Lokaleko. Få mer kunskap om skogen på vår hemsida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokaleko. Få mer kunskap om skogen på vår hemsida"

Transkript

1 Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 2 I 2015 Norra och södra Dalarnas distrikt Ledare. Emma Andersson, DISTRIKTSCHEF, norra Dalarna Rune Arvidsson, distriktchef, södra dalarna Få mer kunskap om skogen på vår hemsida I det här numret av Lokaleko vill vi gärna uppmana dig att besöka Skogsstyrelsens hemsida www. skogsstyrelsen.se. Här finns mycket information om hur du sköter din skog. I vår uppmärksammar Skogsstyrelsen särskilt behovet av röjning av landets skogar och på hemsidan har vi samlat information om röjning under rubriken Fri sikt Behöver din skog röjas? Via Skogsstyrelsens e-tjänst Mina sidor kan du även få hjälp att se om det finns ett röjningsbehov på din fastighet samt hur du ser det på din skogsbruksplan. Vidare finns också möjlighet att delegera rättigheter till en skogskonsulent. Det innebär att du som markägare kan få rådgivning via datorn. Fördelen med det är att ni ser samma kartbilder och kan utifrån dem diskutera din fastighet. På våra lokala hemsidor www. skogsstyrelsen.se/norradalarna och finns kontaktuppgifter till konsulenterna samt information om kommande kurser och träffar. Vi vill också gärna uppmärksamma dig på att Skogsstyrelsen i Dalarna har startat en blogg som heter Skogskonsulentens blogg. Här får du följa skogskonsulenten Maria Nilsson i hennes vardag. Gå in via Äga och Bruka på Skogsstyrelsens hemsida eller från Norra och Södra Dalarnas lokala sida. Du hittar också bloggen på skogskonsulentensblogg.wordpress. com/ Trevlig läsning!

2 Mikael Johansson förbereder planet/drönaren för en flygtur. Foto: Hans-Olof Marcus Stor hjälp av litet flygplan Min kollega Mikael Johansson har börjat smita iväg tidigt på morgonen, utrustad med solglasögon, delikat matsäck, en hel massa tekniska attiraljer och ett radiostyrt flygplan! Allt instuvat i skuffen på Skogsstyrelsens tjänstebil. Vid sin sida har han ytterligare en cool kille med solglasögon, Hans-Olof Marcus. Tidigt om morgnarna får jag en skymt av dem, innan de drar söderut mot Västmanland och brandområdet. Det är tydligen där de håller till om dagarna. Men vad pysslar de med? En dag kom ett mejl från Olle till oss kollegor på Skogsstyrelsen att nu kunde vi kolla på bilder från brandområdet i Västmanland. Då tänkte jag att det var hög tid att få en kläm på vad de egentligen gjorde. Att Skogsstyrelsen i Södra Dalarna har ett litet flygplan som snabbt och smidigt kan flyga över ett ganska stort område och ta bilder, är jag väl informerad om. Förra året fick jag nämligen åka ut i skogen med Olle. När jag gick på marken för att kontrollera hänsyn till kulturlämningar vid slutavverkning och återbeskogning, så dokumenterade Olle samma sak med hjälp av det lilla planet från ovan. Det blev ett väldigt bra facit och det jag sett från marken fick jag bekräftat i Olles bilder. Så egentligen hade det räckt med Olles bilder, även om det var bra att jag kunde göra jämförelsen med verkligheten på marken. I morse var jag extra tidigt på jobbet för att fånga Mikael och Olle innan de drog iväg och höra mer om vad de gör och vilken information de kan få genom flygbilderna. Med hjälp av flygplanet kan vi fotografera stora områden där det brunnit för att ge markägarna så bra information som möjligt över hur det ser ut. Bilderna används också som ett underlag av dem som ska ge markägare rådgivning. Skogsstyrelsens personal är ute i fält och gör återväxtplaner och som stöd i det arbetet har man med sig fältdatorer med dagsaktuella, högupplösta bilder. På så sätt blir arbetet mycket effektivare och givetvis ser man mycket bättre från luften än om man är på på marken.

3 Vad används planet mer till? Förutom att använda det i brandområdet används planet för att fotografera skogsskador som orsakats av insekter eller väder. Flygfotografering kan också användas för att dokumentera eventuella skador på natur- eller kulturlämningar på grund av skogsbruk. Planet kan också användas i samband med att olika studier görs, till exempel för att visa ett område före och efter en åtgärd. Hur går det till och vad får ni veta genom de bilder ni tar? Kortfattat kan man säga att planet är ett avancerat radiostyrt plan som sköter det mesta självt. Planet väger bara drygt 1 kg och kan med hjälp av sin tysta elmotor flyga upp till 50 minuter på ett batteri. Som förare väljer jag flyghöjd och sedan hjälper jag planet upp i luften. Därefter flygfotograferar den det område jag vill. Jag kan till och med ta mig en kopp kaffe medan jag väntar. När fotograferingen är klar kommer planet tillbaka och cirkulerar ovanför mig så jag manuellt kan ta ner och landa det. Efter att vi plockat ner planet för vi över alla bilder i vår dator. På bilderna kan vi se föremål på marken som bara är några centimeter stora. Bland annat kan vi i brandområdet se vilka områden som är mycket kraftigt brända och där det är mycket stenigt och svåråtkomligt. Hur många gånger har ni kraschat? Ha, ha, ha, det är en samvetsfråga. Man kan säga att varje landning faktiskt är en kontrollerad krasch. Planet har nämligen inga hjul utan är byggt för att kunna landa i svåra förhållanden. Myrar är naturens flygplatser, men också ungskogar går utmärkt att krascha i. Utöver de kontrollerade krascherna sker givetvis en och annan olycka också. Ofta beror detta på svårigheten med att bedöma avstånd på föremål i luften. Ofta tror man planet är mycket närmare än det är och står då ett träd i vägen så blir det stopp. Måste man se så cool ut? På alla flygfilmer är man cool och har solglasögon. Vi är också piloter och kan inte vara sämre. Skämt åsido, det finns ett skäl till att vi använder solbrillor. Som förare av ett UAF-plan är man ansvarig för vad planet gör och måste vid varje tidpunkt kunna avbryta en flygning. En förutsättning för detta är att kunna se planet. En solig dag hjälper solglasögonen mycket. Det händer ibland att riktiga helikoptrar och flygplan kommer och de har företräde. Nyfikna örnar, vråkar eller andra fåglar flyger ibland nära planet. De är ibland mycket närgångna. Text: Jenny Karlsson Skogsbranden i Västmanland startade 31 juli utanför Sala. Branden klassas som den största i modern tid och fick enorma konsekvenser för människor, djur och natur. Bilden visar den tekniska utrustningen som behövs till drönaren. Foto: Hans-Olof Marcus Förödelsen från ovan. Bilden är tagen av drönaren på 275 meters höjd. Stora träd som bränts och fallit omkull. Det grå är avbränd mark, det vita snö. Gröna träd som klarat livet och en skogsbilväg i mitten.

4 Upptäck skogsstyrelsen.se Vill du få information om allt som rör skog ska du gå in på Där finns allt du behöver!! Under fliken Äga och Bruka finns information om hur du sköter din skog och även hur du kan bevara den. Det finns bra karttjänster med skogliga grunddata, det vill säga en översiktlig uppskattning om volymen i din skog. Det finns även markfuktighetskartor och flera andra olika sorters intressanta kartor. Under fliken Äga och Bruka kan du även läsa om stöd och bidrag, till exempel hur man söker bidrag för att höja kulturoch naturvärden på din fastighet. Här kan du också välja att prenumerera på Skogsstyrelsens nyhetsbrev. Under fliken Myndigheten kan du läsa om vilken uppgift, vision, idéer och strategier som myndigheten har. Här finns också information om lagen och om olika projekt Skogsstyrelsen driver. Under fliken Upptäck skogen kan du läsa om Allemansrätten, vad man får och inte får göra i skogen, vilka utflyktsmål det finns (via Skogens Pärlor) samt lokal information. En kort beskrivning av Skogsstyrelsen på andra språk finns också här, däribland engelska, arabiska och persiska. Under fliken Produkter och Tjänster hittar du ett stort utbud av skogliga produkter och tjänster. Alltifrån motor-och röjsågsutbildningar till din personliga konsulent. Här hittar du oss!! Visste du att... Tallen (Pinus sylvestris) var ett av de träd som invandrade medan landisen fortfarande täckte stora delar av Sverige. Den är efter granen vårt vanligaste träd och tallen finns i hela landet. De nordligaste tallarna återfinns norr om Karesuando. Trädet kan växa på många olika marker men full utveckling når den endast på djup och uppluckrad jord. Eftersom tallens rotsystem vanligen består av en pålrot eller kraftiga snett nedåtriktade huvudrötter är trädet stormhärdigt. De två högsta tallarna är 36 meter och växer i Närke och på Öland. Vanlig höjd på en tall är mellan meter. Den äldsta tallen som hittats i Sverige är drygt 700 år gammal. Läs mer om träd: Välj Upptack-skogen Välj Om-skogen Välj Tradslag Välj Tall Torr tall lutar sig mot levande gammal tall. Varglaven frodas på den döda veden. Från Drevfjällets naturreservat i norra Dalarna. Foto: Maria Nilsson

5 E-tjänsterna underlättar skogsägarens vardag Under vintern bjöd Skogsstyrelsen in skogsägare i Dalarna och Stockholm till fyra träffar med fokus på alla de e-tjänster som kan förenkla skogsägarens vardag. Med teknikens hjälp kan den egna skogen i allt större utsträckning skötas vid skärmen. Under 2015 har Skogsstyrelsen ett särskilt fokus på att visa skogsägare de möjligheter som finns med myndighetens olika e-tjänster. Skogsstyrelsens distrikt arrangerar träffar med detta tema på flera håll i landet. Eftersom cirka tio procent av de som äger skog i Dalarna är bosatta i Stockholm, gjorde vi från Dalarna en satsning på att nå även dessa markägare genom att arrangera träffar också i Stockholm, säger Ida Heurlin, skogskonsulent i Falun. Vi bjöd även in till två träffar i Borlänge och tidigare i vintras hade vi även en i Mora. Intresset var stort, alla träffar blev fullbokade! Träffarna handlar om att kunna vara en aktiv skogsägare även på distans. Tiderna förändras och vi ser att markägarnas förutsättningar ändras. Bland annat så bor allt fler längre ifrån sin skog. Avstånden ökar både fysiskt och mentalt när skogen inte längre är en huvudinkomstkälla. Därför utvecklar myndigheten hjälpmedel för att underlätta för markägarna, fortsätter Ida Heurlin. Under träffen har vi dels gjort en kort introduktion till skogspolitiken och lagarna så att man blir trygg i vad som gäller. Vi har även tittat på våra e-tjänster där markägarna kunnat logga in på sina egna Mina sidor och få hjälp att komma igång, säger Maria Hindemo, skogskonsulent i Mora. Numera är ju skogen faktiskt bara några klick bort. Just Mina sidor är ett mycket bra verktyg där man får tillgång till skogsdata på sin fastighet och möjlighet att utföra olika ärenden, till exempel göra egna planeringar och lämna in en avverkningsanmälan. Skogsstyrelsen har också andra e-tjänster, till exempel Skogens pärlor som visar värdefulla skogsområden och kulturlämningar i skogen. En annan är sökfunktionen Skogens paragrafer där man kan fylla i vilken åtgärd man planerar att göra i skogen och få information om vilka lagar som gäller i det specifika fallet. Eftersom intresset varit så stort kommer Skogsstyrelsen i Dalarna att bjuda in till fler träffar. Håll utkik på hemsidan under kurser och träffar! Det går också bra att höra av sig till oss om du vill delegera rättigheterna till oss i Mina sidor för att få rådgivning om din fastighet. Att vara en aktiv skogsägare behöver inte innebära att du själv jobbar i skogen. Vi menar att man kan vara aktiv genom att ha koll på: Skogspolitik och lagar, det vill säga grundtankarna i det svenska skogsbruket så att man är trygg i vilka förväntningar och ansvar som vilar på dig som markägare. Din fastighet lär känna din skog så att du vet vad det finns för olika värden och förutsättningar. Mina sidor är en bra början för att se vad som finns registrerat i dag på din fastighet. Dina mål vad vill du med din skog och dina bestånd? Så länge du håller dig inom lagarna så är det du som bestämmer. Beställning av skogsbrukstjänster. Ställ frågor och krav var tydlig och förmedla dina mål och din fastighets förutsättningar. Text:Maria Hindemo, Skogsstyrelsen Norra Dalarna Ida Heurlin, Skogsstyrelsen Södra Dalarna

6 Överst tv: Miljö och produktion väger lika tungt. Överst th: Ernst gungar och har det skoj på skogens dag. Nere tv: Kolbullar i stora lass! Nere th: Har man tur bjuds det på vilt och lingondricka. Skogens dag på Rankhyttan Efter några års uppehåll så kommer Skogsstyrelsen återigen att anordna Skogens Dag den 5 september på Rankhyttan, Falun. Liksom tidigare år kommer det bli en stor variation och bredd på utställarna. Här kommer du att få se arbetshästar i aktion, scouter på hajk, prova på skördarsimulator, prata produktion och miljöhänsyn med en hel massa företag och föreningar, lyssna på skogens minnen, lära dig mer om svamp, och mycket mera. Liksom tidigare år kommer det att vara en helt okommersiell dag, utan försäljning, ja förutom lite kolbullar förstås! Buss kommer att gå från Älvdalen och Malung till Rankhyttan. Anmälan till maria.nilsson@skogsstyrelsen.se tfn senast den 21 augusti. Hittills är följande utställare anmälda: Vika Scoutkår, Civilförsvarsförbundet, Svenska skogsplantor, Sveaskog, Naturskyddsföreningen, Billerud Korsnäs, Länsstyrelsen kultur, Jägareförbundet, Dalarnas Museum, Jordbrukare ungdomens förbund, Länsstyrelsen Natur, Ibaxa, Älvdalens Utbildningscentrum, Författare Sten Björnulvsson, Farmartjänst, Skogsriskan, Skydda skogen, Friluftsfrämjandet, Weda skog, Söderströms Häst och Natur, Wild Sweden och Sveriges ornitologiska förening. Ytterligare 10-talet utställare kommer att tillkomma. Hjärtligt välkomna alla till Skogens dag 2015 hälsar Skogsstyrelsen Dalarna

7 Maria bloggar om skogskonsulentens vardag Skogsstyrelsen i Dalarna har startat en blogg. Jag som bloggar heter Maria Nilsson och jobbar som skogskonsulent på Norra Dalarnas distrikt sedan Jag tänker att du som vill följa bloggen är markägare eller allmänt intresserade av skogsskötsel, natur och kultur. Du kanske också vill få en inblick i min vardag. Det är nämligen det som bloggen kommer att handla om. Under våren kommer vi på Skogsstyrelsen att skicka ett brev hem till många markägare om röjningsbehov på fastigheten. Vi konsulenter har gjort en analys av satellitbilder och ser att det på olika ställen kan finnas ett eventuellt röjningsbehov. Här ser du tre avsågade tallbitar som en kollega på mitt konto r brukar använda på röjningskurser. Bitarna illustrerar tydligt hur träd kan se ut vid samma ålder, i de här fallen 33 år, men med olika skötsel. Den klenaste tallen har vuxit i ett bestånd där man aldrig röjt eller gallrat. De två grövre är ett resultat av mer handpåläggning i form av röjning och gallring. Det finns alltså helt klart många fördelar med att röja i en uppväxande skog och det kan du läsa mer om på vår hemsida, roj. Under rubriken Fri sikt kan du få extra mycket information om hur du planerar och beställer röjning, bland annat med hjälp av Mina sidor. Under våren ordnar vi också skogskvällar och andra aktiviteter som handlar om just röjning, men skogskvällarna handlar också om Skogsstyrelsens e-tjänster. På skogskvällarna är du välkommen att prata röjning med mig eller någon av mina kollegor. Och precis som den uppväxande ungskogen behöver ljusinsläpp och rymd omkring sig, så behöver jag också det. Därför går jag ut i skogen. Väl mött där! Text: Maria Nilsson

8 120 år ingen ålder för en tall I olika jämförelser och i statistik används ofta 120 år som en gräns för vad som räknas som gammal skog. 120 år är dock ingen jättehög ålder för ett barrträd, i ett naturtillstånd kan barrträden bli flera hundra år gamla. Sveriges idag äldsta kända tall är drygt 700 år och växer vid Hälsinglands kust. De äldsta granarna i Sverige bedöms vara drygt 500 år, men det är väldigt ovanligt med fynd av granar som är äldre än 400 år. Väldens äldsta träd är kanske några tallar, Pinus longaeva, som växer i White Mountains, Kalifornien, som anses vara cirka år gamla. Hos träd som fortplantar sig genom att skjuta nya stammar från ett ursprungligt rotnät finns ännu äldre exemplar. Med hjälp av kol 14-datering gjordes ett överraskande fynd. En nu levande rödgran i Dalarna visade sig ha ett rotnät som är år. Stammen som står där nu är inte särskilt gammal, men den utgör samma genetiska individ som trädet den kommer från åriga tallar finns i Kalifornien, USA. Även hassel är bra på att föryngra sig och skjuta nya skott, i ett änge i Bunge på norra Gotland finns en hassel där basen åldersbestämts till år. Det är möjligt att enskilda hasselbuskar kan ha överlevt så länge då nya skott och rötter i ett samspel ersätter de som dör och hasselbusken växer vidare på resterna av sig själv. Text & foto: Karolina Johansson Om ni vill ha kontakt med någon från distriktet så besök vår hemsida Redaktör: Maria Nilsson Grafisk produktion: Annika Fong Ekstrand

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring Skog till nytta för alla Skogsbränslegallring Biobränslen och kretsloppet Biobränsle från skogen är ett viktigt inslag i ett kretsloppsanpassat samhälle. Men för att inte uttagen ska försämra skogsmarkens

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Skogens trivsel- och upplevelsevärden

Skogens trivsel- och upplevelsevärden Skogsstyrelsen, Jönköping 2010 Författare: Sofia Blomquist Illustrationer: Bo Persson Grafisk form: Bo Persson Upplaga: 7000 ex Tryck: DanagårdLiTHO, Ödeshög Skog att trivas i 1 Skogens trivsel- och upplevelsevärden

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Skogsägande på nya sätt

Skogsägande på nya sätt Skogsägande på nya sätt Sätt guldkant på arbete och ledighet I din egen skog har du plats för såväl fritidsintressen som ett stabilt sparande åt kommande generationer. Nu har du som privatperson chans

Läs mer

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE Utifrån de frågor, önskemål och ibland kritiska röster som nått oss under åren har vi fått en allt klarare bild av skogsägarens behov. Från detta unika skogsägarperspektiv

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

Text och foto: Hans Falklind/N

Text och foto: Hans Falklind/N Text och foto: Hans Falklind/N Boet byggdes ständigt på under häckningen. GRUS Fåglar i Västergötland 1-2014 Livet i en talltopp Fågelfotografen Hans Falklind följer en fiskgjusefamilj under en hel säsong

Läs mer

Henrik Larsson in på livet... Fortsatt högtryck. Lokal information till skogsägare i Uppland. www.korsnas.com/skog

Henrik Larsson in på livet... Fortsatt högtryck. Lokal information till skogsägare i Uppland. www.korsnas.com/skog Lokal information till skogsägare i Uppland Henrik Larsson in på livet... Mitt namn är Henrik Larsson och jag är från och med i höst virkesköpare och kontaktperson hos Korsnäs inom distriktet Uppland Östra.

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder

Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Elements, säkerhetskopiering och dina bilder Mattias Karlsson Sjöberg, december 2011. Moderskeppet.se Lär dig tänka rätt och använda rätt verktyg för att säkerhetskopiering, datorbyte och hårdiskbyte.

Läs mer

Åldersbestämning av träd

Åldersbestämning av träd Åldersbestämning av träd För att få veta exakt hur gammalt ett träd är så måste man borra i det med en tillväxtborr och räkna årsringarna. Men man kan lära sig att uppskatta ålder på träd genom att studera

Läs mer

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt

Skogen Tiden. På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Lokaleko. Stövlar och högdigitaliserad teknik. klimatet. Låter det lockande för en ung generation?

Lokaleko. Stövlar och högdigitaliserad teknik. klimatet. Låter det lockande för en ung generation? Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 11I 2017 Kronobergs distrikt LEDARE. JERKER BERGDAHL. DISTRIKTSCHEF Stövlar och högdigitaliserad teknik Bland det bästa jag vet är att dra på mina långa,

Läs mer

** Mestadels om Marknadsföring **

** Mestadels om Marknadsföring ** Hur du skaffar fler kunder... en beprövad online-strategi I förra numret av nyhetsbrevet (http://www.webbutveckling.com/mestadels1238.php) pratade vi om kundanskaffning och kundvärde och hur du använder

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(8) Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Uppdragsgivare: 2(8) 3(8) Innehåll 1 Inledning och/eller bakgrund... 4 2 Uppdrag

Läs mer

Alla plockar svamp och bär (s.6)

Alla plockar svamp och bär (s.6) Alla plockar svamp och bär (s.6) 1. Dela upp följande sammansatta ord. 1. björklöv regnkläderna gulbruna 4. matsvamparna 5. barrskog 6. favoritställe 7. allemansrätten s 8. bostadshuset s 9. svampplockare

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Allt det här kan du se

Allt det här kan du se Allt det här kan du se Massor av information som kan vara till nytta för dig Dina fastighetsgränser för den fastighet du markerat i vänsterkanten. Gränser syns för en fastighet i taget. Här finns de beståndsplaneringar

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

Snabbguide myweblog. Vilket OCR-nummer ska jag ange vid inbetalningar?

Snabbguide myweblog. Vilket OCR-nummer ska jag ange vid inbetalningar? Här hittar du förhoppningsvis svaret på de flesta av dina frågor runt hur vi använder myweblog hos VSFK. Vi använder systemet för bokning av flygplanen, klubbinformation och medlemsregistret; från 1 januari

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG I generationer har vi sett skogen på samma sätt. Tills idag. nu revolutionerar vi metoden för att överblicka din skog. Med verktyget Skogsvinge

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN

NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN NYHETSBREV REGION MÄLARDALEN Nr 9 November 2015 HEJ! Vintern närmar sig och vi har fått en liten försmak på kylan. Detta nyhetsbrev innehåller mycket matnyttig information och jag vill framförallt tacka

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Lokaleko. Högdigitaliserat i skogen men inte utan stövlar. för en ung generation?

Lokaleko. Högdigitaliserat i skogen men inte utan stövlar. för en ung generation? Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 3 I 2016 Kronobergs distrikt LEDARE. JERKER BERGDAHL. DISTRIKTSCHEF Högdigitaliserat i skogen men inte utan stövlar Bland det bästa jag vet är att dra på

Läs mer

Kulturlämningar och skogsbruk

Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Skogen har brukats av människan så länge hon överhuvudtaget har bott på våra breddgrader och under hela denna tid har hon lämnat spår av sin

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Effektiv skogsskötsel projektgruppen

Effektiv skogsskötsel projektgruppen 1 Effektiv skogsskötsel projektgruppen 2 Nils Broman Norra Skogsägarna, Ordförande Dan Glöde Hargs Bruk Per Hazell Skogsstyrelsen Henrik Holmberg Södra Skogsägarna Lena Leonardsson Älvdalens Besparingsskog

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 HÄR SKA KARTA IN SOM BESKÄRS TILL LÄMPLIG STORLEK. Kartan visar ÄFO i länet samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Skoglig statistik för branden i Västmanland

Skoglig statistik för branden i Västmanland Skoglig statistik för branden i Västmanland 2014-12-12 Sammanfattning Ägarfördelning Areal per ägarkategori (angivna enligt Skogsstatistisk årsbok) inom brandområdet 2014-07-31 enligt Skogsstyrelsens beräkningar.

Läs mer

Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta

Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta 2011-02-25 Dnr Sven-Olof Johansson Samhällsföreningen i Nitta Drabantvägen 4 523 99 HÖKERUM Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta 2010-05-28 träffades K-G Fridén, Sven-Olof Johansson samt Peter

Läs mer

Skogsstyrelsens arbete efter stormen Gudrun och Per - Seminarium i Ås 2010-02-09 Tema barkborrar

Skogsstyrelsens arbete efter stormen Gudrun och Per - Seminarium i Ås 2010-02-09 Tema barkborrar Skogsstyrelsens arbete efter stormen Gudrun och Per - Seminarium i Ås 2010-02-09 Tema barkborrar Stormar 2005 Stormen Gudrun ca 75 milj. m3sk 2007 Stormen Per ca 16 milj. m3sk 2008 Stormar ca 3 milj. m3sk

Läs mer

Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21.

Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21. Hkp 3 Agusta Bell 204 B vid F 21. Helikoptern konstruerades av Bell Helicopter Company i slutet av 50-talet och blev känd som UH-1 eller Huey under Vietnamkriget. I början av 60-talet köpte Flygförvaltningen

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

TÄVLINGSMOMENT I SM I SKOG.

TÄVLINGSMOMENT I SM I SKOG. TÄVLINGSMOMENT I SM I SKOG. Vid SM i skog ingår vanligtvis 11 moment som tas ut av en tävlingskommitté. Ett av dessa moment är finalmoment. Vilka momenten är tillkännages i samband med tävlingens start.

Läs mer

Beställ varor när du vill Dygnet runt 7 dagar i veckan året om

Beställ varor när du vill Dygnet runt 7 dagar i veckan året om Beställ varor när du vill Dygnet runt 7 dagar i veckan året om Med Mårdskog & Lindkvist Matgrossistens webbshop kan du beställa varor precis när det passar dig. Den är enkel att använda och hjälper dig

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Län: ÄFO: Områdets areal, (ha) 145300 Värmland Bergslagskanalen Inventeringen av detta område koordineras av Skogforsk med finansiering av skogsbruket. Skogsstyrelsen står

Läs mer

Ledaren Vi vill att vårt arbete ger effekt i skogen

Ledaren Vi vill att vårt arbete ger effekt i skogen LokalEko 2 2014 Mora, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälens kommuner Norra Dalarnas distrikt Ledaren Vi vill att vårt arbete ger effekt i skogen Skogsstyrelsen har tillsammans med skogsnäringen tagit fram målbilder

Läs mer

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken.

En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Manusförslag för Eddaskolan årskurs 1 a. Scen 1 En hinderbana står uppställd på scenen. Fullt med rockringar, hopprep, bandyklubbor, bockar, mattor. Hela klassen står framför publiken. Alla människor reser

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad.

Syfte På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Övningar för små barn (källa http://jämtnatur.se/) Naturens väv På ett handfast sätt få förståelse för arternas betydelse för ekosystemets/naturens överlevnad. Passar för 1, 2 och 3. Ett nät (fotbollsnät

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07

Trädvårdsplan. Blötebågen naturreservat. Rapport 2011:07 Trädvårdsplan Blötebågen naturreservat Rapport 2011:07 Rapportnr: 2011:07 ISSN: 1403 168X Rapportansvarig: Anna Stenström Författare: Vikki Bengtsson och Mattias Lindholm, Pro Natura Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning

Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Åtgärden som gör din skog mer värd. Ungskogsröjning Röjning för en värdefull skog Vid röjning bestämmer du hur din skog ska se ut i framtiden. Du kan styra utvecklingen så att kvalitativa stammar gynnas

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni

Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Bengt Alvång grafisk form & illustration av Maluni Tack Tack till Judith och Sigmund Baum och till Sten Kjellander, som ställde upp och berättade om sina upplevelser. Judith och Sigmund är några av de

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

Skogsbruksplan. Efrikgården 1:2 Stora Kopparberg. Fastighet Församling Kommun Län. Falun. Dalarnas län. Ägare Adress

Skogsbruksplan. Efrikgården 1:2 Stora Kopparberg. Fastighet Församling Kommun Län. Falun. Dalarnas län. Ägare Adress Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Efrikgården :2 Stora Kopparberg Falun Dalarnas län Ägare Adress Björn Lindgren Stora Efrikgården 5 Falun Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 20208

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby Min skog Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby 1/16 2/16 3/16 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera

Läs mer

Vad håller vi på med?

Vad håller vi på med? Fyren Waxholms Scoutkårs tidning, april 2006 Myrornas möten Vi är på Kullön varje månad och går i mörkret med lyktor. Vi har varit på Kastellet med Småfåglarna. Där fick vi en guidad rundtur med guiden

Läs mer

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015

Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Älgbetesinventering (ÄBIN) 2015 Kartan visar områdets avgränsning samt det slumpmässiga stickprov av kilometerrutor där inventering i ungskog har skett. Via detta stickprov görs en statistisk skattning

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Lokaleko. Nytt år nya möjligheter

Lokaleko. Nytt år nya möjligheter Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 1 I 2015 Norra och södra Jämtlands distrikt Ledare. AnnA-karin mähler, DISTRIKTSCHEF, norra jämtland Karin östberg, distriktchef, södra jämtland Nytt år

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

Instruktion fo r inrapportering

Instruktion fo r inrapportering Instruktion fo r inrapportering Av Ola Langvall (ola.langvall@slu.se) Innehåll Snabbstart... 3 Startsidan... 4 Mitt konto... 5 Mina observationer... 7 Visa registrerade observationer... 7 Registrera nytt

Läs mer

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3.

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. MITT I RYMDEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte

Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Skolår 2 Läsförståelse Svarshäfte Namn Klass Lärare atum ntal rätt Övningsuppgift Vad tror du Sam önskar sig? Ett djur. Nya skridskor. En cykel. En TV. irgitta Järpsten, Karin Taube och Hogrefe Psykologiförlaget,

Läs mer

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN

MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN 02-2012 Ålands Brand och Räddningsförbund MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN I väntan på solen Hej alla kårer! Enligt kalendern har vi redan haft sommar en månad nu, men både värme och sol har hittills

Läs mer

Lokalt projekt www.hogg.se 1 jan 2009 30 juni 2011

Lokalt projekt www.hogg.se 1 jan 2009 30 juni 2011 www.hogg.se Lokalt projekt www.hogg.se 1 jan 2009 30 juni 2011 Kontakt: Skogsstyrelsen Norra Dalarnas distrikt Projektledare: Susanne Pihiven Tfn: 0250 59 51 09, E-post: susanne.pihiven@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Skicka in ärenden via Mina sidor

Skicka in ärenden via Mina sidor Skicka in ärenden via Mina sidor Under fliken Anmäla/ansöka finns olika ärenden att välja att skicka in från Mina sidors kartprogram. Du kan: Skicka in avverkningsanmälan, med eventuella samråd för skyddsdikning

Läs mer

EN INVESTERING. - och om att få tiden att räcka till annat...

EN INVESTERING. - och om att få tiden att räcka till annat... EN INVESTERING - och om att få tiden att räcka till annat... För mig handlar en fotografering mer än om att bara ta bilder. För mig handlar det om att fånga uttryck och känslor, och forma till minnen som

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor:

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Boken handlar om Max. Han har en rymdvarelse, som heter Allan, boende hemma hos sig. Mamma har kommit hem från sjukhuset med en liten

Läs mer