Fr.o.m årsskiftet är Esbjörn, Kristoffer, Eva, Zenitha och Mattias viceordföranden i kommunens nämnder. Lär mer om dem inne i tidningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fr.o.m årsskiftet är Esbjörn, Kristoffer, Eva, Zenitha och Mattias viceordföranden i kommunens nämnder. Lär mer om dem inne i tidningen."

Transkript

1 Jan Nr 17 Jan Nr 17 Möt de kommunala nämndernas nya viceordföranden Fr.o.m årsskiftet är Esbjörn, Kristoffer, Eva, Zenitha och Mattias viceordföranden i kommunens nämnder. Lär mer om dem inne i tidningen. Möt Mats-Åke En trygg sosse! Vems Islam? Frågan ställs på sin spets efter den dramatiska händelsen i Stockholm nu i december. Den 19 mars kan du lyssna till Mohammad Fazlhasshemi, professor vid Idéhistoriska institutionen i Umeå, när han ger bakgrund och insyn i debatten inom och kring islam idag. Föreningarnas ÅRSMÖTEN! EXTRAKONGRESSEN Föreslå ditt ombud! Välkommen in till KAFFESTUNDEN Torsdagar på Partiexpeditionen och diskutera politik med någon av dina lokala politiker.

2 Ordförande har ordet Tack alla ni medlemmar som gjorde ert bästa för att vi skulle vinna valet. Ni var många och ni arbetade hårt, men tyvärr räckte det inte den här gången. Valet handlar om att få väljarnas förtroende, och där misslyckades vi både i landstinget och i riksdagen. Nu höjs röster om att vi måste byta politik och politiska företrädare inför nästa val. Efter en så stor förlust som vi gjort är det naturligt att kritiskt granska vad vi gjort. Men man ska också vara försiktig så man inte kastar ut barnet med badvattnet. Socialdemokraterna ska även fortsättningsvis gå till val med paroller som alla människors lika värde, av var och en efter förmåga och åt var och en efter behov. Förnyelsen kan också vara en återgång till det gamla. På arbetarekommunens expedition hänger en av våra äldsta fanor. Den bär texten Gör din plikt - kräv din rätt Det är ingen slump att orden skrevs just i den ordningen. Ett sätt att ompröva vår politik kan vara att med samma självklarhet som vi talar om allas rätt också tala om allas skyldigheter. För att efter behov ska kunna uppfyllas, måste också efter förmåga efterlevas. Här fick vi en bakläxa av våra väljare. Vi ska inte bli de nya Socialdemokraterna som likt högerregeringen skickar ut oskyldiga i kylan som Zenitha skriver om så tydligt i sin krönika, men vi varken kan eller får, framstå som försvarare av de som utnyttjar systemet. Här är skillnaden mellan Socialdemokrater och Moderater. Leif Lindholm ordförande

3 Vems Islam? Vad eller vilka påverkar dina och mina åsikter om islam och muslimer? Kom till Folkets Park i Örnsköldsvik och lyssna till Mohammad Fazlhashemi, professor vid Idéhistoriska institutionen vid Umeå universitet. Vad eller vilka påverkar våra, dina och mina, åsikter om islam och muslimer? Den frågan ställs på sin spets efter den dramatiska händelsen i Stockholm den 11 december, där ännu en fundamentalist i islams namn tar sig rätten att hämnas. Denna gång riktades hämnden mot julshoppande civila i Stockholm. I en nyutkommen bok menar t ex professor Mattias Gardell, Uppsala universitet, att medier, myndigheter och ledarskribenter bidrar till diskriminering och förtryck av muslimer genom att producera sanningar om islam. Idag kan vi följa Danmarks utveckling mot ett allt mer främlingsfientligt och muslim-fientligt samhälle och hos oss har Sverigedemokraterna gjort sitt intåg i riksdagen, också de med hotet från muslimerna på agendan. Den 19 mars 2011 har du chansen att lyssna till Mohammad Fazlhashemi, professor vid Idéhistoriska institutionen vid Umeå universitet, när han ger bakgrund och insyn i debatten inom och kring islam idag. Han förekommer ofta som sakkunnig i frågor som gäller muslimer och islam och har bl.a. skrivit boken Vems islam? De kontrastrika muslimerna. Ta chansen att komma på en mycket intressant och givande föreläsning i anslutning till Arbetarkommunens årsmöte på Folkets Park. Klockslag meddelas senare, men det är på förmiddagen. Internationella utskottet Gm Monica Sundin Mohammad Fazlhashemi är född 1961 i Iran. Han flyttade till Sverige och Umeå för studier 1977, och doktorerade vid Umeå universitet Fazlhashemi har främst gjort jämförande studier av Irans och Europas föreställningar om varandra i historien och samtiden. Enligt Wikipedia

4 Mats-Åke en trygg sosse Socialdemokraterna, precis som de flesta andra politiska partier, vore ingenting utan sina medlemmar. I en serie artiklar vill därför redaktionsgruppen presentera några eldsjälar i Örnsköldsviks kommun. Personer som håller socialdemokratin nära sitt hjärta och vars arbete för partiets bästa inte nog kan värdesättas i en tid när det blåser kalla vindar över Sverige. I dag möter vi Mats-Åke Olsson, Gullänget. Kallmyrasonen och numera Gullängetsbon Mats-Åke Olsson har varit socialdemokrat så länge han minns. Fadern Alfon Olsson var smed och skogsarbetare med en stadig förankring i fackföreningsrörelsen på 50-, 60- och 70-talen. På den tiden hade varje kommundel sin politiska organisation och Alfon var ledamot i bl.a. socialnämnden, skolstyrelsen och taxeringsnämnden i Trehörningsjö. - Ett tag hade han 17 uppdrag så det pratades mycket politik hemma, säger Mats-Åke. Men pappa hade varken körkort eller bil, så han tog ofta droska till Långviksmon och rälsbuss till Trehörningsjö. Det kunde bli mitt i natten innan han kom hem Och äpplet faller ju inte så långt från trädet, som bekant. Mats-Åke Olsson är fackligt engagerad i IF Metall och har haft flera politiska uppdrag under åren, bland annat som ständig kassör i Gullängets S-förening. Hur många tusen lotter han sålt under årens lopp är omöjligt att säga. - Jag började sälja lotter för 20 år sedan som ett sätt att få in pengar till föreningen och partiet utan att vi skulle behöva höja medlemsavgiften. Och så har jag bara fortsatt med det. Ett idogt arbete i det tysta som även uppmärksammades av IF Metalls ordförande Stefan Löfvén på distriktskongressen i Sollefteå i våras, där han från talarstolen berömde Mats-Åke för hans mångåriga engagemang. Och det är inte bara inom den socialdemokratiska rörelsen Mats-Åke är en hängiven och trogen medarbetare. Han är nämligen kvar på samma arbetsplats där han började för 40 år sedan - före detta Hägglunds & Söner, Alvis och numera BAE Systems i Gullänget. I dag arbetar han som kontrollant i verkstaden för utveckling och experiment. Det gäller ju nämligen att alla delar görs på rätt

5 sätt så att de verkligen passar ihop när det blir dags för slutmontering. Men den som försöker få Mats-Åke att berätta om vad som är på gång på företaget har inte mycket att hämta. - Nej, det är sekretess på utvecklingen av nya produkter, och det är ju spännande. En annan intressant tid i Mats-Åkes fackliga yrkesliv var 70- och 80-talens internationella biståndsarbete för solidaritet med tredje världen. Sprid ljus över Nicaraguas folk samlade in fotogenlampor i kampen mot analfabetism. Han åkte också själv till Nicaragua för att lära ortsbefolkningen att tillverka reservdelar till maskiner när USA satt landet i blockad. För Mats-Åke är och förblir socialdemokratin det enda tänkbara partiet, främst av ideologiska skäl. Han lever också som han lär och föredrar organisationer och företag med viss partianknytning. Han handlar därför på Coop, tankar på OK och har sina försäkringar i Folksam. Skulle han någon gång av nöd vara tvungen att kila in på ICA drar han mössan långt ner över pannan för att inte bli igenkänd. Och om han stöter på någon som tänker rösta på något annat parti än det självklara röda svarar Mats-Åke: - Jaha, det får du väl göra om du kan garantera att varken du eller någon av dina nära eller kära någonsin kommer att bli sjuk eller arbetslös. Men annars så tycker jag att du ska rösta på socialdemokraterna. Text & Foto Carin Eriksson Kort & Gott Namn: Mats-Åke Olsson Född: 1951 i Kallmyra, Trehörningsjö Familj: Två vuxna döttrar, mamma, två bröder med familjer Kör: Mazda (Röd) Intressen: Sport, främst vintersport. Missar aldrig TV:s Vinterstudion. Gillar också dans och hjortronplockning mm. Favoritmusik: Jazz, visor, Mikael Wiehe mm Favoritmat: Mors hemgjorda kalvsylta. Det här visste ni inte om Mats-Åke: Han tog Junior- SM-guld i tyngdlyftning 1972 i Ockelbo (-56 kilo). Färg på dräkten? Röd, såklart. Det är aldrig för sent att köpa en skraplott av Mats-Åke Olsson. Han har dem med sig nästan överallt.

6 Våra nya vice ordföranden Vid representantskapet i Nätra den 21 november utsågs de personer som ska företräda Socialdemokraterna i kommunens styrelser och nämnder Dessa valdes också in vid Kommunfullmäktige den 20 december. Antalet nominerade var rekordhögt inför kommande mandatperiod, vilket gav valberedningen en hel del att bita i. Esbjörn Jonsson, Kristoffer Park, Eva Bergström, Zenitha Nordfjell och Mattias Öberg Avsikten var att sprida uppdragen så brett som möjligt när det gäller bostadsort, ålder och kön men även antalet uppdrag per person har haft betydelse. - Vi ville sprida uppdragen till fler personer istället för att några få sitter på många förtroendeposter. Särskilt viktigt har det varit att ge de unga en chans att påverka, säger Kristin Ögren, valberedningens ordförande. De kommunala nämnderna har genomgått en rejäl makeover, både till namn och innehåll men även på vice ordförandeposterna har det skett förändringar: Kultur- och fritidsnämndens nya vice ordförande heter Zenitha Nordfjell (född -73). Hon kommer närmast från humanistiska nämnden där hon varit ordinarie ledamot i åtta år. Det nya uppdraget ser hon som en spännande utmaning och hennes omsorg om barn och unga kommer nog inte att gå obemärkt förbi. - Alla barn ska ha möjlighet att ta del av det kultur- och fritidsutbud som finns. Det ska inte spela någon roll var man bor eller hur mycket ens föräldrar tjänar. Det krävs också ett samarbete mellan förvaltningarna så att vi alla drar åt samma håll, säger Zenitha Nordfjell.

7 Kristoffer Park (-78), tidigare ledamot i Omsorgsnämnden, blir nu vice ordförande i samma nämnd. Han brinner för jämställdhet och hoppas att alla ska kunna erbjudas en heltidstjänst i framtiden. - En annan viktig fråga är hur vi ska lösa rekryteringen inom omsorgen, menar han. De äldre blir allt fler, samtidigt som det blir färre som kan ta hand om dem. Hur ska vi upprätthålla en god kvalitet även i framtiden kan vi det, och på vilket sätt? Bildningsnämnden, som tidigare hette Barn- och utbildningsnämnden, får ett nygammalt ansikte på viceordförandeposten. Mattias Öberg (-69) har varit ledamot i nämnden sedan 1992 och är väl förtrogen med ämnesområdet vid det här laget. Förutom utmaningen att höja meritvärderna i kommunens skolor finns det några frågor som får hans hjärta att klappa lite extra: - Vi ska ha noll tolerans mot diskriminering och kränkning i våra skolor. Sen ska vi ha en skola för alla, det är väldigt viktigt att vi inte utesluter någon, säger Mattias. Nämnden för teknik och service slås samman med Plan- och miljönämnden och bildar Samhällsbyggnadsnämnden. Dess vice ordförande från årsskiftet heter Esbjörn Jonsson (-76), tidigare vice ordförande i plan- och miljönämnden. - Jag är nyfiken och gillar utmaningar så det här känns som ett spännande uppdrag. Den största frågan framöver är att få en fungerande kollektivtrafik med bra täckning utifrån de olika behov som finns i kommunen. Svårt, ja men inte omöjligt! Humanistiska nämndens nya vice ordförande är ganska okänd för de flesta Ö-viksbor, vilket har sina skäl. Eva Bergström (-58) är nämligen ordförande i Socialnämnden i Luleå fram till årsskiftet. Hon föddes i Bredbyn och började sin politiska karriär i Anundsjö SSU. Efter genomgången socionomutbildning gick flyttlasset norrut. -Jag har bott i Luleå sedan 1983, men nu vill jag hem igen, säger Eva Bergström som tillsammans med särbon Hans Selling köpt ett hus i Salmostaden. Båda döttrarna studerar och kommer inte att flytta med till Ö-vik i nuläget. Som politiker beskriver hon sig som en visionär, någon som tycker om att se långt framåt i tiden. -Jag vill arbeta för en bra fördelningspolitik som garanterar en bas för välfärden, det är den stora utmaningen. Men det är minst lika viktigt att arbeta med prevention på olika sätt. Text: Carin Eriksson Foto: Bertil Westin

8 ABF förändras Vårt studieförbund ABF i Örnsköldsvik och länet kommer att förändras från årsskiftet. En ny sammanslagen avdelning ger större möjligheter och resurser att forma en bra studieverksamhet. Studier och kursverksamheten är en viktig del i vårt partis arbete att utbilda och vidareutbilda våra medlemmar i partiets politik och verksamhet. ABF Örnsköldsvik, som fram tills nu verkat som en egen avdelning inom ABF kommer vid årsskiftet att ingå i en storavdelning. Det är en sammanslagning med ABF Medelpad (Sundsvall, Timrå) och ABF Ådalen (Härnösand, Kramfors och Sollefteå). ABF Ånge står tills vidare kvar som egen avdelning. Den nya avdelningen, som kommer att heta ABF Västernorrland, har varit under utredning under något år och nu blir den verklighet. Det är flera orsaker som ligger bakom sammangåendet, främst ekonomiska, men även att bättre kunna utnyttja de personella resurserna över hela länet samt att kunna möta konkurrensen mot andra studieförbund. Den nya avdelningen har drygt 20 anställda och en ny ombudsman har nyligen tillträtt sin tjänst, Ulf Östholm, med bakgrund som rektor samt inom den fackliga rörelsen. Det har funnits farhågor om att den lokala förankringen försämras i och med en storavdelning. Från den nya styrelsen har man dock varit noga med att den lokala anknytningen skall finnas kvar och helst utvecklas. Ett sätt man tittat på är att nu bilda s.k. verksamhetsråd för bland annat Örnsköldsvik. I rådet ingår då representanter från de olika medlemsorganisationerna och de skall kunna lämna förslag och synpunkter på studieverksamheten. De formella besluten kommer dock att beslutas av styrelsen. I den nya styrelsen finns Barbro Brix och Maria Lindholm med som ordinarie ledamöter från Örnsköldsvik.

9 Nytt ordförandepar (S) i kommunfullmäktige Ny ordförande i kommunfullmäktige är Agnetha Lundberg, Björna och ny vice-ordförande är Gunnar Jutterström, Själevad. Vid representantskapet i oktober valdes ett nytt ordförandepar i kommunfullmäktige. Tom Sundelin, den tidigare ordföranden byter från ordförandestolen till att delta som vanlig fullmäktigeledamot och tidigare riksdagsledamoten Agnetha Lundberg går från vice-ordförande till ordförande. Till ny vice-ordförande valdes Gunnar Jutterström, ordförande i Själevads S-förening. De 2 tjänstgjorde för första gången vid kommunfullmäktiges novembersammanträde, det första i den nya mandatperioden. Kommande rep.skap Som medlem har du möjlighet att delta på Arbetarekommunens rep.skapsmöten (representantskapsmöte). Du har rätt att säga vad du tycker, men bara föreningarnas ombud har rösträtt. 18 januari kl på Folkets Park. Vi diskuterar och behandlar den motioner som skall vidare till Distriktskongressen i Timrå. Vi nominerar även våra representanter till Distriktsstyrelsen, mm. 15 februari kl på Församlingshemmet i Domsjö. Vi bestämmer vilka som blir ombud till Distriktskongressen den 16 april i Timrå, samt aktuella frågor. 19 mars ÅRSMÖTE kl på Folkets Park i Ö-vik. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar så beslutar vi om ordförande och ledamöter i de kommunala bolagen. Innan årsmötet serveras en Lunchbuffé för 80 kr. På förmiddagen hålls ett seminarie på temat Vems Islam? Se annan artikel.

10 I huvudet på en riksdagsledamot Knappt tre månader har gått sedan Christina Karlsson från Örnsköldsvik ( Björna) började sitt arbete som riksdagsledamot (plats 345). Hon är också ledamot i Skatteutskottet och suppleant i Arbetsmarknadsutskottet. På den tiden har hon hunnit med (enskilt eller tillsammans med andra) inte mindre än drygt ett 30-tal motioner samt två enskilda frågor; en om fackelgas och en om beskattning av syntetiskt diesel. Fackelgas eller gasfackling, vad är det? När man bränner, facklar, bort den naturgas som bildas vid petroleumutvinning. 150 miljarder kubikmeter gas facklas bort varje år på oljefält eller i processindustrier runt om i världen. Det är fullt möjligt att i stället förtäta dem till flytande syntetiska drivmedel för icke ombyggda dieselmotorer. Detta skulle ge gaserna en ny marknad och ersätta råoljebaserad dieselolja, vilket minskar både energislöseriet och utsläppet av fossilt koldioxid, säger Christina Karlsson. Det nya livet i riksdagen är både spännande och ansvarsfullt. Det tar tid att sätta sig in i hur arbetet fungerar och vad som krävs av en ledamot. Post och mejl ska besvaras, voteringar utföras, motioner skrivas och frågor ställas. Samt mängder av dokument och skrivelser som kräver uppmärksamhet. Det är mycket att ta till sig så här i början. Men det viktigaste för mig är inte antalet motioner jag hinner skriva eller att bli expert på alla frågor. Jag representerar partikamraterna från Västernorrland och jag är här på väljarnas uppdrag. Sen är det min uppgift att försöka driva frågor som är bra för oss på hemmaplan. Risdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm är som en värld i världen. Där finns allt man kan behöva: Bank, post, affärer, restauranger, gym, lägenheter, utbildningar och ett 50-tal föreningar. Eller vad sägs om Jakt- och fiskeklubben, Sällskapet riksdagen kvinnor mot krig (SÄRK), Riksdagens HBTgrupp, golfklubben, Royalistiska nätverket eller Riksdagens nykterhetsgrupp. Jag är med i föreningen Helgas, en förening för socialdemokratiska kvinnor som stöttar varandra, säger Christina. Under våren är det plenafritt i tre veckor, det vill säga det hålls inga formella

11 möten i riksdagen. Då arbetar riksdagsledamöterna på hemmaplan. Det ser jag fram emot. Jag hoppas att väljarna tar tillfället i akt och verkligen ställer frågor till mig, säger Christina Karlsson. Den som inte vill vänta med att ställa frågor kan redan nu mejla dem till kristina.karlsson@riksdagen.se. För att ta del av löpande information och beslut i korthet kan man gå in på och klicka på prenumerera. Carin Eriksson En vanlig tisdag Väckarklockan ringer. Kliver upp, äter frukost och kollar rubrikerna på text-tv Taxi till flygplatsen Ombord på flyget. Går igenom handlingar till utskottet Promenerar från Arlanda Express till riksdagshuset, läser/svarar på mail. Retar mig på den kommande dieselskattehöjningen som regeringen talat tyst om i valrörelsen Gruppmöte med sossarna i skatteutskottet Utskottssammanträde Äter lunch med en intressant person som vill delge sina synpunkter på energiskatt Lyssnar på statsministerns frågestund i kammaren. Christina Karlsson Riksdagsledamot Gruppmöte med S-gruppen i andrakammarsalen. Sitter och hoppas att jag slipper uppleva (en gång till) att gruppens diskussion valsar runt i media Tillbaka på arbetsrummet. Läser dokument för framtida interpellationer. Fortsätter med dieselskattefrågan. Läser svar från miljöministern på en skriftlig fråga som jag gjort om gasfackling. Nya mail att läsa/besvara. Går igenom den vanliga posten. Otroligt vad mycket post man får! Middag i restaurang Strömmen med några partikamrater Går till mitt övernattningsrum. Tittar på nyheter, ringer nära och kära, läser en stund och somnar vid

12 Medlemsutbildning 5 x SOSSE 5 x Sosse är en medlemsutbildning på tema, Framtid, Internationellt, Ideologi, Historia och Organisation. Nu arrangerar Arbetarekommunens studieutskott tillsammans med Sidensjös, Gideås och Örnsköldsviks S-föreningar träffar på de tre sista temaområdena. 5 x Sosse vänder sig till samtliga medlemmar. Vi arrangerar tre träffar på varje ort. Alla tre orter träffas samma kväll. På träffarna samtalar vi kring Historia med Leif Lindholm och Kristoffer Park. Ideologi med Lena Näslund och Malin Westman samt organisation med Mattias Öberg och Marianne Vestin. Gideå bjuder in medlemmar från föreningarna Långviksmon, Björna, och Husum. Förmodligen på Gideågården. Sidensjö bjuder in Solbergs, Bredbyns och Nätras medlemmar. Församlingshemmet är bokad. Örnsköldsvik bjuder in Själevads och Gullängets S-kvinnor och S-föreningar samt Järved/Bonäset/Arnäs och Domsjös medlemmar till ABF-lokalen. Medlemmarna i Kommunals- och IF Metalls S-förening och SSU:arna deltar där det passar bäst. (Naturligtvis får alla medlemmar komma till den ort som passar bäst) Alla tre teman kommer att alternera så att alla orter får alla tre teman. Träffarna är den 15 mars, 11 april och 10 maj. Alltid kl Ingen anmälan behövs! Välkommen till Kaffestunden Kom in och snacka politik med någon av våra lokala politiker Partiexpeditionen Nygatan 5 C Alla torsdagar kl Första träffen 13/1 Varje torsdag deltar en fritids- eller heltidspolitiker inom kommunen, landstinget eller riksdagen som du kan diskutera med. Vi bjuder på kaffe o bulle. Välkommen in!

13 Extrakongressen mars Valberedningen vill starta en öppen och bred diskussion och inbjuder alla partimedlemmar och anslutna partiorganisationer att komma med synpunkter vad gäller partiets framtida ledarskap. Valberedningen önskar i ett första skede en diskussion kring vilka kriterier, kvalifikationer och kompetensprofiler som bör gälla för partiets ledning. Hur ska det framtida ledarskapet se ut och vad skall känneteckna detta? Fram till den 22/2 kan synpunkter på kriterier lämnas in till Arbetarekommunen som skickar det vidare. Kongressen har två frågor som man skall behandla. Partiorgan och Nystart Extra kongressen skall VÄLJA: Partiordförande Ordförande i programkommissionen Övriga fyllnadsval NYSTART Politiska diskussioner och beslut Kandidatnominering och ombudsval Kandidatnominering ALLA medlemmar har rätt att nominera (föreslå) kandidat till ombudsvalet inför extrakongressen. Nomineringen skall vara Arbetarekommunens exp. tillhanda senast den 23 januari. Förslaget kan mailas in, postas eller lämnas skriftligen till exp. Numera finns ett brevinkast på vår dörr på Trädgårdsgatan 5. På Tvärgatan Val av ombud Alla partimedlemmar som betalat in sin medlemsavgift (för 2010) är röstberättigade vid val av kongressombud i sin arbetarekommun. Ombudsvalet får börja 7/2 och skall vara avslutad 22/2. Örnsköldsviks Arbetarekommun kommer att skicka ut valsedlar och presentation på kandidaterna till samtliga medlemmar, Som röstar via svarskuvert. Har du inte betalt 2010 års medlemsavgift hör av dig till exp. Tel eller socialdemokraterna@oviknet.com Denna tidning skickas även till DIG, som anmält intresse att bli medlem men ännu inte betalat. Hör av dig till exp. du med!

14 Gästkrönikör Zenitha Nordfjell, Köpmanholmen Verklighetens Sverige Zenitha har under två perioder varit ledamot i humanistiska nämnden. Den kommande mandatperioden är hon vald som vice ordförande i Kultur & Fritidsnämnden. Hon är även ordförande i Nätra S-förening. Under valrörelsen debatterades utförsäkringarna. Finns det människor som är utförsäkrade eller finns det inte? Man väljer ibland att inte använda sig av ordet utförsäkrad, enligt alliansen är det rätta ordet omförsäkrad. Utanförskapet som fanns under socialdemokraternas regeringstid skulle bort. Blev det så? Har de som levde i utanförskap blivit delaktiga eller har de som tidigare kände sig delaktiga nu hamnat i utanförskap? I grund och botten handlar allt detta om människosyn. Vi ser på andra som vi ser på oss själva! Alliansen ser sjuka som fuskare. 10 av 11 skulle ut på arbetsmarknaden. Visst finns det de som har fuskat till sig sjukpenning och sjukersättning, men de flesta har absolut inte gjort det! Varför har man då valt ut denna grupp? En av anledningarna är naturligtvis att alla som kan ska ut i arbete. En annan anledning är att få bort fuskarna. Problemet är att de som verkligen är sjuka orkar många gånger inte ta kampen mot myndigheterna, de har fullt upp med sin sjukdom. De som skriker högst lyssnas på, dit hör inte denna grupp! Hur många vill offentliggöra sitt privatliv? Utelämna sin familj? Berätta om ett liv som de inte har valt, jag känner inte så många som valt att bli sjuka. Det Alliansen sysslat med under sina fyra år i regerings-ställning är inget annat än kollektiv bestraffning! Nu är valrörelsen slut och det gick inte riktigt som vi tänkt oss. Vi får inte sitta ner och vänta på att något skall hända, vi måste själva se till att något händer. Vi har ett ansvar att belysa hur människor drabbas av den politik som råder i vårt land, men också att tydliggöra vilken politik vi vill ska gälla.

15 En kan inte förändra så speciellt mycket, men tillsammans kan vi åstadkomma så otroligt mycket. En tro på mänskligheten, skapar möjligheternas Sverige. Det blir inte lätt, men jag är beredd att kämpa för alla människors lika värde, hoppas du gör det med mig! Jag vill att vi tillsammans, som socialdemokrater aldrig ger Alliansen en lugn stund. Vi måste fortsätta föra kampen i opposition. Möjligheternas Sverige bygger vi tillsammans. Enbart kunskap kan ge oss ett regeringsskifte 2014! Zenita Nordfjell DAGS att nominera! Det är nu hög tid att nominera (föreslå) personer till några partiinterna uppdrag och till Kommunala bolag. 22/1 Nominering av kandidat till extrakongressens ombud Alla medlemmar som betalt medlemsavgiften 2010 har rätt att föreslå kandidat direkt till Arbetarekommunens exp. Nomineringen måste var underskriven med namnförtydligande på den som nominerar. Ombud till distriktskongressen 16/4 i Timrå. Måste nomineras via din förening. Skall vara Arbetarekommunens exp. tillhanda 13/2, så din förening behöver det senast i början på februari. 13/2 Nominering till uppdrag i Arbetarekommunen. Förutom 5 ordinarie ledamöter, 5 ersättare, revisorer/revisorsersättare och ledamöter/ersättare till Förtroenderådet så skall det nomineras till kassör och facklig ledare. Alla medlemmar har rätt att nominera direkt till arbetarekommunen, men en fördel om du går via din förening. 18/2 Nominering som ordförande/ledamot i de kommunala bolagen. Alla medlemmar har rätt att nominera direkt till arbetarekommunen, men en fördel om du går via din förening.

16 Efter valet nu tar vi nya tag! Det har skrivits spaltmeter efter spaltmeter om vårt partis dåliga resultat i valet, likaså om debatten och spekulationerna om ny partiledare efter Mona Sahlin. Här i Örnsköldsvik kan vi, även om vi också tappade röster, ändå se att vi fått väljarnas förtroende att styra vidare i kommunen. Vårt parti tappade ca 2 % och därmed fyra mandat, men vi behåller majoriteten med 31 mandat av 61. Känslan under valrörelsen var dock att vi gjorde ett gott arbete lokalt, men att det inte var tillräckligt för att överta regeringsmakten. Vi hade ett stort antal valarbetare som knackade dörr, delade ut material och samtalade med folk. Det pågick någon aktivitet varje dag under valrörelsen och många gamla partiarbetare vittnade om att det var längesen det var sådant go under en valrörelse. Under hösten har nu våra S-organisationer jobbat hårt med att ta fram namn till alla de förtroendeuppdrag som finns inom kommunen. På arbetarkommunens representantskap i november beslutades vilka personer som skall sitta med i nämnder och styrelser. 162 personer blev nominerade och av dessa har nu 115 personer ett eller flera uppdrag. I och med att vi gjort en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet och Miljöpartiet så får även dessa partier insyn i nämndsarbetet, vilket på flera plan är bra inför framtiden. Nu börjar arbetet med att göra Örnsköldsvik ännu bättre! Mattias Öberg

17 Föreningarnas ÅRSMÖTEN Några föreningar har redan bestämt när de skall ha sina årsmöten. Vi publicerar dem här, så du har möjlighet att boka in dagen i din kalender. Björna S-förening 7 februari kl på Församlingshemmet i Björna Efter årsmötesförhandlingarna äter vi Bruna bönor med fläsk. Domsjö S-förening 8 mars kl på Pizzeria San Marino Valberedning: Kristin Ögren Gullängets S-förening 22 februari kl på Gnistan Valberedning: Kjell Strömstedt Lena Löfgren Gullängets S-kvinnor 20 februari kl på Gnistan Tema: Fair Trade Valberedning: Birgith Strandberg , Margareta Scherwat Husums S-förening 9 mars kl på Husumgården. Järved/Bonäset/Arnäs S-förening 22 februari kl (lokal ej bestämd) IF-Metalls S-förening 9 februari kl på IF Metall Höga Kustens Expedition Nytorgsgatan 19 i Ö-vik Gäst: Anna-Belle Strömberg, omsorgsnämndens ordförande (S) Långviksmons S-förening 15 mars kl (lokal ej bestämd) Nätra S-förening 2 mars kl på Åmynnetsgården Valberedning: Rode Olsson Själevads S-förening 22 februari kl på IOGT-gården i Åte Gäst: Anna-Belle Strömberg, omsorgsnämndens ordförande (S) Själevads S-kvinnor 15 februari kl (lokal ej bestämt) Örnsköldsviks S-förening 15 februari kl (lokal ej bestämd) Kontaktuppgifter med tfn till din föreningsordförande finns på sista sidan!

18 Funktionsutbildning Undrar du vilka uppgifter som en föreningsordförande har? Vad en kassör måste kunna, vad man skriver i protokollet och varför man väljer en valberedning? Då ska du delta på funktionsutbildningen lördagen den 9 april på Gnistan i Gullänget. Studieutskottet arrangerar återigen en utbildning om vad de olika uppdragen innebär. Det blir en dag där du kan välja den utbildning du är mest intresserad av. Valberedningen är ett av de viktigaste uppdragen i en organisation. Det är de som förslår vilka som skall få bestämma i föreningen! Därför utökar vi med en utbildning för valberedare. Några föreningar har i dagsläget ingen valberedning, men man är välkommen även om man inte redan har detta uppdrag. Dagen startar med morgonfika kl och en gemensam introduktion kl Därefter delar vi upp oss i en grupp för ordförande med Leif Lindholm, en för kassörer med Per Nylén, och Mattias Öberg tar hand om sekreterarna. Rode Olsson samlar valberedarna. Vi bryter för lunch vid och beräknar att avsluta runt kl Vi vänder oss till dig som vill veta mer om uppdragen. Du behöver inte vara vald. Det räcker att du är nyfiken! Vi ser gärna att du som har, eller har haft dessa uppdrag, deltar för ett intressant erfarenhetsutbyte. Kursen är kostnadsfri. Anmälan senast onsdag 6 april till socialdemokraterna@oviknet.com eller tfn Välkommen till ett seminarie lördagen den 19 mars kl på Folkets Park i Ö-vik. Vems ISLAM? med Mohammad Fazlhashemi Efter seminariet serveras en lunchbuffé för 80 kr. Seminariet är öppet för alla! Internationella utskottet

19 Efterlysning Redaktionskommittén strävar efter att utveckla och göra medlemstidningen så bra som möjligt. Därför vill vi gärna ta del av dina synpunkter! Vad vill du läsa om? Känner du någon person som du tycker borde uppmärksammas lite extra? Saknar du något - medlemmarnas egna insändare, politiska frågor och svar eller annat? Skicka dina tips och funderingar till arbetarkommunens expedition eller till någon i redaktionskommittén. Kontaktuppgifter finns på sista sidan. "Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre" OLOF PALME Tips på annorlunda snacks: Tomte i sovsäck Du behöver skumtomtar och färsk bladspenat i påse. Svep ett spenatblad kring en skumtomte och servera som annorlunda snacks. Otroligt fräsch och oväntad kombination, hävdar tipsaren.

20 -- SOCIALDEMOKRATERNA I ÖRNSKÖLDSVIK -- Björna Ordf: Agneta Lundberg Bredbyn Ordf: Tord Sundelin Domsjö Ordf: Britt Westman Gideå Ordf: Hans Wentjärv Gullänget Ordf: Kristoffer Park Husum Ordf: Laila Rödin Järved/Bonäset Ordf: Malin Westman Kommunal Ordf: Eva Sjöroos Långviksmon Ordf: Helen Andersson IF Metall Ordf: Esbjörn Jonsson Nätra Ordf: Zenitha Nordfjell Sidensjö Ordf: Christina Andersson Själevad Ordf: Gunnar Jutterström Solberg Ordf: Maria Olofsson Örnsköldsvik Ordf: Eva Britt Persson Kvinnoklubbar Gullänget Ordf: Lena Näslund Själevad Ordf: Karin Forsberg SSU Ordf: Maria Lindholm maria_elle@hotmail.com Arbetarekommunen Ordförande och ansvarig utgivare: Leif Lindholm Mobil: Redaktionsgruppen Carin Eriksson Kjell Erik Sellgren Mattias Öberg Bertil Westin Marianne Vestin Örnsköldsvik Arbetarekommun, Nygatan 5 C, Örnsköldsvik Telefon: Hemsida: E-post: socialdemokraterna@oviknet.com

Välj dina 4 ombud till EXTRAKONGRESSEN

Välj dina 4 ombud till EXTRAKONGRESSEN Feb. 2011 Nr 18 Välj dina 4 ombud till EXTRAKONGRESSEN Elvy Söderström och Berit Andnor, ordförande i valberedningen inför extrakongressen, vid förtroenderådet i Härnösand 29 januari. Huvudfrågan var kriterier

Läs mer

Presentation kandidater

Presentation kandidater Presentation kandidater Riksdag & Landsting 2014-2018 Distriktskongressen 5-6 april i Ånge I denna broschyr hittar du den politiska valberedningens förslag till de sex översta namnen på valsedeln till

Läs mer

DOMSJÖ S-FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010

DOMSJÖ S-FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 DOMSJÖ S-FÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 STYRELSEN Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamöter Ersättare Britt Westman Jan-Erik Juhlin Stefan Dahl Torsten Nyman Birgith Mårtenzon Ulla Grundberg

Läs mer

Själevads Socialdemokratiska förening 28 februari 2012

Själevads Socialdemokratiska förening 28 februari 2012 Själevads Västerhusgården och Mobackens förskola Fotograf: Kina Nylén, 26 februari 2012 Själevads 2 (8) Dagordning för årsmöte tisdag 28 februari 2012 18:30 1 Årsmötets öppnande 2 Fastställande av dagordningen

Läs mer

DOMSJÖ S FÖRENINGS VERKSAMHETS & EKONOMISKA BERÄTTELSE

DOMSJÖ S FÖRENINGS VERKSAMHETS & EKONOMISKA BERÄTTELSE DOMSJÖ S FÖRENINGS VERKSAMHETS & EKONOMISKA BERÄTTELSE Avseende år 2015 STYRELSEN Styrelsen har haft följande sammansättning under året: Ordförande Olga Back Vice ordförande Jan Erik Juhlin en del av år

Läs mer

Själevads Socialdemokratiska förening 28 februari 2017

Själevads Socialdemokratiska förening 28 februari 2017 Själevads Fotograf Christer Gelfgren, feb 2017 Själevads 2 (7) Föredragningslista för årsmöte onsdag 28 februari 2017 19:00, Västerhusgården 1 Årsmötets öppnande 2 Fastställande av föredragningslista 3

Läs mer

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205)

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Föreligger motion daterad den 24 mars 2014 från Anna-Lena Lindberg (C) angående förslag om en ny

Läs mer

Olga Back. Laila Bylund. Politiska uppdrag - Ledamot i Kommunfullmäktige - Ledamot I Kultur & fritidsnämnden

Olga Back. Laila Bylund. Politiska uppdrag - Ledamot i Kommunfullmäktige - Ledamot I Kultur & fritidsnämnden Olga Back Är 50 år och bor i Domsjö FOTO: Privat - Ledamot i Kommunfullmäktige - Ledamot I Kultur & fritidsnämnden - Kultur och fritid - Barn och ungdom Facklig tillhörighet: Fastighetsanställda E-post:

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening Verksamhetsberättelse 2011 Domsjö S Förening Årsmötets dagordning 1. Mötets öppnande ordförande ger ordet till kvällens gäst Håkan Olsson. 2. Årsmötets utlysning. 3. In memorian/parentation 4. Fastställande

Läs mer

Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun

Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun Stadgar för Halmstads socialdemokratiska arbetarekommun Fastställda av årsmöte 2 mars 2013 1 Arbetarekommunens uppgift Arbetarekommunen ansvarar för att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

STUDIEPROGRAM. 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND STUDIEPROGRAM 2007 till 2010 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND INLEDNING & INNEHÅLL I din hand har du nu studiefoldern för Socialdemokraterna Gotland 2007-2011. Här hittar du utbildningar, kurser och studiecirklar

Läs mer

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN

KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN KONTAKTLISTA PÅ MALMÖ ARBETAREKOMMUN Eva Holmström Tel: 660 73 17 Mobil: 070-773 19 35 E-post: eva.holmstrom@malmo.sap.se Andreas Schönström Tel: 660 73 20 Mobil: 070-773 19 33 E-post: andreas.schonstrom@malmo.sap.se

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö Arbetarekommuner Socialdemokraterna i Jönköpings län Residensgatan 1 556 13 Jönköping T: 036-165140 www.socialdemokraterna/jonkopingslan

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2014 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Själevads Socialdemokratiska förening 25 februari 2015

Själevads Socialdemokratiska förening 25 februari 2015 Själevads Själevads 2 (6) Agenda för årsmöte onsdag 25 februari 2015 19:00 1 Årsmötets öppnande 2 Fastställande av agendan 3 Godkännande av kallelse 4 Parentation 5 Val av presidium: A. Ordförande B. Sekreterare

Läs mer

Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte kompletterat

Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte kompletterat Stadgar för Bohusläns partidistrikt Beslutade och antagna av partidistriktets höstmöte 2007-10-20 kompletterat 2013-03-23 1. Partidistriktets uppgift Partidistriktet ansvarar för: Utåtriktad opinionsbildning

Läs mer

Nomineringsprocessen inför 2018 års allmänna val. En öppen och genomskinlig valberedningsdriven process

Nomineringsprocessen inför 2018 års allmänna val. En öppen och genomskinlig valberedningsdriven process Nomineringsprocessen inför 2018 års allmänna val En öppen och genomskinlig valberedningsdriven process Vårt mål är att Socialdemokraterna ska ha företrädare som vinner val i Emmaboda, som inger förtroende

Läs mer

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet

tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet tadgar för Vänsterpartiet Vänsterpartiet 1 of 9 2013-02-11 13:38 Stadgar för Vänsterpartiet Stadgar för Vänsterpartiet Antagna av Vänsterpartiets 39:e kongress 5-8 januari 2012 Innehåll Medlemskap 2 11

Läs mer

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna

Socialdemokraterna Gotland. Studier Kunskap bygger Socialdemokraterna Socialdemokraterna Gotland Studier 2017 Kunskap bygger Socialdemokraterna Medlemsutbildning Vår historia vår ideologi vår organisation Tillsammans med andra får du chansen att diskutera och få insikter

Läs mer

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012

Ett öppet parti. i takt med tiden. SSU:s plan för en öppen process. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund. Stockholm 25 januari 2012 Ett öppet parti i takt med tiden SSU:s plan för en öppen process Stockholm 25 januari 2012 Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund Sammanfattning Många kräver att Socialdemokraterna utser sin partiordförande

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 190108 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till dig som inte har

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

3 (10) Senast justerade på årsmöte mars 2013

3 (10) Senast justerade på årsmöte mars 2013 2 (10) Innehåll 1 Arbetarekommunens uppgift... 3 2 Organisation... 3 3 Medlemskap i arbetarekommunen... 4 4 Avgifter... 4 5 Möten... 5 6 Arbetarekommunens valberedningar... 6 7 Arbetarekommunens styrelse...

Läs mer

MörarpsAktuellt SKOLAN. Mörarps Socialdemokratiska Förening. Hur ser framtiden ut för vår skola i Mörarp?

MörarpsAktuellt SKOLAN. Mörarps Socialdemokratiska Förening. Hur ser framtiden ut för vår skola i Mörarp? MörarpsAktuellt Mörarps Socialdemokratiska Förening NR 1 MARS 2015 Riksdagsledamot Yasmine Larsson Mörarps S-förening 2015 Öppna byamöten och bakluckeloppis. Vad händer mer? SKOLAN Hur ser framtiden ut

Läs mer

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 -

Studier Socialdemokraterna i Gävle. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet - 1 - Studier 2007 Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle - 1 - Studieprogram 2007 Innehåll Medlemsstudier... s 4 Europastudier. Ideologi

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 181112 Medlemsutbildningar FACKLIGA STUDIER Alla medlemsutbildningar

Läs mer

JOBB kongressen 28/10 1/11 Välj dina fyra ombud Här presenteras alla de 17 från Örnsköldsvik som du har möjlighet att välja bland.

JOBB kongressen 28/10 1/11 Välj dina fyra ombud Här presenteras alla de 17 från Örnsköldsvik som du har möjlighet att välja bland. DEMONSTRERA PÅ FÖRSTA MAJ! Tåget startar kl. 12.00 på ARKEN Programstart PARKEN 13.15 Årets talare: Riksdagsled. Agneta Lundberg Kommunals Magnus Tjällman JOBB kongressen 28/10 1/11 Välj dina fyra ombud

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

Enligt uppdrag: Per Colliander

Enligt uppdrag: Per Colliander Partiet behöver förnyelse. I den kris partiet nu befinner sig finns det anledning granska struktur och arbetsformer. Detta bör också ske på det lokala planet. Gamla Gardet har en nu pågående studiecirkel

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 3 Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo

Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 3 Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo Socialdemokraterna i Jönköpings län Kandidater till partikongressen den 28/10-1/11 2009 Valkrets 3 Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo 2 (7) Kandidatpresentation inför Socialdemokraternas ordinarie

Läs mer

1 maj Stellan Bäcklund, Maria Lindholm och Modou Boye Jallow i spetsen för förstamaj-tåget när det närmar sig Folkets Park.

1 maj Stellan Bäcklund, Maria Lindholm och Modou Boye Jallow i spetsen för förstamaj-tåget när det närmar sig Folkets Park. Okt. 2011 Nr 19 1 maj 2011. Stellan Bäcklund, Maria Lindholm och Modou Boye Jallow i spetsen för förstamaj-tåget när det närmar sig Folkets Park. I innehållet: - Zenitha Nordfjell skriver om barnfattigdom.

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07

Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Verksamhetsinriktning 2016 Förslag till höstmötet 2015-11-07 Ett komplement till Verksamhetsplan 2015 2018 som fastställdes på Höstmötet 2014-10-28 2 (7) Verksamhetsinriktning 2016 2.1 Samordna Partidistriktet

Läs mer

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN.

STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1 2015-03-25 STADGAR FÖR LUDVIKA SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN. 1. ÄNDAMÅL Arbetarekommunen har till ändamål Att på grundval av partiets program verka för de socialdemokratiska idéerna, Att vara partiets

Läs mer

Kandidater till extra partikongressen den 25/3-27/3 2011

Kandidater till extra partikongressen den 25/3-27/3 2011 Kandidater till extra partikongressen den 25/3-27/3 2011 Valkrets 1 Habo, och Mullsjö Arbetarekommuner 1 Kandidatpresentation inför Socialdemokraternas extra partikongress 25-27 mars 2011 i Stockholm.

Läs mer

Arbetarekommunen är partiets lokala huvudorganisation i Norrköpings primärkommuns område.

Arbetarekommunen är partiets lokala huvudorganisation i Norrköpings primärkommuns område. RÖTT = strykning GULT = ändring/tillägg Arbetarekommunen ansvarar för opinionsbildning för partiets idéer och politik inom Norrköpings kommun kommunikation med väljare inom Norrköpings kommun valorganisationen

Läs mer

Sollentuna. Motioner och utlåtanden

Sollentuna. Motioner och utlåtanden Sollentuna Motioner och utlåtanden Årsmötet den 16 mars 2013 Motion 1 Motion till årsmötet med Sollentuna arbetarekommun 2013 Nedanstående motion är antagen av IF Metallsossens klubbstyrelse tisdagen den

Läs mer

Ulla Löfven och Kennet Odelstrand kommer till vår Kyrkopolitiska träff 8/9 på Gnistan

Ulla Löfven och Kennet Odelstrand kommer till vår Kyrkopolitiska träff 8/9 på Gnistan Augusti 2012 Nr 21 Ulla Löfven och Kennet Odelstrand kommer till vår Kyrkopolitiska träff 8/9 på Gnistan Erlandermedaljen delades ut på AK:s årsmöte i mars Våra kommunala bolag Till exp. ringer du numera

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00.

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Samhällsbyggnadsnämnden 2011-01-27 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl 14:30-15:00. Beslutande ledamöter Roger Burland (S), ordförande Esbjörn Jonsson (S) Malin Westman

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo 1 Valåret 2014 Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel

Läs mer

kvar till valet! Läs Leif Lindholms krönika inför valrörelsens slutspurt.

kvar till valet! Läs Leif Lindholms krönika inför valrörelsens slutspurt. Juni 2010 Nr 16 Nu är det drygt 2 månader kvar till valet! Läs Leif Lindholms krönika inför valrörelsens slutspurt. Innehåll: - Förslag till ny politisk organisation i kommunen - Våra förslag till ordföranden

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2013 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Linköping Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Dokumentet innehåller riktlinjer för hur val bereds, hur arbetarekommunen hanterar valärenden och kandidatnominering. Dokument ersätter alla

Läs mer

Örnsköldsvik; sammanträdesrum Kubbe 10:00 11:00

Örnsköldsvik; sammanträdesrum Kubbe 10:00 11:00 Barn- och utbildningsnämnden 2007-01-09 1 (13) Plats och tid Beslutande Örnsköldsvik; sammanträdesrum Kubbe 10:00 11:00 (s), ordf. (s), Yvonne Ölund (s), Mattias Öberg (s), Ruth Bergström (s), Tommy Olofsson

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun Fastställd på medlemsmöte 2016-12-19 Inledning I vår kommun är alla välkomna och här sätter vi människan främst. Vi lever i en föränderlig värld där tidigare

Läs mer

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (5) Kst/2016:195 162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Ärendet Föreligger motion daterad den 21 mars 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Alla fantastiska klubbister önskas en Härligt God Jul och ett Gott Nytt År! Distriktsstyrelsen

Alla fantastiska klubbister önskas en Härligt God Jul och ett Gott Nytt År! Distriktsstyrelsen SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Inbjudan till internationell

Läs mer

Distriktsstyrelsen Ordförande : Lena Näslund 0410-245 76 naeslund.information@telia.com

Distriktsstyrelsen Ordförande : Lena Näslund 0410-245 76 naeslund.information@telia.com SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Inbjudan till årsmöte Ombudsfullmakt

Läs mer

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte.

Dessa stadgar utgör komplement till partiets normalstadgar och kan endast förändras genom beslut på Arbetarekommunens årsmöte. Reviderade vid Årsmötet 2015 1 (8) Lunds Arbetarekommun T I L L Ä G G S S T A D G A R F Ö R L U N D S A R B E T A R E K O M M U N Fastställda av årsmötet 2005 Reviderade av årsmötet 2015 Dessa stadgar

Läs mer

STUDIER 2010. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet. Socialdemokraterna i Gävle www.gavle.sap.

STUDIER 2010. Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet. Socialdemokraterna i Gävle www.gavle.sap. STUDIER 2010 Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle www.gavle.sap.se Version Januari-2010 Studieprogram 2010 INNEHÅLL Arbetarekommunens

Läs mer

2 (7) a) Arvode 2016 Distriktsstyrelsen föreslår att distriktskongressen beslutar att arvode till revisorerna utgår med 500 kronor/revision

2 (7) a) Arvode 2016 Distriktsstyrelsen föreslår att distriktskongressen beslutar att arvode till revisorerna utgår med 500 kronor/revision 2 (7) a) Arvode 2016 Distriktsstyrelsen föreslår att distriktskongressen beslutar att arvode till revisorerna utgår med 500 kronor/revision b) Medlemsavgifter 2016 Distriktsstyrelsen föreslår att distriktskongressen

Läs mer

Utbildningar hösten 2016

Utbildningar hösten 2016 STUDIEPLAN HT 2016 Utbildningar hösten 2016 September 5 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Kristianstad 7 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Landskrona 17 september Medlemsutbildning,

Läs mer

STADGAR FÖR SÖDERTÄLJE SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN

STADGAR FÖR SÖDERTÄLJE SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN STADGAR FÖR SÖDERTÄLJE SOCIALDEMOKRATISKA ARBETAREKOMMUN Kapitel 1 Ändamål 1 Södertälje Arbetarekommunen är socialdemokraternas huvudorganisation i Södertälje och sammansluter alla inom kommunen verksamma

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

POLICY FÖR NOMINERINGSARBETET I MALMÖ ARBETAREKOMMUN 2008

POLICY FÖR NOMINERINGSARBETET I MALMÖ ARBETAREKOMMUN 2008 Partiet äger vi, förtroendeuppdragen har vi till låns Ett levande partiarbete är kärnan i den svenska demokratin. Det förutsätter allas ansvar att vara med och utveckla partiets inre arbete. Ett arbete

Läs mer

Mer att läsa i tidningen:

Mer att läsa i tidningen: Mars 2012 Nr 20 Stefan Löfven deltar på Örnsköldsviks Arbetarekommuns Årsmöte och seminarium söndag 18 mars! Läs Carin Erikssons intervju med Stefan, exklusivt för medlemstidningen! Mer info om årsmötesdagen

Läs mer

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl !

Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl på Medborgarhuset i Eslöv. Fika serveras från kl ! Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Eslöv 2017-12-15 Kallelse till distriktets årsmöte 2018-03-21 Välkomna till årsmöte onsdagen den 21 mars 2018 med början kl. 09.30 på Medborgarhuset

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447)

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Kommunfullmäktige 2016-05-30 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 19 september 2013 angående införande

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2013 1 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel måste

Läs mer

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT

INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT INKOMNA MOTIONER MED STYRELSENS YTTRANDE OCH FÖRSLAG TILL BESLUT MOTION 1 Fler idrottstimmar i skolan Jag önskar fler idrottstimmar i skolan för att motverka övervikt och andra folksjukdomar hos barn och

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015

Stadgar. Stadgar för förbundet sid 2-5. Normalstadgar för distrikt sid 6-8. Normalstadgar för föreningar sid 9-11. Antagna av kongressen 2015 Stadgar Antagna av kongressen 2015 Stadgar för förbundet sid 2-5 Normalstadgar för distrikt sid 6-8 Normalstadgar för föreningar sid 9-11 1 FÖRBUND 1 Ändamål HBT Socialdemokrater (HBT-S) Sverige är ett

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Studieplan Välkommen till studieåret 2019!

Studieplan Välkommen till studieåret 2019! Studieplan 2019 Med upplysta medlemmar bygger vi en stark folkrörelse och kan på så vis sprida våra idéer för en tidlös samhällsmodell som bygger på tanken om alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

STUDIEPLAN BLEKINGE PARTIDISTRIKT

STUDIEPLAN BLEKINGE PARTIDISTRIKT STUDIEPLAN BLEKINGE PARTIDISTRIKT Blekinge 2017-01-23 FÖRORD Socialdemokraternas studieverksamhet ska stärka den politiska, kommunikativa och organisatoriska kompetensen såväl bland medlemmar som bland

Läs mer

Innehåll. Höst i min bok!

Innehåll. Höst i min bok! SKÅNE Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö Tel: 040-660 73 06 Mobil: 070 261 66 69 E-post: s-kvinnor@skane.sap.se Hemsida: www.s-info.se/skvinnorskane Bankgiro: 5661-1403 Innehåll Sidan 2 kalender, valberedning

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016/2017

Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förslag till: Verksamhetsinriktning 2016/2017 Förord En verksamhetsinriktning beskiver uppgifter, mål och prioriteringar för vår organisation. Hur vi når målen och vilka metoder vi använder redovisas i

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 Förslag till val VERKSAMHETSPLAN 2017 Valförberedelser Under 2016 passerades halvtid i mandatperioden. De första åren efter vår valseger 2014 har på många sätt varit fokuserat på att med gott resultat

Läs mer

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen?

Från val till val. Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Från val till val Hur går valen till? Hur stiftas lagar? Vad händer sen? Fyra allmänna val i Sverige Riksdag + landsting + kommun (Vart fjärde år) Eu (Vart femte år) Sverige har 20 platser i Europaparlamentet

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

Medlemsinformation: - Vårens aktiviteter i. Arbetarekommunen. - Studiecirklar inför valrörelsen - Årsmötet i mars - Information om kyrkovalet

Medlemsinformation: - Vårens aktiviteter i. Arbetarekommunen. - Studiecirklar inför valrörelsen - Årsmötet i mars - Information om kyrkovalet Dec 2009 Nr 15 - Rapport från Jobbkongressen - Våra kandidater till landsting och riksdag i valet 2010 - Christina Karlsson skriver om Sörgården i Bredbyn - Birgith Olsson Johansson skriver om skolorna

Läs mer

Totalt intäkter

Totalt intäkter 1. 2. 3. 4. Budget Utfall Budget Verksamhetens intäkter 2007 2008 Medlemsavgifter - 169-160 Arvodesbidrag - 69-65 Gruppavgifter - 4-7 Kommunalt partistöd - 1140-1154 Fakturerade kostnader - 72-45 Övriga

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2018 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 17-10-23 Medlemsutbildningar Alla medlemsutbildningar riktar sig till

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN ÖREBRO 22-24 MARS 2019 VALKRETS HÖGLANDET JÖNKÖPINGS LÄN INFORMATION Den 22 till 24 mars har Socialdemokraterna sin 40:e ordinarie partikongress. Denna genomförs på Conventum

Läs mer

Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott

Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott Arbetet i kammare och utskott Bild 1. Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott Till dig som lärare: Nedan finns korta texter som kan fungera som stöd till presentationsbilderna som

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Bästa Gärdesmoderat!

Bästa Gärdesmoderat! Gärdesmoderaterna Medlemsbrev nr 4 november 2010 Bästa Gärdesmoderat! Ordförande har ordet. Nu är valet över och det blev en historisk valseger. Den moderatledda Alliansen fortsätter leda politiken i riksdagen,

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

Antagna av distriktskongress 27 april 2013

Antagna av distriktskongress 27 april 2013 Blekinge STADGAR Antagna av distriktskongress 27 april 2013 Socialdemokraterna Blekinge Folkets Hus 371 32 KARLSKRONA Besök: Folkets Hus T: 0455-308570 www.socialdemokraterna.se/blekinge 2 (9) Stadgar

Läs mer

Politiska utbildningar Västbo - Östbo

Politiska utbildningar Västbo - Östbo 1 2015 Politiska utbildningar Västbo - Östbo 2 Studiecirkel Minst 3 personer träffas 3 gånger under 9 studietimmar = studiecirkel Så enkelt är det!!!! För att ABF skall kunna registrera en studiecirkel

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Kandidatpresentation

Kandidatpresentation Partikongress 2017 Kandidatpresentation Umeå Arbetarekommun Val av ombud till partikongressen 22 mars - 24 mars 2019 Valet av ombud Sveriges Socialdemokratiska Arbetarepartis 40:e ordinarie partikongress

Läs mer

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG IGEN! 3 Innehåll. 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Äldrefrågorna i partierna...6

Läs mer

Arbetarekommunen i Karlskrona en idéburen organisation

Arbetarekommunen i Karlskrona en idéburen organisation Karlskrona Karlskrona 2012-12-07 Arbetarekommunen i Karlskrona en idéburen organisation Vi är alla stolta över att vara socialdemokrater och vi är stolta över att tillhöra arbetarekommunen. Vi är stolta

Läs mer

Kallelse till regionens årsmöte!

Kallelse till regionens årsmöte! Medlemsföreningarna Kallelse till regionens årsmöte! Södra Norrlands Folkets hus och parkregion kallar alla medlemsföreningar till ordinarie årsmöte. Datum 13 14 april 2019 Plats Program Ombord på M/S

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Från val till regeringsbildande!

Från val till regeringsbildande! Från val till regeringsbildande De ännu inte 18 år fyllda Jakub, Tomas, Oliver och Dejan följer nyfiket med sina föräldrar till vallokalen. Jakub åker på sin, Tomas på sin, Oliver går på sina och Dejan

Läs mer

Så återigen, hjälp mig att vinna val så vi får se Stefan Löven bli Sveriges statsminister.

Så återigen, hjälp mig att vinna val så vi får se Stefan Löven bli Sveriges statsminister. boulematchen. Ja det är nog bara din fantasi som sätter stopp var man kan ta samtalet och tala om vikten att rösta och vikten att rösta rött. Vårt första mål är att göra ett riktigt bra Europaparlamentsval,

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

Mötesplats Inkludering

Mötesplats Inkludering PROGRAM SE SIDAN 4 Mötesplats Inkludering 15 MARS tema INKLUDERING. Vi lyfter frågor som bränner till. Tillsammans har vi erfarenheten och kunskapen som bygger ett bra samhälle. Succéregissören Gabriela

Läs mer