Nedan finns alla de kurser och kompetenshöjande insatser som finns inom TCO Fackliga Akademi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nedan finns alla de kurser och kompetenshöjande insatser som finns inom TCO Fackliga Akademi."

Transkript

1

2 Som förtroendevald inom förbundet erbjuds du kompetensutveckling för att du ska växa och utvecklas i och med ditt uppdrag. Som förtroendevald i Unionen har du ett otroligt viktigt uppdrag i att föra förbundets utveckling framåt. Du som får den här foldern har ett uppdrag på regional eller nationell nivå. Foldern med alla dess olika kurser och kompetensutvecklande aktiviteter vänder sig till dig som har något av följande uppdrag: Förbundsstyrelseledamot Branschdelegationsledamot Ledamot i regionstyrelse Ungdomsombud i regionstyrelse Valberedare i regionen Revisor i regionen eller förbundsrevisor Ordförande eller sekreterare vid demokratiska forum Kongressombud

3

4 Nedan finns alla de kurser och kompetenshöjande insatser som finns inom TCO Fackliga Akademi. Arbetsmiljö i det nya arbetslivet är en kurs som anordnas av TCO Fackliga Akademi och som genomförs i samarbete med Uppsala universitet. En specialdesignad universitetskurs som ger arbetsmiljöansvariga och anställda som arbetar med arbetsmiljö den senaste spetskunskapen inom arbetsmiljöforskningen. De psykosociala sambanden mellan hälsa och arbetsmiljö står i fokus och deltagarna ges redskap, både för att utreda och beskriva arbetsmiljön och för att medverka i utvecklingen av dem. Studierna genomförs som seminarier med inläsningsperioder emellan. Deltagarna genomför ett självständigt arbete. Kursledare är Anna Rask Andersen, överläkare och professor vid Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet. Urval ur kursens innehåll: Företagshälsovården. Regelverket för arbetsmiljöarbetet. Stressen - det nya hotet mot hälsan. Det gränslösa arbetet.

5

6 Arbetslivets juridik anordnas av TCO Fackliga Akademi och genomförs i samarbete med juridiska institutionen vid Stockholms universitet. En fristående universitetskurs i grundläggande arbetsrätt, som ger deltagarna både redskap och kunskaper för att bättre kunna företräda sitt förbunds medlemmar i det moderna arbetslivet. Reglerna för den individuella och den kollektiva arbetsrätten gås igenom. Studierna genomförs som seminarier med inläsningsperioder emellan. Deltagaruppgifterna består av verklighetsbaserade fall, som ska lösas av kursdeltagarna. Ett självständigt arbete genomförs. Kursledare är docent Johan Schelin, Stockholms universitet Största delen av kursen är som internat på Bergendal. Det innebär att deltagarna kommer att ha större möjlighet för ett fördjupat lärande i en kreativ miljö och gemensam tid. Den ökade gemensamma tiden under kursdagarna innebär att kursen kan koncentreras till åtta fysiska utbildningsdagar mot tidigare nio, med bibehållen kvalitet. Urval ur kursens innehåll: Den individuella arbetsrätten. Den kollektiva arbetsrätten. Anställning och anställningsskydd. Fackföreningen i ett rättspolitiskt perspektiv.

7

8 TCO Fackliga akademi har tagit fram kursen Europasamarbetets möjligheter att förstå och påverka i Europa. En kurs för dig som är nyfiken på vad TCO och facken gör i påverkansarbetet i EU, och kanske själv vill bli mer delaktig. Kursens centrala del är en veckas studieresa till Bryssel. Med studiebesök, diskussioner och gemensamma analyser bygger kursen kunskap om Europasamarbetets möjligheter och förutsättningar och om medlemsländernas likheter och särdrag. Och vad allt detta innebär för det fackliga arbetet i praktiken, både här hemma och på europeisk nivå. Kursen genomförs på webben, genom en studieresa till Bryssel och ett avslutningsseminarium på TCO. Bifogat finns inbjudan och mer information om upplägg och innehåll. Kursen tar upp: Fackligt påverkansarbete i EU-relaterade frågor - idag och i framtiden Relationer, makt och kommunikation mellan EU och medlemsländerna Institutioner och beslutsfattande inom EU Den sociala dialogen och andra fackliga påverkansverktyg De tre dominerande arbetsmarknadsmodellerna i Europa Federalism och mellanstatligt samarbete

9

10 Samhällsekonomi och fackliga utmaningar anordnas av TCO Fackliga Akademi och genomförs i samarbete med Stockholms universitet. Kursen vänder sig till ledande förbundsföreträdare. Både företag och fackföreningar utmanas i världsekonomin. Pengar, varor, tjänster och hela verksamheter flyttas över gränser och den globala konkurrensen sätter villkor för löner och avtal. Klimatförändringar och migration, krav på likabehandling och jämställdhet bidrar också till att fackliga företrädare bättre behöver förstå omvärlden och samhällsekonomins påverkan. Kursen ger grundläggande kunskap om nationalekonomiskt tänkande. Den ger insikter i hur samhällsekonomin, lokalt och globalt, styr förutsättningar för löneförhandlingar och kollektivavtal. Fackets viktiga roll för den ekonomiska utvecklingen är ett viktigt tema och deltagarna får både en teoretisk kunskapsbas och praktiska exempel för att efter kursen kunna göra egna analyser och självständiga slutsatser. Studierna genomförs som tre tvådagarsseminarier.

11

12 Nedan finns de kurser och kompetenshöjande insatser inom Unionens kompetensförsörjning till förtroendevalda på regional eller nationell nivå. Som förtroendevald är du även välkommen till Unionens övriga kurser och kompetensförsörjning så som exempelvis facklig grund. När vi möter blivande medlemmar, medlemmar, förtroendevalda, medparter, motparter och makthavare upplevs vi ligga i framkant och skapar genom det ett stort förtroende för våra idéer och förslag för det framtida arbetslivet. Till vår hjälp ha vi en unik kompetens i kommunikation och förändring. Intentionen för kursen är att Unionen är en stark utvecklingskraft, drivs av devisen att allt kan bli bättre och ledordet utvecklande är en självklar del i allt vi gör.

13 Fokus är förändrings- och utvecklingskompetens. Att du tillsammans med din regionstyrelse arbetar med förändrings- och utvecklingsarbete. Att möta och att leda och planering av framgångsrika möten. Att tillsammans med min regionstyrelse arbeta med förändrings- och utvecklingsarbete Att möta och att leda Planering av framgångsrika möten Steg 1, 3 dagar. Grunder i förändrings- och utvecklingskompetens. Steg 2, 3 dagar. Pedagogiskt upplägg och sorterad feedback med fördjupning från steg 1. Steg 3. För en enskild regionstyrelse. Läggs upp efter behov. OBS: deltagande i steg 1 och 2 är meriterande för TCOs politiska utbildningar.

14

15 Kurs som syftar till att ge dig som ny regionstyrelseledamot kompetens i det formella styrelsearbetet och större förståelse för regionens roll i Unionen. Fokus ligger på regionstyrelsens roll i regionen och i förbundet. Kursen utvecklas under 2016.

16 En kurs om hur du blir framgångsrik i den regionala opinionsbildningen. Intentionen är att skapa nyfikenhet, intresse och kunskap i dessa frågor. Kursen äger rum under en dag i regionen och anpassas efter regionens behov. Fokus ligger på regionens roll som opinionsbildare idag och i framtiden, Unionens hjärtefrågor, omvärldsbevakning och att skapa aktörer för detta, vilka aktörer finns i regionen och vilka aktiviteter kan vara aktuella. Urval ur innehåll: Regionens roll som opinionsbildare idag och i framtiden. Vilka är Unionens hjärtefrågor och vad betyder de för regionen? Omvärldsbevakning: identifiering av viktiga regionala aktörer och skapande av metoder för bevakning av dem och deras frågor. Hur arbetar vi gentemot de viktiga aktörerna, aktiviteter som leder till påverkan. En extern person berättar en inspirerande Success story. Målgruppen är i första hand regionstyrelser.

17

18 Programmet består av tre fysiska träffar med mycket praktiska övningar där vi bl.a. kommer att träna på olika situationer som vi kan ställas inför i rollen som förtroendevalda. I programmet använder vi oss av aktörer som kommer att utmana deltagarna på olika sätt i syfte att träna kompetens. In programmet ingår också att arbeta med att ge och få feedback av varandra och på så sätt få ytterligare utveckling. Varje träff är 1 ½ dag inkluderat kvällsarbete. Inför varje träff genomför deltagarna obligatoriska uppgifter och övningar på distans via webb cirka fyra timmar per utbildningsblock. Det är exempelvis självskattningar, e-moduler, filmer, inläsningsmaterial, kunskapstester och egna reflektioner. Målet med programmet är att deltagarna ska få: Kompetenser i att leda och engagera medlemmar och förtroendevalda. Kompetens i att hantera grupper och utmanande situationer professionellt som du kan möta i ditt fackliga uppdrag. Ökad medvetenhet kring hur du påverkar och blir påverkad i samspel med andra i ditt fackliga ledarskap

19

20 En valberedarkurs som genomförs med en kurs som hålls vartannat år. Kursen går djupare in i valberedningsuppdraget och dess olika utmaningar. Vad det innebär att bereda val i en demokratisk organisation och hur man kan arbeta för att få en så bred, mångfacetterad och kompetent styrelse som möjligt. Kursen fokuserar framförallt på att deltagarna ska förbättra sin analys-, planerings- och intervjuförmåga i förhållande till sitt uppdrag och kandidater. Uppdraget som valberedare. Att rekrytera en förtroendevald intervjusituation. Analys av kompetens och kriterier. Planering och genomförande av valberedningsuppdraget.

21

22 En webbkurs som ger en översiktlig introduktion till uppdraget som valberedare, hur valberedningsprocessen fungerar och kunskap om regionrådet. Webbkursen vänder sig framförallt till nyvalda valberedningsledamöter men kan vara bra för att fräscha upp minnet på erfarna valberedare. Webbkursen är öppen och tillgänglig under hela verksamhetsåret.

23 Ett forum för erfarenhetsutbyte, inspiration och diskussioner kring det regionala valberedningsuppdraget. Efter regionråden bjuds regionala valberedningar in till en dag för inspiration och erfarenhetsutbyte, med besök av den nationella valbredningen.

24 Kursen är främst inriktad på nyvalda regionala revisorer. Kursdeltagarna får arbeta med vilken roll och vilka uppgifter de har som verksamhetsrevisor. Deltagarna får träna på att göra en granskning och göra en plan för sitt arbete med verksamhetsrevisionen. Deltagarna får också information om vad en förbundsrevisor och en auktoriserad revisor har för roller och uppgifter i Unionen.

25 Ska du vara ordförande vid regionråd, förbundsråd eller kongress och vill lära dig mer om vad det innebär att vara ordförande för ett större möte? Vilket uppdrag du har som ordförande, vilket mandat och vilka formella regler finns det att förhålla sig till? Unionen ordnar en kurs för ordföranden. Under kursen kommer vi även att titta närmare på mötesformalia inom Unionen och du kommer även få möjlighet att diskutera utmaningar och dela erfarenheter. Kursen är öppen för alla som ska vara ordförande vid något av Unionens möten, både om du anser dig vara den mest erfarna ordföranden i förbundet eller om du ska vara ordförande för ditt första större möte.

26 Som ledamot i en branschdelegation har du en av de viktigaste funktionerna i Unionens avtalsrörelse. Det är ett ansvarsfullt och mycket roligt uppdrag att vara med och påverka hur förbundets kollektivavtal utvecklas. Ett uppdrag som påverkar medlemmarnas vardagliga arbetsliv. Fokus är att efter avtalsförbundsrådets inriktningsbeslut formulera de branschspecifika avtalskrav som förbundet ska driva i avtalsrörelsen, ta ställning till nya framförhandlade centrala avtal och rekommendera förbundsstyrelsen att anta eller förkasta dem.

27 Vart fjärde år har Unionen kongress. För att kongressombuden ska få så bra förutsättningar som möjligt att fatta långsiktigt hållbara beslut kan det komma att genomföras olika kompetenshöjande insatser inför kongresser. Kompetenshöjande insatser inför kongresser är specifika för varje enskild kongress. Som kongressombud kommer du få inbjudningar från din region eller förbundet när det är dags. Via webb finns kursen Så går kongressen till kongresskola där kongressombud och medlemmar kan bekanta sig med vad som händer under en kongress och hur det går till.

28 Kursen tar sin utgångspunkt i hur ett företag/organisation beskriver och redovisar sin verksamhet i en årsredovisning. En årsredovisning innehåller information om målsättningar och strategier för verksamheten samt en stor mängd finansiell information. Kursens syfte är att lära ut grunderna i hur framför allt den finansiella informationen är uppbyggd och ska förstås. Målet är att deltagarna efter genomförd kurs i en årsredovisning kan hitta eller på egen hand beräkna, tolka och använda den viktigaste finansiella informationen samt förstå hur den hänger samman med företagets strategi. Inga förkunskaper inom företagsekonomi krävs.

29 Hur stärker jag min utvecklingsförmåga? Hur gör jag verklighet av idéer som jag har? Hur ska jag balansera mitt förtroendeuppdrag med mina arbetsuppgifter? Som förtroendevald inom Unionen kan du få hjälp med den här typen av frågor genom samtal med en coach. Tanken är att du ska identifiera och utveckla strategier och planer för att nå dina mål. Den professionella coachen uppmuntrar dig att tänka nytt och utmanar synen både på dig själv och uppdraget som förtroendevald. Samtalen utgår från dig och vad du bäst behöver i din utveckling. Coachens roll är att utmana dig och att plocka fram det bästa ur dig och säkerställa att du är på väg i den riktning som du vill. Genom att ha en coach som ställer frågor hittar du vägar och strategier för att komma fram till den bästa lösningen för dig och din situation. Det gör att du kan hitta kraft att förändra riktning i din förtroendemannaroll. Du kommer att förstå att du har de svar du behöver inom dig. Du kommer fortare att nå ditt mål genom att ha en utomstående som lägger märke till saker som du inte ser och som tror på dig och din kapacitet.

30

31 Ung Arena är en arena och en möjlighet att träffa andra unga inom Unionen. Ung Arena vänder sig till medlemmar som är nya i arbetslivet eller i facket och som brinner för frågor som handlar om ungas position på arbetsmarknaden och möjligheten att påverka i förbundet. Ung Arena en möjlighet att fördjupa sitt intresse inom fackliga frågor. Ung Arena arrangerar årligen ett stormöte där yngre medlemmar från hela landet träffas och utbyter erfarenheter. Fokus för Ung Arena är den personliga utvecklingen i sin roll som fackligt aktiv och flera regionstyrelseledamöter och förbundsstyrelseledamöter har deltagit i Ung Arenas verksamhet. Målgruppen för Ung Arena är alla medlemmar upp till 35 år.

32

33 PTK (Privattjänstemannakartellen) är en samverkansorganisation som arbetar för bättre villkor och ökad trygghet på jobbet, mellan jobb och efter jobb. PTKs uppdrag rör främst pensioner och försäkringar, arbetsmiljö, inflytande och omställning. PTK har ett antal kurser som är sökbara av förtroendevalda inom medlemsförbundet. Du som förtroendevald i Unionen kan bland annat söka till kurser för bolagsstyrelseledamot eller klubbordförande. Mer information hittar du på PTKs hemsida ( Tipsa gärna andra förtroendevalda om PTKs kurser om de inte vänder sig till dig specifikt.

34

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Våren TULL-KUST Kurskatalog 2008 Våren TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under våren 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Facklig utbildning & utveckling Utbud

Facklig utbildning & utveckling Utbud Facklig utbildning & utveckling Utbud 2017-2018 Kunskap och utveckling för facket på en arbetsmarknad i förändring TCO Fackliga Akademi utvecklar och genomför fackliga vidareutbildningar för förtroendevalda

Läs mer

Innehåll 2 KURSKATALOG

Innehåll 2 KURSKATALOG Kurser 2018 Innehåll Inledning...3 Facklig introduktion för arbetsplatsombud...5 Facklig grundkurs för förtroendevalda...6 Hur säljer vi vår idé för dig som är förtroendevald... 7 Nycklar i framgångsrik

Läs mer

Produktion: TCO/HE Tryck: Ljungbergs tryckeri, Klippan, november 2007 Foto framsida: Maria Söderberg Bild på deltagare i poängkurs arbetsmiljö 2006:

Produktion: TCO/HE Tryck: Ljungbergs tryckeri, Klippan, november 2007 Foto framsida: Maria Söderberg Bild på deltagare i poängkurs arbetsmiljö 2006: KursER Fackliga Akademin 2008 Produktion: TCO/HE Tryck: Ljungbergs tryckeri, Klippan, november 2007 Foto framsida: Maria Söderberg Bild på deltagare i poängkurs arbetsmiljö 2006: Mats Johansson, Annika

Läs mer

Kurskatalog 2008. Höst TULL-KUST

Kurskatalog 2008. Höst TULL-KUST Kurskatalog 2008 Höst TULL-KUST INLEDANDE ORD Denna kurskatalog omfattar de kurser som TCOs fackliga Akademi erbjuder under hösten 2008. Det är viktigt att ni ser över vilket behov ni har i ert fackliga

Läs mer

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning

Arbetsmiljö i nya tider. 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider 7,5 högskolepoäng 22 januari 24 april 2018 Kursbeskrivning Arbetsmiljö i nya tider I dag har många tjänstemän ett stimulerande och utvecklande arbete, men upplever också ökade krav,

Läs mer

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Kurser 2015 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Innehåll Kunskap skapar trygghet och ger kraft...3 Praktisk information...4 GRUNDKURSER Facklig introduktion för arbetsplatsombud...6 Introdag

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

LOs KUNSKAPSSYSTEM. - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET

LOs KUNSKAPSSYSTEM. - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET LOs KUNSKAPSSYSTEM - nya bilder av verkligheten KUNSKAPS SYSTEMET Ta dig ett par minuter och fundera lite grann på hur ditt jobb utvecklats under de senare åren; - har det blivit mer eller mindre att göra?

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat Studieprogram 2018 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat 2018-05-29 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket...

Läs mer

Hej! Det här är Unionen

Hej! Det här är Unionen Hej! Här kommer en välkomsthälsning från Unionenklubben på LKAB i Kiruna och Svappavaara. Vi är klubben för alla tjänstemän på LKAB, alla befattningar och alla utbildningar, i alla former och på alla nivåer,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag.

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Studieprogram 2019 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 7 Om

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för. IF Metalls arbetsmiljöarbete Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Förbundets 12 målsättningar 6 Utbildning 7 Ansvarsfördelning 8 2 Riktlinjer för IF Metalls arbetsmiljöarbete Inledning

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige Studieprogram 2018 För alla medlemmar inom Seko Mellansverige 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Främlingsfientlighet... 7

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Kursprogram 2013 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Dalarna, Uppland och Gävleborg, DUG

Kursprogram 2013 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Dalarna, Uppland och Gävleborg, DUG Kursprogram 2013 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Dalarna, Uppland och Gävleborg, DUG Innehållsförteckning Grattis du är förtroendevald 2 Kursguide 3 Facklig grundkurs 4 Omorganisation - MBL/LAS

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2014

Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2014 Stockholm i december 2013 Nr. 19/2013 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning - Kursprogram 2014 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

Polisförbundets UTBILDNINGSKATALOG

Polisförbundets UTBILDNINGSKATALOG Polisförbundets UTBILDNINGSKATALOG INTRODUKTIONSUTBILDNING > GRUNDUTBILDNING > FUNKTIONSUTBILDNING > PÅBYGGNADSUTBILDNING > FÖRDJUPNINGSUTBILDNING > HÖGRE FACKLIG UTBILDNING 2017 Polisförbundets UTBILDNINGSTRAPPA

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda.

Bli förtroendevald! Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering av förtroendevalda. Västra Skaraborg IF Metall ska aktivt arbeta med att rekrytera fler kvinnor till fackliga uppdrag i hela organisationen. Valberedningen har ett särskilt ansvar att beakta jämställdhetsperspektivet i nyrekrytering

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels. Välkommen som skyddsombud Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Välkommen som skyddsombud Skyddsombuden har verkat i över 100 år med att förbättra arbetsmiljön i Sverige. En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2014

Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Kurser för dig som är förtroendevald 2014 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

TCOs ledarskapsprogram. Utveckling av organisation och person

TCOs ledarskapsprogram. Utveckling av organisation och person TCOs ledarskapsprogram Utveckling av organisation och person Programöversikt 8 månader live-träffar på Bergendal 4-5 webbaserade tillfällen Årliga uppföljningsseminarier Live-träff: Att ifrågasätta det

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Kurser höst 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten

Kurser höst 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten Kurser höst 2014 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Mellannorrland, Västerbotten och Norrbotten Kunskap skapar trygghet och ger kraft Unionens kurser är en viktig del i din kompetensutveckling. De

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Motions- och propositionsdialogen

Motions- och propositionsdialogen Proposition Verksamhetsinriktning Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna arbeta in inkomna synpunkter.

Läs mer

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 19 Förbundsstyrelsens proposition Verksamhetsinriktning 2019-2021 Utgångspunkten för verksamhetsinriktningen för kongressperioden är SULF:s vision I mänsklighetens tjänst: Högre

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

Sätt agendan bli facklig företrädare

Sätt agendan bli facklig företrädare Sätt agendan bli facklig företrädare 1 Sätt agendan bli facklig företrädare, 2016 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus Wikholm Foto: Johan Gunséus (omslag) och Jonas Eriksson (s. 9) Tryck: Exakta Print

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2018

OFFICERSFÖRBUNDETS KURSER 2018 OFFICERSFÖRBUNDET KURSER 2018 SID 1/10 En mycket bra kurs med smart upplägg och som ligger i topp av de utbildningar jag genomfört genom åren. Jag tycker faktiskt kursen var rätt fulländad. Planeringen

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Så utvecklar vi vår kompetens!

Så utvecklar vi vår kompetens! Så utvecklar vi vår kompetens! Färdigheter kunna tillverka kunna hantera verktyg Samordning fysisk kraft psykisk energi Kunskaper veta fakta kunna metoder lära av misstag och framgång social förmåga kontaktnät

Läs mer

Kurser 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland

Kurser 2014. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Kurser 2014 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Innehåll Kunskap skapar trygghet och ger kraft...3 Praktisk information...4 GRUNDKURSER Kurs för arbetsplatsombud...6 Introdag för nya förtroendevalda...

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

TCOs ledarskapsprogram. Utveckling av organisation och person

TCOs ledarskapsprogram. Utveckling av organisation och person TCOs ledarskapsprogram Utveckling av organisation och person Programöversikt 8 månader 3+1 live-träffar på Bergendal 4-5 webbaserade tillfällen Årliga uppföljningsseminarier Live-träff: Att ifrågasätta

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

TCOs ledarskapsprogram. Utveckling av organisation och person

TCOs ledarskapsprogram. Utveckling av organisation och person TCOs ledarskapsprogram Utveckling av organisation och person Programöversikt 8 månader 4 live-träffar på Bergendal Uppgifter hemma och webbdiskussioner Uppföljningsseminarier Webb: Välkommen till verkligheten

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap. Schoollaboration /2019

Utveckla ditt ledarskap. Schoollaboration /2019 Utveckla ditt ledarskap Schoollaboration - 2018/2019 Från chef till ledare! Vi vill ge dig möjligheten att ta nästa steg som ledare med ambitionen att utveckla dig själv, ditt team och din verksamhet.

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära dig

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET

ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET ENGAGERA DIG FÖRTROENDEVALD I SVERIGES FARMACEUTER SÅ FUNKAR DET VI ÄR EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Vi är ett förbund för farmaceuterna hela Sveriges läkemedelsexperter. Vi tar plats, ställer krav och skapar

Läs mer

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans

Kursprogram FTF facket för försäkring och finans Kursprogram 2017 FTF facket för försäkring och finans Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5)

Förslag till inriktningsbeslut - Sid 1(5) Gemensam inriktning för 2017 års avtalsrörelse Förbundsrådet fastställer förbundets mål och övergripande inriktning för förhandlingar och väljer branschdelegationer. Inriktningen anger den allmänna inriktningen

Läs mer

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle

Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomer utvecklar företag och samhälle FULLMÄKTIGE 2011 2(5) Antaget av fullmäktige Civilekonomer utvecklar företag och samhälle Civilekonomers specifika

Läs mer

KURSKATALOG HT 14/VT 15 2014-10-15

KURSKATALOG HT 14/VT 15 2014-10-15 KURSKATALOG HT 14/VT 15 2014-10-15 INVENTERING I STYRELSEN Nyligen mötte jag en vän som skulle till sitt arbete och inventera lagret. Minnen från inventeringar på mina gamla extraarbeten/sommarjobb kommer

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Välkommen som verksamhetsrevisor i regionen

Välkommen som verksamhetsrevisor i regionen Välkommen som verksamhetsrevisor i regionen Välkommen som verksamhetsrevisor i regionen Det är väldigt viktigt att alla i Unionen drar åt samma håll för att det vi gör ska få maximal genomslagskraft ute

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Facklig-politisk Spetsutbildning

Facklig-politisk Spetsutbildning facklig-politisk spetsutbildning 2019!1 En spetsig ledarutveckling för dig med fackligt uppdrag och/eller politiskt intresse!2 Facklig-politisk Spetsutbildning En spetsig ledarutveckling för framtidens

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Kurser för dig som är förtroendevald 2015

Kurser för dig som är förtroendevald 2015 Kurser för dig som är förtroendevald 2015 Till dig som är fackligt förtroendevald Byggnads har ett stort kursprogram för dig som blivit utsedd till lagbas, skyddsombud och MB/FFM. I den här broschyren

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare.

Vice ordförande, ersätter ordföranden som sammankallande eller förhandlare. LOKAL AKADEMIKERFÖRENING - FÖRTROENDEVALD Att ha ett uppdrag som förtroendevald innebär att du fått medlemmarnas förtroende att företräda dem på arbetsplatsen. Din viktigaste uppgift är därför att ta tillvara

Läs mer

TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE

TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE TVÄRFACKLIGA STUDIER I SKÅNE 2016 LO-distriktet i Skåne Tvärfackliga studier i Skåne 2016 I denna skrift har vi sammanställt alla de tvärfackliga utbildningar som vi planerar att genomföra i Skåne under

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för effektivt samarbete 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för effektivt samarbete VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för effektivt samarbete! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Inbjudan till facklig utbildning Kursprogram 2013

Inbjudan till facklig utbildning Kursprogram 2013 Stockholm i december 2012 Nr. 13/2012 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Inbjudan till facklig utbildning Kursprogram 2013 I bifogade kursprogram presenteras förbundets centralt arrangerade

Läs mer

( Studieprogram 2017

( Studieprogram 2017 (Studieprogram 2017 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

Kvinnor Leder

Kvinnor Leder Kvinnor Leder 2011 1 Framtiden är inte bara något som kommer. Den skapas av någon och det kan lika gärna vara av oss. Kaospiloterna 2 Kvinnor Leder 2011 Ledarna vill: Öka medvetenheten om de olika villkor

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2016 grundar sig i rapporten Vi bygger Vision nu tar vi nästa steg! och de hjärtefrågor som förbundsmötet

Läs mer

Idrottens nya tränarutbildningar

Idrottens nya tränarutbildningar Idrottens nya tränarutbildningar för tränare inom alla idrotter och målgrupper INFORMATION TILL SPECIALIDROTTSFÖRBUND OCH DISTRIKT www.sisuidrottsutbildarna.se Innehåll Introduktionsutbildning 4 Grundutbildning

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST

Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST Dina tre viktigaste uppdrag 2012 Som förtroendevald i fackförbundet ST ST, 2012. Tryck: Realtryck, februari 2012. Upplaga: 10 800 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Webbplats: www.st.org. Ange

Läs mer

Vill du bli företrädare i Ledarna?

Vill du bli företrädare i Ledarna? Vill du bli företrädare i Ledarna? Är jag en företrädare? Är du chef eller ledare, medlem i Ledarna och intresserad av att påverka vad som händer på din arbetsplats? Då kanske du är rätt person för att

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer