RAPUNZEL LÄRARMATERIAL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPUNZEL LÄRARMATERIAL"

Transkript

1 RAPUNZEL LÄRARMATERIAL

2 Lärarmaterial till Rapunzel Innehåll 1. Introduktion till Teater Barbaras uppsättning av Rapunzel Till eleverna Till pedagogerna 2. Efter Rapunzel Några förslag till uppföljande arbete Vad kan en teaterföreställning tillföra i skolans arbete? 3. Associera fritt kring roller, situationer och repliker Pröva följande frågor för att komma igång Några exempel på repliker och situationer ur pjäsen Pröva replikerna och situationerna mot några av följande frågor 4. Öppna diskussionsfrågor. Olika teman Familj Vuxna och barn Vänskap Ilska/Avundsjuka/Förlåtelse Identitet 5. Värderingsövningar: Heta stolen, Ja-/Nej-hörn. Fyra hörn-övningar, Är du en sån som... Jag är/är inte som alla andra Allmänt om värderingsövningar A. Heta stolen B. Ja-/Nej-hörn (använd samma påståenden/frågor) C. Fyra hörn Förslag på fyra hörn-övningar som ansluter till Rapunzel D. Är du en sådan som... Förslag till påståenden E. Jag är/är inte som alla andra 6. Resumé av Rapunzel

3 1. Introduktion till Teater Barbaras uppsättning Rapunzel Till eleverna Ni ska snart se föreställningen Rapunzel med Teater Barbara. Vi som ska spela heter Carina Jingrot och Veronica Kurba. Föreställningen byggger på den gamla berättelsen om flickan med det långa håret som blir instängd i ett torn. Men vi har gjort om den lite grann. Eller ganska mycket, faktiskt. Exakt hur, det får ni förstås veta när i ser pjäsen. Men vi kan säga så mycket som att den fortfarande handlar om en drottning och en kung och deras dotter, prinsessan Rapunzel. Och om hur det går till i deras land och i deras familj. Vi får också möta en prins från ett annat land och en kvinna som en del tycker är lite annorlunda. Det blir dramatik, sång och musik. Och en hel del frisyrer! Vi ser fram emot att spela för er! Till pedagogerna På teatern kan ni lägga över ansvaret för barnen på skådespelarna som är vana att spela inför skolklasser. De bemöter publikens reaktioner och det som händer under föreställningen. Men för att teaterupplevelsen ska bli så bra som möjligt, kan det vara bra om du som pedagog i förväg har pratat med barnen om hur själva teaterbesöket går till; vad som skiljer en teaterföreställning från t.ex ett biobesök; att mobiltelefoner måste vara avstängda, att man inte äter godis eller dricker läsk. Och att det självklart är fritt fram att skratta och gråta åt sådant som händer på scenen, men att man helst ska vänta med att prata med varandra till efter föreställningen. När det gäller fördjupning och vidare diskussioner kring de olika teman som tas upp i föreställningen, tycker vi att det är bäst att göra det efteråt, med vars och ens upplevelse som utgångspunkt. Som förberedelse till Rapunzel räcker ovanstående introduktion gott och väl. För fler allmänna tips om förberedelser inför teaterbesöket kan ni ladda ner den här pdf-filen:

4 2. Efter Rapunzel Några förslag till uppföljande arbete Det här materialet innehåller förslag på hur ni kan följa upp föreställningen; hur ni genom ett öppet förhållningssätt kan komma bortom enkla värdeomdömen som bra och dåligt. Och hur ni genom elevernas upplevelser kan få inspiration till fortsatta samtal. Vad kan en teaterföreställning tillföra i skolans arbete? Ingens upplevelse av en teaterföreställning är mer värd än någon annans. Det finns inget rätt eller fel sätt att uppfatta en teaterföreställning på. Alla har rätt till sin upplevelse och vi behöver inte vara överens. Men när våra olika åsikter och upplevelser får mötas, då fördjupas och utvecklas allas kunskaper om de frågeställningar som föreställningen har väckt. Vi hoppas att elevernas upplevelser av föreställningen kan inspirera till reflektioner kring olika etiska dilemman; kring identitet, rättvisa, demokrati och barns rätt. Eftersom föreställningen vänder sig till elever i olika åldrar överlåter vi till er pedagoger att välja vilka av följande frågeställningar och övningar som ni tror passar just era elever. Om ni vill ha fler allmänna tips på hur man kan följa upp en teaterföreställning kan ni ladda ner den här pdf-filen: teaterbesoket.pdf Om ni behöver fräscha upp minnet av föreställningen kan ni använda er av den resumé som finns sist i materialet.

5 3. Associera fritt kring roller, situationer och repliker Om eleverna får associera kring pjäsens olika rollfigurer, situationer och repliker, kan vi närma oss hur eleverna har uppfattat föreställningen. Vad var viktigt för dem? Vilka delar av föreställningen intresserade dem? Pröva följande frågor för att komma igång: Hur är Drottningen, Kungen, Cora, Rapunzel och Alpprinsen? Vad har de för personligheter, temperament och egenskaper? Är de likadan genom hela pjäsen? Hur är Drottningens och Kungens relation? Hur är Drottningen och Rapunzels relation? Hur är Coras och Rapunzels relation? Hur förändras relationerna? Varför förändras relationerna? Hur förändras rollfigurerna? Några exempel på repliker och situationer ur pjäsen: Exempel 1: Drottningen: Se här vilken fin klänning jag har köpt till dig! Rapunzel: Va, jag kommer inte kunna röra mig i den där! Drottningen: Nej och det ska du inte! Du ska bara sitta, stilla, bredvid mig, med flätan fram så här, och hälsa på alla! Rapunzel: Sitta still? Det vet du att jag inte kan! Drottningen: Du skulle kunna vara så fin men du bryr dig ju inte! Ingen kommer att vilja ha dig som du ser ut. Rapunzel: När jag blir arton kommer jag ta bort min prinsesstitel. Jag skäms! Så himla omodernt! Exempel 2: Drottningen (om Cora): Ja, men man vet ju inte att hon INTE är en Häxa. Hon kanske är det! För hon är konstig! Annorlunda! Inte härifrån! Hon är väldigt rufsig i håret! Och så har hon kläder som... Drottningen: Det är något obehagligt med den där Cora. Hon är ju inte en av oss... Nej, hon passar liksom inte in Exempel 3: Cora (till Rapunzel): Det är inte mitt fel att du måste gömma dig, det är Drottningens! Hon är ond! Hon vill stänga in dig! Du ska vara fri, Rapunzel, kom ihåg det! Rapunzel: (osäker): Inte kan hon väl vilja mig så illa! Hon är ju min mamma! Och jag är ju inte fri nu heller! Du är så förändrad? Jag litade på dig! Nu vet jag ingenting längre. Exempel 4: Rapunzel (till prinsen): Här - klipp av mitt hår! Prinsen: Va? Rapunzel: Gör som jag säger! Prinsen: Men hur? Rapunzel: Klipp bara! Kort! Prinsen: Men vill du inte ha någon särskild frisyr? Jag är jättebra på frisyrer Rapunzel: Klipp! Prinsen: Ok, ok!

6 Exempel 5: Drottningen (till Rapunzel): Allt kommer bli så bra bara du kommer hem nu. Som vi har saknat dig! Rapunzel: Det kan jag inte. Drottningen: Va? Jag erkänner; allt är mitt fel. Det var jag som spred ut alla rykten om Cora Om du bara visste vad jag ångrar mig! Rapunzel: Jag tror dig, mamma, och jag behövde få veta det. Men det är en sån röra! Du ville få mig att bli någon jag inte är, och Cora stängde in mig och ljög för mig. Innan ni har löst allting mellan er vill jag inte ha med er att göra. Jag vill ut i världen. Se mig omkring! Exempel 6: Rapunzel (sjunger): Solen går upp och solen går ner Natten är svart och jag drömmer mig bort Drömmer om nåt du inte vet Detta är min egen hemlighet Jag skrattar jag tjuter Jag ropar högt över era huvuden Här kan ingen fånga mig Jag är bara den jag vill va-a-a Pröva replikerna och situationerna ovan, mot några av följande frågor Vad var det som hände i scenen? Vad tror du personerna tänkte? Varför tror du att personerna sa som de sa och gjorde som de gjorde? Vad kunde personerna sagt eller gjort istället? Vad tror du händer med rollfigurerna sen? Vad gör Rapunzel? Vad gör Kungen och Drottningen? Vad gör Cora? Vad gör Alpprinsen? 4. Öppna diskussionsfrågor. Olika teman. Familj Vad är en familj? Vem bestämmer i en familj? Vad är det för skillnad mellan en familj och t.ex. en skolklass? Vuxna och barn När blir man vuxen? Vad är att vara vuxen? Hur ska vuxna vara mot barnen? Hur ska barnen vara mot vuxna?

7 Vänskap Vad tycker du är viktigast i vänskap? Vad uppskattar du mest hos en kompis? Vad är det värsta en kompis kan göra mot en? Hur är det att ha en vuxen som kompis? Ilska/Avundsjuka/Förlåtelse Vad är svartsjuka/avundsjuka? Hur känns det? Hur känns det när man gjort något dumt mot någon annan? Hur vet man att någon är ledsen? Vad kan vara orsaken till att någon gör något dumt mot någon annan? Hur vet man när man ska säga förlåt? Hur vet man att den som gjort något dumt verkligen ångrar sig? Är man förlåten bara för att man sagt ordet förlåt? När var du arg på någon sist? Identitet Har du funderat över eller drömt om att vara någon annan? Vem skulle du vilja vara om du kunde vara någon annan? Varför just den? Hur skulle det kännas tror du? Hur skulle det vara att vara barn till några andra än de föräldrar du har? Förebilder Har du någon vuxen i din närhet som du trivs alldeles särskilt bra med, som är en förebild för dig? Vad är det i så fall med den personen som du dras till? Hur känner du dig då du träffar den personen? Häxa Vad är en häxa? Vilka egenskaper har en häxa i sagor? Är de alltid kvinnor? Varför i så fall? Kallas de något annat då de är män? Finns häxor på riktigt? Vad betyder det att vara en häxa? 5. Värderingsövningar Allmänt om värderingsövningar I värderingsövningar finns inga rätta eller fel svar. Övningen ger eleverna möjlighet att tänka efter, ta ställning, träna på att uttrycka sina åsikter och motivera sina ståndpunkter. Övningarna kan bidra till att öva upp elevernas förmåga att lyssna på andra, reflektera och bearbeta attityder. Alla har rätt att inte delta. Ingen får uttrycka sig negativt om det någon annan säger. Man argumenterar för sin sak (om man vill), inte mot någon annans. Man kan/får byta åsikt under övningens gång.

8 A. Heta stolen Sitt i ring. Om man håller med om påståendet: byt plats. Om man har en annan åsikt: sitt kvar. Inga svar är rätt eller fel. Försök hålla ett ganska högt tempo så att svaren blir spontana. B. Ja-/Nej-hörn (använd samma påståenden/frågor) Utse ett hörn i rummet till Ja-hörn och ett annat till Nej-hörn. Om man håller med om påståendet/ frågan går man till Ja-hörnet. Om man inte håller med gå man till Nej-hörnet. Förslag till frågor/påståenden: Flickor och pojkar behandlas lika Tjejer har bättre självförtroende än killar Killar måste röra sig mer än tjejer Jag kan själv påverka min självkänsla Andra personer kan påverka min självkänsla Utseendet spelar roll för självförtroendet Vad man kan spelar roll för självförtroendet Frisyren berättar om vem man är Det är viktigt att få respekt i en grupp Alla behöver vänner Man måste få beröm för att få självförtroende Ensam är stark Ibland vill man vara någon annan än sig själv Jag vet inte alltid vad jag tycker Man måste alltid förlåta Det finns saker som aldrig går att förlåta Vuxna måste alltid ta hänsyn till barn Jag har aldrig känt mig orättvist behandlad Jag har behandlat andra orättvist Barn har mer regler än vuxna Vuxna behöver inte bry sig om regler på samma sätt som barn Barn borde få bestämma sina egna regler Man kan vara bästa vän med någon som är olik en själv Man måste vara lika för att kunna vara vänner Killar och tjejer har olika sorters vänskap Ett barn kan vara vän med en vuxen C. Fyra hörn Läs upp en situation eller fråga för deltagarna med tre svarsalternativ. Peka ut vilka tre hörn i rummet som representerar vilket svarsalternativ. Förklara att det också finns ett fjärde hörn för dem som inte håller med om något av de tre alternativen eller som har ett eget förslag. Inled med en lekfull uppvärmning genom att ta ställning till tre enkla påståenden: Jag tycker bäst om chokladglass, Jag tycker bäst om vaniljglass, Jag tycker inte om glass, Öppet hörn. Om man ändrar sig eller tar intryck av någon annans argument, kan man byta hörn när som helst under övningen.

9 Förslag på fyra hörn-övningar som ansluter till Rapunzel: Om man vantrivs hemma vad ska man göra? 1. Hitta roliga saker att göra i skolan/på fritiden 2. Prata med familjen och försöka berätta hur det känns 3. Rymma hemifrån 4. Öppet hörn Om man vantrivs i skolan, vad ska man göra? 1. Skolka 2. Ändra på skolan så att alla trivs 3. Samla alla som vantrivs i särskilda klasser 4. Öppet hörn I föreställningen sprider Drottningen osanna påståenden om Cora 1. Det är alltid fel att ljuga 2. Man kan ljuga lite, ibland för att få som man vill eller hjälpa någon annan 3. Man kan ljuga - så länge ingen annan skadas 4. Öppet hörn Om vuxna gjort fel eller varit orättvisa mot barn 1. Barn måste förlåta de vuxna 2. Barn borde få ge föräldrar/vuxna ett straff 3. Barn har rätt att få en förklaring och en ursäkt från den vuxne 4. Öppet hörn Du har gjort något dumt mot någon annan, vem bestämmer när du ska säga förlåt? 1. Jag, när jag själv vill 2. Den som blivit utsatt har rätt till en ursäkt på en gång. 3. En vuxen kan bestämma att jag ska be om förlåtelse när jag fått förklara vad som hände 4. Öppet hörn D. Är du en sådan som... Lyssna på påståendet. Om ja: räck upp båda armarna. Om nej: sätt armarna i kors framför bröstet. Om kanske: armarna efter sidan. Efter ett par påståenden ser kanske ledaren om någon styr gruppen: att någon är informell ledare? Be då barnen blunda och gör ytterligare några påståenden. Låt eleverna svara utan att snegla. Be dem titta. Förslag till påståenden Är du en sån som... tycker att det du säger spelar roll? känner att du kan påverka och förändra? duger som du är? säger ifrån när du inte förstår? säger ifrån när du tycker att någon behandlar dig illa? säger till om någon annan behandlas illa?

10 tycker att skvaller är okay? tycker att alla i din klass behandlas rättvist? tjuvtittar när du ska blunda? E. Jag är/är inte som alla andra Syfte: Reflektera över olikheter och likheter. Vi är ju både lika och olika varandra. Ibland tror man att det är nog bara jag som... Men sen visar det sig att det inte alls var så, utan att många fler tänkte och kände som jag. Vi är ju lika när vi tror att vi är lika, olika när vi är olika, men också lika när vi egentligen tror att vi är olika och olika när vi egentligen tror att vi är lika. Det vore rätt trist om alla var likadana! Steg ett Alla ställer sig i en ring. Ledaren börjar med att göra jämfotahopp in i ringen och säga: Hej, jag är som alla andra för jag... (t.ex. går på toaletten varje dag, har två ben, har duschat, tycker om glass, tycker om att... osv). Fokus är vi i det här rummet. Be eleverna göra samma sak. Gå ett varv. Steg två Stå i ring. Hoppa in men säg nu istället: Jag är inte som alla andra för jag... (t.ex. har glasögon, är allergisk, har brunt hår, tycker om att rida, tycker om fläsk osv). Lycka till med efterarbetet! P.S Om ni har frågor eller vill berätta om ert arbete eller era tankar om föreställningen, så är ni varmt välkomna att höra av er till oss! Skriv till: info@barbara.nu Om ni vill skicka bilder, brev eller teckningar kan ni göra det till: Teater Barbara Pipersgatan Stockholm.

11 Resumé av Rapunzel Vi möter Drottningen och Kungen i ett litet, men mycket fint, rike. De är nöjda med sina liv, men de längtar så mycket efter ett barn att Drottnngen till slut blir sjuk. Kungen får höra att botanikern Cora, som bor bredvid slottet, kan hjälpa Drottningen. Eftersom Kungen vet att Drottningen inte tycker om Cora, går han dit i hemlighet och får en dryck gjord på rapunzelblomma av Cora. Kungen säger till Drottningen att drycken är från Alpriket. Drottningen beundrar allt som kommer från Alpriket och dricker av Coras dryck. Hon blir frisk och glad - och nykär i Kungen. Hon blir med barn och vill ha mer av drycken. Drottningen föder en flicka som har långt och kraftigt hår. Drottningen och Kungen är så lyckliga över den lilla, som får namnet Rapunzel. Rapunzel är nyfiken och påhittig. Drottningen vill att Rapunzel ska vara fin och stillsam, som en riktig prinsessa. Rapunzel hittar till Coras trädgård. Cora accepterar Rapunzel som hon är. De trivs i varandras sällskap. Drottningen tycker inte om att Rapunzel är hos Cora och förbjuder Rapunzel att gå dit. Drottningen försöker få Rapunzel att bete sig som en prinsessa förväntas göra och försöker intressera Rapunzel för prinsen från Alpriket. Men Rapunzel vill inte vara en vanlig prinsessa och är inte intersserad av Alpprinsen. Rapunzel vill hellre vara hos Cora. Drottningen är svartsjuk på Cora och börjar sprida ut falska rykten om henne. Snart pratar hela riket illa om Cora. Till slut sätter någon eld på Coras trädgård. Cora flyr och Rapunzel följer med henne. Cora och Rapunzel hittar ett torn i en skogsglänta. Det tar sig upp i tornet och bosätter sig där. Samtidigt får vi veta att den sång- och dansintresserade Alpprinsen har rymt från Alpriket och nu försöker klara sig själv i naturen. Drottningen och Kungen efterlyser Rapunzel och anklagar Cora för att ha rövat bort henne. Kungen tar mod till sig och berättar sanningen; att det är tack vare Coras dryck som Rapunzel finns till. När Drottningen förstår att hon gjort fel mot Cora, ångrar hon sig och vill be Cora om ursäkt. Cora är bitter över förlusten av sin trädgård och känner sig anklagad för att ha rövat bort Rapunzel. Det hjälper inte att hon får veta att Drottningen ångrar sig. Hon stäger in Rapunzel i tornet och murar igen dörren. Cora kan bara komma in och ut ur tornet genom att klättra på Rapunzels hårfläta. Rapunzel sjunger om sin längtan bort från fångenskapen. Hon drömmer om friheten och om att få vara sig själv. Alpprinsen får höra Rapunzel sjunga uppe i tornet och blir nyfiken och förtjust. En dag när Cora är ute i skogen, tar sig Alpprinsen upp till Rapunzel. När de märker att Cora är på väg tillbaka bestämmer de sig för att fly. Rapunzel ber Alpprinsen att klippa av henne hårflätan. De stänger in Cora och flyr åt varsitt håll. De lovar varandra att de ska försöka ses igen. Rapunzel möter Drottingen som först inte känner igen sin dotter. Drottningen ber Rapunzel om förlåtelse och lovar att hon även ska be Cora om förlåtelse. Drottningen vill att Rapunzel ska komma hem, men Rapunzel vill att Drottningen och Cora först ska bli sams. Dessutom vill Rapunzel ge sig ut i världen! Hon vandrar vidare på egen hand. Rapunzel träffar Alpprinsen. Hon ger honom sin sång och de sjunger tillsammans.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med!

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med! Mina kompisar Kompisen är så positiv Undrar bara vad vi skall göra Mina kompisar, åh åh jag Eller min BFF, åh åh jag Ska hitta på nåt bra, åh åh jag Att gå till skolan nu, varje dag det känns bra Emojis

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Du Gnisslar. Föreställningen är en musikal som handlar om

Läs mer

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Fanatism beskrivs i nationalencyklopedin som en nedsättande benämning på religiösa eller

Fanatism beskrivs i nationalencyklopedin som en nedsättande benämning på religiösa eller 1 1 2 Martyrer är en nyskriven pjäs av den tyske dramatikern Marius von Mayenburg (född 1972). Stockholms stadsteaters uppsättning hade premiär 11 januari 2013 på lilla scenen. Den är regisserad av Dritëro

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Tankefrågor för att förbereda eleverna på pjäsens tema: Vad är lycka? Vad är att lyckas? Vad krävs för att lyckas i livet? Vad vill du med ditt liv?

Tankefrågor för att förbereda eleverna på pjäsens tema: Vad är lycka? Vad är att lyckas? Vad krävs för att lyckas i livet? Vad vill du med ditt liv? LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2010 1 Inför föreställningen Förberedelser Inför ett teaterbesök kan det vara bra att förbereda eleverna på hur det går till. Teater skiljer sig mot till exempel film, eftersom

Läs mer

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001.

Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Dokumentation från utbildningsdag sex och samlevnad Tjörn september 2001. Namnståupp Gruppen sitter i cirkel. Först reser sig var och en i tur och ordning och i lugnt takt och säger sitt förnamn. Därefter

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Kan vi inte bara mysa?

Kan vi inte bara mysa? 4 Kan vi inte bara mysa? Bianca Film 4: Kan vi inte bara mysa? Den här filmen tar upp frågor om kommunikation, ömsesidighet, samspel och samtycke (och allas ansvar att läsa av det), samt avvägningen mellan

Läs mer

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström HA N DLEDNIN G S M A T E R I A L FÖR L Ä R A R E O C H A N D R A V U X N A > > ENSAM BLA N D A N D R A Foto: Micke Sandström OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE Ungdomsensemblen består av 10-15 ungdomar

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Elevversion av Nygårdskolans och Nygårdskolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 Nygårdskolan Innehåll 1 Vad är en likabehandlingsplan 4 2 Vad betyder diskriminering

Läs mer

SAGOTIDNING. Felicia s

SAGOTIDNING. Felicia s S O M M A R N U M M E R 2 0 1 1 Felicia s SAGOTIDNING SENASTE NYTT I SAGOVÄRLDEN Sammanfattning om folksagor En typisk folksaga börjar med ''Det var en gång.'' Dom flesta sagorna vet ingen vem som har

Läs mer

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Alla vänners dag. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Syfte

Boken om SO 1 3. PROVLEKTION: Alla vänners dag. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Syfte Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion PROVLEKTION: Alla vänners dag Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande Boken om SO

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (heldagsupplägg) p.1(10)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (heldagsupplägg) p.1(10) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (heldagsupplägg) p.1(10) p.2(10) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en heldag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Lärarhandledning Billie: Du är bäst

Lärarhandledning Billie: Du är bäst Lärarhandledning Billie: Du är bäst Här presenteras ett antal kapitelrelaterade frågor att grubbla över och samtala kring. Efter frågorna följer övningar i kreativt skrivande. Kapitel 1-2: I Bokarp gör

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN KLASS 1B FRANK VICKE ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN IDA MELKER ALICE OSCAR PETER REKTOR JOHN MAJA LINUS ELIN SKOLSYSTER ROBERT/IDROTT SIV Läs också : SPÖKET i skolan STARKAST

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ?

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ? 3 Lägg upp på Snap Adam Bastian Film 3: Lägg upp på Snap Sociala medier är en självklar del av ungas vardag, och är därför viktigt att inkludera i samtal om relationer, sex och ömsesidighet. Ibland kan

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Lärarhandledning. Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016

Lärarhandledning. Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016 Lärarhandledning Tobias Karlssons föreläsning Ht 2016 Hej! Du och dina elever har tagit del av Tobias Karlssons föreläsning om sin skoltid. Föreläsningsturnén har möjliggjorts tack vare Sörmlands Sparbank.

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen. av Daniel Goldmann BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av Daniel Goldmann Hej! Det här är ett handledarmaterial för er som ska se Boulevardteaterns föreställning Guji-Guji. Här finns tips och inspiration

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme.

pedagogerna möta dig i olika situationer/uppgifter så att olika lärstilar får utrymme. Om lärstilstestet et syftar till att hjälpa dig att få insikt om de olika lärstilar som finns och dina egna styrkor och svagheter när gäller lärandet. Genom att medvetet arbeta med olika lärstilar kan

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9

Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Kartläggning av psykisk hälsa hos elever i åk 6 & åk 9 Beskrivning av Åtvidabergs deltagare 146 elever i åk 6, 49 % flickor och % pojkar 155 elever i åk 9, 45 % flickor, 54 % pojkar 94 % av eleverna i

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson AVmedia dagen 20151027 Ses offline Milla Skoglund Stina Nilsson Varför "ses offline"? AVmedia utbildning Många kränkningar på nätet, Trygghets gruppen Lektion 1 Kontrakt Kontrakt Kontrakt SES OFFLINE?

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång.

#Killmiddag. För högstadiet och gymnasiet. Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. För högstadiet och gymnasiet Obs: Ladda ned instruktionsbladet på killmiddag.se innan ni sätter igång. Konceptet är framtaget av Make Equal och frågorna är en del avsatsningen Allt vi inte pratar om. Läs

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar

4 HÖRN. Lektionsövningar/värderingsövningar 4 HÖRN Vad är 4 hörn? Ledaren ger ett påstående, deltagarna får välja på att ställa sig i ett hörn, tre hörn har givna val och ett är öppet. Forma smågrupper utifrån hörnen och låt deltagarna diskutera

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN

SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN SPRÅKSTÖD TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är glada att vi får komma ut i ert klassrum och spela vår föreställning HAMLET - en monolog där alla dör. För dig som vill förbereda dig och

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hannes och Sara har varit ett par sedan den där dagen i juli. I morgon är det dags för skolstart och de ska gå dit ihop. Nu sitter de vid kiosken och äter glass

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Lärarhandledning Josefs födelsedag

Lärarhandledning Josefs födelsedag Lärarhandledning Josefs födelsedag Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar

Läs mer

Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa!

Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa! Hej! Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa! Föreställningen är en saga som lånar element från verkligheten och dagens Europa. Några av temana

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Syd_Loddenas_elever_3-6

Syd_Loddenas_elever_3-6 Syd_Loddenas_elever_3-6 Startdatum 2012-10-14 Slutdatum 2012-10-26 Kurs Startad av Petra Friberg (Region Syd) Deltagare 139 av 139 Tjej 72 Kille 67 3 32 4 31 5 32 6 44 Ja 119 Nej 7 Vet ej 13 Ja 135 Nej

Läs mer