Remiss av betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden SOU 2016:29 (Forskarkarriärutredningen)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remiss av betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden SOU 2016:29 (Forskarkarriärutredningen)"

Transkript

1 REMISSVAR 1(8) UFV 2016/679 U2016/01529/UH Besöksadress: S:t Olofsgatan 10B Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm Postadress: Box Uppsala Handläggare: Helena Eklund Snäll Utredare vid Planeringsavdelningen Tel Hemsida: Remiss av betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden SOU 2016:29 (Forskarkarriärutredningen) Sammanfattning En grundläggande synpunkt från Uppsala universitet är att utredarna borde ha fått ett bredare uppdrag som även omfattar karriärvägar för forskare, d.v.s. icke meriterings- eller läraranställd disputerad personal med i huvudsak forskningsuppgifter. Uppsala universitet vill också framhålla vikten av att den föreslagna forskarkarriärvägen via meriteringsanställning inte blir den enda vägen till en lärartjänst. Mot denna bakgrund sammanfattas här nedanför universitetets ståndpunkt vad gäller de skarpa förslag 1 som utredningen utifrån sitt uppdrag lägger. Uppsala universitet tillstyrker: Utfasning av utbildningsbidraget (4.6.1; s. 140). Förslagen som rör stipendiefinansierade doktorander vad gäller beloppsnivån och dess utveckling, samt kontinuerlig uppföljning av denna kategori doktorander (4.6.2; s. 144). Förslagen som rör Kammarkollegiets försäkring för doktorander (4.6.4; s. 153). Inrättandet av en tidsbegränsad anställning (4-6 år) som biträdande lektor (6.4.3; s. 202). Universitetet ser samtidigt ett behov att inrätta förenade befattningar på biträdande lektorsnivå för att etablera en karriärväg för unga kliniska forskare. Att perioden mellan doktorsexamen och en anställning som biträdande lektor kortas till högst 5 år (6.4.3; s. 202 och 7.3; s. 240), trots att det riskerar att utestänga disputerade personer som är verksamma utanför universiteten. 1 Med skarpa förslag avses här de förslag som i betänkandet är inramade. Organisationsnr:

2 2(8) Att en fördjupad diskussion om en karriärväg för annan forskande och undervisande personal initieras (7.3; s. 240). Att en modell för statistisk uppföljning av olika aspekter av visstidsanställningar/ tidsbegränsade anställningar och uppsägningar tas fram årligen (7.3; s. 240). Uppsala universitet avstyrker: Att doktorander med stipendier ska anställas senast när det återstår tre års forskarstudier (4.6.2; s. 144). Att kategorin stipendiedoktorander avvecklas enligt förslag på sid 147 (4.6.2). Att regeringen sätter upp ett nationellt mål om en 50- procentig ökning av meriteringsanställningar under (6.4.4; s. 214) Uppsala universitet anser att volym och inriktningar bör styras av verksamhetens behov. Uppsala universitet tror heller inte att sådana nationella mål främjar mobiliteten efter inträde i en meriteringsanställning (8.5; s.282). Att en biträdande lektor efter ansökan ska befordras till en anställning som lektor om personen i fråga är behörig och uppfyller befordringskriterier. Uppsala universitet önskar att lärosätena ges möjlighet att själva avgöra om prövning för befordran enligt bedömningsgrunder för befordran till lektor ska vara en rättighet, eller om verksamhetens behov ska få styra (6.4.3; s. 202 och 7.3; s. 240). Att mobilitet ska utgöra en merit vid alla anställningar som forskare, lärare och i synnerhet biträdande lektor (8.5; s. 282). Uppsala universitet önskar att betänkandets rekommendationer kompletteras med: Ett tydliggörande av definitionen av tid vad gäller den femårsgräns som föreslås för perioden från doktorsexamen till inträde i en meriteringsanställning så att den endast avser den tid som faktiskt kunnat användas till meritering för forskning och undervisning, och att ytterligare särskilda skäl än de som nämns i betänkandet kan åberopas (6.4.3; s. 202 och 7.3; s. 240). Ett tydliggörande av vad för slags åtgärder som ska vidtas om den årliga uppföljningen av jämställdheten bland nya biträdande lektorer visar på ett oönskat utfall (6.4.4; s. 214).

3 3(8) Synpunkter på utredningens uppdrag och generella frågor Eftersom utredningens övergripande syfte är att föreslå åtgärder för att säkra återväxten av framstående unga forskare i Sverige anser Uppsala universitet att utredarna borde ha fått ett bredare uppdrag än att bara se på doktoranders och yngre forskares villkor. För att få en välfungerande karriärstege, som lärare och forskare, d.v.s. icke meriterings- eller läraranställd disputerad personal med i huvudsak forskningsuppgifter, kan röra sig genom, hade samtliga anställningstyper och rekryteringsvägar behövt inkluderas. Det hade följaktligen varit önskvärt att betänkandet hade kunnat öppna upp för möjligheten att inrätta andra/nya slags karriärvägar vilka skulle kunna leda fram till exempel en staff scientist -anställning. Ett sådant behov framgår klart av den nulägesbeskrivning som ges i stycket 5.2 (s. 162): utrymmet för att skapa en anställnings- och befordringsgång som bygger på engagemang i både utbildning och forskning är starkt begränsat och egentligen helt avhängigt den enskildes framgångar på en finansieringsmarknad. Karriärvägar och karriärgång är med andra ord inte systematiskt utvecklade. Som en förlängning av ovanstående resonemang är Uppsala universitet kritiskt till att det saknas förslag på möjligheter till förenade anställningar för kliniska forskare tidigt i karriären. En läkare kan inte uppbära en universitetsanställning förrän han/hon har uppnått specialistkompetens och då först på universitetslektorsnivå. För personer med medellång vårdutbildning (sjuksköterskor, fysioterapeuter m.fl.) finns också enbart möjligheten till förenad befattning på universitetslektors- och professorsnivå. Det innebär att den person som efter en doktorsexamen vill fortsätta med forskning och samtidigt ha kvar sin kliniska förankring måste vänta länge på att få en universitetsanställning. Uppsala universitet menar därför att man snarast bör utreda möjligheten att inrätta förenade befattningar på biträdande lektorsnivå och att ta bort kravet på att man ska ha uppnått specialistkompetens för läkare. Avsaknad av en sammanhållen karriärväg för kliniska forskare riskerar att separera den kliniska forskningen från vården på ett icke önskvärt sätt. Vi vill i detta sammanhang påminna om att Uppsala universitet, Lunds universitet, Karolinska institutet, Göteborgs universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet och Örebro universitet har skrivit till regeringen om vissa åtgärder som skulle kunna vidtas av regeringen, och att en komplettering är under beredning av de samverkande universiteten.

4 4(8) Uppsala universitet menar även att det är viktigt att den föreslagna forskarkarriärvägen via meriteringsanställning i praktiken inte blir den enda möjligheten till en läraranställning. För små forsknings- och ämnesmiljöer kan det vara av essentiellt värde att snabbt och i konkurrens kunna anställa meriterade lärare inom ett visst ämnesområde. Det är positivt att ett genomgående jämställdhetsperspektiv ingick i utredningens uppdrag. Uppsala universitet anser dock att beskrivningen av jämställdhetsaspekterna bör vidareutvecklas. Framförallt saknas en översyn av möjliga aktiva åtgärder som ska vidtas om den föreslagna årliga statistiska uppföljningen av jämställdhetsläget (s. 214) visar på ett oönskat utfall. På ett övergripande plan vill Uppsala universitet slutligen lyfta frågan om huruvida det är önskvärt, möjligt eller praktiskt genomförbart att införa ett gemensamt karriär-/ meriteringssystem för hela den svenska högskolesektorn. Som framgår i betänkandet (s ) är förutsättningarna vid och behoven hos de olika aktörerna, d.v.s. hela spannet från större forskningstunga universitet till mindre undervisningsinriktade högskolor, så olikartade att det kan vara svårt att tillämpa ett och samma system. Därutöver är skillnaderna mellan olika ämnen och vetenskapsområden vid samma lärosäte ofta också stora. Kapitelspecifika synpunkter Kapitel 4 Trygga villkor för doktorander Uppsala universitet delar betänkandets uppfattning att det är viktigt med goda villkor, inklusive ekonomiska och rättsliga, för alla doktorander. Detta sagt tror Uppsala universitet att det som är avgörande för att locka unga människor till en forskarkarriär och lärarbana är att universiteten utgör stimulerande intellektuella miljöer där unga människors intressen kan stimuleras och utvecklas. En viktig aspekt är här att miljöerna inte får bli för små. Sverige avviker från många andra länder, som är framstående forskarnationer, genom att forskarstuderande ofta anställs tidigt i utbildningen. Denna modell är ekonomiskt krävande och kan vara en av orsakerna till att antalet nyantagna doktorander den senaste tiden har minskat vid flera lärosäten. I det perspektivet menar Uppsala universitet att seriösa och bra stipendieprogram för doktorander är en värdefull tillgång som svenska lärosäten även fortsättningsvis bör ges möjlighet att dra nytta av. Uppsala universitet anser att all stipendiefinansiering av forskarstuderande ska kvalitetssäkras genom samråd med stipendiefinansiärer och stöder utredningens förslag till miniminivåer på ersättning, obligatoriskt

5 5(8) försäkringsskydd och att alla stipendieavtal bör finnas tillgängliga vid lärosätet. Samtidigt som Uppsala universitet stödjer utredningens förslag som syftar till att skapa goda förutsättningar och bra villkor för alla doktorander, anser universitetet att det är problematiskt att kategoriskt ta bort stipendieprogrammen. Universitetet avstyrker därför att kategorin stipendiedoktorander avvecklas enligt förslag på s. 147, men är av åsikten att villkoren bör ses över och att lärosätena måste ta fullt ansvar för antagning till forskarutbildningen, inklusive säkerställande av att alla doktorander är behöriga och lämpliga. Universitetet föreslår också att man på nationell nivå undersöker möjligheterna att sluta avtal med stipendiefinansiärer om att aktuella stipendiemedel tilldelas lärosätena för anställning av doktorander. Vad gäller stipendiemedel från statliga institutioner anser Uppsala universitet att de borde avskaffas och tilldelas lärosätena direkt. Följaktligen invänder Uppsala universitet mot förslaget att doktorander med stipendier efter ansökan ska anställas senast när det återstår tre år av utbildningstiden (stycke 4.6.2; s. 144). Anledningen är att Uppsala universitet befarar svårigheter att uppnå en kritisk massa doktorander i mindre forskningsmiljöer. Kapitel 6 En förändrad meriteringsanställning för en attraktiv forskarkarriär Rent generellt delar Uppsala universitet utredningens synpunkt att det behövs en anställningsform mellan doktorand/postdoktor och universitetslektor. Detta sagt anser universitet att det i stycke ( Finansiering av och dimensionering för meriteringsanställningar ), och i betänkandet som helhet, saknas en sammanhållen och fördjupad diskussion kring hur de olika anställningskategorierna relaterar till olika finansieringsformer, d.v.s. basanslag kontra externa anslag samt basanslag för forskning kontra basanslag för utbildning (och utbildningsuppdraget). Det är en viktig aspekt eftersom finansieringen kan bli problematisk vid övergången från en meriteringsanställning (forskningsfokus) till ett lektorat (utbildningsfokus). Som beskrivs i kapitel 5 (s. 162) har den historiska frikopplingen mellan utbildnings- och forskningspolitik i kombination med tillväxten av externa forskningsmedel resulterat i en mängd anställningar där basen är externa medel och där engagemanget i grundutbildningen är lågt eller obefintligt. I miljöer med hög grad av externfinansiering där behoven av forskande personal varierar över åren kan anställning som lärare, som alternativ till forskaranställningar, innebära att en större beredskap för att på

6 6(8) grund av arbetsbrist (vilket inkluderar medelsbrist) säga upp lärare behövas. Här kan framhållas att betänkandet delvis berör denna frågeställning i stycke 7.3 (s. 243). Uppsala universitet håller med om att det behövs en fördjupad analys avseende omfattningen av forskarkategorin och anser att svaret är ja på frågan om det finns ett behov av en särskild karriärväg för forskare. Som framhålls i kapitel 5 (s. 162, 165) saknas i Sverige till exempel den typen av anställning som i andra länder kallas staff scientist. En annan aspekt som Uppsala universitet vill belysa är att införandet av biträdande lektorat kan leda till ett minskat antal nya doktorander. Anledningen är att de biträdande lektoraten kommer att ta i anspråk en allt större del av de fakultetsmedel som annars skulle ha använts till andra tjänster, t.ex. doktorandtjänster. Uppsala universitet stödjer betänkandets förslag på 4- till 6 års flexibel längd på meriteringsanställningen då olika ämnen och områden har olika förutsättningar och behov. Utredningen föreslår en rätt till befordran till lektor efter högst sex års anställning, förutsatt att den biträdande lektorn har behörighet för en sådan anställning och dessutom bedöms lämplig vid en prövning enligt de bedömningsgrunder som lärosätet har ställt upp för anställningen. Uppsala universitet önskar att lärosätena ges möjlighet att själva bestämma om befordran ska vara en rätt enligt ovan, eller om verksamhetens behov ska styra. Vid alla utlysningar av ett biträdande lektorat bör det tydligt framgå vad som gäller. Uppsala universitet vill vidare understryka vikten av att lärosätet självt ges möjlighet att även i framtiden besluta om tydliga befordranskriterier för vetenskapsområden/fakultet. Vad gäller den föreslagna förkortningen av tiden mellan doktorsexamen och inträde i en meriteringsanställning från sju till fem år, som föreslås i (s. 202, 208), anser Uppsala universitet att en konsekvens kan bli att man i större grad utestänger sökande som har lämnat universitetsvärlden och under en period är anställda inom t.ex. den privata sektorn eller övrig offentlig verksamhet. Det kan därför finnas ett behov av att se över själva definitionen av tid så att den tid som avses är den faktiska tid som effektivt har kunnat användas till meritering för forskning och undervisning. Uppsala universitet instämmer med betänkandets konstaterande på s. 203 om att Rekryterings- och anställningsfrågor måste hanteras strategiskt utifrån lärosätenas skilda verksamheter och

7 7(8) behov. Följaktligen bör vid tillsättning av biträdande lektorat såväl inriktningen som volymen styras av verksamhetens framtida behov av lärare (lektor och professor). Av den anledningen invänder Uppsala universitet mot att låsa fast sig vid det mål om en femtioprocentig ökning av meriteringsanställningar som föreslås i (s. 214), även om målet är på nationell nivå. Uppsala universitet saknar vidare förslag om nödvändiga analysverktyg och statistik för skattning av lärosätenas (institutionernas) framtida bemanningsstruktur och behov. Kapitel 7 Visstidsanställningar i högskolan Betänkandet konstaterar i stycke 7.3 (s. 240) att det kan vara motiverat med en högre andel visstidsanställningar i högskolan jämfört med arbetsmarknaden i stort. Uppsala universitet instämmer med detta och anser att det finns ett behov av visstidsanställningar både på grund av verksamhetens natur och för att skapa och upprätthålla värdefulla internationella nätverk inom vilka kompetenscirkulation ( brain circulation ) kan ske. Samtidigt menar Uppsala universitet att det ändå är eftersträvansvärt att antalet visstidsanställda/projektanställda forskare minskar, och att det är viktigt att inte glömma bort de anställda som inte får en meriteringsanställning. Som redan nämnts bör man därför fokusera på hur man kan skapa förutsättningar för tillsvidareanställda forskare och disputerade personer med erfarenhet från sektorer utanför högskolesektorn att på komplementära sätt göra en akademisk karriär. Kapitel 8 Ökad mobilitet Uppsala universitet instämmer med betänkandet ( ; s ) om att mobilitet, såväl inom som utanför landets gränser och såväl inom som mellan samhällets sektorer, är kvalitetsdrivande och viktigt för lärosätenas utveckling och konkurrenskraft. Inte desto mindre anser Uppsala universitet att utredningens förslag om mobilitet i stycke 8.5 bör mjukas upp och invänder mot att mobilitet ska utgöra en merit vid alla anställningar som forskare, lärare och i synnerhet biträdande lektor (s. 282). För detta finns stöd i betänkandets konstaterande på s. 213 att det inte är möjligt att uppställa mobilitet som ett absolut krav för anställning med hänsyn till regeringsformens krav på förtjänst och skicklighet. Uppsala universitet har följaktligen svårt att se hur mobilitet ska kunna tillmätas meritvärde vid tillsättning av akademiska tjänster, där kvaliteten på dokumenterad forskning och undervisning är och bör vara de huvudsakliga bedömningsgrunderna.

8 8(8) Tydliga och mer omfattande definitioner av begreppet mobilitet är också av stor vikt då begreppet är komplext. På s. 23 och 256 skriver betänkandet t.ex. att kvinnor är mobila i något lägre grad än män, vad gäller rörlighet utomlands inom ramen för anställningen, samtidigt som kvinnor tycks vara mer mobila än män vad gäller nationell rörlighet (s. 276, 280). Vad gäller utredningens uppfattning i stycke (s. 213) att den föreslagna nya anställningen som biträdande lektor kommer att bidra till ökad rörlighet mellan lärosätena tror Uppsala universitet att det enbart stämmer till viss del. Universitetets uppfattning är, som redan nämnts, att om ett likvärdigt system för meriteringsanställningar implementeras brett vid svenska lärosäten kan det förvisso leda till ökad mobilitet vid inträdet i en meriteringsanställning, men att resultatet därefter kan bli en inlåsningseffekt. Det föreliggande förslaget fokuserar på att skapa konkurrens och mobilitet vid två punkter vid antagning till utbildning på forskarnivå och vid anställning som biträdande lektor. Uppsala universitet menar att risken är stor att systemet blir desto mer slutet efter dessa punkter. Det behöver finnas tydliga incitament för lärare/ forskare att vara mobila även senare i karriären och universiteten behöver således fortsatta möjligheter att tillsätta direkta läraranställningar i konkurrens.

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Remissvar: Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden

Remissvar: Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden Handläggare: Simon Berg Datum: 2016-06-15 Dnr: PF2-1/1516 Remissvar: Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden Sveriges förenade studentkårer, SFS, har fått möjlighet att framföra synpunkter

Läs mer

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed,

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, 2017-03-22 UU är ett brett universitet Stora skillnader mellan verksamheter (små ämnen utan externmedel, stora

Läs mer

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning STATISTISK ANALYS 1(23) Avdelning /löpnummer / Nr 1 Analysavdelningen Handläggare Annika Haglund och Per Gillström 08-563 087 28 annika.haglund@uka.se, per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Yttrande avseende remiss SOU 2016:29 Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden

Yttrande avseende remiss SOU 2016:29 Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden 1(8) Utbildningsdepartementet Kristina Lovén Seldén 070-406 56 66 kristina.lovenselden@tco.se Yttrande avseende remiss SOU 2016:29 Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden TCO har beretts

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande TRE huvudskäl till förändringen: Det är en viktig principfråga

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29)

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29) "' "' f- J' lw, i "' w. :,.._o :r 7,- 1'/) + s Stockholms universitet Rektor BESLUT 2016-06-15 Dnr SU FV-1.1.3-1293-16 I (7) Rikard Skårfors Utbildnings ledare Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Utredningen om trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare (U2015:05)

Utredningen om trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare (U2015:05) Utredningen om trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare (U2015:05) - Ann Fust Sekretariat: Bente Björk och Magnus Ödman Uppdraget Syftet är att säkra återväxten av framstående unga

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29)

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29) BESLUT 1(6) 2016-06-16 Dnr V 2016/671 Utbildningsdepartementet Rektor Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29) Lunds universitet har anmodats möjlighet

Läs mer

Trygghet och attraktivitet- en forskarkarriär för framtiden. Betänkande av Forskarkarriärutredningen. Synpunkter från Naturvetarna

Trygghet och attraktivitet- en forskarkarriär för framtiden. Betänkande av Forskarkarriärutredningen. Synpunkter från Naturvetarna Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Trygghet och attraktivitet- en forskarkarriär för framtiden. Betänkande av Forskarkarriärutredningen. Synpunkter från Naturvetarna Inledande kommentarer Naturvetarnas

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

4 kap. Lärare. Inledande föreskrifter. Anställningar. 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning (2010:1064). Förenade anställningar

4 kap. Lärare. Inledande föreskrifter. Anställningar. 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning (2010:1064). Förenade anställningar 4 kap. Lärare Inledande föreskrifter Anställningar 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning Förenade anställningar 2 En högskola får, efter medgivande av en sådan sjukvårdshuvudman som avses i 3 kap.

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Rapportering av uppdrag om att utveckla uppföljningen av vissa anställningar

Rapportering av uppdrag om att utveckla uppföljningen av vissa anställningar PM 1(8) Avdelning Analysavdelningen Handläggare Annika Haglund Ingrid Pettersson Eva Stening Utbildningsdepartementet Rapportering av uppdrag om att utveckla uppföljningen av vissa anställningar Universitetskanslersämbetet

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

Högskolans personal UKÄ ÅRSRAPPORT

Högskolans personal UKÄ ÅRSRAPPORT Högskolans personal Efter flera års ökning av antalet anställda med forskande och undervisande uppgifter skedde en stabilisering 2015. De senaste årens utveckling innebär dock att högskolans personal blir

Läs mer

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden 2015-03-03 SLU ua 2015.1.1.1-1090 Strategisk satsning på meriteringsanställningar Fakultetsnämnden uppdrog 2014-12-10 till prodekanus Pär Forslund och forskningssekreteraren

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Ökade forskningsintäkter och fler doktorandnybörjare

Ökade forskningsintäkter och fler doktorandnybörjare EFFEKTIVITETSANALYS 1(6) Avdelning / löpnummer 214-4-15/ Nr 3 Analysavdelningen Handläggare Ingrid Pettersson 8-563 87 62 Ingrid.pettersson@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets effektivitetsanalyser

Läs mer

Anställningsordning vid SLU fr.o.m

Anställningsordning vid SLU fr.o.m 1(10) 2013-06-20 Anställningsordning vid SLU fr.o.m. 2013-10-01 SLU, Box 7070, SE-750 07 Uppsala, Sweden tel: +46 (0)18-67 10 00 VAT nr SE202100-281701 info@slu.se www.slu.se Innehåll 1 Allmänt... 3 2

Läs mer

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål

Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Regeringskansliet Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Karin Lindforss REGERINGSUPPDRAG 2006-06-13 Reg.nr 30-1455-06 Antagning till forskarutbildning med licentiatexamen som slutmål Bakgrund

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området.

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Typ av dokument Beslutad av Regelsamling (HF, AOSU och Områdesnämndens beslut)

Läs mer

Karriärvägar. Samtliga universitet. Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen

Karriärvägar. Samtliga universitet. Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen Karriärvägar 2015-11-16 2 Karriärvägar Samtliga universitet Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen 2015-11-16 3 Läraranställningar HL/HF (samtliga läraranställningar) HL/HF (professor och universitetslektor)

Läs mer

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064).

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). 4

Läs mer

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program 2019-2024 SULF:s vision, antagen av kongressen 2015, är tydlig i skrivningarna

Läs mer

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ I vissa fall, exempelvis då man verkat utanför högskolan såsom i det privata näringslivet eller inom annan offentlig verksamhet, kan kunskap och skicklighet förvärvats på annat sätt än vad som är brukligt

Läs mer

Yttrande över Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning

Yttrande över Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning Ledningskansliet 2018/1092 2018-06-12 1 (7) Handläggare Andreas Boberg Yttrande över Universitetskanslersämbetets rapport Kvalitetssäkring av forskning Mälardalens högskola, MDH, har getts möjlighet att

Läs mer

Tidsbegränsade anställningar bland högskolans forskande och undervisande personal

Tidsbegränsade anställningar bland högskolans forskande och undervisande personal Tidsbegränsade anställningar bland högskolans forskande och undervisande personal Rapport 2018:11 Tidsbegränsade anställningar bland högskolans forskande och undervisande personal Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012.

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012. Personal Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 211 och 212. Men utvecklingen var olika för olika anställningskategorier. Två

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-02-11 1.1.3-2018-07140 GD-2019-25 Handläggare Jeanette Johansen Ert diarienummer U2018/04219/UH Utbildningsdepartementet u.remissvar@regeringskansliet.se Framtidens specialistsjuksköterska

Läs mer

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare. Dir. 2015:74. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Trygga villkor och attraktiva karriärvägar för unga forskare Dir. 2015:74 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska, i syfte att säkra återväxten

Läs mer

Utlandstjänstgöring vanligast bland professorer och meriteringsanställda

Utlandstjänstgöring vanligast bland professorer och meriteringsanställda STATISTISK ANALYS 1(9) Avdelning / löpnummer 2019-05-07 / 6 Analysavdelningen Handläggare Eva Stening 08-563 087 63 eva.stening@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av formerna

Läs mer

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson Kompetensförsörjning Umeå universitet InFuturum 2016 Hans Adolfsson Organisation 3 Universitetet i siffror 4 Vision 2020 5 6 Verksamhetsplan och delmål Verksamhetsplaner upprättas såväl centralt som på

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll Övergripande bedömningsgrunder... 3 universitetslektor

Läs mer

Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden. SOU 2016:29. : Betänkande från Forskarkarriärutredningen PDF ladda ner

Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden. SOU 2016:29. : Betänkande från Forskarkarriärutredningen PDF ladda ner Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden. SOU 2016:29. : Betänkande från Forskarkarriärutredningen PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Utbildningsdepartementet. Unga

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Reviderad 2012-02-13 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Denna arbetsordning syftar till att vara en vägledning för institutionens

Läs mer

POLICY OM ANSTÄLLNING OCH GODA OCH TYDLIGA KARRIÄRVÄGAR FÖR LÄRARE OCH FORSKARE VID LUNDS UNIVERSITET

POLICY OM ANSTÄLLNING OCH GODA OCH TYDLIGA KARRIÄRVÄGAR FÖR LÄRARE OCH FORSKARE VID LUNDS UNIVERSITET STYR 2019/1076 POLICY OM ANSTÄLLNING OCH GODA OCH TYDLIGA KARRIÄRVÄGAR FÖR LÄRARE OCH FORSKARE VID LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2019-06-18, 6b Inledning och syfte Lunds universitet

Läs mer

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci 1(12) Dnr: MEDFARM 2013/1160 Områdeskansliet för medicin och farmaci Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress/Visiting address: S:t Olofsgatan 10 B www.medfarm.uu.se Riktlinjer och bedömningsgrunder för

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Förslag fastställd av Institutionsstyrelsen 2011-10-28 Reviderad 2012-02-13 Reviderad 2015-03-27 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2015-10-15 Innehållsförteckning Antagning av excellent lärare vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten 3 Pedagogisk

Läs mer

ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET

ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET SULF/SACO vid Lunds universitet 1999-09-20 ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET EN KARTLÄGGNING SAMT EN ANALYS AV BEFORDRINGSREFORMENS MÖJLIGA EFFEKTER UR ETT JÄMSTÄLLDHETSPERSPEKTIV Carita Brinck,

Läs mer

Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter att öka

Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter att öka UF 23 SM 1501 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2014 Higher Education. Employees in Higher Education 2014 I korta drag Andelen personal med utbildning på forskarnivå fortsätter

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR ANSTÄLLNING AV LÄRARE VID SAHLGRENSKA AKADEMIN

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR ANSTÄLLNING AV LÄRARE VID SAHLGRENSKA AKADEMIN STYRDOKUMENT Dnr V 2012/723 ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR ANSTÄLLNING AV LÄRARE VID SAHLGRENSKA AKADEMIN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion sahlgrenska.gu.se/internt/lararrekrytering Sahlgrenska akademins

Läs mer

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen SPRÅKFAK Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen Reviderad och fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2013-03-21 Innehållsförteckning Kompletterande

Läs mer

Riktlinjer för användning av stipendier för finansiering av utbildning på forskarnivå

Riktlinjer för användning av stipendier för finansiering av utbildning på forskarnivå TEKNAT 2018/141 Riktlinjer för användning av stipendier för finansiering av utbildning på forskarnivå Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten Fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2019-09-10

Läs mer

Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för

Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för Promemoria U2012/2475/UH 2012-04-19 Utbildningsdepartementet Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för Sammanfattning

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Dnr 4976/2012-200 Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 Reviderad av Konsistoriet den 11 oktober 2012 INNEHÅLL

Läs mer

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-1176 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdeklningen Handläggare: Maria Bergling Beslutsdatum: 2018-04-17

Läs mer

Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent. Antal lektorer omräknade till helårspersoner, per kön under perioden 2003 2013

Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent. Antal lektorer omräknade till helårspersoner, per kön under perioden 2003 2013 UF 23 SM 1401 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2013 Higher Education. Employees in Higher Education 2013 I korta drag Antalet kvinnliga lektorer har ökat med 82 procent

Läs mer

2013-10-17. Fakultetens beredningsorgan av anställningsärenden

2013-10-17. Fakultetens beredningsorgan av anställningsärenden 1 (6) Dnr A 10 S 2013/266 Samh ällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Anställningsordning och allmänna anvisningar vid anställning av lärare vid samhällsvetenskapliga fakulteten Dessa anvisningar ersätter

Läs mer

SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014. /Sveriges universitetslärarförbund

SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014. /Sveriges universitetslärarförbund SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014 /Sveriges universitetslärarförbund SIFFRORNA SOM SAKNAS SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin

Läs mer

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (25) 2017-12-01 SU FV-2.3.1.2-3779-17 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-12-01. Ersätter tidigare

Läs mer

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete Enheten för statistik om utbildning och arbete Rapport Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden Postadress Besöksadress Telefon Fax Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

Kvinnor med en utbildning på forskarnivå. Per Gillström, Universitetskanslersämbetet, tfn 08-563 085 16, per.gillstrom@uk-ambetet.

Kvinnor med en utbildning på forskarnivå. Per Gillström, Universitetskanslersämbetet, tfn 08-563 085 16, per.gillstrom@uk-ambetet. UF 23 SM 1301 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2012 Higher Education. Employees in Higher Education 2012 I korta drag Personalen allt mer välutbildad Den forskande och undervisande

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (23) 2015-05-22 SU FV-2.3.1.2-1370-15 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2015-05-22. Ersätter tidigare

Läs mer

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda

Antalet personal i högskolan fortsätter att öka. Den forskande och undervisande personalen. Samtliga anställda UF 23 SM 1901 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2018 Higher Education. Employees in Higher Education 2018 I korta drag Antalet personal i högskolan fortsätter att öka Sedan

Läs mer

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1

FöreskrUnivHögsk06_4.doc 1 1 Verksamhetsstyrning 1.1 Politikområde Utbildningspolitik Mål Sverige skall vara en ledande kunskapsnation som präglas av utbildning av hög kvalitet och livslångt lärande för tillväxt och rättvisa. 1.1.1

Läs mer

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS 17/2018 1 (7) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-11-27 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Yttrande över remiss om betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-05-04 Handläggare Robert Jägare Telefon: 08-508 47 998 Till Arbetsmarknadsnämnden den 16 maj 2017 Ärende 4

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat

Andelen forskande och undervisande personal med en tillsvidareanställning har ökat UF 23 SM 1701 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2016 Higher Education. Employees in Higher Education 2016 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal med en

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare. reviderad 2013-02-18

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare. reviderad 2013-02-18 ANSTÄLLNINGSORDNING anställning och befordran av lärare reviderad 2013-02-18 Styrdokument: Beslut US 2013-02-18 Dnr C 2013/295 Ersätter Dnr C 2012/258 Giltighetstid fr o m 2013-02-18 T o m Tillsv. Ansvarig

Läs mer

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport 118 UKÄ ÅRSRAPPORT 2019 HÖGSKOLANS PERSONAL HÖGSKOLANS PERSONAL Sedan har högskolans personal ökat med 21 procent. Det är den forskande och undervisande personalen,

Läs mer

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3

Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 1(8) 2018-06-08 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande SOU 2018:3 En strategisk agenda för internationalisering SOU 2018:3 U2018/00382/UH

Läs mer

Dnr: BTH R018/17, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH R018/17, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0060-2017 R018/17, 2017-04-04 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dessa riktlinjer kompletterar Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Future Faculty enkät januari 2011

Future Faculty enkät januari 2011 Future Faculty enkät januari 2011 Om yngre forskares förhållande vid medicinska fakultetens Majoriteten av de som svarade på enkäten var i 30-45 års åldern (Fig 1) och lite mer än hälften var kvinnor (Fig

Läs mer

Uppsala universitets åtgärder efter ett beslut fattat av Överklagandenämnden för högskolan

Uppsala universitets åtgärder efter ett beslut fattat av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mattias Wande 08-563 087 34 Mattias.Wande@uk-ambetet.se Uppsala universitet Rektor Uppsala universitets åtgärder efter ett beslut fattat av Överklagandenämnden

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning och befordran

Bedömningskriterier vid anställning och befordran 1 (7) PM Juridiska fakultetskansliet Bedömningskriterier vid anställning och befordran Fastställda av Juridiska fakultetsnämnden 2011-09-05, reviderade 2017-06-07 (del.). Till grund för bedömningen av

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga

Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga Dnr SAMFAK 2011/65 Antagning av excellent lärare vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Reviderat beslut Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2012-05-31 UPPSALA UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Dnr 422/2012-200 Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-03-01 Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

REMISSVAR Rnr Lilla Nygatan 14 Box STOCKHOLM Tel 08/ Fax 08/

REMISSVAR Rnr Lilla Nygatan 14 Box STOCKHOLM Tel 08/ Fax 08/ REMISSVAR Rnr 27.04 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2004-06-21 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Helena Persson/LE Till Utbildningsdepartementet EN NY DOKTORSUTBILDNING KRAFTSAMLING FÖR EXCELLENS

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor

Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor tillsvidare I samband med anställningstillfället ska en kompetensutvecklingsplan upprättas. För anställda med meriteringsanställning,

Läs mer

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 19 Förbundsstyrelsens proposition Verksamhetsinriktning 2019-2021 Utgångspunkten för verksamhetsinriktningen för kongressperioden är SULF:s vision I mänsklighetens tjänst: Högre

Läs mer

Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet

Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet Katarina Winka, Umeå universitet på uppdrag av Göteborgs universitet Behörig att anställas som professor inom annat än konstnärlig verksamhet är den som har visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet.

Läs mer

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper

Antagning av excellent lärare vid Fakulteten för utbildningsvetenskaper Dnr Antagning av excellent lärare vid Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28. Senast reviderad 2013-11-14 Utgångspunkter I Pedagogiskt program för Uppsala universitet 1 betonas

Läs mer

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken

Fakta om statistiken. Detta omfattar statistiken Universitetskanslersämbetet och SCB 98 UF 23 SM 1201 Fakta om statistiken Detta omfattar statistiken Detta Statistiska meddelande (SM) beskriver antalet anställda vid samtliga universitet och högskolor

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6)

En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-06-14 ERT DATUM 2019-02-28 DIARIENR 2019/49-4 ER BETECKNING U2019/00304/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En långsiktig, samordnad och dialogbaserad

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Medicinska fakulteten Sid 1 (7)

Medicinska fakulteten Sid 1 (7) Medicinska fakulteten 2009-03-11 Sid 1 (7) Medicinska fakultetens jämställdhetsplan 2009 2011 Medicinska fakultetens jämställdhetsplan är treårig. Planen innehåller en kartläggning vad avser antalet anställda,

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan

Andelen forskande och undervisande personal ökar i högskolan UF 23 SM 1801 Universitet och högskolor Personal vid universitet och högskolor 2017 Higher Education. Employees in Higher Education 2017 I korta drag Andelen forskande och undervisande personal ökar i

Läs mer

Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för (PM 2012-04-19)

Förslag till åtgärder för att förbättra doktoranders studiesociala villkor vid universitet och högskolor som staten är huvudman för (PM 2012-04-19) SULF är universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation. SULF är partipolitiskt obundet och anslutet till Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Utbildningsdepartementet

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2017/1906 1 2018-02-16 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Vetenskapsrådets synpunkter på "Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08" SOU 2007:98

Vetenskapsrådets synpunkter på Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08 SOU 2007:98 2008-04-29 Diarienummer 112-2008-241 Handläggare Arne Johansson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Vetenskapsrådets synpunkter på "Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08"

Läs mer

Rekrytering Meritering Karriärvägar

Rekrytering Meritering Karriärvägar Rekrytering Meritering Karriärvägar En enkätstudie till landets lärosäten hösten 2015 Mikael Alexandersson, Sandro Reljanovic, Johannes Sandén Högskolan i Halmstad Svarsfrekvens: 81% 30 av 37 lärosäten

Läs mer