Energieffektiv hissbelysning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energieffektiv hissbelysning"

Transkript

1 Energieffektiv hissbelysning Lysdiodsbaserade lågprofilsarmaturer Lysdiodsbaserade armaturer 90% lägre förbrukning Årlig lägesrapport - Jonas Tannerstad, ÖrebroBostäder AB Ett projekt finansierat av Energimyndigheten Januari 2011

2 Förord Det finns uppskattningsvis hissar i Sverige som i genomsnitt förbrukar 438 kwh/år. Denna energiförbrukning kan minskas till nästan 54 kwh/år vilket motsvarar 46 GWh/år i energieffektivisering. Studier har också visat att många hissar är överbelysta, detta projekt avser också att studera det verkliga behovet av ljus. Projektet inkluderar utredning av visuella behov, krav på belysning inklusive komfort och upplevelse. Sammanfattning Projektet har visat att en lysdiodsbaserad lågprofilsarmatur är en mycket lämpad armatur för en hiss. Såväl i nyproducerade hissar som de hissar som finns i det befintliga beståndet. I projektet har en för ändamålet inköpt hisskorg köpts av Åhmans hiss i Åhus. Efter att lämplig ljuskälla tagits fram har tester gjorts i verklig miljö. Berörd provhiss har bestyckats med 4 respektive 2 armaturer. Armaturen är av den typ som ses på bilden. Ledbaserad lågprofilsarmatur. Data: Tillverkare : Nordic Light Systemeffekt : 5 Watt Bygghöjd : 7 mm. Lysdiodleverant : Cree Opto 2(9)

3 Inledning I den övervägande delen av befintlig bestånd av hissar finns idag ineffektiv belysningslösning. Befintliga ljuskällor kan vara effektivare kombineras lysdiodsbaserade ljuskällor med effektiva närvarosensorer. Kommer belysning bara vara aktiv när det behövs och nedsläckt annars. Med rätt teknik kommer inte bara energiförbrukningen sänkas utan, kostnader för ljuskällebyten kommer att reduceras avsevärt med behovsstyrd LED-belysning. Våra mätningar visar att en hiss i ett 4-våningshus används 3 timmar dygn. Det stora flertalet hissar har idag belysning som är aktiv hela dygnet. Det ger brinntider på 8760 timmar per år. Med lysrörsbaserad belysning kan det innebära ljuskällebyten med 1,5 års mellanrum. Installeras behovsstyrd LED-belysning kan tiden mellan byten bli 19 år. Aktuell problemställning i detta projekt är att hitta rätt armatur med låg energiförbrukning och som inte tar skada av behovsstyrning. Lösningen ska vara applicerbar i nyproduktion såväl som i befintliga hissar. Syfte Syftet med utredningen är att hitta lämplig LED-baserad ljuskälla som tillsammans med effektiva drivdon och ny sensorteknik för behovsstyrning reducerar energiförbrukningen med mer än 50 % jämfört med befintliga lösningar. Belysningslösningen ska också vara robust, enkel och lättinstalllerad. Precisera det specifika projektet och formulera tydligt de frågor som projektet ska lösa eller besvara I detta projekt har traditionell sensorteknik för behovsstyrning ersatts med en sensor baserad på doppler-teknik. Det medför att sensorn får egenskaper som gör att det kan sättas dolt (vandalsäkert), den kan se igenom hissdörren och aktivera belysningen innan personen hunnit in i hissen. 3(9)

4 Genomförande I aktuella hissar har fyra respektive två armaturer installerats beroende på hissen storlek. Med vald teknik så är det i de allra flesta fall tillräckligt med installation av två armaturer. I de 100 hissar som byggts om finns en stor spridning av färgsättning och ytskikt. Bilden visar den första av ÖBO:s hissar som byggdes om. Denna hiss är i drift på ÖrebroBostäders huvudkontor. I hissen installerades 4 LEDarmaturer. Installerad system - effekt är nu 20 Watt jämfört med tidigare 60 Watt. Belysningsnivån uppmätt vid golv höjdes från 250 lux till 450 lux med den nya belysningen. Med ny behovsstyrning sänks energiförbrukningen med över 90%, jämfört med tidigare. Mätningar görs före och efter installation. Mätningarna har gjorts med flerkanaliga instrument, detta har gett oss möjligheten att förutom energimätningar av belysningen i hissen, samtidigt mäta andra parametrar. Mätinstrumentet har bl a gett oss bra statistik på verklig gångtid för en hiss. För att få rättvisande mätresultat när så små effekter ska mätas har ett högkvalitativt digitalt oscilloskop ( Tectronics THS 720 P ) använts tillsammans med aktiva strömtänger. Effekt har mätts som systemeffekt, d v s effekt för drivelektronik är inkluderat i angivna mätresultat. 4(9)

5 Genomförda projekt Skolgatan 2,4,6,10 och 12 Storgatan 8 Drakenbergsgatan 40 Skäpplandsgatan 19 Fredsgatan 24,26 och 28 Rudbecksgatan 16,18 Malmgatan 13 och 15 Alnängsgatan 3,5,7,9, 11 Storgatan 52A och 52B Ekängsgatan 23,25 och 27 Olaigatan 27,29 och 31 Poesigatan 20 Varbergagatan 75 Rudbecksgatan 12 Krukmakaregatan 2 Stortorget 15 Stortorget 17 Stortorget 19 Fabriksgatan 30,32,34 Fabriksgatan 36,38,40 Fabriksgatan 42,44 Inom ramen för detta energieffektiviseringsprojekt har cirka 100 hissar av ombyggnation till LED-baserad belysning. I projekten uppdateras en enkel Google map applikation vi tagit fram för de hissombyggnationer vi uppdaterat till LED-belysning. ÖBO:s Goggle map applikation ÖBOkollen Framtaget som ett visuellt verktyg för vårt arbete med hissombyggnationer Grönt ombyggd hiss, Rött - ej ombyggd hiss, Gult - pågående 5(9)

6 Driftstatistik På Norrgatan och Jakobsgatan i Örebro, har vi totalt 8 stycken hissar. I dessa har vi hämtat ut driftstatistik och förvånats över siffrorna. Hissen är i dessa hus aktiv 0,32 timmar (19 min/dag). Av dessa är cirka 30-40% hissresor med tom hisskorg, när hissen transporteras till ett stannplan dit någon kallat hissen. Denna undersökning visar med all önskvärd tydlighet, att belysningen i hissar skall behovsstyras. I denna hiss finns ett behov av en upplyst hisskorg 73 timmar/år. I vilken omfattning en hiss används är mycket olika och om man ponerar att hissen används i en 10 gånger högre utsräckning, 730 timmar/år så får man även vi detta driftfall längre tid mellan byte av ljuskällor än hissens livslängd. ( ) 68 år 730 Driftmätare nollställd på samtliga Driftmätare avläst Adress Antal starter Drifttid timmar Norrgatan 17 C ,65 Norrgatan 17 B ,6 Norrgatan 17 C ,08 Norrgatan ,84 Norrgatan ,47 Norrgatan ,35 Jakobsgatan ,65 Jakobsgatan , ,68 Antal starter snitt dag 70,4 Antal drifttimmar snitt dag 0,32 6(9)

7 Rationell installationsmetod För att hitta en rationell metod för installation av den nya LED-belysningen. Så arbetar vi på följande sätt. Takmåttet noteras (bredd x längd) ofta samma i flera hissar. En lokal plåtfirma tillverkar en vitmålad plåt med samma mått kanterna på plåten viks upp så att höjden bilr ca 4-5 cm. 50 mm cm I den förtillverkade plåten görs 4 stycken hål för montage av LED-armaturerna. Hålen görs med diametern 70 mm 70 mm mmm Belysning förmonteras i plåten och kopplas till drivdonet. Drivdonet placeras på plåten innanför de uppvikta kanterna. Nu har man också möjlighet att koppla in rörelsensor. Istället för rörelsesensor kan man hämta en signal från hissen som gör att lamporna tänds samtidigt som dörren öppnas. Efter att drivdonet anslutets till spänning så monteras den förmonterade plåten mot det befintliga hisstaket genom att den skruvas fast. Instalallationen är kostnadseffektiv och snabb. Elinstallationerna döljs och luftspalten (50 mm) mellan det gamla taket och den nya plåten medför att luften kan röra sig innanför och medverka till avkylning av LED-armaturerna. 7(9)

8 Delresultat I de hissar där systemlösningen med sensor och ledarmatur har implementerats har i samtliga fall energiförbrukningen sänkts med över 70%, i hälften av de hissar som nu byggts om är reduktionen över 90%. Resultatet har överträffat våra förväntningar, energibesparingen tillsammans med den nu avsevärt utökade tiden för ljuskällebyten minskar kraftigt LCC-kostnaden för hissbelysningen. Under projektet har en rationell metod tagits fram för installation i befintliga hissar. Materialkostnad och arbetskostnad exkl LEDbelysning ligger mellan kr. Den nya dopplersensorn har visar sig fungera som avsett efter visst behov av injustering i hissar som hade ett fönster på dörren. Innan injustering kunde hyresgäster uppleva som att hissen inte var framme eftersom det var mörkt i fönstret. Belysningen i hissen tändes först när man stod tillräckligt nära dörren. Analys och diskussion av resultat Erhållna tekniska mätresultat bedöms vara säkra och påvisar en kraftig energibesparing. Utvärdering av visuell komfort och upplevelse av den nya lösningen redovisas i slutrapporten efter gjorda djupintervjuer. I slutrapporten redovisas samtidigt en kritisk granskning av valda metoder för utvärdering av upplevelsen. Tekniskt anser jag det säkerställt att resultaten är generella och kommer uppnås även hos andra fastighetsägare vid en upprepning Slutsatser och rekommendationer Lysdiodsbaserade lågprofilsarmaturer är en optimal ljuskälla för hissar. En robust konstruktion som klarar vibrationer och skakningar, en ljuskälla vars livslängd inte påverkas av behovsstyrning och som för fastighetsägaren medför låga LCCkostnader. Lågprofilskonstruktionen (7 mm) har gjort den lätt-installerad även i befintliga hissar. Kombinationen av högkvalitativa komponenter alltifrån lysdiod till drivelektronik gör att det idag inte finns någon konkurrerande lösning med samma LCC-prestanda. 8(9)

9 Arbete under 2011 Under 2011 kommer ÖrebroBostäder utvärdera den visuella komforten genom intervjuer av användare. Dessa undersökningar kommer ge svar på - Upplevd bländning - Allmänt intryck av ljushet - Skugbildning - Upplevda reflexer I detta arbete skall även det Övergripande intrycket bedömas, estetik,acceptans etc. Hittils har vi arbetat med ljusfärger på Kelvin. Vilket ger ett vitare ljus änd det var innan ombyggnation. Upplevelsen av den förändringen är något vi fäster särskilt avseende vid. Vi har redan nåtts av spontana intryck från äldre människor som upplever förändring markant positivt. Eller som en äldre dam uttryckte sig Det är ett fantastiskt ljus - hela hissen känns ny som att åka hiss på en Finlandsfärja 9(9)

Energieffektiv hissbelysning

Energieffektiv hissbelysning Energieffektiv hissbelysning Lysdiodsbaserade lågprofilsarmaturer Lysdiodsbaserade Armaturer 90% lägre förbrukning BeBo Utarbetad av Jonas Tannerstad, ÖrebroBostäder AB Örebro, oktober, 2009 Beställargruppen

Läs mer

Energieffektiv hissbelysning

Energieffektiv hissbelysning Energieffektiv hissbelysning Lysdiodsbaserade lågprofilsarmaturer Utarbetad av: Jonas Tannerstad, ÖrebroBostäder AB Örebro, Mars 2012 BeBos förord BeBo är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några

Läs mer

U7/R7 Avancerad belysning i unik design

U7/R7 Avancerad belysning i unik design U7/R7 U7/R7 Avancerad belysning i unik design 2 ETAP U7/R7 U7 och R7 tar med sig morgondagens belysning till ditt hem. Båda armaturerna har med hjälp av LED+LENS -tekniken, utvecklats för allmänbelysning

Läs mer

Spara energi i ditt parkeringshus

Spara energi i ditt parkeringshus Spara energi i ditt parkeringshus - Helhetslösning, snabblösning eller Long Life-lösning? Tre sätt att spara energi i ditt parkeringshus Nedan presenteras tre av våra mest energisparande lösningar för

Läs mer

Flare. Effektivitet och komfort med LED

Flare. Effektivitet och komfort med LED Flare Effektivitet och komfort med LED Flare Downlights och spotlights med LED-teknik Flare, ett unikt designkoncept Produktdesign Mun* Flare är en komplett familj runda downlights och spotlights. De ger

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 besparingar*

Läs mer

Flex strålkastare har en kraftig konstruktion med lika robust insida som dess yttre. Det är med kraft och precision som denna armatur belyser,

Flex strålkastare har en kraftig konstruktion med lika robust insida som dess yttre. Det är med kraft och precision som denna armatur belyser, STRÅLKASTARE FLEX Flex strålkastare har en kraftig konstruktion med lika robust insida som dess yttre. Det är med kraft och precision som denna armatur belyser, sportarenor, parkering, byggarbetsplatser,

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 Besparingar besparingar* *Reducerade

Läs mer

PHOENIX LED-ARMATUR! PRODUKTINFORMATION

PHOENIX LED-ARMATUR! PRODUKTINFORMATION PHOENIX LED-ARMATUR PRODUKTINFORMATION MondeVerde AB Östhammarsgatan 74 115 28 Stockholm +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Phoenix LED-armatur 3 Maximal energibesparing

Läs mer

Elrättrapporten en undersökning om energieffektivisering och smart elteknik

Elrättrapporten en undersökning om energieffektivisering och smart elteknik Elrättrapporten 2016 - en undersökning om energieffektivisering och smart elteknik SJU AV TIO FASTIGHETSÄGARE HAR LÅNGT KVAR TILL SVERIGES ENERGIMÅL Det är fyra år kvar till 2020. Då ska Sverige ha minskat

Läs mer

Det perfekta bytet från. kvartsmetallhalogen, högtrycksnatrium och kvicksilver till LED NYHET!

Det perfekta bytet från. kvartsmetallhalogen, högtrycksnatrium och kvicksilver till LED NYHET! Industri och butiksbelysning TrueForce NYHET! Det perfekta bytet från kvartsmetallhalogen, högtrycksnatrium och kvicksilver till LED Det första LED-alternativet med plug-and-play-lösning för belysning

Läs mer

VÄGGSTRÅLKASTARE MED DEN NYASTE LED-TEKNIKEN

VÄGGSTRÅLKASTARE MED DEN NYASTE LED-TEKNIKEN NYHET: kan levereras i 2 olika belysningsfärger VÄGGSTRÅLKASTARE MED DEN NYASTE LED-TEKNIKEN 90% energi- och kostnadsbesparing! Din aktiva insats för en sund miljö! F Ö R MILJ Ö N S SK ULL ESYLUX väggstrålkastare

Läs mer

SUNBURST LED-ARMATUR! PRODUKTINFORMATION

SUNBURST LED-ARMATUR! PRODUKTINFORMATION !! SUNBURST LED-ARMATUR! PRODUKTINFORMATION MondeVerde AB Östhammarsgatan 74 115 28 Stockholm +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll SunBURST LED-armatur 3 Maximal energibesparing

Läs mer

LED-belysning för stora utrymmen

LED-belysning för stora utrymmen LED-belysning för stora utrymmen Lightline-system med LED ETAP's E4, E5 och E7 består av ett omfattande sortiment av LED-belysning för stora utrymmen med högt i tak, t.ex. industrihallar, lager, butiker

Läs mer

Lys upp vägen mot framgång!

Lys upp vägen mot framgång! Public lighting TrueForce Road Lys upp vägen mot framgång! Riktiga proffs förlitar sig på Philips TrueForce LED Road - ett kostnadseffektivt LED-alternative för gatubelysning NY! s Philips TrueForce LED

Läs mer

CENTRAL STYRNING AV UTOMHUSBELYSNING

CENTRAL STYRNING AV UTOMHUSBELYSNING CENTRAL STYRNING AV UTOMHUSBELYSNING SAMMANFATTNING För fastighetsägare är investeringsutrymmet för åtgärder för energieffektivisering ofta begränsat. Det kan medföra att byte till mer energieffektiv utomhusbelysning

Läs mer

lunova Visuell komfort för människor i rörelse

lunova Visuell komfort för människor i rörelse lunova Visuell komfort för människor i rörelse Visuell komfort sätter människan i centrum Alla utomhusmiljöer bör planeras med människan i fokus och med hänsyn till hur människor reagerar och fungerar.

Läs mer

lunova Visuell komfort för människor i rörelse

lunova Visuell komfort för människor i rörelse lunova Visuell komfort för människor i rörelse Visuell komfort sätter människan i centrum Alla utomhusmiljöer bör planeras med människan i fokus och med hänsyn till hur människor reagerar och fungerar.

Läs mer

Energisystem hjälper Einar Mattsson Byggnads AB med ny belysning

Energisystem hjälper Einar Mattsson Byggnads AB med ny belysning Energisystem hjälper Einar Mattsson Byggnads AB med ny belysning Energisystem har fått ytterligare uppdrag från Einar Mattsson Byggnads AB - att byta ut belysningen i fler fastigheter. En modernisering

Läs mer

ARMATURER MED SENSOR

ARMATURER MED SENSOR PROFFS PÅ SENSOR-PRODUKTER ARMATURER MED SENSOR INOMHUS generalagent: Karl H Ström AB, tel 036-31 42 40 www.khs.se Ljuset tänds... automatiskt 1987 lanserade STEINEL världens första sensorarmatur. En utomhusarmatur

Läs mer

Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing

Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing Risbroskolan ny belysning ger bättre ljus och 73 % energibesparing Behovet att spara elenergi blir allt mer påtagligt. Klimatfrågan och kraven på minskade utsläpp av växthusgaser och energibesparing är

Läs mer

206 Motionssvar, inför diodbelysning i offentliga miljöer (Kst/2012:266)

206 Motionssvar, inför diodbelysning i offentliga miljöer (Kst/2012:266) Kommunfullmäktige 2012-12-17 1 (5) 206 Motionssvar, inför diodbelysning i offentliga miljöer (Kst/2012:266) Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 15 maj 2012 från Jarl Strömbäck (SPI) angående

Läs mer

i samband med Tertial 1

i samband med Tertial 1 Ansökan om investeringsmedel för klimatåtgärder 2017 i samband med Tertial 1 Bilaga 3 Ansökan om investeringsmedel för klimatåtgärder Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Ansökan. Bilaga 1 Sida 1 (6) 2017-05-02

Läs mer

VÄRMEGARDIN. Det är dags att förnya synen vi har på våra fönster idag. Här finns en hel värld av energi att ta vara på!

VÄRMEGARDIN. Det är dags att förnya synen vi har på våra fönster idag. Här finns en hel värld av energi att ta vara på! VÄRMEGARDIN Det är dags att förnya synen vi har på våra fönster idag. Här finns en hel värld av energi att ta vara på! Genom att lyssna på vad konsumenten kan tänka sig att göra för att spara energi har

Läs mer

LED Framtidens belysning

LED Framtidens belysning -Föreläsning av Viktoria Backman, -Telefon: 08-41 05 10 30 victoria.backman@locklight.se LED Framtidens belysning Detta ska du tänka på vid en investering av LED-belysning! - Tekniken LED i belysningsform

Läs mer

Vattenresistant och robust

Vattenresistant och robust KB Vattenresistant och robust KB är en damm- och vattenresistant (IP68) nödljusarmatur med ett robust armaturhus. Den är utvecklad speciellt för den tunga industrin. De hårda tillverkningsmaterialen som

Läs mer

Adelie. Stilren parkarmatur för indirekt belysning med LED

Adelie. Stilren parkarmatur för indirekt belysning med LED Adelie Stilren parkarmatur för indirekt belysning med LED LED parkarmatur som passar i både klassiska och moderna miljöer Indirekt belysning som skapar en behaglig atmosfär i utomhusmijön Pulverlackerad

Läs mer

Projekt Philips kontor. Plats Philips Lighting. Kista, Stockholm SmartBalance, StyliD, CoreView panel, Luminous Textiles, Dynalite

Projekt Philips kontor. Plats Philips Lighting. Kista, Stockholm SmartBalance, StyliD, CoreView panel, Luminous Textiles, Dynalite Projekt Philips kontor Plats Philips Lighting Kista, Stockholm SmartBalance, StyliD, CoreView panel, Luminous Textiles, Dynalite LED-armaturen SmartBalance ger en bra arbetsplatsbelysning. Energisnål belysningslösning

Läs mer

VÄGVERKET V190, VÄGBELYSNING

VÄGVERKET V190, VÄGBELYSNING VÄGVERKET V190, VÄGBELYSNING UTFÖRANDE AV/KONTROLL LJUSMÄTNING/FÄRGÅTERGIVNING Göteborg 2010-01-18 Totalt antal blad 11 Arbets nr 41156 Upprättad av: Lena Siewert Patrik Casteborn Tel. 0708 27 98 85 Tel.

Läs mer

Proffs på sensor-produkter LED NYHETER

Proffs på sensor-produkter LED NYHETER LED NYHETER Sensorarmatur RS PRO LED RS PRO LED är en nyutvecklad armatur som är helt optimerad och anpassad för LED i kombination med sensor- och radioteknik. Vid konstruktionen av RS PRO LED har Steinels

Läs mer

Brf Utsikten i Rydebäck

Brf Utsikten i Rydebäck 2009-05-08 Upprättad av JM AB 169 82 Stockholm : Tel nr:08-782 85 52 S 2 av 12 SAMMANFATTNING 3 1. Bakgrund 3 Syfte med energideklarationen 3 Tillgängligt underlag 3 Förutsättningar för upprättande av

Läs mer

LAMPGUIDEN. Så sparar du energi med LED SPOTLIGHT LED ILLUMINATION LED

LAMPGUIDEN. Så sparar du energi med LED SPOTLIGHT LED ILLUMINATION LED LAMPGUIDEN Så sparar du energi med LED ILLUMINATION LED DECORATION LED SPOTLIGHT LED PROMO LED LED - framtidens belysning LED (Ljus-Emitterande Diod) är en modern teknik för att producera ljus med elektricitet.

Läs mer

Morastrand Morastrand skapar klimatsmart fastighetsbestånd

Morastrand Morastrand skapar klimatsmart fastighetsbestånd skapar klimatsmart fastighetsbestånd LED-belysning sänker energianvändningen med mer än 80 procent Det allmännyttiga bostadsbolaget AB och Mora kommun samarbetar sedan några år tillbaka med Caverion i

Läs mer

Lighting the Future. Väg- och parkbelysning Skapa säkerhet, trygghet och stämning med den rätta utomhusbelysningen

Lighting the Future. Väg- och parkbelysning Skapa säkerhet, trygghet och stämning med den rätta utomhusbelysningen 5 16 Lighting the Future Väg- och parkbelysning Skapa säkerhet, trygghet och stämning med den rätta utomhusbelysningen Minskar energiförbrukningen - och kostnaderna Energiförbrukningen frän vägbelysning

Läs mer

Välkomnande. Miljövänligt. Ekonomiskt.

Välkomnande. Miljövänligt. Ekonomiskt. Välkomnande. Miljövänligt. Ekonomiskt. Ett unikt erbjudande: LED-lampor från LEDON Det har aldrig varit enklare att erbjuda era gäster en komfortabel och professionell belysning samtidigt som ni gynnar

Läs mer

Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar. Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012

Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar. Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012 Besparingar på 20-40% är realistiska i de flesta anläggningar Stoppsladd, fas 1-3, år 2009 2012 Agenda - Ängelholm 23 maj 2012 Introduktion Partners & deltagare Ny hemsida Stoppsladd resultat fas 1-2 Energianvändning

Läs mer

Energieffektiva stationsområden

Energieffektiva stationsområden DELRAPPORT 1 (9) Håkan Mörtsell 2010-04-29 V 5.4 Fastställt av (Efternamn, Förnamn, org.) Dokumenttitel Energieffektiva stationsområden Projektledarens namn och organisatoriska enhet: Björn Ållebrand Tteö

Läs mer

VERDE MONDE GLOW CTC LED-DOWNLIGHT EN LJUSARE VÄRLD PRODUKTINFORMATION

VERDE MONDE GLOW CTC LED-DOWNLIGHT EN LJUSARE VÄRLD PRODUKTINFORMATION MONDE VERDE EN LJUSARE VÄRLD GLOW CTC LED-DOWNLIGHT PRODUKTINFORMATION MondeVerde AB, Östhammarsgatan 74, 11528 Stockholm. Telefon +46 8 760 80 50, e-post info@mondeverde.se, webb www.mondeverde.se sida

Läs mer

LED-BELYSNING. för industri och offentliga miljöer. sparar naturresurser och skapar möjligheter. din naturliga samarbetspartner

LED-BELYSNING. för industri och offentliga miljöer. sparar naturresurser och skapar möjligheter. din naturliga samarbetspartner LED-BELYSNING för industri och offentliga miljöer sparar naturresurser och skapar möjligheter din naturliga samarbetspartner LED-BELYSNING vi hjälper dig till besparingar utan att förlora effekt Typ Livalängd

Läs mer

LED lampa med rörelsesensor

LED lampa med rörelsesensor Bruksanvisning Art. 9054449 LED lampa med rörelsesensor LED lampa Art. 9054449 Beskrivning: LED lampa för utomhusbruk med rörelsesensor. Kan inställas så lamporna lyser i 10-30 sekunder när rörelse registreras.

Läs mer

Rätt ljus på rätt plats

Rätt ljus på rätt plats Utomhus CityTouch Sala Case study Rätt ljus på rätt plats Europas största anläggning med webbaserad intelligent gatubelysning växer fram i Sala. Belysningen kan enkelt styras och kontrolleras via datorn.

Läs mer

CREE EDGE HO En självskriven armatur för den nya teknologins ljus i utmanande applikationer. - Höga höjder - Högt ljusflöde

CREE EDGE HO En självskriven armatur för den nya teknologins ljus i utmanande applikationer. - Höga höjder - Högt ljusflöde CREE EDGE HO En självskriven armatur för den nya teknologins ljus i utmanande applikationer. - Höga höjder - Högt ljusflöde CREE EDGE HIGH OUPU serien tar ett nytt grepp om de utmanande applikationerna

Läs mer

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim

Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt. Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Bygga E - metodstöd när vi bygger energieffektivt Johan Gunnebo Nina Jacobsson Stålheim Kort om Lokalförvaltningen Förvaltar offentliga lokaler för Göteborgs Stad: - förskolor, skolor, äldreboende, gruppbostäder,

Läs mer

E6 Belysning för parkeringshus och tekniska utrymmen

E6 Belysning för parkeringshus och tekniska utrymmen ETAP 2 Belysning för parkeringshus och tekniska utrymmen E6-serien har inte bara utformats särskilt för allmänbelysning i parkeringshus, tekniska utrymmen och källare, utan också för lätt industri och

Läs mer

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Idrottsarenor och energi i media Om sportens energislöseri - fotboll på vintern och hockey på sommaren. Idrottsanläggningar är stora energislukare, särskilt de som skapar

Läs mer

Nytt ljus i elljusspåren

Nytt ljus i elljusspåren Nytt ljus i elljusspåren Göran Nilsson SSF styrelse Per-Åke Yttergård Nationell längdchef Arbetsgrupp anläggningar längd 4 personer EU direktiv 2015 Kvicksilverlampor och glödlampor skall fasas ut från

Läs mer

PRODUKTKATALOG 2013-1

PRODUKTKATALOG 2013-1 PRODUKTKATALOG 2013-1 Hos Laljus sätter vi ljuset i fokus. I vårt sortiment finner man endast LED-belysning. LED-belysning med hög kvalitet, lång livslängd och ett bra ljus. Vad är ett bra ljus? Ett bra

Läs mer

Takfotsbelysning Postad av Magnus - 24 aug :57

Takfotsbelysning Postad av Magnus - 24 aug :57 Takfotsbelysning Postad av Magnus - 24 aug 2016 18:57 Ska sätta takfotsbelysning i svärfars campingstuga. Så iom det det så är det dels en kort sträcka, ca 8 meter med 4 fönster i olika bredder, samt en

Läs mer

ALVA-serien LeD-UTOMHUsArMATUrer

ALVA-serien LeD-UTOMHUsArMATUrer ALVA-serien LED-UTOMHUSARMATURER Esylux official partner of THE daylight. Intelligent ljuskvalitet Ljus är en oumbärlig komponent för mänskligt liv. Med sin energi lyfter det fram denna världens skönhet,

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering Sida 1 av 6 Rapport Energideklarering Namn: Brf Loke Adress: Sallerupsvägen 26A Postnr: 21218 Ort: Malmö Datum: 2009-08-19 ÅF: David Hargö Sida 2 av 6 Nu är er energideklaration klar En energideklaration

Läs mer

induled Ljusmaskinen

induled Ljusmaskinen induled Ljusmaskinen Investera i hög produktivitet och snabb pay off Att byta till LED-belysning är en investering i din produktivitet. Nya InduLED är en äkta ljusmaskin med överlägsen effektivitet och

Läs mer

Stads- och parkbelysning. TrueForce LED. Det perfekta bytet från Kvicksilver till LED NYHET! Ett kostnadseffektivt LED-alternativ för stadsbelysning

Stads- och parkbelysning. TrueForce LED. Det perfekta bytet från Kvicksilver till LED NYHET! Ett kostnadseffektivt LED-alternativ för stadsbelysning Stads- och parkbelysning TrueForce LED Det perfekta bytet från Kvicksilver till LED NYHET! Ett kostnadseffektivt LED-alternativ för stadsbelysning TrueForce. Spara energi och behåll den unika känslan Nu

Läs mer

Energioptimering av gatubelysning, lysrörsarmaturer och elmotorer. optimering av elmotorer. styrning av gatubelysning. effektiv indutribelysning

Energioptimering av gatubelysning, lysrörsarmaturer och elmotorer. optimering av elmotorer. styrning av gatubelysning. effektiv indutribelysning energistyrning ett kostnadseffektivt sätt att spara på naturens resurser! optimering av elmotorer styrning av gatubelysning effektiv indutribelysning energioptimering av belysning smart adapter för lysrör

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

Varför ska jag planera ny belysning?

Varför ska jag planera ny belysning? Färgåtergivning En ljuskällas färgåtergivning beror på dess spektralfördelning. Färgåtergivning förklarar hur väl en ytfärg återges i den belysningen. Solen återger alla färger perfekt och den är vår referensram.

Läs mer

lepo led För unika belysningslösningar

lepo led För unika belysningslösningar lepo led För unika belysningslösningar Lepo LED Lepo är en inredningsarmatur baserad på LED för oöverträffad energieffektivitet och ljusbehandling. Ljusstavar i tre olika storlekar gör det möjligt att

Läs mer

Einar Mattsson AB miljösatsar på modern belysning -Storstädningen av miljövidrig teknik fortsätter

Einar Mattsson AB miljösatsar på modern belysning -Storstädningen av miljövidrig teknik fortsätter Einar Mattsson AB miljösatsar på modern belysning -Storstädningen av miljövidrig teknik fortsätter Familjeföretaget Einar Mattsson AB fortsätter att miljösatsa på modern belysning. Det goda utfallet hos

Läs mer

lysande ytor Modern kontorsbelysning

lysande ytor Modern kontorsbelysning lysande ytor Modern kontorsbelysning Lysande ytor på kontoret Combilumeserien Tänk stora, ljusa ytor i fantasifulla formationer. Combilume är den kreativa familjen som möjliggör idérika ljussättningar

Läs mer

Det mest effektiva sättet att få optimal belysning

Det mest effektiva sättet att få optimal belysning U5 Det mest effektiva sättet att få optimal belysning U5_talen_druk.indd 1 01-09-2005 13:58:04 FÄRRE ARMATURER, HÖGRE KOMFORT OCH FLEXIBILITET Bästa reflektorn Armaturer behöver rikta ljuset dit det behövs,

Läs mer

tips som sparar energi Energitjuvar En praktisk vägledning om energibesparing

tips som sparar energi Energitjuvar En praktisk vägledning om energibesparing 10 tips som sparar energi Energitjuvar En praktisk vägledning om energibesparing SABO energitjuvar i samarbete en praktisk med vägledning Örebrobostäder om energibesparing 1 Innehåll förord 3 en myra kan

Läs mer

SUNNEX ARBETSBELYSNING

SUNNEX ARBETSBELYSNING SUNNEX ARBETSBELYSNING Övrigt Arbetsbelysning Sunnex Sunnex HT 10W halogen Arbetsbelysning med små mått som finns i två utföranden. HT Flex som har en 0 mm flexibel böjbar arm och HT Spot med en kortare

Läs mer

Belysningsplanering. SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum

Belysningsplanering. SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum Belysningsplanering SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum Planeringsstruktur Analysera Planera Granska Dokumentera Utvärdera Analysera Rummets användning Kapslingsklass Val

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Band. Dekorativ ljussättning med LED-teknik

Band. Dekorativ ljussättning med LED-teknik Band Dekorativ ljussättning med LED-teknik Förfinad reflektorteknik och nya kraftfulla lysdioder skapar möjlighet till utökade applikationsmöjligheter med LED. Band är en armatur som kan användas både

Läs mer

e-sense Organic Plug and play

e-sense Organic Plug and play e-sense Organic e-sense Organic Plug and play e-sense Organic är ett trådlöst styrsystem som utvecklats för arbetsplatser. Alla armaturer har en egen sensor som reagerar på närvaro och dagsljus. Varje

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

Energispartips. Tips och information från Norrenergi

Energispartips. Tips och information från Norrenergi Energispartips Tips och information från Norrenergi Energispartips för våra kunder Här presenterar vi några tips för dig som vill få ner din energianvändning. Kanske känner du igen vissa och andra är helt

Läs mer

den nya upplysningstiden

den nya upplysningstiden den nya upplysningstiden Det är dags att släcka glödlampan och byta till bättre alternativ. Vi har koll på vad som gäller och hur mycket du kan spara. Välkommen in! ett bra byte för både plånboken och

Läs mer

Import: www.ghevent.se 0176-20 61 50

Import: www.ghevent.se 0176-20 61 50 Import: www.ghevent.se 0176-20 61 50 TECHNI STAGE den lätta, robusta och flexibla scenen. Begreppet att utföra snabba och säkra montage, är TECHNI STAGE den perfekta lösningen där du skapar alla dina teatrala

Läs mer

smarta belysningspaket Skolbelysning som uppfyller kraven

smarta belysningspaket Skolbelysning som uppfyller kraven smarta belysningspaket Skolbelysning som uppfyller kraven Paketlösningar för skolbelysning u har Fagerhult tagit fram tre paketlösningar för skolbelysning som gör valet enkelt för dig. Du väljer en av

Läs mer

OÄNDLIGA LJUSKOMBINATIONER

OÄNDLIGA LJUSKOMBINATIONER Kardó OÄNDLIGA LJUSKOMBINATIONER Kardó är ett belysningssystem i moduler där du kan följa och förbättra arkitekturen i en byggnad. Systemet är helt flexibelt: du kan skapa långa eller korta moduler, raka

Läs mer

U7/R7 Avancerad belysning i unik design

U7/R7 Avancerad belysning i unik design U7/R7 U7/R7 Avancerad belysning i unik design 2 ETAP U7/R7 U7 och R7 tar med sig morgondagens belysning till ditt hem. Båda armaturerna har med hjälp av LED+LENS -tekniken, utvecklats för allmänbelysning

Läs mer

EKONOMI OCH UNDERHÅLL

EKONOMI OCH UNDERHÅLL EKONOMI OCH UNDERHÅLL Att räkna ut hur mycket en belysningsanläggning kostar att anlägga, driva och underhålla är ett ganska omfattande arbete, men det är inte särskilt komplicerat. Det som däremot kan

Läs mer

CleanLight. Belysning för renrum. Energieffektiv Enkel montering och service Hygienisk design Tät konstruktion

CleanLight. Belysning för renrum. Energieffektiv Enkel montering och service Hygienisk design Tät konstruktion CleanLight Belysning för renrum Energieffektiv Enkel montering och service Hygienisk design Tät konstruktion CleanLight - Belysning för renrum CleanLight är en serie infällda, kompakta ljusarmaturer utvecklade

Läs mer

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen )

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen ) Mjölby kommun ÅF Infrastructure AB Linköping 20180829 Granskad av: Urban Schelin ÅF Infrastructure AB, Storgatan 13, 582 23 Linköping Telefon 0105052957. Säte i Stockholm. www.afconsult.com Org.nr 5561852103.

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

Belysningslösningar! LED. Light Emitting Diode

Belysningslösningar! LED. Light Emitting Diode Belysningslösningar! LED Light Emitting Diode 24LED Vår klassiska Serie 24 finns nu med senaste teknik i LED-version. 24LED är en kapslad allroundarmatur bestyckad med LED-ljuskälla. Armaturen är avsedd

Läs mer

50 kr till laget/klassen per såld produkt!

50 kr till laget/klassen per såld produkt! plats för din förenings logotype produkter 2015-2016 Jag som säljer heter:... ledbelysning övriga ledprodukter batterier 50 kr till laget/klassen per såld produkt! Ditt köp förverkligar drömmar! innehåll

Läs mer

Inred med. Ett naturligt LED i utvecklingen.

Inred med. Ett naturligt LED i utvecklingen. Inred med Ett naturligt LED i utvecklingen. 1 TEMAT ÄR Vi håller på att lära oss att hushålla med jordens resurser. Vi börjar förstå att det inte innebär att det blir särskilt mörkt. Belysning är så mycket

Läs mer

Appendix A LED-produkter Figurer

Appendix A LED-produkter Figurer 1 Appendix A LED-produkter Figurer 2 Figurer Appendix A LED-produkter Figurer visar ett antal bilder som illustrerar utvecklingen av LED-belysning och är representativ för nuvarande utvecklingsnivå åtminstone

Läs mer

MBB. - När prestanda är avgörande...

MBB. - När prestanda är avgörande... lindab comfort MBB - När prestanda är avgörande... MBB - När prestanda är avgörande I och med lanseringen av marknadens första riktiga donlåda för korrekt injustering, MBB så sätter vi en ny standard för

Läs mer

Stolpbelysning ELUM. - Smar t belysning hela vägen. ELUM ELUM KHS SELECTION

Stolpbelysning ELUM. - Smar t belysning hela vägen. ELUM ELUM KHS SELECTION Stolpbelysning ELUM - Smar t belysning hela vägen. ELUM ELUM KHS SELECTION KHS Stolpbelysning ELUM - Smar t belysning hela vägen. SELECTION Dagens krav på en effektiv utomhusbelysning kan inte jämföras

Läs mer

Användarmanual. Sollampa Asinara [BILD PÅ LAMPAN] Importör. Förbrukad vara:

Användarmanual. Sollampa Asinara [BILD PÅ LAMPAN] Importör. Förbrukad vara: Användarmanual Sollampa Asinara [BILD PÅ LAMPAN] Importör Förbrukad vara: Kära kund Hjälp till att hålla vår natur ren! När du vill slänga produkten i framtiden ber vi dig betänka att den innehåller värdefulla

Läs mer

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet 1 Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet WSP Environmental 2 Miljonprogrammet Bakgrund - Fram

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-03-29 Fastighetsbeteckning: Kattegatt 15 Adress/ort: Storgatan 46, Torekov Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Pressinformation. Produktnyheterna från Thorn finns tillgängliga från och med

Pressinformation.   Produktnyheterna från Thorn finns tillgängliga från och med Pressinformation www.thornlighting.se Produktnyheterna från Thorn finns tillgängliga från och med 30.11.2017 Thorns smarta IQ Wave för komfort och kvalitetsbelysning på kontor och i skolor IQ Wave-serien

Läs mer

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE

GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE GRÖNARE, ENKLARE, SKÖNARE EN LITEN GUIDE ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER BELYSNING MondeVerde AB Sommarhemsvägen 7 18 157 Lidingö +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14 Belysningskatalog 2015 om alento ALENTO är ett nystartat företag med målmedveten inriktning på att formge, utveckla och producera belysningsarmaturer byggda kring den allra senaste LED-tekniken. Nuvarande

Läs mer

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14 BELYSNINGSKATALOG 2015 OM ALENTO ALENTO är ett nystartat företag med målmedveten inriktning på att formge, utveckla och producera belysningsarmaturer byggda kring den allra senaste LED-tekniken. Nuvarande

Läs mer

RAPPORT LJUSMÄTNING UTFÖRANDE OCH KONTROLL AV BELYSNINGSSTYRKA, LJUSSTYRKA, LUMINANS OCH FÄRGÅTERGIVNING. Göteborg Totalt antal blad 15

RAPPORT LJUSMÄTNING UTFÖRANDE OCH KONTROLL AV BELYSNINGSSTYRKA, LJUSSTYRKA, LUMINANS OCH FÄRGÅTERGIVNING. Göteborg Totalt antal blad 15 RAPPORT LJUSMÄTNING UTFÖRANDE OCH KONTROLL AV BELYSNINGSSTYRKA, LJUSSTYRKA, LUMINANS OCH FÄRGÅTERGIVNING Göteborg 2010-08-26 Totalt antal blad 15 KLGruppen Lena Siewert Patrik Casteborn Sammandrag Trafikverket

Läs mer

Känn dig fräschare i vackert och naturligt ljus

Känn dig fräschare i vackert och naturligt ljus PHILIPS mybathroom Väggbelysning Vitalise krom Känn dig fräschare i vackert och naturligt ljus Philips mybathroom Vitalise vägglampa kan monteras vertikalt eller vågrätt efter dina behov. Oavsett vilket

Läs mer

AGROTEKTBYRÅN -projektering av lantbruksbyggnader

AGROTEKTBYRÅN -projektering av lantbruksbyggnader AGROTEKTBYRÅN -projektering av lantbruksbyggnader Belysning Linköping, 20 maj 2019 Helena Olsson Hägg, Agrotektbyrån helena@agrotektbyran.se 0703-680866 Åtgärder Belysning Utnyttja naturligt ljus Rengör

Läs mer

DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS

DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS BYGG FÖR FRAMTIDEN MED A-HUS Alla hus som kommer från A-hus tillverkas både med hänsyn till miljön och din plånbok. Klimatsmart boende är ett begrepp som ligger i tiden och innebär

Läs mer

Energibesparing El. Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson. Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 2003-10-15

Energibesparing El. Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson. Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 2003-10-15 Energibesparing El Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 23-1-15 Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson Sammanfattning Syftet med här rapporten är att presentera

Läs mer

Lightstream 2. Energieffektiv LED downlight för flera användningsområden både inom- och utomhus

Lightstream 2. Energieffektiv LED downlight för flera användningsområden både inom- och utomhus Lightstream 2 Energieffektiv LED downlight för flera användningsområden både inom- och utomhus Lightstream 2 Energieffektiv LED downlight i stilren design med snabb återbetalning (IP20/IP65) Med 80% energibesparing

Läs mer

U2 Diffusorarmaturer

U2 Diffusorarmaturer Diffusorarmaturer 2 ETAP Diffusorarmaturer Diffusorbelysning har blivit ett absolut måste för allmänbelysning på kontor och offentliga byggnader, vilket är rimligt då diffusorer ger bekväm och behaglig

Läs mer

Blixtljus (Visual Alarm Device - VAD)

Blixtljus (Visual Alarm Device - VAD) Blixtljus (Visual Alarm Device - VAD) En guide för planering, design, installation, igångkörning och underhåll av blixtljus för brand och utrymningslarm. Syfte och krav Blixtljusens syfte i ett brandalarmssystem

Läs mer