Yttrande om trafikplan/centrumplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande om trafikplan/centrumplan"

Transkript

1 YTTRANDE Moderaterna Falun Till: Falu Kommun, Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Yttrande om trafikplan/centrumplan Inledning Majoritetens hantering av trafikplanen, utan hänsyn taget till centrumutvecklingen är så bristfälligt och så ensidigt hanterad att vi finner anledning att lämna detta yttrande i hopp om en tillnyktring och en prestigelös diskussion. Vi hoppas att målsättningen att skapa ett levande centrum i Falun inte i sig är kontroversiell, utan att det endast handlar om (o)förmågan till hantering av politiska lösningsförslag. Med anledning av att centrum som helhet inte utvecklas helt gynnsamt i Falun för närvarande, trots resecentrum och södra centrum, bör både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder vidtas. Den nuvarande majoritetens olika åtgärder får nu snarare negativa- än positiva effekter. Man aktiverar förslag som vilar på dålig analys och bristande insikt om vad som är framgångsfaktorer i en stark centrumutveckling. Kommunledningen är beklagligt passiv i frågan. I det längre perspektivet krävs en mer utvecklad strategi med olika handlingsplaner. Falu centrums framtid är så viktig att den måste bli en fråga för Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, inte bara för Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden. Sedan de rödgröna fick makten för fem år sedan har Falun fallit 70 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking och handelsindexet har sjunkit varje år. Antalet tomma butikslokaler i centrum är oroväckande många. Det Falun behöver är inte färre människor i centrum utan fler! Vi koncentrerar vårt yttrande till effekter på ett levande centrum i Falun. Sammanfattning och våra krav Falu stadskärna behöver: En helhetssyn för trafik och centrumutveckling En ny analys av sambandet mellan trafik och tillgänglighet till centrum (ett annat flöde) Ökad tillgänglighet och parkeringar i centrum Ett levande centrum i fokus! Ett vitaliserat samarbete, dialog och kreativitet! Vi vill ha ett nytt samarbetsklimat inom kommunen och med övriga aktörer för att Falun återigen skall vara känd som en centrumstad.

2 Ett omtag av hela centrumfrågan! En helhetssyn Man måste hantera olika delar med en helhetssyn och inte fragmenterat. Analyser och lösningar måste ses i ett större sammanhang. De olika delarna: Man måste se komponenterna i en helhet. Det är fel att hantera trafikföringen skilt från övriga frågeställningar som berör centrum Trafik och samspel mellan olika trafikslag Ett levande centrum Idén med inre ringen är inte bevisad Tillgänglighet och parkering Å-rummet med det nya kulturhuset Södra centrum med resecentrum(stationsområdet) Den nuvarande bristen på samverkan måste ersättas med ett nytt samspel och förtroende Det krävs en förnyad analys - en ny plattform! Hanteras olika aspekter i beslutsföringen helt skilt i förhållande till varandra så riskerar man att skapa mycket dåliga lösningar. Det är det som håller på att hända. Trafik och tillgänglighet Hela ansatsen i det förelagda förslaget är felaktig. Den avgörande frågan för Faluns framtid är hur vi ska få till stånd ett trafiksystem som gör att vi får bättre flöden, som gör att centrum blir lättillgängligt och lätt att hitta till och att hitta i. Vi får inte glömma att de flesta som besöker Falu centrum, och de som vi vill ska besöka centrum, inte bor där. Det krävs aktiva insatser för att locka in fler besökare i Falu centrum! Falu centrum har börjat gå in i en nedåtgående spiral. Den rödgröna majoriteten tar det till intäkt för att vi inte längre behöver så mycket parkeringar och fungerande gator. Man vill anpassa sig till utförsbacken i stället för att försöka vända utvecklingen. Det kan vi moderater inte acceptera! 1. Samspel mellan trafikslag Alla trafikslag måste mötas och samspela. Förutsättningar för att komma till centrum måste bygga på flera sätt. En och samma person kan använda olika trafikslag vid olika tidpunkter och för olika syften 2. Bilar De flesta (75-80%) använder bilen när man skall handla, då får man inte begränsa möjligheterna för bilister eftersom konkurrensen från köpcentra då blir för stark.

3 För butiker och för offentlig såväl som kommersiell service är tillgänglighet med bil helt avgörande. Målet måste vara att vårt centrum ska vara så attraktivt och tillgängligt att både kunder och verksamheter vill vara där. Tyvärr har Falun redan gått för långt i att avskräcka människor från att välja vårt centrum. Alltför många väljer redan att nyttja andra platser, och det är ett hot mot Faluns framtida utveckling. Överväg istället att öppna en del av torget (på försök) för parkering med infart från Kristinegatan. Östra Hamngatan bör inte stängas för trafik ens på sommaren utan kan samexistera med uteserveringar. Dessutom borde P-avgiften vid stationen (resecentrum) finna rimliga nivåer. Nu övervägs i stället begränsningar, skrämmande 3. Cyklar Skyltning borde förbättras för att underlätta cykling mot centrum (just nu varieras bra och dåliga skyltningar). Ordentliga parkeringsplatser för cyklar bör anordnas så att cyklarna kan låsas fast. Exempel på sådana platser är Graumanns hörna (sydvästra delen av Stora torget) samt Kristinegatan/biblioteket och vid Holmgatans slut. 4. Gående Gående skall mötas av ett estetiskt och välvårdat centrum. Eftersom många gående är turister och andra utsocknes som kommit till centrum med egen bil eller rest kollektivt behövs vägvisning, inte bara till sevärdheter utan också exvis till handeln på Slaggatan. Vägvisning bör ske från såväl Resecentrum som Knutpunkten och de större parkeringarna. 5. Bussar Bussarnas styrka är att komma rätt in i centrum. Knutpunkten ersätter inte att bussar stannar på viktiga platser i centrum. En översyn av hållplatslägen bör göras i enlighet med det förslag vi tidigare lämnat in. Parkering När det gäller handeln är goda parkeringsmöjligheter i nära anslutning till butikerna avgörande. Människor vill inte släpa varor mer än mycket korta avstånd. Det räcker därför inte att det totala antalet p-platser kan se ut att vara tillräckligt, de måste också ligga på rätt plats. De måste dessutom vara lätta att hitta till och att använda. När man bedömer om antalet räcker måste man ta hänsyn till både placering och till att behovet varierar över dygnet. Det största behovet finns på vardagar mellan 15 17, när många vill handla samtidigt som många andra fortfarande är kvar på arbetet. De rödgröna tycks ha en ambition att uppfostra människor så att de ska acceptera en situation de inte gillar. Det går inte, eftersom de har möjlighet att åka till andra platser som uppfyller deras önskemål. (Man kan spontant notera effekterna av att postenparkeringen fn är avstängd.)

4 Eftersom tillfälliga besökare i centrum uppenbarligen inte vill använda de parkeringsgarage som finns bör man utreda möjligheten att använda dessa för boendeoch arbetsplatsparkering så att besökare i stället kan använda markparkeringarna. Idén med en inre ring. Idén med en inre ring som en lösning för Faluns trafiksituation är inte analyserad för en stad av Faluns struktur och storlek. Det är åtminstone inte bevisat att konceptet fungerar. Idén är baserad på trafikflöden i större städer och inte på den prioriterade idén om ett levande centrum som vi har i Falun. En inre ring omöjliggör snarare tillgängligheten till centrum och är närmast kontraproduktiv då den uppmuntrar körning till andra centra (Borlänge och övriga köpcentra). Det är i stället en mycket bättre lösning att öppna upp centrum för trafik, ta bort hindrande enkelriktningar, sprida trafiken och låta olika trafikslag samspela. Det krävs en helt annan ansats, som borde analyseras istället för att applicera gamla tankegångar. Behov av en ny analys Det behövs en ny analys med nya lösningar. Det har tillkommit många nya aspekter: 1. Resecentrum, Magasinetområdet, Knutpunkten och Södra centrum 2. Tillbakagång för centrumhandeln och många tomma butiker 3. Norra Backa köpcentrum i Borlänge 4. Kulturhuset och Å-rums-situationen 5. Förändrade trafikflöden och ny kunskap om dessa 6. Människors beteenden och önskemål vid handel och upplevelsebehov 7. Förståelse för att olika trafikslag måst samverka för att skapa dynamik Faluns rödgröna majoritet har lagt fram ett undermåligt förslag till ny centrumplan. Stommen i förslaget är ett 17 år gammalt beslut som inte har verkställts fullt ut eftersom det inte var bra. Trots att verkligheten har förändrats mycket under dessa 17 år gör man nu ett försök att på nytt lansera dessa överspelade idéer, kompletterade med en del mindre lyckade beslut som tagits under tiden sedan dess. Vi behöver en ny analys med ny kunskap, breddad diskussion/engagemang och ansats till framtidens Falun! Centrums olika aktörer måste ges möjlighet att delta i processen. Ett levande centrum Falun har goda förutsättningar att fortsätta att utveckla sitt centrum. Framgångsfaktorn ligger inte i att konkurrera med köpcentra på deras villkor utan att föra fram mixen av: Att handla spännande i mindre butiker med personlig service och finna ett varierat sortiment Att röra sig i centrum, att titta, träffa människor och uppleva Att träffas på kaféer, bibliotek och andra träffpunkter Ta del av kulturella inslag och events Delta i ett varierat och omfattande nöjesliv

5 Att gå på stan för en helhetsupplevelse - kommunens vardagsrum Brist på samverkan Om en kommun eller stad skall kunna utveckla sitt centrum bygger det på samverkan mellan politik (inte bara de rödgröna partierna!), kommunorganisationens olika delar, föreningar, kommersiella aktörer (affärsidkare, restaurang- och fastighetsägare) samt övriga intressenter och berörda. Vi kan inte utveckla ett levande centrum utan dialog, debatt, kunskap, analys och kreativitet som föds i samverkan. I detta fall tycks man helt ha åsidosatt samverkan och enbart sett till planeringskulturen på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi saknar kontakter med bl a: Handlarna (affärsidkarna) Centrala stadsrum (en verklig framgångsfaktor för centrumutveckling) Fria företrädare Andra intressen inom kommunen Vi förutsätter att inga beslut fattas om ytterligare begränsningar och inskränkningar av Falu centrum förrän en bredare diskussion och analys har genomförts! Det remitterade förslaget ska alltså inte beslutas eller genomföras, i stället ska ett nytt förslag tas fram utifrån vad som anges i detta yttrande. Under tiden detta sker bör de konkreta förslagen i vårt yttrande genomföras på prov under i allt fall ett år. För Moderaterna i Falun Kent Svens (m) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mikael Rosen (m) Oppositionsråd

Trafikföringen i centrum, Inre ringen

Trafikföringen i centrum, Inre ringen 1(17) Tjänsteskrivelse Falu kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2015-09-14 Diarienummer MSN0522/15 Handläggare Mathias Westin Telefon 023-827 39 E-post: mathias.westin@falun.se Miljö-

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Ett viktigt steg mot en större stad falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Ett viktigt steg mot en större stad Följ med på resan! Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor! I en modern

Läs mer

Motion av Mohammad Hassan (L) om att göra avsnittet på Östra Ågatan mellan Dombron och Gotlands Nation mer tillgänglig för flanörer

Motion av Mohammad Hassan (L) om att göra avsnittet på Östra Ågatan mellan Dombron och Gotlands Nation mer tillgänglig för flanörer KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Göran Carlén Oskar Forss Datum 2016-06-09 Diarienummer KSN-2015-1629 Kommunstyrelsen Motion av Mohammad Hassan (L) om att göra avsnittet på Östra Ågatan mellan Dombron

Läs mer

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia

Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Sammanställda synpunkter från diskussionskvällen den 6 april på Scandic Hallandia Grupp A Att skapa förutsättningar på nya platser för uteserveringar och möten. Aktiviteter i centrum året runt. Lilla torgplanen

Läs mer

STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014

STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014 ÅRSREDOVISNING 2011 STRATEGIER FÖR NÄRINGSLIVSARBETET 2012-2014 2 Antagna av Hammarös kommunfullmäktige 2012-03-26 Hammarö kommunfullmäktige antog den 26 mars 2012 strategier för näringslivsarbetet. De

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

NYBROGATAN 20 B. Norra sveriges största privata fastighetsägare. LEDIG LOKAL FALUN CENTRUM 653 m²

NYBROGATAN 20 B. Norra sveriges största privata fastighetsägare. LEDIG LOKAL FALUN CENTRUM 653 m² Beskrivning Vi har nöjet att erbjuda en rymlig och ljus kontorslokal med attraktivt läge nära centrum. Här hittar du moderna, renoverade lokaler med gott om ljusinsläpp och fina personalutrymmen. Bra planlösning

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Ystad fick i stark konkurrens med Norrköping och Varberg utmärkelsen Årets Stadskärna 2007 med motiveringen: Ystad Citygrupp visar att man med små

Ystad fick i stark konkurrens med Norrköping och Varberg utmärkelsen Årets Stadskärna 2007 med motiveringen: Ystad Citygrupp visar att man med små Ystad fick i stark konkurrens med Norrköping och Varberg utmärkelsen Årets Stadskärna 2007 med motiveringen: Ystad Citygrupp visar att man med små resurser och stort engagemang kan åstadkomma en stor förändring.

Läs mer

PLAN FÖR CENTRUMUTVECKLING 2016-01-20

PLAN FÖR CENTRUMUTVECKLING 2016-01-20 PLAN FÖR CENTRUMUTVECKLING 206020 PLAN FÖR CENTRUMUTVECKLING Arbetsgrupp: Peter Juterot, Kommunledningskontoret (projektledare) Marcus Horning, Kommunledningskontoret Kosovar Gashi, Kommunledningskontoret

Läs mer

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende Henrik Petzäll Trafikkontoret VISION Attraktiv cykelstad för alla Attraktiv cykelstad Tillgång till cykelbanor Trivsamma, trygga, rena & snygga cykelvägar

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg.

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Enkätundersökning nov - dec 7 Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Bakgrund Under November månad år 7 genomfördes denna enkätundersökning

Läs mer

Motion av Mohammad Hassan (L) om att göra avsnittet på Östra Ågatan mellan Dombron och Gotlands Nation mer tillgänglig för flanörer (KSN )

Motion av Mohammad Hassan (L) om att göra avsnittet på Östra Ågatan mellan Dombron och Gotlands Nation mer tillgänglig för flanörer (KSN ) KF 138 3 OKTOBER 2016 Kommunfullmäktige Motion av Mohammad Hassan (L) om att göra avsnittet på Östra Ågatan mellan Dombron och Gotlands Nation mer tillgänglig för flanörer (KSN-2015-1629) Förslag till

Läs mer

Workshop Norra Tyresö Centrum

Workshop Norra Tyresö Centrum 8 1 2 1 3 1 0 2 Workshop ställning Samman Workshop Norra Tyresö Centrum Workshopen genomfördes den 18 december 2013 i Tyresö centrum. Frågan som ställdes i inbjudan till de femtiontal exploatörer och berörda

Läs mer

Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15

Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15 Degerfors i centrum 2008 Degerfors i Centrum Reviderad 2008-02-15 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 1 2. Mål. 2 3. Geografiskt område. 2 4. Nuläge 2 5. Organisation. 4 6. Åtgärdsförslag/delprojekt 4 7. Tidplan

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Genomförandet av cykelplanen måste därför avbrytas tills en ny fördjupad översiktsplan antagits.

Genomförandet av cykelplanen måste därför avbrytas tills en ny fördjupad översiktsplan antagits. FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FALU TÄTORT OCH OMRÅDET RUNT VARPAN SYNPUNKTER PÅ SAMRÅDSHANDLING INLEDNING Samrådet har formen av en mycket ambitiös nätbaserad medborgardialog. Tyvärr har de höga ambitionerna

Läs mer

Centrumutveckling är Moderat politik!

Centrumutveckling är Moderat politik! Hur skapar vi en attraktionskraft som lockar? Vanligtvis så talar man om områden som: Invånarantal Näringsliv Bostäder Arbetstillfällen Skola och välfärd Handel och turism Livskvalitet När vi under året

Läs mer

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING

TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING PM TRAFIK, INRE HAMNEN NORRKÖPING 2017-06-02 Tyréns Norrköping Susanna Davidsson Anneli Bellinger GRANSKNING 2017-06-02 1 UPPDRAG Tyréns har på uppdrag av och i dialog med Norrköpings kommun, utrett möjlig

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen

Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2014-09-16 KS 2013/0415 Kommunfullmäktige Motion från Patricia Vildanfors (MP) om bättre framkomlighet för gående och cyklister på Kvarnholmen Förslag

Läs mer

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Byggstart juni 2013

falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Följ med på resan! Byggstart juni 2013 falun.se/resecentrum Samhällsinformation Resecentrum Falun Byggstart juni 0 Följ med på resan! Byggstart för Resecentrum Falun Nu bygger vi framtidens Falun En satsning för dig och morgondagens falubor!

Läs mer

Jag är tacksam för synpunkter och medskick, fördelen med en studiehandledning som sprids digitalt är att det är lätt att uppdatera den.

Jag är tacksam för synpunkter och medskick, fördelen med en studiehandledning som sprids digitalt är att det är lätt att uppdatera den. Samhällsbygge pågår, om studiehandledningen Den här studiehandledningen är skriven i steg, anpassat för kvällsstudier. Självklart går det lika bra att använda den för en heldag eller för en helgkurs; tanken

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin Sammanfattning stockholm.se/trafiken 1 2 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms stads befolkning att ha ökat med cirka

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift

Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-05-17 Diarienummer KSN-2016-1105 Kommunstyrelsen Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Riktlinjer för parkering

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Riktlinjer för parkering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för parkering Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-10-01. Svar på motion om skyltning av vägar och gator i centrala Sala

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-10-01. Svar på motion om skyltning av vägar och gator i centrala Sala l SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-10-01 22 (38) 247 Dnr 2013/129 Svar på motion om skyltning av vägar och gator i centrala Sala INLEDNING Bo Lindholm (SD) och

Läs mer

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun

PM - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun 2017-02-24 KS-2016/2475.353 1 (5) HANDLÄGGARE Katharina Staflund Katharina.Staflund@huddinge.se - Parkeringsavgifter på gatumark/allmän platsmark i Huddinge kommun Denna är en sammanfattning över den rapport/utredning

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

UTDRAG UR ARBETSMATERIAL E-TAL 0-0.25 2013 0.25-0.5 0.5-0.75 0.75-1.0 1.0-1.5 1.5-2.0 > 2.0. Nya utvecklingsområden/förtätning

UTDRAG UR ARBETSMATERIAL E-TAL 0-0.25 2013 0.25-0.5 0.5-0.75 0.75-1.0 1.0-1.5 1.5-2.0 > 2.0. Nya utvecklingsområden/förtätning bebyggelsesstuktur 1:20 000 skiss UTDRAG UR ARBETSMATERIAL E-TAL 0-0.25 2013 2018 2023 2033 0.25-0.5 0.5-0.75 0.75-1.0 1.0-1.5 1.5-2.0 > 2.0 Nya utvecklingsområden/förtätning 0 200 600 1200 13 bebyggelsesstuktur

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på.

Busshållplatserna och tågens plattformar är viktiga målpunkter som ska var lätta att hitta och trygga att uppehålla sig på. Resecentrum är den viktigaste noden för kommunikation i Uppsala. Här möts tåg, buss, cykel och gångtrafik. I resecentrums förlängning ingår även Vretgränd och Kungsgatan på den västra sidan och Stationsgatan

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Motala centrum - diskussionskväll Nya Moderaterna

Motala centrum - diskussionskväll Nya Moderaterna Motala centrum - diskussionskväll Nya Moderaterna Diskussionskväll om Motala centrum Vi ville med denna kväll utifrån diskussioner formulera konkreta åtgärdsförslag för att öka livsgnistan av Motalas Centrum.

Läs mer

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd)

Beslutande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) Bengt-Olof Roos (kd) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-02-21 37 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 40-45 ande Kjell Henriksson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM

PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PROGRAMFÖRSLAG RESECENTRUM PLACERING Dagens resandenav bör ligga i den mest frekventerande punkten där de mest frekventerade stråken skär varandra. Skälet för detta är förutom resenärens bekvämlighet och

Läs mer

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Sammanfattning inspirationsseminarium Eslövs stadskärna 2011 01 26 Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Arbetet med Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium 25 november 2010 Bearbetning och analys Uppföljningsmöte

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning

Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning KS 73 Dnr KS.2013.104 Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning Ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2013-06-17 att uppdra till kommunstyrelsen att påbörja arbetet med

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KS 19 19 JUNI 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kihlberg Jenny Datum 2013-05-13 Diarienummer KSN-2012-1215 Kommunstyrelsen Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister Förslag

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K.,

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K., vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping I d e n t i t e t - H e l h e t - R ö r e l s e ANALYS B20 B21 B22 För att få en förståelse av Norra Munksjö-området och dess karaktär

Läs mer

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018

Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 Snyggt och tryggt i city Västeråsmoderaternas cityprogram för 2014-2018 1 City vårt gemensamma vardagsrum City ska vara och upplevas som vårt gemensamma vardagsrum fullt av aktiviteter och möten. Evenemang

Läs mer

trafikplan vid arrangemang

trafikplan vid arrangemang trafikplan vid arrangemang karlstads kommun Trafikplanering vid arrangemang Varför är det viktigt att ha en plan för trafiken? Transport- och trafikplaneringen är viktig vid större arrangemang dels för

Läs mer

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum

Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Storstad Linköping Kommentar till Dialog PM om Trafik i centrum Om storstad Linköping Storstad Linköping är en oberoende intresseorganisation som arbetar för

Läs mer

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa En ny stadskärna i ett historiskt kontext Bomässa 2019-05-04 Uddevallas årsringar Pre stadsbrand Rävgiljan och Vadebacken 1806 1910 Rutnätsstaden Stenstaden. Mångfald av arkitektur och småskalig handel.

Läs mer

Mål % enheter mer hållbara transporter (Kollektivtrafik, cykel och gång) Minska biltrafiken till 630 mil/ person -65% CO2 per person 33

Mål % enheter mer hållbara transporter (Kollektivtrafik, cykel och gång) Minska biltrafiken till 630 mil/ person -65% CO2 per person 33 Mål 2020 + 9% enheter mer hållbara transporter (Kollektivtrafik, cykel och gång) Minska biltrafiken till 630 mil/ person -65% CO2 per person 33 strategier 52 åtgärder 5 strategiområden (Hållbar fordonstrafik,

Läs mer

Case: Hänvisnings-skyltar i. Ludvikas stadskärna

Case: Hänvisnings-skyltar i. Ludvikas stadskärna Case: Hänvisnings-skyltar i Ludvikas stadskärna 1 Bakgrund / Historik: Ludvika kommun har tillsammans med bland andra Visit Södra Dalarna sedan många år arbetat med en skyltpolicy och skyltprogram. Arbetet

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering

RIKTLINJER. Datum Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm. Dokumenttyp Riktlinjer Publicering Samhällsbyggnadsnämnden RIKTLINJER 1(8) Parkeringsnorm Ludvika kommuns flexibla parkeringsnorm Dokumentnamn Parkeringsnorm för Ludvika kommun Dokumentägare Dokumentansvarig Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 2, 7 november 2018 www.sigtuna.se Detta bestämdes under dialogmöte 1, 10 oktober Grupperna bestämde att man ville fokusera samtalen kring boende,

Läs mer

Möjlighet att hyra moderna butikslokaler

Möjlighet att hyra moderna butikslokaler Möjlighet att hyra moderna butikslokaler Fastpartner erbjuder nu möjlighet att hyra butikslokaler i Hässelby Gårds centrum. Vi återupplivar centrumet och en ny handelsplats växer fram. Hässelby Gård kommer

Läs mer

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist

Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod Lena Lingqvist Sundbybergs resecentrum och kollektivtrafiknod 20130318 Lena Lingqvist 2 2014-03-18 En kollektivtrafiknod? Resecentrum/ kollektivtrafiknod/ bytespunkt som en del i kollektivtrafiken Länk i ett transportsystemet

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

VISION FÖR CITY. Utvecklingen av Stockholms City till år 2030

VISION FÖR CITY. Utvecklingen av Stockholms City till år 2030 VISION FÖR CITY Utvecklingen av Stockholms City till år 2030 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 22 juni 2011 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att i samråd med berörda förvaltningar och bolag

Läs mer

Riktlinjer för skyltar. Perstorps kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen:

Riktlinjer för skyltar. Perstorps kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen: Riktlinjer för skyltar Perstorps kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen: Förord Skyltar är en viktig del i upplevelsen av det offentliga rummet. Placering och utformning av skyltar har stor betydelse

Läs mer

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM

Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Kvarteret Vatthagen Trafik-PM Bildkälla: Kontur Arkitekter Utredare Therese Nyman Pär Båge STOCKHOLM 2014-11-14 Förutsättningar Vatthagen 1:103 ligger cirka 150 meter öster om Glädjens trafikplats vid

Läs mer

EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet

EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet TJÄNSTESKRIVELSE Datum 1(3) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden EU-projekt QUEST handlingsplan för hållbar mobilitet Sammanfattning Borås är en av sex

Läs mer

Framkomlighetsstrategin

Framkomlighetsstrategin Sammanfattning Framkomlighetsstrategin på väg mot ett Stockholm i världsklass www.stockholm.se/trafiken 1 Varför behövs en framkomlighetsstrategi? Stockholm fortsätter att växa. År 2030 kommer Stockholms

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Dnr 2015/ Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag , 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 42 (42) 2016-04-25 18. Anmälningar Dnr 2015/309-010 Landstingsfullmäktiges i Kalmar län protokollsutdrag 2016-02-24, 6, Regionala utvecklingsansvaret i Kalmar län.

Läs mer

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306

Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 38 Medborgarförslag om att enkelrikta trafiken på S:t Lars Kyrkogata. (AU 14) KS 2013-306 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Revidering av Parkeringsstrategin

Revidering av Parkeringsstrategin Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum 2015-10-21 Revidering av Parkeringsstrategin En ny parkeringsstrategi infördes i Karlskrona 2012. Syftet var främst att få rätt bil på rätt

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

22 punkter för fler växande företag i Örebro

22 punkter för fler växande företag i Örebro Örebro 22 punkter för fler växande företag i Örebro Vi tror att Örebro kommun kan göra mycket mer än idag, men inte allt. När vi får möjligheten att leda Örebro kommun tänker vi bjuda in alla som vill

Läs mer

Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011.

Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011. Sammanfattning av projektet ICA mitt i byn i Nacka, en praktisk tillämpning av boken Handeln bygger staden, Market Förlag, 2011. Koncept/innehåll: Jerker Söderlind Plan/arkitektur: Gio Olla, Joakim Sturesson

Läs mer

Minnesanteckningar arbetsgruppsmöte 6

Minnesanteckningar arbetsgruppsmöte 6 Minnesanteckningar arbetsgruppsmöte 6 Plats: Parkeringsbolaget Datum: 15 december Tid: 17.00-20.00 Deltagare: Sophia Kaså, Jenny Palm, Sofia Olsson, Håkan Höjer, Håkan Karlsten, Maria Berntsson, Jan Kaaling,

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Aktivitetsplan Urban Platsinnovation

Aktivitetsplan Urban Platsinnovation Aktivitetsplan Urban Platsinnovation 2016-2018 Nedanstående aktivitetslista uppdateras kontinuerligt. Aktiviteter 2017-2018; budget 1,2 mkr Projektledare för Urban Platsinnovation: Åsa Massleberg, turistchef

Läs mer

Strategi för handelns utveckling

Strategi för handelns utveckling Strategi för handelns utveckling Kommunfullmäktiges sammanträde i Nybro kommun, 15 juni, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar 2007-05-02 98 184 Kommunstyrelsen 2008-10-13 208 341 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 205 507 Dnr 07.270-008 majkf23 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Reservation Ylva Strutz, för

Läs mer

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Ks 2010:414 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer

Var rädd om våra barn i trafiken!

Var rädd om våra barn i trafiken! Var rädd om våra barn i trafiken! Du är förälder till ett barn som just har börjat skolan Nacka kommun arbetar aktivt med trafiksäkerheten och tryggheten runt skolorna. Idag skjutsar många föräldrar sina

Läs mer

Handelsstadens åtgärdsförslag

Handelsstadens åtgärdsförslag Handelsstadens åtgärdsförslag Plan för utveckling i centrum 1 (5) NUTID 0-2 ÅR Dialog inför ev. förändringar Både Handelsstaden och kommunen ska säkerställa en god dialog med intressenter inför eventuella

Läs mer

Bristande genomslag för politiskt fattade beslut angående modersmålsstöd i förskolan

Bristande genomslag för politiskt fattade beslut angående modersmålsstöd i förskolan Bristande genomslag för politiskt fattade beslut angående modersmålsstöd i förskolan Den första juni beslutade utbildningsnämnden att förändra modersmålsstödet för barn i förskolan. Beslutet grundar sig

Läs mer

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014

Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Uppsala till tio i topp bland sommarstäder! Sex förslag för att göra det möjligt till 2014 Hårda fakta Uppsala först som 52:a bland Sveriges sommarstäder, långt efter städer som Motala och Örebro. Nästan

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan

Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Fysiska strukturer för minskad klimatpåverkan Planera klimatsmart! Stöd till de kommunala planerarna med fokus på förebyggande klimatarbete Ta fram verktyg som kan användas i planeringen

Läs mer

MKB - av genomfartstrafikens påverkan för boende- och trafikmiljön i ett framtidens Solna stad

MKB - av genomfartstrafikens påverkan för boende- och trafikmiljön i ett framtidens Solna stad Bilaga 1 1/5 MKB - av genomfartstrafikens påverkan för boende- och trafikmiljön i ett framtidens Solna stad I nedanstående tabeller kommer vi boende i Solna stad att beskriva hur framtida byggprojekt i

Läs mer

Utredning Kommunalt parkeringsbolag

Utredning Kommunalt parkeringsbolag TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Datum Diarienummer 2013-11-04 KS 2013/516 1 (5) Utredare Mats Åstrand 0410-733618, 0734 422949 mats.astrand@trelleborg.se Utredning Kommunalt parkeringsbolag Ärendebeskrivning

Läs mer

Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183

Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183 Handelspolicy för Västerviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-07-02, 183 Syfte Handeln har med tiden kommit att bli en allt viktigare näring. Handeln har nu inte bara rollen att tillgodose kommuninvånarnas

Läs mer

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Beställare: Lars-Erik Pedersén, Västtrafik AB, Infra Konsult: Atkins Sverige AB Uppdrag: Uppdragsnummer - 2011284 Sökväg: www.vt-pool.com

Läs mer

Motion av Mohamad Hassan (L) om hur kommunen ska hantera avstängningar av gator vid ombyggnation

Motion av Mohamad Hassan (L) om hur kommunen ska hantera avstängningar av gator vid ombyggnation KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Ådegren Ann-Britt (SBF) Datum 2016-08-11 Diarienummer KSN-2015-2370 Kommunstyrelsen Motion av Mohamad Hassan (L) om hur kommunen ska hantera avstängningar

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

Centrumplan för Vännäs

Centrumplan för Vännäs Sammanställning Centrumplan 2016-04-29 Framtidens Vännäs Centrumplan för Vännäs Vännäs Kommun arbetar med att ta fram en centrumplan som ska ligga till grund för en strategi om hur centrum ska utvecklas.

Läs mer