Sammanställningen REMISSVAR. på idéstudie för Slottsskogsvallsområdet. Idéstudie för. Slottsskogsvallsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställningen REMISSVAR. på idéstudie för Slottsskogsvallsområdet. Idéstudie för. Slottsskogsvallsområdet"

Transkript

1 Sammanställningen REMISSVAR på idéstudie för Slottsskogsvallsområdet Idéstudie för Slottsskogsvallsområdet

2 I juni skickade idrotts- och föreningsförvaltningen ut Idéstudie för Slottsskogsvallsområdet för synpunkter till berörda förvaltningar och aktörer (se lista på näst sista sidan). Information om Idéstudien lades även ut på förvaltningens webbplats, vilket gjorde det möjligt även för andra lämna synpunkter. Remisstiden pågick till och med 10 september Som ett komplement till remissförvarandet har separat dialogforum hållits i Friidrottens hus. Allmänheten bjöds in för att komma med synpunkter på idéstudien och framtagna skisser. Resultatet av dialogforum redovisas separat. Remissvar har lämnats in av: Pensionärernas Bowling Klubb - Västra Frölunda Miljöförvaltningen Göteborgs friidrottsförbund Komet klubb Rouleur tillsammans med Erik Hallberg, Linda Heiman, Per Kaatman och Hans Stoops. Göteborgs Konståkningsförbund Projektgruppen för Göteborgsgymnastikens förutsättningar Frölunda Hockey Club Hälso- och sjukhusnämnd 5, Genom FaR-teamet SDF Askim-Frölunda-Högsbo SDF Majorna-Linné Göteborgs Cykelklubb Stadsbyggnadskontoret Park- och naturförvaltningen Denna sammanställning är nedkortade versioner av remissinstansernas svar.

3 Pensionärernas Bowling Klubb - Västra Frölunda (PBK) Föreningen föreslår att en bowlinghall byggs på Slottsskogsvallsområdet. Denna skulle kunna användas av alla åldersgrupper och samhällsklasser för både sport och till nöje. Föreningen är idag verksam på Eriksbergs bowling. Idrotts- och föreningsförvaltningen noterar föreningens önskemål om en bowlinghall, men kommer i det fortsatta arbetet med slottsskogsvalsområdet i första hand att fokusera på att utveckla moderna ersättningslokaler för befintlig verksamhet. Miljöförvaltningen Förvaltningen är positiv till idéstudiens förslag och vill särskilt framhäva behovet av en ökad tillgänglighet i form av förbättrad kollektivtrafik, bland annat från Margaretebergsgatan. Miljöförvaltningen poängterar att det två kullarna i området är en viktig del i grönstråket från Änggårdsbergen till Slottsskogen, som är viktigt att bevara. I detta område finns två typer av äldre skyddsvärda träd och den fortsatta skötseln bör inriktas på att skapa fler. Förvaltningen föreslår att det fortsatta arbetet med kullarna sker i samråd med park- och naturförvaltningen. Idrotts- och föreningsförvaltningen kommer att arbeta vidare med de frågor som Miljöförvaltningens lyfter fram. Vi kommer även att ta kontakt med park- och naturförvaltningen för att få mer underlag för vad som gäller skyddsvärda träd och andra naturvärden i de två kullarna som gränsar mot Margaretebergsgatan.

4 Göteborgs Friidrottsförbund (GF) Förbundet svarar gemensamt för Göteborgs Friidrottsförbund, deras medlemsföreningar samt GöteborgsVarvet. Förbundet är mycket positivt till initiativet att utveckla området samtidigt som de betonar vikten av att bevara en del av områdets karaktär. Förbundets synpunkter: Slottsskogsvallens motionscentrum: GF ser positivt på en utveckling av motionscentrumet, men föreslår en att Idrott & förening överväger en alternativ placering av gymmet. Detta förslagsvis mellan Vikingens Fäste och boulebanorna/varpaplan på entréområdet, eller annan placering med god tillgänglighet. Huvudbyggnaden: GF föreslår att nuvarande huvudbyggnad byggs om till kontor för Idrott & förening, GFIF inkl Varvet, kanslilokaler för friidrotten m.fl. Slottsskogsvallen: GF önskar : Ökad tillgänglighet vid transport av material i samband med arrangemang på arenan. Att Idrott & förening överväger en ny huvudentré till vallen. Entréområdet: GF anser att det är viktigt att det skapas en välkomnande entré till området med stor hänsyn till funktionalitet för de aktiviteter som finns i dag. GF föreslår: att GöteborgsVarvets ges utrymme för en lagerlokal i anslutning till S-vallen, gärna intill avlastningsområdet. att GöteborgsVarvets får placera ett Varvsmonument vid varvsstarten likt det Vasaloppet har i Mora. ett nytt IT-närverk i området. en översyn och komplettering av framtida el-, vatten- och avloppsbehov samt permanenta toalettlösningar. Dalenplanerna: GF tycker att det är viktigt att man bevarar de båda planerna för framtida arrangemang. GF föreslår: en dragning av ett nytt IT-närverk i området. en översyn och komplettering av framtida el-, vatten- och avloppsbehov samt permanenta toalettlösningar. en översyn av in- och utfarter med syfte att förenkla logistiken vid arrangemang. Kullen: GF ser gärna att den i dag tråkiga och mörka kullen utvecklas till en tränings- och uppvärmningsarena, med ett motionsspår med en bredd på minst 3 meter med bra belysning och avståndsmarkeringar. Underlaget skall vara mjukt och anpassat för verksamheten samt möjliggöra snöskottning vintertid. Spåret får gärna ha ett antal

5 naturliga ingångar mot Frölundaborg, Friidrottens Hus, Slottsskogsvallen, entréområdet samt Slottsskogen. Enligt GFs mycket preliminära beräkningar spåret kunna bli uppåt 500 meter. Kullen kan även kompletteras med trappor, backar, tränings-utrustning, styrkeplatser etc. för ett brett ändamål, dvs allt ifrån elit till ungdomar samt motionärer. Anläggningsområdet: Om isrinken får en annan placering Vill GF gärna delta i diskussioner kring att skapa en kombinerad mäss- och lagerlokal för GöteborgsVarvet i befintlig byggnad. GF har en stark önskan/krav på att ersättningshallen Slottsskogshallen hamnar inom området, gärna närmare Friidrottens Hus. En ny Slottsskogshall bör även ha mer yta och fler funktioner än den befintliga. Trafikfrågor, tillgänglighet och trygghet: GF önskar en tryggare övergång över Margretebergsgatan tex genom att bygga en övergång av typ den som finns mellan Slottsskogen och Botaniska. Dessutom bör man överväga en anslutning ifrån området till Änggården med god tillgänglighet eftersom den befintliga inte har en tillfredställande tillgänglighet. Detta skulle stärka områdets träningsmöjligheter och som västra och södra Göteborgs Skatås. GF föreslår en översyn av framtida parkeringsplatser samt trafik i området, med syfte att skapa en tryggare miljö för de som verkar där. Samtidigt är det viktigt att bibehålla och förbättra logistikmöjligheterna i samband med allehanda arrangemang i området. Arbetsplatser och varvets hus med museum GF är i behov av ett 30-tal arbetsplatser i Slottsskogsvallsområdet och kan i framtiden tänka sig att sitta i huvudbyggnaden eller i ett nybyggt varvets hus Kullen närmst Vikingen fäste. Friidrotten vill gärna ta en aktiv del i ett fortsatt arbete kring områdets innehåll och utformning. Samt om Slottsskogvallens huvudbyggnad samt motionscentrum innehåll och dess driftsform. En av idrotts- och föreningsförvaltningens utgångspunkter i det fortsatta arbetet är att GFs verksamheter ska ha en fortsatt stark bas i området som ska vara anpassat för såväl vardagsträningar för ungdomar som för stora evenemang. Många av GFs förslag överensstämmer med Idrott & förenings ambitioner och tidigare förslag för området. Vi är medvetna om GFs utvecklingsbehov och kommer att involvera förbundet och dess medlemsorganisationer i det fortsatta arbetet gällande utformningen av utomhusmiljön och förvaltningens anläggningar. Förvaltningen kommer även att arbeta för att skapa utrymmen för de byggnader som GF önskar bygga själva och utökade personalutrymmen. Gällande Margaretebergsgatan är Idrott & förenings första prioritet att skapa en trygg övergång i marknivå istället för en bro. Ishallen bör ersättas på grund av att byggnaden är i dåligt skick. Därför har Idrott & förening ingen avsikt att bevara denna som lager- och mässlokal.

6 Komet Club Rouler (Erik Hallberg, Linda Heiman, Per Kaatman och Hans Stoops) Fyra arkitekter föreslår tillsammans med en cykelförening att det byggs en velodrom med integrerat cykelcenter i entréområdet. Anläggningen skulle vara öppen för allmänheten och vara ett center för flera cykeldiscipliner. Förslaget innehåller ritningar på en velodrom i entréområdet. Idrotts- och föreningsförvaltningen noterar föreningens önskemål om en velodrom, men kommer i det fortsatta arbetet med Slottsskogsvallen i första hand att fokusera på att utveckla moderna ersättningslokaler för befintlig verksamhet. Göteborgs Konståkningsförbund Förbundet anser att Slottsskogsrinken är oerhört viktig för konståkningen och menar att en ny hall med fördel kan placeras i anslutning till Frölundaborg eftersom det möjliggör för tävlingar som kräver två isytor. En förbättring av belysning mellan kollektivtrafik och ishall är önskvärd. Om Slottsskogsrinken måste flyttas från området bör den ligga centralt nära en kollektivknutpunkt så att den är lätta att nå från hela staden. Vid anläggning av en ny ishall bör man se över möjlighet att skapa en byggnad med två isytor, varav den ena anpassad för konståkning. En ny anläggning kan även kombineras med andra typer av aktivitetsytor. I Idéstudien står det att konståkningen idag har 30 % av istiden i Frölundaborg. Den verkliga siffran är lägre. Idrott & förening kommer i första hand utreda placering av ny ishall i nära anslutning till Frölundaborg, som GK önskar. Idrott & förening kommer att involvera GKs i ett framtida arbete med utformning och innehåll av anläggningen. Frågan om två hallar kommer att studeras.

7 Projektgruppen för gymnastikens förutsättningar i Göteborg (PG) PG är en projektgrupp som representerar gymnastikföreningarna i Göteborgs kommun. Gruppen poängterar att gymnastik är en av de största idrotterna i Göteborg och att den har en historisk plats på Slottsskogsvallsområdet. Gymnastikföreningarna har en majoritet kvinnliga utövare och idag står enligt PG mer än barn och ungdomar i kö till stadens gymnastikföreningars aktiviteter. PG strävar efter en ökad tillgång till hallar och poängterar att en anpassad gymnastikhall kan användas av ett stort antal verksamheter. Bland annat används gymnastikhallen i Bergsjön även för friidrott. Efter remissförfarandet har PG inkommit med kompletterande underlag gällande gymnastikens behov. Idrott & förening kommer att ha fortsatt dialog om hur en ersättningshall för Slottsskogshallen kan anpassas för att uppfylla gymnastikens behov. Idrott & förening känner till PGs behov av träningsytor och kommer att ha en fortsatt dialog om hur detta tas om hand i staden som helhet. Det pågår idag två projekt i staden där gymnastikhallar anpassas för gymnastikens förutsättningar. Frölunda Hockey Club (FHC) FHC ser mycket positivt på att en idéstudie upprättats för Slottsskogsvallsområdet. En ny ishall bör byggas omedelbar närhet till Frölundaborg för att uppnå synergieffekter och minskade driftskostnader. Hallen kan ersättas med två nya isytor, dessa bör vara fullmått men utan publikutrymmen. Frölunda Hockey Club medverkar gärna i arbetet för en framtida isanläggning. Kullens omfattning bör begränsas för att ge plats åt parkeringar och nya anläggningar. Idrott & förening kommer i första hand utreda placering av ny ishall i nära anslutning till Frölunda borg, som FHC önskar. Idrott & förening kommer att involvera FHC i ett framtida arbete med utformning och innehåll av anläggningen. Frågan om två hallar kommer att studeras.

8 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 genom FaR-teamet (FART) Har idag sedan flera år ett bra samarbete med Slottsskogsvallens motionscentrum som de gärna utvecklar. FART förespråkar att området utformas i folkhälsans tecken där jämlikhet och tillgänglighet är viktiga delar. Vid förskrivning av Fysisk aktivitet på recept (FAR) ordineras både vardagsaktiviteter och träning. Slottsskogsvallsområdet är väl lämpat för båda delarna. Slottsskogsvallens motionscentrum FART stödjer tankarna kring att utveckla motionscentret till ett komplett friskvårdscenter med möjlighet till även andra gruppaktiviteter, föreläsningar, försäljning av till exempel stavar, stegräknare och friskvårdslitteratur. I den befintliga verksamheten har FAR-motionärer kommit med synpunkter på är att omklädningsrum och toaletter är omoderna och att dess standard inte ligger i paritet till prisnivån. FART ser också Hälsolots som en viktig aktör och att någon form av trevlig caféverksamhet vore bra. Kullen FART använder idag Kullen för träning med sina FAR-motionärer. Enkla redskap för funktionell träning bör även fortsättningsvis finnas på kullen. Vi ställer oss dock frågande till om inte cykelsporten kan placeras på någon annan kulle. Tillgängligheten bör förbättras och bättre belysning behövs. Ett större utegym på gräsplanen nedanför vore väldigt bra. För ökad trygghet bör ytan vara öppen och ha en bra belysning. Skyltning Tydligare skyltning behövs. Bland annat från spårvagnshållplatsen Marklandsgatan. Idrott & förenings ambition är att området och Slottsskogsvallens motionscenter som helhet ska utvecklas och även bli mer anpassat för FARTs motionärer. Detta kan ske genom en fortsatt dialog och eventuell fördjupning av befintligt samarbete. Det finns ett stor efterfrågan på platser för cykelsport och Idrott & förening har som ambition skapa ytor för dessa inom området. Vi är positiva till ett samarbete med SDF Majorna Linné & VGR:s Hälsolots.

9 SDF Askim Frölunda Högsbo Förvaltningen ställer sig positiva till idéstudien och anser att området har stor potential att bli en attraktiv plats och idrottsanläggning för medborgare och besökare. Förvaltningen hade gärna sett konkreta exempel på hur idéstudien ska genomföras och följer gärna ett fortsatt arbete. Motionscentret Förvaltningen ser den beskrivna utvecklingen som positiv men hade gärna sett en beskrivning av vad ett centralt Skatås. Slottsskogsvallen Förvaltningen vill trycka på att man arbetar för att låta allmänheten få tillgång till anläggningen. Entréområdet Förvaltningen vill trycka på att entréområdet är en viktig del för att locka besökare till Slottsskogsvallsområdet och ser området som en social neutral mötesplats för såväl picknick som rekreation. Då vatten ofta bidrar till att människor samlas är det av största vikt att fontänen kan användas under så stora delar av året som möjligt. Dalenplanerna Förvaltningen anser att planerna bör planeras för en annan målgrupp än utflyktslekplatsen plikta i Slottsskogen. Till exempel sporter som skateboard, BMX, mountainbike och parkour med en flexibel utrustning som även kan placeras på andra ställen i Slottsskogsvallsområdet. Kullen Förvaltningen ser positivt på en förbättring av cykelsport. Förbättring kan med fördel göras med till exempel ramper för att maximera markanvändningen. Förvaltningen ser utegym som kompletterar motionscentret som positivt. Ett alternativ till utegym skulle kunna vara en anläggning med natur- och äventyrstema som knyter an till cykelsporten och naturen på Kullen. Detta skulle även kunna användas för parkour och utan att ha någon direkt funktion hållas öppet för egen kreativitet. Ett förslag är också att anlägga en yta med tak för egen träning till exempel meditation, hopprep och kampsport även vid regn. Detta skulle ge en stor flexibilitet för egen träning oavsett årstid. Förvaltningen vill trycka på behovet av ökad trygghet och trivsel i området. Det är av stor vikt att se över stråk och belysning, att skapa ett promenadflöde i området. Idrotts- och föreningsförvaltningens ambition är att skapa ett trivsamt område för aktivitet för alla Göteborgare. Det fortsatta arbetet med utomhusmiljön kommer att utgå från en högre ålder än lekplatsen Pliktas målgrupp, och kan ses som ett komplement till Slottsskogens utbud. Idrott & förening kommer att undersöka möjligheterna till både cykel och parkor i det fortsatta aktivitetsutbudet.

10 SDF Majorna-Linné Stadsdelsnämnden Majorna-Linné tillstyrker remissen Idéstudie Slottsskogsvallsområdet med de synpunkter som framgår av förvaltningens överväganden. SDF föreslår en dialog med barn- och ungdomar inför det fortsatta arbetet och önskar att jämställdhetsperspektivet beaktas i det fortsatta arbetet. Det handlar till exempel om vilken typ av idrott och motion som får ta plats, kostnad och tider. Trafik och trygghet Förvaltningen önskar: fler åtgärder för att locka besökare att ta sig till området via gång, cykel- och kollektivtrafik. en utredning gällande trafikmiljön behöver utifrån ett trygghets-, säkerhets och barnperspektiv för gång- och cykeltrafikanter. förbättrade och tryggare kopplingar mellan hållplatser och områdets entréer. att cykelparkering utreds. en helhetssatsning på belysning för hela området. Gällande placering av anläggningar vill förvaltningen att det tredje alternativet sker inom stadsdelen Majorna-Linné. Förvaltningen föreslår att ytan bredvid Annedalsskolan utreds som en alternativ plats. Därutöver önskar förvaltningen att idrott- och föreningsförvaltningen utreder ytterligare plats för en större idrottshall i stadsdelen för att täcka dagens behov. Förutom bristen på större idrottshall i stadsdelen saknas även konstgräsplaner i stadsdelen. Idrottslärarna i Majorna-Linné önskar en ökad tillgänglighet till områdets inomhusoch utomhusanläggningar. Anläggningen fungerar dock bra för idrottsdagar. Förvaltningen anser därför att idéstudiens förslag på spontan- och självorganiserad motion är mycket positiv och ger möjlighet till kostnadsfri idrott och motion, vilket är bra ur folkhälsoperspektiv. Även förslaget om konstfrusen utomhus-is är mycket bra och det vore en stor fördel om denna var gratis för allmänheten, speciellt för barn. Idrottslärarna rekommenderar även gratis hyra av Slottsskogsvallen för skolan. En synpunkt om utomhusgym för de som redan ha kommit en bit i sin fysiska utveckling har tidigare kommit till förvaltningen. Synpunktsställaren ansåg att de utomhusanläggningar som finns idag är mest anpassade för människor med smalare träningserfarenhet. Tillgänglighets- och jämställdhetsaspekter är en viktig del i planeringsarbetet som Idrott & förening kommer att lägga stor vikt vid även i det fortsatta arbetet. De konkreta önskemålen om tillgänglighet kommer att finnas med i det i planeringen. Dialog med barn och unga kommer att ske inom ramen för dialogforum men även i kontakt med föreningar och deras medlemmar. Idrott & förening känner till att SDF Majorna-Linne har ett stort behov av idrottshall. En ersättningshall för Slottsskogshallen i första hand att placeras inom anläggningsområdet. Stadsdelens fråga om utredning av ytterligare hallar bör dock tas upp i en separat dialog. Frågan om hyresnivåer av Slottsskogsvallen för skolor hanteras inte inom denna process men Idrott & förening tar med sig synpunkten.

11 Göteborgs cykelklubb (GC) GC som arrangerade SM i MTB området 2012 välkomnar de idéer som presenteras i studien, framför allt förslaget att utveckla möjligheterna för cykelidrott. De ser gärna att den idrottskänsla som finns i området idag bevaras. Vilket innebär att det inte bör bli för parkliknande utan miljön ska inbjuda till spontan och organiserad idrott. GC menar att MTB-sporten utvecklas mer och mer mot byggda banor i centrala delar av städer. För att möte cyklingens behov önskar GC en utveckling av den östra kullen (närmst Oskarsleden). I en utveckling av denna är GC gärna med och ta fram förslag och samordnar utvecklingen med Svenska cykelförbundet. en bro mellan båda kullarna för att underrätta för evenemang. att internvägen vid Kullen stängs för motorfordonstrafik, för att förenkla arrangemang i området ser vi helst. avspolningsmöjligheter för cyklar liknande det som finns som finns vid Lugnets idrottsområde i Falun. belysningen av Kullen, eftersom det förlänger säsongen. Idrott & förening kommer att jobba vidare med synpunkter från GC men avser att lösa flexibilitet för såväl cykel som evenemang utan bro mellan kullarna. Idrott & förening har gärna en fortsatt dialog kring utformning och placering av anordningar för cykel.

12 Stadsbyggnadskontoret (SBK) Stadsbyggnadskontoret anser att idéstudiens förslag ger bra inriktningar för utvecklingsarbetet för Slottsskogsvallsområdet. Idéstudien går i linje med programmet för Slottsskogen. SBK Betonar vikten av att ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena samt att behålla områdets karaktär. Hela området är av riksintresse för kulturmiljövården enligt miljöbalken. Slottsskogsvallens unika arkitektur och karaktär får inte påverkas negativt. Slottsskogsvallen och Margretebergs gård finns också med i kommunens bevarandeprogram. Stadsbyggnadskontoret tycker också att det är viktigt att bevara hela områdets karaktär av stora anläggningar som ramas in av de skogsklädda kullarna. Nya anläggningar för fritidsaktiviteter måste vara varsamma mot natur, topografi och biologisk mångfald och utföras med hänsyn till den kulturhistoriska miljön. Tillgängligheten till området kan förbättras och kopplingar till kollektivtrafik stärkas. Nya byggnader och/eller anläggningar kommer att kräva nya detaljplaner. Stadsbyggnadskontoret vill framföra att nya, byggnader i området kräver ny detaljplan, i vilken placering, volym och höjd studeras mer i detalj för att hitta en optimal lösning. Stadsbyggnadskontoret instämmer i att trafik- och parkeringssituationen i hela området behöver ses över, liksom kopplingen till befintlig kollektivtrafik. Även hur gående och cyklande kan ta sig till och från området (och parkera cyklar) kan behöva studeras vidare. Stadsbyggnadskontoret har i uppdrag att ta fram områdesbestämmelser med skydds- och varsamhetsbestämmelser och ett förslag till kommunalt kultur/naturreservat, där Slottsskogsvallsområdet berörs. Detta arbete finns i produktionsplan Idrott & förening ser goda möjligheter att hitta lösningar för idrott och kulturhistoriska värden. Idrott och aktivitet är kärnan i områdets karaktär och historia. Idrott & förening inleder gärna en dialog angående behov av nya anläggningar och detaljplan. Dessutom är det angeläget att samordna planerna för det kommande kultur/naturreservatet och Slottsskogsvallsområdet för att skapa en så bra helhet som möjligt för göteborgarna.

13 Park- och naturförvaltningen (PoN) PoN instämmer fullt ut i utgångspunkten att områdets kulturhistoriska miljöer ska bevaras samtidigt som området får en attraktiv och ändamålsenlig miljö för idrott, motion och evenemang. PoN och Idrott & förening har gemensamma intressen i att vårda och förvalta den rekreations- och kulturmiljö som de båda anläggningarna Slottsskogsvallen och Slottsskogen utgör ihop, och som vi ser fram emot att arbeta vidare med. Motionscenter Vi ser att en utveckling av motionscentralen förmodligen också leder till en ökad användning av Slottsskogen. Hur vi utvecklar och använder Slottsskogen i detta sammanhang arbetar vi gärna vidare med tillsammans med Idrotts- och föreningsförvaltningen. Entréområdet Här har PoN och Idrott & förening ett gemensamt gränssnitt i Margretebergsgatan. Området är mycket väsentligt för att hela Slottsskogsvalls- och Slottsskogenområdet skall upplevas som en helhet eftersom det ger en speciell känsla av att röra sig i ett större sammanhängande park-, rekreations- och aktivitetsområde. Att det är en kulturmiljö med skoglig karaktär och gamla anor upplevs tydligt. Tankarna ett attraktivt parkliknande entréområde med inslag av aktivitet och vardagsmotion med stor respekt för områdets kulturhistoria och anpassat för stora evenemang är mycket positivt. Att behålla och förstärka områdets helhet och karaktär är betydelsefullt. Tankarna om att anpassa utformningen av Margretebergsgatan så att den upplevda barriäreffekten minskar och att entreéområdet binds ihop med Slottsskogen är också positiva. PoN samarbetar mycket gärna kring detta och det skulle vara positivt för områdets helhet om tankar och förslag länkas ihop med utvecklingen av Slottsskogensidan. Dalen I vår evenemangsstad Göteborg är det alltid bra med flexibla ytor som Dalen. Det kan vi alla ha användning för. Instämmer i att det vore bra om ytan också kan få en attraktiv utformning som kan bidra till att öka ytans användning till vardags. Tankarna på en konstfrusen utomhusis för allmänhetens behov tilltalande. Då Dalen ligger på Slottsskogensidan vill PoN slå vakt om att den utformas och utvecklas med Slottsskogenkaraktär, det vill säga att parkkaraktären ska dominera framför idrottskaraktären och den spontana aktiviteten skall gynnas framför den organiserade. Här är PoN också gärna med och deltar i den fortsatta planeringen. Förvaltarskap av ytan i framtiden kan också vara en fråga som vi kan diskutera. Kullen och övriga naturområden Förekomst av eventuella naturvärden bör studeras. Anläggningsområdet PoN instämmer i att alternativ 1. utreds i första hand. Alternativ 2. är park- och naturförvaltningen tveksam till. Övrigt Vi vill passa på att informera om att det pågår ett arbete på park- och naturförvaltningen med att ta fram en utvecklingsplan för Slottsskogen. Denna är också tänkt att vara en del i det uppdrag att säkerställa Slottsskogen och Slottsskogsvallen som SBK har.

14 Idrott & förening håller med om behovet av en utökat samverkan kring Slottsskogen och Slottsskogsvallsområdet. PoN kommer att bjudas in till dialog om utformning av dalen, kullarna och entréområdet. PoN kommer också att bjudas in för att definiera eventuella naturvärden och skyddsvärda träd som miljöförvaltningen nämner i sitt remissvar.

15 Summering Idrotts- och föreningsförvaltningen tackar för alla synpunkter från remissinstanserna. Förvaltningen ser att flertalet av remissinstansernas synpunkter ligger i linje med idéstudiens förslag och ambitioner. Vi ser därför stora möjligheter att beakta majoriteten av dessa i det fortsatta arbetet. Ett flertal remissinstanser betonar vikten av att tillgänglighets- och trygghetsfrågor finns med i det fortsatta arbetet, vilket är vår ambition. Likaså betonas arbetet med att skapa fler utrymmen för fler verksamheter och aktiva på området, vilket innebär en ökad täthet. Idrott & förening kommer att arbeta för att hitta flexibla lösningar som innebär att både evenemang och vardagsmotion får en naturlig roll i området. Målet är att både antalet aktiva och antalet evenemang på området ska öka. Ny placering för Slottsskogshallen och Slottsskogsrinken, som idéstudien föreslår ska ersättas, kommer i första hand att sökas inom anläggningsområdet. Detta i enlighet med alternativ 1 i idéstudien, som flest remissinstanser förordade. Bilaga 1 Remissen sändes till: Göteborgs ishockey förbund Göteborgs friidrottsförbund GAK Skogens IF Järnbrott Frölunda Indians Göteborgs konståkningsförbund Västsvenska idrottsförbundet Park- och naturförvaltningen SDF Askim Frölunda - Högsbo SDF Majorna Linne Trafikkontoret Göteborg och CO Got Event Miljöförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Fastighetskontoret Göteborgslokaler

16 SAMMANSTÄLLT AV AXEL PETTERSON NOVEMBER GRAFISK FORM ÅZA LARSSON

DIALOGFORUM. Friidrottens hus oktober om utveckling av Slottsskogsvallområdet. På kvällarna känns det farligt med bilarna som kör.

DIALOGFORUM. Friidrottens hus oktober om utveckling av Slottsskogsvallområdet. På kvällarna känns det farligt med bilarna som kör. Friidrottens hus 16-17 oktober 2013 DIALOGFORUM om utveckling av Slottsskogsvallområdet På kvällarna känns det farligt med bilarna som kör Café Trevligare utomhusmiljö HUR GJORDE VI? Dialogforum arrangerades

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017)

Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte om Säkerhet och trygghet (8 februari 2017) Deltagare: Polis, Räddningstjänst, Social Resursförvaltning, Stadsledningskontoret (säkerhetschef), Stadsdelsförvaltningen

Läs mer

Idrottsanläggningar -

Idrottsanläggningar - Idrottsanläggningar - Långsiktigt planeringsunderlag Möte med Västra Götalands Idrottsförbund 2017-06-14 Investeringsprocessen Sedan 2016 har vi 4-åriga investeringsbudgetar som bryter ett år in i ny mandatperiod

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Tillsammans För Bagaregården

Verksamhetsberättelse 2016 Tillsammans För Bagaregården Verksamhetsberättelse 2016 Tillsammans För Bagaregården Styrelsen för Tillsammans För Bagaregården avger härmed följande berättelse över föreningens verksamhet under tiden 12 mars 2016 till 31 december

Läs mer

Framtidsforum 2014-2023

Framtidsforum 2014-2023 Framtidsforum 2014-2023 Fritidsnämnden Innehåll sida Bakgrund & revideringsarbetet 3 Dokumentbeskrivning 4 Prioriteringsgrupp 1 5 Prioriteringsgrupp 2 7 Prioriteringsgrupp 3 10 Totalsammanställning 13

Läs mer

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov Sammanträdesdatum Ärende nr. 2016-08-22 6.8 Handläggare Lars Erik Gustafson 031-368 43 16 Styrelsen Got Event AB Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om uppdrag till Liseberg

Läs mer

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN

Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN Gå och cykla för ökad hälsa DEN GODA STADEN När vi planerar för att bygga den goda staden är det många aspekter som bör finnas med. En mycket viktig del rör människors hälsa och välbefinnande. Därför behöver

Läs mer

Dialogmöte Exercisheden

Dialogmöte Exercisheden Dialogmöte Exercisheden Anteckningar från möte #1 med allmänheten (21 januari 2017) Varför är vi här? Stadsbyggnadskontoret har bjudit in till ett antal dialoger kring utvecklingen av Heden på temat Vad

Läs mer

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur

en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur en organisation skapar, levererar och fångar värde. Osterwald & Pigneur VÄRDEBASERAD STADSUTVECKLING Planprogram för Stadionområde i Malmö Džiugas Lukoševičius Arkitekt SAR/MSA Stadsbyggnadskontoret VARFÖR?

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN

PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av UTEGYM I KALMAR KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG för anläggning av Att kunna styrketräna utomhus vore skönt! Skulle man inte kunna sätta upp några träningsredskap vid pulkabacken! Pålsundsparken, Stockholm Hornsbergs Strandpromenad,

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Strategi för en äldrevänlig stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi för en äldrevänlig stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen Trafikplanering miljö Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Dnr T2018-00227 Dnr T2018-00227 2018-01-08 2018-01-08 Handläggare Fariba Daryani Trafikplanering 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2018-03-08 Katharina

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M)

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Utlåtande 2017:125 RI (Dnr 106-1030/2016) Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:79)

Läs mer

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde!

Återbruk av pappersbruk. En ny stadsdel på 24 hektar skall utvecklas ur ett äldre industriområde! Vision 2.1 Denna Vision är ett levande dokument och ett arbetsredskap för att utveckla en ny attraktiv stadsdel. Det innebär att Visionen kommer uppdateras allt eftersom utvecklingsprocessen fortsätter.

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan samt ett steg i processen och visionen om en hållbar stadsutveckling där

Läs mer

Östermalms stadsdelsförvaltning

Östermalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Rapport Sida 0 (4) 2017-01-11 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Karlavägen 104, plan 6 Box 24 156 10451 Stockholm Telefon 08 508 10 063 Växel 08 508 10 000 Fax 08 508

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER

SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER STADSLEDNINGSKONTORET STABEN SID 1 (5) 2010-01-18 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER, MEDBORGARDIALOGER SAMT ÖVRIGA SYNPUNKTER OCH KOMMENTARER Kollektivtrafik Under medborgardialogerna har frågan vad är bra med

Läs mer

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab)

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) INTRESSEANMÄLAN Konstnärligt gestaltningsuppdrag Angereds bad- och isanläggning, Göteborg DEL 1 2011-11-07 Intresseanmälan - konstnärligt gestaltningsuppdrag

Läs mer

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset SAMMANSTÄLLNING AV DIALOGMÖTE 3 (ÅTERKOPPLING) Bakgrund I januari 2015 genomfördes en medborgardialog med boende i Paradiset. Dialogen genomfördes efter det att samhällsbyggnadskontoret fått planuppdrag

Läs mer

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen.

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen. Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen Varför dialogmöte? En detaljplan håller på att upprättas på kommunens mark i skogsområdena Bergaskogen, del av Runbyskogen och del av Lövstaskogen.

Läs mer

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09

Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Ny stadspark med omgivande handelsområde KS AU 2014-12-09 Olika typer av planer Översiktsplan (ÖP) Fördjupad översiktsplan (FÖP) Detaljplan (DP) Program-/planområde Tidigare planer Detaljplaner från år

Läs mer

- Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet

- Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet - Ett nätverk - Ett uppdrag - En verksamhet Segregationen har klassmässig grund Strategin är att förena de ekologiska, ekonomiska och sociala aspekterna och låta detta förhållningssätt prägla såväl vårt

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Konsekvenser för friluftslivet vid bildande av naturreservat på Skutberget

Konsekvenser för friluftslivet vid bildande av naturreservat på Skutberget sid 1 (5) Konsekvenser för friluftslivet vid bildande av naturreservat på Skutberget 2013-03-01 Postadress: Kultur- och fritidsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se

Läs mer

Tillfälliga ersättningsparkeringar på Heden Infomöte Scandic Rubinen 7 nov

Tillfälliga ersättningsparkeringar på Heden Infomöte Scandic Rubinen 7 nov Tillfälliga ersättningsparkeringar på Heden Infomöte Scandic Rubinen 7 nov Vad vi ska prata om idag Varför ersättningsparkeringar behovet av Heden Förslaget om tillfälliga ersättningsparkeringar på Heden

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset

Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset Varumärkesplattform Arbetsnamn: Nya Badhuset Varumärkesplattform Varumärkesplattformen är ett strategiskt styrdokument som innehåller verksamhetens positionering, varumärkeslöfte, identitet och kärnvärden.

Läs mer

Resultat medborgardialog 2017 idrotts- och fritidsanläggningar. Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se

Resultat medborgardialog 2017 idrotts- och fritidsanläggningar. Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se 2017 idrotts- och fritidsanläggningar Genomförd 8 maj 5 juni 2017 via uppsala.se Lokalförsörjningsplanering Det handlar om att skapa en samlad bild av många olika behov, hos många olika målgrupper, kartlagda

Läs mer

Program för fortsatt utveckling av Sportcentrum

Program för fortsatt utveckling av Sportcentrum Program för fortsatt utveckling av Sportcentrum 2017-2027 Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2017-04-18 25 Sida 1 Sammanfattning Sportcentrum i Vänersborg är en levande mötesplats där alla människor,

Läs mer

Inkomna synpunkter i samband med öppet hus i Östberga november 2015 svar på hur synpunkterna har tagits om hand

Inkomna synpunkter i samband med öppet hus i Östberga november 2015 svar på hur synpunkterna har tagits om hand Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.-191/2016 Sida 1 (5) 2016-02-17 Handläggare Åsa Winfridsson Telefon: 08-508 14 152 Till

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

REMISS. REMISS Vision Kvibergs Park. Idrott & förening

REMISS. REMISS Vision Kvibergs Park. Idrott & förening REMISS Vision Kvibergs Park Idrott & förening Kvibergs Park är Sveriges främsta mötesplats där idrott, hälsa, kultur och utbildning förenas. Här skapas glädje, gemenskap och meningsfull fritid som bidrar

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Grästorps Mountainbike-park

Grästorps Mountainbike-park Grästorps Mountainbike-park Utvecklingsplan och vision Bakgrund Intresset för Mountainbike (nedan kallat mtb) har aldrig varit större och bredden på sporten är stor med olika typer av cykling. Även om

Läs mer

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg

Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Handläggare Alva Herdevall Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsens planutskott Placering av nytt församlingshem i Gustavsberg Förslag till beslut I detaljplanearbetet

Läs mer

Kviberg. Idrott & lek. Tävling & motion. Natur & kultur. Natur & kultur. en mångfald av idrott och motion i vacker kulturhistorisk miljö.

Kviberg. Idrott & lek. Tävling & motion. Natur & kultur. Natur & kultur. en mångfald av idrott och motion i vacker kulturhistorisk miljö. Idrott & lek Tävling & motion Kviberg en mångfald av idrott och motion i vacker kulturhistorisk miljö. På Kviberg bevaras det gamla militärområdet LV6 och omvandlas nu varsamt till en modern mötesplats

Läs mer

Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för Högsbo-Frölunda med Dag

Översiktsplan för Göteborg, fördjupad för Högsbo-Frölunda med Dag Askim-Frölunda-Högsbo Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-03-18 Diarienummer N136-0047/19 Handläggare Anette Rehnqvist-Hermansson Telefon: 031-366 20 07 (eller växel 031-365 00 00) E-post: anette.rehnqvist-hermansson@afh.goteborg.se

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.2010.3654 2016-01-29 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Torstäva 9:43 Torsnäs, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

Skanska och de globala målen

Skanska och de globala målen Skanska och de globala målen Skanska bygger ett bättre samhälle Bygg verksamhet Remonthagen och Tallåsen, Östersund Citadellskajen, Malmö Kommersiell Utveckling Klippona, Malmö Bostadsutveckling Infrastrukturutveckling

Läs mer

RÖDSTU HAGE IP ETT FÖRSLAG PÅ UPPRUSTNINGSPLAN

RÖDSTU HAGE IP ETT FÖRSLAG PÅ UPPRUSTNINGSPLAN STEG 1 ETT FÖRSTA STEG... MOT EN UNIK TRÄNINGSANLÄGGNING FÖR FRIIDROTT... ARENAN SKA VARA ÖPPEN FÖR SPONTANIDROTT, MOTIONSIDROTT, SKOLIDROTT OCH FYSTESTER FÖR FLERA OLIKA IDROTTER. Steg 1: En ansatsbana

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Föreningsenkät anläggningar

Föreningsenkät anläggningar Enkät via webben Utskick till 81 föreningar/förbund registrerade i Väsby (kultur, idrott, övriga) 40 inkomna enkätsvar (50%) Har ni tvingats säga nej till intresserade barn och unga pga brist på lokaler/ytor?

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Göteborg grön och nära

Göteborg grön och nära Göteborg grön och nära Grönstruktur för en hållbar stadsutveckling Cecilia Dalman Eek, ordförande park- och naturnämnden Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare Om park och natur Park och naturförvaltningen

Läs mer

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab

Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610. gunilla svensson arkitektkontor ab Trolleberg Ridhus Skissförslag 110610 gunilla svensson arkitektkontor ab karl XII gatan 8a 222 20 lund tel: +46 46 15 07 40 www.gunillasvensson.se FÖRSLAG NYTT RIDHUS TROLLEBERG Förslaget innebär en alternativ

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Utveckling av Sala stadspark

Utveckling av Sala stadspark Bilaga KS 2012/86/1 SALA KOMMUN Kommllnstvrelsens förvaltning Ink. 2012-04- 1 7 1{111 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Diari,nr jl ro. Kommunstyrelsen IAklb,ila!ga 2011. ~O2.. I 4 / Utveckling av Sala stadspark

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

www.halsolots.se Hälsolots finns också på Facebook och Instagram!

www.halsolots.se Hälsolots finns också på Facebook och Instagram! HÖSTEN 2014 OM HÄLSOLOTS Hälsolots ger dig inspiration, motivation och redskap att leva hälsosamt. Aktiviteter och arrangemang ordnas i samarbete med olika verksamheter i stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné.

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret

Detaljplan för nytt scenhus för Cirkus vid Hazeliusbacken remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-08-09 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd Detaljplan för

Läs mer

Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4. Hållbara och jämlika livsmiljöer

Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4. Hållbara och jämlika livsmiljöer Jämlikt Göteborg: Fokusområde 4 Hållbara och jämlika livsmiljöer Barnperspektiv och sociala analyser i Göteborgs stadsutveckling Sammanhållen stad Samspel Vardagsliv Identitet Hälsa och säkerhet 2 Skillnader

Läs mer

Ny specialhall för gymnastik i Stockholm Utredningsbeslut

Ny specialhall för gymnastik i Stockholm Utredningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-04 IDN 2013-06-18 Handläggare Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till beslut 1. Idrottsnämnden godkänner

Läs mer

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil?

Anser ert parti att man ska följa översiktsplanen och inte bygga i de markområden som ligger i en grön kil? SAMMANSTÄLLNING ENKÄT OM GRÖNA FRÅGOR INFÖR VALET 2014 Nätverket Ny Grön Våg består av ett 30-tal natur-, miljö-, och friluftsorganisationer i sområdet. Bland dessa ingår Naturskyddsföreningen i s län,

Läs mer

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015

Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 PM 2015: RVII (Dnr 124-149/2015) Parkeringsprogram för Huddinge kommun Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 30 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Rapport enkät om Krausparken

Rapport enkät om Krausparken Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Rapport Sida 1 (6) 2018-04-03 Rapport enkät om Krausparken Resultat från enkät till besökare i Krausparken, Mälarhöjden, inför

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan

Svar på skrivelse från (S) om upprustning och modernisering av Gullmarsplan 1(5) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck +4686861651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-12 Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 30 Diarienummer Svar på skrivelse från (S) om upprustning

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län Åtgärdsvalsstudie Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län SAMMANFATTNING 2013-11-08 Projektnummer: TRV 2013/17980 1 Dokumenttitel: Skapat av:

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning

Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 2014-02-12 Gråberget Trafikförslag och parkeringsutredning Dnr: 1721/10 Medverkande: Beställare: Trafikkontoret Göteborgs Stad Box 2403 403

Läs mer

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block Arkitekturprojekt - en paviljong i parken Lunds Konst och Designskola 2015 PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik, funktion

Läs mer

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025

Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 2015-09-30 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2015/130-829 Fritidsnämnden Planering för utegym och näridrottsplatser 2016-2025 Förslag till beslut Fritidsnämnden beslutar att föreslå natur- och trafiknämnden att

Läs mer

Social konsekvensanalys

Social konsekvensanalys Dnr: PLAN.216.331 217-3-2 Social konsekvensanalys Detaljplan för del av Bjärby 7:1 m.fl. Nättraby, Karlskrona kommun Vad är en social konsekvensanalys? Enligt plan- och bygglagen ska planläggning av mark

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö 2017-02-16 Diarienummer: 1488/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö

Läs mer

Klara, färdiga, gå. Akademiska Hus bygger friidrottshall vid Campus Valla

Klara, färdiga, gå. Akademiska Hus bygger friidrottshall vid Campus Valla Klara, färdiga, gå Akademiska Hus bygger friidrottshall vid Campus Valla I vår vision om ett levande campus finns plats för allt från undervisning och forskning till konst och idrott. Med den nya friidrottshallen

Läs mer

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen

Integrerad Barnkonsekvensanalys - fokusområde Söderholmen Sida 1 (9) Syftet med Stockholms stads metod Integrerad barnkonsekvensanalys, är att kartlägga barnens perspektiv på utemiljön genom dialoger för att sedan formulera mål i projekten som ska bidra till

Läs mer

Vet du vad som planeras i Skiljebo?

Vet du vad som planeras i Skiljebo? DETALJPLAN 1898 Dnr: 2017/01582 Vet du vad som planeras i Skiljebo? Så här skulle området kunna se ut. Ny aktivitetspark och nya bostäder i Skiljebo Stadsbyggnadsförvaltningen tar just nu fram en detaljplan

Läs mer

Ljusinstallationer i Finlandsparken i Södra Värtahamnen.

Ljusinstallationer i Finlandsparken i Södra Värtahamnen. MARKKONTORET ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M2006-610-02045 Dnr Ö2006-1191-337 Kontaktperson Markkontoret Sara Lundén Innerstad Telefon: 08-508 270 54 sara.lunden@mk.stockholm.se

Läs mer

Detaljplan för Årstafältet park i stadsdelarna Östberga och Enskedefältet. Svar på remiss av planförslag.

Detaljplan för Årstafältet park i stadsdelarna Östberga och Enskedefältet. Svar på remiss av planförslag. Rebecca Westring Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-09-27 Detaljplan för Årstafältet park i stadsdelarna Östberga och

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Härlanda Park--- Higabgruppen. Trafikutredning. Göteborg

Ramböll Sverige AB. Härlanda Park--- Higabgruppen. Trafikutredning. Göteborg Ramböll Sverige AB Härlanda Park--- Higabgruppen Trafikutredning Göteborg 2006-03-09 Higabgruppen Härlanda Park Trafikutredning Datum 2006-03-09 Uppdragsnummer Utgåva/Status Förhandskopia Harald Lundström

Läs mer

GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE. Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende

GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE. Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende ALTERNATIV PUNKTHUS ALTERNATIV LAMELLHUS DETALJPLAN

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen. Lägesrapport

Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen. Lägesrapport Elena Kirichenko Utvecklingsavdelningen 08-508 267 08 elena.kirichenko@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-11-20 Utveckling och gestaltning av stadens salutorg: Hötorget, Östermalmstorg och Medborgarplatsen.

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken

Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Handbok för cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafiken Beställare: Lars-Erik Pedersén, Västtrafik AB, Infra Konsult: Atkins Sverige AB Uppdrag: Uppdragsnummer - 2011284 Sökväg: www.vt-pool.com

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram

Eriksberg och Ekebydalen Planprogram Kortversion av förslag till Eriksberg och Ekebydalen Planprogram 2016 amrådshandling 15 december 2016 till 10 februari 2017 Visionsbild som inspiration för hur centrala Eriksberg skulle kunna gestaltas.

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel"

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett Idrottscentrum Alfred Nobel KF Ärende 39 Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel" Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-01 KS 2018.00220 Handläggare Bosse Björk Svar på motion om långsiktig planering och

Läs mer