ANVISNINGAR FÖR BESTÄMMANDE AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR ( )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNINGAR FÖR BESTÄMMANDE AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR ( )"

Transkript

1 Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden, allmän anvisning päivitetty laskentataulukkoa laskennallisen lomarahan laskennan osalta ANVISNINGAR FÖR BESTÄMMANDE AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT LAGEN OM OLYCKSFALL I ARBETET OCH OM YRKESSJUKDOMAR ( ) Den nya lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (459/2015, OlyL) trädde i kraft den 1 januari Bestämmelser om arbetstagares årsarbetsinkomst finns i i OlyL och därtill har det genom statsrådets förordning meddelats noggrannare bestämmelser om fastställande av årsarbetsinkomsten (1466/2015, SrF om bestämmande av årsarbetsinkomsten enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar). För att säkerställa att de nya bestämmelserna om årsarbetsinkomst tillämpas enhetligt meddelar ersättningsnämnden för olycksfallsärenden (EFO) följande anvisningar: Bestämmande av inkomsterna på skadedagen, då skadan inträffar under anställningens första dag Enligt 1 i SrF beaktas arbetsinkomsterna under det år som föregår skadedagen när inkomsterna på skadedagen bestäms. Om anställningsförhållandet har varat mindre än ett år, beaktas arbetsinkomsterna utan semesterpenning för tiden från och med den dag då anställningsförhållandet inleddes till och med dagen före skadedagen. Om skadan inträffar under anställningens första dag, finns det inga inkomster enligt 1 i SrF att tillgå för beräkningen. I beräkningen används då den lön som betalas eller avtalats om att ska betalas för skadedagen, vilken beräknas på årsnivå på det sätt som fastställs i 1 6 i SrF. Detta grundar sig på första meningen i 71 1 mom. i OlyL, enligt vilken den skadades arbetsinkomster på årsbasis vid tidpunkten för skadefallet betraktas som årsarbetsinkomst. Exempel 1: A börjar i ett nytt arbete den 4 januari 2016 och råkar ut för ett olycksfall genast under sin första arbetsdag. Som lön för skadedagen hade man avtalat om 80 euro. Som naturaförmån har A en telefonförmån (20 e/mån.). Då A:s årsarbetsinkomst bestäms betraktas som årsinkomst på skadedagen euro [= (80 e/dag x 360) + 1/24 + (20 e/mån. x 12)]. Exempel 2: B börjar i ett nytt arbete på deltid den 4 januari 2016 och även han råkar ut för ett skadefall under sin första arbetsdag. Som lön för skadedagen hade man avtalat om 40 euro. Då B:s årsarbetsinkomst bestäms betraktas som årsinkomst på skadedagen euro [= (40 e/dag x 360) + 1/24]. Även i fråga om en tidsbunden anställning, beräknas den lön som betalats eller som avtalats om att ska betalas för skadedagen på årsbasis på ovan beskrivet sätt. Enligt 71 2 mom. i OlyL jämförs medeltalet av arbetsinkomsterna under jämförelsetiden med årsinkomsten på skadedagen, för vilken man enligt första meningen i 71 1

2 2(6) mom. i OlyL använder arbetsinkomsterna vid tidpunkten för skadefallet beräknade på årsbasis. Beräkning av löneförhöjningar inom branscher där semesterlönen ingår i semesterpenningen Enligt 2 i SrF anses ett år omfatta arbetstimmar i beräkningen av löneförhöjningars inverkan. Timantalet och antalet dagar 360 används i beräkningen av löneförhöjningarnas inverkan också i branscher där semesterlönen enligt grunderna för bestämmande av lönen ingår i semesterpenningen och inom vilka ett år anses omfatta 330 dagar i enlighet med 4 i SrF vid beräkningen av årsarbetsinkomsten. Exempel 3: Byggarbetare C råkade ut för ett skadefall den 15 januari Inkomsterna året innan var e och i semesterpenning hade han fått 7 862,50 e. Under det år som föregick skadefallet ( ) fick han en löneförhöjning (2,50 e/h fr.o.m ). Inverkan av C:s löneförhöjning för 196 dagar är avrundad med två decimalers noggrannhet 2 760,33 e [= (196 x 2,50 e/h x 2028) / 360]. Beaktande av förkortad arbetstid när inverkan av oavlönad frånvaro dras av från inkomsterna Enligt 3 i SrF ska inverkan av frånvarodagar för vilka det inte har betalats lön dras av när skadedagens inkomstnivå beräknas. Förutom heldagsfrånvaro beaktas även sådan förkortad arbetstid som jämställs med frånvaro och som beror på en tillfällig orsak, t.ex. partiell vårdledighet eller partiell sjukdagpenning. Inkomsterna för deltidsarbetet höjs då till nivån för inkomsterna av heltidsarbete oberoende av om arbetstiden har förkortats genom att förkorta den dagliga arbetstiden eller genom att arbeta mindre än fem dagar per vecka. Om arbetstiden har förkortats genom att arbeta mindre än fem dagar per vecka, behandlas frånvaro enligt den förkortade arbetstiden på samma sätt som annan oavlönad frånvaro. Arbetsinkomsterna räknas för tiden före skadefallet såsom om det inte hade funnits någon frånvaro i anslutning till den förkortade arbetstiden överhuvudtaget. Då inkomsterna beräknas på årsbasis anses en månad bestå av 30 dagar och ett kalenderår av 360 dagar, såvida det inte är fråga om en bransch där semesterlönen ingår i semesterpenningen, varvid kalenderåret består av 330 dagar. Exempel 4: Försäljare D råkar ut för ett skadefall den 1 februari Under det år som föregick skadefallet ( ) hade hans inkomster utan semesterpenning varit e. I semesterpenning har han fått 1 020,83 euro. D hade varit borta från arbetet i 14 dagar under året före skadefallet på grund av pappaledighet. Årsinkomsterna under skadedagen, från vilka pappaledighetens inverkan har dragits av, är avrundade med två decimalers noggrannhet ,33 e [= e / (360 14)

3 3(6) x 360]. I D:s årsinkomster på skadedagen beaktas även en kalkylerad semesterpenning, som avrundad med två decimalers noggrannhet är 1 062,14 e. Om arbetstiden har förkortats genom att förkorta den dagliga arbetstiden, beräknas inkomsterna på årsbasis genom att först räkna ut timinkomsten enligt den förkortade arbetstiden och genom att höja denna timinkomst till nivån för det normala arbetstimantalet per år. Då inkomsterna för en person som har en förkortad daglig arbetstid beräknas på årsbasis anses ett år omfatta 253 arbetsdagar och arbetstimmar beroende på om det är fråga om en bransch, där semesterlönen ingår i semesterpenningen eller inte. Exempel 5: Städare E råkar ut för ett olycksfall den 29 januari Under det år som föregår skadefallet ( ) har hennes inkomster utan semesterlön uppgått till e. I semesterpenning har hon fått 728,17 e. Under det år som föregår skadefallet har E tagit ut partiell vårdledighet och arbetat 6-timmars arbetsdagar. Årsinkomsterna på skadedagen är avrundade med två decimalers noggrannhet ,45 e [= ( e / 253) / 6 x 2028 ]. I E:s årsinkomst på skadedagen beaktas därtill en kalkylerad semesterpenning, som avrundad med två decimalers noggrannhet är 974,14 e. Motsvarande principer används också då man drar av inverkan av sådana exceptionella skäl som avses i 71 3 mom. i OlyL på jämförelseårens inkomster. Som exceptionella skäl i lagrummet nämns bl.a. deltidspensionering, familjeledigheter och sjukfrånvaro, som beaktas oberoende av om arbetstiden har förkortats genom att förkorta den dagliga arbetstiden eller genom att göra en kortare arbetsvecka än normalt. Naturaförmåner som hänför sig till en del av året Enligt 5 i SrF beaktas naturaförmåner vid beräkningen av årsarbetsinkomsten enligt samma grunder som vid verkställande av förskottsinnehållning av skatt. Om det är fråga om naturaförmåner som ska beaktas som arbetsinkomst i beskattningen, beaktas de i beräkningen av årsarbetsinkomsten. Då naturaförmånerna beräknas på årsbasis anses året har 12 månader och 253 arbetsdagar, om inte naturaförmånerna inom branschen i fråga hänför sig till endast en del av året. För t.ex. lärare anses ett år bestå av 190 arbetsdagar enligt etablerad ersättningspraxis vid beräkningen av beloppet av den årliga lunchförmånen. Kalkylerad semesterpenning beaktas inte inom branscher där semesterpenning inte betalas Enligt 6 i SrF fogas semesterpenning som betalats till den skadade till den arbetsinkomst som beräknats på årsnivå. Semesterpenning eller semesterpremie betalas enligt kollektivavtalet eller arbetsavtalet eller enligt etablerad praxis.

4 4(6) Eftersom betalningen av semesterpenning grundar sig på semesterlagen, är en arbetstagare inte utan särskilt avtal berättigad att få semesterpenning. Om det inte har avtalats om semesterpenning i kollektiv- eller arbetsavtalet, och det inte heller tidigare normalt har betalats semesterpenning, beaktas kalkylerad semesterpenning inte i beräkningen. Exempel 6: F, som arbetar vid ett gym, råkade ut för ett olycksfall den 1 mars Årsinkomsterna på skadedagen är euro. Semesterpenning har inte betalats och man har heller inte avtalat om betalning av sådan i arbets- eller kollektivavtalet. Kalkylerad semesterpenning beaktas inte i F:s inkomster på skadedagen. Årsarbetsinkomsten vid deltidspensionering Då det gäller deltidspension är det inte fråga om en sådan bestående förändring som avses i 72 i OlyL. Vid fastställande av årsarbetsinkomsten enligt OlyL höjs inkomsterna för en deltidspensionerad således till inkomstnivån i heltidsarbete. I 71 3 mom. i ArPL nämns deltidspensionering som ett exceptionellt skäl som kortvarigt påverkar arbetsinkomsterna. Då det gäller jämförelseåren minskas deltidspensionens inverkan på inkomsterna, dvs. inkomsterna för jämförelseåren för en deltidspensionerad höjs till inkomstnivån i heltidsarbete. Regeln gäller endast i 71 3 mom. i OlyL avsedd beräkning av inkomsterna för jämförelseåren och vid deltidspensionering är det inte fråga om i 3 i SrF avsedd oavlönad frånvaro som ska beaktas när inkomsterna på skadedagen beräknas. Inverkan av deltidspensionen beaktas inte vid beräkningen av i 71 1 mom. i OlyL avsedda årsinkomster på skadedagen, dvs. inkomsterna för en person som varit deltidspensionerad under tiden före olycksfallet höjs inte till inkomstnivån i heltidsarbete. Exempel 7: Kontorssekreterare G råkade ut för ett olycksfall den 11 januari Årsinkomsterna på skadedagen är euro och inkomsterna för jämförelseperioden har uppgått till euro (år 2013), (år 2014) och euro (år 2015). G har varit deltidspensionerad sedan ingången av Vid fastställandet av årsarbetsinkomsten används inkomsterna på skadedagen som sådana. Deltidspensionens inverkan dras av från inkomsterna för jämförelseperioden 2014 och Årsarbetsinkomst när en yrkessjukdom debuterar under pensionering I 74 i OlyL föreskrivs att, om den som får ålderspension eller sjukpension drabbas av en yrkessjukdom där exponeringen har skett innan pensionen började löpa, ska tidpunkten för pensioneringen betraktas som tidpunkt för skadefallet när årsarbetsinkomsten bestäms. Årsarbetsinkomsten räknas enligt 71 och 72 i OlyL, dvs. genom att inhämta uppgifter om inkomsterna på skadedagen från arbetsgivaren och uppgifter om inkomsterna för jämförelseåren från skattemyndigheterna.

5 5(6) Speciellt i fråga om yrkessjukdomar med en lång latenstid, t.ex. vid cancersjukdomar orsakade av asbest, kan det i praktiken vara omöjligt att bestämma inkomstnivån på skadedagen enligt 71 i OlyL, då det kan ha gått tiotals år sedan pensioneringsdagen som ska betraktas som skadedag. I sådana exceptionella fall, i vilka skadedagens inkomster inte ens på begäran kan inhämtas av den skadades arbetsgivare vid pensioneringstidpunkten, används de uppgifter som fås från skattemyndigheterna eller arbetspensionsanstalten om inkomsterna det år när skadefallet inträffade (pensioneringsåret) som skadedagens årsinkomster. Inkomsterna enligt de uppgifter som inhämtats från skattemyndigheterna eller arbetspensionsanstalten för pensioneringsåret beräknas på årsbasis på det sätt som föreskrivs i 1 6 i SrF. Då inkomsterna beräknas på årsnivå anses en månad har 30 dagar och ett kalenderår 360 dagar och 12 månader. Då pensioneringsårets löner sannolikt även innehåller semesterpenningar och -ersättningar som betalas i samband med att anställningen slutar, beaktas en kalkylerad semesterpenning inte. Avrundning Exempel 8: Hos pensionstagare H konstateras den 20 januari 2016 en yrkessjukdom som orsakats av asbest. H har gått i invalidpension den 1 juni När årsarbetsinkomsten bestäms fås inga uppgifter om årsinkomsten på skadedagen från arbetsgivaren. Från skattemyndigheterna fås skatteuppgifter för pensioneringsåret och de tre år som föregår detta. Som årsinkomster på skadedagen används skatteuppgifterna från år 1980 som inhämtats från skattemyndigheterna för bestämmande av H:s årsarbetsinkomst. H:s arbetsinkomster år 1980 har varit sammanlagt mark under tiden Inkomsten beräknas på årsbasis genom att dividera markbeloppet med de månader som ingår i perioden och genom att multiplicera resultatet med 12. H:s årsinkomster på skadedagen är mark. Vid beräkningen av årsinkomsterna på skadedagen och inkomsterna för jämförelseåren används oavrundade tal. Först när skadedagens årsinkomst och jämförelseårens inkomster som justerats med lönekoefficienten har beräknats avrundas de med en cents noggrannhet. Jämförelseårens medeltal och medeltalet för fyra år räknas på basis av de inkomster som avrundats med en cents noggrannhet. Avvikelseprocenten avrundas inte överhuvudtaget och i beslutet uppges den med två decimalers noggrannhet. Exempel 9: Om avvikelseprocenten är 19,98284, betraktas de årsinkomster på skadedagen som räknats enligt 71 1 mom. i OlyL som årsarbetsinkomster. Som avvikelseprocent i beslutet uppges 19,98. Begäran om skatteuppgifter Försäkringsanstalten har för bestämmande av årsarbetsinkomsten med stöd av 252 i OlyL rätt att trots sekretessbestämmelserna få information från skatteförvaltningen

6 6(6) om den skadades skatteuppgifter för åren före skadan oberoende av om beskattningen har fastställts eller inte. Om beskattningen inte har fastställts, behöver försäkringsanstalten få uppgifterna i årsanmälan i stället för skattebeslutet med specifikationer. Försäkringsanstalten har rätt att få uppgifterna avgiftsfritt (265 i OlyL). Information kan begäras med hjälp av följande modellbrev: "För bestämmande av årsarbetsinkomsten enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar i skadeärende SKADENUMMER ber vi att få skattebeslutet jämte specifikationer för FÖRNAMN EFTERNAMNs (PERSONBETECKNING) för åren XXXX XXXX. Om beskattningen inte har fastställts, begär vi i stället för skattebeslutet om uppgifterna i årsanmälan." Beräkningen av årsarbetsinkomsten EFO meddelar bifogat för försäkringsanstalternas kännedom en kalkyleringsfil för beräkningen av årsarbetsinkomsten.

SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL ( )

SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL ( ) Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden, allmän anvisning 21.12.2016 SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL (21.12.2016) Beaktande av jämkad arbetslöshetsförmån

Läs mer

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE

A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE A3 SEMESTERLÖN, SEMESTERERSÄTTNING OCH SEMESTERPREMIE Beräkningsregler för semesterlön Valet av beräkningsregel för semesterlön beror på vilket avlöningssätt och vilken intjäningsregel som har tillämpats

Läs mer

INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK

INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS NÄRINGSLIV EK ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 6/2014 Bulevarden 28 00120 Helsingfors 1(5) Tfn 0404504 244 Fax 0404 504 246 Teemu Kastula 17.9.2014 INHÄMTANDE AV UPPGIFTER OM LÖNESTATISTIK FRÅN FINLANDS

Läs mer

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör

Om inte annat överenskommits, skall lönen betalas ut på den sista dagen i lönebetalningsmånaden. Lönebetalningsperioden då anställningen upphör A. LÖNEUTBETALNING A1 TIDPUNKTER FÖR LÖNEUTBETALNING Löneutbetalningstid Med lönebetalningsperiod avses den tid för vilken lön betalas. Lönebetalningsperioden får i regel vara högst en månad lång. Om arbetstagarens

Läs mer

TILLÄGGSERSÄTTNING TILL MENERSÄTTNING I FORM AV ENGÅNGS- ERSÄTTNING

TILLÄGGSERSÄTTNING TILL MENERSÄTTNING I FORM AV ENGÅNGS- ERSÄTTNING ERSÄTTNINGSNÄMNDEN FÖR OLYCKSFALLSÄRENDEN CIRKULÄR 3/2015 Bulevarden 28 00120 Helsingfors 1(5) Tfn 0404 504 244 Fax 0404 504 246 Teemu Kastula 18.5.2015 TILLÄGGSERSÄTTNING TILL MENERSÄTTNING I FORM AV

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 84 3 mom., sådant det lyder i lag 888/2014, ändras 2 1 mom. 9 punkten,

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA Cirkulär 12-2014 Bilaga 5 1 (9) Vissa bestämmelser i semesterkapitlet i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA)

Läs mer

RP 178/2008 rd. att motsvara lagen om pension för arbetstagare

RP 178/2008 rd. att motsvara lagen om pension för arbetstagare Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring lagen om statens pensioner och samt 9 och 14 i lagen om införande av lagen om statens pensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 296/2015 Lag om ändring av lagen om sjömanspensioner Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs

Läs mer

RP 171/2017 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2018.

RP 171/2017 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2018. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, 63 och 169 i lagen om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar

Läs mer

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning

Protokollsanteckning. Tillämpningsanvisning. Tillämpningsanvisning 1 (8) Ändringar i semesterbestämmelserna i AKTA KAPITEL IV SEMESTER 11 Flyttning av semester Arbetsoförmåga mom. 1 Om en tjänsteinnehavare eller arbetstagare när semestern eller den sparade ledigheten

Läs mer

RP 176/2013 rd. I denna proposition föreslås det att regeringens proposition med förslag till lag om

RP 176/2013 rd. I denna proposition föreslås det att regeringens proposition med förslag till lag om Regeringens proposition till riksdagen om komplettering av regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och till vissa lagar som har samband med den (RP

Läs mer

Partiell förtida ålderspension. Hur påverkar den övriga förmåner?

Partiell förtida ålderspension. Hur påverkar den övriga förmåner? Partiell förtida ålderspension Hur påverkar den övriga förmåner? 1 Inledning 3 2 Partiell förtida ålderspension i huvuddrag 3 3 Partiell förtida ålderspension och invalidpension 6 4 Partiell förtida ålderspension

Läs mer

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren LÖNER 37 Lönebetalning mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. Betalningsordern ska sändas i så god tid att lönen kan beräknas stå till arbetstagarens

Läs mer

mom. 2 Semesterns längd bestäms enligt tabellerna i mom. 3.

mom. 2 Semesterns längd bestäms enligt tabellerna i mom. 3. Semesterbestämmelserna träder i kraft 1.4.2012. 104 Semesterns längd mom. 1 Semesterns längd bestäms som arbetsdagar, utgående från antalet sådana fulla kvalifikationsmånader som avses i 102 samt den till

Läs mer

SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION

SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION SJÖMÄNNENS DELTIDSPENSION 1 Sjömännens deltidspension Syftet med deltidspensionen är att ge äldre arbetstagare en möjlighet att minska sin arbetsinsats och gå stegvis i pension. Ett delmål är även att

Läs mer

Niittylä /2019

Niittylä /2019 1 (5) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Tjänste- och arbetskollektivavtal om ändringar i vissa semesterbestämmelser i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2018 2019

Läs mer

KT Cirkulär 15/2013, bilaga 3. Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i TIM-AKA

KT Cirkulär 15/2013, bilaga 3. Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i TIM-AKA Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i TIM-AKA I det kommunala arbetskollektivavtalet för timavlönade (TIM-AKA) har bestämmelsen om flyttning av semester på grund av arbetsoförmåga

Läs mer

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan:

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan: 1 Systemet för årsledighet inom handeln 1 Intjäning av ledighet Arbetstagaren intjänar ledighet per kalenderår på basis av faktiskt utförda arbetstimmar. I antalet utförda arbetstimmar inräknas också annan

Läs mer

Kämäri /2019

Kämäri /2019 1 (5) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Kollektivavtal om ändringar i vissa semesterbestämmelser i arbetskollektivavtalet för timavlönade (TIM-AKA) 2018 2019 Kommunala arbetsmarknadsverket och JHL

Läs mer

Lag. om ändring av pensionslagen för den offentliga sektorn

Lag. om ändring av pensionslagen för den offentliga sektorn Lag om ändring av pensionslagen för den offentliga sektorn I enlighet med riksdagens beslut upphävs i pensionslagen för den offentliga sektorn (81/2016) 92 3 mom. och 171 2 mom., ändras 3 1 mom. 8 punkten,

Läs mer

INFORMATION OM PENSION FÖR TJÄNSTEMÄN

INFORMATION OM PENSION FÖR TJÄNSTEMÄN INFORMATION OM PENSION FÖR TJÄNSTEMÄN OLIKA PENSIONSANSTALTER BEROENDE PÅ ANSTÄLLNINGSDATUM Ålands landskapsregering Anställda med anställningsdatum före 1.1.2008 Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2013 1 Program 18.00 Inledning Offentliga sektorns pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Pensionsåldern och pensionsbelopp Pensionsförmåner Ålderspension, förtida

Läs mer

UKTA , i kraft från Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal

UKTA , i kraft från Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal UKTA 2018-2019, i kraft från 1.2.2018 Kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal Del F Bilaga 12 Medborgarinstitut Timlärare 11 Anställningens början I fråga om anställningens

Läs mer

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012

Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 Dina pensionsuppgifter - Kevas info 2012 1 Program 18.00 Inledning Presentation av Keva och aktuella tjänster Pensionsutdrag Tjänsten Dina pensionsuppgifter Flexibelt i pension Ålderspension, förtida ålderspension

Läs mer

Kämäri Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna

Kämäri Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna KA Cirkulär 15/2007 bilaga 3 1 (10) Tillämpningsanvisningar för semesterbestämmelserna Största delen av de semesterbestämmelser som är viktiga med tanke på den praktiska tillämpningen är oförändrade. Samma

Läs mer

ELEKTRONISK ANMÄLAN OM ARPL-ANSTÄLLNINGSFÖRHÅLLANDEN OCH -ÅRSANMÄLNINGSUPPGIFTER

ELEKTRONISK ANMÄLAN OM ARPL-ANSTÄLLNINGSFÖRHÅLLANDEN OCH -ÅRSANMÄLNINGSUPPGIFTER Anvisning 1 (7) ELEKTRONISK ANMÄLAN OM ARPL-ANSTÄLLNINGSFÖRHÅLLANDEN OCH -ÅRSANMÄLNINGSUPPGIFTER 1 BAKGRUND Denna beskrivning fastställer de regler, enligt vilka Pensions-Fennias kunder kan lämna inkomstanmälningar

Läs mer

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Närmare information om de allmänna grunderna för specialvårdspenningen får du via länken Specialvårdspenning och på FPA-byråerna. Beloppet av

Läs mer

2 Utredningsförfarande (ekonomiska orsaker eller produktionsskäl)

2 Utredningsförfarande (ekonomiska orsaker eller produktionsskäl) 1 (7) DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2005 2007 3 PERMITTERING AV ARBETSTAGARE 1 Allmänt Vid permittering av arbetstagare tillämpas gällande arbetsavtalslag, dock med beaktande av

Läs mer

Elektronisk anmälan om ArPL-anställningsförhållanden och årsanmälningsuppgifter

Elektronisk anmälan om ArPL-anställningsförhållanden och årsanmälningsuppgifter Anvisning 1 (9) Elektronisk anmälan om ArPL-anställningsförhållanden och årsanmälningsuppgifter Årsanmälningsteknik 1.1.2012 Anvisning 2 (9) 1 BAKGRUND Denna beskrivning fastställer de regler, enligt vilka

Läs mer

4:e KVARTALET: OKTOBER:

4:e KVARTALET: OKTOBER: Löneenkät för den privata sektorn 2009 Timavlönade Blankettanvisningar 4:e KVARTALET: OKTOBER: Industrin Byggbranschen Samfärdsel och bevakning Fastighets-, uthyrnings- och andra företagstjänster Miljöhygien

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING,

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING, TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING, 19.3.2018 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida

Lag. RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida RIKSDAGENS SVAR 113/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till ändring av bestämmelserna om förtida ålderspension och deltidspension Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

RP 255/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete

RP 255/2010 rd. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

Försäkringsvillkor för fritidsolycksfallsförsäkring enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare

Försäkringsvillkor för fritidsolycksfallsförsäkring enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare OFLA-VILLKOR fritid 1 (5) Försäkringsvillkor för fritidsolycksfallsförsäkring enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare Allmänna bestämmelser 1 Försäkringstagare är en i

Läs mer

30 Tillämpningsområde AKA Bestämmelserna i detta kapitel (Kapitel ) gäller fullt arbetsföra, timavlönade arbetstagare som fyllt 17 år.

30 Tillämpningsområde AKA Bestämmelserna i detta kapitel (Kapitel ) gäller fullt arbetsföra, timavlönade arbetstagare som fyllt 17 år. KAPITEL 2.2.2. TIMLÖNESYSTEMET 30 Tillämpningsområde Bestämmelserna i detta kapitel (Kapitel 2.2.2.) gäller fullt arbetsföra, timavlönade arbetstagare som fyllt 17 år. 31 Timlönesystem, lönedelar och lönegrunder

Läs mer

Lag. om införande av pensionslagen för den offentliga sektorn. Ikraftträdande

Lag. om införande av pensionslagen för den offentliga sektorn. Ikraftträdande Lag om införande av pensionslagen för den offentliga sektorn I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Ikraftträdande Pensionslagen för den offentliga sektorn ( / ) träder i kraft den 1 januari 2017.

Läs mer

RP 214/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017.

RP 214/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2017. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 11 kap. 4 a i sjukförsäkringslagen, 62 i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar, 6 kap. 4 i lagen om utkomstskydd

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner

Lag. om ändring av lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner Lag om ändring av lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner (555/1998) 14 och rubriken för 5 kap., ändras

Läs mer

Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp Närmare information om grunderna för rehabiliteringspenningen får du via länken Rehabilitering och på FPAbyråerna. Rehabiliteringspenningbeloppet

Läs mer

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned

Arbetslivscykeln. skick. Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned Arbetslivscykeln i skick Tjänster till den anställda när arbetsförmågan går ned 2 Keva stöder fortsatt arbete när arbetsförmågan går ned Om du har en sjukdom som gör att du riskerar att förlora arbetsförmågan

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare

Lag. om ändring av lagen om pension för företagare Lag om ändring av lagen om pension för företagare I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om pension för företagare (1272/2006) 19 21, 60, 61, 64 och 66 samt 74 3 mom., av dem 19 sådan den lyder

Läs mer

Finsk Handel FH rf och Servicefacket PAM rf:s gemensamma anvisningar för tillämpning av systemet för årsledighet

Finsk Handel FH rf och Servicefacket PAM rf:s gemensamma anvisningar för tillämpning av systemet för årsledighet Finsk Handel FH rf och Servicefacket PAM rf:s gemensamma anvisningar för tillämpning av systemet för årsledighet 21/10 2016 II Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... II BAKGRUNDEN ÄR KONKURRENSKRAFTSAVTALET

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av semesterlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det ändringar i semesterlagen. Reglerna för beräkning

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 203/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av bestämmelserna om militärpensionssystemet.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 203/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av bestämmelserna om militärpensionssystemet. RIKSDAGENS SVAR 203/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av bestämmelserna om militärpensionssystemet i lagstiftningen om statens pensioner Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Utländsk arbetstagare i Finland

Utländsk arbetstagare i Finland Utländsk arbetstagare i Finland Innehåll } Utländsk arbetstagares rätt att arbeta och lagring av uppgifter } Redogörelse för de centrala villkoren i arbetet } Arbetstid och arbetstidsbokföring } Vilotider

Läs mer

Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183)

Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183) Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183) Innehåll: 1. INLEDNING 1.1 Arbetstidsbank 1.2 Definitioner 1.3 Arbetstidsbankkonton 2. SÄRSKILDA LÖNEADMINISTRATIVA FRÅGOR 2.1 Tidpunkt

Läs mer

Lag. om ersättning för olycksfall i militärtjänst och tjänstgöringsrelaterad sjukdom. 1 kap. Tillämpningsområde. Personkrets

Lag. om ersättning för olycksfall i militärtjänst och tjänstgöringsrelaterad sjukdom. 1 kap. Tillämpningsområde. Personkrets Lag om ersättning för olycksfall i militärtjänst och tjänstgöringsrelaterad sjukdom I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Tillämpningsområde 1 Personkrets Denna lag tillämpas på personer

Läs mer

TILL DIG SOM ANSÖKER OM DAGPENNING

TILL DIG SOM ANSÖKER OM DAGPENNING TILL DIG SOM ANSÖKER OM DAGPENNING MEDLEMSKAP Se till att du inte har några obetalda medlemsavgifter. Om du har betalat din medlemsavgift själv ber vi dig bifoga en kopia av det senaste betalningsverifikatet.

Läs mer

RP 131/2013 rd. som beviljats som invalid- eller sjukpension.

RP 131/2013 rd. som beviljats som invalid- eller sjukpension. RP 131/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 12 i lagen om främjande av sjukpensionärers återgång i arbete PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen

Läs mer

Med frånvaro avses semester, arbetsledighet eller permittering.

Med frånvaro avses semester, arbetsledighet eller permittering. B2 BYRÅARBETSTID 55 Tillämpning av byråarbetstid Byråarbetstid tillämpas huvudsakligen på anställda med förvaltnings- och kontorsuppgifter. När förutsättningarna för att tillämpa byråarbetstid prövas är

Läs mer

Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring

Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring Försäkringsvillkor för OFLAfritidsolycksfallsförsäkring Betryggande välfärd LPA Dessa försäkringsvillkor gäller olycksfallsförsäkring för fritiden enligt 21 5 mom. i lagen om olycksfallsförsäkring för

Läs mer

Lag om statens pensioner 22.12.2006/1295

Lag om statens pensioner 22.12.2006/1295 1 of 49 25/08/2011 12:40 Lag om statens pensioner 22.12.2006/1295 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap Lagens syfte och tillämpningsområde 1 Lagens syfte I denna lag föreskrivs om den rätt

Läs mer

RP 165/2004 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om beaktande av arbetstagares pensionsavgift

RP 165/2004 rd. I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om beaktande av arbetstagares pensionsavgift Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om beaktande av arbetstagares pensionsavgift och löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie i fråga om vissa dagpenningar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 150/2003 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen, 2 lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift och 5 lagen om storleken av den försäkrades

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 110/2004 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 110/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 110/2004 rd Regeringens proposition med förslag till revidering av stadgandena gällande inkomstbeskattningen av frivilliga pensionsförsäkringar Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN

ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN 30.9.2016 1 ANVISNINGAR FÖR FÖRLÄNGNING AV DEN ÅRLIGA ARBETSTIDEN Gemensam anvisning för förlängning av den årliga arbetstiden av Finlands Farmaciförbund, Servicefacket PAM och Apotekens Arbetsgivarförbund.

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension

Beslut. Lag. om ändring av lagen om garantipension RIKSDAGENS SVAR 42/2011 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om garantipension, 56 i folkpensionslagen, lagen om bostadsbidrag för pensionstagare och lagen om handikappförmåner

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2006 Utgiven i Helsingfors den 29 december 2006 Nr 1295 1297 INNEHÅLL Nr Sidan 1295 Lag om statens pensioner... 3929 1296 Lag om införande av lagen om statens pensioner...

Läs mer

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) semester, redogörelse för de ändrade semesterbestämmelserna

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) semester, redogörelse för de ändrade semesterbestämmelserna KA Cirkulär 13/2007 bilaga 7 1 (10) Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) semester, redogörelse för de ändrade semesterbestämmelserna Rätt till semester och semesterkapitlets

Läs mer

ARBETSTID. Ordinarie arbetstid

ARBETSTID. Ordinarie arbetstid KT Cirkulär 9/2016 bilaga 3 1 (10) Ändrade bestämmelser i TIM-AKA ARBETSTID 9 Arbetstid i dagarbete enligt 6 i arbetstidslagen och i tvåskiftsarbete mom. 1 Ordinarie arbetstid Den ordinarie arbetstiden

Läs mer

RP 36/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 36/1998 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 36/1998 rd Regeringens proposition till Riksdagen med rorslag till lag om ändring av semesterlagen iör sjömän PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att semesterlagen för

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om beaktande av arbetstagares pensionsavgift och löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie i fråga om vissa dagpenningar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring

Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Försäkringsnummer 56- Ansökan om lagstadgad ArPL-pensionsförsäkring Denna ansökan gäller pensionsförsäkring som fyller minimivillkoren enligt lagen om pension för arbetstagare, som trädde i kraft 1.1.2007.

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare

Lag. om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare Lag om ändring av lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om olycksfalls- och pensionsskydd för idrottsutövare (276/2009) 1, 2 2 mom.,

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: brukningsenhet med minst fem hektar jordbruksmark. AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1 kap.

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: brukningsenhet med minst fem hektar jordbruksmark. AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1 kap. Lag om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Utfärdad i Nådendal den 7 augusti 2015 AVDELNING I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 kap. Lagens centrala

Läs mer

RP 133/2005 rd. 1. Nuläge

RP 133/2005 rd. 1. Nuläge Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i familjevårdarlagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Det föreslås att familjevårdarlagen ändras så, att beloppet av det

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011)

Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011) Använd din pappaledighet! Broschyrer 10swe (2011) Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2004:1swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2004:1swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2004:1swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK

Arbetspensionsutbildning 2018 SAK AKAVA STTK Arbetspensionsutbildning 2018 PENSIONSREFORMEN 2017: UTGÅNGSLÄGET FÖR FÖRHANDLINGARNA Finansiering Pensionsavgifterna under kommande år Tillräcklig avgiftsnivå Finansieringen av pensionerna inom den offentliga

Läs mer

LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2014

LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2014 LÖNEFÖRFRÅGAN TILL DEN PRIVATA SEKTORN 2014 I de fall då företaget har upphört med sin verksamhet eller har färre än tre anställda, var vänlig och tag kontakt med oss på ÅSUB, tel. 01825 581 eller 01825

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan

Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan Ifyllningsanvisningar för ArPL-årsanmälan Anvisningar för årsanmälan för löner utbetalda år 2014 Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia behöver årligen anställnings- och löneuppgifter från arbetsgivaren

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av arbetspensionslagarna och av vissa lagar som har samband med dem PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 204/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om vuxenutbildningsstöd. Ärende.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 204/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om vuxenutbildningsstöd. Ärende. RIKSDAGENS SVAR 204/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om vuxenutbildningsstöd Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag

Läs mer

RP 202/1997 rd. Lag. om ändring av lagen om pension för vissa konstnärer och redaktörer i arbetsförhållande

RP 202/1997 rd. Lag. om ändring av lagen om pension för vissa konstnärer och redaktörer i arbetsförhållande RSv 180/1997 rd - RP 202/1997 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag gällande revidering av pensionsskyddet i fråga om kortvariga arbetsförhållanden inom den privata sektorn Till riksdagen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 63/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om beaktande av arbetstagares pensionsavgift och löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie i fråga om vissa dagpenningar PROPOSITIONENS

Läs mer

Förmån som motsvarar grupplivförsäkring

Förmån som motsvarar grupplivförsäkring Förmån som motsvarar grupplivförsäkring Förmån som motsvarar grupplivförsäkring och som ersätts av Statskontoret till en statsanställd persons anhöriga FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING OCH SOM

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd. proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen

Lag. RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd. proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen RIKSDAGENS SVAR 69/2011 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av arbetspensionslagstiftningen för den privata sektorn och till lag om utfärdande av arbetspensionsutdrag år 2012 Ärende Regeringen

Läs mer

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP Skickas till adressen: INDUSTRIFACKET RF Juridiska enheten PB 107 00531 HELSINGFORS Fyll i ansökan omsorgsfullt. En bristfälligt ifylld ansökan fördröjer behandlingen av ärendet.

Läs mer

DE HÖGRE TJÄNSTEMÄNNEN YTN RF

DE HÖGRE TJÄNSTEMÄNNEN YTN RF MALL FÖR ARBETSAVTAL DE HÖGRE TJÄNSTEMÄNNEN YTN RF Nedan nämnda arbetsgivare och övre tjänsteman (nedan tjänsteman) har avtalat om följande anställningsvillkor. Därtill ska bestämmelserna i ett eventuellt

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 19 oktober 2012 554/2012 Lag om ändring av lagen om kommunala pensioner Utfärdad i Helsingfors den 19 oktober 2012 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner

RP 121/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om extra konstnärspensioner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om extra konstnärspensioner.

Läs mer

RP 50/2015 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2016 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 50/2015 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2016 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 8 i lagen om garantipension, lagen om handikappförmåner och 103 i folkpensionslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN

ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN ÄNDRINGAR AV SEMESTERLAGEN Semesterlagen ändras 1.5.2013. Bakgrunden till detta är EU-domstolens beslut, enligt vilket Finlands lagstiftning måste ändras så att den motsvarar EU-lagstiftningens krav. Lagändringen

Läs mer

Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter

Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter Inkomstregistret ändrar anmälan om löneuppgifter Inkomstregistret är en elektronisk databas för löne-, pensions- och förmånsuppgifter Ett register ett standardiserat sätt att fungera Inkomstregistret sammanställer

Läs mer

I allmän arbetstid och byråarbetstid kan arbetstiden ordnas som flexibel i enlighet med bestämmelserna i arbetstidslagen.

I allmän arbetstid och byråarbetstid kan arbetstiden ordnas som flexibel i enlighet med bestämmelserna i arbetstidslagen. A8 ORDINARIE ARBETSTIDER 44 Hur arbetstiden bestäms 45 Arbetstidsformer En arbetstagares arbetstid fastställs enligt detta kollektivavtal med beaktande av arbetsuppgifternas art och mängd och enligt vad

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 augusti 2015 873/2015 Lag om lantbruksföretagares olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar Utfärdad i Nådendal den 7 augusti 2015 I enlighet med

Läs mer

Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning

Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning Bilaga U till AB Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning Inledande bestämmelser 1. För anställning med uppehåll (ferier) gäller följande. Denna bestämmelse gäller endast för arbetstagare med fast

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 24, 26 och 55 i lagen om beskattningsförfarandet

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL FÖR TURISM, RESTAURANG- OCH FRITIDSTJÄNSTER Ändringar av den ordinarie arbetstiden

KOLLEKTIVAVTAL FÖR TURISM, RESTAURANG- OCH FRITIDSTJÄNSTER Ändringar av den ordinarie arbetstiden 1 KOLLEKTIVAVTAL FÖR TURISM, RESTAURANG- OCH FRITIDSTJÄNSTER 1.2.2017 31.1.2018 Kollektivavtalen för turism, restaurang- och fritidstjänster (arbetstagare och chefer) har förnyats enligt konkurrenskraftsavtalet

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Nr 7 Nr 7 LANDSKAPSLAG om pensionsskydd för ledamöter av lagtinget och landskapsregeringen Föredragen för Republikens President den 22 januari 2010 Utfärdad i Mariehamn

Läs mer

Enkät till pensionskassor och -stiftelser

Enkät till pensionskassor och -stiftelser Anvisning 1 (7) Senaste ändring 31.12.2014 VL Enkät till pensionskassor och -stiftelser Genom VL-rapporteringen insamlas årliga uppgifter om pensionskassornas och -stiftelsernas verksamhet. Uppgifterna

Läs mer

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension 2018 Flexibel ålderspension Ålderspension och partiell förtida ålderspension Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan 3, Östra Böle, Helsingfors

Läs mer

Beslut. Lag. om ändring av skadeståndslagen

Beslut. Lag. om ändring av skadeståndslagen RIKSDAGENS SVAR 60/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av skadeståndslagen och vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till 2003 års riksmöte överlämnat sin

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om folkpensionsindex PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att det stiftas en lag om folkpensionsindex. Lagen ersätter

Läs mer

Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten

Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten Lagförslag 1. Lag om klientavgifter inom den småbarnspedagogiska verksamheten I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens tillämpningsområde I denna lag föreskrivs om den klientavgift som tas

Läs mer

RP 182/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om avbytarservice för lantbruksföretagare

RP 182/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om avbytarservice för lantbruksföretagare Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om avbytarservice för lantbruksföretagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att

Läs mer

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän

Lönegaranti. Lönegaranti. www.mol.fi. för arbetstagare och sjömän Lönegaranti www.mol.fi Lönegaranti för arbetstagare och sjömän Om en arbetsgivare försätts i konkurs eller annars blir insolvent, tryggar lönegaranti betalningen av sådana fordringar som grundar sig på

Läs mer

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2006:1swe

Använd din pappaledighet! Broschyrer 2006:1swe Använd din pappaledighet! Broschyrer 2006:1swe Goda nyheter för din familj! Barnfamiljens vardag är en gemensam sak. Det blir lättare att få arbete och familjeliv att gå ihop om mamman och pappan på ett

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2013-06-13 16 115:59094 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer