Till värdepappersförmedlarna och värdeandelsregistren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till värdepappersförmedlarna och värdeandelsregistren"

Transkript

1 tills vidare 1 (14) Till värdepappersförmedlarna och värdeandelsregistren Anvisning om avtal om värdepappersförvar, värdeandelskonton och förmögenhetsförvaltning Med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen meddelar Finansinspektionen värdepappersförmedlarna och de registeransvariga följande anvisning om avtal om värdepappersförvar, värdeandelskonton och förmögenhetsförvaltning. Anvisningen beskriver minimiinnehållet i avtalen. Avsikten är dock inte att begränsa rätten att använda servicenivå och avtalsvillkor som konkurrensmedel. Om avtalsparterna ingår flera avtal samtidigt, t.ex. ett avtal om värdepappersförvar och ett annat om förmögenhetsförvaltning, skall ställning tas till det inbördes förhållandet mellan avtalen, bl.a. i frågor som gäller tvister och avtalade provisioner. I anvisningen har beaktats rådets direktiv 89/646/EEG om samordning av lagar och andra författningar om rätten att starta och driva verksamhet i kreditinstitut, samt med ändring av direktiv 77/780/EEG, EGT nr L 386/1, , s. 151, och direktiv 93/22/EEG om investeringstjänster inom värdepappersområdet, EGT nr L 141, , s Tillämpningsområde De avsnitt som behandlar avtal om värdepappersförvar och avtal om förmögenhetsförvaltning tillämpas endast på tillhandahållandet av tjänster i Finland riktade till andra avtalsparter än sådana som driver yrkesmässig verksamhet på värdepappersmarknaden. Anvisningen gäller finländska värdepappersföretag, kreditinstitut och registeransvariga samt filialer i Finland till utländska värdepappersföretag och kreditinstitut. Anvisningen omfattar inte finländska värdepappersföretags eller kreditinstituts utländska driftställen när de tillhandahåller tjänster i något annat land än Finland. 2 Definitioner Med förvarare avses nedan såväl tillhandahållare av förvaringstjänster som registeransvariga, såvida något annat inte uttryckligen anges.

2 tills vidare 2 (14) Med förmögenhetsförvaltare avses nedan värdepappersförmedlare som kunderna genom enskilda avtal gett rätt att besluta om förvaltningen av placeringsobjekt. Med kund avses nedan ägare/innehavare av värdepapper eller derivatkontrakt, kontohavare/ägare till värdeandelskonton, förmögenhetsförvaltare för utländska kontohavare/ägare samt innehavare av rättigheter registrerade på värdeandelskonton alltefter typ av rättighet. 3 Minimiinnehåll i avtal om värdepappersförvar och avtal om värdeandelskonton 3.1 Innehåll gemensamt för avtal om värdepappersförvar och avtal om värdeandelskonton Vardera typen av avtal skall innehålla åtminstone följande punkter: Avtalsparter Förvaltningsåtgärder som ingår i avtalet Förvararens övriga rättigheter och skyldigheter Förvaringsprovision Information till kunden Parternas reklamationsskyldighet Förvararens panträtt Kundens ansvar Force majeure Utlämnande av kunduppgifter Ändring av avtalsvillkoren Avtalets giltighetstid Lösning av tvister och forum. 3.2 Övriga villkor i avtal om värdepappersförvar Förvaringsavtalen skall dessutom innehålla följande villkor: Förvaring av kundens penningmedel och värdepapper Granskning och specifikation av inlämnade värdepapper Ansvar och ersättningsskyldighet för tillhandahållare av förvaringstjänster. 3.3 Övriga villkor i avtal om värdeandelskonton Förvaltarregistrering Specialinnehåll i avtal om förvaltningskonto Rättelseförfarande.

3 tills vidare 3 (14) 3.1 Innehåll gemensamt för avtal om värdepappersförvar och avtal om värdeandelskonton Avtalsparter Avtalet, eller för förvararens del avtalsbilagan, skall innehålla tillräckliga uppgifter om avtalsparterna: firmanamn, personbeteckning, eventuell artificiell identitetsbeteckning fastställd av värdeandelsföreningen, handels-, stiftelse- eller föreningsregisternummer, AS-signum, hemort och beskattningssland samt vid behov betalnings- och andra kontaktuppgifter. I avtal om värdeandelskonton skall också innehållet i begränsade rättigheter att disponera värdeandelskontot redovisas. Ändrade uppgifter skall föras in i själva avtalet eller fogas som bilaga till avtalet. En sammanslutning eller stiftelse skall till förvararen lämna in ett handelsregisterutdrag och sin bolagsordning eller andra motsvarande handlingar att fogas som bilaga till avtalet Förvaltningsåtgärder som ingår i avtalet De förvaltningsåtgärder som ankommer på förvararen skall tillräckligt tydligt specificeras i avtalet. I avtalet skall också anges hur förvararen skall få besked om förhållanden som medför skyldighet att vidta åtgärder och när en sådan information senast skall anses ha nått förvararen. Efter att ha förvissat sig om att den erhållna informationen stämmer är förvararen alltid skyldig att vidta de förvaltningsåtgärder som föreskrivs i avtalet, oavsett hur informationen offentliggjorts. Undantagna är dock sådana uppgifter som en värdepappersförmedlare enligt lag skall hemlighålla, t.ex. uppgifter enligt 7 kap. 3 värdepappersmarknadslagen. En förvarare skall alltid hålla sig informerad om värdepapperstransaktioner som offentliggjorts enligt värdepappersmarknadslagens eller marknadsplatsens bestämmelser eller av emittenten. Avtalet skall också ta upp förvararens åtgärdsförfrågan. I förfrågan skall anges den tid inom vilken kunden förväntas reagera. Där skall också uppges vilka åtgärder förvararen avser vidta om kunden inte svarar på förfrågan, såvida påföljderna inte redan är reglerade i själva avtalet. I samband med förfrågan skall dessutom anges var och när kunden har möjlighet att studera det prospekt som enligt värdepappersmarknadslagen skall finnas tillgängligt. Stipulerar avtalet att kunden skall få besked om aktieemissioner, köpe- eller inlösningsanbud e.d. skall meddelandena skickas i god tid innan de tidsfrister som gäller för kunden går ut.

4 tills vidare 4 (14) Om förvaltningen av utländska värdepapper skall vid behov upprättas ett särskilt avtal eller särskilda villkor skrivas in i ett och samma avtal. Utländska värdepapper som är föremål för offentlig handel i Finland skall förvaltas på samma sätt som finländska, om någon separat överenskommelse inte finns om förvaltningen av dem Förvararens övriga rättigheter och skyldigheter I avtalsvillkoren skall stå att förvararen har rätt att vidta alla de åtgärder som behövs för att förvalta och säkerställa tillgångarna och rättigheterna i fråga. I avtalen skall också anges att förvararen inte har någon skyldighet att vidta några andra åtgärder än sådana som specificeras i avtalet. Alla extra åtgärder måste alltid överenskommas skriftligt Förvaringsprovision I avtalet skall fastställas om provisionen är en fast avgift eller om den beräknas på något annat angivet sätt, när den förfaller till betalning, hur den debiteras (på förhand eller i efterhand) och grunderna för ändringar i den. Provisionen och eventuella särskilda åtgärdsavgifter kan även specificeras t.ex. i servicetariffen. I avtalet skall förklaras hur en ändring av servicetariffen går till och på vilket sätt kunden aviseras om ändringarna. Ändringar i betalningsgrunderna betraktas som en avtalsändring Information till kunden I avtalet skall anges vilken information som enligt lag eller avtal skall skickas om förvarade tillgångar eller tillgångar som innehas på värdeandelskonto och om vidtagna förvaltningsåtgärder, samt hur och inom vilken tid kunden skall få informationen. Förutom uppgifter om vidtagna förvaltningsåtgärder kan sådan information t.ex. bestå av uppgifter om förvarade värdepapper eller kontoförda värdeandelar enligt 2 kap. 7 värdepappersmarknadslagen, årsberättelser, delårsrapporter etc. Uppgifterna för beskattningen skall skickas till kunden i tillräckligt god tid, och tiden skall utsättas i avtalet Parternas reklamationsskyldighet Reklamationsfristen och tidpunkten från vilken den räknas skall anges i avtalet. Parterna skall ges tillräckligt med tid att anmärka på varandras åtgärder. Hur lång reklamationsfristen är beror på hur ofta information enligt avtalet skall sändas, t.ex. vid rapportering varannan vecka skall reklamationsfristen vara minst två veckor. Om rapporteringsintervallet är längre än en månad måste dock en reklamationsfrist på

5 tills vidare 5 (14) minst en månad anses rimlig. Reklamationsfristen skall räknas från den dag då den berörda parten har fått besked om åtgärden. I avtalet bör stipuleras att en kund bosatt i Finland kan anses ha fått besked om en åtgärd sju kalenderdagar räknat från det datum då meddelandet avsändes, om något annat inte påvisas. En kund som bor utomlands kan anses ha fått ett sådant besked 14 kalenderdagar efter utskick, om annat ej avtalats. I situationer som avses i lagen om värdeandelskonton (rättelseförfarande och ändringssökande) skall de tidsfrister som framgår av lagen tillämpas Förvararens panträtt I avtalet skall uppges fordringar som förvararen har på kunden med förvarade tillgångar som säkerhet och där skall också anges hur säkerheten vid utebliven betalning realiseras. Förvarade värdepapper eller värdeandelskonton jämte värdeandelar kan enligt de allmänna avtalsvillkoren utgöra säkerhet endast för provisions- och kostnadsfordringar som förvararen har med stöd av avtalet eller fordringar till följd av uppdrag från kunden. Säkerheter i form av värdepapper och värdeandelar skall såvitt möjligt realiseras via den offentliga handeln. Förvararen skall på alla sätt försöka se till att värdepapperen realiseras på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt och med minsta möjliga avbräck för parterna. Vid försäljningen av värdepapper och värdeandelar skall kundens eventuella önskemål om realiseringsordningen respekteras så länge som förvararens ställning inte äventyras Kundens ansvar Kunden svarar för att förvararen har tillräckligt med medel till sitt förfogande för att vidta de åtgärder som förutsätts i avtalet. Förfarandet i det fall att medlen inte räcker till skall beskrivas i avtalet. Kunden kan i avtalet åläggas att ersätta förvararen för skada som denne åsamkas om kunden underlåter att fullgöra sina skyldigheter enligt avtalet.

6 tills vidare 6 (14) Force majeure Avtalet får innehålla en klausul om force majeure. Någon uttömmande definition av force majeure är däremot inte möjlig. Force majeure-klausulen får inte utformas så att den ensidigt fritar endast förvararen från ansvar Utlämnande av kunduppgifter Om förvararen anlitar utomstående hjälp för skötseln av sina uppgifter (registeransvariga skall då ha kundens uttryckliga samtycke till det), skall avtalet innehålla uppgift om i vilken omfattning kunduppgifter kan lämnas ut till medhjälparen. I sådana fall skall förvararen avkräva medhjälparens anställda en tystnadsförbindelse som till innehållet motsvarar 48 lagen om värdepappersföretag (29 lagen om värdeandelssystemet då förvararen är en registeransvarig), om de inte enligt lag redan har tystnadsplikt Ändring av avtalsvillkoren I avtalsvillkoren skall anges hur villkoren kan ändras och på vilket sätt kunden skall informeras om ändringarna. Om villkoren ändras till kundens nackdel skall kunden ha möjlighet att säga upp avtalet innan de nya villkoren träder i kraft. Villkoren i ett tidsbundet avtal får inte ändras utan kundens samtycke Avtalets giltighetstid Av avtalet skall framgå om det gäller för en viss tid eller tills vidare, för ett tillsvidareavtal även uppsägningstiden och tidpunkten från vilken uppsägningstiden räknas, samt under vilka förutsättningar parterna kan utöva sin eventuella rätt att säga upp avtalet. Också avtalsparternas andra rättigheter och skyldigheter i samband med att avtalet upphör att gälla skall regleras i avtalet. I fråga om tillsvidareavtal gäller olika uppsägningstid för kunden och förvararen. För kunden kan uppsägningstiden vara högst fem bankdagar, medan den för förvararen skall vara minst en månad från det att kunden har fått besked om uppsägningen. En kund som är bosatt i Finland anses ha fått ett postat uppsägningsbesked sju kalenderdagar efter utskick, om något annat inte påvisas. En kund som är bosatt utomlands anses ha fått beskedet om uppsägning 14 kalenderdagar efter utskick, såvida något annat inte påvisas.

7 tills vidare 7 (14) Förvaltningsskyldigheten för tillhandahållaren av förvaringstjänsterna får inte upphöra då avtalet sägs upp utan den skall gälla tills uppsägningstiden går ut och tillgångarna skall stå till kundens förfogande, om annat ej avtalats. Kunden skall få meddelande om när och var tillgångarna kan avhämtas. Om tillhandahållaren av förvaringstjänsterna vid tidpunkten för värdepappersöverlåtelsen har fordringar på kunden med stöd av avtalet, får kundens tillgångar innehållas endast till ett belopp som motsvarar fordringarna. I fråga om värdeandelar på värdeandelskonton skall kunden senast på förfrågan av den registeransvariga uppge det värdeandelskonto hos den nya registeransvariga dit värdeandelarna skall överföras. Underlåter kunden att svara skall värdeandelarna om möjligt överföras till ett avgiftsfritt register. Denna möjlighet bör anges i avtalet, så att kundens samtycke till åtgärden inte behöver inhämtas separat. Om den registeransvariga vid tidpunkten för värdepappersöverlåtelsen har fordringar på kunden med stöd av avtalet, får värdeandelar innehållas endast till den del som motsvarar fordringarna Om parterna skall ha rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan utan uppsägningstid måste villkoren för en sådan uppsägning specificeras i avtalet. I avtalet skall också anges beräkningsgrunderna för provisionen och eventuell återbetalning av förhandsbetalda provisioner i händelse av uppsägning. Den överskjutande delen av en förskottsprovision återbetalas till kunden åtminstone i de fall då avtalet sägs upp av förvararen Lösning av tvister och forum I avtal mellan konsumenter och näringsidkare skall de särskilda stadgandena om skiljeförfarande och forum i 11 kap. konsumentskyddslagen beaktas. I avtal mellan näringsidkare kan parterna själva komma överens om forum vid tvister. 3.2 Övriga villkor i avtal om värdepappersförvar Förvaring av kundens penningmedel och värdepapper Avtalet skall innehålla uppgift om förvaringen av kundens penningmedel på ett bankkonto i en depositionsbank eller i en filial till något utländskt kreditinstitut. Medlen skall med omsorg och yrkesmässighet förvaras antingen på kontot för kundmedel eller på kundens konto separat från förvararens egna tillgångar. Har kunden ingen rätt till den ränta som betalas på kontot för kundmedel skall detta tydligt framgå av avtalet. I avtalet skall också uppges numren på ovannämnda bankkonto och värdepappersförvaret.

8 tills vidare 8 (14) Om tillhandahållaren av förvaringstjänsterna enligt avtalet skall ha rätt att överlåta förvaringen på någon annan eller anlita en medhjälpare, skall av avtalet framgå att ansvaret enligt avtalsvillkoren bärs av den part som ingått avtalet med kunden Granskning och specifikation av inlämnade värdepapper Om tillhandahållaren av förvaringstjänsterna önskar förbehålla sig tid för granskning av värdepapperen, skall detta finnas nämnt i avtalsvillkoren. Tidsgränsen skall definieras exakt och entydigt. Enligt allmänna avtalsvillkor kan högst fem bankdagar betraktas som en skälig tid. Om en längre tid önskas i enskilda fall, skall detta överenskommas med kunden redan då värdepapperen tas emot. Över mottagna eller överlämnade värdepapper skall kunden få ett skriftligt intyg med sådana uppgifter om värdepapperen att de med betryggande noggrannhet kan identifieras Ansvar och ersättningsskyldighet för tillhandahållare av förvaringstjänster Förvaringsavtalet skall innehålla förhållningsregler för den händelse att något värdepapper kommer bort eller förstörs under förvaringen. I första hand skall tillhandahållaren av förvaringstjänsterna då skaffa fram ett motsvarande värdepapper, dvs. göra ett täckningsköp, även om värdepapperet har stigit i värde och det blivit dyrare att köpa ett nytt. Ersättningen får utbetalas i pengar endast om det är omöjligt eller oskäligt svårt att skaffa fram ett nytt värdepapper eller om särskild överenskommelse finns med kunden om att värdepapperet får ersättas i pengar. Som det gängse värdet på ett värdepapper kan betraktas dess värde vid den tidpunkt då kunden själv ville bestämma om papperet t.ex. genom att ge ett säljuppdrag eller genom att kräva papperet åt sig själv. Var innehavet registrerat av kunden skall tillhandahållaren av värdepapperstjänsterna se till att också de ersättande värdepapperen registreras utan kostnad för kunden. 3.3 Övriga villkor i avtal om värdeandelskonton Förvaltarregistrering Avtalen om individuella värdeandelskonton skall innehålla villkor om förvaltarregistrering. För att värdeandelar skall kunna förvaltarregistreras krävs att kunden har gett sitt uttryckliga samtycke till det. Utan sådant tillstånd får den registeransvariga inte förvaltarregistrera kundens värdeandelar. Vad som avses med förvaltarregistrering och vilka begränsningar den medför för kunden skall förklaras i avtalet. Där skall också avtalas om vem som skall sköta förvaltarregistreringen.

9 tills vidare 9 (14) Om innehav förvaltarregistreras måste den registeransvariga få veta om kunden är ägare till värdeandelarna eller fungerar som förmögenhetsförvaltare. Skall värdeandelarna förvaltarregistreras på en förmögenhetsförvaltare måste avtalet åtföljas av en försäkran av kunden att inga finländska fysiska eller juridiska personer finns bland de slutliga ägarna. Den registrerade kontohavaren svarar i sista hand för att inga värdeandelar i finländsk ägo blir registerade på kontot Specialinnehåll i avtal om fövaltningskonto I avtal om förvaltningskonto enligt 5 a lagen om värdeandelskonton skall uppges om kunden godkänner att värdeandelarna registreras på ett förvaltningskonto som också kan innehålla andra kunders värdeandelar. Om förmögenhetsförvaltaren står som kund skall han i avtalet förpliktas att förklara för ägaren till värdeandelarna (slutkunden) eller dennes ombud skillnaden mellan ett individuellt värdeandelskonto och ett förvaltningskonto. För slutkunden eller ombudet skall förklaras förvaltningskontohavarens behörighet att förvalta kontot i förhållande till tredje part samt den sakrättsliga verkan av en registrering på förvaltningskontot etc. Slutkunden eller ombudet skall alltid ha rätt att besluta om värdeandelarna skall registreras på förvaltningskontot eller på ett individuellt värdeandelskonto. Förmögenhetsförvaltaren skall också upplysas om att han inte får registrera egna värdeandelar på förvaltningskontot Rättelseförfarande Rättelseförfarandet enligt 36 lagen om värdeandelskonton skall i huvuddrag återges i avtalet eller på kontobeskedet. Kunden skall särskilt uppmärksammas på de exceptionella tidsfristerna i sammanhanget. 4 Minimiinnehållet i avtal om förmögenhetsförvaltning Avtalen om förmögenhetsförvaltning skall innehålla åtminstone följande punkter: 4.1 Avtalsparter 4.2 Tillgångar som omfattas av avtalet 4.3 Placeringsverksamheten Placeringsstrategier Placeringsobjekt och begränsningar Placeringsbeslut 4.4 Förvaring av medel och värdepapper som omfattas av avtalet 4.5 Förvaltningsprovision 4.6 Rapportering

10 tills vidare 10 (14) 4.7 Parternas reklamationsskyldighet 4.8 Förmögenhetsförvaltarens panträtt 4.9 Förmögenhetsförvaltarens ansvar 4.10 Kundens ansvar 4.11 Force majeure 4.12 Utlämnande av kunduppgifter 4.13 Ändring av avtalsvillkoren 4.14 Överlåtelse av avtal 4.15 Avtalets giltighetstid 4.16 Lösning av tvister och forum 4.1 Avtalsparter Se avsnitt ovan. 4.2 Tillgångar som omfattas av avtalet De tillgångar som omfattas av avtalet bör specificeras entydigt och detaljerat antingen i avtalet eller i en bilaga till avtalet t.ex. med nummer på värdeandelskonto, bankkonto, förvar och derivatkonto. Specifikationen är särskilt viktig om kunden hos förmögenhetsförvaltaren förvarar också sådana tillgångar som inte omfattas av avtalet. Om en del av tillgångarna består av värdepapper eller något annat än pengar, bör värderingsprinciperna för sådana tillgångar (t.ex. den senaste avslutskursen) redovisas i avtalet, såvida det exakta värdet av portföljen skall kunna bestämmas. Det är också skäl att ange om avkastningen skall omfattas av förmögenhetsförvaltningsavtalet, dvs. placeras på nytt inom ramen för avtalet. 4.3 Placeringsverksamheten Placeringsstrategier Det är skäl att i förmögenhetsförvaltningsavtalet ställa upp mål och strategier för placeringsverksamheten (riskminimering, högsta möjliga avkastning, en viss minimiavkastning eller skatteplanering). Utgående från strategierna bedöms sedan förmögenhetsförvaltarens ansvar. I samband med avkastningsmålet skall också risknivån fastställas. Strategierna kan variera från avtal till avtal, t.ex. genom olika inställning till placeringar som är förenade med större risker än normalt. I avtal som omfattar derivatkontrakt bör anges om de i så fall används enbart för att skydda andra placeringar eller för att uppta sådana positioner som medför en ökad risk (maximirisken i positionen skall då också fastställas). Om förvarade tillgångar ställs som säkerhet för att täcka risken i derivatkontrakten, skall det avtalas separat.

11 tills vidare 11 (14) Placeringsobjekt och begränsningar I avtalet skall anges vilka objekt medlen får placeras i. Förmögenhetsförvaltaren skall då avtalet upprättas ge kunden tillräcklig information om de olika placeringsobjekten och deras särdrag så att kunden har möjlighet att välja bland alternativen. Särskilt avseende bör fästas vid utländska placeringar och vid sådana placeringsformer och placeringsförfaranden på derivatmarknaden som kräver mera kapital än det som placerats från början, t.ex. utfärdandet av en option. Består placeringsobjekten av derivatkontrakt skall kunden innan avtalet undertecknas informeras om deras särdrag och de risker som är förenade med dem, såvida kunden inte uppger sig vara medveten om dessa. Om förhållandet mellan olika placeringsobjekt inte på något sätt är begränsat, skall detta framgå av avtalet liksom också eventuella begränsningar. Begränsningarna kan anges i procent t.ex. så att högst 10 procent av tillgångarna får placeras i en och samma emittents värdepapper, eller de kan anges i mark t.ex. så att högst mk får placeras i aktier upptagna på OTC-listan. Om begränsningarna är desamma i alla avtal är det skäl att ange dem i procent så att volymen inte har någon betydelse. Om begränsningarna varierar från avtal till avtal spelar måttenheten ingen roll. Begränsningarna skall dock uttryckas tydligt och begripligt så att kunden fortlöpande har helhetsbilden klar för sig. Om begränsningarna avseende placeringsobjekten tillfälligt överskrids av orsaker som inte beror på förmögenhetsförvaltaren, eller på grund utnyttjade teckningsrätter, och förmögenhetsförvaltaren har rätt att självständigt fatta placeringsbesluten, skall förmögenhetsförvaltaren snarast rätta till situationen i kundens intresse Placeringsbeslut Avtalsvillkoren skall specificera om förmögenhetsförvaltaren har rätt att självständigt göra placeringar för kundens räkning (eventuella begränsningar, t.ex. placeringar av given storlek, skall också uppges) samt namnet på den av förmögenhetsförvaltarens anställda som har rätt att fatta besluten, eller att separat överenskommelse träffas om den person som skall förvalta portföljen. Om kunden själv skall besluta om åtgärder rörande portföljen eller delta i beslutsfattandet, skall avtalet specificera hur kommunikationen går till. Skall kontakt tas per telefon är förmögenhetsförvaltaren skyldig att se till att innehållet i samtalen kan verifieras i efterhand åtminstone under den avtalsenliga reklamationsfristen. Har kunden rätt att ge enskilda uppdrag även i de fall då förmögenhetsförvaltaren har rätt att självständigt besluta om portföljen, skall också det skrivas in i avtalet. Av avtalet skall också framgå hur en konfliktsituation löses då något uppdrag från kunden strider mot förmögenhetsförvaltarens åtgärder.

12 tills vidare 12 (14) Om förmögenhetsförvaltaren skall förbehållas rätten att på grund av oväntade marknadsförändringar fatta placeringsbeslut som avviker från den överenskomna strategin, skall en sådan rätt anges i avtalet. Kriterierna för dessa undantag skall samtidigt också fastställas. Kunden skall snarast informeras om alla avvikande placeringsåtgärder. Om undantagssituationen blir långvarig skall avtalet justeras därefter. 4.4 Förvaring av medel och värdepapper som omfattas av avtalet Se sidorna 1 9 ovan. 4.5 Förvaltningsprovision I avtalet skall fastställas om provisionen är en fast avgift eller om den beräknas på något annat angivet sätt, när den förfaller till betalning, hur den debiteras (på förhand eller i efterhand) och grunderna för ändringar i den. Förutom den egentliga förvaltningsprovisionen skall avtalet specificera eventuella andra avgifter, såsom förvaringsprovision (t.ex. hänvisning till förvaringsavtal) och provisionen för enskilda uppdrag. Förvaltningsprovisionen och eventuella åtgärdsavgifter kan specificeras t.ex. i servicetariffen. Ändringar i beräkningsgrunderna betraktas som en avtalsändring. Hur ändringar i servicetariffen sker och på vilket sätt kunden aviseras om ändringarna skall framgå av avtalet. 4.6 Rapportering Förmögenhetsförvaltaren är skyldig att rapportera sina åtgärder till kunden, och i avtalet skall därför specificeras formen och tidpunkten för rapporteringen samt vad den skall innehålla. Uppgifterna för beskattningen skall skickas till kunden i tillräckligt god tid, och tiden skall utsättas i avtalet. Av avtalet skall också framgå om förmögenhetsförvaltaren är skyldig att lämna kunden uppgifter om förvaltade värdepapper enligt 2 kap. 7 värdepappersmarknadslagen, årsberättelser, delårsrapporter etc. Om motparten i en affär som förmögenhetsförvaltaren uppdragit för kundens räkning är förmögenhetsförvaltaren själv, ett företag i dennes koncern eller en sammanslutning som förmögenhetsförvaltaren har bestämmanderätt i eller är en pensionsstiftelse eller pensionskassa för dessa, skall kunden snarast underrättas om detta såvida kundens samtycke inte inhämtats i förväg (4 kap. 5 2 mom. värdepappersmarknadslagen).

13 tills vidare 13 (14) 4.7 Parternas reklamationsskyldighet Se avsnitt ovan. 4.8 Förmögenhetsförvaltarens panträtt Se avsnitt ovan. 4.9 Förmögenhetsförvaltarens ansvar Av avtalet skall framgå förmögenhetsförvaltarens skyldigheter och eventuella skadeståndsansvar. Vid eventuella tvister är det viktigt att parternas skyldigheter och ansvar är noggrant fastställda. Alltid kan förmögenhetsförvaltaren inte genom bestämmelser i avtalet helt frånta sig ansvaret för utfallet av placeringsverksamheten. Förmögenhetsförvaltaren skall med omsorg och yrkesmässighet verka för att de mål som ställts för placeringsverksamheten uppnås. Ansvaret gäller dock endast vidtagna åtgärder, inte resultatet i sig. Ansvaret för vinsterna och förlusterna av verksamheten ligger hos kunden Kundens ansvar Kundens ansvar för att det på servicekontot finns täckning för placeringsverksamheten bestäms dels av möjligheten att delta i placeringsbeslut, dels av rätten att disponera servicekontot. Kunden svarar för att förmögenhetsförvaltaren har tillräckligt med medel till sitt förfogande för de åtgärder som förutsätts i avtalet. Om kunden har överlåtit hela beslutanderätten på förmögenhetsförvaltaren ansvarar dock denne för att det finns täckning på kontot. Förfarandet i det fall att täckning saknas skall anges i avtalet. Där är också skäl att uppge om kunden får disponera kontot under avtalets giltighetstid och på vilka villkor. Har kunden dispositionsrätt är det ytterligare skäl att ange hur och när kunden skall underrätta förmögenhetsförvaltaren om sina transaktioner på kontot. Skall förvaltaren självständigt sköta portföljen rekommenderas att ett särskilt konto som kunden inte har tillgång till öppnas för ändamålet. I avtalet skall tydligt stå om kunden har rätt till den ränta som betalas på servicekontot. Kunden kan i avtalet åläggas att ersätta förmögenhetsförvaltaren för skada som denne åsamkas om kunden underlåter att fullgöra sina skyldigheter enligt avtalet. För tydlighetens skull är det skäl att i avtalet precisera att kunden ensam bär ansvaret för det ekonomiska utfallet av sina placeringar och sin verksamhet.

14 tills vidare 14 (14) 4.11 Force majeure Se avsnitt ovan Utlämnande av kunduppgifter Se avsnitt ovan Ändring av avtalsvillkoren Se avsnitt ovan Överlåtelse av avtal Det är skäl att nämna i avtalet om avtalsparterna har rätt att överlåta sina avtalsenliga rättigheter och skyldigheter på en utomstående part utan den andra partens samtycke Avtalets giltighetstid Se avsnitt ovan Lösning av tvister och forum Se avsnitt ovan.

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper skuggning 1 (5) Till fondbörserna, värdepappersföretagen och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om rapportering

Läs mer

Standard 2.3. Avtal om finansiella tjänster. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 2.3. Avtal om finansiella tjänster. Föreskrifter och allmänna råd Standard 2.3 Avtal om finansiella tjänster Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/2006 2 (27) INNEHÅLL 1 Tillämpning 5 2 Syfte och struktur 6 3 Internationella regelverk och branschens

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Innehåll Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB... 3 1. Förvaring av tillgångar på investeringssparkontot... 3 2. Överföring

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto

Allmänna villkor för investeringssparkonto Allmänna villkor för investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Hjerta för Kundens räkning, har öppnat hos

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som kunden, eller banken för kundens räkning, har öppnat

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto Cerberus AB 1 Allmänna villkor för Investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Cerberus för Kundens räkning,

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller IZave för Kundens räkning, har öppnat hos

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Finansiella Instrument: sådana instrument som avses i lag (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Finansiella Instrument: sådana instrument som avses i lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Allmänna villkor för Investeringssparkonto Dessa Allmänna villkor gäller för sparande på Investeringssparkonto hos Investerum AB (Investerum). 2012-01-01 Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto 1 Allmänna villkor för Investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Institutet för Kundens räkning, har öppnat

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 750/2012 Lag om värdepapperskonton Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap.

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRVARINGSTJÄNSTER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRVARINGSTJÄNSTER ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRVARINGSTJÄNSTER 3.1.2018 1. Avtalsvillkorens syfte och tillämpningsområde Dessa avtalsvillkor tillämpas på avtal om förvaring av värdepapper och i tillämpliga delar övriga finansiella

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 121/2003 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om finansiella säkerheter och vissa lagar som har samband med den

Lag. RIKSDAGENS SVAR 121/2003 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om finansiella säkerheter och vissa lagar som har samband med den RIKSDAGENS SVAR 121/2003 rd Regeringens proposition med förslag till lag om finansiella säkerheter och vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 40/2007 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om beskattningen av värdepapper.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 40/2007 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om beskattningen av värdepapper. RIKSDAGENS SVAR 40/2007 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om beskattningen av värdepapper Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen. RIKSDAGENS SVAR 98/2009 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av aktiebolagslagen, värdepappersmarknadslagen och försäkringsbolagslagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat

Läs mer

Dessa allmänna villkor för Aktiedepåbevis är i kraft från och med den 2 januari 2017.

Dessa allmänna villkor för Aktiedepåbevis är i kraft från och med den 2 januari 2017. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR NORDEA BANK AB:S (PUBL) AKTIEDEPÅBEVIS 1 Allmänt Nordea Bank AB (publ) (nedan Bolaget eller Emittenten ) har utsett Nordea Bank AB (publ), filial i Finland (nedan Emittentens ombud

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto 1 (2) Allmänna villkor för Investeringssparkonto April 2017 EES: Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 1. Förvaring på investeringssparkontot Allmänt Dessa villkor gäller för avtal om investeringssparkonto

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO Version 1 januari 2013 DEFINITIONER

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO Version 1 januari 2013 DEFINITIONER ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO Version 1 januari 2013 DEFINITIONER I avtalet för Investeringssparkonto samt i dessa Allmänna villkor förstås med a. Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto

Läs mer

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 372, 31/12/1985 s. 0031-0033

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Avtal om kassakravskonto

Avtal om kassakravskonto Avtal 1 (5) Avtal om kassakravskonto Kontohavare: Kontonummer: BIC-kod: XX-bank Ab (IBAN xxx xxx) XXXXXXX 1 Syftet med avtalet 2 Kontovillkor I avtalet definieras de förfaranden och det ansvar enligt vilka

Läs mer

Pohjola Corporate Finance Ab

Pohjola Corporate Finance Ab Pohjola Corporate Finance Ab 1 (2) UPPFÖRANDEREGLER ANGÅENDE KUNDKATEGORISERING, INFORMATIONSSKYLDIGHET OCH UTREDNINGSPLIKT VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Publicerad den 29 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER I dessa Särskilda villkor för Investeringssparkonto förstås med: Annat Eget Konto Sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 30 april 2010 Nr 290 304 INNEHÅLL Nr Sidan 290 Betaltjänstlag... 1121 291 Lag om ändring av 7 kap. 19 i konsumentskyddslagen... 1144 292 Lag

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Senast uppdaterad 5 September, 2018 1 Inledning ALLMÄNNA VILLKOR FÖR HANDLARE Välkommen till My Mall och försäljning via vår marknadsplats på mymall.se. Vårt samarbete är viktigt och innebär såväl juridiska

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

Investeringssparkonto

Investeringssparkonto Allmänna villkor från 2013-01-15 Definitioner Annat Eget konto: Sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som kunden, eller Länsförsäkringar Bank AB (publ), nedan Länsförsäkringar

Läs mer

Placeringsfondens namn är Sparbanken Ryssland specialplaceringsfond (nedan Fonden), på finska Säästöpankki Venäjä erikoissijoitusrahasto

Placeringsfondens namn är Sparbanken Ryssland specialplaceringsfond (nedan Fonden), på finska Säästöpankki Venäjä erikoissijoitusrahasto Sparbanken Ryssland specialplaceringsfond Stadgar 1 1 Namn Placeringsfondens namn är Sparbanken Ryssland specialplaceringsfond (nedan Fonden), på finska Säästöpankki Venäjä erikoissijoitusrahasto 2 Fondbolag

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto 1 (5) Allmänna villkor för Investeringssparkonto Mars 2018 EES: Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 1.1.2 En uppräkning av vilka Finansiella instrument som utgör Godkända investeringstillgångar återfinns

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

Finlands Försäkringsmäklarförbunds Allmänna Mäklarvillkor AMV Definitioner

Finlands Försäkringsmäklarförbunds Allmänna Mäklarvillkor AMV Definitioner 1 Finlands Försäkringsmäklarförbunds Allmänna Mäklarvillkor AMV 2018 1 Definitioner Avtalsparter: Avtal: Försäkringsmäklaren (nedan Mäklaren) och Kunden, gemensamt Avtalet bildas av följande dokument:

Läs mer

Föreskrift om insideranmälan

Föreskrift om insideranmälan tills vidare 1 (13) Till anmälningsskyldiga enligt 5 kap. 2 och 4a kap. 8 värdepappersmarknadslagen Föreskrift om insideranmälan Med stöd av 5 kap. 6 värdepappersmarknadslagen meddelar Finansinspektionen

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

ANVISNING OM FÖRFARANDEN SOM SKALL TILLÄMPAS VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER

ANVISNING OM FÖRFARANDEN SOM SKALL TILLÄMPAS VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER tills vidare 1 (23) Värdepappersförmedlarna ANVISNING OM FÖRFARANDEN SOM SKALL TILLÄMPAS VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

.SE DIREKT VILLKOR FÖR DOMÄNNAMNSADMINISTRATION GÄLLANDE FROM 13 SEPTEMBER 2011

.SE DIREKT VILLKOR FÖR DOMÄNNAMNSADMINISTRATION GÄLLANDE FROM 13 SEPTEMBER 2011 .SE DIREKT VILLKOR FÖR DOMÄNNAMNSADMINISTRATION GÄLLANDE FROM 13 SEPTEMBER 2011 1 INLEDNING 1.1 Stiftelsen för Internetinfrastruktur (802405-0190), Box 7399, 103 91 Stockholm, (.SE) är en oberoende allmännyttig

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om investeringssparkonto; SFS 2011:1268 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs följande. Innehåll 1 Denna

Läs mer

Köpeanbud på aktierna i Pohjola

Köpeanbud på aktierna i Pohjola Marknadsföringsprospekt. Det här är inte en anbudshandling. Anbudspris 13,35 euro per aktie kontant Köpeanbud på aktierna i Pohjola OKO Andelsbankernas Centralbank Abp:s offentliga köpeanbud på alla aktier

Läs mer

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Placeringspolicy pensionsmedelsförvaltning 1. Allmänt 1.1 Bakgrund Förvaltningen av pensionsmedel som motsvarar hela pensionsskulden skall ske under

Läs mer

Sjukvårdsrådgivningen GRUNDAVTAL IT-TJÄNSTER

Sjukvårdsrådgivningen GRUNDAVTAL IT-TJÄNSTER Sjukvårdsrådgivningen GRUNDAVTAL IT-TJÄNSTER 2008-01-30 Version 1.0 2 (6) Mellan Sjukvårdsrådgivningen SVR AB, organisationsnummer 556559-4230 (nedan benämnd Sjukvårdsrådgivningen) och organisationsnummer

Läs mer

Avtal om konsulttjänster

Avtal om konsulttjänster Avtal om konsulttjänster Parter Uppdragsgivare: I U C i Skåne AB, 556101-2153, Anckargripsgatan 3, 211 19 Malmö i det följande IUC SKÅNE AB Uppdragstagare: i det följande Konsulten Detta avtal anger de

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida Dnr FIVA 9/01.00/2011 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from 31.3.2012 FIASISPEKTIOE

Läs mer

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT Avtalsnummer: AVTAL OM KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

Villkor Debetvärdepapper DEGIRO

Villkor Debetvärdepapper DEGIRO Villkor Debetvärdepapper DEGIRO Innehåll Artikel 1. Definitioner... 3 Artikel 2. Avtalsförhållande... 3 Artikel 3. Debetvärdepapper... 3 Artikel 4. Endast utförande... 4 Artikel 5. Order... 4 Artikel 6.

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

STADGAR [1] Placeringsfond. Aktuella stadgar för fonden har fastställts Stadgarna gäller från och med

STADGAR [1] Placeringsfond. Aktuella stadgar för fonden har fastställts Stadgarna gäller från och med STADGAR [1] Placeringsfond Aktuella stadgar för fonden har fastställts 2016.01.12. Stadgarna gäller från och med 2016.03.01. -placeringsfond, stadgar Fondens stadgar består av dessa fondspecifika stadgar

Läs mer

(Stadgarna är en inofficiell översättning av de finskspråkiga stadgarna, som Finansinspektionen har fastställt )

(Stadgarna är en inofficiell översättning av de finskspråkiga stadgarna, som Finansinspektionen har fastställt ) Placeringsfonden Aktia Ränteportföljs fondspecifika stadgar (Stadgarna är en inofficiell översättning av de finskspråkiga stadgarna, som Finansinspektionen har fastställt 21.12.2017) 1 Placeringsfond Namnet

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET. REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION ( , ändr

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET. REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION ( , ändr B 18 REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION (10.3.2006, ändr. 16.6.2014) Finlands Advokatförbunds styrelse har 16.6.2014 meddelat följande rekommendation om hanteringen av insiderinformation

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser;

Läs mer

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR

PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR PRENUMERATION LOTTO MED JOKER KUNDVILLKOR S. 1/6 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Förutsättningar för att bli prenumerant... 3 3 Avtal om Prenumeration... 3 4 Betalning via autogiro... 3 5 Upphörande

Läs mer

PRENUMERATION LOTTO KUNDVILLKOR

PRENUMERATION LOTTO KUNDVILLKOR PRENUMERATION LOTTO KUNDVILLKOR S. 1/6 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Förutsättningar för prenumeration... 3 3 Avtal om Prenumeration... 3 4 Betalning... 3 4.1 Allmänt... 3 4.2 Betalning med kort...

Läs mer

Av optionsrätterna betecknas 375.000 med signum 2006A, 375.000 med signum 2006B, 375.000 med signum 2006C och 375.000 med signum 2006D.

Av optionsrätterna betecknas 375.000 med signum 2006A, 375.000 med signum 2006B, 375.000 med signum 2006C och 375.000 med signum 2006D. 1 (5) STOCKMANN OYJ ABP:S OPTIONSRÄTTER 2006 Stockmann Oyj Abp:s styrelse (styrelse) har vid sitt möte den 8.2.2006 beslutat att för Stockmann Oyj Abp:s (bolag) ordinarie bolagsstämma den 21.3.2006 föreslå

Läs mer

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton Lag om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Övervakningssystemet för bank- och betalkonton I denna lag föreskrivs om ett system för övervakning

Läs mer

ALLMÄNNA FÖRVARSVILLKOR

ALLMÄNNA FÖRVARSVILLKOR Sid 1 (5) ALLMÄNNA FÖRVARSVILLKOR 1. Tillämpningsområde samt de bestämmelser och avtal som ska tillämpas Dessa villkor utgör de allmänna villkoren för förvar och tillämpas på förhållandet mellan Ålandsbanken

Läs mer

Särskilda bestämmelser vid behandling av personuppgifter i samband med Molntjänster

Särskilda bestämmelser vid behandling av personuppgifter i samband med Molntjänster Särskilda bestämmelser vid behandling av personuppgifter i samband med Molntjänster Utgivet av IT&Telekomföretagen 2017 Dessa särskilda bestämmelser är avsedda att tillämpas tillsammans med IT&Telekomföretagens

Läs mer

Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012

Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012 Bruksvillkor för elektroniska konsumenttjänster 14.1.2012 1. Avtalsobjekt och parter 1.1. Genom detta avtal (nedan Bruksvillkor ) avtalar Kunden och Itella Posten Ab om användningen av den del av de webbtjänster

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

Uppdragsgivaravtal. mellan. nedan kallad anordnaren och uppdragsgivaren, har följande avtal ingåtts:

Uppdragsgivaravtal. mellan. nedan kallad anordnaren och uppdragsgivaren, har följande avtal ingåtts: Uppdragsgivaravtal mellan Anordnare Org nr Adress Uppdragsgivaren Personnummer Adress nedan kallad anordnaren och uppdragsgivaren, har följande avtal ingåtts: Bakgrund och syfte Uppdragsgivaren, som är

Läs mer

Fondspecifika stadgar för Placeringsfonden Aktia Emerging Market Corporate Bond+

Fondspecifika stadgar för Placeringsfonden Aktia Emerging Market Corporate Bond+ 1 Fondspecifika stadgar för Placeringsfonden Aktia Emerging Market Corporate Bond+ (Stadgarna är en inofficiell översättning av de finskspråkiga stadgarna) Stadgarna är fastställda av Finansinspektionen

Läs mer

Advinans Investeringstjänst

Advinans Investeringstjänst 1 augusti 2017 Advinans Investeringstjänst Avtal om Diskretionär förvaltning Advinans AB Box 3158, 103 63 Stockholm Org.nr: 559067-5673 Mellan Kunden och Advinans AB (Bolaget) ingås nedanstående avtal

Läs mer

Adress Postnr Postort

Adress Postnr Postort Sidan 1 av 6 BESTÄLLNING / AVTAL Företagskund Företagsnamn Kontaktperson Adress Postnr Postort Organisationsnummer Tel Mobiltel E-post Tjänstebeskrivning (GEAB) tillhandahåller ett fiberpar för kunds bruk

Läs mer

AVTAL OM [ ] KONSULTATION

AVTAL OM [ ] KONSULTATION Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen (JIT 2007) 1 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster 1. Allmänt om kategoriseringen av kunder Enligt värdepappersmarknadslagen

Läs mer

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal.

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal. BILAGA 1 - PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Avtalet ) har träffats mellan [Avtalspart 1], org.nr [nummer], med adress [adress], ( Personuppgiftsbiträde ) och [Avtalspart

Läs mer

AVTAL FÖR PERSONLIG ASSISTANS

AVTAL FÖR PERSONLIG ASSISTANS AVTAL FÖR PERSONLIG ASSISTANS mellan Assistansanordnaren och Uppdragsgivaren Namn:.. Adress:.. Org.nr: Pers.nr:.. Telefon:.. Legal företrädare (ifylls i förekommande fall) Namn: Adress: nedan kallad anordnaren

Läs mer

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL tills vidare 1(6) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL Finansinspektionen meddelar

Läs mer

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Kontakt; Sjöräddningssällskapet Jeanette Liljedahl jeanette.liljedahl@ssrs.se Ansvarig; Sjöräddningssällskapets styrelse Antagen av Sjöräddningssällskapets

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO HOS EXCEED CAPITAL SVERIGE AB

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO HOS EXCEED CAPITAL SVERIGE AB ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO HOS EXCEED CAPITAL SVERIGE AB ALLMÄNT Mellan undertecknad innehavare av Investeringssparkonto (härefter Kund ) och Exceed Capital Sverige AB (org. nr 556550-3116)

Läs mer

Tidsbundet valutakonto Speciella och allmännä villkor 11/98

Tidsbundet valutakonto Speciella och allmännä villkor 11/98 SPECIALVILLKOR FÖR TIDSBUNDET VALUTAKONTO Kontots karaktär Ett tidsbundet valutakonto är ett konto avsett för valutadeposition för privatpersoner, samfund och företag. Kontovillkor och -avtal Nordea Banks

Läs mer

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN:

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN AV KUNDER Enligt lagen om investeringstjänster ska tillhandahållare av investeringstjänster, t.ex. en bank eller

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT Dessa allmänna villkor gäller från den 27 mars 2015. 1. Parter Dessa allmänna villkor gäller för kredit som efter godkänd ansökan beviljas företagskund ("Kunden") av

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Denna policy är fastställd av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den 29

Läs mer

Kunden, Kund Fysisk eller juridisk person som träffat avtal om medlemskap med Grandeur.

Kunden, Kund Fysisk eller juridisk person som träffat avtal om medlemskap med Grandeur. Grandeur Sweden AB, 556885-4367 Dessa gäller för samtliga tjänster som Grandeur Sweden AB tillhandahåller sina kunder. Genom att teckna avtal om medlemskap med Grandeur Sweden AB godkänner Kunden dessa.

Läs mer

Allmänna Villkor för Tjänsten

Allmänna Villkor för Tjänsten Allmänna Villkor för Tjänsten 2014-12-23 1. OMFATTNING OCH DEFINITIONER 1.1. Dessa Allmänna Villkor för Kund gäller när Joblife AB (nedan kallad Joblife ) ger privatpersoner ( Användare ) tillgång till

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Dessa riktlinjer är fastställda av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den

Läs mer

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen

JUHTA Delegationen för informationsförvaltningen inom den offentliga förvaltningen JHS 166 Allmänna avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen Bilaga 9. Specialvillkor för behandlingen av personuppgifter (JIT 2015 Personuppgifter) Version: 1.0 Publicerad: 30.7.2018

Läs mer

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I VÄRDEPAPPERS- FÖRETAG SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I VÄRDEPAPPERS- FÖRETAG SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL tills vidare 1(6) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I VÄRDEPAPPERS- FÖRETAG SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL Finansinspektionen

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 A) Nej, det får den inte. Att betala arvode för ett tips som leder till att ett uppdragsavtal ingås och till att förmedlingsarvode betalas är enligt 2 kap. 1 i konsumentskyddslagen marknadsföring

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR RÅDGIVNING OCH ORDERHANTERING

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR RÅDGIVNING OCH ORDERHANTERING ALLMÄNNA VILLKOR FÖR RÅDGIVNING OCH ORDERHANTERING 1. Uppdraget Vator Securities AB ( Rådgivaren ) lämnar Kunden investeringsrådgivning avseende placeringar i finansiella instrument i Rådgivarens produktutbud.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

- ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ORDERFÖRMEDLING

- ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ORDERFÖRMEDLING - ALLMÄNNA VILLKOR FÖR ORDERFÖRMEDLING 1. UPPDRAGET Vator Securities AB:s ( Vator ) Kunder lämnar Vator order avseende köp eller försäljning av finansiella instrument inom ramen för Vators produktutbud.

Läs mer

6 och 21 (KIL 39 och 5) (KIL 26 och 26 a ) Tillstånd för ett värdepappersföretag att inrätta en filial i en stat utanför EES

6 och 21 (KIL 39 och 5) (KIL 26 och 26 a ) Tillstånd för ett värdepappersföretag att inrätta en filial i en stat utanför EES FINANSINSPEKTIONEN ÅTGÄRDSTARIFF 1.10.2003 1 (5) FINANSINSPEKTIONENS ÅTGÄRDSAVGIFTER Lag om värdepappersföretag (VPFL) Dispens beträffande omfattningen av ett koncernbokslut eller en konsolideringsgrupp

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KUNDAVTAL

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KUNDAVTAL ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KUNDAVTAL 1. Syfte och tillämpningsområde för kundavtal Med detta avtal stadgas de allmänna villkoren i kundförhållandet mellan Kunden, Värdepappersföretaget och Banken. Kundavtalets

Läs mer

Produktvillkor för Frankeringsmaskin

Produktvillkor för Frankeringsmaskin PRODUKTVILLKOR 1 (6) Produktvillkor för Frankeringsmaskin 1.1.2015 PRODUKTVILLKOR 2 (6) Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Införa tjänsten... 3 2.1. Ansvar vid användning av frankeringsmaskin... 3

Läs mer

Aktiestrukturen beskrivs närmare i Bolagets vid varje tidpunkt gällande bolagsordning. Tilläggsuppgifter finns på webbplatsen www.nordea.com.

Aktiestrukturen beskrivs närmare i Bolagets vid varje tidpunkt gällande bolagsordning. Tilläggsuppgifter finns på webbplatsen www.nordea.com. ALLMÄNNA VILLKOR FÖR NORDEA BANK AB:S (PUBL) AKTIEDEPÅBEVIS 1. Allmänt Nordea Bank AB (publ) (nedan Bolaget ) har utsett Nordea Bank Finland Abp (nedan Emittent ) till emittent av bolagets aktiedepåbevis

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

avtal eller annat arrangemang som leder till förvärv eller överlåtelse av aktier eller rösträtter

avtal eller annat arrangemang som leder till förvärv eller överlåtelse av aktier eller rösträtter STANDARDBLANKETT TR-1 AKTIER OCH RÖSTRÄTTER KOPPLADE TILL AKTIER 2 KAP. 9 I VPML AVTAL ELLER ANNAT ARRANGEMANG 2 KAP. 9 I VPML 1. Emittent av aktier 1 : 2. Orsak till anmälan (kryssa för en eller flera

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

Villkor för Styrelseaktieägarprogram 2010/2017 i Orexo AB (publ)

Villkor för Styrelseaktieägarprogram 2010/2017 i Orexo AB (publ) Villkor för Styrelseaktieägarprogram 2010/2017 i Orexo AB (publ) 1 OPTIONSUTFÄRDARE OCH OPTIONSINNEHAVARE 1.1 Pharmacall AB, org. nr. 556569-1739, Box 303, 751 05 Uppsala ( Optionsutfärdaren ). 1.2 [Namn],

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i aktiebolagslagen (2005:551); SFS 2007:566 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om aktiebolagslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder; SFS 2015:397 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 17 juni 2015. Enligt riksdagens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2013:579 Utkom från trycket den 28 juni 2013 utfärdad den 19 juni 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder; SFS 2014:991 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens

Läs mer