Förbundsdomare C - Playbook för supervisors

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbundsdomare C - Playbook för supervisors"

Transkript

1 Förbundsdomare C - Playbook för supervisors

2 Huvuddomare - Arbetsmönster och placeringar

3 2 Grundläggande positioner i ytterzonen Sargposition - Undvik spel i sarghörnet - Låt spelet passera framför dig när de går in och ut ur zonen. 2. Utgångsposition - Grundposition i ytterzonen - Aktivt arbete för att hitta bästa bedömningsvinkeln och undvika hamna i spelet. 3. Målposition - Grundposition för bedömningar vid mål. - Aktivt arbete för bedömning, ej statisk position. Byt sida bakom mål om detta behövs för att säkerställa bästa vinkeln. Byte bakom mål ska ej ske i onödan eller överdrivas.

4 Grundmönster i ytterzonen Rörelsemönster vid mål D För att säkerställa de bästa vinklarna för bedömning av situationer i ytterzonen samt att undvika att hamna i spelet så bör huvuddomaren arbeta i ett rörelsemönster format som ett L enligt bilden till vänster. Aktiv skridskoåkning och en förmåga att läsa spelet säkerställer en god position i ytterzonen.

5 Grundläggande positioner i ytterzonen En bra grund i ytterzonen ger en HD flera fördelar oavsett nivå: En bättre översikt över spelet. Bästa möjliga sikten framför mål och på målet. Bästa positionen vid spelvändningar för att undvika stt hamna I spelet. En säker position för att undvika puckar som går på mål. Skapar en närvaro som förhoppningsvis underlättar ett förebyggande arbete. Key points: - Var vid målet när det behövs. - Undvika att hamna I spelet. - Ha så många spelare som möjligt inom synfältet, vänd inte ryggen mot spelet.

6 Grundmönster i ytterzonen Ingång 1 3 D 1. När spelet går in mot samma sida som HD så bör domaren ta sargpositionen för att undvika att krocka med spelet och låta spelet utveckla sig innan HD tar grundpositionen.

7 Grundmönster i ytterzonen Ingång 2 1 D 2. Vid ingång på motsatt sida av spelet så bör domaren ta sig till utgångspositionen så snabbt som möjligt utan att krocka med spelare/spelet.

8 Uppspel Utgång ur ytterzonen 1 D 1. Vid utgång ur ytterzonen med spelet på motsatt sida så är det viktigt att komma ut i banan (cirka 2-4 meter) för bästa närhet och överblick. Försök att hamna ca 6-8 meter bakom spelet för att få med så mycket som möjligt av händelserna. Undvik att hamna parallellt med spelet för att få bästa överblick.

9 Uppspel Utgång ur ytterzonen 2 D 1. Vid utgång ur ytterzonen med spelet på motsatt sida så är det viktigt att komma ut i banan (cirka 1-1,5 m) för bästa närhet och överblick. Försök att hamna ca 8-10 m bakomspelet för att få med så mycket som möjligt av spelet och kunna parera ev. spelvändningar.

10 Tempozoner För att bibehålla ett gott flyt så är det viktigt att huvuddomare nyttjar de 3 tempozonerna för bästa överblick Spelriktning 1. Första aktiva skären skapar en bra fart för att anpassa positionen framöver. 2. Anpassa hastigheten i mittzonen, här bör du avgöra om tempot ska öka eller sänkas. 3. Arbeta med aktiv skridskoåkning in mot ytterzonen. Key points: - Känsla för spelet - Aktiv skridskoåkning - Få en upprättad överkropp för bästa överblick.

11 Spelvändningar - Bågar För att bevara energin genom hela matchen så blir det viktigt att nyttja bågarna vid både korta och långa spelvändningar. D 1 - Tänk på att vända med blicken och kroppen ut mot banan. - Vänd så du får så många spelare som möjligt framför dig. - Undvik start och stopp om möjligt. D 2 Observera att rörelsemönstret ser likadant ut vid spelar- och speakerbåset.

12 Tecken och signaler Utvisning Key points vid tecken och signaler: - Tydlighet - Öppet och lugnt kroppsspråk - Team work 1. D 1.Stanna upp och ta en position där du är synlig. Visa ett tydligt tecken. 2. D 2.När du ska rapportera utvisningen så säkerställ att du tar ett åkmönster som ger dig en överblick över spelarbåsen och spelarna. Undvik att komma för nära den utvisade spelaren. 3. D 3.Stanna upp utanför sekretariatet, visa tydligt tecken och vilket lag som är utvisat. Säkerställ att allt är lugnt innan du tar ny position

13 Linjedomare - Arbetsmönster och placeringar

14 Nedsläpp - Ytterzon 1 LM LM 2 En bra kommunikation och tydlighet skapar ett bra tempo på nedsläppen. En tydlig process skapar struktur och trovärdighet hos spelarna. Arbeta som grund efter nedan struktur. 1. Kolla spelare bakom ryggen. Lämna kontroll av dessa till LM2. 2. Visa pucken för deltagande centrar. 3. Säkerställ position på spelare framför. 4. Arbeta så att centrarna står korrekt 5. Pucken i isen.

15 Nedsläpp - Neutralzon LM 1 Arbeta utifrån samma princip och grundmönster som vid nedsläpp i ytterzonen. 2 3 LM 2 Observera att LM1 ansvarar för at fokusera på puckens förflyttning och ansvarar för att en bedömning kan genomföras på båda linjerna tills dessa att LM2 är fri från nedsläppet. 1

16 Nedsläpp utgång från ytterzonen Efter genomfört nedsläpp så är kontroll och säkerhet av största vikt. Kontroll av spelare och händelser samt din och deltagares säkerhet vid utgång ur ytterzonen. 1 LM Ta ett ögonblick kontrollera omgivningen direkt efter nedsläpp. 2. Arbeta ut mot sargen beroende på var pucken tar vägen. Åk baklänges ut ur zonen. 3. Inta som grundposition som bakre linjedomare om spelet stannar i zonen. OBS. Var flexibel vid t.ex. snabba spelvändningar. Viktigt att säkerställa ögonkontakt med linjedomarkollegan.

17 Placering bedömning på blålinjen Grundtanken med placering på blålinjen är att alltid ha bästa vinkeln för bedömning utifrån spelets position. 1. Ta grundposition cirka 0,5m innanför blålinjen. Var på plats innan spelet passerar. Undvika att stå direkt på blålinjen. Ingenmans land Vid t.ex. spel/ingång på samma sida. Ta en position cirka 0,5m ovanför blå för att undvika att hamna i vägen för spelet.

18 Samarbete på blålinjen Key points LM 1: - Fokusera på bevakning av blålinjen. - Ansvarig för kommunikation vid ev. byte. - Tjuva inte in vid t.ex. tight vid mål. LM 2 - Ansvarig att följa pucken och bevaka blålinjen. Key points LM 2: D Ingen mans land LM 1 - Fokus på spel utanför HD syn t.ex. på mål. - Sök ögonkontakt med kollegan. - Undvik överdriven skridskoåkning. - Närhet till kollega för stöd är prioritet. Arbeta utifrån gummibandsprincipen där linjedomarna följer varandras rörelser och håller en diagonal positionering.

19 Agerande Offside Key points avblåsning för offside: LM1 - Använd en tydlig signal vid avblåsningen. - Ta en position en bit från sargen för att synliggöra ditt offsidetecken. - Ta en position så att du har möjligheten att sälja beslutet och har en bra överblick, stressa inte. - Observera spelets rörelse utveckling för att anpassa ditt kommande arbete med bevakning.

20 Agerande Icing främre LM - 1 Key points främre LM: När spelet är på motsatt sida så är skridskoåkning samt kommunikation viktiga aspekter i en bra och säker bedömning. Om möjligt, agera inåt i banan för att skapa närhet till situationen. En tidig bedömning vid avslag skapar en säkerhet kring icing situationen. LM1 I samband med avblåsning ska främre LM sträcka upp armen.

21 Agerande Icing främre LM - 2 Key points främre LM: Med spelet på samma sida så blir det av yttersta vikt att anpassa skridskoåkningen så att bästa vinkel ges för bedömning. Verbal kommunikation med spelarna skapar förutsättningar för en säker icing situation. En tidig bedömning vid avslag skapar en säkerhet kring icing situationen. LM1 I samband med avblåsning ska främre LM sträcka upp armen.

22 Agerande Icing bakre LM - 1 Key points bakre LM: Arbeta upp över rödlinjen för att säkerställ bedömningen från var pucken slogs samt för att ev. stötta en tom blålinje. Arbeta aktivt med rösten och kroppen mot båset som genomför ev. felaktiga bytet. Skrik icing icing. LM1 Vid felaktigt byte, kommunicera med tränaren vilka spelare som ska ut på isen och fortsätt arbete med nedsläppet. Dröjer felande laget med bytet så ska huvuddomaren först varna och sedan bestraffa laget enligt regel 93.

23 Agerande Icing bakre LM 2 Key points bakre LM: Arbeta upp över rödlinjen för att säkerställ bedömningen från var pucken slogs samt ev. tom blålinje. LM1 Arbeta aktivt med rösten och kroppen mot båset som genomför ev. felaktiga bytet. Skrik icing icing. Vid felaktigt byte, kommunicera med tränaren vilka spelare som ska ut på isen och fortsätt arbete med nedsläppet. Dröjer felande laget med bytet så ska huvuddomaren först varna och sedan bestraffa laget enligt regel 93.

24 Agerande Too many men Arbeta med ett tydligt kroppsspråk i en position där du är synlig. Undvik att visa tecknet direkt mot spelare eller ledare på bänken så att det upplevs som provocerande. Särskilt när du befinner dig på spelarbåssidan. LM2 LM 1 tar en tydligare position in i banan då man befinner sig på motsatt sida. LM 2 bör komma ut från sargen och undvika fastna mitt bland spelarna. LM1 Aktiv kommunikation och avstämning med domaren och kollegan säkerställer att linjedomarna kan påbörja arbetet med kommande nedsläpp tidigt efter avblåsning.

25 Grundmönster bevakning i spelstopp Linjedomarens grundmönster vid bevakningsarbetet summeras med PPP (player-puck-position). Linjedomarna bör ha denna arbetsordning för att säkerställa sitt arbete med bevakning i samband med avblåsningar och under spelavbrott. Denna punkt ställer krav på samarbete och kommunikation mellan linjedomarna för att få flyt i matchen. Särskilt punkt 2 och 3 där arbetet måste delas upp för att skapa ett bra flyt. 1. Player: Säkerställ att spelarna är under kontroll och att inga incidenter kan uppstå. 2. Puck: Säkerställ puckens position och att den inhämtas med fart. 3. Position: Inta och säkerställ positionen för kommande nedsläpp för ett bra tempo i matchen.

DOMAROBSERVATÖRER i förbunds-, regions- och distriktsserier

DOMAROBSERVATÖRER i förbunds-, regions- och distriktsserier 1 DOMAROBSERVATÖRER i förbunds-, regions- och distriktsserier I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Inledning 2 Domarobservatörens roll 3 Domarobservatörens arbetssätt 3 Observation - Region Syd 5 Domarobservatörsrapport

Läs mer

A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen.

A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen. Förflyttningar A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen. B) ÖVRIGT Sidoförflyttningar längs sidlinjen med

Läs mer

PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare

PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDET Domarkommittén 2012-11-27 PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare Förflyttningar A. Försvarsspel med djup AD följer näst siste försvarare och rör sig sidledes eller löpandes

Läs mer

Båsfunktionärsutbildning

Båsfunktionärsutbildning Nynäshamns IF Hockey Club Nynäshamns IF HC Båsfunktionärsutbildning Jenny Voss 1 Program Olika befattningar Domare, tillsättning De olika straffen Utvisningsorsaker och koder Regler Först ut först in Kvittning

Läs mer

Utvecklingscamp U15 Ispass: 1 Tid: 75 minuter Antal spelare: 6 backar, 9 alt. 12 forwards + 2 Mv. Övning: Skridskoteknik

Utvecklingscamp U15 Ispass: 1 Tid: 75 minuter Antal spelare: 6 backar, 9 alt. 12 forwards + 2 Mv. Övning: Skridskoteknik Utvecklingscamp U15 Ispass: 1 Tid: 75 minuter Antal spelare: 6 backar, 9 alt. 12 forwards + 2 Mv Övning: Skridskoteknik 1) Skridskoteknik, Power och Explosivitet a) Benböj (djupa) b) Ytterskär långa med

Läs mer

PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare

PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare Förflyttningar A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen.

Läs mer

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9

Regler för fotboll i spelformen 9 mot 9 Förklaring till spelreglerna I spelformen 9 mot 9 tillämpas inte Regel 6: Övriga matchfunktionärer. Regel 1: Spelplanen Planytan ska vara 65 72 meter x 50 55 meter, och straffområdet ska vara 24 x 9 meter

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Säsong 2018-2019 Matchfunktionärer BEMANNING I MATCHFUNKTIONÄRSBÅSET Enligt regelboken skall ett matchfunktionärsbås ha följande bemanning:

Läs mer

PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare

PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare PM 1 Teknisk instruktion för assisterande domare Förflyttningar A) FÖRSVARSSPEL MED DJUP AD följer näst sista försvarare och rör sig på samma sätt som denne. AD skall hela tiden ha blicken inåt planen.

Läs mer

Spelregler för fotboll 7 mot

Spelregler för fotboll 7 mot Spelregler för fotboll 7 mot 7 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 1 VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 32 Spelet med puck AGERA! KREATIVT SPEL MED PUCK Styr din tanke - Sätt rätt bild TAG KOMMANDOT Spelet utan puck STRUKTURERAT SPEL UTAN PUCK

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2019 1. Vilket eller vilka straff kan utdömas för Roughing? 2. Efter ett bråk

Läs mer

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

1 Spelplanen Korphockey spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets Stora måttboken). Rinkbandy Regler Inledning För att minska risken för skador inom RINKBANDYN vill vi uppmana alla lagledare och spelare att avsätta tillräcklig tid för uppvärmning och stretchövningar etc. före match. Ordentligt

Läs mer

Rinkbandy spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets "Stora måttboken").

Rinkbandy spelas på ishockeybana med sarg och ishockeymål (se vidare Kommunförbundets Stora måttboken). Regler för Rinkbandy Inledning För att minska risken för skador inom Rinkbandyn vill vi uppmana alla lagledare och spelare att avsätta tillräcklig tid för uppvärmning (10-15 minuter) i form av joggning,

Läs mer

Spelregler för fotboll 9 mot

Spelregler för fotboll 9 mot Spelregler för fotboll 9 mot 9 2018 OBS! Dessa spelregler gäller inom ÖREBRO LÄNS FOTBOLLFÖRBUND 2018 Regel 1 Spelplanen... 2 Regel 2 Bollen... 2 Regel 3 Spelarna... 2 Regel 4 Spelarnas utrustning... 2

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association BEDÖMNINGSDIREKTIV SÄSONGEN 2010/2011 Årets direktiv innehåller inga förändringar från föregående säsong. Anledningen är att samtliga parter såsom spelare, ledare, funktionärer med flera har varit positiva

Läs mer

CASE BOOK 2008/2009 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED ÅTGÄRDER SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

CASE BOOK 2008/2009 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED ÅTGÄRDER SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET CASE BOOK 2008/2009 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED ÅTGÄRDER SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET INLEDNING Case Book är ett tillägg till Svenska Ishockeyförbundets

Läs mer

14c. Regelfrågor med svar. REGELTEST - Föreningsdomare. 1 Från vilken ålder är tacklingar tillåtna?...

14c. Regelfrågor med svar. REGELTEST - Föreningsdomare. 1 Från vilken ålder är tacklingar tillåtna?... REGELTEST - Föreningsdomare 1 Namn:... Poäng Betyg 1 Från vilken ålder är tacklingar tillåtna?... 2 Vilken gräns gäller för hög klubba (träffar pucken)?... 3 4 5 En spelare/ledare använder något etniskt

Läs mer

Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019

Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019 Spelregler för barn- och ungdomsfotboll 2019 SISU 1 Innehåll Domarutbildning för barn och ungdomsfotboll hittar ni på följande länk. Där köper du regelboken. https://www.sisuidrottsbocker.se/produkt-kategori/idrotter/fotboll/?filter_master-attribut=domare

Läs mer

Spelregler inom Hockeyn

Spelregler inom Hockeyn Spelregler inom Hockeyn Regelboken beskriver vilka spelregler l som gäller i och omkring banan under själva matchens genomförande. Exempel ur innehållet är regler för offside, icing, i mål och utvisningar.

Läs mer

Domare genomgång Stockholms Veteranishockey Förbund

Domare genomgång Stockholms Veteranishockey Förbund Domare genomgång 2017-2018 Stockholms Veteranishockey Förbund Nyheter och förtydliganden - Säsongen 2017-2018 18.00 18.45 Regelprov + rättning Kvällens Agenda 18.46 19.59 Genomgång Veteraner säsong 2017/18

Läs mer

Spelregler. 7 mot 7 och 9 mot 9

Spelregler. 7 mot 7 och 9 mot 9 Spelregler 7 mot 7 och 9 mot 9 13 Förklaring till spelreglerna Regel 6 Övriga matchfunktionärer tillämpas inte i 7 mot 7 och 9 mot 9. Därutöver tillämpas inte Regel 11 Offside i 7 mot 7. Avbytare Samtliga

Läs mer

Helplanscupen

Helplanscupen Helplanscupen 2017-03-25 Sekretariatstjänst 4 personer per pass 1 har hand om Klockan 1 har hand om Musik/Speaker/Protokoll 1 har hand om Utvisningsbås Hemmalag 1 har hand om Utvisningsbås Bortalag Sekretariatstjänst

Läs mer

RUTINER FÖR UBR BÅSFUNKTIONÄRER

RUTINER FÖR UBR BÅSFUNKTIONÄRER -Vi båsfunktionärer är ideelt arbetande amatörer som skall se till att barnens match kan genomföras på ett bra och korrekt sätt. Vi kan bara göra vårt bästa, vi ställer upp för varandra, och för våra barn!

Läs mer

SWECASE ETT KOMPLEMENT TILL OFFICIELL REGELBOK SAMT CASE BOOK

SWECASE ETT KOMPLEMENT TILL OFFICIELL REGELBOK SAMT CASE BOOK SWECASE ETT KOMPLEMENT TILL OFFICIELL REGELBOK 2010-2014 SAMT CASE BOOK 2010-2014 SWECASE ETT KOMPLEMENT TILL OFFICIELL REGELBOK 2010-2014 SAMT CASE BOOK 2010-2014. Då det under varje säsong dyker upp

Läs mer

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG Spelidé Farsta Vad Foc Farsta Vill med Spelidé Farsta: Skapa en samsyn mellan lagen och odla en identitet på hur en Foc Farsta-spelare spelar. Förenkla för nya tränare och spelare att ta till sig lagets

Läs mer

Skånes Innebandyförbunds Domarkommittés allmänna direktiv för domare säsongen 2016/2017

Skånes Innebandyförbunds Domarkommittés allmänna direktiv för domare säsongen 2016/2017 Skånes Innebandyförbunds Domarkommittés allmänna direktiv för domare säsongen 2016/2017 Uppdaterad 2016-07-18 Allmänt direktiv för Skånes Innebandyförbunds domare Varje enskild domare är en representant

Läs mer

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM

SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATET INFÖR SÄSONGEN 2014-15 NEDTECKNAT OCH SAMMANSTÄLLT AV SEKRETARIATSANSVARIG TINA BOMAN ALLA FAMILJER MED SPELARE I J18E ÄR SKYLDIGA ATT STÄLLA UPP VID HEMMAMATCHER GENOM SEKRETARIATSTJÄNST.

Läs mer

Rörelse, Position, Bedömning

Rörelse, Position, Bedömning Rörelse, Position, Bedömning Mats Öster rev Jonas Ahlehjelm (SIBF) Version 1:7 14 aug, 2018 Mål Beskriva SIBF:s kravbild för blivande och nuvarande förbundsdomare kring: Varumärke och produkt Kommunikation

Läs mer

INNEHÅLL. Praktisk ISTRÄNING. Teckenförklaring 2. Målskytte 3. Skridskoteknik 8. Backspel 16. Närkampsspel 26. Passning och mottagning 32

INNEHÅLL. Praktisk ISTRÄNING. Teckenförklaring 2. Målskytte 3. Skridskoteknik 8. Backspel 16. Närkampsspel 26. Passning och mottagning 32 Praktisk ISTRÄNING 1 INNEHÅLL SID Teckenförklaring 2 Målskytte 3 Skridskoteknik 8 Backspel 16 Närkampsspel 26 Passning och mottagning 32 Försvarsspel 41 Målvaktsspel 47 Anfallsspel 54 w w w. c o a c h

Läs mer

Sommarfrågor 2010/2011

Sommarfrågor 2010/2011 Sommarfrågor 2010/2011 Namn: poäng: /140 betyg: 1. En lagkapten ifrågasätter/klagar på en utvisning. Har det någon betydelse om han är på banan eller kommer från spelarbåset för att misconduct skall kunna

Läs mer

1

1 1 Innehåll Förord... 4 Bakgrund... 4 Mål och syfte... 4 Förklaring till handledningen... 5 Beskrivning av en effektiv domarcoach... 5 Nivåer för domarcoacher... 6 Uppföljningsprotokoll... 7 Exempel på

Läs mer

I huvudet på en domare. Detta material får endast användas för privat bruk eller efter samråd med Göteborgs Konståkningsförbund/Anna Nylén

I huvudet på en domare. Detta material får endast användas för privat bruk eller efter samråd med Göteborgs Konståkningsförbund/Anna Nylén I huvudet på en domare. Stjärntävlingar Domarpanel Huvuddomare Bedömare (alltid ojämnt antal) Bedömning Sluten Utvärdering av varje åkare görs av huvuddomaren Stjärntävling bedömare Lokal tävlingsdomare

Läs mer

Seriebestämmelser Ungdom

Seriebestämmelser Ungdom [ANGE FÖRETAGETS NAMN] Seriebestämmelser Ungdom 2019-2020 Upplands Ishockeyförbund 2019-04-21 Reservation för förändring Rev 190529 Seriemetod Samtliga serier (ej poolspel) spelas i enlighet med seriemetod

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

Supervisor Handledning för coachning av domare

Supervisor Handledning för coachning av domare Supervisor Handledning för coachning av domare Reviderad av Tobias Stenström 2015-08-02 1 Innehåll Förord... 4 Bakgrund... 4 Mål och syfte... 4 Förklaring till handledningen... 5 Beskrivning av en effektiv

Läs mer

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d);

16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d); Regel 16 Bestraffningar Varning 16:1 En varning är den lämpliga bestraffningen; a) för ojustheter som skall bestraffas progressivt (8:3; jämför även 16:3 b och 16:6d); b) för osportsligt uppträdande som

Läs mer

Utvecklingscamp U16. Pass 1: Skridskoåkning & Passning/Mottagning. Tid: 60 min. Spelare: 6 Backar 9 forwards + 2 Mv + DK

Utvecklingscamp U16. Pass 1: Skridskoåkning & Passning/Mottagning. Tid: 60 min. Spelare: 6 Backar 9 forwards + 2 Mv + DK Utvecklingscamp U16 Pass 1: Skridskoåkning & Passning/Mottagning Tid: 60 min Spelare: 6 Backar 9 forwards + 2 Mv + DK Inledning Speed-ups pang, pang, pang (3 utan och tre med puck. Korta explosiva!) Övning

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Översatt och reviderad 2014-12-03 Det här är Svenska Ishockeyförbundets case book. Case book innehåller riktlinjer och instruktioner för domare och linjemän. Förklaringarna är

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong Matchfunktionärs utbildning Regelgenomgång Säsong 2018-2019 Spelarna REGLER FÖR MATCHFUNKTIONÄRER Ett lag ska ha högst 6 spelare på isen när spelet pågår, och de skall benämnas enligt följande: Vänsterforward

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset

Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Matchfunktionärs utbildning Bemanning i matchfunktionärsbåset Säsong 2015-2016 Matchfunktionärer BEMANNING I MATCHFUNKTIONÄRSBÅSET Enligt regelboken skall ett matchfunktionärsbås ha följande bemanning:

Läs mer

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT

INNEHÅLL: BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT BARNDOMARE 3 MOT 3 5 MOT 5 7 MOT 7 2019 INNEHÅLL: Spelregler Rekommendationer 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 fotboll Manual för hantering av ledare och publik Speltider Matchvärdar / Grönt kort Spelarförteckning

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad CASE BOOK 2015 2016 TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Översatt och reviderad 2015-09-21 INLEDNING Det här är Svenska Ishockeyförbundets case book. Case

Läs mer

Kvalitéer och egenskaper hos en domare

Kvalitéer och egenskaper hos en domare Kvalitéer och egenskaper hos en domare Sida 1 av 16 Innehåll Förord... 3 Grafisk översikt... 4 Vanliga missuppfattningar... 5 Regelkunskap... 5 Fysik... 6 Stil och profil - Kroppsspråk... 6 Skridskoåkning...

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2014 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

Regler för Beach-vattenpolo Sida 2 av 5

Regler för Beach-vattenpolo Sida 2 av 5 Regler för Beach-vattenpolo Sida 2 av 5 Innehåll Styrande dokument... 3 631 Lagen... 3 632 Domare... 3 633 Spelarbyten... 3 634 Lottning av sida... 3 635 Matchtid... 3 636 30-sekundersregeln... 4 637 Time

Läs mer

spelregler Barn- och ungdomsfotboll

spelregler Barn- och ungdomsfotboll spelregler Barn- och ungdomsfotboll Spelregler för de nya nationella spelformerna Under arbetet med SvFF:s Spelarutbildningsplan framkom det att valet av spelform i förhållande till planens yta och form

Läs mer

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad CASE BOOK 2016 2017 TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Översatt och reviderad 2016-08-10 INLEDNING Det här är Svenska Ishockeyförbundets case book. Case

Läs mer

Johanneshov Studieövningar Regelboken

Johanneshov Studieövningar Regelboken Studieövningar Regelboken 2018 2019 Bakgrund: Att öva in och lära sig regler är väldigt personligt och görs på olika sätt. Vi hoppas genom denna övning att du ska ha möjligheten att besvara en regelfråga

Läs mer

Inledning Speed-ups pang, pang, pang (3 utan och tre med puck. Korta explosiva!)

Inledning Speed-ups pang, pang, pang (3 utan och tre med puck. Korta explosiva!) U16 Utvecklingscamp Pass 1 Utvecklingscamp U16 Pass 1: Skridskoåkning & Passning/Mottagning Tid: 60 min Spelare: 6 Backar 9 forwards + 2 Mv + DK Inledning Speed-ups pang, pang, pang (3 utan och tre med

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2015 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

Detaljer i Närkampsspelet - Övningsexempel 11 år och under/12 år och över. Övningsexempel 11 år och under.

Detaljer i Närkampsspelet - Övningsexempel 11 år och under/12 år och över. Övningsexempel 11 år och under. 1 Detaljer i Närkampsspelet - Övningsexempel 11 år och under/12 år och över. Närkampsspel går ut på att vinna fördelar i spelet. Att återta eller behålla pucken inom laget. Tacklingen i sig är inget självändamål

Läs mer

CASE BOOK TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

CASE BOOK TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET CASE BOOK 2010 2014 TILLVÄGAGÅNGSSÄTT FÖR DOMARE OCH LINJEMÄN TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Översatt och reviderad 2013-08-06 INLEDNING Case Book

Läs mer

Hemfrågor FACIT

Hemfrågor FACIT ÖSTERGÖTLANDS FOTBOLLFÖRBUND Domarkommittén Hemfrågor 2012 - FACIT KOLUMN 1 - Ange om du eventuellt tycker att det ska vara varning eller utvisning KOLUMN 2 - Om du tycker att domaren ska stoppa spelet,

Läs mer

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation Stockholm den 7 augusti 2014 SAMMANFATTNING AV REGELNYHETER 2014/2018 Svenska Ishockeyförbundet har beslutat om en rad förändringar i spelreglerna för ishockey till säsongen 2014. Förändringarna införs

Läs mer

Var är det bäst att vinna puck för att göra mål? Mikael Gath

Var är det bäst att vinna puck för att göra mål? Mikael Gath Svenska Ishockeyförbundet Elittränarutbildningen Var är det bäst att vinna puck för att göra mål? Mikael Gath Handledare: Johan Andersson 2014-05-12 Sammanfattning Jag har studerat var det är bäst att

Läs mer

Elitdomarclinic 30 augusti - 1 september 2013 södertälje P.O.E

Elitdomarclinic 30 augusti - 1 september 2013 södertälje P.O.E Elitdomarclinic 30 augusti - 1 september 2013 södertälje P.O.E BLÅ! Färgen kritera Om alla INGA UNDANTAG - följer POE s och andra instruktioner kommer antalet konflikter att minska tack vare att alla domare

Läs mer

Klas Hejdenberg

Klas Hejdenberg Klas Hejdenberg 2010 FÖRE MATCHEN Före lottningen I rutan "Div." skrivs seriens hela namn, exempelvis Elit, 2 NV Götaland (eller liknande) så att man lätt förstår vilken serie matchen ingår i. Markera

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2014 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad CASE BOOK 2016 2017 TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Översatt och reviderad 2016-09-16 INLEDNING Det här är Svenska Ishockeyförbundets case book. Case

Läs mer

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad

CASE BOOK TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET. Översatt och reviderad CASE BOOK 2017 2018 TOLKNINGAR AV DE OFFICIELLA REGLERNA SITUATIONER MED DOMSLUT SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET Översatt och reviderad 2017-08-03 INLEDNING Det här är Svenska Ishockeyförbundets case book. Case

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey.

Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey. Bra att veta som förälder till ett aktivt barn som spelar hockey. I detta häfte står det en hel del nyttig information som kan komma till användning under hockey säsongen. Ishockey för barn och ungdom

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong Matchfunktionärs utbildning Regelgenomgång Säsong 2017-2018 Spelarna REGLER FÖR MATCHFUNKTIONÄRER Ett lag ska ha högst 6 spelare på isen när spelet pågår, och de skall benämnas enligt följande: Vänsterforward

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Regel 8 Förseelse mot motspelare och osportsligt uppträdande

Regel 8 Förseelse mot motspelare och osportsligt uppträdande Regel 8 Förseelse mot motspelare och osportsligt uppträdande 8:1 Det är tillåtet: a) att med en öppen hand spela bollen ur handen på en annan spelare; b) att använda böjda armar för att skapa kroppskontakt

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2015 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

Vid passning: Sveprörelse, rotation på puck, klubbladet i isen och blicken upp

Vid passning: Sveprörelse, rotation på puck, klubbladet i isen och blicken upp Flickutvecklingscamp U13-U16 Ispass: 1 Tid: 60 minuter Övning: Skridskoteknik 1) Skridskoteknik, Power och Explosivitet a) Benböj (djupa) b) Ytterskär långa med knälyft c) Ytterskär korta med frekvenshopp

Läs mer

Spelaranalys SHC J18 Konfidentiellt mellan spelare och lagledare

Spelaranalys SHC J18 Konfidentiellt mellan spelare och lagledare Spelaranalys SHC J18 Konfidentiellt mellan spelare och lagledare Datum Namn Vikt Längd Fattning Tröjnummer Varför spelar du hockey? Hur många ggr i veckan vill du träna? Förutom match. Om du själv fick

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten istället Du

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2017 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2017 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

Handbok för Sekretariatet. vers. 1.1, 2014-07-30

Handbok för Sekretariatet. vers. 1.1, 2014-07-30 Handbok för Sekretariatet vers. 1.1, 2014-07-30 Innehåll Uppgifter i Speakerbåset... 3 Allmänt... 4 Speaker/Protokollförare (inkl online rapportering)... 5 För U8/U9 match... 5 För U10 match... 5 För U11

Läs mer

Utvecklingscamp U15. Pass 1: Skridskoåkning & Passning/mottagning (alla spelare) Tid: 75 min. Spelare: 14 Backar, 20 Forwards, 4 Målvakter.

Utvecklingscamp U15. Pass 1: Skridskoåkning & Passning/mottagning (alla spelare) Tid: 75 min. Spelare: 14 Backar, 20 Forwards, 4 Målvakter. Utvecklingscamp U15 Pass 1: Skridskoåkning & Passning/mottagning (alla spelare) Tid: 75 min Spelare: 14 Backar, 20 Forwards, 4 Målvakter Inledning Speed-ups pang, pang, pang (Tre utan och tre med puck

Läs mer

MÅLVAKTENS egna övningar

MÅLVAKTENS egna övningar MÅLVAKTENS egna övningar Övningsexempel w w w. c o a c h e s c o r n e r. n u V Ä G E N T I L L E L I T Övningsexempel Målvaktens egna övningar Övningarna i gruppen Målvaktens egna övningar är modeller

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong Matchfunktionärs utbildning Regelgenomgång Säsong 2015-2016 REGLER FÖR MATCHFUNKTIONÄRER Spelarna Ett lag ska ha högst 6 spelare på isen när spelet pågår, och de skall benämnas enligt följande: Vänsterforward

Läs mer

Träningsschema LÖPNING. CRfitness AB #PROJECTBESTOFME. CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13

Träningsschema LÖPNING. CRfitness AB   #PROJECTBESTOFME. CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13 Träningsschema LÖPNING CRfitness AB www.crfitness.se info@crfitness.se #PROJECTBESTOFME CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13 Information Intervallträning är viktig om man vill bli en bättre löpare både korta

Läs mer

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation

SOMMARFRÅGOR SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET The Swedish Ice Hockey Association Member of the International Ice Hockey Federation SOMMARFRÅGOR 2013 Förord Sommarfrågorna med tillhörande facit syftar till att stimulera studier

Läs mer

Hur VIK s J-20 mål är gjorda i fortsättnings-serie 13/14

Hur VIK s J-20 mål är gjorda i fortsättnings-serie 13/14 Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Hur VIK s J-20 mål är gjorda i fortsättnings-serie 13/14 Johnny Sterner Handledare: Linus Berg 2014-xx-xx 1 Sammanfattning Detta arbeta är gjort på hur målen har kommit

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning

Matchfunktionärs utbildning Båsfunktionärskurs Matchfunktionärs utbildning Ingen match kan genomföras utan matchfunktionärer. Att vara matchfunktionär är ett viktigt och ansvarsfullt uppdrag. Som matchfunktionär fungerar man som

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong

Matchfunktionärs utbildning. Regelgenomgång Säsong Matchfunktionärs utbildning Regelgenomgång Säsong 2012-2013 REGLER FÖR MATCHFUNKTIONÄRER Spelarna Ett lag ska ha högst 6 spelare på isen när spelet pågår, och de skall benämnas enligt följande: Vänsterforward

Läs mer

Övningskompedium. Ett vinnande koncept

Övningskompedium. Ett vinnande koncept Övningskompedium Ett vinnande koncept Tryckoriginal: Lena Ivarsson, Västergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna 2016-06-10 1 PUCKKNTRLL 3-3 Press på P Puckkontroll Hålla pucken inom laget Använda

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Utdrag ur regelboken. Bilaga 1 - Statistik Bilaga 2 - Funktionärer Bilaga 3 - Domartecken

Utdrag ur regelboken. Bilaga 1 - Statistik Bilaga 2 - Funktionärer Bilaga 3 - Domartecken Utdrag ur regelboken Bilaga 1 - Statistik Bilaga 2 - Funktionärer Bilaga 3 - Domartecken Svenska Ishockeyförbundets Officiella Regelbok Se även case book. BILAGA 1 STATISTIK MÅL OCH ASSIST I. Ett mål ska

Läs mer

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA 1. Baksida lår Ligg på rygg, med ena benet utsträckt. Det andra benet kramar spelaren sedan om och med foten vinklad mot sig, sträcker spelaren sedan ut benet. 10x/Ben Dynamisk övning. 2. Framsida lår,

Läs mer

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut? Svenska Fotbollförbundet Domarkommittén Hemregelprov 2012-12-01 Namn: Tänk på att: Ange om det är direkt eller indirekt frispark Ange eventuell bestraffning Ange hur spelet sätts igång och från vilken

Läs mer

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84

Har matchen spelats utan domare, vänligen inrapportera resultatet till: resultat@korpenstockholm.se alt. 08-725 28 84 Regler 2011 Rödmarkerad text = regeländring för i år! Speltid 7-manna: 2x20 minuter utan paus. 11-manna: 2x30 minuter utan paus 2x45 minuter med 5 minuters paus. Är något av lagen försenade ska domaren

Läs mer

Så spelar vi 5 mot Hälsingland

Så spelar vi 5 mot Hälsingland Så spelar vi 5 mot 5 2018 Hälsingland Matchvärd Alla barn och ungdomsmatcher i Hälsingland ska ha matchvärd. Syftet med matchvärdar är att skapa: - en miljö på våra matcher där barn och ungdomar kan

Läs mer

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet.

Tajmingen av belöningen, både tidsmässigt och placering, samt den gradvisa ökningen av svårighetsgrad är väsentlig för resultatet. BASTA-METODEN Av Kim Andersen - Tåstrup Agility Klub - DGI Amtsinstruktør i Agility fra Roskilde Amt Copyright 2005 Kim Andersen Metoden bygger på några av de principer som är lika för inlärning av slalom

Läs mer

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon

De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Svenska ishockeyförbundet Elitkurs De små individuella detaljerna i ett bra box play i egen zon Johan Garpenlöv Robban Olsson 2007-01-29 Sammanfattning. Sammanfattning Det övergripande syftet med arbetet

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

Det här är populärversionen av Svenska

Det här är populärversionen av Svenska 1 Det här är populärversionen av Svenska Ishockeyförbundets officiella regelbok 2006-2010, vilket innebär att den innehåller ishockeyns viktigaste regler sammanställda på ett lättillgängligt sätt. Regelkunskap

Läs mer

Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 1 juli 2014

Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN. Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 1 juli 2014 Svenska Innebandyförbundets REGELTOLKNINGAR OCH FÖRTYDLIGANDEN Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 1 juli 2014 Svenska Innebandyförbundet, Referensgruppen för regler och tolkningsrätt. 401 Spelarnas klädsel

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F15-16, P15, P16 Öppna kommentarer

Läs mer

Matchfunktionärs utbildning. Protokollförare Säsong

Matchfunktionärs utbildning. Protokollförare Säsong Matchfunktionärs utbildning Protokollförare Säsong 2012-2013 PROTOKOLLFÖRARE OFFICIAL SCORER Protokollförarens uppgift är att protokollföra matchens händelser samt ansvara för att matchfunktionärsbåsets

Läs mer

Svenska Innebandyförbundets. Regeltolkningar och förtydliganden

Svenska Innebandyförbundets. Regeltolkningar och förtydliganden Svenska Innebandyförbundets Regeltolkningar och förtydliganden Svenska Innebandyförbundet, Referensgruppen för regler och tolkningsrätt Uppdaterade och giltiga fr.o.m. 19 september 2017 Nya tolkningar

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer