Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB)"

Transkript

1 Individ- och familjeomsorgen Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB) Överenskommelse med tillhörande rutiner Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post registrator_son@gotland.se Bankgiro Plusgiro Org nr Webbplats

2 2 (9) Innehållsförteckning Överenskommelse och rutiner för läkarundersökning och munhälsoundersökning inför placering av barn och ungdomar i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) Bakgrund Målgrupp Plats för genomförande av läkarundersökning Tid vid placering enligt LVU Tid vid placering enligt SoL Plats för genomförande av munhälsoundersökning Tid för munhälsoundersökning Kostnader Läkarundersökning Munhälsundersökning Rutiner avseende läkarundersökning enligt BBIC av barn/ungdomar som ska placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende(hvb) Socialtjänstens åtagande inför läkarundersökning Undersökande läkares åtaganden vid hälsoundersökning: Rutiner avseende munhäsloundersökning av barn/ungdomar som ska placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende(hvb) Socialsekreterarens åtagande inför munhälsoundersökning Undersökande tandläkares åtaganden Giltighet och uppföljning... 9 Rutinen är framtagen inom ramen för en nationell utvecklingssatsning (Barn- och ungasatsningen ) som samordnas och finansieras av Sveriges Kommner och Landsting i överenskommelse med Socialdepartementet. Ansvarig för upprättandet har varit Regional utvecklingsledare Ia Lönngren.

3 3 (9) Överenskommelse och rutiner för läkarundersökning och munhälsoundersökning inför placering av barn och ungdomar i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) 1. Bakgrund En stor del av de barn och unga som placeras i familjehem och på hem för vård eller boende (HVB) är en grupp som är överrepresenterade när det gäller hälsoproblem av både fysisk och psykisk karaktär. Barn som växer upp i samhällsvård har också ofta brister i sitt vaccinationsskydd och de har inte deltagit i samma utsträckning som andra barn vid de kotroller som erbjuds inom barnhälsovård och skolhälsovård. Sedan januari 2013 har socialnämndens ansvar för de placerade barnens hälsa förstärkts i socialtjänstlagen (SoL). Socialnämnden ska enligt 6 kap 7 3 p SoL verka för att barn och som bor i familjehem, jourhem, annat enskilt hem eller hem för vård eller boende (HVB) får den hälso- och sjukvård som de behöver. Hälso- och sjukvården har en skyldighet att samverka med socialtjänsten kring barn som far illa eller riskerar att fara illa (2 f HSL och 6 kap 5 PSL). För att säkra att barn och ungdomar som placeras av socialtjänsten i familjehem eller hem för vård eller boende(hvb) får optimalt omhändertagande vad gäller sjukvårdsbehov ska en läkarundersökning enligt BBIC (barns behov i centrum) genomföras. BBIC är ett system för utredning, planering och uppföljning av den sociala ungdomsvården och används så gott som av alla kommuner i Sverige. Läkarundersökning ska ske oavsett om placering sker enligt socialtjänstlagen (frivillig placering) eller enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Inom har man även bedömt att en särskild munhälsoundersökning ska göras i samband med placeringen. Syftet med att låta barn och ungdomar undersökas inför placering är att upptäcka aktuella och tidigare försummade hälso- och sjukvårdsbehov som barn kan ha. Läkarundersökningen och munälsoundersökningen ger också barnets nya omsorgspersoner (familjehemsföräldrar alternativt personal vid HVB) möjlighet att hjälpa barnet till en bättre hälsa.

4 4 (9) 2. Målgrupp Överenskommelsen med rutiner gällande läkarundersökning omfattar barn och ungdomar (0-21 år)som ska placeras i heldygnsvård (familjehem eller HVB) enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Överenskommelse med rutiner gällande munhälsoundersökning gäller för barn och ungdomar 0-19 år. Ensamkommande asylsökande barn. De ensamkommande asylsökande barnen och ungdomarna omfattas av denna överenskommelse med tillhörande rutiner. För nyanlända barn och ungdomar med flykting/invandrarbakgrund finns även en särskild vårdöverenskommelse (med utgångspunkt från SOSFS 2011:11) som upprättats mellan barn och utbildningsförvaltningen (BUF) och hälsooch sjukvårdsförvaltningen (HSF). 3. Plats för genomförande av läkarundersökning Barn 0-12 år: Läkarundersökningen sker vid Barnmottagningen på Visby lasarett. Barnmottagningen svarar för att mottagningsteamet inom individ- och familjeomsorgen har tillgång till aktuella telefon- och kontaktuppgifter vid mottagningen och att tillgängligheten är hög. Ungdomar år inklusive de ensamkommande asylsökande barnen/ungdomarna: Läkarundersökning sker vid Vårdcentral Visby norr. Vid vårdcentralen finns två namngivna läkare som har ett särskilt ansvar för att genomföra dessa undersökningar. Vårdcentralen svarar för att mottagningsteamet samt socialsekreterare och föreståndare för HVB-hemmen för ensamkommande har tillgång till aktuella telefonoch kontaktuppgifter vid vårdcentralen samt att tillgängligheten är hög. 3.1 Tid vid placering enligt LVU Vid placering enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga(lvu) ska hälsoundersökning, om det inte finns särskilda skäl ske innan nämnden gör en ansökan om vård enligt 4 LVU. Särskilda skäl kan vara att den unge redan tidigare har genomgått undersökning eller att det redan finns en utredning om barnets/ungdomens hälsotillstånd. Vid vård enligt LVU får nämnden besluta om läkarundersökning mot vårdnadshavarens vilja men detta bör användas endast i undantagsfall. Undersökningen ska ske snarast och inom en vecka från socialtjänstens beställning. 3.2 Tid vid placering enligt SoL Vid placering enligt socialtjänstlagen(sol) bör läkarundersökningen ske inför eller i samband med placeringen. Undersökningen ska ske inom fyra veckor från socialtjänstens beställning.

5 5 (9) Vid placeringar enligt SoL ska i fösta hand alltid samtycke till undersökning och tillgång till journaler inhämtas från vårdnadshavare och om det är motiverat även från barnet ( från 15 år). 4. Plats för genomförande av munhälsoundersökning Munhälsoundersökning av barn och ungdomar 0-19 år sker vid Mun- och käkcentrum, Visby Lasarett. Vid behov av munhälsoundersökning för ungdomar år kontaktas Mun- och käkcentrum för resonemang och en individuell bedömning och därefter beslutas var undersökningen ska ske. 4.1 Tid för munhälsoundersökning Munhälsoundersökning ska ske inom två veckor från socialtjänstens beställning. 5. Kostnader 5.1 Läkarundersökning Patientavgift utgår för läkarundersökningen men ska inte belasta barnet/ungdomen eller deras vårdnadshavare. Patientavgift ska faktureras till individ- och familjeomsorgen. 5.2 Munhälsoundersökning Avgift för munhälsoundersökning utgår ej för barn/ungdomar tom 19 år. Från 1 januari det år som ungdomen fyller 20 år utgår vuxentaxa vid allmän klinik och specialisttaxa på Mun- och käkcentrum. Kostnaden ska faktureras individ- och familjeomsorgen.

6 6 (9) käkcentrum 6. Rutiner avseende läkarundersökning enligt BBIC av barn/ungdomar som ska placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende(hvb) 6.1 Socialtjänstens åtagande inför läkarundersökning Inhämtar samtycken (vid behov) från vårdnadshavare och när det är motiverat även från barnet enligt blankett Samtycke till läkarundersökning, munhälsoundersökning och inhämtande av journaler inför utredning och placering enligt socialtjänstlagen. Bilaga 1 Rekvirerar nödvändiga journaler o Förlossningsjournal (barn 0-3 månader) o BVC-journal (inklusive tillväxtkurva, vaccinationsblad, remisser och remissvar) o Skolhälsovårdsjournal (inklusive tillväxtkurva, vaccinationsblad, remisser och remissvar) o En telefonkontakt En telefonkontakt direkt till Barnmottagningen/Vårdcentral Visby norr med en kort information om bakgrunden, lagrum osv och att en beställning kommer att skickas. Upplyser om vem som ska ha kallelsen till undersökningen (tex jourhemmet, personal vid HVB-hem). Uppmärksamma undersökande mottagning på om det finns behov av tolk. Beställer läkarundersökning Beställer en läkarundersökning enligt blankett Beställning av läkarundersökning enligt BBIC, Bilaga 2. Till beställningen bifogas kopia på underskrivet samtycke (bilaga 1) Barn 0-12 år: Beställningen skickas till Barnmottagningen, Visby Lasarett. Ungdom år: Beställningen skickas till Vårdcentral, Visby norr. Övrigt Om det hos socialtjänsten finns kännedom om tidigare sjukdomar eller sjukhusvistelse ska socialtjänsten meddela det till undersökande läkare och socialtjänsten tillhandahåller intyg, journalutdrag som redan finns i ärendet. Säkerställa närvaro vid undersökningen av förälder, vårdnadshavare eller annan person som känner barnet väl. Undersökning på Barnmottagningen: Den person som följer med barnet ska gå direkt till barnmottagningen (ingen avgift i centralkassan) Undersökning på Vårdcentral Visby Norr: Anmälan inne på mottagningen avgiften ska faktureras.

7 7 (9) Följande handlingar ska finnas undersökande läkare tillhanda inför läkarundersökningen: Skriftlig beställning (bilaga 2) Kopia på samtyckesblankett från vårdnadshavare (bilaga 1). BBIC- dokumenten Anvisningar för läkarundersökning som vägledning för sjukvården. Bilaga 4. Förlossningsjournal (gäller barn 0-3 månader) BVC-journal (inklusive tillväxtkurva, vaccinationsblad, remisser och remissvar) Skolhälsovårdsjournal (inklusive tillväxtkurva, vaccinationsblad, remisser och remissvar) 6.2 Undersökande läkares åtaganden vid undersökning: Följa dokumentet Anvisningar till läkarundersökning (bilaga 4a) vilket sammanfattas i checklistan för läkarundersökning (bilaga 4b) Kontrollera om följande behöver upprättas: o Läkarundersökningsplan inklusive vaccinationsplan, syn- och hörselundersökning om detta inte gjorts o Remisser o Skriftlig ordination av läkemedel En sammanfattande bedömning som ska innefatta såväl akuta som långsiktiga hälso- och sjukvårdsbehov samt förhållande som bör beaktas vid placering. Av den skriftlig bedömning ska det framgå vilka handlingar som bedömningen grundar sig på. Undersökningen ska resultera i ett utlåtande som sänds till rekvirerande socialsekreterare (framgår av beställningen). Utlåtandet ska vara rekvirerande socialsekreterare till hand så snart som möjligt eller senast sju arbetsdagar efter det att undersökningen har ägt rum om inget annat avtalas (vid LVU måste utlåtande överlämnas snarast i anslutning till undersökningen). Den uppföljning och de åtgärder som berör hälso- och sjukvården, ansvarar undersökande läkare för att överföra till BVC/skolhälsovård och vid behov remittera till annan vårdgivare. OBS för ensamkommande asylsökande barn/ungdomar ska läkare vid vårdcentralen rapportera slutförd hälsokontroll även till skolhälsovården med kopia av journal och labsvar (enligt upprättad vårdöverenskommelse januari 2013).

8 8 (9) 7. Rutiner avseende munhälsoundersökning av barn/ungdomar som ska placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende(hvb) 7.1 Socialsekreterarens åtagande inför munhälsoundersökning Inhämtar samtycken (vid behov) från vårdnadshavare och när det är motiverat även från barnet enligt blankett Samtycke till läkarundersökning, munhälsoundersökning och inhämtande av journaler inför utredning och placering enligt socialtjänstlagen. Bilaga 1 En telefonkontakt med Mun och käkcentrum med en kort information om bakgrunden, lagrum osv. och att en beställning kommer att skickas. Upplyser om vem som ska ha kallelsen till undersökningen (t.ex. jourhemmet eller personal på HVB). Beställer munhälsoundersökning enligt blankett Beställning av munhälsoundersökning, Bilaga 3. Beställningen skickas till Mun- och käkcentrum, Visby lasarett. Till beställningen bifogas kopia på underskrivet samtycke (bilaga 1) Följande handlingar ska finnas undersökande tandläkare tillhanda inför undersökningen: Skriftlig beställning (bilaga 3) Kopia på samtyckesblankett från vårdnadshavare (bilaga 1). Övrigt Socialsekreterare ska säkerställa närvaro vid undersökningen av förälder, vårdnadshavare eller annan person som känner barnet väl. 7.3 Undersökande tandläkares åtaganden Utredning av mun- och tandhälsa. Omfattar anamnes, status, diagnoser och terapi. Övergripande skriftlig återkoppling till rekvirerande socialsekreterare. Av dokumentationen ska framgå vilken klinik som barnet/ungdomen framöver kommer att tillhöra dvs Mun- och käkcentrum eller Folktandvård. Utlåtandet ska vara rekvirerande socialsekreterare till hand så snart som möjligt eller senast sju arbetsdagar efter det att undersökningen har ägt rum om inget annat avtalas.

9 9 (9) 8. Giltighet och uppföljning Denna överenskommelse med tillhörande rutiner gäller från och med 1 januari Uppföljning av överenskommelse med tillhörande rutin ska ske årligen. Sammankallande är enhetschef vid barn och familjeenheten. Uppföljningen ska omfatta: Antal barn/ungdomar som undersökts vid Barnmottagningen/Vårdcentral Visby Norr och Mun- och käkcentrum, Fördelningen SoL/LVU Tillgängligheten - första kontakt - tid från beställning till genomförande till skriftligt underlag Har undersökande läkare/tandläkare haft tillräcklig information och underlag för sin undersökning Uppfyller läkarutlåtandena kraven enligt BBIC Hur har samarbetet fungerat Rapporterade avvikelser Avvikelser från överenskommelsen eller rutinen i det dagliga arbetet ska omgående rapporteras till närmast ansvarig chef för vidare rapportering till undertecknare av detta dokument. För socialförvaltningen; Christina Godarve Avdelningschef Individ- och familjeomsorgen Gunvor Allqvie Enhetschef Barn och familjeenheten, Individ och familjeomsorgen För hälso- och sjukvårdsförvaltningen: Margaretha Blomgren Verksamhetschef Barn- och ungdomsmedicin Maria Ahlmark Verksamhetsområdeschef Primärvården Monica Palmö Tandvårdschef

LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN

LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN BEDÖMNING AV TANDHÄLSA I SAMBAND MED ATT BARN PLACERAS I FAMILJEHEM ELLER HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Närvård i Sörmland Kommuner Landsting i samverkan

Läs mer

Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om

Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga Denna rutin tillhör Samverkansöverenskommelse

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER 18 20 ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET Dokumentinformation Dokumenttitel: Överenskommelse

Läs mer

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2017-11-03 Diarienummer 170080 Landstingsstyrelsen Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten

Läs mer

Kerstin Steneudde, länets BBIC-samordnare, VoB Syd. Adjungerad: Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum, Landstinget Kronoberg

Kerstin Steneudde, länets BBIC-samordnare, VoB Syd. Adjungerad: Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum, Landstinget Kronoberg 2014-11-01 Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga Denna rutin tillhör Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och

Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och länets kommuner avseende: Konsultation vid socialtjänstens utredning av barn Hälsoundersökning i samband med placering av barn och

Läs mer

Utlåtande från hälso- och sjukvården

Utlåtande från hälso- och sjukvården Utlåtande från hälso- och sjukvården När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsulterar den medicinska kompetens som finns runt barnet. Denna mall kan användas om socialtjänsten behöver

Läs mer

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa Gemensam samverkansrutin enligt anvisningarna i BBIC i samband med att barn placeras i familjehem eller hem för vård eller boende. Gemensam samverkansrutin

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING

LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING - för barn som placerats med stöd av socialtjänstlagen (2001:453), SoL eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52),

Läs mer

LÄNSGEMENSAM Öve ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN

LÄNSGEMENSAM Öve ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN LÄNSGEMENSAM Öve ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN LÄKARUNDERSÖKNING I SAMBAND MED ATT BARN PLACERAS I FAMILJEHEM ELLER HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Närvård i Sörmland Kommuner Landsting i samverkan

Läs mer

Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa. Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården.

Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa. Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården. Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården. Ansvar Skriv in vilka funktioner/befattningar som har

Läs mer

Avtal och länsöverenskommelse om rutin rörande barn och unga som placeras i familjehem eller vid hem för vård och boende (HVB)

Avtal och länsöverenskommelse om rutin rörande barn och unga som placeras i familjehem eller vid hem för vård och boende (HVB) Avtal och länsöverenskommelse om rutin rörande barn och unga som placeras i familjehem eller vid hem för vård och boende (HVB) - Läkarundersökning, tandläkarundersökning samt former för samarbete med barn-

Läs mer

Överenskommelsen gäller från Denise Norström Regionstyrelsens ordförande Region Västmanland

Överenskommelsen gäller från Denise Norström Regionstyrelsens ordförande Region Västmanland Överenskommelse om hälsoundersökning, tandhälsoundersökning och läkarundersökning för barn och unga som placeras utanför hemmet. Tillhörande rutiner i bilaga. Överenskommelsen gäller från 2018-05-21 Denise

Läs mer

Praktiska anvisningar

Praktiska anvisningar Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar till Överenskommelse Hälsoundersökning och munhälsoundersökning avseende

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Giltigt tom: Sida 1 (8) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som

Läs mer

Riktlinjer angående hälsoundersökning av barn som placeras enl. Socialtjänstlagen (SoL) 1

Riktlinjer angående hälsoundersökning av barn som placeras enl. Socialtjänstlagen (SoL) 1 Riktlinjer angående hälsoundersökning av barn som placeras enl. Socialtjänstlagen (SoL) 1 Landstinget och kommunerna i Jönköpings län har beslutat om riktlinjer för hälsoundersökningar av barn som placeras

Läs mer

Överenskommelse om läkarundersökningar av barn som placeras i familjehem eller på HVB (Hem för vård och boende)

Överenskommelse om läkarundersökningar av barn som placeras i familjehem eller på HVB (Hem för vård och boende) Rubrik specificerande dokument Överenskommelse om läkarundersökningar av barn som placeras i familjehem eller på HVB (Hem för vård och boende) Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Omfattar

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Sida 1 (9) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som placeras i

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST, BVC, FÖRSKOLA OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Konsultation med BVC och elevhälsa

Konsultation med BVC och elevhälsa Konsultation med BVC och elevhälsa När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd vid konsultation kring

Läs mer

Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar

Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsberedningen/ Sammanträdesdatum 2015-11-12 48/50 Socialberedningen gemensamt 38 Barn och unga handlingsplan för hälsoundersökningar Ingrid Carlenius, kansliet,

Läs mer

Rutin och riktlinjer rörande barn och unga som utreds för samhällsvård.

Rutin och riktlinjer rörande barn och unga som utreds för samhällsvård. Gäller fr.o.m. 1 januari 2016 Rutin och riktlinjer rörande barn och unga som utreds för samhällsvård. Läkarundersökning, tandläkarundersökning samt former för samarbete med Barn- och ungdomspsykiatrin

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa Gemensam samverkansrutin enligt anvisningarna i BBIC i samband med att barn placeras i familjehem eller hem för vård eller boende. Gemensam samverkansrutin

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Överenskommelse Läkarundersökning och Tandvårdsundersökning

Överenskommelse Läkarundersökning och Tandvårdsundersökning KOMMUNAL UTVECKLING, BARN OCH UNGA Överenskommelse Läkarundersökning och Tandvårdsundersökning Region Jönköpings län Kommunal utveckling, Barn och Unga 2016-04-11 Detta är en överenskommelse mellan Regionen

Läs mer

Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde

Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-31 Sekreterare Helena Eskedahl Kallelse SON 2017/23 Kallelse till socialnämndens arbetsutskotts sammanträde 31 maj 2017, klockan 09.00 12.30 Rådhuset

Läs mer

LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN

LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN LÄKARUNDERSÖKNING, BEDÖMNING AV TANDHÄLSA SAMT FORMER FÖR SAMARBETE MED BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRIN I SAMBAND MED ATT BARN PLACERAS I FAMILJEHEM ELLER HEM

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa för placerade barn. - Samverkansrutin för tvärprofessionellt samarbete

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa för placerade barn. - Samverkansrutin för tvärprofessionellt samarbete Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa för placerade barn - Samverkansrutin för tvärprofessionellt samarbete Gemensam samverkansrutin Detta dokument avser en länsgemensam samverkansrutin om tvärprofessionellt

Läs mer

Direktiv Diarienr: Ej tillämpligt 1(16)

Direktiv Diarienr: Ej tillämpligt 1(16) Direktiv Diarienr: Ej tillämpligt 1(16) Dokument ID: 01-189759 Fastställandedatum: 2016-05-30 Giltigt t.o.m.: 2020-05-30 Upprättare: Maria E Laurell Fastställare: Svante Lönnbark Hälsoundersökning för

Läs mer

Samordnad Individuell Plan SIP

Samordnad Individuell Plan SIP Version 2016-05-26 Samordnad Individuell Plan SIP för barn och ungdomar För (Namn på barn/ungdom) När ett barn eller en ungdom har behov av insatser både från socialtjänst och från hälso- och sjukvård,

Läs mer

Riktlinjer angående hälsoundersökning av barn som placeras enl. Socialtjänstlagen (SoL) 1

Riktlinjer angående hälsoundersökning av barn som placeras enl. Socialtjänstlagen (SoL) 1 Riktlinjer angående hälsoundersökning av barn som placeras enl. Socialtjänstlagen (SoL) 1 Landstinget och kommunerna i Jönköpings län har beslutat om riktlinjer för hälsoundersökningar av barn som placeras

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala

Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Rutin för upprättande av samordnad individuell plan, SIP, för barn och ungdom som har kontakt med socialtjänsten i Motala Socialförvaltning, Motala kommun Beslutsinstans: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Sida 1 (8) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som placeras i

Läs mer

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Överenskommelse hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar avseende placerade barn

Överenskommelse hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar avseende placerade barn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2015-11-10 SN 2015/0470.11.01 0480-453891 Socialnämnden Överenskommelse hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar avseende placerade

Läs mer

Överenskommelse om hälsoundersökning, tandhälsoundersökning och läkarundersökning för barn och unga som placeras utanför hemmet

Överenskommelse om hälsoundersökning, tandhälsoundersökning och läkarundersökning för barn och unga som placeras utanför hemmet TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-02-26 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00162-1.5.2 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Region Västmanland Individ-

Läs mer

Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag. Liv Lyngå Folsach

Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag. Liv Lyngå Folsach Barns behov i Centrum Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag Liv Lyngå Folsach Barnhälsoöverläkare liv.lynga-vonfolsach@skane.se VISION BBIC MÅL REGIONALT UPPDRAG BBIC De barn och unga som

Läs mer

Bilagor till ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN:

Bilagor till ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN: Bilagor till ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN: Hälso- och tandhälsoundersökning med bedömning i samband med att: barn placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB). barn utreds inom

Läs mer

Samarbetsrutin för skolgång vid placering av barn (6-17år)

Samarbetsrutin för skolgång vid placering av barn (6-17år) www.hassleholm.se Si Samarbetsrutin för skolgång vid placering av barn (6-17år) Samarbete-3 förvaltningar, Hässleholms kommun Datum: 2015-04-24 Reviderat: 2017-03-09 1 Samarbetsrutin vid placering av barn

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Familjehemsplacerade barns hälsa. Ulf Svensson, chefläkare 2013-11-25

Familjehemsplacerade barns hälsa. Ulf Svensson, chefläkare 2013-11-25 Familjehemsplacerade barns hälsa Ulf Svensson, chefläkare 2013-11-25 Alla barn har rätt till fysisk och psykisk hälsa FN:s konvention om mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets rättigheter 2013-11-25

Läs mer

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen

Angående remissen om remiss av Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU) (SOU 2009:68) - betänkande av barnskyddsutredningen UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2009-08-26 Handläggare: Barbro Kregert Telefon: 08 508 33 004 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Angående remissen om remiss av Lag om stöd och

Läs mer

Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01 2016-12-31

Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01 2016-12-31 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Edlund Johan Datum 2015-11-23 Diarienummer SCN-2015-0360 Socialnämnden Förlängning av internavtal med Styrelsen Uppsala vård och omsorg avseende Villa Djurgården 2016-01-01

Läs mer

Gemensam samverkansrutin vid placering i familjehem eller hem för vård eller boende

Gemensam samverkansrutin vid placering i familjehem eller hem för vård eller boende Gemensam samverkansrutin vid placering i familjehem eller hem för vård eller boende för barnhälsovård, socialtjänst, förskola, skola inklusive elevhälsa i Kronobergs län 1. Inledning Rutinen bygger på

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Rutin BBIC hälsoundersökning

Rutin BBIC hälsoundersökning Handbok: Socialtjänst Gävle Förvaltningshandboken Dokumentnamn: Rutin BBIC hälsoundersökning Ämnesområde: Barn och unga Dokumentations nr: (Fylls i senare) Sid nr: Ansvarig för dokumentet: BBIC samordnare

Läs mer

Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet

Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer 18 20 år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet Slutrapport april 2019 FoU i Sörmland Översiktsrapport 2019:2 Om översiktsrapporten

Läs mer

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga

Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Västbus riktlinjer för familjehemsplacerade barn och unga Bakgrund Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götalands län fastställde under våren 2005 Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING

REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING REGIONAL SAMVERKANSRUTIN VID FAMILJEHEMSPLACERING FÖR SOCIALTJÄNST OCH SKOLA INKLUSIVE ELEVHÄLSA Den sårbara familjen Psykisk hälsa Riskbruk och riskbeteende Äldres hälsa Nya perspektiv Utveckling i samverkan

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring

Remiss. Översyn vårdprocess tillnyktring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Socialförvaltningen Christina Godarve, avdelningschef individ- och familjeomsorgen Åsa Hedqvist, verksamhetschef akutmottagningen Visby lasarett Ärendenr SON 2016/194,

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

Habilitering och rehabilitering

Habilitering och rehabilitering Överenskommelse Fastställd av Hälso- och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden Framtagen av Leif Olsson, Cecilia Persson Beslutsdatum 2017-03-22 (revidering) SON 34 HSN 347 Upprättad 2015-05-13 Ärendenr SON

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Nationell kartläggning om hälsoundersökningar av barn

Nationell kartläggning om hälsoundersökningar av barn Nationell kartläggning om hälsoundersökningar av barn BARN- OCH UNGASATSNINGEN 1 2 Förord Barn och unga som placeras utanför det egna hemmet har som grupp betraktad en sämre fysisk och psykisk hälsa än

Läs mer

Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd (BUS) BarnSam Region Gotland

Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd (BUS) BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd (BUS) BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse

Läs mer

Oro för barn och unga

Oro för barn och unga Oro för barn och unga Så här går det till när en anmälan om oro för barn och unga lämnas in. Detta material ersätter tidigare lathund. Laholm 2013-05-24 www.laholm.se Så här går det till på socialkontoret

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef Ärendenr HSN 2015/110 Datum 14 april 2015 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Konsekvenser för hälso- och sjukvården angående ökat flyktingmottagande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER SOCIALTJÄNST OCH BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRI I SÖRMLAND VID PLACERING AV BARN OCH UNGA I FAMILJEHEM OCH HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumentinformation Dokumenttitel:

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Mål och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun

Mål och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun SOTENÄS KOMMUN Arbetsutskottet 2007-05-10 Beslut i Utbildningsnämnden 2007-05-31 68 och riktlinjer för skolhälsovården i Sotenäs kommun K:\PROT\UN\2007\ och riktlinjer för skolhälsovården 070531.doc 2008-08-21

Läs mer

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd Region Gotland Samverkan kring (äldre?) personer i behov av samordnat stöd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) ska

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet

Riktlinje för handläggning av dokument i ledningssystemet Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (och datum) Utvecklingsledare och MAS Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2015-01-14 Reviderad (datum

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till svar på motion.

Förslag till beslut Socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till svar på motion. SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2016-08-15 SN-2016/1674.172 1 (3) HANDLÄGGARE Judith Berntsson Judith.Berntsson@huddinge.se Socialnämnden Svar på motion väckt av Martin Nigals (SD), Sven Pernils

Läs mer

Rutin för Gävleborg avseende läkarundersökning enligt BBIC

Rutin för Gävleborg avseende läkarundersökning enligt BBIC Rutin för Gävleborg avseende läkarundersökning enligt BBIC - för barn som placerats med stöd av socialtjänstlagen (2001:453), SoL eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52), LVU 2013-12-13

Läs mer

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Beslutad 2018-xx-xx. Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Beslutad 2018-xx-xx Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp... 2 Processbilder... 3 Samtycke... 0 Avvikelser...

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun

Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Lokal överenskommelse för barn i behov av särskilt stöd mellan Stockholms Läns Landsting och Värmdö kommun Bakgrund och syfte Kommunerna i Stockholm län och Stockholms Läns Landsting har nedtecknat ett

Läs mer

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin

Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin 1 (5) Datum 2014-01-07 Kriterier och förslag till arbetsgång för KBTinriktad behandling av lättare/medelsvåra psykiska besvär enligt Rehabiliteringsgarantin Inledning En stor del av sjukskrivningarna framförallt

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM

LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM Avser barn i åldrarna 0-6 år FÖR FÖRSKOLA, SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I JÄMTLANDS LÄN FRÅGOR ATT HA MED SIG: Fristående förskolor

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänstens möjligheter och begränsningar Lagar styr socialtjänstens

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP

Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP Riktlinje för samordnad individuell plan, SIP Samordnad individuell plan enligt lag sedan 2010 Sedan 2010 står det i socialtjänstlagen, SoL, och hälso- och sjukvårdslagen, HSL, att för personer som behöver

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Riktlinje för bedömning av Egenvård

Riktlinje för bedömning av Egenvård RIKTLINJE Dokumentnamn RUTIN Riktlinje för bedömning av Egenvård Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 2017-11-01 Gemensam med Regionen: Nej Gäller

Läs mer

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård

Förslag. Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten hälso- och sjukvård Gemensam riktlinje om in- och utskrivningar från sluten sjukvård Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Avvikelser... 2 In- och utskrivningsprocessen... 3 Samtycke... 3 Vårdbegäran/Remiss... 4 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar placering

Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar placering Marie Härlin, verksamhetsområdeschef psykiatri Ärendenr HSN 2013/78 1 (5) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 25 september 2013 Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialpsykiatriskt team för barn som riskerar

Läs mer

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU

Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Kerstin Aldstedt 2015-10-14 Dnr: RS 2015-607 Regionstyrelsen Remissvar Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU Region Östergötland har beretts möjlighet

Läs mer