Preliminär utvärdering miljökvalitetsmålet Levande skogar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Preliminär utvärdering miljökvalitetsmålet Levande skogar"

Transkript

1 PM, Preliminär 1(11) Datum Diarienr Analysenheten Erik Sollander Tfn , Preliminär utvärdering miljökvalitetsmålet Levande skogar Sammanfattning Sammantaget bedöms miljökvalitetsmålet Levande skogar inte kunna nås till år För biologisk mångfald pågår i vissa delar en fortsatt utarmning, tydligast exemplifierat i avverkning av skogar med mycket höga naturvärden. Samtidigt pågår flera förbättringar av grundförutsättningar för den biologiska mångfalden (död ved, grova träd, gammal skog m.m.). Påtagliga förbättringar av den biologiska mångfalden, främst idag rödlistade växter och djur, lär inte bli synliga förrän efter år De skogliga biologiska processerna tar helt enkelt för lång tid. Leveranstiden för många viktiga naturvårdssortiment är mycket lång, inte sällan mer än ett sekel. Fortfarande är skadenivån på fornlämningar och kulturvärden oacceptabelt hög. I grundscenariot för den fördjupade utvärderingen skissas på en utveckling av skogsindustri- och bioenergisektorerna som innebär ett ökat behov från samhället på skogsprodukter och därigenom också ett behov att ytterligare öka avverkningsnivån. En sådan utveckling kan tänkas försvåra de framtida möjligheterna att nå målen i Levande skogar Möjligen kan övervägas om ett generationsperspektiv på ca 20 år, till 2020, är relevant för Levande skogar. I fråga om målet att bevara den biologiska mångfalden måste man ifrågasätta om målet överhuvudtaget är möjligt att uppnå till 2020 i skogliga ekosystem med långsamma processer. En något längre tidshorisont, till säg 2050, förefaller rimligare. Målet har fyra komponenter eller måldelar: Skogsmarkens värde förbiologisk produktion skall skyddas: För närvarande bedöms skogsbruket bidra till en nettoförsurning på i storleksordning ha per år. Mängden askåterföring i skogsmark är ännu inte tillräckligt stor för att kunna kompensera för den mängd avverkningsrester (grot) som tas ut, även om det finns signaler på en ökning Prel utv miljökvalitetsmålet Levande skogar.doc Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor Vallgatan skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Skogsstyrelsen Jönköping Fax Momsreg.nr Jönköping SE

2 Skogsstyrelsen (11) av askåterföringen. Möjligheten att nå måldelen till år 2020 bedöms som goda. Den biologiska mångfalden skall bevaras Sammantaget görs bedömningen att möjligheten att nå måldelen till 2020 är mycket liten. Samtidigt som flertalet av de relaterade delmålen bedöms kunna nås till utsatt tid, vilket bör innebära bättre grundförutsättningar för den biologiska mångfalden på sikt, pågår i andra delar en fortsatt utarmning av den biologiska mångfalden. Kulturmiljövärden skall värnas Fortfarande är skadenivån på fornlämningar och kulturvärden oacceptabelt hög och möjligheten att nå delmål 3 bedöms som liten. Fortfarande bedöms det inte vara omöjligt att nå måldelen till Av allt att döma krävs långtgående insatser som leder till att skadenivåerna drastiskt minskar. Sociala värden skall värnas Sammantaget bedöms möjligheten att nå måldelen till 2020 vara god. Skogarnas möjligheter att bättre tillgodose människors sociala behov bör kunna förbättras avsevärt. Ett flertal projekt pågår. Miljökvalitetsmålet Levande skogar Målformulering: Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas. Inriktningen är att miljökvalitetsmålet ska nås inom en generation. En granskning av miljökvalitetsmålet Levande skogar visar på fyra komponenter (eller måldelar): Skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas Den biologiska mångfalden skall bevaras Kulturmiljövärden skall värnas Sociala värden skall värnas För var och en av måldelarna diskuteras innebörd, möjligheten att nå måldelen, samt några påverkansfaktorer.

3 Skogsstyrelsen (11) Skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas Måldelen täcks inte in av något delmål. I regeringens generationsperspektiv. förtydligas måldelen: Skogsmarkens naturgivna produktionsförmåga bevaras Uppföljning och utvärdering Skogsbruket har på stora arealer medverkat till att höja skogsproduktionen utöver vad som varit givet av skogsmarkens naturgivna produktionsförmåga, genom dikning, gödsling, brandskydd etc. Satsningen på en god ståndortsanpassning av skogsbrukets åtgärder har även bidragit till att skogsmarkens värde för biologisk produktion har ökat. Även depositionen av kväve medför förmodligen en tillväxtökning. Kvävetillförseln i kombination med baskatjonförluster till följd av sur deposition och ett ökat tillvaratagande av grenar och toppar (grot) vid föryngringsavverkning medför att andra näringsämnen än kväve förbrukas i en takt som leder till minskade näringsförråd och buffringskapacitet på många marker. Skogsstyrelsen gör sedan år 1998 bedömningen att skörd av grot bör kompenseras, exempelvis genom askåterföring, såvida inte en större del av barren lämnats spridda på ytan (Skogsstyrelsen 2001). I de nationella skogliga sektorsmål som fastställdes av Skogsstyrelsen 2005 finns ett kortsiktigt mål Mark och vatten i balans med målformuleringen Senast år 2010 är den areal som erhåller aska minst lika stor som den areal där avverkningsrester (grot) skördas vid föryngringsavverkning I den uppföljning av sektorsmålen som Skogsstyrelsen gjorde hösten 2006 konstaterades att det krävs en kraftig ökning av askåterföringen för att målet ska nås och att vissa aktörer signalerar en sådan ökning. Användningen av biobränslen från skog har fortsatt att öka. Av dessa utgör avverkningsrester (grot) endast en mindre del. Askåterföring är sedan några år en etablerad verksamhet i vissa delar av syd- och Mellansverige. För att målet ska nås krävs en kraftig ökning av askåterföringen i flera regioner. För närvarande skattas att skogsbruket medför en nettoförsurning på motsvarande ca ha skogsmark per år. Flera aktörer planerar nu att utöka askåterföringen under de närmaste åren.

4 Skogsstyrelsen (11) ha Grotuttag - glid. treårsmedel Askåterföring år Figur1. Grotuttag enligt D1-polytax glidande treårsmedelvärden runt angivet år. Rak interpolering de år värde saknas för vissa regioner. Metoden medför sannolikt större risk för underskattning än överskattning. Dock: siffran för år 1999 är osäker. Askåterföring enligt rundfrågning bland entreprenörer och SVS-tjänstemän Grotuttag - medel Askåterföring - medel ha/år BD AC MN WX ST MD I VG OG FG SG fd region Figur 2. Grotuttag och askåterföring (som figur ovan) per tidigare SVS-region Når vi målen? Sammantaget bedöms inte målet vara uppnått idag. Den areella omfattningen på askåterföring bör öka till en nivå som motsvarar den skogsmarksareal där överuttag av näringsämnen sker, för att minska risken för negativa effekter på skogsmarkens produktionsförmåga på längre sikt. På kort sikt är det fullt acceptabelt att askåterföringen sker på andra arealer än de där grot uttag görs, detta då askåterföring på nyligen föryngringsavverkade områden kan orsaka problem med urlakning. På längre sikt är det nödvändigt att arealerna sammanfaller.

5 Skogsstyrelsen (11) Arealerna askåterföring förefaller stiga för närvarande. Möjligheterna att nå måldelen till 2020 bedöms som goda. Den biologiska mångfalden skall bevaras Måldelen berörs av delmål 1, 2 och 4. Uppföljning och utvärdering Måldelen är mycket mångfacetterad och innehåller många fler aspekter än vad som inkluderas i delmålen. Detta tydliggörs bl.a. i regeringens generationsperspektiv, där flera ytterligare faktorer ges, ex. vis: Skogsekosystemens naturliga funktioner och processer upprätthålls Skogarnas naturliga hydrologi värnas Brändernas påverkan på skogarna bibehålls Skötselkrävande skogar med höga natur- och kulturmiljövärden vårdas så att värdena bevaras och förstärks Skogar med hög grad av olikåldrighet och stor variation i trädslagssammansättning värnas Hotade arter och naturtyper skyddas Inhemska växt- och djurarter fortlever under naturliga betingelser och i livskraftiga bestånd Hotade arter har möjlighet att sprida sig till nya lokaler inom sina naturliga utbredningsområden så att livskraftiga populationer säkras Främmande arter och genetiskt modifierade organismer som kan hota den biologiska mångfalden introduceras inte Bevarande av biologisk mångfald bör alltså ges en relativt bred tolkning Delmålen fokuserar på möjliga och lämpliga nivåer till Dessa bör inte förväxlas med långsiktigt nödvändiga nivåer. Generellt saknas för många naturvårdssortiment nödvändig kunskap för att kunna precisera långsiktigt nödvändiga nivåer. Kunskapen förbättras dock, för t.ex. död ved börjar det nu finnas kunskap som pekar på hur det långsiktiga behovet ser ut. I en kunskapssammanställning (de Jong, Almqvist, 2005) dras bl.a. följande slutsatser. Somliga arter är specialiserade och kräver ett rikligt utbud av död ved (50 m 3 /ha eller mer). Dessa arter kan endast bevaras i skyddade områden. Brukade skogar utanför skyddade områden med 20 m 3 död ved/ha tycks vara högkvalitativa habitat för många arter, sådana habitat bör täcka % av landskapet och bör lokaliseras i anslutning till skyddade områden och områden med sällsynta arter.

6 Skogsstyrelsen (11) Det är viktigt att så snabbt som möjligt öka förekomsten av död ved i anslutning till områden med hotade arter. Död ved behövs även utanför speciellt rika områden, som en resurs för kommande generationer samt som spridningskorridor mellan olika hot-spots. Där kan mängden död ved vara mindre och ökningsgraden lägre. Förutom ökningen av död ved är det viktigt med en större variation av olika kvaliteter samt en kontinuerlig tillförsel. Det finns även en ansenlig tröghet inbyggd i de skogliga ekosystemen. Träden i sig blir i regel många hundra år. Även utdöende och återskapande går ofta långsamt. Att återskapande inte går i en handvändning exemplifieras i Miljövårdsberedningens betänkande (Anon 1997/98). I tabell 1 nedan kan ses att medan vissa s.k. naturvårdssortiment kan skapas mycket fort, tar andra mycket lång tid, ibland flera sekel. Tabell 1 Bedömningar av leveranstider för olika naturvårdssortiment. Naturvårdssortiment Leveranstid Varaktighet Medel/åtgärd Branddödade träd 1 dag < 10 år Bränning Död ved av olika typ nyligen bränd kapad av skördare nedbruten grov tall 1 dag några veckor år Några veckor > 10 år > 500 år Mulm > 300 år > 200 år Bränning aktivt skapande fri utveckling Blöt mark 1 dag >500 år Dämning Gammal triviallövskog 60 år <150 år Fri utveckling Sumpskog >300 år >300 år Fri utveckling Gammeltall ~200 år >300 år Fri utveckling Eklandskap >1 000 år >1 000 år Bete, fri utveckling Källa: Miljövårdsberedningen. Skydd av skogsmark, bilaga 2. Viltstammarna befaras minska den biologiska mångfalden och skadar plantoch ungskog. Det är av stor vikt att stammarna av främst klövvilt kan anpassas till rimliga nivåer. Beträffande de skogar som har de största naturvärdena, nyckelbiotoperna, bedömer Skogsstyrelsen att den totala arealen utgörs av ca 4 % av skogsmarksarealen. Uppskattningsvis 1 % är idag kartlagd. Förlusten av nyckelbiotoper sker i huvudsak i samband med föryngringsavverkning. Att ett skogsområde klassificeras som nyckelbiotop innebär inget formellt skydd, men innebär att risken för destruktiva ingrepp minskar radikalt. Förlusterna är av allt att döma lägre idag än under tidigare decennier, i huvudsak för att delar

7 Skogsstyrelsen (11) av skogsbruket via certifieringsåtaganden påtagit sig att inte avverka nyckelbiotoper. I de skogliga sektorsmål som Skogsstyrelsen beslutade år 2005, finns ett mål om att kända nyckelbiotoper ska bevaras inom ramen för delmål 1 i Levande skogar. I uppföljningen av målen från hösten 2006 anges att ca ha kända nyckelbiotoper avverkats på småskogsbrukets marker under perioden Beträffande hotet mot enskilda skogslevande arter är föryngringsavverkning av naturskogsbestånd den enskilda åtgärd som bedöms hota flest arter. Trakthyggesbruk i en naturskog eller en kulturpåverkad skog som aldrig föryngringsavverkats utan varit kontinuerligt beskogad under historisk tid, innebär alltid ett ekologiskt kontinuitetsbrott som kan medföra irreversibla förluster av biologisk mångfald (Skogsstyrelsen 2002). Vatten (saknas) Funktioner och processer (saknas) Når vi målen? Sammantaget görs bedömningen att möjligheten att nå måldelen till 2020 är mycket liten. Samtidigt som flertalet av de relaterade delmålen bedöms kunna nås till utsatt tid, vilket bör innebära bättre grundförutsättningar för den biologiska mångfalden på sikt, pågår i andra delar en fortsatt utarmning av den biologiska mångfalden. Huvuddelen av skogsmarksarealen är kraftigt påverkad av historiska skötselingrepp med en låg andel skog med höga naturvärden. Andelen nyckelbiotoper skattas till ca 4 % av skogsmarksarealen varav drygt en fjärdedel är kartlagd. Fortfarande utsätts skogar med höga naturvärden för destruktiva skötselingrepp med resultatet att den biologiska mångfalden utarmas. Någon total bild av omfattningen finns ännu men flera indikationer pekar på att förlusten inte är obetydlig. Beträffande möjligheten att förbättra den biologiska mångfalden måste man ta i beaktande att många av de skogliga ekologiska processerna tar lång tid. Påtagliga förbättringar av den biologiska mångfalden, främst förbättringar för många idag rödlistade växter och djur, lär inte bli synliga förrän efter 2020, även om flera grundförutsättningar för biologisk mångfald (död ved, grova träd, lövinslag och gammal skog) förbättras. Det ekologiska kontinuitetsbrott som blir följden av föryngringsavverkning i skog som varit kontinuerligt beskogad under mycket lång tid kan leda till irreversibla förluster av biologisk mångfald. Det är knappast realistiskt att all sådan skogsmark kan avsättas genom områdesskydd utan många områden behöver brukas med någon alternativ metod. För dessa skogar krävs ett skogsbruk där hänsyn kan tas till den lokala skogshistoriken och efterlikna de ursprungliga eller kulturbetingade processerna. Det finns ett behov att utreda den areella omfattningen av dessa skogar och hur de kan skötas så att de biologiska värdena bibehålls. Ett sådant arbete pågår på Skogsstyrelsen.

8 Skogsstyrelsen (11) Kulturmiljövärden skall värnas Måldelen täcks i huvudsak in av delmål 3. I regeringens generationsperspektiv förtydligas måldelen: Kulturminnen och kulturmiljöer värnas Uppföljning och utvärdering Skadenivåerna på fornlämningar och övriga kulturlämningar är fortfarande alltför omfattande och några påtagliga förbättringar verkar inte ha skett sedan förra utvärderingen. Fortfarande bedöms markberedning vara den åtgärd som orsakar de svåraste skadorna. Resultaten från projektet Skog & Historia indikerar att det kan finnas upp emot okända lämningar på de 80 % av skogsmarken som ännu inte har inventerats Några exempel på orsaker till skogsbrukets skador på kulturmiljöer i skog är: - Brister i kommunikationen mellan tjänstemän på länsstyrelser och Skogsstyrelsens distrikt, mellan tjänstemän och markägare/ombud, mellan markägare/ombud och entreprenörer samt mellan entreprenörer och maskinförare. - Bristande rutiner vid handläggning av kulturmiljövårdsärenden i skogen - Bristande kunskap om skogens kulturmiljöer bland handläggare på den skogliga myndigheten, skogsbrukets tjänstemän, markägare och entreprenörer - Tidsbrist och ekonomiskt hårt pressade entreprenörer - Bristande inventering av och dokumentation av kulturmiljöer i skogsmark Att kunna fortsätta inventeringen av idag okända lämningar är mycket viktigt. Inventeringsarbetet sker idag i huvudsak med finansiering från arbetsmarknadsmyndigheterna. Även med nuvarande takt kommer det att ta 25 till 35 år innan hela landet är täckt. Når vi målen? Även om delmål 3 inte bedöms kunna klaras till 2010, bedöms det fortvarande inte vara omöjligt att nå måldelen till Av allt att döma krävs långtgående insatser som leder till att skadenivåerna drastiskt minskar. Några detaljerade förslag finns ännu inte. Två rimliga grundförutsättningar är att fornlämningar och kulturmiljövärden är väl lokaliserade och att den kunskapen enkelt kan nyttjas i skogsbrukets operativa verksamhet. En möjlighet kan vara att nyttja mobil GIS teknik i skogsmaskinerna som löpande informerar om kända lämningar. Med en sådan lösning kan bevarandet av forn- och kulturlämningar bli mindre beroende av en komplicerad informationskedja från myndigheter och markägare till enskild maskinförare.

9 Skogsstyrelsen (11) Sociala värden skall värnas Måldelen täcks inte in av några delmål. I regeringens generationsperspektiv förtydligas måldelen: Skogens betydelse för naturupplevelser och friluftsliv tas till vara. Uppföljning och utvärdering Skogens betydelse för naturupplevelser och friluftsliv är oomtvistad. För landets jägare, otaliga bär- och svampplockare och alla dem som njuter av skogspromenader, kojbyggande, m.m. är skogen en självklarhet som av tradition är tillgänglig för alla genom allemansrätten. Intresset för skogens sociala värden förefaller att öka i betydelse. Skogens roll för rekreation och upplevelser av olika slag diskuteras allt oftare och ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt pågår eller planeras. Det positiva sambandet mellan rekreation och folkhälsa är tydligt. Skogen har också en viktig funktion i barns utveckling. Urbaniseringen och det faktum att 95 procent av Sveriges befolkning bor i eller relativt nära en tätort gör att de tätortsnära skogarna får ökad betydelse som rekreationsområden. De tätortsnära skogarna brukar uppskattas till ca ha, varav uppskattningsvis mer än hälften ägs av kommuner. Det finns också fakta som tyder på att fastighetspriserna ökar om fastigheten ligger nära träd, helst lövskog eller blandskog. Vi sätter ett värde på denna närhet. Svenskarna gör i genomsnitt ett eller två besök i skogen under en tvåveckorsperiod, oftast i en skog nära bostaden, en skog som ska vara variationsrik och rik på upplevelser för ögat. Upplevelseturism som vandring, ridning, jakt, fiske och skidåkning i mer eller mindre orörd skog utvecklas på många håll i glesbygden som en möjlig intäktskälla för lokalsamhället (Rydberg 2001). Den tätortsnära skogen som miljö för hälsofrämjande rekreation och motion har blivit en viktig ingrediens i samhällsplanering och stadsplaner. I rapporten Skogens sociala värden (Rydberg 2001) anges ett antal kriterier på hur en ur rekreationssynpunkt värdefull skog ser ut. Bl.a. bör det inom ett bestånd finnas en variation i trädslagsammansättning, en variation av den rumsliga fördelning av olika trädslag och en variation i skiktning. Vidare poängteras god framkomlighet. Detta innebär att skogen skall vara välskött utan hindrande avverkningsrester. Skogen skall vara stabil och vital så att drastiska förändringar undviks. Når vi målen? Sammantaget bedöms möjligheten att nå måldelen till 2020 vara god. Skogarnas möjligheter att bättre tillgodose människors sociala behov bör kunna förbättras avsevärt. Ett flertal projekt pågår. Diskussion Effekt av ett intensivt nyttjande av skogsresursen på möjligheten att nå målen.

10 Skogsstyrelsen (11) Under senare år har avverkningsnivåerna i den svenska skogen slagit nya rekord och ligger nu mycket nära de nivåer för långsiktigt möjlig avverkning som beräknats i skogliga konsekvensberäkningar (Skogsstyrelsen 2000, Skogsstyrelsen 2004) Historiskt har avverkningarnas storlek, med något undantag på 1970-talet, legat väsentligt under de långsiktigt möjliga nivåerna. Storlek och inriktning har varierat över tiden, främst styrd av de ekonomiska cykler som varit utmärkande för skogsindustrin. Under senare år har vi haft flera år med rekordhöga avverkningar. Det sista året vi har uppgifter för, 2005 är p.g.a. stormen Gudrun ett extremt år, men från 1995 till 2004 har avverkningen stadigt ökat från nivån 77 miljoner skogskubikmeter (m 3 sk) till nivån 87 miljoner m 3 sk. Den absoluta merparten av virket används hitintills i skogsindustrin. Men med högre energipriser har sedan något år användningen av skogsråvara för energiproduktion ökat och energisortimenten har etablerats på marknaden, delvis som en följd av statliga styrmedel på energiområdet. I det grundscenario som tagits fram för den fördjupade utvärderingen, baserad på officiella prognoser, förutses att skogsindustrins behov av råvara inte kommer att minska och att användningen av biobränslen för energiproduktion kommer att öka från dagens dryga 100 TWh till storleksordningen 135 TWh år Nu kommer säkerligen inte hela ökningen att tas från skogarna, men ändå kan vi se en bild med ett fortsatt högt och högst troligen ökat behov i samhället av produkter från skogen. Antagandet stöds av att frågor som stubbrytning, energiskogsodling och kvävegödsling aktivt diskuteras i skogsbruket. Om så blir fallet, hur påverkas möjligheten att nå målen i Levande skogar? I de fokusgrupper som genomförts med olika intressenter har bl.a. framkommit att tidspress och hård kostnadspress är två orsaker till att kulturmiljövärden skadas. Likaså kan en hård marknadspress efter virke tänkas begränsa skogsbrukets möjligheter att lämna t.ex. tillräckliga kantzoner, spara gammal skog och skog med höga naturvärden och ta annan hänsyn som behövs för att målen ska nås.

11 Skogsstyrelsen (11) Referenser Anon 1997/98. Skydd av skogsmark, Behov och kostnader. Miljövårdsberedningen. SOU 1997/98. ISSN X de Jong, Almqvist, Död ved i Levande skogar. Naturvårdsverket, rapport Rydberg Skogens sociala värden. Skogsstyrelsen, Jönköping. Rapport nr 8K ISSN Skogsstyrelsen Skogliga Konsekvensanalyser 1999, SKA-99. Skogsstyrelsen, Jönköping, 312 s. Rapport nr ISSN Skogsstyrelsen Rekommendationer vid uttag av skogsbränsle och kompensationsgödsling. Skogsstyrelsen, Jönköping. Meddelande ISSN Skogsstyrelsen Skogsvårdsorganisationens utvärdering av skogspolitikens effekter, SUS Skogsstyrelsen, Jönköping. 275s. Meddelande ISSN Skogsstyrelsen Skogliga konsekvensanalyser 2003, SKA-03. Skogsstyrelsen, Jönköping. Rapport

Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö

Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö Effekter av ett intensifierat skogsbruk på mångfald och miljö Klimatförändringens effekter på biodiversitet Johnny de Jong Centrum för biologisk mångfald Syntesrapporten de Jong, J., Akselsson, C., Berglund,

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Skogspolicy Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunfullmäktige Miljö & Teknik Antagen 2011-05-09, Kf 80/2011 Ansvar Samhällsbyggnadschef POLICY FÖR KÄVLINGE

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010 PM 1(8) Datum 2011-04-11 Diarienr 2011/1993 Skogsenheten Skogsavdelningen Malin Andersson, Naturvårdsspecialist malin.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 0451-383 107, 070-345 83 25 Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning

Läs mer

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring

Skog. till nytta för alla. Skogsbränslegallring Skog till nytta för alla Skogsbränslegallring Biobränslen och kretsloppet Biobränsle från skogen är ett viktigt inslag i ett kretsloppsanpassat samhälle. Men för att inte uttagen ska försämra skogsmarkens

Läs mer

Skogsutredningen 2004 slutbetänkande Mervärdesskog (SOU 2006:81)

Skogsutredningen 2004 slutbetänkande Mervärdesskog (SOU 2006:81) YTTRANDE Sida 1/5 Datum 2007-01-09 Ert datum 2006-11-07 Beteckning 500-18544-06 Er beteckning N2006/6984/HU B Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Patrik Wandin Naturavdelningen Områdesskydd

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Skogsbrukets hållbarhetsproblem

Skogsbrukets hållbarhetsproblem Skogsbrukets hållbarhetsproblem Vattendagarna 20-21:a november 2006 Johan Bergh Sydsvensk Skogsvetenskap Miljömålet "Skogsmarkens naturgivna produktionsförmåga skall bevaras. En biologisk mångfald och

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Avverkning som berör höga naturvärden

Avverkning som berör höga naturvärden MISSIV 1(1) Datum 2014-09-22 Ärendenr A 47755-2014 Lennart Hamrin Kalmars distrikt Norra vägen 2G 38237 NYBRO lennart.hamrin@skogsstyrelsen.se Tfn 0481-48257 Fastighet VEDBORM 1:81 Kommun Borgholm Församling

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka.

Hej! Här kommer rådgivningskvittot digitalt. Jag skickar brochyr också men de kommer med post nästa vecka. Stockholms distrikt Stefan Eklund Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se Tfn 08-51451462 Fastighet VÄRMDÖ-EVLINGE 9:1 Kommun Värmdö Församling Värmdö Kopia för kännedom 1(2)

Läs mer

Scenariosammanställningar SKA VB-08 och beräkningar

Scenariosammanställningar SKA VB-08 och beräkningar Bilaga 2 Scenariosammanställningar SKA VB-08 och beräkningar Skogliga konsekvensanalyser 2008 (SKA VB-08) syftar till att beräkna uttag ifrån skogen utifrån olika framtida scenarier med varierad intensitet

Läs mer

Miljökonsekvenser av ett ökat uttag av skogsbränsle i relation till uppsatta miljö- och produktionsmål

Miljökonsekvenser av ett ökat uttag av skogsbränsle i relation till uppsatta miljö- och produktionsmål Miljökonsekvenser av ett ökat uttag av skogsbränsle i relation till uppsatta miljö- och produktionsmål Bränsleprogrammet Hållbarhet Johnny de Jong Cecilia Akselsson, Gustaf Egnell, Stefan Löfgren, Bengt

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

SEKTORSANSVAR I SKOGEN

SEKTORSANSVAR I SKOGEN SEKTORSANSVAR I SKOGEN 2007 2010 SEKTORSANSVAR I SKOGEN 2007 2010 SKOGSSTYRELSEN, BOX 343, 503 11 BORÅS SKOGLIGA SEKTORSMÅL FÖR HALLANDS, JÖNKÖPINGS OCH VÄSTRA GÖTALANDS LÄN INLEDNING SEKTORSMÅLEN är Skogsstyrelsens

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24 109 2(5) Skogsbrukets mål Bedriva skogsbruk enligt reglerna för miljöcertifiering enligt FSC-standard. Bevara och

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Miljömålen i Västerbottens län

Miljömålen i Västerbottens län Miljömålen i Västerbottens län Förutom det övergripande generationsmålet har vi 16 miljömål som styr inriktningen av miljöpolitiken och som anger vår gemensamma målbild. Varje miljömål har en särskild

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2)

Roy Jansson. Kopia för kännedom 1(2) Göteborgs distrikt Christer Lundberg Frihamnen 16 B, 41755 GÖTEBORG christer.lundberg@skogsstyrelsen.se Tfn 031-7056261 Fastighet KILANDA-TORP 1:21 Kommun Ale Församling Starrkärr-Kilanda Kopia för kännedom

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten

Rådgivning inom projektet Klimatanpassat skogsbruk och vatten RÅDGIVNINGSKVITTO 1(7) Datum 2014-02-21 Ärendenr R 390-2014 Stefan Eklund Stockholms distrikt Galgbacksvägen 5, 18630 VALLENTUNA stefan.eklund@skogsstyrelsen.se 08-51451462 Värmdö-Evlinge fast ägare för.

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen

PEFC Skogscertifiering. Vi tar ansvar i skogen PEFC Skogscertifiering Vi tar ansvar i skogen Det är en bra känsla att vara certifierad, dels miljömässigt för att det känns bra i hjärtat, men också ekonomiskt för att vi får mer betalt för virket. BIRGITTA

Läs mer

Svenskt Friluftsliv. Tidigare FRISAM

Svenskt Friluftsliv. Tidigare FRISAM Svenskt Friluftsliv Tidigare FRISAM Instrumentvägen 14, 126 53 Hägersten, Sweden Tel +46 (0)8 549 041 21, Fax +46 (0)8 447 44 44 Bankgiro 5447-5801, Organisationsnummer 802409-1731 www.frisam.org 2007-01-12

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Naturvårdsåtgärd nyckelbiotop, Ekeby 4:1

Naturvårdsåtgärd nyckelbiotop, Ekeby 4:1 Ärende 4 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-16 Miljökontoret Miljönämnden Naturvårdsåtgärd nyckelbiotop, Ekeby 4:1 Dnr: 2018-154 Sammanfattning av ärendet I samband med nyckelbiotopsinventering som genomfördes

Läs mer

Kulturlämningar och skogsbruk

Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Skogen har brukats av människan så länge hon överhuvudtaget har bott på våra breddgrader och under hela denna tid har hon lämnat spår av sin

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald PM 1(6) Datum 2017-06-12 Diarienr 2017/461 Stefan Karlsson Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald Generellt om

Läs mer

Mervärdesskog (SOU 2006: 81 slutbetänkande från Skogsutredningen 2004 (N2004: 12)

Mervärdesskog (SOU 2006: 81 slutbetänkande från Skogsutredningen 2004 (N2004: 12) 2007-01-15 Näringsdepartementet Enheten för hållbar utveckling och basnäringar Diarienr: N2006/6984/HUB Remissvar CBM Dnr: 109/06 Mervärdesskog (SOU 2006: 81 slutbetänkande från Skogsutredningen 2004 (N2004:

Läs mer

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret.

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Ronny Fors från Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén från Boo Miljö och Naturvänner

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande SKOGSVISION Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande LIVFULLA SKOGSLANDSKAP OCH EKOSYSTEMBASERAT NYTTJANDE Världens skogar är en vital resurs som förser oss alla med ekonomiska och miljömässiga

Läs mer

GROT är ett biobränsle

GROT är ett biobränsle GROT-uttag? GROT är ett biobränsle Biobränsle = ett bränsle där biomassa är utgångsmaterial Hit räknas bl a: Trädbränslen: trä eller trädelar som inte omvandlats kemiskt, ex skogsbränslen, rivningsvirke,

Läs mer

6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ. Björn Möllersten

6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ. Björn Möllersten 6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ Björn Möllersten Text och layout: Björn Möllersten Författaren och Naturskyddsföreningen i Stockholms län Tryckt hos Nykopia, Stockholm 1997 ISBN 91-972449-6-1

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Förslag/uppslag till examensarbeten

Förslag/uppslag till examensarbeten Datum 2016-02-02 1(9) Förslag/uppslag till examensarbeten Förslagen utvecklas vid behov i samråd med det distrikt där examensarbetet kommer att utföras. Gudrunhyggen och vilt Den goda fodertillgången som

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Livskraftiga ekosystem

Livskraftiga ekosystem Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2892 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

ENETJÄRN NATUR 2018 SKOGSPOLICY FÖR SÖDERTÄLJE KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

ENETJÄRN NATUR 2018 SKOGSPOLICY FÖR SÖDERTÄLJE KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE ENETJÄRN NATUR 2018 SKOGSPOLICY FÖR SÖDERTÄLJE KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-11-05 1 Innehåll Kommunens skogspolicy... 3 Inledning varför en skogspolicy?... 4 Vem ansvarar för kommunens skogar?...

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Myllrande våtmarker och torvbruket

Myllrande våtmarker och torvbruket Myllrande våtmarker och torvbruket Vägar till ett hållbart torvbruk Konferens på KSLA 31 augusti 2011 2011-09-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Miljömålssystemet t Miljökvalitetsmål

Läs mer

Anteckningar från Dialogexkursionen 8 november 2012

Anteckningar från Dialogexkursionen 8 november 2012 Datum 2012-11-21 Diarienr 1(6) Stockholms distrikt Sören Nissilä, Natur/Miljö Sörmlands distrikt Linda Nilsson Anteckningar från Dialogexkursionen 8 november 2012 Introduktion till dagen Frågeställningar

Läs mer

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken Östra Värmlands distrikt Magnus Nordström Gräsdalsgatan 15, 653 43 Karlstad magnus.nordstrom@skogsstyrelsen.se Tfn 054-55 57 18 RAPPORT GRUNDVIKEN 1(6) Datum 2010-07-02 Er referens Catharina Knutsson Karlstads

Läs mer

Krokoms kommuns styrdokument

Krokoms kommuns styrdokument Skogsbrukspolicy Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms kommuns

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Uttag av GROT inom Västernorrlands och Jämtlands län

Uttag av GROT inom Västernorrlands och Jämtlands län Uttag av GROT inom Västernorrlands och Jämtlands län Delrapport inom projektet Samverkan för utveckling och förädling av regionens outnyttjade skogsresurser Sundsvall, december 2006 Sören Hägg, Skogsstyrelsen

Läs mer

Program för Jönköpings kommuns skogar

Program för Jönköpings kommuns skogar 1 Program för Jönköpings kommuns skogar Borttaget: och trädbärande marker Jönköpings kommun har ca 5 000 ha skog bestående av 50 % lövskog och 50 % barrskog. 1 100 ha av skogsmarken är naturreservat och

Läs mer

Underlag askåterföring

Underlag askåterföring Pkt 6 PM 1(5) Datum 2017-09-18 Stefan Anderson stefan.anderson@skogsstyrelsen.se Tfn 035-13 68 40 Underlag askåterföring - 2017-09-26 Varför askåterföring? Skogsbrukets försurande inverkan har ökat under

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

UTPLACERING AV DÖD VED VID TOLLARE

UTPLACERING AV DÖD VED VID TOLLARE UTPLACERING AV DÖD VED VID TOLLARE 2009-11 - 25 Beställning Beställarens namn Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08 556 026 80 Omslagsfoto: Vedkyrkogård vid Sickla

Läs mer

7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skogsstyrelsen ska

7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skogsstyrelsen ska Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2077 av Anders Forsberg m.fl. (SD) Skogen Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den svenska modellen med

Läs mer

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Stockholm 13 september 2018 Er ref/dnr: 2016/660 Vårt dnr: 2018/0096 Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

VIKEN 1:11. Röjning Älgafallet ID 453 SOLLEFTEÅ. Röjning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet.

VIKEN 1:11. Röjning Älgafallet ID 453 SOLLEFTEÅ. Röjning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet. SOLLEFTEÅ ID 453 Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING patrik.andre@skogsstyrelsen.se Beståndsuppgifter 4,7 ha 7043101 N 63º 30' 28,84201" E 16º 31' 43,76216" 5 G24 0 576084,6 10 60 30 0 Mål med

Läs mer

MAGGÅS 25:6 ID 9197. Vålarna Östra-1-121008 ORSA. Avverkning

MAGGÅS 25:6 ID 9197. Vålarna Östra-1-121008 ORSA. Avverkning Vålarna Östra-1-121008 ID 9197 Fastighetsägare SVEN UHLÅS SJURBERG BOCKGATAN 7 79532 RÄTTVIK sven.uhlas@naturbruketsiljan.se Beståndsuppgifter Areal: 5,3 ha Nord: 6770049,7 Lat: Öst: 497957,3 N 61 3 54,7023"

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Skogsbruksplan Planens namn Narken 14:1 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Referenskoordinat (WGS84) 2017-2026 20170817 Niemi Skogskonsult AB Lat: 66 55' 20.60" N Long: 22

Läs mer

Biobränslen från skogen

Biobränslen från skogen Biobränslen från skogen Biobränsle gör din skog ännu mer värdefull Efterfrågan på biobränsle från skogen, skogsbränsle, ökar kraftigt tack vare det intensiva, globala klimatarbetet. För dig som skogsägare

Läs mer

FROSSARBO 1:1. Demotest ID UPPSALA. Markberedning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet.

FROSSARBO 1:1. Demotest ID UPPSALA. Markberedning. Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN. Beståndsuppgifter. Mål med beståndet. FROSSARBO 1:1 UPPSALA Demotest -1-13812 ID 12849 Fastighetsägare SKOGSSTYRELSEN 55183 JÖNKÖPING 6-553168 patrik.andre@skogsstyrelsen.se Beståndsuppgifter 1,7 ha 6667,8 N 6º 3' 19,3621" E 17º 25' 57,95829"

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald?

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Per Angelstam Stockholm 2011-03-22 Arter Biotoper Processer Landskap i region Bestånd i landskap Träd i bestånd Global Krävs = Konventioner

Läs mer

SKA 15 Resultatpresentation

SKA 15 Resultatpresentation SKA 15 Resultatpresentation RIU-konferens 5 november 2015 Svante Claesson, Skogsstyrelsen /Kalle Duvemo (fd. Skogsstyrelsen) SKA 15 Global analys av framtida efterfrågan på och möjligt utbud av virkesråvara.

Läs mer

Betesskador av älg i Götaland

Betesskador av älg i Götaland Betesskador av älg i Götaland Konsekvenser för virkesproduktion och ekonomi OM SÖDRA Södra grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Södra är

Läs mer

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010.

Beslutas att Policy för hyggesfritt skogsbruk, version 1.0, ska börja tillämpas fr.o.m. den 15 september 2010. PROTOKOLL Nr 111 1(1) Datum 2010-08-19 Närvarande: Monika Stridsman Johan Wester Håkan Wirtén Generaldirektör, beslutande Enhetschef Avdelningschef Handläggare, föredragande Justeras Monika Stridsman 1

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Tiden rinner, skogen försvinner. En studie över vad som har hänt med de biologiskt värdefulla skogarna inom Umeå kommun sedan de kartlades 1992

Tiden rinner, skogen försvinner. En studie över vad som har hänt med de biologiskt värdefulla skogarna inom Umeå kommun sedan de kartlades 1992 Tiden rinner, skogen försvinner En studie över vad som har hänt med de biologiskt värdefulla skogarna inom Umeå kommun sedan de kartlades 1992 Omslagsfoton Hössjöberget avverkat av Holmen 2002 Bjännberget

Läs mer

Kåre Ström. Kopia för kännedom 1(2) Fyrbodals distrikt Jennie Sverker Box 789, UDDEVALLA

Kåre Ström. Kopia för kännedom 1(2) Fyrbodals distrikt Jennie Sverker Box 789, UDDEVALLA Fyrbodals distrikt Jennie Sverker Box 789, 45126 UDDEVALLA Jennie.Sverker@skogsstyrelsen.se Tfn 0522-645703 Fastighet SVARTEDALEN 1:23 Kommun Kungälv Församling Romelanda Kopia för kännedom 1(2) Datum

Läs mer

Riktlinjer för kommunens skogsinnehav. Motala kommun

Riktlinjer för kommunens skogsinnehav. Motala kommun Riktlinjer för kommunens skogsinnehav Motala kommun Beslutsinstans: Tekniska nämnden Diarienummer: 14/TN 0034 Datum: 2016-04-13 Paragraf: 40 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2016-04-13 Diarienummer:

Läs mer

Förslag till nytt naturreservat

Förslag till nytt naturreservat Sidan 1 Förslag till nytt naturreservat Ransby-Gillersberg - ett naturskogsområde i norra Värmland - Sidan 2 Ransby-Gillersberg är ett område som ligger öster om Sysslebäck, vid gränsen mot Dalarna i Torsby

Läs mer

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby Min skog Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby 1/16 2/16 3/16 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera

Läs mer

fskogsstyrelsen Bekräftelse på inkommen anmälan om föryngringsavverkning 1(3) Ericsson, Christer SOMMARROVÄGEN ALINGSÅS

fskogsstyrelsen Bekräftelse på inkommen anmälan om föryngringsavverkning 1(3) Ericsson, Christer SOMMARROVÄGEN ALINGSÅS fskogsstyrelsen Västernorrlands distrikt Bergsgatan 58 85236 SUNDSVALL solleftea@skogsstyrelsen.se Tfn 060-553160 Fastighet TÄLLVATTNET 1:28 Kommun Örnsköldsvik Församling Anundsjö BEKRÄFTELSE Datum 2016-01-07

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken FÖRSLAG TILL BESLUT 1 (6) Datum Vår beteckning 2009-06-02 2009-001066 Handläggare: Peter Klintberg Tel: 0226-645047 E-post: peter.klintberg@avesta.se Er beteckning Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Läs mer

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil Anmälan om avverkning m.m. 1(4) Plats för streckkodsetikett Mottagare Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö A 40816-2012 Anmälan ska göras minst 6 veckor innan avverkning som omfattar

Läs mer

Skogsbruksplan. Planens namn Näsbyn 5:18. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av

Skogsbruksplan. Planens namn Näsbyn 5:18. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Skogsbruksplan Planens namn Näsbyn 5:18 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av 2016-2025 20160530 Niemi Skogskonsult AB Ägarförhållanden Ägare, 100 % Referenskoordinat (WGS84)

Läs mer

Skogsbruksplan. Värnebo 1:7 Steneby-Tisselskog Bengtsfors Västra Götalands län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare.

Skogsbruksplan. Värnebo 1:7 Steneby-Tisselskog Bengtsfors Västra Götalands län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Värnebo 1:7 Steneby-Tisselskog Bengtsfors Västra Götalands län Ägare Bergvik Skog Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman Juni 2012 2012-2021 Falu

Läs mer

16 Ett rikt växt- och djurliv

16 Ett rikt växt- och djurliv 16 Ett rikt växt- och djurliv Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner

Läs mer

Gödsling gör att din skog växer bättre

Gödsling gör att din skog växer bättre Skogsgödsling Skogsgödsling är ett mycket effektivt sätt att öka skogens tillväxt. Produktionen ökar och blir mer lönsam, dessutom binder skogen koldioxid när den växer vilket ger positiva miljö- och klimateffekter.

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun 1 (18) Skogsbruk Temahäfte 14

ÖVERSIKTSPLAN för utveckling av Ånge kommun 1 (18) Skogsbruk Temahäfte 14 för utveckling av Ånge kommun 1 (18) Foton: Ånge kommun, U Ullstein för utveckling av Ånge kommun 2 (18) Se även temahäfte 15 Höga naturvärden, temahäfte 18 Höga kulturvärden, temahäfte 17 Sjöar och vattendrag

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

ecocom Mark- och vegetationskartering kring Videbäcksmåla, Torsås kommun 2008 Påverkansbedömning inför etablering av vindkraftspark

ecocom Mark- och vegetationskartering kring Videbäcksmåla, Torsås kommun 2008 Påverkansbedömning inför etablering av vindkraftspark ecocom Mark- och vegetationskartering kring Videbäcksmåla, Torsås kommun 2008 Påverkansbedömning inför etablering av vindkraftspark 2 mark- och vegetationskartering kring videbäcksmåla 2008 Uppdrag Föreliggande

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den 4 juni 2014. SKSFS 2014:3 Utkom

Läs mer

LEVANDE LANDSBYGD. På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet.

LEVANDE LANDSBYGD. På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet. MULLSJÖ KOMMUN 63 LEVANDE LANDSBYGD På Göperud i nordöstra kommundelen bedrivs fortfarande småskaligt jordbruk. EU-bidrag är en förutsättning för lönsamhet. HUR SER DET UT? Jordbruk, skogsbruk Antalet

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald

Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer