Budgetunderlag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetunderlag"

Transkript

1 1 (10) Datum Diarienummer Dnr Regeringen Socialdepartementet Stockholm Budgetunderlag Sammanfattning och förslag Med stöd av vad som framförs i budgetunderlaget föreslår TLV att medel för 2012 anvisas med totalt tkr. medel för en slutenvårdsverksamhet tillförs år 2013 med tkr och från och med år 2014 med tkr, under förutsättning att verksamheten permanentas. Vad gäller en utökad roll på tandvårdsområdet hänvisar TLV till avrapporterat uppdrag november TLV föreslår dessutom att TLV under anslaget uo 9 1:3 får disponera en låneram om totalt 14 miljoner kronor i Riksgäldskontoret för investeringar i anläggningstillgångar. TLV får disponera en kredit på 11 miljoner kronor på räntekontot i Riksgäldskontoret. TLV medges en anslagskredit på ramanslaget motsvarande 3 procent av ramanslagets storlek. TLV får behålla anslagssparandet från år TANDVÅRDS- OCH LÄKEMEDELSFÖRMÅNSVERKET Box [Fleminggatan 7], Stockholm Telefon: , Fax: , registrator@tlv.se, Org. nr

2 2 (10) TLV:s värdegrund Vision Mesta möjliga hälsa för pengarna. Verksamhetsidé TLV bidrar till medborgarnas hälsa genom öppna prioriteringar i våra beslut så att samhällets begränsade resurser för tandvård och läkemedel används på ett kostnadseffektivt sätt. Vi arbetar förutsebart och med hög trovärdighet efter följande principer: Respekt för alla människors lika värde De med störst behov får mer av vårdens resurser Största möjliga hälsonytta Lägsta möjliga kostnad i dialog med våra intressenter. Strategiska principer 1. TLV finns till för medborgarna och deras hälsa. Våra slutkunder är patienter och skattebetalare och deras intressen styr våra prioriteringar. Vi tillämpar den etiska plattformen för prioriteringar efter patienternas och skattebetalarnas vårdbehov med respekt för alla människors lika värde. 2. Vi arbetar aktivt för ett nära samarbete med landstingen och andra myndigheter inom vårt verksamhetsområde. Vi koordinerar vår kommunikation tillsammans med andra myndigheter och strävar efter att TLV och de andra myndigheterna inom vårt verksamhetsområde så långt som möjligt ska uppfattas som en samordnad aktör. 3. Vi arbetar i dialog med våra intressenter och är medvetna om samt identifierar aktörer med särintressen utöver att skapa värde för våra slutkunder (patienter och skattebetalare) och förhåller oss neutralt och professionellt mot dessa (till exempel läkemedelsbolag, tandvårdsproducenter, medicinteknikproducenter och apoteksföretag). Vi arbetar förutsebart med öppna prioriteringar för att uppnå hög trovärdighet.

3 3 (10) Kärnvärde TLV är en myndighet som med hög kompetens, öppenhet och trovärdighet arbetar kostnadseffektivt för att fatta välgrundade beslut och få ut mesta möjliga hälsa för skattepengar som går till läkemedel, tandvård och apotek.

4 4 (10) Verksamhetens inriktning TLV är en viktig myndighet inte minst ur ett finansiellt perspektiv och har en nyckelroll i statens styrning av hälso- och sjukvård och tandvård. Vi fattar beslut i relation till cirka 23 mdkr inom läkemedelsområdet, 5 mdkr inom tandvårdsstödet och cirka 4 mdkr inom apoteksområdet. Vi har därigenom ett stort ansvar, stora förväntningar och krav på oss att styra våra skattemedel rätt, nämligen där de gör mest nytta för minsta möjliga kostnad. Myndigheten befinner sig i en dynamisk period. De interna arbetsprocesserna utvecklas och effektiviseras successivt allt för att skapa de bästa förutsättningarna för att hantera våra myndighetsuppdrag. Vi står inför flera utmaningar, bland annat att fortsätta utveckla våra prissättnings- och prioriteringsmodeller inom läkemedelsområdet till de mest optimala - för att bidra till att skapa finansiell stabilitet och förutsägbarhet. Vårt arbetssätt för omprövningar av redan subventionerade läkemedel har effektiviserats betydligt och vi strävar hela tiden efter att öka takten. Vi satsar på att utveckla en prissättningsmodell för de förbrukningsartiklar som ingår i läkemedelsförmånerna. Det innebär även en utökning av området för omprövningar av läkemedelsförmånerna och kan leda till en större andel överklaganden på detta område. Under det närmaste året granskar vi om apoteken har rimliga förutsättningar för att ge konsumenten god tillgänglighet och service på apotek i Sverige. Vi gör en översyn av den ersättning apoteken får för att sälja läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Översynen syftar till att under våren 2012 kunna fatta ett välgrundat beslut för en eventuell justering av handelsmarginalen och dess konstruktion. Vi har också beslutat om en tillsynsplan för I detta uppdrag ingår, förutom granskning av att regler efterlevs, att ge stöd till dem som ska följa reglerna och därmed verka för att syftet med reglerna uppnås. Betydande tid och resurser måste även i fortsättningen avsättas för våra uppdrag inom ramen för det statliga tandvårdsstödet. Formerna för samverkan med andra myndigheter och tandvårdens aktörer behöver utvecklas ytterligare och anpassas till nya krav och förväntningar. Tandvården måste ges rimliga förutsättningar att tillämpa reglerna korrekt och då är effektiv kunskapsspridning och kommunikation viktiga komponenter. Beslut om vilka åtgärder/behandlingar som ska omfattas av det statliga tandvårdsstödet måste fattas utifrån ett transparent prioriteringsramverk och med hänsyn till de rekommendationer som gjorts i de nationella riktlinjerna för vuxentandvård. Ett första steg i framtagandet av ett prioriteringsramverk är att göra gällande föreskrift om statligt tandvårdsstöd samstämmig med de nationella riktlinjerna för vuxentandvård ett arbete som pågår med hög intensitet. Vi är idag en kunskapsorganisation med hög akademisk kompetens inom våra verksamhetsområden. Kunskap och kompetens hos medarbetarna är helt centralt för att nå verksamhetens mål.

5 5 (10) Vi har de senaste åren vuxit med nya uppgifter och utökat antalet anställda. Kompetensförstärkningarna i kombination med organisationsförändringar har gett oss förutsättningar att bedriva en effektiv verksamhet med hög kvalitet - men också förutsättningar att utveckla organisationen långsiktigt och strategiskt. Framöver bedömer vi att myndigheten i all väsentlighet har den kompetens och den bemanning som krävs utifrån nuvarande uppdrag. Kompetensförsörjningen inom myndigheten kommer under kommande år att inrikta sig på att vidareutveckla TLV som organisation och arbetsplats. Inom flera områden har vi genomfört utvecklingsarbeten som på lång sikt bidrar till god kompetensförsörjning. Exempel på genomförda arbeten är modell för strukturerade utvecklingssamtal i syfte att bidra till ändamålsenlig kompetensutveckling samt en ny arbetsmiljöpolicy med inriktning att bidra till bra arbetsmiljö, friska medarbetare och ett ständigt förbättringsarbete. Vi har under 2009 och 2010 genomfört ett flertal rekryteringar som bidragit till ökad kunskap och goda erfarenheter av att tillsätta rätt kompetenser. De ersättningsrekryteringar och nyrekryteringar som eventuellt är aktuella framöver bedömer vi därför kan genomföras snabbt och effektivt. Vi ska: fortsätta utveckla och komplettera dagens system med värdebaserad prissättning av läkemedel för att säkra en ändamålsenlig och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. systematiskt följa upp dynamiken på läkemedelsmarknaden - följa läkemedel genom hela dess livscykel - och kontinuerligt ompröva våra subventionsbeslut. säkerställa att våra beslut implementeras hos förskrivarna genom ett etablerat partnerskap med landstingen. optimera prissättningen för läkemedel med generisk konkurrens och bedriva aktiv tillsyn. Vi ska kontinuerligt utveckla metodiken för att kunna följa upp tillgänglighet, service och lönsamhet på apoteksmarknaden. utveckla ett prioriteringsramverk för beslut inom ramen för det statliga tandvårdsstödet och utveckla dialogen med tandvårdens aktörer. kontinuerligt förbättra kvaliteten och effektiviteten i våra arbetsprocesser. säkra tillgången på kompetenta medarbetare genom att vara en attraktiv arbetsplats som ger goda utvecklingsmöjligheter.

6 6 (10) Anslagsbehov för åren 2012, 2013 och 2014 Utökat uppdrag på tandvårdsområdet TLV har den 9 november 2010 lämnat förslag om utveckling av myndighetens roll på tandvårdsområdet (S2009/9127/HS). En utveckling i enlighet med TLV:s förslag samt framtagande av webbaserat stöd för utbildning (LMS) kräver ytterligare tillskott till myndighetens budget. En fortsatt dialog kring detta förutsätts ske i särskild ordning och ligger utanför detta budgetunderlag. Hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel som används inom slutenvården Regeringen har uppdragit åt TLV att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel som används inom slutenvården (S2010/8066/HS). Verksamheten bedrivs i form av en försöksverksamhet under två år och föregås av en förberedande uppbyggnadsfas om sex månader. Försöksverksamheten ska utvärderas och resultatet av utvärderingen kommer att ligga till grund för regeringens beslut om verksamheten ska permanentas eller inte. För uppbyggnadsfasen har regeringen anslagit 2,3 miljoner kronor. Av uppdraget framgår att regeringen avser att under 2011 och 2012 avsätta 7 miljoner kronor per år. Detta täcker anslagsbehovet för de två åren med försöksverksamhet, det vill säga fram till halvårsskiftet Förutsatt att utvärderingen av försöksverksamheten leder till att TLV ska fortsätta göra hälsoekonomiska bedömningar av slutenvårdsläkemedel från halvårsskiftet 2013 krävs en finansiering av verksamheten. Vi har i nuläget inget underlag att göra en annan bedömning än att medelsbehovet för en permanentad verksamhet är densamma som under försöksperioden, det vill säga 7 miljoner kronor per år. TLV föreslår mot denna bakgrund en resursförstärkning för 2013 om 3,5 miljoner kronor och för 2014 om 7 miljoner kronor för att göra hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel som används inom slutenvården. Rådgivningsverksamhet TLV har beslutat att från och med den 1 januari 2011 vid förfrågan från läkemedelsföretagen delta i den vetenskapliga rådgivning som Läkemedelsverket erbjuder. I dagsläget sker detta som en samverkan med Läkemedelsverket och det är inte möjligt för läkemedelsföretagen att ansöka om rådgivning från endast TLV. TLV täcker kostnaden för detta arbete inom befintlig ram och omfattningen kan därför maximalt vara cirka en rådgivning per månad. (Läkemedelsverket har nästan en rådgivning per arbetsdag under hela året.)

7 7 (10) Om det finns önskemål om att denna verksamhet ska öka i omfattning eller att TLV ska kunna ge denna typ av råd enskilt behöver myndigheten ett sådant uppdrag, anpassningar av tillämpliga förordningar samt ett ekonomiskt tillskott.

8 8 (10) Finansiering Anslagsnivåer för åren 2012, 2013 och 2014 TLV bedömer att de anslagsnivåer som föreslås i budgetpropositionen för 2011 är rimliga för att bedriva befintlig verksamhet. Budgetår 2013 är dock uppräknat med 3,5 miljoner kronor och budgetår 2014 med 7 miljoner kronor, vilket motsvarar en permanent slutenvårdsverksamhet. Anslag (tkr) År 2010 Utfall Utgiftsområde 09, Anslag 1:3 ap. 1 Avgiftsinkomster som disponeras År 2011 Prognos År 2012 Beräkn. År 2013 Beräkn. År 2014 Beräkn Övriga inkomster som disponeras Summa Investeringsbehov för åren 2012, 2013 och 2014 TLV står inför ett förändringsarbete under 2012 som dels består av upphandling av ny leverantör av IT-tjänster (drift, användarstöd samt applikationsförvaltning) och dels av att ersätta verksamhetssystemet Flis. Flis är ett centralt system för TLV:s kärnverksamhet som hanterar de läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna, prisändringar och omprövningar av läkemedel som redan ingår i förmånerna. Denna verksamhet bygger på att TLV skapar initiativärenden för omprövningar samt hantering av ansökningar från läkemedelsföretag. Flis består av en ärende- och dokumenthantering som är integrerat med ett produktregister. Registret innehåller samtliga läkemedel (ca artiklar) som ingår i läkemedelsförmånerna (eller som tidigare har ingått i förmånerna). Produktregistret är integrerat med både Läkemedelsverkets register NPL samt Apotekens Service AB:s system Vara för att sprida prisinformation och förmånsstatus till apoteksaktörerna. Läkemedelsföretagen erbjuds ett webbgränssnitt (E-ansökan och E-beslut) för administration av ansökningshandlingar och återkoppling genom våra beslut. Systemet är även integrerat med TLV:s diariehantering samt hemsida där beslut publiceras. Systemet är byggt för att stödja ett arbetsflöde som vanligen börjar med en inkommande handling (ansökan) relaterad till en eller flera läkemedel. Ansökningar fördelas till handläggare och efter handläggning presenteras förslag till beslut (PM) inför läkemedelsnämnden eller berörd chef på TLV (enligt delegationsordning). Nämnden fattar sedan beslut som registreras i systemet och därefter sker en uppdatering av de aktuella

9 9 (10) varorna i produktregistret och informationen publiceras till hemsida, aktuellt läkemedelsföretag, Läkemedelsverket, FASS samt Apotekens Service AB. Flis skapades under slutet av 90-talet genom egenutveckling och under en period då läkemedelsförmånerna hanterades av Riksförsäkringsverket (RFV). När Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) skapades 2002 så överfördes Flis från RFV och så småningom vidare till dagens organisation TLV. Från 2002 till 2010 har antalet användare gått från 15 till 75 och designen av systemet motsvarar inte längre verksamhetens krav på funktionalitet. Systemet har även en säkerhetslösning som är relaterad till befintlig leverantör av IT-drift. Avtalet med leverantören har förlängts flera gånger men upphör och kan (enligt LOU) inte förlängas ytterligare. Ovan beskriven situation leder till ett behov av att skapa ett nytt verksamhetsstöd för hantering av läkemedelsärenden. Arbetsnamnet för projektet är Flis 3.0. Planen för projektet består av en tre faser: 1. förstudie som omfattar kravfångst (börjar 2011) och därefter en 2. anskaffning som ska resultera i ett 3. utvecklingsarbete under Förstudien är planerad att genomföras under augusti-oktober 2011 och ska leverera en kravbild till anskaffningsfasen som startar i slutet av förstudien. Avtalssituationen är oklar och behöver utredas eftersom det saknas statliga ramavtal som omfattar systemutveckling. Själva införandet sker under 2012 genom prototypbaserad utveckling enligt TLV:s riktlinjer från 2007 och målet är att driftsätta det nya systemet under sista kvartalet Med anledning av Flis 3.0 föreslår TLV att låneramen om 14 miljoner kronor behålls fram till och med år Aktivering av Flis 3.0 bör ske under 2012 men då upphandling av leverantör kan leda till förseningar ser TLV att ramen måste behållas även år Efter aktivering av Flis 3.0 kan låneramen sänkas gradvis i takt med att amorteringar görs. (tkr) År 2010 Utfall År 2011 Prognos År 2012 Förslag År 2013 Beräkn. År 2014 Beräkn. IB Lån i RGK Beräknad nyupplåning varav för immateriella AT Beräknad amortering UB lån i RGK

10 10 (10) Föreslagen låneram Beräknad ränteutgift Ränteantaganden för nyupplåning (%) - 2 % 3 % 3 % 3 % Finansiering av räntor och amorteringar Utgiftsområde 9, anslag 1: Övrigt Räntekontokredit TLV önskar få bibehålla nuvarande räntekontokredit om 11 miljoner kronor fram till dess att vår kommande IT-utveckling (se Flis 3.0 under investeringsbehov) har aktiverats. Anslagskredit TLV önskar att få disponera en anslagskredit på ramanslag om 3 procent. Avgiftsbelagd verksamhet TLV bedriver ingen avgiftsbelagd verksamhet. Behållning av anslagssparande från 2010 TLV föreslår att anslagssparandet från 2010 får behållas Delges: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden.

Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden. 1 (8) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för 2010, 2011 och 2012 Inledning TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, står inför stora förändringar under de närmaste åren.

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2017 2019 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-04 Dnr 42/2016 1 (6) Budgetunderlag för budgetåren 2017, 2018 och 2019 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG 2016 1 Dnr 2015 00597 Innehållsförteckning Följebrev 2 Investeringar i forskning och innovation 3 Budgetförslag för budgetåren 2016-2018 4 Regelförteckning 4 Investeringar

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Budgetunderlag för

Budgetunderlag för KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2018 2020 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-16 Dnr 75/2017 1 (9) Budgetunderlag för budgetåren 2018, 2019 och 2020 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning Vår beteckning Dnr 2507/2008 Solna 2009-02-23 Registrator Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning S2008/10720/HS

Läs mer

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vårt apoteksuppdrag 2 Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vi reglerar apoteksmarknaden Vi styr apoteksmarknaden bland annat genom reglerna för det generiska utbytet. Vi är en av flera myndigheter

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2014-2016

Budgetunderlag för åren 2014-2016 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2014-2016 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2013:1106 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 2012-02-28 1 (13) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut III:6 Socialdepartementet 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box 22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2015-2017

Budgetunderlag för åren 2015-2017 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2015-2017 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2014:1562 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut III:2 2017-03-09 S2017/01563/FS Socialdepartementet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box 22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut III:13 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för vård och

Läs mer

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE TLV fattar beslut om att läkemedel ska ingå läkemedelsförmånerna utifrån en värdebaserad prissättning Det värdebaserade systemet för subvention

Läs mer

Budgetunderlag (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga)

Budgetunderlag (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga) Vår beteckning 2016-02-25 2016/0094 1 (11) Sändlista Budgetunderlag 2017-2019 (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga) RM1000, v1.0, 2013-06-14 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad, Besöksadress

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut I:8 2018-08-30 S2018/04686/FS Socialdepartementet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 1(7) 2006-02-28 Dnr 2006-428 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Årsplan 2007 maj juni juli augusti september oktober november december v.27 v.36 v.45 v.40 1 l v.14 2 o 3 t 3 s 4 m v.23 4 o 5 t 5 s 6 m v.32 6 t 7 f 7 s 8 m v.41 8 t 9 f 4 f 5 t 6 7 8 5 l 6 7 v.37 v.46

Läs mer

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Utbyte av läkemedel Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Innehåll Första timmen: Läkemedelsverket (LV) Andra timmen: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) TLV:s uppdrag, organisation och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning för medicinsk utvärdering

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning för medicinsk utvärdering Regeringsbeslut I:14 2011-12-20 S2011/11229/VS(delvis) Socialdepartementet Statens beredning för medicinsk utvärdering Box 5650 114 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning

Läs mer

KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR

KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR 2013 KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR 2015 2017 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2014-02-06 Dnr 80/2014 1 (7) Budgetunderlag för budgetåren 2015, 2016 och 2017 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Budgetunderlag för Universitets- och högskolerådet 2014-2016

Budgetunderlag för Universitets- och högskolerådet 2014-2016 Staben Föredragande Anna Lindholm Stabschef anna.lindholm@uhr.se Diarienummer 1.1.1-930-2013 Datum 2013-03-01 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470

Läs mer

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022 Budgetunderlag För åren 2020, 2021 och 2022 Publikationen kan laddas ner som PDF från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2019-02-28 Dnr: 2019-00133 Copyright: ESV Rapportansvarig: Joakim Lundgren INNEHÅLL

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 Regeringen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2014-2016 Statens försvarshistoriska museer överlämnar budgetunderlag 2014-2016 enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.

Läs mer

Dnr 22/14. Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017

Dnr 22/14. Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017 Dnr 22/14 Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017 Februari 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 5 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 6 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut I:6 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för vård och omsorg

Läs mer

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst Datum Diarienummer 1 (6) 2014-06-17 1137/2014 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst S2014/2639/SAM Tandvårds-

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut 1:22 Justitiedepartementet 2017-12-13 Ju2017/08263/Å Ju2017/09205/Å (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Riksdagen

Läs mer

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44)

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44) Datum Diarienummer 1 (5) 2017-04-04 00059/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet socialdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds

Läs mer

Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2)

Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2) Datum Diarienummer 1 (5) 2016-05-23 00486/2016 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se Yttrande avseende Effektiv vård (SOU 2016:2) (S2016/00212/FS)

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret Regeringsbeslut III 9 2016-12-20 Fi2016/04581/RS (delvis) Finansdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret Riksdagen har beslutat om

Läs mer

KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2016 2018

KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2016 2018 KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2016 2018 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2015-02-18 Dnr 134/2015 1 (8) Budgetunderlag för budgetåren 2016, 2017 och 2018 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Överklagandenämnden för studiestöd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Överklagandenämnden för studiestöd Regeringsbeslut II:3 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U/2016/05525/SF (delvis) U/2016/05625/SF Överklagandenämnden för studiestöd Box 110 871 23 Härnösand Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Regeringsbeslut I:11 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Box 6183 102 33 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende E-hälsomyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende E-hälsomyndigheten Regeringsbeslut III:9 2016-05-26 S2016/03789/FS Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Sankt Eriksgatan 117 113 43 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende E-hälsomyndigheten Riksdagen har

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 34 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 102 53 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Regeringsbeslut III:8 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Box 6070 102 31 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för

Läs mer

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Inledning Staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 BESLUT 1 (1) 2013-03-01 Dnr 100-1157-13 Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen i

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (10) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag

Läs mer

Budgetunderlag 2013-2015

Budgetunderlag 2013-2015 BESLUT 1 (1) 2012-03-01 Dnr 111-1197-12 Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen i

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Barnombudsmannen

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Barnombudsmannen Regeringsbeslut II:1 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Barnombudsmannen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer Regeringsbeslut II 5 Näringsdepartementet 2017-12-21 N2017/07848/SUBT N2017/07559/KLS (delvis) N2017/01342/SUBT (slutligt) m.fl. Se bilaga 1 Statens väg- och transportforskningsinstitut 581 95 Linköping

Läs mer

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag 1 (1) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Vår beteckning Diarie nr 1100/2009 Solna 2009-05-20 Enligt sändlista Remiss Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 42 2016-12-14 Ku2016/02761/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 10253 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens medieråd Riksdagen har beslutat om Statens

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut I:23 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv. Presentation 29 januari 2016

Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv. Presentation 29 januari 2016 Prissättning av läkemedel - ett politiskt perspektiv Presentation 29 januari 2016 Olika prissättningssystem inom förmånerna TLV fattar beslut om subvention människovärdesprincipen, behovssolidaritetsprincipen

Läs mer

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018 1(5) 2015-02-27 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018 1. Anslag Institutet anhåller om att anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen, inom utgiftsområde 17, fr.o.m. 2016 höjs med 3 miljoner

Läs mer

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens Regelverk och bakgrund Reglerna för generiskt utbyte har vidareutvecklats Generiskt utbyte sedan 2002 Uppdaterade regler 2009 med anledning av att den svenska

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. biblioteket

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. biblioteket Regeringsbeslut III:37 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/05023/BS (delvis) U2017/05087/F Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Kungl. biblioteket Riksdagen

Läs mer

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad Regeringsbeslut II 2-04-05 Fi/00740/KO Finansdepartementet Fastighetsmäklarinspektionen Box 5045 650 05 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Fastighetsmäklarinspektionen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Svenska institutet för europapolitiska studier

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Svenska institutet för europapolitiska studier Regeringsbeslut IV:1-03-16 SB/00489/FCK Statsrådsberedningen Svenska institutet för europapolitiska studier Fleminggatan 20 11226 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Svenska institutet för

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 13 Näringsdepartementet 2011-12-22 N2011/7273/ENT N2011/7416/KLS(delvis) N2011/1625/ENT m.fl. Sebilaga1 Bolagsverket 851 81 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket

Läs mer

Budgetunderlag 2016-2018 (1 bilaga)

Budgetunderlag 2016-2018 (1 bilaga) Vår beteckning 215-2-25 215/98 1 (11) Sändlista Budgetunderlag 216-218 (1 bilaga) RM1, v1., 213-6-14 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 8 Karlstad, Besöksadress Våxnäsgatan 1, Karlstad Telefon 771-24

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens geotekniska institut

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens geotekniska institut Regeringsbeslut I:26 2017-12-13 M2017/03031/S Miljö- och energidepartementet Statens geotekniska institut Olaus Magnus väg 35 581 93 Linköping Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens geotekniska

Läs mer

Delårsrapport 2014. Datum. 2014-08-12 Dnr./Ref. 2014/03773. Delårsrapport 2014 ehälsomyndigheten 1/9

Delårsrapport 2014. Datum. 2014-08-12 Dnr./Ref. 2014/03773. Delårsrapport 2014 ehälsomyndigheten 1/9 Delårsrapport 2014 Datum. 2014-08-12 Dnr./Ref. 2014/03773 Delårsrapport 2014 ehälsomyndigheten 1/9 Innehåll Inledning... 3 Viktiga händelser första halvåret... 3 Resultaträkning... 4 Kommentarer till resultaträkning...

Läs mer

Dnr 19/13. Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016

Dnr 19/13. Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016 Dnr 19/13 Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016 Februari 2013 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 5 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 6 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Regeringsbeslut I:10 2018-08-30 S2018/04688/FS Socialdepartementet Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Box 6070 102 31 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för vård- och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 9 Näringsdepartementet 2012-12-20 N2012/6241/KLS (slutligt) N2012/6073/ENT N2012/302/ENT m.fl. Se bilaga 1 Bolagsverket Stuvarvägen 21 85181 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Barnombudsmannen

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Barnombudsmannen Regeringsbeslut II:15 2013-12-19 S2013/9047/SAM (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 10422 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Barnombudsmannen Riksdagen har beslutat

Läs mer

2011:19. Myndighetsanalys av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

2011:19. Myndighetsanalys av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 2011:19 Myndighetsanalys av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket MISSIV DATUM DIARIENR 2011-06-30 2011/95-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2010-12-22 Fi2010/5790 (delvis) Regeringen Socialdepartementet 103

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer Yttrande över slutbetänkandet Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89 tackar för möjligheten att få lämna synpunkter på slutbetänkandet. Det är viktig utredning då det är mer än 20 år sedan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut 29 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel Central Förvaltning Datum 2019-04-18 Sida 1 (5) Hälso- och sjukvårdsenheten Dnr RD19/00743 Läkemedelsavdelning s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Svar på remiss av slutbetänkande

Läs mer

Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS)

Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS) Datum Diarienummer 1 (8) 2014-10-23 2171/2014 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS)

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag 2020 2022 Innehåll 1 HEMSTÄLLAN... 2 2 OMVÄRLDSANALYS... 3 3 STRATEGISK INRIKTNING... 5 4 UTGIFTSOMRÅDE 7, 1:1 BISTÅNDSVERKSAMHET... 8 4.1 AP.1 HUMANITÄRA INSATSER... 8 4.2 AP.2 INFORMATIONS-

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

2 (7) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (7) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (7) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (7) Beteckning INLEDNING Under en följd av år har allmänna

Läs mer

NPL i Hälso och sjukvården

NPL i Hälso och sjukvården Nationellt Produktregister för Läkemedel mm i Hälso och sjukvården Tillverkare MAH/Ombud Läkemedels förmånsnämnden Läkemedelsverket Grosshandel Sluten vård Apotek Övriga intressenter Öppen vård och Kommunal

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för tillgängliga medier

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för tillgängliga medier Regeringsbeslut 14 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Myndigheten för tillgängliga medier Box 5113 121 17 Johanneshov Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för tillgängliga

Läs mer

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm Regeringsbeslut II:1 2017-12-21 Ku2017/02634/DISK Kulturdepartementet Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) 103 33 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren

Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren Av tabellen nedan framgår tilldelade anslag enligt regleringsbreven (inklusive pris- och löneomräkning) samt Datum Sida 1 (8) Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren 2019 2021 Sammanfattning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2011-12-22 Fö2011/90/ESL (slutligt) Fö2011/1883/ESL m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Instruktion till företag, bekräfta tillhandahållande av periodens vara

Instruktion till företag, bekräfta tillhandahållande av periodens vara Instruktion till företag, bekräfta tillhandahållande av periodens vara TANDVÅRDS- OCH LÄKEMEDELSFÖRMÅNSVERKET Box 22520 [Fleminggatan 7], 104 22 Stockholm Telefon: 08 568 420 50, Fax: 08 568 420 99, registrator@tlv.se,

Läs mer

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2016-2018

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2016-2018 ARBETSMILJÖ ~ VERKET Budgetunderlag 2016-2018 Datum Vår beteckning 2015-02-20 AE 2014/118654 Sid 1 (2) Enheten för ekonomi och planering Kerstin Lindberg, 010-730 96 01 arbetsmiljover ket@av.se Regeringen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Barnombudsmannen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Barnombudsmannen Regeringsbeslut II:10 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Barnombudsmannen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

1 Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

1 Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (12) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS 2017-1353 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-1353 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala Regeringsbeslut 9 2018-06-28 A2018/01420/SV Arbetsmarknadsdepartementet Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box 513 751 20 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Regeringsbeslut 18 Arbetsmarknadsdepartementet 2017-12-18 A2017/02437/A A2017/02382/SV (delvis) A2017/00855/A Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 14 2016-12-20 Fi2016/04489/S3 Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 172 21 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten 1bilaga Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut I:25 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/09474/L6 (delvis) Ju2015/09812/LED(delvis) Justitiekanslern Box 2308 10317 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Justitiekanslern

Läs mer

Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016

Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016 Budgetunderlag 2016-2018, Bilaga 1 Datum Vår beteckning 2015-02-20 2014/118654 Bilaga 1 Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016 Nuläge I årsredovisningen avseende år 2014

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut I:6 Socialdepartementet 2013-12-19 S2013/4269/SAM S2013/9047/SAM (delvis) Inspektionen för vård och omsorg Box45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Moderna museet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Moderna museet Regeringsbeslut I:28 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Moderna museet Box 16382 103 27 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Moderna museet Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens skolinspektion

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens skolinspektion Regeringsbeslut I:2 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/00857/GV U2016/00858/GV U2016/01102/GV m.fl. Se bilaga 1 Statens skolinspektion Box 23069 104 35 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 2 Näringsdepartementet -11-05 N/07690/SUN N/02178/SUN (delvis) Bolagsverket 851 81 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen

Läs mer

Budgetunderlag För åren 2017, 2018 och 2019

Budgetunderlag För åren 2017, 2018 och 2019 Budgetunderlag För åren 2017, 2018 och 2019 Publikationen kan laddas ner som PDF från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2016-03-01 Dnr: 1.4-116/2016 Copyright: ESV Rapportansvarig: Joakim Lundgren INNEHÅLL

Läs mer

N2016/07645/SUBT N2016/07505/KLS (delvis) Lantmäteriet 80182Gävle

N2016/07645/SUBT N2016/07505/KLS (delvis) Lantmäteriet 80182Gävle Regeringsbeslut III 5 Näringsdepartementet 2016-12-08 N2016/07645/SUBT N2016/07505/KLS (delvis) Lantmäteriet 80182Gävle Regleringsbrev för budgetåret avseende Lantmäteriet inom utgiftsområde 18 Samhällsplanering,

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 8 2014-12-18 Fi2014/4482 (delvis) Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 17221 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer