HR & Hälsonätverket. Program hösten 2012 Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HR & Hälsonätverket. Program hösten 2012 Göteborg"

Transkript

1 Program hösten 2012 Göteborg Förändringsledning i lärande organisationer Sofia Bernhard Tid: 6 september 2012, kl , förfriskning serveras från Plats: Raddisson Blu Scandinavia Hotel, Södra Hamngatan 59, Göteborg Hur du kan stärka din förmåga att leda dig själv och andra i förändring Dagens träff vill ge dig som deltagare möjlighet att få syn på hur du i praktiken leder dig själv och andra i förändring. Du får nya insikter om hur du och din organisation kan arbeta för att stärka förmågan inom förändringsledning. Du blir bättre på att påverka, inspirera och leda mot nya beteenden, attityder och arbetssätt, att sätta och nå mål samt hur du antar ett coachande förhållningssätt. Temat för dagen: Strategier för framgångsrik förändringsledning och kommunikation Mänskliga reaktioner på förändring varför reagerar vi så olika? Du får: Verktyg och insikter för att möta människor där de befinner sig Kunskap och inspiration om hur du går tillväga för att främja utveckling och lärande Metoder och insikter om hur du påverkar dina egna och andras upplevelser Metodik: Under dagen kommer du att få prova på att lära med hjälp av upplevelsebaserad inlärning, där vetenskaplig teori varvas med övningar, reflektioner och diskussioner i mindre grupper. Sofia Bernhard är sociolog, dipl. förändringscoach och utbildad inom dramapedagogik. Hon har specialiserat sig på förändringsledning, och vänder sig till dig som vill få förståelse och verktyg för att lyckas med att leda dig själv och andra i förändring. Sofia kombinerar på ett unikt sätt sin kompetens från beteendevetenskapen, coaching och dramapedagogik, med sin långa erfarenhet från HR-området vilket resulterar i effektiva och uppskattade utbildningar. Sofia har tidigare utfört utbildningsinsatser inom förändringsledning hos ett antal stora företag och myndigheter och coachat såväl chefer som privatpersoner. Sofia verkar framför allt inom områdena ledarskap, kommunikation och team building.

2 HR& Hälsonätverket Årets kompetenssatsning - studiebesök på Stena Line Linda Hammarstrand Tid: 24 oktober 2012, kl , registrering från Plats: Danmarksterminalen, Masthuggskajen Idag är vi bjudna till Stena Line på studiebesök. Priset för Årets Bästa Kompetenssatsning delas ut av Swedish Learning Awards gick priset till Stena Line Academy*. På dagens träff kommer vi att få ta del av Linda Hammarstrands beskrivning av vägen dit och vad som blev startskottet till att bilda akademin. Fröet till akademin såddes när Linda intervjuade 160 medarbetare från olika länder. Det visade sig att man saknade information om gästernas förväntningar. Stena Line är ett företag i ständig förändring och måste därför kontinuerligt kommunicera med sina anställda om kundernas förväntningar och önskemål. Under resans gång har också Stena Line ändrat sin rekryteringsprocess för nya medarbetare. Tidigare var det alltför många som sökte arbete hos Stena Line som inte förstod vad som förväntades och vad jobbet gick ut på. Stena Line är nu mycket tydligare i sin kommunikation till sökande Det här erbjuder vi dig och detta förväntar vi oss av dig. Marknad och HR-avdelningen behöver arbeta tillsammans för att kunna rekrytera rätt medarbetare. Den stora frågan är Vilka är våra framtida gäster och vem ska möta dem? Vi har fokuserat vår academy på kompetensutveckling inom områden där bl a innovation, säkerhet och nytänkande kring rekrytering, stärkt det redan strategiska helhetsgreppet om verksamhetens kompetensutveckling. Att utbildas är att resa - avslutar Linda. Linda Hammarstrand kommer dessutom att dela med sig av sina erfarenheter från sin utbildning på Disneys Service and Business Management utbildning. Linda Hammarstrand är projektledare och ansvarig för Stena Line Academy. *Juryns motivering till priset för Årets bästa kompetenssatsning är: Här används kompetensutveckling fullt ut som strategiskt verktyg, både för att minska risker och för att lyfta förståelsen för kärnvärden och kärnkompetenser. Med ett kraftfullt och strukturerat arbetssätt har man fått ut lärandet i hela organisationen en mobil verksamhet med diversifierad och rörlig målgrupp. Satsningen spänner över att attrahera, utveckla och ta tillvara på medarbetarnas kompetens och det är extra roligt att se att rekryteringssteget är med. Satsningen har resulterat i en god överblick över kompetensläget i organisationen, genererat stora besparingar och blivit en katalysator för vidare arbete.

3 KompetensDagen i Göteborg Som medlem erbjuder vi dig att välja mellan två seminarier, se innehåll nedan. Tid: 23 november 2012, kl Registrering från kl 12. Obs tiden! Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54 Val Att komma överens i besvärliga uppsägningsfall förhandlingstips från advokaten Patrik Fallberg Många arbetsgivare brottas ofta med besvärliga uppsägningar. Även om bestämmelserna om arbetsbristuppsägningar är förhållandevis generöra för arbetsgivaren och inte är lika besvärliga som uppsägningar på grund av personliga skäl eller avskedanden, innebär de flesta arbetsbristuppsägningar att det uppkommer turordningsproblem. Inte så sällan är orsaken till uppsägningarna även en kombination av personliga skäl och arbetsbrist. Vad gör du som arbetsgivare när arbetsrätten inte medger en ensidig uppsägning i ett tilltrasslat personalärende och en uppsägning skulle medföra risk för betydande skadeståndsskyldighet? Hur kan du som arbetsgivare finna en lösning på problemet som ändå är förenlig med arbetsrätten, som inte skadar arbetsgivarens varumärke och renommé, som inte blir för kostsam och som så långt som möjligt gör att du och den anställde kan skiljas åt på god fot? Seminariet tar sin utgångspunkt i ett konkret uppsägningsfall som ställer regelverket på sin spets. Seminariet är en kombination av förhandlingsknep och arbetsrätt. Utifrån en vanlig men tilltrasslad uppsägningssituation ger seminariet dig en genomgång om vad som gäller arbetsrättsligt, vad du bör tänka på inför förhandlingen, under förhandling och vad du bör tänka på när du träffar en överenskommelse med den anställde om att avsluta anställningen. Seminariet ger dig tips om hur du kan förbereda dig inför förhandlingen med motparten. Vilken strategi skall du välja i förhandlingen för att uppnå ditt mål? Vad måste du gå med på för att komma överens med den anställde? Vad bör du tänka på om och när du skall skriva ett avslutsavtal? Seminariet vänder sig till dig som har ett personalansvar, antingen i ledande HR-befattning och/eller företagsledande ställning. Innehåll: Ett fall som inte medger att arbetsgivaren kan säga upp utan risk för allvarliga påföljder Vad säger lagen och vad kan arbetsgivaren göra inom ramen för regelverket? Säga upp eller komma överens? Patrik Fallberg är advokat och delägare i Advokatfirman Lexum med särskild inriktning på arbetsrätt för arbetsgivare. Patrik Fallberg har snart två decenniers erfarenhet av arbetsrätt, både ur ett arbetstagar- och arbetsgivarperspektiv. Patrik Fallberg företräder svenska och utländska arbetsgivare som äger och bedriver verksamhet i Sverige i arbetsrättsliga frågor genom löpande rådgivning, utredningar, förhandlingar, processer i domstol och skiljenämnder. Han har en betydande kursverksamhet samt skriver artiklar om arbetsrätt i olika sammanhang.

4 Val Livsstil-hur kan vi må bättre? Mattias Damberg Hälsa och livsstil är ämnen som är högaktuella i dagens samhälle. Hur förhåller vi oss till nya forskningsrön? Många av dagens sjukdomar är relaterade till våra levnadsvanor. Vi har alltså stora möjligheter att själva påverka vår hälsa genom att bli mer medvetna om vår egen livsstil. Det finns mycket vi kan göra för att behålla eller återvinna god hälsa och bra livskvalitet - helt enkelt må bättre. God hälsa är inte kopplat till utseende och hälsa är inte en fråga om kortsiktiga snabba lösningar, utan att göra små smarta val dagligen vilket leder till ett bättre välmående. Föreläsningen ger dig verktyg att påverka ditt eget välmående både idag och resten av livet. Mattias Damberg är Docent och Specialistläkare i Allmänmedicin. Han är med och leder en livsstilsmottagning på CityPraktiken i Västerås. Han arbetar både kliniskt och vetenskapligt med hälsa och att förebygga sjukdomar Dagen avslutas med gemensamt nätverkande och en god kaffebuffé. Frågor att nätverka kring tar vi upp c a en månad innan träffen.

5 Det ska vara kul att gå till jobbet, annars är det inte roligt Lars Gustafsson Tid: 18 december 2012, kl , registrering från Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54 Julavslutning tillsammans med Utbildningsnätverket Engagerade och kompetenta medarbetare och chefer som arbetar tillsammans är nyckeln till nöjda kunder och bra resultat! Hur får vi medarbetare och chefer som vill, kan, orkar och vågar? Vilka är framgångsfaktorerna? Vilka är fallgroparna? Hur skapas en arbetsplats där alla idéer bejakas och alla deltar i beslutsprocessen, där mod, prestigelöshet, humor och rätt inställning har högsta prioritet? Detta får vi ta del av: Hur du skapar en förbättringskultur med hjälp av struktur och kommunikation. Dina viktigaste uppgifter i ett förbättringsarbete. Hur du får kollegorna att arbeta utifrån kundernas behov och förväntningar. Grunderna i offensivt kvalitetsarbete och en modell som involverar alla i verksamhetens systematiska förbättringsarbete. Några konkreta verktyg som är lätta att använda på hemmaplan. Lars Gustafsson har i sina olika chefsroller genomdrivit förbättringsarbete och organisationsuppbyggnad med allt från medarbetare. Lars har fått mycket uppmärksamhet för sitt arbete och erhållit flera olika kvalitetsutmärkelser och ledarskapspriser. Lars är en mycket uppskattad föreläsare och utbildare som inspirerar och ger nya perspektiv på ledarskap, medarbetarskap, organisation och kvalitetsarbete. Att byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möten borde vara så. Hjalmar Gullbergs ord är Lars drivkraft och företagets vision. Vi avslutar med mingel under festliga former.

Coachande ledarskap. Kursinnehåll: Coachingens grunder Vad är coaching? Varför coaching? Förhållningssätt, ledarstilar Coachingstegen Självcoaching

Coachande ledarskap. Kursinnehåll: Coachingens grunder Vad är coaching? Varför coaching? Förhållningssätt, ledarstilar Coachingstegen Självcoaching www.kalix.fhsk.se Coachande ledarskap Det finns alltid minst 25 % dold potential hos människor, grupper och organisationer. Det handlar dels om att förstå sin attityd, som är avgörande för hur långt man

Läs mer

Ledarnas kurser och seminarier Hösten 2012

Ledarnas kurser och seminarier Hösten 2012 Ledarnas kurser och seminarier Hösten 2012 Kostnadsfria kurser för dig som är medlem i Ledarna Heldag 09.00-16.00 (om inget annat anges) Arbetsrätt Coaching Som chef har du skyldighet att följa gällande

Läs mer

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser!

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! VÅREN 2015 96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! Hos oss blir du en bättre chef. CHEFSUTVECKLING PÅ DINA VILLKOR LEDARNAS KURSER & SEMINARIER Som medlem i Ledarna har du fri tillgång till ett brett utbud

Läs mer

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser!

96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! HÖSTEN 2015 96 % kan rekommendera Ledarnas kurser! Hos oss blir du en bättre chef. Chefsutveckling på dina villkor LEDARNAS KURSER & SEMINARIER Som medlem i Ledarna har du fri tillgång till ett brett utbud

Läs mer

ledarnas kurser & seminarier

ledarnas kurser & seminarier Våren 2014 ledarnas kurser & seminarier i ledarna Hos oss blir du en bättre chef. ledarnas kurser & seminarier Hos oss blir du en bättre chef! Som medlem i Ledarna erbjuds du att delta i ett flertal kurser

Läs mer

Kvadrat Management AB Way of Working

Kvadrat Management AB Way of Working Way of Working Organisationsnummer 556865-0302 KVADRAT MANAGEMENT WAY OF WORKING Står ditt företag inför ett förändringsarbete med långsiktiga konsekvenser för er verksamhet? Då kan vi erbjuda några av

Läs mer

Hos oss blir du en bättre chef.

Hos oss blir du en bättre chef. exklusivt för dig som är medlem Hos oss blir du en bättre chef. chefsutveckling på dina villkor ledarnas kurser & seminarier Som medlem i Ledarna har du fri tillgång till ett brett utbud av kurser och

Läs mer

INBJUDAN. Vi kommer bjuda på fika, lättare lunch och avslutar dagen med trevligt mingel. Ett exklusivt och kostnadsfritt evenemang!

INBJUDAN. Vi kommer bjuda på fika, lättare lunch och avslutar dagen med trevligt mingel. Ett exklusivt och kostnadsfritt evenemang! Utbildningsbarometern 1 Göteborg INBJUDAN Som chefsmedlem är du exklusivt inbjuden till att vara med på Leadershipdagarna. På tre orter genomförs en heldag där du får du lyssna på inspirerande och medryckande

Läs mer

Föreläsningar & Kurser 2015

Föreläsningar & Kurser 2015 Föreläsningar & Kurser 2015 För medlemmar i Unionen Chef Unionen Stockholm, Östra Sörmland/Gotland och Uppland Anmäl dig under Kurser och Spetsa din chefskompetens Innehållsförteckning @ Unionens chefslinje

Läs mer

Experter och coachande chefer

Experter och coachande chefer Insightguide Series Coachande ledarskap MODUL Experter och coachande chefer Det coachande ledarskapet växer fram i gränslandet mellan professionell coaching och modernt ledarskap. I arbetet med denna guide

Läs mer

INSPIRATION CHEF OCH LEDARSKAP FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER UTBILDNINGAR

INSPIRATION CHEF OCH LEDARSKAP FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER UTBILDNINGAR INSPIRATION CHEF OCH LEDARSKAP FÖRELÄSNINGAR SEMINARIER UTBILDNINGAR Personligt Mästerskap tydligt ledarskap Ett Personligt Mästerskap för ett tydligt ledarskap hitta ditt personliga mästerskap Ur innehållet

Läs mer

Hållbara Chefer Nästa generation chefsutveckling är här!

Hållbara Chefer Nästa generation chefsutveckling är här! Hållbara Chefer Nästa generation chefsutveckling är här! Chefsutvecklingen en del av Bliwa Stiftelsens forsknings- och utvecklingsprojekt Hållbara Chefer, i samarbete med Ledarna, Sveriges Kommuner och

Läs mer

FÖRSLAG TILL INTERNA UTVECKLINGSPROGRAM

FÖRSLAG TILL INTERNA UTVECKLINGSPROGRAM FÖRSLAG TILL INTERNA UTVECKLINGSPROGRAM U tveckling och lönsamhet skapas genom människor. Seriös forskning visar gång på gång att effektivitet och lönsamhet ökar om hela organisationen är engagerad, och

Läs mer

Inom FAIR har vi identifierat följande goda skäl för att utveckla och förändra rekryteringsprocessen:

Inom FAIR har vi identifierat följande goda skäl för att utveckla och förändra rekryteringsprocessen: 1. M å n g a s k ä l t i l l 6 Inom FAIR har vi identifierat följande goda skäl för att utveckla och förändra rekryteringsprocessen: Felrekrytering kostar - rekrytering är en dyrbar investering där man

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas. Glada Hudikgymnasiet

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas. Glada Hudikgymnasiet Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas Glada Hudikgymnasiet Domarkommitténs motivering Glada Hudikgymnasiet är en fristående skola med tydligt utvecklade värderingar och en tydlig verksamhetsidé,

Läs mer

Positiv psykologi. Personal & Hälsa 2013 - HR med Facebook och Linkedin - Personal & Chef 2013 - Innovativ företagskultur. Posttidning B.

Positiv psykologi. Personal & Hälsa 2013 - HR med Facebook och Linkedin - Personal & Chef 2013 - Innovativ företagskultur. Posttidning B. Posttidning B Posttidning B Nr 1 2013 Positiv psykologi Läs mer på sidan 10 Personal & Hälsa 2013 - HR med Facebook och Linkedin - Personal & Chef 2013 - Innovativ företagskultur Gekås samlar allt på ett

Läs mer

INBJUDAN. Vi kommer bjuda på fika, lättare lunch och avslutar dagen med trevligt mingel. Ett exklusivt och kostnadsfritt evenemang!

INBJUDAN. Vi kommer bjuda på fika, lättare lunch och avslutar dagen med trevligt mingel. Ett exklusivt och kostnadsfritt evenemang! UTBILDNINGSBAROMETERN 1 Malmö INBJUDAN Som chefsmedlem är du exklusivt inbjuden till att vara med på Leadershipdagarna. På tre orter genomförs en heldag där du får du lyssna på inspirerande och medryckande

Läs mer

Du är viktig för Norrköpings framtid.

Du är viktig för Norrköpings framtid. Den blå tråden Du är viktig för Norrköpings framtid. Om du känner glädje i att skapa värde och göra nytta för andra människor så har du kommit helt rätt. Alla vi som jobbar här gör skillnad för Norrköpingsbornas

Läs mer

Trender i ledarskapsutveckling en överblick

Trender i ledarskapsutveckling en överblick MODERN LEDARUTVECKLING Trender i ledarskapsutveckling en överblick Mats Frick Enligt en studie från MIT 2003 såg man en fara med att ledarskapsutveckling riskerade att bli enbart business och att utvecklingsinitiativ

Läs mer

Led dig själv med visioner

Led dig själv med visioner Var är du i livet Söker du färdigheter r och verktyg för att kunna Led dig själv med visioner en kurs i personligt ledarskap och effektivitet hantera förändringar? Är du intresserad av personlig utveckling

Läs mer

VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer!

VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer! PREMIÄR! Ny ledarskapsutbildning för dig inom VVS-branschen! VVS Akademin Lyft dig själv och ditt företag till nya nivåer! 1 Utmanande tider VVS-branschen utmanas och förändras. Det ställs allt högre krav

Läs mer

hetluft 6/10 Gränslösningar Nytt erbjudande gör det lättare för dig att värva fler medlemmar

hetluft 6/10 Gränslösningar Nytt erbjudande gör det lättare för dig att värva fler medlemmar Höstens Unionenvecka, Gränslösa arbetslivet, Nytt kampanjmedlemskap, Årets Guldnappsvinnare, Avtalsrörelsen igång igen, Värva din chef hetluft 6/10 Information och inspiration för dig som har ett fackligt

Läs mer

utbildningar 2012-2013 Ledarskap Pedagogik

utbildningar 2012-2013 Ledarskap Pedagogik utbildningar 2012-2013 Ledarskap MEDARBETARSKAP Kommunikation Pedagogik HR-program »Att utvecklas och lära nytt är fantastiskt!«välj din utbildning bland våra klassiker eller en av årets nyheter! AKTIVT

Läs mer

Tid: 07.30-09.00 Plats: Hudson, Adolf Fredriks Kyrkogata 2, 1tr 111 37 Stockholm

Tid: 07.30-09.00 Plats: Hudson, Adolf Fredriks Kyrkogata 2, 1tr 111 37 Stockholm KOMMANDE EVENT & SEMINARIER I STOCKHOLM Under hösten 2013 har vi på Hudson i Sverige nöjet att bjuda in dig till ett flertal kostnadsfria seminarier och event som vi hoppas ska inspirera. Vi bjuder på

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN

UTBILDNINGSKATALOG. För utveckling av besöksnäringen ALUN UTBILDNINGSKATALOG F Ö R E L Ä S N I N G W O R K S H O P A F F Ä R S U T V E C K L I N G För utveckling av besöksnäringen ALUN VIKTEN AV ATT UTVECKLAS! I framtiden gäller det inte bara att ha rätt kunskaper

Läs mer

LAS Debatt. Vetenskapliga. Vad gör du när Janne Josefsson ringer? Om konsten att bli modig! Vision om HR-arbetet, än högre lön.

LAS Debatt. Vetenskapliga. Vad gör du när Janne Josefsson ringer? Om konsten att bli modig! Vision om HR-arbetet, än högre lön. Posttidning B Posttidning B Nr 3 2010 LAS Debatt Läs mer på s 37» Utmaningar viktigare än högre lön sidan 5» HITTA arbetsro Läs mer av Olof på s 15» Löne & Ekonomidagar Läs mer på s 25» Vetenskapliga upptäckter

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Skapa ratt.. forutsattningar... for.. din framgang!.

Skapa ratt.. forutsattningar... for.. din framgang!. Skapa ratt.. forutsattningar.... for.. din framgang!. inlpta NLP Practitioner utbildning 2012 NLP för hållbart ledarskap! Lös upp ditt eget och andras tankeklister! Betyg 9.25 av 10 möjliga! INDIVID TEAM

Läs mer

Ledarutbildning i bl a Jönköpings Län 2014 (öppen utbildning) FRAMSIDA FRÅN SEPARAT PDF

Ledarutbildning i bl a Jönköpings Län 2014 (öppen utbildning) FRAMSIDA FRÅN SEPARAT PDF Ledarutbildning i bl a Jönköpings Län 2014 (öppen utbildning) FRAMSIDA FRÅN SEPARAT PDF 2 Innehållsförteckning Utbildning Sid nr. Kommunikativt Ledarskap U636 C 4 Kommunikativt Ledarskap U636 D 4 Personlig

Läs mer