Lokaleko. Högdigitaliserat i skogen men inte utan stövlar. för en ung generation?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokaleko. Högdigitaliserat i skogen men inte utan stövlar. för en ung generation?"

Transkript

1 Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 3 I 2016 Kronobergs distrikt LEDARE. JERKER BERGDAHL. DISTRIKTSCHEF Högdigitaliserat i skogen men inte utan stövlar Bland det bästa jag vet är att dra på mina långa, sköna, stadiga stövlar och ge mig ut i skogen på hösten. Ibland för att jobba, oftast på upptåg med en massa glada små scouter eller med en svampkorg. Stövlarna är en viktig del i bilden av vad skogen har att ge. Till bilden hör i allra högsta grad också att skogen är högdigitaliserad. Både stövlar och det digitala är alltså en viktig del av bilden. Det skapar stark attraktivitet såväl inom skogsägande som arbete och utbildning. JAG TYCKER ATT SKOGEN är högdigitaliserad. Det finns idag ett otroligt bra och lättillgängligt utbud av kartmaterial. Laserskanningens terrängskugga och volymsuppskattningsfunktion är de senaste juvelerna. Dagens smarta telefoner gör dessutom kartorna lättillgängliga ute i skogen. Inom Skogsstyrelsen har vi särskilt vattentåliga fältdatorer till vår personal och för er som skogsägare tillhandahåller Skogsstyrelsen Mina Sidor för användning såväl i dator som mobiltelefon. Den högdigitaliserade skogen omfattar även många andra delar. Jag tänker Oavsett vilken generation du tillhör kan du ta del av den digitala skogen på Skogsstyrelsens Mina sidor. Skogen är en högdigitaliserad framtidsbransch. Låter det lockande för en ung generation? Foto: Jerker Bergdahl bland annat på virkesmätning och maskinstyrning. Skogen är en högdigitaliserad framtidsbransch som ska lösa flera av våra stora samhällsutmaningar, inte minst klimatet. Låter det lockande för en ung generation? IDAG KAN MAN SE trädhöjder, dikessystem, trädslag, historiska kartor, resultat från inventeringar av natur- och kulturvärden på en dator eller mobiltelefon. Men. Informationen är svår att tolka utan skoglig kunskap. En del saker kan man enkelt få bättre överblick över med hjälp av tekniken, men det skogliga ögat som läser av vilket trädslag som passar på marken blir inte mindre viktig för det. Stövlarna är här för att stanna! SKOGEN ÄR EN högdigitaliserad framtidsbransch, vi lär återkomma till det när det pågående arbetet med en Småländsk skogsstrategi är klart. Inte helt oväntat är mitt tips att klicka in på Skogsstyrelsens Mina sidor när stövlarna ska dras på nästa gång!

2 På upptäcktsfärd med e-t Dammvallen i Hovmantorp som den ser ut i verkligeheten. Foto: Kerstin Ström Sammantaget på landets myndigheter finns en massa olika smarta e-tjänster. Flertalet av dessa finns på Skogsstyrelsens hemsida, kostnadsfria och enkla att använda. Men även andra myndigheter har e-tjänster som kan vara intressanta att använda för dig som är intresserad av skog. För att undersöka e-tjänsterna vidare valde jag ut en plats i Kronobergs län för att se vad de olika tjänsterna kan ge för information. Platsen som valdes ut ligger längs väg 25 vid Hovmantorp. Här ligger en dammvall som röjdes fram med hjälp av Skogsstyrelsens SAFT lag (arbetsmarknadsprojekt) under våren Min upptäcktsfärd påbörjas vid datorn inomhus och jag inser snabbt att man enkelt kan få fram en massa information som inte kostar något. Självklart är jag nyfiken på att besöka dammen i verkligheten, men låt oss först se vad som kommer fram via datorn. Skogens pärlor är öppen för alla och visar här att dammvallen är en övrig kulturhistorisk lämning.

3 jänster SKOGENS PÄRLOR, en av Skogsstyrelsens e-tjänster, berättar att det här finns en dammvall och att det är en övrig historisk lämning. Man får också valet att klicka vidare för mer information. Klicket leder till Riksantikvarieämbetets FMIS (Fornsök). FMIS upplyser att Agrara lämningar Industriell verksamhet och skogsbruk Metallframställning och bergsbruk och att dammvallen är 140 meter lång och två meter hög. Det sistnämnda återfinns i den skannade kopian av protokollet som skrevs när dammen inventerades SKOGLIG GRUNDDATA, som även den återfinns på Skogsstyrelsens hemsida, visar bland annat markfuktighetskartan. Kartan berättar att det är en rejält fuktig plats. Den visar tydligt att här finns vatten i dagen och att det flyter en å här. I e-tjänsten Skoglig Grunddata finns de flesta av laserskanningens kartor såsom trädhöjd, diameter och terrängskuggningen. Genom ett enkelt klick ändras kartan och därigenom får man fram mycket spännande och matnyttig information om skogen sittandes framför datorn. MINA SIDOR kan man logga in på som markägare och då får man tillgång till än fler kartor och därigenom mer information. Datorn visar att här står det skog på dammvallen och man kan enkelt rita en yta som innefattar dammen. Därefter klicka på Skapa rapport och på så sätt få en sammanställning över den skannade information som finns på vald yta. Rapporten skapas som en PDF med en karta över vald yta och en sammanställning över medelvolym, medeldiameter, grundyta med mera. LANTMÄTERIET LANSERADE under sensommaren 2016 en tjänst där man kan titta på historiska kartor. Här får man I e-tjänsten Skoglig grundata kan man bland annat se markfuktighetskartan som här visar att det är blött vid dammvallen. Mina Sidor har bland annat alla markägare tillgång till genom inloggning. Här kan man se sina egna fastigheter, göra planeringar, titta på kartor med mera. Generalstabskartan från år 1871 återfinns på Lantmäteriets hemsida.

4 välja län, kommun och ort men sedan är det enkelt att välja och vraka mellan den mängd kartor som finns. Själv väljer jag Generalstabskartan från år 1871 och ser bland annat att vägen förbi Hovmantorp hade en helt annan sträckning än vad den har idag. GUMMISTÖVLARNA ÅKER PÅ och jag tar mig ut i verkligheten till dammvallen. Väl här syns det att ytan är framröjd som sig bör när det handlar om en kulturhistorisk lämning. Vid dammen sitter en skylt som berättar om platsens historia. En spännande historia med bland annat något så ovanligt som en trätoffelfabrik som fanns här mellan I fickan har jag med min smartphone som nu åker fram. Mina sidor har jag som en webbapp och här kan jag logga in och se samma kartor som jag kan se inne på min vanliga dator. Den information jag fick fram inne på kontoret, om volym stående skog på dammvallen, visar sig inte stämma. Det är alltid bra att komplettera med ett fältbesök. Här har det nyligen skett en åtgärd och all skog har avverkats på och i dammvallens närhet. Därmed inser man vikten av att inte till helt och fullo förlita sig på den information man får fram på datorn inomhus. Det är alltså alltid bra att komplettera med ett fältbesök. KRINGLA är Riksantikvarieämbetets applikation som visar kultur- och fornminnen där man står. Genom att ladda hem den till sin mobiltelefon kan man enkelt få fram information om kulturoch fornminnen på just den plats man befinner sig. Även här står det att området är en damm och en kulturlämning. Här kan man också välja att klicka sig vidare till FMIS (Fornsök). SAMMANFATTNINGSVIS kan man säga följande: Upplevelsemässigt är det inget som slår ett besök på plats i skogen. Inne vid min dator hör jag inte lövens prasslande och jag kan inte ta och känna på muren. Men jag är ändå positivt överraskad över den mängd information man kan få fram om en plats genom att sitta framför sin dator. Kompbinationen att först läsa på inomhus och sedan besöka den fysiska platsen är oslagbar. Platsen berättar så mycket mer när man har bakgrundsinformationen om platsen redan innan. Därför rekommenderar jag dig varmt att använda Skogsstyrelsens och andra myndigheters e-tjänster. Se det som en upptäcktsfärd, en upptäcktsfärd i information. Text och foto: Kerstin Ström Kringla heter Riksantikvarieämbetets app och visar vilka på kultur- och fornminnen som finns i närheten av där man befinner sig i skogen. Läs mer: Skoglig grunddata finns på skogskartan Kringla hittar man där man hittar andra appar.

5 Skogskonsulenternas tio tips om skogliga e-tjänster 1. Katharina Ahlert: Tar man sig tid att lägga några minuter på att utforska Skogsstyrelsens e-tjänster med dess kartor, såsom Mina sidor, finns så mycket spännande att upptäcka. Där finns till exempel markfuktighetskartan som kan ge värdefull vägledning när man ska planera en skoglig åtgärd. 2. Per Sundin-Samuelsson: Ta hjälp av informationen som finns i Mina sidor både när du beställer skogliga tjänster och även när du sedan följer upp de beställda tjänsterna. I Mina sidor under fliken Planering finns tips på vad man bör tänka på vid både beställning och uppföljning av beställda tjänster. 3. Ivar Johansson: Som skogskonsulent känns det bra att alla markägare har tillgång till exakt samma kartor och information som vi på Skogsstyrelsen har. Det är även en fördel att man kan se samma karta när man gör en rådgivning per telefon: markägaren som inloggad via Mina sidor och jag som skogskonsulent i våra kartsystem. 4. Kerstin Ström: Skogliga grunddata är en e-tjänst som finns på Skogsstyrelsens hemsida. Där kan man kan jämföra till exempel volymen som står i skogsbruksplanen med den uppmätta volymen vid laserskanningen. Tänk bara på att laserskanningens volymer mättes för några år sedan och skogen har växt sedan dess. Dra också bort för eventuella nedblåsta träd och om du har gjort någon skogsbruksåtgärd som minskat volymen i skogen. 5. Teresa Jonsson: Lantmäteriet har nyligen släppt sina historiska kartor fria, det vill säga att man kan spara och skriva ut dem gratis. De finns på historiskakartor. 6. Mats Almlöf: På Skogsstyrelsen. se/kurser kan man anmäla sig till aktuella kurser och träffar som finns på distriktet. Den tjänsten använder de flesta av dem som anmäler sig till Skogsstyrelsens kurser och träffar. Enkelt för dem att slippa ringa och enkelt för oss att få in rätt information på rätt plats direkt. 7. Annalena Andersson: Diken har vi gott om i södra Småland. Till hjälp att finna dem i kartan finns terrängskuggad höjdmodell. Terrängskuggningen återfinns i Mina sidor eller i Skogliga grunddata. 8. Martin Sallnäs: På Mina sidor kan man enkelt mäta arealen på ett område eller ett bestånd om man ska göra en skoglig åtgärd. Här ser man också om det finns naturvärden, kultur- eller fornminnen eller annat man ska ta hänsyn till. 9. Karin Folkesson: Numera söker man de skogliga stöden i Landsbygdsprogrammet, bland annat Skogens miljövärden, på samma ställe som man söker jordbruksstöden. På Jordbruksverkets hemsida minasidor loggar man enkelt in med Bank-ID/Mobilt-ID och kan därefter söka stödet. Mer information om Stöden finns på Eva Johansson: På Skogens pärlor och i Mina sidor, som båda finns på Skogsstyrelsens hemsida, finner man lätt information om vilka kända natur-, kultur- och fornminnen som finns på en fastighet. Det är ett bra underlag vid till exempel beställning av skogliga tjänster.

6 Lokala profiler uttalar sig Vi frågade ett antal lokala kunniga profiler om deras syn på olika skogliga e-tjänster och hur de an Ulrik Lundquist, områdeschef Öst VIDA Skog. Tidigare Systemansvarig för VIDA skogs affärssystem Jag tycker att det är spännande med kartor, GIS och dess användning och man lär sig mycket. I dagsläget finns inte Skogsstyrelsens Skogliga grunddata i VIDAs kartsystem, men en del av inköparna använder sig av det via Skogsstyrelsens hemsida. Vägen att ta sig dit via Skogsstyrelsens hemsida är lite väl lång så det hade varit bra att få in det i våra egna system, vilket vi jobbar på. Till exempel är det några som jämfört volymen på en avverkad trakt med volymsuppskattningen i Skogliga grunddata, och det stämmer mycket bra. Markfuktighetskartan har vi tillgång till i våra system, dock med en viss begränsning. Genom att direkt i systemet beställa markfuktighetskartan mot en avgift/ha får vi tillgång till den och kan sedan använda den i traktplaneringen. Markfuktighetskartan är ett bra hjälpmedel för att veta var man ska börja leta efter fuktiga partier. Inköparna har också tillgång till en app som de kan ladda ner till sina telefoner där man ser flygfoto med fastighetsgränser. I början hade den få användare, men användandet ökar i och med att fler upptäcker nyttan med funktionen och användarna vill nu inte vara utan den. Mats Johansson, Lantbruksansvarig på Swedbank i Ljungby Skogsstyrelsens öppna karttjänst Skoglig grunddata ger bra och användbar information, men på hemsidan saknas fastighetsgränserna. Tidigare använde jag mig av kundens egna Mina Sidor då man kan se fastighetsgränserna där, men det blir krångligt i långa loppet. Därför använder vi nu på prov Metrias Timmerwebb och ser om det är något vi ska använda oss framöver av på Swedbank. Det är ett verktyg jag verkligen hoppas på att vi får behålla. Vid fastighetsaffärer ska ett värde sättas på fastigheten för att kunna beräkna rätt belåning, och då är Skogsstyrelsens karttjänter ett bra verktyg. Dels för att få reda på information om fastigheten såsom arrondering, vägnät, arealer med mera, men även volymsuppskattningen som ges via Skogliga grunddata. På hemsidan kan man också se vilka avverkningsanmälningar som är gjorda. Självklart tittar vi också på skogsbruksplanen, men den kan ibland vara några år gammal, och då är karttjänsterna ett bra komplement. Den information om fastigheten som man samlar innan man besöker den, sparar både tid och kilometrar. Anna Cederholm, ansvarig för rådgivning på Kronobergs distrikt Skogsstyrelsen Vem gillar inte en bra karta? Vi på Skogsstyrelsen tillhandahåller ett fantastiskt bra kartmaterial i Mina sidor där varje enskild markägare har tillgång till sin egen skog. Det är dessutom kostnadsfritt och enkelt att använda. Är du utbo, nybliven eller inte så aktiv skogsägare är Mina sidor ett bra verktyg för att lära känna din fastighet och skog. Finns det fler delägare på fastigheten och en av dem gör en planering eller avverkningsanmälan i Mina sidor, kan alla delägare enkelt logga in och ta del av detta. Med hjälp av delegering, som enkelt görs när man loggar in på Mina sidor, kan man boka en kostnadsfri rådgivning hos Skogsstyrelsen. Rådgivningen görs sedan via Skype. Delegeringen kan du som markägare även göra till ditt skogliga ombud såsom mäklare, virkesköpare, entreprenör eller andra. Genom en sådan delegering kan det skogliga ombudet logga in på dina Mina sidor och ta del av dina planeringar med mera. På Skogsstyrelsens hemsida finns utöver Mina sidor ett flertal e-tjänster där skogsägaren kan få hjälp med alltifrån lagar och regler, klimatanpassning och se Skogens pärlor.

7 om skogliga e-tjänster vänder dem. Jonas Kromnow, planläggare Skogens pärlor är ett bra stöd när jag som planläggare vill ta reda på information om en fastighet. Där finns det uppgifter om till exempel fornminnen och nyckelbiotoper med mera som måste finnas med i skogsbruksplanen. Det läser jag alltid innan jag ger mig ut i fält. En grundlig koll av vad som finns i Skogsstyrelsens databas, kortar tiden ute i fält. Skoglig grunddata, och då främst volymsuppskattningen, använder jag som en kontroll av mig själv. Om det är något av bestånden jag planlagt som sticker ut märker jag det snabbt vid en sådan kontroll. Det man måste tänka på är att laserskanningen gjordes 2010 så man måste lägga till ett antal tillväxtsäsonger för att det ska stämma. Sedan måste man dra ifrån volym om det till exempel blåst ner delar av ett bestånd. Volymen stämmer oftast bra, men allra bäst stämmer den i homogena granbestånd, sämst i lövbestånd. Sedan använder jag mig ibland av markfuktighetskartan. När det är väldigt torrt ute till exempel, kan det vara svårt att se var det är fuktigt. Då kan markfuktighetskartan ge en indikation på hur det är vid normal fuktighet. Markfuktighetskartan är inte helt pålitlig, men man kan se fuktstråken i alla fall. Peter Genfors, NAISvefa, skog och lantbruksvärderare Vi på NAISvefa använder kartsystemet Se Sverige, som kan erbjuda kartor över hela Sverige. De kartor som erbjuds är allt från ortofotokartor till vägkartor, beroende på vad produkten ska användas till. Beställningen av kartunderlaget sker via deras hemsida, och beställaren kan därigenom välja vilket område som önskas. Eller så kan kundtjänst skära ut exakt det område som beställaren vill ha. Inför varje värdering lägger jag ungefär en till två timmar framför datorn med förhandstolkning av objektet för att skapa mig en bild och söka fram information om aktuell fastighet. En väl utarbetad karta kan spara mycket tid väl ute i fält. Vägfoton samt ortofoton är viktigt att titta på innan jag ger mig ut i fält. Informationen tar jag sedan med mig i form av kartor i GPSen och där kan jag sedan göra ändringar om det behövs. I kartsystemet finns diverse kartor som till exempel visar markfuktighet. Det kan vara svårt att se mindre bäckar, men de stora vattendragen syns bra och det är de som påverkar en värdering. Laserskanningen har jag tittat lite på och då mest volymsuppskattningen. Den använder jag inte då jag anser att den är missvisande i volym trots att man lägger till för tillväxten. Laserdata används mest för att skapa sig en uppskattning över bestånden. Men i en värdering behövs mer exakta data än så. Denny Rudén, Dr Skog AB, ombud och delägare i Sundins Skogsplantor AB Jag använder Timmerwebben för att hämta kartor och göra traktdirektiv i mitt jobb för Sundins Skogsplantor. I egna företaget använder jag pcskog Proffs för att producera och ajourhålla skogsbruksplaner samt vid rotpoststämpling. Det skogliga grunddatat går att hämta till programmet och är bra som komplement vid planläggning. Markfuktighetskartan använder jag mest för operativ planering vid röjning, då det ger en bra indikation på vilka områden som har ett större röjningsbehov. Mer markfukt betyder oftast tätare partier med löv och därmed mer tidskrävande röjning. Beståndsindelning och naturvårdsbedömning underlättas också av markfuktighetskartan och skuggad markmodell vid planläggning. Skogligt grunddata har jag börjat använda först detta året och har därför inte så lång erfarenhet av detta hjälpmedel. Jag har huvudsakligen använt uppgifterna som ett stöd till egna mätningar, men man måste beakta att materialet nu är några år gammalt. För det mesta stämmer det bra, men för en del bestånd kan det vara stora avvikelser. Framför allt är det vid intilliggande bestånd med stora volymsskillnader som kantzonerna kan ge upphov till felaktiga värden. I båda systemen finns också kartor som visar natur- och kulturvärden.

8 Vill du lära elever och barn om skog och skogsbruk Brinner du för skog och skogsbruk och vill dela med dig av den kunskapen? Vill du anordna skogsdagar för elever och lärare? Då är det dig vi söker! Gå endagskursen och bli en Skogen i Skolan-ambassadör! Det finns ett stort intresse från skolor och lärare att Skogen i Skolan (SiS) ska komma ut till skolor och hålla i skogsdagar för att visa upp skog och skogsbruk. För att möta detta önskemål vill SiS utbilda Skogen i Skolan-ambassadörer. Ambassadörsutbildningen vänder sig till dig som har kunskap om skog, skogsbruk och skogssektorn och vill dela med dig av den kunskapen till elever och lärare. Du kan vara en skogsägare, skogsentreprenör, virkesköpare, ombud eller annan person inom skogssektorn. Ambassadörerna utbildas för att i första hand hålla i skogsdagar på olika skolor i ambassadörens närhet och då utan ekonomisk ersättning. Det kan även bli aktuellt att delta vid inspirationsdagar mot lärare och lärarstudenter och då utgår en ekonomisk ersättning. SiS i Östra Götaland genomför ambassadörsutbildningar vid två tillfällen under Först till kvarn gäller! Norrköping, Eljsjögården, onsdagen den 26 oktober, klockan Växjö, Skogsstyrelsens kontor, fredagen den 28 oktober, klockan Eventuella frågor samt anmälan: Kerstin Ström, samordnare Skogen i Skolan Östra Götaland kerstin.strom@skogsstyrelsen.se eller tfn Om ni vill ha kontakt med någon från distriktet så besök vår hemsida Ansvarig utgivare: Maria Larsson Redaktör: Kerstin Ström Grafisk produktion: Annika Fong Ekstrand

Lokaleko. Stövlar och högdigitaliserad teknik. klimatet. Låter det lockande för en ung generation?

Lokaleko. Stövlar och högdigitaliserad teknik. klimatet. Låter det lockande för en ung generation? Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 11I 2017 Kronobergs distrikt LEDARE. JERKER BERGDAHL. DISTRIKTSCHEF Stövlar och högdigitaliserad teknik Bland det bästa jag vet är att dra på mina långa,

Läs mer

Allt det här kan du se

Allt det här kan du se Allt det här kan du se Massor av information som kan vara till nytta för dig Dina fastighetsgränser för den fastighet du markerat i vänsterkanten. Gränser syns för en fastighet i taget. Här finns de beståndsplaneringar

Läs mer

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG I generationer har vi sett skogen på samma sätt. Tills idag. nu revolutionerar vi metoden för att överblicka din skog. Med verktyget Skogsvinge

Läs mer

Mina sidor för skogsägare. Skoglig e-förvaltning

Mina sidor för skogsägare. Skoglig e-förvaltning Mina sidor för skogsägare Skoglig e-förvaltning e-förvaltning ska lösa problem Elektroniska blanketter är poänglöst Blanketter är inte något problem Det här är ett problem Foto: Josefina Sköld Vi vill

Läs mer

Allt det här kan du se

Allt det här kan du se Allt det här kan du se Massor av information som kan vara till nytta för dig Dina fastighetsgränser för den fastighet du markerat i vänsterkanten. Gränser syns för en fastighet i taget. Nyckelbiotop. Här

Läs mer

Identifiering av diken och planeringsunderlag

Identifiering av diken och planeringsunderlag Identifiering av diken och planeringsunderlag Kurs LBP - Dikesrensning i praktiken Ulf Sikström Gustav Friberg Historik kartmaterial för skogsbruksanvändning Ritade kartor sedan flera hundra år (beståndsindelning

Läs mer

Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata. Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information

Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata. Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information Behov av artdata Exempel Avverkningsärende Förutsättningar Arbetssätt Hansläggarstöd

Läs mer

Identifiering av diken och planeringsunderlag

Identifiering av diken och planeringsunderlag Identifiering av diken och planeringsunderlag Kurs LBP - Dikesrensning i praktiken Ulf Sikström Gustav Friberg Historik kartmaterial för skogsbruksanvändning Ritade kartor sedan flera hundra år (beståndsindelning

Läs mer

Min skog. Fastighet: ULLSTORP 1:5 Kommun: HÖÖR

Min skog. Fastighet: ULLSTORP 1:5 Kommun: HÖÖR Min skog Fastighet: ULLSTORP 1:5 Kommun: HÖÖR 1/21 2/21 3/21 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera fastigheter. Om du

Läs mer

1

1 www.skogsstyrelsen.se/webbappar 1 För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha: OS (Apple): version 9 eller högre. Android: version 5 eller högre. Du ska ha en uppdaterad webbläsare

Läs mer

Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter. Johan Eriksson och Svante Larsson

Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter. Johan Eriksson och Svante Larsson Användning av Skogsstyrelsens laserdataprodukter Johan Eriksson och Svante Larsson 1 Produktionsläget skogliga grunddata 31 december 2015 Version 1.1 Återstår KSLA 2016-02-11 2 Skogliga grunddata Skog

Läs mer

PLANERA i Mina sidors kartprogram

PLANERA i Mina sidors kartprogram PLANERA i Mina sidors kartprogram Planeringsmodulen ger dig möjlighet att göra dina egna planeringsdokument om det du tänker göra i skogen. Det kan vara att du gör kartor om var det finns fina svampställen

Läs mer

PLANERING. Starta planeringsmodulen av åtgärder genom att välja fliken PLANERING. DU kan starta genom att klicka på knappen SKAPA NYTT BESTÅND

PLANERING. Starta planeringsmodulen av åtgärder genom att välja fliken PLANERING. DU kan starta genom att klicka på knappen SKAPA NYTT BESTÅND PLANERA Planeringsmodulen ger dig möjlighet att göra planeringsdokument från var det finns fina svampställen till var avverkningarna ska ske. Du får möjligheten att enkelt och gratis kunna skapa en sammanställning

Läs mer

För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha:

För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha: www.skogsstyrelsen.se/webbapp För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha: OS (Apple): version 5 eller högre. Android: version 4 eller högre. Du ska ha en uppdaterad webbläsare i

Läs mer

1

1 www.skogsstyrelsen.se/webbappar 1 För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha: OS (Apple): version 5 eller högre. Android: version 4 eller högre. Du ska ha en uppdaterad webbläsare

Läs mer

Min skog. Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN

Min skog. Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN Min skog Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN 1/25 2/25 3/25 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera fastigheter. Om

Läs mer

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen Datum 2014-03-27 1(7) Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för en Utveckla e-tjänster En dörr in Gemensam inlämningspunkt Regeringsuppdrag att inrätta en gemensam inlämningsfunktion

Läs mer

Manual webbappen Mina sidor Version 4.4

Manual webbappen Mina sidor Version 4.4 Manual webbappen Mina sidor Version 4.4 1 För att webbappen ska fungera helt ska din telefon eller surfplatta ha: Om du har OS (Apple): version 5 eller högre. Om du har Android: version 4 eller högre.

Läs mer

Skogsägarens viktigaste verktyg. Alltid uppdaterad, alltid tillgänglig!

Skogsägarens viktigaste verktyg. Alltid uppdaterad, alltid tillgänglig! Skogsägarens viktigaste verktyg Alltid uppdaterad, alltid tillgänglig! Skogsbruksplanen - nyckeln till skogsägandet Skogsbruksplanen är ett ovärderligt stöd för att bli en mer aktiv skogsägare. Med den

Läs mer

Lokaleko. Dags för skogsvård

Lokaleko. Dags för skogsvård Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 2 I 2015 Västernorrlands distrikt Ledare. vanja strand, DISTRIKTSCHEF Dags för skogsvård Som skogsägare vet jag att vi är många som har upparbetat stormfällda

Läs mer

Rita in bestånd och skapa rapport på webbklienten för skogliga laserdata

Rita in bestånd och skapa rapport på webbklienten för skogliga laserdata Rita in bestånd och skapa rapport på webbklienten för skogliga laserdata Nu kan du själv rita in ett eller flera bestånd på valfri bakgrundskarta och ta fram en samlad rapport med totalvolym och total

Läs mer

Manual webbappen Mina sidor Version 4.7

Manual webbappen Mina sidor Version 4.7 Manual webbappen Mina sidor Version 4.7 1 För att webbappen ska ge full funktion i din telefon eller surfplatta bör du ha: Om du har OS (Apple): version 9 eller högre. Om du har Android: version 5 eller

Läs mer

www.skogsstyrelsen.se/webbapp 2017-01-14 1 För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha: OS (Apple): version 5 eller högre. Android: version 4 eller högre. Du ska ha en uppdaterad

Läs mer

Kulturlämningar och skogsbruk

Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Skogen har brukats av människan så länge hon överhuvudtaget har bott på våra breddgrader och under hela denna tid har hon lämnat spår av sin

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Lantmäteriets Nationella Höjdmodell

Lantmäteriets Nationella Höjdmodell Lantmäteriets Nationella Höjdmodell Uppbyggnad Produkter Användning Nya tjänster Kristina.kallur.jaderkvist@lm.se Klimat- och sårbarhetsutredningen Utredningen, SOU 2007:60, föreslog att: Lantmäteriet

Läs mer

FÖRSTUDIE - SAMLAD FASTIGHETSSPECIFIK INFORMATION

FÖRSTUDIE - SAMLAD FASTIGHETSSPECIFIK INFORMATION FÖRSTUDIE - SAMLAD FASTIGHETSSPECIFIK INFORMATION Ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Jönköping, Kronoberg och Kalmar län samt Skogsstyrelsen Genomförs i samarbete med Lantmäteriet, Jordbruksverket,

Läs mer

Distribution av skogliga grunddata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Distribution av skogliga grunddata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Distribution av skogliga grunddata Grundprodukter Produkter Spridningskanaler Producent Tidplan Visningstjänst Nedladdningsbart Trädhöjdsraster Ja Nej Upphandlat Tillgängligt* Virkesförråd Ja Ja SLU Tillgängligt*

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Hitta Vindkraften med hjälp av molnet

Hitta Vindkraften med hjälp av molnet Hitta Vindkraften med hjälp av molnet Hur kan kartan och geografiska analyser hjälpa till att ta rätta beslut vid vindkraftsplanering? Metria ger svaren och förklarar hur man smart kan samla all nödvändig

Läs mer

Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige?

Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige? Hur kan skogsbruket utnyttja laserscanningen som Lantmäteriet genomför över hela Sverige? Patrik Olsson och Lars Björk Enheten för Geografisk Information Patrik.olsson@skogsstyrelsen.se Lars.bjork@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Lokaleko. visar att cirka 40 procent av kulturlämningarna

Lokaleko. visar att cirka 40 procent av kulturlämningarna Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 3 I 2015 Kronobergs distrikt LEDARE. HASSE BENGTSSON. DISTRIKTSCHEF Skogens bibliotek När besökte du ett bibliotek senast? Hur gjorde du då? Du slängde väl

Läs mer

Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning KSLA 7 FEBRUARI HERMAN SUNDQVIST

Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning KSLA 7 FEBRUARI HERMAN SUNDQVIST Skogliga skattningar från laserdata och framtida dataförsörjning 1 Disposition 1. Regeringsuppdraget Skogliga skattningar från laserdata 2. Nyttan med Skogliga grunddata 3. Framtiden och uppdatering 2

Läs mer

Lokaleko. Inför denna ljuva sommartid

Lokaleko. Inför denna ljuva sommartid Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 2 I 2017 Norra och södra Jämtlands distrikt LEDARE. ALF PEDERSEN, TF DISTRIKTSCHEF, NORRA JÄMTLAND STINA MOBERG, TF DISTRIKTCHEF, SÖDRA JÄMTLAND Inför denna

Läs mer

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019 Värden i och skötsel av variationsrika bryn Linköping den 22 maj 2019 Camellia Yordanova Nirell Östergötlands distrikt camellia.yordanova.nirell@skogsstyrelsen.se 1 Jordbruksmark Jordbruksmarkzon Dike

Läs mer

Tjänster och data från Lantmäteriet av intresse för kartritare

Tjänster och data från Lantmäteriet av intresse för kartritare Tjänster och data från Lantmäteriet av intresse för kartritare gunnar.lysell@lm.se Vad jag tänkt prata om Ny laserskanning med högre upplösning (separat bildspel) Ytmodell från flygbilder Flygfotoplan

Läs mer

Hur du laddar ner skogliga grunddata samt information om kartprodukterna

Hur du laddar ner skogliga grunddata samt information om kartprodukterna Hur du laddar ner skogliga grunddata samt information om kartprodukterna Sidan 2: Kartprodukter Sidan 3: Tidplan Sidan 4: Fler laserkartor Sidan 5: Kanaler för distribution Sidan 6-11: Ladda ner data via

Läs mer

Skogliga grunddata produktbeskrivning. Innehållsförteckning 1(5)

Skogliga grunddata produktbeskrivning. Innehållsförteckning 1(5) 1 1(5) Datum 2018-01-22 Skogliga grunddata produktbeskrivning Dokumentversion 1.0 Innehållsförteckning Skogliga grunddata produktbeskrivning... 1 Allmän beskrivning... 2 Innehåll... 2 Geografisk täckning...

Läs mer

Min skog. Fastighet: STRÖMS-ÖN 1:27 Kommun: STRÖMSUND

Min skog. Fastighet: STRÖMS-ÖN 1:27 Kommun: STRÖMSUND Min skog Fastighet: STRÖMS-ÖN 1:27 Kommun: STRÖMSUND 1/15 2/15 3/15 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera fastigheter.

Läs mer

Grönt kuvert. Skapad: Kommun: ÖSTERSUND Fastighet: GRYTAN 1:8

Grönt kuvert. Skapad: Kommun: ÖSTERSUND Fastighet: GRYTAN 1:8 Grönt kuvert Skapad: 2018-09-25 Kommun: ÖSTERSUND Fastighet: GRYTAN 1:8 1/10 Sida 1 och 2 är en delad karta där sidorna ska läggas intill varandra vid betraktning. Övriga kartor har centrumprojektion.

Läs mer

Drönare i skogsbruket

Drönare i skogsbruket Drönare i skogsbruket Drönare för datainsamling 2018-08-24 Johan Malmqvist - Södra Skogsägarna Drönarnas resa på Södra 2018-08-28 2 Södra Skogsägarna i korthet Sveriges största Skogsägarförening med ca

Läs mer

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby Min skog Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby 1/16 2/16 3/16 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan.

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Datum 2018-04-04 1(6) Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Skogsstyrelsen utlyser 5 miljoner kronor för att anordna informationsinsatser och/eller

Läs mer

Skogliga grunddata produktbeskrivning

Skogliga grunddata produktbeskrivning 1 1(5) Datum 2016-03-08 Skogliga grunddata produktbeskrivning Dokumentversion 1.0 Innehållsförteckning Skogliga grunddata produktbeskrivning... 1 Allmän beskrivning... 2 Innehåll... 2 Geografisk täckning...

Läs mer

Lokaleko. skogsägare kan göra. Tappa inte sugen, det gäller att hålla i och hålla ut! Följ årets svärmingsövervakning på Skogsstyrelsens

Lokaleko. skogsägare kan göra. Tappa inte sugen, det gäller att hålla i och hålla ut! Följ årets svärmingsövervakning på Skogsstyrelsens Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 2 I 2016 Västernorrlands distrikt LEDARE. VANJA STRAND, DISTRIKTSCHEF Utmaningen ökar! Du som äger skog, bidrar till många värden genom att aktivt bruka

Läs mer

Lokaleko. Få mer kunskap om skogen på vår hemsida

Lokaleko. Få mer kunskap om skogen på vår hemsida Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 2 I 2015 Norra och södra Dalarnas distrikt Ledare. Emma Andersson, DISTRIKTSCHEF, norra Dalarna Rune Arvidsson, distriktchef, södra dalarna Få mer kunskap

Läs mer

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis.

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis. Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet - gratis. Stig in i din skog: www.minskog.fi MinSkog.fi är Skogscentralens elektroniska tjänst för ärendehantering.

Läs mer

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län 1 (1) Minnesanteckningar Uppstartsseminarium 2012-05-02 Skogens kulturarv fokus på fossil åker Deltagare: Jenny Ameziane Tomas Areslätt Peter Ask Tony Axelsson Hasse Bengtsson Markus Boxe Ann-Cathrine

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

Lokaleko. Röjning och naturvård ett ansvar!

Lokaleko. Röjning och naturvård ett ansvar! Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 2 I 2017 Kronobergs distrikt LEDARE. JERKER BERGDAHL. DISTRIKTSCHEF Röjning och naturvård ett ansvar! Att skogsägare förväntas ta ett stort ansvar för naturvården,

Läs mer

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringsbeslut II 2 2019-03-28 N2019/01449/SK Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringens

Läs mer

Skicka in ärenden via Mina sidor

Skicka in ärenden via Mina sidor Skicka in ärenden via Mina sidor Under fliken Anmäla/ansöka finns olika ärenden att välja att skicka in från Mina sidors kartprogram. Du kan: Skicka in avverkningsanmälan, med eventuella samråd för skyddsdikning

Läs mer

Ledaren Vi vill att vårt arbete ger effekt i skogen

Ledaren Vi vill att vårt arbete ger effekt i skogen LokalEko 2 2014 Mora, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälens kommuner Norra Dalarnas distrikt Ledaren Vi vill att vårt arbete ger effekt i skogen Skogsstyrelsen har tillsammans med skogsnäringen tagit fram målbilder

Läs mer

Geodata Skog. Utveckling av Skogliga grunddata mha laserskanning. Sektorsvis fördjupning till nationella geodatastrategin

Geodata Skog. Utveckling av Skogliga grunddata mha laserskanning. Sektorsvis fördjupning till nationella geodatastrategin Geodata Skog Utveckling av Skogliga grunddata mha laserskanning Sektorsvis fördjupning till nationella geodatastrategin Dispostion 1. Bakgrund 2. Laserskanning + Ytmodell från flygbilder 3. Nya data =

Läs mer

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR

SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR STUDIEAVSNITT 3 SKOGLIGA TILLÄMPNINGAR I detta avsnitt ska vi titta på några av de skogliga tillämpningar på geometri som finns. SKOGSKARTAN EN MODELL AV VERKLIGHETEN Arbetar man i skogen klarar man sig

Läs mer

Steg för steg. mot ett konstant uppdaterat skogligt register på Södra

Steg för steg. mot ett konstant uppdaterat skogligt register på Södra Steg för steg mot ett konstant uppdaterat skogligt register på Södra Det här är jag: 2019-02-08 2 Servicedesign 2019-02-08 3 Vi tycker oss se ett behov! 2019-02-08 4 Vi måste lära oss mer! 2019-02-08 5

Läs mer

Vad är kulturarv och var finns informationen?

Vad är kulturarv och var finns informationen? Vad är kulturarv och var finns informationen? Om Riksantikvarieämbetet En av Sveriges äldsta myndigheter, grundades 1630 Vi finns i Stockholm, Visby, Glimmingehus och Gamla Uppsala Omkring 220 anställda

Läs mer

Nationell skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Nationell skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Nationell skogliga skattningar från laserdata Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Disposition Inledning, 3 min (Svante Larsson, projektledare) Skogliga skattningar från laserdata,

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Skogliga grunddata Vägen framåt

Skogliga grunddata Vägen framåt Skogliga grunddata Vägen framåt RIU konferensen 4 november 2015 Disposition Lägesrapport och nyheter för skogliga grunddata Nya kartor och funktioner för skogliga grunddata Framtiden Vad säger regeringen

Läs mer

KULTURMILJÖINVENTERING. Borgvattnet, Ragunda kn, Jämtlands län

KULTURMILJÖINVENTERING. Borgvattnet, Ragunda kn, Jämtlands län KULTURMILJÖINVENTERING Borgvattnet, Ragunda kn, Jämtlands län 2 Innehåll Om Skogsstyrelsen... 4 Sammanfattning... 5 Inledning... 6 Bakgrund... 6 Syfte... 6 Metod... 7 Byråinventering... 7 Resultat... 8

Läs mer

Foto: Terese Olofsson

Foto: Terese Olofsson LokalEko 4 2013 Strömsund, Åre, Krokoms och Östersunds kommuner Bergs, Härjedalens, Bräcke och Ragunda kommuner Norra och Södra Jämtlands Distrikt Skador på våra kulturmiljöer i skogen du kan göra skillnad

Läs mer

Kulturmiljö och laserskanning: Människans spår i landskapet

Kulturmiljö och laserskanning: Människans spår i landskapet Kulturmiljö och laserskanning: Människans spår i landskapet Lantmäteriet, i 2012/921 Länsstyrelsen Dalarna, Bakgrundskarta Lantmäteriet ärende 106-2004/188W Benedict Alexander DIGIKULT Laserskanning inom

Läs mer

Lokaleko. Produktion och miljö ska väga jämnt

Lokaleko. Produktion och miljö ska väga jämnt Lokaleko Information från Skogsstyrelsen Nummer 1 I 2017 Norra och södra Jämtlands distrikt LEDARE. ALF PEDERSEN, TF DISTRIKTSCHEF, NORRA JÄMTLAND JOHAN AGESTAM, TF DISTRIKTCHEF, SÖDRA JÄMTLAND Produktion

Läs mer

Min skog. Fastighet: SKUTTUNGE-HAGBY 3:2 m.fl. Kommun: UPPSALA

Min skog. Fastighet: SKUTTUNGE-HAGBY 3:2 m.fl. Kommun: UPPSALA Min skog Fastighet: SKUTTUNGE-HAGBY 3:2 m.fl. Kommun: UPPSALA 1/9 2/9 3/9 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera fastigheter.

Läs mer

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring Skog till nytta för alla Skogsbränslegallring Biobränslen och kretsloppet Biobränsle från skogen är ett viktigt inslag i ett kretsloppsanpassat samhälle. Men för att inte uttagen ska försämra skogsmarkens

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Kallmora bergtäkt ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1

Kallmora bergtäkt ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 Kallmora bergtäkt Kallmora 1:112, Norbergs socken och kommun, Västmanland Helmut Bergold ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken

Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken Anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken 1(6) Mottagare Skogsstyrelsen Samrådsanmälan Box 7 351 03 Växjö Enligt 12 kap 6 miljöbalken ska skogsbruksåtgärder som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Bilaga Datum 2009-01-22 1(6) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Skapa kartutskrifter i Mina sidors kartprogram

Skapa kartutskrifter i Mina sidors kartprogram Skapa kartutskrifter i Mina sidors kartprogram Med skapande av utskrifter menar vi att skapa ett dokument i pdf-format. Du kan mejla pdf vidare eller skriva ut den. Skogsstyrelsen har inga skrivarrutiner

Läs mer

Skogsfastighet. Försäljningssätt: Fast pris 1 050 000 kronor.

Skogsfastighet. Försäljningssätt: Fast pris 1 050 000 kronor. Skogsfastighet MALÅ GRUNDTRÄSK 22:27 Talldominerad fastighet i Grundträsk på två skiften. Areal 73 ha varav 55 ha skogsmark med ett uppskattat virkesförråd om 6.200 m³sk och en årlig tillväxt på ca. 200

Läs mer

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010.

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010. PROTOKOLL Nr 111 1(1) Datum 2010-08-19 Närvarande: Monika Stridsman Johan Wester Håkan Wirtén Generaldirektör, beslutande Enhetschef Avdelningschef Handläggare, föredragande Justeras Monika Stridsman 1

Läs mer

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet.

Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet. Planera, hantera ärenden och hitta de som utför arbeten. Sköt dina skogsärenden på nätet. Stig in i din skog: www.minskog.fi MinSkog.fi är Skogscentralens elektroniska tjänst för ärendehantering. I tjänsten

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

SCA Skog. Skogsnäringens framtida behov av skoglig datainsamling Ola Kårén, Skogsvårdschef

SCA Skog. Skogsnäringens framtida behov av skoglig datainsamling Ola Kårén, Skogsvårdschef SCA Skog Skogsnäringens framtida behov av skoglig datainsamling Ola Kårén, Skogsvårdschef Skäl för ny nationell laserskanning Skogen är en central del av Sveriges bioekonomi - bidrar med beslutsstöd för

Läs mer

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE

EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE EN KUNSKAPSKÄLLA FÖR ALLA SKOGSÄGARE Utifrån de frågor, önskemål och ibland kritiska röster som nått oss under åren har vi fått en allt klarare bild av skogsägarens behov. Från detta unika skogsägarperspektiv

Läs mer

Norra Vi Ombyggnad av elnätet

Norra Vi Ombyggnad av elnätet UV ÖST RAPPORT 2007:84 ARKEOLOGISK UTREDNING OCH FÖRUNDERSÖKNING Norra Vi Ombyggnad av elnätet RAÄ 54, RAÄ 203 Norra Vi socken, Ydre kommun Östergötland Dnr 421-3088-2006 Sofia Lindberg UV ÖST RAPPORT

Läs mer

Anvisning till blanketten

Anvisning till blanketten Anvisning till blanketten Ansökan miljöinvestering - fast ersättning 2014-2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du när du ska söka stöd till miljöinvesteringar med fast ersättning

Läs mer

Västmanlandsnytt, SVT1, 2014-03-19, kl. 19.15, inslag om avverkning av skog; fråga om opartiskhet och saklighet

Västmanlandsnytt, SVT1, 2014-03-19, kl. 19.15, inslag om avverkning av skog; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT 2014-11-24 Dnr: 14/00933 SAKEN Västmanlandsnytt, SVT1, 2014-03-19, kl. 19.15, inslag om avverkning av skog; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslaget frias. Granskningsnämnden anser att

Läs mer

Laserskanning Nya möjligheter för skogsbruket. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Laserskanning Nya möjligheter för skogsbruket. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Laserskanning Nya möjligheter för skogsbruket Regeringsuppdrag under 3 år Totalt ca 20 MSEK till Skogsstyrelsens förvaltningsanslag för utveckling av förbättrade skogliga skattningar från laserdata Medlen

Läs mer

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken Östra Värmlands distrikt Magnus Nordström Gräsdalsgatan 15, 653 43 Karlstad magnus.nordstrom@skogsstyrelsen.se Tfn 054-55 57 18 RAPPORT GRUNDVIKEN 1(6) Datum 2010-07-02 Er referens Catharina Knutsson Karlstads

Läs mer

Förslag/uppslag till examensarbeten

Förslag/uppslag till examensarbeten Datum 2016-02-02 1(9) Förslag/uppslag till examensarbeten Förslagen utvecklas vid behov i samråd med det distrikt där examensarbetet kommer att utföras. Gudrunhyggen och vilt Den goda fodertillgången som

Läs mer

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon:

EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN. Mail: Telefon: VIRKESBÖRSENS 10 TIPS FÖR EN LÖNSAMMARE VIRKESAFFÄR EN E-BOK AV VIRKESBÖRSEN WWW.VIRKESBORSEN.SE Mail: info@virkesborsen.se Telefon: 08339944 OM VIRKESBÖRSEN Virkesbörsens vision är att rätt virke ska

Läs mer

IT-utbildningar för seniorer

IT-utbildningar för seniorer IT-utbildningar för seniorer För dig 65 + i Rinkeby-Kista! tt i r sf d Våren 2018 a tn s o K Välkommen på IT-utbildning Du som är över 65 år och bor i Rinkeby-Kista har möjlighet att gå kostnadsfria kurser

Läs mer

Ljungby Ivla 9:16, del av

Ljungby Ivla 9:16, del av Lantgård 9 ha söder om Ljungby Trevlig Lantgård belägen i Ivla ca 17 km söder om Ljungby. Areal om ca 9 ha, huvudsakligen åker och bete. Vackra omgivningar med lång strand i Prästebodaån som rinner genom

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil Anmälan om avverkning m.m. 1(4) Plats för streckkodsetikett Mottagare Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö A 40816-2012 Anmälan ska göras minst 6 veckor innan avverkning som omfattar

Läs mer

Lantmäteriets framtida bildförsörjning och ajourhållning av nationella höjddata

Lantmäteriets framtida bildförsörjning och ajourhållning av nationella höjddata Lantmäteriets framtida bildförsörjning och ajourhållning av nationella höjddata Skoglig datainsamling för framtiden, Rundabordssamtal 7 februari 2017 Bengt Kjellsson, Lantmäteriet Utvecklad samverkan

Läs mer

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010 PM 1(8) Datum 2011-04-11 Diarienr 2011/1993 Skogsenheten Skogsavdelningen Malin Andersson, Naturvårdsspecialist malin.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 0451-383 107, 070-345 83 25 Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning

Läs mer

Fråga 1. 1. Klimatnytta från skogen. X. Koldioxidkrediter från skogen. 2. CCS (Carbon capture and storage)

Fråga 1. 1. Klimatnytta från skogen. X. Koldioxidkrediter från skogen. 2. CCS (Carbon capture and storage) Fråga 1. Övertorneå kommun driver ett projekt som handlar om att privata skogsägare gör åtgärder i skogen som ökar tillväxten. När tillväxten ökar så ökar även upptaget av koldioxid från atmosfären och

Läs mer

Välkommen till Sparportalen.

Välkommen till Sparportalen. FONDSPARA PERSONLIG RÅDGIVNING FINANSIELLA TJÄNSTER OCH FÖRSÄKRINGAR HANDLA MED FONDER ALLT I ETT-KONTO Välkommen till Sparportalen. Hundratals fonder. Alltid personlig rådgivning. www.direct.se Fondspara

Läs mer

Skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing

Skogliga skattningar från laserdata. Swedish University of Agricultural Sciences Forest Remote Sensing Skogliga skattningar från laserdata Syfte Workshop - Skogliga skattningar laserdata våren 2014 Presentera projektet Presentera metodik för skattning av skogliga variabler Distribution av skogliga grunddata,

Läs mer

Gröna kuvertet 24 april 2012

Gröna kuvertet 24 april 2012 Gröna kuvertet 24 april 2012 Bakgrund Beskrivning Innehåll Teknisk lösning Utmaningar En dörr in för skogsägare Det förvaltningspolitiska målet En innovativ och samverkande statsförvaltning som är rättssäker

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige.

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland,

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

så fungerar det med skydd av värdefull natur

så fungerar det med skydd av värdefull natur så fungerar det med skydd av värdefull natur Nya Komet, naturvårdsavtal, naturreservat, biotopskydd och frivilliga avsättningar. Broschyren är framtagen som ett projekt i Smålands skogsstrategi med finansiering

Läs mer