g a m l a b a g e r i e

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "g a m l a b a g e r i e"

Transkript

1 g a m l a b a g e r i e t o m m a r p

2 Doften av nybakade muffins känns redan på den kullestensbelagda innergården. Husets ägarinna tar emot i sommarklänning. Barfota. Eftermiddagssolen dränker köket i skimrande ljus. Med mjuk dansk accent berättar hon ömsint om sitt hus. Om lusten att skapa ett hem, en landningsplats mellan flygturerna runt jordklotet. Om visionerna som blivit verklighet. Om den konstnärligt sinnade hantverkaren som byggde hennes vackra kök och som sedermera blev hennes livskamrat. Nu bygger de ett hus tillsammans. Gården mitt i byn ska finna nya ägare.

3

4 Innergård mot morgonsol. Hibiskus i ett solvarmt hörn. Kaprifolen klättrar och doftar.

5 På danska finns ett uttryck som inte lättvindigt låter sig översättas: att hygge seg. Att ha det gott. Mysigt. Trivsamt. Ungefär så. I huset på Bagargränd kan man hygge seg. Varje dag. Året runt.

6

7 Katter och hundar kan konsten att hygge seg. Människor måste läras.

8 Rum i fil. Hantverk och känsla. Värme och lyster. Omsorg om varje detalj. Lust. Iver. Kvalitet. Ockra. Umbra. Kimrök. Veronesergrönt. Engelskt rött. Indigoblått. Ultramarin. Kobolt. Terra di Siena. Zinkvitt. Pariserblått. Krapprött. Skimrande. Mustiga. Svala. Varma. Pudriga. Blanka.Linolja och kalkfärg. Bara naturfärger. Sunt och hälsosamt. Nyanserna skiftar i solljus och skuggspel.varje rum har sin egen karaktär. Men släktskapet dem emellan är tydligt. Övergångarna från ett rum till ett annat är harmoniska. Takhöjd och vitmålade tak ger känsla av rymd.

9

10 Rum för vila. Rum för arbete. Spår av liv och ålder. Nytt och nött i fin balans.

11 Ett hem att leva i. Renoverat med goda material i långsam takt. Stämningsfulla blickfång. Björnbär i ett grönt glas. Glasdörren öppen mot södersol. Personligt. Annorlunda. Inbott. Platsbyggt kök. Köksmaskiner av hög kvalitet. Arbetsbänk vänd mot matplats och trädgård. Kakelugn i salen. Rörspis i köket. En sådan är murad enligt kakelugnsprincipen och tar väl tillvara värmen. Skillnaden är att rörspisen är putsad. Kök, sal, arbetsrum, gästrum och badrum på nedre plan. Två sovrum, badrum och ett stort rum för böcker och TV på ovanvåningen. Flygvärdinnan och hennes familj har ägt, restaurerat och bebott huset i drygt tio år. Något finns ännu att utveckla och förbättra. De båda badrummen är funktionsdugliga och ändamålsenliga men kan lyftas ett snäpp. Gårdslängorna inrymmer garage och förråd. Vatten och avlopp finns. Båda vindarna över gårdslängorna är inredningsbara.

12

13 Platsen har varit bebodd i nästan tusen år. Tumathorp var en stad under medeltiden. Hit kom franska munkar. Handelsmän från när och fjärran. Ett ryktbart världsligt och andligt centrum vid Tommarpsån som då var seglingsbar. Sedan stadsrättigheterna upphört vid mitten av 1500-talet, förblev Tommarp ändå en en stor och livskraftig by. Järnvägslinjen mellan Simrishamn och Tomelilla invigdes Namnen på gator och gränder i den äldsta delen av bykärnan vittnar ännu om de näringar som funnits. Studerar man ett vykort från förra sekelskiftet är likheterna större än skillnaderna.

14

15 Skimrande. Mustiga. Svala. Varma. Pudriga. Blanka. Linolja och kalkfärg. Bara naturfärger.

16 Ockra. Umbra. Kimrök. Veronesergrönt. Engelskt rött. Indigoblått.

17 Ultramarin. Kobolt. Terra di Siena. Zinkvitt. Pariserblått. Krapprött.

18 Ännu idag är byn bebodd och levande. Intim och nära. Belägen mindre än en mil från Simrishamn och kusten. Lantligt och barnvänligt. Nära service och folkliv. Gatubelysning och trottoarer. Men fåglarna hörs mer än trafiken.

19 Gården är belägen i hörnet av Bagargränd och Skomakargatan. Det gamla bageriet skriver sin historia från mitten av 1800-talet. Som sådant var det i drift långt in på 1960-talet. Gatuhusen i byn påminner om de klassiska skånska gårdarna. Formen och takfallet har de gemensamt. Reslig sockel. Yttertrappa av dyrbar kalksten. Pardörrar. Flaggfönster med stickbågade valv. Kritvit puts. Duvblå snickerier. Karaktären är välbevarad.

20 Trädgårdens rum. Himlen är tak. Jorden är golv. Zon 1. Klass 10. Doftande mylla. Sveriges Provence. Skånes Toscana. Citroner och vindruvor fullbordar medelhavsillusionen. Fruktträd. Rosor. Kryddgård. Tomater på friland. En gunga i ett knotigt äppelträd. Ridåer av grönska mot gatan. Trädgården skyddad av staket. Hund och katt kan släppas fria. Syrener som doftar skolavslutning. Rabarber och äpplen till paj och kaka. Vindruvorna mognar. Stockrosorna blommar. Magnolian redan i knopp.

21 Middagshetta. Västersol. Uteplats dit solens sista strålar når.

22

23

24 Något finns ännu att utveckla och förbättra. De båda badrummen är funktionsdugliga och ändamålsenliga men kan lyftas ett snäpp. Gårdslängorna inrymmer garage och förråd. Vatten och avlopp finns. Båda vindarna över gårdslängorna är inredningsbara.

25 Siffror & kalla fakta: Byggnad: trelängad, u-formad gård. Bageri, bostad och stall fram till 1960-talet. Byggnadsår/Renoveringsår: troligen uppförd kring Fortlöpande renoverad, främst sedan Storlek: Bostad ca 225 kvm, varav b.v ca 130 kvm och o.v ca 95 kvm. Förråd/garage ca 40 kvm, förråd/pannrum ca 40 kvm. Inredningsbara vindar om ca 40 resp. 45 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta. Konstruktion: sannolikt skånsk grund. Grundmur av putsad natursten. Mindre källare. Stomme av lersten och tegel, invändigt tilläggsisolerad (förutom gästrum). Delvis betongbjälklag, delvis trä. Mellan- och takbjälklag av trä. Putsad fasad. Yttertak av facetteternit på undertak av stickspån. Dubbelkopplade flaggfönster/spröjsade fönster. Inredning & utrustning: Platsbyggt, handgjort kök med spis med glashäll, varmluftsugn, kyl & frys, diskmaskin och fläkt. Samtliga vitvaror i rostfritt från Miele. Köksö med vask och arbetsbänk i betong? Badrum b.v med toa, handfat, dusch och tvättmaskin. Badrum o.v med toa, handfat och dusch. Golv: huvudsakligen trägolv delvis oljade, delvis målade. Klinker i badrum, b.v och hall. Äldre kakelmosaik i huvudentré. Plastmatta i badrum o.v. Uppvärmning: Ny värmepump luft/vatten. Vattenburet system med radiatorer. Golvvärme i badrum b.v samt gästrum. Kakelugn i vardagsrum. Ny rörspis (okaklad kakelugn) i kök. Vatten & Avlopp: Kommunalt vatten och avlopp. Pris: :- eller bästa bud. Fastighetsbeteckning: Simrishamn Tommarp 42:19 Adress: Skomakargatan 10, Tommarp Areal: 690 kvm Taxeringsvärde: :- varav byggnad :- (år 2009) Taxeringskod: Småhusenhet Pantbrev: 7 st om totalt :-. Servitut: last samt förmån avseende infart. Försäkring: fullvärdesförsäkring i if. Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Gröna huset Lat: N 55º Long: E 014º Box 45, Kivik

26 Text, foto & layout: Gabrielle Malmberg Foto: Andreas Johansson

27 Simrishamn Tommarp 42:19 Skomakargatan Tommarp

28 Vår filosofi är ganska enkel. Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i. V Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Vi vill inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Därför händer det ibland att vi tackar nej till uppdrag. Och det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget. Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Gabrielle Malmberg Fastighetsmäklare & VD Auktoriserad ledamot Mäklarsamfundet Text & foto Lotta Nordstedt Grafisk form, foto & web Att bli den man vill vara. Eller vara den man är... Ibland betyder det köpa. Ibland betyder det sälja. Ibland både och. Eller ingetdera. Frihet. Valmöjligheter. Har vi förmånen att råda över vår tillvaro bör vi göra det omsorgsfullt. Inte låta livet skvala förbi. Och det ska sägas - jag (Gabrielle!) är stundtals full av lätt avundsam beundran inför alla er som vågar rycka upp er själva med rötterna för att börja växa i ny och okänd jordmån - oavsett om ni flyttar hit, eller härifrån! (Själv är jag mera som pionen - jag slutar blomma om jag flyttas!). Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Vi upprepar ju med en druckens envishet vårt motto: På Österlen är livskvaliteten högre än huspriserna. Det kanske ter sig som en lek med ord. Begreppet livskvalitet är naturligtvis inte lätt att översätta till kronor och ören. Dessutom är själva ordet, kanske på grund av alltför flitig mediaanvändning farligt nära en urvattnad klyscha. Men innebörden är både verklig och viktig! Det kan kanske vara intressant att veta att begreppet quality of life introducerades som en ekonomisk term redan under sjuttiotalet, främst avsedd att ersätta eller komplettera bruttonationalprodukt som värde- och välståndsmätare. QOL istället för BNP... Kanske är det så att våra värdesystem och vårt förhållningssätt till livet, i en förändrad värld, också måste ändras? Mats Uppvik Fastighetsmäklare Auktoriserad ledamot Mäklarsamfundet Andreas Johansson Visningar & foto För egen del upplever jag livskvalitet när jag lyckas vara närvarande i stunden. Uppfyllas av ögonblicket. Flow säger expertisen... En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Ingrid Fredriksson Skisser & ritningar Lasse Mangs Visningar, text & foto Gröna huset Lat: N 55º Long: E 014º Box 45, Kivik

Barnmorskehuset i ELJARÖD

Barnmorskehuset i ELJARÖD Barnmorskehuset i ELJARÖD - 1 - Ett rött hus med vita knutar. Sikten över åker och äng sträcker sig långt ut i alla väderstreck. Runtom ligger gårdar, utströdda i landskapet. Härliga promenadvägar bland

Läs mer

handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 -

handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 - handmade houses RÖRUMS KYRKBY - 1 - Att leva nära naturen, mitt i det mjukt böljande landskap som är Österlens själ. Att kunna bo i ett hus vars estetik är allt det vi förväntar oss av en genuin skånelänga.

Läs mer

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt KVERRESTAD Lantligt & romantiskt f r i t t. Slingrande vägar genom öppet landskap. Rapsgula fält och gröna åkrar. Långt borta en skimrande horisontlinje. Gårdar och hus utspridda som slumpvis strödda över

Läs mer

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE MATROSSTRÄDDET SKILLINGE Himmel och jord. Hav och land. Öppna fält. Solglitter över silvrigt hav. Vita segel. Hallasten och släta, badvänliga klippor. Grönskande strandängar där betesdjur håller markerna

Läs mer

VITABY P ILOSVÄG - 1 -

VITABY P ILOSVÄG - 1 - VITABY P ILOSVÄG - 1 - FJÄRILARNAS HUS Trädgården full av fjärilar! Vitaby en levande och trivsam liten by på höjderna ovanför Kiviks fiskeläge. Lugna smågator längs prunkande trädgårdar av den nätta sorten.

Läs mer

Margaretetorp. Södra Lökaröd

Margaretetorp. Södra Lökaröd Margaretetorp Södra Lökaröd Brösarps norra backar. Den sandiga marken är mörklila av blommande ljung. Vyerna över vidsträckt hed är storslagna. Landskapet bär en ålderdomlig prägel. Det är vandrarnas och

Läs mer

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus.

RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. RÖRUMS KYRKBY Ett handgjort hus. Landskapet veckar sig i kullar och dalar kring Rörums kyrkby. Kulturbygden bär spår av fjärran stenålder och i skrifter från 1100-talet nämns byn för första gången. Prägeln

Läs mer

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD GAMLA SKOLAN I SILLARÖD Lite hemligt, men bara ett stycke från lilla Sillaröds by, ligger den gamla skolbyggnaden. Fridfullt, men utan att kännas ensamt hus och torp kantar vägen med jämna mellanrum. Fram

Läs mer

Sandby no. 2. nära Sandhammaren

Sandby no. 2. nära Sandhammaren Sandby no. 2 nära Sandhammaren Vidsträckta vyer, där årstidernas skiftningar ger livet rytm. I skrivande stund spirar redan höstsåddens gröna, och lovar en framtid av frodiga fält av raps och säd och betor.

Läs mer

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen...

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... A ttusa Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... Allévägen mellan Fågeltofta och St Olof löper förbi Kronovalls slott, vindlar och svänger, upp och ned, förbi gårdar och längor, stengärdsgårdar

Läs mer

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas hus. Elliotts hus. Emma efter kvinnan som levde här under större delen av förra seklet. Elliott efter ägarparets Lagottohund som fått leka

Läs mer

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen NÄRA GYLLEBOSJÖN Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen var på lite bushumör dagen då detta område kom till. Vill man på österlen ha

Läs mer

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus NYEHUSEN Sandskog. Solgass. Havsbrus Inga måsten. De tar obönhörligen slut i höjd med landsvägen som svänger ner mot Yngsjös milslånga stränder. På sanddynerna, bland sandskogens mjuka tallar och på kullarna

Läs mer

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD Karl Johansgården Trelängad skånegård i HÖRRÖD En kultiverad oas! Mängder av rosor som doftar, klättrar och klänger. Å ena sidan mjuka, gröna gräsmattor för bara fötter i daggvåt gryningstimme. Å andra,

Läs mer

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN Längorna skimrar kritvita i morgonljuset. Den soldränkta gården är ettt vardagsrum vars hela golv är stensatt, suddar gränsen mellan inne och ute. Trädgårdsmöbeln under parasollen

Läs mer

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster T r i l l a b a k k a g å r d nära Övedskloster Smältande sol, ljusblå himmel. Vida åkrar utsträckta över kuperat landskap. Axen fullmogen, nickar och vajar i knappt märkbar bris. Under de höga trädens

Läs mer

HALLAMÖLLA GÅRD. Bostad & verksamhet. Ett levande liv...

HALLAMÖLLA GÅRD. Bostad & verksamhet. Ett levande liv... HALLAMÖLLA GÅRD Bostad & verksamhet. Ett levande liv... Vårt mål är att våra gäster ska känna sig som hemma. Ledig klädsel och avspänd miljö Idag finns: 24 bäddar fördelade på 9 dubbelrum rum och 2 små

Läs mer

Bögerups Gård Stockamöllan

Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups gård i försommarskrud. Här gick Magnus Stenbocks svenska armé över ån på väg till det avgörande slaget mot danskarna i Helsingborg i februari 1710. Vid Stockamölla har

Läs mer

Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet. Med storslagna vyer över vidsträckt hed

Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet. Med storslagna vyer över vidsträckt hed Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet Med storslagna vyer över vidsträckt hed Färden går på slingrande grusväg över bron vid Verkeån och genom vinodlingar innan jag lämnar bebyggelse och civilisation och

Läs mer

Bo klokt på Gotland. från. 4.150:- i månaden. Nybyggt, tryggt och extra snyggt! BoKlok Hantverkaren i Visby

Bo klokt på Gotland. från. 4.150:- i månaden. Nybyggt, tryggt och extra snyggt! BoKlok Hantverkaren i Visby Bo klokt på otland från 4.150:- i månaden Nybyggt, tryggt och extra snyggt! BoKlok Hantverkaren i Visby Uteliv på köpet Alla får en stor balkong eller uteplats. Det är modernt. Det är fräscht. Och det

Läs mer

Här finns plats för dig! Hej Linköpings klokaste!

Här finns plats för dig! Hej Linköpings klokaste! Här finns plats för dig! Hej Linköpings klokaste! Nu bygger vi radhus för er i Harvestad. Boendekostnad från 8.375:- i månaden Se mer i boendekalkylen på sidan 14. Nybyggt, ursnyggt och klokt som bara

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Säljstart. 17 september på IKEA i Gävle. Hej Sandvikens klokaste! Nu bygger vi parhus för er.

Säljstart. 17 september på IKEA i Gävle. Hej Sandvikens klokaste! Nu bygger vi parhus för er. Säljstart 17 september på IKEA i Gävle Hej Sandvikens klokaste! Nu bygger vi parhus för er. Från 9.869:- i månaden Se mer i boendekalkylen på sidan 14. Nybyggt, ursnyggt och klokt som bara den Nu bygger

Läs mer

Här finns plats för dig! Snart kan du bo klokt i Älmhult

Här finns plats för dig! Snart kan du bo klokt i Älmhult Här finns plats för dig! Snart kan du bo klokt i Älmhult Centralt i Älmhult Från 4.373:-/mån. Se mer i boendekalkylen på sidan 15. Vi beräknar månadsavgifterna utifrån ett förväntat ränteläge. Förändras

Läs mer

Här finns det plats för dig! Snart kan du bo klokt i Nyköping!

Här finns det plats för dig! Snart kan du bo klokt i Nyköping! Här finns det plats för dig! Snart kan du bo klokt i Nyköping! Plasknära Från 4.830:- i månaden. Se mer i boendekalkylen på sidan 15. Vi beräknar månadsavgifterna utifrån ett förväntat ränteläge. Förändras

Läs mer

Miljövänligt och energisnålt boende. Vägen till ett kärleksfullt hem går genom skogen. Från skog till färdigt hus - Byggt med genuin passion

Miljövänligt och energisnålt boende. Vägen till ett kärleksfullt hem går genom skogen. Från skog till färdigt hus - Byggt med genuin passion kärleksfulla hem Från skog till färdigt hus - Byggt med genuin passion många OLIKA VILLOR OCH ETT OÄNDLIGT ANTAL HEM Vägen till ett kärleksfullt hem går genom skogen Klimatsmart Miljövänligt och energisnålt

Läs mer

Anmäl intresse nu! BRF SKOGSSTJÄRNAN HÄSSELBY. Antal lägenheter: 126 storlek: 1-3 rum och kök Inflyttning: Från hösten 2016 i olika etapper

Anmäl intresse nu! BRF SKOGSSTJÄRNAN HÄSSELBY. Antal lägenheter: 126 storlek: 1-3 rum och kök Inflyttning: Från hösten 2016 i olika etapper Anmäl intresse nu! BRF SKOGSSTJÄRNAN HÄSSELBY Antal lägenheter: 126 storlek: 1-3 rum och kök Inflyttning: Från hösten 2016 i olika etapper Alla lägenheter har balkong eller uteplats. Hiss finns och det

Läs mer

Bygg. Bad & Kök. Låt dig inspireras av säsongens nya trender! EN TEMATIDNINg från SYDSVENSKA DAgBlADETS försäljnings AB. Sid 11 NYBYGGT FÖR SENIORER

Bygg. Bad & Kök. Låt dig inspireras av säsongens nya trender! EN TEMATIDNINg från SYDSVENSKA DAgBlADETS försäljnings AB. Sid 11 NYBYGGT FÖR SENIORER EN TEMATIDNINg från SYDSVENSKA DAgBlADETS försäljnings AB Bygg Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo&Bo &Bo&Bo& & Bad & Kök Låt dig inspireras av säsongens nya trender! Sid 4 STANDARD KÖK OCH BAD Sid 7 RENOVERA

Läs mer

Här finns plats för dig! Hej Upplands Väsbys klokaste!

Här finns plats för dig! Hej Upplands Väsbys klokaste! Här finns plats för dig! Hej Upplands Väsbys klokaste! Nu bygger vi radhus för er i Fresta. En boendekostnad på 10.265:- i månaden Se mer i boendekalkylen på sidan 19. Nybyggt, ursnyggt och klokt som bara

Läs mer

Hej Hisingens klokaste!

Hej Hisingens klokaste! Naturnära, nytt och snyggt! Hej Hisingens klokaste! Nu bygger vi lägenheter för er vid Sjumilaskogen Från 3.918:- i månaden Se mer i boendekalkylen på sidan 15. Vi beräknar månadsavgifterna utifrån ett

Läs mer