Därför kalkar vi sjöarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Därför kalkar vi sjöarna"

Transkript

1 Därför kalkar vi sjöarna Information från några viktiga organisationer om försurningen som ett av våra största miljöhot och kalkning av sjöar och vattendrag som en av våra viktigaste naturvårdsåtgärder.

2 Sverige är fantastiskt Så sant som det sagts. Ett vackrare land får man leta efter. Med årstidernas skiftningar, naturens oändliga skönhet och alla former av liv. En avgörande del i naturens livsnerv är de sjöarna och hela km bäckar, åar och älvar Men sedan många år flockas mörka moln över vårt paradis. Hotet kommer från de processer vi människor i utvecklingens namn satt igång. På utvecklingens bakgård hittar vi bl a försurningen, ett mer än 100 år gammalt miljöhot. Bara i Sverige kan vi se det skrämmande resultatet i de närmare sjöarna och km vattendrag som försurats med sina känsliga ekosystem och kämpande livsformer. Nu har Riksdagen beslutat om miljökvalitetsmål. Inom en generation skall försurningen inte vara högre än vad naturen tål. Redan 2010 är skall högst 5% av sjöarna och 15% av vattendragen vara försurade av mänskliga processer. Vad miljökvalitetsmålen betyder för att restaurera våra sjöar och vattendrag handlar den här lilla skriften.

3 Nappar det för våra barn? Frågan är symbolisk men stämmer väl med Riksdagens målsättning att miljökvalitetsmålet skall nås inom en generation. Ett rikt fiskliv är det mest påtagliga beviset för att livsmiljön är god. Och som vi vet finns det liv finns det hopp. Då finns det hopp för vattenlevande djur som märlkräftor, musslor och dagsländor för att inte tala om alla fåglar och andra djur som är beroende av fungerande ekosystem. I vattenmiljön visar sig de första och tydligaste tecknen på försurningen. Hittills har bortemot sjöar och över km vattendrag försurats så kraftigt att betydande biologiska skador uppstått. I den svenska miljövården har därför kalkning varit en av de viktigaste åtgärderna för att motverka försurningen och återskapa eller bibehålla förutsättningarna för liv i sjöar och vattendrag. Genom kalkning har ca sjöar och km vattendrag, ofta hela vattensystem räddats, eller fått chansen att repa sig efter försurningens skadeverkningar. Men för att delmålet skall uppnås till 2010 måste ytterligare sjöar och km vattendrag återhämta sig på naturlig väg eller, vilket är mest sannolikt, behöva kalkas. Försurningen fortsätter att ligga över vad naturen tål trots att den avtagit här hemma och utomlands. Redan kalkade sjöar och vattendrag fortsätter att återförsuras när det friska kalkade vattnet byts mot nytt försurat giftigt vatten och som vi vet kommer de allra flesta försurade okalkade sjöarna att förbli sura i decennier om de inte kalkas. Därför måste kalkningen fortsätta i de redan kalkade vattnen. Men ännu fler sjöar och vattendrag måste få del av den medicinen. Kalkning är inte dyrt; knappast någon annan åtgärd har betytt så mycket för den svenska naturen. För oss svenskar utgör levande skogar, sjöar och vattendrag en betydande del av vår folksjäl, vår stolthet och vårt arv till kommande generationer. Just därför har riksdagen samlats kring miljömålet mot försurningen. Nu återstår för oss alla att ta ansvar för att miljömålet blir verklighet.

4 Ingen sjö är den andra lik Visst har väl alla en barndomssjö någonstans inom sig. Ett varmt och lyckligt minne av en Storsjön, Gäddvattnet eller en Skogstjärn. Och när vi berättar och jämför så visar det sig, att ingen sjö eller å är den andra lik. Naturen är sannerligen unik och en inbjudande och generös värd för våra allra vackraste skönhetsupplevelser. Så nog har vi en alldeles speciell sjö att minnas. Visst var den varm och inbjudande... nej, för det mesta kall som en vårbäck. Genomskinlig och klar... nej, grumlig av humus och liv, vill jag minnas. Och man fick bada och meta så mycket man ville från den solblekta bryggan. Nja, nog var det roligare att hissa segel på ekan och dra ut över krusiga fjärdar! Sådär kan det vara, och visst vill vi att även våra barn och deras barn skall få uppleva något lika storslaget. Men jämför vi med dagens intryck kanske vi märker att allt inte är som förr. Vattnet tycks vara klarare, djupet djupare. Fågelkonserten inte lika intensiv, den myllrande vattenytan lugnare. Skummande vågor mot land har avlösts av lika eviga men till synes mörkare böljor. Försurningen förändrar och förstör. Långtifrån alla sura sjöar och vattendrag har turen att vara omgivna av kalkrika marker eller turen att ligga långt, mycket långt från utsläppskällorna. Det är då kalkning kan göra underverk. Livet tar fart igen. Fisken kan åter leka och föröka sig. Ekosystemens brutna näringskedjor växer sig starkare. Naturen får en chans att bli naturlig igen. Och när utsläppen inte längre är högre än vad naturen tål kan vi med stolthet lämna ett rikt arv till nästa generation.

5 Var 4:e svensk fiskar Friluftsliv tillhör våra allra viktigaste fritidssysselsättningar och är av största betydelse för turismen. Över 3 miljoner svenskar är intresserade av fiske, men dålig miljö anges som den viktigaste orsaken till att fisket inte är ännu mer utbrett. Många kommuner, vattenägare, sportfiskeklubbar och företag har därför lagt ned både pengar och hårt arbete på att utveckla de lokala fiskevattnen. Fortsätter vi inte kalka åtminstone i samma utsträckning som hittills hotas dessa tillgångar. Sportfisket omsätter miljarder. Enligt en studie Fiskeriverket och SCB gjort omsätter fritidsfisket i Sverige årligen 3.3 miljarder kronor. Den största omsättningen står den dryga miljon svenskar för, som anser att fritidsfiske är den viktigaste eller en av de viktigaste fritidsaktiviteterna. Enligt den statliga Turistdelegationen är sportfiske det viktigaste skälet till utländsk naturrelaterad turism i Sverige. Olyckligtvis är fisketurismen koncentrerad till de mest försurade delarna av landet. Hitresande sportfiskare omsätter årligen över 500 miljoner kronor i Sverige. Det är mer än dubbelt så mycket som vi satsar på kalkning varje år! Bara det är väl ett gott skäl att fortsätta kalka. Men det viktigaste skälet till fortsatt satsning på turism och fiske i våra sjöar och vattendrag är givetvis svenskarnas dokumenterat stora intresse för friluftsliv. För ingen lär ju vilja fiska i sura sjöar där fisken har höga kvicksilverhalter. Eller där över huvud taget ingen fisk längre finns kvar.

6 En satsad krona ger två Oavsett om vi är fritidsfiskare, vandrare, kanotister, jägare eller ornitologer dras vi obevekligt till sjöar och vattendrag. Det är oftast med dessa i närheten vi möter de allra mest storslagna naturupplevelserna. Vatten är också vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för allt liv. Visste du att av allt vatten som finns på jorden så är bara 3 % färskvatten... och att 2/3 av detta vatten är bundet som is? Det är onekligen siffror som gör sjöar och vattendrag extra skyddsvärda! Att satsa resurser på en god vattenmiljö är alltså väl använda pengar. Men nyttan är ofta omätbar i ekonomiska termer. Hur värderar man t.ex. skönhetsupplevelser eller bara vetskapen om att naturvärdena har bevarats till förmån för ett framtida nyttjande? Under de senaste åren har kalkningens samhällsnytta enbart för fisket beräknats ganska exakt i ett flertal utredningar och rapporter. Oavsett om dessa utförts av Kalkningsutredningen, Naturvårdsverket, Fiskeriverket och SCB eller Direktoratet for naturforvaltning i Norge visar de att varje satsad krona på kalkning ger minst två kronor tillbaka! Fiske, kanoting, vandring, jakt, strövande och annat friluftsliv ger upphov till tusentals årsarbeten och ökar intresset för avfolkningshotade glesbygder. Fiske och annan naturturism bidrar alltså i oerhört hög grad till att människor vill och kan bo kvar i hembygden med bibehållen och acceptabel infrastruktur, exempelvis i form av kommunikationer, skolor och butiker. Det är svårt att tänka sig ett bättre och mer effektivt glesbygdsstöd.

7 Droppens väg till havet Ingen sjö är en sluten enhet. Alla har sina tillflöden och utlopp. Varje vattendrag ingår i ett system av bäckar, sjöar, åar och floder. Vatten befinner sig i ständig cirkulation mellan olika platser på jorden. Havet är den stora reservoaren vilken allt vatten lämnar och förr eller senare återvänder till. Över haven sker den stora avdunstning som ger moln och nederbörd. Men molnen kan av vindarna fraktas långa vägar innan de kondenseras till regndroppar. På vägen sätter sig allehanda föroreningar på molnens minimala vattendroppar. Vanligast är försurande ämnen från förbränning av fossila bränslen som kol, olja och andra oljeprodukter. När regnen så småningom faller över mark och jordar är de sura. Det försurade vattnet rinner antingen ned i bäckar och vattendrag direkt - eller efter filtrering genom marken. Därifrån börjar den långa färden tillbaka till havet. Men under resans gång skall vattnet också vara livsmiljö för miljontals organismer, som enligt sin ekologiska kod vanligtvis mår bäst i ett av människan oförsurat vatten med ett bra ph-värde. Visste du för övrigt att 95 % av alla sjöar byter vatten under en period kortare än fem år? En från början neutral sjö kan alltså på mindre än fem år av sina tillflöden förvandlas till en mycket sur sjö utan förutsättningar för ett normalt liv. Ju snabbare en sjö byter vatten desto större anledning finns det således att hålla ett öga på ph-värdet. För att inte tala om alla älvar, bäckar och åar där vattnet byts ut praktiskt taget hela tiden.

8 Forskarna är eniga Idag finns det ingen som ifrågasätter nyttan av kalkning i, av människan försurade sjöar och vattendrag. På den punkten är alla seriösa forskare ense. Redan i början av 1960-talet upptäckte vattenägare och fiskeklubbar i Västsverige att ph-värdet i deras sjöar höll på att sjunka och att fisken dog ut. Kalksäckar bars på krökta ryggar fram till sjöarna och kalken spreds på isen eller från båtar. Redan i början av 1960-talet slog svenska forskare fast sambandet mellan förbränning av kol och olja och försurningen av mark och vatten. Detta blev startskottet för en intensiv debatt och forskning kring försurningens orsaker och dess katastrofala följder för naturen. Sverige är idag ledande när det gäller avancerad forskning kring försurning och dess skadeffekter. Det är vi också när det gäller forskning om kalkning. Om vi inte fortsätter att anslå pengar via statsbudgeten hotas denna verksamhet - och de enastående resultat som uppnåtts. Kalkningen Efter snart 30 års storskalig verksamhet vet vi att kalkning av sjöar och vattendrag fungerar som ett vapen mot försurningen. Idag finns det kunskap, utrustning och erfarenhet för effektiv bekämpning av skadeeffekterna. Även vid sidan av forskningen finns stor kunskap. Inte minst länsstyrelserna har byggt upp betydande kompetens - liksom många kommuner och inte minst framsynta företag. Från 1976 har verksamheten vuxit kraftigt och numera sprider vi drygt ton kalk varje år. Successivt har kalkningsmetoderna och planeringen förfinats. Kalkningsstrategierna anpassas för att uppnå så naturliga tillstånd som möjligt. Genom nya produkter med en långsam kalkverkan och låga kalkgivor, som sprids oftare undviks onaturligt höga ph-värden. Vattenkemiska och biologiska provtagningsprogram är kopplade till varje enskilt kalkningsprojekt; därför vet vi att kalkningen fungerar!

9 Inga pengar kastade i sjön De senaste 25 åren har svenska folket investerat över 3 miljarder kronor för att motverka försurningens skadliga inverkan på sjöar och vattendrag. Det är inga pengar som kastats i sjön. Få offentliga anslag har gått till nyttigare ändamål och haft bättre effekt. Mer än sjöar och km vattendrag med värdefullt djur- och växtliv har restaurerats eller fått chansen att repa sig. Efter en sådan framgång vore det kapitalförstöring av värsta sort om vi skulle dra ned på kalkningen. Ändå har man i besparingsnit vid flera tillfällen i slutet av 1990-talet försökt skära ned anslagen radikalt. Men riksdagen har istället vid flera tillfällen drivit igenom förslag om ökade anslag till kalkning. Den 28 april 1999 är en historisk dag. Då fattade riksdagen beslut om 15 miljömål med inriktningen att miljöproblem som hotade målen skulle lösas inom en generation. Att försurningen tillhör de största miljöproblemen och att våra sjöar, bäckar, åar och älvar tillhör de allra mest värdefulla naturtillgångarna slås verkligen fast i riksdagens miljökvalitetsmål. Målet innebär att inom en generation skall Onaturlig försurning av marken motverkas så att den naturgivna produktionsförmågan och den biologiska mångfalden bevaras samt att Sverige verkar för att depositionen av försurande ämnen på lång sikt inte överskrider den kritiska belastningen för mark och vatten. Vid ett seminarium i riksdagshuset i januari 2002 konstaterades: för att delmålet att högst 5% av antalet sjöar respektive 15% av sträckan rinnande vatten i landet är antropogent försurade år 2010 skall uppnås måste kalkning utökas kraftigt. Om riksdagens delmål för 2010 uppfylls innebär det att tusentals sjöar och vattendrag restaureras. En sådan satsning innebär att vi med stolthet kan sluta kalka när det försurande nedfallet inte längre utgör något hot och lämna över friska sjöar och vattendrag till nästa generation. En bättre investering i svensk natur är det svårt att tänka sig.

10 Försurningen fortsätter... Eftersom luftutsläppen av svavel har minskat tror många att faran med försurningen av mark och vatten är över. Men faktum är att miljön över större delen av Sverige fortsätter att försuras. Den största skillnaden är att försurningen inte ökar lika snabbt som tidigare. Sverige har den relativt största andelen basfattiga bergarter i Europa och större delen av skogsmarken kan på naturlig väg inte neutralisera mer än något eller några kg svavel per hektar och år - det är den så kallade kritiska belastningsgränsen, eller vad naturen i själva verket tål. Trots att det försurande svavelnedfallet minskat mycket kraftigt sedan de katastrofala förhållandena under 1970-talet avslöjades. så är nedfallet i framförallt södra och mellersta Sverige fortfarande högt över vad naturen tål. Och så länge de kritiska gränserna överskrids kan inte marken och sjöarna återhämta sig. Förutom det årliga nedfallet har det historiska försurande nedfallet lämnat djupa spår också i naturen. I en stor andel av Sveriges marker som omger sjöarna och vattendragen har markens lager av så kallade baskatjoner (motståndkraft mot försurningen, livsnödvändig för djur och växter) förlorats och det tar kanske hundratals år att bygga upp ett nytt lager igen. Detta naturens negativa försurningsminne medför att återhämtningen fördröjs långt in i framtiden. Även om de försurande utsläppen som genom ett trollslag skulle försvinna i morgon skulle det ta minst 50 år innan de mest utsatta områdena har återhämtat sig. Så illa är det trots alla insatser.

11 ...och Europa släpar efter Sverige och Norge är de länder som allra hårdast kämpat för att få hållbara internationella överenskommelser till stånd som minskar de försurande utsläppen. Miljöorganisationerna i Sverige bildade 1982 Internationella Försurningssekreteriatet för att kunna bevaka frågan och bedriva ett effektivt informations och lobbyarbete i Europa. De inhemska svavelutsläppen har reducerats med ca 90 % sedan Kväveutsläppen som också bidrar till försurningen om än i mindre grad har däremot minskat betydligt mindre. Sverige är inte längre det enskilda land som svarar för den största försurningen av svenska skogar och sjöar. Svavel- och kvävenedfallet härrör idag till ca 80% från andra länder, som tar mindre allvarligt på den katastrofala försurningen. Genom internationella överenskommelser om reduktioner av svavelutsläppen har vi i alla fall kommit en liten bit på väg mot målet dvs inte större utsläpp än vad naturen tål. Men fortfarande är det mycket lång väg kvar att gå innan vi kan andas ut. Om de beslut om reduktioner av svavel- och kväveutsläppen som tagits bl a i EU genomförs i praktiken av medlemsländerna, kommer vi att kunna avläsa ytterligare förbättringar i naturen. Men många krafter motverkar det här arbetet, inte minst den mäktiga kol- och oljelobbyn. Dessutom förhalar hälften av EU-länderna arbetet. Risken är uppenbar att vi även om några år kan sammanfatta det internationella miljövårdsarbetet mot försurningen, som riksdagens revisorer 1997: Det dominerande intrycket av miljövårdsarbetet är att problemen med försurande utsläpp förväntas lösas av någon annan, någon annanstans och någon annan gång.

12 Svenska folket står bakom... Under de senaste 25 åren har svenska folket satsat över 3 miljarder kronor på sjökalkning. Det har varit väl investerade pengar. Omistliga naturvärden har räddats till gagn för kommande generationer och utgör nu en ovärderlig grund för riksdagens och allas vårt ansvar för miljömålsarbetet. Vad hade miljömålet en återhämtning från för-surningen varit värd om den biologiska mångfalden långt dessförinnan varit utrotad? Våra ombud i riksdagen vet självklart sedan länge att naturoch miljöfrågor är av vital betydelse för oss svenskar. Dessa frågor får alltid en framskjuten plats när svenskar tillfrågas om vad som oroar dem inför framtiden. Allemansrätten har givit oss en unik möjlighet att tillbringa en stor del av fritiden ute i skog och mark. Bara antalet fiskedagar är 35 miljoner per år och till det skall läggas bad, ka-noting, skogspromenader, jakt, camping, fågelskådning, svampplockning och mycket, mycket mer. Med en liten vits skulle man kunna säga att det är naturligt eftersom vi har tillgång till så mycket storslagen natur. Men det finns mycket som hotar naturen, i synnerhet utsläppen från kraftverk och värmeverk eldade med fossila bränslen samt ett ständigt ökande transportbehov - men det finns också motkrafter. Enskilt eller organiserat i miljöföreningar av olika slag visar svenskarna allt oftare ståndpunkten att grundförutsättningen för välfärd är en god miljö. Samma ställningstagande finns representerat även i riksdagen, som med några få undantag enats om beslut som gör att vi kan fortsätta att kalka och forska åtminstone som förut. Inte minst yngre generationer har all anledning att hoppas, att även framtida riksdagar skall ha samma framsynta förståelse för problemets omfattning, och att vi alla skall ta vårt ansvar för att motverka försurningen.

13 Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund WWF Sveriges Fiskevattenägareförbund SVENSKA TURISTFÖRENINGEN INFORMATOR AB

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem Försurning

Åtgärder mot miljöproblem Försurning 2.1. Försurning Försurning orsakas främst av luftutsläpp av svaveloxid och kväveoxider från sjöfart, vägtrafik, energianläggningar och industri. Internationell sjöfart är den enskilt största källan och

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Kalkning och försurning. Hur länge måste vi kalka?

Kalkning och försurning. Hur länge måste vi kalka? Kalkning och försurning Hur länge måste vi kalka? NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS 22-23 november 2017 Ingemar Abrahamsson Innehåll En tillbakablick på försurningen och 35 års kalkning Den framtida

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Vi kalkar för en levande miljö

Vi kalkar för en levande miljö Vi kalkar för en levande miljö Försurning förstör ekosystem FÖRSURNINGEN INNEBÄR SKADOR på skogar och sjöar i kalkfattiga områden och den ger sämre förutsättningar för biologisk mångfald. I en försurad

Läs mer

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten?

Varje. droppe. är värdefull. Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Varje droppe är värdefull Hur mår vårt vatten? Hur får vi bra vatten? Vad använder du vatten till? Vatten är vår viktigaste naturresurs och vårt viktigaste livsmedel. Du använder vatten till mycket, till

Läs mer

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Kronobergs län Reslutat för det hydrologiska året 2010/11

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Kronobergs län Reslutat för det hydrologiska året 2010/11 Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Kronobergs län Reslutat för det hydrologiska året 2010/11 Sofie Hellsten, Cecilia Akselsson, Per Erik Karlsson, Veronika Kronnäs och Gunilla Pihl Karlsson Upplägg

Läs mer

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Gå ut och upptäck mångfalden i en sjö, bäck eller å. Eleverna får dokumentera vilka djurgrupper som hittas och sedan göra näringskedjor och fundera kring hur arterna

Läs mer

MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr.

MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING. Stiftelsen Håll Sverige Rent E-post: skola.forskola@hsr.se Telefon: 08-505 263 00 Webbplats: www.hsr. MILJÖMÅL: BARA NATURLIG FÖRSURNING Lektionsupplägg: Vad har hänt med sjön? Försurande luftföroreningar har lett till att sjöar och skogsmarker är försurade. Eleverna får ett scenario där en sjö beskrivs

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Hållbar utveckling. Ana s Khan 9C. Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla

Hållbar utveckling. Ana s Khan 9C. Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla Hållbar utveckling Ana s Khan 9C Dör toffeldjuren i försurade sjöar? Handledare: Olle och Pernilla 21/5-2010 Innehållsförtec kning Inledning...sid. 3 Bakgrund...sid. 3 Hypotes...sid. 3 Syfte...sid.4 Metod...sid.

Läs mer

Miljömålen i Västerbottens län

Miljömålen i Västerbottens län Miljömålen i Västerbottens län Förutom det övergripande generationsmålet har vi 16 miljömål som styr inriktningen av miljöpolitiken och som anger vår gemensamma målbild. Varje miljömål har en särskild

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Låt oss vårda denna unika fördel!

Låt oss vårda denna unika fördel! Vi vill väcka din uppmärksamhet på fördelarna med friska fiskrika vatten och att bevara framtida naturresurser. Sverige har de bästa förutsättningarna för fiske med spö i hela EU. Låt oss vårda denna unika

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

3. Bara naturlig försurning

3. Bara naturlig försurning 3. Bara naturlig försurning De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet av försurande ämnen ska heller inte öka korrosionshastigheten

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Motion 1983/84:677. Ä ven skogs- och jordbrukets andel i försurningsproblematiken

Motion 1983/84:677. Ä ven skogs- och jordbrukets andel i försurningsproblematiken Il Motion 1983/84:677 Lars Ernestam och Börje Stensson Åtgärder mot försurning Försurningen och dess effekter på våra skogar, marker, vattendrag och sjöar är 1980-talets stora miljöfråga. Under tidigare

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Konferens Levande laxälvar 1 februari 2017

Konferens Levande laxälvar 1 februari 2017 Konferens Levande laxälvar 1 februari 2017 Ers Majestät, Statsrådet, Konferensdeltagare Hjärtligt välkomna till Umeå, till Västerbotten och till denna konferens. En konferens där vi helhjärtat ska ägna

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Underlagsrapport. Bara naturlig försurning. Lunds Agenda 21

Underlagsrapport. Bara naturlig försurning. Lunds Agenda 21 Underlagsrapport Bara naturlig försurning Lunds Agenda 21 Rapport över miljötillståndet i Lunds kommun hösten 2002 1 Denna rapport är framtagen av Miljöstrategiska enheten vid Kommunkontoret, Lunds kommun.

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Kalkning och försurning. Var, när, hur och varför?

Kalkning och försurning. Var, när, hur och varför? Kalkning och försurning Var, när, hur och varför? Innehåll Försurningen har minskat Kalkningen har anpassats Den framtida utvecklingen Motiv och mål Hur och var 2015-10-14 Kalkning och försurning 2 Vad

Läs mer

Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län

Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015. Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015 Kalkningsverksamheten i Kalmar län Regional kalkåtgärdsplan 2011-2015 - Kalkningsverksamhet i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2011:01 Copyright Länsstyrelsen

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

5 Stora. försök att minska övergödningen

5 Stora. försök att minska övergödningen 5 Stora försök att minska övergödningen Svärtaån Svärtaån är ett vattendrag i Norra Östersjöns vattendistrikt som har stor belastning av fosfor och kväve på havet. En betydande andel kommer från odlingslandskapet.

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning?

Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning? Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen revideras? Vad visar resultaten från SCARP och annan forskning? Filip Moldan, 2013-03-14 Med hjälp och bidrag från många!! Behöver de kväverelaterade miljökvalitetsmålen

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

1. Vad är naturkunskap?

1. Vad är naturkunskap? Naturvetenskap bygger på sådant Art individer man kan som bevisa kan med få fertil till exempel avkomma experiment. Exempelvis religioner och Evolution då arter förändras astrologi bygger inte på för att

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol

Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol Tornhagsskolan Våra allra bästa fokusfrågor i biologin, hösten år 8 De handlar om ekologi och alkohol De här frågorna är bra för att lära om det viktigaste om ekologi och alkohol. Du behöver Fokusboken.

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Värmland

Tillståndet i skogsmiljön i Värmland Krondroppsnätet Tillståndet i skogsmiljön i Värmland Resultat från Krondroppsnätet t.o.m. 2011 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Cecilia Akselsson*, Veronika Kronnäs, och Sofie Hellsten IVL Svenska

Läs mer

ett rikt växt- och djurliv

ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt- och djurliv Hur är det idag? Den biologiska mångfalden är grunden för allt mänskligt liv, den spelar en avgörande roll för människors överlevnad och välfärd och är därmed en förutsättning

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar

Försurning. Naturliga försurningsprocesser. Antropogen försurning. Så påverkar försurningen marken. Så påverkar försurningen sjöar Försurning Sedan istiden har ph i marken sjunkit från 7 till 6. ph i regn har sjunkit från 5,5 till 4,5 Idag har vi 17 000 antropogent försurade sjöar Idag finns det även försurat grundvatten Naturliga

Läs mer

Reserapport Alaska 2010 Katmai National Park, Hallo Bay

Reserapport Alaska 2010 Katmai National Park, Hallo Bay Reserapport Alaska 2010 Katmai National Park, Hallo Bay Vilket år! Hallo Bay bjöd återigen på fantastiska upplevelser. Vår första tur 2010 gjordes redan under junimånad, det är en spännande period med

Läs mer

Tillståndet i skogsmiljön i Blekinge län

Tillståndet i skogsmiljön i Blekinge län Krondroppsnätet Tillståndet i skogsmiljön i Blekinge län Resultat t.o.m. september 2016 Per Erik Karlsson, Gunilla Pihl Karlsson, Sofie Hellsten, Cecilia Akselsson, Krondroppsnätet Vad jag kommer att prata

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERAT Naturvårdsprogram för Melleruds kommun

FÖRSLAG TILL REVIDERAT Naturvårdsprogram för Melleruds kommun 1 FÖRSLAG TILL REVIDERAT Naturvårdsprogram för Melleruds kommun Version 2016-11-28 Bilaga 1. Nationella och kommunala miljömål I Ramslökedalens kommunala naturreservat syns trevliga mål Foto: Renée OlsåkerTillfällig

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser

Koldioxid Vattenånga Metan Dikväveoxid (lustgas) Ozon Freoner. Växthusgaser Växthuseffekten Atmosfären runt jorden fungerar som rutorna i ett växthus. Inne i växthuset har vi jorden. Gaserna i atmosfären släpper igenom solstrålning av olika våglängder. Värmestrålningen som studsar

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Remiss av Vision 2020 för Laholms fritidsfiske och fisketurism

Remiss av Vision 2020 för Laholms fritidsfiske och fisketurism 2016-04-05 sid 1 (7) Remiss av Vision 2020 för s fritidsfiske och fisketurism Bakgrund Kultur- och utvecklingsnämnden har tagit fram ett förslag till strategi för att främja och utveckla fritidsfisket

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Värmlands län Reslutat för det hydrologiska året 2009/10

Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Värmlands län Reslutat för det hydrologiska året 2009/10 Nedfall, markvattenkemi och lufthalter i Värmlands län Reslutat för det hydrologiska året 2009/10 Cecilia Akselsson, Gunilla Pihl Karlsson, Per Erik Karlsson, Veronika Kronnäs och Sofie Hellsten Upplägg

Läs mer

Vad finns att berätta om denna rapport?

Vad finns att berätta om denna rapport? Vad finns att berätta om denna rapport? Del i rapportserie om kalkningens effekter på biologin Fisk i rinnande vatten Bottenfauna i rinnande vatten Fisk i sjöar Flodpärlmussla (Flodkräfta) Baserade på

Läs mer

FISKE2020. På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning

FISKE2020. På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning FISKE2020 På väg mot en ekosystembaserad fiskeriförvaltning FISKE 2020 Fiskeriverkets framtidsvision Hav i balans och levande kust och skärgård samt Levande sjöar och vattendrag är två av de nationella

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

BIOLOGI = Läran om det levande

BIOLOGI = Läran om det levande Ekologi BIOLOGI = Läran om det levande EKOLOGI Oikos = hus Logos = lära Vad är ett ekosystem? Fotosyntesen- Livsviktigt för Jorden! Vad är då fotosyntes? Fotosyntes är den process hos gröna växter vid

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7 Sammanfattning 7 Sammanfattning Genom Statistiska centralbyråns Undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) kartläggs och analyseras välfärdens utveckling fortlöpande. Undersökningarna har genomförts årligen

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen?

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? Vad innebär det? Växthuseffekt Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? 1 Ola Wong UNT 26 sept 2010 Snar framtid? Vad händer just nu? -En kines släpper ut lika mycket koldioxid

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

VARJE ÅR DÖR MER ÄN 100 TON ÅL I DE SVENSKA VATTENKRAFTVERKEN OCH NU RISKERAR DEN ATT HELT UTROTAS!

VARJE ÅR DÖR MER ÄN 100 TON ÅL I DE SVENSKA VATTENKRAFTVERKEN OCH NU RISKERAR DEN ATT HELT UTROTAS! VARJE ÅR DÖR MER ÄN 100 TON ÅL I DE SVENSKA VATTENKRAFTVERKEN OCH NU RISKERAR DEN ATT HELT UTROTAS! Inslag i SVT:s Rapport år 2006 Vad har hänt sedan Rapport läste upp nyheterna? Svaret är att någonstans

Läs mer

Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten Fakta-PM

Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten Fakta-PM Promemoria 2019-04-08 Miljödepartementet Miljö- och klimatsatsningar i vårändringsbudgeten Fakta-PM Vi står tillsammans inför stora utmaningar. Genom investeringar i klimat och miljö rustar vi samhället

Läs mer

Rapport. "Bekämpning av illegalt utplanterade signalkräftor med hjälp av släck kalk Ca(OH) 2. vid Högsäterälven, Eda kommun" Lillerud 2006-10-24

Rapport. Bekämpning av illegalt utplanterade signalkräftor med hjälp av släck kalk Ca(OH) 2. vid Högsäterälven, Eda kommun Lillerud 2006-10-24 Rapport "Bekämpning av illegalt utplanterade signalkräftor med hjälp av släck kalk Ca(OH) 2 vid Högsäterälven, Eda kommun" Lillerud 2006-10-24 Tomas Janson Hushållningssällskapet i Värmland Projektledare

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

En annorlunda naturupplevelse

En annorlunda naturupplevelse Någonstans i Västmanland, juni 2016 En annorlunda naturupplevelse Text: Barbro Torseld Jag fick förmånen att följa med Lennart och Laila Andersson och Ulf Eriksson vid ringmärkning av falkungar. Dessa

Läs mer

Bara naturlig försurning

Bara naturlig försurning MILJÖKVALITETSMÅL 7 Bara naturlig försurning Redovisning av ett regeringsuppdrag om miljömål. Rapporten ingår i en skriftserie som bildar underlag för beslut om vilka delmål som skall vara ledstjärnor

Läs mer

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten.

Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Svara på följande frågor som träning inför kemiprovet om gaser, luft och vatten. Frågor på E nivå (man ska också kunna dessa för högre betyg): 1 Vad är en gas? 2 Vad är det för skillnad på fast flytande

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: VATTEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: VATTEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: VATTEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se

miljömål.se - den svenska miljömålsportalen - miljömål.se Sida 1 av 8 Start Miljömålen Sveriges Generationsmålet Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning Levande sjöar och

Läs mer

Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN

Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN En förutsättning för allt liv på jorden är vatten. Vatten som befinner sig i ständig rörelse i sitt kretslopp mellan hav, atmosfär och kontinenter. Det avdunstade

Läs mer

Politiskt seminarium. Torsås 25 februari 2015

Politiskt seminarium. Torsås 25 februari 2015 Politiskt seminarium Torsås 25 februari 2015 Ett gott liv i en livskraftig kommun Nya politiker Ny politiskt majoritet Lära känna varandra Fortsätta samverkan mellan Torsås kommun och Kustmiljögruppen

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

LIFE Reclaim, vad är det?

LIFE Reclaim, vad är det? LIFE Reclaim, vad är det? Hur påverkas boende och entreprenörer kring Venakärret och Tysslingen en socio-ekonomisk uppföljning av LIFE-projektet Reclaim Länsstyrelsen i Örebro län har genomfört en undersökning

Läs mer

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat.

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Mina damer och herrar Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Se så vackert här är.. På de branta sluttningarna växer ädellövskog med en fantastisk blomning av ramslök

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Valda delar ur. Fiske en undersökning om svenskarnas fritidsfiske. Fiskeriverket i samarbete med SCB

Valda delar ur. Fiske en undersökning om svenskarnas fritidsfiske. Fiskeriverket i samarbete med SCB Valda delar ur Fiske 5 en undersökning om svenskarnas fritidsfiske Fiskeriverket i samarbete med SCB 2 Nyheter i FISKE 5 jämfört de tidigare studierna är bland annat att urvalsstorleken ökats med 1 personer,

Läs mer

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET

MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET MILJÖMÅL: GRUNDVATTEN AV GOD KVALITET Lektionsupplägg: Rent vatten, tack! Lär er mer om grundvatten och låt eleverna, med hjälp av sina kunskaper och fantasi, konstruera en egen vattenrenare. Lärarinstruktion

Läs mer

Luft- halter Mättes vid 21 ytor i Krondroppsnätet under 2007/08

Luft- halter Mättes vid 21 ytor i Krondroppsnätet under 2007/08 Lufthalter Mättes vid 21 ytor i Krondroppsnätet under 2007/08 Väderåret okt 2007 sept 2008 Senhösten - förvintern 2007 startade torrt och kallt i söder och milt och inte lika torrt i norr. December blev

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer