Projekt Philips kontor. Plats Philips Lighting. Kista, Stockholm SmartBalance, StyliD, CoreView panel, Luminous Textiles, Dynalite

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Philips kontor. Plats Philips Lighting. Kista, Stockholm SmartBalance, StyliD, CoreView panel, Luminous Textiles, Dynalite"

Transkript

1 Projekt Philips kontor Plats Philips Lighting Kista, Stockholm SmartBalance, StyliD, CoreView panel, Luminous Textiles, Dynalite

2 LED-armaturen SmartBalance ger en bra arbetsplatsbelysning.

3 Energisnål belysningslösning med varierat ljus Fakta Plats Philips Lighting, Kista, Stockholm Belysningslösning Arbetsplatsbelysning och allmänbelysning med LED. Belysningsstyrning med centralt styrsystem. Ljusdesigner Anders Lind, Lighting Application Specialist Svante Pettersson, Creative Director, Philips Lighting Philipsprodukter SmartBalance, StyliD, CoreView panel,luminous Textiles, LumiStone, Styrsystemet Dynalite/DALI med dagsljusreglering och närvarostyrning. Bakgrund Philips i Stockholm ville minska sin kontorsyta och samla alla medarbetare i samma kontorsmiljö. Det nya kontoret ligger några våningar högre upp i samma hus som tidigare. Belysningen i lokalen skulle anpassas efter organisationens behov. Philips ville inte ha en monoton kontorsmiljö, utan en dynamisk ljusmiljö med varierat ljus. Alla på kontoret skulle mötas av en känsla av exklusivitet varje dag de kommer till jobbet. Vi ville ha en dynamisk ljusmiljö och en energieffektiv belysningslösning, säger Svante Pettersson, Creative Director på Philips Lighting. Utmaning Vi hade extremt kort tid på oss från beslutet om flytt till inflyttning. Därför försökte vi tänka enkelt och lösa ljussättningen med så få armaturtyper som möjligt. Vi hade väldigt tät kontakt med elinstallatören och flera designbeslut togs på plats under projektets gång. I två mötesrum där vi har infällda LED-armaturer CoreView panel och infällda LED-spotlights StyliD var det svårt att hitta symmetriska mönster i taket när armaturerna skulle monteras. Där fanns redan annan installation som sprinkler och brandlarm. Efter samråd fattade vi spontant beslut om hur armaturerna skulle installeras. I det ena mötesrummet såg vi till exempel ett mönster som påminner om en grovpixlad fjäril, berättar Svante Pettersson.

4 Det var första gången som jag kände att nu kan vi köra LED i hela kontoret. Svante Pettersson, Creative Director, Philips Lighting Till höger: Anders Lind, Lighting Application Specialist, Philips Lighting De infällda LED-armaturerna CoreView panel är monterade i ett grovpixlat fjärilsmönster.

5 Atmosfären i rummet förändras beroende på hur ljuset fördelas.

6 Alla arbetsområden har kalla blåaktiga ytfärger på inredningsdetaljerna och ett vitt ljus med 4000K. Belysningslösning Att våga arbeta med varierat ljus och främst med 4000K var ledordet när vi ljussatte det nya kontoret. Dessutom valde vi medvetet ytfärger utifrån den ljusfärg vi ville ha i de olika delarna av kontoret. I alla arbetsområden valde vi ett ljus med 4000K och kalla blåaktiga ytfärger som plommon och aubergine på inredningsdetaljer som skärmväggar och soffor. I caféet valde vi däremot ett varmare ljus på 2700K och även varmare ytfärger som rött golv, röda soffor och röda inredningsarmaturer. Magin ligger i kontrasten mellan de något svalare arbetsområdena och det varmare caféet, säger Svante Pettersson. Arbetsplatserna utmed fönstren är belysta med nedpendlade LED-armaturer SmartBalance en energieffektivare belysningslösning än arbetsplatsbelysning med T5-lysrör. Golven i korridorer och gångstråk är tydligt accentuerade med ljuskäglor. För att ljuskäglorna ska upplevas är det viktigt att våga släppa in mörker i ljussättningen, säger Svante Pettersson. Infällda smalstrålande LED-spotlights StyliD belyser korri-dorer, entrén, konferensrummen samt caféet. I receptionen bjuder de ljudabsorberande LED-ljuspanelerna i textil, Luminous Textiles på dynamiska ljusupplevelser. Panelernas levande ljusspel skapar en ständigt föränderlig tavla som skiftar färg och ger rörelse i rummet. Det är en källa till inspiration och ökad trivsel.

7 Caféet har ett varmt ljus på 2700K och inredningen har varma ytfärger. Styrsystem Dynalite/DALI All belysning styrs av det centrala styrsystemet Dynalite/DALI. Med smarta censorer regleras och styrs ljuset helt automatiskt. Philips använder idag funktionerna dagsljusreglering och tidsbaserad närvarokontroll. Systemet har också en funktion för individuell ljusstyrning. Med hjälp av en mjukvara har man via datorn eller ipaden total övervakning över samtliga armaturer på kontoret. Man kan se hur mycket energi varje armatur förbrukar, statusen på armaturen är den tänd, släckt eller ur funktion. Man kan också se hur många timmar den varit i drift. I övervakningssystemet kan man även aktivera funktioner som skickar sms eller e-post till exempelvis vaktmästaren vid lampbortfall. Fördelar Med LED-belysningen har Philips nya kontor fått en energieffektiv belysningslösning och en varierad och stimulerande ljusmiljö med bra arbetsplatsbelysning. Med styrsystemet Dynalite sparar Philips ytterligare upp till 50 % energi. Dagsljusregleringen står för en energibesparing på 30 % och närvarostyrningen 20 %.

8 Magin ligger i kontrasten mellan de något svalare arbetsområdena och det varma caféet. Svante Pettersson, Creative Director på Philips Lighting Läs om fler av Philips projekt på Shield_CMYK_2013 Alla rättigheter förbehålls. Mångfaldigande, helt eller delvis, är förbjudet utan skriftligt tillstånd i förväg från innehavaren av upphovsrätten. Informationen i denna dokumentation utgör inte en del av något anbud eller kontrakt, den förmodas vara korrekt och tillförlitlig, men kan komma att ändras utan meddelande i förhand. Utgivaren påtar sig inget ansvar för eventuella konsekvenser av dess användning. Publiceringen av informationen medför inte att någon licens beviljas till patent eller till andra industriella eller immateriella rättigheter. Version October 2013

Rätt ljus på rätt plats

Rätt ljus på rätt plats Utomhus CityTouch Sala Case study Rätt ljus på rätt plats Europas största anläggning med webbaserad intelligent gatubelysning växer fram i Sala. Belysningen kan enkelt styras och kontrolleras via datorn.

Läs mer

Lyser upp mörkret. Utomhus. Case study

Lyser upp mörkret. Utomhus. Case study Utomhus Intelligent belysning Tegnérparken, Uppsala Case study Lyser upp mörkret På Philips är vi övertygade om att vi alltid kan göra människors liv lite bättre. Philips ljusexperiment i Tegnérparken

Läs mer

framtidens utomhusbelysning

framtidens utomhusbelysning Utomhus CityTouch Kristiansund kommun Kristiansund kommun går mot framtidens utomhusbelysning Norska kommuner har enorma uppgraderingsbehov av g atubelysningen på grund av energi- och miljökrav. Gamla

Läs mer

Lagerlokaler. GreenWarehouse. Ljusare framtid för ditt lager. Flexibelt, smart och energieffektivt.

Lagerlokaler. GreenWarehouse. Ljusare framtid för ditt lager. Flexibelt, smart och energieffektivt. Lagerlokaler GreenWarehouse Ljusare framtid för ditt lager. Flexibelt, smart och energieffektivt. Lidls distributionscenter, Heerenveen, Nederländerna Ljusa möjligheter för alla lagerlokaler Höga takhöjder

Läs mer

finns med LED Telesto Belysning för vägg, tak och pendling med förenklad installation.

finns med LED Telesto Belysning för vägg, tak och pendling med förenklad installation. finns med LED Telesto Belysning för vägg, tak och pendling med förenklad installation. Flex Ljus över allt. Visst är det snyggt med diskret, enhetlig belysning på kontoret, för både allmänljus och riktad

Läs mer

CoreLine LED-armaturer

CoreLine LED-armaturer LED-armaturer Din nya favortifamilj Nu introducerar vi LED Det självklara valet för LED Infälld armatur Utanpåliggande armatur Vare sig det är nybygge eller renovering av befintliga lokaler behövs belysningslösningar

Läs mer

En lek med ljus och skugga. Metronomis LED en elegant produktfamilj med lekfulla ljuseffekter

En lek med ljus och skugga. Metronomis LED en elegant produktfamilj med lekfulla ljuseffekter En lek med ljus och skugga en elegant produktfamilj med lekfulla ljuseffekter 2 3 Kupor Fluid Sharp Torch Torch med tak Stolpar står för enhetlig mångfald Produktfamiljen som länkar samman historiska och

Läs mer

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking.

Modernisera ditt garage. Nya innovativa Pacific LED Green Parking. Garageytor Pacific LED Green Parking Modernisera ditt garage. Nya innovativa. Stora energibesparingar, minskat underhåll, längre livslängd och enkel installation. 80 Besparingar besparingar* *Reducerade

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

En lek med ljus och skugga. Metronomis LED en elegant produktfamilj med lekfulla ljuseffekter

En lek med ljus och skugga. Metronomis LED en elegant produktfamilj med lekfulla ljuseffekter En lek med ljus och skugga Metronomis LED en elegant produktfamilj med lekfulla ljuseffekter 2 Metronomis LED Metronomis LED står för enhetlig mångfald Produktfamiljen som länkar samman historiska och

Läs mer

U7/R7 Avancerad belysning i unik design

U7/R7 Avancerad belysning i unik design U7/R7 U7/R7 Avancerad belysning i unik design 2 ETAP U7/R7 U7 och R7 tar med sig morgondagens belysning till ditt hem. Båda armaturerna har med hjälp av LED+LENS -tekniken, utvecklats för allmänbelysning

Läs mer

light guide Hur man belyser en bilhall

light guide Hur man belyser en bilhall light guide Hur man belyser en bilhall Att ljussätta ett varumärke Idag har människor en stor kunskap och är väl medvetna om vilka olika bilmärken som finns på marknaden. Kunden identifierar sig med den

Läs mer

LJUSET OCH UPPLEVELSEN

LJUSET OCH UPPLEVELSEN LJUSET OCH UPPLEVELSEN INNEHÅLL Hide-a-lite 6 Allt ljus på ditt projekt 11 Restaurang 16 Kontor 20 Butik 24 Fasad 28 Om oss 32 SIDA 6 HIDE-A-LITE SIDA 7 HIDE-A-LITE I alla miljöer och i alla fastigheter,

Läs mer

Belysningsplanering. SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum

Belysningsplanering. SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum Belysningsplanering SS-EN 12 464-1 Arbetsplatser inomhus Belysningsguide Ljus och Rum Planeringsstruktur Analysera Planera Granska Dokumentera Utvärdera Analysera Rummets användning Kapslingsklass Val

Läs mer

"På w40 vill vi inte bygga för vackra foton i facktidskriften, utan för människorna"

På w40 vill vi inte bygga för vackra foton i facktidskriften, utan för människorna Interview "På w40 vill vi inte bygga för vackra foton i facktidskriften, utan för människorna" Byggherre: w40 Architekten, Wiesbaden, Tyskland Interiördesign: w40 Architekten, Wiesbaden, Tyskland Foto:

Läs mer

light guide Hur man belyser en smyckesbutik

light guide Hur man belyser en smyckesbutik light guide Hur man belyser en smyckesbutik Ljussätt varje detalj Kunder kan ha många känslor och vara fyllda av förväntan när de går in i en smyckesbutik. Det kan vara ett par som letar efter förlovningsringar

Läs mer

Mångsidig lokal ljusreglering

Mångsidig lokal ljusreglering Mångsidig lokal ljusreglering I Mångsidig lokal ljusreglering Ungefär 20 procent av all energiförbrukning i världen går till belysning. Beroende på byggnadstyp och aktiviteter kan denna siffra till och

Läs mer

Mini Platform LED: kompakt högprestanda. Mini Iridium LED, Mini Copenhagen LED, Mini Koffer² LED, Mini Milewide LED

Mini Platform LED: kompakt högprestanda. Mini Iridium LED, Mini Copenhagen LED, Mini Koffer² LED, Mini Milewide LED Mini Platform LED: kompakt högprestanda Mini Iridium LED, Mini Copenhagen LED, Mini Koffer² LED, Mini Milewide LED Mini Platform LED 2 Mini Platform LED - Produktguide Mini Platform LED den bästa belysningslösningen

Läs mer

RUMMET OCH ARBETSPLATSEN

RUMMET OCH ARBETSPLATSEN RUMMET OCH ARBETSPLATSEN För att skapa en speciell karaktär eller atmosfär i ett rum, räcker det ofta inte att planera för en god ljusmiljö. Genom att låta armaturvalet och belysningen samspela med arkitektur,

Läs mer

VI HAR EN LYSANDE IDÉ. Som halverar din elkostnad. Och förändrar världen.

VI HAR EN LYSANDE IDÉ. Som halverar din elkostnad. Och förändrar världen. VI HAR EN LYSANDE IDÉ. Som halverar din elkostnad. Och förändrar världen. DAGS ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN! Det som alla drömde om för några år sedan, har nu blivit verklighet. En smart, effektiv belysning som

Läs mer

Downlights för dig som inte vill kompromissa

Downlights för dig som inte vill kompromissa Downlights LuxSpace G2 GreenSpace G2 CoreLine G3 Downlights för dig som inte vill kompromissa Downlights för alla behov Philips produktfamiljer LuxSpace, GreenSpace och CoreLine ger dig ett komplett sortiment

Läs mer

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut.

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. användar- och kopplingsguide denna guide Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. Denna guide visar hur Helvars idimsystem används

Läs mer

t h e br i g h t e r si d e of li g h t

t h e br i g h t e r si d e of li g h t 1 9 9 6 t h e br i g h t e r si d e of li g h t Lysande lösningar för vackra miljöer Allt du ser är ljus. Med ljus skapar du atmosfär och värme. Med ljus sätter du färg och gör ditt hem, eller din arbetsplats,

Läs mer

led-nyheter Hösten 2012 1

led-nyheter Hösten 2012 1 led-nyheter Hösten 2012 1 Ta vara på LED-teknikens möjligheter Nu har Fagerhult två helt nya produkter och flera trotjänare som har uppdaterats med den senaste LED-tekniken. Här presenterar vi höstens

Läs mer

Nya trender inom belysningsstyrning

Nya trender inom belysningsstyrning Easy Fair 2015 Kista Nya trender inom belysningsstyrning, Joakim Grönberg (Helvar) Per Vesterlund (Tridonic, Wennerströms Ljuskontroll) s tekniska kommitté Driftdonsgruppen sektion för driftdonstillverkarna

Läs mer

V o B Hälsinggården. Framtidens Belysning. Sustainable high tech buildings for senior citizens

V o B Hälsinggården. Framtidens Belysning. Sustainable high tech buildings for senior citizens Framtidens Belysning Agenda Funktionsprogram Tunable White Produkter Energi Drift & Underhåll 2 3 Funktionsprogrammet: Generella krav för belysning Belysningen i varje rum ska ha de egenskaper som regleras

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

Inwhite ljusmiljö AB Julia Engberg Ljusdesigner

Inwhite ljusmiljö AB Julia Engberg Ljusdesigner Ljus är normalt något som vi tar som en självklarhet och därför inte funderar närmare över. Dagsljuset visas ju varje dag när solen går upp för att lysa på oss - Antingen som direkt solsken eller genom

Läs mer

Lux Lunds Universitet

Lux Lunds Universitet Lux Lunds Universitet Bild 1: Tegelfasadens varma uppljus framställs som en fond i bakgrunder till den inramade atriumgården. Det varma ljuset samspelar fint med det lågt sittande ljuset under bänken som

Läs mer

MesoOptics för topprestanda

MesoOptics för topprestanda UM MesoOptics för topprestanda MesoOptics Mikroteknologi En mikroskopisk struktur garanterar en kontrollerad ljusfördelning. MesoOptics är en innovativ teknologi som skapar särskilt utformade mikrostrukturer

Läs mer

David Johansson Ljusdesigner, WSP Ljusdesign

David Johansson Ljusdesigner, WSP Ljusdesign David Johansson Ljusdesigner, WSP Ljusdesign Synsinnet är anpassat till dagsljus som är varierade: - ljusstyrka - ljusfärg - ljuskaraktär Människan mår inte bra i statisk och monoton ljussättning. Människans

Läs mer

Framtidssäker och flexibel belysning när den är som bäst

Framtidssäker och flexibel belysning när den är som bäst Framtidssäker och flexibel belysning när den är som bäst Aura Long Life framhäver färger, färskhet och det visuella uttrycket Unik LED-ljuskälla med flexibilitet och modularitet i fokus Aura Long Life

Läs mer

Mer information om kampanjen finns på www.ledyourlightshine.se. Mer information om produkterna finns på http://www.ecat.lighting.philips.

Mer information om kampanjen finns på www.ledyourlightshine.se. Mer information om produkterna finns på http://www.ecat.lighting.philips. 2012 HOSPITALITY HOSPITALITY Mer information om kampanjen finns på www.ledyourlightshine.se Mer information om produkterna finns på http://www.ecat.lighting.philips.se/l/ 12NC-322263566891 Med Philips

Läs mer

PTS BELYSNINGSSYSTEM Bilaga 1, Typrum

PTS BELYSNINGSSYSTEM Bilaga 1, Typrum 20161230 1 (7) LANDSTINGET SÖRMLAND FMenheten PTS BELYSNINGSSYSTEM LANDSTINGET SÖRMLAND HUVUDKONTOR Nyköping besök Repslagaregatan 19 tfn 015524 50 00 fax 015524 58 28 FILIALKONTOR Box 6034, 630 06 Eskilstuna

Läs mer

LTH E-huset Ljusdesign, Belysningskriterier Datum: 2010-09-07

LTH E-huset Ljusdesign, Belysningskriterier Datum: 2010-09-07 RUM ATT TRIVAS I Dagsljus och artificiell belysning är aldrig någon neutral förmedlare av omgivningen utan bidrar i hög grad till att utforma de vi ser. Beroende på ljusets intensitet, riktning, färg,

Läs mer

Spara energi och pengar genom uppgradering till effektiva HID-ljuskällor

Spara energi och pengar genom uppgradering till effektiva HID-ljuskällor Använd ekodesigndirektivet till din fördel Spara energi och pengar genom uppgradering till effektiva HID-ljuskällor Spara energi och pengar uppgradera dina ljuskällor Utfasning huvudstegen för Philips

Läs mer

Energisystem hjälper Einar Mattsson Byggnads AB med ny belysning

Energisystem hjälper Einar Mattsson Byggnads AB med ny belysning Energisystem hjälper Einar Mattsson Byggnads AB med ny belysning Energisystem har fått ytterligare uppdrag från Einar Mattsson Byggnads AB - att byta ut belysningen i fler fastigheter. En modernisering

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

MZ-serien LED-armaturer för mast- och höghöjdsbelysning

MZ-serien LED-armaturer för mast- och höghöjdsbelysning 1 MZ-serien LED-armaturer för mast- och höghöjdsbelysning Ger upp till 48 000 armaturlumen 5 års funktionsgaranti elektronik, 10 år armaturhus Halverar installerad effekt jämfört med traditionell teknik

Läs mer

Den 11:e internationella city.people.light-utmärkelsen 2013

Den 11:e internationella city.people.light-utmärkelsen 2013 Lyon, Frankrike Den 11:e internationella city.people.light-utmärkelsen 2013 För hållbara städer med livskvalitet Den 11:e internationella city.people.light-utmärkelsen Ljus ger liv till alla människor

Läs mer

Det perfekta bytet från. kvartsmetallhalogen, högtrycksnatrium och kvicksilver till LED NYHET!

Det perfekta bytet från. kvartsmetallhalogen, högtrycksnatrium och kvicksilver till LED NYHET! Industri och butiksbelysning TrueForce NYHET! Det perfekta bytet från kvartsmetallhalogen, högtrycksnatrium och kvicksilver till LED Det första LED-alternativet med plug-and-play-lösning för belysning

Läs mer

U7/R7 Avancerad belysning i unik design

U7/R7 Avancerad belysning i unik design U7/R7 U7/R7 Avancerad belysning i unik design 2 ETAP U7/R7 U7 och R7 tar med sig morgondagens belysning till ditt hem. Båda armaturerna har med hjälp av LED+LENS -tekniken, utvecklats för allmänbelysning

Läs mer

REVIDERING 2009 utgåva 2

REVIDERING 2009 utgåva 2 REVIDERING 2009 utgåva 2 ETT UPPDRAG INOM BELYSNINGSBRASCHEN DELVIS FINANSIERAT AV STEM REVIDERING 2009 utgåva 2 Utgåva 2-2009 Arbetsgrupp (nuläge) Per Andersson Ecolux Ronnie Eriksson Zumtobel Tommy Govén

Läs mer

BELYSNINGSARMATURER för offentliga utrymmen

BELYSNINGSARMATURER för offentliga utrymmen BELYSNINGSARMATURER för offentliga utrymmen Offentliga utrymmen Enstos utveckling inom belysning erbjuder flera attraktiva belysningslösningar som uppnår ett högkvalitativt ljus och erbjuder den senaste

Läs mer

Belysning i fastigheter Anna Kjellman, Energikontoret Skåne. Vintern 2010

Belysning i fastigheter Anna Kjellman, Energikontoret Skåne. Vintern 2010 Belysning i fastigheter Anna Kjellman, Energikontoret Skåne Vintern 2010 Anledningar att fundera över sin belysning Stor del av elanvändningen Ofta en stor sparpotential Goda möjligheter att förbättra

Läs mer

1. Utnyttja dagsljus. 2. Holistisk Ljusdesign ett nytt ljusparadigm som sparar energi. 3. Ljusteknik BAT 4. Styrning

1. Utnyttja dagsljus. 2. Holistisk Ljusdesign ett nytt ljusparadigm som sparar energi. 3. Ljusteknik BAT 4. Styrning Holistisk energieffektiv LJUSDESIGN Den renaste kilowattimmen behöver aldrig produceras! Holistisk energieffektiv LJUSDESIGN Den renaste kilowattimmen behöver aldrig produceras! 1. Utnyttja dagsljus 2.

Läs mer

Med hjälp av pannlampor och flyttbara spett har Erika och Svante provat sig fram till belysningen. Nu kan de njuta av sin trädgård året runt.

Med hjälp av pannlampor och flyttbara spett har Erika och Svante provat sig fram till belysningen. Nu kan de njuta av sin trädgård året runt. Med hjälp av pannlampor och flyttbara spett har Erika och Svante provat sig fram till belysningen. Nu kan de njuta av sin trädgård året runt. av Marie Onäng Foto Sonja Dahlgren Allt ljus på 32 Erika provar

Läs mer

light guide Hur man belyser ett köpcenter

light guide Hur man belyser ett köpcenter light guide Hur man belyser ett köpcenter En plats där man bara kan vara För vissa är ett köpcentrum inte bara en plats där man handlar, det är också en plats dit man kan gå för att bara vara eller för

Läs mer

Ta kontroll över ljusanläggningen med Philips Dynalite styrsystem

Ta kontroll över ljusanläggningen med Philips Dynalite styrsystem Ta kontroll över ljusanläggningen med Philips Dynalite styrsystem Ljusdesign. Smidigt, enkelt och elegant. Baca Lighting ger en genomtänkt totallösning Baca Lighting har en lång och gedigen erfarenhet

Läs mer

Oändliga möjligheter. Sammankopplad med dig

Oändliga möjligheter. Sammankopplad med dig Broschyr före försäljning för Sverige () Philips Vit och färg Enkel lampa GU10 8718696485880 Oändliga möjligheter Sammankopplad med dig Inkludera en vit och färgad atmosfärisk Philips Hue-glödlampa i Philips

Läs mer

Ljusdesignen i Sveriges snyggaste kontor Ett samtal med ljusdesigner Ronnie Eckervig om Microsofts prisvinnande huvudkontor.

Ljusdesignen i Sveriges snyggaste kontor Ett samtal med ljusdesigner Ronnie Eckervig om Microsofts prisvinnande huvudkontor. Ljusdesignen i Sveriges snyggaste kontor Ett samtal med ljusdesigner Ronnie Eckervig om Microsofts prisvinnande huvudkontor. Text: Rebel Light AB Foto: Jason Strong Microsoft Sveriges snyggaste kontor

Läs mer

Business i vitt. Fastighetsagenturen Engel & Völkers grundades 1977 i Hamburg. Den har idag representation i närmare 40 länder på fem.

Business i vitt. Fastighetsagenturen Engel & Völkers grundades 1977 i Hamburg. Den har idag representation i närmare 40 länder på fem. Reportage Business i vitt Engel & Völkers AG, Market Center Madrid Madrid / Spanien Foto: Frieder Blickle, Hamburg, Tyskland I Market Center Madrid, som öppnades nyligen av Engel & Völkers har en klassisk

Läs mer

Flare. Effektivitet och komfort med LED

Flare. Effektivitet och komfort med LED Flare Effektivitet och komfort med LED Flare Downlights och spotlights med LED-teknik Flare, ett unikt designkoncept Produktdesign Mun* Flare är en komplett familj runda downlights och spotlights. De ger

Läs mer

Rätt ljus på kontoret

Rätt ljus på kontoret Rätt ljus på kontoret Om betydelsen av korrekta belysninglösningar i kontorsmiljö Inkluderar belysningslösningar! Det är viktigt med bra kontorsbelysning Det finns många sätt att ljussätta en kontorsmiljö.

Läs mer

OPTIMA. Pilotstudier kring optimering av energibesparing, rumsupplevelse och funktionalitet vid belysningsplanering.

OPTIMA. Pilotstudier kring optimering av energibesparing, rumsupplevelse och funktionalitet vid belysningsplanering. OPTIMA Pilotstudier kring optimering av energibesparing, rumsupplevelse och funktionalitet vid belysningsplanering. Projektnr 32266-1 Projektledare: Karin Fridell Anter, Konstfack I samarbete med Philips,

Läs mer

U2 Diffusorarmaturer

U2 Diffusorarmaturer Diffusorarmaturer 2 ETAP Diffusorarmaturer Diffusorbelysning har blivit ett absolut måste för allmänbelysning på kontor och offentliga byggnader, vilket är rimligt då diffusorer ger bekväm och behaglig

Läs mer

Green Outdoor. Uppgradera din gatubelysning nu!

Green Outdoor. Uppgradera din gatubelysning nu! Green Outdoor Uppgradera din gatubelysning nu! CitySpirit Cone LED Bostadsområdet Baronbackarna i Örebro Dags att uppgradera En av de mest utbredda ljuskällorna för väg- och gatubelysning är den så kallade

Läs mer

Softlight. Behagligt ljus, ljusa utrymmen

Softlight. Behagligt ljus, ljusa utrymmen Softlight Behagligt ljus, ljusa utrymmen Softlight Behagligt ljus, ljusa utrymmen Behagligt ljus ETAPs softlight-armaturer avskärmar ljuskällan och låter ljuset huvudsakligen komma in i rummet genom sekundär

Läs mer

Smart belysning i Lidköping. Rörelse- och närvarovakter

Smart belysning i Lidköping. Rörelse- och närvarovakter Smart belysning i Lidköping Rörelse- och närvarovakter Belysningen i den ljusa öppna entrén styrs, liksom i övriga allmänna utrymmen, av de KNX-anslutna närvarovakterna. Närvarovakt som knappt syns Att

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

Elrättrapporten en undersökning om energieffektivisering och smart elteknik

Elrättrapporten en undersökning om energieffektivisering och smart elteknik Elrättrapporten 2016 - en undersökning om energieffektivisering och smart elteknik SJU AV TIO FASTIGHETSÄGARE HAR LÅNGT KVAR TILL SVERIGES ENERGIMÅL Det är fyra år kvar till 2020. Då ska Sverige ha minskat

Läs mer

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1

! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida!1 ! MÄNNISKAN OCH LJUSET sida 1! ! Ljuset är den mest kraftfulla mekanismen för att reglera människans dygnsrytm. Ljuset har förmågan att ge energi, att verka avslappnande, att pigga upp samt öka den kognitiva

Läs mer

Det miljövänliga kontoret

Det miljövänliga kontoret Det miljövänliga kontoret För att värna om miljön måste vi alla hjälpas åt. Vi arbetar aktivt för att våra fastigheter ska vara ett attraktivt alternativ även ur ett miljöperspektiv. 2 AFA FASTIGHETER,

Läs mer

Belysningsbranchen informerar

Belysningsbranchen informerar Belysningsbranchen informerar Viktor Olsson, Philips Christoph Haeberlein, Osram Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Varför ljusstyrning? Smart belysning för att uppnå energibesparing och komfort

Läs mer

fagerhult health & care

fagerhult health & care fagerhult health & care Fagerhult Health & Care Vi har arbetat med att utveckla belysningssystem och medicinska försörjningsenheter till sjukhus sedan 1968 och är idag marknadsledande i Skandinavien.

Läs mer

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning

Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Henrik Gidlund Anläggning 08-508 261 68 Exempel på LED-installationer i Stockholms utomhusbelysning Katarinavägen En 330 m linjär LED som belysning av mur och gångbana. Effekt är 1 W/m, totalt 330W. Byggår

Läs mer

discovery evo Mångsidighetens mästare

discovery evo Mångsidighetens mästare discovery evo Mångsidighetens mästare Det finns en Discovery Evo för varje tillfälle. Vilket är ditt? När vi lanserade Discovery var tänket helt nytt. Ett rakt, enkelt och lättjobbat koncept där en enda

Läs mer

Det mest effektiva sättet att få optimal belysning

Det mest effektiva sättet att få optimal belysning U5 Det mest effektiva sättet att få optimal belysning U5_talen_druk.indd 1 01-09-2005 13:58:04 FÄRRE ARMATURER, HÖGRE KOMFORT OCH FLEXIBILITET Bästa reflektorn Armaturer behöver rikta ljuset dit det behövs,

Läs mer

LED information från branschen. Belysningsbranschens LED sektion

LED information från branschen. Belysningsbranschens LED sektion LED information från branschen Belysningsbranschens LED sektion LED i press och oseriös marknadsföring LED ersätter alla andra ljuskällor 100-200.000 h livslängd Optimala ljuskällan O.s.v LED branschen

Läs mer

Nu och Framtidens LEDande ljuskälla

Nu och Framtidens LEDande ljuskälla INNOVATIV MILJÖTEKNIK FÖR FASTIGHETER Nu och Framtidens LEDande ljuskälla Ali Moulavi 113 46 Stockholm 2015-09-09 URL: www.vensti.se Vår vision Är att bygga framtidens belysning. Att tänka nytt och utveckla

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

GUIDE FÖR UTOMHUSBELYSNING

GUIDE FÖR UTOMHUSBELYSNING GUIDE FÖR UTOMHUSBELYSNING En trygg och trivsam livsmiljö för alla Smart styrning. Genom intelligent styrning uppnås både maximala energibesparingar och en ändamålsenlig belysning. Genom intelligent styrning

Läs mer

Band. Dekorativ ljussättning med LED-teknik

Band. Dekorativ ljussättning med LED-teknik Band Dekorativ ljussättning med LED-teknik Förfinad reflektorteknik och nya kraftfulla lysdioder skapar möjlighet till utökade applikationsmöjligheter med LED. Band är en armatur som kan användas både

Läs mer

Världens ljusaste lysrörsbelysning

Världens ljusaste lysrörsbelysning Lighting Världens ljusaste lysrörsbelysning MASTER TL5 HO Denna TL5-lampa (rördiameter 16 mm) ger högt ljusflöde. TL5 HO-lampan har optimerats för installationer som kräver högt ljusflöde och den ger utmärkt

Läs mer

Välj rätt LEDlysrör varje gång. LED-lysrör

Välj rätt LEDlysrör varje gång. LED-lysrör LED-lysrör Välj rätt varje gång Vilket lysrör du än har behov av hittar du en lösning i Philips s sortiment. Från bästa energieffektivitet till högsta ljusflöde även för de mest ävande användningsområdena.

Läs mer

Inspiration för LED-belysning på kontoret. Ljusplaneringsguide

Inspiration för LED-belysning på kontoret. Ljusplaneringsguide Inspiration för LED-belysning på kontoret Ljusplaneringsguide Project: Sony Centre Berlin Photographer: Alexander Weckmer Licht und Mediensysteme GmbH advanced Viktig information innan du använder vår

Läs mer

Einar Mattsson AB miljösatsar på modern belysning -Storstädningen av miljövidrig teknik fortsätter

Einar Mattsson AB miljösatsar på modern belysning -Storstädningen av miljövidrig teknik fortsätter Einar Mattsson AB miljösatsar på modern belysning -Storstädningen av miljövidrig teknik fortsätter Familjeföretaget Einar Mattsson AB fortsätter att miljösatsa på modern belysning. Det goda utfallet hos

Läs mer

Vi reder ut begreppen

Vi reder ut begreppen Vi reder ut begreppen Hur armaturen placeras och fördelar ljuset är avgörande för att belysningen ska bidra till en god arbetsmiljö och en behaglig rumsupplevelse. För att du ska ha helt klart för dig

Läs mer

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering Briljant i sin enkelhet Integrerad ljusreglering innebär att hela ljusregleringssystemet (sensor, styrenhet och dimbart

Läs mer

För smartare belysning

För smartare belysning För smartare belysning CityTouch LightPoint Lighting Asset Management. CityTouch LightPoint / Asset Management 3 Välkommen till framtidens smarta belysning Professionell hantering av offentlig belysning

Läs mer

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar?

Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Energieffektiv belysning Vad kan man göra för att värna miljö och spara pengar? Hur länge har man råd att elda för kråkorna? En modern belysningsanläggning drar bara en femtedel så mycket el som en 10-15

Läs mer

Världens ljusaste lysrörsbelysning

Världens ljusaste lysrörsbelysning Lighting Världens ljusaste lysrörsbelysning MASTER Denna TL5-lampa (rördiameter 16 mm) ger högt ljusflöde. -lampan har optimerats för installationer som kräver högt ljusflöde och den ger utmärkt bibehållet

Läs mer

Med användarna i fokus

Med användarna i fokus Framtida utveckling Framtiden för LED-tekniken är givetvis nära sammankopplad med städernas tillväxt, förändring och utveckling. Men förändrade levnadssätt och förväntningar hos städernas invånare, kommer

Läs mer

Belysningslösningar! LED. Light Emitting Diode

Belysningslösningar! LED. Light Emitting Diode Belysningslösningar! LED Light Emitting Diode 24LED Vår klassiska Serie 24 finns nu med senaste teknik i LED-version. 24LED är en kapslad allroundarmatur bestyckad med LED-ljuskälla. Armaturen är avsedd

Läs mer

EKONOMI OCH UNDERHÅLL

EKONOMI OCH UNDERHÅLL EKONOMI OCH UNDERHÅLL Att räkna ut hur mycket en belysningsanläggning kostar att anlägga, driva och underhålla är ett ganska omfattande arbete, men det är inte särskilt komplicerat. Det som däremot kan

Läs mer

Välj rätt LEDlysrör varje gång. Elektroskandia

Välj rätt LEDlysrör varje gång. Elektroskandia Make Light Work Elektroskandia Välj rätt varje gång Vilket lysrör du än har behov av hittar du en lösning i Philips s sortiment. Från bästa energieffektivitet till högsta ljusflöde även för de mest ävande

Läs mer

lunova Visuell komfort för människor i rörelse

lunova Visuell komfort för människor i rörelse lunova Visuell komfort för människor i rörelse Visuell komfort sätter människan i centrum Alla utomhusmiljöer bör planeras med människan i fokus och med hänsyn till hur människor reagerar och fungerar.

Läs mer

lunova Visuell komfort för människor i rörelse

lunova Visuell komfort för människor i rörelse lunova Visuell komfort för människor i rörelse Visuell komfort sätter människan i centrum Alla utomhusmiljöer bör planeras med människan i fokus och med hänsyn till hur människor reagerar och fungerar.

Läs mer

Belysningsutredning A Lind Maskin, Älvsbyn

Belysningsutredning A Lind Maskin, Älvsbyn Belysningsutredning A Lind Maskin, Älvsbyn 2013-10-11 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Norrbottens energikontor AB, Nenet Tomas Danielsson Norrbottens energikontor AB, Nenet Västra Norrlandsgatan

Läs mer

Mångsidiga applikationer

Mångsidiga applikationer Mångsidiga applikationer Pendel-, vägg- och takarmaturerna från OSRAM är det självklara valet när estetik och effektivitet är lika viktigt. De kombinerar förstklassig design med den innovativa armaturens

Läs mer

Val och tillval. till kvarteret Töfsingdalen

Val och tillval. till kvarteret Töfsingdalen Val och tillval till kvarteret Töfsingdalen När du flyttar till en nybyggd lägenhet hos Stockholmshem är du garanterad en grundstandard med bland annat vackra parkettgolv och helkaklat badrum. För att

Läs mer

Komfort och trivsel Produkter för säker styrning av hemmet

Komfort och trivsel Produkter för säker styrning av hemmet Komfort och trivsel Produkter för säker styrning av hemmet 2 Ett modernt, välplanerat hem där energibesparing, pålitlighet, flexibilitet och säkerhet är faktorer som önskas. I ABB:s sortiment hittar du

Läs mer

fagerhult e-sense Intelligens satt i system

fagerhult e-sense Intelligens satt i system fagerhult e-sense Intelligens satt i system Fagerhult e-sense det enkla är det svåra Den osmartaste teknik som finns, är den som får dig att känna dig dum. Sedan spelar det ingen roll hur god idén var

Läs mer

Nordhs Mäklarbyrå AB - Svenska Storhus -

Nordhs Mäklarbyrå AB - Svenska Storhus - 2012-11-16 E 18 OSLO E 18 STOCKHOLM KARLSTAD STADSKÄRNA LÄGE: Kvarteret Fanfaren är beläget utefter E18 vid huvudinfarten till Karlstads Centrum. Läget ger ett kraftfullt annonsläge alldeles intill genomfartsleden,

Läs mer

New traditions ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN TENGBOM

New traditions ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN TENGBOM New traditions ARKITEKTRITAT KONTOR FRÅN TENGBOM ARKITEKTRITADE KONTOR TILL ALLA Med Architection lanserar vi på Senab ett enklare sätt att förverkliga drömmen om ett arkitektritat kontor. Ett koncept

Läs mer

Samverkanshuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Universitetstorget 4. Anläggninsnummer: J0008029. Byggår: 2004

Samverkanshuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Universitetstorget 4. Anläggninsnummer: J0008029. Byggår: 2004 Samverkanshuset Kortfakta Adress: Universitetstorget 4 Anläggninsnummer: J0008029 Byggår: 2004 Arkitekt: Huset är ritat av Peter Jönsson, Arkinova och slut Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för

Läs mer

Välkomnande. Miljövänligt. Ekonomiskt.

Välkomnande. Miljövänligt. Ekonomiskt. Välkomnande. Miljövänligt. Ekonomiskt. Ett unikt erbjudande: LED-lampor från LEDON Det har aldrig varit enklare att erbjuda era gäster en komfortabel och professionell belysning samtidigt som ni gynnar

Läs mer

ENERGI OCH BELYSNING. Utvärdering av Vackert Rättvik

ENERGI OCH BELYSNING. Utvärdering av Vackert Rättvik Utvärdering av Vackert Rättvik ENERGI OCH BELYSNING Belysningens funktion har varit en central del i projektet Vackert Rättvik. Genom att anpassa belysningen till stadsmiljöns villkor har man åstadkommit

Läs mer

En ljusare framtid. att spara energi och miljö med smart belysning. Information från

En ljusare framtid. att spara energi och miljö med smart belysning. Information från En ljusare framtid att spara energi och miljö med smart belysning 1 Information från 2 Smart belysning kan sänka energiförbrukningen i Sverige med 80 procent Den renaste kraften kommer varken från naturgas

Läs mer