Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott"

Transkript

1 Arbetet i kammare och utskott Bild 1. Faktamaterial till bilderna om Arbetet i Kammare och utskott Till dig som lärare: Nedan finns korta texter som kan fungera som stöd till presentationsbilderna som hör till broschyren Arbete i kammare och utskott.

2 Så stiftas en lag 1. g 1. De fl esta nya lagar börjar med ett förslag från regeringen, en proposition. 3. När propositioner och motioner kommer till kammaren så talar talmannen om det. Förslagen skickas sedan till ett utskott. Regeringen Proposition Riksdagens kammare Motioner Riksdagsledamöter 2. Riksdagsledamöter kan också lämna förslag som kallas motioner. Motionerna är ofta motförslag till regeringens propositioner. Bild 2. Bild två och tre Så stiftas en lag 1 En av riksdagens viktigaste uppgifter är att stifta lagar. Under ett riksmöte brukar omkring 4000 motioner lämnas in och behandlas och runt 200 propositioner. Det tar i genomsnitt cirka tre månader att stifta en lag. Lagen om att få använda PKU-registret för att identifiera spädbarn som dött i Thailand under Tsunamikatastrofen 2004 stiftades på endast en dag, medan det tog cirka 1,5 år att bli klar med FRA-lagen.

3 Så stiftas en lag 2. Riksdagens kammare 4. Utskottet förbereder och skriver ett betänkande om vad utskottet tycker om lagförslaget. 6. Riksdagen debatterar och fattar beslut i kammaren om den nya lagen eller lagändringen. Utskott Betänkande Riksdagens kammare Partigrupper 5. Partierna i riksdagen diskuterar förslaget i sina partigrupper och bestämmer vad man ska tycka om förslaget. Riksdagsskrivelse Regeringen 7. Regeringen får veta vad riksdagen har beslutat om i en riksdagsskrivelse. Sedan ska regeringen se till att beslutet träder i kraft. Bild 3. Bild tre Så stiftas en lag 2

4 Kammaren Bild 4. Bild fyra Kammaren Kammarens arbete pågår numera i princip året runt med utfrågningar och interpellationsdebatter. Själva lagstiftningsarbetet pågår dock enbart under riksmötet som pågår från september till juni.

5 Vem sitter var i kammaren? Arbetsrum för journalister Regeringens bänkar Särskilda debattbänkar Informationstavla Vice talmän Talarstol Talman Bild 5. Bild fem Vem sitter var i kammaren? Talmannen. Talmannen leder riksdagens arbete och är riksdagens främste representant. Talman under mandatperioden är Per Westerberg. Sverige har haft två kvinnliga talmän: Birgitta Dahl och Ingegerd Troedsson. Talmannen måste vara neutral och får inte delta vid voteringar. Vice talmän. De vice talmännen kan leda kammarens arbete i talmannens ställe och också representera riksdagen i olika sammanhang. De vice talmännen är ordinarie riksdagsledamöter som har rätt att delta vid voteringar.

6 Talarstol. I den fasta talarstolen håller partiernas talespersoner sina inledningsanföranden i ärendedebatterna. Talartiderna är inte fast bestämda, men mer än 8 minuter i en liten fråga och mer än 12 minuter i en stor fråga, bör ledamoten inte tala. Talarstol på golvet. Här står ledamöterna när de ställer frågor till varandra eller till ministrarna vid frågestunder och interpellationer. Vid en ärendedebatt har den som ställer en fråga två minuter på sig och den som svarar lika lång tid. Vid frågestunden med ministrar ur regeringen har man bara en minut på sig för att ställa sin fråga och en minut på sig för att svara. Informationstavlan. Här visas dels voteringsresultatet, dels samma bild som sänds på webben och/eller i TV när det pågår debatter. Regeringens platser. Här sitter regeringsmedlemmarna under till exempel riksmötets öppnande och partiledar-debatter. Journalister. Cirka 15 TV-, radio- och tidningsredaktioner har kontor i riksdagen. Där har ett antal journalister sina arbetsplatser. Hur många som sitter där varje dag varierar.

7 Vem sitter var i kammaren? Stenograf Voteringstavla Utskottens tjänstemän Kammarsekreterare Kanslist Expeditionsassistent Pressläktare Bild 6. Bild sex Vem sitter var i kammaren? Kammarsekreterare. Kammarsekreteraren är rådgivare åt talmannen och expert på regler i kammaren. Han/hon hjälper också talmannen vid kammarens möten. Expeditionsassistent. Expeditionsassistenten hjälper till med praktiska frågor som att bland annat dela ut betänkanden innan voteringar. Kanslist. Kanslisten sköter praktiska frågor som att koppla in mikrofonerna för dem som ska tala i debatten, sköter voteringstavlan och informationen som visas på projektorduken på fondväggen.

8 Stenograf. Allt som sägs i kammaren skrivs ned av en stenograf. Stenograferna arbetar i tiominuterspass. När de antecknat i tio minuter går de in till sitt kontor och renskriver. Cirka sex timmar efter avslutad debatt finns protokollet att läsa på webben. Voteringstavla. Alla voteringar i kammaren är offentliga. Varje stol i kammaren har tre lampor kopplade till sig: en röd, en grön och en gul. Beroende på hur ledamoten röstar börjar en grön, en röd eller en gul lampa att lysa på voteringstavlan när ledamoten tryckt på knappen. Utskottens tjänstemän. Utskottstjänstemännen som har skrivit ett betänkande finns ibland med i kammaren när just det betänkandet är uppe till debatt. De finns där om någon ledamot skulle behöva ställa någon fråga om betänkandet. Pressläktare. Fotografer och journalister får alltid om de är ackrediterade vara med i kammaren och bevaka kammarens arbete.

9 Utskotten miniriksdagar Parti Platser i riksdagen Ordinarie platser utskott S M MP 25 1 FP 24 1 C 23 1 SD 20 1 KD 19 1 V 19 1 Siffrorna gäller för mandatperioden Bild 7. Bild sju Utskotten miniriksdagar De 15 utskotten kan liknas vid miniriksdagar då de speglar förhållandet mellan majoritet och minoritet i kammaren. Efter valet 2010 har allianspartierna 173 mandat och därför ingen majoritet i kammaren. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans 156 mandat och Sverigedemokraterna 20. Utskottet speglar sammansättningen i riksdagen. Allianspartierna har tillsammans 8 platser i utskottet. Socialdemokraterna har sex platser. Miljöpartiet 1 plats, Vänsterpartiet 1 plats och Sverigedemokraterna 1 plats. Utskotten träffas två gånger i veckan och arbetar då med att förbereda lagförslag, skriva utlåtanden om EU:s grön- och vitböcker, utvärdera riksdagsbeslut och bevaka forskning inom utskottets område. Läs mer om utskottsarbetet på riksdagen.se under menyn Utskotten och EU-nämnden.

10 Skolorna får en ny betygsskala med sex steg Bild 8. Bild åtta Skolorna får en ny betygsskala med sex steg Regeringen lämnade 2008 en proposition till riksdagen där man föreslog att betygsskalan i grund- och gymnasieskolan skulle förändras. Istället för att som tidigare ha IG, G, VG och MVG skulle den nya skalan bestå av A, B, C, D, E, F där A-E skulle vara godkända betyg och F underkänt. I betänkandet ställde sig alliansen bakom förslaget medan s, v och mp reserverade sig. Vid voteringen röstade 140 ja, 102 nej, 29 avstod och 78 var frånvarande.

11 Homosexuella får gifta sig Bild 9. Bild nio Homosexuella får gifta sig Homosexuella får gifta sig i och med att äktenskapsbalken blivit könsneutral. Lagen om registrerat partnerskap för homosexuella finns inte längre kvar. De som registrerat partnerskap ska kunna omvandla sitt partnerskap till äktenskap genom en enkel anmälan eller genom vigsel. Vid voteringen röstade 261 ja, 22 nej, 16 avstod och 50 var frånvarande.

12 Fler än apoteken får sälja medicin Bild 10. Bild tio Fler apotek får sälja medicin Under 2008/09 års riksmöte lämnade regeringen en proposition till riksdagen angående att man ansåg att apoteksmarknaden skulle avregleras. Livsmedelsverket skulle i stället få möjlighet att ge tillstånd till andra aktörer som då också skulle få sälja läkemedel. Alliansens ledamöter ställde sig bakom betänkandet medan oppositionen skrev en gemensam reservation. Vid voteringen röstade 134 ja, 128 nej, ingen avstod och 87 var frånvarande.

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen

Riksdagen en kort vägledning. Studiematerial från riksdagen Riksdagen en kort vägledning Studiematerial från riksdagen 2 Riksdagen en kort vägledning Folket bestämmer Sverige är en demokrati. Det innebär att folket får vara med och bestämma hur Sverige ska styras.

Läs mer

Välkommen till riksdagen

Välkommen till riksdagen Sveriges riksdag 2 Sveriges riksdag Välkommen till riksdagen Öppenhet och tillgänglighet är viktiga inslag i den svenska demokratin och i riksdagens arbete. På riksdagens webbplats www.riksdagen.se kan

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU Studiematerial från riksdagen Det här är EU Teds tröja en fråga för EU EU påverkar dig EU beslutar om mycket som påverkar dig och dina kompisars vardag. Du behöver bara vända på din väckarklocka eller

Läs mer

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/ 1 EU startade som ett samarbete mellan 6 länder (Västtyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien). Numera består unionen av 28 medlemsländer. Den största utvidgningen skedde under

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Att svara på en remiss

Att svara på en remiss Att svara på en remiss Varje år skickar Regeringskansliet betänkanden, utredningar och andra förslag på remiss. Det betyder att myndigheter, organisationer och personer har möjlighet att svara på vad de

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

1 000 elever om skolan.

1 000 elever om skolan. Hur långt räcker regeringens skolpolitik? 1 000 elever om skolan. En undersökning bland elever i gymnasiet Genomförd av Exquiro Market Research under våren 2010 på uppdrag av Lärarnas Riksförbund och Sveriges

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Inledning Denna lathund har Riksföreningen Autism (RFA) sammanställt för att underlätta för brukare som vill

Läs mer

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag

Lättläst. Försörjningsstöd. Socialbidrag Lättläst Försörjningsstöd Socialbidrag Vad är försörjningsstöd? Försörjningsstöd är pengar som kommunen kan ge till människor som inte själva kan betala sina räkningar eller köpa mat och kläder och annat

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165

Den nya skollagen. för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 Den nya skollagen för kunskap, valfrihet och trygghet Lättläst LÄTTLÄST VERSION AV SAMMANFATTNINGEN AV REGERINGENS PROPOSITION 2009/10:165 2 Det här är en proposition med förslag till en ny skollag. Det

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016.

Det här är regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning under år 2011-2016. Socialdepartementet Regeringens plan för sin politik för personer med funktionsnedsättning En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken Intro och sammanfattning Det här är regeringens plan

Läs mer

Så här använder du erecept

Så här använder du erecept På Svenska Så här använder du erecept Hela Finland ska börja använda elektroniska recept, så kallade erecept. Du får mer information från ditt apotek eller din hälsostation. Du kan också gå in på webbsidan

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på

Att bilda förening. En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på Att bilda förening En broschyr för dej som är nyfiken på hur det går till och vad man bör tänka på I den här broschyren får du veta hur det går till att starta en förening och vad man bör känna till och

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldrapenning?

Föräldrapenning. Hur mycket får man? Vem har rätt till föräldrapenning? Föräldrapenning Föräldrapenning är den ersättning föräldrar får för att kunna vara hemma med sina barn i stället för att arbeta. Den betalas ut i sammanlagt 480 dagar per barn. Föräldrapenningen har tre

Läs mer

Spelet Lagstiftarna. Elevens handbok WWW.RIKSDAGEN.FI

Spelet Lagstiftarna. Elevens handbok WWW.RIKSDAGEN.FI Spelet Lagstiftarna Elevens handbok WWW.RIKSDAGEN.FI 1 Till Finlands riksdag väljs vart fjärde år 200 riksdagsledamöter. Riksdagen stiftar lagar, beslutar om budgeten och internationella avtal samt övervakar

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer