Sida 1 av 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2010-06-11 Sida 1 av 6"

Transkript

1 Sida 1 av 6 Användarmanual Licens Alla föreningar, oavsett om ditt SDF använder IDA eller inte, ska licensiera/registrera alla spelare A- och B- licenser) i IDA. Om ditt SDF inte använder IDA för tävlingsadministration ska du inte registrera laglicenser i IDA. Din förening kommer att få en faktura. Viktiga datum: 30 september är sista dagen för att årslicensiera/registrera spelare samt betala licensavgift. 30 november är sista dagen för att årsregistrera och betala laglicenser. Innehållsförteckning Inledning... 2 Licensiering av spelare (A-licens från och med 17 år) Licensiering Kontrollera licensstatus Övergångar Registrering och licensiering av ny spelare Lathund Nyregistrera spelare Registrera befintliga spelare Registrera laglicenser Vid felregistrering... 6

2 Sida 2 av 6 Inledning I och med IDA tar Svenska Innebandyforbundet själva över licenshanteringen av landets aktiva spelare. Det innebär att man som förening måste utföra registrering och licensiering av spelare via systemet. Spelarförsäkringen kommer att ligga kvar hos försäkringsbolaget Folksam. Först registreras de spelare som ska vara aktiva under kommande säsong, både nya personer och de som varit aktiva tidigare, sedan avregistreras de som varit med tidigare men inte längre tillhör föreningen innan föreningen själv ansvarar för att betala in rätt summa till Svenska Innebandyforbundet och ange den betalningsreferens som genererats när registreringen genomförts. Alla aktiva spelare, med historik, från Folksams databas är inläst till vårt system. Kom ihåg att under pågående säsong registrera nytillkomna spelare som inte haft licens tidigare. Spelare som gör övergångar hanteras separat. Tänk på att avregistrera spelare som inte spelat bindande match under föregående säsong så att dessa spelare kan byta förening utan att genomföra övergång. OBS! Även B-licensspelare måste registreras för att få sitt försäkringsskydd, det räcker inte att betala in en laglicens! Licensiering av spelare (A-licens från och med 17 år) Licensiering av spelare görs minst en gång per år. Licensperioden är 1/9 30/9. Genom licensieringen talar man om vilka spelare som kommer att vara aktiva som spelare för föreningen under kommande säsong och vilka som slutat och ej längre är aktiva i föreningen. Det går att licensiera en eller flera spelare vid ett eller flera tillfällen. Vi föreslår så få tillfällen som möjligt eftersom det vid varje tillfälle skapas en betalningsreferens som innehåller de aktuella licensieringarna. Funktionen för att licensiera spelare finns i rutan Info till höger på respektive förenings organisationssida. För att se och arbeta med licensieringen krävs att man har systemfunktionen [IDA_Licensadmin Förening]. Denna funktion tilldelas av representant för SDF eller den person i föreningen som har funktionen [IDA_Föreningsadministratör]. Genom att klicka på Licensiering - Spelare kommer man till en sida med de personer som var licensierade för föreningen föregående säsong eller säsongen innan och som inte avregistrerats.

3 Sida 3 av 6 Licensiering För att kunna registrera och licensiera spelare måste man ha funktionen IDA_Licensadminsitratör-Förening. Det är personen med funktionen IDA_Föreningsadministratör som delar ut den funktionen. Alla spelare i en förening ska registreras på samma sätt. Spelare som är 17 år eller äldre kommer med i den betalningsreferens som skapas samt genererar en avgift. Spelare som är 16 år eller yngre ska registreras på samma sätt men genererar ingen avgift eftersom laglicensen hanteras separat genom länken Säsongsregistrering Lag. Samtliga spelare måste registreras för att en försäkring ska tecknas på dem. Avgiften för A-licenser är personlig och B-licenser ingår i laglicenssumman. 1. Sök upp din förening och klicka på länken Licenisering - spelare i rutan Info. En ny sida visas där samtliga föreningens registrerade spelare listas. 2. För de spelare som ska licensieras klickar man i den lilla rutan före respektive namn så att en bock fylls i. Ska samtliga föreningens spelare väljas kan rutan [Välj alla] kryssas i eller genom kortkommando [alt+1]. 3. När spelarna på den aktuella sidan är ikryssade klicka på knappen [Licensiera], spelarna licensieras och är inte längre valbara i denna bild. (Man kan inte klicka nästa sida och fortsätta markera spelare där utan måste licensiera spelare på en sida i taget. 250 personer listas i listan.) 4. När registreringen är genomförd återstår betalningen. Se i rutan Meddelande överst på sidan vilken betalningsreferens som skapades. Inga fakturor genereras från systemet och betalning måste ske med summa och referens enligt ovan.

4 Sida 4 av 6 5. Klicka på länken Betalningsreferenser för att kontrollera licensieringen samt för att se hur betalning sker. Statusen ändras till betald när betalning och referensnummer är SIBF tillhanda och behandlad. Varje betalningsreferens är klickbar, klicka på önskad referens för att se vilken/vilka spelare/lag som referensen avser. OBS! En spelare är licensierad och spelklar så fort betalning med aktuell betalningsreferens är registrerad hos post eller bank och kvitto finns. Det tar sedan några arbetsdagar för SIBF att registrera spelaren och tilldela rätt status. För att underlätta licenshanteringen är det önskvärt att så många spelare som möjligt licensieras vid ett och samma tillfälle. Skulle en felregistrering ske kontakta SIBF på och uppge namn och personnummer samt betalningsreferens för felregistreringen så korrigeras detta. 1.1 Kontrollera licensstatus För att se vilka spelare man har registrerat och som därmed har licens för kommande säsong klicka Sök spelarlicenser i rutan Info till höger på din förenings sida. Här visas alla spelare som är registrerade för den gällande säsongen och om spelarlicensen är betald eller inte samt vilken status det är på spelaren. När spelarna är kopplade till ett lag kan sortering över licensierade spelare även ske lagvis. Använd funktionen/knappen [Spara till fil] för att skapa en lista över de aktuella spelarna, denna lista kan skrivas ut och stämmas av respektive lagledare.

5 Sida 5 av 6 2 Övergångar Övergångar sker tills vidare via blankett på samma sätt som tidigare. Övergången registreras av SIBF i IDA. Funktion för att hantera övergångar i IDA finns men tas inte i bruk förrän senare under säsongen eller till nästa säsong. Då kommer personer över 18 år att kunna genomföra övergångar via systemet. För de under 18 år kommer även i fortsättningen en blankett att krävas eftersom målsmans underskrift är ett krav för att övergången ska hanteras. 3 Registrering och licensiering av ny spelare Vid nylicensiering av en person måste man se till att personen finns registrerad i IDA. Finns inte personen klicka på Personer i huvudmenyn till vänster och lägg upp personen i fråga. Observera att tiosiffrigt personnummer är ett krav för att en person ska kunna tilldelas en licens. För att personen ska kunna licensieras krävs tiosiffrigt personnummer även följande uppgifter: Efternamn, Förnamn, Gatuadress, Postnr, Ort, Distrikt, E-post, Kön. När detta är ifyllt klicka på knappen [Spara]. 1. Klicka på Spelarlicens och sedan Ny spelarlicens i menyn till vänster 2. Knappa in spelarens personnummer i rutan personnummer och tryck [sök] 3. Om personen finns i systemet kommer dennes uppgifter att synas. Om personen innehar en licens syns den nu gällande/tidigare licensen i rutan Nuvarande spelarlicens som endast visas då personen har en licens. OBS! Här krävs att en övergång görs och detta sker med en övergångsblankett som skickas in till SIBF. Det tar fem dagar efter att en blankett är inkommen och övergångssumman är betald innan en spelare blir spelklar vid övergång. a. För att nylicensiera personen för den förening som du är licensadministratör för trycker du på knappen [nyregistrera]. 4. Kontrollera nyregistreringen genom att fylla i personens personnummer på nytt och tryck [sök]. I rutan Nuvarande spelarlicens kan du kontrollera att spelaren står registrerad för sin nya förening. 5. För A-licensspelare skapas en betalningsreferens som måste uppges i samband med inbetalningen. B-licensspelare blir genast spelklara.

6 Sida 6 av 6 4 Lathund Lathunden nedan beskriver i korta lag de steg man måste göra för att licensiera spelare. Se ovan i dokumentet hur man går tillväga. 4.1 Nyregistrera spelare 1. Se till att du har funktionen IDA_Licensadministratör-förening, tilldelas av föreningsadministratören 2. Kontrollera om personen finns upplagd i systemet 3. Lägg upp personen om den inte redan finns 4. Skapa en licens under Licens/Ny Spelarlicens 5. Betala in licenssumman med den betalningsreferens som skapas för A-licensspelare. B-licensspelare blir spelklara direkt efter registrering. Dock måste laglicens betalas. 6. Spelaren återfinns under Sök Spelarlicens i din förening när registreringen är klar. 7. För att använda spelaren i Händelserapporteringen måste spelaren kopplas till aktuellt lag. 4.2 Registrera befintliga spelare 1. Se till att du har funktionen IDA_Licensadministratör-förening, tilldelas av föreningsadministratören 2. Sök upp din förening 3. Klicka på Licensiering spelare 4. Markera de spelare som ska licensieras (A- såväl som B-licensspelare). Markera så många spelare som möjligt vid ett och samma tillfälle för att underlätta hanteringen 5. Klicka Licensiera 6. Betala in den summa och ange den betalningsreferens som skapas 7. Spelaren återfinns under Sök Spelarlicens i din förening när registreringen är klar. 8. För att använda spelaren i Händelserapporteringen måste spelaren kopplas till aktuellt lag. 4.3 Registrera laglicenser 1. Se till att du har funktionen IDA_Licensadministratör-förening, tilldelas av föreningsadministratören 2. Sök upp din förening 3. Gör på samma sätt som vid licensiering av A-licenser 4. Faktura kommer att skickas ut till föreningarna av SIBF 4.4 Vid felregistrering Skulle du registrera fel kontaktar du SIBF på

Information från Svenska Cheerleadingförbundet

Information från Svenska Cheerleadingförbundet Information från Svenska Cheerleadingförbundet Inför licensperioden 2015-2016 har SCF inlett ett samarbete med Pensum. Detta samarbete innebär att alla licenser, alltså våra försäkringar kommer att skötas

Läs mer

Lathund Licensansökan för landhockey

Lathund Licensansökan för landhockey Svenska Landhockeyförbundet www.landhockey.nu Lathund Licensansökan för landhockey Uppdaterad 2014-12-30 1 Innehållsförteckning Information till föreningar angående licens och försäkring 3 Allmänt om licenser

Läs mer

Manual för Aktivitetskort på Nätet (ApN) för föreningsledare

Manual för Aktivitetskort på Nätet (ApN) för föreningsledare Manual för Aktivitetskort på Nätet (ApN) för föreningsledare Manual för föreningsledare (ApN) Innehåll Kom igång med ApN... 2 Registrera sammankomst... 2 Välj rätt närvarokort... 2 Välj vad ni gjorde och

Läs mer

Administration IdrottOnline Förbund Administration

Administration IdrottOnline Förbund Administration Uppdaterad 2011-03-02 Administration IdrottOnline Förbund Administration Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

LATHUND Lokalt aktivitetsstöd För aktivitetsledare

LATHUND Lokalt aktivitetsstöd För aktivitetsledare Version 1.0 2011-05-09 LATHUND Lokalt aktivitetsstöd För aktivitetsledare Registrera sammankomst Menyval Tryck på "Närvarokort" i den vänstra menyn. Välj rätt närvarokort Välj det närvarokort du vill registrera

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

Att fylla i närvarokort - ledare

Att fylla i närvarokort - ledare Att fylla i närvarokort - ledare 1 2 Innehåll Registrera sammankomst 4 Välj närvarokort 4 Välj vad ni gjorde och när ni gjorde det 4 Lägg till deltagare på närvarokortet 5 Fyll i närvaromarkeringar 5 Spara

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Att skicka e-fakturor. Fördjupning till dig som ska använda fakturaportalen

Att skicka e-fakturor. Fördjupning till dig som ska använda fakturaportalen Att skicka e-fakturor Fördjupning till dig som ska använda fakturaportalen Välkommen till bankens e-fakturatjänst Att skicka e-fakturor med bankens fakturaportal är enkelt. Du skapar fakturaunderlaget

Läs mer

Handledning Octo Anmälan

Handledning Octo Anmälan Handledning Octo Anmälan Senast uppdaterad: 2015-03-30 Introduktion Octo Anmälan har implementerats i Octo Statistik för att underlätta anmälningsförfarandet till en tävling, både för arrangörer och anmälande

Läs mer

Lathund för Relation Bokningssystem

Lathund för Relation Bokningssystem Lathund för Relation Bokningssystem UpRight Consulting 2013 Bokningssystemet är utformat för att passa onlinebokning där aktiviteterna matchas mot medlem/kundprofil. En medlem kan bara boka upp sig på

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad

Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Manual C3 BMS v. 3 för iphone/ipad Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server o ch telefon sker över internet

Läs mer

Aktivitetskort på nätet Hur gör jag?

Aktivitetskort på nätet Hur gör jag? 1 Aktivitetskort på nätet Hur gör jag? Föreningsadministratör är den/de som är huvudansvarig för föreningen och ansvarar för att aktivitetsredovisningen sköts på ett riktigt sätt i föreningen. Föreningsadministratörernas

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Uppdaterad: 2013-09-17. Avgiftshantering

Uppdaterad: 2013-09-17. Avgiftshantering Uppdaterad: 2013-09-17 Avgiftshantering 1 Nya uppdateringar ägde rum 2013-09-17 Nytt Nya hjälptexter under betalstatus Tydligare felmeddelande om utskick misslyckas Möjlighet att backa från steg 2 till

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Användarmanual Tidvis 2014-03-26

Användarmanual Tidvis 2014-03-26 Användarmanual Tidvis 2014-03-26 1 Innehåll Allmänt... 3 Funktioner i Tidvis... 4 Tidrapportera... 6 Tidrapportering när schemat inte är inlagt eller arbete sker utanför schemat... 6 Tidrapportering när

Läs mer

Manual. Brainchild Uthyrning. Version 1.1

Manual. Brainchild Uthyrning. Version 1.1 Manual Brainchild Uthyrning Version 1.1 Innehåll Manual... 1 Innehåll... 2 Inledning... 4 Systemkrav... 4 Installation... 4 Nätverk... 5 Att starta och avsluta... 5 Programmets uppbyggnad... 6 Arkiv...

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Välkommen! Genom att skicka kundfakturor via banken kan du och ditt företag

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

o Uppdaterad 2014-03-11 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

o Uppdaterad 2014-03-11 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering o Uppdaterad 2014-03-11 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till Företagets egen sida - för dig som är chef/kontaktperson på ett entreprenadföretag 013-04-09 Innehållsförteckning 1. Information om Företagets egen sida...3. Lägga till en

Läs mer

Boka möteslokal, bollplan eller sporthall

Boka möteslokal, bollplan eller sporthall Boka möteslokal, bollplan eller sporthall Instruktion för privatpersoner Inledning Idrott & förenings e-tjänst är ett webbaserat hjälpmedel för föreningar och privatpersoner i Göteborgs Stad. Genom e-tjänsten

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet Användarmanual Konterare i Baltzar BBA Baltzar är LiU:s system för elektronisk fakturahantering. 1 Minimanual för konterare LiU Senast uppdaterad: 2012-05-15 Innehållsförteckning

Läs mer

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 1 Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 2 Startsidan På startsidan kan du se: Studentuppdragsansökningar för LinkedStudent, ENS personal tar hand om detta. Påminnelser om uppföljningsmejl för LinkedStudent,

Läs mer

Guide för Tele P iphone app INLEDNING

Guide för Tele P iphone app INLEDNING INLEDNING Ladda ner appen från App Store Först måste man ladda ner appen. Detta gör du på App Store. (Se bild nere till vänster). Sök sedan efter Tele P och ladda ner appen. Skriv in dina inloggningsuppgifter

Läs mer

LATHUND NYTT BOKFÖRINGSÅR I ENTRÉ...

LATHUND NYTT BOKFÖRINGSÅR I ENTRÉ... Hantverksdata Entré Lathund Nytt Bokföringsår i Entré Innehåll LATHUND NYTT BOKFÖRINGSÅR I ENTRÉ... - 1 - Varje år... - 1 - Skapa ett nytt redovisningsår... - 1 - Föra över Utgående balanser... - 1 - Vid

Läs mer

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Uppdaterad 2012-04-18 Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01 Stämpling- Medarbetare Manual Version 2013.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Instämpling... 3 Kvittens vid instämpling... 4 Saldovisning på stämplingsbilden... 5 Kvittens vid Utstämpling... 6 Kvittens...

Läs mer