Avtal om regional samverkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal om regional samverkan"

Transkript

1 1 (6) Version 16 Avtal om regional samverkan 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan Landstinget Dalarna, Landstinget Sörmland, Landstinget i Uppsala län, Landstinget i Värmland, Landstinget Västmanland, samt Region Gävleborg och Region Örebro län, det vill säga alla landsting och regioner inom Uppsala-Örebroregionen enligt förordning (1982:777) om rikets indelning i regioner för hälso- och sjukvård som berör flera landstingskommuner. Parterna förbinder sig med detta avtal att gemensamt verka för att stärka Uppsala- Örebroregionen som samverkansområde. 2 Mål för samverkan Det övergripande målet är att erbjuda Uppsala-Örebroregionens invånare tillgång till hälsooch sjukvård av god kvalitet på lika villkor och bidra till en god hälsa, samt till ett effektivt resursutnyttjande av regionens hälso- och sjukvård. Parterna ska gemensamt värna och utveckla universitetssjukhusen och andra enheter inom Uppsala-Örebroregionen som utgör centra för regionvård, forskning, utveckling och utbildning. Utveckling av kompetenscentra i Uppsala-Örebroregionen ska möjliggöras, vilket bland annat kan innebära en ökad patientrörlighet inom regionen. Parterna ska gemensamt värna och utveckla kompetensen i varje län för att kunna erbjuda regionens invånare en hälso- och sjukvård på lika villkor. Under mandatperioden ska förutsättningar utredas om patienter utifrån behov av hälso- och sjukvård fritt och utan godkännande kunna söka öppen och sluten vård inom Uppsala- Örebroregionen utifrån ett gemensamt regelverk. Samverkan kan förstärkas genom nya samverkansområden och nya gemensamma verksamheter. 3 Samverkansorganisation 3.1 Allmänt Parternas samverkan bygger på arbete i nätverksgrupperingar. De åtgärder som blir följden av samarbetet beslutas av respektive landsting för att kunna genomföras.

2 2 (6) Version Samverkansnämnd För samverkan mellan parterna enligt detta avtal ska finnas en särskild nämnd Samverkansnämnden för Uppsala-Örebroregionen. Nämnden ska bestå av tre (3) ledamöter och tre (3) ersättare från respektive landsting och region i sjukvårdsregionen. Ersättare kan gå in vid förfall av ordinarie ledamot och utgör då fullvärdig ledamot. Nämndens arbetsutskott ska utgöras av ordförande, 1:e och 2:e vice ordförande, samt ytterligare fyra ledamöter så att alla landsting och regioner är representerade. Arbetsutskottet ska även ha av sju ersättare. Samverkansnämnden fastställer verksamhetsplan för respektive mandatperiod och årlig aktivitetsplan. Nämndens arbetsformer regleras i särskild arbetsordning som biläggs detta avtal. 3.3 Landstings- och regiondirektörsgruppen Landstings- och regiondirektörsgruppen utgörs av landstings- och regiondirektörerna i de samverkande landstingen och regionerna. Gruppen utser inom sig en ordförande, som deltar vid arbetsutskottets sammanträden. Gruppen har det övergripande ansvaret för beredningsgruppens arbete. Frågor av strategisk och väsentlig betydelse för de samverkande landstingen och regionerna behandlas i landstings- och regiondirektörsgruppen. 3.4 Beredningsgruppen Beredningsgruppen utgörs av tjänstemän som har utsetts av och har mandat från respektive landstings- eller regiondirektör. Varje landsting eller region företräds av en representant i gruppen. Därutöver har de två universitetssjukhusen vardera en representant i gruppen. Ordförande för beredningsgruppen utses av samverkansnämnden på förslag av landstings-och regiondirektörsgruppen. Beredningsgruppen bereder ärenden till samverkansnämnden och dess arbetsutskott. Varje ledamot kan aktualisera ärenden för beredning i gruppen. Beredningsgruppen ansvarar för att aktiviteter i enlighet med samverkansnämndens verksamhetsplan verkställs och finansieras enligt budget. Gruppen beslutar om att inrätta och ta bort arbetsgrupper och ansvarar för uppföljning av gruppernas arbete, samt att grupperna har tydliga uppdragsbeskrivningar. Beredningsgruppen ansvarar för att årlig aktivitetsplan, kopplad till verksamhetsplanen, utarbetas inför behandling i samverkansnämnden. Beredningsgruppen svarar också för en årlig uppföljning av aktivitetsplanen. 3.5 Övriga arbets- och projektgrupper För specifika insatser och arbetsområden kan beredningsgruppen tillsätta arbets- eller projektgrupper, som ska arbeta utifrån särskilda uppdragsbeskrivningar. Inrättade arbets- och projektgrupper ska förtecknas i beredningsgruppens aktivitetsplan och följas upp minst en gång per år. 4 Samverkansområden Parternas ambition är att arbeta i en anda av öppenhet och dialog, med gemensamt ansvarstagande och hög delaktighet. Innehållet i samverkan konkretiseras i särskilda uppdragsbeskrivningar eller avtal och avser för närvarande följande områden.

3 3 (6) Version Regionvård Parterna samverkar kring och utnyttjar gemensamt resurser för regionvård, det vill säga den hälso- och sjukvård som berör flera landsting i regionen. 4.2 Vård vid universitetssjukhus Särskilt avtal om vård vid Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset Örebro för åren redovisas i bilaga till detta avtal. Samverkan bör också ske mellan parterna vid upphandling av vård utanför regionen. 4.3 Kunskapsstyrning och medicinsk samverkan Parterna samverkar i en särskild gruppering för att koordinera samarbete i frågor som rör kunskapsstyrning. Arbetet ska bland annat bedrivas i olika specialitetsråd och/eller medicinska programråd, samt i läkemedelsrådet. För att harmonisera landstingens hälso- och sjukvårdssystem vad avser prioritering och införande av ny teknologi, samt ge stöd till enskilda landsting vid införande av nya riktlinjer, ska parterna samverka kring implementering av Nationella riktlinjer. 4.4 Kompetensförsörjning och utbildning Parterna samverkar kring utbildning och kompetensutveckling i en särskild gruppering med syfte att underlätta och stödja landstingens arbete med den framtida kompetensförsörjningen och förstärka påverkan på regionens lärosäten vad avser vårdutbildningarnas utformning, dimensionering och innehåll. Gruppen ska även behandla gemensamma arbetsgivarfrågor. 4.5 Upphandling Parterna samverkar inom inköpsprocessen med syfte att bidra till ett strategiskt, effektivt och kvalitativt inköpsarbete på lokal, regional och nationell nivå. 4.6 Avtalsuppföljning och prissättning Parterna samverkar i en särskild gruppering som har till uppgift att samordna landstingens arbete vad gäller tillämpning, efterlevnad och utveckling av avtalen om vård vid universitetssjukhusen, liksom att ansvara för att årligen ta fram en regional prislista. 4.7 Nya samverkansområden Under avtalsperioden ska förutsättningarna för nya samverkansområden utredas. Beslut om att inrätta nya samverkansområden fattas då det är aktuellt. 5 Gemensamma verksamheter Parterna samverkar genom att gemensamt finansiera verksamheter som bedöms lämpliga att driva på regional nivå. Parterna är ense om att fortlöpande pröva ändamålsenligheten med de regionala verksamheter som finansieras solidariskt av alla eller av vissa landsting och regioner i sjukvårdsregionen. Uppdragsbeskrivningar för de gemensamma verksamheterna har utarbetats i särskild ordning och bifogas detta avtal. För närvarande finns i sjukvårdsregionen följande gemensamma verksamheter.

4 4 (6) Version Regionalt Cancercentrum (RCC) och Regionalt biobankscentrum (RBC) RCC är en kunskapsorganisation som tillsammans med regionens landsting har ett övergripande ansvar för att samordna, utveckla och förbättra cancervården i regionen utifrån patientens fokus och målen i den nationella cancerstrategin. RBC är en del av RCC och har hand om frågor som berörs av biobankslagen och fungerar som ett stöd till landstingens biobankssamordnare, vårdgivare, forskare, läkemedelsföretag, och allmänhet. För styrning av RBC finns ett Regionalt biobanksråd med representanter från landstingen i regionen. 5.2 Regionalt registercentrum Regionens registercentrum består av Uppsala Clinical Research Center och Regionalt Cancercentrum, med en särskild utsedd samordnare. Registercentrum har till uppgift att verka för tillkomst av nya register, skapa synergieffekter i samarbete mellan regionens register och stimulera användning av kvalitetsregister i kliniskt förändringsarbete. 5.3 Arbets- och miljömedicin Inom regionen finns två enheter för samverkan inom arbets- och miljömedicin; Arbets- och miljömedicinska kliniken Örebro (gemensam resurs för landstingen i Sörmlands, Västmanlands, Värmlands och Örebro län) och Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset (gemensam resurs för landstingen i Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län). Samverkan regleras i särskilda avtal mellan parterna. 5.4 Hornhinnebank Den regionala hornhinnebanken vid Universitetssjukhuset Örebro ska säkerställa regionens tillgång till hornhinnor för transplantation. 5.5 Samverkan inom transfusionsmedicin Klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Akademiska sjukhuset ger specialiststöd till den transfusionsmedicinska verksamheten i Västmanland, Gävleborg och Dalarna. 5.6 Donationsverksamhet Regionens donationsansvarig läkare (REGDAL) och donationsansvarig sjuksköterska (REGDAS) har till uppgift att informera och undervisa vårdpersonal vid regionens sjukhus kring frågor om organdonation för att kunna ta tillvara organ för transplantation. 5.7 Forskning Parterna samverkar i det Regionala forskningsrådet, med syfte att stödja klinisk och patientnära forskning inom regionens hälso- och sjukvård. Samverkan regleras i ett särskilt avtal som gäller till och med 2018, vilket bifogas detta avtal. Parterna samverkar också inom den Regionala noden för kliniska studier. 5.8 Samverkansnämndens kanslifunktion För samordning och administration av samverkansnämndens sammanträden och tjänstemannaberedningar finns en gemensam kanslifunktion. Formerna för och omfattningen av kanslifunktionen fastställs av samverkansnämnden. Till kansliet ska föras resurser och ansvar för administrativt stöd till den regionala samverkansorganisationen. 5.9 Programråd för Astma och KOL Kanslifunktionen för det nationella programrådet för Astma och KOL finns inom Landstinget Dalarna och är finansierad av landsting och regioner inom Uppsala-Örebroregionen.

5 5 (6) Version Regional HTA (Health Technology Assessment)-enhet Centrum för evidensbaserad medicin och utvärdering av medicinsk metodik i Örebro (CAMTÖ) har i uppdrag att vara en regional HTA-enhet för att stärka kunskapsbaserad vård inom Uppsala-Örebroregionen Regionalt centrum för sällsynta sjukdomar Det regionala centrumet samordnar de verksamheter inom sällsynta diagnoser som finns vid Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset Örebro Nya gemensamma verksamheter Under avtalsperioden ska förutsättningar för att inrätta nya gemensamma verksamheter utredas. Beslut om att inrätta gemensamma verksamheter fattas då det aktuellt. 6 Ekonomisk reglering För de gemensamma verksamheterna enligt 5 åligger det verksamheten att till beredningsgruppen inlämna budgetförslag för kommande verksamhetsår senast den 30 april året innan. Principer för budgetering fastställs av samverkansnämnden. Budgeten för respektive verksamhet fastställs av samverkansnämnden. I beslutet ska framgå hur kostnaderna fördelas på berörda landsting. Värdlandstinget eller värdregionen ansvarar för att kostnaden för de gemensamma verksamheterna faktureras landstingen och regionerna. Villkoren för utnyttjande av universitetssjukhusens tjänster regleras i bifogade avtal om vård vid sjukhusen. Samverkan inom det ekonomiska området ska utgå från ett ömsesidigt förtroende mellan parterna och utvecklas genom öppenhet och insyn. Pris- och ersättningssystem ska utvecklas gemensamt, där långsiktighet ska eftersträvas och där kostnader och intäkter öppet ska kunna redovisas. 7 Uppföljning Parterna är överens om att årligen följa upp den regionala samverkan som regleras i detta avtal och bilagor med syfte att få en jämlik och högkvalitativ vård inom hela regionen. Ansvaret för uppföljningen åvilar beredningsgruppen. 8 Avtalsperiod Detta avtal gäller från den 1 januari 2016 till och med den 31 december 2019, med möjlighet till förlängning. Beslut om förlängning fattas av parterna senast ett år innan avtalet löper ut. 9 Avtalskompletteringar Kompletteringar och tillägg ska vara skriftliga och omfatta alla avtalsparter.

6 6 (6) Version Tvist Tvist om tolkning eller tillämpning av detta avtal ska i första hand underställas samverkansnämnden för att lösas i samförstånd. I andra hand ska tvister avgöras av svensk domstol med tillämpning av svensk rätt om inte parterna enas om annat förfarande. 11 Kontaktpersoner Kontaktpersoner för detta avtal är landstingens ledamöter i samverkansnämndens beredningsgrupp. 12 Underskrifter BILAGOR 1. Arbetsordning för samverkansnämnden 2. Avtal om vård vid universitetssjukhus mellan landsting/regioner och universitetssjukhusen. 3. Avtal om det Regionala forskningsrådet 4. Regler för utomlänsvård 5. Avtal om gränslös utkallning av ambulanshelikopter 6. Uppdragsbeskrivning för Regionalt cancercentrum 7. Uppdragsbeskrivning för Regionalt biobankscentrum 8. Uppdragsbeskrivning för Arbets- och miljömedicinska kliniken Örebro 9. Uppdragsbeskrivning för Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset 10. Uppdragsbeskrivning för Hornhinnebanken 11. Uppdragsbeskrivning för samverkan inom transfusionsmedicin 12. Uppdragsbeskrivning för regionens donationsansvarig läkare och donationsansvarig sjuksköterska 13. Uppdragsbeskrivning för Regionalt registercentrum 14. Uppdragsbeskrivning för samverkansnämndens kanslifunktion 15. Uppdragsbeskrivning för Regional HTA (Health Technology Assessment)-enhet 16. Uppdragsbeskrivning för Regionalt centrum för sällsynta sjukdomar

7 1 (5) Niklas Rommel LK/ Konsekvensanalys om ökad patientrörlighet Uppdrag I arbetet med att ta fram ett nytt samverkansavtal från 2016 mellan parterna i sjukvårdsregionen har förslag om att underlätta patientrörligheten diskuterats genom att patienter fritt och utan godkännande från hemlandstinget ska kunna söka både öppen och sluten vård inom regionen. För att utreda konsekvenser av en sådan förändring i regelverket har en arbetsgrupp med företrädare för alla landsting/regioner tillsatts av beredningsgruppen. I bilaga 1 redovisas vilka som ingått i arbetsgruppen. Denna rapport är arbetsgruppens analys av tänkbara konsekvenser om patienterna i sjukvårdsregionen kan söka vård fritt vid alla vårdenheter som har avtal med något landsting eller någon region inom Uppsala- Örebroregionen. Remisskrav 2016 Idag finns remisskrav i öppen vård till specialistläkare och fysioterapeut i tre av sjukvårdsregionens landsting och regioner, men från 2016 bedöms att remisskraven har tagits bort av alla. Rutin med egen vårdbegäran utvecklas under 2015 i de flesta landsting och regioner, som innebär att en patient kan söka direkt till en mottagning om vårdbegäran uppfyller de krav som mottagningen ställer. Särskilda patientavgifter Om det finns vitt skilda patientavgifter mellan olika landsting kan det påverka patientens val av vårdutförare. Vid en genomgång av sjukvårdsregionens avgifter kan följande exempel på särskiljande patientavgifter noteras: - Sterilisering; Uppsala kr, Dalarna kr, Gävleborg kr, Värmland 200 kr (män), Örebro 250 kr, Sörmland kr (män) och kr (kvinnor) - Hörapparatutprovning; Uppsala 300 kr, Gävleborg kr, Örebro 80 kr, Värmland egenavgift 20 % och patientavgift 200 kr, Sörmland 100 kr +850 kr - KUB-tester; Uppsala kr (< 35 år) 300 kr (>35 år), Gävleborg 200 kr (om höjd risk, annars hänvisas utom länet), Örebro 0 kr, Värmland 0 kr (<35 år hänvisas utom länet), Sörmland kr (hänvisas utom länet) De flesta avgifter är dock relativt lika och mindre avgiftsskillnader påverkar sannolikt inte patientströmmarna i någon högre grad. En harmonisering av patientavgifter inom regionen bedöms dock som önskvärd då den skulle underlätta patientrörligheten.

8 2 (5) Niklas Rommel LK/ Särskilt vårdutbud Även stora skillnader i vårdutbud kan komma att påverka patienters val om det blir fritt att söka slutenvård inom hela sjukvårdsregionen. Nedan redovisas några exempel inom den privata vården. - Uppsala har avtal med Elisabetsjukhuset (Aleris), som utför tjänster inom ortopedi, handkirurgi, öronkirurgi och radiologi åt länets invånare. Cirka 50 % av verksamheten utförs på uppdrag från andra landsting och regioner. - Västmanland har avtal med Bergslagssjukhuset i Fagersta, som utför tjänster inom internmedicin. - Örebro har avtal om sluten vård med Capio Läkargruppen. - Gävleborg har avtal med Aleris om drift av Bollnäs sjukhus (ortopedi, kirurgi och medicin), som kan ta emot om patienter från andra län om de inte tränger undan patienter från det egna länet. - Värmland har flera LOU-avtal om ortopedisk vård (operationer av axlar, fötter, knän med mera) och även tjänster för ätstörningsvård. Noteras kan ett avtal om ryggoperationer med Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs. Avtalen avser i huvudsak vård för länets innevånare. Alla avtal löper ut under Sörmland har avtal med Vidarkliniken i Järna för sluten vård av vissa patientgrupper från länet. Avtalet löper ut Sammantaget visar sammanställningen inte på några större skillnader i vårdutbud för sluten vård mellan landsting och regioner som bedöms påverka patientströmmarna. Den privata slutenvård som är upphandlad är främst avsedd för respektive läns innevånare. Valfrihetsvård 2014 I bilaga 2 redovisas bland annat ett antal uppgifter om valfrihetsvård utanför länet inom sjukvårdsregionen. Det har inte varit möjligt för alla landsting/regioner att få fram samtliga uppgifter vad gäller vårdtillfällen och besök. Det kan dock noteras att det är relativt stora skillnader mellan landstingen som redovisat uppgifter. Lägst antal vårdtillfällen och besök noteras från Dalarna och högsta antal vårdtillfällen i Sörmland, medan Västmanland redovisar flest antal valfrihetsbesök i annat landsting. Vad gäller kostnader för valfrihetsvården 2014 så framgår i bilagan att de uppgår till totalt cirka 230 miljoner kronor. Fördelning på öppen och sluten vård är oklar men det kan antas att merparten rör öppen vård. Även kostnaderna varierar mellan landstingen, från drygt 117 miljoner kronor i Sörmland till 4,4 miljoner kronor i Värmland. Kostnaderna avser vård både inom och utom regionen. För till exempel Gävleborg avser cirka 70 % av kostnaderna vård konsumerad inom regionen och i Västmanland avser 75 % kostnader för vård inom regionen, främst särskilda gränsavtal med Dalarna och Örebro. Dalarna redovisar för sin del att nästan all valfrihetsvård (87 %) går utanför sjukvårdsregionen.

9 3 (5) Niklas Rommel LK/ Vårdgaranti 2014 I bilaga 1 redovisas även vissa uppgifter kring vårdgarantivård. Där framgår bland annat att antal vårdgarantremisser mest avser öppen vård, drygt remisser (exkl Västmanland), varav cirka 70 % avser vård utanför sjukvårdsregionen. Av de landsting som kunnat redovisa remisser till slutenvård så avser nästan alla remisser vård utanför regionen. Kostnaderna för vårdgarantivården 2014 uppgår enligt bilagan till cirka 98 miljoner kronor. Merparten avser vård utanför regionen, främst i Stockholm. Diskussion Utifrån bland annat erfarenheter av valfrihetsvård och annan utomlänsvård som redovisas ovan noteras följande sannolika konsekvenser och andra synpunkter från arbetsgruppen över förslaget att fritt och utan godkännande från hemlandstinget kunna söka sluten vård inom sjukvårdsregionen. Patientperspektivet bör vara utgångspunkten för bedömningen om det finns behov av att utöka valfriheten inom sluten vård. En ökad valfrihet kommer att knyta samman sjukvårdsregionen än mer. Alla patienter får möjligheter att ta del av all vård inom sjukvårdsregionen. Generella remisskrav för öppen vård är bör tas bort i alla landsting Det bör finnas gemensamma regler inom sjukvårdsregionen för styrning av patientens tillgång till vård. Alla landsting och regioner bör använda enhetliga begrepp vad avser remisser, förhandsbedömningar, vårdbegäran med mera. Om det blir möjligt att söka slutenvård i sjukvårdsregionen utan godkännande från hemlandstinget behöver inte vårdlandstinget kontrollera om det finns en remiss (motsv) från hemlandstinget. Det har då inte heller någon betydelse hur patienten kommer till en vårdgivare i annat landsting än hemlandstinget. Vid godkännande från hemlandstinget gäller valfrihet för sluten vård enligt nationella regler i hela landet. För sluten vård gäller då en begränsning till hemlandstingets utbud. Om kravet på godkännande tas bort inom sjukvårdsregionen så kommer inte vården i annat sjukhus inom regionen att behöva begränsas till hemlandstingets utbud. Dalarna har dock en egen tolkning av riksavtalet och tillåter inte valfrihetsremisser. Valfriheten bör gälla både offentlig och privat landstingsfinansierad sluten vård. Om utökad valfrihet för sluten vård även ska omfatta regionvård på samma sätt som för öppen vård kan det innebära omfördelning av patienter mellan Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset Örebro. Det blir viktigt att beakta om avtal om sluten vård med privata aktörer även gäller för utomlänspatienter. Enlig 4 HSL bedöms det vara möjligt att överlämna vårdskyldighet till ett annat landsting om parterna kommer överens om det. Vårdgaranti gäller dock bara i hemlandstinget, som har ett totalansvar för egna medborgare. Ansvar (vårdskyldighet) för utomlänspatienter även inom sluten vård bör inte införas utan att effekter av utökat ansvar enligt patientlagen för öppen vård har följts upp.

10 4 (5) Niklas Rommel LK/ Det finns en risk för undanträngningseffekter vid vårdskyldighet och med ökade möjligheter söka sluten vård inom regionen. Om ett sjukhus får skyldighet ta emot många patienter från övriga delar av sjukvårdsregionen kan det medföra undanträngning och ett ökat behov av vårdgarantivård för det egna länets invånare. Det finns en risk att hemlandstinget inte får full kontroll över kostnader för utomlänsvård om de skiljer sig mycket mellan olika vårdgivare. Det kan vara svårt att ha olika regler för patienter inom och utom sjukvårdsregionen, varför det blir viktigt med information till vårdgivarna om patienten kommer från regionen eller inte. En ökad valfrihet kan innebära att fler söker vård vid Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset Örebro, som ibland bedöms ha mer kvalificerad vård än länssjukhusen. I samband med utökad valfrihet bör övervägas om det finns behov av nivåstrukturering inom vissa områden som klargör respektive landstings och regions uppdrag. På sikt, inom avtalsperioden, bör det bli en harmonisering av patientavgifterna inom regionen. Det är inga omfattande patientströmmar inom regionen idag vad avser valfrihetsvård, men de kan komma att öka på sikt om valfriheten underlättas. Vid valfrihet får patienterna själva betala sjukresorna, vilket begränsar viljan att söka vård utanför hemlandstinget. Det bedöms inte finnas några större skillnader i indikationer för olika behandlingar mellan olika sjukhus inom regionen, dock kan en ökad valfrihet utjämna de skillnaderna som finns. Landstingen och regionerna bör samarbeta mer kring vårdgarantipatienter i ett utvecklat nätverksarbete. Slutsatser Den samlade bedömningen från arbetsgruppen är att möjligheter att söka både öppen och sluten vård utan godkännande från hemlandstinget/hemregionen inom sjukvårdsregionen inte kommer att medföra några mer omfattande och utökade patientströmmar mellan sjukhusen. En ökad patientrörlighet bör dock innebära att vården blir mer jämlik, samtidigt som kvaliteten ökar och jämnas ut och indikationer blir mer lika mellan olika vårdgivare. Den utökade valfriheten bör gälla all sluten vård, även regionvård vid universitetssjukhusen, bland annat då det i praktiken kan vara svårt skilja på länssjukvård och regionvård. Ett införande skulle dock sannolikt underlättas om den utökade valfriheten inledningsvis inte omfattar regionvård. En ökad patientrörlighet inom sjukvårdsregionen kan också medföra att mer valfrihetsvård kommer att utföras inom i stället för utanför sjukvårdsregionen. Nya och förlängda avtal med privata vårdgivare bör omfatta patienter från alla landsting och regioner inom sjukvårdsregionen. En annan fördel med att underlätta valfriheten till att även gälla sluten vård inom regionen är att det administrativa arbetet förenklas eftersom hemlandstingets godkännande inte längre kommer att krävas.

11 5 (5) Niklas Rommel LK/ En förenklad administrativ hantering och färre hinder att söka vård inom sjukvårdsregionen kommer också att förstärka Uppsala-Örebroregionen som samverkansområde och bidra till vård på lika villkor, kvalitetsutveckling och ett effektivt utnyttjande av sjukvårdsregionens hälso- och sjukvårdsresurser. Förändringen vad avser krav på godkännande från hemlandstinget vid sluten vård inom sjukvårdsregionen bör kunna genomföras under Innan dess kommer det att behövas relativt omfattande informationsinsatser till berörd personal och till sjukvårdsregionens invånare. Frågan om vårdlandstinget då, i likhet med vad som gäller vid öppen vård enligt patientlagen, även ska ha så kallad vårdskyldighet för en patient från ett annat län bör övervägas ytterligare. Det skulle sannolikt underlätta både för patienter och vårdgivare om samma regler gäller för öppen och sluten vård. Det är dock fortfarande oklart vilka effekter vårdskyldigheten inom öppen vård har haft vad gäller undanträngningseffekter, kostnader med mera. En uppföljning av patientlagens effekter bör därför göras innan slutlig ställning tas till hur vårdskyldigheten ska regleras och vilket ansvar ett vårdlandsting har för patienter från andra län som söker sluten vård. Bilagor 1. Arbetsgruppens sammansättning 2. Sammanställning av valfrihets- och vårdgarantivård Förtydligande av nuvarande och föreslagna regler för utomlänsvård

12 Bilaga 1 1 (1) Upprättare Datum Sammansättning arbetsgrupp utökad regional patientrörlighet Niklas Rommel, Landstinget i Uppsala län, sammankallande Lars Palm, Landstinget i Uppsala län Barbro Eklund, Landstinget Dalarna Lena Jönsson, Landstinget Dalarna Lars-Göran Boström, Landstinget i Värmland Per-Olov Gustafsson, Landstinget Sörmland Gunnel Åkesson, Region Örebro län Stefan Back, Region Gävleborg Liv Zettergren, Region Gävleborg Per-Otto Olsson, Landstinget Västmanland

13 Bilaga 2 Sammanställning av valfrihets- och vårdgarantivård 2014 Miljoner kronor Uppsala Gävleborg Dalarna Västmanland Sörmland Örebro Värmland Summa Vårdtillfällen valfrihetsvård Besök valfrihetsvård Kostnader valfrihetsvård totalt ,0 5,1 10,9 16,1 117,6 4,5 4,4 233,6 varav sluten vård 9,1 5,0 24,5 38,6 varav öppen vård 1,8 11,1 93,1 106 Vårdgarantiremisser öppen vård 2014* varav inom sjukvårdsregionen varav utom sjukvårdsregionen Vårdgarantiremisser sluten vård varav inom sjukvårdsregionen varav utom sjukvårdsregionen Kostnader vårdgarantivård totalt ,0 2,3 9,8 23,6 30,0 9,6 5,8 98,1 * För Gävleborg både öppen och sluten vård

14 Bilaga 3, rapport konsekvensanalys av ökad patientrörlighet (2) Förtydligande av nuvarande och föreslagna regler för utomlänsvård För att få en effektiv vård finns det följande regler för styrning av patientens tillgång till vård. EGEN VÅRDBEGÄRAN Tidigare fanns i de flesta landsting krav på remiss från allmänläkare i primärvården till specialistklinik. Dessa remisskrav har successivt tagits bort och finns nu endast kvar inom ett fåtal landsting eller inom särskilda vårdenheter. Även om remiss inte tillämpas kan det finnas regler om att patienten först ska ha undersökts innan specialistmottagningen gör sin bedömning. Det kan också vara så att vissa specialmottagningar kräver en medicinsk bedömning av läkare innan patienten kan tas emot. Numera kan på många håll patienten själv lämna en egen vårdbegäran direkt till specialistklinik enligt ett särskilt formulär, elektroniskt eller i pappersform. Specialistkliniken gör en medicinsk bedömning och avgör om begäran ska accepteras och patienten ska bokas in för besök. Patienten kan också hänvisas till primärvården för vård eller ytterligare utredningar eller till egenvård. Det finns också mottagningar dit patienten kan vända sig direkt utan en formaliserad egen vårdbegäran exempelvis via telefon eller brev. Remiss från primärvård Patienten behöver inte göra en egen vårdbegäran utan kan söka vård på vårdcentralen eller hos en privat allmänläkare som tar ställning till om patienten ska hänvisas till specialistsjukvård. Remiss från primärvården bedöms på samma sätt som egen vårdbegäran. Informationsöverföring Såväl egen vårdbegäran som remiss från primärvården är bärare av information och relevanta frågeställningar. Specialistnivån kan behöva få förtydliganden i underlaget. SPECIALISTVÅRDSREMISS VID PROFESSIONELL VÅRDBEGÄRAN Specialistvårdsremiss från hemlandstinget Patient kan på landstingets initiativ remitteras till utomlänsvård av medicinska skäl om vården inte kan erbjudas i hemlandstinget. Remissen är en betalningsförbindelse för det remitterande landstinget. Riksavtalet för utomlänsvård har bestämmelser för vad som gäller för vård efter remiss från hemlandstinget. Remiss vid vårdgaranti En vårdgarantiremiss kan utfärdas när hemlandstingets väntetider inte kan hållas. Remiss för ny medicinsk bedömning Remiss kan utfärdas för ny medicinsk bedömning i allvarliga fall enligt 8 kap Patientlagen. Se närmare regler i Riksavtalet för utomlänsvård (Hälso- och sjukvård efter remiss från hemlandstinget).

15 Bilaga 3, rapport konsekvensanalys av ökad patientrörlighet (2) Valfrihetsremiss för sluten vård som patienten själv väljer (vid specialistvårdsremiss) Patienten kan som eget val välja sluten vård i andra landsting som motsvaras av hemlandstingets länssjukvård, efter att behovet fastställts i hemlandstinget. Det krävs ett godkännande i förväg av hemlandstinget i form av en remiss för valfrihet i slutenvård. Det finns ingen skyldighet för vårdlandstinget att ge planerad sluten länssjukvård till utomlänspatienter på samma villkor som gäller för öppenvård. Se närmare regler i Riksavtalet för utomlänsvård (Övrig utomlänsvård i de fall patienten själv väljer). Dalarna har här en egen tolkning av riksavtalet och tillåter inte valfrihetsremisser. VALFRIHET TILL ÖPPEN VÅRD I ANNAT LANDSTING Patient kan som eget val välja öppen vård i andra landsting. Såväl eventuella remisskrav i hemlandstinget som i vårdlandstinget för läkar- respektive fysioterapeutbesök ska följas. Besök för sjukvårdande behandling kan ges enligt vårdlandstingets regelverk. Remiss kan utfärdas i och av alla landsting. Det krävs ingen betalningsförbindelse. Vården ska ges på samma villkor som gäller för vårdlandstingets egna invånare. Landstingen kan inte prioritera sina egna invånare framför patienter från andra landsting utan enbart ta hänsyn till den medicinska prioriteringen. Se närmare regler i Riksavtalet för utomlänsvård (Övrig utomlänsvård i de fall patienten själv väljer). VALFRIHET TILL SLUTEN VÅRD I UPPSALA-ÖREBROREGIONEN Patient kan som eget val välja sluten vård vid sjukhus inom Uppsala-Örebroregionen via egen vårdbegäran eller remiss från öppen vård inom sjukvårdsregionen. Patienten gör ett besök hos specialist som bedömer behov av sluten vård. Det krävs inget godkännande från hemlandstinget för inläggning i sluten vård.

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 2 (9) Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan inom hälso- och sjukvården mellan

Läs mer

Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal

Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal Lägesrapport: Arbetet med ett nytt samverkansavtal Anders Tollmar Avtalsutskottet Bemanning Eva-Lena Aspetorp, Niklas Rommel, Per-Olov Gustafsson och Anders Tollmar Uppdrag Processa fram ett förslag till

Läs mer

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen

Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen Samverkansnämnden Uppsala Örebro regionen En samgranskning mellan revisionskollegier inom regionen Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Lars-Åke Ullström Innehållsförteckning Sammanfattning... 3

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Samverkansnämndens samverkan

Samverkansnämndens samverkan 1 (6) Samverkansnämndens samverkan Förslag till beslut att anta förslagen i nedanstående utredning och att den nya organisationen införs senast den 1 januari 2019. Rickard Simonsson Ordförande Landstings-/regiondirektörsgruppen

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(4) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-13 LS-LED15-1304-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SAMVERKAN OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM UPPSALA-ÖREBROREGIONEN 2011-2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR SAMVERKAN OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM UPPSALA-ÖREBROREGIONEN 2011-2014 2011-01-20 Upprättad av Beslutad av Beslutad den Reviderad den Version Dnr Beredningsgruppen Samverkansnämnden i Uppsala-Örebroregionen VERKSAMHETSPLAN FÖR SAMVERKAN OM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD INOM UPPSALA-ÖREBROREGIONEN

Läs mer

Mellanlänsavtal med Region Uppsala

Mellanlänsavtal med Region Uppsala Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-23 1 (3) HSN 2016-4697 Handläggare: Anne Lund Jensen Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Mellanlänsavtal med Region Uppsala Ärendebeskrivning

Läs mer

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson

Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård. Anna Åberg och Hasse Knutsson Patientlagen (2014:821) och reviderat riksavtal för utomlänsvård Anna Åberg och Hasse Knutsson Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande

Läs mer

Arbetsutskottet föreslår landstingsstyrelsen: 1. Avtal om regional samverkan inom Uppsala/Örebroregionen förlängs att gälla till 2015-12-31

Arbetsutskottet föreslår landstingsstyrelsen: 1. Avtal om regional samverkan inom Uppsala/Örebroregionen förlängs att gälla till 2015-12-31 I II Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet C-fv ~ILAG-A AlJ '6 75 A BESLUTSUNDERt>AG Landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum 2014-08-25 Sida 1 (2) Dnr LD14/02390 Uppdnr 846 2014-08-25

Läs mer

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård

Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (5) Patientens valfrihet - välja utförare av offentligt finansierad vård Bakgrund Patienten kan välja var hen vill ha sin vård. Med öppen vård menas vård

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-11-12 Plats: Närvarande: Landstingshuset, Karlstad Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Vivianne Macdisi, Landstinget i Uppsala län Fredrik

Läs mer

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden

Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden Samverkansavtal för Sydöstra sjukvårdsregionen Samverkansnämnden 2018-11-30 1 1 Om avtalet Detta avtal reglerar samverkan mellan Region Jönköpings län, Region Kalmar län och Region Östergötland. 2 Grund

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2018

Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Återrapport - Aktivitetsplan 2018 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016 02 12 verksamhetsplanen för perioden 2016-2019. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner för Samverkansnämnden.

Läs mer

Datum _. Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Datum _. Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 I Il ~ Landstinget DALARNA BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Central förvaltning 2015-11-23- Datum _ 24 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv 000377 Dnr LO 15/03500 Uppdnr 1189 2015-11-09 Landstingsstvrelsen

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Utvecklingen för dem vi är till för

Utvecklingen för dem vi är till för Utvecklingen för dem vi är till för Fler äldre Allt fler med långvariga sjukdomar och med flera samtidigt Ojämlik hälsa Fler som vill och kan agera som aktiva medskapare Vad innebär patientlagen? Stärka

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2017-05-12 Plats: Skype Närvarande: Börje Wennberg, Region Uppsala län Elisabeth Kihlström, Landstinget i Värmland Maja Gilbert Westholm, Landstinget Dalarna

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp

Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp Verksamhetsberättelse 2015 Samverkansnämndens beredningsgrupp Bakgrund Verksamhetsplanen för beredningsgruppen 2015 har utgått från Samverkansnämndens aktivitetsplan 2015 En verksamhetsberättelse skall

Läs mer

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion

Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion 1 (6) Återrapportering - Aktivitetsplan 2014 Samverkansnämnden i Uppsala- Örebro sjukvårdsregion Bakgrund Samverkansnämnden fastställde vid sammanträdet den 7 februari 2011 verksamhetsplanen för perioden

Läs mer

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015

Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård. Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Regionalt specialitetsråd i barnsjukvård Uppdrag och verksamhet Kungsörstorp 6-7 maj 2015 Organisation Samverkansnämnden Styrning och beslutsförslag Beredningsgruppen Avtalsutskott Process och underlag

Läs mer

Möte med läns- och regionförbunden i september 2014

Möte med läns- och regionförbunden i september 2014 Möte med läns- och regionförbunden i september 2014 Patientlagen (2014:821) Syftet med lagen Stärka och tydliggöra patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Patientmaktsutredningen

Läs mer

Patientlag (SOU 2013:2)

Patientlag (SOU 2013:2) 1 (4) Socialdepartementet Enheten för folkhälsa och sjukvård Patientlag (SOU 2013:2) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Patientlag (SOU 2013:2).

Läs mer

Motionssvar - Ökad valfrihet inom slutenvården inom EU och Sverige

Motionssvar - Ökad valfrihet inom slutenvården inom EU och Sverige MOTIONSSVAR SID 1(4) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-03-21 LS-LED15-1643-4 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen Landstingsfullmäktige M Ö T E S D

Läs mer

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019

Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 1 (9) Datum 2015-09-29 Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 2016-2019 2 (9) Datum 2015-09-29 Avtal om samverkan i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion 1 Inledning Detta avtal reglerar samverkan

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Patientlagen. Vid frågor kontakta:

Patientlagen. Vid frågor kontakta: Patientlagen För att stödja medlemmarna i genomförandet av patientlagen beslöt hälsooch sjukvårdsdirektörsnätverket, informationsdirektörsnätverket och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under våren

Läs mer

Patientlagen. Vid frågor kontakta:

Patientlagen. Vid frågor kontakta: Patientlagen För att stödja medlemmarna i genomförandet av patientlagen beslöt hälsooch sjukvårdsdirektörsnätverket, informationsdirektörsnätverket och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) under våren

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting.

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Remisser Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Enligt Socialstyrelsens föreskrift 2004:11, Ansvar för remisser för patienter inom hälso- och

Läs mer

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation

Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Sjukvårdsregionalt seminarium 4 april Samverkansnämndens tjänstemannaorganisation och kunskapsstyrningsorganisation Övergripande mål för samverkan Att genom samverkan erbjuda sjukvårdsregionens invånare

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland avseende listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland avseende listning över länsgräns Listning över länsgräns LANDSTINGET I ÖSTERGÖTLAND LANDSTINGET SÖRMLAND Diarienummer LiÖ: LiÖ 2014-216 Diarienummer DLL: LS-LED14-330 Samverkansavtal mellan Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland

Läs mer

Hälso- och sjukvård - introduktion

Hälso- och sjukvård - introduktion Hälso- och sjukvård - introduktion Basfakta 47 vårdcentraler varav 27 i egen regi och 20 i privat regi (ca 40% av nettokostnaderna) 896 vårdplatser vid Akademiska sjukhuset och 68 vårdplatser vid Lasarettet

Läs mer

Regionalt cancercentrum väst

Regionalt cancercentrum väst Ärende 8 2011-03-07 UTKAST 13 februari 2011 Regionalt cancercentrum väst Mål, uppdrag, organisation och reglementen Detta dokument innehåller en beskrivning av mål, uppdrag, organisation och reglementen

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och

NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och 1 NPM: Styrmodeller inspirerade från näringslivet; konkurrens, kundbegrepp, kontraktsstyrning. Nacka: Först i landet med checksystem och valfrihetssystem. Husläkarlagen: Avskaffades 1994 Vårdgarantin:

Läs mer

Samverkansnämnden

Samverkansnämnden Samverkansnämnden 2018-12-07 Katarina Wijk, Professor Föreståndare Regionala forskningsrådet - RFR Forskning- och utvecklingschef Gävleborg Organisationsskiss Politisk nivå Samverkansnämnd 21 förtroendevalda.

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2017-11-24 Plats: Närvarande: Västmanlands sjukhus, Västerås Andreas Svahn, Region Örebro län Börje Wennberg, Region Uppsala län, ordförande Fredrik Larsson,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet

Uppdragsbeskrivning - Nationella biobanksrådet Landstingens/regionernas gemensamma biobanksdokumentation Dokument: C3 Version: 5.0 Sida 1 (6) Information: www.biobanksverige.se Fastställd av: Sveriges Kommuner och landsting 2017-05-10 Landstingens/regionernas

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

Återrapport - Aktivitetsplan 2016

Återrapport - Aktivitetsplan 2016 Återrapport - Aktivitetsplan 2016 Bakgrund Samverkansnämnden fastställde 2016-02-12 verksamhetsplanen för mandatperioden 2016-2018. Verksamhetsplanen skall kompletteras med årliga aktivitetsplaner. En

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2015-09-11 Plats: Närvarande: Konferensrum Hackspetten, Universitetssjukhuset Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa. Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg

Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa. Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg Nätverket Hälsa och Demokrati & Nätverket Uppdrag Hälsa Temaseminarium 5 december Patientlagen Leena Ekberg leena.ekberg@skl.se Tel: 0730777724 Vad innebär patientlagen (1) Proposition 2013/14:106 Stärka

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Budget 2015 för Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro

Budget 2015 för Arbets- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro 1 (1) TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ekonomichef Christer Lundqvist 2014-04-25 Till Samverkansnämndens tjänstemannaberedning Eva-Lena Aspetorp Kopia Håkan Westberg Arbets- och miljömedicinska

Läs mer

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion

Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Kunskapsstyrning Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Tony Holm svnuppsalaorebro.se Hur lyckas vi maxa resultaten av våra resurser och se till att befolkningen får vård efter behov? Målet.. Bästa aktuella kunskap

Läs mer

Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala

Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala Datum: 2015-09-04 AS Dnr: AS2015-0569 NRF Dnr 083/15 Avtal för sjukvård inkl. akut och remitterad vård 2016 2018 mellan Norrlandstingens regionförbund och Akademiska sjukhuset i Uppsala 1 Avtalets omfattning

Läs mer

Rekommendation om valmöjligheter inom hälso- och sjukvården

Rekommendation om valmöjligheter inom hälso- och sjukvården Dnr Lf 924/00 2000-12-08 Dnr Lf 924/00 Hasse Knutsson Avd för hälso- och sjukvårdspolitik Direkttfn 08-452 76 62 A 00:56 2000-12-08 Landstingsstyrelserna, regionstyrelserna i Skåne och Västra Götaland

Läs mer

10 snabba fakta om regionen

10 snabba fakta om regionen 10 snabba fakta om regionen Upprättare Regionens befolkning Totalt bor det 2 011 254 människor i Uppsala-Örebroregionen vilket gör den till Sveriges näst största region efter Stockholm. 278 575 279 682

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet

Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Richard Widén 2016-11-30 Dnr: RS 2016-843 Regionstyrelsen Övergripande samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Linköpings universitet Bakgrund Region Östergötland

Läs mer

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden

VÄSTRA SJUKVÅRDSREGIONEN Samverkansnämnden Innehåll De sex sjukvårdsregionerna Grunden för Samverkansnämnderna s ledamöter, ersättare och tjänstepersoner s roll och uppgifter Samverkansavtal för Västra Sjukvårdsregionen och Utomlänsvård inom tandvården

Läs mer

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-28 Skrivelse Dnr RJL 2015/242 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Mätvärden donationsverksamhet

Mätvärden donationsverksamhet TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Staben för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor +46155247636 2015-10-16 LS-LED15-1306-1 Ä R E N D E G Å

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Avtal om listning över länsgränser

Avtal om listning över länsgränser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-07 1 (3) HSN 1311-1240 Handläggare: Jan-Olov Wiklund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 3 Avtal om listning över länsgränser Ärendebeskrivning

Läs mer

1 (5) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)

1 (5) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 1 (5) Datum 2016-02-05 Version 1 Verksamhetsplan 2016 Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 2 (5) Innehållsförteckning 1. Om Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)... 3 2. Syften med rådet...

Läs mer

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Etableringen av en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård Med sikte mot ett gemensamt nationellt system Mats

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar

Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningens roll och ansvar Hälso- och sjukvårdsavdelningen är en sammanhållande och utvecklande kraft som ser till helhet och nytta för invånare och patienter. Vi stödjer den politiska

Läs mer

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns

Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende utökad listning över länsgräns Listning över länsgräns 2014-03-12 LANDSTINGET GÄVLEBORG LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Diarienummer LG: Diarienummer LUL: Samverkansavtal mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget Gävleborg avseende

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting

JIL Stockholms läns landsting JIL Stockholms läns landsting Samverkansnämnden Stockholm - Region PROTOKOLL 1/2013 1 (4) Datum Tid Plats 2013-04-26 12:45-14:40 Skandionkliniken, Uppsala 'Dnr 2013-05- 1 6 Närvarande Ledamöter (M) (MP)

Läs mer

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker

Samverkansnämnd. Protokoll. Datum: 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås. Tjänstemän. Närvarande: Landsting/politiker Samverkansnämnd : 2014-10-17 Plats: Best Western Hotell Mälaren, Västerås Närvarande: Landsting/politiker Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson Ola Karlsson Robert Mörk Jenny Steen Ewa Sundqvist Annika

Läs mer

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 1 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 2 Riksavtalets regler om remiss Kapitel 2 reglerar när hemlandstinget initierar

Läs mer

1 (6) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)

1 (6) Version 1. Verksamhetsplan Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 1 (6) Datum 2017-01-16 Version 1 Verksamhetsplan 2017 Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR) 2 (6) Innehållsförteckning 1. Om Regionalt utbildnings- och kompetensråd (RUR)... 3 2. Syften med rådet...

Läs mer

Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernstaben Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Marie Nilsson 040 675 32 37 marie.e.nilsson@skane.se 2017-11-21 Rutinbeskrivning - Samordning av patient i Region Skåne Vårdgarantin Enligt hälso-

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327

~ Gävleborg Datum Dnr 34, HSN 2017/327 Hälso- och sjukvårdsstaben Upprättare Tommy Stokka Yttrande - Revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktning ar Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget

Läs mer

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland

Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland Avtal mellan Landstinget i Värmland och Västra Götalandsregionen om vård i Landstinget i Värmland 1. AVTALETS INNEHÅLL OCH SYFTE Detta avtal är ett underavtal till ramavtalet om samverkan mellan Landstinget

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård

Palliativa rådet i Dalarna Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Palliativa rådet i Dalarna 2014-09-02 Gunilla Lundquist vårdprogramgrupp palliativ vård Den nationella strategins fem mål Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra omhändertagandet Förlänga överlevnadstid

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-11 LS 2016-0272 Landstingsstyrelsen Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Läs mer

Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för patienter och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet

Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för patienter och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet Gemensamt sjukvårdsregionalt regelverk för boende för och anhöriga/närstående vid vård utanför det egna länet RV2009, v5.0, 2018-05-16 1 (4) Patienter Boende Boende för vid planerad vård utanför det egna

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Gäller från 1 januari 2003 Foldern innehåller information om: Utökade valmöjligheter att välja vård och behandling inom sjukvården... 3 Vad innebär möjligheten

Läs mer

Budget 2016 gemensamma verksamheter

Budget 2016 gemensamma verksamheter Tjänsteskrivelse 1 (1) Upprättare Eva-Lena Aspetorp Datum 2015-05-22 Budget 2016 gemensamma verksamheter Inkomna budgetförslag för 2016: Samverkansnämndens verksamhet Regionalt cancercentrum (RCC) Hornhinnebank

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Reservation. Regionförbundet, Förbundsstyrelsen 22 september 2016 Regional indelning tre nya län remissyttrande till Finansdepartementet

Reservation. Regionförbundet, Förbundsstyrelsen 22 september 2016 Regional indelning tre nya län remissyttrande till Finansdepartementet Reservation Regionförbundet, Förbundsstyrelsen 22 september 2016 Regional indelning tre nya län remissyttrande till Finansdepartementet Regeringen gav den s.k. indelningskommittén i uppdrag att se över

Läs mer

Rutin m m i samband med transport av avlidna

Rutin m m i samband med transport av avlidna Rutin m m i samband med transport av avlidna Bakgrund Bakgrund till denna rutin är cirkulär 2005:52 från Sveriges Kommuner och Landsting Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna. I hälso-

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Regionala DiabetesRådet (RDR) Stefan Jansson, ordf 2 (7) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 3 3. Framtidsspaning... 5 3 (7) 1. Möten

Läs mer

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd

Årsapport. Årsrapport. År 2014. Regionalt utbildnings- och kompetensråd Årsrapport År 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd Verksamhetsberättelse 2014 Regionalt utbildnings- och kompetensråd inom Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Rådets representanter från samtliga län

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

Patientavgifter vid digitala vårdmöten

Patientavgifter vid digitala vårdmöten MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 5/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-03-16 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Patientavgifter vid digitala vårdmöten Ärendenr: 18/01267 Förbundsstyrelsens beslut Styrelsen

Läs mer

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN

Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-29 109 Avtal om samverkan kring kunskapsstyrning inom FoU socialtjänst och avveckling av gemensam nämnd för kunskapsstyrning KSN-2019-1756

Läs mer

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR.

Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Bästa tänkbara cancervård i hela Norrland. EN LITEN SKRIFT OM REGIONALT CANCERCENTRUM NORR. Vision och mål RCC Norr och landstingen/regionen i den norra sjukvårdsregionen har en gemensam vision: Likvärdig

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Andrea Covarrubias Minnesanteckningar 2015-10-23 1 (3) Specialistråd och Samverkansnämndens arbetsutskott Datum fredagen den 23 oktober 2015 Tid 10.00 16.00 Plats Aros Congresscenter, Munkgatan 7, Västerås

Läs mer

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård

Nationell högspecialiserad vård. Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Nationell högspecialiserad vård Avdelningen för Kunskapsstyrning för Hälso- och Sjukvården Enheten för Högspecialiserad vård Vad kan svensk hälso- och sjukvård vinna? En god och jämlik hälsooch sjukvård,

Läs mer