Standard 2.3. Avtal om finansiella tjänster. Föreskrifter och allmänna råd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Standard 2.3. Avtal om finansiella tjänster. Föreskrifter och allmänna råd"

Transkript

1 Standard 2.3 Avtal om finansiella tjänster Föreskrifter och allmänna råd

2 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) INNEHÅLL 1 Tillämpning 5 2 Syfte och struktur 6 3 Internationella regelverk och branschens självreglering 7 4 Rättsgrund 8 5 Kundavtal Allmänt Avtalsteckning Avtalsadministration Ensidig ändring av villkoren i standardavtal under avtalstiden Hävande av avtal 12 6 Minimikrav på kundavtal Identifikationsuppgifter om avtalsparterna Avgifter och provisioner Avtalstid och avtalsändring Uppsägning eller hävande av avtal Avtalsöverlåtelse Meddelanden och kundrapporter Reklamation Force majeure 15

3 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 6.9 Ansvarsbegränsning Överlåtelse av kunduppgifter 15 7 Vissa avtalstyper Inlåningsavtal Insättningsgaranti Kontotyp Ränta Stängning av konto Övertrassering och saknad täckning Kreditavtal Ränta Uppsägning av kreditförhållande Avtal om kapitalförvaltning Tillgångar Placeringsverksamheten Grunderna för beräkning av portföljens avkastning Utläggning av portföljen Avgifter och provisioner Provisionsåterbäring Kapitalförvaltarens panträtt Otillräckliga kundmedel Avtal om fondhandel Uppdrag 22

4 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) Parternas ansvar Depåavtal Tillgångar Förvaltningsåtgärder Depåförvaltarens panträtt Avtalets upphörande Rätt att anlita annan depåförvaltare 23 8 Rapportering till Finansinspektionen 24 9 Definitioner Ytterligare information Upphävda anvisningar och föreskrifter 27

5 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 1 TILLÄMPNING (1) Denna standard tillämpas på de avtal om finansiella tjänster som företag under Finansinspektionens tillsyn ingår med konsumenter och småföretag jämförbara med konsumenter och med icke-yrkesmässiga investerare. (2) Standarden gäller följande företag under tillsyn enligt 5 i lagen om Finansinspektionen (587/2003): - kreditinstitut - värdepappersföretag - fondbolag som tillhandahåller investeringstjänster (kapitalförvaltning) - utländska värdepappersföretags filialer i Finland - utländska kreditinstituts filialer i Finland - finländska filialer till utländska fondföretag som tillhandahåller investeringstjänster (kapitalförvaltning). (3) Standarden tillämpas också på avtal som ingås med utländska filialer till finländska kreditinstitut, värdepappersföretag och fondbolag om inte annat följer av den utländska lagstiftningen. (4) I standarden används också beteckningen "tillsynsobjekt" om alla företag som standarden gäller.

6 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 2 SYFTE OCH STRUKTUR (1) I denna standard framför Finansinspektionen på ett allmänt plan sin syn på vad kundavtalen minst skall innehålla. (2) Standarden syftar i första hand till att säkerställa att behöriga avtal om finansiella tjänster upprättas och att alla väsentliga villkor skrivs in i avtalen. (3) Noggrant utformade standardavtal bidrar till att minska den legala risken med kundavtal och utgör sålunda en del av tillsynsobjektets riskhantering. (4) Då avtal om finansiella tjänster upprättas måste beaktas att de enligt lag inte får innehålla villkor som är oskäliga för kunden. (5) I kapitel 6 redogörs för de allmänna krav som ställs på alla kundavtal. (6) I kapitel 7 behandlas de specialkrav som ställs på vissa avtalstyper.

7 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 3 INTERNATIONELLA REGELVERK OCH BRANSCHENS SJÄLVREGLERING (1) Denna standard bygger på följande direktiv och rekommendationer: Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/39/EG om marknader för finansiella instrument och om ändring av rådets direktiv 85/611/EEG och 93/6/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/12/EG samt upphävande av rådets direktiv 93/22/EEG (MiFID) Objectives and Principles of Securities Regulation, vägledning utarbetad av IOSCO God banksed, regler utformade av Bankföreningen i Finland.

8 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 4 RÄTTSGRUND (1) Regelgivningen beaktar följande direktiv: rådets direktiv 93/22/EEG om investeringstjänster inom värdepappersområdet (31993L0022; EGT L 141, , s. 77) rådets direktiv 85/611/EEG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (31985L0611; EGT L 375, , s. 3) Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/12/EG om rätten att starta och driva verksamhet i kreditinstitut (32000L0012; EGT L 126, , s. 1). (2) Reglerna för detta sakområde bygger på följande bestämmelser: - 4 kap. i värdepappersmarknadslagen (495/1989) - 10 kap. i kreditinstitutslagen (1607/1993) - 3 kap. i lagen om värdepappersföretag (579/1996) - 7 och 9 kap. i lagen om placeringsfonder (48/1999) - 6 och 7 kap. i konsumentskyddslagen (38/1978) - 3 kap. i lagen om tillhandahållande av informationssamhällets tjänster (458/2002).

9 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 5 KUNDAVTAL 5.1 Allmänt (1) I såväl kreditinstitutens som värdepappersföretagens verksamhet grundar sig kundförhållanden normalt på skriftliga avtal, som i regel är standardavtal upprättade av tjänsteleverantören. (2) Eftersom standardavtal i oklara situationer generellt tolkas till upprättarens nackdel, måste tillsynsobjekten fästa särskilt avseende vid att avtalsvillkoren och avtalskomplexet är tydliga. Noggrant utformade standardavtal bidrar dessutom till att minska den övriga legala risk som är förenad med kundavtal. (3) Enligt lag får kreditinstituten och värdepappersföretagen i sin verksamhet inte tillämpa avtalsvillkor som kan anses vara oskäliga för kunden. På ett allmänt plan övervakar Finansinspektionen att villkoren är skäliga. Finansinspektionen kan emellertid inte med bindande verkan avgöra tolkningstvister mellan enskilda tjänsteleverantörer och kunder. Sådana ärenden måste föras till en allmän domstol för avgörande. (4) Finansinspektionen fäster i sin tillsyn avseende vid att villkoren är tydliga och uppfyller kraven enligt kreditinstituts- och värdepappersmarknadslagen. Bindande (5) Om kunden är konsument blir också konsumentlagstiftningen tillämplig på relationen mellan tjänsteleverantör och kund. (6) Det är av största vikt att avtalen upprättas så att tjänsteinnehållet och parternas rättigheter och skyldigheter tydligt och begripligt framgår.

10 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) (7) Hur avtalet utformas är bland annat beroende av tjänstens karaktär och vilken kundgrupp det skall tillämpas på. Kraven på tjänsteinnehåll och villkor i ett avtal kan till exempel vara beroende av företagets storlek. (8) Tillsynsobjektet får fritt välja avtalsstruktur. Ett kundavtal kan bestå av ett enda avtal eller av flera avtal som bildar ett avtalskomplex. (9) I fråga om avtalskomplex måste tillsynsobjektet ge akt inte bara på att villkoren i de olika avtalen är skäliga och tydliga utan också att de olika avtalen bildar ett klart avtalskomplex och inte innehåller sinsemellan motstridiga villkor. 5.2 Avtalsteckning Bindande (10) Enligt värdepappersmarknadslagen skall fondhandlare 1 alltid upprätta avtal om investeringstjänster skriftligt med icke-yrkesmässiga investerare. (11) Även andra avtal om finansiella tjänster bör upprättas skriftligt bland annat därför att det är svårt att påvisa innehållet i muntliga avtal. (12) Kraven på skriftligt avtal uppfylls också när avtal upprättas i elektronisk form till exempel på Internet. (13) Dessutom skall tillsynsobjekten beakta skyldigheten att identifiera och känna kunderna enligt Finansinspektionens standard 2.4. (14) Avtalet bör undertecknas först när villkoren i behövlig utsträckning har klargjorts för kunden eller kunden på något annat sätt har fått ta del av dem. (15) Exempelvis bör Internettjänster läggas upp så att kunden inte kommer åt att godkänna avtalet utan att först ha fått ta del av avtalsvillkoren och så att kunden kan spara eller skriva ut avtalsvillkoren. (16) Kunden har rätt att få ett eget exemplar av avtalet. (17) En kund som exempelvis använder Internet får ett eget exemplar genom att spara eller skriva ut avtalet. Kunden måste ha möjlighet att skriva ut och spara både standardvillkor och särskilt överenskomna villkor. 1 Med fondhandlare avses värdepappersföretag, kreditinstitut som tillhandahåller investeringstjänster och fondföretag som tillhandahåller investeringstjänster (kapitalförvaltning) (1 kap. 4 i värdepappersmarknadslagen).

11 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) Bindande (18) Även säkerhetsställaren har i regel rätt att få ett eget exemplar av säkerhetsförbindelsen (borgens- eller pantförbindelse) och huvudskuldebrevet. (19) När distansavtal upprättas måste tillsynsobjekten beakta kraven i lagen om tillhandahållande av informationssamhällets tjänster och i fråga om konsumenter även kraven i konsumentskyddslagen. 5.3 Avtalsadministration (20) God intern styrning och riskhantering innebär att alla avtal och ändringar i dem arkiveras på lämpligt sätt. Avtalet och avtalsvillkoren skall hållas uppdaterade så länge kundförhållandet består så att det går att fastställa hurdana avtal som gäller med olika kunder vid var tid. (21) När det gäller avtal som slutits i elektronisk form är det viktigt att i efterhand kunna fastställa kundens handlingar. 5.4 Ensidig ändring av villkoren i standardavtal under avtalstiden (22) När tillsynsobjektet har för avsikt att ändra avtalsvillkor, utan att detta beror på lagändring eller myndighetsbeslut, skall följande beaktas: I regel kan ändringar göras endast i avtal som gäller tills vidare. Någon väsentlig ändring av avtalsinnehållet får inte göras (en ändring av bara ett viktigt villkor kan innebära en väsentlig ändring). Kunden skall på förhand underrättas om ändringen skriftligen eller på motsvarande sätt. Kunden skall ha en reell möjlighet att godkänna eller motsätta sig ändringen. Om kunden motsätter sig ändringen skall avtalet kunna hävas med omedelbar verkan och utan kostnader för kunden så att avtalet upphör att gälla när ändringen träder i kraft. Om kunden inte säger upp avtalet och tjänsteleverantören inte vill fortsätta avtalet på tidigare villkor, skall tjänsteleverantören själv säga upp avtalet. Om kunden inte reagerar på ändringsmeddelandet anses kunden i regel ha godkänt ändringen senast då tjänsten första gången används efter att ändringen trätt i kraft.

12 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) (23) Tjänsteleverantören kan säkerställa att ändringen blir giltig genom att ingå ett nytt skriftligt avtal med kunden. 5.5 Hävande av avtal (24) Avtal skall alltid sägas upp eller hävas skriftligen eller på något annat sätt som kan bevisas. (25) När tjänsteleverantören säger upp ett avtal måste kunden beviljas en tillräckligt lång uppsägningstid. Bindande (26) Tjänsteleverantören måste också beakta eventuella särbestämmelser i lag, t.ex. bestämmelserna om konsumtionskrediter i konsumentskyddslagen. (27) Tjänsteleverantören måste i uppsägningsmeddelandet vid behov ange orsaken till uppsägningen och kundens skyldigheter till följd av uppsägningen. Till exempel skall kundens skuld till tjänsteleverantören specificeras i tillräcklig grad (t.ex. kapital, ränta, kostnader). (28) När kunden säger upp avtalet skall kunden ges en tillräckligt detaljerad specifikation över de avgifter och kostnader som eventuellt följer av uppsägningen. (29) Specifikationen måste vara så tydlig att kunden kan försäkra sig om att avgifterna och kostnaderna är riktigt uträknade. Dessutom måste tjänsteleverantören beakta eventuella särbestämmelser i lag, t.ex. bestämmelserna om konsumtionskrediter i konsumentskyddslagen.

13 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 6 MINIMIKRAV PÅ KUNDAVTAL (1) När ett avtal upprättas är det viktigt att beakta den finansiella tjänstens karaktär och utgående från den bedöma vilka av villkoren nedan är behövliga för tjänsten i fråga. 6.1 Identifikationsuppgifter om avtalsparterna (2) Person- och andra identifikationsuppgifter skall antecknas i avtalet. (3) I avtalet skall vidare anges hur tjänsteleverantören skall underrättas om förändringar i adress- och andra identifikationsuppgifter och vad som följer om anmälningsskyldigheten försummas. 6.2 Avgifter och provisioner (4) Alla avgifter och provisioner som tas ut av kunden skall framgå av avtalet. Dessutom skall avtalet ange när avgifter och provisioner förfaller till betalning, hur de debiteras (på förhand eller i efterhand) och krediteras (när avtalet upphör) och på vilka villor de kan ändras. (5) Tjänsteleverantören kan införa nya avgifter eller provisioner endast genom att träffa avtal om detta med kunden eller tillämpa förfarandet om ändring av avtalsvillkor (avsnitt 5.4). Enbart ändring av avgiftens eller provisionens storlek kräver dock inte nytt avtal eller ändringsförfarande, men kunden måste alltid informeras om ändringen på lämpligt sätt. (6) Avgifternas och provisionernas storlek kan anges genom hänvisning till servicetariffen. Servicetariffen skall helst inte innehålla annat än servicetaxor.

14 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 6.3 Avtalstid och avtalsändring (7) Av avtalet skall framgå om det är i kraft en viss tid eller tills vidare. (8) Om tjänsteleverantören vill förbehålla sig rätten att kunna ändra avtalsvillkor ensidigt, måste avtalet innehålla villkor om detta (avsnitt 5.4). 6.4 Uppsägning eller hävande av avtal (9) Avtalet skall ange uppsägningsgrunderna, uppsägningstiden och när den börjar och på vilka villkor parterna har rätt att häva avtalet. Uppgifter om sättet på vilket avtalet skall sägas upp eller hävas och hithörande rättigheter och skyldigheter för parterna skall också framgå av avtalet. 6.5 Avtalsöverlåtelse (10) Avtalet skall ange om parterna har rätt att överlåta rättigheter eller skyldigheter som följer av avtalet till tredje person utan den andra partens samtycke. 6.6 Meddelanden och kundrapporter (11) Avtalet skall ange hur information om avtalet skall meddelas den andra parten och när denna anses ha tagit del av informationen. (12) Av avtalet skall också framgå hur kunden skall informeras om tjänsten eller dess användning och vilken information kunden skall få. 6.7 Reklamation (13) Avtalet skall ange hur tjänsten skall reklameras, hur lång reklamationsfristen är, från vilken dag den räknas och vad som följer av att ingen reklamation gjorts. Parterna skall ges tillräckligt med tid att anmärka på varandras åtgärder.

15 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 6.8 Force majeure (14) Force majeure-klausulen bör gälla båda parterna. Exempel på force majeure kan räknas upp i avtalet. 6.9 Ansvarsbegränsning (15) Om någon part vill begränsa sitt ansvar (t.ex. indirekta skador) måste en klausul om ansvarsbegränsning tas in i avtalet Överlåtelse av kunduppgifter (16) Om kunduppgifter enligt lag får överlåtas endast med kundens samtycke, skall avtalet ange vem som har rätt att få uppgifter och vilka uppgifter som får överlåtas.

16 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 7 VISSA AVTALSTYPER 7.1 Inlåningsavtal Bindande (1) Finländska depositionsbanker skall inhämta Finansinspektionens godkännande innan kontovillkor och ändringar i kontovillkoren börjar tillämpas. Detta gäller också sådana filialer till banker från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som har anslutit sig till insättningsgarantifonden i Finland för att komplettera skyddet för sin inlåning i Finland samt filialer till banker utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet om de hör till insättningsgarantifonden i Finland. (2) I kontovillkoren skall anges att de godkänts av Finansinspektionen. (3) Vad som föreskrivs i detta kapitel gäller i tillämpliga delar även avtal om medel som avses i 16 2 mom. i lagen värdepappersföretag. (4) Inlåningsavtalen bör utöver villkoren i kapitel 6 åtminstone innehålla villkor om insättningsgaranti kontotyp ränta stängning av kontot övertrassering och saknad täckning Insättningsgaranti (5) Uppgifter om insättningsgaranti bör tas in i kontoavtalet eller kontovillkoren.

17 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) Kontotyp (6) Inlåningsavtalet skall ange kontots användningssyfte och de viktigaste kontovillkoren, t.ex. om det är fråga om ett avistakonto (konto för insättningar som skall betalas på anfordran) eller ett tidsbundet konto Ränta (7) Ränteklausulen skall innehålla uppgifter som gör det möjligt att fastställa avkastningen på insättningarna. Ränteklausulen kan inte kvitteras med en hänvisning till servicetariffen Stängning av konto (8) Om inte annat följer av lagstiftningen får depositionsbankerna stänga konton endast om ett villkor som medger stängning finns inskrivet i kontoavtalet. Exempelvis får ett konto inte stängas i avvaktan på att förutsättningarna för kvittning uppfylls Övertrassering och saknad täckning (9) Inlåningsavtalet skall ange vad som blir påföljden om kunden övertrasserar kontot eller medlen inte räcker till för utbetalningarna. 7.2 Kreditavtal (10) Vad som föreskrivs i detta kapitel gäller i tillämpliga delar även avtal om sådana krediter som avses i 16 1 mom. 1 punkten i lagen om värdepappersföretag. (11) Kreditavtal skall innehålla alla viktiga villkor i skuldförhållandet. Finansinspektionen rekommenderar att kreditavtalen anger vilken kundgrupp avtalet riktar sig till. (12) Kreditavtal bör utöver villkoren i kapitel 6 innehålla villkor om ränta när kreditförhållandet upphör Ränta (13) Avtalen skall innehålla åtminstone följande uppgifter om räntan: Fast ränta eller referensränta, räntemarginal, räntebetalningsperiod, räntebindningsperiod, räntedagar (360/365) och dröjsmålsränta.

18 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) o o o Fast ränta kan bestämmas så att räntesatsen är olika för olika ränteperioder eller så att räntesatsen är oförändrad under hela löptiden. Vid referensränta skall avtalet ange den referensränta krediten binds vid. Fast ränta eller räntemarginalen för en referensräntebunden kredit får inte ändras utan bägge parternas samtycke. Räntan kan dock justeras med givna längre intervall, om skuldebrevet innehåller tydliga villkor om förutsättningarna för en sådan justering och dess storlek. Villkor för debitering av tilläggsränta. o Tilläggsränta kan debiteras om de skriftligt fastställda grunderna för kundförhållandet har väsentligt förändrats som alternativ till en uppsägning av krediten, dock så att rätten till tilläggsränta upphör omedelbart då någon grund för uppsägning inte längre föreligger Uppsägning av kreditförhållande (14) Avtalet skall innehålla uppgifter om avtalsenlig förfallodag och uppsägning. (15) Av uppgifterna om den avtalsenliga förfallodagen skall framgå om lånet skall återbetalas på den dag som bestämts i avtalet eller inom en viss tid efter en uppsägning. (16) I fråga om kreditinstitutets rätt att kräva betalning i förtid skall följande beaktas: Uppsägning av krediter till konsumenter förutsätter väsentliga avtalsbrott. Vid krediter till småföretag jämförbara med konsumenter kan uppsägningsgrunden även vara avtalsbrott som inte gäller låneavtalet, om avtalsbrottet kan befaras äventyra återbetalningen av lånet. Godtagbara uppsägningsgrunder kan exempelvis vara att låntagaren dröjt med betalningen eller lämnat vilseledande uppgifter eller att säkerheten har minskat i värde. o I avtal med konsumenter bör konsumentskyddslagens tids- och beloppsgränser för dröjsmål anges och en hänvisning finnas till de social betalningshinder som tas upp i konsumentskyddslagen.

19 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) o o o I avtal med småföretag jämförbara med konsumenter måste en gräns specificeras för hur länge företaget kan dröja med betalningen innan krediten kan sägas upp. Lämnande av vilseledande uppgifter kan i regel användas som uppsägningsgrund endast om kreditgivaren inte alls hade beviljat krediten eller hade beviljat den på helt andra villkor om riktiga uppgifter hade varit tillgängliga vid kreditbeslutet. Säkerhetens värdeminskning måste vara väsentlig och i regel bero på kredittagarens eller säkerhetsställarens åtgärder. Kredittagaren och säkerhetsställaren skall ges tillräckligt med tid att reagera på kreditgivarens krav för att till exempel hinna ställa tilläggssäkerhet eller amortera på skulden. (17) Om villkor som gäller kredittagarens rätt till betalning i förtid skall följande beaktas: I konsumentskyddslagen regleras konsumentens rätt att återbetala en kredit före den avtalade förfallodagen och kreditgivarens rätt att ta ut ersättning för förtida återbetalning. Småföretag jämförbara med konsumenter kan beviljas rätt att återbetala en kredit före den avtalade förfallodagen. Ersättning kan debiteras för förtida återbetalning, men avtalet måste då innehålla uppgift om att ersättning får debiteras, om förutsättningarna för detta och hur stor ersättningen högst får vara. 7.3 Avtal om kapitalförvaltning (18) Avtalen om kapitalförvaltning bör utöver villkoren i kapitel 6 åtminstone innehålla villkor om vilka tillgångar avtalet omfattar placeringsverksamheten grunderna för beräkning av avkastning utläggning av portföljförvaltningen avgifter och provisioner provisionsåterbäring kapitalförvaltarens panträtt otillräckliga kundmedel Tillgångar (19) I avtalet skall de tillgångar som omfattas av avtalet specificeras tillräckligt detaljerat. Av avtalet bör också framgå om kunden har rätt till ränta eller annan avkastning på förvaltningskontot.

20 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) (20) I praktiken specificeras tillgångarna med kontonummer, t.ex. nummer på värdeandelskonto och bankkonto. En närmare specificering av tillgångarna kan vara nödvändig bland annat om kunden hos kapitalförvaltaren förvarar också sådana tillgångar som inte omfattas av avtalet. (21) Avtalet skall innehålla uppgifter om förvaltningskontonas (t.ex. bankkonto och värdeandelskonto) användning och begränsningar i fråga om användningen Placeringsverksamheten Placeringsstrategi (22) Avtalet skall ange målen för placeringsverksamheten (t.ex. en viss avkastnings-/risknivå). (23) Av avtalet skall framgå om och när kapitalförvaltaren eventuellt har rätt att fatta placeringsbeslut som avviker från den normala placeringsstrategin (t.ex. vid oväntade marknadsförändringar). Investeringsobjekt och begränsningar (24) I avtalet skall anges vilka objekt tillgångarna får placeras i och eventuella inbördes begränsningar avseende placeringsobjekten. Placeringsbeslut (25) Om kapitalförvaltarens rätt att fatta placeringsbesluten självständigt begränsas i avtalet (t.ex. begränsningar av placeringarnas storlek), skall det i avtalet anges hur kommunikationen med kunden går till. (26) Om kunden har rätt att lämna in enskilda uppdrag skall också det skrivas in i avtalet Grunderna för beräkning av portföljens avkastning (27) Grunderna för beräkning av portföljens avkastning skall framgå av avtalet. Om avkastningen enligt överenskommelse med kunden skall jämföras med någon annan avkastning (t.ex. ett visst index), skall jämförelseavkastningen anges i avtalet Utläggning av portföljen (28) Om kapitalförvaltaren har rätt att överföra förvaltningen av kundens värdepapper (t.ex. utlandsportföljen) till något annat företag, skall denna rätt

21 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) skrivas in i avtalet Avgifter och provisioner (29) Avtalet skall åtminstone innehålla följande uppgifter om provision beräknad på de förvaltade tillgångarna (förvaltningsprovision) och eventuell provision beräknad på avkastningen (avkastningsprovision): vilka grunderna är för beräkning av tillgångarna (storlek, värdering, tidpunkt). hur kapitalförändringar under faktureringsperioden beaktas vid beräkning av provisionen om avkastningsprovisionen beräknas på nettoavkastningen (efter avdrag för kapitalförvaltningsprovision, courtage och förvaringsprovision) eller på något annat sätt (t.ex. avkastning före kapitalförvaltningsprovision) Provisionsåterbäring (30) Avtalet skall innehålla uppgift om kapitalförvaltaren med stöd av avtal med tredje part (t.ex. fondhandlare eller emissionsinstitut) har rätt att ta ut provision på förvärv eller överlåtelse av värdepapper för kundens räkning (s.k. provisionsåterbäring) Kapitalförvaltarens panträtt (31) Om kunden har ställt tillgångar som säkerhet för kapitalförvaltarens fordringar, skall avtalet ange för vilka fordringar tillgångarna utgör säkerhet och hur säkerheten vid utebliven betalning realiseras Otillräckliga kundmedel (32) Avtalet skall innehålla uppgift om förfarandet i det fall att medlen på kundens konto inte räcker till för att vidta de åtgärder som förutsätts i avtalet. 7.4 Avtal om fondhandel (33) Avtal om fondhandel bör utöver villkoren i kapitel 6 åtminstone innehålla villkor om hur uppdragen lämnas in parternas ansvar.

22 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) Uppdrag (34) Avtalet skall ange hur kunden lämnar in placeringsuppdrag (t.ex. per telefon eller via Internet) Parternas ansvar (35) Parternas ansvar i olika situationer skall framgå av avtalet. Om kunden exempelvis lämnar in uppdragen självständigt via Internet, skall det framgå av avtalet att kundens ansvar kan vara större än normalt. 7.5 Depåavtal (36) Med depåavtal avses avtal om värdeandelskonton och andra avtal om förvar. (37) Depåavtalen bör utöver villkoren i kapitel 6 åtminstone innehålla villkor om vilka tillgångar avtalet omfattar vilka förvaltningsåtgärder avtalet omfattar depåförvaltarens panträtt när avtalet upphör rätt att anlita annan depåförvaltare Tillgångar (38) I avtalet skall de tillgångar som omfattas av avtalet specificeras tillräckligt detaljerat. Av avtalet bör också framgå om kunden har rätt till ränta eller liknande avkastning på förvaltningskontot Förvaltningsåtgärder (39) Avtalet skall ange de förvaltningsåtgärder som ankommer på depåförvaltaren och de förhållanden som medför skyldighet för depåförvaltaren att vidta åtgärder avseende tillgångar som omfattas av avtalet. I avtalet skall skrivas in att depåförvaltaren inte har skyldighet att vidta andra åtgärder än de som fastställts i avtalet. (40) Avtalet skall innehålla uppgift om förfarandet i det fall att tillgångarna på kundens konto inte räcker till för att vidta de åtgärder som förutsätts i avtalet.

23 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) Depåförvaltarens panträtt (41) I avtalet skall anges för vilka fordringar förvarade tillgångar utgör säkerhet och hur säkerheten vid utebliven betalning realiseras Avtalets upphörande (42) Avtalet skall innehålla uppgift om förfarandet med förvarade tillgångar när avtalet upphör Rätt att anlita annan depåförvaltare (43) För att tillgångar som omfattas av avtalet (t.ex. utländska värdepapper) skall kunna överlåtas på någon annan krävs att parternas ansvar och skyldigheter finns inskrivna i avtalet.

24 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 8 RAPPORTERING TILL FINANSINSPEKTIONEN (1) Av standarden följer inte någon skyldighet att lämna in separata regelbundna rapporter till Finansinspektionen.

25 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 9 DEFINITIONER Tjänster Avtal Med kreditinstitutstjänster avses andra finansiella tjänster än investeringstjänster, t.ex. utlåning, mottagande av inlåning och andra återbetalbara medel och betalningsförmedling. Med finansiella tjänster avses investerings- och kreditinstitutstjänster. Med investeringstjänster avses investeringstjänster enligt lagen om värdepappersföretag, t.ex. fondhandel, kapitalförvaltning och emissionstjänster. Med kreditavtal avses det avtalskomplex som bildas av skuldebrevet eller något annat fordringsbevis och amorteringsdokumentet. Med inlåningsavtal avses det avtalskomplex som bildas av avtalet, dvs. kontoavtalet, kontovillkoren och servicetariffen. Med avtal om kapitalförvaltning avses avtal om förmögenhetsförvaltning enligt lagen om värdepappersföretag. Yrkesmässiga investerare Med yrkesmässiga investerare avses yrkesmässiga investerare enligt 1 kap. 4 i värdepappersmarknadslagen.

26 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 10 YTTERLIGARE INFORMATION Kontaktinformation finns i listan över standardansvariga på Finansinspektionens webbplats. Upplysningar lämnas också av:

27 FINANSINSPEKTIONEN dnr 1/120/ (27) 11 UPPHÄVDA ANVISNINGAR OCH FÖRESKRIFTER Anvisning om villkoren i standardavtal om markkrediter Anvisning om depositionsavtal Anvisning om förfaranden som skall tillämpas vid tillhandahållande av investeringstjänster, avsnitt Avtal om kapitalförvaltning (förmögenhetsförvaltning) och dess innehåll Anvisning om avtal om värdepappersförvar, värdeandelskonton och förmögenhetsförvaltning Ställningstagande K/29/2000/LLO Kreditinstitutens avtalsvillkor Ställningstagande K/35/2000 Finansiella online-tjänster, avsnitt Synpunkter på elektroniska avtal.

Anvisning om villkoren i standardavtal om markkrediter

Anvisning om villkoren i standardavtal om markkrediter Nr FINANSINSPEKTIONEN ANVISNING 102.1 Dnr 50/520/96 Datum 28.5.1996 Gäller fr.o.m. 15.8.1996 tills vidare Ersätter anvisningarna: Till kreditinstituten 1(7) Anvisning om villkoren i standardavtal om markkrediter

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

utan användningsbegränsningar till följd av kontoavtal eller -villkor eller lag. Dessa allmänna villkor för företagskonton träder i kraft 15.11.2012.

utan användningsbegränsningar till följd av kontoavtal eller -villkor eller lag. Dessa allmänna villkor för företagskonton träder i kraft 15.11.2012. Allmänna villkor för företagskonton Dessa allmänna villkor för företagskonton träder i kraft 15.11.2012. Dessa villkor tillämpas på företags kontoavtal och är en del av kontoavtalet. Utöver dessa villkor

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida Dnr FIVA 9/01.00/2011 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from 31.3.2012 FIASISPEKTIOE

Läs mer

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.6 Anmälan om utläggning av verksamhet Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.10 Rapportering av exponeringar mot närstående Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare närstående dnr 14/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Internationella

Läs mer

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER 1 (5) 2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER Syfte, bakgrund och rättsgrund I sina uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster har Finansinspektionen som mål att

Läs mer

Till värdepappersförmedlarna och värdeandelsregistren

Till värdepappersförmedlarna och värdeandelsregistren tills vidare 1 (14) Till värdepappersförmedlarna och värdeandelsregistren Anvisning om avtal om värdepappersförvar, värdeandelskonton och förmögenhetsförvaltning Med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:158) om investerarskydd; SFS 2004:65 Utkom från trycket den 2 mars 2004 utfärdad den 19 februari 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT ALLMÄNNA VILLKOR FÖR FÖRETAGSKREDIT Dessa allmänna villkor gäller från den 27 mars 2015. 1. Parter Dessa allmänna villkor gäller för kredit som efter godkänd ansökan beviljas företagskund ("Kunden") av

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Anvisning om depositionsavtal

Anvisning om depositionsavtal Nr FINANSINSPEKTIONEN ANVISNING 102.5 Dnr 49/520/96 Datum 28.5.1996 Gäller fr.o.m. 15.8.1996 tills vidare Ersätter anvisning: Till kreditinstituten 102.5 Dnr 6/117/94, 7.6.1994 Ändringarna är markerade

Läs mer

Avtal om kassakravskonto

Avtal om kassakravskonto Avtal 1 (5) Avtal om kassakravskonto Kontohavare: Kontonummer: BIC-kod: XX-bank Ab (IBAN xxx xxx) XXXXXXX 1 Syftet med avtalet 2 Kontovillkor I avtalet definieras de förfaranden och det ansvar enligt vilka

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 750/2012 Lag om värdepapperskonton Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap.

Läs mer

Danske Banks bolagsstruktur förändras

Danske Banks bolagsstruktur förändras Danske Banks bolagsstruktur förändras Danske Bank Abp fusioneras med sitt danska moderbolag Danske Bank A/S. Överlåtande bolag Danske Bank Abp FO-nummer: 1730744-7 Adress: Kolkajsgränden 2, Helsingfors,

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter. 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Sida 1 (5) STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens identitet och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Webbadress 2. Beskrivning av huvuddragen i krediten Typ av kredit Det

Läs mer

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

Borgen SOM STÄLLS AV PRIVATPERSONER JUSTITIEMINISTERIET KONSUMENTVERKET BANKFÖRENINGEN I FINLAND FINANSINSPEKTIONEN

Borgen SOM STÄLLS AV PRIVATPERSONER JUSTITIEMINISTERIET KONSUMENTVERKET BANKFÖRENINGEN I FINLAND FINANSINSPEKTIONEN Borgen SOM STÄLLS AV PRIVATPERSONER JUSTITIEMINISTERIET KONSUMENTVERKET BANKFÖRENINGEN I FINLAND FINANSINSPEKTIONEN 2 3 Vad är borgen? 4 Skyddet för enskilda borgensmän 5 Banken måste informera 6 Borgensmannens

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Publicerad den 29 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto

Speciella villkor för 1 (5) för tidsbundet konto Speciella villkor för 1 (5) Inlåningsränta Inlåningsräntan är fast under hela insättningsperioden. Beräkning och betalning av inlåningsränta Ränta beräknas från insättningsdagen till förfallodagen, exklusive

Läs mer

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats.

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Förhandsinformation om konsumentkrediter Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper skuggning 1 (5) Till fondbörserna, värdepappersföretagen och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om rapportering

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget Landstinget

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Innehåll Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB... 3 1. Förvaring av tillgångar på investeringssparkontot... 3 2. Överföring

Läs mer

TARGET2- Suomen Pankki

TARGET2- Suomen Pankki REGLER OM AUTOMATISK KOLLATERALISERING I TARGET 2-SUOMEN PANKKI Definitioner automatisk kollateralisering: intradagskredit som en nationell centralbank i euroområdet beviljar i centralbankspengar till

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 1 mars 2001

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 1 mars 2001 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 1 mars 2001 K(2001) 477 slutlig - SV KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 1 mars 2001 om förhandsinformation som skall lämnas av långivare som erbjuder bostadslån

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 10/2012

Föreskrifter och anvisningar 10/2012 Föreskrifter och anvisningar 10/2012 Presenterande av kostnader och intäkter i avtal om långsiktigt Dnr 4/101/2011 Utfärdade 19.9.2012 Gäller från 1.4.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010

Läs mer

Avtal Hälsoval Sörmland

Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Hälsoval Sörmland Avtal Avtal har denna dag slutits mellan Landstinget Sörmland genom Enheten för Hälsoval Sörmland, nedan kallad Landstinget, och XX, nedan kallad Vårdgivaren. Avtalsparter Landstinget

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

Nr 789. Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation. 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens identitet och kontaktuppgifter

Nr 789. Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation. 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens identitet och kontaktuppgifter 2640 Nr 789 Bilaga 1 Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens identitet och kontaktuppgifter Kreditgivare Kreditfömedlare * Denna information är frivillig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats.

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Förhandsinformation om konsumentkrediter Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

Pohjola Corporate Finance Ab

Pohjola Corporate Finance Ab Pohjola Corporate Finance Ab 1 (2) UPPFÖRANDEREGLER ANGÅENDE KUNDKATEGORISERING, INFORMATIONSSKYLDIGHET OCH UTREDNINGSPLIKT VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida återbetalning av ett bolån Dnr FIVA 7/01.00/2017 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from

Läs mer

Standard RA2.1. Nimi ja nro 2

Standard RA2.1. Nimi ja nro 2 Standard RA2.1 Rapportering av misstänkta transaktioner till Finansinspektionen Föreskrifter och allmänna råd Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 tills vidare 2 (12) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 1.1 Målgrupp 3 2 Syfte

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 30 april 2010 Nr 290 304 INNEHÅLL Nr Sidan 290 Betaltjänstlag... 1121 291 Lag om ändring av 7 kap. 19 i konsumentskyddslagen... 1144 292 Lag

Läs mer

Villkor för användning av YkkösBonus MasterCard-kreditkort

Villkor för användning av YkkösBonus MasterCard-kreditkort Villkor för användning av YkkösBonus MasterCard-kreditkort från och med 1.2.2010 1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på det YkkösBonus MasterCard-kreditkort ( kort ) och kreditkonton som Sampo

Läs mer

Standard RA4.6. Rapportering av oreglerade och icke räntebärande fordringar. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.6. Rapportering av oreglerade och icke räntebärande fordringar. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.6 Rapportering av oreglerade och icke räntebärande fordringar Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN räntebärande fordringar dnr 2/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om investerarskydd; SFS 1999:158 Utkom från trycket den 8 april 1999 utfärdad den 18 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande bestämmelser 1

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte någon rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Tidsbundet valutakonto Speciella och allmännä villkor 11/98

Tidsbundet valutakonto Speciella och allmännä villkor 11/98 SPECIALVILLKOR FÖR TIDSBUNDET VALUTAKONTO Kontots karaktär Ett tidsbundet valutakonto är ett konto avsett för valutadeposition för privatpersoner, samfund och företag. Kontovillkor och -avtal Nordea Banks

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Konsumentkreditlagen SFS 1992:830

Konsumentkreditlagen SFS 1992:830 Konsumentkreditlagen SFS 1992:830 Konsumentkreditlagen gäller när du för privat syfte lånar pengar av exempelvis en bank eller får skjuta på betalningen för att kunna köpa en vara, fastighet eller tjänst.

Läs mer

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton Lag om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Övervakningssystemet för bank- och betalkonton I denna lag föreskrivs om ett system för övervakning

Läs mer

Villkoren för FörmånsKonto, BruksKontoPlus och PS-konto förnyas

Villkoren för FörmånsKonto, BruksKontoPlus och PS-konto förnyas November 2018 Villkoren för FörmånsKonto, BruksKontoPlus och PS-konto förnyas Bästa kund I det här brevet får du veta mer om de kommande ändringarna i de särskilda villkoren för FörmånsKonto, BruksKontoPlus

Läs mer

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Att kreditgivaren lämnar dessa uppgifter medför ingen skyldighet för denne att bevilja krediten.

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Att kreditgivaren lämnar dessa uppgifter medför ingen skyldighet för denne att bevilja krediten. Förhandsinformation om konsumentkrediter 2014-09-01 Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna

Läs mer

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Uppläggning av intern kontroll och riskhantering Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN 4.1 dnr 5/790/2003 2 (20) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella regelverk 7

Läs mer

V I L L KOR. Sida 1 av 5

V I L L KOR. Sida 1 av 5 V I L L KOR S E P A C O R E D I R E C T D E B E T, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core utgörs

Läs mer

Bruksvillkor för Visa -kreditkort

Bruksvillkor för Visa -kreditkort Bruksvillkor för Visa -kreditkort 1. Tillämpningsområde och definitioner Dessa bruksvillkor för Visa-kreditkort tillämpas på det konto med kredit och det därtill anslutna Visa-, Visa Gold- och Visa Platinum-kreditkort

Läs mer

Villkor för användning av Visa-kreditkort

Villkor för användning av Visa-kreditkort Villkor för användning av Visa-kreditkort från och med 25.3.2008 1 Tillämpningsområde och definitioner Dessa villkor tillämpas på de Visa-, Visa Gold- och Visa Platinum-kreditkort (kort) och kreditkonton

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte någon rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna

Läs mer

Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation Promentor Finans AB. Räntebärande lån 8,95 %

Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation Promentor Finans AB. Räntebärande lån 8,95 % Räntebärande lån 8,95 % Kreditgivare Adress, med bifirma Medical Finance, är registrerat i det svenska Bolagsverkets register under org.nr. 556654-9191. Box 162 64, 103 24 Stockholm Telefon Kundservice:

Läs mer

Standard 2.1. Uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 2.1. Uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster. Föreskrifter och allmänna råd Standard 2.1 Uppföranderegler för tillhandahållande av Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

AVTAL FÖR AUKTORISERING AV MOTTAGNING

AVTAL FÖR AUKTORISERING AV MOTTAGNING LS xxxxx Sid 1 (5) Mellan 1. Stockholms läns landsting, organisationsnummer 232100-0016, genom Hälso- och sjukvårdsnämnden ( Beställaren ); och 2. [**], organisationsnummer [**] ( Vårdgivaren ), har slutits

Läs mer

V I L L K O R. S E P A D I R E C T D E B I T C O R E, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) Sida 1 av 5

V I L L K O R. S E P A D I R E C T D E B I T C O R E, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) Sida 1 av 5 V I L L K O R S E P A D I R E C T D E B I T C O R E, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige. Ej tillämpbart 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon (*) E-post (*) Fax (*) Webbadress (*) Visovi AB 556857-9626 Box 1516 411 41 Göteborg Sverige Kreditförmedlare

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Att kreditgivaren lämnar dessa uppgifter medför ingen skyldighet för denne att bevilja krediten.

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Att kreditgivaren lämnar dessa uppgifter medför ingen skyldighet för denne att bevilja krediten. Förhandsinformation om konsumentkrediter 2014-02-01 Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som kunden, eller banken för kundens räkning, har öppnat

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 december 2011 1244/2011 Lag om ändring av kreditinstitutslagen Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2011 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 10/2012

Föreskrifter och anvisningar 10/2012 Föreskrifter och anvisningar 10/2012 Presenterande av kostnader och intäkter i avtal om långsiktigt Dnr 4/101/2011 Utfärdade 19.9.2012 Gäller från 1.4.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010

Läs mer

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN:

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN AV KUNDER Enligt lagen om investeringstjänster ska tillhandahållare av investeringstjänster, t.ex. en bank eller

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR FINANSIELL STABILITET, FINANSIELLA TJÄNSTER OCH KAPITALMARKNADSUNIONEN. Bryssel den 8 februari 2018

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR FINANSIELL STABILITET, FINANSIELLA TJÄNSTER OCH KAPITALMARKNADSUNIONEN. Bryssel den 8 februari 2018 EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR FINANSIELL STABILITET, FINANSIELLA TJÄNSTER OCH KAPITALMARKNADSUNIONEN Bryssel den 8 februari 2018 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER FÖRENADE KUNGARIKETS

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

AVTAL OM [ ] KONSULTATION

AVTAL OM [ ] KONSULTATION Avtalsvillkor för IT-upphandlingar inom den offentliga förvaltningen (JIT 2007) 1 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon E-post Webbadress Cakewalk Capital AB, org nr. 556886-6007 Ejdervägen 2, 47132

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om investeringssparkonto; SFS 2011:1268 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs följande. Innehåll 1 Denna

Läs mer

Detta dokument medför ingen skyldighet för Danske Bank Abp att bevilja dig ett lån.

Detta dokument medför ingen skyldighet för Danske Bank Abp att bevilja dig ett lån. STANDADISERAT EU-FAKTABLAD (ESIS) Detta dokument framställdes den 16 december 2016 för Dokumentet är framställt på grundval av de uppgifter du hittills har lämnat och de aktuella förhållandena på finansmarknaden.

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 2/2015

Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Utarbetande av återhämtningsplaner samt tidigt ingripande Dnr FIVA 7/01.00/2015 Utfärdade 14.10.2015 Gäller från Kapitel 2, 3 och 4: 1.11.2015; kapitel 5 och 6: 1.1.2016

Läs mer

GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP

GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP Gäller från den 4 april 2010 2 LEVERANSVILLKOR FÖR ÅTERFÖRSÄLJARE 1. ALLMÄNT Nedan stadgas de villkor som gäller för AB Kvällstidningen Expressens (nedan

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

Brukskonto 1 (6) Särskilda och allmänna villkor 04.14

Brukskonto 1 (6) Särskilda och allmänna villkor 04.14 Brukskonto 1 (6) Särskilda villkor Definition av kontot Brukskonto är avsett för skötsel av dagliga bankärenden och omfattas inte av uttagsbegränsningar. Inlåningsränta Inlåningsränta på kontot: 0,00 %

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon (*) E-post (*) Fax (*) Webbadress (*) Kantura AB 556666-0642 Hantverksvägen 15 436 33 ASKIM 0760-064057 info@minifinans.se

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto

Allmänna villkor för investeringssparkonto Allmänna villkor för investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Hjerta för Kundens räkning, har öppnat hos

Läs mer

Advinans Investeringstjänst

Advinans Investeringstjänst 1 augusti 2017 Advinans Investeringstjänst Avtal om Diskretionär förvaltning Advinans AB Box 3158, 103 63 Stockholm Org.nr: 559067-5673 Mellan Kunden och Advinans AB (Bolaget) ingås nedanstående avtal

Läs mer

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER

AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER 1 Mellan Post- och telestyrelsen org nr 202100-4359 (nedan PTS) och org nr. (nedan Leverantören) har träffats AVTAL OM INKASSOTJÄNSTER Leverantören förbinder sig att utföra betalnings- och inkassotjänster

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 16/2013

Föreskrifter och anvisningar 16/2013 Föreskrifter och anvisningar 16/2013 Uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster Dnr FIVA 4/01.00/2011 Utfärdade 17.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51

Läs mer

1. Tillämpningsområde och definitioner

1. Tillämpningsområde och definitioner Bruksvillkor för MasterCard -kreditkort 1. Tillämpningsområde och definitioner Dessa bruksvillkor för MasterCard-kreditkort tillämpas på det konto med kredit och det därtill anslutna MasterCard-, MasterCard

Läs mer

FRIVILLIG UPPFÖRANDEKOD FÖR INFORMATION OM BOSTADSLÅN INNAN AVTAL TRÄFFAS

FRIVILLIG UPPFÖRANDEKOD FÖR INFORMATION OM BOSTADSLÅN INNAN AVTAL TRÄFFAS BOLÅNEKOD EU-KOD FÖR INFORMATION OM BOLÅN 1 FRIVILLIG UPPFÖRANDEKOD FÖR INFORMATION OM BOSTADSLÅN INNAN AVTAL TRÄFFAS Detta är en frivillig uppförandekod ("koden") om information om bostadslån som ska

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.4.2018 L 96/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/573 av den 15 december 2017 om centrala delar i de avtal om datalagring som ska ingås som en del

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Ambrion Finans AB Kungsgatan 13 A Växjö

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Ambrion Finans AB Kungsgatan 13 A Växjö 1. Kreditgivarens/kreditförmedlarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon (*) E-post (*) Fax (*) Webbadress (*) Ambrion Finans AB Kungsgatan 13 A 352 31 Växjö info@ambrion.se www.daypay.se

Läs mer

Folksams Kundportal för privatkunder

Folksams Kundportal för privatkunder 1 Folksams Kundportal för privatkunder Avtalsvillkor 25.5.2018 1 Allmänt Folksam Skadeförsäkring Ab:s (senare Folksam eller Tjänsteleverantör) webbtjänst för privatkunder (Kundportal) är en elektronisk

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Upp till 5 000 kr

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Upp till 5 000 kr STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon E-post Webbadress Paxo Finans AB, org.nr. 556902-7344 Kungsgatan 37, 111 56 Stockholm

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto Cerberus AB 1 Allmänna villkor för Investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Cerberus för Kundens räkning,

Läs mer

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster 1. Allmänt om kategoriseringen av kunder Enligt värdepappersmarknadslagen

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller IZave för Kundens räkning, har öppnat hos

Läs mer

Standard 1.6. Utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 1.6. Utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard 1.6 Utläggning av Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande för företagen under tillsyn

Läs mer

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats.

Förhandsinformation om konsumentkrediter. Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Förhandsinformation om konsumentkrediter Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något rättsligt bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT

AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT AVTAL OM TELIASONERA KOPPLAD TRANSIT mellan TeliaSonera Network Sales AB och OPERATÖREN AB 1 TeliaSonera Network Sales AB, org.nr 556458-0040, 123 86 Farsta, nedan Network Sales, och OPERATÖREN AB, org.nr,,

Läs mer

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal.

C. Mot bakgrund av ovanstående har Parterna ingått detta Avtal. BILAGA 1 - PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Avtalet ) har träffats mellan [Avtalspart 1], org.nr [nummer], med adress [adress], ( Personuppgiftsbiträde ) och [Avtalspart

Läs mer