Vetenskapsrådets synpunkter på "Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08" SOU 2007:98

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vetenskapsrådets synpunkter på "Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08" SOU 2007:98"

Transkript

1 Diarienummer Handläggare Arne Johansson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet STOCKHOLM Vetenskapsrådets synpunkter på "Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08" SOU 2007:98 Utredningen har som övergripande mål att föreslå en befattningsstruktur för universitet och högskolor (UoH) som ger en tydlig akademisk karriärväg och ökad trygghet för de anställda i den tidigare delen av forskarkarriären. Sammanfattning och allmänna synpunkter Vetenskapsrådet anser generellt att rekrytering av den absolut bästa forskarkompetensen är den enskilt viktigaste komponenten i möjligheten för ett forskningsuniversitet att hävda sig i den internationella konkurrensen. Det framlagda förslaget har en del svagheter i detta avseende. Öppen utlysning av anställningar är härvidlag en nyckelfråga. Vetenskapsrådet kan därför inte ställa sig bakom utredningens förslag om en sammanhållen befattningsstruktur med rätt till prövning för befordran till tillsvidareanställning som biträdande professor. Vetenskapsrådet anser istället att alla anställningar som biträdande professor skall utlysas i öppen konkurrens. Vetenskapsrådet anser att utredningens förslag riskerar att ge negativa effekter på mobilitet och på kvalitetsutvecklingen vid UoH. Några viktiga synpunkter sammanfattas här i kortform. VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address SE Stockholm Sweden Besöksadress/Visiting address Klarabergsviadukten 82 Tel: +46(0) Fax:+46-10) Org. nr/vat No vetenskapsradet@vr.se Vetenskapsrådet anser att: postdoktorstiden bör vara 3 år med möjlig förlängning med 6 månader motiverad av undervisning mobilitet bör uppmuntras så att postdoktorsanställning i normalfallet bör innebära byte av forskargrupp/fakultet en lämpligare benämning för biträdande lektor respektive biträdande professor är forskningslektor respektive docent anställningen som biträdande lektor bör förlängas (från utredningens förslag på 4 år) till 5 år anställningen som biträdande lektor ska inte ge rätt till prövning för befordran till tillsvidareanställning som biträdande professor om utredningens förslag om sammanhållen karriär/befordringsväg genomförs är det viktigt för förnyelsen och kvalitetsutvecklingen i systemet att befordringsvägen kompletteras med krav på att ett betydande utrymme reserveras för öppen utlysning av anställning som biträdande professor och/eller professor 1(8)

2 om anställningen som biträdande lektor (i enlighet med förslaget ovan) utformas som en visstidsanställning utan rätt till prövning för befordran, bör behovet av undantagsregler från 5-årsregeln (d.v.s. max 5 år gammal doktorsexamen vid ansökan om anställning som biträdande lektor) utredas för forskare inom exempelvis klinisk forskning, för forskare med lång internationell forskningserfarenhet eller lång näringslivserfarenhet. Om istället utredningens förslag genomförs med rätt till prövning för befordran för biträdande lektor bör 5-års-regeln avskaffas mekanismerna för hur de speciella förhållanden med delade tjänster (inom t.ex. den kliniska forskningen) ska kunna utvecklas i samklang med utredningens förslag skyndsamt behöver utredas Utredningen berör endast ytligt de speciella förhållanden med delade tjänster som utgör normalfallet inom den kliniska forskningen. Det behöver skyndsamt utredas hur en sådan tjänstekonstruktion, som är avgörande för forskningen och undervisningen inom de medicinska fakulteterna, kan utvecklas i samklang med de förslag som utredaren lämnar. Utredningens förslag har ett fokus på förbättrade villkor och ökad trygghet för unga forskare. Om förslaget genomförs ställs nya krav på systemet för att få detta att gå ihop med strävan efter excellens och ökad konkurrens om forskningsmedel. Dessa och andra aspekter av förslaget kommer att diskuteras i mer detalj nedan. Postdoktorsanställn ingen Man kan först konstatera att c:a en tredjedel av doktoranderna fortsätter inom den akademiska världen medan alltså två tredjedelar går till positioner inom näringsliv och omgivande samhälle. Utredningen föreslår att betydligt fler bör anställas som postdoktor än som sedan ska fortsätta i den akademiska karriären. Detta är naturligt och samtidigt som det är en förutsättning för att bibehålla höga kvalitetsambitioner, så ger det också ett ökat utbyte med det omgivande samhället på en postdoktorn! nivå. Vetenskapsrådet anser att detta bör få positiva effekter både på den akademiska sidan som det omgivande samhället. Införandet av postdoktorsanställningen i högskoleförordningen är en välkommen och nästan självklar nödvändighet. Utredningen anser att det ska vara möjligt att inom en postdoktorsanställning i Sverige vistas vid någon forskningsinstitution utomlands under en del av tiden. Detta borde uppmuntras och stimuleras på olika sätt för att öka inflödet av nya idéer från ledande internationella forskningsmiljöer. Det bör också uppmuntras att förlägga hela postdoktorstiden vid utländskt universitet eller annan forskningsinstitution. 2(8)

3 Postdoktorserfarenhet i utlandet bör ej vara ett hinder för att kunna söka postdoktorsanställning i Sverige. Sådan erfarenhet bör i stället ses som en merit vid anställningen som postdoktor. Vetenskapsrådet instämmer med utredaren att problematiken kring sådan utlandsvistelse och socialförsäkringssystemet bör utredas närmare. Vikten av öppen utlysning av postdoktorsanställningarna poängteras i utredningen, och bör understrykas bl.a. ur mobilitetsfrämjande synpunkt. Detta gäller också biträdande lektorat. Utlysningarna bör också läggas ut på UoH:s web-platser på engelska så att internationella sökande kan nås. Även annan internationell annonsering bör övervägas. En aspekt som bör övervägas är meritvärderingen vid anställning av postdoktorer. Med tanke på att doktorsexamen tillåts vara upp till tre år gammal kan volymen av meriter vara mycket olika mellan kandidater med olika lång erfarenhet efter doktorsexamen. Vetenskapsrådet anser att man av denna anledning närmare bör utreda bedömningskriterierna, bl.a. om "forskningspotential" ska kunna vägas mot "volymmeriter" (i form av t.ex. antal publikationer). En stor svårighet uppkommer vid rekryteringen till biträdande lektorat, där ett strategiskt beslut måste fattas om en långsiktig karriärplanering för den tilltänkte kandidaten. Den forskningserfarenhet som då kan bedömas kommer normalt stanna vid en postdoktorsperiod. I en internationell jämförelse är en sådan ofta tre år och en total tid med postdoktorsvistelser ligger inte sällan upp mot fem år. Utredningens förslag att man p.g.a. hög andel undervisning skulle kunna förlänga perioden från två till tre år förefaller orealistisk. Det förefaller då som att en orimligt hög andel undervisning skulle krävas för att kunna förlänga perioden med ett år. Vill man göra en sådan förlängning upp till tre år mer realistisk borde den normalt tillåtna postdoktorsperioden vara 3 år med möjlig förlängning på ett halvår pga undervisning. Det vore ett sätt att uppmuntra till en rimlig mängd undervisning för att uppnå den i alla akademiska sammanhang nödvändiga pedagogiska meriteringen. Anställning som biträdande lektor Utredningen menar att det krävs mycket mer av strategisk planering i samband med rekrytering än vad UoH varit vana vid. Framförallt framhålls att anställningen som biträdande lektor, till skillnad från forskarassistentanställningen är en tydlig och förutsägbar fortsättning (om utredningens förslag genomförs). Vetenskapsrådet instämmer med detta resonemang, inklusive det faktum att kravet på akademiskt ledarskap och aktiv rekrytering måste betonas i det föreslagna systemet. Vetenskapsrådet anser att kvalitetsaspekterna i systemet blir lidande i ett system där anställning som biträdande lektor ger rätt till prövning för befordran till biträdande professor och därigenom en tillsvidareanställning. Vetenskapsrådet anser att anställning som biträdande lektor inte ska medföra sådan rätt till prövning för befordran. 3(8)

4 Vetenskapsrådet anser därför att alla anställningar som biträdande professor ska utlysas i öppen konkurrens. Vetenskapsrådet anser vidare att anställningen som biträdande lektor ska förlängas från 4 till 5 år. Om anställningen som biträdande lektor utformas som en visstidsanställning utan rätt till prövning för befordran, bör behovet av undantagsregler från 5-årsregeln (d.v.s. max 5 år gammal doktorsexamen vid ansökan om anställning som biträdande lektor) utredas för forskare inom exempelvis klinisk forskning, för forskare med lång internationell forskningserfarenhet eller lång näringslivserfarenhet. Om istället utredningens förslag genomförs med rätt till prövning för befordran för biträdande lektor bör 5-års-regeln avskaffas. Utredningen diskuterar Vetenskapsrådets system med anställning av forskarassistenter och föreslår att denna möjlighet avskaffas och att eventuellt stöd från Vetenskapsrådet till biträdande lektorer måste ges efter samråd med lärosätet och att lärosätet "endast bör ta emot de personer som passar universitetets eller högskolans långsiktiga forsknings- och undervisningsprofil". Utredningen drar den naturliga slutsatsen av detta att det "framstår som naturligt att rådens satsningar förskjuts mot den tidiga meriteringsanställningen som postdoktor". För de forskarassistenter som Vetenskapsrådet idag ger anställning ges också kompletterande bidrag för att ge forskarassistenten resurser för styra sin egen forskning. Det är viktigt att beakta denna aspekt för de tillkommande biträdande lektorerna så att de ges rimliga chanser att bygga upp sina egna forskargrupper. Det är uppenbart att utredningen pekar på en nödvändig förändring och anpassning av rådsfinansieringen av meriteringsanställningar. Forskningsråden måste utreda konsekvenserna och överväga eventuella förändringar av dagens system. Det är inte självklart att råden bör utlysa biträdande lektorat på samma sätt som exempelvis Vetenskapsrådet idag utlyser anställningar som forskarassistent om utredningens förslag genomförs. Diskussionen i utredningen om rätten till prövning för befordran till tillsvidareanställning som biträdande lektor ger ett antal delvis motstridiga argument kring kravnivån, men ger huvudsakligen intrycket av att man eftersträvar en tämligen enhetlig och måttlig basnivå för befordran till biträdande professor (även om man på sid 227 säger att kravet skulle kunna läggas på dagens docentnivå). Om utrednings förslag genomförs med rätt till prövning för befordran vore det en intressant möjlighet att tillåta universitet med höga ambitioner att definiera högre krav för befordran (med bibehållen transparens i regelsystemet och med rimlig avvägning mot de lokala kraven på personalkompetens). 4(8)

5 Man bör utreda närmare om systemet med befordran av biträdande lektorer med deltidsanställning (exempelvis inom klinisk forskning) skulle kunna utgöra ett problem. Benämningen biträdande lektor är inte helt lyckad. I jämförelse med lektorsanställningen som också kommer att finnas kvar är den tydligaste skillnaden i arbetsuppgifter att den biträdande lektorn förväntas ägna betydligt större del av sin tid åt forskning än vad som i normalfallet kan förväntas av en lektor. En tydligare titel vore forskningslektor. Anställning som biträdande professor Utredaren menar att det faktum att docentnivån finns kvar på UoH är ett tecken på att det saknas en nivå i karriärstegen och att den i det anglosaxiska systemet skulle motsvaras av "associate professor". Utredningen har övervägt olika namnförslag men fastnat för biträdande professor. Man skulle kunna invända att den normala översättningen av lektor i dagens system just är "'associate professor" och att det vid stora delar av (åtminstone de stora) universiteten just krävs docentnivå för att bli lektor. Frågan är därför om det behövs någon ny nivå som biträdande professor, vilket ju ordagrant dessutom skulle översättas som "assistant professor". Om en sådan nivå ska införas skulle just benämningen docent kunna vara rimlig. De lektorer som idag redan är docenter skulle i sådant system (som också föreslås i utredningen) med ett förenklat förfarande kunna befordras till denna nivå. Om systemet med biträdande professor införs är det viktigt för förnyelsen och kvalitetsutvecklingen i systemet att ett rimligt utrymme planeras in för öppen utlysning av anställning som biträdande professor och/eller professor. Utredningen menar att den s.k. befordringsreformen är och bör vara endast en titelreform utan koppling till arbetsuppgifter inom anställningen. Det är visserligen viktigt att arbetsgivaren kan ta ett aktivt ansvar i att fördela arbetsuppgifter och ansvar och att dessa ska kunna variera mellan individer med samma anställning, men att uttrycka det som utredaren gör, att det endast ska vara en titelreform är att underminera befattningstrukturens betydelse. I en trovärdig befattningsstruktur måste finnas en grundläggande koppling mellan, å ena sidan, benämningen på anställningen ochå andra sidan ansvar och arbetsuppgifter inom denna anställning. Mobilitet En viktig fråga som diskuteras mycket i utredningen rör effekterna av förslaget på forskarmobiliteten. När forskarassistentanställningen ersätts med anställning som biträdande lektor kan man befara att mobiliteten minskar i systemet. Rätten till prövning för befordran riskerar att kraftigt minska utrymmet för strategiska satsningar i form av spetsrekryteringar på professorsnivå 5(8)

6 inom önskvärda områden. Det är av stor vikt att lärosätena lägger upp sin rekryteringsstrategi på ett sätt att sådant utrymme bibehålls. Utredningen påpekar att 80% av de som nu anställs som forskarassistent har disputerat vid samma lärosäte som de anställs vid, vilket onekligen pekar på en låg nivå av mobilitet i dagens system. Man menar vidare att frekventa och öppna utlysningar av postdoktorsanställningar skulle kunna bidra till att öka mobiliteten, men man vill inte lägga krav på byte av institution eller fakultet, bl.a. av jämställdhetsskäl. Vetenskapsrådet kan inte fullt ut acceptera detta resonemang och menar att mobilitet måste uppmuntras på olika sätt, bl.a. genom krav på att postdoktorsanställning i normalfallet bör innebära byte av forskargrupp/fakultet. Mobiliteten i det föreslagna systemet kommer i första hand att förekomma vid anställningen av postdoktorer och i andra hand vid anställningen av biträdande lektorer. Detta utgör ett hot mot kvaliteten i systemet och torde totalt sett innebära in minskning av forskarmobiliteten. Det innebär också betydligt högre krav på strategisk planering för att möjliggöra utlysningar i rimlig omfattning också på professorsnivån. I första hand anser Vetenskapsrådet att alla anställningar som biträdande professor ska utlysas i öppen konkurrens (dvs ej rätt till prövning för befordran för biträdande lektor). Om utredningens förslag med befordringsmöjlighet mellan biträdande lektor och biträdande professor genomförs bör krav sättas på att en betydande del av anställningarna som bitr. professor och professor ska utlysas i öppen konkurrens. Det är viktigt att åtminstone avsätta centrala resurser för utlysningar av professurer, i rimlig omfattning, för att kunna attrahera internationell toppkompetens till svenska universitet. Sådana professurer bör då också ges adekvata kringresurser. Avreglerins en' anställningsprocessen Möjligheten för lärosätet att utforma lokala varianter av anställningsordningen kan innebära fördelar i form av frihet för lärosätet att utforma regler som är anpassade till strategi, ambitioner och inriktning för respektive lärosäte. Detta är helt i linje med ambitionerna i resursutredningen, men det är olämpligt att friheten ska sträckas så långt att den gör det möjligt att ta bort sakkunnigprövning i anställningsprocessen. Det har också framhållits i utredningar, som också utredaren refererar till, att jämställdhet gagnas av formal i serade tillsättningsförfaranden med hög grad av transparens. En möjlighet som borde övervägas, är att tillåta ett lärosäte att sätta extra höga kvalitetskrav för befordran till biträdande professor för att möjliggöra höga ambitioner i strävan efter excellens i forskning och undervisning. Det viktiga är i så fall att regelsystemet är transparent och rimligt avvägt i förhållande till de uppsatta ambitionerna för personalkompetens vid det aktuella lärosätet. 6(8)

7 En aspekt som berör avregleringen av anställningsprocessen är skrivningen på sid 57 angående bedömningsgrunder. Den föreslagna nya delen av 5 för anställning av professorer, biträdande professorer och lektorer lyder: "Lika stor omsorg ska ägnas prövningen av samtliga behörighetsgrundande förhållanden enligt första stycket." Den tredje delen av dessa förhållanden är "annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningen"'. Det är knappast rimligt att tillmäta denna del samma vikt (eller "omsorg") som vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. En sådan ordning skulle kunna undergräva förtroendet för anställningsprocessen och öppna för ett visst godtycke i kriterierna. Några detalj'synpunkt'er Det förefaller rimligt att rådens möjligheter att anställa professor på tidsbegränsade anställningar avskaffas. För att kompatibilitet med resten av systemet ska uppnås bör högskoleförordningens regler för anställning av "rådsforskare" ändras så att mottagande universitet måste garantera tillsvidareanställning på minst biträdande professorsnivå efter bidragstidens slut. Möjligheten att kalla personer av underrepresenterat kön till anställning som professor bör användas mycket restriktivt och kopplas med sakkunniggranskning för att säkra den vetenskapliga kvalitetsnivån. På sid 323 sägs: "Antalet kvinnliga professorer bör - som Resursutredningen föreslår - utgöra en kvalitetsindikator som styr omfördelningen av forskningsmedel. Alternativt bör ekonomiska sanktioner införas för de lärosäten som inte når rekryteringsmålen." Vetenskapsrådet anser att atntalet kvinnliga professorer inte kan utgöra en kvalitetsindikator. Det vore här mer relevant att påpeka att målen bör sättas på ett korrekt sätt i relation till andelen kvinnor i rekryteringsunderlaget. Vetenskapsrådet anser att det bör finnas en stark strävan att öka andelen forskarutbildade lärare vid UoH. Utredningen ger här inte ett tillräckligt tydligt ställningstagande i denna riktning. Utredningen tar upp möjligheten till deltidsanställningar, exempelvis i samband med klinisk forskning. Det är här viktigt att detta tillåts också i samband med andra liknande situationer, såsom för deltidsanställning som lärare eller museianställning. Ett utkast till detta remissvar har utformats av en arbetsgrupp bestående av Elisabeth Haggård, Lisbeth Larsson, Hans Wolf-Watz och Arne Johansson. Synpunkter har inhämtats från ämnesråden för Humaniora och Samhällsvetenskap, Medicin och Naturvetenskap och teknikvetenskap, samt från Vetenskapsrådets strategiska ledningsgrupp och personal. Det föreliggande remissvaret skiljer sig på flera väsentliga punkter från utkastet som utsändes inför beslutsmötet med Vetenskapsrådets styrelse. 7(8)

8 Beslut om detta remissvar har tagits vid Vetenskapsrådets styrelsemöte den 29 april Föredragande var professor Arne Johansson, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap. För Vetenskapsrådet, fp) CA Pär Omling Skiljaktig mening: Föredragande Arne Johansson anmäler skiljaktig mening i följande avseenden: Jag anser, i motsats till Vetenskapsrådets styrelse, att det finns ett stort behov att införa en sammanhållen karriärväg med möjlighet att bli prövad för befordran från biträdande lektor (forskningslektor) till biträdande professor (docent). Jag anser att detta utgör en vital del i ett system med rimliga krav på tydlighet i det akademiska karriärsystemet. Jag anser mig också ha ett visst stöd för denna synpunkt hos de olika Ämnesråden (+KFI och UVK). Inget av dessa har i sina inlagor haft invändningar mot ett sammanhållet karriär- och befordringssystem. Jag anser i likhet med Vetenskapsrådets styrelse att kvalitetsaspekterna bör ges större tyngd än i utredningens förslag men att detta i första hand ska ske genom att universitet med höga forskningsambitioner ska ges rätt att sätta höga krav för befordran till biträdande professor (docent). Dessutom bör kvalitetsaspekten tillgodoses genom krav på att en betydande del av professurerna ska utlysas i öppen konkurrens. Jag anmäler också skiljaktig mening avseende postdoktorstidens längd. Jag anser att den bör vara 2,5 år med möjlig förlängning på 6 månader motiverad av undervisning, för att i likhet med vanlig internationell praxis uppnå en total längd på 3 år. Jag anmäler också skiljaktig mening avseende tiden för biträdande lektor (forskningslektor). Jag anser i likhet med utredningens förslag att denna tid bör vara 4 år (med möjlighet till förlängning pga undervisning). Stockholm 0804 Arne Johansson 8(8)

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande TRE huvudskäl till förändringen: Det är en viktig principfråga

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området.

Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Bedömningskriterier vid anställning av biträdande lektor, universitetslektor och professor inom det Naturvetenskapliga området. Typ av dokument Beslutad av Regelsamling (HF, AOSU och Områdesnämndens beslut)

Läs mer

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning

Fler meriteringsanställda får en tillsvidareanställning STATISTISK ANALYS 1(23) Avdelning /löpnummer / Nr 1 Analysavdelningen Handläggare Annika Haglund och Per Gillström 08-563 087 28 annika.haglund@uka.se, per.gillstrom@uka.se Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed,

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, 2017-03-22 UU är ett brett universitet Stora skillnader mellan verksamheter (små ämnen utan externmedel, stora

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

4 kap. Lärare. Inledande föreskrifter. Anställningar. 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning (2010:1064). Förenade anställningar

4 kap. Lärare. Inledande föreskrifter. Anställningar. 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning (2010:1064). Förenade anställningar 4 kap. Lärare Inledande föreskrifter Anställningar 1 Lärare anställs av högskolan. Förordning Förenade anställningar 2 En högskola får, efter medgivande av en sådan sjukvårdshuvudman som avses i 3 kap.

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning.

HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. HF kapitel 2 2 / / Vidare ska styrelsen själv besluta / / om en anställningsordning. 1 Undantag kan förekomma, exempelvis vid tillämpning av bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd (LAS). 2 Undantaget

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

Remissvar: Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden

Remissvar: Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden Handläggare: Simon Berg Datum: 2016-06-15 Dnr: PF2-1/1516 Remissvar: Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden Sveriges förenade studentkårer, SFS, har fått möjlighet att framföra synpunkter

Läs mer

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden 2015-03-03 SLU ua 2015.1.1.1-1090 Strategisk satsning på meriteringsanställningar Fakultetsnämnden uppdrog 2014-12-10 till prodekanus Pär Forslund och forskningssekreteraren

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2017/1906 1 2018-02-16 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p. högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET

ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET SULF/SACO vid Lunds universitet 1999-09-20 ANSÖKNINGAR OM BEFORDRAN VID LUNDS UNIVERSITET EN KARTLÄGGNING SAMT EN ANALYS AV BEFORDRINGSREFORMENS MÖJLIGA EFFEKTER UR ETT JÄMSTÄLLDHETSPERSPEKTIV Carita Brinck,

Läs mer

Karriärvägar. Samtliga universitet. Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen

Karriärvägar. Samtliga universitet. Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen Karriärvägar 2015-11-16 2 Karriärvägar Samtliga universitet Tre högskolor: Halmstad, Malmö Mälardalen 2015-11-16 3 Läraranställningar HL/HF (samtliga läraranställningar) HL/HF (professor och universitetslektor)

Läs mer

POLICY OM ANSTÄLLNING OCH GODA OCH TYDLIGA KARRIÄRVÄGAR FÖR LÄRARE OCH FORSKARE VID LUNDS UNIVERSITET

POLICY OM ANSTÄLLNING OCH GODA OCH TYDLIGA KARRIÄRVÄGAR FÖR LÄRARE OCH FORSKARE VID LUNDS UNIVERSITET STYR 2019/1076 POLICY OM ANSTÄLLNING OCH GODA OCH TYDLIGA KARRIÄRVÄGAR FÖR LÄRARE OCH FORSKARE VID LUNDS UNIVERSITET Fastställd av universitetsstyrelsen 2019-06-18, 6b Inledning och syfte Lunds universitet

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Dnr 4976/2012-200 Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 Reviderad av Konsistoriet den 11 oktober 2012 INNEHÅLL

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Dnr 422/2012-200 Anställningsordning för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-03-01 Fastställd av Konsistoriet vid Karolinska Institutet den 20 februari 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci 1(12) Dnr: MEDFARM 2013/1160 Områdeskansliet för medicin och farmaci Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress/Visiting address: S:t Olofsgatan 10 B www.medfarm.uu.se Riktlinjer och bedömningsgrunder för

Läs mer

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ

buhqgh G %HVOXWVI UVODJ I vissa fall, exempelvis då man verkat utanför högskolan såsom i det privata näringslivet eller inom annan offentlig verksamhet, kan kunskap och skicklighet förvärvats på annat sätt än vad som är brukligt

Läs mer

Högskolans personal UKÄ ÅRSRAPPORT

Högskolans personal UKÄ ÅRSRAPPORT Högskolans personal Efter flera års ökning av antalet anställda med forskande och undervisande uppgifter skedde en stabilisering 2015. De senaste årens utveckling innebär dock att högskolans personal blir

Läs mer

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0052-2017 Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14, 18 Gäller från och med 2017-02-14 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0149-2016 Anställningsordning

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Förslag fastställd av Institutionsstyrelsen 2011-10-28 Reviderad 2012-02-13 Reviderad 2015-03-27 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET GÄLLER FRÅN Personalenheten

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET GÄLLER FRÅN Personalenheten ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET GÄLLER FRÅN 2018-04-01 Personalenheten Ny anställningsordning beslutades av universitetsstyrelsen 20 februari. Gäller från 1 april 2018. DOKUMENTET Anställningsordningen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Karriär för kvalitet Ert dnr U2007/7970/UH

Yttrande över betänkandet Karriär för kvalitet Ert dnr U2007/7970/UH Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Aija Sadurskis 08-563 086 03

Läs mer

KARRIÄR FÖR KVALITET Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08 (SOU 2007:98)

KARRIÄR FÖR KVALITET Betänkande av Befattningsutredningen U 2006:08 (SOU 2007:98) Dokument Sida YTTRANDE 1 (6) Datum Referens: Samh pol avd/k Persdotter/J Fromm 2008-04-24 Direkttel: 08-782 91 93/782 91 04 E-post: kristina.persdotter/jana.fromm@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Future Faculty enkät januari 2011

Future Faculty enkät januari 2011 Future Faculty enkät januari 2011 Om yngre forskares förhållande vid medicinska fakultetens Majoriteten av de som svarade på enkäten var i 30-45 års åldern (Fig 1) och lite mer än hälften var kvinnor (Fig

Läs mer

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen

Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen SPRÅKFAK Språkvetenskapliga fakultetens kompletterande riktlinjer till Anställningsordningen Reviderad och fastställd av Språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2013-03-21 Innehållsförteckning Kompletterande

Läs mer

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet

Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Reviderad 2012-02-13 Arbetsordning när det gäller rekrytering av lärare och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet Denna arbetsordning syftar till att vara en vägledning för institutionens

Läs mer

Forskande och undervisande personal

Forskande och undervisande personal Universitetskanslersämbetet och SCB 9 UF 23 SM 1301 Forskande och undervisande personal I gruppen forskande och undervisande personal ingår anställningskategorierna, professorer, lektorer, adjunkter, meriteringsanställningar

Läs mer

Bedömningskriterier vid anställning och befordran

Bedömningskriterier vid anställning och befordran 1 (7) PM Juridiska fakultetskansliet Bedömningskriterier vid anställning och befordran Fastställda av Juridiska fakultetsnämnden 2011-09-05, reviderade 2017-06-07 (del.). Till grund för bedömningen av

Läs mer

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning.

2014-09-19. Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet om följande anställningsordning. BESLUT Dnr STYR 2014/676 1 2014-09-19 Universitetsstyrelsen Lunds universitets anställningsordning Med stöd av 2 kap. 2 första stycket 9 p högskoleförordningen (1993:100) (HF) beslutar Lunds universitet

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan

Anställningsordning för lärare vid Kungl. Tekniska högskolan Dnr V-2013-0752 Träder i kraft 2014-01-01 Löpnummer 2015:3 INTERN FÖRESKRIFT Beslutad Diarienummer Nr 2-2014 2013-12-10 V-2013-0752 Beslutsorgan Universitetsstyrelsen Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0326-2017 Anställningsordning för lärare vid Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen, 2017-12-19, 95 Gäller från och med 2018-01-01 Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0052-2017 Anställningsordning

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (23) 2015-05-22 SU FV-2.3.1.2-1370-15 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2015-05-22. Ersätter tidigare

Läs mer

Anställningsordning vid SLU fr.o.m

Anställningsordning vid SLU fr.o.m 1(10) 2013-06-20 Anställningsordning vid SLU fr.o.m. 2013-10-01 SLU, Box 7070, SE-750 07 Uppsala, Sweden tel: +46 (0)18-67 10 00 VAT nr SE202100-281701 info@slu.se www.slu.se Innehåll 1 Allmänt... 3 2

Läs mer

Lunds universitets anställningsordning (justerad )

Lunds universitets anställningsordning (justerad ) BESLUT 1 2013-06-15 LS 2013/352 Universitetsstyrelsen Föreskrifter rörande anställning av lärare Lunds universitets anställningsordning (justerad 2013-06-15) Inledning Nuvarande och blivande lärare vid

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare. reviderad 2013-02-18

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare. reviderad 2013-02-18 ANSTÄLLNINGSORDNING anställning och befordran av lärare reviderad 2013-02-18 Styrdokument: Beslut US 2013-02-18 Dnr C 2013/295 Ersätter Dnr C 2012/258 Giltighetstid fr o m 2013-02-18 T o m Tillsv. Ansvarig

Läs mer

Dnr: BTH R018/17, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH R018/17, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0060-2017 R018/17, 2017-04-04 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dessa riktlinjer kompletterar Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak Informationsmöte 2015-09-15 Strategisk satsning Beslut i Fakultetsnämnden 21 april 2015 om satsning på meriteringsanställningar, d v s biträdande

Läs mer

Vetenskapsrådet Stockholm

Vetenskapsrådet Stockholm Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 MAJ 2007 VETENSKAPSRÅDET 103 78 Stockholm Vetenskapsrådet Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 Carolyn Glynn, Carl Jacobsson,

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29)

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet - en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29) "' "' f- J' lw, i "' w. :,.._o :r 7,- 1'/) + s Stockholms universitet Rektor BESLUT 2016-06-15 Dnr SU FV-1.1.3-1293-16 I (7) Rikard Skårfors Utbildnings ledare Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-04-01 Dnr EHL 2008/46 Styrelsen Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-2012 Personalstrategiplanen bygger på följande dokument: Strategisk plan för Lunds universitet

Läs mer

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport

Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport Årsrapporten på webben uka.se/arsrapport 118 UKÄ ÅRSRAPPORT 2019 HÖGSKOLANS PERSONAL HÖGSKOLANS PERSONAL Sedan har högskolans personal ökat med 21 procent. Det är den forskande och undervisande personalen,

Läs mer

Riktlinjer för befordran till professor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund

Riktlinjer för befordran till professor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund Diarienummer N 2013/94 Naturvetenskapliga fakulteten Riktlinjer för befordran till professor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga

Läs mer

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014 Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Intäkter för forskning och forskarutbildning 2012 Fördelat på lärosäten och finansiärer Källa:

Läs mer

Remiss av betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden SOU 2016:29 (Forskarkarriärutredningen)

Remiss av betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden SOU 2016:29 (Forskarkarriärutredningen) REMISSVAR 1(8) 2016-06-14 UFV 2016/679 U2016/01529/UH Besöksadress: S:t Olofsgatan 10B Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Postadress: Box 256 751 05 Uppsala Handläggare: Helena

Läs mer

Rättssäker rekrytering - en kvalitetsfaktor?

Rättssäker rekrytering - en kvalitetsfaktor? Rättssäker rekrytering - en kvalitetsfaktor? Vad är problemet? Reglerna i HF, LOA och RF är tydliga. Anställningsordning erbjuder ytterligare reglering. Sakkunnigprövning används vid nästan alla tillsättningar.

Läs mer

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson Kompetensförsörjning Umeå universitet InFuturum 2016 Hans Adolfsson Organisation 3 Universitetet i siffror 4 Vision 2020 5 6 Verksamhetsplan och delmål Verksamhetsplaner upprättas såväl centralt som på

Läs mer

Dnr C2018/118 ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare

Dnr C2018/118 ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare PERSONALAVDELNINGEN 2018-02-20 Dnr C2018/118 ANSTÄLLNINGSORDNING anställning och befordran av lärare Syfte Vid universitetet ska det enligt Högskoleförordningen (1993:100) 2 kap 2 finnas en anställningsordning

Läs mer

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS 17/2018 1 (7) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-11-27 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET ANSTÄLLNINGSORDNING FÖR LÄRARE VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-57-18 Beslutad av: Universitetsstyrelsen Giltighetstid: 2018-04-01 - tills vidare Område: Personal

Läs mer

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064).

16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 16 Ett högskolebibliotek ska avgiftsfritt ställa litteratur ur de egna samlingarna till andra högskolebiblioteks förfogande. Förordning (2010:1064). 3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). 4

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. för anställning av lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack

ANSTÄLLNINGSORDNING. för anställning av lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack Fastställd av högskolestyrelsen 2012-02-14 Reviderad 2016-05-17 ANSTÄLLNINGSORDNING för anställning av lärare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack INNEHÅLL 1. Inledning... 2 2. Lärare... 2

Läs mer

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012.

Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var. antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 2011 och 2012. Personal Högskolans personal som har forskande eller undervisande uppgifter var antalsmässigt i stort sett oförändrat mellan 211 och 212. Men utvecklingen var olika för olika anställningskategorier. Två

Läs mer

Yttrande avseende remiss SOU 2016:29 Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden

Yttrande avseende remiss SOU 2016:29 Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden 1(8) Utbildningsdepartementet Kristina Lovén Seldén 070-406 56 66 kristina.lovenselden@tco.se Yttrande avseende remiss SOU 2016:29 Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden TCO har beretts

Läs mer

Autonomipr Aut opositionens onomipr konsekvenser SUHF:s seminarium 21 juni 2010

Autonomipr Aut opositionens onomipr konsekvenser SUHF:s seminarium 21 juni 2010 Autonomipropositionens konsekvenser SUHF:s seminarium 21 juni 2010 6.1.2 Ökad frihet att utforma en intern organisation Frågeställning Lärosätena skall besluta om sin interna organisation utöver styrelse

Läs mer

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-1176 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdeklningen Handläggare: Maria Bergling Beslutsdatum: 2018-04-17

Läs mer

Dnr LS 2010/771 Föreskrifter rörande anställning av lärare

Dnr LS 2010/771 Föreskrifter rörande anställning av lärare Dnr LS 2010/771 Föreskrifter rörande anställning av lärare LUNDS UNIVERSITETS ANSTÄLLNINGSORDNING (JUSTERAD 2012-02-16) 1 INNEHÅLL Inledning...3 Grundläggande bestämmelser om rekrytering...3 Allmänna principer

Läs mer

Dnr: BTH R007/18, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Dnr: BTH R007/18, Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dnr: BTH-1.2.1-0009-2018 R007/18, 2018-01-01 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Dessa riktlinjer kompletterar Anställningsordning för lärare vid

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut Universitetsstyrelsen 2011-12-08 Reviderad 2019-02-14 Innehåll 1 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER 3 1.1 Rekryteringsmål

Läs mer

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna.

För utbildning och forskning ska det finnas professorer och lektorer anställda som lärare vid högskolorna. 1 (9) ANSTÄLLNINGSORDNING Högskolestyrelsens beslut 2015-06-03 Dnr 2015/642 A21 Anställningsordning för Högskolan Väst Inledning Vid högskolan ska finnas en anställningsordning med de regler som tillämpas

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad

Dnr: LNU 2012/359. Anställningsordning. för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet. Beslut Universitetsstyrelsen Reviderad Dnr: LNU 2012/359 Anställningsordning för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet Beslut Universitetsstyrelsen 2011-12-08 Reviderad 2013-09-25 Innehåll för anställning av lärare vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

Trygghet och attraktivitet- en forskarkarriär för framtiden. Betänkande av Forskarkarriärutredningen. Synpunkter från Naturvetarna

Trygghet och attraktivitet- en forskarkarriär för framtiden. Betänkande av Forskarkarriärutredningen. Synpunkter från Naturvetarna Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Trygghet och attraktivitet- en forskarkarriär för framtiden. Betänkande av Forskarkarriärutredningen. Synpunkter från Naturvetarna Inledande kommentarer Naturvetarnas

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor

Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor Kompetensutvecklingsplan från doktorsexamen till universitetslektor tillsvidare I samband med anställningstillfället ska en kompetensutvecklingsplan upprättas. För anställda med meriteringsanställning,

Läs mer

Biträdande. universitetslektor

Biträdande. universitetslektor Doktorand Post doktor Junior universitetslektor Biträdande universitetslektor Universitets- lektor Biträdande professor Professor Universitets- adjunkt Extern rekrytering Kompetensprövning för befordran

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (25) 2017-12-01 SU FV-2.3.1.2-3779-17 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2017-12-01. Ersätter tidigare

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare

ANSTÄLLNINGSORDNING. anställning och befordran av lärare PERSONALAVDELNINGEN 2017-06-13 Dnr C2017/199 ANSTÄLLNINGSORDNING anställning och befordran av lärare Syfte Vid universitetet ska det enligt Högskoleförordningen (1993:100) 2 kap 2 finnas en anställningsordning

Läs mer

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109)

REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) 2009-03-30 Rnr 1.09 Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR (U/2008/7973/UH) En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) Sveriges akademikers centralorganisation har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (25) 2012-04-20 Dnr SU 601-1218-12 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2012-04-20. Ersätter tidigare

Läs mer

Riktlinjer för tillämpning av anställningsordningen

Riktlinjer för tillämpning av anställningsordningen 1(16) SLU ua 2013.2.5.3-4324 Exp. den: STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Stefan Cederqvist Beslutsdatum:

Läs mer

Anställningsordningen finns tillgänglig via universitetets elektroniska lokala regelsamling (webbadress: http://regelverk.liu.se).

Anställningsordningen finns tillgänglig via universitetets elektroniska lokala regelsamling (webbadress: http://regelverk.liu.se). 2012-12-07 BILAGA Dnr LiU-2012-01933 USP 2012-6.8 1(17) Anställningsordning Enligt 2 kap 2 9 p högskoleförordningen (HF) ska universitetsstyrelsen besluta om en anställningsordning. Universitetsstyrelsen

Läs mer

SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014. /Sveriges universitetslärarförbund

SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014. /Sveriges universitetslärarförbund SIFFRORNA SOM SAKNAS: SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin 2014 /Sveriges universitetslärarförbund SIFFRORNA SOM SAKNAS SULF:s skuggrapport om tidsbegränsade anställningar i akademin

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

2013-10-17. Fakultetens beredningsorgan av anställningsärenden

2013-10-17. Fakultetens beredningsorgan av anställningsärenden 1 (6) Dnr A 10 S 2013/266 Samh ällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen Anställningsordning och allmänna anvisningar vid anställning av lärare vid samhällsvetenskapliga fakulteten Dessa anvisningar ersätter

Läs mer

Dnr: MIUN 2013/1282. Mittuniversitetets anställningsordning. Fastställd av Mittuniversitetets styrelse 2013-08-26

Dnr: MIUN 2013/1282. Mittuniversitetets anställningsordning. Fastställd av Mittuniversitetets styrelse 2013-08-26 Dnr: MIUN 2013/1282 Mittuniversitetets anställningsordning Fastställd av Mittuniversitetets styrelse 2013-08-26 INNEHÅLL ALLMÄNT 2 ANSTÄLLNINGSORDNING 4 REKRYTERINGSPOLITIKENS MÅL 4 STRATEGI FÖR REKRYTERING

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av

Läs mer

Anställningsordning för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Anställningsordning för anställning av lärare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm BESLUT Högskolestyrelsen 2017-12-15 Dnr 17/404 Högskoledirektören Peter Liljenstolpe Anställningsordning för anställning av lärare vid Fastställd av högskolestyrelsen 2017-12-15 att gälla fr.o.m. 2018-01-01.

Läs mer

Anställningsordning vid KTH

Anställningsordning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med Diarienummer 2018-04-01, ändrad 2019-07-01 V-2018-0064, V-2019-0560 Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Universitetsstyrelsen 2018-02-20, 2019-06-10 Human

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29)

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29) BESLUT 1(6) 2016-06-16 Dnr V 2016/671 Utbildningsdepartementet Rektor Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29) Lunds universitet har anmodats möjlighet

Läs mer

Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola

Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola BTH-3.1.2-0426-2019 R 068/19 Riktlinjer för anställning av lärare och utnämning av docent vid Blekinge Tekniska Högskola Ersätter dnr: BTH-1.2.1-0009-2018 R007/18, 2018-01-01 Dessa riktlinjer kompletterar

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Skövde

Anställningsordning vid Högskolan i Skövde Anställningsordning vid Högskolan i Skövde Nuvarande anställningsordning gäller från och med 2013-03-01 och är beslutad av styrelsen. Rektor har 2013-11-15 beslutat om vissa ändringar i anställningsordningen

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Anställningsordning vid Högskolan i Borås

Anställningsordning vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 (20) Anställningsordning vid Högskolan i Borås Fastställd av högskolestyrelsen 2003-06-05, dnr 192-03-10 Reviderad av högskolestyrelsen att gälla från 2019-07-01 2019-06-12,

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING. Fastställd av högskolestyrelsen Reviderad vid högskolestyrelsens sammanträde

ANSTÄLLNINGSORDNING. Fastställd av högskolestyrelsen Reviderad vid högskolestyrelsens sammanträde Fastställd av högskolestyrelsen 2012-02-14 Reviderad vid högskolestyrelsens sammanträde 2018-12-12 ANSTÄLLNINGSORDNING för anställning av lärare, forskare, doktorand, assistent och amanuens vid Konstfack

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Anställningsordning vid KTH

Anställningsordning vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med Diarienummer 2018-04-01 V-2018-0064 (KS-kod 1.2) Beslutsfattare Datum för beslut Ansvarig avdelning Universitetsstyrelsen 2018-02-20 FR samt UF/PA Anställningsordning vid

Läs mer