0404 504 244 Fax 0404 504 246 Teemu Kastula 17.11.2015 LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal (TIM-AKA) gäller 1.3.2018 30.4.2020.

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Servicebranscher. Bästa mottagare!

Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar. Servicebranscher. Bästa mottagare! Kvartalsstatistik över arbetskraftskostnader Svarsanvisningar Servicebranscher Bästa mottagare! Statistikmaterialet återsänds via det elektroniska datainsamlingssystemet http://www.tilastokeskus.fi/keruu/tyne/lomake

Läs mer

Månadslöner inom staten

Månadslöner inom staten Löner och arbetskraftskostnader 2013 Månadslöner inom staten 2012, november Lönen för ordinarie arbetstid hos månadsavlönade statsanställda var 3 603 euro i november 2012 Enligt Statistikcentralen var

Läs mer

16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR

16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 108 1 (5) 16.1.2015 UTLÅTANDE OM ÄNDRING AV BOKFÖRINGSANVISNINGARNA OM PATIENTFÖRSÄK- RINGSANSVAR 1 Begäran om utlåtande Sjukvårdsdistrikten A och B (nedan sökandena)

Läs mer

Guide till Saco Lönesök. Guide till Saco Lönesök

Guide till Saco Lönesök. Guide till Saco Lönesök Guide till Saco Lönesök Guide till Saco Lönesök Guide för att komma igång med Saco Lönesök Du når Saco Lönesök genom att logga in på ditt förbunds medlemssidor. Vad är Saco Lönesök? Saco Lönesök är en

Läs mer

Lönestrukturen i Finland: förändringar orsaker konsekvenser

Lönestrukturen i Finland: förändringar orsaker konsekvenser Lönestrukturen i Finland: förändringar orsaker konsekvenser Forskningsprojektets uppbyggnad Del I : 1.1.2007 15.3.2008 Lönestrukturen inom den privata sektorn och dess långsiktiga förändringar Del II:

Läs mer

Den lokala justeringspotten är 1,2 procent av lönesumman inom TIM-AKA.

Den lokala justeringspotten är 1,2 procent av lönesumman inom TIM-AKA. UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal (TIM-AKA) gäller 1.2.2018 31.3.2020.

Läs mer

Undersökning om lediga arbetsplatser

Undersökning om lediga arbetsplatser Arbetsmarknaden 21 Undersökning om lediga arbetsplatser 29, 4:e kvartalet Under det sista kvartalet färre lediga arbetsplatser än för ett år sedan Enligt Statistikcentralen fanns det 21 9 lediga jobb under

Läs mer

OM DU DRABBAS AV ETT ARBETSOLYCKSFALL

OM DU DRABBAS AV ETT ARBETSOLYCKSFALL OM DU DRABBAS AV ETT ARBETSOLYCKSFALL INNEHÅLL: Allmänt 3 Vad är ett arbetsolycksfall? 4 Vad är en yrkessjukdom? 6 Åtgärder då ett arbetsolycksfall inträffar 6 Olycksfallsanmälan 7 Olycksfalls- och yrkessjukdomsersättningar

Läs mer

l. Nuläge och föreslagna ändringar

l. Nuläge och föreslagna ändringar 1993 rd - RP 87 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om arbetslöshetskassor PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om arbetslöshetskassor

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

Samråd med Arbetsförmedlingen och yttrande till Migrationsverket eller arbetsgivare

Samråd med Arbetsförmedlingen och yttrande till Migrationsverket eller arbetsgivare Nr 15/2017 2017-12-13 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Samråd med Arbetsförmedlingen och yttrande till Migrationsverket eller arbetsgivare Antalet samråd med Arbetsförmedlingen och yttranden

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 oktober 2013 708/2013 Statsrådets förordning om principerna för god företagshälsovårdspraxis, företagshälsovårdens innehåll samt den utbildning

Läs mer

Avtalsrörelsen år 2009 2010 i Finland. November 2010

Avtalsrörelsen år 2009 2010 i Finland. November 2010 Avtalsrörelsen år 2009 2010 i Finland November 2010 Bakgrunden till förhandlingarna Bakgrunden till förhandlingarna på sommaren 2009 År 2007 en övergång till den nya arbetsmarknadsmodellen, enligt vilken

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 150/2003 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen, 2 lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift och 5 lagen om storleken av den försäkrades

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 1 Program 18.00 Inledning Offentliga sektorns pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Pensionsåldern och pensionsbelopp Pensionsförmåner Ålderspension, förtida

Läs mer

SERVICEINRÄTTNINGARNAS ARBETSGIVARFÖRENING RF MEDLEMSBREV 6/2001. Piekkala 25.6.2001 1 (2)

SERVICEINRÄTTNINGARNAS ARBETSGIVARFÖRENING RF MEDLEMSBREV 6/2001. Piekkala 25.6.2001 1 (2) SERVICEINRÄTTNINGARNAS ARBETSGIVARFÖRENING RF MEDLEMSBREV 6/2001 Piekkala 25.6.2001 1 (2) Till Serviceinrättningarnas arbetsgivarförening rf:s medlemsorganisationer INKLUDERING AV MODERSKAPSLEDIGHET I

Läs mer

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna

Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns utsikter 2013 2014 Försäljnings- och sysselsättningsutsikterna Handelns försäljning 2012 Tot. 129 md euro (exkl. moms) i omsättning 13% 12% 30 % Bilhandel Partihandel Detaljhandel Dagligvaruhandel

Läs mer

Tillämpningsanvisningar om hur ändringarna i behörighetsvillkoren för lärare inom yrkesutbildningen inverkar på anställningsvillkoren

Tillämpningsanvisningar om hur ändringarna i behörighetsvillkoren för lärare inom yrkesutbildningen inverkar på anställningsvillkoren Promemoria 1 (9) Piekkala 21.6.2011 Tillämpningsanvisningar om hur ändringarna i behörighetsvillkoren för lärare inom yrkesutbildningen inverkar på anställningsvillkoren Statsrådets förordning om ändring

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Kevas koder som används för OffPL-försäkrade i löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret från

Kevas koder som används för OffPL-försäkrade i löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret från 1 (10) Kevas koder som används för OffPL-försäkrade i löneuppgiftsanmälan till inkomstregistret från 1.1.2019 Bestämmelserna om kommunsektorns, statens, kyrkans och FPA:s pensionsskydd ingår i pensionslagen

Läs mer

Vinterlov. Semesterpenning. Uppsägningsskydd. Sommarlov. Arbetslöshetsskydd. Familjeledigheter. Övertidsersättningar Arbetspension.

Vinterlov. Semesterpenning. Uppsägningsskydd. Sommarlov. Arbetslöshetsskydd. Familjeledigheter. Övertidsersättningar Arbetspension. Sommarlov Övertidsersättningar Arbetspension Familjeledigheter Fem dagars arbetsvecka Arbetslag med åtta timmars arbetstid om dagen Uppsägningsskydd Företagshälsovård Grupplivsförsäkring Semesterpenning

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 1 Program 18.00 Inledning Presentation av Keva och aktuella tjänster Pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Flexibelt i pension Ålderspension, förtida ålderspension

Läs mer

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning FÖRESKRIFT 1 (1) 11.01.2018 OPH-54-2018 Anordnare av yrkesutbildning Giltighetstid: fr.o.m. 15.1.2018 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av: L 531/2017, 60 Upphäver Utbildningsstyrelsens

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Undersökning om lediga arbetsplatser

Undersökning om lediga arbetsplatser Arbetsmarknaden 29 Undersökning om lediga arbetsplatser 29, 3:e kvartalet Under det tredje kvartalet färre lediga arbetsplatser än för ett år sedan Enligt Statistikcentralen fanns det 31 1 lediga arbetsplatser

Läs mer

Löneförfrågan för den privata sektorn Timavlönade 2005

Löneförfrågan för den privata sektorn Timavlönade 2005 Löneförfrågan för den privata sektorn Timavlönade 2005 4:e kvartalet Industrin Byggbranschen Samfärdsel Bevaknings-, rengörings- och städbranschen Tekniska branscher Oktober Servicebranscher Innehåll Allmänna

Läs mer

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK Arbetspensionsutbildning 2018 PENSIONSREFORMEN 2017: UTGÅNGSLÄGET FÖR FÖRHANDLINGARNA Finansiering Pensionsavgifterna under kommande år Tillräcklig avgiftsnivå Finansieringen av pensionerna inom den offentliga

Läs mer

Undersökning om lediga arbetsplatser

Undersökning om lediga arbetsplatser Arbetsmarknaden 2014 Undersökning om lediga arbetsplatser 2014, 3:e kvartalet Färre lediga arbetsplatser under tredje kvartalet än för ett år sedan Enligt Statistikcentralens undersökning om lediga arbetsplatser

Läs mer

Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen

Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen CIRKULÄR Nr 10/2014 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Henrik Häggblom 2014-02-27 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Skyddskläder och personlig skyddsutrustning enligt arbetarskyddslagstiftningen

Läs mer

Lönehöjningar till farmaceutisk personal från

Lönehöjningar till farmaceutisk personal från Medlemsinfo 7/12/JK Lönehöjningar till farmaceutisk personal från 1.12.2012 A. Individuella löner 1.12.2012 De individuella månadslönerna och timlönerna till farmaceuter, provisorer och farmacielever i

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 GRUNDER FÖR UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita Ab Helsingfors

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011

VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 VERKSAMHETSFÖRESKRIFTER FÖR PERSONLIG ASSISTANS I ESBO FRÅN 1.3.2011 Social- och hälsovårdsnämnden 17.02.2011 1. SERVICEÅLIGGANDE Enligt 8 2 mom. i lagen om service och stöd på grund av handikapp ska kommunen

Läs mer

RP 271/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a kap. 2 i strafflagen

RP 271/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a kap. 2 i strafflagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 a kap. 2 i strafflagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att strafflagen ändras så att bestämmelser

Läs mer

Månadslöner inom den privata sektorn

Månadslöner inom den privata sektorn Löner och arbetskraftskostnader 2016 Månadslöner inom den privata sektorn Medellönerna för månadsavlönade inom den privata sektorn 3 970 euro för män och 3 150 euro för kvinnor Enligt Statistikcentralen

Läs mer

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE Beräkningsregler för semesterlön Valet av beräkningsregel för semesterlön beror på vilket avlöningssätt och vilken intjäningsregel som har tillämpats

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING,

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING, TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING, 19.3.2018 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring

Läs mer

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet CIRKULÄR Nr 5/2017 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Ewa Danielsson 2017-01 -27 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Läs mer

Månadslöner inom den privata sektorn

Månadslöner inom den privata sektorn Löner och arbetskraftskostnader 2018 Månadslöner inom den privata sektorn Medianlönerna för månadsavlönade inom den privata sektorn euro Enligt Statistikcentralen var medianlönen för ordinarie arbetstid

Läs mer

Undersökning om lediga arbetsplatser

Undersökning om lediga arbetsplatser Arbetsmarknaden 11 Undersökning om lediga arbetsplatser 11, :a kvartalet Under det andra kvartalet lika många lediga arbetsplatser som för ett år sedan Enligt Statistikcentralen fanns det 49 8 lediga jobb

Läs mer

ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND

ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND ERKÄNNANDE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND Med erkännande av examen avses ett beslut om vilken behörighet en utländsk examen ger för ett arbete eller en studieplats.

Läs mer

Helsingfors den 17 december 2003 KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET KOMMUNFACKETS UNION RF FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR TEKNIK OCH GRUNDSERVICE FKT RF

Helsingfors den 17 december 2003 KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET KOMMUNFACKETS UNION RF FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR TEKNIK OCH GRUNDSERVICE FKT RF BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 1/2004 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM ÄNDRING AV BESTÄMMELSERNA OM INDIVIDUELL LÖN OCH VISSA SEMESTERBESTÄMMELSER 1.9.2004 I DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET

Läs mer

Undersökning om lediga arbetsplatser

Undersökning om lediga arbetsplatser Arbetsmarknaden 2014 Undersökning om lediga arbetsplatser 2014, 2:a kvartalet Färre lediga arbetsplatser under andra kvartalet än för ett år sedan Enligt Statistikcentralens undersökning om lediga arbetsplatser

Läs mer

Lönestatistik 2016 för företagsläkare och skolläkare

Lönestatistik 2016 för företagsläkare och skolläkare Nr 9/2017 2017-07-07 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Lönestatistik 2016 för företagsläkare och skolläkare Läkarförbundet skickade i januari 2017 ut en enkät till medlemmarna i Företagsläkarföreningen

Läs mer

Utländsk arbetstagare i Finland

Utländsk arbetstagare i Finland Utländsk arbetstagare i Finland Innehåll } Utländsk arbetstagares rätt att arbeta och lagring av uppgifter } Redogörelse för de centrala villkoren i arbetet } Arbetstid och arbetstidsbokföring } Vilotider

Läs mer

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Närmare information om de allmänna grunderna för specialvårdspenningen får du via länken Specialvårdspenning och på FPA-byråerna. Beloppet av

Läs mer

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren LÖNER 37 Lönebetalning mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. Betalningsordern ska sändas i så god tid att lönen kan beräknas stå till arbetstagarens

Läs mer

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet.

2006-11-07 Sid 1 (5) Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för förvaltningarna att bedriva en effektiv verksamhet. GRÄSTORPS KOMMUN STYRDOKUMENT 10 2006-11-07 Sid 1 (5) LÖNEPOLICY Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2006-11-07, 188 Giltighet: 2006-11-07 och tills vidare Grästorps kommuns lönepolicy skall underlätta för

Läs mer

Olycksfallsförsäkring för företagare

Olycksfallsförsäkring för företagare PRODUKTBESKRIVNING Produktbeskrivningen gäller från 1.1.2008 Olycksfallsförsäkring för företagare Förmånligt skydd för företagare i händelse av olycksfall Företagare är beroende av de ersättningar som

Läs mer

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2004 2013, statistik

Undersökning av lönsamheten inom lagstadgad olycksfallsförsäkring 2004 2013, statistik olycksfallsförsäkring 24 213, statistik 31.1.214 1 (12) Innehållsförteckning Statistik över lagstadgad olycksfallsförsäkring 1 Premieinkomst 1 Kreditförluster 3 Ersättningar 3 Driftskostnader 4 Ansvarsskuld

Läs mer

Plats: Förbundet för Finsk handels mötesrum, Södra kajen 10. Närvarande: Representanter för Apotekens Arbetsgivarförbund och Servicefacket PAM

Plats: Förbundet för Finsk handels mötesrum, Södra kajen 10. Närvarande: Representanter för Apotekens Arbetsgivarförbund och Servicefacket PAM PROTKOLL Tid: 14.3.2013 Plats: Förbundet för Finsk handels mötesrum, Södra kajen 10 Närvarande: Representanter för Apotekens Arbetsgivarförbund och Servicefacket PAM ÄRENDE: AVTAL FÖR APOTEKSBRANSCHEN

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av semesterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det ändringar i semesterlagen. Reglerna för beräkning

Läs mer